Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Φρένο στις διαβουλεύσεις για τη μεταρρύθμιση της Wall Street
  • [03] Η σοκολάτα ρίχνει τη διάθεση
  • [04] Σηκώνουν χειρόφρενο τα μέσα μεταφοράς
  • [05] Απέλαση του Νοριέγκα στη Γαλλία
  • [06] Αντίθετοι στη βοήθεια προς την Ελλάδα το 57% των Γερμανών
  • [07] Μπαράζ ληστειών στην Αττική
  • [08] Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ « Πρέπει να βάλουμε την Ελλάδα πάνω από όλα. Εδώ, δεν υπάρχει ούτε ΝΔ ούτε ΠΑΣΟΚ.»
  • [09] Επαναθεμελίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με Καλλικράτη

    [01] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Τριτη, 27 04 2010 09:14

    Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Η συνεδρίαση, συγκαλείται με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πραγματοποιείται "επειδή θέλουμε διάλογο, όχι απλώς για να ακούσει και να χειροκροτήσει η ΚΟ, αλλά για να συζητήσει πάνω στο ζήτημα του δανεισμού".

    Δηλώσεις κυβερνητικού εκπροσώπου

    Ο Γιώργος Πεταλωτής, υπογράμμισε ότι όλα τα στελέχη του κόμματος αλλά και η μεγαλύτερη μερίδα του λαού "ευθαρσώς" προκρίνουν τη διαδικασία που προωθείται από την κυβέρνηση καθώς δεν υπάρχει άλλη λύση από αυτήν που ακολουθείται.

    Συμπλήρωσε μάλιστα ότι επειδή τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ποιος ευθύνεται θα εκφραστούν και με τον ανάλογο τρόπο που ορίζουν το Σύνταγμα και οι νόμοι.

    Διευκρίνισε ότι δεν τίθεται ζήτημα ανασχηματισμού καθώς όπως εξήγησε "όταν έχουμε αν κάνουμε με μία τόσο σημαντική κατάσταση, είναι αυτονόητο ότι κανείς δεν περισσεύει ενώ "κανείς δεν μπορεί να αλλάζει τη σύνθεση της κυβέρνησης όταν όλα τα υπουργεία εργάζονται τόσο σκληρά".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Μέτρα σε βάθος τριετίας ζήτησε η Μέρκελ Επιταχύνονται οι διαβουλεύσεις

    Είδηση: 35909

    [02] Φρένο στις διαβουλεύσεις για τη μεταρρύθμιση της Wall Street

    Τριτη, 27 04 2010 08:58

    Βαθύτατα απογοητευμένος δήλωσε τη Δευτέρα ο Αμερικανός πρόεδρος από τη μαζική απόρριψη από τους Ρεπουμπλικανούς των εναρκτήριων διαβουλεύσεων για το νέο νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση των ρυθμιστικών ελέγχων σε τράπεζες και κεφαλαιαγορές, εμποδίζοντας τη συζήτησή του στην ολομέλεια του σώματος. Μολονότι οι Ρεπουμπλικανοί αναγνωρίζουν την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις, αντιτίθενται στο νομοσχέδιο των Δημοκρατικών, το οποίο θεωρούν ότι επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναμειγνύεται υπερβολικά στα της αγοράς. Αύριο, ο Μπαράκ Ομπάμα θα μιλήσει από το Ιλινόι για τις μεταρρυθμίσεις των ρυθμιστικών κανόνων της οικονομίας.

    "Συνομιλίες πίσω από κλειστές πόρτες"

    "Είμαι βαθύτατα απογοητευμένος που οι Ρεπουμπλικανοί ψήφισαν μαζικά κατά της έναρξης των διαβουλεύσεων για τη μεταρρύθμιση στη Wall Street. Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να το επιτρέψουν αυτό" Μπαράκ Ομπάμα

    Για κωλυσιεργία στις διαβουλεύσεις κατηγόρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ορισμένους Ρεπουμπλικανούς, προκειμένου "να συνεχισθούν οι συνομιλίες πίσω από κλειστές πόρτες, όπου οι λομπίστες της οικονομικής βιομηχανίας δύνανται να αδυνατίσουν την μεταρρύθμιση, ή ακόμη και να την εξοντώσουν".

    Ο Ομπάμα ενθάρρυνε τη Γερουσία "να ξαναπιάσει δουλειά και να θέσει το συμφέρον της χώρας πάνω από αυτό των κομμάτων".

    Οι Ρεπουμπλικανοί στην αμερικανική Γερουσία εξασφάλισαν επαρκείς ψήφους για να σταματήσουν τη συζήτηση στο Σώμα γύρω από το νομοσχέδιο για την μεταρρύθμιση της Wall Street, καταφέροντας ένα προσωρινό πλήγμα στη δημοκρατική πτέρυγα και την κυβέρνηση Ομπάμα.

    Έτσι, οι διαπραγματευτές του νομοσχεδίου θα πρέπει να ξανακαθίσουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων προκειμένου να συνθέσουν ένα συναινετικό διακομματικό κείμενο, με το τροποποιημένο νομοσχέδιο να επιστρέφει σύντομα στη Γερουσία για διαβούλευση.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος και οι Δημοκρατικοί επιθυμούν να επιβάλλουν αυστηρότερους κανόνες ελέγχου σε τράπεζες και κεφαλαιαγορές, προκειμένου να αποφευχθεί η χρηματοοικονομική κρίση του 2008-09, η οποία βύθισε την οικονομία σε μεγάλη ύφεση.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: CNN: Senate delayed on Wall Street reform BBC: US Republicans block debate of finance rules reform

    Είδηση: 35908

    [03] Η σοκολάτα ρίχνει τη διάθεση

    Τριτη, 27 04 2010 10:13

    Υγεια

    Μέχρι χθες γνωρίζαμε ότι η σοκολάτα είναι ισχυρό τονωτικό και η κατανάλωση της μας προσφέρει ευεξία και ψυχική ανάταση. Το δεδομένο όμως αυτό, ανατρέπουν μέσα από έρευνα τους Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζοντας ότι όσο περισσότερη σοκολάτα καταναλώνει κανείς τόσο περισσότερο πέφτει η διάθεση του. Μάλιστα, συνδέουν την κατανάλωσή της με την κατάθλιψη.

    Συνδέεται με την κατάθλιψη

    Πιο συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι εκείνοι που καταναλώνουν μία σοκολάτα την εβδομάδα είναι πιο κατηφείς σε σχέση με αυτούς που την επιλέγουν σπανιότερα.

    Πολλοί πιστεύουν ότι η σοκολάτα έχει τη δύναμη να μας ανεβάζει τη διάθεση, ωστόσο οι Αμερικανοί ερευνητές θεωρούν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι αληθές αλλά μέχρι στιγμής στερείται επιστημονικής απόδειξης.

    Εκείνο για το οποίο είναι βέβαιοι είναι ότι "δεν μπορούν να αποκλείσουν το γεγονός ότι η σοκολάτα μπορεί να είναι μάλλον η αιτία κατάθλιψης και όχι η θεραπεία της".

    Στην έρευνα τους, όσοι κατανάλωναν περισσότερες από έξι σοκολάτες το μήνα, είχαν τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι κανείς από αυτούς που πήραν μέρος στην έρευνα, δεν έκανε αγωγή με αντικαταθλιπτικά και δεν είχε διαγνωσθεί ως καταθλιπτικός.

    Οι ερευνητές θεωρούν ότι όπως ακριβώς συμβαίνει και με το αλκοόλ, η κατανάλωση της σοκολάτες βραχυπρόθεσμα μπορεί να ανεβάσει τη διάθεση μας μακροπρόθεσμα όμως έχει ανεπιθύμητα αποτελέσματα.

    Η έρευνα των Αμερικανών επιστημόνων από το πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Αrchives of Internal Medicine.

    Πηγή: BBC

    Σχετικοί σύνδεσμοι: Αrchives of Internal Medicine, University of California-San Diego

    Σχετικές ειδήσεις: Study finds higher chocolate consumption linked to depression

    Είδηση: 35912

    [04] Σηκώνουν χειρόφρενο τα μέσα μεταφοράς

    Τριτη, 27 04 2010 09:41

    Στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα και συλλαλητήριο έχουν εξαγγείλει για σήμερα Τετάρτη στην Αθήνα οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία, τα τρόλεϊ, το μετρό και τον ηλεκτρικό, οι οποίοι αντιδρούν στα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης. Στη Θεσσαλονίκη η στάση ξεκίνησε με την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και θα επαναληφθεί από τις 9 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Κανονικά θα λειτουργήσει ο προαστικός.

    Εξάλλου το πρωί με τη λήξη της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας κατά της άρσης του καμποτάζ, απέπλευσε από τον Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο «Ζενίθ», οι 750 επιβάτες του οποίου είχαν εμποδιστεί από απεργούς να επιβιβαστούν και διανυκτέρευσαν σε ξενοδοχεία.

    Στο μεταξύ, με λευκή απεργία αντέδρασαν -για πρώτη φορά- οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας, στις περικοπές αποδοχών και στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων. Έντονα αντέδρασε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος χαρακτήρισε εξαιρετικά αποθαρρυντικό το να στέλνουν κάποιοι στον ελληνικό λαό το μήνυμα ότι Έλληνες αεροπόροι πετούν στους ουρανούς της πατρίδας, όχι από αίσθηση καθήκοντος αλλά για λόγους οικονομικούς.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Στάση εργασίας στα μέσα μαζικής μεταφοράς την Τρίτη

    Είδηση: 35910

    [05] Απέλαση του Νοριέγκα στη Γαλλία

    Τριτη, 27 04 2010 09:55

    Στη Γαλλία βρίσκεται ο πρώην δικτάτορας του Παναμά Μανουέλ Νοριέγκα μετά την απέλασή του από τις ΗΠΑ, όπου θα δικαστεί για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο Νοριέγκα καταδικάστηκε ερήμην το 1999 σε 10ετή κάθειρξη και πρόστιμο 11,2 εκατ. ευρώ για διάφορες κατηγορίες, όμως η γαλλική δικαιοσύνη θέλει να τον δικάσει εκ νέου, με άλλο κατηγορητήριο. Η κυβέρνηση του Παναμά σέβεται την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών, ζητά ωστόσο τον επαναπατρισμό του ώστε να δικαστεί και από παναμέζικα δικαστήρια. Ο Γάλλος συνήγορός του, πάντως, θεωρεί ότι ο πελάτης του δεν γίνεται να δικαστεί από τη γαλλική δικαιοσύνη, αφενός επειδή τα αδικήματα έχουν παραγραφεί (ανάγονται στη δεκαετία του 1980) και αφετέρου επειδή ο ίδιος έχει ασυλία, ως πρώην αρχηγός κράτους.

    "Αποτέλεσμα μυστικής συμφωνίας"

    "Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλαβε την απόφαση να τον στείλει στη Γαλλία και σεβόμαστε αυτήν την απόφαση" δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Παναμά, Χουάν Κάρλος Βαρέλα.

    "Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα επιμείνουμε, διά της νομικής και διπλωματικής οδού, να επιστρέψει ο Νοριέγα στη χώρα του για να αντιμετωπίσει τις τρεις κατηγορίες που του αποδίδονται από τη δικαιοσύνη του Παναμά" πρόσθεσε.

    Η έκδοση του πρώην δικτάτορα είναι αποτέλεσμα μυστικής συμφωνίας ανάμεσα στις κυβερνήσεις του Παναμά, των ΗΠΑ και της Γαλλίας ώστε να μην επιστρέψει στην πατρίδα του, δήλωσε από την πλευρά του ο συνήγορος του Νοριέγκα.

    Οι δύο τελευταίοι πρόεδροι της χώρας "προτιμούν να οδηγηθεί ο Νοριέγκα στη Γαλλία και να παραμείνει μακριά από τη χώρα, φοβούμενοι ότι θα μπορούσε να διαταράξει την ηρεμία του Παναμά" πρόσθεσε ο Χούλιο Μπέριος, επισημαίνοντας ότι "πιστεύουν πως ο Νοριέγκα θα πεθάνει σε γαλλικό έδαφος και έτσι θα διευθετηθεί η υπόθεση" επισήμανε ο Μπέριος.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση να εκδοθεί ο Νοριέγκα παραβιάζει διμερή συμφωνία έκδοσης του 1904 ανάμεσα στον Παναμά και τις ΗΠΑ και ανάλογη συμφωνία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και στο Παρίσι του 1908.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: CNN: Ex-Panamanian dictator Manuel Noriega extradited to France

    Είδηση: 35911

    [06] Αντίθετοι στη βοήθεια προς την Ελλάδα το 57% των Γερμανών

    Τριτη, 27 04 2010 11:04

    "Κακή απόφαση" θεωρεί το 57% των Γερμανών πολιτών την παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη στο Βερολίνο, ενώ μόλις το 33% δηλώνουν θετικοί στην παροχή οικονομικής στήριξης. Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού France 24 και του γερμανικού ομίλου WELT.

    Τα πλήρη αποτελέσματα της έρευνας αναμένεται να μεταδοθούν σήμερα το απόγευμα από το κανάλι France 24 στο πλαίσιο ειδικής εκπομπής αφιερωμένης στη Γερμανία, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε στο Μουσείο Γερμανικής Ιστορίας του Βερολίνου.

    "Γιατί να πληρώσουμε εμείς τις συντάξεις χλιδής των Ελλήνων;" αναρωτιέται σήμερα στο πρωτοσέλιδό της η γερμανική εφημερίδα Bild, η οποία θεωρεί ότι μία επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή "θα ήταν ότι καλύτερο για το δικό μας ευρώ".

    Αντιπαραθέτοντας συγκριτικά στοιχεία προκειμένου να υποστηρίξει την άποψή της, η εφημερίδα με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη Γερμανία αναφέρει ότι "πολλοί Γερμανοί μόνο να ονειρεύονται μπορούν ένα σύστημα συνταξιοδότησης σαν το ελληνικό".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Μέτρα σε βάθος τριετίας ζήτησε η Μέρκελ

    Είδηση: 35915

    [07] Μπαράζ ληστειών στην Αττική

    Τριτη, 27 04 2010 11:38

    Σειρά ληστειών πραγματοποιήθηκε το τελευταίο 24ωρο στην Αττική ενώ νωρίτερα το πρωί ένοπλη ληστεία σημειώθηκε και σε τράπεζα στις Λιβανάτες. Δυο ένοπλοι δράστες εισέβαλαν σε υποκατάστημα της ΑΤΕ και με την απειλή όπλων αφαίρεσαν περίπου 20.000 Ευρώ από τα ταμεία. Οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν και η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη τους.

    Επιθέσεις και σε οδηγούς μοτοσικλέτας

    Σειρά ληστειών σημειώθηκαν, νωρίτερα και στην Αττική.

    Λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα, πέντε άγνωστοι επιτέθηκαν σε αλλοδαπό οδηγό μοτοσικλέτας στον Άγιο Παντελεήμονα και αφού τον χτύπησαν, του άρπαξαν μία τσάντα που περιείχε 7000 Ευρώ.

    Ο τραυματίας διακομίστηκε στο ΚΑΤ όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

    Λίγες ώρες νωρίτερα, στις 21.28 το βράδυ, δυο άγνωστοι με την απειλή πιστολιού άρπαξαν 550 Ευρώ από πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στην Καλλιθέα.

    Διανομέα φαγητού, ακινητοποίησαν το βράδυ της Δευτέρας και τρεις άγνωστοι στο Μενίδι, αποσπώντας του 200 Ευρώ.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 35917

    [08] Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ « Πρέπει να βάλουμε την Ελλάδα πάνω από όλα. Εδώ, δεν υπάρχει ούτε ΝΔ ούτε ΠΑΣΟΚ.»

    Τριτη, 27 04 2010 11:37

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό σημαίνει λιτότητα, ή σημαίνει απλοχεριά;»

    Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Η κατάσταση γενικότερα δεν είναι ευχάριστη και το θέμα είναι μην γίνει ακόμα πιο δυσάρεστη απ' ότι είναι τώρα. Πρέπει να βάλουμε την Ελλάδα πάνω από όλα. Εδώ, δεν υπάρχει ούτε ΝΔ ούτε ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει ο τόπος μας και πρέπει να δούμε πως θα συνεργαστούμε, πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει μπροστά, χωρίς να δειλιάσει και να φοβηθεί δύσκολες αποφάσεις και εμείς από την δική μας πλευρά πως θα συμπεριφερθούμε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο ακριβώς για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Το πράγμα πάει χειρότερα, άρα πρέπει να δούμε πως θα μπει ένα φρένο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι αποφάσεις πρέπει να πάρει;»

    Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Έπρεπε να προχωρήσουμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, πιο ευρωπαϊκά όταν ήμασταν κυβέρνηση, αλλά και τούτη εδώ η κυβέρνηση, πέραν του ότι έδωσε υποσχέσεις που φαινόταν ότι ήταν πλήρως ανεδαφικές, στην συνέχεια για να προσγειωθεί στην πραγματικότητα έκανε ένα εξάμηνο. Να αποφασίσουμε ένα μείγμα πολιτικής, το οποίο να πείσει τις αγορές, διότι εάν δεν πειστούν οι αγορές δυστυχώς θα έρθουν ακόμα χειρότερες καταστάσεις. Έχουμε αυτήν την ώρα το θέμα του καμποτάζ. Πρέπει να περάσει προς τα έξω η εικόνα πως η χώρα είναι αποφασισμένη να κάνει αυτό το βήμα της απελευθέρωσης σε αυτό υπάρχει και η συμφωνία της ΝΔ. Υπάρχει μια σειρά από νομοσχέδια, τα οποία θα δείξουν ότι κινούμαστε στην κατεύθυνση της ανάπτυξης. Πρέπει να προχωρήσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται. Υπάρχει ένα άλλο μέτωπο του ΟΣΕ. Εκεί, εμείς είχαμε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης. Το είχα παρουσιάσει εγώ από το 2008. Είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Η κυβέρνηση το ανέστειλε και τώρα, είδα με σχετική ικανοποίηση αν ισχύουν οι διαρροές ότι ουσιαστικά επανέρχεται.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτό που ακούμε εμείς για τον ΟΣΕ είναι ότι ουσιαστικά θα μπουν και ιδιώτες.»

    Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Δεν θα μπουν εύκολα ιδιώτες στον ΟΣΕ, γιατί η κατάσταση είναι τόσο τραγική που δεν είναι εύκολο να μπουν. Μην φανταζόσαστε ότι αυτό που έγινε στην Εμπορική Τράπεζα που ιδιωτικοποιήθηκε μπορεί να γίνει στον ΟΣΕ. Το χρέος είναι δυσθεόρατο και μόνο ένας τρελός θα τον αγόραζε.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με τις συγχωνεύσεις συμφωνείτε;»

    Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Προφανώς, πρέπει να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχουμε και άλλα μέτωπα. Είναι το μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Εμείς είχαμε σε εξέλιξη 4. Ανεστάλησαν και οι 4 από την κυβέρνηση. Όλοι εμείς πρέπει να στηρίξουμε. Βεβαίως, δεν θα δώσουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Είμαστε για να συμβάλουμε με τις θέσεις μας στο δημόσιο διάλογο, αλλά προφανώς, αυτήν την ώρα έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε την Ελλάδα και θα στηρίξουμε την Ελλάδα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί δεν συνεργαζόσαστε σε κυβερνητικό σχήμα, έτσι όπως τα λέτε;»

    Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ: « Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Υπάρχει η κυβέρνηση, η οποία έχει νωπή λαϊκή εντολή. Το θέμα είναι να κάνει η ίδια την δουλειά της.»

    Είδηση: 35916

    [09] Επαναθεμελίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με Καλλικράτη

    Τριτη, 27 04 2010 11:36

    Το νομοσχέδιο για τον "Καλλικράτη" που θα περιλαμβάνει και τον χάρτη των νέων δήμων και περιφερειών θα συζητηθεί αύριο Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο. Μιλώντας τη Δευτέρα στην εκπομπή της ΝΕΤ "Προσκήνιο" και στον Γιάννη Πολίτη, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης έκανε λόγο για επαναθεμελίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη δημιουργία ισχυρών και βιώσιμων δήμων, η λειτουργία των οποίων θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους πολίτες.

    Συγχωνεύσεις και αυστηρός έλεγχος

    Λιγότερους από 370 δήμους περιλαμβάνει ο χάρτης του Καλλικράτη, που αναμένεται να πάρει αύριο το "πράσινο φως" από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ο "Καλλικράτης" εκτός από τις συνενώσεις των δήμων, θα επιφέρει συγχωνεύσεις χιλιάδων νομικών προσώπων και δημοτικών επιχειρήσεων.

    Οι 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα θα μειωθούν στις 2.000.

    Κατά 50% μειώνεται το αιρετό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης.

    Από τις 50.000 θέσεις δημάρχων, νομαρχών, δημοτικών και νομαρχιακών συμβούλων, από τις οποίες το 80% είναι αμειβόμενες, θα μείνουν 25.000.

    Η εξοικονόμηση υπολογίζεται να ξεπεράσει το 1 δισ. 800 εκατ. Ευρώ.

    Έσοδα και δαπάνες των δήμων θα υπόκεινται σε αυστηρό προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο, ενώ προβλέπεται ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης για τους υπερχρεωμένους δήμους.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 35918


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 April 2010 - 8:54:55 UTC