Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πανελληνίων Εξετάσεων
  • [02] Καλός ο καιρός της Μ. Εβδομάδας
  • [03] Κύπρος: Άνοιξε το οδόφραγμα του Λιμνίτη
  • [04] Δάνειο 5 δισ. ευρώ ζητά η χώρα
  • [05] Συνεργασία ΗΠΑ -Ευρώπης στις οικονομικές ρυθμίσεις ζητά ο Σαρκοζί
  • [06] Άρειος Πάγος: Δεν επιτρέπεται το κτίσιμο στους ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών
  • [07] Διαμαρτυρίες για τα συνθήματα στην παρέλαση
  • [08] Σύσκεψη των υφυπ. Δικαιοσύνης και Παιδείας για τη λειτουργία σχολείων μέσα στις φυλακές
  • [09] Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης πλαστών τιμολογίων - δελτίων αποστολής
  • [10] Α. Παπαρήγα: Θυσίες που ανεβάζουν τα κέρδη του κεφαλαίου
  • [11] Siemens: Αντίδραση εισαγγελέων στις καταγγελίες του προέδρου της Εξεταστικής επιτροπής
  • [12] Τα δρομολόγια στις άγονες γραμμές
  • [13] Παράταση στην υποβολή Δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών
  • [14] Εκλογές στην Ιταλία : Πρώτα αποτελέσματα και εκτιμήσεις
  • [15] Σύσκεψη υπό Σαμαρά για Οικονομία- Καλλικράτη
  • [16] Βία στα γήπεδα: το μαχαίρι στο κόκκαλο
  • [17] Ξεκίνησαν οι εργασίες διάνοιξης του οδοφράγματος Λιμνίτη

    [01] Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των Πανελληνίων Εξετάσεων

    Δευτερα, 29 03 2010 16:38

    Τον αριθμό εισακτέων στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα, ανακοίνωσε σήμερα Μ. Δευτέρα το Υπουργείο Παιδείας. Φέτος, ο αριθμός εμφανίζεται αυξημένος σε σχέση με πέρυσι, καθώς υπάρχουν νέα τμήματα, αλλά, σε γενικές γραμμές, οι εισακτέοι παραμένουν ίδιοι, ενώ ελάχιστες είναι οι μειώσεις σε ορισμένες σχολές, όπως για παράδειγμα οι Αστυνομικές Ακαδημίες.

    Ειδικότερα, πέρυσι εισήχθησαν 84.230 και φέτος θα εισαχθούν 84.690. Στον αριθμό προστίθενται οι 1405 θέσεις στις στρατιωτικές σχολές, 1650 στις σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας, 40 στις σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και 670 στις σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού. Τις θέσεις αυτές αναμένεται να διεκδικήσουν περίπου 92.882 εν δυνάμει υποψήφιοι.

    Οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 14 Μαΐου. Τα μαθήματα για την Γ' τάξη του Λυκείου θα ολοκληρωθούν δύο μέρες νωρίτερα. Οι απολυτήριες εξετάσεις για τα μαθήματα, που εξετάζονται σε επίπεδο σχολικής μονάδας, θα διενεργηθούν για την Γ' τάξη των ημερήσιων Γενικών Λυκείων από τις 2-18 Ιουνίου και για την Δ' τάξη των εσπερινών Γενικών Λυκείων από την 1-18 Ιουνίου, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα, που καταρτίζει το κάθε λύκειο χωριστά.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το πρόγραμμα των εξετάσεων έχει ως εξής :

    1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΗΣ Γ' ΤΑΞΗΣ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ

    Γενικών Λυκείων και Ημερήσιων ΕΠΑΛ (Ομάδας Β') στα μαθήματα Γενικής Παιδείας και Επιλογής

    Παρασκευή 14-5-2010

    Νεοελληνική Γλώσσα

    Γενικής Παιδείας

    Δευτέρα 17-5-2010

    -Βιολογία -Φυσική -Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής -Ιστορία

    Γενικής Παιδείας

    Τετάρτη 19-5-2010

    -Νεοελληνική Λογοτεχνία -Μαθηματικά

    Θεωρητικής Κατεύθυνσης Θετικής Κατεύθυνσης Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δυο κύκλων)

    Παρασκευή 21-5-2010

    -Ιστορία -Βιολογία -Χημεία - Βιοχημεία -Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων

    Θεωρητικής Κατεύθυνσης Θετικής Κατεύθυνσης Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας & Παραγωγής) Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

    Τετάρτη 26-5-2010

    -Αρχαία Ελληνικά -Φυσική

    Θεωρητικής Κατεύθυνσης Θετικής Κατεύθυνσης Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (και των δυο κύκλων)

    Παρασκευή 28-5-2010

    -Λατινικά -Χημεία -Ηλεκτρολογία -Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον

    Θεωρητικής Κατεύθυνσης Θετικής Κατεύθυνσης Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Τεχνολογίας & Παραγωγής) Τεχνολογικής Κατεύθυνσης (Κύκλος Πληροφορικής & Υπηρεσιών)

    Δευτέρα 31-5-2010

    -Αρχές Οικονομικής Θεωρίας

    Μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων

    Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:00. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 07.30. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις (3) ώρες.

    2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ

    Πεμπτη 24-6-2010

    Αγγλικά - 16.00

    Παρασκευή 25-6-2010

    Ελεύθερο Σχέδιο- 11.00

    Σάββατο 26-6-2010

    Γραμμικό Σχέδιο - 11.00

    Δευτέρα 28-6-2010

    Γερμανικά - 16.00

    Τρίτη 29-6-2010

    Γαλλικά - 16.00

    Τετάρτη 30-6-2010

    Αρμονία - 16.00

    Πέμπτη 1-7-2010

    Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων - 11.00

    Ιταλικά - 16.00

    Παρασκευή 2-7-2010

    Ισπανικά - 16.00 Είδηση: 34893

    [02] Καλός ο καιρός της Μ. Εβδομάδας

    Δευτερα, 29 03 2010 14:35

    Άνοδος της θερμοκρασίας και αραιές νεφώσεις, οι οποίες αναμένεται να πυκνώσουν την Μ. Παρασκευή, οπότε και σύμφωνα με την ΕΜΥ, υπάρχει το ενδεχόμενο να σημειωθούν βροχές ή ακόμη και τοπικές καταιγίδες, θα είναι τα χαρακτηριστικά των ημερών της Μεγάλης Εβδομάδας και της Κυριακής του Πάσχα όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι.

    Συγκεκριμένα, για τη Μ. Τρίτη, σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός με άνοδο της θερμοκρασίας και νοτίους ανέμους, εκτός από τη Δυτική Μακεδονία όπου ενδέχεται να σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 9- 22 βαθμούς στην Αττική και από 8- 20 στη Θεσσαλονίκη.

    Ανάλογος θα είναι ο καιρός και την Μ. Τετάρτη, κατά τη διάρκεια της οποίας σποραδικές βροχές ενδέχεται να πέσουν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τη Μακεδονία. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περεταίρω άνοδο και θα κυμανθεί από 10- 22 βαθμούς.

    Αραιές νεφώσεις που τις βραδινές ώρες θα πυκνώσουν θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού της Μ. Πέμπτης, όπου θα ενισχυθούν και οι άνεμοι, ενώ η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

    Τη Μ. Παρασκευή, που αναμένεται να εγκαταλείψει την πόλη ο μεγαλύτερος όγκος των εκδρομέων, ο καιρός θα είναι βροχερός σε πολλές περιοχές της χώρας, με την θερμοκρασία να παρουσιάζει πτώση. Βελτίωση θα έχουμε από το απόγευμα.

    Βελτιωμένος θα είναι ο καιρός το Μ. Σάββατο, οπότε και προβλέπεται μικρή άνοδος της θερμοκρασίας, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 4- 5 μποφόρ.

    Με καλό καιρό θα γιορτάσουμε την Κυριακή του Πάσχα, όπου, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, ο παραδοσιακός οβελίας θα ψηθεί με λιακάδα και θερμοκρασία μεταξύ 10 και 21 βαθμών.

    Είδηση: 34883

    [03] Κύπρος: Άνοιξε το οδόφραγμα του Λιμνίτη

    Δευτερα, 29 03 2010 19:08

    Εκδηλώσεις με συμμετοχή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, με στόχο τη διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη, στη βορειοδυτική Κύπρο, πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Όπως προβλέπεται, θα κατασκευαστεί δρόμος οκτώ χιλιομέτρων που θα ενώνει τον Κάτω Πύργο με τον Λιμνίτη και θα μειώνει σημαντικά το χρόνο μετάβασης στη Λευκωσία. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου είναι ένα εξάμηνο και θα γίνει από κοινοπραξία, στην οποία μετέχουν μια ελληνοκυπριακή και μια τουρκοκυπριακή εταιρεία, με τη χρηματοδότηση Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστόφιας, χαρακτήρισε το έργο "μεγάλο βήμα για τους κατοίκους της περιοχής". Επανέλαβε ότι στόχος παραμένει η συνολική λύση του κυπριακού, ενώ τάχθηκε υπέρ της επανεκλογής του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στις 18 Απριλίου, σχολιάζοντας, πως εάν εκλεγεί ο αντίπαλος του κ. Ταλάτ, Ντεβρίς Έρογλου θα έχει ως αποτέλεσμα συνέχιση της στασιμότητας και των αδιεξόδων.

    Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Λιμνίτη, πήραν μέρος ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Αμερικανός πρέσβης Φρανκ Ουρμπάντσικ και εκπρόσωποι της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    Από την πλευρά του ο κ. Ταλάτ, δήλωσε ότι "δουλεύουμε για ένα κοινό σπίτι" και ότι "οι δυσκολίες δεν μας έκαμψαν και ούτε θα μας κάμψουν".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 34901

    [04] Δάνειο 5 δισ. ευρώ ζητά η χώρα

    Δευτερα, 29 03 2010 13:38

    Επταετές ομόλογο εξέδωσε σήμερα το ελληνικό δημόσιο, επιδιώκοντας να αντλήσει τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο ανήλθε στο 5,9%, που μπορεί να είναι υψηλό, αλλά πάντως χαμηλότερο από προηγούμενες εκδόσεις. Εκτίμηση της κυβέρνησης είναι ότι σταδιακά θα αποκλιμακωθούν τα σπρέντ, όσο θα αποδίδουν τα μέτρα και θα ανακοινωθούν και οι νέες διαρθρωτικές αλλαγές, με στόχο να γίνει πιο ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα πρέπει να δανειστεί μέχρι τον Ιούνιο περίπου 19 με 20 δισ. ευρώ. Σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου ξεκίνησε νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται ολοκληρωθεί το βράδυ της Μ. Τετάρτης ενώ η συζήτηση του στην Ολομέλεια ξεκινά την Πέμπτη μετά το Πάσχα. Η Επιτροπή αποφάσισε να κληθούν αύριο σε ακρόαση η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ, το ΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο ενώ για πρώτη φορά καλείται σε ακρόαση και η Ιερά Σύνοδος.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης ανέφερε ότι το φορολογικό κατανέμει δίκαια τα βάρη και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθούν οι στόχοι της αύξησης των φορολογικών εσόδων με την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ κάλεσε τα κόμματα να συμβάλουν κατά τη συζήτηση υποβάλλοντας προτάσεις βελτιώσεων.

    Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσταντίνου ενημέρωσε τον Κοινοβουλευτικό Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ για το νομοσχέδιο, την ίδια ώρα που στην Ιπποκράτους πραγματοποιείται σεμινάριο για την διαχείριση κρίσεων, το οποίο παρακολουθούν ο Πρωθυπουργός και στελέχη της Κυβέρνησης και του κόμματος.

    "Όχι άλλα μέτρα"

    Από τη μεριά του ο Υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα ακόμα και αν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός στήριξης, ο οποίος -όπως είπε- αποτελεί μία "αξιόπιστη απειλή" απέναντι σε όσους επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τη δύσκολη θέση της χώρας.

    «Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά, η Κυβέρνηση προχωρά στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει προαναγγείλει και εν γένει την υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Παράλληλα, χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία την απόφαση της ευρωζώνης και αποτέλεσμα σωστού στρατηγικού σχεδιασμού και των επαφών του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Ο μηχανισμός που αποφασίστηκε είναι μια αξιόπιστη απειλή σε όσους επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν, σημείωσε ο κ. Πεταλωτής

    Στο μεταξύ, ευνοϊκή για την Ελλάδα είναι η αναθεώρηση των κανόνων της Moody's, σχετικά με την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων και των καλυμμένων ομολογιών. Ο οίκος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ελληνικές τιτλοποιήσεις μπορούν τελικά να λάβουν αξιολόγηση ΑΑΑ, αρκεί να συνοδεύονται από επαρκή προστασία.

    Εξάλλου 3μελης επιτροπή ιεραρχών, αναμένεται να καταθέσει αύριο Μ. Τρίτη, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, την απάντηση της Εκκλησίας, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο ενώ από σήμερα Μ. Δευτέρα 300 χιλιάδες επιχειρηματίες καλούνται να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους τις οφειλές τους στα ασφαλιστικά ταμεία, που αγγίζουν τα 12 δισ. ευρώ.

    Αντιδράσεις

    Φοροεισπρακτικό χαρακτηρίζει η ΝΔ το φορολογικό νομοσχέδιο, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Πάνου Παναγιωτόπουλου. Ο εκπρόσωπος δήλωσε πως υπάρχει κίνδυνος να στεγνώσει η αγορά και το ν/σ αντιβαίνει προς κάθε προοπτική ανάπτυξης και οδηγεί σε φορολογική επιδρομή κατά της μικρομεσαίας ιδιοκτησίας.

    Μίλησε για μέτρα που θα οδηγήσουν σε περαιτέρω ύφεση την οικονομία και συμπλήρωσε λέγοντας πως το φορολογικό ν/σ καταρρακώνει την ψυχολογία στην αγορά. Η ΝΔ, συνέχισε, στηρίζει την ανάγκη λήψης μέτρων για την ενίσχυση των εσόδων του κράτους αλλά "καλό είναι η κυβέρνηση να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να στραγγαλίζουν την οικονομία γιατί έτσι η ύφεση θα γίνει μόνιμη".

    Ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής το ν/σ και θα ψηφίσει ορισμένα άρθρα του, όπως π.χ. αυτό που αφορά τις off shore εταιρείες.

    Ερωτηθείς για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας είπε ότι η άποψη της ΝΔ είναι ξεκάθαρη και θεωρεί ότι η Εκκλησία πρέπει να συνεισφέρει στην προσπάθεια όλου του λαού για να ξεπεράσουμε την κρίση.

    "Το πώς θα συνεισφέρει πρέπει να συζητηθεί ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία και, ήδη, αυτός ο διάλογος έχει προχωρήσει και φαίνεται ότι καταλήγει σε ορισμένες λύσεις κοινής αποδοχής", πρόσθεσε.

    Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των οδηγών ταξί, αφού σημείωσε πως το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ταξί έχει κομματική ιδιότητα δεν είναι κάτι που απαγορεύεται, τόνισε ότι η ΝΔ ως αστικό κοινοβουλευτικό κόμμα πιστεύει στην αυτονομία των συνδικαλιστικών αγώνων.

    Πρόσθεσε πως η ΝΔ θα κάνει συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή τις επόμενες ώρες δια του κ. Θ. Καράογλου.

    «Η Κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών του ελληνικού λαού», τόνισε μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματός του ο Αντώνης Σαμαράς. Ειδικότερα για τη συμφωνία των Βρυξελλών, ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε μπούμερανγκ την επίκληση από τον πρωθυπουργό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και πρόσθεσε πως με τη συγκεκριμένη απόφαση μπαίνει ένας εξω-ευρωπαϊκός παράγοντας αποδυναμώνοντας την Ευρώπη.

    Ανύπαρκτο και δηλητηριώδες χαρακτήρισε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, το δίλλημα θυσίες που πιάνουν ή που δεν πιάνουν τόπο, επισημαίνοντας ότι κανένα μέτρο δεν αποβλέπει στη βελτίωση της θέσης του λαού.

    Ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη στα ΝΕΑ, τονίζει ότι η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλες θυσίες.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Κρίσιμο τεστ η έξοδος στις αγορές

    Σχετική είδηση: Σύσκεψη υπό Σαμαρά για Οικονομία-"Καλλικράτη"

    Σχετική είδηση: Κίνητρα για καταβολή χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία

    Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Κρίσιμο τεστ η έξοδος στις αγορές Είδηση: 34877

    [05] Συνεργασία ΗΠΑ -Ευρώπης στις οικονομικές ρυθμίσεις ζητά ο Σαρκοζί

    Δευτερα, 29 03 2010 18:50

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί προέτρεψε τη Δευτέρα τις ΗΠΑ να συνεργαστούν με την Ευρώπη για να ενισχύσουν τον έλεγχο της οικονομίας και να αλλάξουν τη διακυβέρνηση του κόσμου. "Τον 21ο αιώνα δεν υπάρχει μία χώρα που να μπορεί να κυβερνά μόνη της τον κόσμο", είπε ο Γάλλος πρόεδρος μιλώντας σε φοιτητές και καθηγητές του πανεπιστημίου Κολούμπια. Ο Σαρκοζί ζήτησε εξάλλου από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να τον στηρίξει στην προσπάθεια για την ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομικής ρύθμισης. Υποστήριξε δε, μεταξύ άλλων, ότι: "Δεν μπορούμε πλέον να δεχόμαστε ένα καπιταλιστικό σύστημα χωρίς κανόνες, χωρίς ρυθμίσεις (...) Η οικονομία της αγοράς και η αγορά χωρίς κανόνες θα αποτελέσουν το θάνατο του καπιταλισμού".

    "Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ μπορούν να επινοήσουν τους κανόνες της οικονομίας του αύριο".

    Νικολά Σαρκοζί

    Όπως σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, αυτό θα είναι το κεντρικό θέμα των συνομιλιών που θα έχει την Τρίτη 30/3 με τον Ομπάμα. "Πρέπει ο μεγάλος αμερικανικός λαός να καταλάβει ότι η απουσία κανόνων σκοτώνει την ελευθερία", επέμεινε.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ -ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 34899

    [06] Άρειος Πάγος: Δεν επιτρέπεται το κτίσιμο στους ακάλυπτους χώρους πολυκατοικιών

    Δευτερα, 29 03 2010 18:46

    Ο Άρειος Πάγος με την υπ' αριθμ. 131/2010 απόφασή του έκρινε ότι στον ακάλυπτο χώρο πολυκατοικίας δεν μπορεί κανείς από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων να κτίσει, ακόμη και αυτοί που έχουν την αποκλειστική χρήση ολόκληρου ή τμήματος του ακάλυπτου χώρου.

    Ειδικότερα, στην Κέρκυρα το 1973 με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας και κανονισμό πολυκατοικίας παραχωρήθηκε η χρήση τμήματος 400 τ.μ. του ακάλυπτου χώρου πολυκατοικίας σε τέσσερις ιδιοκτήτες. Το 1988 οι ιδιοκτήτες που είχαν την αποκλειστική χρήση των 400 τ.μ. του ακάλυπτου χώρου κατασκεύασαν από γκρο μπετόν τρεις εξώστες ύψους περίπου από 1,20 έως 1,50 μ. ο καθένας, οι οποίοι ξεκινούσαν από τη στάθμη του εδάφους και έφθαναν μέχρι το ύψος του υπερυψωμένου ισογείου που βρίσκονται τα διαμερίσματά τους.

    Στην απόφαση του Αρείου Πάγου αναφέρεται ότι οι επίμαχες ενέργειες των ιδιοκτητών «αντίκεινται στο νόμο και τη συστατική πράξη της οριζόντιας ιδιοκτησίας και συνεπώς είναι απαγορευμένη, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι αυτοί είχαν την αποκλειστική χρήση των συγκεκριμένων τμημάτων του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου, διότι το γεγονός αυτό δεν τους παρέχει συγχρόνως και το δικαίωμα να το περικλείσουν με κατασκευή εξωστών από γκρο μπετόν, δεδομένου ότι με τον τρόπο αυτό αίρεται τελείως ο φυσικός προορισμός του ακάλυπτου χώρου που είναι ο φωτισμός και ο αερισμός της οικοδομής και παραβιάζεται ο κανονισμός ως προς τη φύση του χώρου αυτού που πρέπει να παραμείνει ακάλυπτος και ελεύθερος».

    Παράλληλα, αναφέρεται στην απόφαση του Αρείου Πάγου ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία και τον Αστικό Κώδικα, «έκαστος των συνιδιοκτητών δικαιούται να κάνει απόλυτη χρήση των κοινών πραγμάτων και να προβαίνει στην επισκευή και ανανέωση αυτών, υπό τον όρο να μη βλάπτει τα δικαιώματα των λοιπών συνιδιοκτητών ούτε να μεταβάλει το συνήθη προορισμό αυτών».

    Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ακόμη ότι «οι συνιδιοκτήτες μπορούν με συμβολαιογραφικώς καταρτιζόμενη σύμβαση, που υπόκειται σε μεταγραφή, να ρυθμίσουν τη χρήση κοινόκτητου και κοινόχρηστου πράγματος, όπως επιθυμούν, στο πλαίσιο δε αυτής της ρύθμισης δεν αποκλείεται η επιφύλαξη της χρήσεως κοινόχρηστου χώρου αποκλειστικώς υπέρ κάποιου ή κάποιων από αυτούς, με την έννοια ότι οι λοιποί συνιδιοκτήτες θα αποκλείονται της σύγχρησης του κατ' αρχήν προορισθέντος ως κοινόχρηστου χώρου».

    Κατόπιν αυτών ο Α.Π. απέρριψε την αίτηση των ιδιοκτητών διαμερισμάτων οι οποίοι είχαν και τη μερική αποκλειστική χρήση του ακάλυπτου χώρου, που ζητούσαν να αναιρεθεί εφετειακή απόφαση η οποία δικαίωσε άλλους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων της ίδιας πολυκατοικίας.

    AΠΕ Είδηση: 34898

    [07] Διαμαρτυρίες για τα συνθήματα στην παρέλαση

    Δευτερα, 29 03 2010 17:43

    Έξω από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας συγκεντρώθηκαν σήμερα Δευτέρα και απέκλεισαν συμβολικά τη Πύλη, πολίτες που διαμαρτυρήθηκαν για το άκουσμα ρατσιστικών συνθημάτων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Ακολούθως επιδόθηκε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας σχετική ανακοίνωση.

    Στην ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: "Η εμφάνιση στην επίσημη παρέλαση της 25ης Μαρτίου τμήματος των βατραχανθρώπων των Ειδικών Δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος που βάδισε στην Πανεπιστημίου κραυγάζοντας χυδαία ρατσιστικά συνθήματα είναι μια προειδοποίηση ότι μέσα στο στρατιωτικό και αστυνομικό μηχανισμό εμφανίζεται οργανωμένη παρουσία φασιστικών και ρατσιστικών οργανώσεων. Ομάδα με πολιτικά άλλωστε συνόδευε το άγημα και έριχνε τα συνθήματα μπροστά στα μάτια των επίσημων διοργανωτών. Τα ρατσιστικά συνθήματα μίσους των ειδικών δυνάμεων που παρέλασαν ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Να διαλυθούν οι φασιστικές και ρατσιστικές οργανώσεις".

    Σύντομες ομιλίες στη διάρκεια της συγκέντρωσης, πραγματοποίησαν οι: Πέτρος Κωνσταντίνου, συντονιστής της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Σκέλτσεν Μετσίνι, Σωματείο Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, Ηλίας Παπαχατζής, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός, εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

    Διάβημα διαμαρτυρίας

    Προφορικό διάβημα διαμαρτυρίας επέδωσε σήμερα στα Σκόπια το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ στην επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στη χώρα, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, για το θέμα αυτό.

    Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επισήμανε ότι τα συνθήματα που ακούστηκαν στην διάρκεια της παρέλασης στην Αθήνα "προκαλούν ανησυχία και θεωρούνται ως απαράδεκτη και απρεπή συμπεριφορά που εκδηλώθηκε σε μία χώρα- μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο δημοκρατικής κοινωνίας στην περιοχή της Ν.Α Ευρώπης. Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών χαιρέτισε τις ενέργειες των επισήμων αρχών της Ελλάδας για την καταδίκη του γεγονότος και για την απόδοση ευθυνών στους άμεσα εμπλεκόμενους, καθώς και τις αντιδράσεις των ελληνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης και από την κοινωνία των πολιτών".

    Η κ. Παπαδοπούλου απαντώντας στον υφυπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Ζόραν Πέτροφ, χαρακτήρισε το γεγονός ως μεμονωμένο και σημείωσε ότι δεν εκφράζει τα αισθήματα του ελληνικού λαού. Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, τόνισε ότι το περιστατικό δεν πρέπει να λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις και να χρησιμοποιείται για πολιτικές σκοπιμότητες, καθώς όπως ανέφερε κάτι τέτοιο δεν θα ωφελούσε.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 34896

    [08] Σύσκεψη των υφυπ. Δικαιοσύνης και Παιδείας για τη λειτουργία σχολείων μέσα στις φυλακές

    Δευτερα, 29 03 2010 18:57

    Koινή σύσκεψη των υφυπουργών Δικαιοσύνης, Απ. Κατσιφάρα, και Παιδείας, Εύης Χριστοφιλοπούλου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, για τη λειτουργία σχολείων μέσα στις φυλακές, με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και των διευθυντών των σωφρονιστικών καταστημάτων. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας "για πρώτη φορά οι ηγεσίες των δύο υπουργείων συζήτησαν το θέμα με σκοπό την αξιολόγηση, αναβάθμιση και επέκταση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των κρατούμενων στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας".

    "Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα που παρουσιάζονται, να δώσουμε άμεσες λύσεις, αλλά και κατευθύνσεις για την καλύτερη λειτουργία και την αποδοτικότερη συνεργασία μεταξύ των συντελεστών της εκπαίδευσης και της διοίκησης των φυλακών".

    Απ. Κατσιφάρας

    "Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση γιατί βοηθά στην επανένταξη των κρατουμένων στην κοινωνία, τους δίνει εφόδια, αλλά και κίνητρα για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους", τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης.

    Τη σημασία συνεργασίας των δυο συστημάτων Σωφρονισμού και Παιδείας υπογράμμισε η υφυπουργός Παιδείας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, με απώτερο στόχο, όπως είπε, "να αποδώσουμε τους συμπολίτες μας κρατούμενους στην κοινωνία, όσο το δυνατόν πιο ενεργούς. Έτοιμους να κάνουν μια καινούργια αρχή". Η κα Χριστοφιλοπούλου τόνισε ακόμη: "Ο θεσμός του σχολείου των φυλακών έχει ακριβώς αυτόν το στόχο, να δώσει τη δυνατότητα για μια καινούργια αρχή. Μπορούμε μέσα από τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων να βρούμε λύσεις για να ενδυναμώσουμε και να επεκτείνουμε την εκπαίδευση στις φυλακές. Λύσεις υπάρχουν παντού.

    Στη ζωή, ακόμα και μέσα στη φυλακή δεν υπάρχουν αδιέξοδα".

    Κατά τη συζήτηση συμφωνήθηκαν:

    -Λειτουργία μόνιμης επιτροπής, με σκοπό την από κοινού αντιμετώπιση των θεμάτων εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και κατάρτισης κρατουμένων, στην οποία θα συμμετέχουν στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. -Αύξηση των σχολείων και των προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης και κατάρτισης στα Καταστήματα Κράτησης. -Η κοινή επιμόρφωση των Διευθυντών και Αρχιφυλάκων των καταστημάτων κράτησης ενηλίκων και των εκπαιδευτών της Δια Βίου Μάθησης, σε κοινά προγράμματα της Δια Βίου Μάθησης . -Άρση της δυσλειτουργίας της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της αλλαγής του Σωφρονιστικού Κώδικα. Είδηση: 34900

    [09] Εξάρθρωση κυκλώματος διακίνησης πλαστών τιμολογίων - δελτίων αποστολής

    Δευτερα, 29 03 2010 18:32

    Το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Π.Δ Αττικής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) του Υπουργείου Οικονομικών, εξάρθρωσε κύκλωμα διακίνησης πλαστών τιμολογίων - δελτίων αποστολής. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, μετά από έρευνες ενός μήνα συνελήφθησαν την Παρασκευή, 26 Μαρτίου, δύο Έλληνες επιχειρηματίες, ηλικίας 69 και 57 ετών, οι οποίοι προσπάθησαν να πουλήσουν ένα μπλοκ πλαστών τιμολογίων, έναντι 1.500 ευρώ σε υπάλληλο της Υπ.Ε.Ε., που είχε παρουσιαστεί ως υποψήφιος αγοραστής. Μετά τη συναλλαγή, συνελήφθησαν με το χρηματικό ποσό, το οποίο είχε προσημειωθεί από την Υπηρεσία.

    Ύστερα από έρευνα, βρέθηκε και κατασχέθηκε στην κατοικία του ενός εκ των συλληφθέντων ένα πιστόλι μάρκας Walter των 25 mm, ενώ στην κατοικία του δευτέρου δύο ακόμα μπλοκ, τιμολογίων, τα οποία προετοίμαζε για διακίνηση. Ο ένας εκ των συλληφθέντων έχει καταδικαστεί σε δεκαετή φυλάκιση για έκδοση κατ' εξακολούθηση εικονικών και πλαστών τιμολογίων και είχε αποφυλακιστεί με περιοριστικούς όρους, τον Ιανουάριο του 2010.

    Το μπλοκ τιμολογίων, το οποίο κατασχέθηκε, έφερε διάτρηση και θεώρηση από την Δ.Ο.Υ. Αγίου Δημητρίου με στοιχεία εκδότη: ΒΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ "ΑΡΤΟΠΟΙΪΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ", με κεντρικό κατάστημα οδός Φιλαδελφείας 110, Αχαρνές, υποκατάστημα, οδός Καστελίου 25, Άγιος Δημήτριος, και Α.Φ.Μ. 047240324, Δ.Ο.Υ. Αχαρνών.

    ΠΗΓΕΣ:ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34897

    [10] Α. Παπαρήγα: Θυσίες που ανεβάζουν τα κέρδη του κεφαλαίου

    Δευτερα, 29 03 2010 16:51

    Στην τρέχουσα επικαιρότητα με επίκεντρο τα οικονομικά μέτρα, αλλά και στο φαινόμενο των ρατσιστικών συνθημάτων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου και τη βόμβα στα Πατήσια, αναφέρθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου στα κεντρικά γραφεία του ΚΚΕ στον Περισσό.

    Η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε το δίλημμα που θέτει η κυβέρνηση και άλλα κόμματα για θυσίες στα πλαίσια αντιμετώπισης της κρίσης, σαν "Δηλητηριώδες, αλλά και ανύπαρκτο για τον λαό", αναφέροντας ότι "το βέβαιο είναι ότι οι θυσίες θα ανεβάσουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου συνολικά, ενώ οι εργαζόμενοι θα βρεθούν σε δεινή θέση".

    "Οι θυσίες έχουν νόημα μόνον στον βωμό του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Υπάρχει ανάγκη όξυνσης της πάλης, με όλες τις μορφές και με συνολική αντεπίθεση. Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ είναι οι στυλοβάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας στην ερώτηση για τις συνέπειες που θα είχε μια ενδεχόμενη μη λήψη μέτρων στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι θα ήταν πιο δύσκολα για τις τράπεζες, "γιατί αυτές, ουσιαστικά, διευκολύνονται με τις αποφάσεις του κ. Τρισέ, αλλά κανένα μέτρο, από αυτά που ανακοινώθηκαν, δεν αποβλέπει στη βελτίωση της θέσης του λαού".

    Αναφερόμενη στην αντιπολίτευση και ειδικά στο ΣΥΡΙΖΑ, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ δήλωσε ότι "όσοι νομίζουν ότι η ΕΕ θα αλλάξει από μέσα, στην ουσία παρουσιάζουν ένα τέχνασμα για παραίτηση από τη ριζοσπαστική πάλη".

    Συνεχίζοντας, σχολίασε πως: "ορισμένοι, αφού εξάντλησαν τα περιθώρια να τους δώσει το ΠΑΣΟΚ ένα κομμάτι εξουσίας, τώρα θέλουν να φύγει η κυβέρνηση. Εμείς, λέμε να φύγουν τα κόμματα της αστικής τάξης, όμως δεν φεύγουν πέντε μήνες μετά τις εκλογές, αν και τα κόμματα αυτά δεν φεύγουν με τις εκλογές, αλλά με την αλλαγή στον λαό, γιατί δεν έχει νόημα να φύγει το ένα κόμμα και να έρθει το άλλο. Αλλοίμονο, αν ο λαός περιμένει να εκφράσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια ο ΛΑΟΣ ή και ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί στην περίπτωση αυτή θα έχουμε ένα κίνημα χειραγωγημένο και τελικά ηττημένο. Το θέμα είναι η χειραφέτηση του λαού από την κυρίαρχη πολιτική, προκειμένου να δρομολογηθούν αγώνες, που θα ανατρέψουν τους συσχετισμούς και στο σημείο αυτό, αναγκαία είναι και η ενίσχυση του ΚΚΕ".

    Για το περιστατικό που συνέβη στα Πατήσια, με τη βόμβα, η κ. Παπαρήγα δήλωσε: "ιδού η "δικαίωση" του πολέμου στο Αφγανιστάν, απ΄ όπου μάζες δυστυχισμένων ανθρώπων φεύγουν για να ζήσουν ως ρακοσυλλέκτες στη δύση".

    Tέλος για τα ρατσιστικά και εθνικιστικά συνθήματα, που ακούστηκαν από ένστολους στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, η κ. Παπαρήγα έκανε λόγο για "ενίσχυση των ρατσιστικών και εθνικιστικών φωνών με πρωτεργάτη τον κ. Καρατζαφέρη, άλλοτε σύμμαχο της ΝΔ και τώρα συμμαχο του ΠΑΣΟΚ, που υπερασπίζεται αυτούς που εκπαιδεύουν Έλληνες στρατιώτες. Ας προβληματιστεί ο λαός γι αυτούς. Η καλλιέργεια του ρατσισμού και του εθνικισμού στρέφεται κατά των εργαζομένων και πυροδοτεί τις πιο ακραίες φωνές".

    Εκδήλωση, στον χώρο που βρίσκεται το πάρκο Γουδή, διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ την Τετάρτη 31 Μαρτίου και ώρα 6μμ. Στον τόπο της εκτέλεσης των Νίκου Μπελογιάννη, Ηλία Αργυριάδη, Νίκου Καλούμενου και Δημήτρη Μπάτση, όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου, θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό αφιέρωμα, θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 34894

    [11] Siemens: Αντίδραση εισαγγελέων στις καταγγελίες του προέδρου της Εξεταστικής επιτροπής

    Δευτερα, 29 03 2010 16:29

    Αντικρούουν οι εισαγγελείς τις καταγγελίες που εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Σ. Βαλυράκης, περί «ανεπάρκειας ή μεθόδευσης της Δικαιοσύνης», σχετικά με την αποστολή στο Κοινοβούλιο αντιγράφων της ογκώδους δικογραφίας για το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της Siemens.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ) εκφράζει την αντίθεσή του στο περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών, που έστω και αν διατυπώθηκαν καθ' υπερβολή, όπως αναφέρει εγκυμονούν κινδύνους για το κύρος τόσο της δικαιοσύνης, όσο και των άλλων θεσμών γενικότερα.

    «Οι γενικεύσεις και η χρησιμοποίηση απαξιωτικών εκφράσεων, που γίνονται από εκπρόσωπο της νομοθετικής εξουσίας σε βάρος της δικαστικής, αφ ενός μεν δυσχεραίνουν τη διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, αφ ετέρου δε και κυρίως δημιουργούν αδικαιολόγητα δυσμενείς εντυπώσεις για το κύρος των θεσμών», αναφέρει Ένωση Εισαγγελέων, προσθέτοντας ότι οι γενικεύσεις αυτές πλήττουν αμφότερες τις εξουσίες.

    NET 105,8 Είδηση: 34892

    [12] Τα δρομολόγια στις άγονες γραμμές

    Δευτερα, 29 03 2010 16:16

    Στη δημοσιότητα έδωσε τη Μ. Δευτέρα ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, τις αεροπορικές εταιρείες που επελέγησαν ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό για την κάλυψη των 24 γραμμών προς νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας. Σχετικά με το θέμα της επικείμενης συγχώνευσης της Aegean με την Olympic Air και αν αυτή είναι σύννομη με τις διατάξεις περί ανταγωνισμού, ο κ. Ρέππας απάντησε ότι το ζήτημα αυτό αφορά τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την ελληνική αρχή ανταγωνισμού, ενώ αναφέρθηκε και στο άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων.

    Οι εταιρείες που επελέγησαν είναι:

    Aegean Airlines, η οποία χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος αναλαμβάνει τις γραμμές: Αθήνα-Σητεία, Θεσσαλονίκη-Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη-Καλαμάτα και Θεσσαλονίκη-Σάμο.

    Astra Airlines, επίσης χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος αναλαμβάνει τη γραμμή Θεσσαλονίκη-Χίος.

    Athens Airways, χωρίς καταβολή οικονομικού αντισταθμίσματος αναλαμβάνει τις γραμμές από Αθήνα για Ικαρία, Κύθηρα, Κάρπαθο και Σκιάθο. Στην ίδια εταιρία κατοκυρώνονται επίσης οι γραμμές Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος-Ρόδος, Αλεξανδρούπολη-Σητεία, Άκτιο-Σητεία, Αθήνα-Σκύρος και Θεσσαλονίκη-Σκύρος, έναντι συνολικού ποσού 4.481.544 ευρώ.

    Olympic Air αναλαμβάνει έναντι συνολικού αιτηθέντος οικονομικού αντισταθμίσματος 38.224.208 ευρώ τις γραμμές Αθήνα-Αστυπάλαια, Αθήνα-Λέρος, Αθήνα-Μήλος, Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Σητεία, Αθήνα-Νάξος, Αθήνα-Πάρος, Ρόδος-Κως-Λέρος-Αστυπάλαια, Αθήνα-Κάλυμνος και Ρόδος-Καστελόριζο.

    Sky Express, έναντι ποσού 1.449.868 ευρώ για τη γραμμή Κέρκυρα - Ακτιο - Κεφαλλονιά - Ζάκυνθος.

    Σύμφωνα με τον κ. Ρέππα, το συνολικό ετήσιο αντιστάθμισμα που θα καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται σε 22.077.810 ευρώ, το οποίο είναι μειωμένο κατά περίπου 12,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με το ετήσια καταβαλλόμενο αντιστάθμισμα των 34,6 εκατ. ευρώ των προηγούμενων ετών.

    Ο κ. Ρέππας επεσήμανε ότι στον ανοιχτό δημόσιο διαγωνισμό που έγινε για τις άγονες γραμμές δεν υπεβλήθη καμιά απολύτως ένσταση.

    Επίσης, ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την κατανομή μεταφορικών δικαιωμάτων σε ευρωπαϊκούς αερομεταφορείς για εκτέλεση τακτικών αεροπορικών γραμμών από και προς χώρες εκτός ΕΕ.

    Πρόκειται για 21 προορισμούς και συγκεκριμένα για Ιράκ, Ταϊλάνδη, Σιγκαπούρη, Κίνα, Αλγερία, Ουκρανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μολδαβία, Γεωργία, Κροατία, Κιργιστάν, Αρμενία, Κούβα, Ιαπωνία, Χονγκ-Κονγκ, Ιορδανία, Νότια Κορέα, Σαουδική Αραβία, Λιβύη, Συρία και Ρωσία.

    Ο κ. Ρέππας έδωσε επίσης στη δημοσιότητα το νομοθετικό πλαίσιο για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας αεροδρομίων επί υδάτινης επιφάνειας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν απομακρυσμένα νησιά με υδροπλάνα. Το νομοθετικό αυτό πλαίσιο έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας προκειμένου να αρχίσει η δημόσια διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς.

    Δεν ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την επίγεια εξυπηρέτηση

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Ρέππας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο του θα εφαρμόσει μια νέα πολιτική στον τομέα των αερομεταφορών, διευκρινίζοντας ότι θα προχωρήσει στην αναδιοργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), προκειμένου να γίνει ένας νέος αναβαθμισμένος φορέας.

    Επίσης, τόνισε ότι θα γίνει πλέον σε νέα βάση ο διάλογος για την πολιτική που θα ακολουθηθεί στο μέλλον για τις λεγόμενες άγονες γραμμές.

    Παράλληλα, σημείωσε ότι δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία του διαγωνισμού για την επίγεια εξυπηρέτηση, λόγω απόφασης του ΣτΕ. Στόχος, είπε, είναι να αναλάβουμε νέα πρωτοβουλία για ένα νομικό πλαίσιο με όσους περισσότερους φορείς, πάντα προς όφελος των επιβατών. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι η σχετική ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα και θα ακολουθήσει η διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος.

    Συγχώνευση Aegean-Olympic Air

    Αναφερόμενος στο θέμα της επικείμενης συγχώνευσης της Aegean με την Olympic Air, ο κ. Ρέππας απάντησε ότι εμείς θα εγγυηθούμε για τις αρχές και τους κανόνες που στόχο έχουν την εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Ο υπουργός χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη διαδικασία συγχώνευσης, η οποία όμως, όπως διευκρίνισε, βρίσκεται σε εξέλιξη και ήδη το υπουργείο έχει στείλει επιστολή στον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, προκειμένου να αποφανθεί αν πρόκειται για πιθανό μονοπώλιο ή όχι.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής απάντησε ότι και ο ίδιος με δική του πρωτοβουλία έχει ήδη αρχίσει τη διαδικασία αυτή και διερευνώνται όλα τα σημεία της συμφωνίας. Παράλληλα, η Επιτροπή θα ασχοληθεί και με το κομμάτι των εισιτηρίων, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία συγχώνευσης των δυο εταιριών.

    Σχετικά με τους εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής και "κλειστά" επαγγέλματα

    Για τους εργαζόμενους της πρώην Ολυμπιακής, στους οποίους οφείλονται περίπου 235.000 ευρώ, ο υπουργός είπε ότι αρμόδια είναι τα υπουργεία Οικονομίας και Εργασίας και ότι η μόνη εμπλοκή του υπουργείου του είναι η συμμετοχή εμπειρογνωμόνων στις τρεις επιτροπές για τις μετατάξεις των υπαλλήλων της πρώην ΟΑ.

    Ο κ. Ρέππας δεν θέλησε να σχολιάσει τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων, όπως στην περίπτωση του συγκεκριμένου υπουργείου, φορτηγά, ταξί, κ.α.

    Πρόσθεσε, όμως, ότι η διαβούλευση έχει προχωρήσει, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο και πρέπει να πάρουμε σημαντικές πρωτοβουλίες ώστε να ανοίξουν οι αγορές προς όφελος των πολιτών. Παράλληλα, αναζητούνται τρόποι διασφάλισης και των επενδύσεων που έχουν κάνει οι επαγγελματίες αυτοκινητιστές.

    Ανακοινώσεις για το θέμα αυτό αναμένεται να γίνουν πριν από το καλοκαίρι.

    Σε ό,τι αφορά τα ταξί, ο κ. Ρέππας είπε ότι θα προωθηθεί ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού που διέπει μέχρι τώρα τη λειτουργία τους, θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο που θα παρέχει τη δυνατότητα για την ίδρυση εταιριών.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34890

    [13] Παράταση στην υποβολή Δήλωσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών

    Δευτερα, 29 03 2010 16:16

    Παρατείνεται μέχρι την 23η Απριλίου 2010, η προθεσμία υποβολής των Οριστικών Δηλώσεων Απόδοσης Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών (Φ.Μ.Υ. - Έντυπο Ε7-Φ-01.015) που λήγει την 31η Μαρτίου 2010.

    Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, όσες οριστικές δηλώσεις Φ.Μ.Υ., για τις οποίες δεν προέκυπτε ποσό φόρου για απόδοση και με αριθμό απασχολούμενων μισθωτών ολιγότερο των είκοσι, έχουν υποβληθεί από τους υπόχρεους στις Δ.Ο.Υ., θεωρούνται ως μη υποβληθείσες, δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα, η καταχώρησή τους στο ανάλογο υποσύστημα των Δ.Ο.Υ. διαγράφεται και οι υπόχρεοι αυτοί καλούνται να τις υποβάλλουν μέσω διαδικτύου στον δικτυακό τόπο www.gsis.gr της Γ.Γ.Π.Σ. Είδηση: 34891

    [14] Εκλογές στην Ιταλία : Πρώτα αποτελέσματα και εκτιμήσεις

    Δευτερα, 29 03 2010 17:14

    Σύμφωνα με την μέχρι τώρα μερική καταμέτρηση των ψήφων στις ιταλικές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, η Κεντροαριστερή Συμμαχία υπερισχύει σε τέσσερις περιφέρειες: Εκείνη της Φλωρεντίας, της Μπολόνια και στις περιοχές της κεντρικής Ιταλίας, Μάρκε και Ούμπρια.

    Η Κεντροδεξιά Συμμαχία, με επικεφαλής τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, φέρεται να κερδίζει άνετα στην περιφέρεια του Μιλάνου και της Βενετίας.

    Επίσης, σε ότι αφορά τον ιταλικό νότο, η περιφέρεια της Απουλίας με πρωτεύουσα το Μπάρι, με καταμετρημένο το 5% των ψήφων δείχνει να εμπιστεύεται και πάλι τον προοδευτικό απερχόμενο πρόεδρό της Νίκι Βέντονα.

    Αίσθηση προκάλεσε το ποσοστό της αποχής, που αυξήθηκε πανιταλικά κατά 8%: Προσήλθε συνολικά στις κάλπες το 64,9% των εχόντων δικαίωμα.

    Το τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia ακύρωσε την τελευταία στιγμή την μετάδοση των προγραμματισμένων Exit Poll.

    Κατά συνέπεια η μόνη ροή των αποτελεσμάτων αποτελείται από την επίσημη καταμέτρηση τα στοιχεία της οποίας ανακοινώνει το υπουργείο Εσωτερικών.

    Ιδιαίτερα κρίσιμες θεωρούνται οι αναμετρήσεις της Ρώμης και της περιοχής Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο όπου οι δύο παρατάξεις φέρονται να είναι πολύ κοντά.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι τις οκτώ (ώρα Ιταλίας) πρόκειται να έχει διαμορφωθεί ένα σχετικά ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο.

    Η Κεντροαριστερά με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα ελπίζει να κατακτήσει, τελικά, εννέα περιφέρειες σε σύνολο δεκατριών, αλλά οι συνεργάτες του Καβαλιέρε συνεχίζουν να δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν τις πιο εύπορες περιοχές της χώρας.

    Το ποσοστό συμμετοχής στις ιταλικές περιφερειακές εκλογές μειώθηκε κατά 7 μονάδες

    Το χαμηλότερο ρεκόρ προσέλευσης στις κάλπες των τελευταίων δεκαπέντε ετών σημειώθηκε στις περιφερειακές εκλογές της Κυριακής και της Δευτέρας στην Ιταλία, καθώς το ποσοστό συμμετοχής έπεσε στο 65%, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι.

    Κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, ο Ιταλός υπουργός τόνισε ότι η συμμετοχή που υπολογίστηκε σε 9 από τις 13 περιφέρειες μειώθηκε κατά 7 μονάδες σε σχέση με τις περιφερειακές εκλογές του 2005.

    Το χειρότερο ποσοστό καταγράφηκε στη Λάτσιο όπου η συμμετοχή μειώθηκε κατά 10 μονάδες, πρόσθεσε ο Ρομπέρτο Μαρόνι.

    Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, οι ψηφοφόροι κινητοποιήθηκαν περισσότερο στις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν σε 462 πόλεις συμπεριλαμβανομένης της Βενετίας καθώς και στις επαρχιακές εκλογές.

    "Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η συμμετοχή θα αυξηθεί στις επόμενες εκλογές" δήλωσε ο Ρομπέρτο Μαρόνι.

    AΠΕ

    Είδηση: 34895

    [15] Σύσκεψη υπό Σαμαρά για Οικονομία- Καλλικράτη

    Δευτερα, 29 03 2010 15:08

    Το φορολογικό νομοσχέδιο, το πρόγραμμα "Καλλικράτης" και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ελληνική Οικονομία, συζητήθηκαν τη Μ. Δευτέρα στη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ, υπό τον Αντώνη Σαμαρά. Η κυβέρνηση είναι κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών του ελληνικού λαού, τόνισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αναφερόμενος τόσο σε θέματα Οικονομίας όσο και τη καθημερινότητας. Η ΝΔ θα καταψηφίσει επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιο, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς το φοροεισπρακτικό και αντιαναπτυξιακό, που καταρρρακώνει την ψυχολογία της αγοράς.

    "Κατώτερη των περιστάσεων η κυβέρνηση"

    Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν έχει λάβει αναπτυξιακά μέτρα και προειδοποιεί ότι οι περικοπές που ανακοινώθηκαν, σε συνδυασμό με το φορολογικό νομοσχέδιο, θα βαρύνουν ακόμη περισσότερο μισθωτούς, συνταξιούχους και μικρομεσαίους.

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε πως κατά τη συνεδρίαση των τομεαρχών, ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε σε όσα διαδραματίστηκαν στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση του ΕΛΚ, εστιάζοντας την προσοχή στα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και τους μηχανισμούς άμυνας της Ευρωζώνης απέναντι στους κερδοσκόπους.

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος είπε πως ο πρόεδρος της ΝΔ σχολιάζοντας το ανακοινωθέν της Συνόδου έκανε αναφορά στο σημείο που γίνεται λόγος για "έσχατο σημείο".

    "Ποιό είναι αυτό το έσχατο σημείο που μας έθεσε η καγκελάριος Μέρκελ; Δηλαδή από πότε θα αρχίσει να ενεργοποιείται αυτός ο μηχανισμός που συνδυάζει ΕΕ και ΔΝΤ; Αν το επιτόκιο είναι 6%, αν είναι 8%; Και δεύτερον ποια είναι η διαδικασία με την οποία θα τίθεται σε λειτουργία αυτός ο μηχανισμός και θα φτάνει στο αναμενόμενο αποτέλεσμα, στην παροχή οικονομικής στήριξης δια δανείων που θα συνάπτονται σε διμερές επίπεδο; Πως θα γίνεται αυτό; Θα περνάει από το Εurogroup; Θα εγκρίνεται και από τα κοινοβούλια της κάθε χώρας;" αναρωτήθηκε ο Αντώνης Σαμαράς.

    "Ο Πρωθυπουργός επιχείρησε μια πολιτική μπλόφα. Κάνοντας επίκληση στις δηλώσεις που έκανε πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, της απειλής της προσφυγής στο ΔΝΤ, το αποτέλεσμα ήταν αυτή η επίκληση περί ΔΝΤ να λειτουργήσει ως μπούμερανγκ. Και αυτή τη στιγμή, με την απόφαση της Συνόδου, σε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πλαίσιο μπαίνει εξωευρωπαϊκός παράγοντας όπως είναι το ΔΝΤ" Αντώνης Σαμαράς

    Ο Π. Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι η ΝΔ επιμένει πως η χώρα μπορεί και πρέπει να σταθεί στα πόδια της, χωρίς να χρειαστεί να προσφύγουμε σ' αυτό το σχέδιο και εξακολουθεί να ζητά ευρωπαϊκές λύσεις.

    "Μια δεύτερη ανάγνωση δείχνει πως τελικά αν λειτουργήσει αυτό το σχέδιο -αχρείαστο να είναι- αυτή η λύση θα μας πάει στο ΔΝΤ" συνέχισε και ανέφερε πως, όπως εξήγησε ο κ. Σαμαράς, όπου εφαρμόστηκε η συνταγή του ΔΝΤ αποτέλεσμα ήταν η οικονομία να βυθιστεί σε ύφεση.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατώτερη των περιστάσεων και των προσδοκιών του ελληνικού λαού σ'αυτή την κρίσιμη φάση που περνούμε.

    Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε πως ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε από τους τομεάρχες του πιο έντονη συμμετοχή στη Βουλή και παρουσία στα ΜΜΕ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Δάνειο 5 δισ. ευρώ ζητά η χώρα Είδηση: 34882

    [16] Βία στα γήπεδα: το μαχαίρι στο κόκκαλο

    Δευτερα, 29 03 2010 13:05

    Η πρώτη αντίδραση της πολιτείας στα κρούσματα βίας που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό στα γήπεδα είναι γεγονός. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ανακοίνωσε την άμεση αναστολή κάθε χρηματοδότησης της πολιτείας προς την ΕΠΟ, τη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΑΕ μέχρι να εξαλειφθεί η βία από τα γήπεδα.

    Ο κ. Μπιτσαξής τόνισε ακόμη ότι ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να διαφημίζεται μέσω ενός βίαιου προϊόντος. Από την αναστολή της χρηματοδότησης εξαίρεση αποτελεί η εθνική ομάδα.

    Είδηση: 34875

    [17] Ξεκίνησαν οι εργασίες διάνοιξης του οδοφράγματος Λιμνίτη

    Δευτερα, 29 03 2010 13:24

    Παρουσία του προέδρου Χριστόφιας και του τουρκοκύπριου ηγέτη Αλί Ταλάτ, καθώς και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, που χρηματοδοτούν το έργο, ξεκίνησαν οι εργασίες διάνοιξης του οδοφράγματος του Λιμνίτη, στη βορειοδυτική περιοχή της Κύπρου.

    Ο πρόεδρος Χριστόφιας σε ομιλία κατά την τελετή, χαρακτήρισε το έργο αυτό μεγάλο βήμα για τους κατοίκους της περιοχής και τόνισε ότι ο στόχος παραμένει ο ίδιος για συνολική λύση του κυπριακού.

    Ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είπε ότι "δουλεύουμε για ένα κοινό σπίτι, οι δυσκολίες δεν μας έκαμψαν και ούτε θα μας κάμψουν".

    Στην τελετή παρέστησαν επίσης ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Αμερικανός πρέσβης Φρανκ Ουρμπάντσικ και εκπρόσωποι της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    Η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την έναρξη νέας φάσης στο κοινό έργο για διάνοιξη του σημείου διέλευσης Κάτω Πύργου -Λιμνίτη. Αναφέρει επίσης ότι θα διευκολύνει τη διακίνηση των κατοίκων της περιοχής και για τις δύο κοινότητες και θα μειώσει σημαντικά το χρόνο μετάβασης στη Λευκωσία.

    Οι εργασίες για την κατασκευή του δρόμου περίπου οκτώ χλμ., που θα ενώνει τον Κάτω Πύργο με τον Λιμνίτη, θα ολοκληρωθούν σε τέσσερις έως έξι μήνες και θα γίνουν από κοινοπραξία, στην οποία μετέχουν μια ελληνοκυπριακή και μια τουρκοκυπριακή κατασκευαστική εταιρεία.

    Είδηση: 34876


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 March 2010 - 17:55:04 UTC