Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η λογοκρισία έδιωξε τη Google απ' την Κίνα
  • [02] Βουλή: Φ. Γεννηματά - 6.000 αναμονές στις λίστες μεθαδόνης
  • [03] Σε έκτακτη Σύνοδο της ιεραρχίας το φορολογικό
  • [04] Εξεταστική για Siemens: Υπόμνημα Βερελή
  • [05] Αφγανιστάν: 35 νεκροί από χιονοστοιβάδα

    [01] Η λογοκρισία έδιωξε τη Google απ' την Κίνα

    Τριτη, 23 03 2010 21:43

    Αποχώρησε τελικά η Google από την Κίνα, κλείνοντας τη μηχανή αναζήτησης στα κινεζικά και αρνούμενη να συνεχίσει τη λογοκρισία του περιεχομένου που είχε επιβάλλει η κινεζική κυβέρνηση. Την δυσαρέσκειά του για την επιμονή του Πεκίνου να επιβάλλει απαγορεύσεις στην ελευθερία έκφρασης, εξέφρασε ο Λευκός Οίκος. Ικανοποιημένες αντίθετα δηλώνουν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Κίνα, με τη λογική του ολοκληρωτικού καθεστώτος υποστηρίζει ότι ακολουθεί τη διεθνή πρακτική όλες οι ξένες εταιρίες οφείλουν να συμμορφώνονται με τους νόμους της.

    Οι Κινέζοι εναποθέτουν λουλούδια στην ταμπέλα της Google στο Πεκίνο κι ανάβουν κεριά εκφράζοντας έτσι τη λύπη τους για την απόφαση του αμερικανικού κολοσσού να κλείσει την κινεζική μηχανή αναζήτησης και πλέον παραπέμπει τους χρήστες της στον διαδικτυακό τόπο του Χονγκ Κονγκ, όπου δεν ισχύει ο νόμος περί λογοκρισίας.Η Google είχε ανακοινώσει από τον Ιανουάριο επικαλούμενη τη λογοκρισία των σελίδων αναζήτησης από τις κινεζικές αρχές, αλλά και την επίθεση χάκερ στις σελίδες της, ότι θα αποχωρήσει από την Κίνα. Οι Κινέζοι μιλούν για αθέτηση της συμφωνίας που η εταιρεία είχε υπογράψει για φιλτράρισμα της μηχανής αναζήτησης. Η πρώτη τους αντίδραση ήταν να θέσουν και πάλι σε λειτουργία το διαδικτυακό "Σινικό" Τείχος προστασίας, όπως έχει ονομαστεί, για να συνεχίσουν να λογοκρίνονται τα αποτελέσματα αναζήτησης.

    Η δράση της Google στην Κίνα ήταν μία επιχειρηματική απόφαση. Δεν είχε σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    "Ήταν μία επιχειρηματική απόφαση από την Google", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Κρόουλι, στους δημοσιογράφους.

    "Σχετικά με το ζήτημα της διαδικτυακής ελευθερίας και της ροής των πληροφοριών σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ροής των πληροφοριών στο εσωτερικό της Κίνας θα είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να συζητάμε με την Κίνα", πρόσθεσε ο κ. Κρόουλι. "Τελικά οι επιμέρους επιχειρήσεις θα πάρουν τις αποφάσεις για τη δυνατότητα επενδύσεων στην Κίνα. Εκτιμούμε την οικονομική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Αυτό νομίζω, ότι αν ήμουν η Κίνα θα σκεφτόμουν σοβαρά τις συνέπειες όταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ιδρύματα αποφασίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να δραστηριοποιηθεί στην Κίνα", ανέφερε ακόμη ο αμερικανός εκπρόσωπος.

    Κιν Γιανγκ (εκπρόσωπος υπουργείου Εξωτερικών Κίνας) στο (REUTERS)

    "Η Κίνα χρησιμοποιεί το διαδίκτυο σύμφωνα με το νόμο και εμμένουμε στην απόφασή μας. Ενεργούμε σύμφωνα με την διεθνή πρακτική" Η απόφαση της Google έγινε δεκτή με ικανοποίηση από υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να πλήξει περισσότερο τις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών και Κίνας, τις οποίες επισκιάζουν το τελευταίο διάστημα το Θιβέτ, το εμπορικό ισοζύγιο και η παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης ως προς την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις κινεζικές αρχές.

    Πίτερ Μπαρον (εκπρόσωπος GOOGLE) στο (APTN)

    "Μας ξεκαθάρισαν ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει άρση της λογοκρισίας κατά τέτοιον τρόπο που να είναι εντός νόμου. Σκεφτήκαμε λοιπόν αυτόν τον τρόπο, ο οποίος πιστεύουμε ότι είναι εφικτός και μέσα στη νομοθεσία"

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS Είδηση: 34692

    [02] Βουλή: Φ. Γεννηματά - 6.000 αναμονές στις λίστες μεθαδόνης

    Τριτη, 23 03 2010 23:08

    Μια πρώτη ενημέρωση στη συνεδρίαση της υποεπιτροπής της επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για τη μελέτη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, έκανε η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά, συνοδευόμενη από τη νέα πρόεδρο του Οργανισμού Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ) Μένη Μαλλιώρη. Όπως τόνισε η κ. Γεννηματά: "Έξι χιλιάδες αναμονές στις λίστες της ντροπής, στις λίστες της μεθαδόνης και έξι χρόνια κατά μέσο όρο αναμονής για μια θέση σε ένα θεραπευτικό πρόγραμμα υποκαταστάτων, ως ύστατη ελπίδα για τη ζωή, είναι η σκληρή πραγματικότητα που παρέλαβε το υπουργείο Υγείας στο χώρο των ναρκωτικών".

    "Στερούμε το δικαίωμα ζωής σε όλους αυτούς τους ανθρώπους".

    Φώφη Γεννηματά

    Η υφυπουργός Υγείας έκανε τη γενική εκτίμηση για το ότι παρελήφθησαν χρέη, κακοδιαχείριση, κατασπατάληση πόρων του Οργανισμού.

    Τα χρέη, είπε, κυρίως για τις μισθοδοσίες ανέρχονταν στα 14 εκ. ευρώ, τα οποία εξασφαλίστηκαν και καταβλήθηκαν αμέσως, ενώ εξασφαλίσθηκε ειδικός κωδικός για τα Κέντρα Πρόληψης, την ίδια ώρα που ο ΟΚΑΝΑ εξαιρέθηκε από τη μείωση του 10% που επεβλήθη ως περικοπή λόγω της κρίσης.

    Το μεγαλύτερο χρέος που ξεπερνά τα 15 εκ. αφορούν τις φαρμακευτικές δαπάνες, δηλαδή την αγορά υποκαταστάτων, ανέλαβε να το διαπραγματευθεί το υπουργείο Οικονομικών παράλληλα με τα χρέη των νοσοκομείων, ενώ εντοπίσθηκε ότι όλες οι αγορές γίνονταν αποκλειστικά από φαρμακείο δίπλα στο υπουργείο, το οποίο σταμάτησε να πουλά, όταν το χρέος έφθασε τσε υπέρογκο ποσό.

    Η υφυπουργός μίλησε για σπατάλες που εντοπίσθηκαν, όπως η δαπάνη φύλαξης των χώρων του Οργανισμού αντί 3,3 εκ. ευρώ ετησίως, η σπατάλη καθαριότητας (800.000), η πραγματοποίηση 222 δρομολογίων για 23 μόλις άτομα που λάμβαναν κατ' οίκον υποκατάστατα μόνον το Φεβρουάριο, υπέρογκες δαπάνες φιλοξενίας (350.000) σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο μόλις για 24 άτομα. Επισήμανε ακόμη ότι με απόφαση του ΔΣ του οργανισμού, ορίσθηκε αποζημίωση 1500 ευρώ ανά μέλος των επιτροπών επιλογής προσωπικού ή προμηθειών και 800-1000 ευρώ για γραμματειακή υποστήριξη.

    Στις άμεσες προτεραιότητες η κ. Γεννηματά έθεσε ως πρώτο τον διϋπουργικό συντονισμό, με τον ΟΚΑΝΑ στρατηγείο, ταυτόχρονα με τη θέσπιση ενός εθνικού σχεδίου δράσης 5ετούς διάρκειας.

    Ακόμη την κάλυψη των θεραπευτικών αναγκών με μείωση της «λίστας της ντροπής», την ενεργοποίηση της απογευματινής λειτουργίας, τη συνταγογράφηση σταθεροποιημένων χρηστών και τη λειτουργία μονάδων μέσα στα νοσοκομεία. Ακολουθούν μέτρα εναλλακτικά της φυλάκισης, μείωσης της κοινωνικής όχλησης.

    Από την πλευρά της η κ. Μαλλιώρη τόνισε την ανάγκη συντονισμού όλων των θεραπευτικών προγραμμάτων υπό το συντονιστικό όργανο, ενώ τάχθηκε υπέρ της ανάγκης αποκέντρωσης των θεραπευτικών προγραμμάτων.

    Οι βουλευτές συμφώνησαν εν πολλοίς με τις θέσεις της υπουργού.

    Ο Κώστας Κιλτίδης (ΝΔ) τάχθηκε υπέρ της μετεξέλιξης του Ο.ΚΑ.ΝΑ σε διϋπουργικό οργανισμό, ενώ ο Αθανάσιος Γιαννόπουλος (ΝΔ) συμφώνησε τυχόν διαχειριστικές αποκλίσεις να σταλούν στον εισαγγελέα, ενώ την ίδια θέση εξέφρασε και η Ουρανία Παπανδρέου (ΛΑΟΣ).

    Ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους (ΚΚΕ) είπε ότι το πολιτικό και κοινωνικό σύστημα φταίει για τα ναρκωτικά, ενώ ο Λεωνίδας Γρηγοράκος τάχθηκε υπέρ του να μπορεί το τελευταίο και πιο απομακρυσμένο Κέντρο Υγείας να μπορεί να δίνει υποκατάστατα «για να σπάσει το παιχνίδι των εμπόρων».

    Το φόβο της οικονομικής κρίσης για τη μη διάθεση των αναγκαίων εξέφρασε ο Κωνσταντίνος Τσιάρας (ΝΔ), ενώ απαραίτητο έκρινε τον διϋπουργικό συντονισμό ο Θανάσης Τσούρας (ΠΑΣΟΚ).

    Τέλος, ο πρόεδρος της επιτροπής Δημήτρης Κρεμαστινός ζήτησε μεγάλο βάρος στη φύλαξη να δοθεί στη Ρόδο, στη Κέρκυρα και στην Κρήτη που είναι πύλες εισόδου των ναρκωτικών.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34693

    [03] Σε έκτακτη Σύνοδο της ιεραρχίας το φορολογικό

    Τριτη, 23 03 2010 20:31

    Θυελλώδης υπήρξε η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου με αντικείμενο συζήτησης την φορολόγηση των εσόδων της Εκκλησίας, καθώς η κυβέρνηση επιμένει στην απόφαση της παρά τη διαφωνία που έχει εκφράσει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Η Εκκλησία προτείνει φορολόγηση επί των καθαρών εσόδων και όχι επί του συνόλου των εισπράξεων. Το θέμα λόγω της σοβαρότητας παραπέμπεται στην Ιεραρχία που θα συνεδριάσει εκτάκτως την Παρασκευή. Οι αντιδράσεις των Ιεραρχών συζητήθηκαν στο υπουργικό συμβούλιο αλλά διαμηνύεται ότι θα ισχύσει ότι ακριβώς προβλέπει το νομοσχέδιο.

    Φορολόγηση με λογιστικό προσδιορισμό δηλαδή επί των καθαρών εσόδων είναι ο βασικός άξονας της πρότασης που θα τεθεί στην Ιεραρχία η οποία συγκαλείται εσπευσμένα αφού οι συνοδικοί Ιεράρχες βλέπουν ότι τα χρονικά περιθώρια έως την ψήφιση του φορολογικού ν/σ στενεύουν.

    Ο πρωθυπουργός ωστόσο εμφανίστηκε αμετακίνητος και στο Υπ. Συμβούλιο που συνεδρίασε την Τρίτη, ενώ ο Υπ. Οικονομικών διευκρίνισε ότι το νομοσχέδιο δεν επιτρέπει την τήρηση διπλών βιβλίων.

    Αυτού του είδους η φορολόγηση που προτείνει τώρα η εκκλησία και μάλιστα με 35% ίσχυε έως το 2004 όποτε και καταργήθηκε ως μη αποδοτική αφού τα έξοδα που έίχαν τη δυνατότητα να εμφανίζουν κεντρική υπηρεσία, ναοί και μονές ήταν υψηλά με αποτέλεσμα να προκύπτει χαμηλός φόρος.

    Αυτή τη στιγμή η εκκλησία πληρώνει μόνο το ΕΤΑΚ το οποίο τριπλασιάστηκε το Νοέμβριο αφού είχε ακολουθήσει φθίνουσα πορεία: Το 1997 που θεσπίστηκε φόρος επί των ακινήτων ήταν 10% την ίδια χρονιά μάλιστα είχε εξαιρεθεί η εκκλησία από το ΦΜΑΠ. Λίγο πριν τις εκλογές του 2004 και μετά από 4 χρόνια οξύτητας στις σχέσεις εκκλησίας πολιτείας καταργείται ο φόρος 35% επί των καθαρών εσόδων. Το 2006 ο φόρος στα ακίνητα μειώνεται στο 7% και την επόμενη χρονιά πέφτει στο 4% για να εξανεμιστεί πλήρως το 2008.

    Αναδρομή στους χαμένους φόρους

    1997... 10% επί των ακινήτων(ενοίκια) 1997 εξαίρεση από Φ.Μ.Α.Π πριν από εκλογές 2004 .... κατάργηση του 35% επί των εσόδων 2006..... μείωση φόρου στα ακίνητα στο 7%

    2007......μείωση φόρου στα ακίνητα στο 4%

    Στην έκτακτη συνεδρίαση της ΔΙΣ την Τρίτη επικράτησε η άποψη αν και όχι ομοφώνως ότι η ευθύνη της απόφασης για ένα τόσο σοβαρό θέμα πρέπει να βαρύνει το σύνολο της Ιεραρχίας γιατί ήδη κάποιοι Ιεράρχες ασκούν δριμεία κριτική για τους έως τώρα χειρισμούς

    Δύο τουλάχιστον μητροπολίτες πάντως εξέφρασαν την άποψη ότι είναι άστοχη η σύγκλιση της Ιεραρχίας τώρα, ενώ ο αρχιεπίσκοπος δέχεται εισηγήσεις να επιδιώξει συνάντηση με το Πρωθυπουργό το συντομότερο δυνατόν.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 34691

    [04] Εξεταστική για Siemens: Υπόμνημα Βερελή

    Τριτη, 23 03 2010 19:16

    Διακόπτει για μετά το Πάσχα τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή που διερευνά το σκάνδαλο Siemens, αναμένοντας τη διαβίβαση του φακέλου της δικογραφίας. Μάλιστα, ο πρόεδρος της επιτροπής Σήφης Βαληράκης εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για το γεγονός πως η δικογραφία δεν έχει ακόμη φτάσει στη βουλή, αφήνοντας αιχμές πως η καθυστέρηση αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα μεθόδευσης. Στις 14 Απριλίου 2010 θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η αίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Καστανίδη, με την οποία ζητεί να ανακληθεί ως αντισυνταγματική και εσφαλμένη η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου με την οποία κρίθηκε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε αργία ο 4ος ειδικός ανακριτής της υπόθεσης Siemens, Νικ. Ζαγοριανός.

    Εισηγητής της υπόθεσης ορίστηκε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Δ. Δαλιάνης. Με την εξέταση των πέντε μελών της επιτροπής οριστικής παραλαβής του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C 4 I, ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος του ανακριτικού έργου της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που ερευνά την υπόθεση Siemens, η οποία διακόπτει τις εργασίες της για το Πάσχα και, προκειμένου να ολοκληρωθεί η παράδοση της ογκώδους δικογραφίας, θα συνέλθει εκ νέου στις 12 Απριλίου.

    Από την επιτροπή "πέρασαν" οι αξιωματικοί Γεράσιμος Βασιλάτος και Παναγιώτης Μερτής από το Λιμενικό, Παναγιώτης Αναστασόπουλος από την Πυροσβεστική και Ιωάννης Πετρόπουλος και Ελευθέριος Λώλος από την ΕΛΑΣ. Οι μάρτυρες έθεσαν τις υπογραφές τους στο πρωτόκολλο οριστικής παραλαβής του συστήματος και απέδωσε στην κακή επικοινωνία ή στην ασυνεννοησία των διαφόρων υπηρεσιών για τη μη "παραμετροποίηση" των διαφόρων υποσυστημάτων του C4 I κάτι που θα επετύγχανε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την διαλειτουργιοκότητα τους συστήματος.

    Ως ανασταλτικό παράγοντα ανέφεραν ακόμη την περιρρέουσα ατμόσφαιρα σκανδαλολογίας που καθιστά τους πάντες διστακτικούς να ξεκινήσουν την εκμετάλλευση του συστήματος που παραμένει κυριολεκτικά παροπλισμένο, όταν μάλιστα η εγγύηση του συστήματος λήγει τον ερχόμενο Οκτώβριο, ενώ δεν γίνεται εδώ και δύο χρόνια με δική μας υπαιτιότητα η ενημέρωση του λογισμικού, που κανονικά θα διαρκέσει άλλα τρία χρόνια.

    Ο πρώτος μάρτυρας κ. Βασιλάτος ανέφερε ότι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας εξέδωσε διαταγή ότι θα οριστεί νέα επιτροπή, για να ελέγξει ξανά το σύστημα, αν είναι κατάλληλο "γι' αυτό μην το πειράζετε καθόλου". Αίσθηση προκάλεσε στην επιτροπή της Βουλής η αποκάλυψη ότι το 2007 η ίδια επιτροπή απέρριψε το σύστημα επικοινωνιών ΤΕΤΡΑ, που είναι η καρδιά του C4 I για σειρά προβλημάτων που παρουσιάστηκαν αναφορικά με τα όρια ραδιοκάλυψης, την αιφνίδια εκτός λειτουργίας θέση των τερματικών, τη μη ολοκλήρωση του προγραμματισμού των τερματικών και το μη έλεγχο των σταθμών βάσης.

    Το γεγονός της απόρριψης θορύβησε το υπουργείο και την επομένη ημέρα κάλεσε όλα τα μέλη της επιτροπής ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Αιλιανός που τους ζήτησε να αναθεωρήσουν την απόρριψή τους. Εκείνοι αρνήθηκαν και τότε συγκροτήθηκε ad hoc δευτεροβάθμια επιτροπή που μέσα σε ένα μήνα ενέκρινε το σύστημα.

    Σε ερώτηση βουλευτών ποιος ήταν ο λόγος της μεταστροφής, δήλωσαν άγνοια, ενώ κάποιοι είπαν ότι "ήμασταν υπερβολικοί". Εξωδίκως πάντως μιλώντας μάρτυρας στους δημοσιογράφους, είπε ότι η δεύτερη επιτροπή συστάθηκε ύστερα από ένσταση της SAIC/Siemens. Το σύνολο πάντως των αξιωματικών παραδέχθηκε ότι σε γενικές γραμμές το σύστημα που παρελήφθη ως υποσυστήματα λειτουργεί, αλλά με αποκλίσεις-προβλήματα, αντιμετωπίσιμα, αλλά πάντως δεν είναι εν τέλει αυτό που παρελήφθη, αυτό που παραγγέλθηκε και πληρώθηκε αδρότατα. Οι αξιωματικοί, οι περισσότεροι εν ενεργεία, απέφυγαν να προβούν σε κρίσεις, τι θα ήταν προτιμότερο, να καταγγελθεί η σύμβαση αμέσως μετά τους ολυμπιακούς αγώνες, ή να ακολουθηθεί η διαδικασία του συμβιβασμού.

    Επέμειναν πάντως ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η εκπαίδευση που δεν έχει γίνει: "Για το ΤΕΤΡΑ αγοράσαμε μόνο τα τερματικά και όχι το δίκτυο, που παραμένει στον προμηθευτή. Κατ' ουσίαν αγοράσαμε παροχή υπηρεσιών για δέκα χρόνια. Θα πρέπει και οι χρήστες του να ξέρουν να το εκμεταλλεύονται σωστά".

    Παρέμβαση Βερελή

    Μακροσκελέστατο υπόμνημα του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρήστου Βερελή, εστάλη στην εξεταστική επιτροπή, που ζητεί για μία ακόμη φορά να εξετασθεί από την επιτροπή, υπογραμμίζοντας ότι "ως αρμόδιος υπουργός στάθηκε αμετακίνητα αντίθετος στις επιδιώξεις της Siemens και του Χριστοφοράκου". Ο κ. Βερελής σημειώνει ότι ο ίδιος αποστέλλει το υπόμνημα για να αποκαταστήσει ανακρίβειες που έχουν αναφέρει μάρτυρες κυρίως από τον ΟΣΕ. Ταυτόχρονα πάντως αφήνει εκτεθειμένα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της περιόδου 2003, τα οποία, όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός απέτρεψαν το καλοκαίρι του 2003 την έκπτωση της κοινοπραξίας Siemens/Ελληνικών Ναυπηγείων (HDW), γιατί δεν ανταποκρίνονταν στις υποχρεώσεις τους για την προμήθεια τροχαίου υλικού του ΟΣΕ.

    Ο κ. Βερελής αναφέρει συγκεκριμένα ότι ενώπιον του κινδύνου να βρεθεί ο ΟΣΕ στους Ολυμπιακούς Αγώνες εκτεθειμένος, έθεσε θέμα στη Γενική Συνέλευση της 26/6/03 έκπτωσης της Κοινοπραξίας. Με παραίνεση όμως των εκπροσώπων του υπουργείου Οικονομικών η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 27/7/03, συνέλευση ματαιώθηκε εν τέλει και δεν έγινε τελικά η έκπτωση. Ο κ. Βερελής κάνει ακόμη μακρά αναφορά στο θέμα της Deutsche Telecom, σημειώνοντας ότι είχε από παλαιότερα την πρόθεση να μπει στον ΟΤΕ και να αποκτήσει τον έλεγχό του, διότι ο ΟΤΕ είχε μία σειρά επενδύσεων που ενδιέφεραν τον γερμανικό οργανισμό.

    Ο πρώην υπουργός αναφέρει ότι το 2003 ο γερμανός πρέσβης του είχε διαμηνύσει ότι η Deutsche Telecom μαζί με τη Siemens ήθελαν να κάνουν επένδυση. Μετά από λίγες ημέρες σε νέα επίσκεψη στο υπουργείο παρουσία του κ. Χριστοφοράκου, διαμηνύθηκε ότι δεν ενδιαφέρει η ίδρυση νέας εταιρείας, αλλά ο ίδιος ο ΟΤΕ.

    Ο κ. Βερελής ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τους απάντησε ότι δεν ενδιαφέρει την ελληνική κυβέρνηση να δώσει τη διοίκηση στον ΟΤΕ. Ο πρώην υπουργός αναφέρεται ακόμη στο υπόμνημά του και σε επίθεση φιλίας και δημοσίων σχέσεων που δέχθηκε επί θητείας του στο υπουργείο από τον Μιχάλη Χριστοφοράκο: "Προσκλήσεις απηύθυνε με διάφορες ευκαιρίες στο γραφείο μου, όπως για αγώνες του Ολυμπιακού, προσκλήσεις σε συνέδρια για τηλεπικοινωνίες ανά τον κόσμο, ή για το Μέγαρο Μουσικής. Είναι πλέον γνωστό ότι δεν αποδέχθηκα ποτέ και καμία...". "Χαρακτηριστικό της εργατικότητας Χριστοφοράκου", συνεχίζει, "ήταν όταν έμαθε από τρίτους για ένα πρόβλημα υγείας στην οικογένειά μου και προσφέρθηκε να ρυθμίσει μία επίσκεψη σε ειδικό κέντρο στη Γερμανία. Το αρνήθηκα και αυτό, όπως και το να μπω στο συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων της Γερμανικής Σχολής, ενώ δεν έχω πάρει κανένα από τα εξαιρετικά δημοφιλή δώρα που μοίραζε η Siemens, ενώ μετά το 2003 οπότε δεν υπήρχε υπηρεσιακός λόγος δεν γίνεται καμία αναφορά στα ημερολόγιά του".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ Είδηση: 34690

    [05] Αφγανιστάν: 35 νεκροί από χιονοστοιβάδα

    Τριτη, 23 03 2010 11:52

    35 άνθρωποι, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους όταν χιονοστιβάδα καταπλάκωσε πέντε σπίτια στην επαρχία Μπαντακσάν στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν. Το τραγικό γεγονός συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Αργκο Παντζκούα, που συνορεύει με την Κίνα, το Πακιστάν και το Τατζικιστάν. Με την άνοδο των θερμοκρασιών, συχνές είναι οι χιονοστιβάδες στην επαρχία, μια από τις φτωχότερες περιοχές του Αφγανιστάν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34653


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 March 2010 - 21:52:56 UTC