Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο υπουργικό το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας
  • [02] Θετικά βήματα στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια
  • [03] Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του φορολογικού
  • [04] Το πάχος χειρότερο από το κάπνισμα
  • [05] Στην τελική ευθεία η ηλεκτροκίνηση στον Προαστιακό
  • [06] Πάνω από τις 11.000 η Wall Street πρώτη φορά μετά το 2008
  • [07] Χωρίς λαϊκές αγορές την Τετάρτη
  • [08] Βομβιστικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες
  • [09] Ένοπλη ληστεία στον Πειραιά
  • [10] Περού: Κομμάτι πάγου αποκολλήθηκε από τις Ανδεις
  • [11] Η προσεκτική δίαιτα φάρμακο για την καταπολέμηση του κινδύνου για Αλτσχάιμερ

    [01] Στο υπουργικό το πολυνομοσχέδιο του υπ. Παιδείας

    Τριτη, 13 04 2010 08:32

    Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας με το οποίο ρυθμίζονται ζητήματα που αφορούν στον επαγγελματικό βίο των εκπαιδευτικών καθώς και άλλα θέματα της εκπαίδευσης, θα παρουσιάσει η Υπουργός Αννα Διαμαντοπουλου, στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει σήμερα στις 12:00. Σύμφωνα με πληροφορίες, καθιερώνεται το πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης και ο θεσμός του δόκιμου εκπαιδευτικού.

    Επανεξετάζονται οι άδειες ίδρυσης - λειτουργίας των κολεγίων

    Εισάγεται η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου της σχολικής μονάδας, προβλέπεται ότι οι προσλήψεις θα γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ ενώ οι μεταθέσεις και οι αποσπάσεις θα γίνονται με βάση τα πραγματικά κενά.

    Ακόμη, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου μπαίνει τέλος στο χάος της μεταλυκειακης εκπαίδευσης και επανεξετάζεται το σύνολο των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας των κολεγίων που χορηγήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.

    Την αντίθεσή τους στο Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο η χώρα μας αναγνωρίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των κολεγίων εξέφρασαν οι πρυτάνεις των Πολυτεχνείων και των Γεωπονικών Σχολών.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 35340

    [02] Θετικά βήματα στη Σύνοδο για την Πυρηνική Ασφάλεια

    Τριτη, 13 04 2010 10:09

    Με τη συμμετοχή 47 ηγετών κρατών και εκπροσώπων διεθνών οργανώσεων διεξάγεται στην Ουάσινγκτον η διήμερη έκτακτη Σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συνάθροιση ξένων ηγετών, που φιλοξενεί Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών από το 1945. Η πρώτη σημαντική είδηση από τη Σύνοδο αφορά στην Ουκρανία, η οποία ανακοίνωσε ότι θα εξαλείψει όλα τα αποθέματά της σε υψηλά εμπλουτισμένο ουράνιο έως το 2012 και θα πραγματοποιήσει στις ερευνητικές πυρηνικές της εγκαταστάσεις τις απαραίτητες μετατροπές προκειμένου να λειτουργούν με ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού. ''Η Γαλλία δεν θα αποκηρύξει τα πυρηνικά που εγγυώνται την ασφάλειά της'', δήλωσε σε συνέντευξη του ο Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ενώ συνεργασία στο θέμα των κυρώσεων κατά του Ιράν συμφώνησαν οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας.

    "Δεν θα αποποιηθώ τα πυρηνικά όπλα που εγγυώνται την ασφάλεια της χώρας μου", είπε ο Γάλλος Πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS στο περιθώριο της Συνόδου για τα πυρηνικά που διεξάγεται στην Ουάσινγκτον.

    "Στη Γαλλία, αποκηρύξαμε τις πυρηνικές δοκιμές (...) μειώσαμε στο ένα τρίτο τον αριθμό των όπλων μας", υπενθύμισε ο Σαρκοζί, υποστηρίζοντας ότι αν ο ίδιος έκανε ένα βήμα παραπέρα "θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της χώρας". "Υποστηρίζουμε κάθε μέτρο για τη μείωση των πυρηνικών όπλων", όμως "θα κρατήσουμε το ελάχιστο για να διασφαλίσουμε" την ασφάλεια της Γαλλίας», πρόσθεσε.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Κινέζος ομόλογός του Χου Ζιντάο συμφώνησαν οι χώρες τους να συνεργασθούν αναφορικά με τις κυρώσεις που θα επιβληθούν στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα στέλεχος του Λευκού Οίκου.

    «Οι δύο Πρόεδροι συμφωνούν να συνεργασθούν οι αντιπροσωπείες τους για τις κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας», τόνισε ο Τζεφ Μπέιντερ, σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου για τις Κινεζικές Υποθέσεις, μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Ουάσιγκτον.

    Κατά τον ίδιον, οι Κινέζοι «είναι έτοιμοι να συνεργασθούν μαζί μας» όσον αφορά τις νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, που η Ουάσιγκτον και άλλες χώρες προσπαθούν να πείσουν τον ΟΗΕ να εφαρμόσει.

    Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου Ομπάμα, Μπεν Ρόουντς τόνισε πως «αναμένουμε μία απόφαση αυτήν την άνοιξη, δηλαδή είναι ζήτημα ολίγων εβδομάδων».

    Παράλληλα, ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε εκ νέου από το Χου να επέμβει στη νομισματική πολιτική της χώρας του, για μία «πιο σεβαστή από τις αγορές» ισοτιμία του εθνικού του νομίσματος.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Αμερικανός Πρόεδρος «επανέλαβε την άποψή του, ότι για την διαρκή και ισόρροπη διεθνή οικονομική ανάπτυξη είναι σημαντικό η Κίνα να κινηθεί προς μία πιο σεβαστή από τις αγορές ισοτιμία», τόνισε ο Μπέιντερ.

    Στις κυρώσεις εναντίον του Ιράν αναφέρθηκε και Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, δηλώνοντας ότι η υπομονή έχει και "τα όριά της" υποστηρίζοντας ότι η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της ιρανικής ηγεσίας είναι "ζήτημα ημερών ή εβδομάδων".

    "Η απόκτηση από το Ιράν πυρηνικών όπλων για στρατιωτικούς σκοπούς, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις των Ιρανών ηγετών εναντίον του Ισραήλ, αποτελεί κίνδυνο και είναι απαράδεκτο" είπε ο Σαρκοζί στη συνέντευξη του στο CBS.

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ήθελε "να τείνει το χέρι" στο Ιράν όμως "η υπομονή έχει και τα όριά της και βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου πρέπει πλέον να ψηφίσουμε κυρώσεις, όχι εναντίον του ιρανικού λαού αλλά εναντίον των ηγετών που οδηγούν τη χώρα στο αδιέξοδο", τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

    Πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις μπορεί να είναι πολλών ειδών. "Ίσως να είναι οικονομικές κυρώσεις που θα αφορούν τους λογαριασμούς ορισμένων ηγετικών στελεχών", είπε, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό και το ενδεχόμενο να απαγορευτεί η αγορά ιρανικού πετρελαίου.

    "Προσπαθούμε, μαζί με τον Μπαράκ Ομπάμα, να ψηφίσουμε μια απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Αν το καταφέρουμε, τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και οι υπόλοιποι θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους", προειδοποίησε. "Είμαι ρεαλιστής: η καλύτερη λύση είναι η ενότητα του Συμβουλίου Ασφαλείας, όχι όμως έναντι μιας απόφασης τόσο αδύναμης που δεν θα εξυπηρετούσε σε τίποτα", πρόσθεσε.

    Ο αρμένιος πρόεδρος Σέρζ Σαρκισιάν δήλωσε χθες στον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον πως η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί την περίπτωση να εξαρτηθεί η πορεία εξομάλυνσης των διμερών τους σχέσεων από «προκαταβολικές προϋποθέσεις», ανακοίνωσε η αρμενική Προεδρία. Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν στα περιθώρια της Συνόδου και η συνάντηση είχε οργανωθεί από την προηγούμενη εβδομάδα με στόχο να γεφυρωθούν οι διαφορές που εμποδίζουν την προσέγγιση.

    «Συναντήθηκα το πρωί με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Η θέση μας ήταν και παραμένει σαφής: η Τουρκία δεν μπορεί να συνομιλεί με την Αρμενία και με τους Αρμενίους θέτοντας προκαταβολικά προϋποθέσεις», δηλώνεται στο ανακοινωθέν.

    «Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε έτοιμοι να θέσουμε υπό αμφισβήτηση το θέμα της Γενοκτονίας, ή να προσποιηθούμε πως η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει κάποιον θετικό ρόλο στη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του προβλήματος στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ», την αρμενική περιοχή που διεκδικεί και το Αζερμπαϊτζάν, τόνισε ο Σαρκισιάν.

    Έκκληση σε Αρμενία και Τουρκία "να καταβάλουν κάθε προσπάθεια" προκειμένου να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους έκανε ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ππρόεδρο της Αρμενίας, Σερζ Σαρκισιάν, στο περιθώριο της Συνόδου κορυφής, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    "Ο Πρόεδρος (Ομπάμα) επιδοκίμασε τον Πρόεδρο Σαρκισιάν για τις θαρραλέες προσπάθειές του για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Αρμενίας και της Τουρκίας και τον ενθάρρυνε να τηρήσει την υπόσχεσή του για εξομάλυνση προς όφελος του αρμενικού λαού", αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος πρόκειται να συναντηθεί και με τον Τούρκο στα περιθώρια της συνόδου της Ουάσιγκτον.

    Εγκληματικές οργανώσεις εξαπάτησαν την Αλ Κάιντα με προσφορές ψεύτικων ραδιενεργών υλικών, εμποδίζοντας τις προσπάθειες της τρομοκρατικής οργάνωσης να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα τα οποία θα τις επιτρέψουν «να απειλήσουν την παγκόσμια τάξη», ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος.

    «Υπάρχουν πολλαπλές αναφορές τα παρελθόντα οκτώ-εννέα χρόνια για προσπάθειές της να προμηθευθεί διάφορους τύπους διαδεδομένων υλικών», τόνισε ο σύμβουλος του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για την τρομοκρατία Τζον Μπρέναν.

    «Γνωρίζουμε πως η Αλ Κάιντα έχει εμπλακεί πολλές φορές. Γνωρίζουμε επίσης πως εξαπατήθηκε αρκετές φορές», τόνισε ο Μπρέναν στα περιθώρια της Συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια.

    Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχουν «επαρκείς αποδείξεις» ότι η Αλ Κάιντα έχει θέσει ως πρώτιστη προτεραιότητά της να αποκτήσει την τεχνογνωσία και πλουτώνιο, ή εμπλουτισμένο ουράνιο για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας. Η απόκτηση μίας τέτοιας βόμβας θα ήταν «ο απώτερος και πλέον επιβραβεύσιμος στόχος» των τρομοκρατικών ομάδων, που επίσης αναζητούν ραδιολογικά, χημικά και βιολογικά όπλα, πρόσθεσε.

    Ο Μπρέναν τόνισε πάντως πως τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για τις πραγματικές τρομοκρατικές απειλές δεν τις συμμερίζονται οι υπόλοιπες χώρες.

    Η Σύνοδος, αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με τη δημοσιοποίηση μιας κοινής ανακοίνωσης στην οποία θα περιγράφονται συγκεκριμένα μέτρα που θα ληφθούν κατά την επόμενη τετραετία.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Διεθνής διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια Είδηση: 35347

    [03] Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του φορολογικού

    Τριτη, 13 04 2010 10:07

    Αρχίζει σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, με τις τελευταίες τροποποιήσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με τις οποίες γίνεται αυστηρότερος ο υπολογισμός των τεκμηρίων για τους έχοντες. Τα τεκμήρια θα ισχύουν και για τους συνταξιούχους, μειωμένα όμως κατά 30% για τους άνω των 65 ετών, ενώ άλλες αλλαγές αποβλέπουν στη μικρότερη επιβάρυνση των εισοδηματικά ασθενέστερων.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 35346

    [04] Το πάχος χειρότερο από το κάπνισμα

    Τριτη, 13 04 2010 11:08

    Υγεια

    Η παχυσαρκία ξεπέρασε το κάπνισμα, ως η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου, για πρώτη φορά στην Αυστραλία. Νέα στοιχεία που προκύπτουν από τη Δυτική Αυστραλία και τα οποία αναμένεται να επιβεβαιωθούν σ' ολόκληρη τη χώρα, δείχνουν ότι η συμβολή του υπερβολικού πάχους στην κακή υγεία έχει διπλασιαστεί τα τελευταία έξι χρόνια και το 2006 ήταν η κύρια αιτία για το 8.7% όλων των ασθενειών.

    Το πάχος είναι η μεγαλύτερη πρόκληση δημόσιας υγείας που αντιμετωπίζουμε στη χώρα μας, δήλωσε ο πρόεδρος του Αυστραλιανού Συνδέσμου Δημόσιας Υγείας, Μάϊκ Ντομπ, ο οποίος είναι, επίσης, αντιπρόεδρος του κυβερνητικού σώματος Εθνικής Προληπτικής Υγείας. Αντίθετα, ο ρόλος του καπνίσματος έχει μειωθεί κατά ένα τέταρτο, δείχνοντας ότι είναι η κύρια αιτία 6.5% ασθενειών και πρόωρου θανάτου.

    Ο Μάικ Ντόμπ είπε ότι επιβάλλεται να ληφθούν δραστικότερα μέτρα, δεδομένου ότι πάνω από 60% των ενηλίκων Αυστραλών και ένα στα τέσσερα παιδιά είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

    "Δεν αναφερόμαστε σ' ένα πρόβλημα που πρόκειται να έλθει. Η παχυσαρκία είναι ήδη εδώ", είπε ο κ. Ντομπ, τονίζοντας ότι "αυτά που έχουν γίνει μέχρι τώρα, προφανώς δεν έφεραν αποτέλεσμα. Εκείνο που χρειάζεται είναι μια συνεχής και δυναμική αντιμετώπιση".

    AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35349

    [05] Στην τελική ευθεία η ηλεκτροκίνηση στον Προαστιακό

    Τριτη, 13 04 2010 11:24

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες ηλεκτροκίνησης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου μέχρι το Κιάτο, καθώς οι εργασίες βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο και σύντομα η ανάδοχος εταιρία, η ΕΡΓΟΣΕ, θα παραδώσει ολοκληρωμένο το έργο, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου. Με την ηλεκτροκίνηση του Προαστιακού, που αναμένεται να γίνει μέσα στο Μάιο, θα μειωθούν σημαντικά οι χρόνοι της διαδρομής Κιάτου-Πειραιά, καθώς τα τρένα θα μπορούν να αναπτύσσουν ταχύτητες που θα φτάνουν και τα 160 χιλιόμετρα την ώρα, ενώ παράλληλα θα τεθεί σε λειτουργία και το σύστημα τηλεματικής, μέσω του οποίου το κέντρο ελέγχου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που βρίσκονται οι συρμοί.

    Επίσης, με την ηλεκτροκίνηση θα πρέπει να αλλάξουν και οι συρμοί, καθώς οι υπάρχοντες ντιζελοκίνητοι θα αποσυρθούν και θα δρομολογηθούν σε άλλες διαδρομές και τη θέση τους θα πάρουν νέοι σύγχρονοι ηλεκτροκίνητοι.

    Μέχρι τώρα ηλεκτροκίνητο είναι το δίκτυο του Προαστιακού από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας μέχρι το σταθμό των Άνω Λιοσίων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35352

    [06] Πάνω από τις 11.000 η Wall Street πρώτη φορά μετά το 2008

    Τριτη, 13 04 2010 11:21

    Για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2008, ο γενικός δείκτης Dow Jones της Wall Street έκλεισε στη σημερινή συνεδρία πάνω από τις 11.000 μονάδες, πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των αμερικανικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις τελικές τιμές, ο Dow Jones με κέρδη 8,62 μονάδων κατέγραψε άνοδο 0,08% και έκλεισε στις 11.005,97 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq με κέρδη 3,82 μονάδες, σημείωσε άνοδο 0,16% για να κλείσει στις 2.457,87 μονάδες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35351

    [07] Χωρίς λαϊκές αγορές την Τετάρτη

    Τριτη, 13 04 2010 11:06

    Δεν θα πραγματοποιηθούν λαϊκές αγορές σε όλη τη χώρα την Τετάρτη, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ομοσπονδίας παραγώγων λαϊκών αγορών. Σήμερα εκπρόσωποι τους διαμαρτύρονται έξω από το υπ Οικονομικών όπου έχουν στήσει μια μίνι λαϊκή αγορά διανέμοντας φρούτα και λαχανικά στους πολίτες.

    Zητούν απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα

    Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Oμοσπονδίας Παντελής Μόσχος, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών ζητούν ένα απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, δεν είναι αντίθετοι στις ταμειακές μηχανές αλλά ζητούν εξαίρεση ταμειακών μηχανών για τους εποχιακούς παραγωγούς λαϊκών αγορών.

    Μετά το υπουργικό συμβούλιο θα επιδιώξουν συνάντηση με τον υπ οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 35350

    [08] Βομβιστικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες

    Τριτη, 13 04 2010 10:49

    Πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους τρεις πεζοναύτες, σκοτώθηκαν και ένας ακόμη πεζοναύτης τραυματίστηκε σε βομβιστικές επιθέσεις και ανταλλαγές πυρών που έπληξαν σήμερα την πρωτεύουσα του νησιού Μπασιλάν, Ιζαμπέλα Σίτι, στις νότιες Φιλιππίνες όπου επιχειρούν ένοπλοι που έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα, ανακοίνωσε η αστυνομία και ο στρατός. Οι πεζοναύτες σκοτώθηκαν όταν οι δράστες των επιθέσεων τους είχαν στήσει ενέδρα κοντά στον τόπο όπου σημειώθηκαν οι πρώτες εκρήξεις, σύμφωνα με τον Ταξίαρχο των Πεζοναυτών Χουάντσο Σαμπάν.

    "Οι πεζοναύτες έσπευσαν στο σημείο των βομβιστικών επιθέσεων και έπεσαν στην ενέδρα των ενόπλων", επισήμανε.

    Ο διοικητής της τοπικής αστυνομίας Αντόνιο Μεντόζα διευκρίνισε ότι δύο αυτοσχέδιες βόμβες εξερράγησαν και στόχος τους ήταν κατά τα φαινόμενα ένα κυβερνητικό κτίριο και μια εκκλησία. Κατόπιν οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών.

    "Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πρώτη έκρηξη, ένας αστυνομικός και ένας πολίτης", όταν ένα μικρό φορτηγό παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη έξω από σχολείο, τόνισε ο Μεντόζα.

    Ο πρώτος εκρηκτικός μηχανισμός εξερράγη στις 10:30' τοπική ώρα (05:30' ώρα Ελλάδος) έξω από κτίριο του υπουργείου Παιδείας.

    Ο δεύτερος μηχανισμός που είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένη μοτοσικλέτα, κοντά σε μια καθολική εκκλησία, εξερράγη μερικά λεπτά αργότερα, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας καταδίωκαν τους δράστες.

    "Η βόμβα προκάλεσε σοβαρές ζημιές στην εκκλησία" χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς, τόνισε.

    Τουλάχιστον άλλες τρεις βόμβες, ανάμεσά τους μια σε αθλητικό κέντρο, εξερράγησαν στην πρωτεύουσα, 900 χλμ. νότια της Μανίλας, σχεδόν ταυτόχρονα.

    Οι αρχές διεξάγουν έρευνα για να εντοπίσουν ποιά οργάνωση πραγματοποίησε τις επιθέσεις.

    Αρκετές ένοπλες ισλαμιστικές οργανώσεις, ανάμεσά τους οι αντάρτες της οργάνωσης Αμπού Σαγιάφ με δύναμη 400 ανδρών, δρουν στα νησιά Μπασιλάν και Τζόλο των νότιων Φιλιππίνων.

    Ο διοικητής της εθνικής αστυνομίας Χεσούς Βερζόσα είχε δηλώσει πρόσφατα ότι η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο αυτοσχέδιες βόμβες στις επιθέσεις της.

    Η Αμπού Σαγιάφ έχει διεκδικήσει την ευθύνη για μερικές από τις πιο πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στις Φιλιππίνες, καθώς και για μερικές από τις γνωστότερες απαγωγές, περιλαμβανομένων πολλών επιχειρηματιών και ξένων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35348

    [09] Ένοπλη ληστεία στον Πειραιά

    Τριτη, 13 04 2010 10:03

    Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε το πρωί στο Tαχυδρομικό Ταμιευτήριο που βρίσκεται στην οδό Καραϊσκου 121 στον Πειραιά. Οι δυο δράστες με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και αφαίρεσαν άγνωστο χρηματικό ποσό. Κατά την έξοδο τους έγιναν αντιληπτοί από περιπολικό και πυροβόλησαν κατά των αστυνομικών χωρίς εκείνοι να ανταποδώσουν τα πυρά. Στη συνέχεια, οι δύο ληστές και ενώ τους παρακολουθούσαν οι αστυνομικοί εγκατέλειψαν τη μοτοσικλέτα στην οποία επέβαιναν και σύμφωνα με πληροφορίες έχει πρασαχθεί ένα άτομο χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί αν πρόκειται για κάποιους από τους ληστές.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 35344

    [10] Περού: Κομμάτι πάγου αποκολλήθηκε από τις Ανδεις

    Τριτη, 13 04 2010 09:34

    Δείτε το video Κύματα ύψους 23 μέτρων σε μία λίμνη, προκάλεσε η πτώση ενός τεράστιου κομματιού πάγου που αποκολλήθηκε από τις Άνδεις, στο Περού. Το περιστατικό σημειώθηκε κοντά στην πόλη Καρουάς και από τα κύματα παρασύρθηκαν τουλάχιστον τρεις άνθρωποι ενώ απειλήθηκαν και κοντινοί οικισμοί. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το κομμάτι πάγου είχε διαστάσεις 500 επί 200 μέτρων.

    Οι αρχές εκκένωσαν τις ορεινές κοιλάδες, φοβούμενες νέες αποκολλήσεις.

    Το 1970, κοντά στην πόλη Καρουάς, σεισμός προκάλεσε κατολίσθηση πάγων, βράχων και λάσπης που έθαψαν μία ολόκληρη πόλη, οδηγώντας στο θάνατο περισσότερους από 20.000 ανθρώπους.

    Πηγή: Reuters Είδηση: 35342

    [11] Η προσεκτική δίαιτα φάρμακο για την καταπολέμηση του κινδύνου για Αλτσχάιμερ

    Τριτη, 13 04 2010 11:22

    Υγεια

    Μια δίαιτα πλούσια σε ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, ψάρια, καθώς επίσης ορισμένα φρούτα και λαχανικά, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο να κρατήσει μακριά τη νόσο του Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχε ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής νευρολογίας Νικόλαος Σκαρμέας.

    Η έρευνα, υπό την εξειδικευμένη στη νόσο ερευνήτρια Γιάν Γκου του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Ν.Υόρκης, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Archives of Neurology" και τονίζει οτι "η δίαιτα είναι πιθανότατα ο ευκολότερος τρόπος να μειώσει κανείς τον κίνδυνο της ασθένειας". Όσο δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία της νόσου, η έγκαιρη πρόληψη είναι αναγκαία, ειδικά όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι κάποιος.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συγκεκριμένη διατροφή έχει διπλό όφελος. Από την προστατεύει την καρδιά από εμφράγματα και τον εγκέφαλο από εγκεφαλικά, που μπορεί να τον καταστήσουν πιο ευάλωτο στο Αλτσχάιμερ, ενώ από την άλλη προστατεύει άμεσα τον εγκέφαλο, λόγω χάριν στη λήψη θρεπτικών ουσιών (ωμέγα-3, αντιοξειδωτικά κ.α.).

    Οι άνθρωποι που έτρωγαν επιλεγμένες τροφές, οι οποίες κάνουν καλό στην υγεία του εγκεφάλου, εμφάνισαν 40% μικρότερο κίνδυνο για Αλτσχάιμερ σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

    Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει την ωφέλεια επιμέρους τροφών και ουσιών για την αποφυγή του Αλτσχάιμερ, όμως η νέα έρευνα μελέτησε το θέμα της διατροφής από συνολική σκοπιά. Διαπίστωσε ότι ορισμένες τροφές, όπως τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στο βούτυρο και το κόκκινο κρέας, πρέπει να αποφεύγονται, ενώ αντίθετα άλλες ουσίες όπως τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες Ε και Β12 κλπ.

    Η νέα έρευνα μελέτησε επί τέσσερα χρόνια τη διατροφή περίπου 2.150 υγιών ατόμων άνω των 65 ετών και τους έκανε ελέγχους για Αλτσχάιμερ ανά 18 μήνες. Από αυτά τα άτομα, τα 253 τελικά εμφάνισαν τη νόσο.

    Όσοι εμφάνισαν τις λιγότερες πιθανότητες ανάπτυξης της ασθένειας, έτρωγαν περισσότερες σαλάτες με λάδι, ξηρούς καρπούς, ψάρια, τομάτες, πουλερικά, φρούτα, μπρόκολα και άλλα λαχανικά, ενώ παράλληλα κατανάλωναν το λιγότερο κόκκινο κρέας και τα λιγότερα γαλακτοκομικά με πολλά λιπαρά.

    Οι υπάρχουσες θεραπείες βοηθούν στην καταπολέμηση ορισμένων συμπτωμάτων και στην καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, που πλήττει πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς, αλλά μέχρι στιγμής δεν μπορούν να αντιστρέψουν την πορεία της.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35353


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 April 2010 - 8:54:41 UTC