Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμες διαβουλεύσεις
  • [02] Ανοιχτοί οι ευρωπαϊκοί ουρανοί
  • [03] Πλέγμα δράσεων για την τόνωση του τουρισμού
  • [04] Κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ - σωματείων
  • [05] Κιργιστάν: 10 Οκτωβρίου οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές
  • [06] Νικαράγουα: συνεχίζεται ο αποκλεισμός του Κοινοβουλίου από διαδηλωτές
  • [07] Βέλγιο: νόμος στη Βουλή για την απαγόρευση της μπούρκα
  • [08] Φιλιππίνες: Τρεις νεκροί σε συντριβή αεροπλάνου
  • [09] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους ημιυπαιθρίους

    [01] Κρίσιμες διαβουλεύσεις

    Πεμπτη, 22 04 2010 11:07

    Δεύτερη μέρα των καθοριστικών διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου με τους εμπειρογνώμονες της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Ταμείου. Στη μία συνεδριάζει υπό τον Πρωθυπουργό το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο ενώ αναμένονται οι εαρινές προβλέψεις της Eurostat για την πορεία του ελλείμματος. Ο υπουργός Οικονομικών μετά την πρώτη του συνάντηση με τους εμπειρογνώμονες για το μηχανισμό στήριξης απέκλεισε τη λήψη νέων μέτρων ή αναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους. Η Ελλάδα μπορεί να ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και πριν ολοκληρωθούν οι τεχνικές λεπτομέρειες, σημείωσε ο Γιωργος Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι το τελικό κείμενο θα βασίζεται στην έκθεση προόδου που θα υποβληθεί στην Κομισιόν, έως τις 15 Μαΐου. Πάνω από τις 500 μονάδες βάσης έφθασε χθες το σπρεντ του ελληνικού 10ετούς ομολόγου. Το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης της ελληνικής οικονομίας εξακολουθεί να προκαλεί την αντιπαράθεση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης.

    Κόντρες πυροδοτεί η σκιά του ΔΝΤ

    Ευθύνες στις κυβερνήσεις της ΝΔ για την κατάσταση της οικονομίας επέρριψε ο Πρωθυπουργός απο το βήμα του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για τη χειρότερη κρίση από την μεταπολίτευση, αλλά και για λάθη και παραλείψεις δεκαετιών που οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

    "Την 5ετία της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία τα δομικά προβλήματα διογκώθηκαν τόσο, ώστε η Ελλάδα βρέθηκε, απολύτως απροετοίμαστη", στο χείλος του γκρεμού, επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

    "Δεν θα δώσουμε άλλοθι στον πρωθυπουργό", δηλωσε η Νέα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για "προσπάθεια αποδαιμονοποίησης" του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Η κυβέρνηση κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να απαξιώσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

    Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία, συμφωνούν σε νέα βάρβαρα μέτρα, επεσήμανε το ΚΚΕ.

    Είναι αδιανόητο, με ακίνητα 300 δισεκατομμυρίων ευρώ, να μη μπορούμε να αποφύγουμε τη λύση του ΔΝΤ, παρατήρησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να τεθεί το θέμα σε δημοψήφισμα.

    Άμεση προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ο οποίος προειδοποίησε ότι κάθε άλλη επιλογή θα ήταν καταστροφική, ενώ τάχθηκε κατά της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Σχετικές ειδήσεις: "Πατριωτικό καθήκον να σώσουμε τη χώρα"

    Διαβουλεύσεις εν μέσω κερδοσκοπικών πιέσεων Είδηση: 35745

    [02] Ανοιχτοί οι ευρωπαϊκοί ουρανοί

    Πεμπτη, 22 04 2010 10:54

    Σε κανονικές συνθήκες επιστρέφει η εναέρια κυκλοφορία στην Ευρώπη, μετά από μία εβδομάδα αυστηρών περιορισμών λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία, ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol. Περιορισμοί ισχύουν σε ορισμένες μόνο περιοχές, όπως η Φινλανδία και κάποια τμήματα της βόρειας Σκοτίας. Πλήρης αποκατάσταση των πτήσεων σε Δανία, κλειστά παραμένουν ορισμένα αεροδρόμιο στο νότο της Σουηδίας και της Νορβηγίας.

    Κλειστά παραμένουν αρκετά αεροδρόμια στο νότο της Σουηδίας και στη νοτιοδυτική Νορβηγία, εξαιτίας της επιστροφής της ηφαιστειακής τέφρας, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες αρχές. Στη Σουηδία, έκλεισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας μεταξύ άλλων και τα αεροδρόμια του Γκέτεμποργκ και του Μάλμε, ενώ στη Νορβηγία είναι κλειστά τα αεροδρόμια του Μπέργκεν και Σταβάγκερ. Αντίθετα, οι αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί πλήρως στο σύνολο του εναέριου χώρου της και ότι έχουν αρθεί όλες οι απαγορεύσεις από την Πέμπτη 8:00 GMT (11:00 ώρα Ελλάδας). Η εκπρόσωπος ωστόσο της υπηρεσίας ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας τόνισε ότι "οι απαγορεύσεις θα επανεμφανιστούν εάν παρατηρηθούν εκ νέου υψηλά επίπεδα ηφαιστειακής τέφρας στον ουρανό της Δανίας".

    Ο εθνικός αερομεταφορέας της Ρουμανίας (TAROM) ακύρωσε χθες εννέα πτήσεις, με δεδομένη τη δύσκολη κατάσταση περιφερειακά της χώρας, αλλά και στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, από την ηφαιστειακή στάχτη της Ισλανδίας. Ωστόσο, τα διαθέσιμα στοιχεία των αρμόδιων ρουμανικών αρχών δείχνουν σταδιακή ομαλοποίηση της κατάστασης, αλλά και της υλοποίησης του προγραμματισμένου πτητικού έργου, στο ρουμανικό εναέριο χώρο.

    Αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί η εναέρια κυκλοφορία στο αεροδρόμιο Ρουασί-Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού, η οποία είχε διακοπεί αρκετές ημέρες με ακυρώσεις χιλιάδων πτήσεων, εξαιτίας του νέφους που είχε σχηματιστεί από την ηφαιστειακή τέφρα, ανακοίνωσαν πηγές του γαλλικού αερολιμένα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Πράσινο φως στους αιθέρες Είδηση: 35744

    [03] Πλέγμα δράσεων για την τόνωση του τουρισμού

    Πεμπτη, 22 04 2010 09:48

    Έως το τέλος Μαΐου θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άρση του καμποτάζ δηλαδή, στην απελευθέρωση της κρουαζιέρας, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός, από το βήμα του συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η υπάρχουσα κρίση δίνει μια ευκαιρία στον τουριστικό κόσμο για αλλαγή ταυτότητας και νοοτροπίας ώστε να επιτευχθεί η Ελλάδα της βιώσιμης Ανάπτυξης. Ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι απαιτείται συντονισμένη στρατηγική από όλα τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να συμβάλουν σε ένα μοντέλο πράσινου τουρισμού και να στοχεύσουν σε νέο πρότυπο Τουριστικής Ανάπτυξης. "Πατριωτικό καθήκον είναι να σώσουμε τη χώρα και αυτό κάνουμε" είπε, χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, αναφερόμενος για άλλη μια φορά στο μείζον θέμα της Οικονομίας και στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι οδήγησε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού.

    Προς άρση του καμποτάζ

    Ο Πρωθυπουργός, απαντώντας στο πάγιο αίτημα των φορέων του τουρισμού για την άρση του καμποτάζ, ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου θα πραγματοποιηθεί διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε άμεσα να προχωρήσει η άρση του καμποτάζ για την κρουαζιέρα.

    Ο κ. Παπανδρέου εξειδικεύοντας το μέτρο επεσήμανε μεταξύ άλλων τα οφέλη που απορρέουν από την άρση του καμποτάζ, τόσο για τον κλάδο όσο και για τους εργαζόμενους, για τους οποίους όπως είπε, πέρα από τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν σε ξηρά και θάλασσα (στην Ιταλία η κρουαζιέρα απασχολεί πλέον 4.000 Ιταλούς ναυτικούς), θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν και σε πολλούς άλλους τομείς.

    Στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση του τουρισμού

    Για την προστασία των εργαζόμενων στη ναυτιλία και την αύξηση της απασχόλησής τους, η κυβέρνηση σχεδιάζει:

    Την αναβάθμιση της εκπαίδευσης και κατάρτισης στους ναυτικούς ξενοδοχειακών ειδικοτήτων, την προώθηση Ελλήνων ναυτικών σε θέσεις ευθύνης στις εταιρείες κρουαζιέρας μέσω κυβερνητικών φορέων αλλά και την ένταξη των εργαζομένων στα κρουαζιερόπλοια, σε πρόγραμμα επιδότησης, το οποίο καταρτίζεται αυτή την περίοδο και θα είναι αντίστοιχο με αυτό που έχει σήμερα ο ΟΑΕΔ για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους. Σε αυτό το πεδίο, τόνισε ο Πρωθυπουργός θα βοηθήσει και η οριστική διευθέτηση των κανονισμών και των προδιαγραφών αδειοδότησης που προωθούμε άμεσα για τη λειτουργία Υδατοδρομίων και Υδροπλάνων.

    Πολύ σημαντική για τον κλάδο του τουρισμού είναι και η ανακοίνωση του Πρωθυπουργού που αφορά τα κόστη των εταιριών στα ελληνικά αεροδρόμια και οδηγούν στην προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών χαμηλού κόστους και tour operators/charter operators για την ανάπτυξη του Τουρισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε την απαλλαγή από την καταβολή Τελών Προσγείωσης και Παραμονής Αεροσκαφών σε όλα τα Ελληνικά Κρατικά Αεροδρόμια (πλην του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών) για τη φετινή θερινή περίοδο και την κατά 50% απαλλαγή τους χειμερινούς μήνες. Με εξαίρεση το "Ελ. Βενιζέλος", όπως τονίστηκε, κανένα αεροπλάνο σε κανένα αεροδρόμιο της χώρας δε θα πληρώνει τέλη προσγείωσης και απογείωσης όλο το καλοκαίρι. Παράλληλα ανακοινώθηκε η οριστική απελευθέρωση της αγοράς επίγειας εξυπηρέτησης των αεροδρομίων της χώρας.

    Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε στοχευμένα μέτρα που μειώνουν το κόστος της χώρας για τον τουρίστα και δίνουν κίνητρα στους επισκέπτες μας να έρθουν στην χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο ανακοίνωσε δραστικές μειώσεις στο κόστος απόκτησης "βίζας" (θεώρηση διαβατηρίων) για τουρίστες που προέρχονται από νέες, δυναμικές και ανερχόμενες αγορές, όπως αυτές της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας.

    Απευθυνόμενος στους επιχειρηματίες του τουρισμού ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων τους. Όπως είπε, με δύο νέα προγράμματα εγγυήσεων που προσφέρονται μέσω του ΤΕΜΠΜΕ, στηρίζονται οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, ενώ ταυτόχρονα αξιοποιούμε χρηματοδοτικές δυνατότητες, όπως αυτή του ευρωπαϊκού προγράμματος JEREMIE.

    Δύο νέα προγράμματα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, πρόκειται να προκηρυχθούν για την ανακαίνιση μικρών τουριστικών επιχειρήσεων με μικροδάνεια καθώς και μεγαλύτερων τουριστικών επιχειρήσεων με δάνεια μεγαλύτερου προϋπολογισμού. Για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, όσο και την συγκράτηση της ανεργίας στον ξενοδοχειακό κλάδο η Κυβέρνηση εφαρμόζει, μέσω του ΟΑΕΔ, ειδικό πρόγραμμα με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις για τους μήνες από Οκτώβριο έως Απρίλιο, εκτός από Ιούνιο - Σεπτέμβριο.

    Με στόχο πάντα την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η θεσμοθέτηση του νέου χωροταξικού για τον τουρισμό, που όπως ανάφερε, πρόκειται για ένα σχέδιο που θα προωθεί το νέο πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, ώστε να μπορέσει έτσι να επεκταθεί σε νέες αγορές, προσφέροντας εναλλακτικές δυνατότητες.

    Το χαρτοφυλάκιο των δράσεων περιλαμβάνει και την επεξεργασία ενός νομοσχεδίου που αφορά το σύνολο των θεμάτων και δράσεων του τομέα των σκαφών αναψυχής και των ημεροπλοίων, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου και την αναβάθμιση των υπηρεσιών θαλάσσιας αναψυχής. Όσον αφορά τις μαρίνες, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι αρμόδιες αρχές θα προχωρήσουν στην πλήρη καταγραφή τους, καθώς και στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία τους.

    Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι δρομολογήθηκε η κατάρτιση μελέτης για το στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης αναγκαίων υποδομών (τουριστικών λιμένων) στην Ελλάδα.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: "Πατριωτικό καθήκον να σώσουμε τη χώρα" Είδηση: 35741

    [04] Κινητοποιήσεις ΑΔΕΔΥ - σωματείων

    Πεμπτη, 22 04 2010 09:14

    Εικοσιτετράωρη απεργία έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ κατά της περικοπής επιδομάτων και δώρων αλλά και της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών. Στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν δάσκαλοι, καθηγητές και πανεπιστημιακοί, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιείται στις 11 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Κλειστή η οδός Σταδίου. Το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος.

    Κλάδοι που απεργούν

    Οι νοσοκομειακοί γιατροί απεργούν από χθες, Τετάρτη, αντιδρώντας στη μείωση κατά 20% του κονδυλίου για τις εφημερίες.

    Συνεχίζουν την κινητοποίηση και οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι αντιδρούν στην αρνητική στάση όπως αναφέρουν, των κυβερνήσεων να ικανοποιήσουν αιτήματα του κλάδου, που κατ΄ επανάληψη έχουν θέσει.

    Απεργούν επίσης οι ομοσπονδίες κλωστοϋφαντουργών, οικοδόμων, φαρμάκου και χάρτου. Οι εν λόγω ομοσπονδίες πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και η κινητοποίηση έχει ως αιτήματα την απόσυρση του ασφαλιστικού, την αύξηση του επιδόματος ανεργίας και μισθολογικές αναπροσαρμογές.

    Τέλος, αν και το Πρωτοδικείο Πειραιά (Τμήμα Ασφαλιστικών Μέτρων) έκρινε την απεργία παράνομη και καταχρηστική ωστόσο, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΟΝ συνεχίζουν και σήμερα την απεργία. Οι συνδικαλιστές των δύο ναυτεργατικών σωματείων, που πρόσκεινται στο ΚΚΕ, τονίζουν ότι δεν θα καμφθούν από τη δικαστική απόφαση.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Σχετική είδηση: 48ωρο απεργιακών κινητοποιήσεων Είδηση: 35738

    [05] Κιργιστάν: 10 Οκτωβρίου οι βουλευτικές και προεδρικές εκλογές

    Πεμπτη, 22 04 2010 10:14

    Στις 10 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν εκλογές στο Κιργιστάν, ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της προσωρινής Κυβέρνησης Ομουρμπέκ Τελεμπάγεφ. Ο Τελεμπάγεφ που είναι αρμόδιος για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, είπε ότι θα διεξαχθούν μαζί κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές στις 10 Οκτωβρίου, ύστερα από το δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος στις 27 Ιουνίου.

    "Ένα δημοψήφισμα θα διεξαχθεί στις 27 Ιουνίου και κοινοβουλευτικές εκλογές στις 10 Οκτωβρίου, πιθανώς μαζί και οι προεδρικές εκλογές". "Η Κυβέρνηση έχει εγκρίνει το χρονοδιάγραμμα", επισήμανε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35743

    [06] Νικαράγουα: συνεχίζεται ο αποκλεισμός του Κοινοβουλίου από διαδηλωτές

    Πεμπτη, 22 04 2010 09:27

    Διαδηλωτές που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση διαδήλωσαν έξω από το Κοινοβούλιο στην Μανάγκουα για δεύτερη συνεχή ημέρα χθες Τετάρτη, εμποδίζοντας βουλευτές της αντιπολίτευσης να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο για μια ψηφοφορία με στόχο την ανάκληση διατάγματος του Προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα. Κουκουλοφόροι διαδηλωτές πέταξαν πυροτεχνήματα και πέτρες και απέκλεισαν δρόμους μια ημέρα νωρίτερα, τραυματίζοντας ελαφρά τρεις βουλευτές της αντιπολίτευσης. Η δεξιά αντιπολίτευση κατηγόρησε τους διαδηλωτές ότι τους "απέκλεισε" μέσα σε ξενοδοχείο όπου πραγματοποίησαν συνάντηση.

    "Ένας όχλος υποστηρικτών του Ορτέγα έκλεισε 18 μέλη της αντιπολίτευσης σε ένα γραφείο για αρκετές ώρες", δήλωσε η Πέρλα Ραμίρες, εκπρόσωπος μιας πολιτικής ομάδας η οποία υποστηρίζει τον Εδουάρδο Μοντεαλέγκρε, πρώην υποψήφιο για την Προεδρία.

    Σύμφωνα με τη Ραμίρες, δύο αυτοκίνητα βουλευτών της αντιπολίτευσης πυρπολήθηκαν από διαδηλωτές. Η ένταση αυξάνεται συνεχώς στη Νικαράγουα από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο άνοιξε το δρόμο στον Ορτέγα για να διεκδικήσει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του 2011.

    Η αντιπολίτευση επιδιώκει να ακυρώσει διάταγμα του Ορτέγα που παρατείνει τη θητεία 25 ανώτατων δικαστικών και δημοσίων λειτουργών, που υποστηρίζει ότι έχει στόχο να μην απειληθεί η προσπάθειά του να διεκδικήσει ξανά την προεδρία. Υποστηρίζει ότι το προεδρικό διάταγμα είναι παράνομο και ότι συγκέντρωσε τις απαραίτητες 47 ψήφους για να το ακυρώσει.

    "Δείχνουν ότι φοβούνται την πλειοψηφία παρότι είναι στην εξουσία", είπε ο Μοντεαλέγκρε, αναφερόμενος στους διαδηλωτές. "Φοβούνται ότι θα πούμε 'όχι' στην επανεκλογή του (σ.σ. Ορτέγα". Η Κυβέρνηση Ορτέγα δεν έχει ακόμα τοποθετηθεί επίσημα για τις διαδηλώσεις.

    Στην Ουάσινγκτον, ο Χοσέ Μιγκέλ Ινσούλσα, επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), εξέφρασε την "βαθιά ανησυχία" του, και τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να "επιλυθούν οι πολιτικές διαφορές, ειδικά αυτές ανάμεσα σε εκπροσώπους του κράτους, μέσω διαλόγου".

    Ο Ορτέγα ήταν ο ηγέτης του ξεσηκωμού των Σαντινίστας, που εξεδίωξε το καθεστώς του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ δικτάτορα Αναστάσιο Σομόσα. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος από το 1985 ως το 1990. Επανεξελέγη το 2006.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35740

    [07] Βέλγιο: νόμος στη Βουλή για την απαγόρευση της μπούρκα

    Πεμπτη, 22 04 2010 09:18

    Οι Βέλγοι βουλευτές αναμένεται σήμερα Πέμπτη να απαγορεύσουν στις μουσουλμάνες να εμφανίζονται δημόσια φορώντας την μπούρκα, εκτός εάν η πολιτική κρίση στη χώρα δεν επιτρέψει την διεξαγωγή της σχετικής ψηφοφορίας. Εάν η απαγόρευση επιβληθεί, το Βέλγιο θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που λαμβάνει τέτοιο μέτρο. Την 31η Μαρτίου η επιτροπή Εσωτερικών του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου του Βελγίου υπερψήφισε ομόφωνα την απαγόρευση σε πανεθνικό επίπεδο της εμφάνισης γυναικών με ρούχα ή κεφαλομάντηλα που δεν επιτρέπουν την αναγνώρισή τους - περιλαμβανομένων του νικάμπ και της μπούρκας.

    Όσες αψηφούν την απαγόρευση θα αντιμετωπίζουν πρόστιμο 15-25 ευρώ ή/και ποινή φυλάκισης έως και επτά ημερών, εκτός αν έχουν την άδεια της αστυνομίας να φέρουν τέτοια ενδυμασία.

    Τα κόμματα της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης συμφωνούν όσον αφορά το μέτρο, και η Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται ότι θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί σήμερα Πέμπτη.

    Όμως παράλληλα εξελίσσεται σοβαρή πολιτική κρίση, καθώς ένα από τα κόμματα της συμπολίτευσης απείλησε να αποσύρει τη στήριξή του στην Κυβέρνηση εάν οι τεταμένες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη γαλλόφωνη και τη φλαμανδική κοινότητα για την νομή της εξουσίας δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέσα σε 24 ώρες.

    "Υπάρχει ένα απρόοπτο. Η συζήτηση στη Βουλή ενδέχεται να εκτραπεί ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η πολιτική κατάσταση", είπε αξιωματούχος. Η οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch τάχθηκε εναντίον της ψήφισης του νομοσχεδίου, χαρακτηρίζοντας το μέτρο αντιπαραγωγικό.

    "Απαγορεύσεις σαν κι αυτή οδηγούν σε ήττα για όλους", σχολίασε η Τζούντιθ Σάντερλαντ, ερευνήτρια της ΜΚΟ για την Δυτική Ευρώπη. "Παραβιάζουν τα δικαιώματα όσων επιλέγουν να φορούν την μπούρκα και δεν κάνουν τίποτα για να βοηθήσουν όσες είναι αναγκασμένες να το κάνουν".

    Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη ότι οι ενδυμασίες αυτές αποτελούν απειλή για την δημόσια ασφάλεια, την δημόσια τάξη, την υγεία, την ηθική, ή τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των υπολοίπων πολιτών.

    Αντί να βοηθήσει τις γυναίκες που εξαναγκάζονται να φορούν την μπούρκα, η απαγόρευση θα περιορίσει, αν δεν εξαλείψει τελείως, την δυνατότητά τους να ζητήσουν βοήθεια ή συμβουλές, κατά την ΜΚΟ, η οποία προσέθεσε ότι πρωταρχική συνέπεια του νομοσχεδίου θα είναι ο περιορισμός των γυναικών στα σπίτια τους, και όχι η απελευθέρωσή τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35739

    [08] Φιλιππίνες: Τρεις νεκροί σε συντριβή αεροπλάνου

    Πεμπτη, 22 04 2010 09:01

    Δυο Ρώσοι κι ένας Βούλγαρος υπήκοος σκοτώθηκαν όταν μεταγωγικό αεροσκάφος συνετρίβη σε πόλη των βόρειων Φιλιππίνων, ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας σήμερα Πέμπτη. Το αεροσκάφος, τύπου Antonov 12, συνετρίβη αργά χθες Τετάρτη στην πόλη Μέχικο, 75 χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας, δήλωσε ο επιθεωρητής Μπαλτάσαρ Μαμάριλ. Σύμφωνα με τον Μαμάριλ, νεκροί είναι ο Μικολάι Μπάνον, ο Βαντίμ Γιακίμοφ, Ρώσοι υπήκοοι, και ο Τζβίτοσλαβ Γκετσέβσκι, Βούλγαρος υπήκοος. Άλλοι τρεις άνθρωποι που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος, οι Ρώσοι υπήκοοι Γιούρι Τούτσονι και Ντμίτρι Στρουμίνσκι, καθώς και ο Ουζμπέκος υπήκοος Μπόχαντιρ Ρούζιεφ, τραυματίστηκαν.

    Ο Τούτσονι, ο οποίος ήταν ο κυβερνήτης, είπε ότι το αεροσκάφος αντιμετώπισε πρόβλημα όταν ένα βραχυκύκλωμα προκάλεσε πυρκαγιά στην καμπίνα εν μέσω της πτήσης, εξωθώντας τον να προσπαθήσει να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση.

    Όμως το αεροπλάνο τυλίχτηκε στις φλόγες πριν προλάβουν να βγουν από αυτό οι επιβαίνοντες, πρόσθεσε ο πιλότος μιλώντας στους αστυνομικούς.

    Ο επιθεωρητής Μαμάριλ είπε ότι το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την πόλη Σέμπου και είχε προορισμό το διεθνές αεροδρόμιο Κλαρκ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35737

    [09] Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους ημιυπαιθρίους

    Πεμπτη, 22 04 2010 08:42

    Ξεκινάει σήμερα Πέμπτη στη Βουλή η συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τους ημιυπαίθριους χώρους, το οποίο ψηφίστηκε επί της αρχής το βράδυ της Τετάρτης κατά πλειοψηφία. Η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη υπεραμύνθηκε του νομοθετήματος για τους ημιυπαίθριους ως «τομή» γιατί «δεν αντιμετωπίζει απλά μια σοβαρή εκκρεμότητα, αλλά βάζει τέλος στο φαύλο κύκλο της δημιουργίας πολεοδομικών αυθαιρεσιών» ενώ όλες οι πτέρυγες της Αντιπολίτευσης το καταγγέλλουν ως φοροεισπρακτικό, γραφειοκρατικό, ασαφές ως προς το μέλλον (μετά τα 40 χρόνια) και νομοθέτημα που παρατείνει το πρόβλημα. Το νομοσχέδιο, που φέρει τον τίτλο «Ταυτότητα κτiρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις», καταψήφισαν η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο μεταξύ τροποποιήσεις που επιτρέπουν την υπαγωγή στη ρύθμιση για τους ημιυπαιθρίους κτιρίων με άδεια που εκδόθηκε έως τις 2/7/2009, εφόσον μέχρι τις 30 Ιουλίου θα έχει υποβληθεί αίτηση για σύνδεση με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας, επέφερε στο σχετικό νομοσχέδιο η υπουργός Περιβάλλοντος.

    Τ. Μπιρμπίλη: "Tέλος στην αυθαιρεσία"

    «Τολμούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την εκκρεμότητα γιατί με τις προτάσεις μας δεν αποδεχόμαστε την αυθαιρεσία και δεν τη νομιμοποιούμε, ορίζουμε μηχανισμό για την κατάργηση του φαινομένου, αποκαθιστούμε βλάβες που προξενήθηκαν στο περιβάλλον και στην ποιότητα της ζωής, σεβόμαστε τους νόμους, καθώς και τους πολίτες που δεν αυθαιρέτησαν», έδωσε το στίγμα του νομοσχεδίου η κ. Μπιρμπίλη.

    Ανέφερε επίσης ότι η ύπαρξη προστίμου, «αποτελεί ευτυχώς το μόνο κοινό στοιχείο της προτεινόμενης ρύθμισης με την προηγούμενη». Πρόσθεσε ότι ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου και η φιλοσοφία του δεν είναι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και των υπερβάσεων δόμησης, αλλά είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και, μέσα από αυτήν, η εξυπηρέτηση των αρχών της ισότητας και του κράτους δικαίου.

    «Το εργαλείο της πράσινης διαχείρισης και της πράσινης χρήσης των υπερβάσεων δόμησης είναι η θεμελιώδης διαφορά του νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα, σε σχέση με όλες τις προηγούμενες νομοθετικές απόπειρες συμβιβαστικής και ατελούς ρύθμισης των ημιυπαιθρίων χώρων. Η υποχρέωση εξασφάλισης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου είναι για το Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτονόητη επιλογή και μονοσήμαντη πολιτική» συμπλήρωσε.

    Καταψηφίζει η αντιπολίτευση

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως εισπρακτικό και «ολίγον ρουσφετολογικό», ένα νομοθέτημα που αναπαράγει το γραφειοκρατικό μοντέλο της δημόσιας διοίκησης.

    Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαϊδου σημείωσε ότι το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει πλήρως ότι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην αναστολή της ρύθμισης Σουφλιά σε μια κίνηση ελιγμού για την επαναφορά της σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση ώστε ο εισπρακτικός χαρακτήρας του να συνδυάζεται καλύτερα με τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».

    Το μόνο που άλλαξε από τον νόμο Σουφλιά είναι το προπαγανδιστικό περιτύλιγμα είπε για το νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, προσθέτοντας ότι έβαλε το «πράσινο κέλυφος» για να λανσάρει και πάλι τον προηγούμενο νόμο.

    Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη με το ΔΝΤ, αφού όπου αυτό έχει μπει το πρώτο πράγμα που λέει είναι «ξεχάστε ότι αφορά την ποιότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία, ξεχάστε εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικά».

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35736


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 22 April 2010 - 8:55:08 UTC