Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εργασιακό νομοσχέδιο: Υψηλοί τόνοι στη Βουλή
  • [02] Πρεμιέρα για τον Καλλικράτη
  • [03] Χ. Κλίντον: Καμία πρόοδος από τη σύνοδο Ιράν- ΙΑΕΑ
  • [04] Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου
  • [05] Κόντρα για τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων

    [01] Εργασιακό νομοσχέδιο: Υψηλοί τόνοι στη Βουλή

    Τριτη, 27 04 2010 21:16

    Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις. Με τη δήλωση ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο και πως ο αγώνας κρίνεται αλλού, η Αλέκα Παπαρήγα και οι βουλευτές του κόμματος, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση δίνει τη μάχη για να αντιμετωπιστεί η κρίση και πρόσθεσε ότι η ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα αν συνδυαστεί με την πιστή εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας, με μια πολύ λελογισμένη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και με ένα ισχυρό πρόγραμμα ανάπτυξης.

    Ταυτόχρονα κατατέθηκε τροποποίηση, σύμφωνα με την οποία, οι συνταγές φαρμάκων άνω των 150 ευρώ θα εκτελούνται από τα φαρμακεία μόνο εφόσον είναι θεωρημένες από αρμόδιο όργανο του ασφαλιστικού φορέα.

    Οι εισηγητές των κομμάτων

    Χρήστος Πρωτόπαππας, ΠΑΣΟΚ: "Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεν προχωρεί σε ριζικές τροποποιήσεις αλλά φέρνει μια νέα αντίληψη, για το συνδυασμό της υπάρχουσας ευελιξίας και της ασφάλειας για τον εργαζόμενο. Σήμερα είναι ιδιαίτερα αρνητική η κατάσταση στην αγορά. έχουν δίκιο όσοι μιλούν για εργασιακή ζούγκλα. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αλλάξει. Πιστεύουμε στην πολιτική της πλήρους απασχόλησης. Δε μπορεί να γίνει όμως με επιστροφή στο χθες με απόλυτες λογικές που οδηγούν στην αναπαραγωγή των ευελιξιών με παράνομο τρόπο".

    Γ. Κοντογιάννης, ΝΔ: "η προσφυγή στον ευρωπαϊκό μηχανισμό και το ΔΝΤ, θέτει σε άλλη βάση τη συζήτηση αυτού του νομοσχεδίου, η τρόικα έχει θέσει στο τραπέζι όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Το Πρόγραμμα Σταθερότητας δεν είναι σταθερό, αφού οδεύει προς νέα αναθεώρηση και το νομοσχέδιο αυτό φαντάζει σαν κακόγουστη φάρσα σε βάρος των εργαζομένων και της κοινωνίας, η οποία διαπιστώνει ότι το ΠΑΣΟΚ επιβάλει το τέλος των εγγυήσεων ασφάλειας των εργαζομένων".

    Σοφία Καλαντίδου, ΚΚΕ: "το νομοσχέδιο έπρεπε να τιτλοφορείται ευέλικτοι εργαζόμενοι για την ασφάλεια της κερδοφορίας. Η κυβέρνηση με πρόσχημα την κρίση και μπαμπούλα ΔΝΤ - ΕΚΤ δίνει σήμερα τη χαριστική βολή στην πλήρη και σταθερή εργασία, τελειώνει μια βρώμικη δουλειά που ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν. Είναι μια πολιτική που αναγκάζει τον εργαζόμενο λαό να υποστεί δυσβάσταχτα βάρη στο όνομα ενός ιδιότυπου πατριωτισμού που δεν αγγίζει βιομήχανους, εφοπλιστές, τραπεζίτες".

    Άγγελος Κολοκοτρώνης, ΛΑΟΣ: "σε δέκα ημέρες θα συμβεί το αντίθετο από αυτό που επιδιώκει το νομοσχέδιο, το τοπίο στην αγορά εργασίας έχει αλλάξει και με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης απλώς διαχειριζόμαστε την ανεργία. Το νομοσχέδιο επιχειρεί να κατοχυρώσει στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα αφού πρώτα επετράπη η καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, είναι αντιπαραγωγικό ως νομοσχέδιο που δε διευκολύνει τις ευέλικτες μορφές εργασίας".

    Μιχάλης Κριτσιωτάκης, ΣΥΡΙΖΑ: "οι αγορές υπαγορεύουν στην κυβέρνηση περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών σχέσεων και απελευθέρωση απολύσεων. Αν διαφωνείτε με τέτοιου είδους προκλήσεις πρέπει να αλλάξετε πολιτική, το νομοσχέδιο είναι αντεργατικό και βρίσκεται προς την νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι στο δίλημμα που η ίδια έθετε «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» εκείνη επέλεξε το δεύτερο".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, AΠΕ Είδηση: 35950

    [02] Πρεμιέρα για τον Καλλικράτη

    Τριτη, 27 04 2010 22:23

    Για τις αλλαγές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με το σχέδιο "Καλλικράτης", το οποίο παρουσιάζεται την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, μίλησε στο δελτίο της ΝΕΤ στις 9μμ, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης. Το νομοσχέδιο εκτιμάται ότι θα ψηφιστεί στο τέλος Μαΐου, ώστε οι επερχόμενες δημοτικές εκλογές να πραγματοποιηθούν με τα δεδομένα του Καλλικράτη.

    Τα βασικά σημεία

    Όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης: "Χρησιμοποιήσαμε κριτήρια ώστε να πάμε σε Δήμους που να εξυπηρετούν τον πολίτη και να ασκούν τις αρμοδιότητες που τους δίνει το κράτος.

    Θα ήμασταν αναντίστοιχοι με τους καιρούς, αν στο σχεδιασμό των Δήμων, χρησιμοποιούσαμε τα κομματικά κριτήρια και επιπλέον οι πολίτες δε μπορούν να μπουν σε κουτάκια εκλογικών προτιμήσεων".

    Συνεχίζοντας ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι: "Περίπου 4.000 δημοτικές επιχειρήσεις καταργούνται και αυτό έχει σχέση με το δημόσιο χρέος, αν και θα το κάναμε έτσι κι αλλιώς, γιατί αυτή την εντολή είχαμε πάρει. Θα υπάρχουν μέχρι δύο δημοτικές επιχειρήσεις ανά Δήμο και θα υπάρξει μετακίνηση του μονίμου προσωπικού και των εργαζομένων αορίστου χρόνου, από τις δημοτικές επιχειρήσεις προς το Δήμο. Αν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, θα μετακινηθεί με μετάταξη σε κοντινές εργασίες.

    Οι συμβασιούχοι είχαν μείωση από 13.5000 πέρυσι, σε 9.000 φέτος και με τις αλλαγές, θα γίνει οικονομία κλίμακας στους Δήμους, οπότε θα περιοριστεί η ανάγκη για συμβασιούχους έργου".

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 35953

    [03] Χ. Κλίντον: Καμία πρόοδος από τη σύνοδο Ιράν- ΙΑΕΑ

    Τριτη, 27 04 2010 19:41

    Την άποψη ότι μετά από τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), δεν σημειώθηκε καμία αλλαγή στη στάση του Ιράν, καθώς η Ισλαμική Δημοκρατία συνεχίζει να αψηφά τη διεθνή κοινότητα σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα εξέφρασε η υπουργός των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.

    "Δεν υπήρξε καμία εξέλιξη και η Ουάσιγκτον παραμένει πολύ αποφασισμένη να συνεχίσει τις προσπάθειες της για να πετύχει κάποια στιγμή μέσα στην άνοιξη ένα ψήφισμα του ΟΗΕ που θα καταδικάζει τις ιρανικές πυρηνικές ενέργειες", ανέφερε η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια κοινής Συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, τον πολωνό Γιέρζι Μπούζεκ.

    "Συνεχίζουμε να μην έχουμε τίποτα άλλο από την πλευρά του Ιράν, εκτός από μία προσπάθεια επηρεασμού της κοινής γνώμης, αντί να απαντήσει στην προσφορά των δυτικών που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2009", πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35948

    [04] Το καλύτερο εστιατόριο του κόσμου

    Τριτη, 27 04 2010 14:52

    Το εστιατόριο "Noma", του νεαρού Δανού σεφ, Ρενέ Ρεντζέπι, είναι το καλύτερο στον κόσμο, σύμφωνα με το βρετανικό περιοδικό Restaurant Magazine, εκθρονίζοντας ακόμα και το "El Bulli" του Ισπανού, Φεράν Αντριά, το οποίο κέρδιζε την πρώτη θέση επί τέσσερις συνεχείς χρονιές.

    Το εστιατόριο του Ρεντζέπι στεγάζεται σε μια ανακαινισμένη αποθήκη στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Έως τώρα, κατείχε την τρίτη θέση στον κατάλογο με τα 50 καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, ο οποίος καταρτίζεται από 800 διεθνείς κριτικούς και ειδικούς της γαστρονομίας.

    Αναγνωρίζοντας ωστόσο την σπάνια επιτυχία του, το περιοδικό απένειμε στον Φεράν Αντριά τον τίτλο του "Σεφ της Δεκαετίας", ο οποίος απονέμεται για πρώτη φορά.

    Στην τρίτη θέση βρίσκεται το εστιατόριο "Fat Duck" του βρετανού σεφ Ίστον Μπλούμενταλ, ενώ στα δέκα πρώτα εστιατόρια της λίστας συγκαταλέγονται τέσσερα ισπανικά και τρία αμερικανικά, αλλά... κανένα γαλλικό!

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 35930

    [05] Κόντρα για τη μείωση στις τιμές των φαρμάκων

    Τριτη, 27 04 2010 20:32

    Στην εφαρμογή της διάταξης για την μείωση της τιμής των φαρμάκων, υπό το βάρος των πιέσεων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για περικοπή των δαπανών, προχωρά από την ερχόμενη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, παρά τους ισχυρισμούς των φαρμακοβιομηχανιών, ότι η μεταβατική Αγορανομική Διάταξη, ενδέχεται να επιφέρει στην αγορά ελλείψεις.

    Σύμφωνα με τους επιτελείς του υπουργείου, η άμεση περικοπή τιμών έχει στόχο να επιφέρει εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ το μήνα. Σε αυτή την πρώτη φάση, καθώς, στόχος είναι με την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου του υπουργείου να υπάρξει μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 30%.

    Το δελτίο που θα ισχύσει από τη Δευτέρα 3 Μαΐου θα περιλαμβάνει τις νέες μειωμένες τιμές 12.500 φαρμάκων, εκ των οποίων στην εγχώρια αγορά κυκλοφορούν τα 6.500 και εξ΄ αυτών τα 2.500 είναι πρωτότυπα και τα υπόλοιπα, αντίγραφα. Στις νέες αυτές τιμές, θα συμπεριληφθεί και ο αυξημένος ΦΠΑ. Η μείωση της τιμής των φαρμακευτικών προϊόντων ακολουθεί μια κλίμακα από όπου προκύπτουν ποσοστιαίες επίπεδες μειώσεις, ανάλογα με το ύψος της τιμής των φαρμάκων.

    Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνός, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, δεσμεύθηκε ότι η ανατιμολόγηση με βάση το μέσο όρο τριών φθηνότερων τιμών στις 22 χώρες της Ε.Ε. θα ολοκληρωθεί εντός διμήνου.

    Σύμφωνα με τον κ. Κομνηνό, η νέα -μεταβατική - αγορανομική διάταξη θα προβλέπει μειώσεις τιμών ως εξής:

    - Φάρμακα που κοστίζουν από 0-1 ευρώ δεν θα υποστούν μείωση ενώ μετέχουν κατά 1% στη φαρμακευτική δαπάνη.

    - Φάρμακα με τιμή από 1,01-5 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 3% (8% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη)

    - Φάρμακα με τιμή από 5,01-20 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 20% (25% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη)

    - Φάρμακα με τιμή από 20,01-50 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 23% (29% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη),

    - Φάρμακα με τιμή από 50,01-100 ευρώ θα υποστούν μείωση τιμής 25% (9% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη) και

    - Φάρμακα με τιμή από 100,01 και πάνω θα υποστούν μείωση τιμής 27% (8% συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη).

    Στο μεταξύ, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κάνει έκκληση στον Πρωθυπουργό για να διευθετηθεί το θέμα της ανατιμολόγησης των 6.500 φαρμάκων με τρόπο τέτοιο ''που να μην είναι άδικο και να μην οδηγήσει εν τέλει σε τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων στα φαρμακεία της χώρας'' όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του.

    Επίσης οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας δηλώνουν ότι πολλές χώρες εντός και εκτός Ε.Ε διαμορφώνουν την τιμή των φαρμάκων βάσει και των ελληνικών τιμών. Με τις μειώσεις που προβλέπονται από τη μεταβατική διάταξη του υπουργείου θα δώσει το έναυσμα στις ξένες εταιρείες να αποσύρουν αρκετά από τα φάρμακα τους από την ελληνική αγορά ώστε να προστατεύσουν τις τιμές τους στις άλλες χώρες ενώ δεύτερον, οι φαρμακαποθήκες θα αγοράζουν από τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις πολύ φθηνά και στη συνέχεια θα εξάγουν σε άλλες χώρες σε υψηλότερες τιμές ώστε να αποκομίσουν ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στερώντας απαραίτητα φάρμακα από τους Έλληνες πολίτες.

    ΠΗΓΗ:ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35949


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 27 April 2010 - 20:53:17 UTC