Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 19 νεκροί από τις ταραχές στην Ταϊλάνδη
  • [02] Δέκα νεκροί από χιονοστιβάδα στη Ρωσία
  • [03] Το πρώτο πλωτό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας
  • [04] Άνοιξαν οι κάλπες στην Ουγγαρία

    [01] 19 νεκροί από τις ταραχές στην Ταϊλάνδη

    Κυριακη, 11 04 2010 11:03

    Τραγικός είναι ο απολογισμός των ταραχών στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, όπου από τις βίαιες συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και των διαδηλωτών με το προσωνύμιο "κόκκινα πουκάμισα" έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι, και εκατοντάδες τραυματίστηκαν, ενώ σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, τις τελευταίες ώρες η κατάσταση είναι ήρεμη.

    Ανάμεσα στους νεκρούς είναι τέσσερις στρατιωτικοί κι ένας Ιάπωνας εικονολήπτης του πρακτορείου Reuters, ο Χίρο Μουραμότο.

    Ο απολογισμός των θυμάτων στις χθεσινές διαδηλώσεις είναι ο υψηλότερος μετά από εκείνον στις ταραχές του 1992 στην Ταϊλάνδη.

    Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι διόρισε απεσταλμένο για την αποκατάσταση επαφής με την ηγεσία του κινήματος των "κόκκινων πουκαμίσων", ώστε να σταματήσουν οι συγκρούσεις.

    Οι διαδηλωτές, στην πλειοψηφία τους υποστηρικτές του πρώην πρωθυπουργού Τάκσιν Σιναουάτρα, είχαν στήσει χθες δεκάδες οδοφράγματα σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας. Αρκετοί ήταν οπλισμένοι, ανέφεραν ανταποκριτές.

    Μετά από πολύμηνες διαδηλώσεις, οι οποίες στην πλειοψηφία τους ήταν ειρηνικές, οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης στην Μπανγκόκ την 7η Απριλίου, όταν διαδηλωτές εισέβαλαν στο κοινοβούλιο.

    Η διεθνής κοινότητα κάλεσε τις δύο πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ενώ ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

    "Καταδικάζουμε το ξέσπασμα της πολιτικής βίας στην Ταϊλάνδη, επί μακρόν φίλη και σύμμαχό μας χώρα, και καλούμε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με καλή πίστη από τις εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να επιλυθούν τα υπάρχοντα ζητήματα με ειρηνικά μέσα".

    "Οι Ηνωμένες Πολιτείες λυπούνται για τις απώλειες ζωών στην Ταϊλάνδη. Η βία δεν είναι αποδεκτό μέσο για την επίλυση πολιτικών διαφορών. Καλούμε το Ηνωμένο Μέτωπο για την Δημοκρατία και Εναντίον της Δικτατορίας (UDD) και τις δυνάμεις ασφαλείας της Ταϊλάνδης να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Πι Τζέι Κρόουλι, καλώντας τις δυο πλευρές να σεβαστούν "την δημοκρατία και τη νομιμότητα ".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35290

    [02] Δέκα νεκροί από χιονοστιβάδα στη Ρωσία

    Κυριακη, 11 04 2010 10:48

    Δέκα νεκροί παραθεριστές είναι ο απολογισμός του δυστυχήματος που σημειώθηκε στη Ρωσική Άπω Ανατολή, όταν το ελικόπτερο που τους μετέφερε για να κάνουν σκι καταπλακώθηκε από χιονοστιβάδα που τους έθαψε κάτω από 15 μέτρα χιόνι.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, το ελικόπτερο, που μετέφερε 18 άτομα, ανάμεσά τους τουρίστες από τη Γερμανία και το Βέλγιο, είχε προσγειωθεί σε μια χιονισμένη πλαγιά στην περιοχή Καμτσάτκα.

    "Μέχρι στιγμής έχουμε πληροφορίες για 10 ανθρώπους νεκρούς, αλλά οκτώ είναι ζωντανοί".

    "Δυο ρώσοι και τέσσερις γερμανοί είναι ακόμα καταπλακωμένοι από το χιόνι. Δεν υπάρχει πρακτικά καμιά πιθανότητα να επέζησαν καθώς η θερμοκρασία είναι στους -20° Κελσίου και το πάχος του χιονιού είναι 10-15 μέτρα", πρόσθεσε.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35289

    [03] Το πρώτο πλωτό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας

    Πεμπτη, 08 04 2010 14:27

    Στις βόρειες ακτές της Ρωσίας πρόκειται να κάνει την εμφάνισή του τον επόμενο χρόνο ένα κάπως ιδιαίτερο πλοίο: είναι το Ακαντέμικ Λομονόσοφ, o πρώτος πλωτός πυρηνικός σταθμός από τους επτά που θα έχουν κατασκευαστεί έως το 2015 στα ναυπηγεία της Βαλτικής. Το Ακαντέμικ Λομονόσοφ, όπως και τα υπόλοιπα έξι πλοία, θα έχει στο κατάστρωμά του δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες τύπου KLT 40, οι οποίοι θα παράγουν 70 μεγαβάτ ηλεκτρισμού -ποσότητα αρκετή για την τροφοδοσία μιας πόλης 200.000 κατοίκων. Ο στόλος των πυρηνικών σταθμών θα πλέει κυρίως στη ρωσική Αρκτική Θάλασσα. Κάποια από αυτά τα πλοία θα χρησιμοποιηθούν για τη τροφοδοσία των υπεράκτιων εγκαταστάσεων της εταιρίας πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου Gazprom.

    Αυτή είναι μια από τις θεαματικές πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο του ενδιαφέροντος που παρουσιάζεται σε διεθνές επίπεδο για τους πυρηνικούς σταθμούς μικρού και μεσαίου μεγέθους. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 15 τέτοιες εγκαταστάσεις σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής σε διάφορες χώρες: Από τη Νότια Κορέα έως την Ιαπωνία και από τη Νότια Αφρική έως την Αργεντινή και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Μπαράκ Ομπάμα διακήρυξε την επιστροφή των ΗΠΑ στην πυρηνική ενέργεια με ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 54 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή νέων μονάδων «κάθε μια από τις οποίες - όπως διευκρίνισε ο Αμερικανός πρόεδρος - θα απαλλάξει την ατμόσφαιρα από 16 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα».

    Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, το ενδιαφέρον στις Ηνωμένες Πολιτείες επικεντρώνεται πλέον στους «μίνι» πυρηνικούς σταθμούς. Τρεις μεγάλες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας έχουν ζητήσει την άδεια από την αρμόδια υπηρεσία για την εγκατάσταση έως το 2018 μονάδων μικρού μεγέθους. Μια από αυτές τις μονάδες, η mPower, ψύχεται με νερό και έχει ισχύ 140 μεγαβάτ, δηλαδή δέκα φορές μικρότερη από τις συμβατικές μονάδες. «Με αυτή την τεχνολογία αποκομίζουμε σημαντικά οφέλη», είχε δηλώσει πρόσφατα στην εφημερίδα Wall Street Journal ο Ντόναλντ Μόουλ, αντιπρόεδρος της εταιρίας First Energy.

    Τα συγκεκριμένα οφέλη είναι πολλά: στον μίνι πυρηνικό σταθμό υπάρχει η δυνατότητα να προστεθούν και άλλοι αντιδραστήρες εάν υπάρξει ανάγκη. Επειτα, όλη η εγκατάσταση είναι υπόγεια, ενώ στο εσωτερικό της έχει προβλεφθεί αποθηκευτικός χώρος για τα απόβλητα τα οποία θα παραχθούν στα 60 χρόνια της λειτουργίας της. Επίσης, τα κινούμενα τμήματα του σταθμού είναι πολύ λιγότερα απ' αυτά των συμβατικών πυρηνικών σταθμών. Τέλος, το κόστος είναι πολύ μικρότερο: μια μονάδα mPower κοστίζει 750 εκατομμύρια δολάρια όταν το κόστος μιας συμβατικής μονάδας κινείται ανάμεσα στα 5 και τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.

    «Στην αρχή ήμουν επιφυλακτικός», λέει στην αμερικανική εφημερίδα ο Τζακ Μπέικερ, επικεφαλής της εταιρίας Energy Northwest. «Αλλά πείσθηκα αναλύοντας το κόστος. Οι μικροί σταθμοί απαιτούν λιγότερο τσιμέντο και σίδερο. Επιπλέον, είναι πιο απλοί».

    Η ιδέα των «μίνι» πυρηνικών σταθμών γεννήθηκε από τους μικρούς αντιδραστήρες που φέρουν πλοία, υποβρύχια και παγοθραυστικά. Παλαιότερα, το όριο για τη συγκεκριμένη κατηγορία αντιδραστήρων ήταν στα 300 μεγαβάτ. Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας αύξησε πρόσφατα το όριο στα 500 μεγαβάτ. Υπάρχουν, πάντως, κι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η εξάπλωση των «μίνι» μονάδων αυξάνει τον κίνδυνο εκτεταμένης μόλυνσης σε περίπτωση ατυχήματος, αλλά και τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές. Η άποψη αυτή, όμως, είναι μειοψηφική.

    «Οι αντιδραστήρες αυτοί παρέχουν μεγαλύτερη ασφάλεια γιατί λειτουργούν με λιγότερο υλικό σχάσης. Είναι πιο απλοί στην κατασκευή τους και τοποθετούνται στο εσωτερικό της εγκατάστασης, ενώ για λόγους αντισεισμικής προστασίας κάποιοι από αυτούς είναι εφοδιασμένοι και με αμορτισέρ», δηλώνει στην εφημερίδα Corriere della Sera ο Κάρλο Λομπάρντι, καθηγητής στην Πολυτεχνική Σχολή του Μιλάνου.

    Η Ιταλία, η οποία το 1987 είχε «εξορίσει» από το έδαφός της την πυρηνική ενέργεια με δημοψήφισμα, συμμετέχει μαζί με ακόμη εννέα χώρες στην κατασκευή του «μίνι» αντιδραστήρα Iris.

    «Οι μικροί πυρηνικοί σταθμοί είναι η σωστή κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθούμε σήμερα», καταλήγει ο Ιταλός καθηγητής.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35203

    [04] Άνοιξαν οι κάλπες στην Ουγγαρία

    Κυριακη, 11 04 2010 10:32

    Μεγάλη δεξιά στροφή αναμένεται, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, να σηματοδοτήσει ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία, όπου οι κάλπες άνοιξαν το πρωί, ενώ η ακροδεξιά ελπίζει να επαναλάβει, ή ακόμη και να βελτιώσει τις επιδόσεις της στις ευρωεκλογές.

    Όπως εκτιμάται, ο 46χρονος πρώην πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν αναμένεται να οδηγήσει το κεντροδεξιό κόμμα Fidesz ξανά στην εξουσία, μετά από οκτώ χρόνια διακυβέρνησης των σοσιαλδημοκρατών.

    Ωστόσο, για πολλούς το μεγάλο ερώτημα είναι πόσοι Ούγγροι θα ψηφίσουν το Jobbik, το κόμμα της ακροδεξιάς, που κέρδισε 15% στις ευρωεκλογές τον περασμένο Ιούνιο, προκαλώντας εντύπωση.

    Περίπου το 60% των ψηφοφόρων που είχαν ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν δήλωσαν ότι θα στηρίξουν το Fidesz, ποσοστό υπερτριπλάσιο εκείνων που είπαν ότι θα ψηφίσουν τους σοσιαλιστές, κατά τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις.

    ΠΗΓΗ: ΑΠ/ΜΠΕ Είδηση: 35288


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 11 April 2010 - 8:52:57 UTC