Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συγγνώμη Πάπα από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης
  • [02] Αποχή δικηγόρων στις 23, 24 και 26/3 για την επιβολή ΦΠΑ
  • [03] Το πρώτο τρισδιάστατο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό κανάλι θα αρχίσει τις μεταδόσεις του τον Απρίλιο
  • [04] Έκρηξη έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών
  • [05] Αποκαλυπτήρια μνημείου στην Πάτρα από τον Χριστόφια
  • [06] ΗΠΑ: Βραβεύεται η αιρετική ποιήτρια, τραγουδίστρια Πάτι Σμιθ

    [01] Συγγνώμη Πάπα από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης

    Σαββατο, 20 03 2010 18:34

    Συγγνώμη από τα θύματα που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά στην παιδική τους ηλικία από Ιρλανδούς ιερείς ζήτησε το Σάββατο με επιστολή του ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ', προσθέτωντας ότι αισθάνεται "ντροπή και τύψεις". Στην επιστολή, ο Πάπας ανακοινώνει την έναρξη έρευνας στις ιρλανδικές επισκοπές, τα ιεροδιδασκαλεία και τα θρησκευτικά τάγματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Την απογοήτευσή τους με το περιεχόμενο της επιστολής του Πάπα, εξέφρασαν τα θύματα. Όπως τονίζουν, η επιστολή επικεντρώνεται στην ευθύνη χαμηλόβαθμων Ιρλανδών ιερέων χωρίς να αναγνωρίζει την ευθύνη του Βατικανού και δεν καλεί σε παραίτηση τον επικεφαλής της Εκκλησίας της Ιρλανδίας, την οποία έχουν ζητήσει οργανώσεις που εκπροσωπούν τα θύματα. Έρευνα για υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών διεξάγει η γερμανική Καθολική Εκκλησία.

    Συνάντηση με τα θύματα

    "Προδώσατε την εμπιστοσύνη που είχαν προς το πρόσωπό σας αθώα νεαρά άτομα και οι γονείς τους. Θα πρέπει να λογοδοτήσετε για αυτό ενώπιον του Θεού και στη δικαιοσύνη" Πάπας Βενέδικτος

    Στο πολυαναμενόμενο αυτό έγγραφο, ο Πάπας Βενέδικτος απευθύνεται στους ιερείς και σε άλλα θρησκευτικά πρόσωπα που έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά παιδιά - έκθεση της ιρλανδικής κυβέρνησης έχει καταγράψει περισσότερες από 300 υποθέσεις από το 1975.

    "Εχετε υποφέρει και πονέσει και λυπούμαι ειλικρινώς" αναφέρει ο Πάπας στην επιστολή, και σημειώνει ότι προτίθεται να συναντηθεί με τα θύματα για να τους ζητήσει από κοντά συγγνώμη.

    Ο ποντίφικας δεν ανέφερε συγκεκριμένα πειθαρχικά μέτρα κατά επισκόπων και άλλων κληρικών που έχουν κατηγορηθεί για συγκάλυψη του σκανδάλου παιδοφιλίας.

    Ο εκπρόσωπός του, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι η επιστολή ήταν ένα "εγκάρδιο" μήνυμα από τον ποντίφικα προς τους Ιρλανδούς Καθολικούς παρά μία σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

    "Αυτό είναι απλώς το πρώτο βήμα μίας μακράς διαδικασίας" είπε από τη Ρώμη ο Λομπάρντι.

    Αξιωματούχοι του ιρλανδικού κλήρου χαιρέτισαν την επιστολή του Πάπα.

    Το Βατικανό κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις όλο και αυξανόμενες αποκαλύψεις για τις φερόμενες σεξουαλικές κακοποιήσεις από ιερείς σε καθολικά σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα αρκετών χωρών όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Βραζιλία και η πατρίδα του πάπα Γερμανία.

    Έρευνα στη Γερμανία

    Κι ενώ το Βατικανό σημειώνει ότι η επιστολή απευθύνεται στην Ιρλανδία, ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στη Γερμανία, αρχιεπίσκοπος Ρόμπερτ Ζέλιτς, επισημαίνει ότι η επιστολή του Πάπα δίνει "σαφείς οδηγίες προς σύσσωμη την Εκκλησία".

    "Το σκάνδαλο με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις δεν είναι μόνο ιρλανδικό πρόβλημα. Είναι ένα σκάνδαλο της εκκλησίας σε πολλά μέρη και είναι ένα σκάνδαλο της εκκλησίας στη Γερμανία. Γι' αυτό θεωρώ ότι η επίπληξη του Πάπα προς τους επισκόπους στην Ιρλανδία είνα ταυτόχρονα και μία επίπληξη προς εμάς. Είμαι ευγνώμων για αυτά τα λόγια" σχολίασε ο Ζέλιτς.

    Η υπόθεση αφορά άμεσα τον βαυαρικής καταγωγής Πάπα Βενέδικτο, ο αδελφός του οποίου διηύθηνε επί 30 χρόνια μία χορωδία στο Ρέγκενσμπουργκ, που έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο.

    Ο αιδεσιμότατος Γκέοργκ Ράτσινγκερ έχει παραδεχτεί ότι χαστούκησε επανειλημμένως αγόρια, που συμμετείχαν στη χορωδία.

    Την ίδια ώρα, η γερμανική Καθολική Εκκλησία διεξάγει έρευνα σχετικά με περισσότερες από 250 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς, που έχουν διαπραχθεί από τη δεκαετία του '50.

    Από αυτές, περίπου οι 160 καταγγελίες σχετίζονται με το Τάγμα των Ιησουϊτών.

    Στα τέλη Ιανουαρίου είδαν το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις μαθητών σε γερμανικό κολλέγιο του Τάγματος κι έκτοτε όλο και περισσότερα θύματα έχουν δημοσιοποιήσει τις εμπειρίες τους.

    Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Το σκάνδαλο παιδεραστίας συγκλονίζει την εκκλησία BBC: Pope Benedict apologises for Irish priests' sex abuse

    Είδηση: 34562

    [02] Αποχή δικηγόρων στις 23, 24 και 26/3 για την επιβολή ΦΠΑ

    Σαββατο, 20 03 2010 15:19

    Η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας συνήλθε το μεσημέρι του Σαββάτου εκτάκτως και αποφάσισε την πανελλαδική αποχή των δικηγόρων από τα καθήκοντά τους για την επερχόμενη Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή 23, 24 και 26 Μαρτίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή ΦΠΑ στις υπηρεσίες των δικηγόρων. Παράλληλα, τις ίδιες μέρες θα απέχουν και οι δικαστικοί επιμελητές.

    Ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Παξινός δήλωσε σχετικά: "Η διάταξη για την επιβολή ΦΠΑ δεν θα βαρύνει εμάς (δικηγόρους) αλλά τον πελάτη".

    Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων για τους λόγους της πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων

    Η Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος μετά την σημερινή έκτακτη σύγκληση της, κατά την οποία αποφάσισε ομόφωνα πανελλαδική αποχή των δικηγόρων την ερχόμενη Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή, 23, 24 και 26 Μαρτίου 2010, λόγω της επιβολής ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές, εξέδωσε ανακοίνωσή και αναφέρει τα εξής:

    1) Η διαβούλευση για το φορολογικό, όπως έχουμε επισημάνει ήταν για λόγους καθαρά επικοινωνιακούς. Εμείς, παρά ταύτα, με συνέπεια και υπευθυνότητα καταθέσαμε τα υπομνήματά μας. Τελικά επικράτησαν οι απόψεις αυτών που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για την αποτυχία του φορολογικού συστήματος.

    2) Η κατάσταση στην Δικαιοσύνη είναι, όπως συνεχώς καταγγέλλουμε, τραγική. Συνέπεια τούτου ο προσδιορισμός γίνεται μετά από 4, 5 και 6 χρόνια και η υπόθεση εκδικάζεται ακόμη πιο αργά. Δηλαδή αρνησιδικία και ο πολίτης πλέον βρίσκεται πλήρως ανυπεράσπιστος στο έλεος της τύχης.

    3) Τι σημαίνει στη σημερινή συγκυρία η επιβολή ΦΠΑ;

    Ότι ο πολίτης θα καταβάλλει επιπρόσθετα 21% για τις νομικές υπηρεσίες, για την προσφυγή στην Δικαιοσύνη.

    Δεν είναι λοιπόν επιβολή ΦΠΑ στους δικηγόρους, όπως ανακριβώς και για λόγους επικοινωνιακούς διαδίδουν, αλλά έμμεσος φόρος στους πολίτες, που προσφεύγουν σε νομικές συμβουλές για υπηρεσίες στα δικαστήρια.

    4) Η πολιτεία όλα αυτά τα χρόνια κωφεύει στα προβλήματα του κλάδου, υποβαθμίζοντάς τα (αν όχι γελοιοποιώντας) με την πλήρη αδράνειά της. Το ερώτημα είναι, θέλουν Δικαιοσύνη τελικά; Θέλουν την απόλυτη πρόσβαση του πολίτη σε αυτή όπως επιτάσσει το Σύνταγμα και η ΕΣΔΑ; Η απάντηση είναι όχι.

    5) Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση να βγει ευθέως, υπεύθυνα, ανυπόκριτα και να πει την αλήθεια στους έλληνες πολίτες, ότι δηλαδή επιβολή ΦΠΑ είναι επιβάρυνση αποκλειστικά και μόνο του πολίτη, του οποίου δυσχεραίνει και καθιστά σχεδόν αδύνατη την προσφυγή στην Δικαιοσύνη.

    6) Η Συντονιστική Επιτροπή των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, στην σημερινή της συνεδρίαση, ομόφωνα, αποφάσισε να προχωρήσει σε τριήμερη προειδοποιητική αποχή κατά την 23, 24 και 26 Μαρτίου 2010, η περαιτέρω δε στάση μας θα αποφασισθεί από την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

    Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι δηλώνουν με τη στάση τους αυτή, κοινωνικοί συμπαραστάτες στη σημερινή κρίση, όπως ο θεσμικός τους ρόλος άλλωστε το επιβάλλει, και όχι συμμέτοχοι στην απορρύθμιση και αναρχία που επιδιώκεται με τη στοχοποίηση επαγγελματικών ομάδων και τάξεων".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34558

    [03] Το πρώτο τρισδιάστατο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό κανάλι θα αρχίσει τις μεταδόσεις του τον Απρίλιο

    Σαββατο, 20 03 2010 12:21

    Στις 3 Απριλίου θα ξεκινήσει στη Βρετανία να μεταδίδει το πρώτο τρισδιάστατο τηλεοπτικό κανάλι της Ευρώπης ανακοίνωσε την Παρασκευή το βρετανικό δορυφορικό "μπουκέτο" BSkyB. Το πρώτο τηλεοπτικό πρόγραμμα που θα μεταδοθεί από το κανάλι αυτό θα είναι ένας ποδοσφαιρικός αγώνας της Πρέμιερ Λιγκ μεταξύ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Τσέλσι. Το κανάλι, που θα ονομάζεται Sky 3D, θα μεταδίδει τις πρώτες εβδομάδες διάφορες αθλητικές αναμετρήσεις και κατόπιν θα προσθέσει στο πρόγραμμά του ταινίες, ντοκιμαντέρ και ψυχαγωγικές εκπομπές.

    Το Sky 3D θα παρέχεται δωρεάν στους συνδρομητές της υπηρεσίας του Sky, όμως οι τηλεθεατές θα χρειαστεί να έχουν μια τηλεοπτική συσκευή που να μπορεί να αναμεταδίδει τρισδιάστατη εικόνα. Σύμφωνα με το BSkyB, πολλές εταιρείες (όπως οι Sony, Samsung, LG και Panasonic) σκοπεύουν να ρίξουν στην αγορά τέτοιους δέκτες. Οι θεατές θα πρέπει επίσης να είναι εφοδιασμένοι με ειδικά γυαλιά.

    Εν αναμονή των ειδικών τηλεοπτικών συσκευών, οι Βρετανοί θα μπορούν να παρακολουθήσουν το Sky 3D από τις περίπου 1000 παμπ σε όλη τη χώρα που έχουν ήδη αποκτήσει συνδρομή.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 34551

    [04] Έκρηξη έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών

    Σαββατο, 20 03 2010 17:38

    Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε δύο λεπτά πριν από τις 16:00, το απόγευμα του Σαββάτου, έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών της Ελληνικής Αστυνομίας, στην οδό Πέτρου Ράλλη 26 στον Ταύρο. Από την έκρηξη, σε στάση λεωφορείου, προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές σε καταστήματα και στην εξωτερική περίφραξη του τμήματος. Εν τω μεταξύ, έκρηξη βόμβας μικρής ισχύος σημειώθηκε τα ξημερώματα στην είσοδο του σπιτιού του προέδρου των μεταναστών Ελλάδος και αντιπροέδρου της πακιστανικής κοινότητας, στα Πατήσια.

    Προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

    Νωρίτερα, άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και στο ALTER λέγοντας ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στο κτίριο μεταγωγών Αττικής (στεγάζεται στον ίδιο χώρο με τη Διεύθυνση Αλλοδαπών), δίνοντας ακριβή στοιχεία για το σημείο που είχε τοποθετηθεί και ζητώντας να αποκλειστούν και τα δύο ρεύματα της Πέτρου Ράλλη.

    Πριν από το τηλεφώνημα, ο σκοπός της Διεύθυνσης Αλλοδαπών είχε δει το ύποπτο αντικείμενο, πλησίασε, διαπίστωσε ότι επρόκειτο για εκρηκτικό μηχανισμό και είχε ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές για αυτό και είχαν ληφθεί μέτρα έγκαιρα. Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν ωρολογιακός και μέσα σε μεταλλικό κουτί.

    Στον τόπο της έκρηξης βρίσκονται συνεργεία του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που ερευνούν το χώρο.

    Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Είδηση: 34560

    [05] Αποκαλυπτήρια μνημείου στην Πάτρα από τον Χριστόφια

    Σαββατο, 20 03 2010 12:31

    Τα εγκαίνια της νέας Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα, τέλεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και χοροστατούντος του Ιερωνύμου. Όπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας η Κυπριακή Δημοκρατία παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώνει, να αναπτύσσεται και να προοδεύει.

    Τα αποκαλυπτήρια μνημείου αγνοούμενου από το 1974 στην Κύπρο, που καταγόταν από τη Αχαΐα, πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στην Πάτρα από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, σε ειδική τελετή, αναγόρευσε τον Κύπριο Πρόεδρο, σε επίτιμο διδάκτορα του Παιδαγωγικού Τμήματος του Πανεπιστημίου της Πάτρας.ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 34554

    [06] ΗΠΑ: Βραβεύεται η αιρετική ποιήτρια, τραγουδίστρια Πάτι Σμιθ

    Σαββατο, 20 03 2010 12:24

    Το "ιερό τέρας" της ροκ κουλτούρας, η Πάτι Σμιθ, θα βραβευτεί για το σύνολο του έργου της από τη μουσική βιομηχανία τον επόμενο μήνα καθώς φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια καριέρας ως τραγουδίστρια, ποιήτρια, ζωγράφος και πολιτική ακτιβίστρια. Η 63χρονη Σμιθ θα τιμηθεί με το Βραβείο των Ιδρυτών της ASCAP (Αμερικανική Εταιρεία Συνθετών, Συγγραφέων και Εκδοτών) κατά τη διάρκεια του δείπνου που θα δοθεί προς τιμήν των συνθετών και των παραγωγών των τραγουδιών που παίχτηκαν περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα το 2009. Η εκδήλωση θα γίνει στις 21 Απριλίου σε ξενοδοχείο του Χόλιγουντ.

    Η Πάτι Σμιθ "επέκτεινε τα όρια της καλλιτεχνικής έκφρασης, εμπνέοντας γενιές ροκ ερμηνευτών σε όλο τον κόσμο", σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της ASCAP, Πολ Ουίλιαμς. "Παραμένει μια χαλκέντερη καλλιτέχνιδα που εργάζεται σε μεγάλη ποικιλία μέσων", προστίθεται στην ανακοίνωση. Με το βραβείο αυτό είχαν τιμηθεί παλαιότερα ο Πολ Μακάρτνεϊ, ο Νιλ Γιανγκ και ο Τομ Γουέιτς.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS Είδηση: 34553


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 20 March 2010 - 17:53:26 UTC