Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Βομβαρδισμός έξι στόχων στη Λωρίδα της Γάζας
  • [03] Να τεθεί σε αργία ο Ζαγοριανός ζητά ο Υπ.Δικαιοσύνης
  • [04] Π. Γερουλάνος : Σημαντικό τουριστικό ρεύμα από Ρωσία
  • [05] Παπανδρέου: Η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε

    [01] Ομιλία Γ. Παπανδρέου στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Παρασκευη, 19 03 2010 21:31

    Ζητάμε από τους εταίρους μας από τώρα το μηχανισμό για να μπορεί η ΕΕ να παρέμβει στις αγορές, τόνισε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση του πολιτικού συμβουλίου του κόμματος που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας παράλληλα εν όψει της συνόδου κορυφής, ότι πρέπει να στηριχτεί η σταθερότητα στην ευρωζώνη και να υπάρξει πολιτική στήριξη στην ευρωζώνη εναντίον όσων κερδοσκοπούν εναντίον της. "Δεν χρειάζεται φόβος, έχουμε διέξοδο, έχουμε εναλλακτικές λύσεις", σημείωσε ο κος Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει θέμα χρεοκοπίας της χώρας. "Παρά τις δυσκολίες" είπε και παρά τις μυθολογίες που αναπτύσσονται είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.

    "Δεν υπάρχει κανένα θέμα χρεοκοπίας της χώρας".

    Γ. Παπανδρέου

    Αυτό διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον ελληνικό λαό και ταυτόχρονα τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος, το οποίο συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής στη Θεσσαλονίκη. Δεν χρειάζεται φόβος, έχουμε διέξοδο και εναλλακτικές λύσεις τόνισε, επίσης, ο πρωθυπουργός και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι παρά τις δυσκολίες και τη μυθολογία, η χώρα θα τα καταφέρει. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα σχετικά με τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή την Ευρωζώνη και αποκάλεσε άσχετους όσους υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχει θέσει η κυβέρνηση πρέπει να δουλέψουν σκληρά όλοι μαζί, πριν από όλα για να διασωθεί η οικονομία και να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία και την καταδίκη της σε βαθιά ύφεση και παρακμή. Έχουμε όραμα για τον τόπο, τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι θυσίες του λαού θα πιάσουν τόπο. Αναφέρθηκε στην κατάσταση που βρέθηκε η Ελλάδα όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, μια Ελλάδα "διαλυμένη, στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, με τον κίνδυνο να μην μπορέσει να δανειστεί ή να δανείζεται με τοκογλυφικά επιτόκια".

    Ο πρωθυπουργός απέδωσε τη διάλυση του κράτους στην οικονομική και κομματική λεηλασία των προηγούμενων ετών και τόνισε ότι η ΝΔ διαχειρίστηκε επί πέντε χρόνια τα κρατικά ταμεία και τη δημόσια διοίκηση με ανευθυνότητα, εγκληματική αμέλεια και ελαφρότητα. Και το τίμημα που πληρώνουμε σήμερα, πρόσθεσε, είναι τεράστιο. Ζήτησε από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να δώσουν εκείνα το παράδειγμα κατανοώντας όλοι ότι αυτό που προέχει τώρα είναι να προστατευθεί η ίδια η υπόσταση της χώρας με τη σωτηρία της οικονομίας της.

    Το ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, ήταν και παραμένει μια πατριωτική δύναμη και κοιτάει πριν από όλα το συμφέρον της χώρας. Και γι' αυτό, πρόσθεσε, ο ίδιος δεν φοβάται αυτό που πολύ ονομάζουν πολιτικό κόστος. Ο πρωθυπουργός απάντησε προς όσους αναρωτιούνται αν το ΠΑΣΟΚ κινείται στα όρια της ιδεολογίας του, τονίζοντας ότι σε αυτό ακριβώς το μέτωπο δίνει η κυβέρνηση το μεγάλο αγώνα σήμερα. Αυτό τον αγώνα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, δεν μπορούμε να τον δώσουμε μόνοι μας και πρέπει να πείσουμε εταίρους και διεθνείς συνομιλητές μας, ότι εάν δεν μπουν κανόνες στις αγορές και περιορισμοί στους κερδοσκόπους που τζογάρουν κυριολεκτικά σε βάρος ολόκληρων κοινωνιών, το θύμα αύριο δεν θα είναι μόνο η Ελλάδα, αλλά κάθε χώρα που θα βρεθεί σε οικονομική δυσκολία, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη.

    Η Ελλάδα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ζητεί από τους εταίρους της να δημιουργηθεί από τώρα ο μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να μπορεί να παρέμβει στις αγορές και να στηρίξει τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο έργο της κυβέρνησης στους υπόλοιπους τομείς, τονίζοντας ότι μέσα σε πέντε μήνες "έχουμε ανοίξει όλα τα μέτωπα" και μίλησε για μια "πραγματική ανατροπή με την οποία κλείνει ο κύκλος της αδικίας στη χώρα". Ο κ. Παπανδρέου μίλησε και για τα εργασιακά θέματα, τονίζοντας ότι οι όποιες παρεμβάσεις που γίνονται αφορούν την προστασία των εργαζομένων και την καθιέρωση κινήτρων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

    Μίλησε, επίσης, για "ριζική ανατροπή των πάντων στο χώρο της υγείας" και δημιουργία νέων εκπαιδευτικών δομών, όπως και για την εκ βάθρων αλλαγή του διοικητικού συστήματος της χώρας με το σχέδιο "Καλλικράτης".

    Ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλα τα στελέχη και τα μέλη του ΠΑΣΟΚ να εργαστούν σκληρά και συντεταγμένα και να βάλουν απέναντί τους τα συμφέροντα που ζουν από τη διαφθορά και την κακοδιαχείριση και τα οποία προέβλεψε ότι θα πολεμήσουν κάθε αλλαγή που τα πλήττει. Σήμερα, έχουμε μπροστά μας μεγάλες μάχες οι οποίες είναι και μάχες ιδεολογικές και η Ελλάδα αυτή την ώρα μας θέλει πολύ περισσότερο παρόντες από ποτέ. Δεν μπορούμε να χάσουμε ούτε στιγμή πρόσθεσε, και κατέληξε λέγοντας "είμαστε σε διαρκή μάχη".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34541

    [02] Βομβαρδισμός έξι στόχων στη Λωρίδα της Γάζας

    Παρασκευη, 19 03 2010 08:43

    Ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν τουλάχιστον έξι στόχους στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες ώρες αφότου είχε εκτοξευτεί ρουκέτα από την παλαιστινιακή περιοχή, με συνέπεια να σκοτωθεί ένας Ταϊλανδός εργάτης. Δύο άμαχοι τραυματίστηκαν σε μία από τις επιθέσεις των Ισραηλινών, που είχε στόχο μία σήραγγα στα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο. Οι άλλοι στόχοι που επλήγησαν ήταν δύο ανοικτές εκτάσεις στη Χαν Γιούνες και ένα μεταλλουργείο κοντά στην πόλη της Γάζας. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρότεινε την πιθανή λήψη μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης με τους Παλαιστίνιους σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης.

    Συναντήθηκε το "κουαρτέτο" για την Μέση Ανατολή

    "Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι εργαζόμαστε από κοινού με τις άλλες χώρες προς μία ειρηνευτική συμφωνία της οποίας το πλαίσιο όλοι μπορούμε να δούμε, αλλά μέχρι στιγμής κανείς δεν ήταν ικανός να αποσπάσει". Τόνι Μπλερ

    Ο απεσταλμένος του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα ότι ένα άμεσο πακέτο μέτρων το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες μπορεί να οδηγήσει στην επανέναρξη των διμερών συνομιλιών Ισραήλ και Παλαιστινίων, μετά την ένταση που έχει προκληθεί τις τελευταίες μέρες εξαιτίας του συνεχιζόμενου εποικισμού της ανατολικής Ιερουσαλήμ από εβραίους αποίκους.

    Συγκεκριμένα, ο Βρετανός πρωθυπουργός σε δηλώσεις του για την απόφαση του "Κουαρτέτου" για τη Μέση Ανατολή, που συναντήθηκε στη Μόσχα είπε: "Πιστεύω ότι πρέπει όλοι να σκεφτούμε προσεκτικά με ποιό τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε τις ερχόμενες εβδομάδες, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι έμμεσες συνομιλίες, και ενδεχομένως οι μετέπειτα διαπραγματεύσεις, να καταστούν εφικτές και ότι δεν θα αποτυχούν εξαιτίας ενός ή δύο γεγονότων".

    Παράλληλα, όμως εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για την απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να κατασκευάσει νέες κατοικίες στην ανατολική Ιερουσαλήμ.

    "Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη τις τελευταίες εβδομάδες εγείρει βαθιά ανησυχία", δήλωσε ο κ. Μπράουν από το Λονδίνο σε παρέμβασή του στην Ένωση Διεθνούς Τύπου.

    "Θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σπουδαιότητα του παγώματος του προγράμματος εποικισμού, εάν αυτό αποτελεί εμπόδιο στις συνομιλίες που θα μπορούσαν να διεξαχθούν στο μέλλον, μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι αυτή η κίνηση του Ισραήλ προκαλεί "δυσκολίες".

    "Θέλουμε να συνεχιστούν οι συνομιλίες", τόνισε ο Γκόρντον Μπράουν. "Επιθυμούμε μία ειρηνευτική συμφωνία που θα οδηγήσει σε ένα Ισραήλ ασφαλές στο εσωτερικό του και ένα Παλαιστινιακό κράτος οικονομικά βιώσιμο".

    Οξύνεται η ένταση

    Από την πλευρά των Ισραηλινών, εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε ότι επλήγησαν έξι στόχοι, μεταξύ των οποίων ένα εργαστήριο κατασκευής ρουκετών. Ο αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης, Σιλβάν Σαλόμ δήλωσε χθες ότι η χώρα του θα απαντήσει σκληρά στην επίθεση που ρουκέτα που δέχτηκε το Ισραήλ από τη Γάζα, που ήταν την πρώτη μετά από ένα χρόνο.

    Το Ισραήλ ενημέρωσε επίσης με επιστολή διαμαρτυρίας το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί τη χώρα το Σαββατοκύριακο.

    Την ευθύνη για την εκτόξευση της ρουκέτας ανέλαβε η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση Ανσάρ αλ-Σούνα, που πιστεύεται ότι βρίσκεται στην ιδεολογική γραμμή της Αλ Κάιντα, αλλά και οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, που είναι πτέρυγα του κινήματος Φάταχ.

    Η αεροπορική επίθεση του Ισραήλ εναντίον της Γάζας εκδηλώθηκε λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση των μεσολαβητών του κουαρτέτου, στη Μόσχα.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Κλίντον - Νετανιάχου

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Νετανιάχου, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τη Χίλαρι Κλίντον αποσαφήνισε τη θέση του Ισραήλ, μετά τη διαφωνία που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την επέκταση των ισραηλινών οικισμών, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι, είπε από τη Μόσχα όπου βρίσκεται ότι ο Νετανιάχου τηλεφώνησε στην Κλίντον "για να συνεχίσουν τη συζήτησή της περασμένης Παρασκευής". Πρόσθεσε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία συζητήθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες που μπορούν να γίνουν για να βελτιωθεί η ατμόσφαιρα. "Θα εξετάσουμε τις απαντήσεις του πρωθυπουργού", κατέληξε, αρνούμενος να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

    Ο Κρόουλι ανακοίνωσε επίσης ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος για τη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ, θα επισκεφθεί την περιοχή το σαββατοκύριακο για να συναντηθεί τόσο με τον Νετανιάχου όσο και με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    Συνέρχεται το Κουαρτέτο για τη Μέση Ανατολή

    Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν και ο εκπρόσωπος του Κουαρτέτου, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ συναντώνται σε κτίριο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα, όπου θα ξεκινήσουν από την εκτίμηση της κατάστασης.

    Η Κάθριν Αστον, η οποία πραγματοποίησε επίσκεψη στη Λωρίδα της Γάζας, θα ενημερώσει τους εταίρους της για την κατάσταση στον ανθρωπιστικό τομέα.

    Οι προσπάθειες για τη συγκρότηση παλαιστινιακών θεσμών και η οικονομική κατάσταση στη Δυτική Οχθη περιλαμβάνονται επίσης στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών.

    Αρχικά, η συνάντηση του Κουαρτέτου επρόκειτο να προσφέρει την πολιτική στήριξη των μεγάλων δυνάμεων στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, οι οποίες επρόκειτο να αρχίσουν με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον, αλλά ματαιώθηκαν μετά την ανακοίνωση της οικοδόμησης 1.600 νέων κατοικιών στην προσαρτημένη ανατολική Ιερουσαλήμ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters Είδηση: 34498

    [03] Να τεθεί σε αργία ο Ζαγοριανός ζητά ο Υπ.Δικαιοσύνης

    Πεμπτη, 18 03 2010 12:34

    Με έγγραφό του προς τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου Γιώργο Καλαμίδα ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, ζήτησε να παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου (ΑΔΣ) που έκρινε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε προσωρινή αργία ο Πρωτοδίκης Νίκος Ζαγοριανός. Ο 4ος ειδικός ανακριτής ελέγχεται ποινικά και πειθαρχικά για κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος, αδικήματα που του αποδίδονται σε σχέση με τους χειρισμούς του στην υπόθεση Siemens. Μεταξύ άλλων στο έγγραφο του ο κ. Καστανίδης αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστικό συμβούλιο υπερέβη την εξουσία του, διότι έκρινε απαραδέκτως την ουσία της υπόθεσης λαμβάνοντας θέση ως προς τη νομιμότητα των κατηγοριών, παρόλο που είναι σε εξέλιξη ποινική και πειθαρχική έρευνα εις βάρος του κ. Ζαγοριανού.

    Ο κ. Καστανίδης, στο έγγραφό του προς τον κ. Καλαμίδα, ζητεί "να ακυρωθεί η προσβαλλόμενη απόφαση και να τεθεί σε προσωρινή αργία ο Πρωτοδίκης Νίκος Ζαγοριανός μέχρι την αμετάκλητη κρίση επί των κατηγοριών που του αποδίδονται, διότι διώκεται για σοβαρές αξιόποινες πράξεις τις οποίες φέρεται ότι τέλεσε ως ανακριτής κατά τη διάρκεια της διενεργούμενης από τον ίδιο κύριας ανάκρισης, γεγονός που κλονίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34461

    [04] Π. Γερουλάνος : Σημαντικό τουριστικό ρεύμα από Ρωσία

    Παρασκευη, 19 03 2010 22:10

    Αισιόδοξος, ότι φέτος, το τουριστικό ρεύμα, από τη Ρωσία προς τη χώρα μας, θα είναι μεγαλύτερο, από κάθε άλλη φορά, εμφανίστηκε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος, που επισκέπτεται τη Μόσχα, στο πλαίσιο, της διεθνούς έκθεσης τουρισμού.

    Ο κ. Γερουλάνος, συναντήθηκε και με τον Ρώσο ομόλογό του, ενώ ξεναγήθηκε, στο Μουσείο Πούσκιν, από τη διευθύντρια του ιδρύματος, η οποία αναφέρθηκε, με συγκινητικά λόγια, στην αξέχαστη Μελίνα Μερκούρη. Είδηση: 34544

    [05] Παπανδρέου: Η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε

    Παρασκευη, 19 03 2010 16:38

    Ευρετήριο Άρθρου

    Παπανδρέου: "Η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε"

    Ένταση στη Βουλή

    Συνάντηση Καρατζαφέρη- Μητσοτάκη

    Όλες οι Σελίδες

    Την ώρα που στην Ευρώπη παραμένει θολό το τοπίο όσον αφορά τον τρόπο στήριξης της Ελλάδας για να ξεπεράσει το σκόπελο των υψηλών επιτοκίων δανεισμού και χώρες της ΕΕ τάσσονται ακόμα και υπέρ της προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ, στην Αθήνα ο Πρωθυπουργός τόνιζε ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι όφειλε να κάνει και τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης να πάρει τις αποφάσεις της. Ανοιχτό το ενδεχόμενο για όλες τις λύσεις άφησε ο υπουργός Οικονομικών. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωνε ότι η Ελλάδα βρίσκεται τόσο κοντά και τόσα μακριά από το ΔΝΤ όσο πάντοτε και υπογράμμιζε ότι η Ελλάδα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής θα προσπαθήσει να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους ότι δικαιούται την κοινοτική στήριξη.

    Mήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες

    Μία εβδομάδα πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής ο Γιώργος Παπανδρέου μετά την συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, έστειλε μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες εντός της Ε.Ε.

    "Η Ελλάδα έκανε αυτό που έπρεπε και η άλλη πλευρά αυτής της συμφωνίας είναι η αποφασιστικότητα της Ευρώπης να στηρίξει την ευρωζώνη, όχι απλά την Ελλάδα. Είναι η ώρα της Ευρώπης. Αυτή την πρόκληση θα τη συζητήσουμε σε λίγες μέρες και μάλιστα σε μια σημαδιακή για την Ελλάδα μέρα, γιατί είναι και εθνική γιορτή", τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Στην κυβέρνηση επισημαίνουν ότι η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποτελεί πάντα ένα ανοιχτό ενδεχόμενο, χωρίς όμως η επιλογή αυτή να συναρτάται από την στάσης άλλων χωρών.

    "Στο ΔΝΤ είμαστε τόσο κοντά και τόσο μακριά, όσο ήμασταν πάντοτε. Δική μας προτεραιότητα είναι να έχουμε την πολιτική στήριξη της ΕΕ. Εξετάζουμε, όμως, όλες τις δυνατότητες και φυσικά έχουμε "ιερή" υποχρέωση, απέναντι στην οικονομία και την τσέπη του ελληνικού λαού, να προστατεύσουμε το εισόδημά του, με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας απαγορεύει να δανειστούμε με τους τρόπους που δανειζόμασταν μέχρι τώρα", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής και πρόσθεσε ότι "εκείνο το οποίο κάνουμε μέχρι και σήμερα -και θα κάνουμε και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου- είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι πλέον δικαιούμαστε και την υποστήριξή τους, αλλά και την κοινοτική αλληλεγγύη".

    Την ίδια ώρα ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ, "Πρωινή Ενημέρωση" διέψευδε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που ήθελαν στο νομισματοκοπείο να κόβονται δραχμές

    Σε υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο συνέδριο της ΓΣΕΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προεκλογικά έταζε τα πάντα στους πάντες, λέγοντας ότι λεφτά υπάρχουν, ενώ έθεθε ως κόκκινη γραμμή το εισόδημα των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου με Βαν Ρόμπεϊ και Μπαρόζο

    Τηλεφωνική συνομιλία είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βαν Ρόμπεϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Η επικοινωνία έγινε ύστερα από πρόσκληση των δύο αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Συνάντηση Παπούλια-Παπαρήγα

    Οι εξελίξεις στην οικονομία κυριάρχησαν και στην συνάντηση του προέδρου της Δημοκρατίας με την Αλέκα Παπαρήγα.

    "Είτε πάρουμε χρήματα από την ΕΕ, είτε από το ΔΝΤ, οι συνέπειες θα είναι βαριές", δήλωσε η γγ του ΚΚΕ, μετά τη συνάντηση και υπογράμμισε ότι "η ελληνική υπόθεση εμπλέκεται στις οξύτατες αντιθέσεις εντός της ΕΕ, αλλά και στη διαπάλη μεταξύ ευρώ και δολαρίου"

    "Οι ηγετικές δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν το ελληνικό ζήτημα για να λύσουν τους λογαριασμούς τους", πρόσθεσε.

    Ένταση στη Βουλή

    Ένταση επικράτησε στην Βουλή, με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Παπακωνσταντίνου να ανταλλάσει φραστικά πυρά με τον Γιώργο Καρατζαφέρη και τον Αλέξη Τσίπρα.

    Στο πλαίσιο της συζήτησης επίκαιρης επερώτησης του ΛΑΟΣ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί λύση στα προβλήματα της χώρας με την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων, αλλά όχι ζητώντας την με μια λογική που δεν αποδέχεται το πρόβλημα που έχει Ελλάδα.

    "Πρέπει να κάνουμε κάτι για τα δικά μας προβλήματα. Τα προβλήματα των άλλων δεν μπορεί να είναι σημαία ευκαιρίας για εμάς. Εμείς οι ίδιοι να λύσουμε τα προβλήματα μας. Να τα λύσουμε μόνοι μας κατ' αρχάς και να τα λύσουμε πραγματικά, όχι να τα καλύψουμε κάτω από το χαλί, ούτε να τα διαχειριστούμε επικοινωνιακά. Να πιάσουν τόπο όλες οι θυσίες των πολιτών", ανέφερε.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται συχνά στο επίκεντρο αρνητικών δημοσιευμάτων που πληγώνουν περαιτέρω την ήδη πληγωμένη αξιοπιστία της Ελλάδας, και επικαλέστηκε χθεσινή ανύπαρκτη είδηση περί προσφυγής στο ΔΝΤ το τριήμερο του Πάσχα "με αποτέλεσμα την εκτίναξη των σπρεντς σε πρωτόγνωρα επίπεδα".

    Η αντίδραση Γ. Καρατζαφέρη...

    Παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης μίλησε για "υπερβολικές παραχωρήσεις στη Γερμανία που δεν έχουν καμία λογική" και τόνισε "πως ότι μας έχει δώσει η Ευρώπη μας το έχει πάρει πίσω διπλά". Απέδωσε δε την αύξηση των σπρεντς στις συζητήσεις επί συζητήσεων, "όχι από την προοπτική της τυχόν προσφυγής στο ΔΝΤ" και τόνισε ότι η ηττοπάθεια δεν ωφελεί.

    ....και Α. Τσίπρα

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει διαπραγματευτική στρατηγική "και πέφτει από γκάφα σε γκάφα".Τη μία, προσέθεσε, λέει ο πρωθυπουργός ότι δεν ζητάμε δανεικά, αλλά χθες προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι αν δεν μας δώσουν, θα πάμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    "Αλήθεια θέλετε να κάνετε αυτό το έγκλημα; Είπε ο πρωθυπουργός ότι θέλουμε να έχουμε το πιστόλι γεμάτο πάνω στο τραπέζι και χθες πυροβόλησε το πόδι του, με αποτέλεσμα να αυξηθούν τα spread και να πέσει το Χρηματιστήριο, ενώ πήγε στο υπουργικό συμβούλιο και «τα μάζεψε». Πού είναι η επιτυχία των ταξιδιών του πρωθυπουργού;" σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

    Συνάντηση Καρατζαφέρη-Μητσοτάκη

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ συναντήθηκε με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη , δημοσιοποιώντας μάλιστα την πρόταση του για συνάντηση των πολιτικών αρχηγών παρουσία των πρώην πρωθυπουργών.

    "Η χώρα διανύει τη μεγαλύτερη μεταπολιτευτική κρίση, θα ήταν καλή ιδέα να γίνει μια συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τους τρεις κοινοβουλευτικούς πρώην πρωθυπουργούς. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί την κρίση, συντεταγμένα και να διαμορφώσουμε ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση", δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Διχασμένη η Ευρώπη στο ζήτημα της βοήθειας Είδηση: 34527


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 19 March 2010 - 21:52:58 UTC