Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές για την οικονομία-Αντιδράσεις για δημοσιεύματα
  • [02] Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη
  • [03] Οι συντάξεις στην επιτροπή αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού
  • [04] Απεργιακός πυρετός και στην Ευρώπη
  • [05] Για τις σχέσεις ΟΤΕ- Siemens κατάθεση Νίκου Μανασή
  • [06] Επαφές Νίμιτς στα Σκόπια
  • [07] Άμφισσα - Δίκη Αλ. Γρηγορόπουλου - Κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα
  • [08] Υπόθεση Εργκένεκον: Ανακρίνονται οι 49 συλληφθέντες Τούρκοι στρατηγοί
  • [09] Νέα τουρκική πρόκληση
  • [10] Χωρίς ενημέρωση για 24 ώρες
  • [11] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ:« Θα ματώσουμε, θα κάνουμε θυσίες, θα είναι μέτρα δυσάρεστα και οδυνηρά, για να μπορέσουμε να συμμαζέψουμε τα του οίκου
  • [12] ΝΑΤΟ: Χτυπημένο από την οικονομική κρίση
  • [13] ΗΠΑ: Στο Κογκρέσο το θέμα της Toyota
  • [14] Ομάδα των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά να διερευνηθούν οι λόγοι της κρίσης στην Ελλάδα
  • [15] Ελληνικές συμμετοχές στο Sony World Photography Awards
  • [16] Η ευτυχία έρχεται... στα 74
  • [17] Νέα ένταση Συρίας - Ισραήλ
  • [18] Χωριό κινδυνεύει από κατολισθήσεις στα Τρίκαλα
  • [19] Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων
  • [20] Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Η εξεταστική επιτροπή δεν ξεκινάει ούτε να ποινικοποιήσει, ούτε ξεκινάει με την απόδοση ευθυνών. Οι ευθύνες είναι
  • [21] Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Ας αποδοθούν πολιτικές ευθύνες σε αυτούς που εμπλέκονται. Η πρόθεση του κόμματος μας είναι να συμμετέχουμε στη
  • [22] Olympic - Aegean: Με κοινά φτερά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού
  • [23] Το παπούτσι δεν βρήκε τον στόχο του
  • [24] Νέα βιογραφία για τον Ομπάμα
  • [25] ΟΗΕ: Έλλειψη συνεργασίας με την Αλβανία
  • [26] Σύσφιξη των σχέσεων με Αφγανιστάν & Πακιστάν επιδιώκει η Τουρκία
  • [27] Γυμνή πόλη : Οι Αθηναίοι γδύνονται για καλό σκοπό
  • [28] Μεξικό: Ανακαλύφθηκε κυκλικός ναός των Αζτέκων

    [01] Επαφές για την οικονομία-Αντιδράσεις για δημοσιεύματα

    Τριτη, 23 02 2010 17:07

    Ευρετήριο Άρθρου

    Επαφές για την οικονομία-Αντιδράσεις για δημοσιεύματα

    Έντονες αντιδράσεις για τα δημοσιεύματα γερμανικών περιοδικών

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 2

    Αναπόφευκτο, φαίνεται ότι είναι πλέον το ενδεχόμενο, να λάβει επιπλέον μέτρα η κυβέρνηση, για την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος. Τα μέτρα, αναμένονται σε λίγες ημέρες, σύμφωνα με τα όσα συνάγονται, από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών. Η κυβέρνηση προσπαθεί να βάλει τέλος στα σενάρια για τη λήψη νέων μέτρων τονίζοντας ότι η μετρολογία μόνο πανικό φέρνει.Το πρόβλημα του δημοσιονομικού ελλείμματος και τα μέτρα για τη μείωσή του κυριάρχησαν στις διαδοχικές συναντήσεις του Πρωθυπουργού με κορυφαίους υπουργούς, αλλά και στις συνομιλίες του μικτού ευρωπαϊκού κλιμακίου με υπηρεσιακούς παράγοντες του οικονομικού επιτελείου. Την ίδια ώρα, την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσαν τα δημοσιεύματα γερμανικών περιοδικών για την ελληνική οικονομία.

    Συνεχίστηκαν και την Τρίτη οι επαφές του Πρωθυπουργού με κορυφαίους Υπουργούς της Κυβέρνησης για την προώθηση μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα και μείωσης του ελλείμματος, την ώρα που το μεικτό κλιμάκιο ελεγκτών συνεχίζει τις επαφές του με υπηρεσιακούς παράγοντες ελέγχοντας την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

    Το κλιμάκιο ήδη συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Ζανιά και στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδας, ενώ την Τετάρτη θα έχει επαφές με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ενώ δεν αποκλείεται πριν αναχωρήσουν από τη χώρα μας, στο τέλος της εβδομάδας, να εισηγηθούν τη λήψη επιπλέον μέτρων, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα κατά 4% φέτος.

    Στις 9 Μαρτίου συνέρχεται το Κολέγιο Επιτρόπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με αντικείμενο την ελληνική οικονομία, ενώ επόμενη κομβική ημερομηνία είναι η 15η Μαρτίου, οπότε και θα εξετασθούν τα έως τώρα αποτελέσματα των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το άρθρο 126(9), στο οποίο έχει υπαχθεί η ελληνική οικονομία, το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ (Eurogroup) έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει τη λήψη πρόσθετων μέτρων ερήμην της Ελλάδας.

    Προς νέα μέτρα

    Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να πετύχει τους στόχους του προγράμματος σταθερότητας, οι όποιες αποφάσεις θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με τους ελεγκτές της ΕΕ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όποια μέτρα θα έχουν στόχευση την αντιμετώπιση του ρίσκου σε παραδοχές του Προγράμματος Σταθερότητας όπως ο ρυθμός ανάπτυξης ο οποίος παρουσιάζει μεγαλύτερη επιβράδυνση μολονότι στο σκέλος εσόδων οι εξελίξεις παραμένουν θετικές.

    Η Ελλάδα επιδιώκει να εξειδικευτεί η πολιτική στήριξη της ευρωζώνης με έναν συγκεκριμένο μηχανισμό, ακόμα κι αν δεν χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί, αλλά και να κερδίσει χρόνο για να πείσει και την Ευρώπη και τις αγορές ότι θα υλοποιήσει τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στο τρέχον έτος και ότι αυτό είναι εφικτό, ώστε να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος δανεισμός.

    Όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, η Ελλάδα δεν έχει ούτε πρόθεση ούτε διάθεση να προσφύγει στο ΔΝΤ αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

    "...η κυβέρνηση παίρνει με πολύ μεγάλη περίσκεψη τις αποφάσεις και με μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον..."

    Γιώργος Πεταλωτής

    Σήμερα η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της καταδίκασε τη μετρολαγνεία τονίζοντας ότι τα όποια μέτρα ληφθούν θα ληφθούν με περίσκεψη και με γνώμονα πάντα την προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών.

    "Καταδικάζουμε τη μετρολαγνεία και τη μετρολογία, που υπάρχει όλο αυτό το χρονικό διάστημα", δήλωσε ο Γιώργος Πεταλωτής, και έκανε λόγο για κατάσταση, που "δημιουργεί πανικό στον απλό Έλληνα πολίτη" και για δημοσιεύματα που τις περισσότερες φορές, πολλά από αυτά είναι ανυπόστατα.

    "Πολλές φορές αναγκαζόμαστε να υπερβούμε τις απόψεις μας σε συγκεκριμένα οικονομικά ζητήματα, γιατί πρέπει να σώσουμε τη χώρα. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Και για αυτό ακριβώς και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πολλές φορές έχει πει ότι "δυστυχώς αναγκαζόμαστε να παίρνουμε κάποια επώδυνα μέτρα", συμπλήρωσε, ενώ αναφερόμενος στο θέμα του 14ου μισθού, επισήμανε ότι δεν υπάρχει τέτοια σκέψη από την κυβέρνηση.

    Για αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η περιδίνηση της οικονομίας και να δοθεί προοπτική για τις θυσίες των Ελλήνων, έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου για τα εξοπλιστικά προγράμματα και τα ναυπηγεία.

    Εξαιρετικά επείγουσες χαρακτήρισε από την πλευρά του τις διαρθρωτικές αλλαγές για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, σημειώνοντας ότι η παρούσα κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με λογικές άλλων εποχών.

    Αντιδράσεις

    "Αρκετά μίλησαν η κυβέρνηση, η ΕΕ και η πλουτοκρατία. Το αν θα περάσουν τα βάρβαρα μέτρα που έχουν αποφασίσει εξαρτάται και από τη θέση και τη δράση των εργαζομένων. Γι' αυτό το ΚΚΕ απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν και τους καλεί να δείξουν με τη συμμετοχή τους στην απεργία και τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ υπεύθυνη ταξική και πατριωτική θέση", τόνισε το ΚΚΕ.

    "Δεν είναι δυνατόν να ζητάνε για άλλη μια φορά να πληρώσουν την κρίση οι χαμηλόμισθοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Δεν είναι δυνατόν να ζητάνε περικοπές μισθών και συντάξεων τη στιγμή που υπάρχουν δεκάδες δισεκατομμύρια που φεύγουν από τη φοροδιαφυγή, από τη φοροκλοπή στον ΦΠΑ και από τα ειδικά καθεστώτα φοροαπαλλαγών. Την κρίση πρέπει να την πληρώσουν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, όλοι όσοι φτιάχνουν μια off shore και δηλώνουν εισόδημα 10, 20 χιλιάδες β¬ το χρόνο, ενώ στην πραγματικότητα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ εισόδημα το χρόνο", δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    Είδηση: 33706

    [02] Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη

    Τριτη, 23 02 2010 12:21

    "Παραλύει" την Τετάρτη η χώρα από την 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ. Απεργούν όλοι οι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στις ΔΕΚΟ, ενώ κλειστά θα μείνουν τα σχολεία. "Χειρόφρενο" για 24 ώρες θα τραβήξουν και όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, με εξαίρεση τα λεωφορεία που θα πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας. Επίσης, δεν θα γίνει καμία πτήση της Olympic Air και της Aegean Airlines. Στην απεργία συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι.

    Ποιοι θα απεργήσουν

    Τη διασφάλιση των εργασιακών, οικονομικών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων ζητούν οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, που συμμετέχουν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρύξει για την Τετάρτη η ΓΣΕΕ με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ και άλλων φορέων.

    Στην απεργιακή κινητοποίηση θα πάρουν μέρος οι εργαζόμενοι:

    στον ιδιωτικό τομέα

    στις ΔΕΚΟ

    στις τράπεζες (ΟΤΟΕ)

    οι δημόσιοι υπάλληλοι

    οι δάσκαλοι (ΔΟΕ)

    οι καθηγητές (ΟΛΜΕ)

    οι δημοσιογράφοι

    Μετ εμποδίων οι μετακινήσεις-αεροδρόμια-λιμάνια

    Στα λεωφορεία θα γίνει στάση εργασίας από τις 5 έως τις 7.30 το πρωί και από τις 22.00 έως τη λήξη της βάρδιας.

    Στον Ηλεκτρικό (ΗΣΑΠ) θα γίνει στάση εργασίας έως τις 10 το πρωί και από τις 16.00 έως τη λήξη της βάρδιας

    Ακινητοποιημένα θα μείνουν όλο το 24ωρο τα τρένα του ΟΣΕ, το Τραμ, ο Προαστιακός, το Μετρό και τα τρόλεϊ.

    Στη Θεσσαλονίκη ο ΟΑΣΘ ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με γνωστοποίηση του Συνδικάτου Εργαζομένων του Οργανισμού θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα κυκλοφορούν εβδομήντα τρία λεωφορεία.

    Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

    Η Aegean και η OLYMPIC AIR ανακοίνωσαν τη ματαίωση όλων των προγραμματισμένων πτήσεων των δικτύων τους, ενώ τροποποιήσεις θα γίνουν σε άλλες πτήσεις.

    Δεμένα θα μείνουν και τα πλοία στα λιμάνια.

    Για τις 11 το πρωί της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στο Πεδίον του Άρεως, ενώ ξεχωριστή συγκέντρωση θα γίνει από το ΠΑΜΕ στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Ομονοίας. Μέλη του ΠΑΜΕ έχουν προχωρήσει από το πρωί σε κατάληψη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Δηλώσεις Προέδρου της ΓΣΕΕ στη ΝΕΤ 105,8

    Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ανέφερε ότι για αυτήν την κρίση οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι άνθρωποι του μόχθου.

    "Ευθύνονται οι πολιτικές, ευθύνεται η Κομισιόν" τόνισε o Πρόεδρος της ΓΣΕΕ και ζήτησε δίκαιη κατανομή των βαρών στον τομέα της Οικονομίας σημειώνοντας ότι "το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι λαμβάνονται κάποια μέτρα, είναι ότι οδηγούν την πραγματική οικονομία σε ύφεση που σημαίνει αύξηση της ανεργίας".

    Πρόσθεσε ακόμα ότι θα υπάρξει συνάντηση και με συνδικάτα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στις Βρυξέλλες προκειμένου να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Σχετικά άρθρα: Κατάληψη στο ΧΑΑ από μέλη του ΠΑΜΕ

    Είδηση: 33682

    [03] Οι συντάξεις στην επιτροπή αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού

    Τριτη, 23 02 2010 16:40

    Το θέμα της βασικής σύνταξης και του τρόπου υπολογισμού της, συζήτησε η επιτροπή αναμόρφωσης του Aσφαλιστικού υπό την προεδρία του υπουργού Eργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου. Η βασική σύνταξη η οποία θα εφαρμοστεί από το 2018 θα αντικαταστήσει την κατώτατη και θα αφορά το προνομιακό κομμάτι ενώ θα συμπληρώνεται με επιπλέον ποσό που θα είναι συνάρτηση εισφορών και των ετών ασφάλισης.

    Βασική σύνταξη στο 65ο έτος και υπολογισμό της σύνταξης με βάση το σύνολο των εισφορών από το 2015 και μετά προβλέπει το βασικό σενάριο για την αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας. Ήδη η πρόταση συζητήθηκε στην επιτροπή διαλόγου ενώ κατατέθηκαν προτάσεις και για την καλύτερη αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων.

    Με καθοριστικό παράγοντα τη βιωσιμότητα των ταμείων, τη θεραπεία των στρεβλώσεων που παράγει το υπάρχον σύστημα, αλλά και την αποδοχή των μέτρων από τους τεχνοκράτες που θα εξετάσουν δαπάνες και έσοδα, το υπoυργείο Εργασίας ολοκληρώνει τη σύνταξη του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

    Κομβικό σημείο των αλλαγών η βασική σύνταξη που θα χορηγείται από το κράτος θα εφαρμοστεί από το 2018, ύψους περίπου 360 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα και θα συμπληρώνεται από την αναλογική η οποία θα είναι συνάρτηση των εισφορών και ετών εργασίας

    Θα χορηγείται σε όλους που έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα σύνταξης, 4500 ένσημα ή 15ετια χωρίς εισοδηματικό κριτήριο.

    Σε όσους έχουν λιγότερα από 4500 ένσημα προτείνεται να χορηγείται μέρος της βασικής και με εισοδηματικά κριτήρια.

    Οι ανασφάλιστοι θα δικαιούνται τη βασική στα 65 και με εισοδηματικά κριτήρια.

    Θολό τοπίο παραμένει ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και κυρίως οι συντελεστές αναπλήρωσης ώστε να μην χάνουν οι ασφαλισμένοι.

    Πρόταση του υπουργείου είναι ο υπολογισμός να γίνεται με βάση όλον τον εργασιακό βίο και να αυξάνεται σταδιακά ο συντελεστής ο οποίος θα καθορίζει και το ποσοστό αναπλήρωσης.

    Η ηγεσία του υπουργείου που πρόκειται να δημοσιοποιήσει το νομοσχέδιο στις 15 Μαΐου διαβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι δεν πρόκειται να επηρεαστούν οι 250.000 ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι το 2013.

    Γενικευμένη επίθεση στους μισθούς, τις συντάξεις, τα εργασιακά και τα κοινωνικο -ασφαλιστικά δικαιώματα καταγγέλλει η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με επίκαιρη ερώτησή της στον πρωθυπουργό. Η κ. Παπαρήγα καταγγέλλει ότι όλα τα αντεργατικά μέτρα έχουν αποφασιστεί εδώ και καιρό στην ΕΕ, με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και υπογραμμίζει ότι υπεύθυνη για την κρίση, τα ελλείμματα και το χρέος είναι η πλουτοκρατία που αυξάνει τα κέρδη της και η πολιτική που την υπηρετεί.

    Μπαρόζο: "Απαραίτητη η μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων στην Ευρώπη"

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο έκρινε από τη Μαδρίτη απαραίτητη μία γενική μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Όντως υπάρχει πρόβλημα και πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα γενικά", ενόψει του αυξημένου προσδόκιμου ζωής και του χαμηλού ποσοστού γεννητικότητας στις χώρες της ΕΕ, δήλωσε ο Μπαρόζο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Λουις Ροντρίγκες Θαπατέρο.

    "Προτρέπουμε τις κυβερνήσεις να δράσουν με υπεύθυνο τρόπο και στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου για να κάνουν μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό σύστημα, το οποίο θέλουμε δικαιολογημένα να διατηρήσουμε" στο μέλλον, πρόσθεσε.

    Διαμάχη έχει ξεσπάσει και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες για την αύξηση των νόμιμων ορίων συνταξιοδότησης και για την επιμήκυνση του αριθμού των ετών καταβολής εισφορών, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος τις επόμενες δεκαετίες.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ Είδηση: 33702

    [04] Απεργιακός πυρετός και στην Ευρώπη

    Τριτη, 23 02 2010 16:21

    Οι απεργιακές αναταράξεις επιδεινώνονται στις ευρωπαϊκές αερομεταφορές. Η απεργία της Lufthansa ανεστάλη για 14 ημέρες, ωστόσο το χάος διευρύνεται από την απεργία των Γάλλων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας και των εργαζομένων στις βρετανικές αερογραμμές που προαναγγέλλουν απεργία πριν από το Πάσχα. Με απεργιακό κύμα βρίσκεται αντιμέτωπος και ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, με αφορμή το σχέδιο της ισπανικής κυβέρνησης για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Το ιπτάμενο προσωπικό της British Airways ψήφισε μαζικά (80,7%) υπέρ μιας απεργίας κατά των μειώσεων θέσεων εργασίας και άλλων οικονομικών μέτρων.

    Δύο στις πέντε πτήσεις από και προς Παρίσι και σημαντικός αριθμός δρομολογίων στην υπόλοιπη Γαλλία ακυρώθηκαν την Τρίτη λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Κινητοποιήσεις πριν το Πάσχα προανήγγειλαν και οι εργαζόμενοι της British Airways. Ανεστάλη πάντως για 14 ημέρες η απεργία στη Λουφτχάνσα.Τα εννιακόσια αεροπλάνα της Lufthansa που καθηλώθηκαν τη Δευτέρα λόγω της απεργίας άφησαν δέκα χιλιάδες ταξιδιώτες στον αέρα.

    Βρετανία

    Το προσωπικό των βρετανικών αερογραμμών προαναγγέλλει απεργιακές αναταράξεις εντός των επόμενων 28 ημερών.

    Γαλλία

    Ακυρώσεις περίμεναν από το πρωί τους ταξιδιώτες στα γαλλικά αεροδρόμια Ορλύ και ντε Γκώλ, αφού ξεκίνησε η απεργία πέντε ενώσεων ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

    Την ακύρωση του 50% των πτήσεων από το παρισινό αεροδρόμιο του Ορλί και το 25% από το Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ θα προκαλέσει η απεργία, που ξεκίνησαν σήμερα Τρίτη, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στη Γαλλία, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση της Πολιτικής Αεροπορίας (DGAC).

    Τέσσερις ενώσεις της Πολιτικής Αεροπορίας έχουν προκηρύξει απεργία από Τρίτη 23/2 έως το Σάββατο 27/2. Καταγγέλλουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης να συγχωνεύσει τον γαλλικό εναέριο χώρο με αυτόν άλλων πέντε χωρών (Γερμανία, Μπενελούξ, Ελβετία), φοβούμενοι πως η DGAC θα χάσει τον δημόσιο χαρακτήρα της.

    Ο απεργιακός πυρετός Γάλλων, Βρετανών και Γερμανών, απογειώνεται με το φόβο απολύσεων και ανατροπών στις συνθήκες εργασίας καθώς η διεθνής ένωση αεροπορικών εταιρειών επιβεβαιώνει ότι μετά τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της , ακολουθούν μέτρα λιτότητας και στις αερομεταφορές.

    Ισπανία

    Σαράντα χιλιάδες διαδηλωτές σε κάθε μεγάλη πόλη της Ισπανίας. Μαδρίτη Βαρκελώνη η Βαλένθια, υπόσχονται την μεγαλύτερη πρόκληση μιας εξαετίας για την κυβέρνηση Θαπατέρο.

    Τα εργατικά συνδικάτα της Ισπανίας αποφάσισαν συλλαλητήρια αντί απεργίας , για να εναντιωθούν στα μέτρα λιτότητας που κρίνονται ωστόσο αναγκαία για να τιθασευτεί το έλλειμμα της τάξης του 11,4%.

    Πορτογαλία

    Στις 4 Μαρτίου ο απεργιακός πυρετός θα σαρώνει την Πορτογαλία υπενθυμίζουν οι αναλυτές. Είδηση: 33703

    [05] Για τις σχέσεις ΟΤΕ- Siemens κατάθεση Νίκου Μανασή

    Τριτη, 23 02 2010 14:21

    Με την κατάθεση του πρώην προέδρου του ΟΤΕ Νίκου Μανασή συνεχίστηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η διερεύνηση του σκανδάλου των μαύρων ταμείων της Ζιμενς. Ο κ. Μανασής κατέθεσε ότι επί των ημερών του πέτυχε έκπτωση 50% στις τιμές που έδινες η Ζήμενς για τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ και ότι λίγο προτού φύγει από τη διοίκηση του Οργανισμού, επιδίωξε να ρίξει στο 50% τις προμήθειες που σχεδιάζονταν από τον ΟΤΕ στο πλαίσιο της επίμαχης προγραμματικής συμφωνίας με τη Ζήμενς για τις ψηφιακές παροχές.

    Με την έναρξη της συνεδρίασης ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος είπε ότι θα ζητήσει τη σύλληψη του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Δημήτρη Παπούλια για ψευδή κατάθεση ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι ενώ ο Δημήτρης Παπούλιας κατέθεσε στην εξεταστική ότι το 1998 δεν είχε ιδέα για το ενδεχόμενο χρηματισμού στελεχών του ΟΤΕ, από έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης της εποχής εκείνης, προκύπτει ότι είχε σχηματιστεί δικογραφία για υπόθεση δωροδοκίας-δωροληψίας.

    Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι την ίδια περίοδο, με έγγραφό του, ο τότε υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης, δήλωνε ότι η προμήθεια των ψηφιακών παροχών έγινε με επωφελείς για τον ΟΤΕ όρους.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 33689

    [06] Επαφές Νίμιτς στα Σκόπια

    Τριτη, 23 02 2010 18:42

    Νέο κύκλο συνομιλιών με τις πολιτικές ηγεσίες Ελλάδας και ΠΓΔΜ, ξεκίνησε ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έφτασε στα Σκόπια το απόγευμα και ήδη είχε συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι και αυτήν την ώρα συναντάται τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο κ. Νίμιτς, θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν κομίζει νέα πρόταση, σημείωσε όμως ότι αναμένει αρκετά από τις συναντήσεις του με την σκοπιανή ηγεσία, τονίζοντας ότι ο ίδιος θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

    «Δεν κομίζω πρόταση, διότι πρέπει να συζητήσω στις πρωτεύουσες των δύο χωρών και να δούμε πού βρισκόμαστε. Έχω κάποιες ιδέες οι οποίες μπορούν να δώσουν ώθηση στη διαδικασία. Θεωρώ ότι είναι υψηλής προτεραιότητας να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις και να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε ένα βήμα μπροστά στη διαδικασία», δήλωσε ο κ. Νίμιτς πριν την έναρξη των συναντήσεών του στα Σκόπια με κυβερνητικούς αξιωματούχους της ΠΓΔΜ.

    «Η διεθνής κοινότητα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος το οποίο δεν περιορίζεται στην περιφερειακή και διμερή του διάσταση, αλλά έχει πολλές πτυχές και πρέπει να δούμε τι μπορούμε να επιτύχουμε», συμπλήρωσε.

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, σημείωσε όμως ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις.

    «Νομίζω ότι οι δύο πλευρές μπορούν να φθάσουν σε μία λύση σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όταν γίνεται λόγος για νέες ιδέες, θέλω να επισημάνω ότι το πρόβλημα είναι γνωστό και εξετάζεται αρκετά χρόνια. Κανείς δεν πρέπει να αναμένει ότι μπορεί να υπάρξει κάποια μαγική κίνηση με την οποία θα επιλυθεί αυτομάτως το ζήτημα. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βαρύτητα του προβλήματος και να το επιλύσουμε. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη πολιτικής δράσης από τις δύο πλευρές», κατέληξε.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του κ. Νίμιτς στα Σκόπια και τι αναμένει από αυτήν, ανέφερε ότι η χώρα του προσέρχεται στις συναντήσεις με τον κ. Νίμιτς με τρόπο θετικό και εποικοδομητικό, επιθυμώντας την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Μ. Νίμιτς: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι το Σκοπιανό Είδηση: 33711

    [07] Άμφισσα - Δίκη Αλ. Γρηγορόπουλου - Κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα

    Τριτη, 23 02 2010 14:31

    Ολοκληρώθηκε η κατάθεση ενώπιον του Ορκωτού Δικαστηρίου Άμφισσας της Λητούς Βαλλιάτζα, αυτόπτη μάρτυρα στη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6/12/2008 στα Εξάρχεια. Μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσης το δικαστήριο έκανε δεκτό αίτημα που υπέβαλε ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας. Το αίτημα αφορούσε την κλήτευση του τότε επικεφαλής του τμήματος ανθρωποκτονιών, αστυνομικού Κωνσταντίνου Κουζέλη. Το δικαστήριο, με ανάλογη πρόταση του εισαγγελέα έδρας, αποφάσισε να καλέσει τον αστυνομικό για τις 2 Μαρτίου. Την Τετάρτη 24/2, στο δικαστήριο έχουν κληθεί να καταθέσουν αυτόπτες μάρτυρες, ενώ δεν αποκλείεται να καταθέσει και η μητέρα του 15χρονου μαθητή.

    Η αυτόπτης μάρτυρας Λητώ Βαλλιάτζα, που διαμένει σε διαμέρισμα 2ου ορόφου στον πεζόδρομο της οδού Τζαβέλλα, κατέθεσε στο δικαστήριο ότι το επίμαχο βράδυ, της 6ης Δεκεμβρίου 2008, βγήκε στο μπαλκόνι με την κάμερά της για να δει τι συμβαίνει, καθώς άκουσε έναν δυνατό κρότο.

    Η μάρτυρας, που δεν μπόρεσε να προσδιορίσει τι είδους κρότος ήταν αυτός, κατέθεσε πως είδε ένα περιπολικό σταματημένο στη γωνία της Ζωοδόχου Πηγής με την Τζαβέλλα και κάποια παιδιά -γύρω στα πέντε- μικρής ηλικίας, συγκεντρωμένα κάτω από υπόστεγο επί της οδού Τζαβέλλα στη γωνία με την οδό Μεσολογγίου. Το περιπολικό, σύμφωνα με τη μάρτυρα, έφυγε και ύστερα από πολύ λίγα λεπτά εμφανίστηκαν πεζοί στον πεζόδρομο της Τζαβέλλα δύο ειδικοί φρουροί.

    Όπως είπε η κα Βαλλιάτζα, όταν τους είδε, άρχισε να "τραβάει" βίντεο.

    "Μου έκανε τρομερή εντύπωση ότι ήρθαν με τα πόδια αστυνομικοί, καθώς συνήθως εκεί, στο συγκεκριμένο σημείο, δεν υπάρχουν περιπολίες αστυνομικών. Για τον λόγο αυτόν, κοίταζα συνεχώς προς το μέρος τους. Ερχόντουσαν δίπλα - δίπλα με βηματισμό, όπως περπατά κάποιος που πάει για να τσακωθεί".

    Λητώ Βαλλιάτζα

    Η μάρτυρας κατέθεσε ότι είδε τους δυο αστυνομικούς να στέκονται στο μέσον της Τζαβέλλα και να προκαλούν λεκτικά και με χειρονομίες την παρέα των παιδιών.

    Είδε, είπε, τους δυο αστυνομικούς να βγάζουν τα όπλα τους. Μάλιστα, η πρόεδρος του δικαστηρίου ζήτησε από την κα Βαλλιάτζα να διευκρινίσει αν είδε και τους δυο αστυνομικούς, ή μόνον τον έναν, να κρατούν όπλα. "Βγάλανε όπλα και ο δυο, είμαι σίγουρη γι αυτό, ταυτόχρονα και οι δύο σημάδευαν. Κρατούσαν τα όπλα με τα δύο τους χέρια σε στάση, που βλέπουμε στις ταινίες, παρατεταμένα. Τους είδα να στοχεύουν ευθεία. Έκανα λήψη με την κάμερα, αλλά δεν είχα κοιτάξει απέναντί τους προς τη μεριά των παιδιών. Δεν περίμενα ότι θα χρησιμοποιήσουν τα όπλα. Άκουσα δυο συνεχόμενους πυροβολισμούς - μπαμ - μπαμ. Τρόμαξα και πετάχτηκα πίσω".

    Η μάρτυρας τόνισε, σε ερωτήσεις της έδρας, ότι οι αστυνομικοί στόχευσαν ευθεία, δεν μπόρεσε ωστόσο, να διευκρινίσει από ποιόν ήταν οι πυροβολισμοί, καθώς δεν είδε λάμψη. «Αμέσως μετά τους πυροβολισμούς, τους είδα, και έχω τραβήξει τη σκηνή, να γυρίζουν και να φεύγουν με απόσταση μεταξύ τους ο ένας από τον άλλον, πολύ ήρεμα, σαν να πήγαιναν βόλτα. Αυτό για μένα είναι... δεν ξέρω τι να πω, θα ήθελα να τους ρωτήσω πώς έφυγαν, γιατί πιστεύω από τη φύση την ίδια, όταν πυροβολείς κοιτάς τι έχεις κάνει. Έχεις περιέργεια πού έχεις πυροβολήσει».

    Επιπλέον, η μάρτυρας κατέθεσε ότι μετά τους πυροβολισμούς, δεν κοίταξε προς την μεριά των παιδιών αμέσως, αλλά σε ελάχιστο χρόνο άκουσε να λένε πώς κάποιος χτυπήθηκε και -όπως είπε- τηλεφώνησε για ασθενοφόρο και κατέβηκε κάτω, όπου είχε μαζευτεί κόσμος.

    Ο συνήγορος του Επαμεινώνδα Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας, αμφισβήτησε την αξιοπιστία της μάρτυρος, ενώ δημιουργήθηκε ένταση όταν η κα Βαλλιάτζα, απαντώντας σε ερώτησή του, κατέθεσε πως ζήτησε μετά το περιστατικό από γνωστή δικηγόρο να της κανονίσει κατάθεση στον ανακριτή, επειδή -αν και είχε αφήσει τα στοιχεία της σε κάποιον κύριο, που της είπε ότι είναι αστυνομικός- δεν την κάλεσε ποτέ η αστυνομία.

    Ο κ. Κούγιας είπε στο δικαστήριο, πως η συγκεκριμένη δικηγόρος είναι συνήγορος της μητέρας του ανήλικου φίλου του Γρηγορόπουλου, που είναι αυτόπτης μάρτυρας, αλλά και συνήγορος κάποιων αντιεξουσιαστών.

    Το δικαστήριο απαγόρευσε στον κ. Κούγια κάθε ερώτηση για το θέμα της δικηγόρου.

    Νωρίς το πρωί, ήρθε στο δικαστήριο ο πατέρας του ανήλικου φίλου του Γρηγορόπουλου, ο οποίος δήλωσε πως ο γιος του, που είχε κληθεί να καταθέσει σήμερα, αδυνατεί να προσέλθει λόγω έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Ο πατέρας είπε πως ο μάρτυρας επιβαρύνθηκε ψυχολογικά, όταν ξαναείδε τους δυο κατηγορούμενους.

    Το δικαστήριο, αφού επισήμανε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να διατάξει βίαιη προσαγωγή, ζήτησε να γνωστοποιηθεί επισήμως με ιατρική γνωμάτευση η κατάσταση του νεαρού, ώστε να κρίνει πότε και αν θα τον καλέσει -καθώς όπως τόνισε- κρίνει εξαιρετικά σοβαρή την κατάθεσή του.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ Είδηση: 33691

    [08] Υπόθεση Εργκένεκον: Ανακρίνονται οι 49 συλληφθέντες Τούρκοι στρατηγοί

    Τριτη, 23 02 2010 15:39

    Σαράντα εννέα Τούρκοι στρατιωτικοί, απόστρατοι και εν ενεργεία, οι οποίοι συνελήφθησαν τη Δευτέρα στην Αγκυρα, την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, ανακρίνονται σήμερα Τρίτη για πιθανή εμπλοκή τους σε συνωμοσία για την ανατροπή της τουρκικής κυβέρνησης. Δεκαεπτά απόστρατοι στρατηγοί και 4 εν ενεργεία ναύαρχοι περιλαμβάνονται μεταξύ των 49 συλληφθέντων. Ανάμεσα στους συλληφθέντες, ο πρώην αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας, ο στρατηγός Ιμπραχίμ Φιρτίνα, και ο ναύαρχος Οζντέν Ορνέκ, πρώην αρχηγός του πολεμικού ναυτικού, περιλαμβάνονται στους συλληφθέντες. Εκτός από τους αξιωματικούς, πανεπιστημιακοί και δημοσιογράφοι περιλαμβάνονται μεταξύ των 200 ατόμων που βρίσκονται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας της υπόθεσης Εργκένεκον.

    Οι συλληφθέντες, οι οποίοι ανακρίνονται από τις εισαγγελικές αρχές στην Κωνσταντινούπολη, κατηγορούνται για τον σχεδιασμό βομβιστικών επιθέσεων εναντίον τζαμιών ώστε να προκληθεί χάος στη χώρα και να ανοίξει ο δρόμος για ένα πραξικόπημα στο πλαίσιο της επιχείρησης "Βαριοπούλα" που χρονολογείται από το 2003, σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο.

    Οι πρώτες πληροφορίες για την υπόθεση δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο σε τουρκική εφημερίδα. Θεωρούνται ύποπτοι επίσης για την εκπόνηση σχεδίου κατάρριψης τουρκικού πολεμικού αεροσκάφους με στόχο την πρόκληση ένοπλης σύρραξης με την Ελλάδα και την αποσταθεροποίηση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο τουρκικός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά το σύνολο των ισχυρισμών αυτών που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο.

    Ο πρώην στρατηγός Τσετίν Ντογάν, ο οποίος φέρεται ως επικεφαλής του σχεδίου, έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή , δηλώνοντας ότι το σχέδιο εκείνο αποτελούσε "στρατηγικό παίγνιο" της εποχής που βρισκόταν εν ενεργεία.

    Ο τουρκικός στρατός, ο οποίος έχει ανατρέψει τέσσερις τουρκικές κυβερνήσεις από το 1960 και ασκούσε ισχυρή επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας, είδε τα προνόμιά του να περιορίζονται μετά την εισαγωγή από την κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης μεταρρυθμίσεων με στόχο την εναρμόνιση με τους ευρωπαϊκούς δημοκρατικούς κανόνες. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, αντικείμενο βαθέος σεβασμού στην Τουρκία, είδαν την εικόνα τους να αμαυρώνεται τα τελευταία χρόνια μετά τις έρευνες για συνωμοσίες εν αποστρατεία και εν ενεργεία μελών τους για την αποσταθεροποίηση της χώρας και την ανατροπή της ισλαμικής κυβέρνησης.

    Η διαδικασία, η οποία στην αρχή θεωρήθηκε ως μια επιχείρηση εκκαθάρισης από τα ανατρεπτικά στοιχεία που είχαν εισχωρήσει στην κρατική μηχανή, στη διαδρομή έχασε μέρος της αξιοπιστίας της όταν οι συλλήψεις επεκτάθηκαν σε προσωπικότητες γνωστές από την αντίθεσή τους στην πολιτική της ισλαμικής κυβέρνησης, η οποία κατηγορείται για κεκαλυμμένο σχέδιο υπονόμευσης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους.

    Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων Ιλκέρ Μπασμπούγ, ο οποίος ανέβαλε επίσκεψή του στην Αίγυπτο μετά τις χθεσινές συλλήψεις, κατήγγειλε πρόσφατα μία εκστρατεία δυσφήμησης του τουρκικού στρατού και δήλωσε ότι η εποχή των πραξικοπημάτων έχει παρέλθει. Το χθεσινό κύμα συλλήψεων ακολουθεί τη σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τουρκική δικαιοσύνη, προπύργιο της υπεράσπισης του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, σχετικά με την υπόθεση Εργκένεκον.

    Ο επικεφαλής εισαγγελέας του Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας άφησε να πλανάται η απειλή νέα δικαστικής διαδικασίας κατά του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, δηλώνοντας ότι διεξάγει έρευνα για ενδεχόμενες πιέσεις της εκτελεστικής επί της δικαστικής εξουσίας. Το 2008, το κυβερνών κόμμα μόλις που απέφυγε την απαγόρευση της λειτουργίας του για "δραστηριότητες αντίθετες με τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ Είδηση: 33698

    [09] Νέα τουρκική πρόκληση

    Τριτη, 23 02 2010 17:45

    Νέες τουρκικές παρενοχλήσεις στον Έβρο. Λιθουανικό ελικόπτερο της Frontex, που εκτελούσε πτήση επιτήρησης (Αλεξανδρούπολη - Σουφλί - Αλεξανδρούπολη) σε ύψος 800 ποδών εντός του ελληνικού εναέριου χώρου, για τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών, δέχτηκε τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 79 προειδοποιήσεις από τα τουρκικά ραντάρ στο Τσανάκαλε, ότι πετάει κοντά σε τουρκικό εναέριο χώρο. Η τουρκική πρόκληση είναι η δεύτερη κατά σειρά στην ίδια περιοχή.

    Οι κλήσεις κράτησαν περίπου τριάντα λεπτά, την ώρα που οι Λιθουανοί χειριστές εκτελούσαν περιπολία από την Αλεξανδρούπολη έως το Σουφλί. Αφού επιβεβαίωσαν ότι πετούσαν εντός ελληνικού εναέριου χώρου συνέχισαν κανονικά την αποστολή τους. Επιτελείς του ΓΕΕΘΑ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη τουρκική στάση και την "μετάθεση" των προκλήσεων από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στη Θράκη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 33708

    [10] Χωρίς ενημέρωση για 24 ώρες

    Τριτη, 23 02 2010 19:19

    Xωρίς ανανέωση θα είναι η ERT on Line την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετέχουν η ΠΟΣΠΕΡΤ, η ΕΣΗΕΑ, καθώς και το σύνολο των κλαδικών σωματείων όλων των ειδικοτήτων εργαζομένων στα ΜΜΕ.

    Από την απεργία εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι του εργατικού ρεπορτάζ κατά το χρόνο κάλυψης των εργατικών συλλαλητηρίων.

    Επίσης απεργούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΜΜΕ (ΕΠΗΕΑ), οι δημοσιογράφοι του περιοδικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), οι τεχνικοί της τηλεόρασης και των ραδιοφώνων (ΕΤΙΤΑ και ΕΤΕΡ). Στην Αθήνα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ συμμετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με προσυγκέντρωσή τους στο Μουσείο στις 10.30πμ.

    Η ανανέωση της ιστοσελίδας θα ξεκινήσει από το πρωί της Πέμπτης 25 Φεβρουαρίου. Είδηση: 33714

    [11] Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ:« Θα ματώσουμε, θα κάνουμε θυσίες, θα είναι μέτρα δυσάρεστα και οδυνηρά, για να μπορέσουμε να συμμαζέψουμε τα του οίκου μας και να σταθούμε στα πόδια μας.»

    Τριτη, 23 02 2010 15:32

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Γιώργο Καπόπουλο.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχετε ζήσει και εργαστεί χρόνια στη Γερμανία, γνωρίζετε και το πώς σκέφτεται και ποιες είναι οι ευαισθησίες της κοινής γνώμης.»

    Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: « Γνωρίζω το πόσο επικίνδυνο είναι να διαμορφώνονται μέσα από υπεραπλουστεύσεις, εντυπώσεις στον γερμανικό λαό ότι, για παράδειγμα ότι, οι έλληνες και η Ελλάδα δεν είναι τίποτα άλλο παρά απατεώνες, κλέφτες, τεμπέληδες που ζουν με τα χρήματα του γερμανικού λαού, του γερμανού φορολογούμενου. Κάθε λαός έχει την δικιά του αξιοπρέπεια, δεν είναι δυνατόν το «focus» να έχει ένα ολόκληρο άρθρο πέρα από το απαράδεκτο πρωτοσέλιδό του με την Αφροδίτη της Μήλου, εντάξει εκείνο ξεπέρασε κάθε όριο κακογουστιάς, αλλά και μέσα ένα ολόκληρο άρθρο με ένα σωρό ανακρίβειες για την ώρα και στο τέλος ένα επιπρόσθετο άρθρο που λέει, 2.000 χρόνια παρακμής. Αυτή η μικρή Ελλάδα των 11 εκατομμυρίων, με τις αδυναμίες της, τα λάθη μας, τα προηγούμενα 40 χρόνια για παράδειγμα τιμήθηκαν 2 συμπατριώτες με το βραβείο Νόμπελ. Μήπως αυτά τα 40 χρόνια, η τεράστια Γερμανία των 85 εκατομμυρίων γέννησε κανένα καινούριο Μπετόβεν και δεν το γνωρίζουμε; Για την ιστορία του ένας λαός μπορεί να μετανιώνει και εμείς οι έλληνες πολλές φορές μετανιώνουμε για κάποια πράγματα που κάναμε, αλλά δεν ντρεπόμαστε για την ιστορία μας. Υπάρχουν και περίοδοι στις ιστορίες άλλων λαών, για τις οποίες όχι μόνο μετανιώνει κανείς, αλλά θα πρέπει να ντρέπεται κιόλας. Όταν παραπληροφορούν με ένα τέτοιο απαράδεκτο και ωμό τρόπο και διαμορφώνουν ένα είδος υστερίας - σχεδόν θα έλεγα-στον γερμανικό λαό και στην γερμανική κοινή γνώμη σε βάρος της Ελλάδας και των ελλήνων, αυτό μας ενοχλεί. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι αυτό το κλίμα ανατροφοδοτείται και προς τον Τύπο με σειρά δηλώσεων γερμανών -ας το πούμε παραγόντων- της δημόσιας ζωής, που τις τελευταίες εβδομάδες μόνο αρνητικά έχουν να πουν για την Ελλάδα. Για αυτό τους θυμίζω σε επιστολές που στέλνω ότι ο ελληνικός λαός είναι αυτός που αποφασίζει και είναι αυτός που έδωσε εντολή στην σημερινή κυβέρνηση να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να ανορθωθεί η χώρα. Και θα ματώσουμε, θα κάνουμε θυσίες , θα είναι μέτρα δυσάρεστα και οδυνηρά, για να μπορέσουμε να συμμαζέψουμε τα του οίκου μας και να σταθούμε στα πόδια μας. Αλλά, όπως λέω δεν ζητάμε το χρήμα των γερμανών, ζητάμε συμπαράσταση, κάτι αυτονόητο στα πλαίσια της ΕΕ, τώρα που έχουμε γίνει στόχος των διεθνών κερδοσκόπων. Οι έλληνες προκάλεσαν την τραπεζική και την παγκόσμια οικονομική κρίση; Όχι. Δεν δέχομαι να υπάρχει αυτή η συγχορδία τόσο αρνητικών και παραποιημένων πολλές φορές στοιχείων. Πόσο είναι οι συντάξεις στη Γερμανία, πόσο στην Ελλάδα, πόσο είναι τα ημερομίσθια και τα ωρομίσθια στην Γερμανία, πόσο είναι στην Ελλάδα. Σαφώς εδώ είμαστε πιο κάτω, γιατί αυτή η χώρα εκεί είναι πιο ανεπτυγμένη και μπορούσε και μπορεί να δίδει περισσότερα στους εργαζόμενούς της. Μεταφέρω την αγανάκτηση πλέον του συνόλου του πολιτικού κόσμου και για αυτό κάλεσα τον γερμανό πρέσβη και θέλω να μεταφέρω στον κο πρέσβη αυτή την εντονότατη δυσφορία και την αγανάκτηση -θα έλεγα- του ελληνικού λαού. Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν οι έλληνες στη Γερμανία και να τους υβρίζουν οι γερμανοί παραπληροφορημένοι πολίτες, ότι στην Ελλάδα μόνο απατεώνες, μπαγαπόντηδες υπάρχουν που τρώνε τα χρήματα των γερμανών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στη Γερμανία υπάρχει μια σοβαρή κοινωνική αναταραχή.»

    Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: « Μα και εκεί έχουν τα προβλήματά τους. Και εκεί οι εργαζόμενοι επίσης έχουν τα προβλήματά τους και το γερμανικό κράτος έχει λόγω της παγκόσμιας κρίσης και εκείνο σαφώς τα προβλήματά του. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα και άλλες χώρες του Νότου που πήραν κονδύλια από τα διαρθρωτικά Ταμεία για να μπορέσουν να εκσυγχρονίσουν τις υποδομές τους. Και η ίδια η Γερμανία έχει πάρει σημαντικότατα κονδύλια, όπως για παράδειγμα τα 60 δις που πήρε από τα διαρθρωτικά ταμεία την περίοδο ¨90- 2005 και τότε πρώτοι οι έλληνες είχαμε πει και άλλοι ευρωπαίοι ότι αυτό είναι αυτονόητο, ότι αυτά τα 60 δις πρέπει να τα πάρει από τα διαρθρωτικά ταμεία η Γερμανία. Δεν πρέπει να ξεχνάνε οι αρθρογράφοι και οι πολιτικοί στη Γερμανία ότι η Γερμανία είναι η χώρα εκείνη της οποίας η οικονομία κυρίως βγήκε κερδισμένη από την γερμανική ενοποίηση και την ελεύθερη διακίνηση αγαθών. Και όταν τόσο υποτιμητικά μεταχειρίζονται ορισμένες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ελλάδα λέγοντας ότι πρόκειται περί γουρουνοοικονομιών, βαρύτατοι χαρακτηρισμοί. Θυμίζω ότι προς αυτές τις χώρες που τόσο υποτιμητικά αναφέρονται δεν πρέπει να ξεχνούν και οι γερμανοί αρθρογράφοι και πολιτικοί, ότι πηγαίνει το 14% των συνολικών εξαγωγών της Γερμανίας. Μεταξύ τους θα πουλούσαν τα παραγόμενα προϊόντα οι γερμανοί; Όχι, βέβαια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτά τα δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο θα δώσουν επιχειρήματα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πει ότι τώρα με την εξεταστική επιτροπή θα τροφοδοτούμε συνεχώς παρόμοια δημοσιεύματα;»

    Φ.ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: « Μίλησα από την αρχή για λάθη που κάνουμε εμείς οι έλληνες και ένα από τα τραγικά λάθη -κατά την άποψή μου- ήταν και αυτά τα κόλπα που γινόταν από ό,τι φαίνεται ιδιαίτερα την τελευταία διετία, όπου δεν εδίνοντο στην ΕΕ τα ακριβή στοιχεία σε σχέση με την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταρρακωθεί η αξιοπιστία της χώρας μας. Θα σας θυμίσω ότι άλλη ήταν η εικόνα της Ελλάδας πριν από κάποια χρόνια. Πρέπει λοιπόν να αναζητηθεί η αλήθεια, όχι για να κατατρώμε τις σάρκες μας, αλλά για να μας γίνει μάθημα, για να μην επαναληφθεί ποτέ αυτό στο μέλλον. Ο κόσμος ζητά να καταλογιστούν και πολιτικές ευθύνες, αν υπάρχουν. Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο για πρακτικούς λόγους να τρέξει και τρίτη εξεταστική επιτροπή. Να συζητήσουμε, να αποφασίσουμε την σύστασή της, αλλά από πλευράς χρονοδιαγράμματος θα πρέπει να προσέξουμε, γιατί η βουλή έχει ήδη δύο εξεταστικές επιτροπές. Δεν μπορούμε πρακτικά να υποστηρίξουμε την λειτουργία και τρίτης όχι μόνο από πλευράς βουλευτών γιατί υπάρχει και το νομοθετικό έργο που πρέπει να τρέχει απρόσκοπτα, αλλά και από πλευράς των απαραίτητων υπαλλήλων στενογράφων και λοιπά. Με νηφαλιότητα να διερευνήσουμε αυτά τα στοιχεία, δεν θα πρέπει να έχει και είμαι σίγουρος ότι δεν θα έχει ως στόχο ούτε την δυσφήμιση, ούτε την εξόντωση πολύ περισσότερο οποιουδήποτε πολιτικού αντιπάλου, αλίμονο.» Είδηση: 33696

    [12] ΝΑΤΟ: Χτυπημένο από την οικονομική κρίση

    Τριτη, 23 02 2010 19:05

    Δυσοίωνες είναι οι προοπτικές του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς. Βασική αιτία της κατάστασης αυτής, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό, είναι η έλλειψη ικανοποιητικών επενδύσεων των χωρών μελών στον τομέα αυτό.

    Για παράδειγμα γίνεται αναφορά στην έλλειψη ελικοπτέρων και μεταγωγικών αεροσκαφών, καθώς και στις επιπτώσεις που έχουν στις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

    Το γενικότερο κλίμα περικοπών και οικονομικής στενότητας, σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστο και τον τομέα αυτό, αφού και το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει δημοσιονομικό έλλειμμα.

    Μιλώντας στην Ουάσινγκτον, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, ο κ. Γκέιτς δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η Συμμαχία μακροπρόθεσμα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύ σοβαρά συστημικά προβλήματα".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 33713

    [13] ΗΠΑ: Στο Κογκρέσο το θέμα της Toyota

    Τριτη, 23 02 2010 19:02

    Το αμερικανικό Κογκρέσο ξεκίνησε σήμερα τις ακροάσεις για το ζήτημα των μαζικών ανακλήσεων αυτοκινήτων της Toyota και ενώπιον του αναμένεται να παραστεί αρχικά ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Ρέι Λα Χουντ και ο πρόεδρος της ιαπωνικής αυτοκινητοβιομηχανίας στις ΗΠΑ Τζιμ Λεντζ. Ο επικεφαλής της Toyota Ακίο Τογιόντα αναμένεται να αναγνωρίσει ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου ότι η εταιρεία του, η οποία αναγκάστηκε να ανακαλέσει σχεδόν 9 εκατομμύρια οχήματα, αναπτύχθηκε "πολύ γρήγορα", σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του που δόθηκε στον Τύπο.

    "Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, η Toyota αναπτύχθηκε ταχύτατα. Ειλικρινά, φοβάμαι ότι ο ρυθμός με τον οποίο έχουμε αναπτυχθεί θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως πολύ γρήγορος", θα δηλώσει ο κ. Τογιόντα, σύμφωνα με το κείμενο.

    Επιπλέον, ο επικεφαλής της Toyota θα υπενθυμίσει στο αμερικανικό Κογκρέσο ότι οι τρεις προτεραιότητες της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο παραδοσιακά ήταν με τη παρακάτω σειρά η ασφάλεια, η ποιότητα και ο όγκος της παραγωγής.

    "Οι προτεραιότητες αυτές έχουν μπερδευτεί και δεν έχουμε προλάβει να αντιδράσουμε και να κάνουμε τις αναγκαίες βελτιώσεις, όπως κάναμε και στο παρελθόν", αναμένεται να προσθέσει ο κ. Τογιόντα.

    "Παραπλάνησε τους Αμερικανούς"

    Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος της Επιτροπής ερευνών για την Ενέργεια και το Εμπόριο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο δημοκρατικός Μπαρτ Στούπακ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συστημάτων των οχημάτων της Toyota, τα οποία μπορεί να έχουν προκαλέσει τα προβλήματα της απότομης επιτάχυνσης.

    Ο κ. Στούπακ εξέφρασε ακόμη τις αμφιβολίες του για τον οργανισμό οδικής ασφάλειας των ΗΠΑ (NHTSA) στο ζήτημα της υπόθεσης της Toyota.

    Επιπλέον, ο Αμερικανός βουλευτής κατηγόρησε την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία ότι "παραπλάνησε τους Αμερικανούς" με τις δηλώσεις της σχετικά με τα προβλήματα των απότομων επιταχύνσεων καθώς και ότι βασίστηκε σε εσφαλμένα στοιχεία για να αποκλείσει την πιθανότητα εμφάνισης ελαττωμάτων στα ηλεκτρονικά συστήματα ως πιθανές αιτίες αυτών των απότομων επιταχύνσεων.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 33712

    [14] Ομάδα των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά να διερευνηθούν οι λόγοι της κρίσης στην Ελλάδα

    Τριτη, 23 02 2010 18:26

    Την ανάγκη να διερευνηθούν οι λόγοι της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης, τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή της η ομάδα των Φιλελευθέρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), ενόψει της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια, με θέμα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου και την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

    Ειδικότερα, ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Βερχόφστατ, τονίζει ότι κατά την αυριανή συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚ θα προτείνει να κληθούν σε δημόσια ακρόαση όλοι οι φορείς, που εμπλέκονται στην ελληνική κρίση, δηλαδή εκπρόσωποι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Eurostat, τις ελληνικές αρχές και τις τράπεζες επενδύσεων. «Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πλήρως τις ρίζες της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης και να πάρουμε μαθήματα για τη μελλοντική διαχείριση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», αναφέρει ο Γκι Βερχόφστατ και προσθέτει: «Ένα μέρος του προβλήματος οφείλεται στο γεγονός ότι το εγχείρημα της Οικονομικής Νομισματικής Ένωσης παραμένει ανολοκλήρωτο, καθώς έχουμε επιτύχει τη νομισματική ένωση, αλλά όχι την πραγματική οικονομική ένωση».

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον Πρόεδρο των Φιλελευθέρων θα πρέπει να υποστηριχθεί η πρόσφατη πρόταση της Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών της Eurostat και την υποχρέωση των κρατών μελών να συνεργαστούν. «Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι υποχρεωμένα, σύμφωνα με τη Συνθήκη, να ενισχύσουν τον συντονισμό και την επιτήρηση των δημοσιονομικών πολιτικών τους, ωστόσο, το 2005 κράτη μέλη απέρριψαν ένα στενότερο έλεγχο από τη Eurostat», αναφέρει η ανακοίνωση.

    Καταλήγοντας, οι Φιλελεύθεροι υποστηρίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να εξετάσει όλες τις προτάσεις, προκειμένου να ενισχύσει τα «εργαλεία» διαχείρισης της ευρωζώνης, είτε αυτά είναι ευρωομόλογα, είτε ένα είδος ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου.

    Η συζήτηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 11ης Φεβρουαρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 16.00 ώρα Ελλάδος, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση του Προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπαι.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33709

    [15] Ελληνικές συμμετοχές στο Sony World Photography Awards

    Τριτη, 23 02 2010 17:55

    Τρείς ερασιτέχνες μα πολύ ταλαντούχοι Έλληνες φωτογράφοι συμμετέχουν στο φετινό φωτογραφικό διαγωνισμό "Sony World Photography Awards" (SWPA) -το παγκόσμιο φωτογραφικό γεγονός, που διεξάγεται κάθε χρόνο στην πόλη των Καννών. Η Αφροδίτη Μαυροείδη (Amateur Architecture), ο Σπύρος Κατράμης (Amateur Documentary) και ο Κάρολος Τριβιζάς (Amateur Natural History) θα διαγωνιστούν στο αναγνωρισμένου πλέον κύρους διαγωνισμού φωτογραφίας του οποίου η Sony είναι χορηγός και θα διεκδικήσουν το βραβείο ερασιτεχνών στις κατηγορίες Αρχιτεκτονική, Ντοκιμαντέρ και Φυσική Ιστορία αντίστοιχα.

    Η λίστα των υποψηφίων για την απονομή βραβείων του ετήσιου φωτογραφικού διαγωνισμού Sony World Photography Awards (SWPA) ανακοινώθηκε σήμερα 23 Φεβρουαρίου, και περιλαμβάνει 190 ονόματα εξαιρετικών φωτογράφων από 48 διαφορετικές χώρες. Συνολικά θα εκτεθούν 80.000 φωτογραφίες με θέμα τη μόδα, τη μουσική, την αρχιτεκτονική, τα επίκαιρα και πολλά άλλα.

    Ο διαγωνισμός που αποτελεί μέρος του World Photography Festival θα λάβει χώρα στις 22 Απριλίου στην αίθουσα Grand Lumier Theatre του περίφημου Palais des Festivals στις Κάννες. Εκεί θα παραλάβουν τα βραβεία τους οι νικητές στις κατηγορίες των επαγγελματιών, των ερασιτεχνών και των σπουδαστών και εκεί θα ανακηρυχτεί ο υπέρτατος νικητής του 2010 L'Iris D'Or (Χρυσή Ίριδα 2010), ο Φωτογράφος της Χρονιάς. Θα ακολουθήσει η απονομή του βραβείου 2010 Lifetime Achievement Award, για το έργο ζωής κάποιου σημαντικού φωτογράφου. Είδηση: 33707

    [16] Η ευτυχία έρχεται... στα 74

    Τριτη, 23 02 2010 15:28

    Η πιο ευτυχισμένη ηλικία της ζωής μας είναι η ηλικία των 74 ετών, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα Γερμανών και Αμερικανών επιστημόνων, καταρρίπτοντας τη φράση "όσο παλιότερα, τόσο καλύτερα". Η νέα έρευνα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι, κατά μέσο όρο, αισθάνονται πιο ευτυχισμένοι από ποτέ, όταν φθάνουν στην ηλικία των 74 ετών, που συνήθως έχουν λιγότερες ευθύνες και οικονομικές ανησυχίες, καθώς επίσης περισσότερο ελεύθερο χρόνο για τους εαυτούς τους. Έτσι οι πιο ηλικιωμένοι νιώθουν μια ψυχική ικανοποίηση που δεν είχαν νιώσει ποτέ πριν στη ζωή τους.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, το αίσθημα ικανοποίησης και ευτυχίας αρχίσει να εμφανίζει συνεχή μείωση από την εφηβική ηλικία και συνεχίζει την καθοδική πορεία του μέχρι περίπου την ηλικία των 40 ετών. Στη συνέχεια, η ευτυχία μένει στάσιμη μέχρι τα 46 χρόνια, οπότε αρχίζει να παίρνει την ...ανηφόρα, για να αποκορυφωθεί μετά από περίπου 30 χρόνια, στην ηλικία των 74 ετών.

    Τα συμπεράσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Social Indicators Research" (Έρευνα Κοινωνικών Δεικτών), προέκυψαν από την ανάλυση μιας μακρόχρονης έρευνας σε πάνω από 21.000 άνδρες και γυναίκες, που κατά τακτά χρονικά διαστήματα απαντούσαν σε ειδικά ερωτηματολόγια για το πόσο ευτυχισμένοι ένιωθαν στη ζωή τους, σύμφωνα με τη βρετανική "Ντέιλι Μέιλ".

    Σε μια κλίμακα βαθμολόγησης από το μηδέν (καμία ευτυχία) έως το επτά (πλήρης ευτυχία), οι έφηβοι αξιολογούσαν με 5,5 κατά μέσο όρο την ικανοποίησή τους από τη ζωή τους, αλλά αυτή η βαθμολογία βαθμιαία έφθινε, φθάνοντας περίπου στο 5 στην ηλικία των 40 ετών. Στην ηλικία των 74 ετών, η ικανοποίηση από τη ζωή παρουσίαζε την υψηλότερη βαθμολογία (5,9) και στη συνέχεια έπεφτε πάλι, λόγω κυρίως των προβλημάτων υγείας.

    Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι πιθανώς οι άνθρωποι μαθαίνουν να εκτιμούν περισσότερο τη ζωή τους όσο μεγαλώνουν, συνεπώς ευχαριστιούνται με αυτό που έχουν και ...γκρινιάζουν λιγότερο, επιθυμώντας να ζήσουν όσο γίνεται καλύτερα τα χρόνια ζωής που τους έχουν απομείνει.

    Επίσης η αυξημένη συνειδητοποίηση του επερχόμενου θανάτου κάνει τους πιο μεγάλους να δίνουν προτεραιότητα στο να ζήσουν όσο γίνεται καλύτερα τις εμπειρίες τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν, μπορεί να γίνονται ικανότεροι στο να θέτουν υπό έλεγχο τα αρνητικά συναισθήματά τους.

    Από την άλλη, οι άνθρωποι που βρίσκονται στην τρίτη και τέταρτη δεκαετία της ζωής τους, έχουν αυξημένα άγχη και προκλήσεις (αγορά σπιτιού, εύρεση εργασίας και επιδίωξη καριέρας, έναρξη οικογένειας κ.α.).

    Πάντως, οι ερευνητές επισήμαναν ότι φαίνονται να υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στη Γερμανία το επίπεδο ικανοποίησης και ευτυχίας των ανθρώπων εμφανίζεται πιο σταθερό και με λιγότερα "σκαμπανεβάσματα" στη διάρκεια της ζωής σε σχέση με τη Βρετανία.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33695

    [17] Νέα ένταση Συρίας - Ισραήλ

    Τριτη, 23 02 2010 18:43

    Διαμάχη μεταξύ της Συρίας και του Ισραήλ, προκάλεσε η ενέργεια του τελευταίου, να εκδηλώσει πρόθεση εγγραφής δύο ιερών τοποθεσιών που βρίσκονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη στην κληρονομιά των ιστορικών τοποθεσιών του εβραϊκού κράτους.

    Οι δύο τοποθεσίες είναι ο τάφος της Ραχήλ, που βρίσκεται στη Βηθλεέμ και ο Τάφος των Πατριαρχών, που βρίσκεται στη Χεβρώνα. Η ισραηλινή πρόθεση έγινε γνωστή από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Συρίας: "Η ανακοίνωση από τις ισραηλινές αρχές κατοχής να προσαρτήσουν δύο ιερές τοποθεσίες στη Χεβρώνα και τη Βηθλεέμ αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς νόμου και μία συνέχιση της πολιτική εξεβραϊσμού των κατεχόμενων παλαιστινιακών περιοχών. Η Συρία καταγγέλλει με αυστηρότητα αυτή την επίθεση κατά των ιερών τοποθεσιών και της κληρονομιάς και ζητά από τη διεθνή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΗΕ, να απορρίψει αυτή την ανακοίνωση και να αναγκάσει το Ισραήλ να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 33710

    [18] Χωριό κινδυνεύει από κατολισθήσεις στα Τρίκαλα

    Τριτη, 23 02 2010 16:56

    Το ενδεχόμενο να απομακρυνθούν οι κάτοικοι από τα σπίτια τους στον οικισμό Ροπωτό του Δήμου Πύλης Τρικάλων, εξετάζει ο Δήμος, καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία από τις συνεχιζόμενες κατολισθήσεις. Το πρόβλημα που παρατηρείται εδώ και μια δεκαετία, έλαβε μεγάλες διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, λόγω των συνεχιζόμενων βροχοπτώσεων, και σύμφωνα με το δήμαρχο Κώστα Κουφογάζο υπάρχει κίνδυνος ακόμη και να καταρρεύσουν σπίτια.

    Συγκεκριμένα, την άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κατολισθητικού φαινομένου στον οικισμό του Ροπωτού, που τις τελευταίες ημέρες έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, ζητεί ο δήμαρχος Πύλης Τρικάλων, Κώστας Κουφογάζος.

    Όπως αναφέρει ο δήμαρχος, τα φαινόμενα που καταγράφονται προκαλούν την έντονη ανησυχία των κατοίκων και διαταράσσουν την καθημερινότητά τους.

    Οι κατολισθητικές κινήσεις, οι οποίες, με περιοδική δράση, τα τελευταία πενήντα χρόνια πλήττουν τον οικισμό και προκαλούν την πληθυσμιακή του συρρίκνωση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, έχουν δημιουργήσει ανεπανόρθωτη ζημιά, επισημαίνει ο κ. Κουφογάζος και σημειώνει τις έντονες κινήσεις βαρύτητας - καταπτώσεις, ολισθήσεις που καταγράφονται πλησίον του οικισμού.

    Ο δήμαρχος Πύλης ζητεί την άμεση ενεργοποίηση του μηχανισμού διαχείρισης έκτακτης ανάγκης για πλήθος οικιών που βρίσκονται κοντά στο ρήγμα, καθώς και τη λήψη απόφασης επέμβασης, για την αποστράγγιση της ευπαθούς ζώνης από επιφανειακά και υπόγεια νερά και σημειώνει πως οι αντιστηρίξεις πρανών με συρματοκιβώτια, στη χαρτογραφημένη περιοχή, θεωρούνται άμεσης προτεραιότητας.

    "Δυστυχώς -καταλήγει ο δήμαρχος- τα προβλήματα που προέκυψαν είναι έντονα, γιατί μέχρι τώρα αντιμετωπίζονταν ευκαιριακά και αποσπασματικά, χωρίς άρτιες και εμπεριστατωμένες μελέτες". Είδηση: 33705

    [19] Συνεχίζονται οι συζητήσεις για τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων

    Τριτη, 23 02 2010 16:03

    Το "πάγωμα" των διδάκτρων στα ιδιωτικά σχολεία, επικαλούμενος την οικονομική κρίση που μαστίζει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ζήτησε από τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών του κλάδου ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Στ. Κομνηνός.

    Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο των επαφών του για τις τιμές των διδάκτρων στη επόμενη σχολική χρονιά, ο γ,γ του υπουργείου, ζήτησε από τους εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων να μην υπάρξουν αυξήσεις για τη σχολική χρονιά 2010 - 2011 επικαλούμενος την κρίση και γενικότερα το αρνητικό κλίμα που χαρακτηρίζει την οικονομίας μας και θα επιμείνει ιδιαίτερα στο ζήτημα του πληθωρισμού.

    Ο κ. Στ. Κομνηνός, την Πέμπτη θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, στους οποίους θα προτείνει να μην προβούν σε αυξήσεις, τουλάχιστον στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου.

    Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες τάξεις των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, οι αυξήσεις και φέτος θα καθοριστούν από το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας βάσει του ειδικού μαθηματικού τύπου. Σε κάθε περίπτωση βέβαια οι αυξήσεις θα είναι εξαιρετικά χαμηλές, αφού θα στηριχθούν στον πληθωρισμό και στο ύψος των αυξήσεων στους μισθούς των εκπαιδευτικών.

    Η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, σύμφωνα με το νόμο, η 28η Φεβρουαρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την ανακοίνωση από την κυβέρνηση των διδάκτρων που θα ισχύσουν για την επόμενη σχολική χρονιά ενώ σημειώνει ότι θέση της είναι πως η απουσία πολιτικής για τα δίδακτρα γίνεται "δώρο" εκατομμυρίων για τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων από την Κυβέρνηση. Είδηση: 33704

    [20] Μ. ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Η εξεταστική επιτροπή δεν ξεκινάει ούτε να ποινικοποιήσει, ούτε ξεκινάει με την απόδοση ευθυνών. Οι ευθύνες είναι κάτι που αναδεικνύεται στην πορεία.»

    Τριτη, 23 02 2010 15:20

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την

    Πηνελόπη Γαβρά και το Δημήτρη Χόνδρο.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μετά τη δήλωση του κυρίου Πετσάλνικου, ότι δεν αντέχει το σύστημα άλλη εξεταστική, και ενώ το ευρωπαϊκό κλιμάκιο βρίσκεται στην Αθήνα και ξεσκονίζει το πρόγραμμα σταθερότητας, ανακοινώνεται αυτή η κατάθεση. Προκαλεί, αν μη τι άλλο, ποικίλες ερμηνείες και σχόλια για την αποτελεσματικότητα και το όφελος της συγκεκριμένης, στην παρούσα χρονική στιγμή, τι λέτε;»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Κατ' αρχάς, είναι σαφές ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η κυβέρνηση δεν θεωρεί την εξεταστική ως ένα πεδίο ρεβανσισμού. Το ότι είναι εδώ ένα κλιμάκιο, το οποίο ξεσκονίζει, όπως λέτε, τα ζητήματα της οικονομίας, είναι ακριβώς γιατί έχουμε φτάσει σε αυτήν την τραγική κατάσταση, μια κατάσταση αναξιοπιστίας, μια κατάσταση επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, και τίθεται ένα διπλό θέμα. Πρώτα απ' όλα, χρειάζεται για να αναστηλώσουμε αυτήν την αξιοπιστία, να μπορέσουν και οι εταίροι μας, στην ευρωπαϊκή ένωση, να έχουν μια πλήρη εικόνα του τι έφταιξε και φτάσαμε εδώ. Κι εδώ θα προσθέσω τις ευθύνες και της Eurostat και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γιατί μην ξεχνάτε ότι τα προηγούμενα χρόνια, επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, βλέπαμε ότι υπήρχε μια συγκεκριμένη αντιμετώπιση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άρα, λοιπόν, η εξεταστική έρχεται να αναδείξει και τις δικές τους αμέλειες, ή αν θέλετε, το κλείσιμο ματιού που γινόταν εκείνη την περίοδο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Δηλαδή, θα καλέσουμε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους εδώ, να καταθέσουν τι ήξεραν και τι δεν ήξεραν τότε;»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Εδώ τίθενται δύο θέματα. Το πρώτο ζήτημα είναι, ότι, επιτέλους, σε αυτήν τη χώρα πρέπει να μπουν κάποια πορίσματα για το μέλλον. Η εξεταστική επιτροπή δεν ξεκινάει ούτε να ποινικοποιήσει, ούτε ξεκινάει με την απόδοση ευθυνών. Οι ευθύνες είναι κάτι που αναδεικνύεται στην πορεία. Μια τέτοια εξεταστική, λοιπόν, έχει νόημα, πρώτα απ' όλα, ως προς το να τελειώσει μία κι έξω η ιστορία με το τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα. Να μπορεί και η Ε.Ε. πια να αναλάβει τις δικές της ευθύνες, εμείς να αναλάβουμε τις δικές μας ευθύνες, και όσοι είχαν ευθύνες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Χθες υπήρξε μια σύσκεψη. Νέα μέτρα αποφασίσατε κα Υπουργέ;»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Η σύσκεψη που είχαμε αφορούσε τους υπουργούς του οικονομικού και κοινωνικού κύκλου και έχει δύο στόχους. Αφ' ενός, να υπάρχει μια πλήρης παρακολούθηση και συντονισμός του κυβερνητικού έργου, και επίσης, να υπάρχει μια στενή παρακολούθηση της εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας της ανάπτυξης και ανασυγκρότησης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Η μεγάλη πληγή, οι προμήθειες των νοσοκομείων, κα Ξενογιαννακοπούλου.»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Και όπου, για να πούμε τα πράγματα ως έχουν, τα χρέη αυτά 6,2 δις, διαμορφώθηκαν από το 2005-2009, γιατί σας θυμίζω ότι το 2004 είχε γίνει η τελευταία ρύθμιση χρεών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πώς θα προχωρήσει αυτή η ιστορία, αυτή η προσπάθεια εδώ, για τη μείωση των δαπανών. Η μηχανοργάνωση, ένα πολύ απλό σύστημα, πότε θα ξεκινήσει στα νοσοκομεία;»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Τόσο απλό, που όμως δυστυχώς, βλέπουμε ότι, ακόμα, δεν έχει ολοκληρωθεί στα νοσοκομεία, μετά από τόσα χρόνια. Η μάχη που δίνουμε είναι σε τρία μέτωπα. Η πρώτη μάχη, και αφορά τον πολίτη, είναι να μπορέσουμε να στηρίξουμε το εθνικό σύστημα Υγείας. Συνεχίζονται οι αναγκαίες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως επίσης, και το να ενεργοποιούμε συνεχώς μονάδες εντατικής θεραπείας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε, σε ό,τι αφορά τα χρέη των νοσοκομείων;»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Αυτήν τη στιγμή, υπάρχει και μία επιτροπή κοινή ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Οικονομικών. Εμείς από την πλευρά μας κάνουμε μια πλήρη πιστοποίηση των χρεών και με τη στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών, έγινε και η πρώτη αποπληρωμή του 1,2 δις. Παραμένει, όμως, το ποσό των 5δις στο τραπέζι, για το οποίο αυτή η επιτροπή, προσπαθεί τώρα να βρει τρόπους διακανονισμού.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία όλη, με τα χρέη στα νοσοκομεία, και με τα φάρμακα;»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Ήδη στους πρώτους τέσσερις μήνες, έχουμε πετύχει πράγματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πότε θα εφαρμοστεί αυτή η λίστα;»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Να παραδεχτώ ότι η λίστα, στο τέλος της εφαρμογής της, το 2004, είχε αρχίσει και είχε και προβλήματα, γιατί θέλω να είμαι δίκαιη. Η κατάργησή της, όμως, από τη Νέα Δημοκρατία, το 2006, επέφερε ένα κόστος 2,5 δις στα ασφαλιστικά ταμεία. Η νέα λίστα, την οποία θα παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες, θα έχει κριτήρια αφ' ενός επιστημονικά, αλλά αφ' ετέρου και οικονομικά, προκειμένου, τα φάρμακα μπαίνοντας στη λίστα, να έχουν μια χαμηλότερη τιμή, και να μην μένει απλώς σε μια αρχική τιμή, αλλά να γίνονται τακτικές ανακοστολογήσεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Μιλάτε για προσλήψεις στο χώρο της υγείας. Αυτές οι προσλήψεις, θα είναι σε θέσεις μόνιμες;»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Μιλάμε για μόνιμες θέσεις στο χώρο του εθνικού συστήματος Υγείας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ήθελα να ρωτήσω εάν συζητά η κυβέρνηση το θέμα της άρσης της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Δεν τίθεται, αυτήν τη στιγμή, τέτοιο ζήτημα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πάτε για μία ολοκληρωτική απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους; Θα εφαρμοστεί, επιτέλους, κα Ξενογιαννακοπούλου, ο νόμος;»

    Μ.ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: «Ο νόμος ήταν ανεφάρμοστος στην πράξη, για τρεις λόγους. Είχε αντιφατικές διατάξεις, δεν είχε ελεγκτικούς μηχανισμούς και δεν είχε, καν, διαδικασίες για να επιβληθούν πρόστιμα. Το επόμενο διάστημα, θα παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο, όμως, να είναι αποτελεσματικό και εφαρμόσιμο.» Είδηση: 33697

    [21] Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Ας αποδοθούν πολιτικές ευθύνες σε αυτούς που εμπλέκονται. Η πρόθεση του κόμματος μας είναι να συμμετέχουμε στη διερεύνηση όλων των επιτροπών.»

    Τριτη, 23 02 2010 15:14

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Παναγιώτη Τσούτσια και τον Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Θα συμμετάσχετε αύριο στην απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ;»

    Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Η παράταξη, η συνδικαλιστική, που πρόσκειται και ιδεολογικά στη Νέα Δημοκρατία, η ΔΑΚΕ, συμμετέχει. Μάλιστα, σήμερα, αύριο και μεθαύριο έχουμε ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον νομοσχέδιο, αυτό το σχετικό με την ανεξαρτητοποίηση, τη δημιουργία, δηλαδή, ως ανεξάρτητης αρχής της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Φαντάζομαι ότι εάν ασχοληθούμε με την ουσία του νομοσχεδίου, επί της ουσίας, συμφωνούμε, θα λέγαμε, κιόλας, εμείς ως παράταξη. Κάτω από μια- δύο προϋποθέσεις τις οποίες βάλαμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να την ψηφίσουμε και να περάσει ομόφωνα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Χθες κατέθεσε τελικά την πρόταση για εξεταστική επιτροπή.»

    Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Μια κακή ημέρα, γιατί τη στιγμή που ο Αντώνης Σαμαράς, με κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας, ήταν στην Κύπρο για να ασχοληθεί με το εθνικό θέμα, τη στιγμή που προγραμματίζει, αυτήν την εβδομάδα, επίσκεψη στον κύριο Μπαρόζο, για να βοηθήσει όσο μπορεί στα θέματα οικονομίας, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποφάσισε και επέλεξε το δρόμο της οξύτητας, της έντασης και του διχασμού. Τη συγκεκριμένη, τουλάχιστον τη χθεσινή, κατάθεση της πρότασης αυτής ήταν ατυχής. Πέραν τούτου, ήταν καθαρά μικροκομματική γιατί επικεντρώνεται στην τελευταία πενταετία. Αν θέλει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. να προχωρήσουμε σε σύσταση εξεταστικής επιτροπής, να πάμε σε βάθος τριακονταετίας, και να δούμε από τότε που άρχισαν οι προϋπολογισμοί να είναι ελλειμματικοί.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Ακόμα και με τον κίνδυνο να βγουν στοιχεία που θα μας πετάξουν έξω από την Ο.Ν.Ε.;»

    Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Όταν κάποιοι επιλέγουν σ' αυτή τη φάση, που είναι μια δύσκολη φάση, να αναζητήσουν την αλήθεια, τότε να την αναζητήσουμε αλλά όλη. Όχι η αλήθεια «a la carte». Όχι, δηλαδή, τα τελευταία πεντέμισι χρόνια τι έγινε, και τα προηγούμενα τα ξεχνάμε. Θεωρούμε ότι σε αυτή τη φάση είναι λάθος η κίνηση αυτή, γιατί μπορεί να προκύψουν διάφορα στοιχεία τα οποία θα μας στενοχωρήσουν όλους. Και θα μας στενοχωρήσουν σαν χώρα. Λοιπόν, ας το αφήσουμε τώρα, δεν είναι της ώρας αυτό.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Γιατί, πιστεύετε ότι μπορεί να βγει κάτι; Να μάθετε κάτι περισσότερο;»

    Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Εγώ νομίζω ότι μπορεί να προκύψουν πολλά ζητήματα. Θεωρώ ότι, ακόμη και αν υπήρχαν ποινικές ευθύνες, που δεν πιστεύω ότι υπάρχουν, για καμιά περίπτωση, έχουν παραγραφεί. Απλά είναι ένα ζήτημα διαλεύκανσης της αλήθειας. Ίσως στο μέλλον να μην ξαναγίνονται τα λάθη τα οποία έγιναν στο παρελθόν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πολιτικές ευθύνες, κατά τη γνώμη σας, υπάρχουν;»

    Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Μπορούν να αποδειχθούν. Εγώ θεωρώ ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες, και πολλές πολιτικές ευθύνες, και σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Να αναζητήσουμε, λοιπόν, τις ευθύνες. Να δούμε ποιοι ήταν αυτοί οι πολιτικοί με δανεικά, ποιοι ήταν αυτοί οι οποίοι χρέωναν τον ελληνικό λαό και τα παράπεμπαν όλα στο μέλλον. Αλλά το μέλλον έφτασε, προφανώς. Κι εμείς έχουμε τις ευθύνες μας, κι εμείς ήμασταν κυβέρνηση τα τελευταία πεντέμισι χρόνια, ήμασταν και στο παρελθόν. Εμείς εκτιμούμε πολιτικά, ότι τις μεγαλύτερες ευθύνες τις έχει το ΠΑ.ΣΟ.Κ, και ειδικότερα την πρώτη περίοδο, την περίοδο του Ανδρέα Παπανδρέου, που έγιναν χοντρά λάθη, εγκληματικά λάθη, στον τομέα της οικονομίας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Θα βγει κάτι από αυτήν την ιστορία; Μέχρι τώρα από τις εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή, δεν έχει βγει τίποτα.»

    Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Νομίζω για τη SIEMENS ακούγονται διάφορα. Θεωρώ ότι θα προκύψουν κάποια πορίσματα. Περιμένω με ενδιαφέρον να το δω. Απλά αυτό που λέω, και το έχω πει και άλλη φορά, εύχομαι να είναι πορίσματα αντικειμενικά, να είναι πορίσματα που να καταλογίζουν ευθύνες εκεί που υπάρχουν, και σε φυσικά πρόσωπα. Τουλάχιστον ας αποδοθούν πολιτικές ευθύνες σε αυτούς που εμπλέκονται. Η πρόθεση του κόμματος μας είναι να συμμετέχουμε στη διερεύνηση όλων των επιτροπών αυτών, όλων των θεμάτων, και δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα, να φοβηθούμε τίποτα, και οποιοσδήποτε αποδειχθεί ότι είναι ένοχος, θα τον καταδικάσουμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Είστε υπέρ της άρσης της μονιμότητας στο δημόσιο, έτσι όπως έχουν τα πράγματα;»

    Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Ίσως το ζήτημα της μονιμότητας, γι' αυτούς που θα εισέρχονται από τώρα και πέρα, θα ήταν ένα ζήτημα που θα μπορούσε να εξεταστεί. Αλλά για έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει προγραμματίσει τη ζωή του ξέροντας ότι θα είναι δημόσιος υπάλληλος, ότι θα έχει συγκεκριμένα έσοδα, ότι η πορεία του θα είναι συγκεκριμένη, δεν μπορείς να του αλλάξεις τη ζωή. Θα άξιζε όμως τον κόπο να γίνει μια καλοπροαίρετη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας, για το αν επιτέλους θα έπρεπε να καταργηθεί η μονιμότητα στο δημόσιο, έτσι ώστε να σταματήσουν να στρέφονται τα καλύτερα μυαλά, και οι άνθρωποι οι οποίοι είχαν τη δυνατότητα να προσφέρουν πολλά, στον ιδιωτικό τομέα και να στρέφονται στο δημόσιο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πρόταση που είπε ο κος Πάγκαλος, ακριβώς είχε: «Η μονιμότητα στο δημόσιο ισχύει όσο υπάρχουν θέσεις». Εκδώσαν κάποιες εξηγήσεις οι συνεργάτες του, οι οποίες λένε ότι, δεν υπάρχει θέμα μονιμότητας για το δημόσιο τομέα, αλλά για τις υπηρεσίες που δημιούργησε η Νέα Δημοκρατία προκειμένου να βολέψει υμετέρους.»

    Θ. ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ: «Καλά αυτά είναι ιστορίες με φίδια, παγκάλιες ρήσεις . Τέλος πάντων δε θέλω να σχολιάσω. Η Νέα Δημοκρατία δε δημιούργησε θέσεις από το πουθενά και για το πουθενά.» Είδηση: 33693

    [22] Olympic - Aegean: Με κοινά φτερά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού

    Τριτη, 23 02 2010 19:27

    Για δημιουργία ενός "Εθνικού πρωταθλητή" στις αερο-μεταφορές μίλησαν οι επικεφαλής της Aegean Θόδωρος Βασιλάκης, και της Ολυμπιακής Ανδρέας Βγενόπουλος, που θα παραμείνουν στην ηγεσία του νέου σχήματος, μετά από τη συμφωνία, για συγχώνευση. Τη συμφωνία, πρέπει να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η διασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών για τους καταναλωτές και η προστασία των θέσεων εργασίας είναι αυτά που έχουν σημασία δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

    Ερωτήματα προς απάντηση

    Αν και πολλά ουσιαστικά θέματα δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, οι επικεφαλής της Aegean και της Olympic Air παραμένουν αισιόδοξοι ότι τυχόν νομικά εμπόδια από τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων ελληνικών αεροπορικών εταιρειών θα καμφθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία είναι αρμόδια για να έγκριση ή όχι της συγκεκριμένης συμφωνίας.

    Το τελευταίο διάστημα κατέστη σαφές ότι 2 μεγάλες αεροπορικές εταιρείες δε χωρούσαν στη μικρή ελληνική αγορά. Ο Θοδωρής Βασιλάκης και ο Ανδρέας Βγενόπουλος φέρονται τώρα αποφασισμένοι να δημιουργήσουν μια νέα ισχυρή αεροπορική εταιρεία που όχι μόνο θα καταφέρει να επιβιώσει του σκληρού ανταγωνισμού στις αερομεταφορές της Ευρώπης αλλά και να ηγηθεί.

    Ανησυχίες εκφράζει η τουριστική αγορά για τις επιπτώσεις της συγχώνευσης στις τιμές των εισιτηρίων και στο πτητικό πρόγραμμα εσωτερικού.

    Οι όμιλοι Βασιλάκη και Μαρφίν, που ελέγχουν συνολικά το 95% της εγχώριας αγοράς, θα είναι ισομέτοχοι στην ενοποιημένη εταιρεία, η οποία θα χρησιμοποιεί το όνομα και το σήμα της Olympic Air.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η νέα ενοποιημένη αεροπορική εταιρεία, τόσο λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης όσο και για να μην προκαλέσει την παρέμβαση της επιτροπής Ανταγωνισμού, δε θα καταχραστεί τη κυρίαρχη θέση της στην αγορά εσωτερικού και δε θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές στις τιμές των εισιτηρίων. Δεν αποκλείεται επίσης ακόμη και να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των εισιτηρίων αν αυτό καταστεί αναγκαίο.

    Την επόμενη εβδομάδα οι δυο εταιρείες θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου αναμένεται να αποσαφηνιστούν πολλές πτυχές της συμφωνίας.

    Πηγή: NET

    Προηγούμενο άρθρο: Olympic Air - Aegean: Γεννήθηκε ο "εθνικός πρωταθλητής" Είδηση: 33715

    [23] Το παπούτσι δεν βρήκε τον στόχο του

    Τριτη, 23 02 2010 15:13

    Δείτε το video

    Ένας 27χρονος Κούρδος συριακής υπηκοότητας συνελήφθη το βράδυ της Δευτέρας στη Σεβίλη, διότι εκσφενδόνισε ένα παπούτσι εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ισπανία. Το περιστατικό σημειώθηκε γύρω στις 10.30 τοπική ώρα, όταν ο Ερντογάν αναχωρούσε από το δημαρχείο της Σεβίλης όπου του απονεμήθηκε ένα βραβείο. Όπως έδειξαν εικόνες του CNN-Turk που αναμεταδόθηκαν από τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, ο νεαρός άνδρας έριξε το παπούτσι προς την κατεύθυνση του Τούρκου πρωθυπουργού τη στιγμή που εκείνος επιβιβαζόταν στο αυτοκίνητό του. Το παπούτσι πάντως δεν βρήκε το στόχο του.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 33694

    [24] Νέα βιογραφία για τον Ομπάμα

    Τριτη, 23 02 2010 14:21

    Μία νέα βιογραφία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον τίτλο "The Bridge: The Life and Rise of Barack Obama" που βασίζεται σε συζητήσεις με τον ίδιο, την οικογένειά του και με τους πολιτικούς του αντιπάλους πρόκειται να βρίσκεται στα ράφια των βιβλιοπωλείων τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον εκδότη του Αλφρεντ Α. Κνοπφ. Η βιογραφία (Η Γέφυρα: Η Ζωή και η Ανοδος του Μπαράκ Ομπάμα) του Ντέηβιντ Ρέμνικ, συγγραφέα τιμημένου με το βραβείο Πούλιτζερ, εξετάζει όλη την πορεία του αμερικανού προέδρου, την πολιτική του ανέλιξη καθώς και μια σειρά φυλετικών ζητημάτων στην Αμερική που οδήγησαν στην εκλογή του, αναφέρει η ανακοίνωση του Κνοπφ.

    Ο Ρέμνικ, διευθυντής του περιοδικού New Yorker, πήρε εκατοντάδες συνεντεύξεις από σημαντικές προσωπικότητες που συνδέονταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τη ζωή του Ομπάμα και το βιβλίο περιλαμβάνει επίσης αλληλογραφία του αμερικανού προέδρου καθώς και επιστολές της μητέρας του Ανν Ντάνχαμ.

    Στη γέφυρα αποκαλύπτεται όχι μόνο ο χαρακτήρας του αλλά και οι εμπειρίες του, τα κίνητρά του και οι προοπτικές του με τέτοιο τρόπο που ακόμα και τα πιο σημαντικά απομνημονεύματα δεν το κατορθώνουν", δηλώνει ο Σόνι Μέχτα, επικεφαλής του εκδοτικού οίκου Knopf Doubleday Publishing Group. Ο Ομπάμα έχει συγγράψει δύο απομνημονεύματα το "Dreams From My Father" και "The Audacity of Hope" που και τα δύο έγιναν μπεστ σέλερς. To βιβλίο The Bridge θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 6 Απριλίου.

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 33688

    [25] ΟΗΕ: Έλλειψη συνεργασίας με την Αλβανία

    Τριτη, 23 02 2010 19:41

    Σύννεφα στις σχέσεις ΟΗΕ και Αλβανίας δημιουργεί η έκθεση συνεργάτη του ΟΗΕ που κατηγορεί τη βαλκανική χώρα για παρακώλυση διεθνούς έρευνας που διεξάγεται για τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σχετικά με βασανισμούς, δολοφονίες και εμπόριο ανθρωπίνων οργάνων κατά τη διάρκεια της σύρραξης στο Κόσοβο το 1999.

    Σύμφωνα με τον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για την έκθεση σχετικά με τις εξωδικαστικές, ή μαζικές, εκτελέσεις, Φίλιπ Άλστον: "Το καθένα, δε, από αυτά επέμενε πως εάν του εζητείτο από τις κατάλληλες αρχές και υπό τις αρμόζουσες προϋποθέσεις δεν θα δίσταζε να συνεργασθεί. Εντούτοις, το βασικό περιεχόμενο όλου αυτού είναι ότι το θέμα έπεφτε πάντοτε σε τέλμα. Οι αλβανικές αρχές πιστεύουν ακράδαντα πως οι αιτιάσεις περί εμπορίας οργάνων είναι πολιτικά υποκινούμενες, γελοίες και εντελώς αβάσιμες. Αλλά εάν οι αρχές πιστεύουν αυτά, ιδού ένας παραπάνω λόγος για να ενθαρρύνουν τις διεθνείς αρχές, όπως η ΕΕ, ο ΟΗΕ, και το Συμβούλιο της Ευρώπης να διεξάγουν έρευνες στην Αλβανία για να διαλευκανθεί το θέμα".

    Επίσης ο κ. Άλστον κατηγορεί τις αρχές της Αλβανίας για γραφειοκρατικές και παρελκυστικές τακτικές, με στόχο να δυσκολέψουν κάθε σχετική έρευνα. Τέλος προτείνει: "Φρονώ πως θα ήταν προτιμότερο οι έρευνες να μην πραγματοποιηθούν από τις εμπλεκόμενες πλευρές, διότι αυτό ενδέχεται να έβλαπτε την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητα των ερευνών, οι οποίες θα πρέπει να αναληφθούν από ανεξάρτητους ερευνητές, από τη διεθνή κοινότητα, για να διασφαλισθεί η ανεξαρτησία και η αντικειμενικότητά τους".

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 33716

    [26] Σύσφιξη των σχέσεων με Αφγανιστάν & Πακιστάν επιδιώκει η Τουρκία

    Δευτερα, 25 01 2010 18:40

    Τον ενισχυμένο ρόλο που επιδιώκει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιχειρεί να εμπεδώσει η Τουρκία, μέσω της τριμερούς συνάντησης με τους ηγέτες του Πακιστάν και του Αφγανιστάν που έχει συγκαλέσει ο Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Συμφωνήθηκε να αναλάβει η Τουρκία την εκπαίδευση τμημάτων του αφγανικού στρατού και της αστυνομίας και να προμηθεύσει με αμυντικά οπλικά συστήματα την κυβέρνηση του Πακιστάν.

    Η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των στελεχών των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού του Αφγανιστάν και του Πακιστάν, αλλά και της άρσης του ιστορικού της βαθιάς δυσπιστίας στις σχέσεις των χωρών τους, ήταν ο στόχος της τριμερούς συνάντησης κορυφής, Τουρκίας - Αφγανιστάν - Πακιστάν...

    Επιπλέον, επιδιώκεται η ενθάρρυνση του Πακιστάν και Αφγανιστάν, να συζητήσουν το πρόγραμμα επανένταξης, εν όψει της διάσκεψης του Λονδίνου, όπου η διεθνής κοινότητα θα επιδιώξει την διαμόρφωση πλαισίου, που η Καμπούλ θα αναλάβει την ευθύνη της ασφάλειας στην χώρα...

    Η συνάντηση πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη. Στο περιθώριο των συνομιλιών, ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, πραγματοποίησε χωριστές συναντήσεις με τον Αφγανό ομόλογό του, Χαμίντ Καρζάι και τον Πακιστανό, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι.

    Στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, η Τουρκία συζητά τρόπους βελτίωσης της στρατιωτικής συνεργασίας με το Αφγανιστάν και της στρατιωτικο-οικονομικής, με το Πακιστάν.

    Επίσης, η Τουρκία συμφώνησε, να δωρίσει αμυντικό εξοπλισμό στο Πακιστάν, περιλαμβανομένων και ανταλλακτικών για τα μαχητικά ελικόπτερα Κόμπρα.

    Σε συνέντευξή του, ο Πρόεδρος Καρζάι, επιβεβαίωσε πως έχει την υποστήριξη των Αμερικανών και Ευρωπαίων συμμάχων, στην προσπάθειά του να φέρει τους Ταλιμπάν στην τράπεζα των συνομιλιών, για την επίτευξη πολιτικής λύσης.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ Είδηση: 32423

    [27] Γυμνή πόλη : Οι Αθηναίοι γδύνονται για καλό σκοπό

    Τριτη, 23 02 2010 16:07

    Μια έκθεση διαφορετική από τις άλλες, παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς από τις 22 Φεβρουαρίου. Η έκθεση "Γυμνή πόλη", περιλαμβάνει τις φωτογραφίες 80 Αθηναίων που γδύθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί στον εβδομαδιαίο οδηγό πόλης LifO, μέσα από το φακό γνωστών φωτογράφων και καλλιτεχνών όπως: Σπύρος Στάβερης, Γιάννης Μπουρνιάς, Freddie F., Σπύρος Σιμωτάς, Ασπασία Κουλύρα, Μυρτώ Κουτούλια, Νατάσσα Παπαδοπούλου, Παντελής Ζερβός, Νίκος Κατσαρός, Μαρούσα Θωμά, Σωκράτης Σωκράτους κ.α.

    Οι φωτογραφίες θα δημοπρατηθούν και τα έσοδα θα διατεθούν στο ίδρυμα "Πίστη" για τα παιδιά που πάσχουν από καρκίνο. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν κάποιο έργο, θα υπάρχει ένας πλήρης κατάλογος με όλα τα γυμνά σε χαμηλή τιμή, τα έσοδα του οποίου επίσης θα διατεθούν στο Ίδρυμα "Πίστη".

    Χώρος: Μουσείο Μπενάκη, Κτήριο Οδού Πειραιώς

    Ημερομηνία: Έως 14 Μαρτίου

    Ώρες λειτουργίας: Τετ-Πεμ-Κυρ: 10.00- 18.00, Παρ-Σαβ: 10.00- 22.00

    Επικοινωνία: +302103453111

    Πληροφορίες: http://www.lifo.gr/, http://www.benaki.gr Είδηση: 33701

    [28] Μεξικό: Ανακαλύφθηκε κυκλικός ναός των Αζτέκων

    Τριτη, 23 02 2010 14:15

    Ένας ναός χτισμένος σε κυκλική βάση και πιθανότατα αφιερωμένος στο θεό των ανέμων των Αζτέκων ανακαλύφθηκε στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Μεξικού. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Εντουάρντο Μάτος Μοκτεζούμα, ο ναός εντοπίστηκε πριν από δύο μήνες. Ο Μάτος Μοκτεζούμα, ένας από τους πλέον διακεκριμένους αρχαιολόγους του Μεξικού και επικεφαλής των ανασκαφών από το 1978 για τον εντοπισμό των ερειπίων της αρχαίας πρωτεύουσας των Αζτέκων, ανακοίνωσε ότι ο ναός βρέθηκε πίσω από το Καθεδρικό Μητροπολιτικό ναό της Πόλης του Μεξικού.

    Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, πρέπει να ήταν αφιερωμένος στο θεό των ανέμων των Αζτέκων Εχεκάτλ-Κετζαλκοάτλ, γιατί " τέτοιου είδους ναοί έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό τους την παρουσία κυκλικής και τετράγωνης βάσης". "Ο ναός αποτελεί μέρος της μεγάλης πρωτεύουσας των Αζτέκων της Τενοτστιτλάν και πιστεύεται ότι χτίστηκε στα τέλη του 15ου αιώνα", δήλωσε ο Μάτος Μοκτεζούμα.

    Οι ακριβείς του διαστάσεις δεν είναι γνωστές ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι το οικοδόμημα "πρέπει να είχε διάμετρο περίπου 30 μέτρων" καθώς οι ανασκαφές συνεχίζονται.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 33687


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 February 2010 - 17:58:43 UTC