Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικές αντιδράσεις για το σχέδιο στήριξης
  • [02] Ο Διεθνής Τύπος για τη συμφωνία
  • [03] Οι Πολωνοί αποχαιρετούν τον Πρόεδρό τους
  • [04] H προμήθεια του C4I στην Εξεταστική - Αντιδράσεις για την επιστολή Βουρλούμη
  • [05] ΕΒΕΑ: Να κλείσουν οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ
  • [06] Βγήκε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το νοσοκομείο
  • [07] Η γιορτή των κόμικς στην Αθήνα
  • [08] Κοινή στρατηγική Αθήνας - Λευκωσίας
  • [09] Γ.ΝΤΟΛΙΟΣ: «Το δίχτυ ασφαλείας για το οποίο μιλούσαμε πήρε συγκεκριμένη μορφή πλέον.»
  • [10] Υπουργική Διάσκεψη Υδάτων στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο
  • [11] Π. ΔΟΥΚΑΣ « Πρέπει όλες οι υποθέσεις να εξεταστούν από το κόμμα, καταρχήν κεκλεισμένων, ή ανοιχτών των θυρών.»
  • [12] Μέχρι 15 Μαΐου οι αιτήσεις των αγροτών για τις κοινοτικές επιδοτήσεις του 2010
  • [13] Πτώση των spreads - Άνοδος στο ΧΑΑ

    [01] Θετικές αντιδράσεις για το σχέδιο στήριξης

    Δευτερα, 12 04 2010 16:05

    Θετικά υποδέχθηκαν οι αγορές την απόφαση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης για τους όρους δανεισμού προς την Ελλάδα, εφόσον η χώρα μας ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Σίγουρος για θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Δεν ασχολούμαι πια με τα spreads, αλλά με τα επόμενα βήματα της Οικονομίας, υπογράμμισε ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνομιλία με δημοσιογράφους στη Λευκωσία. Τα spreads των δεκαετών ομολόγων παρουσιάζουν σαφή αποκλιμάκωση κινούμενα μεταξύ 335 και 355 μονάδων βάσης, ενώ άνοδο κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αθηνών και η ισοτομία ευρώ-δολαρίου. Την ικανοποίηση τους για την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας αρωγής εξέφρασαν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αλλά και οι υπουργοί Οικονομίας πολλών χωρών της Ευρωζώνης.

    Κάθετη πτώση των spreads

    Ιδιαίτερα θετικά είναι τα πρώτα μηνύματα των αγορών στην οριστικοποίηση των όρων του σχεδίου αρωγής προς την Ελλάδα, καθώς τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων έχουν υποχωρήσει σημαντικά ενώ σημαντικά κέρδη καταγράφονται στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Το spread του 10ετούς τίτλου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού από τις 380 νωρίς το πρωί, υποχώρησε στις 332 το μεσημέρι δηλαδή επιτόκιο στο 6,5% περίπου από επίπεδα άνω του 7%. Το απόγευμα ανέβηκε ελαφρά στις 350 μονάδες βάσης.

    Έντονη πτώση για το spread του 2ετούς τίτλου, το οποίο υποχωρεί έως και 1,58% στις 424 μονάδες, τη στιγμή που την Παρασκευή ξεπερνούσε τις 600 μονάδες βάσης δηλαδή επιτόκιο στο 5,278% από επίπεδα άνω του 7%.

    Ισχυρή πτωτική κίνηση παρατηρείται και στο spread του 3ετούς τίτλου, στις 477 μονάδες βάσης, με την απόδοση στο 6,39%.

    Αλλά και η απόδοση των ετήσιων εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου υποχωρεί στο 5,28% με πτώση 268 μονάδων βάσης σε σχέση με τα επίπεδα της Παρασκευής.

    "Έχουμε τον μηχανισμό, είναι υπαρκτός είτε τον αξιοποιήσουμε είτε όχι. Θέλει αξιολόγηση, θα το δούμε χωρίς πίεση χρόνου και όχι μόνο σε συνάρτηση με τα spread αλλά και άλλους παράγοντες.Η Ελλάδα πέρασε από μία ψυχολογική τρομοκρατία από τις αγορές τώρα θέλει ψυχραιμία και ηρεμία που μας την έδωσε ο μηχανισμός. Πρέπει να προχωρήσουμε τώρα με διαφάνεια, ανάπτυξη και αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων μας", τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου από την Κύπρο και επισήμανε χαρακτηριστικά ότι δεν ασχολείται πια με τα spreads, αλλά με τα επόμενα βήματα της Οικονομίας.

    Άνοδος ΧΑΑ και ευρώ

    Η συμφωνία είχε θετικό αντίκτυπο στο Χρηματιστήριο και την ισοτιμία του ευρώ.

    Με άνοδο 3,51% στις 2061,04 μονάδες, έκλεισε τη Δευτέρα ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

    Την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων επτά μηνών κατέγραψε το ευρώ έναντι του δολαρίου.

    Το απόγευμα, το ευρώ διαπραγματευόταν στα 1,3662 δολάρια από το επίπεδο των 1,35 δολ. που έκλεισε αργά το βράδυ της Παρασκευής στην αγορά της Νέας Υόρκης. Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,3585 δολάρια.

    Η ανατίμηση του ευρώ αποδίδεται στην οριστικοποίηση των όρων της Συμφωνίας βοήθειας Ε.Ε - ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Όπως αναφέρουν αναλυτές σε διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η σχετική συμφωνία απομακρύνει οριστικά τον κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδος ενισχύοντας έτσι την συνοχή της ευρωζώνης. Ωστόσο όπως εκτιμάται τα κέρδη που αποκόμισε το ευρώ είναι πιθανόν να είναι πρόσκαιρα, καθώς η ανάπτυξη στην ευρωζώνη υστερεί σημαντικά σε σύγκριση με αυτή της αμερικανικής οικονομίας.

    Κοινή συνεδρίαση ΕΚΤ-Κομισιόν-ΔΝΤ

    Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών, συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες για να αποσαφηνίσουν τις αποφάσεις που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομίας της ευρωζώνης.

    Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Αμαντέου Αλταφάζ, η συνεδρίαση γίνεται σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα συνεχίσουν και τις επόμενες ημέρες να εργάζονται με τα "νέα δεδομένα που βρίσκονται στο τραπέζι".

    "Το Eurogroup έδωσε ξεκάθαρη εντολή να εξεταστούν οι τελευταίες λεπτομέρειες για το πώς θα μπορούσε να υλοποιηθεί το κοινό πρόγραμμα αρωγής αν το ζητήσει η Ελλάδα", ανέφερε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και η δέσμευση όλων των χωρών της ευρωζώνης να συμμετάσχουν στο κοινό πρόγραμμα αρωγής.

    Διάψευση για πακέτο 80 δισ τα επόμενα τρία χρόνια

    Νωρίτερα ο Αμαντέου Αλταφάζ χαρακτήρισε "καθαρή εικασία" τον αριθμό των 80 δισεκατομμυρίων ευρώ που αναφέρεται από τον ελληνικό Τύπο ως σύνολο της βοήθειας που θα αποδεσμευθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ τα επόμενα τρία χρόνια εάν ζητήσει η Αθήνα την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    " Είναι καθαρή εικασία. Ο μοναδικός αριθμός που βρίσκεται προς το παρόν στο τραπέζι είναι μια γραμμή δανείων 30 δισεκατομμυρίων από τις χώρες της ζώνης του ευρώ για την πρώτη χρονιά", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε πως το συνολικό ποσό των δανείων της ευρωζώνης "θα μπορούσε να αυξηθεί αν ληφθεί υπόψη η δεύτερη και η τρίτη χρονιά, όμως αυτό δεν έχει ακόμη αποφασιστεί".

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τα δημοσιεύματα διέψευσε και πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών όταν ρωτήθηκε σχετικά.

    Ικανοποίηση από ΕΚΤ και ευρωζώνη

    "Η συμφωνία για το σχέδιο αρωγής προς την Ελλάδα είναι μια "θετική απάντηση των χωρών της ζώνης του ευρώ", δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο περιθώριο διάσκεψης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη

    Ο κ. Τρισέ τόνισε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται "σε συνεννόηση" με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει το πρόγραμμα των μέτρων που έχει στόχο να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα.

    Διαφορετική άποψη για τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης εξέφρασαν Γερμανία και Κομισιόν.

    "Οι όροι για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης δεν θα πρέπει να είναι αυτόματοι. Για να ενεργοποιηθεί το πακέτο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε Σύνοδο Κορυφής", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ, θέση που διέψευσε ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, ο οποίος δεν απαιτείται η σύγκληση συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού

    Τόσο ο Μίχαελ Όφερ όσο και ο Κρίστοφ Στέεγκμανς, αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, υπενθύμισαν ότι η ενεργοποίηση του σχεδίου αρωγής, προϋποθέτει ότι η Ελλάδα θα ζητήσει τη βοήθεια και απαιτεί την ομόφωνη ψήφο των χωρών της ευρωζώνης.

    "Το γεγονός ότι κρεμάστηκε στον τοίχο ένας πυροσβεστήρας δεν παρέχει καμιά απολύτως πληροφορία σχετικά με τις πιθανότητες να χρησιμοποιηθεί", σχολίασε ο Κρίστοφ Στέεγκμανς, τονίζοντας ότι η Γερμανία, θα συνεισφέρει με 8,4 δισεκατομμύρια ευρώ, τη πιθανή ενεργοποίηση του σχεδίου αρωγής.

    "Εναι μια τεχνική συμφωνία, που είναι πολύ συγκεκριμένη και επιτρέπει σε όλους να γνωρίζουν ποιος συνεισφέρει τι", έφερε και η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

    Η συνεισφορά των ευρωπαϊκών χωρών

    Ποσό ύψους 3,6 δισ. ευρώ θα συνεισφέρει η Ισπανία στο μηχανισμό διάσωσης για την Ελλάδα, εάν η χώρα αποφασίσει να τον ενεργοποιήσει, ανακοίνωσε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    Ο μηχανισμός βοήθειας για την Ελλάδα είναι εμφανώς θετικός για τις αγορές, υπογράμμισε ο Ντιέγκο Λόπεζ Γκαρίντο, μιλώντας σε εκδήλωση στη Μαδρίτη.

    "Οι αγορές και η ίδια η Ελλάδα θα πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε απολύτως έτοιμοι να χορηγήσουμε μια βοήθεια", τόνισε και η Έλενα Σαλγάδο, υπουργός Οικονομικών Ισπανίας.

    Η Γερμανία θα συνεισφέρει με 8,4 δισ.ευρώ (με πληθυσμό 81,7 εκατ., 103 ευρώ ανά Γερμανό), η Γαλλία με 6 δισ.ευρώ (με πληθυσμό 65,4 εκατ., 92 ευρώ ανά Γάλλο), η Ιταλία με 5,4 δισ.ευρώ (με πληθυσμό 60 εκατ., 90 ευρώ ανά Ιταλό), η Ολλανδία με 1,8 δισ.ευρώ (με πληθυσμό 10,6 εκατ., 77 ευρώ ανά Ολλανδό) και η Πορτογαλία με 775 εκατ. ευρώ (με πληθυσμό 10,6 εκατ., 77 ευρώ ανά Πορτογάλο).

    Τα ανωτέρω ποσά συναρτώνται με το μερίδιο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), που διέθεταν την Πρωτοχρονιά του 2009 η Γαλλία, η Ιταλία και η Ολλανδία.

    Εκτιμήσεις διεθνών οίκων αξιολόγησης

    "Θετικό αλλά όχι αποφασιστικό" χαρακτηρίζει ο οίκος Fitch Ratings το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας που εκπόνησε η ευρωζώνη, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του Κρις Πράις στο Reuters.

    "Είναι σαφώς ενθαρρυντικό για την ελληνική κυβέρνηση, ωστόσο, εξακολουθεί να αφήνει αναπάντητα ορισμένα ερωτήματα", δήλωσε ο κορυφαίος αναλυτής του οίκου που ασχολείται με την Ελλάδα.

    "Έως το τέλος του έτους αποφασίστηκε να εκταμιευθούν 30 δισ. ευρώ, ωστόσο, χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα δύο επόμενα έτη, στα οποία επικεντρώνονται οι ανησυχίες μας", τόνισε.

    Αναμενόμενο χαρακτηρίζει το επιτόκιο με το οποίο αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι να προσφέρουν οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα η Morgan Stanley, σε έκθεσή της με ημερομηνία 12 Απριλίου 2010. Ο διεθνής οίκος τονίζει ότι μετά την οριστικοποίηση των μέτρων εξαλείφεται ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος, αναφορικά με τη ρευστότητα της χώρας. Ωστόσο τονίζει ότι παραμένει σημαντικός ο μακροπρόθεσμος κίνδυνος που αφορά στη γενικότερη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και προβλέπει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,5% φέτος.

    Η στήριξη θα μπορούσε "να βάλει τέρμα στη μείωση της εμπιστοσύνης προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Moody΄s στο εβδομαδιαίο Credit Outlook, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

    "Το ιππικό καταφτάνει σύντομα", εκτιμά ο Nomura με τον επικεφαλής οικονομολόγο για την Ευρώπη, Peter Westaway, να τονίζει ότι το επιτόκιο στην περιοχή του 5% είναι χαμηλότερο τόσο από αυτό που προσφέρεται στην Ελλάδα για τη δεκαετία, αλλά και από το 6%-6,5%, που ζητούσε η Γερμανία για την Ελλάδα. Σύμφωνα πάντως με τον οίκο το πιο πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα να ζητήσει και να λάβει αυτή τη βοήθεια.

    Αντιδράσεις στην Ελλάδα

    Θετικά υποδέχτηκε την απόφαση για το σχέδιο αρωγής η ΝΔ.

    "Ως Νέα Δημοκρατία ελπίζουμε και ευχόμαστε οι τελευταίες εξελίξεις, που προήλθαν από το Eurogroup, να δώσουν κάποιες βαθιές ανάσες, κάποιες δυνατές αναπνοές, στη δύσκολη κατάσταση που περνάμε όλοι σήμερα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Πάνος Παναγιωτόπουλος, και τόνισε ότι η ΝΔ, θα περιμένει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να μπορέσει ο Πρωθυπουργός να δώσει την απαιτούμενη, πλήρη και αντικειμενική ενημέρωση στον Αντώνη Σαμαρά, για τις τελευταίες εξελίξεις.

    Την εκτίμηση ότι αργά ή γρήγορα, η ελληνική κυβέρνηση θα καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις εργασιακές σχέσειςέκανε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Μην κοροϊδευόμαστε, θα το απλώσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο και ανεξάρτητα τη μορφή. Σήμερα μπορεί να αρχίζουν να γελούν οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι βιομήχανοι, αλλά για τον εργαζόμενο λαό έρχεται ένας απότομος και πολύ γρήγορος σφαγιασμός των δικαιωμάτων που φθάνει ως αυτό που κάποτε θεωρούνταν απίθανο: Την άρνηση των συλλογικών συμβάσεων, την κατάργηση του κατώτατου μισθού και μια σειρά άλλα δρακόντεια μέτρα τα οποία βεβαίως η κυβέρνηση και ο μηχανισμός τα παίρνουν για να ισχύουν στο διηνεκές. Και από αυτή την άποψη η υπόθεση βρίσκεται πια στα χέρια του λαού και μόνο αυτού", τόνισε.

    "Αυτό είναι τοκογλυφία. Η ουσία είναι ότι μας σπρώχνουν προς την λύση ενεργοποίησης του μηχανισμού. Αυτά είναι παιχνίδια για έξυπνους παίκτες και δεν ξέρω αν διαθέτουμε τέτοιους. Αυτό που χρειάζεται είναι αναδιάταξη των ημερομηνιών του χρέους", τόνισε στο ράδιο "Θέμα", ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ ο εκπρόσωπος του κόμματος δήλωσε: "Η κυβέρνηση προτίμησε το "κρυφτό" με τους κερδοσκόπους από το "κυνηγητό" που έπαιζαν μέχρι τώρα μαζί της. Το κακό της υπόθεσης είναι ότι οι κερδοσκόποι και στο "κρυφτό" και στο "κυνηγητό" είναι άπιαστοι".

    "Δεν είναι καθόλου σοβαρό εκ μέρους της κυβέρνησης, να θεωρεί επιτυχία και για άλλη μια φορά να πανηγυρίζει για ένα σχέδιο διάσωσης που εμπλέκει το ΔΝΤ στα χωράφια της ευρωζώνης και ως εκ τούτου, αποτελεί μόνιμη απειλή για την Ευρώπη. Και το κυριότερο για έναν μηχανισμό διάσωσης που προϋποθέτει νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα, όπως τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών σχέσεων", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Πτώση των spreads - Άνοδος στο ΧΑΑ Ο Διεθνής Τύπος για τη συμφωνία Είδηση: 35331

    [02] Ο Διεθνής Τύπος για τη συμφωνία

    Δευτερα, 12 04 2010 17:36

    Βασικό θέμα της διεθνούς επικαιρότητας, και όχι μόνο της οικονομικής, είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Τα περισσότερα άρθρα κάνουν λόγο για ανακούφιση και για διευκόλυνση της Ελλάδας στην κάλυψη των άμεσων αναγκών της, ωστόσο προειδοποιούν για την πορεία της οικονομίας μακροπρόθεσμα. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα γερμανικά μέσα, κάποια από τα οποία ασκούν κριτική στην Άγκελα Μέρκελ για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα.

    Αναγκαία και υποχρεωτική η συμφωνία

    Το μέγεθος της απόφασης της Eurogroup για την οικονομική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται στα ταμπλό της διεθνούς αγοράς. Το χωρίς προηγούμενο σχέδιο χρηματοπιστωτικής αρωγής προκαλεί θεαματική πτώση του κόστους δανεισμού της Αθήνας και ταυτόχρονη άνοδο της ισοτιμίας του ευρώ.

    Οι απρόβλεπτες και καθολικά αντίθετες προς την Ελλάδα αγορές εμφανίζονται πλήρως ικανοποιημένες από το συνολικό κονδύλι διάσωσης των 40 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό για πολλούς θα σημάνει την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στη ζώνη του ευρώ γενικότερα

    Οι αγορές δεν εφησυχάζουν και μεταφέρουν την ευθύνη της εξόδου από την κρίση στους πολιτικούς κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο η κρίση να διαδοθεί στους κόλπους της ευρωζώνης. Ταυτόχρονα καλούν τους πολιτικούς να παρακολουθούν στενά τις αγορές για να δουν αν οι κερδοσκόποι υποχωρήσουν οριστικά.

    Αρκετοί αναλυτές θεωρούν την απόφαση του Eurogroup αναγκαία και υποχρεωτική μετά τις έντονες πιέσεις από τις χρηματοοικονομικές αγορές και την υποβάθμιση του ελληνικού χρέους από τον οίκο Fitch.

    Βαρυσήμαντα άρθρα

    Με βαρυσήμαντα άρθρα οι οικονομικές εφημερίδες σχεδόν πανηγυρίζουν για την συμφωνία.

    Κάλλιο αργά παρά ποτέ γράφουν οι "Financial Times".

    Για τέλος της αβεβαιότητας μιλούν οι "New York Times".

    Μετά από δύο μήνες με μπλόφες και απειλές, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε σημειώνει ο "Economist".

    Στην Wall Street Journal, το πρόβλημα ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα. "Η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα-όπως η Νέα Υόρκη και η Καλιφόρνια-δείχνει καθαρά ότι το μοντέλο φορολογούμε και ξοδεύουμε έχει αποτύχει" γράφει η εφημερίδα.

    Για ανάσα της Ελλάδας η οποία μάλιστα, όπως γράφει το Reuters, θα μπορούσε να αποτελέσει τη μεγαλύτερη διμερή οικονομική στήριξη που επιχειρήθηκε ποτέ.

    "Είναι μεγαλύτερη και από μπαζούκα και μοιάζει πιο πολύ με πυρηνικό όπλο", επισήμανε χαρακτηριστικά πρώην Οικονομολόγος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Πυρά κατά Μέρκελ

    Πάντως την ώρα που οι εφημερίδες πανηγυρίζουν και οι αγορές ηρεμούν το πρόβλημα μεταφέρεται στο Βερολίνο. Η Αγκελα Μέρκελ από τα εγκώμια για την αδιαλλαξία δέχεται επίθεση για τη συμφωνία η οποία για κάποιους αποτελεί παραβίαση των ευρωπαϊκών συνθηκών.

    Η Σιδηρά Κυρία- Άγκελα Μέρκελ- τιτλοφορείται το εκτενές άρθρο της βρετανικής Ιντιπέντεντ, το οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: "αν μη τι άλλο, η αντίδρασή της στην ελληνική κρίση ήταν ένα κλασικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Μέρκελ διαμορφώνει τα γεγονότα, ώστε να εξυπηρετούν τους δικούς της πολιτικούς στόχους".

    Στο ίδιο πνεύμα, κριτικής, η γερμανική "Die Welt" σχολιάζει: "Έπαιξε πόκερ και έχασε. Αντί να κερδίσει χρόνο και να ενεργήσει μετά τις εκλογές, έπρεπε μαζί με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης να δράσει άμεσα. Αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ".

    "Δραματικός αγώνας στη μάχη κατά των κερδοσκόπων", παραδέχεται η Bild ενώ το Spiegel αναφέρει μεταξύ άλλων ότι τώρα, που οι ευρωπαϊκές χώρες συμφώνησαν να δώσουν στους Έλληνες 30 δισεκατομμύρια ευρώ, καθορίστηκε πόσα χρήματα πρέπει να δώσει η Γερμανία.

    "Η σκληρή γραμμή της γερμανικής κυβέρνησης ανήκει στο παρελθόν εδώ και 16 ώρες", σχολιάζει η οικονομική Χάντελσμπλατ, "η αγαπητή αλλά άφραγκη Ελλάδα θα επιδοτηθεί από τα δημόσια ταμεία πιο εύρωστων οικονομικά ευρωπαϊκών χωρών". Για την Χάντελσμπλατ, η θέση της κυρίας Μέρκελ "ουδέποτε υπήρξε ρεαλιστική".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35333

    [03] Οι Πολωνοί αποχαιρετούν τον Πρόεδρό τους

    Δευτερα, 12 04 2010 17:16

    Δείτε το video

    Σε λαϊκό προσκύνημα στο προεδρικό μέγαρο της Πολωνίας, εκτίθεται η σορός του προέδρου της χώρας, Λεχ Καζίνσκι, ενώ στη χώρα έχει κηρυχθεί μία εβδομάδα πένθους στη μνήμη των 96 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας στο Σμόλενσκ της Ρωσίας. Η πολωνική ελίτ επέβαινε στο μοιραίο αεροσκάφος, με προορισμό το Κατίν, όπου θα παρίστατο σε τελετή μνήμης για τους 22.000 Πολωνούς αξιωματικούς που εκτελέστηκαν από τους σοβιετικούς, στις αρχές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Μέρκελ και ο Κέλερ θα παραστούν στην κηδεία του Κατσίνσκι.

    Εν τω μεταξύ, αναγνωρίστηκε η σορός της συζύγου του Πολωνού προέδρου. Σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της πολωνικής προεδρίας, αναγνωρίστηκε η σορός της Πρώτης Κυρίας της χώρας Μαρία Κατσίνσκα και μπορεί να μεταφερθεί στην Πολωνία την Τρίτη.

    "Θέλουμε να μεταφερθεί στην Πολωνία η σορός της Πρώτης Κυρίας το συντομότερο δυνατό", δήλωσε ο Γιάτσεκ Σάσιν, σημειώνοντας ότι αυτό "δεν είναι δυνατόν να γίνει σήμερα βεβαίως, αλλά μπορεί αύριο το μεσημέρι". Ο Πολωνός πρόεδρος Λεχ Κατσίνσκι και η σύζυγός του βρίσκονταν μεταξύ των 96 που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος που συνετρίβη στη δυτική Ρωσία το Σάββατο.

    Παράλληλα ο ασκών προσωρινά χρέη προέδρου της Πολωνίας Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι δήλωσε τη Δευτέρα ότι θα αναθεωρήσει τους ταξιδιωτικούς κανονισμούς που ισχύουν για το υψηλόβαθμο στρατιωτικό προσωπικό μετά το θάνατο στρατηγών και αξιωματούχων του στρατού στο ίδιο αεροπορικό δυστύχημα.

    "Το πρώτο πράγμα που θα ρυθμίσω για τον νέο επικεφαλής του Εθνικού Γραφείου Ασφάλειας (BBN) είναι να αναθεωρηθούν οι ταξιδιωτικοί κανονισμοί για τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους του στρατού", δήλωσε ο Κομορόφσκι.

    Ο επικεφαλής του BBN, που υπόκειται στην προεδρία, βρισκόταν μεταξύ των 96 ανθρώπων που σκοτώθηκαν το Σάββατο στο αεροπορικό δυστύχημα στη Ρωσία. Την ίδια στιγμή ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν δεσμεύτηκε σήμερα για τη διεξαγωγή μιας "αντικειμενικής και πλήρους έρευνας" για την αεροπορική αυτή τραγωδία. "Είναι προφανές ότι θα κάνουμε ο,τιδήποτε μπορούμε ώστε η έρευνα να είναι αντικειμενική και πλήρης", δήλωσε σε υπουργικό συμβούλιο στη Μόσχα, σημειώνοντας ότι "θα αποκαλυφθούν όλα τα αίτια της αεροπορικής αυτής καταστροφής". Ο ρώσος πρωθυπουργός προσέθεσε ότι "συμμερίζεται την οδύνη των Πολωνών".

    Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε εξάλλου ότι όλα τα στοιχεία σχετικά με τη μοιραία πτήση παρέμειναν ανέπαφα κατά το δυστύχημα και επιβεβαίωσε ότι το πλήρωμα είχε προειδοποιηθεί για τις δύσκολες μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή.

    "Η κατάσταση των συνομιλιών που καταγράφηκαν (ανάμεσα στους πιλότους και τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας) και οι παράμετροι της πτήσης είναι σε ικανοποιητική κατάσταση". "Οι προειδοποιήσεις για τις κακές μετεωρολογικές συνθήκες είχαν γίνει στο πλήρωμα εγκαίρως".

    Σεργκέι Ιβανόφ

    Παράλληλα εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε σήμερα ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γερμανός πρόεδρος Χορστ Κέλερ θα παραστούν στην κηδεία του Πολωνού προέδρου. "Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία, αλλά έχει ήδη αποφασιστεί ότι η καγκελάριος και ο πρόεδρος θα παραστούν στην κηδεία", δήλωσε ο Κρίστοφ Στέεγκμανς. Σύμφωνα με τον πολωνικό Τύπο, η κηδεία του Κατσίνσκι θα γίνει το Σάββατο.

    Η Ρωσία πενθεί για την αεροπορική τραγωδία του Σαββάτου με τις σημαίες να φέρουν μαύρες κορδέλες και τις εφημερίδες να κυκλοφορούν με μαυρόασπρα πρωτοσέλιδα. Ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ κήρυξε εθνικό πένθος στη Ρωσία μερικές ώρες μετά το δυστύχημα του Σαββάτου. Δεκάδες άνθρωποι εναποθέτουν λουλούδια και ανάβουν κεριά στην πολωνική πρεσβεία στη Μόσχα και τα πολωνικά προξενεία στην Πετρούπολη και το Καλίνινγκραντ.

    Δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι οι πιλότοι του μοιραίου αεροπλάνου που μετέφερε τον πρόεδρο Κατσίνσκι δέχθηκαν πιέσεις για να το προσγειώσουν, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας.

    Ορισμένα μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει εικασίες σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος ο Κατσίνσκι ζήτησε από τους κυβερνήτες του αεροσκάφους του να το προσγειώσουν λίγο πριν από τη συντριβή του το Σάββατο στη δυτική Ρωσία. Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας είχαν ζητήσει από το αεροσκάφος να μην προσγειωθεί.

    Στην ερώτηση αν οι πιλότοι δέχθηκαν κάποιου είδους πίεση για να προσγειώσουν το αεροσκάφος, ο Σέρεμετ απάντησε: "Σε αυτό το στάδιο της έρευνας, δεν υπάρχει κάποια τέτοια πληροφορία".

    Ο Σέρεμετ προσέθεσε εξάλλου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοροί στα συντρίμμια του αεροσκάφους. "Συνεχίζονται οι προσπάθειες για να δημιουργηθεί μια δίοδος για τη μεταφορά βαρέος υλικού, το οποίο θα επιτρέψει τη μετακίνηση σημαντικών στοιχείων του αεροσκάφους και την απομάκρυνση σορών", σημείωσε. "Ογδόντα επτά πτώματα έχουν ήδη ανασυρθεί", διευκρίνισε. Παράλληλα ο πρόεδρος της πολωνικής γερουσίας Μπόγκνταν Μπορούσεβιτς δήλωσε ότι η Πολωνία θα αποτίσει επισήμως φόρο τιμής στα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας το Σάββατο.

    "Οι επίσημες τελετές θα γίνουν το Σάββατο στη Βαρσοβία, δίπλα στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη", προσέθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας θα ενταφιαστούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Ωστόσο ο ίδιος δεν διευκρίνισε σχετικά με την ημερομηνία κατά την οποία θα διεξαχθεί η κηδεία του προέδρου της χώρας.

    Ημέρα εθνικού πένθους στην Τουρκία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Πολωνία

    Μια ημέρα εθνικού πένθους κήρυξε η Τουρκία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Πολωνία που θρηνεί τον θάνατο του προέδρου της Λεχ Κατσίνσκι και των υπόλοιπων 95 επιβαινόντων του αεροσκάφους του, το οποίο συνετρίβη το Σάββατο στη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Αλί Μπαμπατσάν, αφού υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων της πολωνικής πρεσβείας στην Άγκυρα. Εθνικό πένθος θα κηρυχθεί στην Τουρκία την ημέρα που θα γίνει κηδεία του εκλιπόντος προέδρου της Πολωνίας, προσέθεσε ο Μπαμπατσάν, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Είδηση: 35332

    [04] H προμήθεια του C4I στην Εξεταστική - Αντιδράσεις για την επιστολή Βουρλούμη

    Δευτερα, 12 04 2010 17:57

    Με την προμήθεια του C4I ασχολείται στη συνεδρίασή της συνεδρίαση η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Siemens. Οι αρχηγοί του Λιμενικού, της Πυροσβεστικής και της ΕΛΑΣ έχουν κληθεί να καταθέσουν για το τι έχει παραληφθεί από την κάθε υπηρεσία και πως λειτουργούν τα συστήματα. Αντιδράσεις πυροδότησε η επιστολή του Παναγή Βουρλούμη με την οποία κάνει γνωστό ότι το ΔΣ του ΟΤΕ, απέρριψε την πρότασή του να πληρώσει ο Οργανισμός ελεγκτή για να διενεργήσει κοστολογικό επανέλεγχο των προγραμματικών συμφωνιών του Οργανισμού με τη Siemens. Βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής, χαρακτήρισαν προσβλητικό το ύφος της επιστολής.

    Στην Επιτροπή έχουν φτάσει οι πρώτοι λογαριασμοί από ελληνικές και ξένες τράπεζες και θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να ζητηθεί η συνδρομή των εμπειρογνωμόνων της ΤτΕ για την επεξεργασία τους. Θέμα ημερών θα πρέπει να θεωρείται πλέον η έναρξη καταθέσεων των πολιτικών προσώπων ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Πηγή: NET Είδηση: 35334

    [05] ΕΒΕΑ: Να κλείσουν οι ζημιογόνες ΔΕΚΟ

    Δευτερα, 12 04 2010 14:44

    Λουκέτο σε ζημιογόνες ΔΕΚΟ και αποκρατικοποιήσεις προτείνει το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, παρουσιάζοντας έκθεσή του, όπου διαπιστώνεται ότι η μισθοδοσία στις ΔΕΚΟ, αγγίζει και το 60% των δαπανών τους. Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, στον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, ζητώντας να αποκρατικοποιηθούν. Όπως είπε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου σε συνέντευξη τύπου όπου παρουσιάστηκε η μελέτη, τα μέτρα που παρουσιάστηκαν την Κυριακή από την ΕΕ για τη στήριξη της Ελληνική οικονομίας αποτελούν ''επιτυχία της κυβέρνησης ως δίχτυ ασφαλείας το οποίο όμως είναι πρόσκαιρο και πρέπει να πάμε άμεσα σε διαρθρωτικές αλλαγές για να προσαρμοστεί η οικονομία μας στο νέο μοντέλο που διαμορφώνεται το οποίο κατά την άποψή μου θα είναι ένα φιλελεύθερο μοντέλο με κοινωνικό πρόσωπο''.

    Κ. Μίχαλος: "'Επιτυχία της κυβέρνησης ο μηχανισμός στήριξης της οικονομίας"

    Διακοπή λειτουργίας ΔΕΚΟ, αποκρατικοποιήσεις και οικονομική εξυγίανση μέσω συγχωνεύσεων με πρώτη επιλογή τις μεταφορικές ΔΕΚΟ και την ΔΕΗ αλλά και πάγωμα προσλήψεων επ' αόριστον στο δημόσιο προτείνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας σύμφωνα με μελέτη του η οποία αφορά ''στην κωδικοποίηση των προβλημάτων των ΔΕΚΟ και προτάσεις επίλυσης'' στο πλαίσιο της λήψης αναπτυξιακών μέτρων για την έξοδο της οικονομίας από την κρίση.

    Υπέρ της εθελουσίας εξόδου στον ΟΣΕ, υπέρ της εξυγίανσης ή αποκρατικοποίησης του ΟΣΕ ''σε πολύ καλή τιμή'' τάσσεται ο πρόεδρος του επιμεληρηρίου, ενώ και για τη ΔΕΗ είπε ότι η κερδοφορία της είναι ''αρρωστημένη'' καθώς δεν έχει πραγματοποιήσει όλες εκείνες τις επενδύσεις που θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει εδώ και χρόνια άρα τάσσεται υπέρ της αποκρατικοποίησης και της ΔΕΗ.

    ''Η χώρα βρίσκεται σε πόλεμο γι' αυτό και απαιτείται συναίνεση, συνεργασία σύνεση με ό,τι σημαίνει αυτό για την πολιτική σκηνή της χώρας''.

    Κ. Μίχαλος

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, αναλυτικότερα από τη μελέτη, στον τομέα του στρατηγικού σχεδιασμού, εντοπίζονται αδυναμίες, ως προς: Το όραμα και τη στρατηγική, όπου υπάρχουν έλλειψη κεντρικού προσανατολισμού, επικαλύψεις και αντιθέσεις.

    Τις επενδύσεις, οι οποίες στηρίζονται σε πολύπλοκες και ξεπερασμένες διαδικασίες, χωρίς παράλληλα να υπηρετούν ένα μακροπρόθεσμο σχεδιασμό. Τα στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια, τα γνωστά business plans, τα οποία θα λέγαμε ότι έχουν περισσότερο τυπικό και όχι ουσιαστικό χαρακτήρα. Τον προγραμματισμό και προϋπολογισμό, όπου παρουσιάζονται σημαντικές διαχειριστικές δυσλειτουργίες, όπως η έλλειψη διοικητικής πληροφόρησης, σαφούς στοχοθεσίας και αξιολόγησης των συμπερασμάτων του απολογισμού.

    Στον τομέα της οργάνωσης και λειτουργίας, τα κυριότερα προβλήματα αφορούν:

    Την έλλειψη ανεξαρτησίας, τις διαρκείς εξωτερικές παρεμβάσεις, την πελατειακή αντίληψη, αλλά και την παρέκβαση των συνδικαλιστικών φορέων από τον πραγματικό τους ρόλο.

    Την αναποτελεσματική διαδικασία προμηθειών. Μια διαδικασία που, χωρίς να καταφέρνει πάντα να καλύπτει ποιοτικά τις ανάγκες του οργανισμού, απορροφά τεράστιους πόρους, δημιουργεί τεράστιες καθυστερήσεις και ευνοεί την αδιαφάνεια.

    Το μοντέλο λειτουργίας και οργάνωσης των ΔΕΚΟ, όπου κυριαρχεί η γραφειοκρατία, η παρωχημένη οργανωτική δομή και η απουσία τεχνοκρατικής αντίληψης. Και τέλος.

    Τον εσωτερικό έλεγχο, ο οποίος γίνεται χωρίς επαρκή προγραμματισμό και μεθοδικότητα.

    Στον τομέα του Ανθρώπινου Δυναμικού, οι βασικές αδυναμίες εντοπίζονται:

    Στο θέμα των προσλήψεων, οι οποίες ακολουθούν μια εξαιρετικά βραδυκίνητη διαδικασία και σπανίως ανταποκρίνονται στις επιχειρησιακές ανάγκες του οργανισμού, τόσο ως προς τον αριθμό, όσο και ως προς το αντικείμενο. Γι αυτό και παρατηρείται συχνά το φαινόμενο να υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα στο συνολικό αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού και ταυτόχρονα σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό τεχνικής εξειδίκευσης.

    Στη δαιδαλώδη μισθολογική πολιτική, δυσχεραίνει τον οικονομικό προγραμματισμό και αυξάνει δυσανάλογα το κόστος λειτουργίας του οργανισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν συστήματα υπερωριών και δευτερευουσών απολαβών, που επιβαρύνουν το κόστος μισθοδοσίας μέχρι και άνω του 35%.

    Στην έλλειψη σύγχρονων συστημάτων διαχείρισης και κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού. Και, βεβαίως, στην ευρύτερη κουλτούρα του ανθρώπινου δυναμικού, όπου στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχεί η δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, αντί για μια σύγχρονη αντίληψη λειτουργίας των επιχειρήσεων.

    Στον τομέα της οικονομικής διαχείρισης και των αποτελεσμάτων, τα βασικά προβλήματα επικεντρώνονται:

    Σε διαχειριστικές αδυναμίες, όπως η μη ανταποδοτική αξιοποίηση των πόρων, η ελλιπής παρακολούθηση των χρηματοοικονομικών δεδομένων και οι αποκλίσεις στην εκτέλεση του ταμειακού προγραμματισμού.

    Στην τιμολογιακή πολιτική, η οποία δεν συναρτάται πάντα με τη βιωσιμότητα των ΔΕΚΟ.

    Στο κόστος λειτουργίας, το οποίο είναι ιδιαίτερα υψηλό και μη εξορθολογισμένο. Αρκεί να πούμε ότι το κόστος μισθοδοσίας, σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το 60% του συνολικού κόστους.

    Στα οικονομικά αποτελέσματα, όπου έχουμε είτε - στην καλύτερη περίπτωση - μια εξαιρετικά χαμηλή κερδοφορία, είτε τεράστιες και συσσωρευόμενες ζημίες, οι οποίες απαιτούν συνεχή εισροή κεφαλαίων για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών και τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.

    ''Εάν θέλουμε η πληγή αυτή να πάψει να αιμορραγεί σε βάρος της χώρας μας και σε βάρος όλων μας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της εξυγίανσης και του εξορθολογισμού'' είπε ο κ. Μιχαλος και παρουσίασε ένα πλαίσιο προτάσεων, που κατηγοριοποιούνται σε τρεις άξονες.

    Ο πρώτος, αφορά την αναβάθμιση της οργανωτικής και λειτουργικής ικανότητας των ΔΕΚΟ, με:

    Τη στρατηγική τους επανατοποθέτηση Τον εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας Την αναθεώρηση της επενδυτικής πολιτικής Την εφαρμογή των αρχών της Εταιρικής Διακυβέρνησης και την ενίσχυση της διαφάνειας Και την αναθεώρηση του τρόπου διαχείρισης προσωπικού.

    Ο δεύτερος άξονας προτάσεων, αφορά στην εξυγίανση και τον εξορθολογισμό της οικονομικής αποτελεσματικότητας των ΔΕΚΟ, μέσα από:

    Την ανάπτυξη εσόδων Την επανεξέταση του τρόπου διαχείρισης των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού. Και τη μείωση του κόστους λειτουργίας

    Ο τρίτος, τέλος, αφορά την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, με:

    Τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών εξυπηρέτησης Την ανάπτυξη μιας συνολικής πελατοκεντρικής φιλοσοφίας.

    Η μελέτη θα τεθεί υπόψη της Πολιτείας ''Πέρα όμως από την ανταπόκριση που ελπίζουμε ότι θα έχουν οι δικές μας προτάσεις, το βέβαιο είναι ότι η σημερινή κατάσταση στις ΔΕΚΟ δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν πάει άλλο.

    Δεν μπορούμε να ζητάμε θυσίες από το μισθωτό, από το συνταξιούχο και από τη μικρομεσαία επιχείρηση και την ίδια στιγμή να σπαταλάμε πολύτιμους πόρους, σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο.

    Γι αυτό, ό,τι εξέθρεψαν ή δεν τόλμησαν να αγγίξουν οι κυβερνήσεις των τριών τελευταίων δεκαετιών, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε σήμερα. Άμεσα και αποφασιστικά. Όπως και με τόσα άλλα προβλήματα της οικονομίας μας, είναι πλέον καιρός να τελειώνουμε με τα ημίμετρα και τα μπαλώματα. Η πληγή των ζημιογόνων ΔΕΚΟ πρέπει να κλείσει τώρα'' είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μίχαλος.

    Είδηση: 35327

    [06] Βγήκε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το νοσοκομείο

    Δευτερα, 12 04 2010 15:31

    Μετά από επτά ημέρες νοσηλείας στη Β Χειρουργική κλινική του ΝΙΜΤΣ, ο υπουργός Απασχόλησης Ανδρέας Λοβέρδος πήρε το μεσημέρι της Δευτέρας εξιτήριο. Ο κ. Λοβέρδος ευχαρίστησε τους θεράποντες γιατρούς τόσο στο ΝΙΜΤΣ όσο και στο νοσοκομείο της Βέροιας όπου αρχικά είχε διακομιστεί. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο οργανισμός του ανταποκρίθηκε στην φαρμακευτική αγωγή και η ενδοκοιλιακή φλεγμονή σιγά- σιγά υποχωρεί. Στον υπουργό δόθηκαν συμβουλές διατροφής και θα συνεχίσει να παρακολουθείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από τους γιατρούς της κλινικής.

    Δήλωση Α. Λοβέρδου κατά την αναχώρησή του από το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ

    "Θέλω να ευχαριστήσω τους γιατρούς εδώ στο νοσοκομείο του ΝΙΜΤΣ, τον γιατρό μου κ. Τσοχαταρίδη, όλους τους γιατρούς του νοσοκομείου στη Βέροια και στη Νάουσα που έκαναν ότι πέρναγε από το χέρι τους για με βοηθήσουν. 'Eγινα καλά, χρειάζεται να προσέξω λίγο και από εδώ και μπρος θα το κάνω. Επίσης, ευχαριστώ πάρα πολύ όλους τους πολίτες που εκδήλωσαν συμπάθεια και ενδιαφέρον και εσάς, τα μέσα ενημέρωσης, που ήσασταν κοντά μου."

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν υπήρχε ταλαιπωρία στην αρχή στο νοσοκομείο της Βέροιας, κι αν πάει άμεσα στο υπουργείο, ο κ. Λοβέρδος για μεν την πρώτη ερώτηση απάντησε: "Εγώ ότι είχα να πω το είπα", και για την άλλη ερώτηση αν θα πάει άμεσα στο υπουργείο είπε: "Ναι, θα πάω αύριο, γιατί τα προβλήματα δεν περιμένουν. Ευτυχώς έχουμε μια εξαιρετικά καλή ομάδα στο Υπουργείο και αυτό το οκταήμερο δούλεψε υποδειγματικά, αλλά πρέπει να γυρίσω. Ευχαριστώ πολύ". Είδηση: 35328

    [07] Η γιορτή των κόμικς στην Αθήνα

    Δευτερα, 12 04 2010 13:11

    Γιορτάζοντας φέτος την 5η επετειακή εκδήλωση της μοναδικής εγχώριας γιορτής αποκλειστικά αφιερωμένης στα κόμικς, το COMICDOM CON ATHENS προσθέτει μία ακόμη ημέρα στο ήδη πλούσιο πρόγραμμα του, προσκαλώντας τους φίλους της 9ης Τέχνης, αλλά και όσους θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το μαγικό κόσμο της έντυπης ποπ κουλτούρας, στις 16, 17 και 18 Απριλίου.

    Φέτος, η ιστορία των αμερικανικών κόμικς περνά μπροστά από τα μάτια μας, στην Έκθεση "Από το Yellow Kid στον Conan". Επίσης οι διεθνείς προσκεκλημένοι μας θα βρίσκονται καθ' όλη τη διάρκεια του τριημέρου στην εκδήλωση, υπογράφοντας δουλειές τους, σχεδιάζοντας για το κοινό, συμμετέχοντας σε panels και παραδίδοντας workshops σεναρίου και εικονογράφησης: ο βετεράνος, superstar σχεδιαστής John Romita Jr. και ο κορυφαίος συγγραφέας Mike Carey, αλλά και ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης (σχεδιαστής-colorist-inker) D' Istraeli και ο σύγχρονος master των σκοτεινών ιστοριών κόμικς, Kyle Hotz (καλεσμένος της Jemma Press).

    Η Comicdom Press και η Ελληνοαμερικανική Ένωση μας προσκαλούν, όπως πάντα στο κεντρικό κτίριο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, για ένα τριήμερο γεμάτο sketch events, προβολές, workshops για την τεχνική του σεναρίου και της εικονογράφησης, παρουσιάσεις νέων τίτλων από ελληνικές εκδοτικές κόμικς, bazaar ελληνικών καταστημάτων κόμικς και εκδοτικών εταιριών, καθώς και τα Comicdom Awards, τα μοναδικά βραβεία κόμικς για τους έλληνες δημιουργούς.

    Πασίγνωστοι ήρωες, από τον Mickey Mouse, τον Dick Tracy και τον Prince Valiant, έως τον Conan, τον Spider-Man και τον Swamp Thing, ζωντανεύουν μέσα από τα τριάντα ένα πρωτότυπα έργα που θα εκτεθούν στην γκαλερί Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

    Φέτος, ο εκθεσιακός μας χώρος φιλοξενεί μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις κόμικς που παρουσιάζονται ποτέ σε ευρωπαϊκό κοινό, με συμμετοχές σπουδαίων δημιουργών όπως οι Neal Adams, Carl Barks, Milton Caniff, Howard Chaykin, Winsor McCay, Todd McFarlane, Roy Thomas, Art Spiegelman, Walt Kelly και πολλοί άλλοι.

    Η έκθεση "Από το Yellow Kid στον Conan" διοργανώνεται σε συνεργασία με το Billy Ireland Cartoon Library and Museum του Ohio State University. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 16 Απριλίου 2010, την πρώτη ημέρα διεξαγωγής του Comicdom Con Athens 2010. H έκθεση θα διαρκέσει έως και τις 15 Μαΐου 2010.

    Παράλληλα και μετά την περσινή επιτυχία του σεμιναρίου εξοικείωσης των παιδιών με τα κόμικς μέσα από το δημιουργικό παιχνίδι, το Comicdom Con Athens εντάσσει φέτος στο πρόγραμμά του ένα workshop για παιδιά προσχολικής ηλικίας και ένα ακόμη για παιδιά δημοτικού.

    Η είσοδος είναι ελεύθερη, ενώ όλοι οι επισκέπτες θα λάβουν εντελώς δωρεάν τον πολυσέλιδο κατάλογο με το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του διημέρου.

    INFO:

    Tοποθεσία: Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, Μασσαλίας 22, Κολωνάκι

    Ημερομηνία: 16, 17 και 18 Απριλίου

    Πληροφορίες: http://www.comicdom-con.gr/

    Είσοδος ελεύθερη

    Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ

    Είδηση: 35323

    [08] Κοινή στρατηγική Αθήνας - Λευκωσίας

    Δευτερα, 12 04 2010 14:34

    Στην Κύπρο βρέθηκε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Ο Πρωθυπουργός παρέστη τη Δευτέρα και στο άτυπο εθνικό συμβούλιο με τη συμμετοχή των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκε η κοινή πολιτική των δύο κρατών για τη λύση του Κυπριακού και η επερχόμενη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, στα μέσα Μαΐου. Σύμφωνα με τις κοινές δηλώσεις των κ.κ. Χριστόφια και Παπανδρέου, στις συνομιλίες επαναβεβαιώθηκε η κοινή στρατηγική Αθήνας και Λευκωσίας καθώς και η στήριξη της Ελλάδας στους χειρισμούς, την πολιτική και την τακτική που χαράσσει η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Δηλώσεις Παπανδρέου - Χριστόφια

    Σύμφωνα με τους κ.κ. Παπανδρέου και Χριστόφια, επιβεβαιώθηκε σύμπτωση απόψεων ως προς το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, ενώ τονίστηκε η κοινή πολιτική που θα ασκήσουν Ελλάδα και Κύπρος, τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εάν χρειαστεί, για την αποτροπή του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.

    Τέλος, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των λεγόμενων "εκλογών" στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, την ερχόμενη Κυριακή, οι δυο ηγέτες τόνισαν ότι σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν από μηδενική βάση, αλλά πρέπει να συνεχιστούν από εκεί που σταμάτησαν.

    Είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα στην Κύπρο όχι με λόγια, αλλά με πράξεις Γ. Παπανδρέου

    «Το Κυπριακό βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, έχει σημειωθεί πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά όχι στο βαθμό που θα επιθυμούσαμε», παρατήρησε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως "περιμένουμε και από την τουρκοκυπριακή πλευρά και την Τουρκία να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων".

    Μόνη λύση, ξεκαθάρισε ο κ.Παπανδρέου, είναι αυτή του ομοσπονδιακού κράτους με μία κυριαρχία, μία νομική προσωπικότητα και ιθαγένεια, κάτι που, όπως υπογράμμισε, θα σημάνει και το τέλος της τουρκικής κατοχής.

    Η Ελλάδα συμπαρίσταται πλήρως, τόνισε από την πλευρά του ο Δημήτρης Χριστόφιας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως επαναβεβαιώθηκε η κοινή στρατηγική.

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο.

    Σχόλιο ΛΑ.ΟΣ «Η πρεμούρα της Τουρκίας για «αγκαλίτσες» και «φιλάκια» δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και κατά μία έννοια η Ελλάδα δεν πρέπει να δείχνει «λιγωμένη»! Και αν, τελικά, πιστέψουμε την ειδυλλιακή εικόνα που παρουσιάζεται από την Τουρκία, τότε γιατί άραγε δίνουμε για δύο υποβρύχια 1,5 δισ. ευρώ εν μέσω οικονομικής κρίσεως;» είπε ο εκπρόσωπος του ΛΑ.ΟΣ. Κ. Αιβαλιώτης.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σχετική είδηση: Στην Κύπρο ο Γ. Παπανδρέου Είδηση: 35326

    [09] Γ.ΝΤΟΛΙΟΣ: «Το δίχτυ ασφαλείας για το οποίο μιλούσαμε πήρε συγκεκριμένη μορφή πλέον.»

    Δευτερα, 12 04 2010 13:01

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Τι κρύβει αυτή η συμφωνία; Ποιες θυσίες θα απαιτήσουν οι νέοι δανειστές, προκειμένου η χώρα μας -σε ορίζοντα τριών ετών- να σταθεί στα πόδια της;»

    Γ.ΝΤΟΛΙΟΣ: « Είναι ξεκάθαρο ότι δεν κρύβουν τίποτα. Το δίχτυ ασφαλείας για το οποίο μιλούσαμε πήρε συγκεκριμένη μορφή πλέον. Η εκτίμηση η δική μας είναι ότι δεν θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσουμε, θα το δούμε βέβαια και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Αν πάντως χρειαστεί, υπάρχει το δίχτυ ασφαλείας. Θέλω να ξανατονίσω ότι από πουθενά δεν προκύπτει ότι η προσφυγή μας σε αυτό τον μηχανισμό στήριξης θα σημάνει και νέα μέτρα. Αν υπάρξουν νέα μέτρα που δεν θα υπάρξουν, αυτό θα εξαρτηθεί, θα κριθεί από το πόσο σωστά προχωράμε, τηρούμε το σχέδιο σταθερότητας και ανάπτυξης. Η απόφαση στην ΕΕ, οι δηλώσεις των αρμοδίων παραγόντων που λένε ότι και αν ακόμα η Ελλάδα προσφύγει, δεν θα χρειαστούν νέα μέτρα, φαντάζομαι ότι θα πείσουν τις αγορές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να περάσουμε και στο ζήτημα στον «Καλλικράτη», εκφράζεται κριτική από όλες τις πλευρές, που πιστεύετε ότι εστιάζεται αυτή η κριτική;»

    Γ.ΝΤΟΛΙΟΣ: « Η εκτίμησή μας είναι ότι στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ θα παρθεί η απόφαση, η οποία για μια ακόμη φορά θα στηρίζει την προσπάθειά μας. Είναι πολύ φυσιολογικό, κάποιοι δήμαρχοι να έχουν ενστάσεις, ενδοιασμούς, να ασκούν κάποια κριτική. Ίσως δεν έχουν μια ολοκληρωμένη πληροφόρηση εκτιμούν ότι, μετά την ενημέρωση αυτή και τις προτάσεις που θα καταθέσουν, οι όποιες αντιρρήσεις και ενδοιασμοί θα ξεπεραστούν. Μια τόσο μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση, δεν είναι δυνατόν να έχει την απόλυτη συμφωνία όλων των εμπλεκομένων και ενδιαφερομένων, αλλά η επί της αρχής συμφωνία και επί των βασικών στοιχείων της μεταρρύθμισης συμφωνία, είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Από την αντιπολίτευση, η κριτική επικεντρώνεται στο χωροταξικό, τα οικονομικά, την έλλειψη αναπτυξιακού προσανατολισμού και την διάψευση των προσδοκιών για ουσιαστική αποκέντρωση κρατικών αρμοδιοτήτων.»

    Γ.ΝΤΟΛΙΟΣ: « Υπάρχουν πολλές αρμοδιότητες με πολύ συγκεκριμένη περιγραφή, οι οποίες μεταφέρονται στους δήμους. Αυτές οι αρμοδιότητες δίνουν περιεχόμενο στην έννοια της αποκέντρωσης. Η προσπάθειά μας είναι ότι θα υπάρξει μια περίοδος μεταβατικότητας, ώστε ένα μέρος των αρμοδιοτήτων να ασκηθεί άμεσα, να ασκηθεί σε ένα δεύτερο χρόνο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με την αναδιάρθρωση των αρμοδιοτήτων, θα υπάρξουν μαζικές μετακινήσεις προσωπικού και προς τα πού;»

    Γ.ΝΤΟΛΙΟΣ: « Είναι βέβαιο. Εκεί που πάνε οι αρμοδιότητες, μαζί με την αρμοδιότητα θα μεταφερθεί και το ανάλογο προσωπικό. Εμείς δεσμευόμαστε, λέμε ξεκάθαρα ότι οι υπηρεσίες που ασκούν σήμερα κάποιες αρμοδιότητες στο επίπεδο του Κράτους, ή στο επίπεδο των νομαρχιών και οι οποίες θα μεταφερθούν στην πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση, στους νέους καλλικράτειους δήμους, θα συνοδευτούν και από το προσωπικό, το οποίο ασκούσε αυτές τις αρμοδιότητες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτές οι μετακινήσεις είναι υποχρεωτικές;»

    Γ.ΝΤΟΛΙΟΣ: « Είναι σχεδόν υποχρεωτικές, θα δοθεί βέβαια μια δυνατότητα εθελούσιας μετάταξης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για το χωροταξικό, αυτό θα δοθεί άμεσα;»

    Γ.ΝΤΟΛΙΟΣ: « Υπολογίζουμε στο τέλος της εβδομάδας υπάρχει ένα ενδεχόμενο, αν υπάρξουν εμπλοκές με καταθέσεις άλλων πολύ σπουδαίων νομοσχεδίων, να πάμε στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Προβλέπεται και η αναστολή επαγγέλματος για δημάρχους σε περιοχές, άνω των 10.000 κατοίκων.»

    Γ.ΝΤΟΛΙΟΣ: « Ναι, με τον Καλλικράτη στοχεύουμε να πετύχουμε καταρχήν της εξυγίανση της πολιτικής ζωής του τόπου. Υπάρχει μια σειρά κωλυμάτων, οι δήμαρχοι σε πόλεις άνω των 10.000 κατοίκων δεν μπορούν να ασκούν άλλο επάγγελμα. Αυτό είναι αυτονόητο. Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και τα λοιπά δεν θα παίρνουν δύο μισθούς. Θα παίρνουν έναν εκ των δύο μισθών, δεν θα μπορούν να είναι υποψήφιοι στους νέους δήμους υπάλληλοι των δήμων και των νομικών τους προσώπων. Μια περίοδος στην οποία διάφορα πρόσωπα εξασφάλιζαν την διαιώνιση της παρουσίας τους σε κάποια πόστα μέσω διοικητικών θέσεων, τις οποίες πήραν με υπηρεσιακό ή άλλο τρόπο, αυτό το καθεστώς σταματάει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το μεγάλο ερώτημα, για το οποίο σας ρωτούν όλοι είναι οι πόροι για να χρηματοδοτηθεί αυτή η διοικητική μεταρρύθμιση.»

    Γ.ΝΤΟΛΙΟΣ: « Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα εν όψει αυτής της δημοσιονομικής κρίσης να βγούμε και να πούμε ότι θα τον κάνουμε τον Καλλικράτη χωρίς χρήματα. Θα το λέγαμε όμως και θα το λέγαμε, γιατί δεν έχουμε ευθύνη εμείς ως κυβέρνηση για αυτή την οικτρή κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία. Σας λέμε ότι υπάρχουν πόροι, θέλω να τονίσω ότι θα πρέπει να καταβάλλουν πολύ μεγάλη προσπάθεια τα κόμματα για να δικαιολογήσουν τις όποιες αντιρρήσεις τους. Μέχρι στιγμής είναι πολύ έωλα τα επιχειρήματα, με τα οποία επιχειρούν να τεκμηριώσουν μια συνολική, καθολική αντίδραση απέναντι στην επιχειρούμενη διοικητική μεταρρύθμιση. Θα εκτεθούν όμως απέναντι στην ελληνική κοινωνία.»

    Είδηση: 35322

    [10] Υπουργική Διάσκεψη Υδάτων στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο

    Δευτερα, 12 04 2010 14:32

    Στη Βαρκελώνη μεταβαίνει σήμερα Δευτέρα ελληνική αποστολή προκειμένου να συμμετάσχει στη διήμερη Υπουργική Διάσκεψη Υδάτων στο πλαίσιο της "Ένωσης για τη Μεσόγειο". Αντικείμενο της Διάσκεψης η υιοθέτηση της Μεσογειακής Στρατηγικής Υδάτων, της προώθησης δηλαδή, της ολοκληρωμένης διαχείρισης των υδατικών πόρων, της προστασίας του υδάτινου περιβάλλοντος και της αποτροπής κοινωνικών και περιβαλλοντικών εντάσεων στην περιοχή της Μεσογείου. Η Μεσογειακή Στρατηγική θα υιοθετηθεί από 42 χώρες της περιοχής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδεικνύοντας την αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων προστασίας του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου.

    Από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, την κ. Μπιρμπίλη εκπροσωπεί, ο Ειδικός Γραμματέας Υδάτων κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης . Ο κ. Ανδρεαδάκης δήλωσε ότι: "Η Ελλάδα έχει αναπτύξει σημαντικές πρωτοβουλίες και δράσεις στο πλαίσιο της Ένωσης για τη Μεσόγειο αξιοποιώντας και την εμπειρία της ως ηγέτιδας χώρας του Μεσογειακού Σκέλους της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας για το Νερό. Πιο συγκεκριμένα, πέρα από την τεχνική και διοικητική υποστήριξη της διαδικασίας είχε πολύ σημαντική συμμετοχή στη διαμόρφωση του κειμένου που πρόκειται να υιοθετηθεί. Στις προθέσεις μας είναι, πριν το τέλος του χρόνου η Ελλάδα να παρουσιάσει μία πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου, ενισχύοντας τις προσπάθειες προστασίας των υδάτων της περιοχής".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35325

    [11] Π. ΔΟΥΚΑΣ « Πρέπει όλες οι υποθέσεις να εξεταστούν από το κόμμα, καταρχήν κεκλεισμένων, ή ανοιχτών των θυρών.»

    Δευτερα, 12 04 2010 12:42

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά .

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πιστεύετε ότι θα χρειαστεί να ζητήσουμε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, μετά και την χθεσινή απόφαση του Eurogroup;»

    Π. ΔΟΥΚΑΣ: « Πάρα πολύ θετική εξέλιξη. Μακάρι να μην χρειαστεί να ενεργοποιηθεί. Ήδη τα spreads έχουν μειωθεί αρκετά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Παρακολουθείτε τις διεργασίες που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό της ΝΔ;»

    Π. ΔΟΥΚΑΣ: « Τις παρακολουθώ, αλλά όχι από πολύ κοντά, γιατί έχω επιστρέψει πλήρως στον ιδιωτικό τομέα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πιστεύετε ότι σας αφορούν οι ανακοινώσεις που έκανε προχθές ο κ. Σαμαράς περί αυτοκάθαρσης μέσα στο κόμμα;»

    Π. ΔΟΥΚΑΣ: « Θα έλεγα ότι όχι μόνο δεν θα έπρεπε να με αφορά, θα έπρεπε να μου πουν και ένα εύγε για την δουλειά που έκανα και στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει όλες αυτές οι υποθέσεις, που έχουν γραφεί κατά καιρούς, για οποιοδήποτε θέμα και να αφορούν σας λέω ότι είναι πάνω από 30, να εξεταστούν από το κόμμα, καταρχήν κεκλεισμένων, ή ανοιχτών των θυρών. Το πρώτο πράγμα που έχω πει είναι ότι ήθελα να μιλήσω μέσα στο κόμμα μου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αισθάνεστε ότι έχετε πληγώσει το κόμμα σας, την ΝΔ, τους πολίτες αυτού του κόμματος, τους οπαδούς αυτού του κόμματος;»

    Π. ΔΟΥΚΑΣ: « Όχι, μόνο δεν την έχω πληγώσει, αλλά η δουλειά, την οποία προσωπικά έκανα και στα δυο υπουργεία ήταν περισσότερη, ας μην πω από τι.»

    Είδηση: 35321

    [12] Μέχρι 15 Μαΐου οι αιτήσεις των αγροτών για τις κοινοτικές επιδοτήσεις του 2010

    Δευτερα, 12 04 2010 19:30

    Μέχρι τις 15 Μαΐου θα πρέπει οι αγρότες να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για τις κοινοτικές επιδοτήσεις του 2010. Αυτή τη χρονιά, θα γίνουν 160.000 αιτήσεις λιγότερες, καθώς αγρότες που έπαιρναν ως 200 ευρώ επιδότηση έχασαν τα δικαιώματά τους (καταργήθηκαν με απόφαση της ΕΕ). Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το Δημόσιο θα προκαταβάλλει το ποσόν, που αποτελεί το κόστος ενεργοποίησης των δικαιωμάτων, και ανέρχεται σε 70 ευρώ (57 ευρώ + ΦΠΑ) ανά αίτηση.

    Δικαιούχοι είναι οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί και για επιδότηση ως 10.000 ευρώ και συνταξιούχοι του ΟΓΑ για επιδοτήσεις ως 5.000 ευρώ.

    Οι αιτήσεις πρέπει να υποβληθούν στις ΕΑΣ που έχουν πιστοποιηθεί από την ΠΑΣΕΓΕΣ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35335

    [13] Πτώση των spreads - Άνοδος στο ΧΑΑ

    Δευτερα, 12 04 2010 12:10

    Θετικές αντιδράσεις στις αγορές προκαλεί η εξειδίκευση του σχεδίου στήριξης της Ελλάδας, από την ευρωζώνη. Κάθετη πτώση καταγράφει το spread του ελληνικού ομολόγου που κινείται γύρω στις 340 μονάδες βάσης, ενώ άλμα πάνω από 8% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης. Εντυπωσιακή είναι και η άνοδος του γενικού δείκτη στο χρηματιστήριο Αθηνών, γύρω στο 5%.

    Οι λεπτομέρειες στη συνεδρίαση της τεχνικής επιτροπής

    Οι τελικές λεπτομέρειες για τη δανειοδότηση της χώρας μας οριστικοποιούνται στη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες τεχνικής επιτροπής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ελλάδας.

    Την Κυριακή, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν μηχανισμό έκτακτης βοήθειας ύψους 30 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Αθήνα δεν έχει ζητήσει προς το παρόν την ενεργοποίησή του.

    Το ποσό αυτό θα χορηγηθεί μέσω διμερών δανείων από όλα τα κράτη - μέλη, με επιτόκιο 5%, ενώ θα υπάρχει και επιπλέον χρηματοδότηση του ΔΝΤ, με 10 δισ. ευρώ.

    Ικανοποίηση στην Αθήνα

    Απόλυτα ικανοποιημένη για τη συμφωνία εμφανίστηκε η κυβέρνηση.

    «Απάντηση της Ευρώπης στους κερδοσκόπους» χαρακτήρισε την απόφαση στήριξης της Ελλάδας από το Eurogroup ο Γιώργος Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη παίρνει πλέον σάρκα και οστά.

    Πρόσθεσε δε, ότι η Ευρώπη έστειλε σαφέστατο μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να παίζει με το κοινό μας νόμισμα.

    Την πίστη του ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δανείζεται από τις αγορές, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι δεν έχει ζητηθεί ακόμη η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

    Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος χαρακτήρισε περιορισμένο τον κίνδυνο μετάδοσης των προβλημάτων της Ελλάδας σε άλλες χώρες.

    Αντιδράσεις

    Οι τελευταίες εξελίξεις δεν δίνουν όλες τις αναγκαίες απαντήσεις στα πολλά και κρίσιμα ερωτήματα, σε σχέση με το μηχανισμό στήριξης, σχολίασε η ΝΔ.

    Η κυβέρνηση παζαρεύει με την ΕΕ και το ΔΝΤ τι θα εισπράξουν και αυτοί από τη νέα άγρια σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων, ανέφερε το ΚΚΕ.

    Οι εταίροι μας δανείζουν πολύ ακριβότερα απ ό,τι αυτοί δανείζονται, σημείωσε ο ΛΑΟΣ.

    Ο μηχανισμός στήριξης εισάγει τη λογική του ΔΝΤ στην ευρωζώνη, τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικά άρθρα: Αποφάσεις - ορόσημο για την ελληνική Οικονομία Είδηση: 35320


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 12 April 2010 - 16:54:28 UTC