Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Με την προσμονή της Ανάστασης
  • [02] Οι σκιές σκεπάζουν το Βατικανό
  • [03] Παπανδρέου: Τα χειρότερα περάσανε

    [01] Με την προσμονή της Ανάστασης

    Σαββατο, 03 04 2010 19:30

    Με δέος προσμένουν οι απανταχού χριστιανοί την ανάσταση του Θεανθρώπου. Στις 12 τα μεσάνυχτα οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της χώρας θα χτυπήσουν χαρμόσυνα, ενώ λίγο νωρίτερα με το ανέσπερο Άγιο Φως, που βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, θα ανάψουν οι λαμπάδες μικρών και μεγάλων. Αυτή την ώρα πολλοί είναι οι πιστοί και οι εκπρόσωποι των ενοριών της Αττικής που βρίσκονται στην Εξαρχία του Παναγίου Τάφου στην Πλάκα προκειμένου να πάρουν το αναστάσιμο Φως, το οποίο υποδέχτηκε με τιμές αρχηγού κράτους η ελληνική Πολιτεία στις 7.12 το απόγευμα από τα Ιεροσόλυμα το Άγιο Φως.

    Κατά την άφιξη του, με ειδική πτήση με το κυβερνητικό αεροσκάφος, στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» πλήθος πιστών περίμενε υπομονετικά σε ειδικά περιφραγμένο χώρο για να μπορέσει να παρακολουθήσει την τελετή. Εκ μέρους της Εξαρχίας του Παναγίου Τάφου, το Άγιο Φως μετέφερε ο αρχιμανδρίτης Μιχαήλ, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Συνόδου το συνοδεύει ο μητροπολίτης Βεροίας και Ναούσης Παντελεήμων.

    Στη συνέχεια, με πτήσεις των εταιριών, καθώς και με αεροσκάφη τύπου C 130 και ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας, το Άγιο Φως θα ταξιδέψει και στο πιο απόμακρο χωριό ή νησί της Ελλάδας, μέσα σε μικρές ειδικά κατασκευασμένες λυχνίες. Θα μεταφερθεί επίσης με ειδική πτήση του κυβερνητικού αεροσκάφους στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

    Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος ο Γ' εξήλθε με το Άγιο Φως από τον Πανάγιο Τάφο, στις 2 το μεσημέρι, στον ασφυκτικά γεμάτο Ναό της Αναστάσεως κρατώντας δυο δέσμες των 33 κεριών. Η τελετή της Αφής του Αγίου Φωτός, έγινε παρουσία της ελληνικής αποστολής υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Σπύρο Κουβέλη.

    Αμέσως μετά την παρουσία του Πατριάρχη με το Άγιο Φως, ακούστηκαν επευφημίες και ο Ναός πλημμύρισε αμέσως με πυρσούς με το αναστάσιμο Φως. Η ελληνική αντιπροσωπεία και ο Πατριάρχης, μετά την τελετή της Αφής μετέβησαν στην αίθουσα του πατριαρχικού θρόνου, όπου ο υφυπουργός άναψε τη λυχνία με το αναστάσιμο Φως για να μεταφερθεί στην Αθήνα

    Ο Πατριάρχης Θεόφιλος Γ' στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του, απηύθυνε ευχές για ειρήνη στην Ιερουσαλήμ και την ευρύτερη περιοχή και ευχήθηκε ιδιαιτέρως στην ελληνική πολιτική και πνευματική ηγεσία και προσωπικά στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, προκειμένου να βγει η Ελλάδα από τη "δυσπραγία".

    "Ευχόμεθα (το Αγιο Φως) να φωτίζει τους ηγέτες, για να ενδιαφερθούν για την ειρήνη της περιοχής και της Ιερουσαλήμ και να καθοδηγεί και να ενισχύει την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Ελλάδας, ώστε να την απαλλάξουν από τη μάστιγα της φθοράς και της δυσπραγίας".

    Στην αντιφώνησή του, ο κ. Κουβέλης εξέφρασε τη συγκίνησή του, που θα μεταφέρει το Άγιο Φως στην Ελλάδα και ευχήθηκε "να αποτελέσει ένα ξεκίνημα για ειρήνη στον κόσμο και τούτη την περιοχή που δοκιμάζεται αλλά και για πρόοδο στην Ελλάδα, μια χώρα που έχει ανάγκη να κάνει γρήγορα βήματα προόδου, για να κοιτάξει το μέλλον με διαφορετικά μάτια".

    Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την εκτίμησή του για το έργο που προσφέρει ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων τονίζοντας, ότι εκπροσωπεί τη Χριστιανοσύνη και τον Ελληνισμό σε ένα σημείο συνάντησης λαών και πολιτισμών και τόνισε, "θα είμαι δίπλα σας να στηρίξω το έργο του Πατριαρχείου".

    Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετείχαν εκ μέρους των κομμάτων οι κ.κ. Βασίλης Οικονόμου (ΠΑΣΟΚ), Μιχάλης Χαλκίδης (ΝΔ) και Ουρανία Παπανδρέου (ΛΑΟΣ).

    Η τελετή της Αφής έγινε κάτω από πολύ ισχυρά μέτρα ασφαλείας, λόγω αφενός μεν της έντασης που επικράτησε στην περιοχή την τελευταία εβδομάδα, αφετέρου δε λόγω του ότι συνέπεσαν εφέτος το Πάσχα των Ορθοδόξων, των Καθολικών και των Εβραίων.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Πρώτη Ανάσταση-Αφή Αγίου Φωτός Είδηση: 35067

    [02] Οι σκιές σκεπάζουν το Βατικανό

    Σαββατο, 03 04 2010 13:47

    Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από το Βατικανό. Οι αποκαλύψεις γύρω από το θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης νέων ακόμη και από καθολικούς ιερείς, συνεχίζονται. Κληρικός, έκανε προσπάθεια να συγκρίνει τις επιθέσεις, που εστιάζονται πλέον στο πρόσωπο του Πάπα, με τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι Εβραίοι και αναφέρθηκε στον αντισημιτισμό. Ωστόσο, το Βατικανό έσπευσε να δηλώσει ότι δεν ταυτίζεται με τις απόψεις αυτές. Το ίδιο διάστημα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, συγγενείς και φίλοι, διαδήλωσαν σε μεγαλουπόλεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Νέα σύννεφα πάνω από το Βατικανό

    Κληρικός συνέκρινε στο κήρυγμά του τις επιθέσεις κατά του Πάπα και της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας με τα βασανιστήρια που υπέστησαν οι Εβραίοι, επικαλούμενος επιστολή που έλαβε από φιλικό του πρόσωπο.

    "Αυτές τις μέρες έλαβα μια επιστολή από ένα φίλο μου και με την άδειά του θα μοιραστώ μαζί σας ένα κομμάτι. Παρακολουθώ με απέχθεια τη βίαια και κατά μέτωπο επίθεση εναντίον της εκκλησίας, του Πάπα και των πιστών από όλο τον κόσμο. Η χρήση στερεότυπου, η απόδοση ευθύνης και προσωπικού λάθος σε έναν, μου θυμίζει τις πιο απρεπείς εκδοχές του αντισημιτισμού.", τόνισε στο κήρυγμά του ο Ρανιέρο Κανταλαμέσα

    Το Βατικανό έσπευσε να αρνηθεί πως πρόκειται για την επίσημη θέση του, ενώ ο Ποντίφικας στη λειτουργεί της Μεγάλης Παρασκευής στο Κολοσσαίο απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά.

    Καυστικός στα σχόλιά του ήταν ο Αβραάμ Φοξμαν, γενικός διευθυντής οργάνωσης για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων

    "Πώς μπορεί να μην καταλαβαίνει ότι ο Αντισημιτισμός, ο οποίος έφερε διωγμούς, εξορίες, ανακρίσεις και θανάτους δε μπορεί να συγκριθεί με μια κρίση της Εκκλησίας, μια τραγωδία στην εκκλησία.", τόνισε

    Την ίδια ώρα όμως ακόμη ένας εφιάλτης προστίθεται στο κεφάλι του Πάπα. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέτεντ Πρες αποκάλυψε ότι το 1990, ο τότε Καρδινάλιος Ζόζεφ Ράτζινγκερ, καθυστέρησε να δράσει όταν ενημερώθηκε ότι ιερέας από την Αριζόνα είχε κακοποιήσει παιδιά τη δεκαετία του 70.

    Όπως δήλωσε ο Λιν Καντιγκαν συνήγορος των θυμάτων : " Επέλεξε να πάει πιο μακριά, να πάρει τον πιο μπερδεμένο δρόμο για να προστατεύσει τους κληρικούς, να διατηρήσει τη μυστικότητα και να αποφύγει το σκάναδαλο στην εκκλησία."

    Εν τω μεταξύ, στην Ουάσιγκτον, το Σικάγο και τη Νέα Υόρκη διαδήλωσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, συγγενείς και συνήγοροί τους ζητώντας διαφάνεια από τους θρησκευτικούς ηγέτες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ Είδηση: 35065

    [03] Παπανδρέου: Τα χειρότερα περάσανε

    Σαββατο, 03 04 2010 13:29

    Τα χειρότερα για την οικονομία έχουν περάσει, εκτιμά ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοσή του αμερικανικού περιοδικού Time, τονίζοντας ότι έχουν ληφθεί σκληρά μέτρα, αλλά απαραίτητα για να ξεπεραστεί η κρίση. Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι η εικόνα αξιοπιστίας της χώρας έχει ανακτηθεί και επισημαίνει ότι έχουν δρομολογηθεί βαθύτερες και πιο δημιουργικές αλλαγές, ενώ τονίζει ότι στόχος είναι η επιβίωση του κοινωνικού συστήματος παράλληλα με την αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Ο Πρωθυπουργός κάνει ειδική αναφορά στην πάταξη της διαφθοράς και τις αντιδράσεις των αγορών στην αξιοπιστία της ελληνικής οικονομίας.

    Συνέντευξη Παπανδρέου στο "TIME"

    Το χειρότερο σημείο της κρίσης είναι πια παρελθόν τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη του στο περιοδικό Time.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αν και ήξερε ότι η Ελλάδα περνούσε μια περίοδο κρίσης δεν ήξερε τον πραγματικό αντίκτυπο στην οικονομία και επισήμανε ότι παρά τα σκληρά μέτρα υπάρχει ακόμα πολύ δουλειά που πρέπει να γίνει.

    Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι η κρίση θα είναι καταλύτης για αλλαγές και ένα καλύτερο μέλλον, μιας Ελλάδας πιο ανταγωνιστικής και με μεγαλύτερη διαφάνεια.

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως χρειάζεται αναδιάρθρωση του κοινωνικού συστήματος καθώς όπως επισήμανε δεν είναι καθόλου οργανωμένο, υπάρχουν πολλές σπατάλες ενώ χρειάζεται βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μέσω της περιστολής των δαπανών.

    Σκαδιναβικό μοντέλο με Μεσογειακή διάσταση

    Αυτός ο περιορισμός των δαπανών ανέφερε ότι είναι μεγάλο βήμα και έδωσε το παράδειγμα των σκανδιναβικών χωρών οι οποίες έχουν σημαντικές κοινωνικές παροχές ενώ ταυτόχρονα είναι από τις πιο ανταγωνιστικές παγκοσμίως.

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι οραματίζεται μια Ελλάδα με παρόμοια οργάνωση όπως αυτή που πρεσβεύει το Σκανδιναβικό μοντέλο αλλά στη Μεσογειακή του διάσταση, επισημαίνοντας την διαφορετικότητα της κουλτούρας μεταξύ βορά και νότου αλλά και του όπως είπε λίγο πιο αναρχικού τύπου χαρακτήρα των Ελλήνων ο οποίος εάν απελευθερωθεί στο σωστό πλαίσιο μπορεί να γίνει πολύ καινοτόμα δύναμη.

    Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται να υπάρξει αποκέντρωση των εξουσιών, διότι "η συγκέντρωση σε ένα πρόσωπο έχει ως επακόλουθο τη δημιουργία πελατειακών σχέσεων" και απεύθυνε κάλεσμα αλλαγής και ανατροπής.

    "Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε τους εαυτούς μας. Πρέπει να είμαστε το παράδειγμα. Ένα από τα σλόγκαν του κόμματος μου είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε τους εαυτούς μας για να αλλάξουμε την Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά και αιτιολογώντας ανέφερε πως το γεγονός ότι αρκετοί Έλληνες διαμένουν στο εξωτερικό και είναι πετυχημένοι, δείχνει πως αυτού του είδους τα προβλήματα δεν είναι στο DNA των Ελλήνων και πως μπορούν να εξελιχθούν και να πετύχουν," επισήμανε.

    Όσον αφορά το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε, ότι η Ε.Ε. μπορεί να γίνει το πρότυπο μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας εάν τα κράτη λειτουργήσουν συλλογικά.

    "Τα κράτη της Ε.Ε. έχουν διαφορετικές γλώσσες, παραδόσεις και κουλτούρες αλλά μοιράζονται και πολλές κοινές αξίες όπως αυτή της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Έτσι και μοιραστούμε αυτές τις κοινές αξίες μπορούμε να δουλέψουμε μαζί και να ελέγξουμε τις αγορές, τα ελλείμματα και τις οικονομίες", τόνισε.

    Ο Πρωθυπουργός είπε επίσης πως η ελληνική κρίση πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως ευκαιρία για να γίνει δυνατότερη η Ευρώπη τόνισε την ανάγκη, Ελλάδα και Ε.Ε. από κοινού να δουν τι πήγε λάθος και που χρειάζονται αλλαγές και αναφερόμενος καταλήγοντας στις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι "η απόφαση που πήραμε ήταν για ένα μηχανισμό στήριξης που μπορεί να φέρει νέους κανόνες, ιδέες και αλλαγές στο νόμο, αλλαγές στη συμφωνία για το πως λειτουργεί η οικονομία μας και το πως κυβερνούμε την Ε.Ε."

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35064


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 3 April 2010 - 17:52:42 UTC