Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα σε βάθος τριετίας ζήτησε η Μέρκελ
  • [02] Επικίνδυνες οι στενές επαφές τρίτου τύπου
  • [03] Επαναστατικός Αγώνας : Βρέθηκε ύποπτο αυτοκίνητο
  • [04] Ο πρώην πρόεδρος Τ. Μπούς θα δημοσιεύσει τα απομνημονεύματά του
  • [05] Επιταχύνονται οι διαβουλεύσεις
  • [06] Μπερλουσκόνι και Πούτιν αναφέρθηκαν με χιούμορ στις συζυγικές τους ζωές
  • [07] Στην εξεταστική για τη Siemens ο Χ. Μαρκογιαννάκης
  • [08] Το 2012, με νέο πλαίσιο, τελικά ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για πρόσληψη εκπαιδευτικών
  • [09] Μειώθηκαν τα θανατηφόρα τροχαία στην Ελλάδα το 2009, αλλάβ¦
  • [10] Χωρίς ΜΜΜ την Τρίτη, από τις 11πμ-5μμ. Κανονικά ο προαστιακός
  • [11] Έντονη αντίδραση Βενιζέλου για λευκή απεργία πιλότων της Π.Α
  • [12] Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ « Η Γερμανία έχει κάνει λάθη, γιατί δεν βλέπει ότι υποφέρουν άλλοι από την στρατηγική εξαγωγών της.»
  • [13] Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ « Με τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση η προστασία των αδυνάμων πολιτών θα είναι ακόμα πιο έντονη.»
  • [14] Χιλή: Κατασκευάζεται το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο
  • [15] ΚΚΕ: Προτάσεις διεξόδου από την κρίση

    [01] Μέτρα σε βάθος τριετίας ζήτησε η Μέρκελ

    Δευτερα, 26 04 2010 15:03

    Νέα μέτρα λιτότητας σε βάθος τριετίας ζήτησε από την Ελλάδα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, πριν δώσει το "πράσινο φως", για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Σε δηλώσεις της η Άγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, ενώ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο για αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Νωρίτερα πάντως και μετά από σύσκεψη του Υπουργού Οικονομικών, με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων για το ίδιο ζήτημα, αποφασίστηκε η ταχεία κατάρτιση ενός νομοσχεδίου βάσει του οποίου θα χορηγηθεί βοήθεια προς την Ελλάδα πριν από τις 19 Μαΐου. Την ίδια ώρα αυξάνονται οι αρνητικές φωνές για την στάση της κ. Μέρκελ στο ζήτημα.

    "Μέτρα για αποδέσμευση της βοήθειας"

    Συνεχίζει την κωλυσιεργία η Γερμανία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

    Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ζήτησε νέα μέτρα λιτότητας, σε βάθος τριετίας για να δώσει την έγκρισή της για την αποδέσμευση του ποσού που θα διαθέσει προς βοήθεια της Ελλάδας.

    "Το λέω ξεκάθαρα, η Γερμανία θα βοηθήσει την Ελλάδα αν πληρούνται οι προϋποθέσεις", σημείωσε η καγκελάριος και υπογράμμισε ότι έχει "εμπιστοσύνη" στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ της Ελλάδας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), καθώς, όπως είπε, αυτές θα καταλήξουν στο πρόγραμμα οικονομικών μέτρων που απαιτεί το Βερολίνο.

    "Η Γερμανία θα ξεκινήσει τη διαδικασία παροχής βοήθειας στην Ελλάδα, μόλις αυτή ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της", συμπλήρωσε η κ. Μέρκελ και πρόσθεσε ότι εφόσον "η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχτεί αυστηρά μέτρα, όχι μόνο για ένα αλλά για αρκετά χρόνια, θα έχουμε τότε μια καλή ευκαιρία για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ".

    Η κ. Μέρκελ απέδωσε την εμμονή της για ένα πλήρες και καλά προετοιμασμένο πρόγραμμα στις ανησυχίες των πολιτών της Γερμανίας, ενώ απέκλεισε την υπόθεση για μια έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτό το ενδεχόμενο, στο οποίο αναφέρθηκαν διάφοροι στη Γερμανία τις τελευταίες ημέρες, "δεν αποτελεί επιλογή" και το μόνο αποτέλεσμα που έχει είναι να προκαλεί ανησυχία στις αγορές.

    Συνάντηση Σόιμπλε με τα πoλιτικά κόμματα

    Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συναντήθηκε με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων της χώρας για να συζητήσει την ταχεία κατάρτιση ενός νομοσχεδίου βάσει του οποίου θα χορηγηθεί βοήθεια προς την Ελλάδα πριν από τις 19 Μαΐου.

    Όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι "ουσιαστικά έτοιμα να βοηθήσουν την οικονομικά δοκιμαζόμενη Ελλάδα", δήλωσε ο Σόιμπλε μετά τη σύσκεψη και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, πράγμα που θα ανοίξει το δρόμο για τη χορήγηση περίπου 8,4 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα, μέσω κρατικής τράπεζας.

    Ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι η ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας να αναχρηματοδοτήσει στις 19 Μαΐου το ευρω-ομόλογο ύψους 8,5 δισ. ευρώ θα είχε "απρόβλεπτες συνέπειες" και υπογράμμισε ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο να υπερασπιστεί τη σταθερότητα του ευρώ και επιθυμεί να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ελλάδα, την ΕΕ και το ΔΝΤ ως το Σαββατοκύριακο.

    Στη σύσκεψη ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι προσπαθεί να καθυστερήσει τη λήψη απόφασης για τη βοήθεια προς την Ελλάδα ως τις κρίσιμες εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στις 9 Μαΐου.

    Νωρίτερα, ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φόλκερ Κάουντερ δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός στη Γερμανία σκοπεύει να στηρίξει το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας, καθώς το μέλλον του ευρώ έχει τεθεί σε κίνδυνο. Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα με το δημοσιονομικό της έλλειμμα, πρόσθεσε.

    "Είπαμε ότι θα βοηθήσουμε αν τεθεί σε κίνδυνο η σταθερότητα του ευρώ, τώρα βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση. Ωστόσο, πρώτα πρέπει να ελέγξουμε προσεκτικά ότι η Ελλάδα προχωρεί στις περικοπές του ελλείμματός της. Πρέπει να βοηθήσουμε αλλά οι προϋποθέσεις για να γίνει αυτό, δεν πληρούνται ακόμη.", τόνισε ο Φόλκερ Κάουντερ, σε δήλωσή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

    Ο Σόιμπλε την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον γενικό διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν όσο και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν- Κλοντ Τρισέ οι οποίοι θα έχουν συνομιλίες και με τους ηγέτες των υπόλοιπων κομμάτων.

    Στα ύψη τα spread

    Tο spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών διευρύνθηκε νωρίτερα έως τις 663 μονάδες βάσης από 588 μονάδες βάσης που έκλεισε την Παρασκευή.

    Η νέα εκτίναξη των spreads στην αγορά ομολόγων είχε ως αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών να κλείσει σε νέα χαμηλά έτους στις 1.804,91 μονάδες με πτώση 2,86%.

    Στη νέα διεύρυνση συνέβαλαν και οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκουίντο Βεστερβέλε, ο οποίος άφησε ανοιχτό το θέμα της παροχής οικονομικής βοήθειας από τη Γερμανία προς την Ελλάδα.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λουξεμβούργο, λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Βεστερβέλε τόνισε ότι η Γερμανία δεν έχει δεσμευτεί ακόμη να παράσχει οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα και επανέλαβε, αιτιολογώντας την πάγια θέση της Γερμανίας, ότι μια οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα αυτή την χρονική στιγμή θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της πίεσης προς την Αθήνα για λήψη αυστηρών μέτρων προκειμένου να εξυγιάνει τα δημοσιονομικά της.

    "H κυβέρνηση δεν έχει λάβει απόφαση ακόμη. Αυτό σημαίνει ότι η απόφαση μπορεί να είναι οποιαδήποτε. Προσφέροντας χρήματα πολύ νωρίς θα εμπόδιζε την Ελλάδα να κάνει αυτό που πρέπει με την απαιτούμενη επιμέλεια και πειθαρχία", τόνισε.

    Αλφατάζ: "Δεν υπάρχουν προθεσμίες"

    Φειδωλός στις δηλώσεις του ήταν ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας, Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλφατάζ.

    Ερωτηθείς πότε θα είναι έτοιμη η αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σχετικά με το αίτημα της Ελλάδας για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ο Κ. Αλφατάζ , τόνισε ότι δεν υπάρχουν προθεσμίες και υπενθύμισε τη δήλωση των κρατών μελών της ευρωζώνης της 11ης Απριλίου, κατά την οποία δεσμεύονται να στηρίξουν οικονομικά την Ελλάδα, αν χρειαστεί, με σκοπό να διασφαλιστεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ.

    Παράλληλα, ο κ. Αλφατάζ τόνισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει την κατάσταση της Ελλάδας με κοινό μέτωπο, χωρίς ρήξεις.

    Σαρκοζί - Μπαρόζο: Απαραίτητη η άμεση και αποφασιστική δράση κατά της κερδοσκοπίας

    Τη συμφωνία τους για την αναγκαιότητα άμεσης και αποφασιστικής δράσης κατά της κερδοσκοπίας που έχει στόχο την Ελλάδα προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, εξέφρασαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που συναντήθηκαν στο Παρίσι.

    Φρατίνι: Ανησυχητική η στάση της Γερμανίας

    Πολύ ανησυχητική χαρακτήρισε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι τη γερμανική στάση όσον αφορά τη χορήγηση δανείων στην Ελλάδα και υποστήριξε ότι, για να λυθεί το ζήτημα, ίσως να πρέπει να πραγματοποιηθεί ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής.

    "Ανησυχώ για κάποιες από τις ακαμψίες που έχει επιδείξει η Γερμανία. Δεν μπορούμε ν΄αποφύγουμε την επίδειξη αλληλεγγύης στην Ελλάδα, έστω κι αν κάποιος αμφιβάλλει ότι πρέπει να επικρατήσει η αλληλεγγύη αυτήν τη στιγμή, γιατί δεν είναι μόνον μια ηθική υποχρέωση, αλλά είναι και προς το συμφέρον μας", τόνισε ο κ. Φρατίνι

    Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι η παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα είναι απαραίτητη για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στο σύνολο της ευρωζώνης, εμποδίζοντας τις κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον άλλων χωρών με μεγάλα ελλείμματα.

    Ο Ιταλός Υπουργός εξέφρασε επίσης την ανησυχία του η κρίση στην Ελλάδα να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.

    "Ανησυχούμε πολύ. Πιστεύω ότι εάν ο κίνδυνος της Ελλάδας επεκταθεί σε άλλες χώρες -η Πορτογαλία έχει αναφερθεί- αυτό θα σημαίνει ότι πρέπει να διασώσουμε την κοινή επιχείρησή μας", επισήμανε.

    Ο κ. Φρατίνι δέχθηκε το επιχείρημα της Γερμανίας ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ελλείμματος που έχει υποσχεθεί στους εταίρους της της ευρωζώνης, αλλά επέμεινε ότι "η Ευρώπη πρέπει να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός" για να βοηθήσει σ΄αυτό.

    Έτοιμη δηλώνει η Αυστρία

    Υπέρ της ταχείας ενεργοποίησης της βοήθειας προς την Ελλάδα από τις χώρες της Ευρωζώνης τάχθηκε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Μίχαελ Σπίντελεγκερ, επισημαίνοντας ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να ενδιαφέρονται, ώστε να παραμείνει σταθερό το ευρώ.

    Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Γιόζεφ Πρελ, τόνισε ότι η χώρα του μπορεί να δράσει αμέσως, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει όλους τους όρους για την εκτέλεση του προϋπολογισμού της.

    Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι για τον Αυστριακό φορολογούμενο δεν θα προκύψει κάποιο κόστος, καθώς, όπως σημείωσε, η βοήθεια θα είναι σε μορφή δανείων, που θα αποπληρωθούν με την καταβολή τόκων.

    Βέβαιος ο Χέρμαν βαν Ρομπέι ότι ΕΕ και Ελλάδα θα ξεπεράσουν την κρίση

    Πεπεισμένος ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα θα κατορθώσουν να ξεπεράσουν τη σημερινή κρίση και ότι η σταθερότητα της ζώνης του ευρώ θα διαφυλαχθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι.

    "Η εντύπωσή μου είναι ότι, παρά το γεγονός ότι τα προβλήματά μας απέχουν πολύ από το να έχουν τελειώσει, είμαι πεπεισμένος ότι θα διατηρήσουμε τη σταθερότητα της ευρωζώνης", δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον φοιτητών του πανεπιστημίου του Κόμπε, στην Ιαπωνία.

    "Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση, η οποία δεν είχε προβλεφθεί όταν ορίσθηκαν οι κανόνες της νομισματικής ένωσης. Αλλά, βήμα-βήμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα θα ξεπεράσουν την κατάσταση", είπε.

    Κ. Λαγκάρντ: "Επιβάλλεται ταχύτητα, αλλά η δημοκρατία θέλει χρόνο"

    Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για τη ρύθμιση της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά επιβάλλεται επίσης να γίνουν σεβαστές οι δημοκρατικές διαδικασίες και η ανάγκη για συζήτηση, δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ.

    "Η ταχύτητα επιβάλλεται, αλλά οφείλουμε όλοι να δώσουμε προσοχή στις διαδικασίες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας", δήλωσε η Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη, η οποία είχε διοργανωθεί από το βρετανικό κέντρο ερευνών Chatham House.

    "Η επίδειξη θέσεων και η δημόσια συζήτηση είναι απαραίτητη για την εγχώρια κοινή γνώμη", σημείωσε η Λαγκάρντ, αναφερόμενη όπως φαίνεται στο προεκλογικό πλαίσιο στη Γερμανία, χωρίς ωστόσο να την αναφέρει ονομαστικά.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35888

    [02] Επικίνδυνες οι στενές επαφές τρίτου τύπου

    Δευτερα, 26 04 2010 12:01

    Κάτι παραπάνω από βέβαιος ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή στο Σύμπαν, δηλώνει ο καταξιωμένος Βρετανός αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ σε μία σειρά ντοκιμαντέρ που προβάλλεται από το Discovery Channel. " Για το μαθηματικό μου μυαλό και με βάση μόνο τους αριθμούς το να πιστεύει κανείς ότι υπάρχουν εξωγήινοι, είναι απόλυτα λογικό" σημειώνει, σπεύδει όμως να προειδοποιήσει ότι οποιαδήποτε επαφή τέτοιου τύπου μπορεί να είναι καταστροφική για τον άνθρωπο.

    "Όχι πολλά, πολλά με τους εξωγήινους"

    Σχεδόν βέβαιος ότι υπάρχει εξωγήινη ζωή στο Σύμπαν, εμφανίσθηκε ο Στίβεν Χόκινγκ και προχωρά ένα βήμα παρακάτω.

    Για τον ίδιο, μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή είναι να ξέρουμε σε τι μοιάζουν οι εξωγήινοι, να έχουμε δηλαδή μία φυσική τους απεικόνιση, κάτι το οποίο ήδη επιχείρησε μέσω σειράς ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν από το Discovery channel.

    Ο κορυφαίος αστροφυσικός, προειδοποιεί ότι οποιαδήποτε επαφή με εξωγήινους πολιτισμούς, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη.

    Δηλώνει ότι οι εξωγήινοι είναι πιθανό να εισβάλουν στον πλανήτη μας για να έχουν πρόσβαση σε φυσικούς πόρους και στην προσπάθεια τους αυτή, ίσως να μην είναι καθόλου φιλικοί.

    "Οι εξελιγμένοι εξωγήινοι ενδέχεται να γίνουν νομάδες, αποβλέποντας στην κατάκτηση και τον αποικισμό των πλανητών στους οποίους προσεγγίζουν" τόνισε και παρομοίασε αυτό που θα συμβεί με αυτό που έπαθαν οι Ινδιάνοι της Αμερικής όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος αποβιβάσθηκε στην Αμερική.

    Ο άνθρωπος πάντως, έχει επιχειρήσει στο παρελθόν επαφές τρίτου τύπου.

    Το 2008 η NASA εξέπεμψε στο διάστημα το τραγούδι των Μπιτλς «Across the Universe» προκειμένου να λάβει κάποιο μήνυμα φιλίας από εξωγήινες μορφές ζωής.

    Το μήνυμα αυτό αναμένεται να φθάσει στην περιοχή του Πολάρις το 2439.

    Πηγή: BBC - Discovery Channel

    Σχετικές ειδήσεις: Don't talk to aliens, warns Stephen Hawking Είδηση: 35880

    [03] Επαναστατικός Αγώνας : Βρέθηκε ύποπτο αυτοκίνητο

    Δευτερα, 26 04 2010 12:51

    Στη δημοσιότητα έδωσε η αστυνομία, τα ευρήματα που κατασχέθηκαν στο κλεμμένο αυτοκίνητο που βρέθηκε καμένο τα ξημερώματα της Κυριακής, στη διασταύρωση των οδών Θύσσου και Ιωάννη Φωκά στη Λαμπρινή. Εκτιμάται ότι το "Ρενό Σενίκ" μπλε χρώματος, είχε χρησιμοποιηθεί από τον συλληφθέντα Νίκο Μαζιώτη.

    Το αυτοκίνητο, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, είχε κλαπεί στις 31 Αυγούστου του 2007 από τη Θεσσαλονίκη και έφερε κλεμμένες πινακίδες με αριθμό ΙΖΥ-4236, ενώ τη φωτιά έσβησαν περίοικοι και δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αφού πρώτα δημιουργήθηκαν σοβαρές ζημιές στην καμπίνα του αυτοκινήτου. Η αστυνομία το αναζητούσε πριν γίνουν οι συλλήψεις για την υπόθεση του "Επαναστατικού Αγώνα", ενώ έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

    Στο εσωτερικό του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

    -Μία βαριοπούλα, η οποία έφερε σημάδια καύσης σε όλο το σώμα αυτής, στο δάπεδο της θέσης του συνοδηγού.

    -Ένα πλαστικό διάφανο μπουκάλι με μαύρο πώμα, χωρητικότητας 500 ml, στο οποίο αναγράφεται ανάγλυφα η ένδειξη POWERADE και περιείχε εύφλεκτο υγρό κίτρινου χρώματος.

    -Ένα βιβλίο - εγχειρίδιο αυτοκινήτου, το οποίο έφερε ενδείξεις μεταξύ άλλων "SCENIC SCENIC"

    -Πέντε ρολά με υπολείμματα μονωτικής ταινίας διαφορετικών χρωμάτων.

    -Ένα ψαλίδι με κόκκινες πλαστικές χειρολαβές, οι οποίες έφεραν τις ενδείξεις "WOLF Garten Made in Germany",

    -Ένα φυσίγγιο στον πυθμένα του οποίου αναγραφόταν οι ενδείξεις "9mm LUGER CBC",

    -Ένα πλαστικό μπιτόνι στην μία όψη του οποίου έφερε τις ενδείξεις μεταξύ άλλων "AQUA ΑΠΟΣΤΑΓΜΕΝΟ ΝΕΡΟ", ενώ στην άλλη όψη έφερε ίχνη καύσης και περιείχε εύφλεκτο υγρό κίτρινου χρώματος,

    -Ένα ρολό με υπολείμματα μονωτικής ταινίας, χρώματος πράσινου.

    -Τρία υφασμάτινα σκιάδια, χρώματος μαύρου, ένα εκ των οποίων φέρει στο κέντρο αυτού ενσωματωμένη βεντούζα χρώματος μαύρου,

    -Μια πινακίδα κυκλοφορίας με αριθμό "ΙΡΗ-819".

    -Ένα πλαστικό προστατευτικό τιμονιού, χρώματος μαύρου - γκρι

    -Μια ξύλινη σφήνα με μεταλλική χειρολαβή, η οποία φέρει μεταλλικά τμήματα στο επάνω και μισό κάτω μέρος αυτής.

    Η πινακίδα κυκλοφορίας με αριθμό "ΙΡΗ 819" ανήκει σε μοτοσικλέτα και είχε δηλωθεί κλοπή της (πινακίδας) τις 15 Ιουλίου 2009 από το Γαλάτσι.

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 35882

    [04] Ο πρώην πρόεδρος Τ. Μπούς θα δημοσιεύσει τα απομνημονεύματά του

    Δευτερα, 26 04 2010 17:45

    Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπούς-η θητεία του οποίου σημαδεύτηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, θα δημοσιεύσει τα απομνημονεύματά του την 9η Νοεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα ο εκδότης του.

    Το βιβλίο, το οποίο θα τιτλοφορείται Decision Points ("Κρίσιμες αποφάσεις", σε ελεύθερη απόδοση), θα επικεντρώνεται στις 14 κρισιμότερες από τις αποφάσεις που κλήθηκε να λάβει ο κ. Μπούς στα οκτώ χρόνια της θητείας του, περιλαμβανομένων και των "σφαλμάτων και των παραλείψεών" του, αναφέρει ανακοινωθέν του εκδοτικού ομίλου The Crown Publishing Group.

    Ο κ. Μπούς θα κάνει εθνική περιοδεία για να προωθήσει το βιβλίο του, το οποίο θα διατεθεί έναντι 35 δολαρίων, σύμφωνα με τον εκδοτικό οίκο Κράουν, που ανήκει στο Random House (που με τη σειρά του, ανήκει στο γερμανικό γιγαντιαίο όμιλο Bertelsmann AG).(!)

    Ο πρώην κυβερνήτης του Τέξας εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2009, με ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά δημοτικότητας που είχε πρόεδρος στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία, οι πόλεμοι στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, που προκάλεσαν αντιδράσεις στους πολίτες των ΗΠΑ, καθώς και η οικονομική κρίση, επιβάρυναν την υστεροφημία του.

    "Ο πρόεδρος Μπούς βάζει τους αναγνώστες μέσα στο μέγαρο του κυβερνήτη του Τέξας το βράδυ που διεκδίκησε τις διαμφισβητηθείσες εκλογές του 2000, στο προεδρικό αεροσκάφος την 11η Σεπτεμβρίου, τις αγωνιώδεις ώρες μετά την πιο καταστροφική επίθεση στην Αμερική μετά το Περλ Χάρμπορ, μέσα στο κέντρο διαχείρισης κρίσης πριν εξαπολυθεί ο πόλεμος στο Ιράκ", ανέφερε ο εκδοτικός οίκος.

    Ο Μπούς αναφέρεται επίσης στις "ιστορικές και αμφιλεγόμενες αποφάσεις του για την οικονομική κρίση, τον κυκλώνα Κατρίνα, το Αφγανιστάν, το Ιράν, και άλλα θέματα τα οποία συνέβαλαν να καθοριστεί η πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα".

    Στο βιβλίο πιστεύεται επίσης πως ο Μπούς θα αναφερθεί στην απόφασή του να διακόψει το ποτό, την "αναγέννησή" του ως πιστού Χριστιανού, καθώς και στις οικογενειακές του σχέσεις. Είδηση: 35895

    [05] Επιταχύνονται οι διαβουλεύσεις

    Δευτερα, 26 04 2010 16:58

    Ευρετήριο Άρθρου

    Επιταχύνονται οι διαβουλεύσεις

    Στα υπουργεία Οικονομίας, Υποδομών και Υγείας το κλιμάκιο

    Δηλώσεις Πεταλωτή

    Αντιδράσεις

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 4 Επιταχύνονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με στόχο να ξεκινήσει η χρηματοδότηση από το μηχανισμό στήριξης το συντομότερο. Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις επαφές στην Ουάσινγκτον και την πορεία των διαπραγματεύσεων. Την ίδια ώρα, το κλιμάκιο των εκπροσώπων των τριών φορέων είχε συνάντηση με την υπουργό Οικονομίας, όπου ενημερώθηκε για επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια που προωθούνται, με τον υπουργό Υποδομών, και με την υπουργό Υγείας. Αυτή την ώρα, οι εκπρόσωποι συναντώνται με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές ενημερώνει ο Γ. Παπακωνσταντίνου.

    "Προχωρά κανονικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας"

    Τον Πρωθυπουργό ενημέρωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών για τις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον στο πλασίο των εργασιών του ΔΝΤ, τις διμερείς συναντήσεις του, καθώς και για την πορεία των διαπραγματεύσεων -στην Αθήνα- με το μικτό κλιμάκιο της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός εξερχόμενος του Μαξίμου, "οι διαπραγματεύσεις προχωρούν καλά. Ελπίζουμε να ολοκληρωθούν σύντομα και να έχουμε συνεπώς ένα τριετές πλαίσιο οικονομικής πολιτικής και τους όρους χρηματοδότησης, ώστε να συνεχιστεί -και είμαι απόλυτα σίγουρος γι' αυτό- ο απρόσκοπτος δανεισμός της Ελλάδας".

    Ερωτηθείς αν τα μέτρα θα αγγίξουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι "υπάρχει μια συζήτηση εν εξελίξει. Εμείς έχουμε πει ότι το ζήτημα ανταγωνιστικότητας της χώρας έχει να κάνει με διαρθρωτικά θέματα και θέματα τιμών και όχι με το ύψος των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που, όπως όλοι ξέρουμε, είναι πολύ χαμηλό".

    "Όλοι γνωρίζουμε την πορεία του ΔΝΤ, πώς έχει λειτουργήσει σε άλλες χώρες. Δεν είναι μία μονοδιάστατη πορεία, έχει επιτυχίες και αποτυχίες" δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν κρίνει το σύνολο της πορείας του, "κρίνω τις προτάσεις που έχει κάνει για την Ελλάδα, οι οποίες πρέπει να πω ότι δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από την στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας".

    "Είναι μία συζήτηση στην οποία υπάρχει μία κοινή προσέγγιση. Η κοινή προσέγγιση είναι απλή, είναι ότι η Ελλάδα πρέπει τα επόμενα χρόνια να μειώσει τα ελλείμματά της δραστικά, να ελέγξει το χρέος της και να κάνει όλες τις διαρθρωτικές προσαρμογές, ώστε να έχουμε μία πιο ανταγωνιστική οικονομία" Γ. Παπακωνσταντίνου

    Όπως τόνισε ο υπουργός "είναι λάθος να νομίζει κανείς ότι το ΔΝΤ έρχεται εδώ, για να επιβάλει σκληρότερους ή διαφορετικούς όρους από αυτούς τους οποίους κουβεντιάζουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας".

    "Είναι μια κατεύθυνση στην οποία και εμείς παρατασσόμαστε και μεταφράζεται με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, τα οποία θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία" πρόσθεσε.

    Είδηση: 35892

    [06] Μπερλουσκόνι και Πούτιν αναφέρθηκαν με χιούμορ στις συζυγικές τους ζωές

    Δευτερα, 26 04 2010 19:04

    Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκαν σήμερα με μια δόση ειρωνείας, από το Λέσμο (βόρεια, κοντά στο Μιλάνο), στις "συζυγικές" τους ζωές, με τον Ιταλό πρωθυπουργό να μιλά για το διαζύγιό του, και τον Ρώσο πρωθυπουργό για στις σχέσεις του με τον πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με συμβίωση και τους γάμους στην πολιτική, ο Μπερλουσκόνι αναφέρθηκε στις επιδόσεις του σε διάφορους τομείς, όπως τα μέσα ενημέρωσης ή η αγορά ακινήτων, αλλά αναγνώρισε ότι "δεν είχε τύχη" στα θέματα του γάμου.

    Ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος χωρίζει με την δεύτερη σύζυγό του, Βερόνικα Λάριο, έχει επίσης προβλήματα με έναν από τους κύριους πολιτικούς συμμάχους του, τον πρόεδρο της Βουλής κ. Τζιναφράνκο Φίνι.

    Όσον αφορά τον Πούτιν, έκανε και εκείνος χιούμορ, σημειώνοντας ότι η σχέση του με τον Πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεν έχει σχέση με τον γάμο, καθώς κανένας από τους δύο δεν είναι γκέι.

    "Είμαστε άνθρωποι με παραδοσιακό προσανατολισμό, μπορώ να σας διαβεβαιώσω. Έτσι, αν μιλάτε για συζυγικές σχέσεις (όσον αφορά τη σχέση μας), κάνετε μάλλον λίγο λάθος", δήλωσε, προκαλώντας το γέλια στους παρευρισκόμενους.

    Μιλώντας σοβαρά στη συνέχεια σημείωσε: "εμείς (ο Μεντβέντεφ και εγώ), είμαστε φίλοι εδώ και πολλά χρόνια, και είμαστε υπερήφανοι για τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε. Μοιράσαμε την εργασία μας σεβόμενοι το ρωσικό Σύνταγμα".

    "Τα έργα της κυβέρνησης είναι αρκετά πολυάριθμα ώστε να μην μπερδεύεται ο ένας στις δουλείες του άλλου", πρόσθεσε.

    Ο Πούτιν, ο οποίος έφτασε την Κυριακή το βράδυ στο Μιλάνο, θα πρέπει να αναχωρήσει σήμερα το απόγευμα μετά από μια επίσκεψη κατά την οποία συζήτησε με τον κ. Μπερλουσκόνι, ιδίως τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας.

    ΑΠΕ Είδηση: 35899

    [07] Στην εξεταστική για τη Siemens ο Χ. Μαρκογιαννάκης

    Δευτερα, 26 04 2010 19:18

    Στη διάθεση της εξεταστικής για τη Siemens δήλωσε ο πρώην υφυπουργός Εσωτερικών, υπεύθυνος για θέματα Δημόσιας Τάξης, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ότι θέτει όλα τα στοιχεία που αφορούν τους τραπεζικούς του λογαριασμούς και την περιουσία του ιδίου αλλά και των συγγενών του.

    "Συλλογικά οι αποφάσεις"

    Καταθέτοντας για το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4 I, ο κ. Μαρκογιαννάκης επικαλέστηκε διαβεβαίωση των επιτελών του υπουργείου, σύμφωνα με τους οποίους «το σύστημα που είχαμε ανάγκη και ζητούσαμε εν όψει της Ολυμπιάδας κόστιζε 50 - 60 χιλιάδες ευρώ».

    "Αντιθέτως εμείς αγοράσαμε ένα σύστημα που ξεπέρασε τις 250.000 ευρώ και ενώ για το σύστημα ΤΕΤΡΑ θα μπορούσαμε να δώσουμε μόνο 12 εκ. ευρώ εμείς πληρώσαμε 115 εκατομμύρια ευρώ για 10 μόνο χρόνια" είπε ο πρώην υφυπουργός.

    Ο κ. Μαρκογιαννάκης ανέφερε ότι οι 3 βασικές αποφάσεις που ελήφθησαν επί ΝΔ ήταν συλλογικές: Αρχικά να δοθεί παράταση για την παράδοση για την παραλαβή του συστήματος μετά την 28 Μαΐου του 2004 όπως προέβλεπε η αρχική σύμβαση. Συλλογική ήταν η απόφαση επίσης να παραληφθεί το σύστημα εξωσυμβατικά για το δίμηνο Ολυμπιάδας και Παραολυμπιάδας, ενώ συλλογική χαρακτήρισε και την απόφαση να μην γίνει καταγγελία της σύμβασης επί κυβερνήσεων της ΝΔ αλλά επαναδιαπραγμάτευσης. Είδηση: 35900

    [08] Το 2012, με νέο πλαίσιο, τελικά ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ για πρόσληψη εκπαιδευτικών

    Δευτερα, 26 04 2010 18:52

    To 2012 -με νέο πλαίσιο- θα γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών, γνωστοποίησε η υπουργός Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, σχετικά με το νομοσχέδιο για τις προσλήψεις.

    Η υπουργός διευκρίνισε ότι τίθεται, ως βασική προϋπόθεση για τον διορισμό σε θέσεις μονίμου εκπαιδευτικού προσωπικού ή την πρόσληψη αναπληρωτών, όπου προκύπτουν κενά, πέραν του προβλεπόμενου τίτλου σπουδών η επιτυχία σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ μετά την εξασφάλιση πιστοποιητικού παιδαγωγικής-διδακτικής επάρκειας. Καθιερώνεται δε, τελικός πίνακας κατάταξης εκπαιδευτικών που θα αναμορφώνεται έπειτα από κάθε διαγωνισμό.

    Επίσης, καθιερώνεται αξιοκρατικό σύστημα επιλογής στελεχών διοίκησης στην εκπαίδευση από τους σχολικούς συμβούλους και διευθυντές εκπαίδευσης μέχρι τους διευθυντές διθέσιων σχολικών μονάδων. Τα νέα κριτήρια επιλογής είναι η γνώση του αντικειμένου του υποψηφίου προς άσκηση έργου, η προσωπικότητα και γενική συγκρότηση του υποψηφίου και η συμβολή του στο εκπαιδευτικό έργο από τις θέσεις που είχε υπηρετήσει με βάση αξιολογικές εκθέσεις.

    Η κ. Διαμαντοπούλου μίλησε για δραστική μείωση των αποσπάσεων και σε ότι αφορά τη λειτουργία των σχολείων από τον Σεπτέμβριο, αφού θα προσληφθούν λιγότεροι εκπαιδευτικοί, έκανε λόγο για «μεγάλο στοίχημα». Είπε ότι «θα δουλέψουν σωστά τα σχολεία, αξιοποιώντας το ωράριο των εκπαιδευτικών» και θα αντιμετωπισθεί η υπεραριθμία.

    Κάθε σχολείο θα έχει την «κάρτα» του, ενώ καθιερώνεται η αυτοαξιολόγηση του σχολείου στην οποία θα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς.

    Η υπουργός επέμεινε στη διετή δόκιμη θητεία εκπαιδευτικών και τον θεσμό του μέντορα κάθε εκπαιδευτικού, διατάξεις με τις οποίες είχαν διαφωνήσει αρκετοί εκπαιδευτικοί.

    Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα όσα πλέον θα διέπουν τις προσλήψεις στα ιδιωτικά σχολεία. Δεν θα γίνονται μέσω ΑΣΕΠ, αλλά οι προς πρόσληψη εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διαθέτουν πιστοποιητικό εκπαιδευτικής επάρκειας. Συγχρόνως καταργείται η δυνατότητα απόλυσης 33% των εκπαιδευτικών των οποίων η σύμβαση μετατρεπόταν στον 6ο χρόνο σε σύμβαση αορίστου χρόνου. Οι συμβάσεις ιδιωτικής εκπαίδευσης μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου από το 2ο έτος και όχι από το 6ο, όπως γινόταν έως τώρα, ενώ είναι δυνατή η καταγγελία, από τον εργοδότη, μιας σύμβασης τον χρόνο, ανά ιδιωτική μονάδα, για να καθίσταται αποτελεσματικότερος ο προγραμματισμός.

    Τα λεγόμενα Κολλέγια, μετονομάζονται σε «Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης». Όσο δε για τη βάση του 10, που καταργήθηκε, η υπουργός μίλησε για αναποτελεσματικότητα του μέτρου, όσο χρονικό διάστημα εφαρμοζόταν.

    Για τα Πανεπιστήμια προβλέπεται η μείωση του αριθμού των μελών των εκλεκτορικών σωμάτων από 30 σε 15. Επίσης, προβλέπεται σειρά τροποποιήσεων σε σχέση με τους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας των ΑΕΙ.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά τα θέματα εκκλησιαστικών γυμνασίων-λυκείων, προβλέπεται να γίνουν συγχωνεύσεις ακόμη και καταργήσεις.

    «Με πρωταγωνιστή τον εκπαιδευτικό θα κάνουμε πράξη και θα πετύχουμε τον μείζονα στόχο, που είναι το "Νέο Σχολείο", ένα σύγχρονο σχολείο για τον μαθητή. Όλες ανεξαιρέτως οι ρυθμίσεις υπηρετούν πρώτα και κύρια τον μαθητή και τις δικές του ανάγκες», σημείωσε η υπουργός.

    AΠΕ Είδηση: 35898

    [09] Μειώθηκαν τα θανατηφόρα τροχαία στην Ελλάδα το 2009, αλλάβ¦

    Δευτερα, 26 04 2010 16:57

    Ένα χωριό χάνεται, κάθε χρόνο, στους ελληνικούς δρόμους. Μόνο το 2009, 1.464 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στην άσφαλτο, ενώ άλλοι 1.671 είναι οι βαριά τραυματίες, που για μια ζωή θα "κουβαλούν" το στίγμα της "κακιάς στιγμής". Από την άλλη, οι ελαφρά τραυματίες, αλλά με βιώματα που θα τούς ακολουθούν για μια ζωή και θα σημαδεύουν τον ψυχικό τους κόσμο, κάθε φορά που ανεβαίνουν σε αυτοκίνητο, διαταράσσοντας την ψυχολογία τους, ήταν 16.683.

    Αριθμοί που σίγουρα δεν μπορούν να αφήσουν αδιάφορους τους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι βλέπουν στον τελικό, τραγικό απολογισμό, έναν πολύ μεγάλο αριθμό νεκρών για μια σχετικά μικρή σε πληθυσμό χώρα, όπως η δική μας.

    Το ευχάριστο -όσο μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο, όταν μιλάμε για νεκρούς- είναι ότι τα τροχαία ατυχήματα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιδιωτικών ΚΤΕΟ, γνώρισαν μικρή πτώση το 2009 σε σχέση με το 2008: 1550 νεκροί (πτώση 5,6%), 1886 βαριά τραυματίες (πτώση 11,5%) και 16.685 ελαφρά τραυματίες.

    Κύριο μέλημα της Τροχαίας είναι, αυτά τα νούμερα να μηδενιστούν- στο μέτρο του δυνατού- ενώ πολύ σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των ανωτάτων στελεχών του Σώματος παίζουν, πλέον, τα παραπάνω ποσοστά. Έτσι, το "κυνήγι" της Τροχαίας συνεχίζεται με αμείωτο ενδιαφέρον, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο και ο "πέλεκυς" είναι βαρύς για όσους εμπλέκονται ως υπαίτιοι σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

    Στόχος της Τροχαίας είναι να γίνει ακόμη πιο αποτελεσματική η δράση της, ώστε οι ίδιοι οι τροχονόμοι να μην εισπράττουν μόνο τα παράπονα των πολιτών για στημένους ελέγχους, αλλά και τα εύσημα για τα αποτελέσματα της αστυνόμευσης και την μείωση των ατυχημάτων.

    Όπως δείχνουν τα στοιχεία, ελάττωση θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων καταγράφεται στη Σάμο, όπου η μείωση του ποσοστού ήταν 80% (από τους 5 νεκρούς το 2008 στον έναν το 2009), στην Ορεστιάδα, όπου ο "φόρος αίματος" στην άσφαλτο μειώθηκε κατά 61,5% (από 13 νεκρούς το 2008 στους 7 το 2009), στην Αλεξανδρούπολη με ποσοστό 58,3% (από 12 νεκρούς το 2008 σε 5 το 2009), στη Χίο και τη Μαγνησία με ποσοστό 50% (από 8 νεκρούς το 2008 σε 4 το 2009 και από 28 νεκρούς το 2008 σε 14 το 2009 αντίστοιχα) και στην Καστοριά με ποσοστό 44,4% (από 9 νεκρούς σε 5 το 2009).

    Από την άλλη, αύξηση του ποσοστού των νεκρών σε τροχαία δυστυχήματα είχαμε στη Λευκάδα, με αύξηση 600% (από έναν νεκρό το 2008 έφθασαν στους 7 το 2009), στην Ευρυτανία με αύξηση 300% (από έναν νεκρό το 2008 στους 4 το 2009), στη Φωκίδα με 150% (από 6 νεκρούς στους 15 το 2009) και στο Ρέθυμνο 142% (από 7 το 2008 στους 17 το 2009). Στα ίδια επίπεδα έμειναν τα αντίστοιχα, θλιβερά νούμερα στην Καβάλα (32 νεκροί), Κέρκυρα (17 νεκροί), Κυκλάδες (14 νεκροί) και Λέσβος (11 νεκροί). Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα ποσοστά γνώρισαν μικρή πτώση (-6% στην πρωτεύουσα, με 327 νεκρούς από τους 348 το 2008 και -9,8% και στη Θεσσαλονίκη από τους 92 νεκρούς το 2008 στους 83 το 2009).

    Από τους 1.464 συνολικά νεκρούς που είχαμε το 2009, οι 493 ήταν οδηγοί και οι 152 συνοδηγοί. Συγκεκριμένα, σε συγκρούσεις με άλλο ΙΧ αυτοκίνητο, έχασαν τη ζωή τους 214 οδηγοί και 127 συνοδηγοί, με φορτηγό 24 οδηγοί και 5 συνοδηγοί, με μοτοσικλέτα 243 οδηγοί και 18 συνοδηγοί και από άλλες περιπτώσεις 12 οδηγοί και 1 συνοδηγός. Από εκτροπές του οχήματός τους χάθηκαν 445 οδηγοί και 75 συνοδηγοί, από ανατροπή του ΙΧ αυτοκινήτου 25 οδηγοί και 2 συνοδηγοί, από πρόσκρουση 35 οδηγοί και 7 συνοδηγοί, από σύγκρουση με ζώο 4 οδηγοί και από άλλες αιτίες 2 οδηγοί και ένας συνοδηγός.

    Ανάλυση παραβάσεων

    Αναλύοντας τις παραβάσεις που σημειώθηκαν το 2009, αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες είχαν να κάνουν με την υπερβολική ταχύτητα (330.186 παραβιάσεις το 2009 από τις 349.417 το 2008, -5,5%), τις παραβιάσεις των επαγγελματικών οχημάτων (111.072 παραβιάσεις από τα 121.800 το 2008, -8,8%), τη μη χρήση ζώνης (77.274 παραβιάσεις το 2009 από τις 86.353 το 2008, -10,5%) και την παραβίαση ερυθρού σηματοδότη (19.558 παραβιάσεις το 2009 από τα 25.537 το 2008, -23,4%). Συνολικά, σημειώθηκαν 706.683 παραβάσεις το 2009 από 786.054 το 2008, σημειώνοντας πτώση 10,1%.

    «Αν είναι μάστιγα το κάπνισμα, τότε τα τροχαία δυστυχήματα τι είναι;» αναρωτιέται ο πρώην οδηγός αγώνων-εκπαιδευτής ασφαλούς οδήγησης κ. Ιαβέρης (Τάσος Μαρκουίζος). Και συνεχίζει: «Τα τελευταία 50 χρόνια έχουμε 100.000 νεκρούς και περισσότερους από 2.000.000 τραυματίες στο δρόμο. Κανείς δεν ευαισθητοποιείται για να ασχοληθεί σοβαρά και συνειδητά με το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και της παιδείας των οδηγών, ώστε να σταματήσει ο φόρος αίματος στο οδόστρωμα. Η νοοτροπία των Ελλήνων οδηγών είναι αυτή που φταίει κατ' ουσίαν για την εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας. Ακούμε συνεχώς για την έλλειψη υποδομών και την απουσία μέριμνας από πλευράς του κράτους, όμως κανείς δεν κάνει λόγο για την ανοησία του Έλληνα οδηγού, που είναι η ουσιαστική αιτία του προβλήματος».

    ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΕ Είδηση: 35893

    [10] Χωρίς ΜΜΜ την Τρίτη, από τις 11πμ-5μμ. Κανονικά ο προαστιακός

    Δευτερα, 26 04 2010 15:02

    Χωρίς μπλε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και τραμ θα μείνει το Λεκανοπέδιο, την Τρίτη, από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, λόγω της στάσης εργασίας που έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, για να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, κατά των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης, στην πλατεία Κοτζιά. Κανονικά θα λειτουργήσει ο Προαστιακός σιδηρόδρομος.

    Πάντως, το επιβατικό κοινό θα πρέπει να υπολογίσει πως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα αρχίσουν να αποσύρονται τουλάχιστον μια ώρα πριν από τις 11 το πρωί και η πλήρης αποκατάσταση των δρομολογίων αναμένεται τουλάχιστον μια ώρα μετά τις 5 το απόγευμα.

    Χωρίς αστικά λεωφορεία η Θεσσαλονίκη

    Χωρίς αστικά λεωφορεία θα μείνει την Τρίτη το πρωί και το βράδυ η Θεσσαλονίκη, λόγω στάσης εργασίας των εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της πόλης (ΟΑΣΘ) που συμμετέχουν μ' αυτόν τον τρόπο στην κινητοποίηση που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδος.

    Όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΘ, η στάση εργασίας έχει προγραμματιστεί από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35889

    [11] Έντονη αντίδραση Βενιζέλου για λευκή απεργία πιλότων της Π.Α

    Δευτερα, 26 04 2010 14:41

    Με έντονο και σκληρό τρόπο αντέδρασε ο υπουργός Άμυνας από το Λουξεμβούργο όπου βρίσκεται, στην απόφαση των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας να μην πραγματοποιούν από το πρωί εκπαιδευτικές πτήσεις στους ελληνικούς ουρανούς. Ο κ. Βενιζέλος εκφράζει τη βαθιά απογοήτευση του ελληνικού λαού για τη σημερινή μαζική δήλωση δήθεν ψυχολογικής αδυναμίας των ιπταμένων να εκτελέσουν τα πτητικά τους καθήκοντα, διαμαρτυρόμενοι για την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης του πτητικού επιδόματος.

    "Αποθαρρυντικό μήνυμα για τον ελληνικό λαό"

    Και υπογραμμίζει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι, όπως έχει δημόσια δηλώσει κατ' επανάληψη, να αποκαταστήσει την εισοδηματική απώλεια των ιπταμένων χωρίς να κάμπτεται η αρχή της ενιαίας φορολόγησης όλων των εισοδημάτων. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι είναι εξαιρετικά αποθαρρυντικό να στέλνουν κάποιοι στον ελληνικό λαό το μήνυμα ότι Έλληνες αεροπόροι πετούν στους ουρανούς της πατρίδας όχι από αίσθηση καθήκοντος, αλλά για λόγους οικονομικούς.

    Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι αυτές οι μεθοδεύσεις δεν τιμούν το χώμα των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας και επικρίνει το γεγονός ότι ο καθένας καταχράται των μέσων πίεσης που διαθέτει για συντεχνιακούς λόγους. Παράλληλα, αφήνει μια χαραμάδα για παραχώρηση στους πιλότους, λέγοντας ότι εκλαμβάνει το περιστατικό αυτό ως ένα ατυχές και στιγμιαίο σφάλμα εκτίμησης που δεν αντιπροσωπεύει τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Αναφέρει δε, ότι πρωτίστως φταίνε οι λίγοι που παρέσυραν τους πολλούς, αν και αναφέρει ότι οι πολλοί έχουν μερίδιο ευθύνης.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 35887

    [12] Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ « Η Γερμανία έχει κάνει λάθη, γιατί δεν βλέπει ότι υποφέρουν άλλοι από την στρατηγική εξαγωγών της.»

    Δευτερα, 26 04 2010 13:51

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Γιώργο Καπόπουλο.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πήρατε το λόγο εσείς σε αυτό το συνέδριο. Η παρέμβαση σας επηρέασε τους συναδέλφους σας ως προς την τελική τους θέση.»

    Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ: « Έκανα μια έκθεση για αυτό το συνέδριο, κάποιοι σύνεδροι ήθελαν να ενταχθεί ένα άρθρο σε αυτήν την έκθεση να βγουν έξω από την Ευρωζώνη κάποιες χώρες, ενώ ο Βεστερβελε, ο αντικαγκελάριος, ο υπουργός εξωτερικών μαζί με εμένα το πολεμήσουμε αυτό το άρθρο και κερδίσαμε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το κόμμα σας στην προεκλογική του εκστρατεία είχε σαν κεντρικό σύνθημα την μείωση της φορολογίας. Σε ποιο βαθμό ο δανεισμός της Ελλάδας βάζει πρόβλημα στο πρόγραμμα περικοπής των δημοσίων εσόδων του γερμανικού κράτους;»

    Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ: « Δυστυχώς, οι πολιτικοί και του κόμματος μου όλοι αγαπάν τον λαϊκισμό. Ναι μεν το κόμμα μου είναι για χαμηλή φορολογία και μετά λέει κάποιος λαϊκιστής, περιφερειάρχης στη Γερμανία, ο οποίος έχει τώρα τις εκλογές 9 Μαΐου, λέει, γιατί δεν χαμηλώνεις τους φόρους και πληρώνεις λεφτά στους έλληνες; Δεν είναι αλήθεια αυτό, επειδή οι Γερμανία δεν πληρώνει τίποτα. Η Γερμανία αυτό που θα δώσει είναι δάνειο, με το δάνειο αυτό κερδίζει κιόλας, θα κάνει ένα κέρδος και αυτό δυστυχώς δεν το λένε οι πολιτικοί έξω από τα δόντια και ξεκάθαρα στη Γερμανία. Μετά τις 9 Μαΐου, θα δείτε ότι οι ίδιοι πολιτικοί τουλάχιστον δεν θα ανοίξουν το στόμα τους και θα ανέχονται το πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Αυτό είναι σίγουρο και σας το λέω από τώρα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχουν πολλοί προβληματισμοί αν έχει αλλάξει η ευρωπαϊκή στρατηγική της Γερμανίας και έχει βάλει φρένο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση;»

    Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ: « Η Γερμανία δεν έχει βάλει φρένο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Έχει βάλει όμως φρένο σε μια πολιτική, η οποία δεν υπακούει σε κάποιο σύμφωνο, το οποίο υπογράψαμε όλοι μας και προπαντός οι χώρες του Νότου, αλλά όχι μόνο. Η Γερμανία ξεπέρασε τα όρια του δημόσιου ελλείμματος κάποτε το 2003. Σήμερα όμως δεν υπάρχει καμία ανοχή για τέτοιες πράξεις, αλλά η Γερμανία βλέπει όλο και πιο πολύ ότι το μεγάλο έργο του να μεταφέρει το γερμανικό μάρκο στο ευρώ, κινδυνεύει εάν δεν πάρουμε τώρα κάποια μέτρα μόνιμης σταθερότητας. Είχαμε μια μεγάλη οικονομική κρίση στην Ευρώπη, η οποία έδειξε ότι η χώρα που είναι η πιο δυναμική ως προς την βιομηχανία της είναι η Γερμανία. Αυτό σημαίνει ότι όλοι κοιτάζουν την Γερμανία, όλοι περιμένουν από την Γερμανία να τους τραβήξει έξω από την κρίση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει μια κριτική που λέει ότι με τους περιορισμούς που υπάρχουν στους μισθούς και στην εσωτερική ζήτηση δεν λειτουργεί η Γερμανία ως ατμομηχανή, ώστε οι άλλοι οι ευρωπαίοι να κάνουν εξαγωγές προς την Γερμανία.»

    Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ: « Αυτή είναι μια άλλη συζήτηση που αρχίζει τώρα. Η Γερμανία για 5 χρόνια ήταν η πρώτη χώρα του κόσμου ως προς τις εξαγωγές. Δεν μπορεί όμως μια χώρα να το κάνει αυτό για πολλά χρόνια. Με παρακάλεσε η κ. Μέρκελ να συμβάλω σε μια ομάδα εργασίας, η οποία συμβουλεύει και την ελληνική κυβέρνηση το τι μπορεί να κάνει η ελληνική οικονομία να ξεφύγει από την κατανάλωση και να πάει σε μια μεγαλύτερη παραγωγικότητα. Εδώ η Γερμανία έχει κάνει λάθη, γιατί δεν βλέπει ότι υποφέρουν άλλοι από την στρατηγική εξαγωγών της. Γιατί στο Lidl, στο praktiker και σε άλλα μεγάλα μαγαζιά που ήρθαν στην Ελλάδα 80 - 90 % της γκάμας πρέπει να είναι γερμανικά; Ζητάω τουλάχιστον το 50 % της γκάμας να είναι ελληνικά προϊόντα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όλη αυτή η πειθαρχία, η προθυμία των Γερμανών εργαζομένων να δεχτούν τους περιορισμούς έχει ημερομηνία λήξης; Θα είναι μια σταθερά;»

    Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ: « Οι μισθοί στην Γερμανία αυξήθηκαν μόνο 8 %. Αν το συγκρίνετε με την Ελλάδα εκεί αυξήθηκαν 24 %. Εδώ, κέρδισε η Γερμανία με αυτούς τους χαμηλούς μισθούς μια ανταγωνιστικότητα στον ευρωπαϊκό χώρο και ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει προθεσμία για αυτήν την στρατηγική. Υπάρχει όμως μια καινούργια συζήτηση, την οποία προκάλεσε και η ελληνική κρίση ότι οι Γερμανοί δεν μπορούν μόνο να εξάγουν την κρίση προς τα έξω. Πρέπει να υπάρξει και μια εσωτερική κατανάλωση στη Γερμανία. Το δικό μου κόμμα λέει ότι πρέπει να χαμηλώσουμε τους φόρους για να μείνουν πιο πολλά λεφτά στην τσέπη του κάθε πολίτη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όλη αυτή διαμάχη, όλη αυτή η συζήτηση πιστεύετε ότι έχουν τραυματίσει την σχέση των δύο λαών και αν ναι τι πρέπει να γίνει;»

    Γ. ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ: « Υπάρχουν τραύματα και δυστυχώς υπήρχαν και λόγια. Θέλω να αποδείξω ότι οι έλληνες είναι καλοί συνέταιροι στην Ευρώπη. Τέλος τώρα οι διαμάχες και τα λόγια. Είμαστε πάρα πολύ καλοί συνέταιροι. Οι Γερμανοί πληρώσανε πάρα πολλά και στην Ελλάδα μέσω των ευρωπαϊκών ταμείων. Οι έλληνες είναι η καλύτερα ενταγμένη μειονότητα στην Γερμανία. Να ξεχάσουμε και τα καινούργια τραύματα. Δεν θέλω να επαναλαμβάνω λόγια που ειπώθηκαν από μερικούς και στις δυο πλευρές. Πρέπει να ξεχάσουμε τον λαϊκισμό και να είμαστε καλοί δημοκράτες και καλοί ευρωπαίοι.»

    Είδηση: 35884

    [13] Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ « Με τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση η προστασία των αδυνάμων πολιτών θα είναι ακόμα πιο έντονη.»

    Δευτερα, 26 04 2010 13:49

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Από σήμερα ξεκινά ένας μαραθώνιος, ώστε μέσα σε μια βδομάδα να έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τον μηχανισμό και να αρχίσει η εκταμίευση του δανείου πριν από την λήξη των ομολόγων των 9 δις. στις 19 Μαΐου. Θα τα καταφέρουμε με δεδομένη την σκληρή στάση της Γερμανίας που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι και αρνητική;»

    Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Εάν δει κανείς το όλο σκηνικό από μια διαφορετική οπτική δεν υπάρχουν περιθώρια σε κανέναν να αρνηθεί την δράση αυτού του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης και ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία ήταν αυτή που συναποφάσισε μετά από πολύ μεγάλη επεξήγηση προς την γερμανική πλευρά, κυρίως από την χώρα μας στις 25 Μαρτίου να συσταθεί αυτός ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης. Στις 25 Μαρτίου σφραγίστηκε η ύπαρξη ενός μηχανισμού, ο οποίος κάθε άλλο παρά αυτονόητος ήταν πριν. Κανείς δεν μπορεί πλέον να βγει και να πει ότι δεν θα συμμετέχει η Γερμανία σε αυτόν ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι, γιατί γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι μια αναστάτωση οικονομική στην Ελλάδα δεν θα την άντεχε κυρίως κανένα ευρωπαϊκό κράτος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Επομένως, λέτε ότι πρόκειται για σενάρια σκοπιμοτήτων που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση στη Γερμανία.»

    Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Εγώ λέω ότι στο τέλος η Γερμανία θα συμμετέχει σε αυτόν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό και το λέω για να το ενισχύσω ακόμα περισσότερο, γιατί γνωρίζουν και οι Γερμανοί ότι η Ελλάδα έχει πλέον τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε να μπορεί να καταβάλει το χρέος της εφόσον της δοθούν δανεικά από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όσον αφορά το ταμείο λέτε όχι μέτρα το 2010 σήμερα όμως ο κ. Λοβέρδος, ο υπουργός εργασίας, αποκαλύπτει στα βΝέα' ότι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα βρίσκεται και ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα, όπως επίσης και η μείωση του κατώτατου μισθού από τα 780 ευρώ που είναι σήμερα. Επομένως, τι να εικάσουμε; Ότι τα πάντα είναι ανοιχτά πλέον;»

    Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Τα πάντα ήταν ανοιχτά και θα είναι ανοιχτά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Εκείνο, το οποίο έχουμε εμείς να πούμε είναι ότι έχουμε λογικά επιχειρήματα για την μη περικοπή μισθών από τον ιδιωτικό τομέα. Για τον ιδιωτικό τομέα, γνωρίζουμε και γνωρίζουν όλοι ότι οι περικοπές μισθών είναι και περικοπές ασφαλιστικών εισφορών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εξαρτάται από την πορεία του προγράμματος σταθερότητας αν κάτι δεν πάει καλά στην εφαρμογή του, τότε είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων μέσα στο 2010;»

    Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Το μεγάλο στοίχημα για μας είναι να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης, το οποίο είναι υλοποιήσιμο που σημαίνει ότι έχουμε όλες τις δυνατότητες να το πάμε μπροστά, έτσι ώστε να μην χρειαστούμε τίποτα άλλο. Εάν υπάρχουν καθυστερήσεις, εάν υπάρχουν πλημμέλειες στην εφαρμογή αυτού του προγράμματος τότε πολύ πιθανόν να χρειάζεται να αναθεωρήσουμε την πολιτική μας σε συγκεκριμένους τομείς. Αυτό εμείς δεν το σκεφτόμαστε, γιατί ακριβώς έχουμε δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις και απ' ότι φαίνεται η πορεία του προγράμματος πηγαίνει καλά. Από την στιγμή που βλέπουμε ότι η υλοποίηση προχωράει νομίζω ότι δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, κλείνοντας τις ανάγκες δανεισμού θα πρέπει να κοιτάζουμε μπροστά. Πρέπει να αναπτυχθεί η πραγματική οικονομία, να βγούμε από αυτό το κλίμα φόβου και πανικού πολλές φορές που καταβάλει τον έλληνα πολίτη για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε δημιουργικά την ελληνική οικονομία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πόσο θα κρατήσει αυτή η προσπάθεια;»

    Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Αυτό που προγραμματίζουμε είναι μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια της υλοποίησης του προγράμματος να μπορούμε να σταθούμε σαν οικονομία. Είναι θέμα δικής μας εντατικοποίησης της δικής μας δουλειάς, έτσι ώστε να είμαστε ασφαλείς ότι σε 3 χρόνια θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε πολλά ζητήματα της ελληνικής κρίσης.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μας ακούν αυτή τη στιγμή κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι πραγματικά δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα και δεν μπορούν αυτήν την στιγμή να το δουν ως ευκαιρία. Λένε τι ευκαιρία μου λέτε την ώρα που εγώ δεν μπορώ να ανταπεξέλθω στις ανάγκες μου.»

    Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Συμφωνώ και λέω ότι την κρίση συνήθως την πληρώνουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν έφταιγαν σε τίποτα και με τις πολιτικές που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση η προστασία των αδυνάμων πολιτών θα είναι ακόμα πιο έντονη. Εμείς εγγυόμαστε σαν κυβέρνηση, σαν πολιτεία ότι η οικονομία μας θα σταθεί και θα σταθεί με τον καλύτερο τρόπο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτές οι αλλαγές που λέμε, οι ανατροπές που ανεπαίσθητα θα επέλθουν στην ζωή μας θα φέρουν και αντιδράσεις και ενδεχομένως και πολιτικό κόστος. Θα προχωρήσετε; Δεν θα το σκεφτείτε καθόλου αυτό το πολιτικό κόστος;»

    Γ. ΠΕΤΑΛΩΤΗΣ: « Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και σε εσωτερικές συζητήσεις που έγιναν, έχει πει πάρα πολλές φορές θα κάνουμε την δουλειά μας και δεν εργαζόμαστε για τις επόμενες εκλογές.»

    Είδηση: 35883

    [14] Χιλή: Κατασκευάζεται το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο στον κόσμο

    Δευτερα, 26 04 2010 19:31

    Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου αξίας άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ θα κατασκευαστεί στην έρημο της νότιας Χιλής, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Νότιο Παρατηρητήριο (ESO).

    Με μήκος 42 μέτρα το Ευρωπαϊκό Εξαιρετικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT) θα αναζητήσει στο διάστημα την ύπαρξη εξωπλανητών ή πλανητών γύρω από τα αστέρια. Επιπλέον, θα προσπαθήσει να διαλευκάνει το μυστήριο της σκοτεινής ύλης και της σκοτεινής ενέργειας.

    Το τηλεσκόπιο θα κατασκευαστεί στα 3.060 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας σε ένα βουνό της πλούσιας σε ορυκτά ερήμου Ατακάμα στη νότια Χιλή, η οποία προτιμάται από τους ειδικούς καθώς εκεί επικρατούν χαμηλά επίπεδα εξάτμισης του νερού και καθαρός ουρανός κατά τη διάρκεια της νύχτας.

    Πέντε χώρες--η Ισπανία, το Μαρόκο, η Νότια Αφρική, η Αργεντινή και η Χιλή-- βρίσκονταν ανάμεσα στις υποψήφιες χώρες για να φιλοξενήσουν το τηλεσκόπιο.

    "Το μέγεθος θα μας επιτρέψει βασικά να δούμε πλανήτες που μοιάζουν με τη Γη", δήλωσε ο Λαρς Λίντμπεργκ Κρίστενσεν, επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης του Παρατηρητήριου που εδρεύει στο Γκάρτσινγκ της Γερμανίας.

    "Θα είναι δυνατό να εξετάσουμε θεμελιώδη φυσικά ζητήματα σε έναν βαθμό που δεν ήταν προηγουμένως ποτέ δυνατό. Θα εξετάσουμε μαύρες τρύπες, γαλαξίες, σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια τα οποία είναι δύο τελείως άγνωστα τμήματα του σύμπαντος", πρόσθεσε ο κ. Κρίστενσεν.

    Το τηλεσκόπιο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2018, μετά από επτά χρόνια εργασιών. Είδηση: 35901

    [15] ΚΚΕ: Προτάσεις διεξόδου από την κρίση

    Δευτερα, 26 04 2010 11:43

    Συνέντευξη Τύπου με στόχο την παρουσίαση των προτάσεων του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση, παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας, η γενική γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Όπως τόνισε μεταξύ άλλων: "Το ΚΚΕ πάντα αποκάλυπτε, αλλά ιδιαίτερα μετά το 1991, την απάτη περί αέναης ανάπτυξης του καπιταλισμού, ανταγωνιστικότητας και παραγωγικότητας με δήθεν κοινό όφελος για εργάτες και καπιταλιστές. Μίλησε για το αναπόφευκτο της οικονομικής κρίσης για όλες τις καπιταλιστικές οικονομίες. Πρόβλεψε την κρίση, το αναπόφευκτο μιας βαθιάς και απότομης όξυνσης όλων των κοινωνικών αντιθέσεων και των ενδοϊμπεριαλιστικών.

    Οι απολογητές του καπιταλιστικού συστήματος, ανάμεσά τους και οι αυτοαποκαλούμενοι υπερασπιστές του παλαιού ΠΑΣΟΚ, ή ανανεωτές ανάγοντας την αιτία της οικονομικής κρίσης στη μορφή διαχείρισης, αναιρούν ή συγκαλύπτουν το έδαφος στο οποίο εκδηλώνεται, δηλαδή τον ίδιο τον καπιταλισμό.

    Οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν να επιταχυνθούν οι διεργασίες στην κοινωνικοπολιτική συνείδηση και κυρίως να εκφραστούν με οργάνωση και σχεδιασμένη πάλη με προοπτική, μας ενδιαφέρει η ζωή του λαού της εργατικής και λαϊκής οικογένειας και όχι κερδοφορία των καπιταλιστών.

    Δική μας στρατηγική είναι να εμποδιστούν όσο γίνεται στις σημερινές συνθήκες τα βάρβαρα μέτρα, να μη νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του λαού, να διαχωρίσουν οι εργαζόμενοι τις ευθύνες της από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και της πολιτικής τους, να γίνει ανασύνταξη του κινήματος και να ξεκινήσει η πορεία αντεπίθεσης για ανατροπή του σημερινού συσχετισμού δύναμης, για λαϊκή εξουσία. Δεν είμαστε αδιάφοροι και ουδέτεροι παρατηρητές, αλλά από την στιγμή που ο πολιτικός συσχετισμός δεν επιτρέπει να έχουμε αποτελεσματική παρέμβαση υπέρ του λαού, δίνουμε την βάση στο κίνημα, έξω από την βουλή".

    Πανελλαδική κινητοποίηση

    Προαναγγέλοντας πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Μαΐου, η κ. Παπαρήγα συμπλήρωσε: "Η εκτίμηση περί επικείμενης καταστροφής είχε το στοιχείο της υπερβολής και του εκβιασμού του λαού.

    Εμείς από την πρώτη στιγμή γνωρίζαμε και υπογραμμίσαμε ότι θα γίνει η προσχώρηση στο μηχανισμό, θα βρει η κυβέρνηση κεφάλαια για δανεισμό γιατί καμιά αστική δηλαδή αντιλαϊκή κυβέρνηση δεν θα αφήσει την αστική τάξη, τους επιχειρηματίες της χώρας της χωρίς στήριξη. Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να διαμορφώσει το κατάλληλο πλαίσιο εκβιασμού, την κατάλληλη ατμόσφαιρα για να δεχθεί ο πανικοβλημένος λαός μέτρα που έχουν αποφασισθεί εδώ και 20χρόνια.

    Βεβαίως η ανησυχία της κυβέρνησης για τους όρους δανεισμού πατούσε σε μια πραγματικότητα αντιθέσεων και ανταγωνισμών που δεν έχουν σχέση με το λαό. Η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα καθώς το μεγάλο χρέος της αξιοποιήθηκε από τις ανταγωνίστριες καπιταλιστικές χώρες μέσα στην ΕΕ αλλά και ανάμεσα στις ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα. Η Ελλάδα συγκέντρωσε την προσοχή , λόγω της θέσης της και της διασύνδεσής της με το ανατολικό τμήμα της ΕΕ, την Ευρασία, ακόμα και την Άπω Ασία. Η Ελλάδα έγινε ο αδύνατος κρίκος για την ευρωζώνη και τα συμφέροντα του ευρωπαϊκού κεφαλαίου αλλά και ευρύτερα, γιατί μέσω της Ελλάδας οι ανταγωνιζόμενες χώρες με αιχμή του δόρατος τις μεγάλες επιχειρήσεις τους μπορούν να διασυνδεθούν με την χερσαία δυτική Ευρώπη".

    Η πρόταση του ΚΚΕ

    To KKE τονίζει μεταξύ άλλων, πως υποστηρίζει με στοιχεία και αποδείξεις:

    ότι η Ελλάδα παρά τις σοβαρά έως και καταστροφικά πλήγματα που έχε δεχθεί σε ορισμένους τομείς, εκ αιτίας της κυριαρχίας του κεφαλαίου, του μονοπωλιακού ανταγωνισμού, έχει τις προϋποθέσεις να διαμορφώσει και να αναπτύξει μια όσο γίνεται αυτοδύναμη λαϊκή οικονομία.

    Οι αρνητικές εξελίξεις της τελευταίας 20ετίας σε ορισμένους κλάδους βιομηχανικής παραγωγής, στην αγροτική οικονομία, μπορούν να αντιμετωπισθούν σε διαφορετικές πολιτικοοικονομικές και κοινωνικές συνθήκες. Δεν είναι αργά.

    Η Ελλάδα διαθέτει ικανοποιητικό επίπεδο συγκέντρωσης της παραγωγής των μέσων παραγωγής, του εμπορικού δικτύου και ένα ορισμένο επίπεδο ανάπτυξης της σύγχρονης τεχνολογίας. Διαθέτει έμπειρο πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, με βελτιωμένο μορφωτικό επίπεδο και εξειδίκευση σε σύγκριση με το παρελθόν, πολυάριθμο επιστημονικό δυναμικό.

    Διαθέτει αξιόλογες φυσικές πλουτοπαραγωγικές πηγές , σημαντικά αποθέματα ορυκτού πλούτου, που είναι πλεονέκτημα για την παραγωγή βιομηχανικών και καταναλωτικών προϊόντων.

    Έχει το μεγάλο πλεονέκτημα, να μπορεί να εξασφαλίζει επάρκεια στα είδη διατροφής για τις λαϊκές απαιτήσεις αλλά και το εξωτερικό εμπόριο. Διαθέτει ικανότητες για παραγωγή σύγχρονων προϊόντων, μηχανών , εργαλείων και συσκευών.

    Για να υπάρξει λαϊκή οικονομία για όλους απαιτείται επίλυση του προβλήματος της ιδιοκτησίας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος.

    Η επιλογή είναι μία : Η αλλαγή των ξεπερασμένων ιστορικά κοινωνικών σχέσεων ιδιοκτησίας που καθορίζουν και το πολιτικό σύστημα , αφορούν στα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής στους παρακάτω τομείς:

    Ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, ορυκτός πλούτος, ορυχεία, βιομηχανίες, ύδρευση, μεταφορές.

    Κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, του συστήματος συγκέντρωσης, διοχέτευσης και διαχείρισης υλικών πόρων. Του εξωτερικού εμπορίου, του συγκεντρωμένο δικτύου του εσωτερικού εμπορίου. Του τομέα της λαϊκής στέγης. Της έρευνας και της δημοκρατικής πληροφόρησης του λαού.

    Απαιτείται αποκλειστικά δημόσιο, ενιαίο και δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης, υγείας, πρόνοιας, ασφάλισης

    Το δημόσιο χρέος η λαϊκή εξουσία θα το επανεξετάσει με κριτήριο το λαϊκό συμφέρον.

    Από τα πρώτα της βήματα η λαϊκή εξουσία θα έχει να αντιμετωπίσει την οργανωμένη εσωτερική και διεθνή αντίδραση. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ , οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ δεν αφήνουν περιθώρια ελιγμών στα κράτη μέλη. Η επίλυση αυτού του προβλήματος με αποδέσμευση, είναι αναπόφευκτη με στόχο την αυτοδύναμη φιλολαϊκή ανάπτυξη και την συνεργασία που ωφελεί το λαό.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 35877


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 26 April 2010 - 16:55:38 UTC