Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μείωση εξοπλισμών προτείνει ο Ερντογάν
  • [02] Θεσσαλονίκη : Μήνυμα αισιοδοξίας στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ
  • [03] Ο σεισμός της Χιλής μετακίνησε 8 εκ. τον άξονα της Γης
  • [04] Έλεγχοι στην εμπορία και διακίνηση φυτοφαρμάκων
  • [05] Συνάντηση Ν. Μπακογιάννη - Δ. Χριστόφια
  • [06] Εξεταστική για Μονή Βατοπεδίου και λίμνη Βισθωνίδα - Εξέταση στελεχών ΚΕΔ
  • [07] Τα Όσκαρ χρειάζονται λίφτινγκ

    [01] Μείωση εξοπλισμών προτείνει ο Ερντογάν

    Τριτη, 02 03 2010 19:24

    Έκκληση στην Ελλάδα για τερματισμό του εξοπλιστικού ανταγωνισμού προς όφελος της ευημερίας των λαών των δύο χωρών, κάνει με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους της Λευκωσίας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας. O Ταγίπ Ερντογάν εκφράστηκε με θερμά λόγια για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, και είπε, πως έχει προσδοκίες από την επικείμενη επίσκεψή του, στην Ελλάδα.

    Έτοιμος να σεβαστεί τη λύση που θα συναποφασίσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, δηλώνει ο Ταγίπ Ερντογάν, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η Άγκυρα θα μπορούσε στην περίπτωση αυτή να αποσύρει από την Κύπρο τα τουρκικά στρατεύματα. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός μιλώντας στους δημοσιογράφους, διατύπωσε και μία πρόταση στην Ελλάδα: λόγω της κρίσης να περικόψουν και οι δυο χώρες τις εξοπλιστικές δαπάνες. Η πρόταση Ερντογάν θα μπορούσε να εκληφθεί και ως νέα επίδειξη ισχύος έναντι του στρατιωτικού κατεστημένου της χώρας του που βρίσκεται το τελευταίο διάστημα με τον πλάτη στον τοίχο λόγω των συνεχιζόμενων αποκαλύψεων για την υπόθεση Εργκένεγκον.

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν έχει κρυφή ατζέντα για το Κυπριακό και ότι τα τουρκικά στρατεύματα θα μπορούσαν να αποσυρθούν όταν βρεθεί ειρηνική λύση στη Μεγαλόνησο. Οι δηλώσεις του έγιναν δεκτές με επιφυλάξεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Θετικές και καλές σχολίασε τις δηλώσεις στο ραδιόφωνο του Αντ1 ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, αλλά όπως είπε, πρέπει να τις ακολουθήσουν και πράξεις. Οπωσδήποτε εάν ο Τούρκος Πρωθυπουργός λέει κάτι τέτοιο με ειλικρίνεια, πρέπει να καταγραφεί θετικά συμπλήρωσε.

    Κατηγορούν εν ενεργεία στρατηγό για συνωμοσία

    Εν τω μεταξύ η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Τουρκίας ανάμεσα στο κεμαλικό κατεστημένο και την κυβέρνηση καλά κρατεί. Οι τελευταίες συλλήψεις εν ενεργεία στρατιωτικών για την υπόθεση Βαριοπούλα και η Συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθείται ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Την Τρίτη οι εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες και εναντίον του πρώτου εν ενεργεία στρατηγού, για ανάμειξη σε συνομωσία, με σκοπό την ανατροπή της ισλαμικής κυβέρνησης, το 2003.

    Ο στρατηγός Μπερκ, διοικητής του 3ου σώματος στρατού της επαρχίας Ερζιντζάν είναι ο πρώτος εν ενεργεία αξιωματικός που διώκεται σε σχέση με την υπόθεση Εργκένεκον.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 33958

    [02] Θεσσαλονίκη : Μήνυμα αισιοδοξίας στους πάσχοντες από Αλτσχάιμερ

    Τριτη, 02 03 2010 17:13

    Υγεια

    «Έχανα τον προσανατολισμό μου, δεν έβρισκα λέξεις να επικοινωνήσω με το περιβάλλον μου, ένιωθα να με κυριεύει η κατάθλιψη, κάποιες φορές δεν γνώριζα τη σύζυγό μου. Γενικά, αισθανόμουν ότι ήμουν τελειωμένος ως άνθρωπος. Τώρα γελώ, τραγουδώ, δεν αγχώνομαι. Θέλω να ζήσω και αισθάνομαι τη δύναμη να το πετύχω...»

    Τη συγκλονιστική αυτή μαρτυρία κατάθεσε ο 68χρονος Απόστολος Μωραϊτόπουλος σε ειδική ημερίδα για τις νόσους της άνοιας και του Αλτσχάιμερ, που διοργάνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καλλιτεχνικής Παιδείας και Πολιτισμού Συκεών (ΔΚΕΚΠΠ), μεταφέροντας παράλληλα μήνυμα αισιοδοξίας για την αντιμετώπιση των νόσων.

    «...Μου είπαν ότι δεν θα γίνω καλά και ότι θα προσπαθήσουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση. Εγώ σας λέω σήμερα ότι έγινα καλά...» Απόστολος Μωραϊτόπουλος

    «Να μη φοβάται κανείς την προληπτική ιατρική, είναι το ''Α'' και το ''Ω'', σώζει ζωές. Πρέπει να εμπιστευθούμε το ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό και να αγωνισθούμε για τη ζωή. Όσο ανιαρά φαίνονται στην αρχή τα προγράμματα αντιμετώπισης των προβλημάτων μας, τόσο αποτελεσματικά αποδεικνύονται», τόνισε ο Απόστολος Μωραϊτόπουλος, ο οποίος έπασχε από ήπια νοητική διαταραχή και συμμετέχει επί οκταετία στα ειδικά προγράμματα που υλοποιούνται στο νομό Θεσσαλονίκης υπό την ευθύνη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών.

    Ο 68χρονος, σήμερα δηλώνει χαρούμενος, καθώς νιώθει ότι η ζωή του απόκτησε ποιότητα.

    «Οι ασθενείς διατηρούν τα συναισθήματά τους μέχρι τα τελικά στάδια. Τους οφείλουμε αγάπη και καλοσύνη», σημείωσε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, νευρολόγος-ψυχίατρος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο ΑΠΘ, Μάγδα Τσολάκη, ενώ ο πρόεδρος της ΔΚΕΚΠΠ, Ιωάννης Δαλάτσης, απηύθυνε μήνυμα εγρήγορσης και συμπαράστασης στους πάσχοντες από τις νόσους. Είδηση: 33944

    [03] Ο σεισμός της Χιλής μετακίνησε 8 εκ. τον άξονα της Γης

    Τριτη, 02 03 2010 20:02

    Πιθανότατα ο μεγάλος σεισμός στη Χιλή στις 27 Φεβρουαρίου, να μετέβαλε τον άξονα περιστροφής της Γης κατά περίπου οκτώ εκατοστά και παράλληλα οδήγησε σε ανεπαίσθητη σμίκρυνση της διάρκειας της μέρας στον πλανήτη μας κατά 1,26 μικροδευτερόλεπτα (δηλαδή κάτι περισσότερο από ένα εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου). Αυτό υποστηρίζουν επιστήμονες της NASA που έκαναν προκαταρτικούς υπολογισμούς. Η NASA δεν απέκλεισε ότι οι ανωτέρω εκτιμήσεις θα αλλάξουν, όταν μελετηθούν πλήρως τα δεδομένα από το σεισμό της Χιλής.

    Ο υπολογισμός πραγματοποιήθηκε από ερευνητές με επικεφαλής τον Ρίτσαρντ Γκρος, με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου υπολογιστικού μοντέλου. Ο άξονας συμμετρίας, γύρω από τον οποίο ισορροπεί η Γη, δεν ταυτίζεται ακριβώς με τον άξονα Βορρά-Νότου (αποκλίνουν περίπου κατά δέκα μέτρα).

    Ανακοίνωση του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA

    Συγκριτικά, σύμφωνα με τη NASA, o μεγάλος σεισμός στην Ινδονησία το 2004 είχε μετακινήσει τον άξονα της Γης κατά περίπου επτά εκατοστά και είχε σμικρύνει τη διάρκεια της μέρας κατά 6,8 μικροδευτερόλεπτα (εκατομμυριοστά του δευτερολέπτου). Η διάρκεια της μέρας είναι ο χρόνος μιας πλήρους περιστροφής της Γης γύρω από τον εαυτό της (σε 24 ώρες ή 86.400 δευτερόλεπτα).

    Όπως ισχυρίζεται ο Γκρος, αν και μικρότερου μεγέθους από αυτόν της Ινδονησίας, ο πρόσφατος σεισμός της Χιλής μετέβαλε ελαφρώς περισσότερο τον άξονα της Γης, λόγω του διαφορετικού γεωγραφικού πλάτους όπου έλαβε χώρα και του γεγονότος ότι το ρήγμα στη δεύτερη περίπτωση εισχωρούσε πιο κάθετα στο εσωτερικό του πλανήτη μας.

    Ένας μεγάλος σεισμός μεταβάλλει τον άξονα της Γης, επειδή αλλάζει την κατανομή της μάζας της, μετακινώντας μαζικά τα πετρώματά της. Όταν ένα μέρος της μάζας της Γης πλησιάζει περισσότερο προς τον άξονά της (όπως συνέβη με το σεισμό), τότε η Γη περιστρέφεται πιο γρήγορα και η μέρα της μικραίνει ανεπαίσθητα. Όταν, αντίθετα, η ανακατανομή της γήινης μάζας οδηγεί σε απομάκρυνσή της από τον άξονά της, τότε η περιστροφή της Γης επιβραδύνεται αδιόρατα και η μέρα μεγαλώνει ελαφρά.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33960

    [04] Έλεγχοι στην εμπορία και διακίνηση φυτοφαρμάκων

    Τριτη, 02 03 2010 20:41

    Πρόστιμα σε 34 εταιρείες εμπορίας και παραγωγής οπωροκηπευτικών καταλόγισε ο υφυπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Μιχ. Καρχιμάκης καθώς όπως διαπιστώθηκε σε ελέγχους προέβαιναν σε αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων. Τα αγροτικά μας προϊόντα είναι ποιοτικά και δεν θα επιτρέψουμε σε μειοψηφίες να τα δυσφημούν δήλωσε ο κ. Καρχιμάκης.

    Αναφερόμενος στην επιβολή των προστίμων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μιχάλης Καρχιμάκης δήλωσε ότι "τα εγχώρια προϊόντα είναι ποιοτικά αναβαθμισμένα, παράγονται και συσκευάζονται σύμφωνα με τους πλέον αυστηρούς κανονισμούς της Ε.Ε. για την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

    Η μικρή αυτή μειοψηφία των εμπόρων, διανομέων αλλά και παραγωγών που επιμένουν να αγνοούν τη νομοθεσία και να χρησιμοποιούν αλόγιστα φυτοφάρμακα και να διαθέτουν ακατάλληλα προϊόντα, θα βρίσκεται υπό διαρκή παρακολούθηση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ελέγχων". Και συνέχισε "είναι καιρός για όλους να αντιληφθούν ότι υπόκεινται σε έλεγχο και ότι δεν θα γίνουν πλέον ανεκτές εκείνες οι πρακτικές που εκθέτουν ολόκληρο τον κλάδο και παράλληλα δημιουργούν αίσθημα ανασφάλειας στην αγορά".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33961

    [05] Συνάντηση Ν. Μπακογιάννη - Δ. Χριστόφια

    Τριτη, 02 03 2010 19:58

    Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, συναντήθηκε στην Κύπρο, η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη. Αντικείμενο της συζήτησης, που είχε διάρκεια μιας ώρας, ήταν η ενημέρωση της Ελληνίδας βουλευτού για την παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων στο κυπριακό.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση η κ. Μπακογιάννη: "Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Ελλάδος και όλος ο ελληνικός λαός στηρίζει την Κύπρο με στόχο να βρεθεί μια δίκαιη, βιώσιμη λύση. Η λύση πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και βεβαίως συμβατή με τις ανάγκες του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η προσπάθεια συνεχίζεται και ο καθένας ό,τι μπορεί να προσφέρει, θα το προσφέρει".

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 33959

    [06] Εξεταστική για Μονή Βατοπεδίου και λίμνη Βισθωνίδα - Εξέταση στελεχών ΚΕΔ

    Τριτη, 02 03 2010 23:27

    Χωρίς εκπλήξεις, αλλά με εντάσεις, κινήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η ακρόαση δύο στελεχών της Κτηματικής Εταιρείας την περίοδο των επίμαχων μετακινήσεων δημοσίων εκτάσεων μεταξύ Δημοσίου και Μονής Βατοπεδίου - του διευθυντή της Νομικής Υπηρεσίας της ΚΕΔ, Σ. Γκασούκα και του πρώην διευθύνοντα συμβούλου της Εταιρείας, Κωνσταντίνου Γκράτσιου. Οι μάρτυρες, επανέλαβαν όσα είχαν καταθέσει στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Τις εντονότατες αντιδράσεις, του επικεφαλή των βουλευτών της ΝΔ, Κ. Δένδια, προκάλεσε ο κ. Γκασούκας για τις αναφορές του περί επαφών του μοναχού Αρσενίου με τον διευθυντή του γραφείου του τότε Πρωθυπουργού, Γιάννη Αγγέλου. Η εξέταση του κου Γκράτσιου θα συνεχιστεί την Τετάρτη.

    "Κωμική" χαρακτήρισε την κατάθεση Γκασούκα, ο κ. Δένδιας, διακόπτοντάς την επανειλημμένως και υποστηρίζοντας πως δεν είναι δυνατόν κάποιος "να σηκώσει το τηλέφωνο και να πάρει τον κο Αγγέλου λέγοντας "Γιάννη", χωρίς να υπάρχει κάποιος ενδιάμεσος με τον οποίο πρέπει να μιλήσει πρώτα. Σε λίγο θα ετίθετο προ του "Γιάννη" και η γνωστή νεοελληνική έκφραση η οποία συνοδεύει πάντοτε τις μεταξύ φίλων εγκάρδιες συνομιλίες ιδίως μετά από ποδοσφαιρικό αγώνα" υπογράμμισε ο βουλευτής.

    Ο μάρτυς επέμεινε στην αναφορά του περί του κομπασμού του μοναχού Αρσενίου για την οικειότητά του με τον κο Αγγέλου, ("μπορεί ο μοναχός να ήθελε να πουλήσει μούρη" σχολίασε ο Αθ. Πλεύρης του ΛΑΟΣ), ενώ προέβη και στην κρίση ότι "από τα πρακτικά συνεδρίασης της ΚΕΔ, όπου συμμετείχε ο Αρσένιος, προκύπτει μια πολιτική χροιά στην υπόθεση. Όχι ότι είχε μέσα επίσημες παρεμβάσεις, αλλά λίγο μυαλό άμα έχεις, καταλαβαίνεις τι γίνεται. Έβλεπες τον Αρσένιο καθημερινά εκεί. Ο Αρσένιος μιλούσε λες και ήταν ο αρχηγός εκεί μέσα".

    Ο μάρτυς ανέφερε επίσης πως διαπίστωσε σειρά άλλων παρατυπιών, όπως την παραχώρηση του ολυμπιακού ακινήτου στη Μονή Βατοπεδίου, "κατά παραβίαση απόφασης του Δ.Σ. της ΚΕΔ, που ήθελε το ακίνητο προς χρήσιν του υπουργείου Εργασίας" και θεώρησε "σκανδαλώδη" την αποτίμηση της αξίας του ακινήτου στα 41 εκ. ευρώ, όταν το κόστος κατασκευής του μόνον, ξεπερνούσε τα 56 εκ. ευρώ. "Τι είναι αυτό που σε κάνει το πουλάς τόσο χαμηλά;" αναρωτήθηκε.

    Τέλος, ενδιαφέρον παρουσίασε για τους βουλευτές και η αναφορά του κου Γκασούκα, πως το αντίτιμο εξίσωσης μεριδίων, σε ένα από τα συμβόλαια που υπεγράφησαν μεταξύ της ΚΕΔ και της Μονής - αντίτιμο αξίας 24.625 ευρώ το οποίο υποτίθεται πως κατεβλήθη ενώπιον της συμβολαιογράφου Αικ. Πελέκη - δεν έχει ακόμα εισαχθεί στο ταμείο της ΚΕΔ. Κατά τα άλλα, "πειθαρχικός έλεγχος για το θέμα του Βατοπαιδίου, ουδέποτε έγινε. Ακόμα μου προξενεί εντύπωση πως το δημόσιο και η ΚΕΔ δεν συμμετέχουν ως πολιτική αγωγή σε όλες τις διαδικασίες που γίνονται στο ποινικό μέρος της υπόθεσης. Έχω εκπλαγεί" ανέφερε ο μάρτυς.

    Από πλευράς του, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ, Κ. Γκράτσιος, επέμεινε πως η ΚΕΔ, "κινήθηκε με ό,τι ορίζουν ο νόμος και η νομοθεσία" χωρίς να υπάρξει καμία παρατυπία εκ μέρους της. Με βάση ωστόσο, την γνώση και των όσων ακολούθησαν, σήμερα, "αν το τότε νομικό πλαίσιο εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, θα ήταν το πρώτο πράγμα που θα άλλαζα - το νομικό πλαίσιο το οποίο διέπει το πλαίσιο λειτουργίας ΚΕΔ, Νομικών Συμβουλίων, όλες αυτές οι διαδικασίες. Από την εμπειρία μου στον ιδιωτικό τομέα, ξέρω ότι κάθε σύστημα πρέπει να έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι να διπλοτσεκάρουν κάποιες πράξεις, αν αυτές γίνονται και πώς γίνονται και να μην αφήνουν διασταλτικές ερμηνείες".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33963

    [07] Τα Όσκαρ χρειάζονται λίφτινγκ

    Τριτη, 02 03 2010 13:50

    Δεν θα έχετε ξαναδεί τελετή Όσκαρ σαν και αυτή, ισχυρίζονται οι διοργανωτές της 82ης τελετής το βράδυ της Κυριακής που θα μεταδοθεί σε όλον τον κόσμο. Αν και τα Όσκαρ θεωρούνται το απόλυτο θέαμα, όλο και λιγότεροι θεατές τα παρακολουθούν τα τελευταία χρόνια κυρίως λόγω της υπερβολικής παρουσίασής τους και του εσωτερικισμού των ταινιών που είναι υποψήφιες.

    Φέτος όμως τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά, υποστηρίζει ο παραγωγός Μπιλ Μεκάνικ που υπόσχεται κάτι "καταπληκτικό και όχι απλά καλό" ένα σόου "διασκεδαστικό, αστείο και συναισθηματικό".

    Ακόμα και το σκηνικό του Κόντακ Θίατερ θα είναι τελείως πρωτοποριακό με τους ηθοποιούς να εμφανίζονται από διαφορετικά σημεία, ακόμα και μέσα από οθόνες.

    Οικοδεσπότες της βραδιάς θα είναι ο Στιβ Μάρτιν και ο Αλεκ Μπόλντγουιν, αλλά στην παρουσίαση θα συμμετέχουν και πολλοί νεαροί σταρ, όπως η Μάιλι Σάιρους, ο Ζακ Εφρον, ο Τέιλορ Λότνερ και η Κρίστεν Στιούαρτ.

    Φυσικά δεν θα λείψουν και τα μεγάλα ονόματα, όπως η Κέιτ Γουίνσλετ, η Πενέλοπε Κρουζ και ο Σον Πεν.

    Τέλος, οι οργανωτές ετοιμάζουν μια έκπληξη για τους θεατές με το σετ των Οσκαρ που θα μπορούν να κατεβάζουν από την ιστοσελίδα http://www.oscars.org/partykit, και θα περιλαμβάνει ψηφοδέλτια, βίντεο και συνταγές για τα απαραίτητα φαγητά, γλυκά και ποτά με θέμα διάσημες ταινίες.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 33927


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 March 2010 - 21:52:55 UTC