Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου-Μπαρόζο
  • [02] Συνάντηση Λοβέρδου-ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
  • [03] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις
  • [04] Αποκλεισμός του δρόμου Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας από μαθητές
  • [05] Απάντηση στο νέο φορολογικό ζητούν πολλοί μητροπολίτες
  • [06] Πακιστάν: Νεκροί ισλαμιστές εξτρεμιστές από αμερικανική επιδρομή
  • [07] Σε διαθεσιμότητα δυο αστυνομικοί για την απόδραση κρατουμένων
  • [08] Πυρκαγιά σε μάντρα αυτοκινήτων
  • [09] Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης
  • [10] Χανιά: Ποινές για επεισόδια
  • [11] Νέα ρύθμιση για τα φάρμακα

    [01] Κρίσιμη συνάντηση Παπανδρέου-Μπαρόζο

    Τεταρτη, 17 03 2010 10:48

    Κρίσιμη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα έχει το απόγευμα ο Πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, ο οποίος την Τρίτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εάν δεν ξεκαθαριστεί το είδος της Ευρωπαϊκής βοήθειας. Η συζήτηση για το θέμα παραπέμφθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, μετά την άρνηση της Γερμανίας για στήριξη, παρά την αναγνώριση ότι η Ελλάδα πήρε τα αναγκαία μέτρα. Την αντίθεσή του στην πιθανότητα προσφυγής στο ΔΝΤ εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η απομάκρυνση του κινδύνου υποβάθμισης της οικονομίας μας από τον Οίκο Standard & Poor's, η οποία ωστόσο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστούν πρόσθετα μέτρα.

    Κρίσιμες οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής

    Να αποσαφηνιστεί η μορφή οικονομικής στήριξης από τους εταίρους αναμένει η Αθήνα στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προκειμένου να πάρει αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις της.

    Σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ενώ, αύριο αναμένεται να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο δημόσιας ακρόασης με θέμα την ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.

    Από τη Βουδαπέστη, την Τρίτη, ο Γιώργος Παπανδρέου περιέγραψε την προοπτική προσφυγής της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην περίπτωση που δεν ληφθούν αποφάσεις για το μηχανισμό που θα λειτουργεί απέναντι στις αγορές και τους κερδοσκόπους.

    Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας στην ΕΕ για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής και ζήτησε άμεση απάντηση από τους εταίρους στο θέμα της στήριξης προκειμένου η Ελλάδα να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης και να μπορεί να δανείζεται με τους ίδιους όρους.

    Αμετάβλητη διατηρεί, εν τω μεταξύ, ο Οίκος Standard & Poor's την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αίροντας παράλληλα το καθεστώς πιστοληπτικής της επιτήρησης.

    "Η Ευρώπη να δει το θέμα πολιτικά"

    Για έλλειμμα ηγεσίας στην Ευρώπη, έκανε λόγο ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8. Η Ευρώπη, πρόσθεσε, πρέπει να αφήσει την γραφειοκρατία και να δει τα θέματα πολιτικά, ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων εντός του 2010.

    Η νέα θύελλα μέτρων που έρχεται σε βάρος του λαού είναι προαποφασισμένη από τις Βρυξέλλες, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την κυβέρνηση, επισημαίνει το ΚΚΕ.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει προσχωρήσει πλήρως στις κυρίαρχες λογικές και οδηγεί την κοινωνία σε χρεοκοπία.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Στη Σύνοδο Κορυφής το σχέδιο στήριξης της Ελλάδας Είδηση: 34406

    [02] Συνάντηση Λοβέρδου-ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

    Τεταρτη, 17 03 2010 08:27

    Σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη προχώρησαν το πρωί οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, που συνεχίζουν από χθες 48ωρη απεργία, κι εξακολουθούν να παραμένουν έξω από τα κεντρικά γραφεία της. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται και σήμερα περικοπές ηλεκτροδότησης τις απογευματινές ώρες, λόγω του ελλείμματος που προκαλεί η κινητοποίηση. Στις 12:30, το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο και στη συνέχεια θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ για να αποφασίσει τη συνέχιση ή μη των κινητοποιήσεων.

    Πιθανές διακοπές ηλεκτροδότησης

    Εκτός λειτουργίας έχουν τεθεί περισσότερες από τις μισές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, λόγω της απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι σε αυτήν, αντιδρώντας στις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, και στην αναστολή των προσλήψεων.

    Το "ενθαρρυντικό" στοιχείο είναι οι καλές καιρικές συνθήκες που περιορίζουν την ανάγκη χρήσης κλιματιστικών για θέρμανση. Πάντως, το πρόγραμμα περικοπών, όπως έγινε και χθες, αν χρειαστεί θα εφαρμοστεί από τη ΔΕΗ σε συνεργασία με τον Διαχειριστή του Συστήματος.

    Διακοπή ρεύματος διάρκειας μισής ώρας έγινε στις 6.30 το πρωί της Τετάρτης στις περιοχές Καλλιθέας-Νέας Σμύρνης. Σύμφωνα με τεχνικούς της επιχείρησης, οφείλεται σε βλάβη γραμμής υψηλής τάσης και όχι στην απεργία.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Σε 48ωρη απεργία η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ - Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση Είδηση: 34395

    [03] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Τεταρτη, 17 03 2010 09:12

    Με συλλαλητήρια και άλλες μορφές κινητοποιήσεων, αντιδρούν στα κυβερνητικά μέτρα, οι εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους. Χωρίς εφημερίες γιατρών παραμένουν πολλά νοσοκομεία μετά την άκαρπη συνάντηση των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων, που πραγματοποιούν επ΄αόριστον επίσχεση εργασίας, με την υπουργό Υγειάς, παρά τη δέσμευση της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου ότι θα καταβληθούν άμεσα οι εφημερίες του Δεκεμβρίου. Συμβολικό αποκλεισμό της οδού Αγίου Δημητρίου στο ύψος του διοικητηρίου, από τις 9.40 ως τις 9.45 π. μ. και πεντάλεπτη κατάληψη της Γενικής Γραμματείας Μακεδονίας - Θράκης πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι, μέλη του σωματείου ΕΚΑΒ -2, του Εθνικού Κέντρου ¶μεσης Βοήθειας. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν επίσπευση των μετατάξεων των νεοπροσλαμβανόμενων για να καλυφθούν κενές θέσεις, ανανέωση του στόλου των οχημάτων, εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας, οικονομικά αιτήματα, συνάντηση με την αρμόδια υπουργό κ.α. Οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας στη Θεσσαλονίκη, από τις 8.00 ως τις 11.00 π. μ. και στο διάστημα αυτό θα παραμείνουν με τα ασθενοφόρα τους έξω από το διοικητήριο.

    Χειρόφρενο θα τραβήξουν αύριο για 24 ώρες οι ιδιωκτήτες ταξί, που διαφωνούν με το νέο τρόπο φορολόγησής τους.Κλειστά θα παραμείνουν και τα πρατήρια καυσίμων ενώ κατάληψη των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη προχώρησαν νωρίς σήμερα το πρωί οι εργαζόμενοι της επιχείρησης που συνεχίζουν από χτες τη 48ωρη απεργία. Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι διδάσκοντες στα ΤΕΙ με αφορμή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την επιλογή προϊσταμένων οργανικών μονάδων. Οι εκπαιδευτικοί των ΤΕΙ διαμαρτύρονται λόγω του νομοσχέδιου στο οποίο αποκλείονται από προϊστάμενοι γενικής διεύθυνσης οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 , ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Συνέχεια κινητοποιήσεων στο ΕΣΥ . Είδηση: 34401

    [04] Αποκλεισμός του δρόμου Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας από μαθητές

    Τεταρτη, 17 03 2010 09:04

    Για δύο ώρες, από τις 8:00 έως τις 10:00 το πρωί της Τετάρτης παρέμειναν στο δρόμο Θεσσαλονίκης-Μηχανιώνας, στο ύψος της Περαίας, μαθητές του 1ου και του 2ου Γενικού Λυκείου Θερμαϊκού, διαμαρτυρόμενοι για το θάνατο 17χρονης μαθήτριας, η οποία παρασύρθηκε από αυτοκίνητο το Σάββατο.

    Ζητούν άμεσα μέτρα από την Τροχαία

    Η άτυχη μαθήτρια παρασύρθηκε το περασμένο Σάββατο από ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο στο 18ο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου στο ύψος της Περαίας, που αποτελεί σημείο «καρμανιόλα» για τους πεζούς, όπως καταγγέλλεται.

    Με πρωτοβουλία του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου, συμμαθητές της 17χρονης και κάτοικοι της περιοχής απέκλεισαν το ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση τη Νέα Μηχανιώνα, ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα από την Tροχαία στο σημείο αυτό του δρόμου όπου καθημερινά διέρχονται χιλιάδες οχήματα.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, το επιβατικό αυτοκίνητο με οδηγό 24χρονο στρατιωτικό παρέσυρε τη μαθήτρια και στη συνέχεια προσέκρουσε διαδοχικά σε τρία οχήματα που βρίσκονταν σταματημένα μπροστά σε κόκκινο σηματοδότη.

    Τραυματίστηκαν ελαφρά τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και ο 24χρονος οδηγός.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34397

    [05] Απάντηση στο νέο φορολογικό ζητούν πολλοί μητροπολίτες

    Τεταρτη, 17 03 2010 10:01

    Την έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας ζητούν από το Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο πολλοί μητροπολίτες για να υπάρξει απάντηση στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αρκετοί μητροπολίτες ισχυρίζονται ότι η φορολόγηση με 20% θα πλήξει καίρια το φιλανθρωπικό έργο της εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τους συνεργάτες του για να αποφασίσει εάν θα συγκαλέσει την ιεραρχία ή θα δοθεί απάντηση από την ΔΙΣ.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 34403

    [06] Πακιστάν: Νεκροί ισλαμιστές εξτρεμιστές από αμερικανική επιδρομή

    Τεταρτη, 17 03 2010 09:54

    Τουλάχιστον οκτώ φερόμενοι ως ισλαμιστές εξτρεμιστές σκοτώθηκαν από τις δύο επιθέσεις που εξαπέλυσαν αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) σε περιοχή των φυλών που γειτνιάζει με το Αφγανιστάν, τα ξημερώματα της Τετάρτης. Το Βόρειο Ουαζιριστάν θεωρείται προπύργιο μαχητών που συνδέονται με τους Ταλιμπάν και την αλ Κάιντα.

    Πληθαίνουν οι επιδρομές

    Η πρώτη επίθεση έγινε στο χωριό Χαμζόνι, στην περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν. "Τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη των ΗΠΑ εκτόξευσαν πέντε πυραύλους περίπου στις 07:15 (04:15 ώρα Ελλάδας) εναντίον δύο οχημάτων εξτρεμιστών" είπε ανώτερος πακιστανός αξιωματούχος.

    Η δεύτερη επίθεση έγινε στο χωριό Μιζέρ Μανταχέλ, εναντίον ημιφορτηγού, επίσης στο Βόρειο Ουαζιριστάν, περίπου μία ώρα μετά.

    Η ταυτότητα των θυμάτων παραμένει ακόμα άγνωστη.

    Η περιοχή αυτή υφίσταται όλο και περισσότερες επιδρομές από αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ειδικά μετά την επίθεση αυτοκτονίας η οποία στοίχισε τη ζωή επτά πρακτόρων της CIA στο Αφγανιστάν στις 30 Δεκεμβρίου.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Pakistan drone attacks kill eight 'militants' Είδηση: 34402

    [07] Σε διαθεσιμότητα δυο αστυνομικοί για την απόδραση κρατουμένων

    Τεταρτη, 17 03 2010 09:24

    Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, δυο αστυνομικοί του τμήματος Κω (ο αξιωματικός υπηρεσίας και ο σκοπός κρατητηρίων) ενώ σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος τους για ελευθέρωση κρατούμενων από αμέλεια. Χθες βράδυ απέδρασαν από τα κρατητήρια κόβοντας τα κάγκελα της εισόδου δυο ομογενείς από την Ρωσία και ένας Γεωργιανός, οι οποίοι κρατούνταν για να μεταχθούν στην Αθήνα. Οι δυο ομογενείς συνελήφθησαν αμέσως μετά την απόδραση ενώ ο Γεωργιανός αναζητείται.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 34400

    [08] Πυρκαγιά σε μάντρα αυτοκινήτων

    Τεταρτη, 17 03 2010 08:39

    Έξι αυτοκίνητα καταστράφηκαν και ένα υπέστη σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά σε μάντρα αυτοκινήτων στη Λεωφόρο Βάρης Κορωπίου. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 3.30 το πρωί και σβήστηκε στις 5.30. Για τα αίτια γίνεται έρευνα από το ανακριτικό της πυροσβεστικής.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 34396

    [09] Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης

    Τριτη, 16 03 2010 22:48

    Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες στη Νέα Ιωνία, με αφορμή την 66η επέτειο (15 Μάρτη 1944) του Μπλόκου της Καλογρέζας.

    Τη συγκεκριμένη περίοδο, οι ναζί σαν αντίποινα για τις απεργίες στα λιγνιτωρυχεία της περιοχής, έστησαν μπλόκο και συνέλαβαν 21 Έλληνες και έναν Ιταλό αντιφασίστα, τους οποίους εκτέλεσαν. Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε την Κυριακή 14 Μάρτη, με το μνημόσυνο των εκτελεσθέντων και την κατάθεση στεφανιών στον τόπο της θυσίας, από το Δήμο της Νέας Ιωνίας, τους συγγενείς των εκτελεσθέντων και μαζικούς φορείς της πόλης. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται μέχρι και την Κυριακή 21 Μάρτη.

    Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε αγώνας παλαιμάχων των ομάδων της Νέας Ιωνίας και της ΑΕΚ στο δημοτικό στάδιο της πόλης, ενώ εγκαινιάστηκε και έκθεση ζωγραφικής στον Ιωνικό Σύνδεσμο με θέμα "Ανθρώπινες μορφές".

    Την Τρίτη ξεκίνησε στο συνεδριακό κέντρο Νέας Ιωνίας, σε συνεργασία με το Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων ¶η Στράτη, έκθεση ντοκουμέντων με τίτλο "Πολεμώντας τον άξονα". Ταυτόχρονα όλη την εβδομάδα, πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και ομιλίες στα σχολεία της περιοχής.

    Το Σάββατο στο Δημοτικό θέατρο "Γιάννης Δομνάκης", θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και χαιρετισμοί αντιστασιακών οργανώσεων και συναυλία από την ορχήστρα του Πολιτιστικού Κέντρου (αφιέρωμα στο Νίκο Ξυλούρη).

    Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 21 Μαρτίου, με αγώνες στίβου στο δημοτικό στάδιο με συμμετοχή μαθητών, ανεξάρτητων αθλητών και σωματείων του ΣΕΓΑΣ. Είδηση: 34392

    [10] Χανιά: Ποινές για επεισόδια

    Τριτη, 16 03 2010 22:31

    Καταδικάστηκαν από το μονομελές πλημμελειοδικείο Χανίων, οι επτά από τους οκτώ κατηγορούμενους για επεισόδια που σημειώθηκαν την Τρίτη 9 Μαρτίου, στην πλατεία Χορτατσών στο κέντρο της πόλης, όταν ακροδεξιά στοιχεία συνεπλάκησαν με μέλη αντιρατσιστικών οργανώσεων και στη συνέχεια δημιούργησαν φθορές σε καταστήματα.

    Η βαρύτερη ποινή επεβλήθη σε βάρος 27χρονου για οπλοφορία και κατά συρροή απειλές και εξύβριση και ήταν ποινή φυλάκισης 38 μηνών χωρίς αναστολή. Από τους υπόλοιπους καταδικασθέντες, τέσσερις κρίθηκαν ένοχοι για εξύβριση και απειλές κατά συρροή και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 32 μηνών (στον ένα που είναι υπαξιωματικός του πολεμικού ναυτικού, χωρίς αναστολή).

    ¶λλοι δύο 19χρονοι τιμωρήθηκαν με επιβλήθηκαν ποινές 16 μηνών για κατά συρροή απειλές και εξύβριση καθώς τους αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, ενώ ο όγδοος κατηγορούμενος αθωώθηκε. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Μέλη αντιφασιστικών οργανώσεων τόνισαν πως με την απόφαση του δικαστηρίου "δίνεται ένα καλό μάθημα σε όλους όσους έχουν τρομοκρατήσει την πόλη των Χανίων το τελευταίο χρονικό διάστημα". Έξω από το χώρο των δικαστηρίων συγκεντρώθηκαν δεκάδες άτομα που φώναζαν αντιναζιστικά συνθήματα ενώ έντονη ήταν και η παρουσία της αστυνομίας.

    Υπενθυμίζεται ότι στα Χανιά το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν διάφορα κρούσματα ρατσιστικής βίας με πρόσφατο γεγονός την επίθεση νεοναζιστών σε καθηγήτρια, στην οποία χάραξαν αγκυλωτούς σταυρούς.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 34391

    [11] Νέα ρύθμιση για τα φάρμακα

    Δευτερα, 15 03 2010 22:35

    Νέα τροπολογία κατέθεσε τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη Βουλή (στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΣΠΑ), σε ό,τι αφορά στην ανατιμολόγηση των περίπου 6.500 κυκλοφορούντων φαρμάκων, με σκοπό τη γρηγορότερη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε επίπεδο λιανικής. Με τη νέα τροπολογία επέρχεται σταθμική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης πάνω από 1 δισ. ευρώ, καθιστώντας την χώρα μια από τις τρεις φθηνότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η προσαρμογή των τιμών ''θα γίνει βάσει των χαμηλότερων τιμών των κρατών-μελών της ΕΕ στις οποίες υφίστανται και ανακοινώνονται επίσημα στοιχεία από τις αρμόδιες αρχές των χωρών αυτών, και αφετέρου από τη μείωση των τιμών των ουσιωδώς ομοίων φαρμακευτικών προϊόντων''.

    Αξιοποίηση στοιχείων από το Παρατηρητήριο Τιμών

    Με τις αποφάσεις του υπουργείου μειώνεται ανάλογα και η δαπάνη του Έλληνα ασφαλισμένου κατά το ποσοστό συμμετοχής του και επιτυγχάνεται μείωση του δείκτη τιμών καταναλωτή κατά 0,25%.

    Αυτό που ισχύει σήμερα είναι ότι οι τιμές στη χώρα μας προκύπτουν από τις τρεις φθηνότερες χώρες της ΕΕ, αλλά η ειδοποιός διαφορά είναι ότι, μέχρι τώρα, η συλλογή των στοιχείων γινόταν από τη βιομηχανία και βάσει αυτών των στοιχείων προχωρούσε το υπουργείο στην ανατιμολόγηση.

    Σήμερα αξιοποιείται η πληροφόρηση που έχει το ίδιο το υπουργείο από το Παρατηρητήριο Τιμών και για να μην δημιουργούνται ''αμφιβολίες'' στη βιομηχανία για την αξιοπιστία του συστήματος και για την αποτελεσματικότητα της τροπολογίας, ορίζεται σαφώς ότι τα στοιχεία θα συλλέγονται από όσες χώρες έχουν επίσημα στοιχεία από αρμόδιες αρχές (δηλαδή παρατηρητήρια).

    H χώρα μας σήμερα είναι μια από τις τρεις ακριβότερες χώρες της Ευρώπης σε επίπεδο τιμών φαρμάκων και μέχρι σήμερα η πλειοψηφία των φαρμάκων δεν είχε ανατιμολογηθεί για πολλά χρόνια. Επιπλέον, είναι και η τρίτη πιο ακριβή στον κόσμο στα γενόσημα φάρμακα, με όριο τιμής στο 80% της τιμής του πρωτοτύπου.

    Αν προστεθεί και η άμετρη υπερσυνταγογράφηση και η κατάργηση της λίστας, τότε οδηγούμαστε στην εκτόξευση της φαρμακευτικής δαπάνης το 2009 σε πάνω από έξι δισ. ευρώ.

    Με όσα ορίζει η τροπολογία, περιορίζονται τα στοιχεία που υποβάλλονται από τις φαρμακευτικές εταιρίες μόνο σε ό,τι αφορά ονομασίες και όχι τιμές, αλλάζοντας έτσι και τον τρόπο επιβολής προστίμου σε περίπτωση απόκρυψης στοιχείων (τιμωρία με πρόστιμο ίσο με το δεκαπλάσιο της διαφοράς μεταξύ της τιμής που προκύπτει από τα στοιχεία που υποβάλλει η εταιρεία και της τιμής που επαληθεύει η εταιρεία), ενώ προχωράει η άμεση μείωση της τιμής του πρωτοτύπου στο 80% τουλάχιστον της αρχικής τιμής μετά τη λήξη του διπλώματος ευρεσιτεχνίας και η περαιτέρω μείωση της τιμής των ουσιωδώς ομοίων φαρμάκων από το 80% της αρχικής τιμής του πρωτοτύπου στο 72% τουλάχιστον.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34331


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 March 2010 - 9:54:08 UTC