Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-02-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Χιλή: Τουλάχιστον 300 οι νεκροί από το φοβερό σεισμό
  • [02] Φονική καταιγίδα χτύπησε Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία
  • [03] Έτοιμοι για θυσίες οι Έλληνες σύμφωνα με δημοσκόπηση
  • [04] O τουρισμός της Ελλάδας στο Travel Show
  • [05] Χάλκινο άγαλμα του 4ου αιώνα π.Χ. κατείχε σπείρα αρχαιοκάπηλων
  • [06] Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Όλι Ρεν
  • [07] Συνέντευξη Τύπου Τσίπρα-Μπίσκυ
  • [08] Συνελήφθησαν τρία στελέχη της βασκικής ΕΤΑ
  • [09] Μεξικό: 22 νεκροί θύματα του πολέμου μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών
  • [10] Απελευθέρωσαν το ελληνόκτητο πλοίο οι Σομαλοί πειρατές
  • [11] Δολοφονία άγνωστου άνδρα στον Κορυδαλλό
  • [12] Πάγωμα των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων

    [01] Χιλή: Τουλάχιστον 300 οι νεκροί από το φοβερό σεισμό

    Κυριακη, 28 02 2010 11:27

    Εφιαλτικές στιγμές ζούν οι κάτοικοι της Χιλής μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 8,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε τη χώρα τα ξημερώματα του Σαββάτου (τοπική ώρα). Η χώρα σείεται ακόμη από δεκάδες ισχυρούς μετασεισμούς, και για το λόγο αυτό χιλιάδες πολίτες πέρασαν την πρώτη νύχτα έξω από τα σπίτια τους. Τουλάχιστον 300 νεκροί, πολλοί τραυματίες και αγνοούμενοι, δύο εκατομμύρια πληγέντες και τεράστιες καταστροφές, είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός. Τέσσερις ακόμη άνθρωποι σκοτώθηκαν στο νησί Χουάν Φερνάντες που χτυπήθηκε από τσουνάμι, oι φόβοι για το οποίο στην ευρύτερη περιοχή δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς τα πρώτα κύματα που έπληξαν τις ακτές της χώρας έφτασαν το 1,5 μέτρο. Εξάλλου οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι αίρεται η προειδοποίηση για τσουνάμι σε όλες τις χώρες του Ειρηνικού. Τα σωστικά συνεργεία στη Χιλή καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ενώ την ετοιμότητά της να προσφέρει βοήθεια εξέφρασε η διεθνής κοινότητα.

    Σύμφωνα με το δήμαρχο της Κονσεπσιόν, όπου ήταν και το επίκεντρο του φονικού σεισμού, περίπου 100 άνθρωποι είναι παγιδευμένοι στα ερείπια κτιρίου, το οποίο κατέρρευσε χθες. Το χτύπημα του Εγκέλαδου προκάλεσε τεράστιες καταστροφές σε κτίρια και υποδομές, και υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 σπίτια θα χαρακτηριστούν μη κατοικήσιμα. Μεγάλα είναι τα προβλήματα από τις διακοπές στην υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες, ενώ κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

    Η παραγωγή σε δύο διυλιστήρια πετρελαίου και δύο μεγάλων ορυχείων χαλκού σταμάτησαν προσωρινά, πάντως αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι εξαγωγές δε θα πληγούν. Να σημειώσουμε ότι η Χιλή είναι η μεγαλύτερη χαλκοπαραγωγός χώρα στον κόσμο και μία από τις πλέον σταθερές οικονομίες της Λατινικής Αμερικής. Η κρατική εταιρία Codelco (Corporacion Nacional del Cobre de Chile) διέκοψε την λειτουργία των μεταλλείων Ελ Τενιέντε και Ανδίνα, και ο υπουργός Ορυχείων Σαντιάγο Γκονσάλες δήλωσε ότι η επανέναρξη της δραστηριότητάς τους θα γίνει σε δύο ημέρες. Πάντως, άλλα κρατικά όσο και ιδιωτικά μεταλλεία συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά.

    Στο μεταξύ περισσότεροι από 200 κρατούμενοι μίας φυλακής στην πόλη Τσιλάν, στα κεντρικά της Χιλής, δραπέτευσαν όταν κατέρρευσε ένας τοίχος της φυλακής, δήλωσαν πηγές της φυλακής.

    "Ένας εξωτερικός τοίχος μίας μονάδας (της φυλακής) κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά ένας φύλακας και 269 κρατούμενοι να δραπετεύσουν. Εξήντα από αυτούς συνελήφθησαν", δήλωσε ο διευθυντής της φυλακής Αλεχάντρο Χιμένεζ, όπως αναφέρει η εφημερίδα La Tercera στον ιστότοπό της.

    Η έλλειψη νερού και οι διακοπές της ηλεκτροδότησης μετά τον καταστροφικό σεισμό οδήγησαν σε επεισόδια στη συνοικία Κιλίκουρα, στο βορειοδυτικό Σαντιάγο. Ο δήμαρχος της συνοικίας Χουάν Καράσκο δήλωσε ότι κάτοικοι απελπίστηκαν από την καθυστέρηση στην διανομή νερού εν μέσω του θερινού, ιδιαίτερα ζεστού καιρού και πέταξαν πέτρες σε πέντε φορτηγά που διένειμαν βοήθεια.

    Ο Καράσκο πρόσθεσε ότι τα επεισόδια αυτά τον φόβισαν εν όψει της νύχτας, όταν οι 180.000 κάτοικοι της Κιλίκουρα -η οποία δεν έχει τρεχούμενο νερό- αναμένεται να υποστούν διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω της επιβολής ποσοστώσεων μετά το σεισμό.

    Ο στρατηγός των Καραμπινιέρος (στρατιωτική αστυνομία) Εδουάρδο Γκόρντον δήλωσε χθες Σάββατο ότι θα ενταθούν σε όλη τη χώρα οι περιπολίες για να προστατευθεί ο πληθυσμός.

    Η αστυνομία σκοπεύει να αποτρέψει λεηλασίες και κλοπές όπως εκείνες που αναφέρθηκαν μέσα σε μερικές ώρες μετά το σεισμό στην πόλη Βαλπαραΐσο, 120 χλμ. βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

    Στο μεταξύ η Κυβέρνηση της Χιλής ζήτησε από τις χώρες που της προσφέρουν βοήθεια μετά το σεισμό να μην στείλουν τίποτα προτού οι χιλιανές υπηρεσίες αρωγής εκτιμήσουν με ακρίβεια τις προτεραιότητες για να μην "εκτραπεί" βοήθεια που ίσως είναι πιο απαραίτητη στην Αϊτή. "Δεν είναι απαραίτητο οι χώρες να στείλουν βοήθεια πριν η Onemi (Εθνική Υπηρεσία Εκτάκτων Καταστάσεων) εκτιμήσει τις ανάγκες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Μαριάνο Φερνάντες.

    Το σημαντικό είναι "η βοήθεια να μην εκτραπεί, και, σε ό,τι αφορά την Χιλή, μία βοήθεια που φτάνει χωρίς να έχουν καθοριστεί (οι ανάγκες) δεν θα είναι μεγάλη βοήθεια", πρόσθεσε ο υπουργός, αναφέροντας ότι η Αϊτή μπορεί να έχει περισσότερο ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

    "Είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά βοήθειας, αλλά περιμένουμε από την Onemi να εκτιμήσει τις ανάγκες", πρόσθεσε ο Φερνάντες.

    Εξάλλου σώοι είναι οι περίπου δέκα Γάλλοι αρχαιολόγοι που βρίσκονταν χθες Σάββατο στο νησί Ρόμπινσον Κρουσόε, στ' ανοικτά της Χιλής, το οποίο επλήγη από τεράστιο κύμα που προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός των 8,8 Ρίχτερ, όπως έγινε γνωστό από την οικογένεια ενός εξ αυτών. Η επικοινωνία με τους Γάλλους αρχαιολόγους δεν ήταν δυνατή χθες γεγονός που είχε προκαλέσει ανησυχία.

    Οι περίπου 10 Χιλιανοί συνάδελφοί τους, με τους οποίους συμμετείχαν από τις αρχές της εβδομάδας σε υποβρύχιες έρευνες στο νησί για να εντοπίσουν τα απομεινάρια ενός ισπανικού πλοίου του 17ου αιώνα, είναι επίσης καλά.

    Μια χιλιανή φρεγάτα που έφθασε στο νησί πριν από λίγες ώρες για να προσφέρει βοήθεια στους περίπου 600 κατοίκους του, θα παραλάβει τους αρχαιολόγους για να τους μεταφέρει στο Σαντιάγο.

    Ο απολογισμός των θυμάτων του τεράστιου κύματος που έπληξε χθες το νησί Ρόμπινσον Κρουσόε είναι πέντε νεκροί και έντεκα αγνοούμενοι σύμφωνα με τις αρχές.

    Τη βαθιά θλίψη του ελληνικού λαού εξέφρασαν με τηλεγραφήματα τους στην Χιλιανή Πρόεδρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Οι περισσότεροι από τους 5.000 Έλληνες της Χιλής κατοικούν μακριά από το επίκεντρο του σεισμού, ωστόσο όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για συγγενείς τους ή άλλα πρόσωπα μπορούν να τηλεφωνούν στον αριθμό 210-36 81 912, που ενεργοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Χιλή: Φόβοι για φονικό τσουνάμι μετά το σεισμό, Φονικός σεισμός στη Χιλή Είδηση: 33840

    [02] Φονική καταιγίδα χτύπησε Πορτογαλία, Ισπανία και Γαλλία

    Κυριακη, 28 02 2010 13:07

    Μια ισχυρή καταιγίδα που έπληξε χθες Σάββατο την Πορτογαλία και αργότερα την Ισπανία και τη Γαλλία προκάλεσε το θάνατο δέκα ανθρώπων, και διέκοψε την ηλεκτροδότηση σε χιλιάδες νοικοκυριά. Στην Πορτογαλία η καταιγίδα, με ανέμους που έφταναν τα 140 χιλιόμετρα την ώρα, προκάλεσε το θάνατο ενός 10χρονου παιδιού από πτώση δέντρου στην πόλη Παρέδες (βορειοδυτικά), σύμφωνα με την πορτογαλική Πολιτική Προστασία. Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της σφοδρής θύελλας που σάρωσε τη Γαλλία αργά χθες και σήμερα, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός France Info.

    Άνεμοι που έπνεαν με ταχύτητα άνω των 150χλμ την ώρα ξερίζωσαν δέντρα, ενώ από τις καταρρακτώδεις βροχές πλημμύρισαν σπίτια και διακόπηκε η ηλεκτροδότηση περισσοτέρων του ενός εκατομμυρίου σπιτιών κυρίως στο δυτικό τμήμα της Γαλλίας. Μεταξύ των θυμάτων είναι μια 88χρονη η οποία πνίγηκε μέσα στο σπίτι της. Η θύελλα πλήττει σήμερα την κεντρική Γαλλία και στο Παρίσι οι άνεμοι πνέουν με ταχύτητα άνω των 100χλμ την ώρα. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες θύελλες που έχουν πλήξει τη χώρα από το 1999, όταν έχασαν τη ζωή τους 92 άνθρωποι.

    Στη Γαλικία, στα βορειοδυτικά της Ισπανίας, μία γυναίκα 82 ετών έχασε τη ζωή της εξαιτίας της κατάρρευσης ενός τοίχου, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Στα νοτιοδυτικά της Γαλλίας ένα άνδρας σκοτώθηκε από την πτώση ενός κλαδιού δέντρου στην πόλη Λισόν. Η καταιγίδα δημιουργήθηκε στον Ατλαντικό Ωκεανό δυτικά της Μαδέρας τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο.

    Άνεμοι που έφταναν τα 120 χιλιόμετρα την ώρα έπληξαν και το ισπανικό αρχιπέλαγος των Καναρίων Νήσων, κυρίως τα νησιά Λα Πάλμα, Τενερίφη και Μεγάλη Κανάριο, προκαλώντας την ακύρωση δεκάδων πτήσεων και διακόπτοντας την ηλεκτροδότηση σε 10.000 νοικοκυριά, χωρίς όμως να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33847

    [03] Έτοιμοι για θυσίες οι Έλληνες σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Κυριακη, 28 02 2010 14:33

    Έτοιμοι για θυσίες δηλώνουν οι πολίτες σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για την εφημερίδα Real News, ενώ θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα της Κυβέρνησης. Ειδικότερα, το 58,7% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα δεχόταν να κάνει θυσίες για να ανακάμψει η χώρα και το 64,6% τάσσεται κατά των κινητοποιήσεων, ενώ το 53% εκτιμά ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος, το 64,3% τα χαρακτηρίζει οικονομικά άδικα και το 73,9% επισημαίνει ότι απουσιάζει ο αναπτυξιακός χαρακτήρας.

    Η πλειοψηφία προκρίνει την περαιτέρω περικοπή κρατικών δαπανών και τη μείωση των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων, την άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο, τη μείωση των συμβασιούχων και την επιβολή φόρου πολυτελείας.

    Αντίθετοι πάντως, δηλώνουν οι περισσότεροι με την κατάργηση του 14ου μισθού, την αύξηση του ΦΠΑ, τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και την απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων.

    Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ με 11,4 μονάδες. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει ποσοστό 33,9% έναντι 22,5% της ΝΔ και ακολουθούν ΚΚΕ με 6,4%, ΛΑΟΣ με 5,5% και ΣΥΡΙΖΑ με 3,7%. Το ΠΑΣΟΚ προηγείται της ΝΔ και στην ικανότητα διακυβέρνησης με 19,9 μονάδες.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 33849

    [04] O τουρισμός της Ελλάδας στο Travel Show

    Κυριακη, 28 02 2010 19:01

    Πληθώρα συναντήσεων με διεθνείς φορείς τουρισμού και μέσα ενημέρωσης πραγματοποίησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, κατά την επίσκεψή του στο Travel Show των New York Times. Πρόκειται για μια από τις κορυφαίες ταξιδιωτικές εκθέσεις, με περισσότερους από 500 εκθέτες, στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα με κεντρικό περίπτερο του ΕΟΤ. Ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, δήλωσε πως ο τουρισμός αποτελεί κεντρικό εργαλείο ανάπτυξης για τη χώρα μας, κυρίως αυτή τη στιγμή που η οικονομία μας δοκιμάζεται.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 33853

    [05] Χάλκινο άγαλμα του 4ου αιώνα π.Χ. κατείχε σπείρα αρχαιοκάπηλων

    Κυριακη, 28 02 2010 12:55

    Σπείρα αρχαιοκάπηλων, που είχε στην κατοχή της σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα και διαπραγματευόταν να τα πωλήσει έναντι υπέρογκων χρηματικών ποσών, σε κυκλώματα που εμπορεύονται αρχαιότητες, εξάρθρωσαν αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, έπειτα από πολύμηνη έρευνα. Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, το βράδυ της Παρασκευής 26 Φεβρουαρίου, στην Εγνατία Οδό, στο ύψος της διασταύρωσης Καβάλας, συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας 48 και 51 ετών, καθώς στα πλαίσια αιφνιδιαστικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο αυτοκίνητο που επέβαιναν, εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε ένα χάλκινο άγαλμα του 4ου αιώνα π.Χ (τύπου Δορυφόρου του Πολύκλειτου).

    Ακολούθησε έρευνα στις οικίες των συλληφθέντων, στην περιοχή της Δράμας, όπου βρέθηκαν και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων, μία χάλκινη κεφαλή αγοριού της ρωμαϊκής περιόδου, μία ανάγλυφη πέτρα με παράσταση γυναίκας, δύο χάλκινα νομίσματα, έντεκα χρυσά νομίσματα, ένα ασημένιο νόμισμα και ένα χάλκινο κεφάλι νεαρού άνδρα.

    Αρχαιολόγοι, που εξέτασαν τα κατασχεμένα αντικείμενα πιστοποίησαν ότι αυτά εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου για «την προστασία Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ενώ ιδιαίτερα για το άγαλμα και την κεφαλή, γνωμάτευσαν ότι κρίνονται ως αντικείμενα μοναδικής αρχαιολογικής, ιστορικής και εμπορικής αξίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή που φέρονται να διαπραγματεύονταν οι αρχαιοκάπηλοι το άγαλμα του 4ου αιώνα είναι 7 εκατ. ευρώ.

    Οι έρευνες της αστυνομίας για την υπόθεση συνεχίζονται.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33846

    [06] Τη Δευτέρα στην Αθήνα ο Όλι Ρεν

    Κυριακη, 28 02 2010 12:18

    Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί αύριο Δευτέρα ο αρμόδιος για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν προκειμένου να συζητήσει με τις ελληνικές αρχές "τη σημερινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και των δημοσίων οικονομικών", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Όλι Ρεν θα έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Ανδρέα Λοβέρδο και το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ότι μετά την ολοκλήρωση αυτών των συναντήσεων θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου του Όλι Ρεν στην αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα στις 6.15 το απόγευμα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33845

    [07] Συνέντευξη Τύπου Τσίπρα-Μπίσκυ

    Κυριακη, 28 02 2010 16:15

    Την αντίθεση τους στα οικονομικά μέτρα που προωθούνται στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, εξέφρασαν το πρωί της Κυριακής σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκυ, που βρίσκεται στην χώρα μας. Ακόμη, επεσήμαναν την ανάγκη μίας καθολικής αντίδρασης, στα θέματα αυτά, σε ολόκληρη την Ευρώπη και ειδικά στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου. Να ανακοινώσει αύριο τα νέα μέτρα για την οικονομία ζήτησε από την κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ακολουθήσει την Τρίτη στη Βουλή η προημερησίας διατάξεως συζήτηση, την οποία ζήτησε το κόμμα του.

    Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για "μπαράζ μυστικής διπλωματίας" , καθώς όπως είπε, ό κ. Παπανδρέου αφήνει υπαινιγμούς στη Βουλή και δεν ενημερώνει τον ελληνικό λαό για το τι ακριβώς διαπραγματεύεται και τι νέα μέτρα προτίθεται να πάρει και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν διεκδικεί δάφνες διαφάνειας.

    "Ούτε σε εμπόλεμη κατάσταση να βρισκόμασταν δεν θα υπήρχε τόση μυστικοπάθεια" είπε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να ενημερώσει άμεσα τον λαό για το τι μέλλει γεννέσθαι , ώστε ο λαός να έχει την τελική επιλογή.|

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς συζήτησε την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών και δράσεων και σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαικό επίπεδο, ενώ όπως είπε, δεν είναι μια κρίση που αφορά μόνο την Ελλάδα και τον ευρωπαικό νότο, αλλά ολόκληρη την Ευρώπή.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο πρώτος σταθμός αυτής της κινητοποίησης θα είναι η 24η Μαρτίου την οποία οι αριστερές δυνάμεις θα προσπαθήσουν να την μετατρέψουν σε ημέρα απεργιών και άλλων εκδηλώσεων και στη συνέχεια θα είναι η Πρωτομαγιά όπου προγραμματίζονται κοινές δράσεις των αριστερών δυνάμεων του ευρωπαικού νότου.

    Όπως είπε ο κ. Τσίπρας εκτίμηση του Κόμματος Ευρωπαικής Αριστεράς είναι ότι τα μέτρα που λαμβάνονται όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσουν την κρίση, αντίθετα θα οδηγήσουν σε ύφεση .

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Λόταρ Μπίσκυκ τόνισε ότι "και γερμανικές τράπεζες είναι στο παιχνίδι της κερδοσκοπίας κατά της Ελλάδας, αλλά και άλλων χωρών", ενώ σημείωσε ότι η Γερμανία έχει σήμερα το υψηλότερο χρέος από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και αυτό είναι πρόβλημα για τον γερμανικό λαό. "Για τους λόγους αυτούς είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα αίτια της κρίσης και να παρουσιάσουμε εναλλακτικές προτάσεις. Θέλουμε την Ευρώπη των ελίτ, να την αντικαταστήσει η Ευρώπή των λαών", είπε ο Γερμανός πολιτιτικός.

    Για αποζημιώσεις

    Ο κ. Μπίσκι εξέφρασε την λύπη του για την "κορύφωση της αντιπαράθεσης" μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας με αφορμή και το εξώφυλλο του περιοδικού Focus και πρόσθεσε ότι "δεν υπερασπιζόμαστε την υπεροψία του περιοδικού".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αίτημα για τις πολεμικές αποζημιώσεις ο κ. Μπίσκι είπε ότι αν και η ενημερώσή του είναι ελλειπής, πιστεύει ότι η Γερμανία χρωστά μια επανόρθωση για ζημιές και και θύματα που προκάλεσαν οι Ναζί.

    Τέλος, ο κ. Μπίσκι σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό θα καλωσόριζε προγράμματα για να μείνει ζωντανή η μνήμη των θυμάτων και επίσης θα καλωσόριζε προγράμματα υποτροφιών για να ζωντανέψει η μνήμη των θυμάτων. Ως Γερμανός, είπε ο κ. Μπίσκι αισθάνομαι υποχρέωση να προσπαθήσω να μείνει ζωντανή η μνήμη των θυμάτων, όπως στο Δίστομο, που είναι ένα κομμάτι της γερμανικής θηριωδίας και πρόσθεσε ότι αναζητεί μια ημερομηνία για να καλέσει στην Γερμανία τον Μανώλη Γλέζο, με τον οποίο συναντήθηκε και συζήτησε το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33850

    [08] Συνελήφθησαν τρία στελέχη της βασκικής ΕΤΑ

    Κυριακη, 28 02 2010 12:06

    Συνελήφθη τα ξημερώματα της Κυριακής στη βορειοδυτική Γαλλία ο "ηγέτης του στρατιωτικού σκέλους" της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων, ΕΤΑ, Ιβόν Γκογκεασκοετσέα Αρονατεγούι, μαζί με άλλα δύο στελέχη της οργάνωσης, όπως ανακοίνωσε το ισπανικό Υπουργείο Εσωτερικών. Ο Ιβόν Γκογκεσκοετσέα, που καταζητείτο από το 1997 ως ύποπτος για συνωμοσία με στόχο να χτυπηθεί το Μουσείο Γκούγκενχαϊμ στο Μπιλμπάο, συνελήφθη μετά από κοινή επιχείρηση Ισπανών και Γάλλων αστυνομικών στη Νορμανδία, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση. Η σύλληψη των στελεχών της ΕΤΑ έγινε στο χωριό Καχάν.

    Ο ένας από τους συλληφθέντες θεωρείται ύποπτος για δύο δολοφονίες που αποδίδονται στην ΕΤΑ, του σοσιαλιστή βουλευτή Ισάιας Καράσκο, που δολοφονήθηκε λίγες μέρες μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές, τον Μάρτιο του 2008, και του Βάσκου επιχειρηματία Ινάσιο Ουρία Μεντιζαμπάλ, που είχε δολοφονηθεί το Δεκέμβριο του 2008.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33844

    [09] Μεξικό: 22 νεκροί θύματα του πολέμου μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών

    Κυριακη, 28 02 2010 11:59

    Είκοσι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα σε 24 ώρες στο βόρειο Μεξικό. Πρόκειται προφανώς για θύματα πολέμου μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών της περιοχής, όπως δήλωσαν οι τοπικές αρχές. Στην Τσιουάουα, πρωτεύουσα της ομώνυμης Πολιτείας, ένας άνδρας δολοφονήθηκε και επτά ακόμα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια οικογενειακής συγκέντρωσης. Έντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου και σε άλλες περιοχές της πολιτείας Τσιουάουα. Στη Σιουδάδ Χουάρεζ, 10 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, θύματα του πολέμου μεταξύ των καρτέλ ναρκωτικών.

    Στο Μεξικό ο πόλεμος για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών προς τις ΗΠΑ έχει προκαλέσει από το 2006, οπότε ανέλαβε την προεδρία του Μεξικού ο Φελίπε Καλντερόν, το θάνατο περισσότερων από 15.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τις αρχές, παρά την αποστολή περισσότερων από 50.000 στρατιωτών προς ενίσχυση της αστυνομίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33843

    [10] Απελευθέρωσαν το ελληνόκτητο πλοίο οι Σομαλοί πειρατές

    Κυριακη, 28 02 2010 11:55

    Απελευθερώθηκε από τους Σομαλούς πειρατές το υπό σημαία Παναμά, ελληνόκτητο πλοίο "Navios Apollon", το οποίο είχαν καταλάβει πριν από δύο μήνες, αφού πήραν τα λύτρα που ζητούσαν, σύμφωνα με ναυτιλιακές πηγές. Το πλοίο είχε καταληφθεί περίπου 800 μίλια ανοικτά των σομαλικών ακτών, βορείως των Σεϊχελών, καθώς έπλεε από τις ΗΠΑ με προορισμό την Ινδία, μεταφέροντας φορτίο με λιπάσματα. "Ο τελευταίος ένοπλος αποβιβάστηκε από το πλοίο την περασμένη νύχτα. Το πλοίο κατευθύνεται σε ασφαλή ύδατα", δήλωσε ο Άντριου Εμουανγκούρα, εκπρόσωπος του Προγράμματος Αγωγής Ναυτιλίας στην Ανατολική Αφρική, που εδρεύει στην Κένυα.

    Οι πειρατές απελευθέρωσαν το πλοίο αφού έλαβαν τα λύτρα σε κιβώτιο που ρίχτηκε από αέρος. Αδιευκρίνιστο παραμένει το ποσό των λύτρων που πήραν οι πειρατές. Τα 19 μέλη του πληρώματος -ο Έλληνας πλοίαρχος και οι 18 Φιλιππινέζοι- είναι ασφαλή. Το πλοίο ανήκει στην ελληνική εταιρία Navios ShipManagement.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Λύτρα σε Σομαλούς πειρατές για ελληνικό πλοίο Είδηση: 33842

    [11] Δολοφονία άγνωστου άνδρα στον Κορυδαλλό

    Κυριακη, 28 02 2010 11:51

    Άνδρας αγνώστων, μέχρι στιγμής στοιχείων, ηλικίας περίπου 30 ετών δολοφονήθηκε χθες Σάββατο στον Κορυδαλλό. Το θύμα βρέθηκε στο δρόμο στην οδό Απόλλωνος 4 στις 9.20 το βράδυ μετά από τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση με τραύμα από σφαίρα στην αριστερή θωρακική χώρα. Ήταν εν ζωή, αλλά όταν μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Τζάνειο εξέπνευσε. Έρευνα για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια Πειραιά που εξετάζει ως πιθανότερη εκδοχή τις προσωπικές διαφορές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33841

    [12] Πάγωμα των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων

    Πεμπτη, 25 02 2010 12:59

    Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός και εκπρόσωποι των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων συμφώνησαν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στο πάγωμα των διδάκτρων των ιδιωτικών σχολείων στις ενδιάμεσες τάξεις όλων των βαθμίδων. Επίσης, συμφωνήθηκε ότι οι αυξήσεις στις πρώτες τάξεις των βαθμίδων , (νηπιαγωγείο, πρώτη δημοτικού και πρώτη γυμνασίου), για το σχολικό έτος 2010 - 2011, δεν θα προσδιοριστούν ελεύθερα αλλά θα αυξηθούν κατά 2% δηλαδή στο ύψος του πληθωρισμού. Επιπλέον, συμφωνήθηκε αύξηση 40 ευρώ ανά μαθητή για τα μεταφορικά λόγω του αυξημένου κόστους μεταφορών, που προκαλείται από την άνοδο στις τιμές των καυσίμων.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 , ΝΕΤ

    Είδηση: 33744


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 28 February 2010 - 17:53:15 UTC