Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες
  • [02] Στη Μόσχα την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός
  • [03] Πλημμύρες στον Έβρο

    [01] Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες

    Κυριακη, 14 02 2010 20:02

    Σαφές σχέδιο στήριξης από τους ισχυρούς εταίρους της ευρωζώνης επιδιώκει η Αθήνα, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις, ενόψει της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας, και ανάπτυξης. Η κυβέρνηση, επιχειρεί να αποφύγει την λήψη επιπλέον μέτρων, θεωρώντας, ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι εφικτοί, και υλοποιήσιμοι. Κρίσιμο τεστ για την ελληνική οικονομία, είναι η συμπεριφορά των παραγόντων της διεθνούς αγοράς, ενόψει του επικείμενου δανεισμού, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας. Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προειδοποιεί τις χρηματαγορές, πως θα εφαρμοστεί η κοινοτική αλληλεγγύη. Δεν θα αφήσουμε την Ελλάδα να πέσει, λέει χαρακτηριστικά.

    Με πολλά ερωτήματα να μένουν αναπάντητα όσον αφορά την ευρωπαϊκή στήριξη της ελληνικής οικονομίας, συνέρχονται Eurogroup και Ecofin, Δευτέρα και Τρίτη. Σημαντικός παράγοντας στις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών, είναι η εικόνα που θα παρουσιάσουν οι αγορές καθώς η νευρικότητα σε ομόλογα, μετοχές και ευρώ παραμένει.

    "...Αν η Αθήνα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της και οι αγορές εξακολουθούν να μην κατανοούν το μήνυμά μας, είμαστε έτοιμοι να τη συνδράμουμε..."

    Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    Βοήθεια υπό όρους υπόσχεται στη χώρα μας ο πρόεδρος του Eurogroup. Δεν θα αφήσουμε να "πέσει" η Ελλάδα, τονίζει χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στην ελβετική εφημερίδα Le Temps, προσθέτοντας πάντως ότι δεν θα της παρασχεθεί οικονομική στήριξη εάν δεν πείσει πως τηρεί τις δεσμεύσεις της για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

    Αν η Αθήνα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της και οι αγορές εξακολουθούν να μην κατανοούν το μήνυμά μας, είμαστε έτοιμοι να τη συνδράμουμε, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, ενώ σχολιάζοντας τις αγορές λέει ότι κερδοσκοπούν στην πιθανότητα μη αντίδρασης της ευρωζώνης.

    "Η κυβέρνηση έχει συναίσθηση του καθήκοντος και της πραγματικότητας", τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος στην "Ελευθεροτυπία", προσθέτοντας "ότι η κοινή γνώμη εγκρίνει την προσπάθεια ανόρθωσης της οικονομίας".

    Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η έγκαιρη και επιτυχής εφαρμογή των μέτρων καθώς με αυτό το τρόπο θα απομακρυνθεί το ενδεχόμενο λήψης νέων, ακόμα πιο σκληρών μέτρων όπως η αύξηση του ΦΠΑ, η κατάργηση 14ου μισθού, η ενίσχυση των ελαστικών μορφών εργασίας και η απελευθέρωση όλων των αγορών και υπηρεσιών.

    Ταυτόχρονα θα πρέπει να μειωθεί το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου. Από την αρχή του έτους η χώρα μας έχει δανειστεί η 11 δισ. ευρώ σε σύνολο 54 δισ για το 2010, η Ισπανία 9,3 δισ. έναντι ετησίου στόχου 76,8 δισ. και η Ιταλία 25,6 δισ. ευρώ έναντι στόχου 393 δισ. ευρώ

    Αντιδράσεις

    Εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων ανακοίνωσε ότι αρχίζει από σήμερα το ΚΚΕ, κάνοντας λόγο για πόλεμο που κήρυξε στο λαό η κυβέρνηση.

    "Κυβέρνηση και ΕΕ εξαπατούν και εκβιάζουν το λαό, για να σκύψει το κεφάλι. Τα αντιλαϊκά μέτρα είναι προαποφασισμένα στην ΕΕ, τα έχουν υπογράψει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Η κρίση αξιοποιείται για να τα επιταχύνουν. Γι' αυτό και οι καπιταλιστές χειροκροτούν, ενώ η κυβέρνηση παριστάνει την αντιστασιακή", τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος . Η ασάφεια αναστέλλει μεγάλο μέρος της εθνικής προσπάθειας, σχολιάζει ο ΛΑΟΣ. "Η ασάφεια αναστέλλει μεγάλο μέρος της εθνικής προσπάθειας για ανασυγκρότηση. Δεχθήκαμε «παιδονόμους» χωρίς σαφείς προτάσεις αλληλεγγύης", τόνισε ο εκπρόσωπος του κόμματος Κωστής Αϊβαλιώτης.

    Δημοσκοπήσεις

    Την ίδια ώρα, ενδιαφέρον παρουσιάζει έρευνα της ΑΛΚΟ για το "Πρώτο Θέμα". Το 65% των ερωτηθέντων κρίνει απαραίτητα τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, με το 41,1% να υποστηρίζει μάλιστα ότι είναι ανεπαρκή. Σε σωστή κατεύθυνση οι πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, εκτιμούν 6 στους 10 πολίτες.

    Παράλληλα, στο βαρόμετρο της "Public Issue" για την "Καθημερινή", το 52% κρίνει ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο το 80% προβλέπει ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι περίοδος κοινωνικών κινητοποιήσεων.

    Ακόμα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 16,5 μονάδες της ΝΔ και συγκεκριμένα με 48% έναντι 31,5, και ακολουθούν ΚΚΕ με 7,5, ΛΑΟΣ με 6 και ΣΥΡΙΖΑ με 4,5%. Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Γιώργος Παπανδρέου προηγείται του Αντώνη Σαμαρά με 22 μονάδες.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μια δημοσκόπηση που έγινε στη Γερμανία, όπου το 53% των Γερμανών πολιτών εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει, αν χρειασθεί, να αποβάλει την Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ.

    Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 67% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι Γερμανοί δεν θέλουν η χώρα τους και άλλες χώρες μέλη της ΕΕ να βοηθήσουν οικονομικά την Ελλάδα για να ξεπεράσει τη δημοσιονομική της κρίση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33307

    [02] Στη Μόσχα την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός

    Κυριακη, 14 02 2010 20:09

    Την ώρα που οι Βρυξέλλες εξετάζουν το θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ο Γιώργος Παπανδρέου ταξιδεύει για την Μόσχα στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει για την στήριξη και την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει σειρά επαφών με τον Νιμίτρι Μεντβέντεφ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν, με έμφαση στα ενεργειακά θέματα και την διεθνή οικονομική κρίση. Στην Αθήνα πάντως, κορυφαίοι υπουργοί έχουν λάβει σαφείς εντολές να προχωρήσουν μέσα στον Φεβρουάριο στην προώθηση και ψήφιση νομοσχεδίων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη και θα ενισχύσουν την ρευστότητα δίνοντας σημαντικές ανάσες στην αγορά.

    Στη Μόσχα μεταβαίνει την Δευτέρα ο Πρωθυπουργός για συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας, την ίδια στιγμή τα κυβερνητικά στελέχη επιταχύνουν τις διαδικασίες καταθέσεις νομοσχεδίων που αφορούν την αλλαγές και τομές στην δημόσια διοίκηση και την τόνωση της αγοράς.

    Ο Γ. Παπανδρέου στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε εντολές για να προωθηθούν άμεσα τα νομοσχέδια για την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ για να απελευθερωθούν 10,3 δις. ευρώ, για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων , για την επαναφορά των τεχνικών ηλεκτρονικών παιχνιδιών και το αυτοδιοίκητο στην δικαιοσύνη.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ Είδηση: 33308

    [03] Πλημμύρες στον Έβρο

    Κυριακη, 14 02 2010 12:32

    Δύσκολες στιγμές περνούν οι κάτοικοι του νομού Έβρου, καθώς ο νομός έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις τρεις τα ξημερώματα της Κυριακής. Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά το σπάσιμο αρκετών αναχωμάτων και την πλημμύρα τουλάχιστον 120.000 στρεμμάτων.Στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο με επικεφαλής τον υφυπουργό Εσωτερικών Γιώργο Ντόλιο, ο οποίοw συμμετείχε σε σύσκεψη για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

    Αυτή τη στιγμή, κινδυνεύουν δύο χωριά το Πραγκί μετά από την υποχώρηση του αναχώματος στο Ισαάκιο και τα Λαγηνά νοτιότερα μετά από την υποχώρηση του αναχώματος στο Αμόριο. Το ύψος του νερού στο Πύθειο έφτασε τα 6μιση μετρά με όριο συναγερμού τα 5 μέτρα και 70 εκατοστά.

    "Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη. Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο κόκκινο, αλλά κινδυνεύουμε να φτάσουμε", τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, ο οποίος συμμετείχε σε σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Ορεστιάδα.

    Στη σύσκεψη συμμετείχε και η Γ.Γ. της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Θεοδώρα Κόκλα, η οποία διαβεβαίωσε ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει όλες τις υπηρεσίες της, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η κατάσταση.

    Τα συνεργεία της Νομαρχίας, των δήμων της περιφέρειας αλλά και του στρατού προσπαθούν να ενισχύσουν τα αναχώματα του πόταμου σε όσα σημεία έχουν πρόσβαση, ενώ συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση του αντλιοστασίου που τροφοδοτεί το Διδυμότειχο, όπου άδω και 2 ήμερες πολλές περιοχές δεν έχουν πόσιμο νερό.

    Προβλήματα υπάρχουν και στις συγκοινωνίες καθώς αποφασίστηκε να κλείσουν οι γέφυρες, από όπου περνούν οι σιδηροδρομικές γραμμές.

    Mιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ ο Νομάρχης Έβρου Νικόλαος Ζαμπουνίδης, τόνισε πως: "Kαι από την πλευρά της Ελλάδας και από την πλευρά της Τουρκίας έχουν πλημμυρίσει περιοχές, επειδή έβρεχε πολύ για αρκετές μέρες και μαλάκωσαν τα χωμάτινα αναχώματα. Εξακολουθεί να μην λειτουργεί το σιδηροδρομικό δίκτυο. Ενδέχεται να εκκενώσουμε το χωριό Πραγγί. Και οι Βούλγαροι καταβάλουν προσπάθειες για τον έλεγχο της ροής των υδάτων".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 33300


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 14 February 2010 - 21:51:49 UTC