Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κέρδισε το μεγάλο στοίχημα ο Ομπάμα
  • [02] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις - Νέα συνάντηση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τον Υπουργό Εργασίας
  • [03] Αύξηση τιμών έως 30% στις λαϊκές αγορές
  • [04] Κόντρα για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας
  • [05] Διπλή αυτοκτονία στο Αγρίνιο
  • [06] 50 χρόνια από την πρώτη κλήση του ανθρώπου προς το Διάστημα
  • [07] Έντονες διεργασίες για το σχέδιο στήριξης
  • [08] Έκρηξη σε καφετέρια της Αγίας Παρασκευής
  • [09] Άγρια καταδίωξη στον Πειραιά
  • [10] Aεροπορική επιδρομή στη Γάζα
  • [11] 100η επέτειος από την εξέγερση του Κιλελέρ -Δηλώσεις Καρχιμάκη
  • [12] Προς ανασχηματισμό η γαλλική κυβέρνηση
  • [13] Μαδρίτη: Επιδόρπιο με γεύση...ενός γκολ του Μέσι

    [01] Κέρδισε το μεγάλο στοίχημα ο Ομπάμα

    Δευτερα, 22 03 2010 08:31

    Δείτε το video Νίκη ορόσημο για τον Πρόεδρο Ομπάμα, αποτελεί το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της υγείας που έλαβε την Κυριακή την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων. Το νομοσχέδιο που επεκτείνει την ασφαλιστική κάλυψη σε σχεδόν όλους τους Αμερικανού πέρασε με 219 ψήφους λαμβάνοντας τρεις περισσότερες από τις 216 που χρειαζόταν. Οι βουλευτές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα όταν καταγράφηκε η 216η ψήφος. "Αποδείξαμε ότι παραμένουμε ένας λαός ικανός για μεγάλα πράγματα" δήλωσε ο Πρόεδρος Ομπάμα, μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

    Μπαράκ Ομπάμα: Η σωστή ψήφος

    Παράλληλα, ευχαρίστησε τους βουλευτές που υιοθέτησαν τη μεγάλη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, λέγοντας πως δεν ήταν μία εύκολη ψήφος, ήταν όμως η σωστή.

    "Απόψε υπερβήκαμε το βάρος της πολιτικής, ενώ όλοι οι ειδήμονες μας έλεγαν ότι δεν ήταν πλέον δυνατόν", δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος, χαμογελαστός αλλά ταυτόχρονα και συγκρατημένος.

    " Η νομοθεσία αυτή δεν θα διορθώσει όλα όσα ταλαιπωρούν το σύστημα υγείας μας, όμως μας κάνει να κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση ... έτσι μοιάζει η αλλαγή" πρόσθεσε.

    Με το νομοσχέδιο αυτό, που ήταν η κορυφαία προτεραιότητα της εσωτερικής πολιτικής του Ομπάμα προωθούνται οι πιο δραματικές αλλαγές που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες στην υγεία.

    Η μεταρρύθμιση της υγείας, επεκτείνει την υγειονομική περίθαλψη των φτωχών, επιβάλλει νέους φόρους στους εύπορους και απαγορεύει πρακτικές των ασφαλιστικών εταιρειών όπως να αρνούνται να καλύψουν ανθρώπους με ήδη διαπιστωμένα προβλήματα υγείας.

    Πηγή: Reuters - AFP Σχετικά άρθρα: ΗΠΑ: Αντίστροφη μέτρηση για την ψηφοφορία του ν/σ για την περίθαλψη Είδηση: 34586

    [02] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις - Νέα συνάντηση ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τον Υπουργό Εργασίας

    Δευτερα, 22 03 2010 10:10

    Νέα συνάντηση στις 16:00 θα έχει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ με τον υπουργό Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδο προκειμένου να συζητηθεί εκ νέου, το θέμα της περικοπής κατά 10% της κρατικής επιχορήγησης προς το Ταμείο των υπαλλήλων της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. Το ταμείο της ΔΕΗ έχει ενταχθεί στο ΙΚΑ, από το 2008 και τα ελλείμματά του, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο, καλύπτει ο προϋπολογισμός. Η περικοπή αυτού του ποσού συνεπάγεται μείωση των συντάξεων περίπου στο 7%. Ωστόσο, η ΓΕΝΟΠ έχει αποφασίσει 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την Τετάρτη αν δεν βρεθεί λύση ούτε στη σημερινή συνάντηση.

    Συνεχίζονται και αυτήν την εβδομάδα οι κινητοποιήσεις για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.

    Oι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, ενώ οι νοσηλευτές θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας, από τις 11:00 έως τις 3:00, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 έξω από το υπουργείο Υγείας.

    Παράλληλα, συνεχίζουν τις δίωρες στάσεις εργασίας έως αύριο οι δικαστικοί υπάλληλοι. Τριήμερη αποχή από τα δικαστήρια της χώρας, από αύριο (Τρίτη) έως και την Παρασκευή -23,24 & 26 Μαρτίου-,αποφάσισε (το Σάββατο),ύστερα από έκτακτη συνεδρίαση, η Συντονιστική Επιτροπή Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος. Οι δικηγόροι αντιδρούν στην διάταξη του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, που επιβάλει ΦΠΑ στις υπηρεσίες των δικηγόρων. Μαζί με τους δικηγόρους απέχουν και οι δικαστικοί επιμελητές.

    Αύριο, ημέρα κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, η ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει νέο απογευματινό συλλαλητήριο.

    48ωρη απεργία πραγματοποιούν από σήμερα και οι υπάλληλοι εξωτερικής φρούρησης των φυλακών της χώρας, με οικονομικά αιτήματα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 34593

    [03] Αύξηση τιμών έως 30% στις λαϊκές αγορές

    Δευτερα, 22 03 2010 09:55

    Αύξηση τιμών έως και 30% στις λαϊκές αγορές και κινητοποιήσεις προαναγγέλλουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που τα πωλούν στους πάγκους. Αιτία, η απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή ΦΠΑ 10% στις λαϊκές, η οποία όπως λένε οι παραγωγοί θα μετακυλιστεί στις λιανικές τιμές πώλησης, σε συνδυασμό με την αλλαγή του τρόπου φορολόγησής τους. Οι παραγωγοί καταγγέλλουν την κυβέρνηση για "εξαθλίωση και διάλυση του θεσμού των λαϊκών αγορών που χρόνια τώρα στηρίζει τους καταναλωτές με φρέσκα και φτηνά προϊόντα".

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών σημειώνεται: "εμείς δεν εισπράττουμε ΦΠΑ 10% από τους καταναλωτές, η κυβέρνηση τώρα μας λέει να εισπράττουμε, μας οδηγεί υποχρεωτικά σε αύξηση της τιμής των προϊόντων 10%, που μαζί με τον λογιστικό προσδιορισμό του φόρου, θα έχουμε σίγουρη αύξηση του καλλιεργητικού κόστους άλλα 15% έως 20%, με αποτέλεσμα να μην είμαστε πλέον ανταγωνιστικοί και να χάσουν οι λαϊκές αγορές τον χαρακτήρα τους".

    Η επιβολή ΦΠΑ 10% θα οδηγήσει σε ανάλογη αύξηση των τιμών λιανικής ενώ παράλληλα οι παραγωγοί θεωρούν δεδομένη την αύξηση του καλλιεργητικού κόστους από 15 έως και 20% με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον ανταγωνιστικοί και οι λαϊκές αγορές θα χάσουν τον χαρακτήρα τους.

    Το πανελλήνιο όργανο των παραγωγών, μάλιστα ανακοινώνει ότι ξεκινούν κινητοποιήσεις και προτίθενται να παραδώσουν τις άδειές τους μπροστά στη Βουλή και να μην ξαναπάνε στις λαϊκές.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34590

    [04] Κόντρα για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας

    Δευτερα, 22 03 2010 11:11

    Τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια επικαλείται ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδας Ιερώνυμος, ο οποίος χαρακτηρίζει αντισυνταγματική και ανήθικη τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και ζητά να φορολογηθούν μόνο τα καθαρά έσοδα.Το θέμα αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο που συγκαλείται εκτάκτως αύριο. Να πρυτανεύσει ο διάλογος μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας για το θέμα της φορολόγησης της Εκκλησιαστικής περιουσίας και των εσόδων της, ζήτησαν μετά τη συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κι ο Αρχιεπίσκοπος. Δεν αρνούμεθα τη φορολόγηση, αλλά αυτή να γίνει με δίκαιο κι όχι αυθαίρετο τρόπο, είπε ο κ. Ιερώνυμος, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε να μην υπάρξουν καταστάσεις τύπου 1987.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 34598

    [05] Διπλή αυτοκτονία στο Αγρίνιο

    Δευτερα, 22 03 2010 10:27

    Αυτοκτόνησαν τη νύχτα η μητέρα και η αδελφή θύματος του πενταπλού φονικού κυνηγών στο Αγρίνιο το 2006. Τις δυο γυναίκες, την 52χρονη μητέρα και την 16χρονη κόρη της, βρήκε νεκρές στο σπίτι τους στο χωριό Καμαρούλα λίγο μετά τη μια τη νύχτα το άλλο παιδί της οικογενείας του Αλέξη Νικολόπουλου, ο οποίος είχε δολοφονηθεί στις 25 Νοεμβρίου του 2006 μαζί με άλλους 4 κυνηγούς. Δίπλα από τις δυο γυναίκες βρέθηκε ποσότητα εντομοκτόνου και δυο ιδιόχειρα σημειώματα που εξηγούσαν τους λόγους του απονενοημένου διαβήματος.

    Δεν άντεξε η μητέρα του 17χρονου Αλέξη που δολοφονήθηκε από πατέρα και γιο στο Αγρίνιο πριν από 4 χρόνια. Λύγισε 5 μόλις ημέρες μετά την ονομαστική γιορτή του παιδιού της και έδωσε τέλος στη ζωή της με εντομοκτόνο, αφήνοντας σημείωμα στα δύο παιδιά της που άφηνε πίσω, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε μεταξύ άλλων: "Δεν μπορώ άλλο τη ζωή μου, χωρίς τον μικρό μου, τον Αλέξη. Σας ζητάω συγγνώμη."

    Την νεκρή μάνα αντίκρισε η 16χρονη κόρη στην κουζίνα. Με τον ίδιο τρόπο, με εντομοκτόνο αφαίρεσε τη ζωή της, γράφοντας πρώτα ένα σημείωμα στον 24χρονο αδερφό της: "Βρήκα τη μαμά νεκρή. Δεν μπορώ άλλο αυτή τη ζωή. Θα πεθάνω και εγώ."

    Τις δύο γυναίκες βρήκε τα ξημερώματα ο 24χρονος, επιστρέφοντας από την Αθήνα, όπου είχε ταξιδέψει για να δει τον αγώνα μεταξύ του Παναθηναϊκού - Ολυμπιακού.

    Στο χωριό Καμαρούλα κανείς δεν μπορεί να πιστέψει την πρωτοφανή οικογενειακή τραγωδία ενώ από το πρωί οι καμπάνες ηχούν πένθιμα.

    Πηγή: ΝΕΤ, NET 105.8 Είδηση: 34592

    [06] 50 χρόνια από την πρώτη κλήση του ανθρώπου προς το Διάστημα

    Κυριακη, 21 03 2010 19:54

    Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες μέρες από τότε που ο Φρανκ Ντρέικ έστρεψε το ραδιοτηλεσκόπιο του αστεροσκοπείου Green Bank στη Δυτική Βιρτζίνια προς το Ταυ Σέτι, ένα γειτονικό άστρο το οποίο παρουσιάζει ομοιότητες με τον δικό μας Ήλιο. Ο διάσημος Αμερικανός αστρονόμος και οι υπόλοιποι συνάδελφοί του στο αστεροσκοπείο θεώρησαν ότι τα όλο και πιο ισχυρά ραντάρ, οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές - από τις ειδήσεις έως τη δημοφιλή εκείνη την εποχή "Λούσι Μπολ" - σχημάτιζαν ένα τεράστιο "μπουκέτο" ηλεκτρομαγνητικών σημάτων που έφταναν στο διάστημα. Ήλπιζαν ότι τα σήματα αυτά θα έφταναν κάποια στιγμή στα αυτιά των εξωγήινων και ότι κι εκείνοι με τη σειρά τους θα έστελναν τα δικά τους σήματα στον Homo Sapiens.

    Το σχέδιο Ozma, όπως ονομάστηκε από την παραμυθένια χώρα του Οζ, ήταν η πρώτη απόπειρα της ανθρωπότητας να έρθει σε επαφή με την εξωγήινη ζωή. Ο τεχνικός εξοπλισμός ήταν αρκετά φτωχός: ο ραδιοφωνικός δέκτης λειτουργούσε με ηλεκτρικές λυχνίες, δεν υπήρχε υπολογιστής και για την ηχογράφηση των εξωγήινων σημάτων είχε επιστρατευθεί ένα μαγνητόφωνο.

    Αλλά και στα πενήντα χρόνια που έχουν περάσει από τότε οι επιστήμονες εξακολουθούν να "περιμένουν στο ακουστικό τους", παρά τα σαφώς πιο εξελιγμένα συστήματα επικοινωνίας που έχουν επιστρατεύσει ψάχνοντας σε εκατομμύρια διαφορετικές συχνότητες και εκατοντάδες άστρα. Γιατί δεν έχει φτάσει ούτε ένα μήνυμα στη Γη έπειτα από μισό αιώνα ερευνών;

    Το ερώτημα αυτό τέθηκε για πρώτη φορά από τον νομπελίστα Ενρίκο Φέρμι, έναν από τους εμπνευστές της κβαντικής φυσικής.

    Ο Ιταλός επιστήμονας υπέθεσε ότι εάν η ευφυής ζωή είναι κάτι συνηθισμένο στο σύμπαν θα έπρεπε να είχαμε έρθει σε επαφή μαζί της εδώ και πολύ καιρό. Εξάλλου, η Γη είναι σχετικά νέα με αστρονομικούς όρους, ενώ οι εξωγήινοι πολιτισμοί, οπουδήποτε και αν βρίσκονται στο σύμπαν, είχαν δισεκατομμύρια χρόνια για να εξελιχθούν και να έρθουν σε επαφή με την ανθρωπότητα. Η υπόθεση αυτή είναι γνωστή στην επιστήμη ως "το παράδοξο του Φέρμι" και παρά τις προσπάθειές τους οι αστρονόμοι αδυνατούν μέχρι σήμερα να το λύσουν.

    Το "πρόβλημα" για τους ίδιους είναι ότι ο Γαλαξίας μας δεν παρουσιάζει και πολύ ενδιαφέρον: έχει μεν 100 δισεκατομμύρια άστρα, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ μεγάλα, πολύ θερμά ή πολύ ψυχρά και ζουν πολύ λίγο για να συντηρήσουν πλανήτες που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν κάποιο είδος ευφυούς ζωής.

    Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι γι' αυτή την έλλειψη επικοινωνίας, όπως γράφει ο επιστημονικός συντάκτης της εφημερίδας Observer Ρόμπιν ΜακΚί.

    Μπορεί η εξωγήινη ζωή να είναι κοινός τόπος, αλλά σπάνια περιλαμβάνει σύνθετα όντα. Κατά πάσα πιθανότητα, πολλοί πλανήτες φιλοξενούν απλώς μονοκύτταρους οργανισμούς, η νοημοσύνη των οποίων απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ευφυής. Επειτα, είναι πολύ πιθανό οι συνθήκες που δημιουργήθηκαν στον δικό μας πλανήτη να είναι εξαιρετικά σπάνιες, όπως υποστηρίζουν οι αστρονόμοι Πίτερ Ντ. Γουάρντ και Ντόναλντ Μπράουνλι στο βιβλίο τους "Σπάνια Γη: Γιατί η Σύνθετη Ζωή Είναι Ασυνήθιστη στο Σύμπαν". Κατά τη δική τους άποψη, η Γη είναι η πρώτη γαλαξιακή ακίνητη περιουσία: Κατ' αρχάς, γιατί ο Ηλιος είναι ένα πολύ σταθερό άστρο, απρόσβλητο από θυελλώδεις διακυμάνσεις ακτινοβολίας, οι οποίες θα μπορούσαν να καταστρέψουν τη ζωή. Δεύτερον, το ηλιακό μας σύστημα βρίσκεται σε ένα ήσυχο και ασφαλές μέρος στα «προάστια» του Γαλαξία μας και συνεπώς προστατεύεται από τα γειτονικά άστρα. Έπειτα, ο κόσμος μας έχει την τύχη να διαθέτει ένα σχετικά μεγάλο φεγγάρι, το οποίο βοηθά στη σταθερότητα της περιστροφής της Γης κι επομένως του κλίματος.

    Μια άλλη υπόθεση που θα μπορούσε να εξηγήσει αυτή τη μακρά σιωπή από την άλλη γραμμή του σύρματος είναι ότι οι εξωγήινοι μπορεί να είναι απλώς σαν κι εμάς: αρκετά έξυπνοι για να αναπτύξουν τεχνολογία, αλλά όχι τόσο ευφυείς για την ελέγξουν. Μήπως υπήρξαν εξωγήινοι πολιτισμοί στον Γαλαξία πριν χιλιάδες χρόνια που οδηγήθηκαν στην αυτοκαταστροφή; Την υπόθεση αυτή προκρίνουν ορισμένοι ειδικοί, αλλά με αρκετούς συναδέλφους τους, που συμμετέχουν στα προγράμματα SETI (Ερευνα για την εξωγήινη νοημοσύνη), να διαφωνούν: Η απουσία αποδείξεων, λένε, είναι πολύ διαφορετική από την απόδειξη της απουσίας των εξωγήινων.

    Κι αν υπάρχουν κάπου «κοντά», πώς είναι οι εξωγήινοι; Οι περισσότεροι αστρονόμοι συμφωνούν στην εκτίμηση ότι σε αυτό το ερώτημα δεν υπάρχει μια απάντηση: θα μπορούσαν να έχουν οποιαδήποτε μορφή και σχήμα. Το πιο πιθανό, πάντως, είναι ότι πρόκειται για όντα με βασικό συστατικό τον άνθρακα όπως εμείς και ότι ζουν σε έναν κόσμο γεμάτο νερό - τη μήτρα της ζωής. Με βάση αυτό το σκεπτικό, ορισμένοι ειδικοί υποθέτουν ότι «εμείς» κι «αυτοί» μπορεί να έχουμε πολύ περισσότερες ομοιότητες απ' όσες μπορούμε να φανταστούμε.

    Ο Σίμον Κόνγουεϊ Μόρις, καθηγητής Παλαιοντολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σημειώνει ότι με βάση τη διαδικασία της βιολογικής σύγκλισης - δηλαδή την παραγωγή παρόμοιων ειδών από οργανισμούς με διαφορετική εξελικτική καταγωγή - είναι πολύ πιθανό οι εξωγήινοι να μοιάζουν στον άνθρωπο αν όχι στη μορφή τουλάχιστον στη νοοτροπία και τη συμπεριφορά. Για τον Βρετανό καθηγητή αυτό δεν είναι απαραίτητα ένα καλό νέο: ο άνθρωπος εξαφάνισε πολλά είδη από τον πλανήτη μεταξύ των οποίων τους Νεάντερταλ. Οι εξωγήινοι θα μπορούσαν να είναι το ίδιο κακοί εάν όχι χειρότεροι. Μήπως θα ήταν καλύτερα, λοιπόν, να μην σηκώσει κανείς εδώ το τηλέφωνο αν και όποτε χτυπήσει;

    Οι ειδικοί πάντως θα συνεχίσουν να στέλνουν τα σήματά τους. Και παρά τα πενήντα χρόνια που έχουν περάσει από εκείνον Απρίλιο του 1960, οι περισσότεροι από αυτούς εξακολουθούν να αισιοδοξούν: "Δεν νομίζω ότι αυτή η σιωπή είναι απόκοσμη", δήλωσε σε ένα συνέδριο που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα ο Φρανκ Ντρέικ."Αντιθέτως, είναι απολύτως προβλέψιμη". "Δεδομένου ότι ο γαλαξίας περιλαμβάνει 100 δισεκατομμύρια άστρα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ψάξουμε περίπου 10 εκατομμύρια άστρα για να έχουμε μια ρεαλιστική πιθανότητα να εντοπίσουμε έναν πολιτισμό. Αυτό φυσικά δεν θα συμβεί στη διάρκεια της ζωής μου. Ενδεχομένως δεν θα συμβεί ούτε στην επόμενη γενιά. Αλλά μια μέρα θα έρθουμε σε επαφή. Είμαι σίγουρος γι' αυτό".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34584

    [07] Έντονες διεργασίες για το σχέδιο στήριξης

    Δευτερα, 22 03 2010 10:08

    Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που διανύουμε για την ελληνική οικονομία. Έντονες είναι οι διαβουλεύσεις στους κόλπους της Ε.Ε. για το σχέδιο στήριξης προς τη χώρα μας ενόψει της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη, με τη γερμανική πλευρά να τηρεί σκληρή στάση και τον πρόεδρο της Κομισιόν να ασκεί πιέσεις υπέρ της λήψης απόφασης για βοήθεια. Τηλεφωνική επικοινωνία συνομιλία είχαν την Κυριακή Γιώργος Παπανδρέου και Αγγελα Μέρκελ, κατά την οποία συζητήθηκαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη αλλά και τα ιδιαίτερα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Στο μεταξύ, σε υψηλούς τόνους αναμένεται να διεξαχθεί το απόγευμα η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.

    Τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου - Μέρκελ

    Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τους εταίρους της, επανέλαβε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

    Ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η E.E. θα πρέπει να διασφαλίσει και να ενισχύσει την σταθερότητα της Ευρωζώνης και ζήτησε πολιτική στήριξη εναντίον των κερδοσκόπων που αφαιρούν από τη χώρα τη δυνατότητα να δανειστεί με όρους που θα της επιτρέψουν να ανασάνει.

    Η Αγγελα Μέρκελ επαναβεβαίωσε τη στήριξή της στη μεταρρυθμιστική πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και την αποφασιστικότητα της ΕΕ να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για να διασφαλίσει σταθερότητα στη ζώνη του Ευρώ.

    Νωρίτερα, ωστόσο είχε επισημάνει ότι αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από χρήματα και ότι το θέμα δεν θα είναι στην ατζέντα της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

    Πιέσεις Μπαρόζο προς Βερολίνο

    Την ίδια ώρα, πιέσεις προς τη Γερμανίδα καγκελάριο ασκεί ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καλώντας το Βερολίνο να εγκρίνει ένα μηχανισμό βοηθείας για την Ελλάδα.

    "Είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας να διασφαλίσει τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης. Είμαι λοιπόν σίγουρος ότι η Γερμανία θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην επίλυση της παρούσας κρίσης", τονίζει σε συνέντευξη του, στο σημερινό φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt.

    Υπογραμμίζει ακόμα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα "να λύσει με επείγουσα διαδικασία" το ελληνικό πρόβλημα και αυτό, όπως είπε, "ανεξάρτητα από την πολιτική ατζέντα των κρατών-μελών" υπαινισσόμενος τις πολιτικές ισορροπίες στη Γερμανία.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαβεβαιώνει ακόμα ότι " ο μηχανισμός βοηθείας που εμείς έχουμε προτείνει δεν προσκρούει στον κανόνα του "no bail out" της συνθήκης της ΕΕ, αλλά ούτε και στα συντάγματα των χωρών".

    Την στιγμή δε που η Γερμανία θα ήθελε τον αποκλεισμό των χωρών με ελλειμματικό προϋπολογισμό από τη ζώνη του Eυρώ, ο Ζοζέ Μπαρόζο αναφέρει " το θέμα ενός αποκλεισμού δεν υφίσταται αυτή τη στιγμή, γιατί δεν προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη".

    Στήριξη από Μπερλουσκόνι και ισπανική Προεδρία

    Την ίδια ώρα, την απόλυτη στήριξη του στην παροχή οικονομικής βοήθειας στη χώρα μας από την Ε.Ε. εξέφρασε με δήλωσεις του στο Reuters ο Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    Από την πλευρά της η ισπανική Προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε ότι θέλει να επιτύχει την έγκριση της αρχής της χορήγησης οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα στη διάρκεια της συνόδου των ευρωπαίων ηγετών αυτήν την εβδομάδα, παρά τη μεγάλη επιφυλακτικότητα της Γερμανίας.

    "Η ισπανική προεδρία θα εργαστεί για το θέμα αυτό", δήλωσε σε δημοσιογράφους ο ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος. "Είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, του ευρώ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να προσφέρουμε την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη που πιστεύω ότι αξίζει η Ελλάδα, λόγω των μέτρων που έχει ήδη πάρει η κυβέρνηση Παπανδρέου", πρόσθεσε.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Σχετικά άρθρα: Προς αναζήτηση κοινού μετώπου στην Ευρωζώνη

    Είδηση: 34591

    [08] Έκρηξη σε καφετέρια της Αγίας Παρασκευής

    Δευτερα, 22 03 2010 09:52

    Έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού σημειώθηκε στις 4.40 τα ξημερώματα στην είσοδο καφετέριας στην Αγία Παρασκευή, επί της οδού Αγίου Ιωάννου 65. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, πρόκειται πιθανότατα, για μασούρι δυναμίτη με βραδύκαυστο φυτίλι, το οποίο πέταξαν άγνωστοι περνώντας από το σημείο. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια της καφετέριας και διπλανού καταστήματος. Η ενέργεια αποδίδεται από την αστυνομία, σε προσωπικές ή άλλες διαφορές.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 34589

    [09] Άγρια καταδίωξη στον Πειραιά

    Δευτερα, 22 03 2010 09:52

    Θρίλερ θυμίζει η αρπαγή γυναίκας από 35χρονο τη νύχτα στο Περιστέρι, ο οποίος συνελήφθη έπειτα από άγρια καταδίωξη στον Πειραιά, λίγη ώρα αργότερα. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την αστυνομία, γύρω στα μεσάνυχτα 35χρονος, ελληνικής υπηκοότητας, ο οποίος είναι χρήστης ναρκωτικών, άρπαξε με την απειλή πιστολιού 38χρονη γυναίκα στο δρόμο, στην οδό Αλκμήνης 15, στο Περιστέρι και την επιβίβασε με τη βία σε ΙΧ αυτοκίνητο, που έκλεψε την ώρα εκείνη από το σημείο. Λίγα λεπτά αργότερα και ενώ κατευθύνονταν προς τον Πειραιά, σταμάτησε άλλο διερχόμενο ΙΧ αυτοκίνητο, έβγαλε με την απειλή του όπλου τον οδηγό έξω και κρατώντας πάντα όμηρο τη γυναίκα, συνέχισε την πορεία του με το νέο όχημα.

    Περιπολικά της αστυνομίας τον εντόπισαν και άρχισε καταδίωξη, κατά την οποία ο δράστης πυροβόλησε εναντίον των αστυνομικών. Τελικά στην περιοχή των Καμινίων, αφού εγκατέλειψε τη γυναίκα, συνελήφθη και οδηγήθηκε στην Ασφάλεια.

    Όπως λένε οι αστυνομικοί, το πιστόλι του ήταν αεροβόλο με αμπούλες, ενώ ο ίδιος ανακρινόμενος, έλεγε ακατανόητα πράγματα.

    Σήμερα θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34588

    [10] Aεροπορική επιδρομή στη Γάζα

    Δευτερα, 22 03 2010 09:31

    Ισραηλινή επιδρομή σημειώθηκε στη διάρκεια της νύχτας στη νότια Λωρίδα της Γάζας, μετά την εκτόξευση παλαιστινιακών πυραύλων, ανακοίνωσε παλαιστινιακή πηγή. Τα ισραηλινά αεροσκάφη επιτέθηκαν σε σήραγγα στον τομέα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Στρατιωτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε την επιδρομή, τονίζοντας πως η αεροπορία έπληξε σήραγγα μέσω της οποίας μετέφεραν παράνομα όπλα. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η επιδρομή είναι η απάντηση στις αυξημένες επιθέσεις ρουκετών τις τελευταίες ημέρες.

    Όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, από την Πέμπτη έχουν εκτοξευθεί εννιά ρουκέτες από την Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ταϊλανδέζος εργάτης στο νότιο Ισραήλ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34587

    [11] 100η επέτειος από την εξέγερση του Κιλελέρ -Δηλώσεις Καρχιμάκη

    Κυριακη, 21 03 2010 19:38

    Παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλη Καρχιμάκη και της πολιτικής ηγεσίας της Λάρισας και λίγων αγροτών, τιμήθηκε την Κυριακή η 100η επέτειος από την εξέγερση του Κιλελέρ, στον χώρο του ομώνυμου μνημείου. Στην εκδήλωση και με φόντο την πολλαπλή κρίση της ελληνικής οικονομίας, υπήρξαν πολλές αναφορές σε μια διαμορφούμενη αγορά «νέων, τσιφλικάδων από τη μια και κολίγων από την άλλη». Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη στην εκδήλωση, η β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ροδούλα Ζήση, ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Γρ. Αλεξιάδης και οι εκπρόσωποι της ΣΥΔΑΣΕ και της πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Αν. Χατζηγιάννης και Λεων. Πολυμενάκης.

    Για "σύγχρονους εκφραστές καταδυνάστευσης του αγρότη που χρησιμοποιούν άλλες μορφές, όπως της πολιτικής "αγγαρείας", των προνομιακών σχέσεων και συμφερόντων, της διάσπασης και αποδυνάμωσης των συνδικαλιστικών κινημάτων", στέλνοντας μήνυμα αγώνα, ενάντια "σε κάθε είδους "τσιφλικάδες" που απομυζούν τον ιδρώτα των πραγματικών εργατών γης αλλά και θύτες κάθε μορφής που θέλουν να εγκλωβίσουν τον αγρότη με αδιέξοδα μικροπολιτικά παιχνίδια", έκανε λόγο στην αρχή της ομιλίας του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλης Καρχιμάκης,.

    Αρνούμενος, όπως είπε, να ωραιοποιήσει τη σκληρή πραγματικότητα, αναφέρθηκε στους νεκρούς του Κιλελέρ τους οποίους ζήτησε να τιμήσει παραθέτοντας «όχι πολιτικές ρητορείες αλλά έργο που υλοποιείται», όπως:

    - το αγροτικό κτηματολόγιο που για πρώτη φορά διαθέτει η χώρα, - την επανάκτηση της αξιοπιστίας και της συνέπειάς μας απέναντι στους εταίρους μας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, - τη σύνταξη εθνικού συνταγολογίου για τα αγροτικά εφόδια οι τιμές των οποίων θα είναι ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων της Ε.Ε. - στην εφαρμογή με όρους διαφάνειας της διανομής του εθνικού αποθέματος και των ποιοτικών παρακρατημάτων - την αύξηση της επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες από το 7% στο 11% και - την ένταξη των αγροτών στο νομοσχέδιο για τη ρευστότητα της οικονομίας και το ΤΕΜΠΜΕ.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Καρχιμάκης στην αναμόρφωση του κανονισμού ασφάλισης της φυτικής παραγωγής, εντάσσοντας νέα ζημιογόνα αίτια λόγω των κλιματικών αλλαγών, με ταχύτερη και δικαιότερη κατανομή των αποζημιώσεων. Ενώ στάθηκε στο νομοσχέδιο (βρίσκεται στο στάδιο της κοινωνικής διαβούλευσης) για την αναμόρφωση του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και -στη συνέχεια- κατάθεσης νομοσχεδίου για Ενιαίο Μητρώο Αγροτών και επεξεργασίας ρυθμίσεων για την εξυγίανση του Συνεταιριστικού Κινήματος.

    Αναφορές οι οποίες προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις, αφού το μεν σχέδιο νόμου για το συνδικαλισμό φάνηκε να απορρίπτεται ως άκαιρο και αναποτελεσματικό, ενώ θετικές ήταν εκείνες για την ανάγκη δημιουργίας νέων και ισχυρών συνεταιρισμών.

    Καλώντας όλους σε μια «μάχη για την ποιότητα», ο υφυπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εξήγγειλε την ανασυγκρότηση των φορέων ελέγχου της ποιότητας των τροφίμων και τη δημιουργία ενός «διατροφικού Τειρεσία» για όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν τη διατροφική νομοθεσία ή αισχροκερδούν, καθώς και τη δημιουργία μητρώου εμπόρων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων για να αποτραπούν τα φαινόμενα των «ελληνοποιήσεων» και άλλων αθέμιτων τρόπων ανταγωνισμού.

    Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Αθαν. Κοκκινούλης, σημείωσε ότι οι αγρότες είναι σε διαρκή εξέγερση για να παραμείνουν στα χωράφια τους, στέλνοντας το μήνυμα: "ότι δεν μπορούμε να πάρουμε με το καλό θα το παίρνουμε με το "άγριο" στο δρόμο". Ο κ. Κοκκινούλης κάλεσε τον υφυπουργό και την κυβέρνηση να ασκήσουν πολιτικές που θα μετατρέπουν σε πλεονέκτημα τον μικρό αγροτικό κλήρο, να αποφασίσουν αν θέλουν ζωντανά τα χωριά με τους νέους να ασχολούνται με τη γεωργία, να δημιουργηθεί παρατηρητήριο τιμών αγροτικών προϊόντων καθώς και να γίνουν προσπάθειες ανάπτυξης εθνικής καταναλωτικής συνείδησης. Τέλος, διαβεβαίωσε τον κ. Καρχιμάκη ότι η ΕΑΣ θα είναι αρωγός στην σύσταση νέου συνεταιριστικού κινήματος.

    Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Καρχιμάκης στην ομιλία του απέφυγε να αναφερθεί στο θέμα του "Αχελώου" κάνοντας μόνον μια έμμεση αναφορά διαβεβαιώνοντας ότι "ως κυβέρνηση δε θα αφήσουμε να ερημοποιηθεί η Θεσσαλία, υλοποιώντας και τα μικρά και τα μεγάλα έργα που απαιτούντα".

    Ο νομάρχης Λάρισας Λουκάς Κατσαρός και ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας Αθ. Κοκκινούλης κάλεσαν την κυβέρνηση να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο θέμα, ενώ ο βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Αστερ. Ροντούλης έκανε λόγο για ανεπιθύμητους υπουργούς (εννοώντας την υπ. Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη) και αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Καρχιμάκη έκανε λόγο για πολύ «μπλα, μπλα, αλλά χωρίς λέξη για τον Αχελώο».

    Για "αποκαλυπτήρια της κυβέρνησης", έκανε λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος.

    Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των νεκρών του Κιλελέρ και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

    Είδηση: 34583

    [12] Προς ανασχηματισμό η γαλλική κυβέρνηση

    Δευτερα, 22 03 2010 11:27

    Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν συζήτησε στο μέγαρο των Ηλυσίων με τον πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί τον ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης, την επομένη της συντριπτικής ήττας της δεξιάς στις περιφερειακές εκλογές. Ο πρωθυπουργός δήλωσε την Κυριακή ότι αναλαμβάνει το μέρος της ευθύνης που του αντιστοιχεί, μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών κατά τον οποίο επισφραγίσθηκε η νίκη της αριστεράς το σύνολο σχεδόν των περιφερειών της Γαλλίας, κατά τη διάρκεια μιας ψηφοφορίας που είναι η τελευταία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012.

    Ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, Κλοντ Γκεάν, έχει ήδη διευκρινίσει ότι ο Φρανσουά Φιγιόν δεν πρόκειται να υποβάλει την παραίτησή του και ότι οι αλλαγές στη σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος θα είναι περιορισμένες.

    Το δεξί χέρι του Σαρκοζί στο Μέγαρο των Ηλυσίων δήλωσε το βράδυ των εκλογών ότι ο πρόεδρος είναι αποφασισμένος "να ακούσει το μήνυμα" των Γάλλων ψηφοφόρων και ότι θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό "έναν τεχνικό ανασχηματισμό" της κυβέρνησης.

    Οι σοσιαλιστές και οι οικολόγοι, εκλογικοί τους σύμμαχοι, εξασφάλισαν το 54,12% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, ενώ η δεξιά περιορίσθηκε στο 35,53%. Το Εθνικό Μέτωπο του Ζαν-Μαρί Λε Πεν συγκέντρωσε το 9% των ψήφων, επικυρώνοντας την επιστροφή του στη γαλλική πολιτική σκηνή.

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Προηγουμενο άρθρο: Σφοδρή ήττα Σαρκοζί Είδηση: 34599

    [13] Μαδρίτη: Επιδόρπιο με γεύση...ενός γκολ του Μέσι

    Παρασκευη, 19 03 2010 18:16

    Ένα φιλόδοξο πιάτο προετοιμάζει ενα από τα διασημότερα καταλονικά εστιατόρια, με τρία αστέρια Michelin. Πρόκειται για ένα επιδόρπιο, το οποίο θα αφήνει την ίδια αίσθηση που αφήνει ένα ...γκολ από το ίνδαλμα της Βαρκελώνης, τον Λιονέλ Μέσι, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της αθλητικής εφημερίδας Marca.

    Ο Γιόρντι Ρόκα, ένας από τους τρεις αδελφούς-ιδιοκτήτες του εστιατορίου Celler de Can Roca, που βρίσκεται στην καταλανική πόλη Τζιρόνα, δήλωσε στην εφημερίδα ότι "επεξεργαζόμαστε την ιδέα του να παρασκευάσουμε ένα επιδόρπιο σαν γκολ του Μέσι".

    "Τα πάντα μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για κάποιο από τα πιάτα μας", λέει ο Ρόκα χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το επιδόρπιο, το οποίο προετοιμάζει εδώ και έξι μήνες. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι θα προσκαλέσει τον 22χρονο Μέσι στην Τζιρόνα για να δοκιμάσει το επιδόρπιο που θα φέρει το όνομά του.

    ΠΗΓΕΣ: ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 34537


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 March 2010 - 9:53:42 UTC