Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-04-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φοβούνται ντόμινο- Τρέχουν τις διαδικασίες
  • [02] Ριζικές αλλαγές με τον Καλλικράτη
  • [03] Κριτική Σαμαρά στην Κυβέρνηση για Οικονομία - Τουρισμό
  • [04] Βγήκαν τα αποτελέσματα του DNA από τις γιάφκες του «Επ. Αγώνα»
  • [05] Διαμάχη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - Βερόπουλου για ηλεκτρική ενέργεια
  • [06] ΚΚΕ: Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Μάη
  • [07] OAEΔ: Επιδότηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων
  • [08] Αφγανιστάν: Σε έκρηξη βόμβας σκοτώθηκαν 12 άμαχοι
  • [09] Κάλεσμα Παπανδρέου σε ΕΕ για να μην μεταδοθεί η φωτιά
  • [10] Οικονομική ενίσχυση των παραγωγών αγελαδινού γάλακτος
  • [11] Ως το Μάιο η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών
  • [12] ΓΣΕΕ: Επιστολή στις εργοδοτικές οργανώσεις
  • [13] Έπαιρνε άδεια από τη φυλακή και έκανε ληστείες
  • [14] Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ:«Στο σημείο που έφτασε η κατάσταση από την αμηχανία, την αβουλία και την ανικανότητα της κυβέρνησης πράγματι δεν υπάρχει
  • [15] Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων
  • [16] Μ.ΜΠΟΛΑΡΗΣ:«Όταν κόψεις τον μισθό από τον ιδιωτικό τομέα, τότε στερείς από την αγορά μια ρευστότητα.»
  • [17] Απεργιακός πυρετός
  • [18] Εφραίμ: Πάρτε όλα τα ακίνητα αλλά αφήστε μας τη λίμνη
  • [19] Έκθεση για φρικτά βασανιστήρια σε φυλακή στο Ιράκ από τη HRW
  • [20] Μαχαίρωσε 18 μαθητές και μία δασκάλα σε δημοτικό σχολείο
  • [21] Θα συνεχίζει να εξοπλίζεται για την άμυνα της η Χεζμπολάχ
  • [22] Α. Λοβέρδος: Μάχη για να πείσουμε την τρόικα
  • [23] Η ελληνική Οικονομία στα διεθνή ΜΜΕ
  • [24] Η κονσέρβα...έκλεισε τα 200!

    [01] Φοβούνται ντόμινο- Τρέχουν τις διαδικασίες

    Τεταρτη, 28 04 2010 16:02

    Ευρωπαϊκό συναγερμό, αλλά και στροφή 180 μοιρών της Γερμανίας, προκάλεσε η κερδοσκοπική καταιγίδα του τελευταίου 24ώρου με στόχο την Ελλάδα και την Πορτογαλία καθώς είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η κρίση. Την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών επισήμανε σε δήλωσή της και η Άγκελα Μέρλελ, η οποία ωστόσο σχολίασε ότι η απόφαση περί ένταξης της Ελλάδας στην ευρωζώνη μπορεί να υπήρξε λανθασμένη. Οι Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι η βοήθεια στην Αθήνα θα δοθεί και μάλιστα εγκαίρως. Το ίδιο διεμήνυσαν απο το Βερολίνο σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο Πρόεδρος της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που συμφώνησαν ότι η απόφαση να χορηγηθεί η βοήθεια στην Ελλάδα χρειάζεται να υλοποιηθεί τάχιστα.Τα spreads των δεκαετών ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν το πρωί τις χίλιες μονάδες βάσης. Ωστόσο μετά τις ανακοινώσεις στο Βερολίνο υπήρξε πτώση των spread ακόμα και κάτω από τις 600 μονάδες.

    Ευρωπαϊκή αναστάτωση μετά την αξιολόγηση - Υποβάθμιση Ελλάδας-Πορτογαλίας- Ισπανίας

    Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, μετά και τη νέα κερδοσκοπική επίθεση στην ελληνική οικονομία, και τη νέα υποβάθμιση της χώρας μας από τον οίκο Standard & Poor's, που οδήγησε τα ελληνικά ομόλογα στην κατηγορία των "Junk", ενώ υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες και τη πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας. Ο οικος Standard & Poor's υποβάθμισε αργότερα και την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας από «ΑΑ+» σε «ΑΑ», διευρύνοντας περαιτέρω την οικονομική κριση στην Ευρωπη.

    Η κίνηση του οίκου αξιολόγησης είχε ως αποτέλεσμα την άνοδο του ελληνικού spread, του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού στις 1.012 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1995, ενώ το κόστος ασφάλισης του ελληνικό χρέους είναι πλέον το υψηλότερο παγκοσμίως, ξεπερνώντας και αυτό της Βενεζουέλας.

    Ωστόσο, λίγο αργότερα η τιμή έπεσε στις 850 μονάδες βάσης και μετά τις θετικές εξελίξεις στη Γερμανία ακόμα και κάτω από τις 600 μονάδες.

    Νευρικότητα και στο ελληνικό χρηματιστήριο που ξεκίνησε με πτώση στο -2% και στη συνέχεια να ανέβει ακόμα και στο 2%. Τελικά μετά την χτεσινή μεγάλη πτώση ο γενικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,63% στις 1707 μονάδες.

    Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αφού έλαβε υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά και σε μια προσπάθεια να φρενάρουν τις κερδοσκοπικές τάσεις προχώρησε στην απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (short selling) για τους επόμενους δύο μήνες.

    Πτώση των χρηματιστηρίων σημειώθηκε και στην Ασία αλλά και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που κινήθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των πέντε τελευταίων εβδομάδων, διευρύνοντας τις απώλειες της προηγούμενης συνεδρίασης, καθώς οι υποβαθμίσεις του πορτογαλικού και του ελληνικού χρέους ενέτειναν τις ανησυχίες στην αγορά.

    Σημαντική πτώση και του ευρώ που υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο, φτάνοντας στην τιμή 1,3143 έναντι του δολαρίου.

    Πιο γρήγορα κινείται το Βερολίνο - Κάλεσμα Μέρκελ για "επιτάχυνση"

    Εν μέσω ασφυκτικών πιέσεων για επιτάχυνση των αποφάσεων, η Γερμανίδα Καγκελάριος συναντήθηκε στο Βερολίνο με Ντομινίκ Στρος-Καν και τον Ζαν-Κλοντ Τρισέ, με στόχο τον συντονισμό των επόμενων κινήσεων όσον αφορά τη βοήθεια στην Ελλάδα.

    Πρέπει "να επιταχυνθεί" η ενεργοποίηση του μηχανισμού οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα

    Α. Μέρκελ

    "Πρέπει να επιταχυνθούν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε ο μηχανισμός στήριξης της ΕΕ για την Ελλάδα να ενεργοποιηθεί το ταχύτερο δυνατόν", τόνισε στη δήλωσή της η καγκελάριος της Γερμανίας.

    "Κατέστη φανερό ότι η απόφαση αυτή πιθανόν να μην ελέγχθηκε με τρόπο διεξοδικό", πρόσθεσε πάντως η κ. Μέρκελ, στο τέλος της συνάντησής της με τον πρόεδρο-γενικό διευθυντή του ΔΝΤ.

    Η καγεκλάριος Μέρκελ ευχαρίστησε τον κ. Στρος-Καν για την εμπλοκή του ΔΝΤ στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι αυτή είναι "η σωστή πορεία δράσης να συνενώνονται, έμπρακτα" οι εμπειρίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και του ΔΝΤ".

    Μετά το τέλος των συνομιλιών ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόϊμπλε, ξεκαθάρισε ότι η Γερμανία θα έχει έτοιμη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τη νομοθεσία για την καταβολή του ποσού που της αναλογεί για τη στήριξη της Ελλάδας. Πρόσθεσε πως το πρόβλημα δεν είναι μόνον ελληνικό, αλλά αφορά όλη την ευρωζώνη, τονίζοντας πως είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε την κερδοσκοπία.

    Κάθε μέρα που χάνουμε η κατάσταση πάει όλο και χειρότερα, δήλωσε απο την πλευρά του ο Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινικ Στρος Καν, σημειώνοντας πως διακυβεύεται η εμπιστοσύνη στο σύνολο της ευρωζώνης εξαιτίας της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης.

    "Είναι απόλυτη ανάγκη να αποφασίσει η Γερμανία γρήγορα" για μία βοήθεια προς την Ελλάδα, δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

    Το πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη και το ΔΝΤ θα φτάσει τα 100 με 120 δισεκατομμύρια ευρώ για περίοδο τριών ετών, δήλωσε ο Γιούργκεν Τρίτιν, αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων, που επικαλέστηκε το Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος ωστόσο δεν το σχολίασε.

    Οι Γερμανοί βουλευτές ενημερώθηκαν ότι το πακέτο θα δοθεί σε περίοδο τριών ετών και ότι η Ελλάδα αυτό το διάστημα θα πρέπει να τεθεί εκτός αγοράς εκ των πραγμάτων.

    Τις λεπτομέρειες αυτές του σχεδίου επιβεβαίωσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των αντιπολιτευόμενων Σοσιαλδημοκρατών Τόμας Όπερμαν, διευκρινίζοντας ότι τα μέλη της ευρωζώνης θα είναι δευτερεύοντες πιστωτές, σύμφωνα με το σχέδιο βοήθειας.

    "Έτσι γίνεται σαφές ότι η ανάμειξη της Γερμανίας στην ελληνική διάσωση δεν θα ανέρχεται σε λιγότερο από 25 δισεκατομμύρια ευρώ", σημείωσε ο Όπερμαν, προσθέτοντας ότι δεν θα υπάρξει αυτόματη έγκριση της βοήθειας από την Μπούντεσταγκ, τη γερμανική κάτω βουλή.

    Παράλληλα ο Ρόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ για τη δημοσιονομική πολιτική, δήλωσε ότι το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απέρριψαν το αίτημα ορισμένων γερμανών βουλευτών να περιληφθούν οι τράπεζες σε ένα πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.

    Η βεβαρυμμένη με χρέος Ελλάδα είναι απίθανο να βρεθεί ποτέ σε θέση να αποπληρώσει τα δάνεια τα οποία εξετάζει να δώσει, αυτή την περίοδο, η Γερμανία για να την βοηθήσει να δώσει τέλος στην κρίση της, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ινστιτούτου Ifo του Μονάχου κ. Χανς Βέρνερ Ζιν.

    Επίσπευση των διαδικασιών ζητούν οι ετέροι

    "Θα σταθούμε στο πλευρό της Ελλάδας όπως αποφασίστηκε στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Και οι δισταγμοί που φάνηκαν να προέρχονται από τη γερμανική κυβέρνηση θα διαλυθούν σήμερα κιόλας", δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν μιλώντας στην Εθνοσυνέλευση και ξεκαθάρισε απευθυνόμενος στους κερδοσκόους:

    "Θα ήθελα να απευθυνθώ προς όλους εκείνους που κερδοσκοπούν εις βάρος της Ελλάδας και που κατά βάθος κερδοσκοπούν εις βάρος του ευρωπαϊκού νομίσματος και να τους πω με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κράτη της ευρωζώνης, θα αναλάβουν στο ακέραιο τις ευθύνες τους απέναντι στην Ελλάδα".

    Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ κάλεσε σήμερα τις χώρες της ζώνης του ευρώ να συμφωνήσουν "επειγόντως" για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

    Μιλώντας στο ραδιοσταθμό LBC, τόνισε ότι είναι "απολύτως απαραίτητο" τα προβλήματα της Ελλάδας να επιλυθούν "γρήγορα, αποτελεσματικά και με αποφασιστικό τρόπο" και έδωσε έμφαση στο ότι "η κυρίως ευθύνη (για τη στήριξη της Ελλάδας) εναποτίθεται στα άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ".

    Σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει σήμερα η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει το διάταγμα με το οποίο θα παρέχεται οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

    Ρομπάι-Μπαρόζο-Ρεν αποκλείουν αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους

    Τόσο ο κ. Ρομπάι, όσο και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμαντέου Αλταφάζ και ο πρόεδρος της Κομισιόν έβαλαν φρένο και στις φήμες των τελευταίων ημερών για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Τόκιο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής Ε.Ε.-Ιαπωνίας, ο πρόεδρος της ΕΕ, τόνισε ότι, "οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου συνεχίζονται. Είναι σε καλό δρόμο και δεν τίθεται ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας".

    Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας της ευρωζώνης δεν αποτελεί επιλογή, ξεκαθάρισε σήμερα και η Κομισόν τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και την ελληνική κυβέρνηση σημειώνουν σημαντική πρόοδο.

    "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα ικανοποιηθούν εγκαίρως", διαβεβαίωσε, ο Αμαντέου Αλταφάζ και τόνισε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ είναι αποφασισμένα να εγγυηθούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα.

    "Οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ", δήλωσε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και τόνισε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση στις ανάγκες της Ελλάδας".

    "Η αναδιάρθρωση του χρέους (της Ελλάδας) δεν αποτελεί ενδεχόμενο. Τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν την οικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στα μέτρα που έχει υιοθετήσει. Αναμένει από τους οίκους αξιολόγησης να λαμβάνουν υπόψη τους τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, και το μηχανισμό στήριξης που έχει αποφασιστεί, καθώς επίσης να τηρούν υπεύθυνη και συνεπή στάση, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο", τόνισε η εκπρόσωπος του επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, κ. Τιούζ λέγοντας ότι η Επιτροπή έχει ήδη λάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης και ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις συμπεριφορές των αγορών.

    Καθησυχαστικοί για την Πορτογαλία

    Κινητοποίηση υπάρχει και για την Πορτογαλία μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, καθώς η Ευρώπη πλέον φοβάται ότι η κρίση της Ελλάδας θα επηρεάσει και άλλες χώρες του νότου.

    "Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση της Πορτογαλίας "αποφάσισαν να εργαστούν απο κοινού για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στην πορτογαλική οικονομία", ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα της κυβέρνησής του έχουν "προβλεφθεί".

    Το πρόγραμμα λιτότητας της κυβέρνησης είναι επικεντρωμένο στη μείωση των δαπανών που θα επιτρέψει την μείωση του ελλείμματος ρεκόρ 9,4% του ΑΕΠ για ένα χρέος 126 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2009,στο 8,3 του ΑΕΠ το 2010 με στόχο την μείωση στο 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013.

    Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν κάλεσε τις πορτογαλικές αρχές να είναι προετοιμασμένες να πάρουν πρόσθετα μέτρα, εντός του 2010. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η Επιτροπή δεν αμφιβάλει ότι η Πορτογαλία θα επιτύχει το στόχο μείωσης του ελλείμματός της για το 2010.

    Το Βερολίνο θεωρεί ότι η κατάσταση των χωρών της Ιβηρικής δεν είναι "συγκρίσιμη" με αυτήν της Ελλάδας και δεν αποτελεί "πηγή ανησυχίας", δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

    "Δεν βλέπω σχέση μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας", δήλωσε από την πλευρά του και ο κορυφαίος οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γίργκεν Σταρκ στο περιθώριο συμποσίου στο Βερολίνο, ενώ ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουάν τόνισε ότι "πρέπει να τελειώνουμε με αυτά τα σενάρια πολιτικής φαντασίας".

    Η Ιταλία δεν κινδυνεύει από μια μετάδοση της ελληνικής κρίσης σε άλλες χώρες, δήλωσε σήμερα και ο Πάολο Μποναγιούτι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ιταλού πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

    "Η διεθνής κερδοσκοπία ενεδρεύει. Εμείς πρόκειται να βγούμε από την οικονομική κρίση (...), από την παγκόσμια οικονομική κρίση, αλλά το μεγάλο κερδοσκοπικό παιχνίδι που βρίσκεται στη βάση αυτής της θύελλας δεν έχει δυστυχώς ακόμη καταπολεμηθεί τελείως", σημείωσε.

    Ο Μποναγιούτι κάλεσε τη Γερμανία να προσφέρει την υποστήριξή της στην Ελλάδα γιατί "αν καίγεται το σπίτι του γείτονα, είναι προς το συμφέρον όλων να φέρουν νερό. Όχι μόνον για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για να σταματήσει μια εξάπλωση της φωτιάς στα γύρω σπίτια".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Επισπεύδονται οι διαδικασίες-Πάνω από 1000 το spread

    Είδηση: 35991

    [02] Ριζικές αλλαγές με τον Καλλικράτη

    Τεταρτη, 28 04 2010 17:00

    Στο υπουργικό συμβούλιο παρουσιάστηκε το σχέδιο "Καλλικράτης" από τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση. Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, ο αυτοδιοικητικός χάρτης της χώρας αλλάζει ριζικά, αφού οι δήμοι θα είναι λιγότεροι από 370 από 1034 που είναι σήμερα και οι αυτοδιοικητικές περιφέρειες 13 από 57, ενώ καταργούνται οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. Ταυτόχρονα αποκεντρώνονται υπηρεσίες παιδείας, υγείας και πρόνοιας. Ο "Καλλικράτης" διέπεται από την αρχή ένα νησί, ένας δήμος.

    Σημαντικές αλλαγές

    Από τις 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις και νομικά πρόσωπα, θα παραμείνουν περίπου 2.000, με το πολιτικό προσωπικό να μειώνεται από 50.000 σε 25.000.

    Για το μόνιμο προσωπικό των δημοτικών επιχειρήσεων και τους εργαζόμενους αορίστου χρόνου, προβλέπονται μετατάξεις όπως και για το προσωπικό των υπηρεσιών των νομαρχιών η αρμοδιότητα των οποίων μεταφέρεται στους δήμους. Με την εφαρμογή του Καλλικράτη εκτιμάται ότι θα γίνει εξοικονόμηση πόρων τουλάχιστον 1,8 δις ευρώ.

    Στο εκλογικό πεδίο προβλέπεται ότι από το 2014 οι εκλογές θα γίνονται ανά πενταετία, μαζί με τις ευρωεκλογές.

    Άμεσα ξεκινά και η διαβούλευση για τον "Καλλικράτη", με τους ενδιαφερόμενους φορείς. Πάντως ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ θα διατυπώσουν τις τελικές τους θέσεις, μετά από έκτακτα συνέδρια στις 3 Μαΐου η πρώτη και στις 4 και 5 Μαΐου η δεύτερη.

    Όπως δήλωσε ο κ. Ραγκούσης: "Το σχέδιο "Καλλικράτης" σημαίνει το τέλος της εποχής για το πιο συγκεντρωτικό κράτος της Ευρώπης και ταυτόχρονα της αρχή μιας νέας πορείας. Χρειαζόμαστε δήμους και περιφέρειες λιγότερους σε αριθμούς, μεγαλύτερους σε έκταση, πλουσιότερους σε πόρους, προσωπικό και αρμοδιότητες, πιο αποτελεσματικούς, πιο οικονομικούς, πιο διαφανείς, πιο δημοκρατικούς και πιο ανοικτούς στην κοινωνία".

    Μιλώντας για το σχέδιο "Καλλικράτης", ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι:

    "Η Ελλάδα, αποδεικνύει καθημερινά τη βούλησή της να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές, όπως γίνεται με το σχέδιο "Καλλικράτης", το οποίο, είναι μια νέα αρχιτεκτονική της αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης. Το σχέδιο είναι ένα πραγματικό άλμα για την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της χώρας. Το σχέδιο, θα συμβάλει στη δημοσιονομική ανάταξη, αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων, καθώς θα υπάρξει μια ευρύτατη διαδικασία συγχώνευσης νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ο αριθμός των οποίων ανέρχεται σε περισσότερες από 4.000. Πέρα από τη μείωση του κόστους λειτουργίας, θα υπάρξει και μεγάλη μείωση της γραφειοκρατίας. Παράλληλα, θα υπάρξει καλύτερος έλεγχος και εποπτεία της αυτοδιοίκησης ώστε να ελέγχεται πού διατίθεται κάθε ευρώ. Επίσης θα μεταφερθεί μεγάλη σειρά αποφασιστικών αρμοδιοτήτων στην αυτοδιοίκηση, ενώ το κράτος θα περιοριστεί στις επιτελικές του ευθύνες, οι δε υπηρεσίες θα μεταφερθούν δίπλα στον πολίτη, εκεί δηλαδή που τις έχει ανάγκη. Είναι, ένα μεγάλο άλμα για ένα καλύτερο κράτος".

    Αντιδράσεις

    "Όλα δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη έχει γίνει από τα γραφεία των Αθηνών. Θα τοποθετηθούμε ανάλογα.Τα κριτήρια είναι τρία: Πόροι, Αρμοδιότητες, χωροταξία των νέων Δήμων. Ας το γνωρίζει η Κυβέρνηση, σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε έναν Καλλικράτη που θα αγνοήσει έστω και έναν από αυτούς τους τρεις άξονες" δήλωσε ο Α. Σαμαράς από τη Ρόδο.

    Το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι: "Η διοικητική αλλαγή "Καλλικράτης", που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή ο "Καποδίστριας 2", δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει κανένα οξυμένο πρόβλημα προς όφελος του λαού. Διαμορφώνει μηχανισμό για την ευκολότερη υλοποίηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε όλους τους τομείς με όχημα την Τοπική Διοίκηση. Δεν είναι αποκέντρωση αλλά ενίσχυση του αστικού κράτους και αναπροσαρμογή του προς όφελος των αντιδραστικών αναγκών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

    Με τον "Καλλικράτη" η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις, για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ, υλοποίηση των αντιδραστικών αλλαγών που οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη εμπορευματοποίηση και διάσπαση του ενιαίου δημόσιου δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας που έπρεπε να έχουν, επιβολή νέων φόρων, ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, παράδοση του περιβάλλοντος στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου.

    Η λαϊκή διαφωνία δεν πρέπει να περιοριστεί στον αριθμό των περιφερειών και των δήμων ή στην επιχειρηματική λειτουργία τους ή πού θα είναι η έδρα του δήμου. Ο λαός πρέπει να το απορρίψει για τους στόχους και τα μέτρα που προωθεί, παλεύοντας για Δημόσια Δωρεάν Ενιαία Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, για κοινωνικές παροχές που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Πρέπει να αντιμετωπίσει τον "Καλλικράτη" ως μέρος του πολέμου που δέχεται από την κυβέρνηση".

    Το γραφείο Τύπου του ΣΥΝ ανακοίνωσε ότι:

    "....δεν οδηγεί στην αναγκαία αποκέντρωση ουσιαστικών κρατικών αρμοδιοτήτων προς την αυτοδιοίκηση...."

    Το πολυδιαφημισμένο σχέδιο "Καλλικράτης", ως αναπόσπαστο κομμάτι του κυβερνητικού Σχεδίου Σταθερότητας, επιβεβαιώνει την αρχική μας εκτίμηση ότι η συγκεκριμένη "μεταρρύθμιση" δεν οδηγεί στην αναγκαία αποκέντρωση ουσιαστικών κρατικών αρμοδιοτήτων προς την αυτοδιοίκηση.Απλά ανακατανέμει τις αρμοδιότητες των μέχρι σήμερα Νομαρχιών στους Δήμους και στις Περιφέρειες. Δεν ισχυροποιεί την αυτοδιοίκηση, αφού δεν υπάρχει δέσμευση για τη μεταφορά των απαραίτητων οικονομικών πόρων, με συνέπεια η αυτοδιοίκηση ή θα μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό ή θα ιδιωτικοποιήσει τις λειτουργίες της.

    Δεν είναι δημοκρατική, αφού δεν καθιερώνει το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής, αντιθέτως ενισχύει και αναπαράγει το δικομματικό σύστημα και στην αυτοδιοίκηση. Ανοίγει το δρόμο για απολύσεις υπαλλήλων, όλων των συμβασιούχων, αλλά και μονίμων, αφού οι μετατάξεις θα γίνουν πριν δημιουργηθούν οι οργανισμοί. Η δημιουργία πολύ μεγάλων Ο.Τ.Α. και μάλιστα χωρίς συζήτηση και συναίνεση των τοπικών κοινωνιών, θα δημιουργήσει μη λειτουργικά και γραφειοκρατικά σχήματα. Θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τη δυνατότητα των ενεργών πολιτών και των κινημάτων πόλης να παρεμβαίνουν, να ελέγχουν, να συσπειρώνονται, να διεκδικούν και να προωθούν λύσεις για τοπικά προβλήματα. Με το σχέδιο "Καλλικράτης" δεν εξασφαλίζεται η πολυφωνία οπότε η "αυτοδιοίκηση" μετατρέπεται σε ουσιαστικά και τυπικά σε "διοίκηση". Συνεπώς ο ΣΥΝ είναι κατηγορηματικά αντίθετος με το σχέδιο "Καλλικράτης".

    Ο συντονιστής της Θεματικής Ομάδας των Οικολόγων Πράσινων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Κώστας Διάκος δήλωσε: "To νομοσχέδιο για τον Καλλικράτη κατατίθεται πολύ βεβιασμένα, λαμβανομένης υπόψη της κρισιμότητας των προβλημάτων που επιδιώκει να αντιμετωπίσει. Χαρακτηριστικά επισημαίνουμε ότι δεν υπάρχει κοστολόγηση του νομοσχεδίου, η δε οικονομική του στήριξη από το πρόγραμμα ΕΛΛ.Α.Δ.Α. είναι απολύτως αόριστη, χωρίς προσδιορισμένα τα ύψη των απαιτούμενων πόρων. Επιπλέον ο Καλλικράτης - δυστυχώς - διατηρεί το δημοκρατικό έλλειμμα με όλες τις εκλογικές διατάξεις που προϋπήρχαν - πλην της αλλαγής σε 50+1 - και δυσχεραίνει τις εσωτερικές επιλογές των δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων με τις προϋποθέσεις που θέτει περί εναλλαγής. Δεν διαφαίνεται ουσιαστική αποκέντρωση ενδο-αυτοδιοικητικά, καθώς από πουθενά δεν προκύπτουν πόροι και υποδομές για τα αυτοδιοικητικά διαμερίσματα".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σχετική είδηση: Στο Υπουργικό ο "Καλλικράτης"

    Είδηση: 35995

    [03] Κριτική Σαμαρά στην Κυβέρνηση για Οικονομία - Τουρισμό

    Τεταρτη, 28 04 2010 19:15

    Επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό για τους χειρισμούς του στα θέματα της οικονομικής πολιτικής εξαπέλυσε από τη Ρόδο και την προσυνεδριακή συνδιάσκεψη του κόμματός του, ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. «Ο κ. Παπανδρέου παρέλαβε ένα πρόβλημα ελλείμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση, το οποίο, με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του, το μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού», τόνισε και επεσήμανε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τον φαύλο κύκλο της ύφεσης να μας παρασύρει στην απόλυτη κατάρρευση. "Στόχος δικός μας", είπε ο κ. Σαμαράς,"είναι να βγούμε από τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου όσο νωρίτερα γίνεται και να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της ύφεσης". Ο Πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα του τουρισμού, που ήταν το αντικείμενο της προσυνεδριακής συνδιάσκεψης, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να τύχει ιδιαίτερης προσοχής, αφού αποτελεί την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

    Προτεραιότητα ο τουρισμός - "Όχι" στο κλίμα πανικού

    Εξέφρασε την αντίθεση του με την κατάργηση του υπουργείου Τουρισμού και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στην ανάπτυξη του ποιοτικού τουρισμού, παρουσιάζοντας τις βασικές γραμμές για μια σύγχρονη αναπτυξιακή στρατηγική για τον τουρισμό.

    Το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να λαϊκίζει αφόρητα και να κυνηγά τα φαντάσματα του παρελθόντος, τόνισε ο κ. Σαμαράς, καλώντας όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα όπως είπε από κομματικές προτιμήσεις και ιδεολογικές διαφωνίες να μείνουν ενωμένοι.

    "Το πολιτικό σύστημα των τελευταίων 30 ετών βούλιαξε. Αλλά η Ελλάδα δεν θα βουλιάξει. Και όλοι μας θα βάλουμε πλάτη για να μην βουλιάξει η Ελλάδα. Σύντομα θα σταθεί στα πόδια της και θα βρει το βηματισμό της. Σήμερα, βέβαια, ακραίες φημολογίες για τη δήθεν αναδιάρθρωση του χρέους μας αναστάτωσαν τις Αγορές. Θέλω να ενώσω τη φωνή μου με τη φωνή κάθε συνετού αναλυτή της σημερινής καταστάσεως και να πω ότι η αναδιάρθρωση του χρέους δεν μπορεί να αποτελέσει καν επιλογή. Και ότι ως εκ τούτου σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει τέτοιες ανεύθυνες φήμες να δημιουργούν ψυχολογία πανικού. Επαναλαμβάνω αυτό που σας είπα - και πρέπει όλοι να το αντιληφθούμε και να το πιστέψουμε - είμαστε μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες με μεγάλους αναξιοποίητους πόρους, με μεγάλη περιουσία, με μεγάλα αναξιοποίητα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα", επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΝΔ.

    Για το σχέδιο "Καλλικράτης"

    "Το θέμα είναι ποιες αρμοδιότητες θα δοθούν στους καινούργιους Δήμους για να παράγει ο καθένας τον δικό του πλούτο, μέσα από τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα. Όλα δείχνουν ότι η μεταρρύθμιση του Καλλικράτη έχει γίνει από τα γραφεία των Αθηνών. Θα τοποθετηθούμε ανάλογα. Τα κριτήρια είναι τρία: Πόροι, Αρμοδιότητες, χωροταξία των νέων Δήμων. Ας το γνωρίζει η Κυβέρνηση, σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχτούμε έναν Καλλικράτη που θα αγνοήσει έστω και έναν από αυτούς τους τρεις άξονες".

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36004

    [04] Βγήκαν τα αποτελέσματα του DNA από τις γιάφκες του «Επ. Αγώνα»

    Τεταρτη, 28 04 2010 16:27

    Τρεις διαφορετικούς τύπους γενετικού υλικού, που ανήκουν σε ασύλληπτα ακόμη άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, έδειξαν οι εργαστηριακές εξετάσεις σε αντικείμενα που βρέθηκαν στα σπίτια, και το αυτοκίνητο των κατηγορούμενων για συμμετοχή στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", ενώ, όσον αφορά στο δακτυλικό αποτύπωμα που εντοπίστηκε σε αντικείμενο στο οίκημα της οδού Μήδειας 7 στην Κυψέλη, τα αποτελέσματα της εξέτασης έδειξαν ότι ταυτίζεται με το αποτύπωμα ενός εκ των συλληφθέντων.

    Συγκεκριμένα, ολοκληρώθηκαν σήμερα από τα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας τα πρώτα αποτελέσματα για το DNA και τα δακτυλικά αποτυπώματα, που έχουν βρεθεί στις γιάφκες, σπίτια και στα οχήματα, τα οποία σχετίζονται με τη δράση της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας».

    Όπως ανακοινώθηκε από τη αστυνομία, έχει βρεθεί γενετικό υλικό αγνώστων ατόμων, ανδρών και γυναικών, σε αντικείμενα που κατασχέθηκαν σε σπίτια, τα οποία θεωρούνται κρησφύγετα της οργάνωσης, στην οδό Ανθέων 3, στα Καλύβια (όπου έμεναν ο Νίκος Μαζιώτης και η σύζυγός του Παναγιώτα Ρούπα), στο γκαράζ με τα εκρηκτικά, στην οδό Β. Αντωνιάδου 54 στον Καρέα, στην οδό Μήδειας 7 και Αιγίνης 8 στην Κυψέλη, όπου, σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν οι γιάφκες της οργάνωσης και στο αυτοκίνητο του Κωνσταντίνου Γουρνά, που βρέθηκε στην οδό Ανακούς 70 στην Ν. Φιλαδέλφια.

    Από τις συγκριτικές εξετάσεις προέκυψε ότι ταυτίζεται ο γενετικός τύπος βιολογικού υλικού, που βρέθηκε στο σπίτι του Μαζιώτη στα Καλύβια και στο σπίτι της οδού Αιγίνης 8 στην Κυψέλη καθώς και στο σπίτι της οδού Μήδειας 7. Και στις τρεις περιπτώσεις το γενετικό υλικό ήταν πάνω σε αντικείμενα.

    Επίσης το DNA που βρέθηκε σε αντικείμενα στην οδό Αιγίνης 8 ταυτίζεται με αντίστοιχο, που βρέθηκε σε αντικείμενο μέσα στο αυτοκίνητο του Γουρνά στη Ν. Φιλαδέλφια.

    Τέλος, δακτυλικό αποτύπωμα, που βρέθηκε σε αντικείμενο στην οδό Μήδειας, ταυτίζεται με το αποτύπωμα ενός εκ των συλληφθέντων.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35993

    [05] Διαμάχη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - Βερόπουλου για ηλεκτρική ενέργεια

    Τεταρτη, 28 04 2010 19:18

    Διαμάχη μεταξύ της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και της εταιρείας Super Market Βερόπουλος, δημιούργησε η απόφαση της τελευταίας να χρησιμοποιήσει ηλεκτρική ενέργεια από την εταιρία Verbund.

    Αρχικά η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κατηγόρησε την εταιρία Βερόπουλου για τη διαφήμιση αυτής της ενέργειας, προσφεύγοντας μάλιστα στο Ινστιτούτο Καταναλωτών, για παραπλανητική διαφήμιση σχετικά με τη "φύση" και τη "σύνθεση" της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί. Στη σχετική ανακοίνωση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αναφέρεται ότι:

    "καλεί το Ινστιτούτο Καταναλωτών άμεσα να προστατέψει το καταναλωτικό κοινό, να κινήσει κάθε ενδεδειγμένη διαδικασία προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια και να μεριμνήσει για την εφαρμογή ελέγχου της παραπλανητικής διαφήμισης προς όφελος των καταναλωτών, των ανταγωνιστών και γενικά του κοινού".

    Διευκρινιστική ανακοίνωση εξέδωσε η διοίκηση του Σούπερ Μάρκετ Βερόπουλος, στην οποία αναφέρεται ότι:

    ...Η Βερόπουλος πληρώνει αυτήν την ενέργεια ακριβότερα απ΄ ότι, αν παραγόταν από ρυπογόνες πηγές...

    "η εταιρία Αφοι Βερόπουλοι έχει συνάψει συμβόλαιο συνεργασίας για την ηλεκτρική ενέργεια, που καταναλώνει για το 2010, με την εταιρία Verbund. Η εταιρία Βερόπουλος αποφάσισε το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας, που αγοράζει από την Verbund, να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Σημειώνεται ότι η Verbund έχει αυτή τη δυνατότητα και προμηθεύει τη Βερόπουλος με πιστοποιημένη τέτοια ενέργεια, προερχόμενη από υδροηλεκτρικό εργοστάσιο της Αυστρίας. Η Βερόπουλος πληρώνει αυτή την ενέργεια ακριβότερα απ' ότι, αν παραγόταν, από ρυπογόνες πηγές.

    Από τη μεριά της, η ΔΕΗ, για να προμηθεύσει την εταιρία Βερόπουλος, μέσω του δικτύου της, με ρεύμα έχει πάρει την ανάλογη αντιστάθμιση από την Verbund. Άρα, η ΔΕΗ δεν χρειάστηκε να επιβαρύνει περισσότερο τις πηγές παραγωγής της, για να παραχθεί το ρεύμα της Βερόπουλος, διότι έχει προμηθευτεί το ανάλογο αντιστάθμισμα. Η διαφήμισή μας δεν είναι ανακριβής, διότι έχουμε και τα ανάλογα πιστοποιητικά και τιμολόγια, που αποδεικνύουν τα όσα λέμε, ενώ οι πηγές παραγωγής της ΔΕΗ δεν έχουν επιβαρυνθεί από τις ανάγκες μας".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 36005

    [06] ΚΚΕ: Πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 15 Μάη

    Τεταρτη, 28 04 2010 18:32

    Πανελλαδικό συλλαλητήριο ανακοίνωσε το ΚΚΕ για το Σάββατο 15 Μάη, στις 12 το μεσημέρι στο Πεδίον του Άρεως, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα. Ήδη από την προηγούμενη Δευτέρα η κ. Παπαρήγα είχε θέσει σα στόχο την προπαγάνδιση των προτάσεων του ΚΚΕ για διέξοδο από την κρίση, με κορύφωση ένα πανελλαδικό συλλαλητήριο.

    Κεντρικό σύνθημα του συλλαλητηρίου, είναι: "Τώρα πρέπει να μιλήσει ο λαός και να χρησιμοποιήσει τη δύναμή του".

    Στη σχετική ανακοίνωση, τονίζεται ότι: Το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα συστράτευσης στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους φτωχούς αγρότες, στους νέους, στους μετανάστες, στους συνταξιούχους. Για να αποκρούσουμε τα βάρβαρα μέτρα, που με τη συναίνεση ΝΔ και ΛΑΟΣ θέλει να επιβάλλει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για να μην περάσουν η τρομοκρατία εναντίον του λαού, τα ψέματα κατά των αγώνων, οι συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ, του ΠΑΜΕ. Για να εμπνεύσουμε και να δώσουμε νέα πνοή στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, με στόχο την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

    Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση το ΚΚΕ αναφέρει: Να αναδείξουμε τη μόνη λύση που έχει ο λαός για να γλιτώσει από τα δεινά που φέρνει ο καπιταλισμός, οι κρίσεις και οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων.

    Υπάρχει δρόμος ανάπτυξης που να ικανοποιεί τις ανάγκες του λαού. Είναι ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας, που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια. Ο δρόμος της αποδέσμευσης από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

    Μόνο έτσι η χώρα μπορεί να στηριχθεί στα πόδια της, να αξιοποιήσει όλες τις παραγωγικές δυνάμεις προς όφελος των εργαζομένων".

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 36003

    [07] OAEΔ: Επιδότηση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων

    Τεταρτη, 28 04 2010 18:05

    Το τέταρτο πρόγραμμα προώθησης της απασχόλησης ανακοίνωσε ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού. Πρόκειται για πρόγραμμα επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών για επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

    Πληροφορίες για τους όρους του προγράμματος, αλλά και για υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος, παρέχονται από το site του ΟΑΕΔ www.oaed.gr. Πληροφορίες για θέματα αιτήσεων δίνονται στα τηλέφωνα: 210 9989114 και 210 9989136 και για συμπλήρωση των ηλεκτρονικών αιτήσεων: 210 9989014 και 210 9989016.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36000

    [08] Αφγανιστάν: Σε έκρηξη βόμβας σκοτώθηκαν 12 άμαχοι

    Τεταρτη, 28 04 2010 17:38

    Τουλάχιστον 12 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα σε έκρηξη βόμβας την στιγμή που διερχόταν λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν στο ανατολικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με ένα απολογισμό τοπικού αξιωματούχου προς το Γαλλικό Πρακτορείο.

    Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μεταξύ των νεκρών από την έκρηξη στην περιοχή Τανάι της επαρχίας Χοστ, είναι γυναίκες και παιδιά.

    Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι οι νεκροί είναι έξι, αλλά πολλές πηγές ανέφεραν ότι ο αριθμός θα αυξηθεί.

    Τα θύματα μετέβαιναν στα σπίτια τους με ένα μινιμπάς όταν αυτό πάτησε σε μία βόμβα που είχαν τοποθετήσει Ταλιμπάν που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτή κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

    Σύμφωνα με τον ΟΗΕ τα δύο τρίτα των θυμάτων μεταξύ των αμάχων είναι από επιθέσεις,και τοποθετήσεις βομβών από τους αντάρτες.

    AΠΕ Είδηση: 35999

    [09] Κάλεσμα Παπανδρέου σε ΕΕ για να μην μεταδοθεί η φωτιά

    Τεταρτη, 28 04 2010 17:25

    Κάλεσμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση να παρέμβει άμεσα, ώστε να μην μεταδοθεί η φωτιά της κρίσης από τα παιχνίδια των κερδοσκόπων σε όλη την Ευρώπη, απεύθυνε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο όπου συζητήθηκε το σχέδιο της "Καλλικράτης". Ο Πρωθυπουργός κάλεσε σε πανστρατιά για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας πως σε ελάχιστο χρόνο, πρέπει να διορθώσουμε πορεία δεκαετιών. Διαβεβαίωσε, επίσης, πως η βοήθεια που θα λάβει η Ελλάδα θα πιάσει τόπο. Μίλησε, τέλος, για προσωρινά δύσκολα μέτρα, και μεγάλες μόνιμες αλλαγές που θα μας βρουν πολύ καλύτερους, μετά το τέλος αυτής της πορείας.

    Κάλεσμα σε πανστρατιά

    Τη διαβεβαίωση πως θα κάνει ότι χρειαστεί για να προστατέψει τη χώρα από τον όποιο κίνδυνο, έδωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Είμαστε αποφασισμένοι, τόνισε ο κ. Παπανδρέου η Ελλάδα να διορθώσει, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, μια πορεία δεκαετιών και κάλεσε όλους τους Έλληνες να βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια.

    Χαρακτήρισε την προσπάθεια αυτή εθνικό και συλλογικό στοίχημα το οποίο αφορά όλους και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και μπορεί και θέλει να αλλάξει και αυτό θα το αποδείξει.

    Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, οι συζητήσεις γύρω από τον τρόπο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης τελειώνουν σε λίγο και κάλεσε όλους τους Έλληνες να δείξουν ότι η βοήθεια που θα δοθεί στη χώρα θα πιάσει τόπο.

    Χαρακτήρισε τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση προσωρινά, αλλά και δύσκολα και διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τη χώρα από τον όποιο κίνδυνο.

    Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη συνολικά, διαβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα από την πλευρά της αναλαμβάνει τη δική της ευθύνη στο ακέραιο.

    Ωστόσο, όπως τόνισε, πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της να αποτρέψει τη μετάδοση της φωτιάς, που άναψε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα βάρος το οποίο δεν είναι βάρος της Ελλάδας, αλλά της Ευρώπης και ίσως της ανθρωπότητας.

    Αντιδράσεις

    Η κυβέρνηση έχει φέρει τη χώρα στο χείλος της αβύσσου τόνισε από τη Ρόδο ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, σημειώνοντας ότι "αυτό που μετράει τώρα είναι να βγούμε μια ώρα αρχύτερα από τη μέγγενη του ΔΝΤ, διατηρώντας την κοινωνική συνοχή".

    "Οι εξελίξεις αποδεικνύουν ότι ο μηχανισμός δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ όχι μόνο στηρίζει τη σφαγή των λαϊκών δικαιωμάτων, αλλά και εμπλέκει τη χώρα πιο βαθιά στους οξυμμένους ανταγωνισμούς των κεφαλαίων και κυβερνήσεων, εντός και εκτός της ΕΕ", σχολίασε το ΚΚΕ.

    Πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία άμεση για να στείλουμε το μήνυμα ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και την κρίση και την επιθετικότητα, δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    "Η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Μέχρι τώρα οι κερδοσκόποι έδειχναν να μην πτοούνται από τις δηλώσεις της ελληνικής κυβερνήσεως. Τώρα φαίνεται ότι δεν πτοούνται ούτε από τις δηλώσεις της γερμανικής κυβερνήσεως. Η ελληνική κυβέρνηση δείχνει φοβισμένη, αμήχανη. Νομίζω ότι πρέπει να υπάρξει μια πρωτοβουλία άμεση για να στείλουμε το μήνυμα, αν μη τι άλλο, ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και την κρίση και την επιθετικότητα. Κάνω έκκληση στον πρωθυπουργό να κάνει ένα βήμα εμπρός. Να τολμήσει", δήλωσε.

    Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση την οποία κατηγόρησε ότι έχει απεμπολήσει το δικαίωμά της να κυβερνά, εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. Όπως είπε το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ και κυβερνά γιατί η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και είναι έτοιμη να παραδώσει μέχρι και τα κλειδιά των υπουργικών γραφείων.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35996

    [10] Οικονομική ενίσχυση των παραγωγών αγελαδινού γάλακτος

    Τεταρτη, 28 04 2010 16:59

    Το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων εφαρμόζοντας τον κανονισμό 1233 του 2009 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για ενίσχυση παραγωγικών κλάδων λόγω της οικονομικής κρίσης, θα κατανείμει μέχρι τις 30 Ιουνίου, το πόσο του 1.581.000 ευρώ στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος. Συγκεκριμένα θα δοθεί ενίσχυση ως 4 λεπτά για κάθε κιλό γάλα που παρέδωσε ο κτηνοτρόφος στις βιομηχανίες.

    Μέχρι τα τέλη Ιουνίου η πληρωμή των παραγωγών

    Με βάση την απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κατερίνα Μπατζελή, θα δοθεί ενίσχυση ως 4 λεπτά για κάθε κιλό γάλα που παρέδωσε ο κτηνοτρόφος στις βιομηχανίες. Το ποσό της ενίσχυσης, ύψους 1,5 δισ.ευρώ, κατανέμεται ως εξής:

    -Για ετήσια παραγωγή γάλακτος (και παράδοση στις βιομηχανίες) από 3-25 τόνους, εφάπαξ ποσό 150 ευρώ.

    -Από 25 έως 50 τόνους, 300 ευρώ.

    -Για ποσότητα από 50 ως 100 τόνους, ποσό 400 ευρώ και από 100 ως 150 τόνους, 500 ευρώ.

    -Για ποσότητα πάνω από 150 τόνους, το εφάπαξ είναι 600 ευρώ.

    Όπως ανακοινώθηκε οι δικαιούχοι θα καθοριστούν από τα στοιχεία του Οργανισμού Γάλακτος (παραδόσεις) και τον ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση το ΟΣΔΕ και οι πληρωμές θα γίνουν μέχρι τέλος Ιουνίου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ Είδηση: 35994

    [11] Ως το Μάιο η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών

    Τεταρτη, 28 04 2010 16:40

    Μέχρι τις 31 Μαΐου έχουν περιθώριο οι οφειλέτες του Δημοσίου να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους τα χρέη του που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην σχετική εγκύκλιο του ΥΠ.ΟΙ που στάλθηκε σε όλες τις Εφορίες , στην οποία δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη σχετική ρύθμιση που σε συμπεριλήφθη στον τελευταίο φορολογικό νόμο.

    Οι οφειλές υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των εφοριών και οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες απαλλάσσονται από προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής σε ποσοστό 80% εφόσον εξοφληθούν εφάπαξ στο σύνολό τους ή σε ποσοστό 60% εφόσον εξοφληθεί το μισό της οφειλής μέχρι τις 31 Μαΐου 2010.

    Απαραίτητη προϋπόθεση υπαγωγής στη ρύθμιση, είναι η υπαγωγή αίτησης από τον οφειλέτη ή οποιονδήποτε συνυπόχρεο για την οφειλή πρόσωπο και ταυτόχρονη καταβολή ως τις 31 Μαΐου.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36002

    [12] ΓΣΕΕ: Επιστολή στις εργοδοτικές οργανώσεις

    Τεταρτη, 28 04 2010 16:32

    Συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τις εργοδοτικές οργανώσεις, με σκοπό την υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), μέσα στο νέο περιβάλλον που δημιουργεί η προσφυγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης, ζήτησε η ΓΣΕΕ, με επιστολή της στις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ).

    Όπως αναφέρεται στην επιστολή: "Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (με τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ.) έχει ανοίξει τους "ασκούς του Αιόλου" και έχει διαφοροποιήσει ριζικά το περιβάλλον, εντός του οποίου κινούνται οι συζητήσεις, οι διαπραγματεύσεις και εντέλει οι συμφωνίες μεταξύ των Οργανώσεών μας.

    Οι ραγδαίες εξελίξεις δεν επέτρεψαν να τελεσφορήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την Εθνική Σύμβαση (ΕΓΣΣΕ) και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην πιθανότητα επώδυνων επιλογών, τις οποίες διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της "Τρόϊκας". Επιλογές που στο επίκεντρό τους έχουν τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και ιδίως - με επίκληση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας - τις συλλογικές συμβάσεις και τη μείωση μισθών (13ος και 14ος, όπως αποκαλούνται).

    Με τις δηλώσεις σας και εσείς φαίνεται να συμφωνείτε ότι αφενός ο ιδιωτικός τομέας δεν παράγει ελλείμματα και αφετέρου ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας δεν εδράζεται στο -χαμηλό- κόστος εργασίας. Οφείλουμε να εκφράσουμε την άρνησή μας σε αυτές τις απαιτήσεις με τρόπο άμεσο και θεσμικό".

    Τέλος στην επιστολή αναφέρεται ότι: "Προτείνουμε συνάντησή μας το συντομότερο δυνατό, προκειμένου να συμφωνήσουμε την υπογραφή Ε.Γ.Σ.Σ.Ε., ως καταλυτικό μήνυμα ότι οι συνταγματικά κατοχυρωμένες διαδικασίες των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τα αποτελέσματα, που παράγουν, δεν τίθενται στη "μέγγενη" των δημοσιονομικών περιορισμών. Το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών είναι το τελευταίο "ανάχωμα" στην βαθειά και παρατεταμένη ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας".

    Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, τάχθηκε ενάντια στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού.

    Αντιδράσεις

    Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρεται τόσο στις δηλώσεις του κ. Δασκαλόπουλου, όσο και στην επιστολή της ΓΣΕΕ προς τις εργοδοτικές οργανώσεις, λέγοντας ότι: "Οι 100αδες χιλιάδες άνεργοι, οι100αδες καθημερινές απολύσεις, οι χιλιάδες απλήρωτοι στους τόπους δουλειάς, οι περικοπές μισθών, οι απλήρωτες υπερωρίες οι χιλιάδες που εργάζονται ανασφάλιστοι η με μειωμένα ένσημα, οι διαθεσιμότητες, οι μισθοί των 400κοσίων των 500κοσίων των 600κοσιων και των 700κοσιων ευρώ, οι συντάξεις πείνας μιλούν από μόνα τους για τα έργα και τις ημέρες αλλά και τις προθέσεις των παραπάνω.

    Αυτήν την πραγματικότητα καμιά δήλωση κανενός τους στα πλαίσια των τους δεν μπορεί να την αλλάξει να ξεγελάσει και να καθησυχάσει τους εργαζόμενους και την νεολαία. Καλά κάνουν και ανησυχούν, κανένας εκβιασμός, καμιά απειλή, κανένας μηχανισμός από αυτούς που ενεργοποιούν (κρυφούς και φανερούς) το τελευταίο διάστημα δεν θα μας σταματήσει.

    Ακόμα περισσότερους και ποιο μαζικά θα μας μετρούν στις διαδηλώσεις και στις πορείες. Ακόμα περισσότερους και ποιο αποφασισμένους θα μας βλέπουν στις απεργίες στις περιφρουρήσεις στα εργοστάσια στα ξενοδοχεία στα πλοία σε κάθε τόπο δουλειάς. Σε περισσότερες πρωτοβουλίες κοινής δράσης με τους αυτοαπασχολούμενους τους μικρούς ΕΒΕ την νεολαία τους αγρότες θα μας βλέπουν.

    Για ένα πράγμα μπορούν να είναι σίγουροι. Ότι θα κάνουμε τα πάντα για να γίνουν οι χειρότεροι ε\εφιάλτες τους πραγματικότητα".

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 35992

    [13] Έπαιρνε άδεια από τη φυλακή και έκανε ληστείες

    Τεταρτη, 28 04 2010 15:48

    Συστηματικά με ληστείες σε σουπερμάρκετ και υποκαταστήματα των ΕΛΤΑ διέπραττε κάθε φορά που έπαιρνε άδεια από τις φυλακές Γρεβενών, όπου κρατείτο ένας 42χρονος, ο οποίος συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την αστυνομία, οι άνδρες του τμ΄ματος της Νίκαιας συνέλαβαν τον 42χρονο που αναζητείτο από τις 19 Μαρτίου καθώς είχε παραβιάσει 11ημερη τακτική άδεια από τις φυλακές Γρεβενών όπου κρατούνταν.

    Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της Αστυνομίας, ο συλληφθείς, κατά την τελευταία διετία, ασχολούνταν συστηματικά, κατά την περίοδο αδειών του από τις Φυλακές, με ληστείες σε καταστήματα SUPER MARKET και ΕΛ.ΤΑ. σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

    Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία έχει προκύψει ότι στο ενεργητικό του έχει 11 ληστείες σε σούπερ μάρκετ και 3 σε καταστήματα των ΕΛΤΑ. Είδηση: 35990

    [14] Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ:«Στο σημείο που έφτασε η κατάσταση από την αμηχανία, την αβουλία και την ανικανότητα της κυβέρνησης πράγματι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.»

    Τεταρτη, 28 04 2010 14:29

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τους Παναγιώτη Τσούτσια και Τάκη Σαράντη.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Εδώ και 6 μήνες πιστεύω ότι όλοι ζούμε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Αυτό που πιστεύω ότι επιβαρύνει τις οικονομικές εξελίξεις είναι η ανεπάρκεια και η ανικανότητα της κυβέρνησης να μιλήσει καθαρά. Και ίσως σε αυτό να οφείλεται και το γεγονός ότι, ενώ παίρνονται σκληρά μέτρα εντούτοις οι αγορές δεν έχουν την αναμενόμενη ανταπόκριση. Αυτό που είναι αναγκαίο να γίνει πριν από όλα, είναι να βρούμε μια γλώσσα καθαρή να ονομάσουμε την οικονομική πραγματικότητα με την γλώσσα δηλαδή της αλήθειας, είμαστε σε πόλεμο με τους κερδοσκόπους.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι πρέπει να κάνουμε;»

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Το ερώτημα είναι, μπορούμε πια να αποφύγουμε την συνεργασία με το ΔΝΤ; Στο σημείο που έφτασε η κατάσταση από την αμηχανία, την αβουλία και την ανικανότητα της κυβέρνησης πράγματι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Από τα μισόλογα αυτά τροφοδοτούνται φήμες.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ποια κεφάλια πέφτουν;»

    Κ.ΤΖΑΒΑΡΑΣ: « Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε δώσει προειδοποιητικά κάποια μηνύματα, δηλαδή ότι ο σκοπός του είναι η αυτοκάθαρση και ότι είναι ο σκοπός του να αντιμετωπίσει και τα προβλήματα που έχουν σχέση με την εκκαθάριση του παρελθόντος -και σε επίπεδο προσώπων-. Άρα λοιπόν όταν τα μηνύματα αυτά δεν τα αντιλαμβάνονται κάποιοι με τον τρόπο που τα διατυπώνει ο πρόεδρος, από εκεί και πέρα ο καθένας θα πρέπει να υποστεί κάποιες συνέπειες.»

    Είδηση: 35985

    [15] Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων

    Τεταρτη, 28 04 2010 14:29

    Η διαφάνεια και η περισσότερη αξιοκρατία μέσα στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης είναι ο άξονας πορείας του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού τόνισε ο Παύλος Γερουλάνος κατά την παρουσίαση της νέας διαδικασίας επιχορηγήσεων των πολιτιστικών φορέων, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε και επισήμως το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού.

    Συγκεκριμένα, κατά την παρουσίαση του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων, ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι, τόσο η διαφάνεια, όσο και η αξιοκρατία, έχουν τεθεί ως άξονες πορείας του υπουργείου για δύο λόγους.

    Ο πρώτος αφορά στα "χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου και δεν υπάρχει ούτε σκοπός, ούτε φορέας ο οποίος να δικαιολογεί τη σπατάλη τους. Είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίζουμε ότι τα χρήματα του φορολογούμενου πιάνουν τόπο."

    Ενώ ο άλλος είναι, ότι αν δεν επιτευχθεί η αξιοκρατία και η διαφάνεια στα χρήματα που διαθέτουμε στον πολιτισμό, τότε θα υποφέρει η Ελληνική δημιουργία, αφού, όπως συμπλήρωσε: "σε μια περίοδο που κάθε ευρώ μετράει δεν υπάρχει περιθώριο για προσωπικές ή μικροκομματικές πολιτικές."

    Επίσης, ο κ. Γερουλάνος αναφερόμενος στην θέση του ότι είναι ώρα να τελειώνουμε με τον πολιτισμό που εξαρτάται αποκλειστικά από το Κράτος, σημείωσε πως αφενός το Κράτος δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι η μόνη πηγή ανάπτυξης του πολιτισμού και αφετέρου ότι τα χρήματα που διαθέτει το Κράτος δεν πρέπει να δίνονται με μικροκομματικά ή προσωπικά κριτήρια.

    Παρουσιάζοντας το Μητρώο, είπε ότι αποτελεί το πρώτο βήμα για να υπάρχει διαφάνεια στις επιχορηγήσεις και το πρώτο βήμα για να πηγαίνουν τα χρήματα του έλληνα φορολογούμενου εκεί που πιάνουν τόπο.

    "Είναι ένας μηχανισμός καταγραφής και παρακολούθησης του έργου και της εξέλιξης των επιχορηγούμενων φορέων για να μπορούμε να κρίνουμε την δουλειά τους με διαφανή και συνεπή κριτήρια."

    Π. Γερουλάνος

    Κανένας φορέας δεν θα μπορεί να επιχορηγηθεί από το Υπουργείο αν δεν έχει προηγουμένως καταγραφεί στο Μητρώο και δεν έχει επικαιροποιήσει τα στοιχεία του σ' αυτό.

    Πριν υπογράψουμε οποιαδήποτε επιχορήγηση θα έχουμε τον φάκελο του επιχορηγούμενου φορέα και την εισήγηση της εκάστοτε αρμόδιας Διεύθυνσης που θα υποβοηθείται στο έργο της από μια μικρή ομάδα ανθρώπων που θα συνδυάζουν εμπειρία, γνώση, φρέσκια ματιά στα πράγματα και ακεραιότητα.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35986

    [16] Μ.ΜΠΟΛΑΡΗΣ:«Όταν κόψεις τον μισθό από τον ιδιωτικό τομέα, τότε στερείς από την αγορά μια ρευστότητα.»

    Τεταρτη, 28 04 2010 14:27

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Πάμε να αναγεννήσουμε την Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, ή τώρα ή ποτέ, πιστεύετε ότι αν δεν τα καταφέρουμε τώρα, το παιχνίδι έχει τελειώσει;»

    Μ.ΜΠΟΛΑΡΗΣ: « Είμαι απολύτως βέβαιος ότι ο λαός σε αυτή τη χώρα, οι πολίτες αυτής της χώρας είναι το πολυτιμότερο κεφάλαιο που έχει η χώρα. Σε αυτούς απευθύνθηκε ο πρωθυπουργός χθες. Οι έλληνες λοιπόν σήμερα ξέρουν καλά ότι ο Γιώργος Παπανδρέου και η κυβέρνησή του έχουν αναδείξει το πρόβλημα και υπάρχει σχέδιο και βούληση για να βγούμε από αυτή την κρίση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν φοβάστε ότι μπορεί να προκληθεί μια κρίση, η οποία μπορεί να συμπαρασύρει το σύνολο του πολιτικού προσωπικού της χώρας;»

    Μ.ΜΠΟΛΑΡΗΣ: « Η κρίση και η αντίδραση έπρεπε να υπάρξει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η κατάσταση όπως εξελίχθηκε τα τελευταία 6 χρόνια από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία έχασε κάθε έλεγχο με εγκληματικές ενέργειες και με τεράστιες ευθύνες, αυτές οι ευθύνες υπάρχουν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι πολίτες περιμένουν η κυβέρνηση αυτή να αποδώσει και ευθύνες.»

    Μ.ΜΠΟΛΑΡΗΣ: « Όταν τον Ιανουάριο με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, αυτής της κυβέρνησης, ήρθαν στην βουλή και ξεκίνησαν 2 εξεταστικές επιτροπές, θυμάστε τι έλεγε η ΝΔ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εδώ και αρκετό καιρό βρίσκεται σε εξέλιξη μια συζήτηση, για το αν θα περικοπούν ο 13ος και 14ος μισθός. Θα υπάρξει επέκταση των περικοπών και στον ιδιωτικό τομέα;»

    Μ.ΜΠΟΛΑΡΗΣ: « Η συζήτηση αυτή είναι αδιέξοδη. Η δική μου γνώμη είναι ότι σαφέστατα όταν κόψεις τον μισθό από τον ιδιωτικό τομέα, τότε στερείς από την αγορά μια ρευστότητα.»

    Είδηση: 35983

    [17] Απεργιακός πυρετός

    Τεταρτη, 28 04 2010 13:07

    Εικοσιτετράωρη απεργία για την Τετάρτη 5 Μαΐου έχουν εξαγγείλει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ , τονίζοντας ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους και την ελληνική κοινωνία μπροστά σε μια πρωτόγνωρη επίθεση στα βασικά και θεμελιώδη κοινωνικά δικαιώματα. Παράλληλα 48ωρη απεργία πραγματοποιεί 28 και 29 Απριλίου η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας με αποτέλεσμα να μην μεταδίδεται κανονικά το πρόγραμμα των ραδιοφωνικών σταθμών. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος κήρυξε 4ωρες στάσεις εργασίας από 28 Απριλίου έως και τις 3 Μαΐου και 48ωρη στις 4 και 5 Μαΐου.

    Σε 48ωρη απεργία στις 4 και 5 Μαΐου προχωρούν και οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, ενώ θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο στις 4 Μαΐου και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας.

    Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για το νέο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, με το οποίο -όπως τόνισαν- χάνουν εργασιακά δικαιώματα που απέκτησαν σε βάθος 15ετίας, κυρίως όμως δεν αναγνωρίζονται πλέον ως λειτουργοί αλλά ως υπάλληλοι επιχειρήσεων.

    Το προεδρείο της ΟΙΕΛΕ σχολίασε ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε 48ωρες κινητοποιήσεις.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: 24ωρη ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 5 Μαΐου - Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    Είδηση: 35979

    [18] Εφραίμ: Πάρτε όλα τα ακίνητα αλλά αφήστε μας τη λίμνη

    Τεταρτη, 28 04 2010 12:00

    Μετά από δικό τους αίτημα καταθέτουν από το πρωί στην αρμόδια εξεταστική επιτροπή της Βουλής, για το σκάνδαλο της Μονής Βατοπαιδίου οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος. Οι δύο μάρτυρες καταθέτουν χωριστά. Ο μοναχός Εφραίμ ο ποίος ήταν ηγούμενος στη Μονή Βατοπαιδίου, καταθέτοντας στην εξεταστική επανέλαβε ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η απαίτηση της Μονής για τη λίμνη Βιστωνίδα. «Όσα ακίνητα έχουμε, είπε, πάρτε τα κι αφήστε μας ήσυχους. Αλλά να μας αφήσετε τη λίμνη».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: ο»ΏΣυνεχίζονται οι καταθέσεις για το Βατοπαίδι

    Είδηση: 35972

    [19] Έκθεση για φρικτά βασανιστήρια σε φυλακή στο Ιράκ από τη HRW

    Τεταρτη, 28 04 2010 15:26

    Μία ακόμη υπόθεση απάνθρωπης μεταχείρισης κρατουμένων, με βασανισμούς και βιασμούς, σε "μυστική" φυλακή στο Ιράκ, που φέρνουν στη μνήμη τις κακοποιήσεις που γίνονταν σε βάρος ιρακινών από αμερικανούς στρατιώτες στην φυλακή Αμπού Γράϊμπ, κοντά στην Βαγδάτη το 2004, αναφέρει στην έκθεσή της η οργάνωση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch(HRW).

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση, οι 42 από τους 300 κρατούμενους που πρόσφατα μεταφέρθηκαν από την "μυστική φυλακή" προς το κέντρο κράτησης Ρουσάφα, στην ανατολική Βαγδάτη, έκαναν λόγο για κακομεταχείριση κρατουμένων στην φυλακή αυτή.

    "Η φρίκη που αντιμετωπίσαμε μας έκανε να σκεφθούμε ότι τα βασανιστήρια αποτελούσαν τον κανόνα στο κέντρο κράτησης της Μουτάνα, στη δυτική Βαγδάτη", είπε ο Τζόε Στορκ, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος για την Μέση Ανατολή της HRW.

    Οι κρατούμενοι, που προέρχονταν από την επαρχία Νινίβε και υπήρχαν υποψίες ότι ήταν αντάρτες ,συνελήφθησαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2009,σύμφωνα με την έκθεση.

    "Η κυβέρνηση πρέπει να οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους υπευθύνους αυτών των συστηματικών κτηνωδιών", έκανε έκκληση ο Στορκ και ζήτησε την διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας.

    Ύστερα από την αποκάλυψη από την εφημερίδα Los Angeles Times,στις 19 Απριλίου, για τις κακομεταχειρίσεις στη φυλακή αυτή ο πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι ανακοίνωσε από την τηλεόραση το κλείσιμό της.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35988

    [20] Μαχαίρωσε 18 μαθητές και μία δασκάλα σε δημοτικό σχολείο

    Τεταρτη, 28 04 2010 15:04

    18 μαθητές, ηλικίας ως δώδεκα ετών και μία δασκάλα είναι τα θύματα του μανιακού που εισέβαλλε το πρωί σε δημοτικό σχολείο στη Νότια Κίνα, ενώ μέχρι το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστό από τις αστυνομικές Αρχές αν μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και νεκροί.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, ο μεσήλικας δράστης άνδρας που εισέβαλε στο σχολείο στην πόλη Λεϊζού, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ συνελήφθη από την αστυνομία μετά την επίθεση.

    Και ενώ η νέα αυτή τραγωδία συγκλονίζει την Κίνα ένας άλλος άνδρας εκτελέστηκε επειδή σκότωσε με μαχαίρι οκτώ μαθητές τον περασμένο μήνα.

    Πρόκειται για τον Ζενγκ Μινσένγκ, που είχε σκοτώσει οκτώ μικρά παιδιά με ένα μαχαίρι μπροστά από την είσοδο ενός σχολείου στην επαρχία Φουτζιάν τον περασμένο μήνα.

    Να σημειωθεί, ότι μία σειρά επιθέσεων με μαχαίρι σε σχολεία και πανεπιστήμια τους τελευταίους μήνες έχει συγκλονίσει την Κίνα, όπου πολλά ζευγάρια έχουν μόνο ένα παιδί.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35987

    [21] Θα συνεχίζει να εξοπλίζεται για την άμυνα της η Χεζμπολάχ

    Τεταρτη, 28 04 2010 14:10

    Το ότι θα συνεχίζει να εξοπλίζεται για την προστασία της, απάντησε η σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου, μετά τις κατηγορίες των ΗΠΑ εναντίον της για συγκέντρωση όπλων.

    "Η επιλογή μας πάντα ήταν να λαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα όπλα για την αντίσταση", δήλωσε ο βουλευτής της Χεζμπολάχ Χάσαν Φαντλάχα στην εφημερίδα As-Safir, το πρωτοσέλιδο της οποίας γράφει: "Η απάτη της Ουάσινγκτον και του Τελ Αβίβ για τους πυραύλους μέχρι τα πρόθυρα του πολέμου".

    "Υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στα όπλα που χρησιμεύουν μόνο για εισβολή, κατοχή και επίθεση, όπως αυτές των ΗΠΑ και του συμμάχου τους του Ισραήλ, και τα όπλα της αντίστασης πουπροασπίζει, προστατεύει και απελευθερώνει".

    Χάσαν Φαντλάχα

    Ο Φαντλάχα είπε ότι τα όπλα της Χεζμπολάχ δεν έχουν καμιά σχέση μετον "εξοπλισμό" και τα "εγκλήματα" των ΗΠΑ και του συμμάχου τους, τουΙσραήλ, ενώ σημείωσε πως το επίπεδο του εξοπλισμού του κινήματος δενμπορεί να συγκριθεί με εκείνο των "ΗΠΑ που χρησιμοποιούν τα όπλαστα εγκλήματα τους εναντίον των λαών ανά τον κόσμο, τη Χιροσίμα, τους100.000 μάρτυρες που σκοτώθηκαν στο Ιράκ, περνώντας από δεκάδεςχιλιάδες νεκρούς στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο και το Αφγανιστάν".

    Νασημειωθεί ότι την Τρίτη ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτςκατηγόρησε το Ιράν και τη Συρία ότι προμηθεύουν τη Χεζμπολάχ μερουκέτες και πυραύλους.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 35984

    [22] Α. Λοβέρδος: Μάχη για να πείσουμε την τρόικα

    Τεταρτη, 28 04 2010 15:39

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο του ΣΕΒ σήμερα, ότι τα επιχειρήματα της Ελλάδας θα πείσουν τους διαπραγματευτές της Τρόικας ώστε να μην υπάρξουν επώδυνες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας σημείωσε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι να μη καταργηθεί ο 13ος και 14ος μισθός. Αναφορικά με το ασφαλιστικό δήλωσε ότι ήταν θετικές οι αξιολογήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος χαρακτήρισε το ασφαλιστικό δημοσιονομική νάρκη και επισήμανε ότι το νομοσχέδιο αντικατοπτρίζει την σκληρή πραγματικότητα. Οξύτατη επίθεση από τον υπουργό Εργασίας κατά ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη στάση τους τις τελευταίες ημέρες στη Βουλή.

    Ασιόδοξος ο υπουργός Εργασίας για τις εργασιακές σχέσεις

    Μάχη για να δεχτεί η Τρόικα τις ελληνικές ενστάσεις αναφορικά με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις δίνει το υπουργείο Εργασίας με επιχειρήματα που αφορούν τα καυτά θέματα που θέτουν για περικοπή των δύο μισθών, αλλαγές του πλαισίου των απολύσεων και των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    Ο υπουργός Εργασίας στη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών εξήγησε στον κ. Δασκαλόπουλο τις βασικές αρχές του ασφαλιστικού με συγκεκριμένους πια όρους, όπως αυτές οι αρχές διατυπώνονται στο σχέδιο νόμου που ετοιμάστηκε, ενώ παράλληλα εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα επιχειρήματα μας θα πείσουν την Τρόικα να μην υπάρξουν επώδυνες αλλαγές. Πάντως, σε ότι αφορά το ασφαλιστικό ο Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι ήταν θετικές οι αξιολογήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Το νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί αύριο στο Πολιτικό Συμβούλιο και την επόμενη εβδομάδα στο υπουργικό, ενώ στη συνέχεια το κείμενο θα διανεμηθεί στους Κοινωνικούς Εταίρους, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή.

    Ο κ. Λοβέρδος παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους συνδικαλιστές που προχωρούν σε κινητοποιήσεις να μην αποκλείουν λιμάνια και ξενοδοχεία, κάνοντας λόγο για τρικλοποδιές στη διαδικασία σταθεροποίησης της οικονομίας.

    "Η πατρίδα πρέπει να διασωθεί και θεωρούμε χρέος μας να βοηθήσουμε την πατρίδα μας σε αυτήν την κρίσιμη φάση. Περιθώρια για λιποταξίες και ριψάσπιδες δεν υπάρχουν. Θα δώσουμε όλο μας τον εαυτό για να σώσουμε την χώρα".

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος είπε ότι το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτυπώνει τη σκληρή πραγματικότητα και έγινε ότι έπρεπε προκειμένου να εξασφαλιστούν τα παιδιά μας.

    Ανακοίνωση ΚΚΕ

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη συνάντηση του κ. Λοβέρδου με το προεδρείο του ΣΕΒ, τονίζει: "είναι απίστευτο το θράσος του ΣΕΒ και της κυβέρνησης, αυτών που καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία, που σφαγιάζουν όσα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει για να μην έχουν καμία εισφορά, αυτών που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης τσάκισαν μισθούς, μεροκάματα και εργασιακές σχέσεις, να εμφανίζονται τώρα ως φίλοι των εργαζομένων και ότι διαφωνούν με τις κατευθύνσεις ΕΕ - ΔΝΤ για τον 13ο και 14ο μισθό". Και το χαρακτηρίζει υποκρισία "όταν την ίδια στιγμή ζητούν την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των κατώτατων μεροκάματων και μισθών, δηλαδή τη συμπίεση στο κατώτερο δυνατό της τιμής της εργατικής δύναμης".

    Επίθεση Λοβέρδου σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ

    Ο υπουργός Εργασίας μιλώντας αργότερα στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις, εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση σε ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη στάση τους τις τελευταίες ημέρες.

    Η χώρα, τόνισε, δίνει αγώνα για την αντιμετώπιση της κρίσης και δεν έχουμε άλλη ευκαιρία αν αυτό το εγχείρημα αποτύχει και κάλεσε τα κόμματα της Αριστεράς να μην εμποδίζουν αυτό τον αγώνα και να μην βάζουν τρικλοποδιές κάθε ημέρα. Σημείωσε επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται από κανένα μομφή με το δάχτυλο υψωμένο εφόσον αυτός δεν λέει τι θα έκανε αν ήταν στη θέση μας.

    Αναφορικά με τις τράπεζες, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι η ρευστότητά τους είναι εγγυημένη και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, ενώ για το 13ο και 14 μισθό, είπε ότι υπάρχει η άρνηση της κυβέρνησης και οι διευκρινίσεις όλων των κοινωνικών εταίρων.

    "Ο λόγος μας έχει σοβαρά επιχειρήματα που επιβάλλουν αυτό το μέτρο να μην ληφθεί ποτέ", επεσήμανε.

    Επίθεση στο ΚΚΕ εξαπέλυσε και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αδωνης Γεωργιάδης, αναφέροντας ότι το ΚΚΕ σπρώχνει γρηγορότερα τη χώρα στη χρεοκοπία, ενώ και ο Απόστολος Κακλαμάνης επέκρινε με οξύτητα τα επεισόδια με τους Ισπανούς τουρίστες στο λιμάνι του Πειραιά και κάλεσε την κυβέρνηση να λειτουργήσει ως κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης.

    Λοβέρδος για Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας σε συνέντευξη Τύπου για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, επισήμανε ότι ενώ η κυβέρνηση δρα υπό τρομακτική πίεση εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας και τον καταιγισμό αρνητικών γεγονότων, "προσπαθούμε να διατηρήσουμε μαζί με την πρωτεύουσα υποχρέωση για τη διάσωση της χώρας, ανοιχτή και ζωντανή την ατζέντα για όλα τα θέματα, γιατί η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να παρακάμπτει κανένα θέμα".

    Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "είναι υποχρέωσή μας να διευκολύνουμε και να προστατεύσουμε το χώρο εργασίας" και υπογράμμισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε ζητήματα ελέγχου στο χώρο εργασίας και σε ζητήματα αναπηρίας.

    "Για τα ζητήματα της ασφάλειας, παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση μια πολύ καλή κωδικοποιητική διαδικασία και από την επόμενη εβδομάδα ο κώδικας αυτός θα γίνει και νόμος του κράτους", ανέφερε ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε ότι "αν και δεν υπάρχουν χρήματα, η κυβέρνηση συμμετέχει στη διαδικασία μέσα από τη διαμόρφωση μιας υπεύθυνης στρατηγικής".

    Γ. Παναγόπουλος για τη συνάντηση με το κλιμάκιο

    Οι εκπρόσωποι της «Τρόικας» δεν αποκάλυψαν τις θέσεις τους, ζήτησαν μόνο να ακούσουν την άποψη του Προέδρου της ΓΣΕΕ, χωρίς διάλογο, δήλωσε ο πρ. της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος μετά την συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. και Ε.Κ.Τ.

    Επίσης, ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι επί της ουσίας της συνάντησης υπογράμμισε την τεράστια ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας μας, δήλωσε την πλήρη αντίθεση του στα «άδικα και αντικοινωνικά μέτρα» και σε ρυθμίσεις που θα πλήξουν τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και ανέπτυξε επιχειρήματα, σύμφωνα με τα οποία το κόστος εργασίας δεν επηρεάζει την επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής Οικονομίας, ενώ επισήμανε τον κίνδυνο μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 35989

    [23] Η ελληνική Οικονομία στα διεθνή ΜΜΕ

    Τεταρτη, 28 04 2010 12:07

    Πρώτο θέμα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης όλου του κόσμου είναι και σήμερα η Ελλάδα, μετά τη νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας. Τα ρεπορτάζ και τα άρθρα επικεντρώνονται στον άμεσο αντίκτυπο που είχε στις διεθνείς χρηματαγορές και στην ανησυχία για φαινόμενο ντόμινο σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Πρώτο θέμα η νέα υποβάθμιση

    Η νέα υποβάθμιση και οι επιπτώσεις της στα διεθνή χρηματιστήρια, έκαναν την Ελλάδα για μια ακόμα φορά πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων των ξένων τηλεοπτικών δικτύων και πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες.

    "Η αυξανόμενη ανησυχία για την κρίση του χρέους στην Ελλάδα, παρασύρει σε πτώση τα χρηματιστήρια σε όλον τον κόσμο. Η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας στην κατηγορία junk από έναν οίκο αξιολόγησης και ο φόβος μεταδοτικότητας αυξάνεται" αναφέρει το BBC.

    "Τα χρηματιστήρια κατρακυλούν, καθώς το χρέος της Ελλάδας υποβαθμίζεται σε junk" γράφει η Washington Post, που φιλοξενεί συνέντευξη αναλυτή της Morgan Keegan, ο οποίος σχολιάζει: "Είναι πολύ αργά να εγκαταστήσεις συναγερμό πυρός, όταν το σπίτι ήδη καίγεται".

    "Το ΔΝΤ εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα" τιτλοφορούν το κύριο άρθρο τους οι Financial Times, εν μέσω φόβων ότι τα 45 δισ. του σχεδίου διάσωσης δεν είναι αρκετά.

    "Εκφράζονται φόβοι ότι η Ελλάδα μπορεί να καταρρεύσει ταχύτερα απ'όσο χρειάζονται οι ευρωπαίοι εταίροι για να μαζέψουν τα χρήματα για να τη σώσουν. Η πρώτη οικονομία της ευρωζώνης που υποβαθμίζεται στην κατηγορία junk, μπορεί να συμπαρασύρει και άλλες χώρες της ευρωζώνης, αρχίζοντας με την Πορτογαλία και πιθανόν και άλλα πολλά ντόμινο" μεταδίδει το CNN.

    Η γαλλική Le Monde, με τίτλο "Ελλάδα και Πορτογαλία πανικοβάλλουν τις αγορές", αναλύει το ντόμινο αντιδράσεων στις διεθνείς χρηματαγορές.

    "Οι Έλληνες αντιστέκονται στην θεραπεία αυστηρότητας με απεργίες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, που παραλύουν τη χώρα. Ένα απόλυτο σκάνδαλο" γράφει η Le Figaro, τονίζοντας τα προβλήματα που δημιουργούνται για τους τουρίστες στη χώρα.

    Να κατευνάσει τα πνεύματα επιχειρεί με τον τίτλο της η ιταλική La Reppublica, στο πρωτοσέλιδό της: "Η ΕΕ καθησυχάζει: οι διαπραγματεύσεις πάνε καλά. Το ΔΝΤ έτοιμο να αυξήσει τη βοήθεια".

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Επισπεύδονται οι διαδικασίες

    Είδηση: 35971

    [24] Η κονσέρβα...έκλεισε τα 200!

    Τεταρτη, 28 04 2010 13:13

    Γενέθλια έχει φέτος η γνωστή σε όλους μας κονσέρβα, το μεταλλικό αεροστεγές κουτί, που μπορεί να διατηρεί ανέπαφα και για μεγάλο διάστημα ευπαθή τρόφιμα. Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), η κονσέρβα ανακαλύφθηκε πριν από 200 χρόνια και θεωρήθηκε τότε ως μία επαναστατική εφεύρεση. Τον περασμένο αιώνα, μάλιστα, αποτέλεσε σύμβολο προόδου και ευμάρειας.

    Είναι χαρακτηριστικό πως στη δεκαετία του 1960 ο διάσημος Αμερικανός καλλιτέχνης Άντι Γουόρχολ, αναπαρήγαγε καλλιτεχνικά και τα 32 είδη έτοιμης σούπας της εταιρείας Campbell. Ήταν ο πρώτος που απαθανάτισε την κονσέρβα, το σύμβολο της μεταπολεμικής, καταναλωτικής κουλτούρας, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στις ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

    "Η επιστήμη έχει προχωρήσει και μου διευκολύνει τη ζωή", ήταν το σκεπτικό του μέσου καταναλωτή μέχρι και τη δεκαετία του 70, που αγόραζε σχεδόν όλα τα είδη κονσέρβας που διαφημίζονταν.

    Μάλιστα, ο Γερμανός πολίτης έβλεπε στην κονσέρβα το θαύμα της τεχνολογίας και δε νοιαζόταν καθόλου για τα διάφορα συντηρητικά που αναγράφονταν στην ετικέτα.

    Η κονσέρβα, άλλωστε, είχε κατακτήσει στη Γερμανία όλα τα πεδία της ζωής, όλες τις κοινωνικές τάξεις, ακόμη και τον κόσμο της κουλτούρας.

    Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το περίφημο κουκλοθέατρο του Άουγκσμπουργκ, που είχε ενσωματώσει σ' ένα έργο του σκετς με κονσέρβες -στρατιωτάκια, τα οποία τραγουδούσαν ότι ήταν ανθεκτικότερα από τα αντίστοιχα μολυβένια του Άντερσεν. Πάντως, η κονσέρβα έχει σώσει πολλούς στρατιώτες και ναυτικούς από πρόωρο θάνατο.

    Ο Ναπολέων έδωσε το έναυσμα

    Το έναυσμα για την εφεύρεση της κονσέρβας δόθηκε στις αρχές του 18ου αιώνα. Τότε, ο Ναπολέων Βοναπάρτης υποσχέθηκε ένα τεράστιο ποσό σε όποιον έβρισκε τρόπο να διατηρούνται τα τρόφιμα και να μην πεθαίνουν από δηλητηριάσεις οι στρατιώτες του. Πράγματι, βρέθηκε κάποιος που έκανε το πρώτο βήμα. Ήταν ο Νικολά Απέρ, ένας Παριζιάνος μάγειρας, που κατάφερε με υπερθέρμανση των τροφίμων και αεροστεγή γυάλινη συσκευασία να τα διατηρήσει για πρώτη φορά, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

    Η ευρεσιτεχνία αυτή, όμως, είχε ένα αδύνατο σημείο: το γυαλί δεν άντεχε στις μεταφορές και στους πολλούς κραδασμούς κι έσπαγε. Τελικά, ένας Άγγλος έμπορος, ο Πίτερ Ντιούραντ κατασκεύασε την πρώτη κονσέρβα, πριν από 200 χρόνια. Ήταν μεταλλική, κομψή και διατηρούσε από λαχανικά και φρούτα, μέχρι έτοιμα φαγητά. Όσο για το ανοιχτήρι για τις κονσέρβες, αυτό επινοήθηκε 45 χρόνια αργότερα και συνέβαλε επίσης στη μεγάλη εξάπλωση του προϊόντος.

    H κονσέρβα πριν και μετά

    Στις ΗΠΑ η παραγωγή κάθε είδους κονσέρβας ξεπέρασε το 1900 για πρώτη φορά τα 700 εκατομμύρια κουτιά. Μεταπολεμικά οι ΗΠΑ ήταν επίσης πρωτοπόρες στην παραγωγή και τη βελτίωση της κονσέρβας. Τα πάντα πωλούνταν σε κονσέρβα: από κρέας, φρούτα, λαχανικά, φαγητά, μέχρι παγωτά, μπισκότα και καφές.

    Σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, επιστήμονες και τεχνοκράτες είναι σίγουροι για το μέλλον της κονσέρβας. Και αυτό διότι μέχρι σήμερα κατάφερε όχι μόνον να επιζήσει, αλλά βελτιώθηκαν η συσκευασία και οι μέθοδοι συντήρησης τροφίμων με λιγότερα συντηρητικά. Είδηση: 35980


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 28 April 2010 - 16:58:08 UTC