Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης
  • [02] Οικονομία: διαψεύσεις, προοπτικές και κόντρες
  • [03] Αλμούνια: Η Ελλάδα αξίζει στήριξη και αλληλεγγύη
  • [04] Επίθεση Σαμαρά στο ΠΑΣΟΚ και νέος γραμματέας Κ.Ο της Ν.Δ
  • [05] Κρατικός φορέας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
  • [06] Απαγόρευση πλειστηριασμών ως τα τέλη Ιουνίου από τον Άρειο Πάγο
  • [07] Κλίβελαντ: Η πιο μίζερη πόλη στις ΗΠΑ
  • [08] ΕΕ: Κανένα εναλλακτικό σχέδιο για τα Σκόπια, αν δε λυθεί το θέμα της ονομασίας
  • [09] Αυστραλία: Γατοτροφές για τη σωτηρία της πανίδας
  • [10] Σερβιτόρες με σπαθιά νίντζα θα σερβίρουν τους πελάτες
  • [11] Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα
  • [12] Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ:«Αυτό δεν είναι ένα φορολογικό νομοσχέδιο σαν τα άλλα, πρόκειται για μια φορολογική παρέκβαση εκ βάθρων, δηλαδή
  • [13] Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια πάνδημη κινητοποίηση των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων.»
  • [14] Τρεις νεκροί διαδηλωτές στην Ακτή Ελεφαντοστού

    [01] Γ. Παπανδρέου: Η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης

    Παρασκευη, 19 02 2010 18:12

    Ευρετήριο Άρθρου

    Γ. Παπανδρέου: "Η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης"

    Δηλώσεις Θαπατέρο και Βρετανού υπουργού

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2Η Ελλάδα δεν αναζητά σχέδιο διάσωσης παρά μόνο πολιτική στήριξη για να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και να πετύχει τους στόχους του με όποια μέτρα χρειαστούν, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας το απόγευμα της Παρασκευής στη διάσκεψη για την προοδευτική διακυβέρνηση και τις στρατηγικές ανάπτυξης μετά την κρίση, που διεξάγεται στο Λονδίνο. Ο Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του σε ειδική θεματική ενότητα μαζί με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας, απηύθυνε έκκληση για να αντιμετωπιστεί η διεθνής κερδοσκοπία και να μπουν κανόνες στο παιχνίδι των hedge funds.

    Ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ακόμη ότι το πρόβλημα της Ελλάδας είναι δική μας ευθύνη και επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι παρέμεινε απαθής, διεύρυνε τις ανισότητες και δημιούργησε συνθήκες έλλειψης διαφάνειας. Πρόσθεσε ακόμη ότι η χώρα μας θέλει να δανείζεται με τα ίδια επιτόκια που δανείζονται και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και προειδοποίησε ότι το υψηλό κόστος δανεισμού για την Ελλάδα θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων και σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.

    Ο κ. Παπανδρέου παρακάθισε νωρίτερα σε γεύμα με τον Βρετανό ομόλογό του Γκόρντον Μπράουν και σε μισή ώρα θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών, Ντέηβιντ Μίλιμπαντ.

    "Η Ελλάδα δεν ζητά σχέδιο διάσωσης, ούτε θέλουμε χρήματα, έχουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα αλλαγών και θέλουμε υποστήριξη σε αυτό το πρόγραμμα και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο, για να φτάσουμε στο στόχο μας".

    Γιώργος Α. Παπανδρέου

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα το δικό της πρόβλημα, αλλά δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι η κερδοσκοπία δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα, καθώς, με τις πρακτικές αυτές, δυναμιτίζεται και η ευρωπαϊκή οικονομία. "Να μπορούμε να δανειζόμαστε με τους ίδιους όρους", είπε και χαρακτήρισε "πολύ σημαντική" την απόφαση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, που ελήφθη στις Βρυξέλλες, στις 11 Φεβρουαρίου.

    Υποστήριξε ότι, ως προοδευτικός ηγέτης, θεωρεί την κρίση και ως ευκαιρία για απαραίτητες βαθιές τομές και αλλαγές, προσθέτοντας πως, κατά τον ίδιο τρόπο, η παγκόσμια κρίση μπορεί να εκληφθεί ως ευκαιρία για αλλαγές και τομές.

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την προηγούμενη κυβέρνηση για "απάθεια και παραίτηση μπροστά στα προβλήματα" και την κατηγόρησε, επίσης, ότι "η πολιτική της χαρακτηρίζονταν από αδιαφάνεια και διαφθορά"."Οι Έλληνες δεν είναι απαθείς και δεν παραιτούνται μπροστά στα προβλήματα.

    Οι Έλληνες αποφάσισαν αλλαγή στις εκλογές", τόνισε και συμπλήρωσε πως "παίρνουμε δύσκολα μέτρα, όμως οι πολίτες με ποσοστά από 62%-69% στηρίζουν αυτή την προσπάθεια".

    Επιπλέον, ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, ανέφερε ότι «οι προοδευτικοί ηγέτες έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της αδιαφάνειας και της κερδοσκοπίας διεθνώς, τη διεύρυνση των παγκοσμίων ανισοτήτων, αλλά και την αποτυχία για επίτευξη συμφωνίας στη Κοπεγχάγη, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη και να μπούμε σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης». Ειδικά για το τελευταίο, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «αυτή η αποτυχία δεν επέτρεψε να δημιουργηθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πραγματοποιούνταν επενδύσεις στην πράσινη οικονομία».

    Υπογράμμισε ότι τα ζητήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με θέσπιση κανόνων στην οικονομία, τη δημιουργία κράτους δικαίου και τη δίκαιη αναδιανομή, αλλά και την πράσινη ανάπτυξη. Σημείωσε, δε, ότι «αυτά είναι πολιτικά ζητήματα».

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ότι, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, έχει αναπτύξει δράση μαζί με άλλους ηγέτες, ώστε να χτυπηθεί η κερδοσκοπία, αλλά και να χρηματοδοτηθεί η πράσινη ανάπτυξη με νέους τρόπους.

    "Οι προοδευτικοί ηγέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αγορές πολύ καλύτερα από ό,τι οι συντηρητικοί, διότι για τους τελευταίους, οι αγορές είναι θεός, ενώ για εμάς είναι ένα εργαλείο για να υπηρετούμε τους λαούς μας και τις οικονομίες μας με καλύτερο τρόπο. Οι προοδευτικοί είναι αποτελεσματικότεροι στο να θέτουν κανόνες στις οικονομίες και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις", κατέληξε.

    Είδηση: 33542

    [02] Οικονομία: διαψεύσεις, προοπτικές και κόντρες

    Παρασκευη, 19 02 2010 11:48

    Ευρετήριο Άρθρου

    Οικονομία: διαψεύσεις, προοπτικές και κόντρες

    Κόντρα στη Βουλή

    Συνέντευξη Παπακων/νου στο Reuters

    Δηλώσεις Πεταλωτή περί μέτρων

    Ταμείο για την ανάπτυξη

    Νεώτερες απόψεις των Οίκων

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 6 Πολιτική αντιπαράθεση προκαλεί το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων οικονομικών μέτρων αλλά και το σενάριο κατάργησης του 14ου μισθού παρότι η κυβέρνηση διαψεύδει αυτό το τελευταίο. Το πρωί της Παρασκευής στη Βουλή είχαμε πολιτική κόντρα μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να επιδείξει κοινωνική ευθύνη τονίζοντας ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει ισορροπημένο πρόγραμμα για να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.

    Λίγα εικοσιτετράωρα πριν το κλιμάκιο της Κομισιόν, ΔΝΤ και ΕΚΤ έρθει στη χώρα μας για να κάνει φύλλο και φτερό τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προγράμματος Σταθερότητας, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα, εξετάζει όλα τα δεδομένα και τα εναλλακτικά σενάρια στην περίπτωση που απαιτηθεί να προχωρήσει σε πρόσθετες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν έχει επισήμως καθοριστεί ωστόσο πιο η πιθανή περίοδος προσδιορίζεται χρονικά, στο διάστημα μετά τις 8 Μαρτίου.

    Είδηση: 33508

    [03] Αλμούνια: Η Ελλάδα αξίζει στήριξη και αλληλεγγύη

    Παρασκευη, 19 02 2010 14:25

    Δήλωση στήριξης της Ελλάδας έκανε την Παρασκευή ο πρώην επίτροπος για οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις της Ευρωπαικής Επιτροπής και νυν ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια. Η Ελλάδα αξίζει την στήριξη και αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, τόνισε μιλώντας σε συνέδριο σοσιαλιστών στο Λονδίνο και επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει πολύ σοβαρά προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο από την ίδια. "Αν οι ελληνικές αρχές, ως μέλος της ΕΕ, ως μέλος της ευρωζώνης, αναλάβουν αυτή την αντιμετώπιση του χρέους, η Ελλάδα αξίζει την στήριξη και αξίζει την αλληλεγγύη", είπε. Την ίδια ώρα η Ευρωπαική Επιτροπή ανακοίνωνε ότι ο νέος επίτροπος Όλι Ρεν θα έρθει στην Αθήνα στα μέσα Μαρτίου.

    Στην Αθήνα ο Όλι Ρεν στα μέσα Μαρτίου

    Εν τω μεταξύ όπως ανακοινώθηκε ο νέος επίτροπος για τις νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα μέχρι τα μέσα Μαρτίου. Αν και επισήμως δεν ανακοινώθηκε ο λόγος της επίσκεψης είναι η άφιξη του κ. Ρεν συμπίπτει με το πρώτο κρίσιμο τεστ για το κατά πόσο τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση μπορούν να αποδώσουν που είναι η 16η Μαρτίου.

    Τόσο η Κομισιόν, όσο και οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έχουν διαμηνύσει ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά και ζητούν επιπρόσθετα, τόσο στο σκέλος των εσόδων, όσο και στο σκέλος των δαπανών, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 8,7% φέτος από 12,7% το 2009.

    Αναφορές στο διεθνή Τύπο

    Ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα κάνει ο διεθνής Τύπος, αναφερόμενος στο θέμα της οικονομίας και των μέτρων. Συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters παραχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Financial Times: "Κρίση στην Ελλάδα- Η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει την Αθήνα μόνη της".

    The Wall Street Journal: "Το επόμενο τεστ για την Ελλάδα- η πώληση των ομολόγων. Η νέα προσφορά που σχεδιάζει η Αθήνα μέσα στις επόμενες ημέρες μπορεί να κρίνει εάν η κρίση επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης".

    New York Times: "Αν οι βραχυπρόθεσμοι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης δεν επιτευχθούν πλήρως τον επόμενο μήνα, η Ευρώπη δεν θα πρέπει να βιαστεί να υπαγορεύσει σκληρά πρόσθετα μέτρα. Η Αθήνα χρειάζεται βαθιές και βιώσιμες οικονομικές μεταρρυθμίσεις και όχι ξαφνικό δημοσιονομικό στραγγαλισμό".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 33515

    [04] Επίθεση Σαμαρά στο ΠΑΣΟΚ και νέος γραμματέας Κ.Ο της Ν.Δ

    Παρασκευη, 19 02 2010 14:02

    Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού για τη φράση του ότι η Ελλάδα απώλεσε μέρος της εθνικής της κυριαρχίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στην ομιλία του στην ΚΟ του κόμματός για την εκλογή του νέου γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. "Η επιτήρηση είναι προσωρινή, η απώλεια εθνικής κυριαρχίας αν συμβεί είναι μη αναστρέψιμη", είπε ο Αντώνης Σαμαράς κι επανέλαβε ότι το κόμμα του λέει "ναι" στην εξεταστική για την οικονομία γιατί δεν έχει να κρύψει το παραμικρό. Όσον αφορά στις διαδικασίες για το νέο γραμματέα, εξελέγη ο κ. Τασούλας με 82 ψήφους υπέρ.

    Συγκεκριμένα, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία, ο πρόεδρος της Ν.Δ, από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του ΠΑΣΟΚ

    Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι τα σημαντικά προβλήματα της Οικονομίας οφείλονται στη διαχείριση του ΠΑΣΟΚ από το 1981 και μετά. Άσκησε, επίσης, κριτική στον τρόπο με τον οποίο εντάχθηκε η χώρα στην ΟΝΕ, υποστηρίζοντας ότι "μπήκαμε στο ευρώ με ισοτιμία υψηλότερη από εκείνη που θα διατηρούσε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας".

    "Το ΠΑΣΟΚ πάσχει από το σύνδρομο του Τιτανικού", είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση διασπά το εσωτερικό μέτωπο με τις εξεταστικές επιτροπές και μετατρέπει μία συγκυρία όπου επιβάλλεται η μεγαλύτερη ενότητα σε περίοδο έντονων παραταξιακών συγκρούσεων".

    "Ναι στην εξεταστική επιτροπή για τη διαχείριση των οικονομικών μεγεθών, επειδή εμείς ούτε φοβόμαστε το παραμικρό ούτε έχουμε να κρύψουμε τίποτα και επειδή η τωρινή κατάσταση της Οικονομίας δεν είναι υπόθεση των τελευταίων ετών. Συμφωνούμε και επαυξάνουμε: όλα στο φως, όλη η οικονομική διαχείριση να εξεταστεί εξονυχιστικά. Όχι μόνο από το 2004, όχι μόνο από το 2000 αλλά από το 1981".

    Α. Σαμαράς

    Προειδοποίησε όμως ότι "η πρόταση για εξεταστική για την Οικονομία σημαίνει να βγάλουμε τα μάτια μας εμείς οι ίδιοι. Γιατί μη γελιέστε, μέσα από τον ολισθηρό δρόμο της εξεταστικής για την οικονομία, θα συρθούμε σε λύσεις εξωευρωπαικές. Όλα αυτά μας ωθούν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και θα είναι ομολογία ήττας της ευρωζώνης, είναι πλήγμα κατά της Ευρώπης".

    Όμως, ο κ. Σαμαράς, επιτέθηκε προσωπικά και στον πρωθυπουργό για τη δήλωσή του ότι "η χώρα μας απώλεσε μέρος της εθνικής της κυριαρχίας". Πολλές χώρες έφθασαν σε σημείο χειρότερο από την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, αλλά καμία δεν διακήρυξε ότι έχασε μέρος της εθνικής της κυριαρχίας.

    Αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική του τακτική δήλωσε ότι "δεν κάνουμε καταστροφική αντιπολίτευση γκρεμίζοντας τα πάντα για να έρθουμε μετά να κυβερνήσουμε σε ερείπια, ούτε κάνουμε παθητική αντιπολίτευση περιμένοντας να πέσει η εξουσία ως ώριμο φρούτο. Ασκούμε ριζοσπαστική αντιπολίτευση, αντιμετωπίζουμε την κατάσταση ως η μελλοντική κυβέρνηση".

    Διευκρίνισε πάντως ότι "άλλο συναίνεση ευθύνης και άλλο συμπόρευση στο σφάλμα, άλλο υπευθυνότητα πολιτικής και άλλο συνυπευθυνότητα στη λάθος. Κάνουμε ότι είναι καλό για την πατρίδα μας, αλλά δεν συγκυβερνούμε".

    Τέλος, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε και στην πορεία προς το 8ο Συνέδριο του κόμματος, που αρχίζει με το προσυνέδριο της Κυριακής. "Ο λαός ήρθε σε μας, ήρθε και ψήφισε για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος. Ήρθε για να τους δώσουμε ελπίδα. Αυτή την ελπίδα κάνουμε πράξη σήμερα. Δεν έχουμε στόχο απλώς την επάνοδο στην εξουσία. Φιλοδοξούμε να αλλάξουμε την Ελλάδα.

    Εκλογή γραμματέα της Κ.Ο

    Ο βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, με 82 ψήφους υπέρ, πέντε λευκά και δύο άκυρα, εξελέγη νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

    Πριν την ψηφοφορία, ο κ. Βύρων Πολύδωρας είχε προτείνει η ψηφοφορία να γίνει διά βοής, πρόταση στην οποία αντέδρασε ο κ. Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος ζήτησε να γίνει η ψηφοφορία με κάλπη, όπως και έγινε.

    Μετά την εκλογή του, ο κ. Κώστας Τασούλας, μιλώντας στους βουλευτές, είπε ότι "οι καιροί είναι προκλητικοί και ενδιαφέροντες και η διαδικασία που ακολουθήθηκε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δείχνει ότι εμείς το αποδεχόμαστε με τρόπο που εναρμονίζεται με το μήνυμα της 29ης Νοεμβρίου".

    Π. Παναγιωτόπουλος

    Αναφερόμενος στην διαδικασία για την εκλογή του νέου γραμματέα της Κ.Ο της Ν.Δ, ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε ότι τα πολιτικά μηνύματα, που βγήκαν από τη σημερινή συνεδρίαση είναι της ενότητας και συσπείρωσης γύρω από τον Α. Σαμαρά, και των ανοιχτών δημοκρατικών διαδικασιών, με το αποτέλεσμα να δίνει το σωστό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

    "Από τα όσα είπε ο Πρόεδρος του Κόμματος Α. Σαμαράς, προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί την κατ' εξοχήν υπεύθυνη πολιτική δύναμη, πάνω στην οποία μπορεί να στηρίζεται η χώρα μας, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς" συμπλήρωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Γ. Πεταλωτής: Θράσος και υποκρισία

    «Ο κ. Σαμαράς καλά θα κάνει να κοιτάξει το "χθες", που έχει άμεση συνέχεια και συνέπεια με το "σήμερα"», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ στη συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του σχετικά με την Εξεταστική για την Οικονομία και πρόσθεσε: «Αν ο κ. Σαμαράς έδειχνε την ίδια σπουδή, που δείχνει σήμερα προσπαθώντας να "συνετίσει" το ΠΑΣΟΚ, και στην κυβέρνηση Καραμανλή, δεν θα είχαμε φτάσει εδώ».

    Επιπλέον, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «πραγματικά, υπάρχει θράσος και υποκρισία στη ΝΔ σήμερα» και πως «αντί να ζητήσει συγγνώμη, αντί τουλάχιστον να σιωπά, βγαίνει να δείχνει τον δρόμο στο ΠΑΣΟΚ και μάλιστα είδαμε να καταθέτει και προτάσεις, που ήδη αποτελούν προτάσεις της κυβέρνησης, και θα έπρεπε να σκεφτεί πριν 4 μήνες, που ήταν (σσ. η ΝΔ) κυβέρνηση».

    «Το μόνο που καταφέρνει η ΝΔ, είναι να εξοργίζει τον ελληνικό λαό, ακόμα και τους ίδιους τους ψηφοφόρους της», κατέληξε ο κ. Πεταλωτής. Είδηση: 33516

    [05] Κρατικός φορέας για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

    Παρασκευη, 19 02 2010 15:03

    Στη δημιουργία κρατικού φορέα ο οποίος θα διαχειρίζεται αποκλειστικά τα θέματα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, που σύμφωνα με τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έχουν ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον, σκοπεύει να προχωρήσει η κυβέρνηση.Απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη σχετικά με την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου στη χώρα μας, ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε: «Στόχος της κυβέρνησης είναι ο κρατικός φορέας, ο οποίος θα διαχειρίζεται τα δικαιώματα, να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη νομοθεσία και το αρχείο, να αναπτύξει επιστημονικές έρευνες, να προσελκύσει πετρελαϊκές εταιρίες και να αξιοποιήσει όλες τις ενδεχόμενες πληροφορίες ή δεδομένα που υπάρχουν.

    Όλες οι έρευνες που έγιναν κατά καιρούς για εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ελλάδα έχουν καταλήξει σε αρνητικά αποτελέσματα.

    «Η μόνη που απέδωσε είναι της κοινοπραξίας "Πρίνου", η οποία, από τις 72 έρευνές της στο διάστημα 1981 - 2007 έδωσε 116 εκατομμύρια βαρέλια με όφελος για το ελληνικό ισοζύγιο πληρωμών τουλάχιστο 600 εκατ. δολάρια». Πρόσθεσε επίσης ότι έχουν γίνει έρευνες και στη Ρόδο, ενώ καμία αναφορά δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα για ενδεχόμενη ύπαρξη πετρελαίου στην περιοχή του Καστελόριζου».

    Θ. Πάγκαλος

    Για το θέμα της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), ο κ. Πάγκαλος σημείωσε ότι έχει σχέση με την υφαλοκρηπίδα και εντάσσεται στο γενικότερο πολιτικό διάλογο με την Τουρκία.

    «Είναι η μόνη χώρα, πλέον, στον κόσμο που αρνείται πεισμόνως την υπογραφή της παγκόσμιας Σύμβασης για το Δίκαιο της Θαλάσσης που προβλέπει σαφώς την αναγνώριση Υφαλοκρηπίδας στα νησιά.

    Από την πλευρά του, ο κ. Καρατζαφέρης αντέτεινε ότι «βρέθηκαν σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει κοίτασμα», επικαλούμενος και σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ποντίκι», ενώ υποστήριξε ότι η Ελλάδα φοβάται να προχωρήσει στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

    «Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε έναν "μπαμπούλα" και κάνουμε πως δεν υπάρχει τίποτα. Κουκουλώνουμε τα θέματα. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην ΑΟΖ; Ξέρετε πολύ καλά ότι δεν έχει καμία σχέση με την υφαλοκρηπίδα. Η υφαλοκρηπίδα έχει κενά, η ΑΟΖ δεν έχει καθόλου. Όλες οι χώρες την έχουν δεχθεί. Και η Τουρκία, η οποία έχει κάνει συμφωνία με Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία, στη Μαύρη Θάλασσα. Δεν κάνει στη περιοχή μας γιατί ξέρει ότι δεν τη συμφέρει. Η Ελλάδα έχει τη δύναμη να στηρίξει τα συμφέροντά της ή μήπως μπαίνουν άλλες σκέψεις ότι αυτό το κοίτασμα κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθεί για εξάλειψη του χρέους;»

    «Βεβαίως και η ελληνική κυβέρνηση δεν φοβάται κανέναν. Είναι αυτονόητο ότι η οικονομική κατάσταση επηρεάζει και ότι θα ήταν πολύ καλύτερο για τις διπλωματικές μας επιδιώξεις αν δεν είχε οικονομικά προβλήματα με διεθνείς προεκτάσεις», επισήμανε ο κ. Πάγκαλος.

    Είδηση: 33524

    [06] Απαγόρευση πλειστηριασμών ως τα τέλη Ιουνίου από τον Άρειο Πάγο

    Παρασκευη, 19 02 2010 16:36

    Την απαγόρευση των πλειστηριασμών από τις τράπεζες και τις άλλες εταιρείες παροχής πιστώσεων, για χρέη ως και 200.000 ευρώ, έως τις 30 Ιουνίου αποφάσισε με γνωμοδότησή του ο Αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος χαρακτηρίζει σαφή το νόμο του περασμένου Σεπτέμβρη.

    Συγκεκριμένα, το «καμπανάκι» έκρουσε ο Άρειος Πάγος στις τράπεζες και στις εταιρείες παροχής πιστώσεων και απαγορεύει τους πλειστηριασμούς για ποσό κάτω των 200.000 ευρώ έως τις 30 Ιουνίου 2010.

    Ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Δικαστηρίου Νίκος Παντελής με γνωμοδότησή του προς τις Εισαγγελίες Εφετών των δώδεκα περιφερειών της χώρας χαρακτηρίζει σαφή, που δεν επιδέχεται παρερμηνείες την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του περασμένου Σεπτεμβρίου, που κυρώθηκε στις αρχές του έτους με το νόμο 3814/2010 και ορίζει ότι αναστέλλονται έως την 30ή Ιουνίου 2010 όλοι οι πλειστηριασμοί από τα πιστωτικά ιδρύματα και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών, για την ικανοποίηση απαιτήσεων τους που δεν ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ. Είδηση: 33532

    [07] Κλίβελαντ: Η πιο μίζερη πόλη στις ΗΠΑ

    Παρασκευη, 19 02 2010 17:16

    Το Κλίβελαντ, πόλη του Οχάιο, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση αναδείχτηκε η πιο μίζερη πόλη στις ΗΠΑ. Η πόλη αυτή έχει μεγάλο ποσοστό ανεργίας, άσχημο καιρό, βαριά φορολογία, διαφθορά, μέτριες αθλητικές ομάδες- στοιχεία που την κατατάσσουν στην πρώτη θέση της λίστας με τις χειρότερες πόλεις του περιοδικού Forbes. Η αξιολόγηση γίνεται με κριτήρια το ποσοστό της ανεργίας, τον πληθωρισμό, τη φορολογία, το χρόνο που απαιτείται για τις μετακινήσεις των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ποσοστά εγκληματικότητας, την απόδοση των αθλητικών ομάδων της πόλης, τον καιρό, τη μόλυνση και τη διαφθορά στο δημόσιο.

    Η οικονομική κρίση που οδήγησε στην αύξηση της ανεργίας, οι κατασχέσεις και οι πτωχεύσεις έπληξαν πολλές πόλεις ανά τις ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο και κυρίως στις μεσοδυτικές πολιτείες.

    Η εγκληματικότητα και η ανεργία εξασφάλισαν τη δεύτερη θέση στην πόλη Στόκτον, η οποία βρισκόταν στην πρώτη της περυσινής κατάταξης.

    Το Μέμφις κατέλαβε την τρίτη θέση εξαιτίας του υψηλού ποσοστού εγκληματικότητας και του μεγάλου αριθμού καταδικασθέντων δημόσιων αξιωματούχων, ενώ οι προβληματικές αυτοκινητοβιομηχανίες οδήγησαν το Ντιτρόιτ και το Φλιντ- πόλεις του Μίσιγκαν- στην πρώτη πεντάδα.

    Παρά τον καλό του καιρό, το Μαϊάμι βρέθηκε στην έκτη θέση εξαιτίας των κακών συγκοινωνιών, της διαφθοράς και της εγκληματικότητας.

    Όσο για τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Νέα Υόρκη, με την έντονη πολιτιστική ζωή, βρίσκεται στην 16η θέση εξαιτίας του μεγάλου χρόνου που απαιτείται για τις μετακινήσεις των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και της υψηλής φορολόγησης εισοδήματος.

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS Είδηση: 33535

    [08] ΕΕ: Κανένα εναλλακτικό σχέδιο για τα Σκόπια, αν δε λυθεί το θέμα της ονομασίας

    Παρασκευη, 19 02 2010 16:20

    Η ΠΓΔΜ πρέπει να εκμεταλλευθεί τη δυνατότητα που υπάρχει για επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, με στόχο την προώθηση της ενταξιακής της πορείας, δήλωσε σήμερα ο νέος επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.Ο κ. Φούλε συμπλήρωσε ότι η ΕΕ δεν έχει εναλλακτικό σχέδιο για την ΠΓΔΜ σε περίπτωση που δε βρεθεί λύση για την εκκρεμότητα της ονομασίας, μέχρι τον Ιούνιο.

    Σημείωσε ότι η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιαστικής σημασίας για την αναζήτηση κοινά αποδεκτής λύσης για το θέμα της ονομασίας, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Ο επίτροπος της ΕΕ εκτίμησε ότι οι απευθείας συναντήσεις μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ αποτελούν θετικό στοιχείο για την εξεύρεση λύσης στο θέμα του ονόματος και πρόσθεσε ότι στην παρούσα φάση απαιτείται να επιδειχθούν ηγετικές ικανότητες για την υπέρβαση της εκκρεμότητας αυτής.

    Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης για το θέμα της ονομασίας, ενώ χαιρέτισε την υποστήριξη της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ στη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εκτίμησε ότι η εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ, καθώς τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται από την Συνθήκη είναι πολύ θετικά για τις υποψήφιες προς ένταξη και για τις δυνάμει υποψήφιες, χώρες, μετά από μία περίοδο στασιμότητας σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ.

    Ο επίτροπος για τη διεύρυνση της ΕΕ συναντήθηκε ακόμη στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, τον πρόεδρο της Βουλής, Τράικο Βελιάνοφσκι και αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για απαντητική επιστολή Παπανδρέου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, επιβεβαίωσε ότι υπάρχει απαντητική επιστολή προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ν. Γκρούεφσκι, «την οποία η ελληνική πλευρά επέδωσε προς την πλευρά των Σκοπίων». Ο Σκοπιανός ομόλογός του είχε αποστείλει επιστολή στον κ. Παπανδρέου, όπου πρότεινε νέα συνάντησή τους ακόμα και στα Σκόπια.

    Όπως ανέφερε ο κ. Πεταλωτής, «ο Πρωθυπουργός απαντάει ότι θα μπορούσε να γίνει δεκτή η πρόταση για επίσκεψη στα Σκόπια». Πρόσθεσε, όμως, ότι «μια τέτοια επίσκεψη θέλει μια καλή προετοιμασία και βεβαίως, υπάρχουν και κάποιες στοιχειώδεις προϋποθέσεις» για να γίνει.

    «Στην επιστολή αναφέρεται ότι πρέπει και ο δημόσιος λόγος μας να είναι πιο προσεκτικός. Και των δύο πλευρών. Εμείς απευθυνόμαστε βέβαια στην πλευρά των Σκοπίων, στην προκειμένη περίπτωση, και η καλή γειτονία προϋποθέτει βέβαια άλλου είδους σχέσεις», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33530

    [09] Αυστραλία: Γατοτροφές για τη σωτηρία της πανίδας

    Παρασκευη, 19 02 2010 17:26

    Μάστιγα για την άγρια πανίδα της Αυστραλίας, αποτελεί ένα είδος τοξικών βατραχιών και φαίνεται πως μία κονσέρβα γατοτροφής αποτελεί τη λύση για τον περιορισμό του πληθυσμού τους. Οι περιβαλλοντολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προσπαθούν εδώ και χρόνια να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ ανακοίνωσαν ότι τοποθετώντας μία κονσέρβα με γατοτροφή κοντά στις λίμνες όπου βρίσκεται αυτό το είδος βατράχου θα προσελκύονται σαρκοφάγα μυρμήγκια που έχουν ανοσία στο δηλητηριώδες δέρμα των βατράχων. Τα μυρμήγκια έτσι θα επιτίθενται στα νεογέννητα των βατράχων και θα τα σκοτώνουν.

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS Είδηση: 33537

    [10] Σερβιτόρες με σπαθιά νίντζα θα σερβίρουν τους πελάτες

    Παρασκευη, 19 02 2010 17:21

    Ένα πρωτότυπο εστιατόριο άνοιξε τον περασμένο μήνα στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν και - ευλόγως- ονομάζεται "νίντζα". Σε ένα χώρο με χαμηλό φωτισμό, σερβιτόρες θα κραδαίνουν σπαθιά νίντζα και θα παίζουν με φωτιές, ενώ οι πελάτες θα πρέπει να περάσουν από μία τάφρο προτού καθίσουν στο τραπέζι τους για να απολαύσουν το φαγητό τους. Οι πελάτες ακόμα θα ενθαρρύνονται να φωτογραφηθούν μς τις σερβιτόρες που θα θυμίζουν περισσότερο πολεμίστριες, ντυμένες με κόκκινα ή μαύρα ρούχα για να μοιάζουν με νίντζα. Στην είσοδο του εστιατορίου υπάρχει μία τάφρος με τρεχούμενο νερό που αναγκάζει τους πελάτες να περιμένουν μερικά λεπτά μέχρι να σηκωθεί μία γέφυρα και να μπορέσουν να περάσουν απέναντι για να οδηγηθούν μέσω μίας σκοτεινής σκάλας στο χώρο όπου σερβίρεται το φαγητό.

    ΠΗΓΕΣ: REUTERS Είδηση: 33536

    [11] Νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα

    Παρασκευη, 19 02 2010 15:40

    Την ίδρυση υπηρεσίας για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος ως τον Μάιο και την καταβολή των αποδοχών του Σαββατοκύριακου, στους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν εν ώρα υπηρεσίας, ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών του ΛΑΟΣ, σχετικά με την αύξηση της εγκληματικότητας, είπε ότι μέχρι τα τέλη Μαΐου θα ιδρυθεί η υπηρεσία δίωξης οργανωμένου εγκλήματος, ενώ σύντομα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την καταβολή των αποδοχών του Σαββατοκύριακου, στους αστυνομικούς που τραυματίστηκαν εν ώρα υπηρεσίας.

    Οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΛΑΟΣ άσκησαν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την έλλειψη πολιτικής για την εγκληματικότητα, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επανέφερε την πρόταση του κόμματος του για σύσταση διακομματικής επιτροπής σχετικά με την εγκληματικότητα. Είδηση: 33528

    [12] Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ:«Αυτό δεν είναι ένα φορολογικό νομοσχέδιο σαν τα άλλα, πρόκειται για μια φορολογική παρέκβαση εκ βάθρων, δηλαδή αλλάζουμε τα πάντα.»

    Παρασκευη, 19 02 2010 15:18

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τους Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πιστεύετε ότι με αυτά τα μέτρα που έχει εξαγγείλει και αυτά που θα έρθουν, θα βγει από την κρίση η χώρα μας;»

    Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: « Έχουμε εξαγγείλει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει μεταρρυθμίσεις, μέτρα, αναπτυξιακές παρεμβάσεις. Αναπτυξιακές παρεμβάσεις γίνονται και θα γίνονται όλο και περισσότερες τώρα που ανοίγει και το ΕΣΠΑ. Μεταρρυθμίσεις γίνονται και θα γίνονται, όπως είδατε πέρα από τα μέτρα και οι τιμές των φαρμάκων μειώνονται.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το φορολογικό νομοσχέδιο έχει λογική να μην έχει έρθει ακόμα;»

    Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: « Ναι, αλλά αυτό δεν είναι ένα φορολογικό νομοσχέδιο σαν τα άλλα. Πρόκειται για μια φορολογική παρέκβαση εκ βάθρων. Δηλαδή αλλάζουμε τα πάντα, θα υπάρχουν μέσα τα τεκμήρια για να πιάσουμε αυτούς που δεν καταθέτουν στο φορολογικό σύστημα, έχουμε πάρα πολλά πράγματα, είναι λογικό να είναι ένα πολύ δύσκολο νομοσχέδιο, διότι είναι ένα νομοσχέδιο βάσης. Δεν είναι ένα νομοσχέδιο μιας μικρής αλλαγής.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Προετοιμασμένοι ήσασταν έτσι μας λέγατε;»

    Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: « Δεν ήμασταν προετοιμασμένοι για αυτή την κατάσταση. Και είναι σωστό ότι αρχίσαμε να δουλεύουμε με αυτό το κλίμα, με αυτά τα δεδομένα μετά τον Οκτώβριο, Νοέμβριο. Ο κόσμος το στηρίζει αυτή τη στιγμή. Βεβαίως σου λέει το εξής, «δεν μπορείς να μου λες συνέχεια για νέα μέτρα, θέλω και άλλα πράγματα μέσα, θέλω αυτό που μου είπες ότι «θα κλείσεις πολλές άχρηστες μονάδες το δημοσίου να το κάνεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν έχουν μπει διοικητικά συμβούλια πουθενά σχεδόν;»

    Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: « Δεν έχουν μπει διοικητικά συμβούλια να είμαστε σαφείς, στα νοσοκομεία κυρίως. Αλλά δεν είναι εκεί το πρόβλημα. Εγώ να δεχθώ ότι έπρεπε να έχουν μπει και διοικητές στα νοσοκομεία. Εγώ δέχομαι ότι πρέπει να τρέξουμε και να τρέξουμε πιο γρήγορα. Εκείνο που συζητάμε είναι αν αυτός είναι ο δρόμος ή υπάρχει κάποιος άλλος δρόμος, αν υπάρχει, ευχαρίστως να το κουβεντιάσουμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει άλλος δρόμος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης;»

    Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: « Εγώ με τις συνθήκες αυτές μιας πραγματικής κατάστασης διάλυσης στην οικονομία και των κερδοσκοπικών επιθέσεων που πανταχόθεν δεχόμαστε βλέπω ότι αυτός ο δρόμος, ο δρόμος αυτού του προγράμματος που έχουμε επιλέξει ήταν ο καταλληλότερος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτά δεν τα λέγατε προεκλογικά;»

    Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: « Διότι η ΝΔ μιλούσε μόνο για δημοσιονομικά μέτρα και όχι για αναπτυξιακό σκέλος παρεμβάσεων, το οποίο εμείς το έχουμε όπως είδατε. Λέγαμε και ορισμένα πράγματα διαφορετικά, δεν περιμέναμε ότι θα βρούμε τέτοια εικόνα μπροστά. Δυστυχώς καθυστερήσαμε και εμείς, διότι βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πάει να φτιαχτεί μια εξεταστική που θα αφορά γενικότερα τα οικονομικά, ή κάποιο συγκεκριμένο θέμα;»

    Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: « Εμείς βάζουμε ένα συγκεκριμένο θέμα, μαζεύουμε και τις προτάσεις των άλλων κομμάτων και επιχειρούμε να δούμε με ποιο τρόπο μπορεί να ισορροπήσει μια κατάσταση, δεν είναι κακό αυτό. Όλο αυτό το ζήτημα δημιουργεί ένα βαθύ ερώτημα, τι γινόταν τόσα χρόνια και επειδή ο ελληνικός λαός, αλλά και διεθνώς θέτουν αυτό το ερώτημα, εμείς οφείλουμε να απαντήσουμε, νηφάλια χωρίς καμία διάθεση να ξεκατινιαζόμαστε στις τηλεοράσεις, οφείλουμε να απαντήσουμε για να μην ξαναγίνουν τέτοια πράγματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και για τα στοιχεία η ΝΔ ζητά να πάει και πιο πίσω η ιστορία από το 1980.»

    Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: « Εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση αν έχουν συγκεκριμένα στοιχεία να τα φέρουν. Ο κος Αλογοσκούφης ήλεγξε όλα τα στοιχεία, τουλάχιστον της περιόδου ¨94- 2004 είναι έτσι, ή όχι; Τα ήλεγξε και η ΕΕ, η οποία ενέκρινε την απογραφή και δεν είδα να μου πούνε για καμία παρανομία. Άρα τα στοιχεία αυτής της περιόδου έχουν ελεγχθεί, από τη ΝΔ και όχι από εμάς έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί αρκετοί συνάδελφοί σας μέσα από το ΠΑΣΟΚ εκφράζουν διαφορετική άποψη, στη λογική ότι αν έχουμε μετρήσει σωστά τις συνέπειες της εξεταστικής;»

    Χ.ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ: « Διότι είναι λογικό να εκφράζονται, όλοι συζητάμε κάποιες ανησυχίες μας, να απαντήσουμε με κάποιους όρους, ποιοι είναι οι όροι αυτοί; Πρώτον, ότι δεν πάμε να βγάλουμε τα μάτια μας, δεύτερον ότι δεν πάμε να κάνουμε μια άγονη κομματική αντιπαράθεση για μικροκομματικές επιδιώξεις πάνω από τα προβλήματα της οικονομίας, αυτό θα είναι απεχθές για τον κόσμο και τρίτον ότι πάμε να κάνουμε μια νηφάλια προσέγγιση, απάντηση σε κάποια ερωτήματα που είτε θίγουν εμένα ως κόμμα, είτε τον άλλον ως κόμμα, είναι αδιάφορο για τον κόσμο, ο κόσμος θέλει την αλήθεια.» Είδηση: 33521

    [13] Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια πάνδημη κινητοποίηση των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων.»

    Παρασκευη, 19 02 2010 15:16

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τους Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πιστεύετε δηλαδή ότι αν βγούμε στους δρόμους, θα βοηθήσει;»

    Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: « Απολύτως. Διότι φαίνεται τελικά είναι το μόνο που μπορούν να λάβουν υπόψιν τους, όσοι σήμερα καναλαρχούν και διαμορφώνουν τις κυρίαρχες πολιτικές. Εδώ αν θα κατέγραφε κανείς την ιστορία του πολιτικού μας βίου, το πρώτο που θα έλεγε είναι ότι υπάρχει ένα ισχυρό έλλειμμα δημοκρατίας. Πριν από λίγους μήνες μια κυβέρνηση βγήκε με υψηλότατο ποσοστό με ένα άλλο πρόγραμμα και χωρίς να έχει καμία εξουσιοδότηση εφαρμόζει τα ακριβώς αντίθετα. Ποιος εξουσιοδότησε τον κο Παπανδρέου να διαπραγματεύεται το 14ο μισθό;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με επιχείρημα ότι οι συνθήκες είναι έκτακτες.»

    Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: « Οι συνθήκες ήταν απόλυτα γνωστές και στις εκλογές και όπως αποκάλυψε ο διοικητής της τράπεζας Ελλάδας. Όταν είχε φωνάξει τους αρχηγούς των δύο μεγάλων κομμάτων και τους είχε πει ποια είναι η κατάσταση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εσείς τις γνωρίζατε;»

    Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: « Όχι βεβαίως. Εκείνο που γνωρίζαμε ήταν μια εξελισσόμενη κρίση και είχαμε προειδοποιήσει για πολλά από αυτά. Είχαμε πει ότι ο κος Παπανδρέου θα έπρεπε καταρχήν να πάρει άλλου είδους πρωτοβουλίες, να μην τρέξει ικέτης, αλλά προηγούμενα ο ίδιος να θέσει το ζήτημα μιας διαφορετικής δομής, δηλαδή δυνατότητας δανεισμού του ελληνικού δημοσίου των κρατών της Ευρώπης απευθείας από την ευρωπαϊκή τράπεζα. Το υπ αριθμόν ένα πρόβλημα σήμερα είναι το υψηλό κόστος δανεισμού.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Συμφωνείτε με την πρόταση του κου Αλαβάνου να φύγει ο κος Παπανδρέου, να φύγει η κυβέρνηση Παπανδρέου;»

    Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: « Συμφωνώ πρώτα από όλα να ηττηθεί αυτή η πολιτική και αυτή η πολιτική θα ηττηθεί μέσα στη συγκεκριμένη φάση από την κινητοποίηση του κόσμου. Και στην παρούσα φάση αυτό που πρέπει να γίνει είναι μια πάνδημη κινητοποίηση των εργαζομένων, των αγροτών, των μικρομεσαίων, μιλάμε δηλαδή για μια κινητοποίηση, για την ανάγκη συντονισμού συνολικά των ευρωπαίων εργαζομένων και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Αν λοιπόν κατέβει αυτός ο κόσμος και ο κος Παπανδρέου ο ίδιος θα μπορεί να πάει έξω και να πει, έχω μια κοινωνία που βράζει και αυτό είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό ατού και για τον κο Παπανδρέου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί λοιπόν ο κόσμος μέσα από τις δημοσκοπήσεις που βλέπουμε συνηγορεί στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση και μάλιστά δίνει και απίστευτες διαφορές;»

    Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: « Υπάρχει ένα θέμα με τις δημοσκοπήσεις και τον τρόπο που παρουσιάζονται οι ειδήσεις. Αν κοιτάξει κανείς τις δημοσκοπήσεις είναι θετικοί στην ανάγκη να παρθούν κάποια μέτρα. Και ποιος δεν θα έλεγε να παρθούν μέτρα σε μια κρίσιμη κατάσταση; Είναι όμως εντελώς αρνητικοί, όταν συγκεκριμενοποιούνται για παράδειγμα για τα ζητήματα που αφορούν το ασφαλιστικό. Σε ορισμένα συγκεκριμένα ζητήματα όταν συγκεκριμενοποιούνται, η κοινή γνώμη είναι απόλυτα σαφής, ότι διαφωνεί με τις κυβερνητικές επιλογές. Καλλιεργείται ένα κλίμα από τα ΜΜΕ που δεν βοηθά αυτή τη στιγμή και βάζει μάλιστα -αν θέλετε- σε αντιπαράθεση κοινωνικές κατηγορίες και ομάδες, οι οποίες πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι τώρα μπορεί να είναι η σειρά του διπλανού, αλλά σε λίγο θα έρθει και η δικιά τους. Σήμερα χρειάζεται μια αλλαγή πορείας και μια διαφορετική λογική.» Είδηση: 33520

    [14] Τρεις νεκροί διαδηλωτές στην Ακτή Ελεφαντοστού

    Παρασκευη, 19 02 2010 16:52

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Ακτή Ελεφαντοστού όταν δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν όπλα και δακρυγόνα ώστε να διαλύσουν εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στην πόλη Γκανιόα για να διαδηλώσουν κατά του προέδρου Λοράν Γκμπάγκμπο. Οι πληροφορίες ως προς τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων είναι συγκεχυμένες, ενώ συγκλίνουσες πηγές κάνουν λόγω για πολλούς νεκρούς. Σύμφωνα με νοσηλευτική πηγή, δεκάδες διαδηλωτές έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με τραύματα από σφαίρες. Τα βίαια επεισόδια αποτελούν κλιμάκωση μιας σειράς μαζικών διαδηλώσεων στη χώρα, από την ημέρα που ο πρόεδρος Γκμπάγκμπο απέπεμψε την κυβέρνηση και την εκλογική επιτροπή ύστερα από έντονη διαμάχη για την κατάρτιση των εκλογικών καταλόγων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 33534


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 February 2010 - 17:54:00 UTC