Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: Η ΝΔ γιγάντωσε τη διαφθορά
  • [02] Έντονες αντιδράσεις για την προσφυγή στο μηχανισμό
  • [03] Σεισμός νότια της Κρήτης
  • [04] Συλλήψεις έξω από το ΟΑΚΑ
  • [05] Σκύλος - ήρωας στην Αλάσκα
  • [06] Αντικατάσταση του Γραμματέα του Κ.Κ. Κίνας στο Σιντζιάνγκ
  • [07] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας
  • [08] Έφυγε ο συνταγματολόγος Δ. Τσάτσος
  • [09] Οι αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ

    [01] Γ. Παπανδρέου: Η ΝΔ γιγάντωσε τη διαφθορά

    Σαββατο, 24 04 2010 11:40

    "Αυτή η κυβέρνηση θα κάνει κάθε τι για να μην πληρώσει αυτός που δεν φταίει, για να δώσουμε σιγουριά στους πολίτες και επιτέλους να πληρώσουν αυτοί που έχουν χρέος απέναντι στην ελληνική κοινωνία" δήλωσε από τη Ρόδο το Σάββατο ο Πρωθυπουργός. Ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι οδήγησε τη χώρα σε υπερχρέωση με τεράστια ελλείμματα. Κρίσιμες συναντήσεις στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ουάσιγκτον έχει αυτό το διήμερο ο υπουργός Οικονομικών. Σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντησή του με τους κ.κ. Ντομινίκ Στρος Καν, Όλι Ρεν και Ζαν Κλοντ Τρισέ. Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, εκτίμησε από την πλευρά του ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

    "Αγώνας για να αποκτήσουμε ξανά την αυτονομία μας"

    Ο Γιώργος Παπανδρέου επισήμανε το Σάββατο ότι με μεγάλη προσπάθεια, η κυβέρνηση κατάφερε να υπάρχει ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης και πρόσθεσε ότι πιθανόν να υπήρχαν και καλύτεροι μηχανισμοί, αλλά εμείς αυτόν είχαμε.

    "Λόγω των ελλειμμάτων μας, ήρθε η Ευρωπαϊκή Ένωση, και είναι και σήμερα και το ΔΝΤ, και επιτηρούν. Είναι μια μορφή κηδεμονίας" Γιώργος Παπανδρέου

    "Δεν είναι καθόλου ευχάριστο" τόνισε ο Πρωθυπουργός και ανέφερε μάλιστα ότι είδε, την Παρασκευή, σε μια διαδήλωση να αναγράφεται σε αφίσες "Έξω το ΔΝΤ".

    "Θα μπορούσα να συνυπογράψω και να βάλω από κάτω 'Έξω και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή'. Απλώς, δεν θα φύγουν με πέτρες, και δεν θα φύγουν με βία. Θα φύγουν όταν εμείς έχουμε βάλει τάξη στην οικονομία μας, όταν εμείς έχουμε δείξει αξιοπιστία"σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ακόμη, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αγώνας της κυβέρνησης είναι να ανακτήσουμε ξανά την αυτονομία μας, την ελευθερία μας, να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε και πάλι την Ελλάδα από την επιτήρηση στην οποία μας έβαλαν οι δυνάμεις της συντήρησης.

    Ο Γ. Παπανδρέου άσκησε δριμεία κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι οδήγησε τη χώρα σε υπερχρέωση με τεράστια ελλείμματα: "Γι' αυτά δεν έφταιγε ο απλός πολίτης, ο εργαζόμενος, ο υπάλληλος, έφταιγε μια κυβέρνηση που εξυπηρετούσε πελατειακά συμφέροντα και άφηνε την αδιαφάνεια και τη διαφθορά να γιγαντώνονται".

    Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση πήρε μέτρα που δεν ήταν ευχάριστα, ωστόσο ήταν αναγκαία "για να νοικοκυρέψουμε τα χρέη και να δείξουμε ότι είμαστε αξιόπιστοι. Αυτό κέρδισε ξανά την αξιοπιστία μας". Είπε ακόμη ότι θα είναι δύσκολη αλλά δημιουργική περίοδος.

    Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε, όχι μόνο να ορθοποδήσουμε τη χώρα, αλλά και να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις που αυτή έχει.

    Εξάλλου, κατά την ομιλία του μπροστά στη βιβλιοθήκη στην Κρεμαστή Ρόδου, κάτοικοι παρέδωσαν στον Πρωθυπουργό εικόνα του Αγίου Γεωργίου και εκείνος τους απάντησε λέγοντας "Πάμε για να σκοτώσουμε τους δράκους, για να ξεφύγουμε μπροστά".

    Την Παρασκευή, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως "θέλουμε να πάρουμε στα δικά μας χέρια τις τύχες μας" προσθέτοντας πως "δεν είναι ώρα για μεμψιμοιρίες για το είδος του μηχανισμού βοήθειας".

    Επαφές Παπακωνσταντίνου στην Ουάσινγκτον

    Κρίσιμες συναντήσεις στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ στη Ουάσιγκτον, έχει αυτό το διήμερο ο υπουργός Οικονομικών ενόψει της ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, γεγονός που χαρακτήρισε ως επιτακτική εθνική ανάγκη ο Πρωθυπουργός.

    Αυτή την ώρα, σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, τον Ευρωπαίο επίτροπο Όλι Ρεν, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ. Στη συνέχεια, θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του της Ρωσίας, της Βραζιλίας και των ΗΠΑ.

    Αύριο, Κυριακή, ο κ. Παπακωνσταντίνου θα συναντηθεί εκ νέου με τον επικεφαλής του ΔΝΤ και τον Κινέζο υπουργό Οικονομικών.

    Δεν τίθεται ζήτημα χρεωκοπίας της χώρας, αυτό που κάναμε είναι να πετύχουμε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον και να άρουμε άλλη μια αβεβαιότητα, τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης σε συνέντευξή του την Παρασκευή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ.

    Ο κ. Σαχινίδης διευκρίνισε ότι από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στον οποίο προσέφυγε η Ελλάδα θα δανειστεί ποσό μέχρι 30 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5% για δάνειο μέχρι τρία χρόνια.

    Την ίδια ώρα, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Αθήνα με το μικτό κλιμάκιο των επιτηρητών, έχουν καταλήξει στις παρατηρήσεις τους για τους τομείς τους οποίους πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. Επιμένουν ιδιαιτέρως στην αποτελεσματική πάταξη της φοροδιαφυγής και στον αυστηρό έλεγχο των δαπανών του δημοσίου σε μηνιαία βάση.

    Αντιδράσεις

    Σφοδρή επίθεση στον Πρωθυπουργό, έκαναν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καταγγέλλοντας το ΠΑΣΟΚ ότι οδηγεί τη χώρα σε εξάρτηση από το ΔΝΤ και σε δεινά τον ελληνικό λαό.

    ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ αντέδρασαν έντονα για την προσφυγή στο σχέδιο βοήθειας, ενώ ο επιχειρηματικός κόσμος κάνει λόγο για αφετηρία μιας νέας αρχής για την Ελλάδα ώστε να καταστεί πραγματικά ευρωπαϊκή χώρα.

    Όλι Ρεν: Αρχές Μαΐου έτοιμος ο μηχανισμός

    Έτοιμοι να ανταποκριθούν στο επίσημο αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, δηλώνουν οι ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ.

    Ο μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας θα είναι έτοιμος να ενεργοποιηθεί στις αρχές Μαΐου, εκτίμησε ο επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις Όλι Ρεν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.

    Η ενεργοποίηση του μηχανισμού θα ακολουθήσει την ολοκλήρωση των διαδικασιών στα μέλη της Eυρωζώνης και την εκπλήρωση των σχετικών συνταγματικών προβλέψεων που υπάρχουν στην κάθε χώρα, τόνισε ο κ. Ρεν.

    Όπως σημείωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, η υποστήριξη θα προέλθει από ένα κοινό τριετές πρόγραμμα, στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα καλείται να εντείνει τα μέτρα για τα επόμενα χρόνια (2011-2012). Υπογράμμισε, δε, ότι κρίνονται όχι μόνο η οικονομική σταθερότητα της Ελλάδας, αλλά και της Eυρωζώνης και, τελικά, του κόσμου.

    Ο κ. Ρεν θα συμμετάσχει σήμερα σε κοινή συνάντηση με τον γενικό διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ αρνήθηκε ότι ήταν αντίθετος στη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ο κ. Τρισέ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος που συνεργάζεται με το ΔΝΤ του οποίου την τεχνογνωσία, όπως είπε, πάντα εκτιμούσε, αλλά ταυτόχρονα σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να δράσουν με βάση τις σχετικές πρόνοιες της συνθήκης.

    Από την πλευρά της πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε την Παρασκευή ότι ο μηχανισμός θα ενεργοποιηθεί μόνο αν απειληθεί η σταθερότητα του ευρώ και η Αθήνα παρουσιάσει αξιόπιστο οικονομικό πρόγραμμα.

    Την εκτίμηση ότι η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα είναι πολύ θετική και για τη σταθερότητα στη ζώνη του ευρώ, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

    Στηρίζουμε το αίτημα της Ελλάδας, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Στον μηχανισμό η Ελλάδα ο»ΏΣε ετοιμότητα Ευρώπη και ΔΝΤ Οι αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ Έντονες αντιδράσεις για την προσφυγή στο μηχανισμό Είδηση: 35829

    [02] Έντονες αντιδράσεις για την προσφυγή στο μηχανισμό

    Σαββατο, 24 04 2010 18:30

    Θύελλα αντιδράσεων από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την δανειοδότηση της χώρας." Ας μην υποκρίνεται ο κ. Παπανδρέου ότι δεν έχει καταλάβει που οδήγησε τη χώρα" σχολίασε ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Πάνος Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: "Το "κατόρθωμά" του με το ΔΝΤ δεν αντιμετωπίζεται με εύκολους αφορισμούς κατά των πολιτικών του αντιπάλων.

    Αντιδρούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης

    "Αντιμετωπίζεται με υπεύθυνη συλλογική προσπάθεια για δομικές αλλαγές στην ελληνική οικονομία, που θα επιτρέψουν να υπερασπιστούμε την κοινωνική συνοχή και να βγούμε το ταχύτερο δυνατόν από τους όρους του ΔΝΤ" συμπλήρωσε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος.

    Πυρά στην κυβέρνηση τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ εξαπέλυσε το ΚΚΕ και κάλεσε τον λαό να αποδείξει ότι δεν είναι ούτε ηλίθιος ούτε κιοτής.

    Για εκ προμελέτης έγκλημα σε βάρος της κοινωνίας, έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ και επανέλαβε το αίτημα για δημοψήφισμα.

    Το ΔΝΤ φέρνει και λεηλασία των φυσικών πόρων κάθε χώρας καταγγέλλουν οι Οικολόγοι Πράσινοι.

    Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης αναμένεται να ενταθούν.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 35839

    [03] Σεισμός νότια της Κρήτης

    Σαββατο, 24 04 2010 19:27

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα στις 18.01', 430 χιλιόμετρα νότια - νοτιοανατολικά της Αθήνας. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στο Λιβυκό Πέλαγος, 80 χιλιόμετρα νότια του νομού Λασιθίου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 35840

    [04] Συλλήψεις έξω από το ΟΑΚΑ

    Σαββατο, 24 04 2010 17:42

    Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση μετακίνησης των πούλμαν με τους οπαδούς του Άρη από τα διόδια των Αφιδνών στο ΟΑΚΑ, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων. Η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας σταδιακά ομαλοποιήθηκε καθώς νωρίτερα είχε παρατηρηθεί μεγάλο μποτιλιάρισμα. Στο μεταξύ σε 14 συλλήψεις προχώρησε η αστυνομία, έξω από το ΟΑΚΑ, όπου θα διεξαχθεί ο τελικός κυπέλλου ανάμεσα στον ΠΑΟ και τον Αρη.

    Συλλήψεις και προσαγωγές

    Δέκα τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο, όπου θα πραγματοποιηθεί ο τελικός κυπέλου ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Άρη.

    Νωρίτερα δημιουργήθηκε επεισόδιο όταν ένας συλληφθέντας τραυμάτισε στο μάτι με πιστόλι φωτοβολίδας έναν αστυνομικό.

    Το επεισόδιο έγινε στις 6.20 μ.μ., όταν οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις από μέσα, προκειμένου να βοηθήσουν άλλους οπαδούς που δεν είχαν εισιτήρια, να μπουν στο γήπεδο.

    Οι αστυνομικοί πέταξαν χειροβομβίδες κρότου - λάμψης και κατάφεραν να απωθήσουν τους οπαδούς, οπότε το επεισόδιο έληξε.

    Από τους 14 οι άλλοι επτά συνελήφθησαν για κατοχή βεγγαλικών, ενώ οι άλλοι έξι γιατί προσπάθησαν να μπουν στο γήπεδο χωρίς εισιτήριο.

    Επίσης, 36 άτομα προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα του Ολυμπιακού Σταδίου, γιατί μπήκαν στη ζώνη ελέγχου χωρίς να έχουν εισιτήρια.

    Ακινητοποιήθηκαν πούλμαν με οπαδούς του Αρη

    Νωρίτερα, το μεσημέρι του Σαββάτου, παρατηρήθηκε μεγάλο μποτιλιάρισμα στην εθνική Αθηνών - Λαμίας στο ύψος των Αφιδνών.

    Η αστυνομία ακινητοποίησε 240 πούλμαν από τη Θεσσαλονίκη με οπαδούς του Άρη και τα πούλμαν οδηγούνταν ανά 30 στο Ολυμπιακό Στάδιο, συνοδεία αστυνομικών δυνάμεων.

    Η αστυνομία σταμάτησε επίσης τρία πούλμαν με οπαδούς του Παναθηναϊκού από την Πελοπόννησο στα διόδια της Ελευσίνας, ώστε να μη συναντηθούν οι οπαδοί των δύο ομάδων στην Αττική Οδό.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 35838

    [05] Σκύλος - ήρωας στην Αλάσκα

    Σαββατο, 24 04 2010 17:15

    Δείτε το video Το γύρο του κόσμου, κάνει από την Παρασκευή, η απίστευτη ιστορία ενός σκύλου στην Αλάσκα, που κατάφερε να κινητοποιήσει την πυροσβεστική, για την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο σπίτι του ιδιοκτήτη του. Ο Μπάντι, καλύτερος φίλος του ανθρώπου αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση και σωτήρας μίας οικογένειας, χωρίς να είναι εκπαιδευμένος, αντιλήφθηκε τον κίνδυνο και έσπευσε να ενημερώσει τους πυροσβέστες οδηγώντας τους στο σημείο της φωτιάς.

    Δεν ήταν εκπαιδευμένος

    " Είναι ο ήρωας μου" δήλωσε μπροστά στις κάμερες ο ιδιοκτήτης του, Μπεν Χάινριχ προσθέτοντας "Αν δεν ήταν αυτός, θα χαμε χάσει το σπίτι μας".

    Ήρωα ανακήρυξαν το γερμανικό λυκόσκυλο και οι πυροσβέστες, οι οποίοι παρέδωσαν στο Μπάντι ένα ατσάλινο ομοίωμα σκύλου και φυσικά ένα μεγάλο κόκαλο.

    Το όλο περιστατικό με τον σκύλο να ενημερώνει τις αρχές είναι καταγεγραμμένο από τους πυροσβέστες και φυσικά όπως είναι αναμενόμενο κάνει από χθες το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών ΜΜΕ.

    Πηγή: Associated Press Είδηση: 35837

    [06] Αντικατάσταση του Γραμματέα του Κ.Κ. Κίνας στο Σιντζιάνγκ

    Σαββατο, 24 04 2010 14:40

    Δείτε το video

    Σε απομάκρυνση από τη θέση του Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος της αυτόνομης περιοχής του Σιντζιάνγκ, Γουάνγκ Λετσουάν, -την οποία κατείχε από το 1995- προχώρησε το Πεκίνο, 10 μήνες μετά την έκρηξη της βίας στην επαρχία. Στις εθνοτικές συγκρούσεις ανάμεσα στους Χαν και τους Ουϊγούρους, 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.600 τραυματίσθηκαν. Οι κινεζικές αρχές είχαν ανακοινώσει τότε ότι τα περισσότερα από τα θύματα ανήκαν στην κινεζική κοινότητα των Χαν, μέλη της οποίας έχουν μεταναστεύσει μαζικά στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Στη θέση του διορίστηκε ο Τζανγκ Τσουνσιάν, πρώην υπουργός Μεταφορών και κομματικός αξιωματούχος της επαρχίας Χουνάν.

    Δέσμευση για οικονομική ανάπτυξη της επαρχίας

    Η ανακοίνωση της αποχώρησης του Γουάνγκ Λετσουάν δίνεται στη δημοσιότητα την επομένη της συνεδρίασης του πολιτικού γραφείου της κεντρικής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος με θέμα το Σιντζιάνγκ, υπό την προεδρία του Χου Τζιντάο.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η κινεζική ηγεσία δεσμεύθηκε να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη της επαρχίας, η οποία κατοικείται κατά πλειοψηφία από την μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό τους από τους καρπούς της οικονομικής ανάπτυξης και για θρησκευτικές και πολιτισμικές διακρίσεις εις βάρος τους.

    Σύμφωνα με κινεζικά μέσα ενημέρωσης, ο Γουάνγκ Λετσουάν είχε ταχθεί τον περασμένο μήνα υπέρ της ενίσχυσης των επενδύσεων στην περιοχή του Σιντζιάνγκ, εκτιμώντας ότι η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ουιγούρων θα οδηγήσει στην αποφυγή κοινωνικών εντάσεων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: China replaces top Communist boss in Xinjiang region Είδηση: 35836

    [07] Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας

    Σαββατο, 24 04 2010 13:55

    Πορεία έγινε αργά το απόγευμα της Παρασκευής από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και άλλων οργανώσεων που διαμαρτύρονταν για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Στη διάρκεια της πορείας σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια και έγιναν 15 προσαγωγές. Μια 16χρονη έχει ήδη συλληφθεί επειδή, όπως υποστηρίζουν οι αστυνομικοί, πετούσε πέτρες.

    Σύλληψη 16χρονης

    Σε μια ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων οργανώσεων της αριστεράς σχετικά με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, άγνωστοι θέλησαν να δημιουργήσουν ένταση πετώντας διάφορα αντικείμενα σε καταστήματα στην οδό Σταδίου.

    Στη Βασ. Σοφίας στο ύψος των γραφείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διαδηλωτές έρχονται σώμα με σώμα με τις δυνάμεις των ΜΑΤ, οι άνδρες της αστυνομίας κάνουν χρήση χημικών.

    Ο μεγαλύτερος όγκος της πορείας οπισθοχωρεί κάτω απο διαμαρτυρίες και κατευθύνεται στην οδό Πανεπιστημίου.

    Άγνωστοι με κράνη μηχανής και κουκούλες πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούν ξανά με ρίψεις χημικών.

    Η ένταση συνεχίστηκε και στα στενά των Εξαρχείων όπου έγιναν 15 προσαγωγές και μια σύλληψη 16χρονης, η οποία -όπως υποστηρίζουν οι άνδρες των ΜΑΤ- πετούσε πέτρες εναντίον τους.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Στον μηχανισμό η Ελλάδα Είδηση: 35835

    [08] Έφυγε ο συνταγματολόγος Δ. Τσάτσος

    Σαββατο, 24 04 2010 13:20

    Απεβίωσε τα ξημερώματα του Σαββάτου ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Δημήτρης Τσάτσος, σε ηλικία 77 ετών. Ο εκλιπών νοσηλευόταν από τον Φεβρουάριο στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Αττικού Νοσοκομείου καθώς αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

    "Εθνική απώλεια"

    Ο Δημήτρης Τσάτσος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1933, σπούδασε στη Νομική Σχολή Αθήνας και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ινστιτούτο "Μαξ Πλανκ" της Γερμανίας.

    Το 1968 η χούντα δεν του επέτρεψε να διδάξει στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας όπου είχε εκλεγεί υφηγητής, ανακηρύχθηκε όμως υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης, όπου το 1969 έγινε μόνιμος καθηγητής.

    Εξελέγη βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές της 17ης Νοεμβρίου 1974 με το ψηφοδέλτιο της Ένωσης Κέντρου / Νέες Δυνάμεις και συμμετείχε ως υφυπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης περίπου παρουσίας του στο υπουργείο πήρε αποφάσεις για την κάθαρση των πανεπιστημίων από τους συνεργάτες της δικτατορίας, τη συγκρότηση επιτροπής για τη σύνταξη του πρώτου νόμου-πλαίσιο για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τη θεσμοθέτηση της πρώτης μορφής φοιτητικής συμμετοχής στη διοίκηση των ΑΕΙ.

    Το 1977 είχε την πρωτοβουλία για την ίδρυση της συμμαχίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων.

    Στις ευρωεκλογές της 12ης Ιουνίου 1994 ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ και εξελέγη για πρώτη φορά ευρωβουλευτής θέση στην οποία επανεξελέγη το 1999.

    Το ''Πολιτιστικό Forum Ευρώπη'' του απένειμε το πολιτιστικό βραβείο για το 1995, αναγνωρίζοντας την πολιτική του στράτευση, τους αγώνες του για τη Δημοκρατία, τη συμμετοχή του σε δημοκρατικές συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και τις προσπάθειές του για τη θεσμική ανανέωση της Ευρώπης.

    Τον Απρίλιο του 2002, τιμήθηκε από τη Γερμανία σε ειδική τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το "Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Αξίας" για την επιστημονική του δραστηριότητα και την πρωτοβουλία του για την καλυτέρευση των ελληνογερμανικών σχέσεων.

    Το Νοέμβριο του 2003, αναγορεύτηκε επίτιμος καθηγητής του Γερμανικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ντίσελντορφ.

    Συλλυπητήρια μηνύματα

    "Η απώλεια για εμένα είναι προσωπική. Αυτό όμως δεν συσκοτίζει την κρίση μου. Ο θάνατος του Δημήτρη Τσάτσου συνιστά εθνική απώλεια, ιδίως την περίοδο αυτή" δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε: "Η φυσική σιωπή του θα αναδεικνύει από τώρα και στο εξής το μέγεθος και την ποιότητα του έργου και της προσωπικότητάς του. Οι μαθητές και φίλοι του θρηνούμε και αποχαιρετούμε έναν σπάνιο άνθρωπο για την σχέση με τον οποίον είμαστε τυχεροί και υπερήφανοι".

    Ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης σημείωσε ότι ο Δημήτριος Τσάτσος "με τις δημόσιες παρεμβάσεις, τον μεστό του λόγο και την ρηξικέλευθη σκέψη, ξεπερνούσε τα εσκαμμένα της επιστήμης του και διεύρυνε τους ορίζοντες της πολιτικής και της κοινωνίας μας. Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35831

    [09] Οι αντιδράσεις των διεθνών ΜΜΕ

    Σαββατο, 24 04 2010 12:28

    Η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης Ευρωπαϊκής Ένωσης-Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλωσόρισαν την εξέλιξη, ενώ το BBC δηλώνει στις εκπομπές του ότι η προσφυγή δεν αποτέλεσε έκπληξη. Η γαλλική Le Monde, επικαλούμενη το γερμανικό Der Spiegel, σε δημοσίευμά της αναφέρεται στην προσπάθεια της Άνγκελα Μέρκελ να κερδίσει χρόνο μέχρι τις εκλογές της 9ης Μαΐου στη Ρηνανία-Βεστφαλία.

    Στο επίκεντρο η απόφαση για προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης

    Την προσφυγή στο πακέτο στήριξης καλωσόρισε ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Πολιτειών Τίμοθι Γκάιτνερ στη διάρκεια της Συνόδου των G20 στην Ουάσιγκτον.

    Δεν αποτέλεσε έκπληξη η προσφυγή στο πακέτο διάσωσης, σημειώνει το BBC και αναφέρεται στην ανησυχία των υπόλοιπων μελών για την αναταραχή που επικρατεί στην Ευρωζώνη.

    "Ο γενναίος γιος και εγγονός Ελλήνων πρωθυπουργών έπρεπε να παραδεχτεί την αποτυχία στην τετράμηνη σταυροφορία εναντίον των κερδοσκόπων των αγορών και να κάνει έκκληση για εξωτερική βοήθεια για να σώσει την ταλαιπωρημένη οικονομία από την κατάρρευση" αναφέρουν οι Financial Times.

    Την προσπάθεια της Άνγκελα Μέρκελ να κερδίσει χρόνο μέχρι τις εκλογές της 9ης Μαΐου στη Ρηνανία-Βεστφαλία επισημαίνει η γαλλική Le Monde, επικαλούμενη άρθρο του γερμανικού Der Spiegel.

    Η Liberation έχει ως τίτλο: "Σχέδιο βοήθειας: Η Ελλάδα εκφράζει την 'εθνική της ανάγκη' και η Γερμανία σέρνει τα πόδια".

    "Το ευρώ ανέβηκε έναντι του δολαρίου αφού νωρίτερα είχε φτάσει για λίγο στο κατώτατο σημείο, όμως έπεσε ξανά εν μέσω αβεβαιότητας για το χρόνο παροχής βοήθειας" επισημαίνουν οι New York Times, ενώ το Bloomberg αναφέρει ότι εκφράζονται φόβοι ότι την Ελλάδα μπορεί να ακολουθήσουν η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι οποίες βρίσκονται σε εξίσου δεινή θέση.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετικές ειδήσεις: ο»ΏΓ. Παπανδρέου: "Δεν είναι ώρα για μεμψιμοιρίες" Τα διεθνή ΜΜΕ για το αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια Είδηση: 35830


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 24 April 2010 - 16:56:32 UTC