Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διέξοδος μετά από πυρετώδεις διεργασίες
  • [02] Σημαντική κίνηση από τον πρόεδρο της ΕΚΤ
  • [03] Συνομιλίες Γ. Παπανδρέου - Ν. Γκρούεφσκι
  • [04] Γ. Παπανδρέου: Πολύ ικανοποιητική η συμφωνία

    [01] Διέξοδος μετά από πυρετώδεις διεργασίες

    Πεμπτη, 25 03 2010 20:04

    Oρατή διέξοδο από το κλίμα αβεβαιότητας και πολιτικών αντιπαραθέσεων των τελευταίων ημερών, δίνει η συμφωνία Σαρκοζί - Μέρκελ, στο θέμα της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, εάν αυτή χρειαστεί. Το μιάμισης σελίδας κείμενο που προέκυψε από τη συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας, προβλέπει "ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο το οποίο θα αποτελείται από διμερή συντονισμένα δάνεια στα οποία τα κράτη-μέλη θα οδηγηθούν να συνεισφέρουν και ένα συμπλήρωμα από δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου " και κατατέθηκε στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και ακολούθως εγκρίθηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες.

    Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη γαλλική προεδρία: "Κατέληξε σε μία συμφωνία για ένα κείμενο μιάμιση σελίδας που περιγράφει επακριβώς τους όρους με τους οποίους οι χώρες της ζώνης του ευρώ μπορεί να οδηγηθούν να επέμβουν. Εναπόκειται στη συνέχεια στον πρόεδρο Βαν Ρόμπεϊ να προσδιορίσει κατ΄ αρχήν κατά πόσον αυτό το κείμενο είναι κατάλληλο και, εάν ναι, εναπόκειται στον ίδιον να επιλέξει τη στιγμή κατά την οποία θα διανείμει το κείμενο στα άλλα μέλη της Ευρωζώνης ώστε να μπορέσουν να το μελετήσουν".

    Επίσης πηγές προσκείμενες στη γερμανική κυβέρνηση, επιβεβαίωσαν τη συμφωνία η οποία θα περιλαμβάνει μία "ουσιαστική συμμετοχή του ΔΝΤ" και όπου οι πιθανότητες κυρώσεων είναι "προβλέψιμες", για να συμπληρώσει ότι "αναμένουμε πως το κείμενο θα υποβληθεί στο Eurogroup", προσδοκώντας την επικύρωση της συμφωνίας. Αυτό συνέβη αργότερα χωρίς να υπάρξουν παρεμβάσεις και αλλαγές στο κείμενο, που ενέκριναν τελικά οι ευρωπαίοι ηγέτες.

    Aναμένεται να γίνουν γνωστά τα βασικά σημεία του κειμένου, όπως η διαδικασίες που προβλέπει και ο ακριβής ρόλος του ΔΝΤ.

    Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, το ΔΝΤ έχει καταρχήν συμφωνήσει να έχει έτοιμο προς διάθεση ποσό μέχρι 20 δισεκατομμύρια ευρώ για τη δανειοδότηση της Ελλάδας με ευνοϊκό επιτόκιο που θα κυμαίνεται γύρω στο 2,5%. Επιπλέον δεν θέτει οποιοδήποτε όρο, ούτε πρόκειται να ζητήσει την επιβολή νέων μέτρων, καθόσον θεωρεί ως επαρκή τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία περιλαμβάνονται στο σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

    Οι πρώτες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς ήταν θετικές, επισημαίνοντας τον κατά βάση ευρωπαϊκό χαρακτήρα της πρότασης, με συμμετοχή και του ΔΝΤ. Την ικανοποίηση της κυβέρνησης εξέφρασε ο Γιώργος Πεταλωτής, λέγοντας ότι: "Είναι θετικό ότι υπάρχει σχέδιο απόφασης που θεωρούμε ότι μας καλύπτει πλήρως. Η απόφαση θα προβλέπει την δημιουργία μηχανισμού κατά βάση ευρωπαϊκού, με συμμετοχή του ΔΝΤ". "Θα στείλει μήνυμα σταθερότητας στις αγορές και θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Πάντως η εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν - Κλοντ Τρισέ, τονίζοντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης απεκδύονται των ευθυνών τους.

    Αντιδράσεις

    Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι: "Δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα από τη συμφωνία που επήλθε στην ΕΕ και για την οποία πανηγυρίζουν η κυβέρνηση και η ΝΔ. Δεν αφορά το λαϊκό συμφέρον. Κρύβει πίσω της νέα βάρβαρα μέτρα για το λαό, κερδισμένοι και πάλι θα είναι οι τραπεζίτες και γενικά η πλουτοκρατία. Καμία συναίνεση στη λαίλαπα, λαϊκή συσπείρωση και δράση, πόλεμος στον πόλεμο των μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους".

    Mε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ αναφέρει πως: "Δε χωράει αμφιβολία ότι το "σήμερα", μετά την απόφαση των Βρυξελλών, είναι καλύτερο από το πρόσφατο χθες. Αυτό όμως δε σημαίνει κατά καμία έννοια ότι εξασφαλίζει το "αύριο". Η πολιτική της συναντίληψης των βασικών αναγκών του Έθνους και η από κοινού προσπάθεια, στο ποσοστό που αναλογεί στον καθένα, κτίζει τη νέα προσωπικότητα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Ο ΛΑ.Ο.Σ αισθάνεται ικανοποιημένος που η πολιτική του προσδιόρισε την εξέλιξη της εικόνας αυτής".

    Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του αναφέρει: "Η συμφωνία στη διαμόρφωση ενός μεικτού σχήματος "βοήθειας" προς την Ελλάδα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και χωρών της Ε.Ε., σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί έναν μηχανισμό αλληλεγγύης, ένα βήμα ουσιαστικής αλλαγής στο σημερινό ευρωπαϊκό νομισματικό πλαίσιο. Ιδιαίτερα η πρόβλεψη για τη συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί τη μεγαλύτερη ομολογία αδυναμίας της σημερινής Ε.Ε., αλλά και προϊδεάζει για ακόμη πιο σκληρά μέτρα για τους εργαζόμενους και τους οικονομικά αδύνατους. Φαίνεται πως με τη σημερινή συμφωνία ενισχύεται η νεοφιλελεύθερη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Η Ε.Ε. αδυνατεί να διαμορφώσει μια πολιτική εξόδου από την κρίση που δημιούργησε το ίδιο το νεοφιλελεύθερο πλαίσιο λειτουργίας της. Μπαίνει έτσι σε μια βαθιά και παρατεταμένη πορεία αστάθειας και κρίσης της συνοχής της. Είναι καθήκον της ευρωπαϊκής Αριστεράς, μέσα στο σημερινό ρευστό σκηνικό της βαθιάς οικονομικής κρίσης να συμβάλει, μαζί με τους αγώνες των ευρωπαίων εργαζομένων, στη διεκδίκηση ουσιαστικών αλλαγών στην Ευρώπη προς όφελος των λαών, οι οποίοι βιώνουν με δραματικό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης.

    Είναι μεγάλες οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, που με τους άστοχους χειρισμούς της "νομιμοποίησε" τη λύση του ΔΝΤ, αποδυναμώνοντας την αναζήτηση άλλων λύσεων, ενώ την ίδια στιγμή, με τα πιο σκληρά και αντικοινωνικά μέτρα των τελευταίων δεκαετιών οδηγεί την πλειοψηφία της κοινωνίας στην εξαθλίωση και την οικονομία σε βαθιά ύφεση".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Σχετικά άρθρα: "Πυρετός" στα κέντρα αποφάσεων της ΕΕ, Oικονομία: Σύνοδοι από Ευροσοσιαλιστές και Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

    Είδηση: 34749

    [02] Σημαντική κίνηση από τον πρόεδρο της ΕΚΤ

    Πεμπτη, 25 03 2010 21:39

    Σημαντικές εξελίξεις δημιουργεί η παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο οποίος αποφάσισε να διατηρήσει και μετά το 2010 ελαστικά κριτήρια για το δανεισμό των ελληνικών τραπεζών. Το γεγονός αυτό διευκολύνει σημαντικά τις κινήσεις της ελληνικής οικονομίας και αποτελεί ανάσα στο ευρώ αλλά και ανακούφιση στους φόβους των ελληνικών τραπεζών για αβάσταχτους όρους δανεισμού.

    "Οι χώρες της ζώνης του ευρώ δεν πρέπει να εγκαταλείψουν ούτε μια ίντσα από τις σημερινές ευθύνες τους και να μην τις ξεφορτώνονται σε άλλους: άλλες κυβερνήσεις, άλλους θεσμούς", τόνισε ο κ. Τρισέ.

    Για το θέμα αυτό ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β΄ Αθηνών, Πάνος Παναγιωτόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ως Νέα Δημοκρατία, χαιρετίζουμε την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την παράταση ισχύος της δυνατότητας των Τραπεζών να ενεχυριάζουν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, προκειμένου να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της αγοράς σε ρευστότητα. Υπενθυμίζουμε ότι, την πρόταση αυτή είχε διατυπώσει, εδώ και καιρό, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και πολύ πρόσφατα την επαναδιατύπωσε κατά τη συνάντηση που είχε στις 16 Μαρτίου στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 34752

    [03] Συνομιλίες Γ. Παπανδρέου - Ν. Γκρούεφσκι

    Πεμπτη, 25 03 2010 22:10

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής και με ελληνική πρωτοβουλία. Κοινή εκτίμηση είναι ότι οι διμερείς συνομιλίες συμβάλλουν στη βελτίωση του κλίματος και στη δημιουργία των προϋποθέσεων για το ενδεχόμενο επίτευξης προόδου και σύγκλισης των θέσεων των δύο χωρών.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι: "Οι θέσεις των δύο χωρών παραμένουν διαφορετικές στο μεγαλύτερο μέρος τους. Παρ΄ όλα αυτά είναι θετικό το γεγονός ότι στις συναντήσεις αυτές προσφέρεται η δυνατότητα να εξετάζονται αυτές οι θέσεις και όλο το ζήτημα".

    Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών έγινε υπό το βάρος διακοπών και παρεμβάσεων, που δεν είχαν σχέση με τις συνομιλίες των δύο χωρών, αλλά τις διεργασίες για τα θέματα οικονομίας, που ενδιέφεραν κατά κύριο λόγο την Ελλάδα.

    Μέσα στον Απρίλιο αναμένεται ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς να καλέσει τους εκπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για νέο γύρο διαβουλεύσεων.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 34753

    [04] Γ. Παπανδρέου: Πολύ ικανοποιητική η συμφωνία

    Πεμπτη, 25 03 2010 23:27

    Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι ευρωπαίοι ηγέτες για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία "πολύ ικανοποιητική", ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για βαθιές αλλαγές στην οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία, ώστε η Ελλάδα να βγει ισχυρότερη από την κρίση.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός: "Η Ελλάδα απέδειξε την ισχυρή θέση της, η Ελλάδα του ευρώ είναι ασφαλής. Η Ευρώπη έκανε ένα μεγάλο βήμα, με αποφασιστικότητα οι Ευρωπαίοι ηγέτες προστατεύουν το ενιαίο νόμισμα. Η Ελλάδα βγαίνει πιο ισχυρή. Κινηθήκαμε με σύνεση και αποφασιστικότητα. Κάναμε και κάνουμε αγώνα δρόμου, πείσαμε διεθνείς αγορές και Ευρωπαίους εταίρους ότι έχουν να κάνουν με μία αξιόπιστη Ελλάδα, που έχει σχέδιο.

    Είναι μία ευρωπαϊκή απόφαση, ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός με μειοψηφική συμμετοχή του ΔΝΤ, που εγγυάται τη σταθερότητα της ευρωζώνης και του ευρώ. Η απόφαση της ΕΕ είναι σημαντική και συμβολική, ανήμερα της επετείου της εθνικής μας εορτής. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε το δημοσιονομικό μας πρόβλημα, αλλά όχι μόνο αυτό. Είναι η ώρα να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία. Χτίζουμε βάσεις για βιώσιμη οικονομία, με διαφάνεια, κοινωνική δικαιοσύνη, ανάπτυξη, την Ελλάδα του αύριο και θα το επιτύχουμε με τον ελληνικό λαό".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετικά άρθρα: Διέξοδος μετά από πυρετώδεις διεργασίες Είδηση: 34754


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 March 2010 - 21:52:19 UTC