Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 15 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε απέραντη θάλασσα έχει μετατραπεί ο Έβρος
  • [02] Από σφαίρες αστυνομικού χτυπήθηκε ο 25χρονος στο Βύρωνα
  • [03] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στο Λονδίνο
  • [04] Επιστρέφουν στην Ελλάδα σπάνιες βυζαντινές τοιχογραφίες που είχαν κλαπεί
  • [05] Εξεταστική για την υπόθεση Siemens - Κατάθεση Ευγενίας Βελώνη
  • [06] Δριμεία επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση
  • [07] Νίγηρας: Στρατιωτικό πραξικόπημα
  • [08] Τέξας: Αεροπλάνο συνετρίβη σε κτήριο
  • [09] Φεστιβάλ Σινεμά στο Πιάτο : Μια νέα δράση για τα παιδιά
  • [10] Αποκλεισμένα τα Κανάρια νησιά. Καταιγίδες καθήλωσαν τα αεροπλάνα
  • [11] Βιοανιχνευτές εντοπίζουν τους καρκινικούς όγκους από το DNA τους

    [01] Σε απέραντη θάλασσα έχει μετατραπεί ο Έβρος

    Πεμπτη, 18 02 2010 12:41

    Εφιαλτική ήταν και η νύχτα που πέρασε για τους κατοίκους των παραποτάμιων περιοχών του Έβρου, που έχουν μετατραπεί σε θάλασσα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες στρατιωτών, πυροσβεστών, υπαλλήλων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και φυσικά εθελοντών. Το βράδυ της Τετάρτης, εκκενώθηκε και το χωριό Πύρος, με τους κατοίκους του χωριού να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία στις Φέρρες. Παρά τις προσπάθειες στρατιωτών, πυροσβεστών, υπαλλήλων της Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και φυσικά εθελοντών η υδάτινη απειλή παραμένει. Ωστόσο οι αρμόδιοι φορείς στον Έβρο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, καθώς οι ποσότητες υδάτων που φθάνουν από τη Βουλγαρία είναι ελεγχόμενες. Η στάθμη των ποταμών παραμένει πάνω από το όριο συναγερμού, αλλά με τεχνητές θραύσεις αναχωμάτων επιχειρείται η εκτόνωση της κατάστασης.

    Σε επιφυλακή οι υπηρεσίες

    Αν και σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί τις επόμενες ημέρες, λόγω της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και της Νομαρχίας του Έβρου, παραμένουν σε επιφυλακή καθώς ο ακριτικός νομός βρίσκεται για τέταρτη ημέρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

    Οι στάθμες του ποταμού Έβρου, μετά τις ρήξεις των αναχωμάτων, σε διάφορα σημεία, που οδήγησαν στην εκτόνωση του φαινομένου, παρουσιάζουν μικρές πτωτικές τάσεις και η κατάσταση φαίνεται ελεγχόμενη.

    Οι Αρχές εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς ειδικά από τον ποταμό Άρδα, δεν εισρέουν στην κοίτη του Έβρου μεγάλες ποσότητες νερών.

    Οι εκτιμήσεις για τις πλημμυρισμένες εκτάσεις σ' όλο το νομό αναφέρουν ότι το νερό έχει καλύψει περισσότερα από 200.000 στρέμματα, ενώ εκτός λειτουργίας, λόγω πλημμύρας, βρίσκεται, για πέμπτη ημέρα, η σιδηροδρομική γραμμή Αλεξανδρούπολης - Δικαίων.

    Στα Λάβαρα εκκενώθηκαν συνολικά 40 κατοικίες, 15 σπίτια στη Μάνδρα Διδυμοτείχου, ενώ από την Κυριακή, 200 κάτοικοι του Πόρου του δήμου Φερών έχουν αποχωρήσει από τις οικίες τους για προληπτικούς λόγους. Επίσης, εκκενώθηκαν και 48 κτηνοτροφικές μονάδες, που βρίσκονται στην παρέβρια ζώνη.

    Το βράδυ, αναμένεται στην Αλεξανδρούπολη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Σπύρος Βούγιας, ο οποίος, αύριο, θα συμμετάσχει σε σύσκεψη στη Νομαρχία και θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

    Επίσης, αύριο το πρωί, κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη βουλευτή Σοφία Καλαντίδου, θα επισκεφθεί τον Έβρο.

    Ακόμη, στην περιοχή μεταβαίνει και κλιμάκιο της ΚΕΔΚΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ένωσης και δήμαρχο Αθηναίων, Νικήτα Κακλαμάνη.

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης θα επισκεφτεί αύριο, Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές του νομού Έβρου.

    Ο Νικήτας Κακλαμάνης θα ενημερωθεί από τον Νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη και θα επισκεφτεί τους οικισμούς Λαβάρων, Πραγγίου και Πυθίου, ενώ θα συμμετάσχει στη διευρυμένη σύσκεψη της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Έβρου στο Δημαρχείο Διδυμοτείχου, μαζί με όλους τους δημάρχους του Νομού.

    Η ΚΕΔΚΕ θα προσφέρει οικονομική βοήθεια 50.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των καταστροφών που προκλήθηκαν στους παρέβριους δήμους από τις τελευταίες πλημμύρες.

    Οριοθέτηση των πληγέντων περιοχών

    Υπογράφθηκε σήμερα από τον Υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Μαγκριώτη η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πλημμύρες στο Νομού Έβρου, όπως τις εισηγήθηκε ο Νομάρχης, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές στα κτίρια.

    Πρόκειται για τις περιοχές Τραϊανούπολης, Φερών, Τυχερού, Σουφλίου, Ορφέα, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Κυπρίνου, Βύσσας, Μεταξάδων και Τριγώνου.

    Το έργο της αποκατάστασης των κτιρίων ανέλαβε η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος (ΥΑΣΒΕ).

    Και ενώ ο Νομός Έβρου, έχει κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η Καστοριά πλήττεται από τις χειρότερες πλημμύρες της τελευταίας 20ετίας, ενώ περίπου 10.000 στρέμματα στην περιοχή της Φαρκαδώνας έχουν κατακλυστεί από την υπερχείλιση του Πηνειού.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Εκκένωση χωριών στον Έβρο Είδηση: 33444

    [02] Από σφαίρες αστυνομικού χτυπήθηκε ο 25χρονος στο Βύρωνα

    Πεμπτη, 18 02 2010 13:55

    Από σφαίρες αστυνομικού σκοτώθηκε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της βαλλιστικής εξέτασης ο άτυχος 25χρονος υδραυλικός, που βρέθηκε εν μέσω πυρών κατά την αιματηρή επιχείρηση σύλληψης των δύο Αλβανών στο Βύρωνα. Συγκεκριμένα, από την βαλλιστική εξέταση που έγινε στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας, στις τέσσερις βολίδες των 9 χιλιοστών που αφαιρέθηκαν από το σώμα του 25χρονου υδραυλικού, διαπιστώθηκε ότι προέρχονται από όπλο αστυνομικού.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ο 25χρονος δέχθηκε συνολικά 9 σφαίρες και είχε 5 διαμπερή και τέσσερα τυφλά τραύματα, ενώ οι δύο από τις σφαίρες που δέχτηκε τον είχαν χτυπήσει στο κεφάλι και την καρδιά.

    Επίσης, από την ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώθηκε ότι και τα τυφλά και τα διαμπερή τραύματα είχαν πύλη εισόδου από την ίδια πλευρά, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προέρχονται όλα από το ίδιο όπλο.

    Παράλληλα, οι έρευνες των ανδρών της Ασφάλειας Αττικής συνεχίζονται προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι αδίστακτοι κακοποιοί εμπλέκονται και σε άλλες υποθέσεις, καθώς και αν υπάρχουν άτομα με τα οποία είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα.

    Αύριο οι απολογίες των κακοποιών

    Προθεσμία για να απολογηθούν αύριο Παρασκευή, πήραν οι δύο δράστες του αιματηρού επεισοδίου στο Βύρωνα, σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για σωρεία κακουργημάτων και πλημμελημάτων. Με παρέμβασή της εξάλλου, η εισαγγελία του Άρειου Πάγου ζητάει από τις αρμόδιες εισαγγελίες να ερευνήσουν αν υπάρχουν ευθύνες για τη δραπέτευση ενός εκ των δραστών από το Αστυνομικό Τμήμα Θήβας αλλά και για τη νομιμότητα χορήγησης άδειας του δευτέρου από τις φύλακες Λάρισας. Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση ο άτυχος 25χρονος φέρει εννέα τραύματα στο κεφάλι και το θώρακα. Περισσότερα στοιχεία για το από πού προέρχονταν οι σφαίρες, αναμένεται να έρθουν στο φως από τις περαιτέρω έρευνες.

    Σχετικό άρθρο: Προβληματισμός και θλίψη από τον Χρυσοχοΐδη Είδηση: 33453

    [03] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στο Λονδίνο

    Πεμπτη, 18 02 2010 22:53

    Στο Λονδίνο βρίσκεται ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα συμμετάσχει την Παρασκευή στην Διάσκεψη για την Προοδευτική Διακυβέρνηση με θέμα "Στρατηγικές Ανάπτυξης μετά την κρίση", ενώ ο ίδιος θα μιλήσει σε ειδική θεματική ενότητα - "Μετά την κρίση: Ενας στρατηγικός ρόλος της κυβέρνησης" - μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουίς Θαπατέρο και τον πρωθυπουργό της Νορβηγίας, Γιένς Στόλτενμπεργκ. Νωρίτερα, στη μια το μεσημέρι (τοπική ώρα), ο πρωθυπουργός θα έχει γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, στην Ντάουνινγκ Στρήτ, ενώ στις 16.30 θα συναντηθεί με τον Βρετανό ΥΠΕΞ, Ντέϊβιντ Μίλιμπαντ. Το Σάββατο το πρωί ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη στο BBC και θα έχει συνάντηση και με τα διευθυντικά στελέχη του Economist.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33494

    [04] Επιστρέφουν στην Ελλάδα σπάνιες βυζαντινές τοιχογραφίες που είχαν κλαπεί

    Πεμπτη, 18 02 2010 22:26

    Επιστρέφουν στην Ελλάδα πέντε σπάνιες βυζαντινές τοιχογραφίες του 13ου και 16ου αιώνα μ.χ από την Ελβετία. Η επιστροφή τους σηματοδοτεί ένα σημαντικό πλήγμα κατά της αρχαιοκαπηλίας και της παράνομης διεθνούς διαμετακόμισης ελληνικών πολιτιστικών αγαθών. Οι εν λόγω τοιχογραφίες που είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας είχαν κλαπεί τον Αύγουστο του 1978 από το βυζαντινό Ναό Παλαιοπαναγιάς Στενής Ευβοίας από Έλληνες αρχαιοκάπηλους, εξήχθησαν ακολούθως παράνομα στο εξωτερικό και εντοπίστηκαν το 2006 από τις ελληνικές αρχές (Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής) στην κατοχή γνωστού Ιταλού εμπόρου αρχαιοτήτων, σε γκαλερί που διατηρούσε από κοινού με τη Γερμανίδα σύζυγο του στην Βασιλεία της Ελβετίας.

    Τριάντα δύο ολόκληρα χρόνια μετά την κλοπή των σημαντικών αυτών μνημείων και συγκεκριμένα, την Τετάρτη, οι πέντε τοιχογραφίες παραδόθηκαν από την Εισαγγελία Βασιλείας στο Ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να επιστρέψουν ξανά στη χώρα και τον τόπο που ανήκουν.

    Τις τοιχογραφίες παρέλαβε για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου ο δικηγόρος Αθηνών και Ελβετίας Ηλίας Σ. Μπίσιας που εκπροσώπησε το Ελληνικό Δημόσιο και χειρίστηκε τη συγκεκριμένη υπόθεση ενώπιον των ελβετικών δικαστικών αρχών. Οι τοιχογραφίες απεικονίζουν τον Άγιο Ερμόλαο, τον Άγιο Νικήτα, τον Άγιο Μακάριο τον Αιγύπτιο και τον Άγιο Νέστορα και αποτελούν μοναδικά άριστα δείγματα γραφής μίας συγκεκριμένης ζωγραφικής σχολής που ευδοκιμούσε κατά τον 13ο και 16ο αιώνα στην ηπειρωτική Ελλάδα.

    Οι συγκεκριμένες τοιχογραφίες αποτελούν σημείο αναφοράς σε διεθνείς και ελληνικές μελέτες, με σημαντικότερη εκείνη που συνέγραψε το 1971 ο σημερινός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος στο βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών έργο του "Μεσαιωνικά Μνημεία Ευβοίας" περιέγραψε αναλυτικότατα τα εν λόγω βυζαντινά μνημεία.

    Η εν λόγω μονογραφία του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου συνέβαλε καθοριστικά στην ταυτοποίηση των τοιχογραφιών και την τεκμηρίωση ενώπιον των ελβετικών αρχών, προκειμένου να αποδειχθεί ότι οι συγκεκριμένες τοιχογραφίες προέρχονται από τον ελλαδικό χώρο και αποτελούν προστατευόμενα ελληνικά πολιτιστικά αγαθά. Η δικαστική διαδικασία επαναπατρισμού των πέντε αυτών σημαντικών βυζαντινών μνημείων στην Ελλάδα διήρκησε περίπου 2 χρόνια.

    Οι ελληνικές δικαστικές αρχές άσκησαν ποινική δίωξη κατά του Ιταλού εμπόρου αρχαιοτήτων καθώς και κατά παντός άλλου υπευθύνου και ζήτησαν από τις ελβετικές αρχές με αίτημα δικαστικής συνδρομής τη κατάσχεση των πέντε τοιχογραφιών για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, επικαλούμενες καταδικαστική απόφαση του Εφετείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία είχαν καταδικαστεί αμετάκλητα οi δράστες της κλοπής και κλεπταποδοχής των εν λόγω μνημείων.

    Η υπόθεση ολοκληρώθηκε επιτυχώς για το Ελληνικό Δημόσιο με την έκδοση τελεσίδικης απόφασης από την Εισαγγελία της Βασιλείας το Δεκέμβριο του 2009, με την οποία διατάχτηκε η άνευ όρων οριστική επιστροφή των τοιχογραφιών στην Ελλάδα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33492

    [05] Εξεταστική για την υπόθεση Siemens - Κατάθεση Ευγενίας Βελώνη

    Πεμπτη, 18 02 2010 22:21

    Βασιζόμενη στα στοιχεία που της απέστειλαν τα υπουργεία στα οποία απευθύνθηκε για να διαπιστώσει τυχόν ζημία του ελληνικού Δημοσίου από τις κατά τα τελευταία έτη συμβάσεις που υπογράφηκαν με τη Siemens, η Νομική Σύμβουλος του Κράτους Ευγενία Βελώνη έκρινε ότι "δεν υπάρχει βασιμότητα για να τεκμηριωθεί ζημία ή να κατατεθεί αγωγή αποζημίωσης κατά της εταιρείας". Η απάντηση της εδόθη και από τα υπουργεία Αμύνης και Δημόσιας Τάξης της προηγούμενης κυβέρνησης και αφορούσε τον ΟΤΕ, το σύστημα ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4 I και το σύστημα Patriot και συνολικώς ήταν ότι δεν διαπιστώθηκε καμία ζημία, ενώ δεν έδωσε καμία απάντηση ο ΟΣΕ.

    Καταθέτοντας ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Siemens στο σύνολό της, η μάρτυρας φέρεται να γνωστοποίησε ότι τον Ιούλιο του 2008 πήρε εντολή από τον τότε υπουργό Οικονομικών να ερευνήσει και να εξασφαλίσει την αποτελεσματικότερη προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου στην υπόθεση Siemens, ύστερα από τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο "για χρησιμοποίηση από πλευράς της εταιρείας επί σειρά ετών μη νόμιμων μέσων προκειμένου να αναλάβει ή να εκτελεί συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο ή να εξασφαλίσει προνομιακούς όρους σε τέτοιες συμβάσεις".

    Στις 3 Απριλίου 2009 απεστάλη σε όλα τα υπουργεία ερώτημα να αποσταλούν στοιχεία στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) με σκοπό την παράσταση πολιτικής αγωγής λόγω ηθικής βλάβης, με ρητή επιφύλαξη για τον ακριβή προσδιορισμό τόσο του ποσού για την ηθική βλάβη, όσο και για την υλική του ζημία.

    Σύμφωνα με την κ. Βελώνη ουδείς εκανε λόγο για ζημία, υπογραμμίζοντας ότι εκ της φύσεώς του το ΝΣΚ, δεν μπορεί ούτε αυτεπαγγέλτως να κινηθεί - δηλαδή χωρίς υπουργική εντολή- αλλά και να βασιστεί αποκλειστικά στις απαντήσεις που θα του αποσταλούν. Μπορεί ωστόσο, αν κρίνει να καταθέσει αγωγή αποζημίωσης. Τον Απρίλιο 2009 και χωρίς να υπάρχει πλήρης γνώση της δικογραφίας, δηλώθηκε παράσταση πολιτικής αγωγής του Ελληνικού Δημοσίου για πράξεις δωροδοκίας και για "ξέπλυμα" μαύρου χρήματος, με σκοπό την πρόσβαση του Δημοσίου στην ανάκριση και τη βοήθεια στη διερεύνηση των αδικημάτων προς ανακάλυψη της ζημίας του Δημοσίου. Το συμβολικό ποσό που ζητείται ως ηθική βλάβη του δημοσίου είναι 500.000 ευρώ.

    Η μάρτυρας ανέφερε ότι για το σύστημα C4 I οι υπηρεσίες διαβεβαίωσαν ότι ύστερα από τις τροποποιητικές συμβάσεις που έγιναν στην πορεία μετά το 2004, το Δημόσιο εξοικονόμησε 23 εκ. ευρώ, εξ ου και το πρωτόκολλο ποσοτικής και ποιοτικής παραλαβής το Νοέμβριο 2008. Από βουλευτές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επισημάνθηκε ότι αν και τα ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης του Χριστοφοράκου έχουν εκδοθεί για το αδίκημα της απάτης κατά του Δημοσίου, μέχρι σήμερα δεν έχει δηλωθεί παράσταση πολιτικής αγωγής για απάτη εκ μέρους της Siemens. Η μάρτυρας απάντησε ότι δεν είναι στο θεσμικό ρόλο του ΝΣΚ η διερεύνηση ποινικών ευθυνών, ούτε η εξέταση του βάσιμου ή όχι των απαντήσεων που έλαβε από τα υπουργεία για την ομαλή εξέλιξη των συμβάσεων. Πάντως λόγω της 20ετούς παραγραφής των απαιτήσεων το ΝΣΚ έχει απευθυνθεί εκ νέου στα υπουργεία για νεώτερα στοιχεία. Είδηση: 33491

    [06] Δριμεία επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση

    Πεμπτη, 18 02 2010 21:47

    Επίθεση στην κυβέρνηση για τη στάση που υιοθετεί στο θέμα της κρίσης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Πέμπτη σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ, στο κλειστό γήπεδο του Πανελληνίου. Ο κ. Τσίπρας είπε πως η κυβέρνηση χρησιμοποιεί άλλη γλώσσα στο εξωτερικό -όπου δίνει υποσχέσεις και συμμορφώνεται με τις επιταγές των Βρυξελλών- και άλλη στο εσωτερικό -όπου μιλά για εθνική υπόθεση και μεταθέτει τις ευθύνες της στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη ενότητας όλων των εργαζομένων σε έναν κοινό αγώνα με στόχο την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών και την συγκρότηση ενός ισχυρού κοινωνικού Μετώπου στον οποίο χωράνε όλοι χωρίς αποκλεισμούς.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εμφανίζεται με δύο πρόσωπα: Προς τα μέσα, κάνει την αμέτοχη, σηκώνει τα χέρια, μιλάει για κατάργηση της εθνικής μας κυριαρχίας και προσπαθεί αμήχανα να τα φορτώσει στους προκατόχους της. Αλλά προς τα έξω είναι το καλό και πρόθυμο παιδί. Υπόσχεται απολύσεις και περικοπές, υπόσχεται τη συνταγή της ολοκληρωτικής κοινωνικής οπισθοδρόμησης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ υποστήριξε ότι με την ακολουθούμενη συνταγή, "το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει καταστρέψει πολλές χώρες στο παρελθόν. Έχοντας και την εμπειρία από τη διήμερη περιοδεία σε Πορτογαλία και Ισπανία και τις συναντήσεις με τα κόμματα της αριστεράς στις χώρες αυτές, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα απαντήσουν με εθνική περιχαράκωση δεν θα απαντήσουν με εθνική συναίνεση.

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι πρωτοφανής και σημείωσε ότι σημερα υπάρχουν δύο Ελλάδες και δύο επιλογές. Υπάρχει, πρόσθεσε, η Ελλάδα των πολλών, με την ανεργία, τη φτώχεια, τη μείωση των συντάξεων, την κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων, υπάρχει και η Ελλάδα των λίγων που κερδίζουν. Αυτή η Ελλάδα των πολλών, πρόσθεσε, καλείται να πληρώσει τα σπασμένα της κρίσης για να εξασφαλιστεί και πάλι η κερδοφορία των λίγων.

    Αποσπάσματα από την ομιλία του:

    Με την συγκέντρωση αυτή, θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ενότητας, αντίστασης και αγώνα. Αυτό το μήνυμα στέλνει η Αριστερά σε αυτή τη κρίσιμη στιγμή στους εργαζόμενους, στους άνεργους, στους νέους ανθρώπους σε όλες και όλους όσοι αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον τους. Το στέλνει σε όλες και όλους αυτούς που αγωνίζονται να επιβιώσουν με μισθούς και συντάξεις φτώχειας, σε όλες και όλους όσοι βλέπουν τη ζωή τους να περνάει μέσα στην αγωνία και την ανασφάλεια.

    "Τώρα δεν είναι ώρα ούτε της υπομονής ούτε της συναίνεσης. Τώρα είναι ώρα να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, πριν να είναι αργά."

    Αλέξης Τσίπρας

    "Αρκετά μίλησαν οι κερδοσκόποι, οι κάθε λογής πρόθυμοι τεχνοκράτες, τα παπαγαλάκια του νεοφιλελευθερισμού.

    Τώρα θα μιλήσουν οι εργαζόμενοι. Τώρα θα μιλήσει η κοινωνία, που όλοι αυτοί την θέλουν αμήχανη, παθητική και φοβισμένη. Και η φωνή της, η φωνή που διεκδικεί ζωή και αξιοπρέπεια, θα ακουστεί πολύ δυνατά. Σε ολόκληρη την Ελλάδα και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το μήνυμα μεταφέρουμε σήμερα από την άλλη άκρη της Ευρώπης. Από την Ιβηρική χερσόνησο, από όπου η Πορτογαλική και Ισπανική αριστερά μας στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης. Αλλά και μήνυμα ελπίδας ότι οι δυνάμεις του κεφαλαίου και της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας από δω και στο εξής δε θα αλωνίζουν μόνες τους στην Ευρώπη."

    Η φωνή των εργαζόμενων, είπε ο κ. Τσίπρας, η φωνή των λαών θα ακουστεί δυνατά, αφού δε θα μείνουμε ο καθένας μόνος του αλλά θα συντονίζουμε τις προσπάθειές μας και τις δράσεις μας.

    Τις τελευταίες μέρες, βομβαρδιζόμαστε με αναλύσεις για την άθλια οικονομική κατάσταση της χώρας. Το μόνο που δεν ακούγεται είναι ποιος είναι υπεύθυνος για την κατάσταση αυτή.

    Είναι αδιανόητο να μην πληρώνει κανείς τον πολιτικό λογαριασμό, να μην ζητιούνται και μην αποδίδονται οι βαριές ευθύνες στις παρατάξεις του δικομματισμού που σπατάλησαν την μεταπολίτευση και τον πλούτο της χώρα μας, υπηρετώντας εγχώρια και διεθνή μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και οδηγώντας σε απόγνωση το μεγαλύτερο μέρος του λαού μας και ιδιαίτερα της νεολαίας.

    Για την Αριστερά το χρέος, και τα μεγάλα ελλείμματα που συμβαδίζουν με την ανεργία και την φτώχεια, αποτελούν πρόβλημα που πρώτοι εμείς υφιστάμεθα και πρώτοι απ' όλους εμείς τονίσαμε τις βαρύτατες κοινωνικές τους συνέπειες.

    Όταν σήμερα όλος ο κόσμος μιλάει για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει μια Ελλάδα. Υπάρχουν δύο. Υπάρχει η Ελλάδα των λίγων και ισχυρών. Αυτών που πλούτισαν με τις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές, με τις χαριστικές ρυθμίσεις χρεών, με τις κερδοφόρες μπίζνες εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, με τα 28 δις κρατικής ενίσχυσης, με την κερδοσκοπία των ομολόγων του δημοσίου, με την μεταφορά των ασφαλιστικών υποχρεώσεών τους στο ΙΚΑ, με τις σημαίες ευκαιρίας, με τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια, με την διαρκή συμπίεση του κόστους εργασίας. Και υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, η Ελλάδα των πολλών. Αυτών που δεν θέλουν τίποτα άλλο εκτός από το να ζουν με τη δουλειά τους, αλλά να ζουν με αξιοπρέπεια."

    Χαιρετισμός Μπανιά

    "Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ λειτουργεί ως θυγατρική εταιρία μιας πολυεθνικής με έδρα τις Βρυξέλες" είπε στον χαιρετισμό του ο Γ. Μπανιάς και υποστήριξε ότι προεκλογικά εξαπάτησε συνειδητά τον ελληνικό λαό με έναν καταιγισμό υποσχέσεων. Ο κ. Μπανιάς είπε ότι η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι συνειδητή και έχει σχέση με τις μέχρι τώρα επιλογές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, το Σύμφωνο Σταθερότητας, τη Συνθήκη της Λισαβόνας και πρόσθεσε ότι πρέπει να ηττηθεί η πολιτική της κυβέρνησης, να ανατραπεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια πλατιά συμμαχία πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, που είναι οριοθετημένες απέναντι στη στρατηγική του νεοφιλελευθερισμού και των κεντροαριστερών ή οικουμενικών κυβερνητικών λύσεων.

    Χαιρετισμός Νταβανέλλου

    Για να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να ανταποκριθεί στις σημερινές προκλήσεις πρέπει να επιμείνει στον ριζοσπαστικό και αριστερό χαρακτήρα της πολιτικής του τόνισε στον χαιρετισμό του ο συντονιστής της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Αντώνης Νταβανέλλος.

    Ο κ. Νταβανέλος τόνισε επίσης την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να προωθήσει την οργανωτική του ανασυγκρότηση υλοποιώντας τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Επίσης κάλεσε σε κλιμάκωση των αγώνων για την ανατροπή του κυβερνητικού Προγράμματος Σταθερότητας, ενώ σημείωσε ότι τα μέτρα που ανακοινώνει ο Γ. Παπανδρέου θέτουν την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας και -μεταξύ άλλων- κλείνουν οριστικά κάθε συζήτηση για «κεντροαριστερή» συναίνεση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 33488

    [07] Νίγηρας: Στρατιωτικό πραξικόπημα

    Πεμπτη, 18 02 2010 21:08

    Στα χέρια των στρατιωτικών πραξικοπηματιών που το πρωί της Πέμπτης προχώρησαν σε ανατροπή του καθεστώτος του Νίγηρα, ο πρόεδρος της χώρας Μαμαντού Τάντζα και όλοι οι υπουργοί του. Στρατιώτες κρατούν τον πρόεδρο σε στρατόπεδο έξω από την πρωτεύουσα και σύμφωνα με πηγές ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών ταγματάρχης Αντάμου Χαρούνα δήλωσε ότι η επιχείρησή του στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Το κρατικό ραδιόφωνο σταμάτησε τις εκπομπές και μεταδίδει μόνο στρατιωτικά εμβατήρια. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ξένων διπλωματών στην πρωτεύουσα του Νίγηρα, Νιαμέι, υπάρχουν πολλοί νεκροί.

    Φτωχή χώρα αλλά τρίτη στον κόσμο στην παραγωγή ουρανίου ο Νίγηρας, μαστίζεται το τελευταίο διάστημα από βαθιά πολιτική κρίση, λόγω και της απόφασης του προέδρου να επεκτείνει τις αρμοδιότητές του, γεγονός που τελικώς προκάλεσε την εξέγερση των στρατιωτικών οι οποίοι από νωρίς το πρωί είχαν κατακλύσει τους δρόμους και είχαν περικυκλώσει με τεθωρακισμένα οχήματα το προεδρικό μέγαρο και τα κυβερνητικά γραφεία.

    Σύμφωνα με διάφορες πηγές πυκνοί καπνοί έβγαιναν από κτίρια στην πρωτεύουσα ενώ συνεχείς πυροβολισμοί ακούγονταν κυρίως κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS Είδηση: 33487

    [08] Τέξας: Αεροπλάνο συνετρίβη σε κτήριο

    Πεμπτη, 18 02 2010 19:23

    Δείτε το video

    Ένα μικρό αεροσκάφος συνετρίβη την Πέμπτη σε κτήριο της αμερικανικής Εφορίας του Όστιν στο Τέξας, όπως μετέδωσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όπως αναφέρει τοπική ιστοσελίδα, στην περιοχή κατέφτασαν πυροσβέστες και έριξαν νερό στο επταόροφο κτίριο. Σημείωμα αυτοκτονίας σχετικό με το συμβάν βρέθηκε σε ιστοσελίδα. Στο κτήριο της Εφορίας όπου συνετρίβη το αεροσκάφος εργάζονταν 190 υπάλληλοι. Δύο άνθρωποι εισήχθησαν στο νοσοκομείο και ένας αγνοείται. Σύμφωνα με τις αρχές υπάρχει πιθανότητα να ήταν μία προμελετημένη επίθεση.

    Το CNN μετέδωσε ότι ο πιλότος του μικρού αεροσκάφους λίγο πριν από την απογείωση, έβαλε φωτιά στο σπίτι του. Το συμβάν έχει δημιουργήσει νέους φόβους για εσωτερική τρομοκρατία αν και ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

    Μία ιστοσελίδα "ανέβασε" ένα σημείωμα αυτοκτονίας το οποίο υπογράφει κάποιος ονόματι Τζο Στακ και επιτίθεται προς την Εφορία (IRS).

    "Λοιπόν, Κύριε Μπιγκ Μπράδερ της Εφορίας, ας δοκιμάσουμε κάτι διαφορετικό: πάρε τα κομμάτια από τη σάρκα μου και κοιμηθείτε εν ειρήνη" ανέφερε το σημείωμα. Πάντως, δεν έχει επιβεβαιωθεί η αυθεντικότητα του σημειώματος.

    Αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε ότι είδε το αεροσκάφος να πετάει πάνω από τη λεωφόρο, μετά έγειρε και συνετρίβη στο κτίριο.

    Η συντριβή του μικρού αεροσκάφους σε κτίριο του Όστιν στο Τέξας δε φαίνεται να αποτελεί τρομοκρατική ενέργεια, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει ενημερωθεί για το συμβάν.

    Το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) ερευνά όλες τις πτυχές του συμβάντος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, μιλώντας σε δημοσιογράφους, την ώρα που βρισκόταν στο προεδρικό αεροσκάφος (Air Force One) με προορισμό το Κολοράντο. "Δε φαίνεται να είναι τρομοκρατική ενέργεια" δήλωσε ο Ρόμπερτ Γκιμπς.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Είδηση: 33482

    [09] Φεστιβάλ Σινεμά στο Πιάτο : Μια νέα δράση για τα παιδιά

    Πεμπτη, 18 02 2010 16:13

    Μια νέα δράση θα παρουσιάσει φέτος το "Σινεμά στο Πιάτο", το δημοφιλές φεστιβάλ που συνδυάζει γευστικές και σινεφίλ απολαύσεις. Το αφιέρωμα που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και το οποίο φέτος κλείνει τέσσερα χρόνια ύπαρξης, επιδιώκει να βοηθήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν την κουλτούρα της γεύσης. Έτσι φέτος εγκαινιάζει το "Σινεμά στο Πιάτο Kids Festival" που απευθύνεται σε παιδιά 4-10 χρόνων, με μια σειρά κυριακάτικων εκδηλώσεων από τη 1η Μαρτίου έως τις 22 του ίδιου μήνα.

    Να σημειωθεί ότι τα εισιτήρια από τις προβολές θα δοθούν στο χαμόγελο του παιδιού.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33470

    [10] Αποκλεισμένα τα Κανάρια νησιά. Καταιγίδες καθήλωσαν τα αεροπλάνα

    Πεμπτη, 18 02 2010 22:33

    Σφοδρές καταιγίδες οδήγησαν στην ακύρωση δεκάδων πτήσεων από και προς τα Κανάρια Νησιά, ενώ και στον ισπανικό νότο επικρατεί κυκλοφοριακό χάος, εξαιτίας του χιονιού και των βροχοπτώσεων. Στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, μια οικογένεια κατάφερε να μαγνητοσκοπήσει τη στιγμή που ένας ανεμοστρόβιλος σάρωνε τη φάρμα τους.

    Το πρωτοφανές φαινόμενο αρχικά φάνηκε διασκεδαστικό στα παιδιά, που σύντομα τρόμαξαν, καθώς ο ανεμοστρόβιλος κινούνταν απειλητικά προς το σπίτι τους. Τελικά εξασθένισε και άλλαξε κατεύθυνση την τελευταία στιγμή.

    Αποκλεισμένα από αέρος παραμένουν τα νησιά Λα Πάλμα, Ελ Ιέρο και Λα Γκομέρα, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, εξαιτίας των σφοδρών καταιγίδων, που πλήττουν την περιοχή. Οι ακυρώσεις πτήσεων έχουν επηρεάσει περισσότερους από 9.000 επιβάτες, που προγραμμάτιζαν να ταξιδέψουν από και προς τα Κανάρια Νησιά από την Κυριακή. Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί, με τους μετεωρολόγους να προβλέπουν ανέμους ταχύτητας 120 χιλιομέτρων την ώρα. Είδηση: 33493

    [11] Βιοανιχνευτές εντοπίζουν τους καρκινικούς όγκους από το DNA τους

    Πεμπτη, 18 02 2010 22:15

    Αμερικανοί ερευνητές δημιούργησαν βιοανιχνευτές που εντοπίζουν τις διάφορες μορφές καρκίνου που παρουσιάζουν οι ασθενείς, χρησιμοποιώντας το DNA των καρκινικών όγκων, πράγμα το οποίο επιτρέπει την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ. Η νέα αυτή τεχνική για τον εντοπισμό των καρκινικών κυττάρων με την αναγνώριση των γενετικών χαρακτηριστικών που έχει κάθε όγκος ξεχωριστά σηματοδοτεί μια πρόοδο στις εξατομικευμένες και με προσδιορισμένο στόχο αντικαρκινικές θεραπείες. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα δημοσιευτούν στην επιθεώρηση Science Translational Medicine που θα κυκλοφορήσει στις 24 Φεβρουαρίου.

    "Σήμερα δεν υπάρχει κανένα τεστ που να στηρίζεται σε βιοανιχνευτές για την κλινική θεραπεία του καρκίνου και πιστεύουμε ότι αυτή η τεχνική αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην εφαρμογή των τεχνολογιών αποκωδικοποίησης του ανθρώπινου γονιδιώματος για την εξατομίκευση των αντικαρκινικών θεραπειών".

    δρ Βίκτορ Βελκουλέσκου(καθηγητής ογκολογίας στη σχολή ιατρικής του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στο Μέριλαντ των ΗΠΑ)

    Η έρευνα αυτή αποτέλεσε επίσης σήμερα το αντικείμενο παρουσίασης στην ετήσια διάσκεψη της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης (AAAS), η οποία πραγματοποιείται από τις 18 ως τις 22 Φεβρουαρίου στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας.

    Το νέο τεστ θα επιτρέπει να εντοπίζεται και να παρακολουθείται η εξέλιξη των καρκινικών κυττάρων ή των καρκινικών όγκων έτσι ώστε οι επιστήμονες να διαγιγνώσκουν αν η θεραπεία που ακολουθείται είναι αποτελεσματική. Η τεχνική αυτή εντοπίζει με πιο ακριβή τρόπο τη γενετική "υπογραφή" των καρκινικών όγκων ή των υπολειμμάτων τους έπειτα από μια χειρουργική επέμβαση ή κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών.

    Αυτό που ήταν πολύ δύσκολο μέχρι σήμερα, ήταν να εντοπιστούν και να χαρτογραφηθούν με ακρίβεια οι γενετικές τροποποιήσεις των καρκινικών όγκων.

    Έπειτα από έρευνες που έκανε πάνω σε έξι κρούσματα καρκίνου, τέσσερα του εντέρου και δύο του μαστού, η ομάδα του Δρ Βελκουλέσκου μπόρεσε να δημιουργήσει βιοανιχνευτές βάσει των ξεχωριστών γενετικών αλληλουχιών του κάθε όγκου.

    Κατ'αυτόν τον τρόπο μια απλή ανάλυση αίματος επιτρέπει να ξεχωρίσουν οι επιστήμονες και το παραμικρό ίχνος DNA ενός καρκινικού όγκου σε μεγάλες ποσότητες αίματος ή άλλων υγρών των οποίων το DNA είναι φυσιολογικό.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33490


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 18 February 2010 - 21:57:18 UTC