Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στα ύψη η τιμή της βενζίνης
  • [02] Γ. Παπανδρέου: Στήριξη για να μην επεκταθεί το πρόβλημα
  • [03] Χιόνια στην Ευρώπη, ανεμοστρόβιλος στις ΗΠΑ
  • [04] ΕΣΥΕ: 20% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια
  • [05] Εξιχνιάσθηκε η δολοφονία του 66χρονου Ελληνοαμερικανού Β. Μωραϊτη
  • [06] Νέα συμφωνία μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ για τον πυρηνικό αφοπλισμό
  • [07] Ευρωβουλευτές ζητούν εξεταστική για το χειρισμό της νέας γρίπης
  • [08] Άλλαξε χέρια η HOL
  • [09] IFPI : Η αντικατάσταση των δισκογραφικών εταιρειών από το Ίντερνετ είναι μύθος
  • [10] Φόρο παχυσαρκίας στην πίτσα και τα αναψυκτικά προτείνουν οι επιστήμονες
  • [11] Πήρε τις Ρολς Ρόις ...στον άλλο κόσμο
  • [12] Ευρωβαρόμετρο: Η Ελλάδα τέταρτος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός
  • [13] Τέλος στην κακοποίηση των ζώων
  • [14] Συμπόρευση με όλους απαντάει η Ρηγίλλης στις αιχμές Μπακογιάννη
  • [15] Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης
  • [16] Συναντήσεις Κατσέλη με σωματεία εργαζομένων
  • [17] Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπέρ των συμβασιούχων
  • [18] Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ:«Όταν εξελίσσεται ή αρχίζει να εφαρμόζεται ένα σχέδιο διάσωσης της χώρας, όταν είσαι δηλαδή στο όρυγμα και πολεμάς, εκεί δεν
  • [19] Κ.ΜΠΑΤΖΕΛΗ:« Σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν πάμε να διαταράξουμε τις εργασιακές συμφωνίες και συλλογικές συμβάσεις.»
  • [20] Πορτογαλία: Κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα
  • [21] Πάγωμα 2.000 προσλήψεων στη ΔΕΗ - σχέδια για πράσινη ανάπτυξη
  • [22] Ζυμώσεις και επιφυλάξεις για το ΕΝΤ
  • [23] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
  • [24] O Νικόλα Πιοβάνι στο Μέγαρο Μουσικής

    [01] Στα ύψη η τιμή της βενζίνης

    Τριτη, 09 03 2010 14:55

    Συνεχείς ελέγχους προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας στην τιμή πώλησης της βενζίνης, πραγματοποιούν από το πρωί συνεργεία ελεγκτών.Τις τελευταίες ημέρες σημειώνονται αλλεπάλληλες και αδικαιολόγητες ανατιμήσεις στην τιμή της βενζίνης. Με κινητοποιήσεις απειλεί και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων - Εμπόρων Καυσίμων η οποία επισημαίνει σε σημερινή ανακοίνωση ότι έχει επιδιώξει κατ επανάληψη τις τελευταίες εβδομάδες να συναντηθεί με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου κάτι που όμως δεν κατέστη δυνατόν.

    Τα μεικτά συνεργεία των 3 υπουργείων Οικονομίας, Ενέργειας και Οικονομικών, άρχισαν τους ελέγχους στα βενζινάδικα. Από δεξαμενές και αντλίες λαμβάνονται δείγματα καυσίμων που αναλύονται για νοθεία στα κινητά εργαστήρια ΚΕΔΑΚ.

    Το τελευταίο διάστημα η τιμή της βενζίνης καταρρίπτει αλλεπάλληλα ρεκόρ. Η αύξηση του Ειδικού Φόρου δικαιολογούσε ανατιμήσεις έως 8 λεπτά το λίτρο. Ωστόσο, ξεπέρασαν τα 12 λεπτά. Επιπλέον στις 15 Μαρτίου θα ισχύσει η αύξηση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες στα καύσιμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες κερδοσκοπικές ανατιμήσεις 5 λεπτών το λίτρο.

    Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών oι τιμές της βενζίνης στην Αθήνα και την περιφέρεια κυμαίνονται ως ακολούθως:

    Αθήνα

    Αμόλυβδη 95+: 1,227 - 1,507 Αμόλυβδη 100: 1,329-1,749

    Περιφέρεια

    Ακριβότερη Αμόλυβδη 95+: Αμοργός : 1,582 Aκριβότερη Αμόλυβδη 100: Ρέθυμνο : 1,759

    Από 1.46 - 1.55 το λίτρο, κυμαίνεται η τιμή πώλησης ανά λίτρο, της αμόλυβδης βενζίνης στα Χανιά. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του συνδέσμου βενζινοπωλών του νομού, Ευάγγελος Κώτσος, "είναι μια τιμή απαγορευτική για τον καταναλωτή".

    Από την Δευτέρα αναμένεται και νέα αύξηση της τιμής λόγω αναπροσαρμογής του ΦΠΑ ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2009, η τιμή του λίτρου στα πρατήρια του νομού είναι αυξημένη κατά 0.50 λεπτά.

    Απεργία στις 18 Μαρτίου

    Θέμα επιβολής πλαφόν στα καύσιμα δεν τίθεται προς το παρόν καθώς οι έλεγχοι συνεχίζονται με έντονο ρυθμό και θα δώσουν σαφή εικόνα της αγοράς καυσίμων. Οι βενζινοπώλες προχωρούν σε απεργία στις 18 Μαρτίου, αντιδρώντας στην τοποθέτηση ταμειακών μηχανών χωρίς το σύστημα εισροών - εκροών στις δεξαμενές τους. Στις 21 Μαρτίου η γενική συνέλευση του κλάδου θα αποφασίσει τη μορφή περαιτέρω κινητοποιήσεων.

    Η ΠΟΠΕΚ σε ανακοίνωσή της δηλώνει ότι τάσσεται υπέρ της έκδοσης αποδείξεων λιανικής για πωλήσεις βενζίνης, με δύο προϋποθέσεις: πρώτον, να καθοριστεί με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών το ρυθμιστικό πλαίσιο, αφού μέχρι σήμερα δεν επιτρέπεται η έκδοση αποδείξεων για βενζίνη και δεύτερον, για όσο διάστημα δεν θα έχουν εγκατασταθεί ολοκληρωμένα , πιστοποιημένα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων να εκδίδονται αποδείξεις από τις υπάρχουσες ταμειακές μηχανές , χωρίς να χρησιμοποιούνται για έλεγχο των διακινουμένων ποσοτήτων καυσίμων.

    «Οι εξωφρενικές τιμές των καυσίμων αποδεικνύουν ότι οι κερδοσκόποι ληστές του λαού είναι το καρτέλ των μεγαλοεπιχειρηματιών που ελέγχουν την εισαγωγή, τη διύλιση και το χονδρεμπόριο των καυσίμων και η φοροεπιδρομή της κυβέρνησης» ήταν το σχόλιο του ΚΚΕ.

    Πηγή: NET, ΑΠΕ Είδηση: 34145

    [02] Γ. Παπανδρέου: Στήριξη για να μην επεκταθεί το πρόβλημα

    Τριτη, 09 03 2010 18:53

    Συνέντευξη στο κανάλι των ΗΠΑ PBS NEWSHOUR και στη δημοσιογράφο Judy Woodruff , παραχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου. Απαντώντας στο ερώτημα για ποιό λόγο πιστεύει ότι τα προβλήματα της Ελλάδας προκάλεσαν τόση συζήτηση, όταν υπάρχουν και άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: "Εύλογο το ερώτημά σας. Όντως, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα λόγω αυξημένου χρέους, το οποίο αποκαλύφθηκε όταν αναλάβαμε καθήκοντα, προ ολίγων μηνών, οπότε ανακαλύψαμε ότι το πρόβλημα ήταν πολύ μεγαλύτερο απ' ό,τι περιμέναμε".

    Συνεχίζοντας ο κ. Παπανδρέου είπε ότι: "Προφανώς, το πρόβλημα οφείλεται εν μέρει σε εμάς, σε κακοδιαχείριση, σε προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο επενδύθηκε το δημόσιο χρήμα, στη φοροδιαφυγή, δηλαδή σε μια σειρά ζητημάτων, τα οποία είναι εγγενή των ελληνικών δομών και χαρακτηριστικά του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε την οικονομία μας.

    Βεβαίως, όμως, μας επηρέασε και η παγκόσμια συγκυρία. Καθώς η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, όλοι διερωτήθηκαν κατά πόσον θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του δημόσιου χρέους. Έτσι, στοχοποιηθήκαμε και το ίδιο θα μπορούσε να είχε συμβεί με οποιαδήποτε άλλη χώρα, όπως ακριβώς συνέβη και εδώ, στις ΗΠΑ, όταν σχεδόν έκλεισε η Lehman Brothers. Το ίδιο συνέβη λοιπόν και με την Ελλάδα, και έτσι βρεθήκαμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος".

    Κίνδυνος επέκτασης προβλημάτων

    Ακολούθως ο Έλληνας πρωθυπουργός, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μεταφοράς των προβλημάτων από την Ελλάδα και σε άλλες χώρες, είπε: "Ανησυχώ γι' αυτό. Κατ' αρχήν, όμως, εμείς λάβαμε πολύ αυστηρά μέτρα, προκειμένου να βάλουμε την οικονομία και τα οικονομικά μας, σε καλύτερο και, πλέον, βιώσιμο δρόμο. Πρόκειται για σκληρά μέτρα λιτότητας, με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος. Η αντίδραση σε αυτά τα μέτρα υπήρξε θετική, τόσο από τις αγορές, όσο και από τους ηγέτες και εταίρους μας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ.

    Εάν όμως μια χώρα, έστω μια μικρή χώρα, όπως άλλωστε και μια τράπεζα, αποτύχει κατά κάποιο τρόπο, χρεοκοπήσει ή αντιμετωπίσει προβλήματα, αυτό γεννά προβλήματα και για την Ευρώπη, ενδεχομένως προβλήματα και στην Ευρωζώνη στην οποία ανήκουμε, και στο ευρώ, το κοινό νόμισμα της Ε.Ε., οδηγώντας σε διακυμάνσεις και αστάθεια.

    Θα μπορούσε για παράδειγμα να επιφέρει, στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, τη μεταβολή του ισοζυγίου ΗΠΑ-Ευρώπης, με συνέπειες λ.χ. όχι μόνο στο έλλειμμα, αλλά και στις αναπτυξιακές δυνατότητες, τις εξαγωγικές δυνατότητες των ΗΠΑ. Έτσι, παρότι αντιπροσωπεύουμε μόνο το 2% του ΑΕΠ της Ε.Ε., αυτό θα αρκούσε για να μεταφέρει το «κρούσμα» και σε άλλα σημεία ανά τον πλανήτη".

    Στήριξη στην Ελλάδα

    Τέλος στο θέμα της στήριξης που απαιτείται ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει και να ξεπεράσει το πρόβλημα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε: "Ναι, πράγματι, υπάρχει στήριξη. Καταρχήν, υπάρχουν δύο μορφές στήριξης. Από τη μια, υπάρχει η ιδιαιτερότητα της Ελλάδας, καθώς εάν στραφούμε στις αγορές και αντιμετωπίσουμε πρόβλημα δανειοδότησης, το οποίο απεύχομαι, ή αν τυχόν τα επιτόκια είναι ιδιαιτέρως υψηλά και δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε, τότε θα υπάρξει κάποιας μορφής παρέμβαση από την Ε.Ε., καθώς και μια συζήτηση για το είδος του χρηματοδοτικού μέσου που απαιτείται, για τη θετική ανταπόκριση των αγορών και την αποφυγή φαινομένων κερδοσκοπίας εις βάρος της Ελλάδας.

    Από την άλλη, τώρα κάνουμε ένα βήμα επιπλέον, ζητώντας περισσότερες ρυθμιστικές παρεμβάσεις. Και θεωρώ ότι όταν το θέμα τεθεί στην επόμενη συνάντηση των G-20, η φωνή των ΗΠΑ θα ακουστεί".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 34170

    [03] Χιόνια στην Ευρώπη, ανεμοστρόβιλος στις ΗΠΑ

    Τριτη, 09 03 2010 15:56

    Δείτε τα video

    Χιόνι καλύπτει τις παραλίες της συνήθως ηλιόλουστης γαλλικής Ριβιέρας, που πλήττεται από ένα κύμα κακοκαιρίας, πρωτόγνωρο για τα τελευταία 20 χρόνια. Κυκλοφοριακό χάος επικρατεί στην νοτιανατολική Ισπανία, εξαιτίας των σφοδρών χιονοπτώσεων, την ώρα που οι νότιες περιοχές της χώρας δεν έχουν ακόμα συνέλθει από τις καταστροφικές πλημμύρες του Φεβρουαρίου. Στη δυτική Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών, η κάμερα ενός "κυνηγού ανεμοστρόβιλων" κατέγραψε έναν ανεμοστρόβιλο επί το έργον.

    Χιόνι και πάγος προκαλούν χάος στους δρόμους της Καταλονίας, με οδηγούς εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους, με το χιόνι να φτάνει τα 40 εκατοστά, κοντά στη Χιρόνα.

    Στις νότιες ακτές της Ισπανίας, οι κάτοικοι πασχίζουν ακόμα να συνέλθουν από τις πλημμύρες, που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις του Φεβρουαρίου.

    Κύμα κακοκαιρίας πλήττει και τη νοτιανατολική Γαλλία: Το λευκό σεντόνι που καλύπτει τη συνήθως ηλιόλουστη γαλλική Ριβιέρα, είναι ένα πραγματικά σπάνιο θέαμα, με τους φοίνικες λυγίζουν από το βάρος του χιονιού.

    Τελείως διαφορετικό, ήταν το θέαμα που κατέγραψε με την κάμερά του ένας κυνηγός τυφώνων στην Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένας ισχυρός ανεμοστρόβιλος κατέστρεψε τουλάχιστον πέντε σπίτια και μια κρατική αποθήκη, και παρέσυρε τις στέγες πολλών άλλων σπιτιών, χωρίς ευτυχώς να σημειωθούν τραυματισμοί.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 34154

    [04] ΕΣΥΕ: 20% του πληθυσμού της χώρας απειλείται από τη φτώχεια

    Τριτη, 09 03 2010 17:32

    Αντιμέτωπο με την φτώχεια βρίσκεται το 20% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης 2008 της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι 832.975 νοικοκυριά ή 2.186.869 άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας, αφού τα εισοδήματά τους δεν ξεπερνούν το χρηματικό όριο της φτώχειας που ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 6.480 ευρώ ανά άτομο και σε 13.608 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά.

    Σύμφωνα με την έρευνα της ΕΣΥΕ, ο κίνδυνος παιδικής φτώχειας για παιδιά ως 17 ετών ανέρχεται σε 23%. Ο κίνδυνος φτώχειας για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών υπολογίζεται σε 22%, ενώ το ποσοστό κινδύνου φτώχειας των ανέργων ανέχεται σε 37%. Τα κοινωνικά επιδόματα μειώνουν το ποσοστό του κινδύνου της φτώχειας κατά 3,3 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ οι συντάξεις μειώνουν το ποσοστό του κινδύνου της φτώχειας κατά 18,3 ποσοστιαίες μονάδες.

    Το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (21% και 20% αντίστοιχα), ενώ ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για τη μείωση της φτώχειας. To ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης, που έχει ολοκληρώσει το 71,2% των φτωχών, είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους μη φτωχούς εκτιμάται στο 43,1%. Το 42% των αναλφάβητων απειλείται από φτώχεια. Ο κίνδυνος φτώχειας των οικονομικών μεταναστών μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις εκτιμάται, από τα στοιχεία της έρευνας, σε 31%.

    Ο πληθυσμός που απειλείται από τη φτώχεια είναι:

    o Νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 16 ετών και με τουλάχιστον ένα εργαζόμενο μέλος (52%)

    o Νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά και χωρίς εργαζόμενα μέλη (44%)

    o Άνδρες άνεργοι (39%)

    o Νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (31%)

    o Νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα παιδιά και χωρίς εργαζόμενα μέλη (29%)

    o Μονογονεϊκά νοικοκυριά με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο παιδί (27%)

    o Νοικοκυριά με 2 ενήλικες με δύο εξαρτώμενα παιδιά (27%)

    o Μονοπρόσωπο νοικοκυριό με μέλος θήλυ (27%)

    o Νέοι και νέες ηλικίας 16 έως 24 ετών (24%)

    Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, ο φτωχός πληθυσμός αποτελείται από:

    o Τα μέλη των νοικοκυριών που έχουν χαμηλό εκπαιδευτικό επίπεδο (67%)

    o Μη εργαζομένους (64%)

    o Τα μέλη των νοικοκυριών που μένουν σε αραιοκατοικημένες περιοχές (63%)

    o Νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά (52%)

    o Νοικοκυριά χωρίς εξαρτώμενα παιδιά (48%)

    o Εργαζόμενους (36%)

    o Νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά και με ένα, τουλάχιστον, εργαζόμενο μέλος (34%). Είδηση: 34162

    [05] Εξιχνιάσθηκε η δολοφονία του 66χρονου Ελληνοαμερικανού Β. Μωραϊτη

    Τριτη, 09 03 2010 17:25

    Εξιχνιάσθηκε από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής η δολοφονία του 66χρονου Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Βασίλη Μωραϊτη, που είχε βρεθεί νεκρός, δεμένος χειροπόδαρα μέσα στο διαμέρισμα του, στις 15 Δεκεμβρίου 2009, στην οδό Ιππώνακτος 34, στον Νέο Κόσμο.

    Πέντε οι δράστες

    Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, δράστες είναι 62χρονη, βουλγαρικής καταγωγής, Ελληνίδα υπήκοος, ο 28χρονος γιος της, η κόρη της, 30 χρόνων, και δύο ακόμη Βούλγαροι (19χρονη και 30χρονος). Από αυτούς συνελήφθη η 62χρονη, ως ηθική αυτουργός, και ομολόγησε με κάθε λεπτομέρεια το έγκλημα. Οι υπόλοιποι αναζητούνται.

    Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της Αστυνομίας, η γυναίκα είχε εμπορικές συναλλαγές με το θύμα, από το οποίο επρόκειτο να αγοράσει μηχανήματα για βάφλες.

    Επειδή, όμως, καθυστερούσε η παράδοση μηχανημάτων στη Βουλγαρία, η γυναίκα αποφάσισε να βγάλει από τη μέση τον επιχειρηματία. Όλοι μαζί νοίκιασαν αυτοκίνητο από τη Βουλγαρία και ήρθαν στην Αθήνα για να τον ληστέψουν. Το βράδυ της 15ης Δεκεμβρίου, η 62χρονη υπέδειξε στα παιδιά της και στους άλλους δύο την αποθήκη του θύματος και στην συνέχεια έφυγε για να μην τη δει ο ίδιος, καθώς την γνώριζε.

    Όταν εμφανίστηκε ο επιχειρηματίας, η 19χρονη Βουλγάρα τον πλησίασε και τον έπεισε να της ανοίξει την πόρτα του διαμερίσματος. Τότε, ο 30χρονος συνεργός της, που περίμενε κρυμμένος, τον χτύπησε με γροθιές. Και οι δύο μαζί τον έδεσαν με ταινίες και του έφραξαν και το στόμα με αποτέλεσμα να πεθάνει από ασφυξία.

    Ακολούθως, έκλεψαν από το σπίτι χρήματα, τιμαλφή, κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, επιταγές, πιστωτικές κάρτες και από την αποθήκη, μαζί με τους υπόλοιπους συνεργούς, έκλεψαν μηχανήματα και άλλα προϊόντα, τα οποία μετέφεραν στη Βουλγαρία.

    Η υπόθεση εξιχνιάσθηκε, επειδή η 19χρονη και η κόρη της ηθικής αυτουργού χρησιμοποιούσαν διαρκώς τις πιστωτικές κάρτες και τις κάρτες ανάληψης του θύματος. Η δε, ίδια η 62χρονη συνελήφθη σε τράπεζα του Ελληνικού, όταν πήγε να εξαργυρώσει μια από τις κλεμμένες επιταγές.

    Σε βάρος της εκκρεμούσε και ένταλμα σύλληψης για διακίνηση πλαστών χαρτονομισμάτων και παραχάραξη.

    Χθες, η συλληφθείσα οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Είδηση: 34160

    [06] Νέα συμφωνία μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ για τον πυρηνικό αφοπλισμό

    Τριτη, 09 03 2010 17:32

    Την ελπίδα ότι εντός των επομένων εβδομάδων θα είναι έτοιμη η συμφωνία, μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για τον πυρηνικό αφοπλισμό, δεδομένου ότι υπάρχουν οι πιθανότητες, εξέφρασε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στην πρόοδο των επαφών προς την κατεύθυνση αυτή.

    Σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ, η νέα συμφωνία μεταξύ Ρωσίας-ΗΠΑ για τον πυρηνικό αφοπλισμό θα είναι έτοιμη "εντός δύο-τριών εβδομάδων" και θα καθορίζει μια "νομικά δεσμευτική" σχέση με το αμερικανικό σχέδιο για τη δημιουργία αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη.

    "Ευχόμαστε ότι όλα θα έχουν τελειώσει εντός των δύο, τριών προσεχών εβδομάδων. Υπάρχουν πιθανότητες γι' αυτό", δήλωσε ο Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν έχει οριστεί κάποια προθεσμία για την υπογραφή του κειμένου της συμφωνίας.

    Η συνθήκη για τον αφοπλισμό, την οποία διαπραγματεύονται οι αντιπροσωπείες της Ρωσίας και των ΗΠΑ στη Γενεύη εδώ και περισσότερο από έξι μήνες, θα αντικαταστήσει την START 1, η οποία συνήφθη το 1991. Η ισχύς της συμφωνίας αυτής εξέπνευσε στις 5 Δεκεμβρίου του 2009.

    Η νέα συμφωνία θα καθορίζει με μια "νομικά δεσμευτική μορφή" μια σχέση "ανάμεσα στα επιθετικά και τα αμυντικά όπλα", σημείωσε επίσης ο Λαβρόφ, αναφερόμενος στο αμερικανικό σχέδιο για αντιπυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη.

    Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε στα τέλη Φεβρουαρίου ότι "έχει σοβαρά ερωτήματα" όσον αφορά τον πραγματικό σκοπό του νέου σχεδίου ανάπτυξης αντιπυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη, στοιχεία της οποίας ετοιμάζεται να υποδεχθεί η Ρουμανία.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 34164

    [07] Ευρωβουλευτές ζητούν εξεταστική για το χειρισμό της νέας γρίπης

    Τριτη, 09 03 2010 18:12

    Το σχηματισμό εξεταστικής επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο οι υγειονομικές αρχές αντιμετώπισαν το ζήτημα της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) καθώς και για την "κατασπατάληση" χρημάτων στην εκστρατεία εμβολιασμού ζήτησαν σήμερα οι ευρωβουλευτές. "Ζητούμε τη διαφάνεια στη διαχείριση αυτής της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο", δήλωσε η Γαλλίδα βουλευτής των Πράσινων Μισέλ Ριβασί, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου. Για να πραγματοποιηθεί εξεταστική επιτροπή θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί μέσα σε δύο εβδομάδες από το ένα τέταρτο των βουλευτών του ευρωκοινοβουλίου, δηλαδή από 183 βουλευτές.

    Έλεγχος ρόλων και παρεμβάσεων

    Η απόφαση των ευρωβουλευτών είναι αποτέλεσμα του αιτήματος πολιτικών κομμάτων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, τα οποία κατήγγειλαν τα "δυσανάλογα μέσα" που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν λιγότερο σοβαρή από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

    Αν τελικά αυτή η επιτροπή συσταθεί, θα διερευνήσει το ρόλο που έπαιξαν οι υγειονομικές αρχές της ΕΕ, όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων.

    "Προφανώς υπήρξε ένας ψευδής συναγερμός για την επικινδυνότητα του ιού H1N1 που ανάγκασε τις κυβερνήσεις να δαπανήσουν δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα εν μέσω της οικονομικής κρίσης", πρόσθεσε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής.

    "Δεν πρόκειται να καταδικάσουμε κανέναν, αλλά περισσότερο για να αποτελέσει μάθημα για την επόμενη φορά. Επειδή θα υπάρξει επόμενη φορά και μπορεί να είναι πολύ χειρότερα", δήλωσε η συντηρητική ευρωβουλευτής της Βρετανίας Μαρίνα Γιανακουδάκις.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 34166

    [08] Άλλαξε χέρια η HOL

    Τριτη, 09 03 2010 19:09

    Στη μεταβίβαση του συνόλου των μετοχών, ήτοι 250.000 μετοχών, της θυγατρικής εταιρίας, Unibrain, Inc. αντί του συνολικού ποσού των USD 1,145,000, προέβη η εταιρία Hellas Online ΑΕ. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αγοραστής των εν λόγω μετοχών είναι η Unibrain Inc, η οποία πρoέβη στην εν λόγω αγορά, μέσω αγοράς ιδίων μετοχών. Η Unibrain ιδρύθηκε το 1990 στην Αθήνα και το 2000 εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 34171

    [09] IFPI : Η αντικατάσταση των δισκογραφικών εταιρειών από το Ίντερνετ είναι μύθος

    Τριτη, 09 03 2010 18:23

    "Μύθος" είναι σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Φωνογραφικής Βιομηχανίας (IFPI) η ιδέα ότι οι μουσικοί δεν έχουν πλέον ανάγκη τις δισκογραφικές εταιρείες, τονίζοντας ότι το διαδίκτυο μπορεί να τους βοηθήσει να γίνουν γνωστοί μόνο μέχρι ένα επίπεδο.

    Η επιτυχία της βρετανικής μπάντας Arctic Monkeys η οποία έγινε γνωστή χάρη στις ιστοσελίδες ή η απόφαση των Radiohead το 2007 να κυκλοφορήσουν το νέο τους άλμπουμ στο διαδίκτυο έχουν εγείρει ζητήματα για τη χρησιμότητα που έχουν πια οι δισκογραφικές εταιρείες.

    Η IFPI δημοσίευσε σήμερα έκθεση με τίτλο "Μουσική Επένδυση" στην οποία δικαιολογεί τα εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για το παγκόσμιο ντεμπούτο ενός καλλιτέχνη.

    "Πραγματικά δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα κάποιου που έχει καταφέρει να εξελιχθεί μέσω του διαδικτύου", δήλωσε ο Τζον Κένεντι, διευθύνων σύμβουλος της IFPI, σε Συνέντευξη Τύπου.

    Η IFPI υπολογίζει ότι το κόστος για το ξεκίνημα ενός νέου καλλιτέχνη ανέρχεται τουλάχιστον στο 1 εκατομμύριο δολάρια, μια εκτίμηση που περιγράφεται ως "συντηρητική" και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τις ηχογραφήσεις, τα βίντεο κλιπ και την προώθηση του καλλιτέχνη. Είδηση: 34167

    [10] Φόρο παχυσαρκίας στην πίτσα και τα αναψυκτικά προτείνουν οι επιστήμονες

    Τριτη, 09 03 2010 15:31

    Υγεια

    Την επιβολή φόρου στα προϊόντα που παχαίνουν υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές. Οι επιστήμονες σε εργασία τους στο ιατρικό περιοδικό "Archives of Internal Medicine" ανησυχούν για την επιδεινούμενη "επιδημία" παχυσαρκίας και εκτιμούν ότι μια αύξηση κατά 18% του φόρου σε προϊόντα όπως η πίτσα και τα αναψυκτικά, θα μειώσει σε σημαντικό βαθμό την καθημερινή λήψη θερμίδων από τους ενήλικες. Με αυτό τον τρόπο ένας ενήλικας θα μπορεί να χάσει μέχρι και δυο κιλά ετησίως.

    Η πρόταση αυτή όμως, δεν θα λύσει πλήρως το πρόβλημα ενώ μπορεί να προκαλέσει και αντιδράσεις από τις βιομηχανίες τροφίμων και των καταστημάτων πώλησης τέτοιων προϊόντων.

    Ωστόσο όπως σημειώνουν οι ερευνητές, η φορολόγηση έχει τη δυνατότητα να αποδειχτεί σημαντική στρατηγική για την καταπολέμηση της υπερκατανάλωσης, της υπερβολικής λήψης θερμίδων, της αύξησης του πάχους, αλλά και για την μείωση του διαβήτη.

    Η φορολογία πρέπει πλέον να αποτελέσει "όπλο" για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, θεωρούν οι επιστήμονες.

    Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες και την υγεία άνω των 5.100 νεαρών ενηλίκων ηλικίας 18 έως 30 ετών, επί μια 20ετία,μεταξύ των ετών1985-2006. Παράλληλα, σύγκριναν την εξέλιξη της πορείαςτων τιμών στα τρόφιμα και τα αναψυκτικά. Διαπίστωσαν ότι, στη διάρκεια της 20ετούς περιόδου, μια αύξηση κατά 10% στις τιμές συνδεόταν με μια μείωση κατά 7% στην ποσότητα θερμίδων από αναψυκτικά και σε μια μείωση κατά 12% στην κατανάλωση θερμίδων από πίτσα.

    Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μια αύξηση του φόρου κατά 18% σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να περιορίσει κατά 56 θερμίδες την ημερήσια λήψη θερμίδων ανά άτομο,έχοντας ως τελικό αποτέλεσμα την μείωση του βάρους κατά δύο κιλά μέσα σε ένα χρόνο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34152

    [11] Πήρε τις Ρολς Ρόις ...στον άλλο κόσμο

    Τριτη, 09 03 2010 14:49

    Μια παράξενη επικήδειος πομπή έλαβε χώρα στο Χονγκ-Κονγκ. Ένας από τους πιο γνωστούς κοσμικούς άνδρες του Χονγκ Κονγκ ενταφιάστηκε μαζί με χάρτινα αντίγραφα των αγαπημένων του αυτοκινήτων -μιας ροζ και μιας χρυσής Ρολς Ρόις- και μια επιλογή από τα πιο πολύχρωμα σύνολα της γκαρνταρόμπας του.

    Ο 75χρονος δικηγόρος Κάι Μπονγκ Τσάου, πήρε μαζί του στον άλλο κόσμο μια σειρά από εκκεντρικά σύνολα που τον έκαναν από τα πλέον αναγνωρίσιμα άτομα του Χονγκ Κονγκ.

    Στην επικήδειο πομπή του περιλαμβάνονταν επίσης και τα αντίγραφα των μοντέλων των αγαπημένων του αυτοκινήτων τα οποία οδηγούσαν σοφέρ.

    Τα αντίγραφα των μοντέλων των αυτοκινήτων κάηκαν στην επικήδειο τελετή για να τον "ακολουθήσουν και στην άλλη του τη ζωή".

    Ο Τσάου ήταν γιος γνωστού πολιτικού του Χονγκ Κονγκ του σερ Σικ Νιν Τσάου. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, έγινε δικηγόρος και το 1964 ίδρυσε τη δική του νομική εταιρία.

    Τα χάρτινα αντίγραφα σπιτιών, αυτοκινήτων και χρημάτων παραδοσιακά καίγονται στις κηδείες Κινέζων έτσι ώστε να συνοδεύουν τις ψυχές των νεκρών στον άλλο κόσμο με τις ανέσεις που είχαν και στην επίγεια ζωή τους.

    Μαζί με τη σύζυγό του Μπρέντα, εξίσου εκκεντρική προσωπικότητα, έγιναν ένα από τα πιο διάσημα και κοσμικά ζευγάρια του Χονγκ Κονγκ.

    Στις διάφορες κοινωνικές και κοσμικές εκδηλώσεις εμφανίζονταν με πολύχρωμα ρούχα επιβαίνοντας σε μια από τις τρεις Ρολς Ρόις που διέθεταν, εκ των οποίων οι δύο ήταν συλλεκτικά μοντέλα, μια ροζ Silver Shadow και μια χρυσή Phantom 6.

    Το Μάρτιο του 2008 διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο του παχέος εντέρου και πέθανε στις 9 Φεβρουαρίου.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34140

    [12] Ευρωβαρόμετρο: Η Ελλάδα τέταρτος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός

    Τριτη, 09 03 2010 18:29

    Η Ελλάδα είναι ο τέταρτος δημοφιλέστερος τουριστικός προορισμός στην ΕΕ για το 2010, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση ευρωβαρόμετρο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Πρώτος δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην ΕΕ είναι η Ισπανία και ακολουθούν η Ιταλία και η Γαλλία.

    Συγκεκριμένα, στην ερώτηση, «πού σκοπεύετε να πάτε διακοπές το 2010», το 8,3% απάντησε στην Ισπανία, το 6,1% στην Ιταλία, το 5,8% στην Γαλλία και το 3,9% στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 2010, το 76% των Ελλήνων σκοπεύουν να κάνουν τουρισμό στην Ελλάδα, ενώ μόνο το 2% σκοπεύουν να επισκεφθούν την Ιταλία και τη Γερμανία.

    Επίσης, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, οι Έλληνες ταξιδεύουν κυρίως για λόγους αναψυχής 53% (έναντι 37% των ευρωπαίων), για να επισκεφθούν συγγενείς ή φίλους (17% έναντι 19% των ευρωπαίων) και για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα (14% έναντι 17% των ευρωπαίων).

    Τα κριτήρια για την επιλογή του τουριστικού προορισμού είναι για τους Έλληνες το τοπικό περιβάλλον και η ομορφιά (37% έναντι 32% για τους ευρωπαίους), η πολιτισμική κληρονομιά (26%, έναντι 25% για τους ευρωπαίους) και η διασκέδαση (19%, έναντι 16% για τους ευρωπαίους).

    Επιπλέον, στην πλειονότητά τους οι Έλληνες οργανώνουν οι ίδιοι τις διακοπές και τα ταξίδια τους (79%), έναντι 58% των ευρωπαίων. Σε ταξιδιωτικά γραφεία απευθύνεται μόλις το 9% των Ελλήνων για την οργάνωση των διακοπών τους, έναντι 23% των ευρωπαίων.

    Εξάλλου, το 22% των Ελλήνων, έναντι 18% των ευρωπαίων της «ΕΕ των 27», δηλώνουν ότι το 2008 και το 2009 δεν πήγαν διακοπές για οικονομικούς λόγους. Το 13% των Ελλήνων και των ευρωπαίων δηλώνουν ότι δεν πήγαν διακοπές, λόγω έλλειψης χρόνου.

    Τέλος, σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, τα ταξίδια είναι περισσότερο δημοφιλή στους Νορβηγούς (84%), στους Φιλανδούς (83%) στους Ολλανδούς (79%) και στους Ιρλανδούς (78%) Είδηση: 34169

    [13] Τέλος στην κακοποίηση των ζώων

    Τριτη, 09 03 2010 17:29

    Το υπουργείο σε συνεργασία με τις ζωοφιλικές οργανώσεις θα δώσει τέλος στην κακοποίηση των ζώων. "Η συμπεριφορά μας απέναντι στην ευζωία των ζώων είναι δείγμα της καθημερινής ποιότητας της κοινωνίας" δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή μετά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Πανελληνίας Ομοσπονδίας φιλοζωικών οργανώσεων.

    Επίσης πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με τις νομαρχίες το Υπουργείο θα προβεί σε αλλαγή των εγκυκλίων που ισχύουν προκειμένου να αυξηθεί η προστασία των ζώων συντροφιάς αλλά και των αδέσποτων.

    Η Γ.Γ της Ομοσπονδίας Κλέα Μουραγιού εμφανίστηκε ικανοποιημένη από τη συνεργασία με την υπουργό τονίζοντας ότι είναι η πρώτη φορά που πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου επιδεικνύει ουσιαστικό ενδιαφέρον για το θέμα αυτό Είδηση: 34161

    [14] Συμπόρευση με όλους απαντάει η Ρηγίλλης στις αιχμές Μπακογιάννη

    Τριτη, 09 03 2010 16:58

    Δύσκολη χαρακτήρισε τη σχέση της με τον Αντώνη Σαμαρά η Ντόρα Μπακογιάννη σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό "Alter". Η πρώην υπουργός αναφέρθηκε στα αίτια της ήττας της στις εσωκομματικές εκλογές, αλλά και στις σχέσεις της με τον Κώστα Καραμανλή και με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, τον οποίο επανέλαβε ότι τον συνάντησε αποκλειστικά στα πλαίσια κοινωνικών επαφών. Στη συνέντευξή της στο "Αlter" η Ντόρα Μπακογιάννη φρόντισε να αφήσει εκτός του πεδίου βολής της τόσο τον Αντώνη Σαμαρά όσο και τον Κώστα Καραμανλή - εκτόξευσε ωστόσο βολές προς τους συνεργάτες τους για όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν των εσωκομματικών εκλογών. Η Ρηγίλλης αποφεύγει κάθε σχόλιο για τα λεγόμενα της πρώην υπουργού - υπενθυμίζει όμως τις αναφορές Σαμαρά στην ανάγκη για ενότητα.

    Δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ

    Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, απέφυγε να σχολιάσει την συνέντευξη. Σχετικά τα όσα είπε η πρώην υπουργός Εξωτερικών για τις σχέσεις της με τη σημερινή ηγεσία της ΝΔ, ο Π. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε πως ο Αντώνης Σαμαράς ο οποίος εξελέγη από σώμα 800.000 ψηφοφόρων έχει δηλώσει και θέλει να το κάνει πράξη να έχει δίπλα του συμπορευτές όλα τα στελέχη.

    Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να σχολιάσει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, επανέλαβε δε την πάγια θέση της ΝΔ, η οποία τάσσεται κατά της αύξησης του φόρου στη βενζίνη και ζήτησε από το κράτος να προχωρήσει άμεσα σε συγκεκριμένους μηχανισμούς ελέγχου για την πάταξη της κερδοσκοπίας.

    Σε ερώτηση για το αν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ομιλία του τη Δευτέρα διαφοροποιήθηκε από τη σκληρή στάση που κρατάει η αξιωματική αντιπολίτευση στα θέματα της οικονομίας, ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε πως δεν υπάρχει καμία διαφοροποίηση και πως ο κ. Αβραμόπουλος είπε ακριβώς τα ίδια με τον κ. Σαμαρά.

    Τέλος, σχετικά με την αυτοκριτική που άσκησε στη χθεσινή του ομιλία ο πρόεδρος της ΝΔ και σε ερώτηση για το αν ο κ. Σαμαράς "αδειάζει" την κυβέρνηση Καραμανλή, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: "Κανείς δεν αρνείται τη διαχρονική προσφορά της ΝΔ στον τόπο. Στις 4 Οκτωβρίου του 2009 υπήρξε μια βαριά ήττα της ΝΔ, που έπεσε στο ιστορικό χαμηλότερο εκλογικό της ποσοστό. Για τα αίτια της ήττας έχουν κάνει την αυτοκριτική τους τόσο ο κ. Καραμανλής όσο και ο κ. Σαμαράς. Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι με την αυτοκριτική που έκανε η ΝΔ γυρίζει σελίδα και πλέον ας επιτρέψουμε όλοι στο νέο αρχηγό να προχωρήσει στο έργο του".

    Πηγή: NET, AΠΕ Είδηση: 34157

    [15] Οδηγίες για τη συμπλήρωση της δήλωσης

    Τριτη, 09 03 2010 16:46

    Συνεχίζεται από τη Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομίας η αποστολή, σε περίπου 8,5 εκατομμύρια φορολογουμένους, των φακέλων για τη συμπλήρωση και υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2009 (οικονομικό έτος 2010). Στο αφιέρωμα που ακολουθεί δίνονται πληροφορίες και απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματα των φορολογουμένων.

    Ποιοι θα καταθέσουν δηλώσεις και πότε

    Οι πρώτοι που κλήθηκαν να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις είναι οι ατομικές επιχειρήσεις, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι εισοδηματίες, ακολουθούν οι αγρότες και τέλος οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

    Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες θα πρέπει να εκπληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους από την 1η Μαρτίου ως τις 15 Μαρτίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους, ενώ οι αγρότες από την 1η Απριλίου ως τις 19 του ίδιου μήνα. Μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα πρέπει να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση από τις 4 Μαΐου ως τις 2 Ιουνίου, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

    Οι φορολογούμενοι θα διαπιστώσουν στο έντυπο Ε1 μικρές αλλαγές σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό έντυπο. Αυτό σημαίνει ότι η φορολογική μεταρρύθμιση που σχεδιάζεται από την κυβέρνηση αφορά τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν εφέτος και θα δηλωθούν το 2011.

    Παράταση στις προθεσμίες για τις δηλώσεις εισοδήματος και ακινήτων

    Πάντως, λόγω των αλλαγών μια των αναμενόμενων δυσκολιών που ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν οι φορολογούμενοι, από το υπουργείο Οικονομίας αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στις προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και στοιχείων ακινήτων από συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογούμενων. Οι παρατάσεις αυτές δόθηκαν μετά από σχετικά αιτήματα διαφόρων επαγγελματικών τάξεων, λόγω της μη έγκαιρης λήψης των απαραίτητων δικαιολογητικών. Ειδικότερα:

    - Για τους φορολογούμενους με εισοδήματα από εκμίσθωση ακινήτων, από κινητές αξίες, από συμμετοχή σε Ε.Π.Ε. με έγκριση ισολογισμού μέσα στο 2009, καθώς και επαγγελματίες που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα με βιβλία Α΄ - Β΄ κατηγορίας ή χωρίς βιβλία, κύριοι ή κάτοχοι Ε.Ι.Χ. ή ημιφορτηγού Ι.Χ. κ.λπ., εφόσον δεν απαλλάσσονται για την τεκμαρτή δαπάνη διαβίωσης ή τους βαρύνει το τεκμήριο αγοράς τους και όσοι δεν έχουν εισοδήματα, που η προθεσμία έληγε την 1η Μαρτίου 2010, η υποβολή δηλώσεων παρατείνεται έως τις 12 Απριλίου 2010 και θα ολοκληρωθεί εντός 11 εργάσιμων ημερών, ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο ΑΦΜ του φορολογουμένου με αρχή για το ψηφίο 1 την 12η Απριλίου 2010.

    - Για τα υπόχρεα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που η προθεσμία έληγε την 10η Μαρτίου 2010, η υποβολή δηλώσεων παρατείνεται έως τις 12 Απριλίου 2010.

    - Για την υποβολή δηλώσεων στοιχείων ακινήτων έτους 2010 των υπόχρεων των παραπάνω κατηγοριών, η προθεσμία ορίζεται στις αντίστοιχες ημερομηνίες με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

    Παράλληλα, με άλλη απόφαση του υπουργού Οικονομικών, παρατείνεται έως τις 26 Μαρτίου η ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων έτους 2009 των νομικών προσώπων.

    Κλίμακες φορολόγησης

    Όσον αφορά στην κλίμακα, βάσει της οποίας θα φορολογηθούν τα συγκεκριμένα εισοδήματα είναι η ίδια που έχει θεσπιστεί εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια.

    Συγκεκριμένα, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν αφορολόγητο 12.000 ευρώ και για εισοδήματα από 12.000 ευρώ ως 30.000 ευρώ ο φορολογικός συντελεστής είναι 25%. Για εισοδήματα από 30.000 ευρώ ως 75.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 35% και για πάνω από 75.000 ευρώ η φορολογία ανέρχεται σε 40%.

    Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι για τα φετινά εισοδήματα τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα πληρώσουν χαμηλότερους φόρους σε σχέση με ό,τι ισχύει για το 2009.

    Μία διαφορά στην συμπλήρωση της δήλωσης είναι σίγουρα η αναγραφή και του αριθμού του κινητού τηλεφώνου, προκειμένου οι υπάλληλοι των εφοριών να τους καλέσουν για διευκρινίσεις αν χρειαστεί.

    Στον πίνακα 7 προστέθηκαν οι κωδικοί 027-028. Οι συγκεκριμένοι κωδικοί αφορούν τους τόκους απόκτησης πρώτης κατοικίας, δεύτερης ή εξοχικής εφόσον αυτό συνέβη το 2009. Οι τόκοι που καταβλήθηκαν το περασμένο έτος εκπίπτουν σε ποσοστό 40% από τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα του 2009.

    Το μέτρο αυτό ισχύει και για δάνεια που θα συναφθούν και μέσα στο 2010, ενώ αν δεν αλλάξει και πάλι ο νόμος η συγκεκριμένη έκπτωση θα ισχύσει ώσπου να εξοφληθεί το δάνειο, δηλαδή για τα επόμενα 15, 20 ή 30 χρόνια. Στους νέους κωδικούς 029-030 πρέπει να αναγραφεί το συνολικό ποσό των στεγαστικών δανείων που συνήφθησαν από 1ης Ιανουαρίου 2009 ως 31 Δεκεμβρίου 2009.

    Το ποσό της μείωσης του φόρου υπολογίζεται στους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου ή του συνόλου των δανείων και των δύο συζύγων για ποσό δανείων ως 350.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια, δεν έχει υπάρξει καμία μεταβολή και όποια αλλαγή μελετά το υπουργείο Οικονομικών να πραγματοποιήσει θα ισχύσει για τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν στα έντυπα της Εφορίας το 2011. Τέλος, οι αποδείξεις από εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, γυμναστήρια, κομμωτήρια, υδραυλικούς, ελαιοχρωματιστές κτλ. που συγκέντρωσαν πέρυσι οι φορολογούμενοι ισχύουν κανονικά και θα πρέπει να δηλωθούν στο έντυπο της Εφορίας προκειμένου να εκπέσει από το εισόδημα ως και το 40% και να μειωθεί ο φόρος ως και 3.200

    Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι

    Κατά τη συμπλήρωση των φετινών φορολογικών δηλώσεων οι επιτηδευματίες θα πρέπει να γνωρίζουν:

    1. Εκτός από το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης οι επιτηδευματίες συμπληρώνουν και συνυποβάλλουν το έντυπο Ε3 με βάση το οποίο προσδιορίζονται τα καθαρά κέρδη.

    2. Οι σύζυγοι συμπληρώνουν ξεχωριστά έντυπα Ε3 αν και οι δύο είναι υπόχρεοι στην υποβολή του, λόγω επαγγέλματος.

    3. Τα καθαρά κέρδη των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ υπολογίζονται μόνο λογιστικά, δηλαδή με βάση τα πραγματικά έσοδα και έξοδά τους.

    4. Μόνο τη λογιστική μέθοδο θα χρησιμοποιήσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες για να προσδιορίσουν τα καθαρά κέρδη που απέκτησαν το 2009.

    5. Οι φορολογούμενοι που πήραν το 2009 στεγαστικό δάνειο έχουν την ευκαιρία να μειώσουν τον φόρο, καθώς ως έκπτωση αναγνωρίζεται το 40% των τόκων.

    6. Στις δηλώσεις, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν αποδείξεις πάσης φύσεως, για να έχουν έκπτωση φόρου. Από του χρόνου, η έκπτωση αυτή χάνεται αφού οι αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών θα αξιοποιηθούν μόνο για την εξασφάλιση του αφορολογήτου ορίου.

    7. Μεγαλύτερη έκπτωση φόρου θα έχουν όσοι προσκομίσουν αποδείξεις από γιατρούς και δικηγόρους που αφαιρούνται εξ ολοκλήρου από το φορολογητέο εισόδημα.

    8. Και φέτος, οι επιτηδευματίες θα έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τη διαδικασία της «αυτοπεραίωσης».

    9. Φέτος, θα είναι η τελευταία χρονιά που οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να συμπληρώσουν τη δήλωσή τους χωρίς το άγχος των τεκμηρίων, αφού από του χρόνου για περιουσιακό στοιχείο θα υπολογίζεται και ένα ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο ο επαγγελματίας πρέπει να καλύψει.

    10. Το Ε9 θα υποβληθεί στην περίπτωση που το 2009 υπήρξε αγοραπωλησία ακινήτου ή αλλαγή στην οικογενειακή κατάσταση.

    11. Ο υπολογισμός του φόρου για τους εμποροβιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες θα γίνει με το αφορολόγητο όριο των 10.500 ευρώ.

    12. Για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την ηλεκτρονική οδό και μέσω του taxisnet μπορούν να υποβάλουν φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι που ήδη διαθέτουν ή θα προμηθευτούν από το σύστημα κωδικούς πρόσβασης.

    Οι 12 αλλαγές στα έντυπα

    Οι δώδεκα αλλαγές στις νέες φορολογικές δηλώσεις πρώτης ή δευτερεύουσας κατοικίας θα έχουν μεγαλύτερη φοροέκπτωση. Ειδικότερα:

    1. Στον πίνακα 1, ο φορολογούμενος και η σύζυγός του καλούνται να δηλώσουν τα στοιχεία τους. Για πρώτη φορά ζητείται η αναγραφή του αριθμού κινητού τηλεφώνου.

    2. Για πρώτη φορά είναι προεκτυπωμένα τα στοιχεία του δήμου, στο δημοτολόγιο του οποίου ήταν εγγεγραμμένος ο φορολογούμενος την 31η/12/2009. Εάν ο δήμος που αναγράφεται είναι λάθος, ο φορολογούμενος οφείλει να τον διορθώσει.

    3. Στο πίνακα 4, στον οποίο δηλώνονται τα εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, διαγράφηκαν οι κωδικοί 305-306, όπου οι φορολογούμενοι δήλωναν το καθαρό ποσό του ΕΚΑΣ που τυχόν είχαν λάβει. Οι κωδικοί 305-306, στους οποίους δηλώνεται το ΕΚΑΣ, μεταφέρθηκαν στον πίνακα 6, στην τρίτη σελίδα της δήλωσης.

    4. Στον πίνακα Ζ, στη δεύτερη σελίδα της δήλωσης, συγχωνεύτηκαν στην παράγραφο 9 οι ενδείξεις και οι κωδικοί όπου οι φορολογούμενοι δηλώνουν εισοδήματα από κινητές αξίες. Όλα τα εισοδήματα από κινητές αξίες αλλοδαπής προέλευσης, τα οποία φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις, θα πρέπει να δηλωθούν στην παράγραφο 9 και στους κωδικούς 295-296.

    5. Στον πίνακα 7, έχουν και τους κωδικούς 043-044, οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν ξεχωριστά, τα έξοδα ιατρικής περίθαλψης που πραγματοποίησαν το 2009 στο εξωτερικό.

    6. Στους κωδικούς 051-052 πρέπει να δηλώσουν τα συνολικά έξοδα ιατρικής περίθαλψης. Τα ποσά αυτά αναγνωρίζονται φέτος στο 100% της αξίας τους για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.

    7. Στον πίνακα 7, έχουν προστεθεί οι νέοι κωδικοί 045-046. Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ξεχωριστά, για στατιστικούς λόγους, τα έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης που πραγματοποίησαν το 2009 στο εξωτερικό.

    8. Στους κωδικούς 047-048 πρέπει να δηλώσουν τα συνολικά έξοδα νοσοκομειακής περίθαλψης. Το 20% των ποσών αυτών και μέχρι το όριο των 6.000 ευρώ αφαιρείται από τον αναλογούντα φόρο εισοδήματος. Στους κωδικούς 047-048 δηλώνεται το 50% της δαπάνης που έχει καταβληθεί σε επιχειρήσεις περίθαλψης ηλικιωμένων.

    9. Στον πίνακα 7, στην τρίτη σελίδα, έχει προστεθεί νέα ένδειξη για τη δαπάνη αμοιβής δικηγόρου. Δίπλα από την ένδειξη αυτή και στους κωδικούς 041-042 πρέπει να δηλωθούν τα έξοδα για αμοιβές δικηγόρων που καταβλήθηκαν το 2009, διότι πλέον τα ποσά αυτά αναγνωρίζονται στο 100% για έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα.

    10. Στον πίνακα 7, στο πάνω μέρος της τέταρτης σελίδας, προστέθηκαν οι κωδικοί 027-028, όπου οι φορολογούμενοι καλούνται να αναγράψουν τα ποσά των τόκων που πλήρωσαν το 2009, για να εξοφλήσουν στεγαστικά δάνεια ανέγερσης ή απόκτησης οποιασδήποτε κατοικίας, τα οποία συνήψαν από τη 1-1-2009 μέχρι τις 31-12-2009. Το 40% των ποσών των τόκων αυτών αφαιρείται από το φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα του 2009.

    11. Στους νέους κωδικούς 029-030, πρέπει να αναγραφεί το συνολικό ποσό των στεγαστικών δανείων που συνάφθηκαν από τη 1-1-2009 μέχρι τις 31-12-2009. Για τις συμβάσεις αυτές, οι τόκοι αφαιρούνται από το φόρο που προκύπτει στο εισόδημά σας κατά ποσοστό 40% αυτών.

    12. Στον πίνακα 8 της τέταρτης σελίδας, όπου αναγράφονται οι προκαταβληθέντες και παρακρατηθέντες φόροι, θα δηλώνεται πλέον στην παράγραφο 6 το ποσό του φόρου που καταβλήθηκε στο εξωτερικό για εισοδήματα που αποκτήθηκαν στο εξωτερικό, εκτός από αυτά που προήλθαν από κινητές αξίες, τα οποία φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις.

    Πατήστε εδώ για πρόσθετες απαντήσεις σε πιο εξειδικευμένα ερωτήματα.

    Άλλοι χρήσιμοι σύνδεσμοι: Προγράμματα για διαχείριση των φορολογικών δηλώσεων και αποδείξεων λιανικής

    Ερωτήσεις και απαντήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών

    Ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων

    Είδηση: 34165

    [16] Συναντήσεις Κατσέλη με σωματεία εργαζομένων

    Τριτη, 09 03 2010 16:20

    Τα θεσμικά, εργασιακά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της ναυτιλίας, ήταν το αντικείμενο των συναντήσεων που είχε η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα σωματεία που υπάγονται στο πρώην υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Συγκεκριμένα, η κ. Λούκα Κατσέλη σήμερα το πρωί είχε σειρά επαφών με τους εκπροσώπους και τα προεδρεία που υπάγονται στο υπουργείο. Ειδικότερα, συναντήθηκε με τα προεδρεία του Οίκου Ναύτου, του Συλλόγου Υπαλλήλων ΝΑΤ, του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης.

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, τέθηκαν θέματα προσωπικού, λειτουργίας των οργανισμών, οικονομικών και ασφαλιστικών αιτημάτων, αξιοποίησης της περιουσίας των οργανισμών και εκσυγχρονισμού της ναυτικής εκπαίδευσης. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αναπτυχθεί στενότερη συνεργασία, προκειμένου να προωθηθούν άμεσα λύσεις στα αιτήματα του προσωπικού, καθώς και στην καλύτερη λειτουργία και οργάνωση των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη. Είδηση: 34156

    [17] Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπέρ των συμβασιούχων

    Τριτη, 09 03 2010 15:27

    Δημοσιεύτηκε η απόφαση της ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για ανατροπές υπέρ των συμβασιούχων σε ζητήματα μονιμοποίησης και πληρωμής τους, κυρίως όσων έχουν δικαιωθεί από τα πολιτικά δικαστήρια. Με την απόφαση δικαιώνονται 34 συμβασιούχοι του δήμου Κρωπίας, καθώς κρίθηκε ότι πρέπει να εγκριθούν τα εντάλματα πληρωμής τους που είχαν παγώσει, με προηγούμενη απόφαση της ολομέλειας του δικαστηρίου, αλλά και της αρμόδιας παρέδρου.

    Η ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ότι οι τελεσίδικες αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων, που αποφαίνονται για τις συγκεκριμένες σχέσεις εργασίας όσων απασχολούνται στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εκδόθηκαν μέσα στα πλαίσια της δικαιοδοσίας τους και ως εκ τούτου παράγουν δεδικασμένο, είναι εκτελεστές, υποχρεώνουν τη διοίκηση σε συμμόρφωση και δεσμεύουν το Ελεγκτικό Συνέδριο κατά τον προληπτικό έλεγχο των δαπανών.

    Πηγή: NEΤ 105.8 Είδηση: 34150

    [18] Γ.ΦΛΩΡΙΔΗΣ:«Όταν εξελίσσεται ή αρχίζει να εφαρμόζεται ένα σχέδιο διάσωσης της χώρας, όταν είσαι δηλαδή στο όρυγμα και πολεμάς, εκεί δεν χρειάζονται φορτίσεις.»

    Τριτη, 09 03 2010 15:03

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πραγματικά από τη μια χαμογελάμε λίγο γιατί βλέπουμε ένα περιβάλλον διεθνές να αλλάζει σε ότι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση της Ελλάδας. Πάμε θετικά προς τα εκεί, αλλά αντίστοιχα στο εσωτερικό της χώρας βιώνουμε μια σκληρή πραγματικότητα.»

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: «Είναι πια κοινή εκτίμηση ότι η Ελλάδα αρχίζει με ένα σταθερό τρόπο να ανακτά τη χαμένη της αξιοπιστία. Οι επαφές και οι πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου είναι σαφές ότι αποδίδουν, επομένως αυτό το μέγα ζητούμενο αρχίζει και μπαίνει σε ένα καλό δρόμο. Η λύση για το πρόβλημα της Ελλάδας θα είναι οπωσδήποτε ευρωπαϊκή, αυτό τουλάχιστον δείχνουν όλες οι ενδείξεις που έχουμε αυτή τη στιγμή. Η επιμονή του κ. Παπανδρέου να θέτει το ζήτημα της διεθνούς κερδοσκοπίας και της χρήσης της Ελλάδας ως πειραματόζωου, νομίζω ότι και αυτές ξύπνησαν της Ευρώπη, η οποία αντιλαμβανόμενη πλέον το πρόβλημα ως δικό της κινείται στην κατεύθυνση του να καλύψει μερικά θεσμικά ελλείμματα που έχει κυρίως στον τομέα της οικονομικής διακυβέρνησης και της πολιτικής ενοποίησης. Η Ελλάδα δια των πρωτοβουλιών του πρωθυπουργού λειτουργεί ως εμβρυουλκός, έτσι ώστε η ΕΕ και κυρίως η Ευρωζώνη να καλύψει κενά τα οποία είχε τόσα χρόνια. Η Ευρώπη αναγκάστηκε κάποια στιγμή να δει κατάφατσα την πραγματικότητα, την οποία είτε απέφευγε να δει είτε αγνοούσε και τελικά να γίνουν κινήσεις οι οποίες θα βγουν προς όφελος της ενότητας της Ευρώπης και της Ευρωζώνης και της προστασίας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, το οποίο πολλοί στον κόσμο δεν θέλουν να υπάρχει. Τώρα στο εσωτερικό, είναι πράγματι μέτρα σκληρά, αλλά νομίζω ότι την ίδια στιγμή ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ότι αυτά ήταν πρωτοβουλίες, οι οποίες οδηγούσαν με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης στη διάσωση της χώρας. Νομίζω είναι σωστή η επισήμανση ότι το φορολογικό νομοσχέδιο όταν κατατεθεί θα πείσει και τους πλέον δύσπιστους ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει πράξη το θέμα της δικαιοσύνης, δηλαδή της κατανομής των βαρών ανάλογα με τις ικανότητες που έχει ο καθένας από του Έλληνες πολίτες. Τα βάρη, λοιπόν, πρέπει να τα σηκώσουν πρωτίστως αυτοί που έχουν τον πλούτο της χώρας στα χέρια τους, βεβαίως οι φοροφυγάδες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Πόσο σας ανησυχεί το γεγονός ότι όταν πάμε με μια πρώτη διεύρυνση στον ευρύτερο τομέα της εφαρμογής αυτών των μέτρων, αυτό επί της ουσίας αποτελεί ένα πρώτο βήμα κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων ή αν θέλετε περιθωριοποίησης των συλλογικών συμβάσεων.»

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: «Η κυβέρνηση λέει ότι αυτά τα μέτρα έχουν σαφώς τον προσωρινό χαρακτήρα. Ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του προσδιόριζε τον χρόνο αυτής της προσπάθειας, στο τέλος της οποίας η Ελλάδα θα είναι μια άλλη χώρα, στην τριετία. Εμείς δεν θέλουμε να πάμε σε ανατροπή ή σε μόνιμη ανατροπή κεκτημένων. Ο κόσμος θα περιμένει να δει πόσο υλοποιείται αυτή η απαίτηση δικαιοσύνης την οποία έχει δικαιολογημένα. Η υπόθεση θα εξελιχθεί στην εφαρμογή της. Η αποτελεσματικότητα θα είναι αυτή που θα κρίνει σε πολύ μεγάλο αυτή την προσπάθεια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Σας απασχόλησαν και σας απασχολούν περιστατικά που σημειώθηκαν στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με προεξάρχουσα αυτή την πολύ έντονη κριτική του Χρήστου Παπουτσή στον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Σαχινίδη;»

    Γ. ΦΛΩΡΙΔΗΣ: «Όταν εξελίσσεται ή αρχίζει να εφαρμόζεται ένα σχέδιο διάσωσης της χώρας, όταν είσαι δηλαδή στο όρυγμα και πολεμάς, εκεί δεν χρειάζονται φορτίσεις. Επειδή τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα χρειάζεται μια πολύ νηφάλια προσέγγιση. Αυτή δεν είναι μια εύκολη προσπάθεια, η προσπάθεια όλων μας είναι να βελτιώνουμε την απόδοση μας συνέχεια, κατανοώντας κυρίως το πρόβλημα. Οι φορτίσεις θεωρώ ότι δεν συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια. Από όλη την πορεία αυτή και ο καθένας είναι σωστό να παίρνει τα μαθήματα που πρέπει.» Είδηση: 34147

    [19] Κ.ΜΠΑΤΖΕΛΗ:« Σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν πάμε να διαταράξουμε τις εργασιακές συμφωνίες και συλλογικές συμβάσεις.»

    Τριτη, 09 03 2010 13:41

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τους Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το γύρο του κόσμου έχει κάνει ο κος Παπανδρέου. Θα βγει κάτι;»

    Κ.ΜΠΑΤΖΕΛΗ: « Έχει σε εισαγωγικά «εκμεταλλευτεί» την ευκαιρία που του δίνεται, να αναδείξει την μεγάλη κρίση που δέχεται το ευρωπαϊκό και το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Έφτασε η στιγμή που πρέπει να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές εντός ΕΕ και προφανώς και εντός Ελλάδας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό το ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο, μήπως λειτουργεί και αυτό αυτόνομα;»

    Κ.ΜΠΑΤΖΕΛΗ: « Σε καμία περίπτωση ένα παρόμοιο σύστημα δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά και τις αρμοδιότητες του διεθνούς, αν η πρόταση αυτή προχωρήσει ή όχι, το alarm έχει γίνει, έχει δοθεί το μήνυμα και πηγαίνουμε νομίζω προς τη σωστή κατεύθυνση και αυτό οφείλεται στον ίδιο τον κο Παπανδρέου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πότε προβλέπουμε ότι θα βγούμε από αυτή την κρίση;»

    Κ.ΜΠΑΤΖΕΛΗ: « Αυτό που ενδιαφέρει είναι μόνιμα να φύγουμε από την κρίση, δηλαδή μόνιμα να βελτιώσουμε την οργάνωση του κράτους, τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, να δηλώσουμε ότι μπορεί να είμαστε ένα κράτος όπου μπορεί να ελέγχει τις δαπάνες και τα έσοδα για να μην έχουμε παρόμοια φαινόμενα ελλείμματος. Η τακτοποίηση και το νοικοκύρεμα είναι σημαντικότατα. Θα πρέπει στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, να επανεξετάσουμε τους τομείς παραγωγής. Ο δημόσιος τομέας αυτή τη στιγμή καταναλώνει το μεγαλύτερο κομμάτι του εθνικού προϋπολογισμού. Εκεί λοιπόν θα πρέπει να δούμε πως μπορούμε να το διευθετήσουμε, να οριοθετήσουμε τον δημόσιο τομέα και να αναπτύξουμε τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να αυξήσουμε την ρευστότητα και την ανάπτυξη μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και το οποίο τέλος του μήνα αρχές Απριλίου θα ανακοινωθεί.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έρχονται ιδιώτες και λένε για λόγους ανταγωνιστικότητας, ας εφαρμοστούν και αυτά τα μέτρα στον ιδιωτικό τομέα.»

    Κ.ΜΠΑΤΖΕΛΗ: « Δεν μπορούν να εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν οι συλλογικές συμβάσεις, είναι αποφασισμένες, σε καμία περίπτωση αυτή τη στιγμή δεν πάμε να διαταράξουμε τις εργασιακές συμφωνίες και συλλογικές συμβάσεις.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στις απολύσεις υπάρχει ένα όριο, τώρα η κυβέρνηση μπορεί να πει να αυξηθούν;⦻

    Κ.ΜΠΑΤΖΕΛΗ: « Από ό,τι γνωρίζω η κυβέρνηση δεν βρίσκεται σε κανένα προσανατολισμό, ούτε καν να αυξήσει το ποσοστό αυτό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το σαββατοκύριακο βρεθήκατε στο Βόλο, όταν μιλήσατε σε ακροατήριο ΠΑΣΟΚ, τι είναι αυτό που σας ζητάει;»

    Κ.ΜΠΑΤΖΕΛΗ: « Σταθερότητα στις αποφάσεις μας, αποφασιστικότητα των πολιτικών για να βγούμε από την κρίση και εγγύηση ότι θα υπάρχουν τιμωρίες για αυτούς, οι οποίοι καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σας περιμένουν στη γωνία για το φορολογικό νομοσχέδιο;»

    Κ.ΜΠΑΤΖΕΛΗ: « Νομίζω ότι το φορολογικό νομοσχέδιο θα είναι ένα από τα δικαιότερα φορολογικά νομοσχέδια, το οποίο θα έχει παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση. Κατανέμουμε τα φορολογικά βάρη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μέσα στο κόμμα σας και στο κυβερνητικό στρατόπεδο στους βουλευτές υπάρχουν διαφορετικές φωνές.»

    Κ.ΜΠΑΤΖΕΛΗ: « Είναι γεγονός, ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, σε ένα πολιτικό χώρο ακούγονται διάφορες προτάσεις και ακόμα και μέσα στο υπουργικό συμβούλιο ακούγονται διάφορες προτάσεις. Πρέπει όλοι να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να τιμήσουμε την ψήφο που μας έδωσε ο ελληνικός λαός, όχι για να καλοπεράσουμε ως κυβέρνηση, αλλά για να δεινοπαθήσουμε ώστε να δημιουργήσουμε ένα κλίμα αξιοπιστίας και αξιοπρέπειας. Τώρα ολίγον εκνευρισμός, λίγο διαδηλώσεις, έξω πολιτική, είμαστε άνθρωποι, νομίζω ότι ένας εκνευρισμός παραπάνω δεν μπορεί να σπιλώσει το έργο και την συλλογικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και την πλήρωσε ο κος Σαχινίδης τελικά.»

    Κ.ΜΠΑΤΖΕΛΗ: « Και εμείς κάποια στιγμή και εγώ την έχω πληρώσει, ο κος Σαχινίδης, αύριο θα είναι η μέρα κάποιου άλλου, εντάξει, όλα έχουν τον κύκλο τους. Καλά να είμαστε και νομίζω ότι το ΠΑΣΟΚ βγαίνει δυνατό πάντα, όταν δρα και σκέφτεται συλλογικά.» Είδηση: 34138

    [20] Πορτογαλία: Κινητοποιήσεις από τα συνδικάτα

    Τριτη, 09 03 2010 19:29

    Την αντίθεσή τους στο πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης της Πορτογαλίας, ανακοίνωσαν τα συνδικάτα της χώρας, χαρακτηρίζοντάς το απαράδεκτο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει το πάγωμα των μισθών του δημόσιου τομέα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

    Όπως τόνισε ο ηγέτης του συνδικάτου CGTP, Μανουέλ Καρβάλιο ντα Σίλβα: "Το πρόγραμμα είναι τελείως ανισόρροπο και οι προτάσεις που έγιναν για τον δημόσιο τομέα επιβεβαιώνουν ότι και πάλι θα είναι οι ίδιοι που θα πληρώσουν το λογαριασμό".

    Από την πλευρά του ο Ζοάο Προένσα, ηγέτης του συνδικάτου UGT δήλωσε ότι: "Οι θυσίες θα έπρεπε να έχουν κατανεμηθεί πιο δίκαια, το πρόγραμμα της κυβέρνησης δεν κάνει καμία πρόταση, για τη μείωση της ανεργίας, θα υπάρξει αύξηση των αντιρρήσεων και των διαφωνιών εάν η κυβέρνηση επιμείνει να εφαρμόσει την απόφαση του παγώματος των μισθών".

    Mεταξύ των μέτρων προβλέπεται και αναστολή των υποστηρικτικών μέτρων υπέρ των νέων και των μακροχρόνια ανέργων. Όπως προανήγγειλαν οι συνδικαλιστές θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, παρά την έκκληση του σοσιαλιστή Πορτογάλου πρωθυπουργού, Ζοζέ Σόκρατες, με τον οποίο συναντήθηκαν "για κοινωνική και πολιτική συναίνεση". Υπενθυμίζεται ότι μόλις πριν λίγες ημέρες είχε διοργανωθεί μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση από τα συνδικάτα της χώρας.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 34172

    [21] Πάγωμα 2.000 προσλήψεων στη ΔΕΗ - σχέδια για πράσινη ανάπτυξη

    Τριτη, 09 03 2010 16:41

    «Παγώνουν» οι προσλήψεις των 2.000 περίπου εργαζομένων στη ΔΕΗ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ η οποία καλεί τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να αναθεωρήσει την στάση του. Να επιτρέψει δηλαδή την πρόσληψη των εργαζομένων. Η διαδικασία πρόσληψης ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια και ολοκληρώθηκε πρόσφατα, ωστόσο μεσολάβησε η κυβερνητική απόφαση για γενικό πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ για τη φετινή χρονιά. Στο μεταξύ, στους τρεις βασικούς άξονες στους οποίους θα βασιστούν τα σχέδια ανάπτυξης της ΔΕΗ και ιδιαίτερα στις δράσεις για "πράσινη ανάπτυξη" που, όπως υποστήριξε θα δημιουργήσει 14.000 θέσεις εργασίας, εστίασε το λόγο του στη Βουλή ο νέος πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Νίκου Βασιλάκου, η τοποθέτηση του οποίου εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά από πρόταση της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη.

    Αντίδραση ΓΕΝΟΠ για τους 2.000

    Η ΓΕΝΟΠ εκφράζει θυμό και απογοήτευση και κάνει λόγο για αθέτηση των υποσχέσεων για εξαίρεση της ΔΕΗ από το πάγωμα των προσλήψεων. Επισημαίνει ακόμη ότι η ΔΕΗ από 36.710 εργαζόμενους πριν λίγα χρόνια, έχει απομείνει με 22.000 εκ των οποίων οι 8.400 είναι ήδη πάνω από 50 ετών. Αναφέρει ακόμη ότι η μισθοδοσία της ΔΕΗ δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, ότι το κόστος της μισθοδοσίας για τους νέους εργαζόμενους είναι μικρότερο από το κόστος των υπερωριών που γίνονται τώρα αναγκαστικά λόγω έλλειψης προσωπικού και θέτει το ερώτημα "τι προτείνετε να απαντήσουμε στα νέα παιδιά, στους επιτυχόντες που ειδοποιήθηκαν από τη ΔΕΗ εδώ και μήνες ότι προσλαμβάνονται και παράτησαν τις δουλειές που είχαν;".

    Εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας και θέσεις εργασίας

    Αναπτύσσοντας τα σχέδια και τις προτεραιότητές του, ο κ. Βασιλάκος εστίασε σε τρεις βασικούς άξονες, στους οποίους, όπως είπε, θα είναι η κατεύθυνση του, καθώς η ΡΑΕ πλέον αποκτά πιο ουσιαστικές αρμοδιότητες και πρέπει να πορευτεί με νέα κουλτούρα: Διαφάνεια, εξωστρέφεια και αποτελεσματικότητα.

    Παράλληλα, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη «πράσινη ανάπτυξη», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «μια πράσινη ΔΕΗ» θα δημιουργήσει 14.000 νέες θέσεις εργασίας.

    Όπως ανέφερε, πρέπει η χώρα μας «ιδιαίτερα με την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, να εκμεταλλευτεί άμεσα το μεγαλύτερο και απίστευτο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχει: Την ηλιακή και αιολική ενέργεια».

    Και αυτό γιατί, «πέρα από επενδύσεις που μπορεί να φέρει η αξιοποίηση τους, αν ιδρυθούν μονάδες παραγωγής, ιδιαίτερα αιολικής ενέργειας, θα δώσει πολύ ψωμί».

    «Αποτελεί τρομερή δυνατότητα για την Ελλάδα κι αν επιτευχθούν οι στόχοι για τη πράσινη ανάπτυξη θα δημιουργηθούν 14.000 νέες θέσεις εργασίας, μια πράσινη ΔΕΗ».

    Ν. Βασιλάκος

    Ο νέος πρόεδρος της ΡΑΕ απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών σχετικά με το ποιος θα πληρώσει το κόστος της «πράσινης ανάπτυξης», αναγνώρισε ότι κατανέμεται στους καταναλωτές μέσα από το ειδικό τέλος Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που πληρώνουν στα τιμολόγια της ΔΕΗ και είναι 30 λεπτά στις 1000 κιλοβατόρες.

    Σε ερώτηση αν πρέπει να αυξηθεί το ειδικό τέλος, ο κ. Βασιλάκος σημείωσε ότι όσο αυξάνει η διείσδυση της «πράσινης ανάπτυξης» τόσο θα αυξάνεται και το κόστος χειρισμού δικτύων.

    Όπως εκτίμησε, θα υπάρξει ανάγκη αύξησης του ειδικού τέλους των ΑΠΕ περίπου 2,5 με 3 ευρώ από το 2011 με 2013, πρώτον γιατί οι τιμές των καυσίμων έμειναν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα και δεύτερο γιατί επιβάλλεται με τη λογική ο ρυπαίνων πληρώνει.

    Αιχμές άφησε και για το ότι δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα κοινοτικά κονδύλια σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    «Χθες εγκρίθηκαν 43 έργα 12 ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Από τα 5 εκατ. ευρώ που δόθηκαν, στην Ελλάδα μηδέν»,πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

    Υπέρ, τάχθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ, λευκό ψήφισαν ΝΔ και ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρόν.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 34158

    [22] Ζυμώσεις και επιφυλάξεις για το ΕΝΤ

    Τριτη, 09 03 2010 15:20

    Τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης επεξεργάζεται η Κομισιόν σε συνεργασία με τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με στόχο την υποστήριξη των χωρών της ευρωζώνης, σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η Γερμανίδα καγκελάριος, με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, με την Άνγκελα Μέρκελ να εκφράζει επιφυλάξεις για την ίδρυση του ΕΝΤ. Μιλώντας σε συνεδρίαση του Ευρωπιακού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Μπαρόζο άνοιξε τα χαρτιά του τονίζοντας ότι ο μηχανισμός θα πρέπει να είναι συμβατός με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ταυτόχρονα όπως ανακοινώθηκε από το Βερολίνο, Γερμανία και Γαλλία αναλαμβάνουν κοινή δράση κατά των κερδοσκόπων.O επίτροπος οικονομικών, Όλι Ρεν, ενημέρωσε το Κολλέγιο των Επιτρόπων για την πρόταση ενώ σε συνέντευξή του στο σημερινό "Βήμα" αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει εργαλείο οικονομικής στήριξης, στο πρότυπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    "Ναι, γιατί δημοσιονομικές εξελίξεις σε κράτη-μέλη όπως αυτές που σημειώθηκαν στην Ελλάδα δεν πρέπει να επαναληφθούν. Κατά συνέπεια συνεργαζόμαστε στενά με όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και η Επιτροπή είναι έτοιμη να προτείνει ένα τέτοιο εργαλείο οικονομικής στήριξης. Αυτό απαιτεί την υποστήριξη των κρατών-μελών της ευρωζώνης και θα πρέπει να βασίζεται σε αυστηρές προϋποθέσεις (rigorous conditionality). Παραλλήλως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζει προτάσεις για την ενίσχυση του συντονισμού και τη βελτίωση της επιτήρησης της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών.", υποστηρίζει ο επίτροπος στη συνέντευξή του.

    Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου, επανέλαβε σήμερα ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται, αυτή την περίοδο, πρόταση για τη σύσταση ενός "ευρωπαϊκού πλαισίου για συντονισμό της βοήθειας", κάτι που όπως διευκρίνισε, θα απαιτήσει την υποστήριξη όλων των χωρών μελών της ευρωζώνης. Ο ίδιος επανέλαβε ότι οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο και ότι οι σχετικές προτάσεις αναμένεται να υιοθετηθούν εντός της ισπανικής προεδρίας, αφού εξεταστούν και οι νομικές πτυχές.

    Συνάντηση Γιούνκερ-Μέρκελ

    Συνάντηση για το ζήτημα είχαν σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο κ. Γιούνκερ απεύθυνε έκκληση για την ανάληψη κάθε δυνατής δράσης για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας σε βάρος της Ελλάδας, ενώ διευκρίνισε πως το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο δεν θα αποτελέσει λύση για τα προβλήματα της χώρας.

    Η Ανγκέλα Μέρκελ από την πλευρά της ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται στο μέλλον ως ύστατη λύση και εκτίμησε ότι η σύστασή του δεν θα αποδυναμώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ.

    Η Μέρκελ υπογράμμισε πως ένα τέτοιο Ταμείο θα πρέπει να περιλάβει ένα μηχανισμό κυρώσεων, εναντίον των χωρών που εμφανίζουν πολύ μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ιδέα μιας προσωρινής αναστολής του δικαιώματος ψήφου των εν λόγω χωρών κατά τις υπουργικές συνόδους της ΕΕ, κάτι που θα τις εμπόδιζε να έχουν λόγο στις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

    Η Μέρκελ για την Ελλάδα

    Παράλληλα χαρακτήρισε θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα, λέγοντας ότι η πρόσφατη έκδοση ομολόγων ήταν επιτυχής, έστω κι αν η χώρα έχει ακόμη μακρύ δρόμο για να ξεπεράσει τα προβλήματα από το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος της.

    Η Ελλάδα δεν χρειάζεται χρηματοπιστωτική στήριξη, τόνισε και επισήμανε ότι η Αθήνα ανέκτησε μερικώς την εμπιστοσύνη των αγορών μέσω των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση.

    "Βλέπω σχετικά θετικά την εξέλιξη και αυτό καταδείχθηκε από τη θέση του ελληνικού ομολόγου, το οποίο υπερκαλύφθηκε", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος. Σημείωσε ακόμη ότι είναι θέμα της Κομισιόν να αποφασίσει αν θα προτείνει μέτρα ρύθμισης των credit default swaps.

    Η υπουργός Αγροτική Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε ότι έχει φθίση η στιγμή να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές στην Ε.Ε και την Ελλάδα, χαρακτήρισε, ωστόσο, πολύ πρόωρο να συζητηθεί η δομή του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, η οποία - όπως είπε- δεν μπορεί να έχει τα χαρακτηριστικά του ΔΝΤ.

    Μπαρόζο: "Ο μηχανισμός θα είναι συμβατός με τη Συνθήκη της Λισαβόνας"

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για τον σχεδιασμό ενός μηχανισμού, τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο.

    Ο κ. Μπαρόζο επισημαίνει ότι "αυτός ο μηχανισμός θα εφαρμόζεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα είναι συμβατός με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις διατάξεις, που απαγορεύουν τη διάσωση ενός κράτους μέλους".

    Σημειώνει, εξάλλου, την ετοιμότητα της Επιτροπής να προτείνει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο για συντονισμένη βοήθεια, το οποίο θα απαιτεί την υποστήριξη των χωρών μελών της ευρωζώνης και αναφέρει ότι η Επιτροπή επεξεργάζεται, παράλληλα, μια ανακοίνωση για τον ενισχυμένο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών και την επιτήρηση των οικονομιών.

    Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, η Ελλάδα έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος φέτος, ωστόσο αναφερόμενος στο θέμα των αγορών, τονίζει ότι τα σημερινά προβλήματα της Ελλάδας δεν οφείλονται στις κερδοσκοπικές κινήσεις στις αγορές αν και -όπως αναγνωρίζει- η κερδοσκοπία, που παρατηρήθηκε, επιδείνωσε την κατάσταση.

    "Στο πλαίσιο αυτό, οι νομοθετικές προτάσεις που θα παρουσιάσει πριν από το καλοκαίρι ο αρμόδιος για την εσωτερική αγορά επίτροπος, Μισέλ Μπαρνιέ, αλλά και η πρόταση οδηγίας για τις καταχρηστικές πρακτικές στην αγορά, η οποία θα υιοθετηθεί πριν το τέλος του χρόνου, αναμένεται να ενισχύσουν τη διαφάνεια στις αγορές και να περιορίσουν τους κινδύνους", αναφέρει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Υπέρ του ΕΝΤ οι ευρωβουλευτές

    Υπέρ της ίδρυσης ενός ευρωπαϊκού νομισματικού ταμείου, τάχθηκαν σήμερα σοσιαλιστές φιλελεύθεροι Λαϊκό κόμμα και πράσινοι.

    "Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι (ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ) Σόιμπλε πρότεινε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου", δήλωσε ο επικεφαλής της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς σε συνέντευξη Τύπου. "Η ΕΕ χρειάζεται άμεσα νέους συμπληρωματικούς κανόνες. Το νομισματικό ταμείο θα μπορούσε να είναι ένας από αυτούς, υποστηρίζουμε σαφώς αυτήν την ιδέα", προσέθεσε.

    Υπέρ του ΕΝΤ τάχθηκε επίσης ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Γκι Φέρχοφστατ, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει έναν μηχανισμό επιβολής "κυρώσεων στους κακούς μαθητές".

    "Όποια κι αν είναι η λύση που θα δοθεί, το σημαντικό είναι η Ευρώπη να αντλήσει μαθήματα από την ελληνική κρίση και να προικιστεί με μέσα, ώστε να μην επαναληφθεί αυτό που μόλις αντιμετωπίσαμε", σημείωσε εξάλλου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Τζόζεφ Ντολ.

    "Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό όχημα για τα δάνεια, τη χρηματοδότηση και την επαναχρηματοδότηση του χρέους", δήλωσε παράλληλα ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Φιλίπ Λαμπέρ.

    Κοινή δράση Γαλλίας-Γερμανίας κατά των κερδοσκόπων

    Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Γερμανία και η Γαλλία σκοπεύουν τις επόμενες ημέρες να εντείνουν τις προσπάθειές τους κατά των κερδοσκόπων στις χρηματοπιστωτικές αγορές,.

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ θα συντάξουν κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπή Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην οποία θα αναφέρουν τις προτάσεις τους για τη χαλιναγώγηση ή την απαγόρευση κερδοσκοπικών παιχνιδιών σε βάρος τιμών των μετοχών εταιρειών που καταρρέουν ή σε σχέση με ζημιές από δάνεια.

    Η κίνηση αυτή των δύο ηγετών περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για προστασία κατά κερδοσκοπικών παιχνιδιών σε βάρος ολόκληρων χωρών που απειλούνται με χρεοκοπία.

    Τόσο η Γερμανία όσο και η Γαλλία ηγούνται μίας κίνησης μέσα στην Ομάδα των 20 (G20) που έχει στόχο την ενίσχυση της επιτήρησης της παγκόσμιας αγοράς μετά την οικονομική κρίση.

    Σύμφωνα με ένα άρθρο της γερμανικής εφημερίδας "Σιντντόϊτσε Τσάιτουνγκ", το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν να αυξήσουν τον έλεγχο στην πρακτική των λεγόμενων ανοιχτών πωλήσεων μετοχών καθώς και στις συναλλαγές με ασφάλιστρα επισφαλών ομολόγων.

    Διεθνείς Οίκοι

    Επιδείνωση της ελληνικής οικονομίας προβλέπει η Deutsche Bank σε έκθεσή της η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Επισημαίνοντας ότι η επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να οδηγήσει σε χαμηλότερη πιστωτική επέκταση, σε αύξηση του κόστους χρηματοδότησης, στην άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σε πιο απαιτητικές προβλέψεις για επισφαλή δάνεια.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή της Fitch, Κρις Πραις στο Reuters, τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιρλανδία έχουν αξιολογηθεί καταλλήλως, και σημείωσε πως, αν χρειαστεί, το ΔΝΤ ίσως είναι ο καλύτερος δρόμος για την Ελλάδα. Η Fitch αξιολογεί την Ελλάδα με BBB+, δίνοντας αρνητικές προοπτικές.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη σημερινή συνεδρίασή της, επικύρωσε και τυπικά -μετά την πολιτική έγκριση, που έχει ήδη δώσει από την προηγούμενη εβδομάδα- τα νέα πρόσθετα οικονομικά μέτρα, που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση.

    Τα νέα συμπληρωματικά μέτρα, που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και η επίπτωσή τους στον προϋπολογισμό, θα συζητηθούν στις συνεδριάσεις του Eurogroup τη Δευτέρα και του Συμβουλίου ΕCOFIN την Τρίτη, στο πλαίσιο της μηνιαίας εξέτασης, που προβλέπει το προχωρημένο στάδιο επιτήρησης, στο οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

    Αντιδράσεις

    Τη διαδικασία που έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, χαιρέτισε ο εκπρόσωπος της ΝΔ , Πάνος Παναγιωτόπουλος υπενθυμίζοντας την πάγια θέση της ΝΔ, πως η λύση στα προβλήματα της χώρας θα πρέπει να βρεθεί μέσα στο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

    "Η εκδοχή ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, με την ίδια ακριβώς λογική και τις ίδιες αντικοινωνικές συνταγές, δεν αποτελεί απάντηση στους κερδοσκόπους και δεν συνιστά μηχανισμό αλληλεγγύης. Αντίθετα, η εμπειρία από την λειτουργία του ΔΝΤ είναι ότι αποτελεί τον προστάτη των συμφερόντων των κερδοσκόπων αλλά και τον μηχανισμό χρεοκοπίας των κοινωνιών", τόνισε ο Συνασπισμός.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Πρόταση Ρεν για Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο Είδηση: 34151

    [23] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Τριτη, 09 03 2010 15:16

    Με νέες απεργίες και συλλαλητήρια αντιδρούν οι εργαζόμενοι στα μέτρα που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Κλειστές παρέμειναν και σήμερα οι εφορίες, ενώ απείχαν από τα καθήκοντά τους οι δικαστικοί υπάλληλοι έως τις 12:00 το μεσημέρι. Κλειστοί μέχρι και την Πέμπτη θα παραμείνουν οι ΧΥΤΑ όλης της χώρας, ενώ, κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας, στην οδό Πειραιώς, πραγματοποιούν συμβασιούχοι των προγραμμάτων Stage, των οποίων οι συμβάσεις δεν ανανεώθηκαν. Την ίδια ώρα, συνεχίζουν την κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, απολυμένοι της πρώην Ολυμπιακής. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ έχουν εξαγγείλει για την Πέμπτη 24ωρη πανελλαδική γενική απεργία και συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως, ενώ οι βενζινοπώλες ανακοίνωσαν 24ωρη απεργία για τις 18 Μαρτίου.

    Πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη

    Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι ενάντια στα κυβερνητικά μέτρα, με αποκορύφωμα την 24ωρη πανελλαδική απεργία της Πέμπτης που εξήγγειλαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

    Λήγει σήμερα η 48ωρη απεργία των εφοριακών, ενώ οι δικαστικοί υπάλληλοι συνεχίζουν μέχρι την Παρασκευή τις δίωρες στάσεις εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι.

    Για έκτη μέρα, οι απολυμένοι της πρώην Ολυμπιακής κρατούν αποκλεισμένο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην οδό Πανεπιστημίου. Αίτημά τους είναι η υλοποίηση της δέσμευσης για χρηματικές αποζημιώσεις

    Επίσης, συνεχίζεται και η κατάληψη του Εθνικού Τυπογραφείου από υπαλλήλους του υπουργείου Εσωτερικών για να μην τυπωθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ο νόμος για τα νέα οικονομικά μέτρα.

    Αποκλεισμένο και το υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς, από δεκάδες συμβασιούχους των προγραμμάτων Stage, που ζητούν μονιμοποίηση και καταβολή δεδουλευμένων

    Κλειστά θα είναι τα πρατήρια καυσίμων την επόμενη Πέμπτη 18 Μαρτίου, στο πλαίσιο 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών

    Κλειστοί θα παραμείνουν όλοι οι Χώροι Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων μέχρι και την Πέμπτη, μετά από απόφαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για παράταση της διαμαρτυρίας των εργαζομένων στους Δήμους. Το κλείσιμο των ΧΥΤΑ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΟΤΑ, εντάσσεται στις κινητοποιήσεις στα κοινωνικά άδικα μέτρα της κυβέρνησης.

    Χωρίς λεωφορεία, τραμ, τρόλεϊ και προαστιακό θα μείνει την Πέμπτη η Αθήνα. Ο ΗΣΑΠ και το Μετρό θα λειτουργήσουν από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.

    Νέα σημαντικότατα προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι επιβάτες που έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν αεροπορικώς την Πέμπτη, εξαιτίας της νέας 24ωρης απεργίας που έχουν εξαγγείλει οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, συμμετέχοντας στη Γενική απεργίατης ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι με 24ωρη απεργία που θα ξεκινήσει στις 6 το πρωί της πέμπτης και θα λήξει στιις 6 το πρωί της Παρασκευής.

    Την Πέμπτη, το συλλαλητήριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στο Πεδίον του Άρεως, ενώ χωριστή συγκέντρωση την ίδια ώρα και μέρα έχει προγραμματίσει το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια.

    Ψήφισμα αλληλεγγύης από τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων

    Σε ψήφισμα αλληλεγγύης προς τους Έλληνες εργαζόμενους "που αγωνίζονται για να μην περάσουν τα μονομερή, σκληρά, άδικα και αναποτελεσματικά μέτρα περικοπής μισθών και δικαιωμάτων", κατέληξε η σημερινή Εκτελεστική Επιτροπή της ΣΕΣ (Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων) που συνεδρίασε στις Βρυξέλλες.

    Όπως δήλωσε στην παρέμβασή του ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΣ, Τζον Μονκς, την κρίση δεν την προκάλεσαν οι εργαζόμενοι αλλά οι χρηματοπιστωτικές αγορές. «Οι εργαζόμενοι χάνουν τις δουλειές τους, λόγω των κερδοσκοπικών πρακτικών των Λόρδων της Οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζον Μονκς.

    Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΣΕΣ καλεί την Ευρώπη να αναλάβει δράση κατά των κερδοσκόπων και να φανεί αλληλέγγυα προς τα κράτη μέλη της και τους εργαζόμενους. «Η ΣΕΣ ανησυχεί, βλέποντας ότι η Ελλάδα φαίνεται να είναι μόνη της στις κερδοσκοπικές πιέσεις των αγορών, που έχουν ενορχηστρώσει οι "Goldman Sachs" αυτού του κόσμου», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση και συνεχίζοντας τονίζει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέλνουν λάθος μήνυμα: «Οι κερδοσκόποι παραμένουν ανέγγιχτοι, ενώ οι εργαζόμενοι και οι κυβερνήσεις πιέζονται να προχωρήσουν σε περικοπές μισθών, κοινωνικών παροχών και δημόσιων υπηρεσιών».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Συνεχίζεται η κατάληψη του Γενικού Λογιστηρίου Είδηση: 34148

    [24] O Νικόλα Πιοβάνι στο Μέγαρο Μουσικής

    Τριτη, 09 03 2010 14:17

    Για μια συναυλία με τις γνωστές αγαπημένες συνθέσεις του θα βρεθεί στο Μέγαρο Μουσικής, στις 29 Απριλίου, ο Νικόλα Πιοβάνι, βραβευμένος με Όσκαρ για τη μουσική του στην ταινία "La Vita e Bella" ("Η ζωή είναι ωραία") του Ρομπέρτο Μπενίνι).

    Ο Νικόλα Πιοβάνι έχει ιδιαίτερους δεσμούς με την Ελλάδα. Μαθήτευσε δίπλα στον Μάνο Χατζιδάκι, ο οποίος τον παρουσίασε στο ελληνικό κοινό το 1979, στο Φεστιβάλ Ανωγείων, κι αργότερα πάλι ο Μάνος Χατζιδάκις τον σύστησε στον Φεντερίκο Φελίνι για να γράψει μουσική στις ταινίες του "Intervista" και "Τζίντζερ και Φρεντ".

    Ο συνθέτης, που έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με διάσημους σκηνοθέτες, όπως οι Νάνι Μορέτι, Τζουζέπε Τορνατόρε, Μάριο Μονιτσέλι, αδελφοί Ταβιάνι, Μπίγκας Λούνα και Ντούσαν Μακαβέγιεφ, ξεκίνησε την καριέρα του στη μουσική του κινηματογράφου, το 1970, με το "Nel nome del padre" του Μάρκο Μπελόκιο. Έχει, επίσης, γράψει μουσική δωματίου, για θέατρο, τηλεόραση και μπαλέτο.

    Εκτός από το Όσκαρ, που κέρδισε, έχει προταθεί για τα βραβεία GRAMMY και CESAR. Από το 2008 είναι Ιππότης των Γραμμάτων και των Τεχνών του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού. Είδηση: 34139


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 13 March 2010 - 22:44:19 UTC