Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης
  • [02] Αυξημένα μέτρα από την Tροχαία - αίθριος ο καιρός το Πάσχα
  • [03] Παπαρήγα: «Μνημείο για τους εκτελεσθέντες»
  • [04] Παράνομη η μετατροπή της πιλοτής σε καταστήματα και διαμερίσματα
  • [05] Nέα κατηγορία για συγκάλυψη παιδεραστίας από τον πάπα Βενέδικτο
  • [06] H θεραπεία της καρδιάς ως κομμάτι της Ιστορίας
  • [07] EFSA :Καρκινογόνες διοξίνες στο 8% των δειγμάτων τροφίμων και ζωοτροφών
  • [08] Ο σύζυγος της Σάντρα Μπούλοκ σε κλινική αποτοξίνωσης από το σεξ
  • [09] Καύσιμα: Εντατικοί έλεγχοι για τους παραβάτες
  • [10] Η Γερμανία ανακοινώνει ότι αποσύρεται από τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση
  • [11] Βέλγιο: Ναι στην πλήρη απαγόρευση της μπούρκα
  • [12] Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί
  • [13] Μετά το Πάσχα ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα
  • [14] Ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις στους οδηγούς κρατικών αυτοκίνητων
  • [15] Μετά τις 11 Απριλίου στη δημοσιότητα ο Καλλικράτης
  • [16] Συνάντηση Ξενογιαννακοπούλου με τους γιατρούς
  • [17] Χ.ΤΣΙΟΚΑΣ:« Ό,τι αφορά τα φορτηγά θέλουμε ήδη μέχρι τον Μάιο να έχουμε ήδη κλείσει και να πάμε σε μια νομοθετική πρωτοβουλία. Για τα
  • [18] Οι «μαύρες χήρες» και το φαινόμενο των γυναικών-καμικάζι στην Τσετσενία
  • [19] Αντιπαράθεση για το δανεισμό - Θετικές δηλώσεις Ρεν και Τρισέ
  • [20] Σύσκεψη ΔΝΤ - Δηλώσεις Τρισέ - Όλι Ρεν

    [01] Αλλαγές στα τεκμήρια διαβίωσης

    Τεταρτη, 31 03 2010 15:04

    Σε συμπληρωματικές τροποποιήσεις επί του φορολογικού νομοσχεδίου ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη Βουλή. Σε αυτές περιλαμβάνονται αυστηρότερα τεκμήρια στην πολυτελή διαβίωση και μεγαλύτερη ελάφρυνση των αδύναμων κοινωνικά ομάδων.Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη, μετά το Πάσχα. Την ίδια ώρα σε μία προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης προχωρά στο άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών μεγαλογιατρών στο Κολωνάκι που δηλώνουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα.

    Αυστηρώτερα τεκμήρια στα μεγάλα εισοδήματα

    Αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο και συγκεκριμένα στα τεκμήρια διαβίωσης προχωρά το Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Μιλώντας στη Βουλή πρώτη ημέρα της συζήτησης του νομοσχεδίου επί των άρθρων ο Υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τροποποιήσεις στα τεκμήρια διαβίωσης με βελτιώσεις για την ελάφρυνση των χαμηλών εισοδημάτων και επιβάρυνση για την πολυτελή διαβίωση.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για δικαιότερες αλλαγές σε ότι αφορά στα ιδιωτικά σχολεία, για εκπτώσεις στους διαζευγμένους πατέρες που καταβάλλουν διατροφή, αλλά και για τον τρόπο που θα συμπεριληθφούν οι οικιακές βοηθοί στα τεκμήρια, ώστε να αποτραπούν φαινόμενα μαύρης εργασίας.

    Είπε επίσης ότι θα υπάρξουν τροποποιήσεις ώστε να είναι πιο έντονος ο διαχωρισμός ανάμεσα στα μικρά και τα πολύ μεγάλα σκάφη.

    "Θα κάνουμε βελτιώσεις αλλά στην βασική γραμμή δεν θα κάνουμε πίσω", δήλωσε ο Υπουργός και χαρακτήρισε σωστές τις παρατηρήσεις ότι δεν πρέπει να υπάρχει γενική εξαίρεση των συνταξιούχων από τα τεκμήρια διαβίωσης.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε γνωστό ότι το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να εντάξει στα τεκμήρια συνταξιούχους, με βάση την ηλικία τους, λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρχει εξαίρεση για συνταξιούχους 50 ετών, ενώ έκανε επίσης γνωστό ότι στα τεκμήρια για τους συνταξιούχους θα λαμβάνονται υπόψη τα εισοδήματα με δίκαιο τρόπο.

    Παράλληλα αναφερόμενος στη φορολόγηση των μπόνους ανέφερε ότι η διάταξη έχει τη λογική της αποτροπής την παροχής υψηλών μπόνους σε στελέχη και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα επιμείνει στη διατήρησή της, που θα γίνει όμως με τη λογική της κλίμακας.

    Για όσους ζητούν να μην καταργηθεί η αυτοτελής φορολόγηση στα επιδόματα επικινδυνότητας, ο Υπουργός είπε ότι πρέπει να διασφαλιστούν έσοδα στο κράτος ώστε να διασφαλιστεί επίσης ότι θα εξακολουθήσουν να παίρνουν το επίδομα επικινδυνότητας οι δικαιούχοι.

    Το φορολογικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές που αποφάσισαν παράταση των εργασιών τους και έτσι η επόμενη συνεδρίαση θα γίνει την Πέμπτη μετά το Πάσχα. Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, θα ξεκινήσει, την Τρίτη, 13 Απριλίου.

    Υπό εξέταση είναι και η παρακράτηση φόρου 8% σε κάθε συναλλαγή, που υπερβαίνει τα 300 ευρώ στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, ρύθμιση που συνάντησε τις αντιδράσεις του επιχειρηματικού κόσμου, με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλο να ζητά την απόσυρση της διάταξης.

    Αντιδράσεις

    "Ο κ. Παπακωνσταντίνου, παρά την φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλλει και παρά την οξύνοιά του, δυστυχώς κινείται σε λανθασμένες ατραπούς. Και τα προηγούμενα μέτρα και το φορολογικό νομοσχέδιο δεν μας βγάζουν απ' την κρίση αλλά μας μπάζουν ακόμα βαθύτερα. Ο Πρωθυπουργός καλείται να αναζητήσει και αλλού εναλλακτικές λύσεις", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    Έλεγχοι για την φοροδιαφυγή

    Στο στόχαστρο του Υπουργείου Οικονομικών μπαίνει η φοροδιαφυγή και τα αδήλωτα εισοδήματα, γιατρών του Κολωνακίου που εντοπίστηκαν από το ΣΔΟΕ να φοροδιαφεύγουν. Το υπουργείο προτίθεται να προχωρήσει ακόμα και σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών, ώστε να εντοπίσει όσους αποκρύπτουν τα πραγματικά τους εισοδήματα.

    Από τους ελέγχους τον περασμένο διάστημα διαπιστώθηκε ότι ένας στους πέντε γιατρούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κολωνακίου δηλώνει καθαρά ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ.

    Συγκεκριμένα από τους 151 γιατρούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή, το 2008, δύο δήλωσαν εισόδημα έως 1.000 ευρώ, 34 δήλωσαν εισόδημα έως 10.000 ευρώ , 29 δήλωσαν εισόδημα πάνω από 10.000 έως 20.000ευρώ,11 δήλωσαν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Ψηφίστηκε το φορολογικό νομοσχέδιο Είδηση: 34987

    [02] Αυξημένα μέτρα από την Tροχαία - αίθριος ο καιρός το Πάσχα

    Τεταρτη, 31 03 2010 17:30

    Αυξημένα μέτρα λαμβάνει η Τροχαία, για την έξοδο των εκδρομέων του Πάσχα. Θα υπάρχει αστυνόμευση του οδικού δικτύου ανά 20-30 χλμ και ενισχυμένη παρουσία στα σημεία όπου σημειώνονται συχνά τροχαία ατυχήματα. Συνεργεία θα διενεργούν έλεγχους για υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και αντικανονικό προσπέρασμα. Παράλληλα θα ανοίξουν από τη Μεγάλη Πέμπτη και μέχρι τις 12 Απριλίου τα Τέμπη. Με εξαίρεση κάποιες τοπικές βροχές τη Μ. Παρασκευή στα βόρεια, ο καιρός δεν αναμένεται να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στους εκδρομείς του Πάσχα.

    Εκτακτα δρομολόγια

    Από τα ΚΤΕΛ του Κηφισού, έχουν προγραμματιστεί 150 έκτακτα δρομολόγια, 2750 πτήσεις θα πραγματοποιηθούν από σήμερα έως την Τρίτη του Πάσχα από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ μείωση της κίνησης κατά 15% παρατηρείται στα πλοία.

    Eπιστρέφονται από τους Δήμους Αθηναίων και Πειραιά, οι πινακίδες κυκλοφορίας στους οδηγούς. Εξαιρούνται όσοι δέχθηκαν κλήσεις για παράνομη στάθμευση μπροστά σε ράμπες αναπήρων και κάδους απορριμμάτων.

    Πρόγνωση για τις ημέρες του Πάσχα

    Μ. Πέμπτη: Αραιές νεφώσεις σε όλη τη χώρα που σταδιακά θα πυκνώσουν. Οι νοτιάδες θα εξασθενήσουν και έτσι η έντασή τους δε θα ξεπεράσει στο Αιγαίο τα 3-5 μποφόρ ενώ στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί ασθενείς. Μέγιστες θερμοκρασίες:στα ηπειρωτικά 22 - 24 βαθμοί και στα νησιά του Αιγαίου 19 - 21 βαθμοί.

    Μ. Παρασκευή: αυξημένες νεφώσεις σε όλη τη χώρα, με τοπικές βροχές στην Ήπειρο, τη Μακεδονία και πιθανόν τη Θράκη. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοανατολικοί ασθενείς έως μέτριοι και στο Ν/Α Αιγαίο τοπικά ισχυροί. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι. Οι θερμοκρασίες δε θα σημειώσουν αξιόλογη μεταβολή σε σχέση με τη Μ. Πέμπτη με εξαίρεση τη Βόρεια Κρήτη όπου οι μέγιστες στα παράλια θα αγγίξουν τοπικά τους 28 - 30 βαθμούς.

    Μ. Σάββατο: Παροδικές μόνο νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι άνεμοι σε όλα τα πελάγη θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Οι θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά θα σημειώσουν μικρή άνοδο φτάνοντας τοπικά στη Στερεά, τη Θεσσαλία και την Πελοπόννησο τους 23 - 25 βαθμούς.

    Κυριακή του Πάσχα: Ηλιοφάνεια με λίγες μόνο νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες στα ορεινά το μεσημέρι και το απόγευμα. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν νότιοι - νοτιοδυτικοί μέτριοι και τοπικά στο Βόρειο Αιγαίο, τον Κορινθιακό και το Μυρτώο Πέλαγος, ισχυροί. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί ασθενείς και στα νοτιότερα τμήματα μέτριοι. Οι θερμοκρασίες δεν αναμένεται να σημειώσουν αξιόλογη μεταβολή.

    Πηγή: NET, AΠΕ, ΕΜΥ Είδηση: 35000

    [03] Παπαρήγα: «Μνημείο για τους εκτελεσθέντες»

    Τεταρτη, 31 03 2010 19:42

    Στα αποκαλυπτήρια μνημείου, στον τόπο της εκτέλεσης των Νίκου Μπελογιάννη, Ηλία Αργυριάδη, Νίκου Καλούμενου, και Δημήτρη Μπάτση, στο πάρκο Γουδί, μίλησε την Τετάρτη απόγευμα η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στην εκδήλωση, που οργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, παρουσιάστηκε έκθεση φωτογραφίας, και ακολούθησε καλλιτεχνικό αφιέρωμα. Η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος, κάλεσε το λαό, να αντισταθεί στα μέτρα της κυβέρνησης, που επιβάλουν, όπως είπε, τα κέντρα του ιμπεριαλισμού, και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Είδηση: 35007

    [04] Παράνομη η μετατροπή της πιλοτής σε καταστήματα και διαμερίσματα

    Τεταρτη, 31 03 2010 19:42

    Ο Άρειος Πάγος με την υπ' αριθμ. 124/2010 απόφασή του έκρινε παράνομη τη μετατροπή των χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων σε πιλοτή πολυκατοικίας (οι οποίοι προβλέπονται από πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας) σε κατοικήσιμους χώρους.

    Ειδικότερα, με πράξη συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας προβλέφθηκε ότι η πιλοτή πολυώροφης πολυκατοικίας στο Ναύπλιο, εκτάσεως 812 τετραγωνικών μέτρων, θα είναι για «αποκλειστική χρήση χώρων στάθμευσης αυτοκινήτων» και η επιφάνεια αυτή δεν θα υπολογιστεί στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου.

    Όμως, ο εργολήπτης του και οι οικοπεδούχοι που είχαν διαμερίσματα στην εν λόγω πολυκατοικία τροποποίησαν την πράξη σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να κατασκευάσουν μεταφορά συντελεστή δόμησης και αναθεώρησαν την οικοδομική άδεια, κατασκεύασαν στο χώρο στάθμευσης δύο καταστήματα και τρία διαμερίσματα συνολικού εμβαδού 345,53 τ.μ.

    Σύμφωνα με την απόφαση του Αρείου Πάγου, παραβιάστηκε ευθέως η πράξη συστάσεως οριζοντίου ιδιοκτησίας με τη μεταβολή της χρήσεως της πιλοτής. Επίσης, αναφέρεται στην απόφαση του Α.Π. ότι η τροποποίηση της οριζοντίου ιδιοκτησίας από τον εργολήπτη και τους οικοπεδούχους «ως προς τη διαρρύθμιση και οριοθέτηση των οριζοντίων ιδιοκτησιών χώρων στάθμευσης», δεν σημαίνει και τη μετατροπή της χρήσεως της πιλοτής από γκαράζ σε καταστήματα και διαμερίσματα.

    Επισημαίνεται ακόμη στην αρεοπαγίτικη απόφαση ότι η τροποποίηση της οριζοντίου ιδιοκτησίας για την αλλαγή χρήσης της πιλοτής δεν έγινε με τη σύμπραξη όλων των ιδιοκτητών της πολυκατοικίας, αλλά ούτε η εφετειακή απόφαση αποσαφηνίζει το λόγο για τον οποίο εξέλιπε η συμφωνία για τη χρήση της πιλοτής ως χώρου στάθμευσης.

    Τέλος, αναφέρεται στη δικαστική απόφαση ότι η εφετειακή απόφαση που δικαίωσε τον εργολήπτη και τους συμβασιούχους περιέχει «ανεπαρκείς αιτιολογίες» και για το λόγο αυτό αναιρέθηκε.

    AΠΕ Είδηση: 35006

    [05] Nέα κατηγορία για συγκάλυψη παιδεραστίας από τον πάπα Βενέδικτο

    Τεταρτη, 31 03 2010 16:55

    Νέα κατηγορία για συγκάλυψη υπόθεσης παιδεραστίας από τον πάπα Βενέδικτο αναστατώνει την κοινή γνώμη στην Ιταλία. Τα στοιχεία, στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφορούν Κουβανό ιερωμένο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «La Repubblica», η οποία επικαλείται στοιχεία του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, η νέα υπόθεση σχετίζεται με τον Κουβανό κληρικό, Ερνέστο Μαρία Ρούμπιο, ο οποίος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Κούβα το 1968, εξαιτίας «προβλημάτων ηθικού χαρακτήρα».

    Ένα από θύματα του Ρούμπιο, που επιθυμεί να μην κοινοποιηθεί το όνομά του, καταγγέλλει, μέσω της δικηγόρου του, ότι υπέστη σεξουαλικές παρενοχλήσεις, στη διάρκεια της εφηβείας του, από το 1985 έως το 1987, όταν εκκλησιαζόταν σε ενορία του Μαϊάμι. Σύμφωνα με τη δικηγόρο του καταγγέλλοντος, Τζέσικα Άρμπουρ, ο Κουβανός ιερέας «κατά την παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες, παρενόχλησε δεκάδες ανηλίκους». Σε ό,τι αφορά, δε, τη στάση του καρδινάλιου Ράτσιγκερ, η Άρμπουρ υποστηρίζει ότι «πριν εκλεγεί πάπας, προστάτεψε τους παιδεραστές, εις βάρος των πιστών και των οικογενειών τους».

    Σημειώνεται ότι ο Γιόζεφ Ράτσιγκερ, από το 1981 έως και το 2000, ήταν επικεφαλής του ισχυρότατου «συμβουλίου για την ορθότητα της πίστεως», που νομιμοποιείται να επιβάλει τιμωρίες ακόμη και καθαίρεση, στους κληρικούς, οι οποίοι δεν σέβονται τον ιερό χαρακτήρα της αποστολής τους.

    Ο εντολέας της Αμερικανίδας δικηγόρου, ο οποίος έδωσε τα αποδεικτικά στοιχεία, που διέθετε, στο «France Press», κατήγγειλε την καθολική αρχιεπισκοπή του Μαϊάμι, ζητώντας για λογαριασμό του πελάτη της αποζημίωση ύψους 20 εκ.δολαρίων. Η θέση της Άρμπουρ είναι ότι «υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια από τις αρχιεπισκοπές της Κούβας και του Μαϊάμι μέχρι και το Βατικανό, προκειμένου να συγκαλυφθεί η υπόθεση και να προστατευθεί ο πατέρας Ρούμπιο».

    Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο πάπας είχε κατηγορηθεί από την εφημερίδα «New York Times» για συμμετοχή σε συγκάλυψη άλλων δύο υποθέσεων, ενός κληρικού που φέρεται να παρενόχλησε περισσότερα από 200 κωφάλαλα παιδιά σε σχολείο του Γουϊσκόνσιν, στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ενός Γερμανού κληρικού, που το 1980 είχε κατηγορηθεί για παιδεραστία, αλλά συνέχισε να ιερουργεί σε ενορία κοντά στο Μόναχο.

    Η πάγια θέση του Βατικανού είναι ότι «ο πάπας Βενέδικτος δεν γνώριζε τις λεπτομέρειες των συγκεκριμένων περιπτώσεων και κατέβαλε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να τιμωρηθούν οι κληρικοί, που κατηγορήθηκαν για παιδοφιλία». Είδηση: 34998

    [06] H θεραπεία της καρδιάς ως κομμάτι της Ιστορίας

    Τεταρτη, 31 03 2010 20:18

    Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ξενοδοχείο Divani Caravel η 3η Πανελλήνια Ημερίδα Ιστορίας της Ιατρικής, μια πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Ιστορίας της Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Αν. Καθηγητή, κ. Γεωργίου Ανδρούτσου και σε συνεργασία με την Α' Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου. Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση της πορείας στο χρόνο μιας από τις πιο συναρπαστικές ειδικότητες του ιατρικού κλάδου, της Kαρδιολογίας.

    Στην ημερίδα παρευρέθησαν Ακαδημαϊκοί, Πρυτάνεις, Αντιπρυτάνεις, Πρόεδροι Ιατρικών Σχολών, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Διευθυντές Κλινικών, επιστήμονες ιατροί, αλλά και προσωπικότητες από το χώρο των ιστορικο-φιλολογικών σπουδών.

    Στις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, οι συμμετάσχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την ιστορική εξέλιξη της επιστήμης τους και των τεχνικών της, να μοιραστούν μεταξύ άλλων ενδιαφέρουσες πληροφορίες και απόψεις σχετικά με την προσφορά μεγάλων προδρόμων της καρδιολογίας (στη φωτογραφία ο Jean Nicolas Corvisart) και κορυφαίων πρωτοπόρων καρδιοχειρουργών, αλλά και να ανατρέξουν στις ιστορικές συνθήκες που οδήγησαν από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα στον εντοπισμό και την κατανόηση των λειτουργιών και παθήσεων της καρδιάς, όπως τις γνωρίζουμε.

    Δημιουργώντας μια γέφυρα ανάμεσα στην ιατρική και στις ανθρωπιστικές επιστήμες, οι επιστημονικές ημερίδες, διημερίδες και συνέδρια που διοργανώνει το Εργαστήριο Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με πρωτοβουλία του κ. Γ. Ανδρούτσου, αποτελούν πλέον μια σταθερή αξία για τη μελέτη της Ιστορίας της Ιατρικής και την εξέλιξή της ως πεδίου επιστήμης και πολιτισμού.

    Με την ιδιότητα του Προέδρου της Ημερίδας, ο κ. Ανδρούτσος προανάγγειλε τους επόμενους μήνες τη διεξαγωγή Συνεδρίου Ιστορίας της Ψυχιατρικής και στη συνέχεια Ιστορίας της Γυναικολογίας-Μαιευτικής. Είδηση: 35008

    [07] EFSA :Καρκινογόνες διοξίνες στο 8% των δειγμάτων τροφίμων και ζωοτροφών

    Τεταρτη, 31 03 2010 18:17

    Υγεια

    Στο 8% των δειγμάτων τροφίμων και ζωοτροφών που συγκεντρώθηκαν στην Ευρώπη από το 1999 έως το 2008 βρέθηκαν υψηλά επίπεδα καρκινογόνων διοξινών, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

    Τα προϊόντα από ήπαρ ζώων και ψαριών παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα διοξινών στην κατηγορία των τροφίμων, ενώ στις ζωοτροφές τα ιχθυέλαια ήταν αυτά που είχαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διοξινών.

    "Η μακρόχρονη έκθεση σε υψηλά επίπεδα διοξινών έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί μια σειρά επιπτώσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου", αναφέρει η EFSA.

    "Η επιμονή τους και το γεγονός ότι αυτές συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα, ιδιαίτερα στα ζωικά λίπη, συνεχίζει να προκαλεί ορισμένες ανησυχίες για την ασφάλεια", προσθέτει η αναφορά.

    Για τη δημιουργία της έκθεσης χρησιμοποιήθηκαν περισσότερα από 7.000 δείγματα που συγκεντρώθηκαν σε 21 ευρωπαϊκές χώρες.

    Το υψηλό ποσοστό των παράνομων επίπεδων διοξινών στα δείγματα προέκυψε εν μέρει από την "επικεντρωμένη δειγματοληψία κατά τη διάρκεια συγκεκριμένων συμβάντων ρύπανσης", ανέφερε ακόμη η ευρωπαϊκή αρχή.

    Σύμφωνα με την EFSA, οι συνεχείς τυχαίες δοκιμές σε έναν επαρκή αριθμό δειγμάτων" είναι αναγκαία για να καταστεί δυνατή η ακριβέστερη εκτίμηση των επίπεδων των διοξινών στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές. Είδηση: 35002

    [08] Ο σύζυγος της Σάντρα Μπούλοκ σε κλινική αποτοξίνωσης από το σεξ

    Τεταρτη, 31 03 2010 19:20

    Τελικά μάλλον δεν φέρνουν γούρι τα Όσκαρ στις τιμημένες ηθοποιούς αφού αρκετές βραβευμένες λίγο καιρό μετά χώρισαν...Ο σύζυγος της τιμημένης με Όσκαρ Αμερικανίδας ηθοποιού Σάντρα Μπούλοκ, για τις εξωσυζυγικές σχέσεις του οποίου ο Τύπος έχει γράψει πάρα πολλά πικρόχολα σχόλια, εισήχθη για αόριστο χρόνο σε κλινική αποτοξίνωσης από το σεξ, του οποίου έχει γίνει δέσμιος. Σύμφωνα με τον ατζέντη του, ο Τζέσε Τζέιμς "εισήχθη σε κλινική για να θεραπεύσει κάποια προσωπικά του προβλήματα".

    "Κατάλαβε ότι ήρθε η στιγμή που έπρεπε να ζητήσει βοήθεια, για να βοηθήσει και την οικογένειά του, και κυρίως να προσπαθήσει να σώσει το γάμο του", πρόσθεσε ο ατζέντης του συζύγου της διάσημης ηθοποιού, σε γνωστό αμερικανικό περιοδικό, χωρίς πάντως να αναφέρει σε τι είδους θεραπεία θα υποβληθεί ο ερωτύλος κ. Τζέιμς.

    Η Σάντρα Μπούλοκ από την αρχή του μήνα εγκατέλειψε την οικογενειακή εστία μετά από τα συνεχή δημοσιεύματα του Τύπου που ανέφεραν, με φωτογραφικές αποδείξεις μάλιστα, ότι ο καλός της είχε ταυτόχρονα σχέσεις με τέσσερις γυναίκες.

    Ο σύζυγός πάντως σε δική του ανακοίνωση ζητά δημοσίως από την από πενταετίας γυναίκα του και τα παιδιά τους συγγνώμη για την απρεπή συμπεριφορά του και υπόσχεται πως βγαίνοντας από την κλινική δεν θα ξαναενδώσει στις σειρήνες.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 35005

    [09] Καύσιμα: Εντατικοί έλεγχοι για τους παραβάτες

    Τεταρτη, 31 03 2010 18:42

    Επί τόπου πρόστιμα, καλούνται να επιβάλουν οι νομαρχίες, στους παραβάτες πρατηριούχους καυσίμων, μετά τη διαπίστωση, ότι πολλοί βενζινοπώλες, καταστρατηγούν το πλαφόν, και πωλούν με καπέλο την αμόλυβδη. Στον εισαγγελέα έχουν παραπεμφθεί πρατηριούχοι, που επιμένουν να μην αποστέλλουν τις τιμές στο παρατηρητήριο, ενώ, είναι χαρακτηριστική και η περίπτωση ενός βενζινοπώλη, ο οποίος, προπηλάκισε τον ελεγκτή, που τον εντόπισε να πουλάει νοθευμένα καύσιμα.

    Σε μετωπική σύγκρουση με όσους καταστρατηγούν το πλαφόν στους 8 νομούς της χώρας έρχεται το Υπουργείο Οικονομίας, επιστρατεύοντας τσουχτερά πρόστιμα που μπορούν να φθάσουν ακόμη και το 1,5 εκατ. ευρώ.

    Η εντολή των συναρμόδιων υπουργείων προς τους Νομάρχες είναι σαφής. Εντατικοποίηση των ελέγχων και επί τόπου πρόστιμα στους παραβάτες. Αφού 8 ημέρες μετά την επιβολή του μέτρου κάποιοι δεν εννοούν να προσαρμοστούν και βάζουν καπέλο στο πλαφον πάνω από 5 λεπτά το λίτρο.

    Στα Δωδεκάνησα, από τα 32 πρατήρια που έστειλαν τις τιμές τους στο παρατηρητήριο την Δευτέρα που τέθηκε σε ισχύ και το νέο πλαφόν, τα 6 είχαν βάλει καπέλο, που μόνο σε μια περίπτωση βέβαια έφθανε τα 8 λεπτά το λίτρο.

    Ελάχιστες είναι πλέον οι περιπτώσεις αποκλίσεων από το πλαφόν στην Κρήτη μετά την αυστηρή προειδοποίηση των 2 υπουργείων προς τις εταιρείες εμπορίας να συμπιέσουν και από την πλευρά τους τις τιμές, αφού όπως καταγγέλλουν πρατηριούχοι οι τιμές χονδρικής σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν το ύψους του πλαφόν.

    Έως και την Κυριακή του Πάσχα οι ανώτατες τιμές της αμόλυβδης που έχουν οριστεί στους 4 νομούς της Κρήτης είναι:

    Ηράκλειο1,522

    Ρέθυμνο 1,563

    Χανιά, 1,539

    Λασίθι, 1,545

    Το θράσος πάντως των κερδοσκόπων δεν έχει όρια. Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε βενζινοπώλης που συνελήφθη να πωλεί νοθευμένα καύσιμα και δεν δίστασε να χτυπήσει και να εξυβρίσει ελεγκτή του υπουργείου περιβάλλοντος. Στον εισαγγελέα έχουν παραπεμφθεί και πρατηριούχοι που επιμένουν να μην αποστέλλουν τις τιμές τους στο παρατηρητήριο, κατά παράβαση της αγορανομικής διάταξης. Ενώ όσοι εντοπιστούν τώρα να έχουν ανεβάσει την τιμή της βενζίνης στο ύψος του πλαφόν, ενώ πριν πωλούσαν φθηνότερα, θα παραπέμπονται στην επιτροπή ανταγωνισμού.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 35004

    [10] Η Γερμανία ανακοινώνει ότι αποσύρεται από τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση

    Τεταρτη, 31 03 2010 16:53

    Η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα, μία ημέρα μετά τη Βρετανία, ότι αποσύρεται και αυτή από τη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση (ΔΕΕ).

    "Η ΕΕ αναλαμβάνει στο μέλλον όλες τις αποστολές και τις λειτουργίες της ΔΕΕ χάρη στη Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου του 2009", δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

    "Επομένως ο ιστορικός ρόλος της ΔΕΕ ολοκληρώθηκε και άλλα κράτη θα αποσυρθούν επίσης επισήμως", σημείωσε ο ίδιος σε τακτική συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία διευκρίνισε ότι το υπουργικό συμβούλιο της καγκελαρίου Μέρκελ ενέκρινε την ενέργεια αυτή.

    Η ΔΕΕ, ο πρώτος συλλογικός αμυντικός οργανισμός που ιδρύθηκε στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, δημιουργήθηκε από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο το 1948 σε απάντηση στις σοβιετικές κινήσεις που είχαν στόχο την επιβολή ελέγχου στην κεντρική Ευρώπη.

    Η Δευτικοευρωπαϊκή Ένωση ήταν επίσης πρόδρομος του ΝΑΤΟ, το οποίο ιδρύθηκε το επόμενο έτος υπό την προστατευτική ασπίδα των ΗΠΑ.

    Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες ότι αποσύρεται από τη ΔΕΕ.

    AΠΕ Είδηση: 34999

    [11] Βέλγιο: Ναι στην πλήρη απαγόρευση της μπούρκα

    Τεταρτη, 31 03 2010 16:44

    Την πρόταση νόμου που προβλέπει την πλήρη απαγόρευση, ακόμη και στο δρόμο, της ενδυμασίας που καλύπτει το πρόσωπο και ολόκληρο το σώμα (μπούρκα, νικάμπ) ψήφισαν ομόφωνα οι Βέλγοι βουλευτές που συνεδρίασαν στο πλαίσιο κοινοβουλευτικής επιτροπής. Αν η ψήφος αυτή επικυρωθεί από την ολομέλεια του κοινοβουλίου, το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απαγορεύει πλήρως την μπούρκα, ακόμη κι όταν την φοράει κανείς στο δρόμο.

    "Ισχυρό σήμα στους ισλαμιστές"

    Η ψηφοφορία στην ολομέλεια μπορεί να πραγματοποιηθεί στις 22 Απριλίου, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.

    "Είναι ένα πολύ ισχυρό σήμα που στέλνεται στους ισλαμιστές" σχολίασε ο Γαλλόφωνος φιλελεύθερος βουλευτής Ντενί Ντικάρμ, εκφράζοντας την "υπερηφάνειά" του επειδή το Βέλγιο είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που τολμάει να νομοθετήσει σχετικά μ' αυτό το ευαίσθητο ζήτημα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Βέλγιο: Απαγόρευση της μαντίλας σε όλους τους δημόσιους χώρους Είδηση: 34996

    [12] Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί

    Τεταρτη, 31 03 2010 18:21

    Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι νοσοκομειακοί γιατροί, έως ότου, μπουν στους λογαριασμούς τους τα δεδουλευμένα των εφημεριών, για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Το γενικό συμβούλιο της ομοσπονδίας των ενώσεων, νοσοκομειακών γιατρών, Ελλάδας συναντήθηκε με την υπουργό Υγείας, που τους διαβεβαίωσε, πως είναι σταθερή η επιλογή της κυβέρνησης, στη στήριξη των λειτουργών, του ΕΣΥ.

    Συνάντηση με την υπουργό Υγείας

    Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για εξορθολογισμό των δαπανών και για εκπόνηση ασφαλούς συστήματος εφημεριών. Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας ανέφεραν ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει «με μίζερη και μικρολογιστική αντίληψη» το θέμα των εφημεριών και πρόσθεσε ότι υπεγράφη πρόσθετο κονδύλι 11 εκ. ευρώ για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών Ιανουαρίου Φεβρουαρίου επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν κάθε δύο μήνες να προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

    Πηγή: NET

    Σχετική είδηση: Συνάντηση Ξενογιαννακοπούλου με τους γιατρούς Είδηση: 35003

    [13] Μετά το Πάσχα ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα

    Τεταρτη, 31 03 2010 17:44

    Το ζήτημα των κλειστών επαγγελμάτων ανοίγει η κυβέρνηση μετά το Πάσχα, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει δώσει διορία στη χώρα μας ως το τέλος του χρόνου, για την άρση των εμποδίων, που περιορίζουν τον ανταγωνισμό σε κλάδους που, όπως υποστηρίζει, δεν προσφέρονται οι απαιτούμενες, ποιοτικές υπηρεσίες. Καταλύτη στο άνοιγμα των αγορών, θα αποτελέσουν και αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο, έκρινε ως αντισυνταγματικές, τις υπουργικές αποφάσεις που προστατεύουν συγκεκριμένα επαγγέλματα.

    Τίτλοι τέλους θα πέσουν σύντομα στα κλειστά επαγγέλματα καθώς επισπεύδονται οι διαδικασίες για το άνοιγμα τους. Στο επίκεντρο θα βρεθούν ο κλάδος των μεταφορών όπως φορτηγά Δημόσιας Χρήσης, βυτιοφόρα, ταξί αλλά και φαρμακοποιοί, συμβολαιογράφοι, πρατήρια βενζίνης και άλλοι επαγγελματίες.

    Ο αριθμός των αδειών σε φορτηγά δημόσιας χρήσης, βυτιοφόρα και ταξί ανέρχεται σε 34.000 με το κόστος της άδειας για τα βυτιοφόρα να φτάνει τις 200.000 ευρώ και στα φορτηγά τις 300.000 ευρω ενώ υπάρχουν 28.600 άδειες ταξί με το κόστος τους για κάθε μία να ανέρχεται μέχρι τις 200. 000 ευρώ

    "Ό,τι αφορά τα φορτηγά θέλουμε ήδη μέχρι τον Μάιο να έχουμε ήδη κλείσει και να πάμε σε μια νομοθετική πρωτοβουλία, αν το θέλουν και οι ίδιοι βέβαια. Για τα ταξί έχουμε χρόνο", τόνισε ο γγ του υπουργείου Μεταφορών, Χάρης Τσιόκας.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει διορία στη χώρα μας έως εφέτος για την άρση των εμποδίων που περιορίζουν τον ανταγωνισμό σε κλάδους που, όπως υποστηρίζει, δεν προσφέρονται οι απαιτούμενες ποιοτικές υπηρεσίες.

    Καταλύτη στο άνοιγμα των αγορών θα αποτελέσουν και δικαστικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έκρινε ως αντισυνταγματικές τις υπουργικές αποφάσεις που προστατεύουν τη μεταφορά υγρών καυσίμων από βυτιοφόρο, καθώς και τη χορήγηση νέων αδειών φορτηγών αυτοκινήτων ΔΧ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 35001

    [14] Ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις στους οδηγούς κρατικών αυτοκίνητων

    Τεταρτη, 31 03 2010 16:25

    Με ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις προειδοποιεί τους οδηγούς και όσους χρησιμοποιούν κρατικά αυτοκίνητα και παραβαίνουν κανόνες και διαπράττουν σοβαρές παραβάσεις ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, με εγκύκλιο που απέστειλε προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και με αφορμή αναφορές υπηρεσιών, καθώς και καταγγελίες πολιτών και φορέων για κρατικά αυτοκίνητα.

    Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, οι καταγγελίες αφορούν τη μη τήρηση των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, τη μη χρησιμοποίηση ζώνης ασφαλείας, τη χρησιμοποίηση υπηρεσιακού αυτοκινήτου από μη δικαιούμενα πρόσωπα, τη χρησιμοποίηση περισσοτέρων υπηρεσιακών αυτοκινήτων από πρόσωπα που δικαιούνται ένα και μόνο αυτοκίνητο, την παράλειψη να φέρουν μαζί τους τα συνοδευτικά έγγραφα (Διαταγή Πορείας και Δελτίο Κίνησης), τη στάθμευση και διανυκτέρευση αυτών παρανόμως σε μη ασφαλή και φυλασσόμενο δημόσιο χώρο και τη χρησιμοποίηση παρανόμως κρατικών αυτοκινήτων από πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να τους μεταφέρουν από την οικία τους στην υπηρεσία ή και για προσωπικές ακόμα εξυπηρετήσεις των ιδίων και των οικογενειών τους κ.λ.π.

    Τονίζεται δε ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων υπενθυμίζονται προς τους αρμόδιους οι υποχρεώσεις, που απορρέουν από τις κείμενες διατάξεις και οι οποίες απαρέγκλιτα πρέπει να τηρούνται, ενώ επισημαίνεται ότι οι παραβάτες θα έχουν ποινικές και πειθαρχικές επιπτώσεις.

    Οι υποχρεώσεις των οδηγών κρατικών αυτοκινήτων, μεταξύ άλλων, είναι οι ακόλουθες:

    - Να τηρούν τις διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

    - Να μην κινούν τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα στις λεωφορειολωρίδες.

    - Το αυτοκίνητο να χρησιμοποιείται μόνο για εξυπηρέτηση των σκοπών για τους οποίους έχει παραχωρηθεί.

    - Να μη μεταφέρουν πρόσωπα και πράγματα άσχετα προς την υπηρεσία ή μέλη οποιωνδήποτε οργανώσεων ή συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα των εξυπηρετούμενων προσώπων ή των ιδίων των οδηγών.

    - Να μην κινούνται εκτός των ορίων της τοπικής αρμοδιότητας της υπηρεσίας και να μην κυκλοφορούν σε ημέρες (Σάββατα, Κυριακές, γιορτές και αργίες) και σε χρόνο που απαγορεύεται.

    - Να εφοδιάζονται πριν από την κίνηση του αυτοκινήτου με νόμιμη «Διαταγή πορείας» και να τηρούν το «Δελτίο κίνησης» του αυτοκινήτου νομότυπα κατά τη διάρκεια της διαδρομής.

    - Να φροντίζουν για την νόμιμη στάθμευση και διανυκτέρευση του αυτοκινήτου.

    - Να μην αρνούνται τον έλεγχο από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα και να παρέχουν τα ακριβή στοιχεία χωρίς παρεμβολή δυσχερειών.

    Επίσης, αναφέρεται ότι όσοι οδηγούν κρατικό αυτοκίνητο θα υπογράψουν σε σχετική κατάσταση και δίπλα στην υπογραφή τους θα γράψουν το όνομά τους, τον αριθμό, τον τύπο και τον κυβισμό του αυτοκινήτου που οδηγούν. Η κατάσταση αυτή θα τηρείται στο αρχείο της αρμόδιας υπηρεσίας, αντίγραφο δε αυτής θα πρέπει να αποσταλεί στο υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ/νση Κρατικών Αυτοκινήτων και Επικοινωνιών- Βας. Σοφίας 15 Αθήνα), εντός του μηνός.

    AΠΕ Είδηση: 34994

    [15] Μετά τις 11 Απριλίου στη δημοσιότητα ο Καλλικράτης

    Τεταρτη, 31 03 2010 16:09

    Μετά την Κυριακή του Θωμά αναμένεται να παρουσιαστεί το σχέδιο νόμου "Καλλικράτης", που προβλέπει τη νέα "αρχιτεκτονική" των δήμων στην Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που είχε το μεσημέρι της Μ. Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εσωτερικών με τον Πρωθυπουργό. Την ίδια ώρα, συνάντηση με τον Γιάννη Ραγκούση ζητούν οι νομάρχες της χώρας.

    Συνάντηση με Πρωθυπουργό και Ραγκούση ζητούν οι νομάρχες

    Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών ζητούν άμεσα οι νομάρχες, απαιτώντας να παραλάβουν το σχέδιο νόμου για τη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, πολύ πριν αυτό κατατεθεί προς συζήτηση στη Βουλή.

    Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΝΑΕ, τη Μ. Τετάρτη, αποφασίστηκε η σύγκληση των νομαρχών κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου και η προσφυγή σε έκτακτο συνέδριο για τον "Καλλικράτη", προκειμένου να συζητηθούν διεξοδικότερα όλες οι λεπτομέρειες του νομοσχεδίου που αφορούν τα οικονομικά και τις αρμοδιότητες του β' βαθμού της αυτοδιοίκησης, τους αιρετούς περιφερειάρχες.

    Σημειώνεται ότι οι νομάρχες απέστειλαν επιστολή και προς τον Πρωθυπουργό, με τον οποίο επίσης ζητούν συνάντηση, προκειμένου να συζητηθούν και να διασαφηνιστούν οι λεπτομέρειες του εγχειρήματος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 34990

    [16] Συνάντηση Ξενογιαννακοπούλου με τους γιατρούς

    Τεταρτη, 31 03 2010 16:07

    Την βούληση της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των γιατρών, καθώς και την απόφασή της να στηρίξει τους λειτουργούς του ΕΣΥ με παράλληλο εξορθολογισμό των δαπανών και κατάρτιση ενός ασφαλούς συστήματος εφημεριών, επανέλαβε η υπουργός Υγείας κατά την συνάντησή της με τους εκπροσώπους του γενικού συμβουλίου της ομοσπονδίας των ενώσεων νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας.

    Συγκεκριμένα, η υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι είναι σταθερή η επιλογή της κυβέρνησης στη στήριξη των λειτουργών του ΕΣΥ και έκανε λόγο για εξορθολογισμό των δαπανών και για εκπόνηση ασφαλούς συστήματος εφημεριών.

    Οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας ανέφεραν ότι η κυβέρνηση προσεγγίζει με μίζερη και μικρολογιστική αντίληψη το θέμα των εφημεριών και πρόσθεσε ότι υπεγράφη πρόσθετο κονδύλι 11 εκ. ευρώ για την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών Ιανουαρίου Φεβρουαρίου επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν κάθε δύο μήνες να προχωρούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.

    Οι γιατροί θα συνεδριάσουν προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την επίσχεση εργασίας. Είδηση: 34993

    [17] Χ.ΤΣΙΟΚΑΣ:« Ό,τι αφορά τα φορτηγά θέλουμε ήδη μέχρι τον Μάιο να έχουμε ήδη κλείσει και να πάμε σε μια νομοθετική πρωτοβουλία. Για τα ταξί έχουμε χρόνο.»

    Τεταρτη, 31 03 2010 15:18

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο Δημήτρης Ρέππας προανήγγειλε τις αλλαγές που θα γίνουν στα κλειστά επαγγέλματα και στον κλάδο των μεταφορών έχετε ξεκινήσει ήδη έναν διάλογο στο πλαίσιο αυτό;⦻

    Χ.ΤΣΙΟΚΑΣ: « Ασφαλώς ναι. Να μπορέσουμε σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, να κατανοήσουμε ποιο είναι το νέο περιβάλλον και σε αυτό, χωρίς να θίξουμε τις περιουσίες τις οποίες υποθήκευσαν, να μπορέσουμε να μπούμε στο ανταγωνιστικό περιβάλλον με καλύτερες προϋποθέσεις και καλύτερα αποτελέσματα. Σήμερα στον τομέα των μεταφορών λειτουργούν τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι λειτουργούν αυτά τα αυτοκίνητα είναι οι άνθρωποι, οι οποίοι για να πάρουν αυτές τις άδειες στο παρελθόν χρειάστηκε να δαπανήσουν ποσά. Κάποια οικογένεια μπορεί να πήρε πριν από 10 χρόνια ένα αυτοκίνητο και να υποθήκευσε το σπίτι τους, δεν μπορείς αύριο το πρωί να πεις ξαφνικά ότι δεν με ενδιαφέρουν και δίνω άδειες και φορτώνω τους δρόμους με νέα αυτοκίνητα. Αυτά πρέπει να τα δει κανείς σοβαρά και σε νέα βάση. Η Ευρώπη έκανε το εξής απλό, θέλησε να οργανώσει το επάγγελμα του μεταφορέα, αυτό λοιπόν θέλουμε να κάνουμε και εμείς στην Ελλάδα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε τι πλαίσιο;»

    Χ.ΤΣΙΟΚΑΣ: « Πρώτον και κύρια δεν μπορούμε σύμφωνα με το Σύνταγμα να απαγορεύουμε σε κάποιους να έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα. Πρέπει να έχουν πρόσβαση στο επάγγελμα αυτοί οι οποίοι περνάνε από κάποια συγκεκριμένη σχολή. Δεύτερον, η ευρωπαϊκή οδηγία λέει ότι πρέπει να έχεις ένα κεφάλαιο, αυτό ισχύει και σήμερα. Το τρίτο είναι ότι, για να πάρει κανείς καινούρια άδεια, ή να ενταχθεί στο επάγγελμα του μεταφορέα, πρέπει να έχει τη δυνατότητα να φτιάξει μια εταιρία, τους δίνουμε και ένα κίνητρο με τον αναπτυξιακό νόμο στα θέματα τεχνολογίας σε οποιαδήποτε μορφή εταιρία εμπορικού δικαίου, που προβλέπει σήμερα η ελληνική νομοθεσία. Το τρίτο και είναι σημαντικό είναι ότι φτιάχνουμε ένα πράσινο ταμείο. Για να πάρεις μια άδεια, πάλι πληρώνεις ένα παράβολο, αυτή θα την καθορίζουμε κάθε φορά με κάποια κριτήρια. Αυτό το παράβολο λοιπόν θα καθορίζεις ένα ταμείο και αυτό το ταμείο θα είναι ικανό, όποιος αποσύρεται από το επάγγελμα για να του προστατέψουμε την περιουσία, να πηγαίνει και να λέει εγώ καταθέτω την άδειά μου δώστε μου τα λεφτά πίσω με βάση και την απόσβεση που έχει κάνει. Έτσι λοιπόν θα εξασφαλίσουμε αυτούς οι οποίοι υποθήκευσαν τις περιουσίες τους, θα αποσβέσουν και το κόστος και αν θέλουν να πουλήσουν κάπου αλλού, αλλά το κράτος θα εγγυηθεί εμμέσως την περιουσία τους στην διαδικασία μετάβασης από το ένα καθεστώς στο άλλο. Δεν θα γίνει αλόγιστη παροχή αδειών, αλλά η κάθε άδεια θα εξυπηρετεί μια σκοπιμότητα και θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της διεύρυνσης του εμπορικού έργου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η άλλη πλευρά πως αντιδρά;»

    Χ.ΤΣΙΟΚΑΣ: « Νομίζω ότι έχουμε βρει ένα βήμα κοινού προβληματισμού, γιατί ξέρουν πολύ καλά και οι ίδιοι ότι επικρέμονται αρνητικές εξελίξεις για το μέλλον, αν δεν προνοήσουμε εμείς να σχεδιάσουμε το μέλλον.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μάλλον προτίθεστε να μην δώσετε νέες άδειες για ταξί⦻

    Χ.ΤΣΙΟΚΑΣ: « Σήμερα δεν υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που να λέει φορτώστε τους δρόμους με ταξί, υπάρχει σαφής βούληση της χώρας μας να δούμε πλέον το κανονιστικό τους πλαίσιο, δηλαδή με ποιους κανόνες λειτουργούν. Οι άδειες δίνονται, αν οι ανάγκες της αγοράς το επιβάλλουν, σήμερα δεν υπάρχει μελέτη που να λέει ότι θέλουμε και άλλες άδειες, ούτε στην Αθήνα, ούτε στη Θεσ/κη, ούτε σε κανένα μέρος της Ελλάδας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για τα ταξί και τις άδειες που υπάρχουν, τι θα κάνετε;

    Χ.ΤΣΙΟΚΑΣ: « Αυτό λοιπόν το διασφαλίζουμε. Λέμε ότι τα ταξί που υπάρχουν τα θέλουμε, δεν μπορεί να μην έχει μέσα air-condition π.χ, δεν μπορεί να μην φαίνεται καθαρά ποιος είναι ο τιμοκατάλογος, δεν μπορεί ο ταξιτζής να μην μπορεί να συνεννοηθεί, να μπαίνει ο τουρίστας και να τον εκβιάζει, δεν μπορεί να υπάρχει μαύρη εργασία στο ταξί, δεν μπορεί να υπάρχουν οι μαντράδες στα ταξί και ο πολίτης πρέπει να είναι ευχαριστημένος και οι παρεχόμενες υπηρεσίες να γίνουν πιο σωστές. Σήμερα εδώ με τους υπηρεσιακούς συμφωνήσαμε να κληθούν ομοσπονδία των ταξί αμέσως μετά το Πάσχα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το χρονοδιάγραμμα, πως το έχετε μπροστά σας;»

    Χ.ΤΣΙΟΚΑΣ: « Ό,τι αφορά τα φορτηγά θέλουμε ήδη μέχρι τον Μάιο να έχουμε ήδη κλείσει και να πάμε σε μια νομοθετική πρωτοβουλία, αν το θέλουν και οι ίδιοι βέβαια. Για τα ταξί έχουμε χρόνο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μέχρι το Φθινόπωρο θα υπάρχει νομοσχέδιο;»

    Χ.ΤΣΙΟΚΑΣ: « Μέχρι το φθινόπωρο θα πρέπει να τα κλείσουμε αυτά, διότι η κοινωνία θέλει καθαρούς κανόνες και εμείς δεν μπορεί να είμαστε σε θολό τοπίο.»

    Είδηση: 34988

    [18] Οι «μαύρες χήρες» και το φαινόμενο των γυναικών-καμικάζι στην Τσετσενία

    Τεταρτη, 31 03 2010 16:40

    Μια νέα τρομοκρατική επίθεση, πλήγμα κατά της ειρήνης και των φιλήσυχων πολιτών, συγκλόνισε προχθές τη Μόσχα, από γυναίκες- καμικάζι, που σκόρπισαν τον θάνατο, σε δύο σταθμούς του μετρό της ρωσικής πρωτεύουσας. Τα νεκρά τους σώματα εντοπίστηκαν, λίγο αργότερα, από τις ρωσικές αρχές.

    Οι λεγόμενες "μαύρες χήρες", που τα τελευταία δέκα χρόνια πληθαίνουν στη Ρωσία, πηγαίνουν κόντρα στη "γυναικεία φύση" κι αντί να παράγουν ζωή σκορπούν τον θάνατο, καταρρίπτοντας το συμβατικό πρότυπο της "υποτακτικής και πειθήνιας γυναίκας - μητέρας". Η εμφάνιση της γυναίκας - καμικάζι προκαλεί τρόμο. Είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος ότι, μια γυναίκα μπορεί να σκοτώσει και να σκοτωθεί, προασπιζόμενη τα "πιστεύω" της, επισημαίνουν επιστήμονες.

    Ορισμένοι, μάλιστα, εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι στην Τσετσενία, ο ρόλος του "καμικάζι" περνά στις γυναίκες, επειδή η γυναίκα εκτιμάται πολύ λιγότερο από τον άνδρα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ειδικός για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας Β. Λουτσένκο, μία γυναίκα-καμικάζι "είναι ένα φτηνό και αξιόπιστο όπλο"...

    "Στην Τσετσενία, οι άνδρες-μαχητές είναι πιο ακριβοί. Αυτοί μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν", γράφει ένας άλλος ειδικός σε θέματα τρομοκρατίας.

    Οι γυναίκες στην Τσετσενία, που παραδοσιακά, ανά τους αιώνες, ασχολούνται κυρίως με την οικιακή εργασία, αφήνοντας τον πόλεμο για τους άνδρες, σήμερα φαίνεται να έχουν αλλάξει. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για τις επονομαζόμενες "μαύρες χήρες". Οι γυναίκες "μαχήτριες" είναι στην Τσετσενία φαινόμενο, που δεν αφορά μόνο τις χήρες, αυτές δηλαδή που είναι έτοιμες να θυσιάσουν την ίδια τους τη ζωή, δηλώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την προσήλωσή τους στις ιδέες για τις οποίες πέθαναν προηγουμένως οι άνδρες, τ' αδέλφια ή οι γιοι τους (οι λεγόμενες "κρόβνικ"- κροβ στα ρωσικά σημαίνει αίμα-που θυσιάζονται μόνο για εκδίκηση), αλλά και κάποιες που πεθαίνουν και σκοτώνουν μόνο για τα χρήματα. Αυτές -γράφουν αναλυτές- είναι μακριά από την ιδέα της εκδίκησης του αίματος και συχνά δεν είναι μουσουλμάνες.

    Όπως χαρακτηριστικά γράφει η εφημερίδα "Komsomolskaya Pravda", σε σχετικό δημοσίευμά της, "η τρομοκράτισσα Μουζιχόεβα ανέλαβε να πραγματοποιήσει τρομοκρατική επίθεση (2004), όχι από την πίστη, αλλά για ένα σημαντικό ποσό σε ξένο συνάλλαγμα - της υποσχέθηκαν 3.000 δολάρια, εφόσον έμενε ζωντανή".

    Όπως αναφέρεται στα αναλυτικά άρθρα των ρωσικών εφημερίδων, που δημοσιεύτηκαν μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Tushino (5 Ιουλίου 2003), καθώς και την αποτυχημένη επίθεση στο εστιατόριο "Εμπίρ" (επίσης, το 2003), οκτώ μήνες μετά την τραγωδία στο θέατρο "Nord-Οst", έως σήμερα τα αίτια και τα κίνητρα των τρομοκρατών παρουσιάζουν ελάχιστες αλλαγές.

    Οι περισσότεροι αναλυτές αποδίδουν τη συμμετοχή των γυναικών στις τρομοκρατικές "αυτοθυσίες" στο όνομα της εκδίκησης των "μαύρων χηρών", που "δεν έχουν τίποτα να χάσουν, είναι έτοιμες να προβούν σε αντίποινα, ακόμη και με τις ζωές τους", όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα "Nezavisimaya Gazeta", ενώ στο άρθρο "Βομβιστές αυτοκτονίας" της "Komsomolskaya Pravda", αναφέρεται πως οι "μαύρες χήρες" εκδικούνται για τον αδελφό ή τον σύζυγό τους.

    Μία άλλη από τις ερμηνείες σχετικά με την είσοδο Τσετσένων γυναικών στο χώρο της τρομοκρατίας δίνει, ωστόσο, μια διάσταση, που έχει να κάνει με την ηθική. Βάσει αυτής, "θυσιάζονται" εκείνες, που σύμφωνα με την ηθική των Τσετσένων "δεν έχουν δικαίωμα να μείνουν στην κοινωνία τους, αυτές που έχουν τη φήμη της ανήθικης, της 'εύκολης', της πόρνης".

    Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της "Komsomolskaya Pravda", που επισκέφθηκε το σπίτι της Muzhihoevoy (σσ. επρόκειτο να κάνει μία επίθεση στις 10 Ιουλίου και τώρα βρίσκεται στην φυλακή), "το κορίτσι αυτό ήταν πόρνη".

    "Τέτοια συμπεριφορά για μια Τσετσένα ισοδυναμεί με θάνατο. Αργά ή γρήγορα, θα την δολοφονούσαν. Θα την πυροβολούσαν ή θα την έπνιγαν. Αυτή είναι η μοίρα των γυναικών που χάνουν τον σωστό -σύμφωνα με την ηθική- δρόμο. Πολλές φόρες, τις αναγκάζουν να 'θυσιάζουν' τη ζωή τους προκειμένου απλώς να τις σκοτώσουν", αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα.

    Συμφωνά με την Α. Selivanova, που γράφει στην "Komsomolskaya Pravda", η γυναίκα ως εκτελεστής της τρομοκρατικής πράξης, είναι πολύ επικίνδυνη. "Οι άνδρες -σημειώνει- κατά μέσο όρο, έχοντας μεγαλύτερη ψυχολογική σταθερότητα, εκτιμούν την κατάσταση πιο νηφάλια, αλλά μπορούν την τελευταία στιγμή και να αλλάξουν γνώμη".

    Σημειώνοντας το υψηλό ποσοστό των γυναικών-καμικάζι, σε σχέση με τους άνδρες, οι ψυχολόγοι εξηγούν την τάση αυτή, αποδίδοντας την και σε μεγαλύτερο φανατισμό των γυναικών. "Φτάνοντας στο τελικό στάδιο, η γυναίκα σπάνια θα αλλάξει γνώμη κάτω από πίεση των γεγονότων και αλλαγή δεδομένων", γράφει ο Σελιβάνοφ, ενώ ο αναλυτής Μπορίσοφ επισημάνει ότι η γυναίκα που κρατάει το όπλο είναι πιο επικίνδυνη από τον άνδρα. "Η γυναίκα είναι πιο ευάλωτη στο να την κάνεις ζόμπι", λέει.

    "Η γυναίκα είναι η πηγή του έθνους κι αν η πηγή είναι θολή είναι η ανεπανόρθωτη καταστροφή, είναι ο θάνατος του έθνους", λέει μια λαϊκή παροιμία των Τσετσένων.

    Η εκδότρια του λογοτεχνικού γυναικείου περιοδικού "Νανά", Ζουμαλάγεβα Λούλα, υποστηρίζει την αθωότητα των γυναικών και λέει ότι, για όλα φταίει ο πόλεμος, η αδικία που αλλάζει τη ζωή όλων των ανθρώπων. Ταυτόχρονα, επισημαίνει: "Η ιστορική παράδοση του λαού της Τσετσενίας προσδιόρισε μια σημαντική θέση για τη γυναίκα. Αυτό φαίνεται από τις λαογραφικές και φιλολογικές πηγές. Στη μυθολογία η γυναίκα είναι η Μητέρα της φωτιάς, αλλά και της ζωής".

    Στην Τσετσένα -ιστορικά- δεν μετρούσε μόνον η εξωτερική ομορφιά, αλλά και ορισμένα, καθαρά αρσενικά χαρακτηριστικά. Η σωστή γυναίκα πρέπει να έχει μια ενεργή θέση στην κοινωνία, να έχει ευφυΐα, θάρρος, επιμονή κι υπομονή, να έχει λόγο, τιμή κι αυτοσυγκράτηση. Επίσης, οι γυναίκες στην Τσετσενία δεν θεωρούνταν κανενός είδους "εμπόρευμα" και δεν αποτελούσαν μέρος κάποιου χαρεμιού. Κάθε γυναίκα στην Τσετσενία ήταν προσωπικότητα. "Η γυναίκα στην Τσετσενία ήταν η πιο ελεύθερη από όλες τις γυναίκες στον Καύκασο και ποτέ δεν θα επέτρεπε τη βωμολοχία, αν και πάντα είχε το δικαίωμα να επικοινωνεί ελεύθερα με τους άνδρες. Η γυναίκα στην Τσετσενία έχει μια καθολική ελευθερία, τέτοια, που δεν είναι ίσως επιτρεπτή τις εποχές εκείνες, σε καμιά γυναίκα σε κανένα κράτος στον κόσμο", γράφει ένας Γεωργιανός συγγραφέας.

    Η γνώμη της μετρούσε στην κοινωνία και όσοι εξύβριζαν τις γυναίκες "πλήρωναν" με αίμα. Ο λαός της Τσετσενίας έχει μια δύσκολη ιστορία και η Τσετσένα πάντα ήξερε να αναλαμβάνει τις ευθύνες.

    Άραγε, θα καταφέρει ο τσετσενικός λαός να αξιοποιήσει αυτές της αρετές των γυναικών του υπέρ των σκοπών του, ή θα οδηγήσει τη γυναίκα-"φωτιά" στο να "σπέρνει" μόνο τον θάνατο ανάμεσα σε αθώους ανθρώπους, να σκορπά τον φόβο και ν' αφήνει πίσω της "καμένη γη" από το μίσος, αναρωτιούνται πολλοί αναλυτές. Είδηση: 34997

    [19] Αντιπαράθεση για το δανεισμό - Θετικές δηλώσεις Ρεν και Τρισέ

    Τεταρτη, 31 03 2010 16:35

    Η έκδοση του τελευταίου ομολόγου και ο δανεισμός της χώρας με υψηλά επιτόκια βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρής αντιπαράθεσης στη Βουλή. Η αντιπολίτευση τόνισε ότι τα αποτελέσματα του τελευταίου δανεισμού αποδεικνύουν άστοχους τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα έπεφταν τα σπρεντ, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τη ΝΔ ότι εξακολουθεί να μην αποδέχεται τις ευθύνες και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στις σκέψεις της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η έκδοση ομολόγου σε δολάρια. Την ίδια ώρα ο αρμόδιος επίτροπος Όλι Ρεν και πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και σύντομα η εμπιστοσύνη των αγορών θα αποκατασταθεί. Συστάσεις προς την Ελλάδα για άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων απευθύνει η Κομισιόν, σε έκθεσή της για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει πέντε ελληνικές τράπεζες,λόγω της "αποδυναμωμένης" χρηματοπιστωτικής τους κατάστασης.

    Αντιπαράθεση για το δανεισμό

    Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης προκάλεσε στη Βουλή ο δανεισμός της χώρας με υψηλό επιτόκιο.

    Στην κριτική που ασκήθηκε από τη ΝΔ ότι τα αποτελέσματα του τελευταίου δανεισμού αποδεικνύουν άστοχους τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης ότι θα έπεφταν τα σπρεντ, ο Υπουργός χαρακτήρισε τη ΝΔ αδιόρθωτη, διότι εξακολουθεί να μην αποδέχεται τις ευθύνες της για το σημείο στο οποίο έφτασε τη χώρα, ζήτησε σοβαρή και υπεύθυνη στάση και τόνισε ότι κάθε φορά που η ελληνική δημοκρατία βγαίνει να δανειστεί, δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο απ' ότι δανείστηκε την προηγούμενη φορά και αυτό οφείλεται στις προσπάθειες της κυβέρνησης και τα μέτρα που πήρε.

    Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο θόρυβο που προκλήθηκε από τις δηλώσεις τού επικεφαλής του ΔΝΤ, λέγοντας ότι έχει δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα διευκρινισθεί για το πως ακριβώς θα λειτουργήσει.

    "Ο κ. Στρος - Καν δήλωσε το προφανές, ότι δηλαδή το ταμείο είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός που έχει τους δικούς του κανόνες σε περίπτωση που η Ελλάδα χτυπούσε την πόρτα του" είπε.

    Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι έχουν καλυφθεί οι ανάγκες δανεισμού για όλο τον Απρίλιο, που είναι και ο πιο δύσκολος μήνας του χρόνου, με περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ για τον μήνα Μάιο και μετά έχουμε, όπως χαρακτηριστικά είπε, λιγότερες υποχρεώσεις.

    "Η όλη διαδικασία του τελευταίου διμήνου, όλα τα ταξίδια και όλες οι "επενδύσεις" της κυβέρνησης και του Ελληνικού λαού στη Σύνοδο Κορυφής κονιορτοποιήθηκαν στην πρώτη έξοδο για εξασφάλιση κεφαλαίων. Τώρα προχωρούν σε έκδοση ομολόγου και σε δολάρια. Σε λίγο θα βγούμε σε αναζήτηση και κινεζικών γουάν", σχολίασε ο ΛΑΟΣ.

    "Παρά τα βαθιά αντικοινωνικά μέτρα και την υποτιθέμενη πετυχημένη συμφωνία των Βρυξελλών εξακολουθούμε να δανειζόμαστε ακριβά. Το πείραμα απέτυχε. Το πειραματόζωο, η ελληνική οικονομία και κοινωνία, κινδυνεύει να πεθάνει. Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι σαφές. Σταματήστε το πείραμα, αλλάξτε πολιτική", ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Έκδοση ομολόγου σε δολάρια

    Στο μεταξύ, στην έκδοση ομολόγου σε δολάρια στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαϊου, σχεδιάζει να προχωρήσει το Δημόσιο.

    "Θα γίνει roadshow, σχεδιάζουμε να εκδώσουμε ένα δολαριακό ομόλογο έως τα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου" δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου.

    Δεν έδωσε ωστόσο, λεπτομέρειες για το ποσό που θα επιχειρήσει να αντλήσει το Δημόσιο.

    Χρηματιστήριο-Spread

    Νέα πτώση σήμερα κατά 1,34% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με το γενικό δείκτη στις 2.067,49 μονάδες. Στο δεκαετές ομόλογο το σπρεντ ανέβηκε κι άλλο και ξεπέρασε τις 345 μονάδες βάσης.

    Υποβάθμιση τραπεζών από τη Moody's

    Εκτός από την Εθνική Τράπεζα -την αξιολόγηση της οποίας υποβιβάζει κατά μία βαθμίδα από "Α1" σε "Α2"-ο Moody's υποβαθμίζει επίσης την Alpha Bank, την Eurobank Ergasias, την Τράπεζα Πειραιώς, όπως και την Εμπορική Τράπεζα, που είναι η ελληνική θυγατρική της Credit Agricole.

    Ο διεθνής οίκος προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να ασκούνται "πιέσεις" στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα λόγω της σοβαρής χρηματοπιστωτικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

    Αισιοδοξούν για την Ελλάδα Ρεν - Τρισέ

    Πάντως τόσο ο αρμόδιος επίτροπος για τις νομισματικές υποθέσεις, όσο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ, με δηλώσεις του έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

    Η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει το θέμα της έκδοσης του ελληνικού ομολόγου, υποστήριξε όμως ότι η πρόσφατη απόφαση της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής θα πρέπει να οδηγήσει σταδιακά σε μια εξομάλυνση της κατάστασης.

    Ο Αμαντέο Αλταφάζ ότι η προσπάθεια για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας συνεχίζεται και ότι όπως προβλέπεται από τη σχετική διαδικασία, η επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει το Μάιο με την έμφαση να δίνεται κυρίως σε μεσομακροπρόθεσμο επίπεδο και ειδικότερα στις διαρθρωτικές πτυχές της όλης προσπάθειας και όχι μόνο στα ζητήματα που αφορούν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

    Ο κ. Αλταφάζ τόνισε τέλος ότι οι αποφασιστικές προσπάθειες της Ελλάδας έχουν την υποστήριξη της ΕΕ, της ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και επέμεινε στο γεγονός ότι δεν μπορεί να αναμένεται αλλαγή στις συνθήκες που διέπουν την έκδοση ομολόγων με ραγδαίο τρόπο , δηλαδή από τη μία μέρα στην άλλη αλλά ότι αυτό θα γίνει σταδιακά.

    Οι αγορές είναι πιθανό να επιβραβεύσουν την Ελλάδα για τα βήματα που έκανε για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών της, τόνισε από την πλευρά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    "Αναμένω ότι οι παρατηρητές, οι παράγοντες της αγοράς, θα αναγνωρίσουν σταδιακά ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση - τις οποίες τις χαρακτήρισα πριν από λίγο ως πειστικές, αποτελούσαν θέση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, και τις οποίες χαρακτήρισα εγώ ως θαρραλέες - θα λειτουργήσουν και ότι η αξιοπιστία αυτών των μέτρων θα αναγνωριστεί σταδιακά από όλους τους παράγοντες της αγοράς και τους παρατηρητές", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τόνισε ότι περιμένει πως οι παρατηρητές, οι αγορές, όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα αναγνωρίσουν σταδιακά ότι οι αποφάσεις που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση θα είναι αποτελεσματικές.

    Κομισιόν: Αναγκαίες οι διαθρωτικές αλλαγές

    Συστάσεις προς την Ελλάδα για άμεση προώθηση μεταρρυθμίσεων απευθύνει η Κομισιόν, σε έκθεσή της για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις χώρες της ευρωζώνης, ενώ τονίζει παράλληλα ότι χρειάζεται μεγαλύτερος συντονισμός των κρατών-μελών για την αποφυγή παρόμοιων κρίσεων στο μέλλον.

    Η Επιτροπή επισημαίνει ότι απαιτούνται σημαντικές δράσεις ενώ για τα μέτρα που λήφθησαν επισημαίνεται ότι αναμένεται να συμβάλουν στην ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της απαιτούμενης προσαρμογής στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας.

    Η Επιτροπή υπογραμμίζει τέλος ότι η πρόσφατη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την ελληνική οικονομία θα πρέπει να ανοίξει το δρόμο για λιγότερες εντάσεις στις αγορές.

    Συνεδρίαση ΔΝΤ

    Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εξετάσει εντός της ημέρας το ρόλο του στο πακέτο στήριξης προς τη χώρα μας.

    Η Merril Lynch εκτιμά ότι η απευθείας προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ δεν είναι εφικτή και ότι η βέλτιστη λύση είναι η εκπόνηση κοινού προγράμματος βοήθειας της χώρας από την Ευρώπη και το ΔΝΤ,σε περίπτωση που τα spread των ελληνικών ομολόγων εκτιναχθούν σε απαγορευτικά επίπεδα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 34995

    [20] Σύσκεψη ΔΝΤ - Δηλώσεις Τρισέ - Όλι Ρεν

    Τεταρτη, 31 03 2010 12:54

    Έκτακτη σύσκεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σήμερα για το ρόλο του στο "πακέτο" στήριξης προς τη χώρα μας. Αναμένεται να επισημοποιηθεί η έγκριση δανείου ύψους έως 20 δισεκατομμυρίων ευρώ, εφόσον η χώρα μας το χρειαστεί, με εξαιρετικά ευνοϊκό επιτόκιο μεταξύ 2,5 και 3%. Ο επικεφαλής του ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν διευκρίνισε ότι θα τεθούν όροι στην Ελλάδα, σε περίπτωση που ζητήσει οικονομική βοήθεια."Η ανάμειξη του ΔΝΤ, αναφορικά με την Ελλάδα είναι πάντα καλοδεχούμενη" δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ. Νωρίτερα πάντως, σε συνέντευξή του, στη γαλλική Le Monde, ερωτηθείς σχετικά με την κριτική που έχει ασκήσει ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, στο ΔΝΤ, ο κοινοτικός επίτροπος για την Οικονομία, Όλι Ρεν ξεκαθάρισε: "Η προσφυγή στο ΔΝΤ, είναι παρόλα αυτά, μια απόφαση ευρωπαϊκή. Πρόκειται για ένα συμβιβασμό πολύ σημαντικό, ακόμα και αν δεν είναι μία τέλεια συμφωνία, από άποψη της κοινότητας".

    Όλι Ρεν: ¨Εχουμε το όπλο στο τραπέζι

    Ο Όλι Ρέν, εμφανίσθηκε αισιόδοξος ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο θα έχει μία κατευναστική επίδραση στις αγορές.

    "Είμαστε έτοιμοι να το εφαρμόσουμε, αν χρειαστεί. Έχουμε τώρα το όπλο στο τραπέζι, πρόκειται για ένα δίκτυ ασφαλείας για την Ελλάδα και τη σταθερότητα στη ζώνη του Ευρώ, στο σύνολό της" ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Έκδοση δολαριακού ομολόγου

    Στο μεταξύ, στην έκδοση δολαριακού ομολόγου στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαϊου, σχεδιάζει να προχωρήσει το Δημόσιο.

    "Θα γίνει roadshow, σχεδιάζουμε να εκδώσουμε ένα δολαριακό ομόλογο έως τα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου" δήλωσε χαρακτηριστικά στο Reuters, ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Πέτρος Χριστοδούλου.

    Δεν έδωσε ωστόσο, λεπτομέρειες για το ποσό που θα επιχειρήσει να αντλήσει το Δημόσιο.

    Πηγή: Reuters - Le Monde - NET

    Σχετικά άρθρα: Οι προτεραιότητες της "επόμενης ημέρας" στο υπουργικό συμβούλιο Είδηση: 34982


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 31 March 2010 - 17:55:38 UTC