Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποινική Δίωξη in rem για κακουργήματα για την βόμβα στο σπίτι του Β. Μιχαλολιάκου
  • [02] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ για τα οικονομικά μέτρα
  • [03] ΠΓΔΜ - Αναφορές του προέδρου Ιβάνοφ για την ονομασία
  • [04] Νομοσχέδιο για την διαφθορά στο Δημόσιο - υπερψήφιση
  • [05] Εξεταστική Siemens - Εξέταση Γ. Βουλγαράκη
  • [06] Εισαγγελική πρόταση για επανάληψη της δίκης των έξι
  • [07] Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΕΒ

    [01] Ποινική Δίωξη in rem για κακουργήματα για την βόμβα στο σπίτι του Β. Μιχαλολιάκου

    Τεταρτη, 12 05 2010 22:38

    Την ανάσυρση από το αρχείο της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί για την βομβιστική επίθεση σε βάρος του βουλευτή της ΝΔ κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου το 2001 και την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, διατάσσει με βούλευμα του το Συμβούλιο Εφετών. Η υπόθεση - που αρχικώς είχε χρεωθεί στην "17 Νοέμβρη" και εν συνεχεία τέθηκε στο αρχείο ως "αγνώστων δραστών" - ανασύρεται από το αρχείο μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία, καταδικασμένου για υπόθεση του λεγόμενου "παραδικαστικού κυκλώματος", Σωτήρη Μπολέτση, οι οποίες ερευνήθηκαν τόσο από τον Άρειο Πάγο όσο και από την Εισαγγελία Εφετών.

    Ο επιχειρηματίας κατήγγειλε ότι συγκατηγορούμενός του στην υπόθεση του παραδικαστικού, δικηγόρος που απαλλάχθηκε, σε συνάντηση που είχαν, πριν την απόφαση του δικαστηρίου, τον είχε απειλήσει αναφέροντας του "ο Μιχαλολιάκος την γλύτωσε, εσένα θα σε στείλουμε" ώστε να μην προβεί σε καταγγελίες.

    Για την βόμβα που είχε εκραγεί έξω από το σπίτι του βουλευτή στον Πειραιά, με θύμα μια ηλικιωμένη γυναίκα που είχε υποστεί καρδιακή προσβολή, διατάσσεται με το βούλευμα, η άσκηση ποινικής δίωξης για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, απόπειρας ανθρωποκτονίας, έκρηξης και κατοχής εκρηκτικών, κατηγορίες που θα κληθεί να προσωποποιήσει ο ανακριτής που θα χρεωθεί την δικογραφία. Είδηση: 36498

    [02] Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ για τα οικονομικά μέτρα

    Τεταρτη, 12 05 2010 22:01

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία προς τη Βουλή, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Τετάρτης εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, οι οποίες εξήγγειλαν νέα 24ώρη γενική απεργία στις 20 Μαΐου και συγκέντρωση στις 11 το πρωί της ίδιας μέρας, στο Πεδίο του Άρεως. Οι κινητοποιήσεις στρέφονται ενάντια στις "αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση χωρίς να προσφέρουν κοινωνική αποτελεσματικότητα και οικονομική βιωσιμότητα του συστήματος", όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές. Οι συνδικαλιστές στις ομιλίες τους καταδίκασαν τα "άδικα, μονομερή και σκληρά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση και η τρόικα", απαιτώντας να παρθούν πίσω.

    Υποστήριξαν δε, ότι το ασφαλιστικό, ένας οικονομικός και αναπτυξιακός θεσμός αντιμετωπίζεται αποκλειστικά ως οικονομικό πρόβλημα ελλειμμάτων και ότι οδηγείται η χώρα στη δεκαετία του '60 με τις δραστικές περικοπές των παροχών. Ζήτησαν να αναζητηθούν νέοι πόροι και να μη μετατίθενται τα βάρη στις νεότερες γενιές.

    Υποστήριξαν ακόμη ότι δεν προβλέπεται καμία δέσμευση του κράτους για την είσπραξη των καταλογισθέντων εισφορών, για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, για την εξόφληση και καταβολή των οφειλών κράτους και ιδιωτών, καθώς και για την αξιοποίηση των αποθεμάτων και της ακίνητης περιουσίας που αποτελούν τη βασική αιτία των ελλειμμάτων του συστήματος.

    Χαρακτήρισαν απαράδεκτη την επαναφορά του ΛΑΦΚΑ και πρόκληση για τους χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους, τη διατήρηση της εξαίρεσης των ισχυρών ομάδων με τις υψηλές και πολλαπλές συντάξεις. Τέλος, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι το σύστημα μπορεί να γίνει βιώσιμο και αποτελεσματικό εάν υπάρξει η αναγκαία βούληση και αντιμετωπισθούν οι κύριες αιτίες που είναι οι πόροι (τα έσοδα) και όχι οι παροχές που είναι ελεημοσύνης, όπως τις χαρακτήρισαν.

    Στην πλατεία Συντάγματος οι διαδηλωτές παρέμειναν για μικρό διάστημα, προκειμένου να ενισχυθεί ο σκοπός της διαμαρτυρίας με έντονα συνθήματα, "κατά των μέτρων και του καπιταλιστικού συστήματος", με έμφαση στην "ενωμένη εργατική τάξη" και στην "αντεργατική πολιτική των Βρυξελλών".

    Συλλαλητήριο ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης διοργάνωσαν το ΕΚΘ και η ΕΔΟΘ

    Συλλαλητήριο ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, με αιχμή το ασφαλιστικό, πραγματοποίησαν απόψε το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ ΝΤ/ΑΔΕΔΥ) στο άγαλμα του Ελ. Βενιζέλου.

    Οι διοργανωτές ωστόσο, μετά τη συγκέντρωση διαχώρισαν τη θέση τους και αποχώρησαν από την πορεία που ακολούθησε, εξαιτίας της διαφωνίας τους με συνδικαλιστές πρωτοβάθμιων σωματείων ιδιωτικού και δημοσίου τομέα προσκείμενους στον ΣΥΡΙΖΑ και στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, για την κατεύθυνση και τη διάταξη της πορείας.

    Το τμήμα της συγκέντρωσης που αποκόπηκε έκανε τελικά πορεία στις οδούς Αγ. Σοφίας και Τσιμισκή και Βενιζέλου, η οποία κατέληξε και πάλι στην πλατεία Αριστοτέλους.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 36496

    [03] ΠΓΔΜ - Αναφορές του προέδρου Ιβάνοφ για την ονομασία

    Τεταρτη, 12 05 2010 19:21

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, εξέφρασε την άποψη πως αν η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν καλύτερη, τότε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, θα έκανε κάτι ώστε να μετατοπισθεί η θέση της Ελλάδας στο ζήτημα της ονομασίας. Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε, την Τετάρτη, με πολίτες της ΠΓΔΜ, στο προεδρικό μέγαρο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων του, χαρακτήρισε ως "απαξιωτική" την ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για τη χώρα του.

    "Τα επιχειρήματα που αφορούν το όνομα, την ταυτότητα και τη γλώσσα είναι με το μέρος μας, η ισχύς όμως είναι με το μέρος της ελληνικής πλευράς ...

    Η προσωρινή ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, υπό την οποία ενταχθήκαμε στον ΟΗΕ, αρχικά προοριζόταν μόνον για χρήση εντός του ΟΗΕ, ενώ με την Ενδιάμεση Συμφωνία διευρύνθηκε (σ.σ. η χρήση) σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς", ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ.

    "Είναι παράλογο αυτό που ζητά από εμάς η Ελλάδα και νομίζω πως κανένας πολιτικός στη Μακεδονία δεν θα συναινέσει να αλλάξει το όνομα του κράτους, το Σύνταγμα, η γλώσσα και το έθνος για εσωτερική χρήση. Θεωρώ ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να αφορούν μόνον την αλλαγή της απαξιωτικής προσωρινής ονομασίας, υπό την οποία η Μακεδονία προσχώρησε στον ΟΗΕ.

    Σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν καλύτερη, νομίζω πως ο πρωθυπουργός Παπανδρέου θα έκανε κάτι ώστε να μετακινηθεί η θέση της Ελλάδας προς το καλύτερο", πρόσθεσε ο κ. Ιβάνοφ. Σημείωσε ακόμη ότι δεν μπορεί να μιλήσει για τις υπόλοιπες λεπτομέρειες σχετικά με τη δική του θέση και τη θέση της χώρας του, διότι, όπως είπε, "γίνεται λόγος για ένα ζήτημα εξαιρετικής σημασίας για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36492

    [04] Νομοσχέδιο για την διαφθορά στο Δημόσιο - υπερψήφιση

    Τεταρτη, 12 05 2010 22:20

    Με δύο αλλαγές στο επίμαχο άρθρο 15 του νομοσχεδίου για τα "εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία", επιχείρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης να κάμψει τις αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης, πριν την υπερψήφισή του στην Ολομέλεια της Βουλής. Και αν και αυτό δεν επετεύχθη, οι διαφωνίες πέρασαν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στην αγανάκτηση που προκάλεσαν οι επιθέσεις που δέχεται το Κοινοβούλιο από μερίδα των μέσων ενημέρωσης και τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, όρισε στο άρθρο 15 του νομοσχεδίου, πως οι υπόδικοι που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εξιχνίαση πράξεων διαφθοράς σε βάρος του Δημοσίου, από υπαλλήλους ή δικαστικούς λειτουργούς, ή ακόμα και κοινοβουλευτικά πρόσωπα, μπορούν να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης, εφόσον τα στοιχεία τους κατατεθούν μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης που τους αφορά, ενώ πλέον αποκλείεται γι' αυτούς η δυνατότητα απαλλαγής από την δίωξη, αλλά εξασφαλίζεται η μειωμένη ποινή.

    Νωρίτερα, οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είχαν εκφράσει την καχυποψία τους για το άρθρο 15, όπως επίσης και για το άρθρο 1, που δίνει την δυνατότητα στους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη, να δώσουν σε Επιτροπή υπό τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, εντολή διερεύνησης καταγγελίας, με προστασία της ανωνυμίας του καταγγέλλοντος για πρόσωπα που υποχρεούνται να καταθέτουν "πόθεν έσχες".

    Κοινή συνισταμένη των αντιρρήσεων, ο κίνδυνος κατάχρησης των διατάξεων από τους εκάστοτε υπουργούς, για να πλήξουν τους αντιπάλους τους.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Τζαβάρας, επεσήμανε πως στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται κάποια ρητή διαδικασία αξιολόγησης των προσφερθέντων αποδεικτικών στοιχείων.

    "Αν στα στοιχεία αυτά συμπεριλαμβάνεται και η μαρτυρία του κατηγορουμένου σε βάρος του ανωτέρου, πώς συμβιβάζεται αυτή η διάταξη με τη βασική αρχή, ότι "ένοχος ένοχο ου ποιεί"; αναρωτήθηκε ο βουλευτής.

    "Μπορεί να υπάρξει στοχοποίηση και να συνεχιστεί η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων με σημαία την κάθαρση και, ρίχνοντας τα βάρη στους πολιτικούς μας αντιπάλους, η πολιτική μας ζωή, αντί να ασχολείται με ουσιαστικά ζητήματα, να ασχολείται μόνο με εξεταστικές επιτροπές και προανακριτικές επιτροπές" παρατήρησε ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ).

    "Να τις κάνουμε αν υπάρχει πρόβλημα, δεν έχω αντίρρηση, αλλά όχι τέτοιες διατάξεις" συμπλήρωσε.

    "Στην προηγούμενη Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι, λέγατε ότι υπάρχει ευθύνη του κου Αγγέλου με βάση την κατάθεση κάποιου κατηγορουμένου - του κου Μπότσιου" σημείωσε ο Θ. Πλεύρης (ΛΑΟΣ).

    "Με βάση αυτό, θεωρήσατε ότι έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη ο κ. Ρουσόπουλος. Θα παραπέμψετε έναν υπουργό και επειδή θα παραπεμφθεί ο υπουργός, θα ανασταλεί για το συγκεκριμένο η ποινική δίωξη. Και αν υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα, θα υπάρξει και καταδίκη και θα έχει λήξει το θέμα. Αυτά τα ζούμε, κύριε υπουργέ".

    "Αντί να προστατέψουμε τον βουλευτή από τις συκοφαντίες των ανώνυμων μπλογκς, δίνουμε λόγο στον ανώνυμο ρουφιάνο" σχολίασε και ο Γ. Καρατζαφέρης.

    "Φοβάμαι πως τροφοδοτείται ένα κλίμα ενός άκρατου δωσιλογισμού που θα οδηγήσει στο να πολεμάνε όλοι όλους και μάλιστα χάριν ιδιοτελών σκοπιμοτήτων και πολλές φορές και πολιτικών σκοπιμοτήτων και είναι το χειρότερο για τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος" παρατήρησε ο Φ. Κουβέλης.

    "Ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει το δικαίωμα να ελέγξει τα πολιτειακά και κοινοβουλευτικά πρόσωπα" απάντησε ο Χ. Καστανίδης, εξηγώντας ότι οι δυνατότητες του υπουργού, αφορούν τα υπόλοιπα πρόσωπα που υποχρεούνται σε υποβολή "πόθεν έσχες".

    Όσον αφορά την ευνοϊκή μεταχείριση ιδιωτών για την αποκάλυψη κρουσμάτων διαφθοράς στο Δημόσιο, αυτή αφορά στις περισσότερες περιπτώσεις, "υπαλλήλους που θα συνεργαστούν με τη δικαιοσύνη για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς υψηλών κρατικών αξιωματούχων ή και πολιτικών παραγόντων. Δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχει αυτή η ανησυχία".

    "Για τα πολιτικά πρόσωπα, που θεωρούνται από ορισμένους εκ των συναδέλφων ότι μπορούν να βρεθούν προ ωμών εκβιασμών, η διαδικασία ελέγχου δεν αλλάζει σε τίποτα. Και σήμερα, αν στα πλαίσια μιας προκαταρκτικής εξέτασης ένας οποιοσδήποτε πολίτης αναφέρει το όνομα υπουργού, ο σχετικός φάκελος στέλνεται αμελλητί στη Βουλή - και η Βουλή αποφασίζει κατά το άρθρο 86 του Συντάγματος. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα" ανέφερε ο κ. Καστανίδης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 36497

    [05] Εξεταστική Siemens - Εξέταση Γ. Βουλγαράκη

    Τεταρτη, 12 05 2010 21:45

    Αφόρητες πιέσεις από τον ξένο παράγοντα που προειδοποιούσε με έλευση στην Ελλάδα ξένων στρατευμάτων, ή δυνάμεων του ΝΑΤΟ, για να τελεσθούν με ασφάλεια οι ολυμπιακοί αγώνες του 2004, παραδέχθηκε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση Siemens, ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιώργος Βουλγαράκης. Ο μάρτυρας είπε, ότι όταν ανέλαβε το Μάρτιο του 2004, το επίπεδο προετοιμασίας της Ελληνικής Αστυνομίας στο σχέδιο ολυμπιακής ασφάλειας, ήταν απογοητευτικό, ενώ "το περίφημο σύστημα C4I στο οποίο είχαμε επενδύσει πάρα πολλά επικοινωνιακά και το οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είχε παραληφθεί, απείχε παρασάγγας από την πραγματικότητα".

    Ο πρώην υπουργός απεκάλυψε και κατέθεσε στην εξεταστική επιτροπή "non paper" που είχε επεξεργαστεί η Ολυμπιακή Συμβουλευτική Ομάδα, αποτελούμενη από τους πρέσβεις των επτά σημαντικότερων χωρών της περιόδου με τους διαπιστευμένους πράκτορές τους.

    Σε αυτό χαρακτήριζε ανέτοιμα τα ελληνικά συστήματα ασφαλείας και συνιστούσε στην Ελλάδα να υποβάλει άμεσο αίτημα παρουσίας στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα, όπως είχε υποδειχθεί και στον προκάτοχο του Γιώργο Φλωρίδη. Εκτός αυτού, ο μάρτυρας κατέθεσε διαβαθμισμένο έγγραφο της ΕΥΠ σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον πέντε χώρες χαρακτηρίζονταν ως άμεσου κινδύνου να πληγούν στο πλαίσιο των ολυμπιακών αγώνων.

    Στο ίδιο πνεύμα ανέφερε και ύπαρξη "non paper", το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε ως συγκλονιστικό, που του παρέδωσε ο τότε Aμερικανός πρέσβης Τόμας Μίλερ και στο οποίο αναφέρει ότι "για να γίνουν Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να έλθουν στην Ελλάδα ειδικά τμήματα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, βατραχάνθρωποι και στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας".

    Στο κλίμα αυτό, είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, τελικώς υπεγράφη ένα μνημόνιο, σύμφωνα με το οποίο, ότι αν για κάποιο λόγο υπάρξει πρόβλημα ή αδυναμία, θα γίνει κρούση για επέμβαση από το στρατηγείο της Νάπολης.

    Κατά τα άλλα ο κ. Βουλγαράκης εμφανίσθηκε να αγνοεί μία επιστολή που εστάλη το Δεκέμβριο του 2004 από τον συνάδελφό του, τότε υπουργό Εθνικής Αμύνης Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο, όπου εξέφραζε διαφωνίες με τη διατήρηση της ίδιας σύμβασης του C4I.

    Ο τότε υπουργός Άμυνας που εισηγήθηκε λόγω αρμοδιότητας στο ΚΥΣΕΑ του θέρους του 2004 την παραλαβή χρήσης εν όψει ολυμπιακών αγώνων του προβληματικού συστήματος, με την επιστολή του έξι μήνες αργότερα ανέφερε ότι λόγω των ουσιαστικών αποκλίσεων και απομειώσεων του, κρίνεται υψηλής επικινδυνότητας η εξέλιξη της σύμβασης και ζητούσε αναθεώρηση της απόφασης του ΚΥΣΕΑ και λήψη άμεσων μέτρων.

    - Δεν θυμάμαι καν αυτή την επιστολή, προφανώς θα διαβιβάστηκε στον υφυπουργό κ. Μαρκογιανάκη, στον οποίο είχα εκχωρήσει τον τομέα του συστήματος ασφαλείας, απάντησε στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Ρήγα που έθεσε το σχετικό ερώτημα ο κ. Βουλγαράκης.

    Στον τότε υπουργό είχε εκφράσει τις ανησυχίες του και ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφέροντας σε σχετική επιστολή που του απέστειλε ότι "κινούμαστε στο όριο της νομιμότητας".

    Παρ' όλα αυτά ο κ. Βουλγαράκης παραδέχθηκε, ότι ο ίδιος αποφάσισε για συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ανάδοχο εταιρεία SAIC ύστερα και από κι από τη νέα αποτυχία των δοκιμών του συστήματος τον Απρίλιο του 2005.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις στην εξεταστική επιτροπή ο πρώην υπουργός είπε ότι δεν νοείτο τότε καταγγελία της σύμβασης, κάτι που θα οδηγούσε σε εθνικό διασυρμό, ενώ ήταν κάτι περισσότερο από βέβαιο, όπως τόνιζαν οι νομικές υπηρεσίες του Δημοσίου, ότι η ελληνική πολιτεία θα ήταν η χαμένη σε ενδεχόμενη προσφυγή στη διαιτησία.

    Κατά τα άλλα ο Γιώργος Βουλγαράκης, διέψευσε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο, όταν από το ΠΑΣΟΚ και τη βουλευτή του Βάσω Τσόνογλου τονίσθηκε ότι υπάρχουν στο ημερολόγιο Χριστοφοράκου περί τις 40 εγγραφές του ονόματός του ως τηλεφωνήματα, συναντήσεις, γεύματα ή e-mail.

    Ο πρώην υπουργός παραδέχθηκε ότι με τον Χριστοφοράκο συναντήθηκε δύο- τρεις φορές στο γραφείο του στο υπουργείο, όχι κατ' ιδίαν και τίποτε άλλο πέραν αυτών. Μάλιστα είπε, ότι όταν μετά τους ολυμπιακούς αγώνες ο Χριστοφοράκος του ζήτησε να διαχωριστεί από τη συνεργασία με την SAIC η Siemens για τη υποστήριξη του ΤΕΤΡΑ ο ίδιος του απάντησε: "Δεν μπορείτε ούτε λεφτά να πάρετε, ούτε η σύμβαση να αποκοπεί, διότι αυτό θα σήμαινε αποδοχή και παραλαβή του συστήματος".

    Από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη του ετέθη το θέμα της προμήθειας το 2007, όταν ήταν υπουργός Πολιτισμού, "ψηφιακών μεταφραστών" (φορητά συστήματα πληροφόρησης επισκεπτών μουσείων και αρχαιολογικών χώρων) από τη Siemens με όρους που είχαν αποφασιστεί επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου το 2003.

    Ο βουλευτής του επισήμανε ότι θα μπορούσε να διαπραγματευθεί μία καλύτερη τιμή, γιατί για το ψηφιακό υλικό συνεχώς μειώνονται οι τιμές.

    Ο πρώην υπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών του λέγοντας ότι η πράξη του ήταν νόμιμη, οπότε ο βουλευτής τον ρώτησε, αν ισχύει παλαιότερη ρήση του ότι το νόμιμο είναι και ηθικό.

    "Αν γινόντουσαν όλα νόμιμα, δεν θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε. Το τι είναι όμως ηθικό, είναι υποκειμενικό θέμα", απάντησε ο πρώην υπουργός. Κατά την αυριανή συνεδρίαση θα εξετασθούν οι επιχειρηματίες ή χρηματιστές Νίκος Δεβλέτογλου, Χρήστος Σιαφάκας και Γιώργος Κορωνιάς.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36495

    [06] Εισαγγελική πρόταση για επανάληψη της δίκης των έξι

    Τεταρτη, 12 05 2010 20:54

    Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγγας υποστήριξε την Τετάρτη στο Ζ' Ποινικό Τμήμα (με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις του ΑΠ, δηλαδή Ολομέλειας και Τμήματος) ότι πρέπει να γίνει δεκτή η αίτηση περί επαναλήψεως της διαδικασίας της δίκης των έξι, επειδή από τα νεότερα στοιχεία που αξιολόγησε το δικαστήριο και οι έξι είναι προφανώς αθώοι (όπως δέχθηκε η πλειοψηφία του Ζ' Τμήματος) και συνεπώς η απόφαση του Έκτακτου Επαναστατικού Στρατοδικείου Αθηνών πρέπει να ακυρωθεί και να παύσει οριστικά η ποινική δίωξη για εσχάτη προδοσία λόγω παραγραφής.

    Στη δίκη παρενέβη με δήλωση πολιτικής αγωγής η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος η οποία υποστήριξε το έννομο συμφέρον της λόγω των επιπτώσεων που είχαν οι ενέργειες των καταδικασθέντων στα μέλη της με τον αποκλεισμό τους από τα πατρογονικά εδάφη, την απώλεια ζωών, εδαφών, ιδιοκτησιών.

    Ο δικηγόρος της Ομοσπονδίας Κ. Κατερινόπουλος υποστήριξε ότι πρέπει για την ισότητα των όπλων να ακουστούν και οι θέσεις της Ομοσπονδίας γιατί αυτό επιβάλει το άρθρο 4 του Συντάγματος και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (αρχή της δίκαιης Δίκης), ενώ ζήτησε και ολιγοήμερη αναβολή για να θέσει υπόψη του δικαστηρίου άλλα στοιχεία επί του αποδεικτικού υλικού, αίτημα το οποίο δεν έγινε δεκτό.

    Ο συνήγορος του αιτούντος Νικ. Βασιλάτος ζήτησε να απορριφθεί η δήλωση πολιτικής αγωγής υποστηρίζοντας ότι ο ΑΠ έχει βγάλει νόμιμη απόφαση, έχει κρίνει ότι είναι αθώοι και έχει ολοκληρωθεί η αποδεικτική διαδικασία, ενώ απομένει μόνο η συμπλήρωση του διατακτικού που θα κάνει δεκτή την αίτηση.

    Ο αντεισαγγελέας πρότεινε να μην κριθεί παραδεκτή η δήλωση πολιτικής αγωγής υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να γίνει δήλωση μόνο εάν επαναλαμβανόταν η αρχική δίκη που προκάλεσε την καταδίκη.

    Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε, ενώ μετά την λήξη της συνεδρίασης σημειώθηκε ένταση από την πλευρά προσώπων που συμφωνούσαν με τις θέσεις του αιτούντος Μιχάλη Πρωτοπαπαδάκη, εγγονού του πρώην Πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, οι οποίοι και διαμαρτυρήθηκαν πολύ έντονα για τις θέσεις που ανέπτυξε η Ομοσπονδία.

    Η Ομοσπονδία η οποία εκπροσωπεί 185 σωματεία υπαλλήλων μικρασιατών προσφύγων και πλέον των 300.000 απογόνων των προσφύγων του 1922, υποστήριξε ότι οι πράξεις και οι παραλείψεις των έξι προκάλεσαν την μικρασιατική καταστροφή και τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας από πατρογονικές ρίζες του, μετά 3.000 χρόνια παρουσίας στην Μικρά Ασία.

    Τόνισε ακόμη η Ομοσπονδία ότι "τυχόν αθώωση των καταδικασθέντων συνιστά ευθεία προσβολή της συλλογικής μνήμης όλων των απογόνων των μικρασιατών προσφύγων και προσβάλει βάναυσα την ιστορική τους μνήμη".

    Υπενθυμίζεται ότι αίτηση επανάληψης της δίκης είχε υποβάλει στις 20.1.2008 ο Μιχάλης Πρωτοπαδάκης υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν νέα γεγονότα και νέες αποδείξεις που καθιστούν πρόδηλη την πλάνη περί των πραγμάτων κατά την διεξαγωγή της δίκης το 1922.

    Ο πρώην Πρωθυπουργός Πέτρος Πρωτοπαδάκης, σε ηλικία 68 ετών καταδικάστηκε από το Έκτακτο Επαναστατικό Στρατοδικείο Αθηνών σε θανατική ποινή για εσχάτη προδοσία της χώρας και εκτελέστηκε, μαζί με άλλους πέντε.

    Στο Έκτακτο Επαναστατικό Στρατοδικείο Αθηνών είχαν παραπεμφθεί οι πρώην πρωθυπουργοί Δημήτριος Γούναρης, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης και Νικόλαος Στράτος, οι υπουργοί Νικόλαος Θεοτόκης, Γεώργιος Μπαλτατζής, Ξενοφών Στρατηγός, Μιχαήλ Γούδας, και ο αρχιστράτηγος Μικράς Ασίας και Θράκης Γεώργιος Χατζηανέστης.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36494

    [07] Σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΣΕΒ

    Τεταρτη, 12 05 2010 19:38

    Σφοδρή επίθεση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, με αφορμή την αναφορά του την Τετάρτη σε "χρεοκοπημένο μεταπολιτευτικό σύστημα". Ο Χάρης Καστανίδης, δήλωσε, χαρακτηριστικά ότι "όσοι κουνούν το χέρι τους στον πολιτικό κόσμο προσβάλλουν τη δημοκρατία", ενώ βολές δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ από τον Αντώνη Σκυλλάκο του ΚΚΕ, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και τον ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν κάνουμε πίσω σε θέματα διαφθοράς, δεν αφήνουμε καμία σκιά", ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην τροποποίηση των διατάξεων του πόθεν έσχες.

    Απάντηση του πολιτικού κόσμου στις δηλώσεις Δασκαλόπουλου

    Έντονα αποδοκιμαστική υπήρξε η απόκριση της Βουλής, στις απαξιωτικές εκφράσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλου, αλλά και μερίδας των μέσων ενημέρωσης.

    Πρώτη δηκτική αναφορά στην ομιλία Δασκαλόπουλου, έκανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο, Νίκος Τσούκαλης.

    "Πληροφορηθήκαμε ξαφνικά, ότι η υγιής επιχειρηματικά τάξη της χώρας, δεν είχε καμία σχέση με το χρηματιστήριο, αφού όσα δισεκατομμύρια αποκόμισε από το Χρηματιστήριο τα επένδυσε και δεν τα εξήγε σε off shore επιχειρήσεις.

    Πληροφορηθήκαμε ότι κουμπάροι και μπατζανάκηδες δεν είχαν καμία σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και το αλισβερίσι τους με το Δημόσιο, ότι τα καρτέλ και οι τιμές, η σχέση αυτών των δύο, αφορούν μονάχα το Δημόσιο και όχι τον ιδιωτικό τομέα.

    Πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει κρατικοδίαιτος καπιταλισμός στη χώρα, κρατικοδίαιτη επιχείρηση, όλα λειτουργούν κάτω από την μπότα του στυγνού ελληνικού Δημοσίου.

    Πληροφορηθήκαμε ότι κανένας επιχειρηματίας δεν διαπλέκεται μέσω μαζικών μέσων επικοινωνίας, ούτως ώστε να επιτύχει τις ιδιοτελείς επιδιώξεις του.

    Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 "Οι εργοληπτικές εταιρείες βεβαίως, κατασκευάζουν τα δημόσια έργα με ευρωπαϊκές τιμές και με την ποιότητα που έχει σχέση με τις προδιαγραφές της ΕΕ και άλλων έγκριτων φορέων".

    Νίκος Τσούκαλης

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κάλεσε τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά "να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για το πού οδηγείται η χώρα" και να αναλάβουν προσπάθεια κινητοποίησης όλης της κοινωνίας για μια "κάθαρση με την παλιά αρχαιοελληνική έννοια".

    Στην ομιλία του κ. Δασκαλόπουλου αναφέρθηκε με παρέμβασή του και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, επιστρατεύοντας τη λαϊκή ρήση "χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιακά".

    "Να έχουμε συνείδηση ότι την πολιτική δεν μπορούν να την κρίνουν οι διανοούμενοι, που σιωπούν και μιλούν μόνον όταν έχουν συμφέρον, άρα δεν υπάρχουν".

    "Την πολιτική δεν μπορούν να την κρίνουν και να την αλλάξουν επιχειρηματίες βουτηγμένοι στη διαπλοκή, που αφού επί χρόνια κατασπατάλησαν κρατικούς πόρους, προστατευόμενοι από κρατικές συνθήκες, τώρα ανακάλυψαν και ισχυρίζονται ότι η ελεύθερη οικονομία από μόνη της -ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες βέβαια, ζητούν από το κράτος να βοηθήσει την ελεύθερη οικονομία- μπορεί να δώσει τη λύση του προβλήματος", είπε ο υπουργός.

    ΛΑΟ.Σ.

    "Εκείνοι οι οποίοι καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, βγάζοντας στις Ελβετίες τα κεφάλαια του Έλληνα πολίτη, αυτοί έρχονται σήμερα να είναι οι τιμωροί και οι εισαγγελείς", παρατήρησε, από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε χαρακτηριστικά πως "καλά θα κάνουν, λοιπόν, όλοι αυτοί οι κεφαλαιοκράτες να προσέξουν πάρα πολύ, γιατί η επιείκεια με την οποία τούς έχει συμπεριφερθεί ο πολιτικός κόσμος, νομίζω ότι τους δημιουργεί περισσότερη αναίδεια και γίνονται θρασύτεροι απ' ό,τι πρέπει. Ας προσέξουν". και κατέληξε:

    "Οι πολιτικοί εδώ, είμαστε ταγμένοι, έχουμε ορκιστεί στο Σύνταγμα να προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη λαϊκή δημοκρατία. Αυτοί έχουν ταχθεί να προστατεύσουν το πορτοφόλι τους".

    Ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, με αφορμή περικοπές που εξήγγειλε στις αποδοχές των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής, αναφέρθηκε γενικότερα στο "εύφορο κλίμα" που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της κρίσης, "για όσους επιχειρούν να ασκήσουν μη τεκμηριωμένη κριτική", ή, ακόμα περισσότερο, "που επιδιώκουν συνολικά την απαξίωση, συλλήβδην την απαξίωση της πολιτικής και όλων των προσώπων.

    Κατά την γνώμη μου, αδιαφορούν για τη Δημοκρατία μας και την ποιότητά της, όσοι διαμορφώνουν στην κοινή γνώμη ένα γενικευμένο κλίμα απόρριψης, μέσα από γενικεύσεις, αναλήθειες, διαστρεβλώσεις και έναν άκρατο λαϊκισμό για τους κινδύνους, που γεννιούνται για τη λειτουργία των θεσμών σ' αυτή τη χώρα. Οδηγούν, έτσι, ηθελημένα ή αθέλητα, στον κίνδυνο διάλυσης της ίδιας της κοινωνίας, μετατρέποντας, ηθελημένα ή αθέλητα, τον λαό σε μία μάζα και τον σκεπτόμενο πολίτη σε ένα απλά αγανακτισμένο άτομο".

    ΚΚΕ

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, διατύπωσε και προτάσεις.

    Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4 "Προτείνουμε πόθεν έσχες και στους επιχειρηματίες για το πού βρήκαν τα λεφτά για να φτιάξουν τα κανάλια. Έλεγχος στον Λάτση, τον Βαρδινογιάννη, τον Κόκκαλη. Μονάχοι τους οι πολιτικοί κάνουν την διαπλοκή;".

    Α. Σκυλάκος

    "Η εισαγωγή του εργατικού ελέγχου στις επιχειρήσεις, επισήμανε ο κ. Σκυλάκος, θα μπορούσε να περιορίσει το φαινόμενο της διαπλοκής, αν και όχι να το εξαλείψει τελείως. "Λένε κάποιοι πως το ΚΚΕ δεν έχει προτάσεις για το σήμερα και παραπέμπει τα πάντα στο μέλλον. Ορίστε συγκεκριμένες προτάσεις. Όχι όμως να φέρνουν μαύρο χρήμα και να εμφανίζονται ως επενδυτές και να μας κάνουν και τους τιμητές, λαδώνοντας και αξιωματούχους".

    ΝΔ

    Για "ανοίκειες και αήθεις επιθέσεις κατά του κύρους του Κοινοβουλίου και της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, που εκπορεύονται από πομπούς μηνυμάτων, που χρησιμοποιούν δημόσια αγαθά", έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

    "Θα πρέπει να κυκλοφορούν μηνύματα μέσα από τα κανάλια της τηλεοπτικής επικοινωνίας, τα οποία να είναι σύμφωνα με τις αρχές που πρέπει να υπηρετεί η ιδιωτική τηλεόραση και η οποία εφαρμογή όλων αυτών των διατάξεων έχει αφεθεί στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να γίνει ένα διάβημα προς τη διοικητική αυτή Αρχή, γιατί είναι μέσα στα καθήκοντά της να επιβάλει τον σωστό τόνο των μηνυμάτων και των εκπομπών, οι οποίες θα πρέπει να επωμίζονται τη σοβαρότητα, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία που επιβάλλουν αυτοί οι καιροί".

    ΠΑΣΟΚ

    "Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, στις μέρες μας, είναι όρος εθνικής επιβίωσης", υποστήριξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

    "Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη ανατροπή, είπε ο κ. Παπουτσής. Έχει ανάγκη από μια μεγάλη ανατροπή υπέρ του δημοσίου ήθους, υπέρ της διαφάνειας, υπέρ του δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου. Καμιά μεγάλη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει εάν δεν αποκαταστήσουμε παράλληλα την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Normal 0 false false false MicrosoftInternetExplorer4

    Σφοδρή επίθεση από τον υπουργό Δικαιοσύνης, καθώς και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, με αφορμή την αναφορά του την Τετάρτη σε "χρεοκοπημένο μεταπολιτευτικό σύστημα". Ο Χάρης Καστανίδης, δήλωσε, χαρακτηριστικά ότι "όσοι κουνούν το χέρι τους στον πολιτικό κόσμο προσβάλλουν τη δημοκρατία", ενώ βολές δέχθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ από τον Αντώνη Σκυλλάκο του ΚΚΕ, τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη και τον ΣΥΡΙΖΑ. "Δεν κάνουμε πίσω σε θέματα διαφθοράς, δεν αφήνουμε καμία σκιά", ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενος στην τροποποίηση των διατάξεων του πόθεν έσχες.

    Απάντηση του πολιτικού κόσμου στις δηλώσεις Δασκαλόπουλου

    Έντονα αποδοκιμαστική υπήρξε η απόκριση της Βουλής, στις χθεσινές απαξιωτικές εκφράσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δημ. Δασκαλόπουλου, αλλά και μερίδας μέσων ενημέρωσης. Πρώτη δηκτική αναφορά (σσ. «πλέον γεννήθηκε σ΄αυτήν εδώ τη χώρα, ο Σωτήρας») στη χθεσινή ομιλία του κου Δασκαλόπουλου, πραγματοποίησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς στο Δημόσιο, Νίκος Τσούκαλης.

    «Πληροφορηθήκαμε ξαφνικά, ότι η υγιής επιχειρηματικά τάξη της χώρας, δεν είχε καμία σχέση με το χρηματιστήριο, αφού όσα δισεκατομμύρια αποκόμισε από το Χρηματιστήριο τα επένδυσε και δεν τα εξήγε σε off shore επιχειρήσεις. Πληροφορηθήκαμε ότι κουμπάροι και μπατζανάκηδες δεν είχαν καμία σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και το αλισβερίσι τους με το Δημόσιο, ότι τα καρτέλ και οι τιμές, η σχέση αυτών των δύο, αφορούν μονάχα το Δημόσιο και όχι τον ιδιωτικό τομέα. Πληροφορηθήκαμε ότι δεν υπάρχει κρατικοδίαιτος καπιταλισμός στη χώρα, κρατικοδίαιτη επιχείρηση, όλα λειτουργούν κάτω από την μπότα του στυγνού ελληνικού Δημοσίου. Πληροφορηθήκαμε ότι κανένας επιχειρηματίας δεν διαπλέκεται μέσω μαζικών μέσων επικοινωνίας, ούτως ώστε να επιτύχει τις ιδιοτελείς επιδιώξεις του. Οι εργοληπτικές εταιρείες βεβαίως, κατασκευάζουν τα δημόσια έργα με ευρωπαϊκές τιμές και με την ποιότητα που έχει σχέση με τις προδιαγραφές της ΕΕ και άλλων έγκριτων φορέων», είπε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους κυρίους Παπανδρέου και Σαμαρά «να αναλογιστούν τις ευθύνες τους για το πού οδηγείται η χώρα» και να αναλάβουν προσπάθεια κινητοποίησης όλης της κοινωνίας για μια «κάθαρση με την παλιά αρχαιοελληνική έννοια».

    Αργότερα, στην ομιλία του κου Δασκαλόπουλου αναφέρθηκε με παρέμβασή του και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, επιστρατεύοντας τη λαϊκή ρήση «χόρτασε η ψείρα και βγήκε στο γιακά».

    «Να έχουμε συνείδηση ότι την πολιτική δεν μπορούν να την κρίνουν οι διανοούμενοι, που σιωπούν και μιλούν μόνον όταν έχουν συμφέρον, άρα δεν υπάρχουν. Την πολιτική δεν μπορούν να την κρίνουν και να την αλλάξουν επιχειρηματίες βουτηγμένοι στη διαπλοκή, που αφού επί χρόνια κατασπατάλησαν κρατικούς πόρους, προστατευόμενοι από κρατικές συνθήκες, τώρα ανακάλυψαν και ισχυρίζονται ότι η ελεύθερη οικονομία από μόνη της -ακόμα και στις δύσκολες συνθήκες βέβαια, ζητούν από το κράτος να βοηθήσει την ελεύθερη οικονομία- μπορεί να δώσει τη λύση του προβλήματος», είπε ο υπουργός.

    «Εκείνοι οι οποίοι καταλήστεψαν τα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, βγάζοντας στις Ελβετίες τα κεφάλαια του Έλληνα πολίτη, αυτοί έρχονται σήμερα να είναι οι τιμωροί και οι εισαγγελείς», παρατήρησε, από την πλευρά του, ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος πρόσθεσε πως «καλά θα κάνουν, λοιπόν, όλοι αυτοί οι κεφαλαιοκράτες να προσέξουν πάρα πολύ, γιατί η επιείκεια με την οποία τούς έχει συμπεριφερθεί ο πολιτικός κόσμος, νομίζω ότι τους δημιουργεί περισσότερη αναίδεια και γίνονται θρασύτεροι απ' ό,τι πρέπει. Ας προσέξουν» και κατέληξε:

    «Οι πολιτικοί εδώ, είμαστε ταγμένοι, έχουμε ορκιστεί στο Σύνταγμα να προστατεύσουμε με τον καλύτερο τρόπο τη λαϊκή δημοκρατία. Αυτοί έχουν ταχθεί να προστατεύσουν το πορτοφόλι τους».

    Ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, με αφορμή περικοπές που εξήγγειλε στις αποδοχές των βουλευτών και των υπαλλήλων της Βουλής, αναφέρθηκε γενικότερα στο «εύφορο κλίμα» που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας της κρίσης, «για όσους επιχειρούν να ασκήσουν μη τεκμηριωμένη κριτική», ή, ακόμα περισσότερο, «που επιδιώκουν συνολικά την απαξίωση, συλλήβδην την απαξίωση της πολιτικής και όλων των προσώπων. Κατά την γνώμη μου, αδιαφορούν για τη Δημοκρατία μας και την ποιότητά της, όσοι διαμορφώνουν στην κοινή γνώμη ένα γενικευμένο κλίμα απόρριψης, μέσα από γενικεύσεις, αναλήθειες, διαστρεβλώσεις και έναν άκρατο λαϊκισμό για τους κινδύνους, που γεννιούνται για τη λειτουργία των θεσμών σ' αυτή τη χώρα. Οδηγούν, έτσι, ηθελημένα ή αθέλητα, στον κίνδυνο διάλυσης της ίδιας της κοινωνίας, μετατρέποντας, ηθελημένα ή αθέλητα, τον λαό σε μία μάζα και τον σκεπτόμενο πολίτη σε ένα απλά αγανακτισμένο άτομο».

    Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, διατύπωσε και προτάσεις. «Προτείνουμε πόθεν έσχες και στους επιχειρηματίες για το πού βρήκαν τα λεφτά για να φτιάξουν τα κανάλια. Έλεγχος στον Λάτση, τον Βαρδινογιάννη, τον Κόκκαλη. Μονάχοι τους οι πολιτικοί κάνουν την διαπλοκή;», αναρωτήθηκε.

    Επισήμανε ακόμη ότι η εισαγωγή του εργατικού ελέγχου στις επιχειρήσεις θα μπορούσε να περιορίσει το φαινόμενο της διαπλοκής, αν και όχι να το εξαλείψει τελείως. «Λένε κάποιοι πως το ΚΚΕ δεν έχει προτάσεις για το σήμερα και παραπέμπει τα πάντα στο μέλλον. Ορίστε συγκεκριμένες προτάσεις. Όχι όμως να φέρνουν μαύρο χρήμα και να εμφανίζονται ως επενδυτές και να μας κάνουν και τους τιμητές, λαδώνοντας και αξιωματούχους», ανέφερε. Για «ανοίκειες και αήθεις επιθέσεις κατά του κύρους του Κοινοβουλίου και της αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας, που εκπορεύονται από πομπούς μηνυμάτων, που χρησιμοποιούν δημόσια αγαθά», έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κωνσταντίνος Τζαβάρας. «Θα πρέπει να κυκλοφορούν μηνύματα μέσα από τα κανάλια της τηλεοπτικής επικοινωνίας, τα οποία να είναι σύμφωνα με τις αρχές που πρέπει να υπηρετεί η ιδιωτική τηλεόραση και η οποία εφαρμογή όλων αυτών των διατάξεων έχει αφεθεί στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο. Θα πρέπει να γίνει ένα διάβημα προς τη διοικητική αυτή Αρχή, γιατί είναι μέσα στα καθήκοντά της να επιβάλει τον σωστό τόνο των μηνυμάτων και των εκπομπών, οι οποίες θα πρέπει να επωμίζονται τη σοβαρότητα, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία που επιβάλλουν αυτοί οι καιροί». Αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, υποστήριξε σε παρέμβασή του πως «η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας, στις μέρες μας, είναι όρος εθνικής επιβίωσης (β¦). Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη ανατροπή. Έχει ανάγκη από μια μεγάλη ανατροπή υπέρ του δημοσίου ήθους, υπέρ της διαφάνειας, υπέρ του δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου. Καμιά μεγάλη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει εάν δεν αποκαταστήσουμε παράλληλα την εμπιστοσύνη των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας μας».

    Είδηση: 36493


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 12 May 2010 - 20:53:43 UTC