Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάχυτη αγωνία για την αντοχή του ευρώ
  • [02] Ένταση στην εκδίκαση της αγωγής Ρουσόπουλου
  • [03] Τσίπρας: Ο λαός με τις κινητοποιήσεις μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι
  • [04] Έκρηξη βόμβας στον Κορυδαλλό
  • [05] Αρχίζουν την Παρασκευή οι Πανελλαδικές - Απεργία της ΟΛΜΕ στις 20 Μαΐου

    [01] Διάχυτη αγωνία για την αντοχή του ευρώ

    Πεμπτη, 13 05 2010 20:27

    Οι ευρωπαϊκές χώρες ,η μία μετά την άλλη, ανακοινώνουν σκληρά μέτρα περικοπής των αποδοχών στο δημόσιο τομέα τους και αυξήσεις φόρων για να τιθασεύσουν τα ελλείμματα τους και να αντιμετωπίσουν τα κρατικά χρέη. Τα προγράμματα λιτότητας όμως προκαλούν διαδηλώσεις, όπως στη Ρουμανία και απεργιακές κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται να κάνουν τα συνδικάτα στην Ισπανία. Παρά την ανακοίνωση του ειδικού ταμείου των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη των υπερχρεωμένων χωρών , διάχυτη είναι η αγωνία στις ευρωπαϊκές ηγεσίες για την αντοχή του ευρώ. Χαρακτηριστική ήταν η σημερινή δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ: "Εάν αποτύχει το κοινό μας νόμισμα , θα αποτύχει η Ευρώπη", παραδέχθηκε η Γερμανίδα καγκελάριος, μιλώντας σε εκδήλωση στην γερμανική πόλη ¶αχεν.

    Προγράμματα λιτότητας στην Ευρώπη

    Το ευρώ συνέχισε για τρίτη ημέρα την καθοδική του πορεία, καθώς ενισχύεται η πεποίθηση ότι τα μέτρα λιτότητας θα αποτελέσουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη . Η ισοτιμία του έναντι του δολαρίου διαμορφώθηκε στο 1 προς 1.2565.

    Η Πορτογαλία ήταν η τρίτη χώρα του ευρωπαϊκού νότου που «έκλεισε τη στρόφιγγα», ώστε να εξοικονομήσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο Σοσιαλιστής πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες και ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Σοσιαλδημοκρατών Πέδρο Πάσος Κοέλιο συμφώνησαν για μειώσεις 5% στους μισθούς των υψηλόβαθμων δημοσίων υπαλλήλων και πολιτικών, αύξηση του ΦΠΑ από 20% στο 21%, αύξηση της φορολόγησης των επιχειρήσεων, των τραπεζικών κερδών και των εισοδημάτων, ενώ παγώνουν τα περισσότερα δημόσια έργα.

    Στόχος να μειωθεί το έλλειμμα από το 9,4% πέρσι στο 4,6% το 2011.

    Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν τα εργατικά συνδικάτα στην Ισπανία. Όμως αποφεύγουν τη δεδομένη στιγμή να προκηρύξουν γενική απεργία, με την εφημερίδα EL Pais απευθύνει έκκληση να μην ρίξουν λάδι στη φωτιά.

    Στη Ρουμανία, η συμφωνία της ρουμανικής κυβέρνησης με το Διεθνές νομισματικό Ταμείο προκαλεί κοινωνικές αντιδράσεις. Χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις περικοπές των συντάξεων και του επιδόματος ανεργίας, ζητώντας από τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό να παραιτηθούν.

    Πηγή: NET Είδηση: 36531

    [02] Ένταση στην εκδίκαση της αγωγής Ρουσόπουλου

    Πεμπτη, 13 05 2010 20:15

    Στο Πολυμελές Πρωτοδικείο εκδικάστηκε την Πέμπτη σε κλίμα έντασης, η αγωγή που έχει καταθέσει ο πρώην υπουργός Επικρατείας της ΝΔ Θεόδωρος Ρουσόπουλος κατά τριών δημοσιογράφων του ΑΛΦΑ και του τηλεοπτικού σταθμού, για συκοφαντικά -όπως τα χαρακτηρίζει- σχόλια σχετικά με την περιουσιακή του κατάσταση. Ο βουλευτής της ΝΔ Σάββας Τσιτουρίδης κατέθεσε για λογαριασμό των δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι ο κ. Ρουσόπουλος θα έπρεπε να είχε προασπίσει από την αρχή τον εαυτό του.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36530

    [03] Τσίπρας: Ο λαός με τις κινητοποιήσεις μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι

    Πεμπτη, 13 05 2010 19:51

    Ομιλία σε ανοιχτή συγκέντρωση είχε την Πέμπτη ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στη Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσίπρας ο οποίος μίλησε σε συγκέντρωση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, απηύθυνε μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας ότι ο λαός με τις κινητοποιήσεις του μπορεί να "γυρίσει το παιχνίδι". :Αν ο κόσμος ξεσηκωθεί, θα φοβηθούν και θα μας υπολογίσουν κι όσοι ποντάρουν στην ηττοπάθεια των εργαζομένων θα διαψευστούν", είπε και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 20ης Μαΐου και στους κοινωνικούς αγώνες.

    Αποσπάσματα από την ομιλία Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη

    Για τις ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

    Μας λέει ακόμα η κυβέρνηση ότι για την σημερινή κατάσταση φταίει το σπάταλο, ανίκανο και διεφθαρμένο δημόσιο. Και ο κόσμος ρωτάει: ποιανού πολιτικό παιδί είναι η σπατάλη, η διαφθορά και η ανικανότητα του δημοσίου; Ποιος εισέπραττε τόσα χρόνια τα πολιτικά οφέλη από αυτή την απαξίωση; Ποιος ευνοήθηκε από τις χαριστικές φοροαπαλλαγές, από τις μίζες, από τις υπερτιμολογήσεις των δημοσίων έργων; Ποιος κέρδισε αστρονομικά ποσά, από την οικονομική καταδίκη της χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Ποιος ωφελείται από τα υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα;

    Αναζητήστε τον στα δύο παραδοσιακά κόμματα εξουσίας και τον παραδοσιακό του σύμμαχο, το κεφάλαιο. Και θα δείτε αμέσως γιατί η σπατάλη, την διαφθορά και την ανικανότητα του δημοσίου οργανώθηκε σκόπιμα και με συγκεκριμένους στόχους.

    Ακόμα, η κυβέρνηση κατηγορεί και την Αριστερά. Ότι φταίει για τη σημερινή κατάσταση γιατί υιοθετεί κάθε παράλογο και αυθαίρετο κοινωνικό αίτημα.

    Απαντάμε: Το μόνο αίτημα που υιοθετεί η αριστερά, είναι το δικαίωμα των ανθρώπων σε μια αξιοπρεπή ζωή. Και σήμερα, επιμένει ακόμα περισσότερο. Αν η κυβέρνηση αναζητά τους υπεύθυνους ανάμεσα σε όσους υπερασπίζονται την κοινωνία, ας καταδικάσει ευθέως τις προεκλογικές ομιλίες του πρωθυπουργού.

    Για τις συνέπειες των μέτρων

    Τα εισοδήματα μειώνονται δραστικά, ενώ με την συνεχή αύξηση του ΦΠΑ και της έμμεσης φορολογίας οι τιμές θα ανεβαίνουν διαρκώς. Και αυτό είναι ότι χειρότερο για μια χώρα που βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση. Αυτό που λένε στον κόσμο, ότι η μείωση των μισθών και των συντάξεων θα συνοδευτεί από μείωση τιμών είναι μια γελοία προσπάθεια παραπλάνησης. Η ανεργία θα φτάσει το 30%. Κάθε σπίτι και ένας άνεργος

    Για τις εναλλακτικές προτάσεις της Αριστεράς

    Τελευταία πληθαίνουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, αλλά και διάφοροι καλοντυμένοι διαμορφωτές σκέψης, που κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά. Και μας ρωτάνε. Εντάξει όλα αυτά. Αλλά έχετε εναλλακτικές λύσεις να προτείνετε; Η απάντηση είναι ένα μεγάλο και κατηγορηματικό "ναι". Όλο αυτό το διάστημα εναλλακτικές υπήρχαν και τις προτείναμε ανοιχτά στην ελληνική κοινωνία. Κάποιες από αυτές αντιμετωπίστηκαν με αλαζονεία και επιθετικότητα. Εξετάζονται όμως σήμερα σε υψηλότατα επίπεδα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση.

    Αφού όμως υποθηκεύτηκαν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τα δικαιώματα γενεών ολόκληρων και κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών. Σήμερα θεωρούμε ότι ο εναλλακτικός δρόμος ανοίγεται με την απεμπλοκή από τον καταστροφικό μηχανισμό υποτιθέμενης στήριξης. Με επαναδιαπραγμάτευση και διεκδίκηση για απ ευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Και με έκδοση ευρωομολόγου.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει αυτά τα ενδεχόμενα για μελλοντικές κρίσεις. Αφού όμως προηγουμένως η Ελλάδα μεταβλήθηκε σε πειραματόζωο του ΔΝΤ. Από μια κυβέρνηση η οποία παραιτήθηκε εξ αρχής από κάθε διπλωματική ενέργεια σε διεθνές επίπεδο, από κάθε απόπειρα πίεσης, από κάθε διαπραγματευτική κίνηση. Να φορολογηθεί το κεφάλαιο.

    Κατάργηση των απαλλαγών από ΦΠΑ. Φορολογία του πλούτου, του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της εκκλησιαστικής περιουσίας. Όχι των μισθών και των συντάξεων πείνας. Και άλλη εναλλακτική πρόταση. Να μειωθούν δραστικά οι στρατιωτικές δαπάνες. Ας γίνει η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού ευκαιρία για να σταματήσει αυτή η αιμορραγία. Αλήθεια πόσα σχολεία, πόσα νοσοκομεία θα μπορούσαμε να έχουμε αν δεν ξοδεύαμε τόσα δις για όπλα την τελευταία δεκαετία. Να ποιος γέννησε το χρέος. Είδηση: 36529

    [04] Έκρηξη βόμβας στον Κορυδαλλό

    Πεμπτη, 13 05 2010 23:38

    Μεγάλης ισχύος ήταν σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού λίγο μετά τις 10.15 το βράδυ της Πέμπτης στην διασταύρωση των οδών Γρ. Λαμπράκη και Σολωμού, κοντά στις φυλακές Κορυδαλλού. Από την έκρηξη προκλήθηκαν πολλές υλικές ζημιές σε γύρω καταστήματα αλλά και πολυκατοικίες, ενώ σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες της αστυνομίας, από θραύσματα τζαμιών που έσπασαν, τραυματίστηκε στα πόδια μια γυναίκα, η οποία βρισκόταν εκείνη την ώρα μέσα στο διαμέρισμά της. Στiς δέκα παρά δέκα άγνωστος τηλεφώνησε στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" και τον τηλεοπτικό σταθμό "ALTER" και προειδοποίησε για την έκρηξη, δίνοντας περιθώριο περίπου 27 λεπτών. Η έκρηξη ακούστηκε σε πολλές περιοχές της Αθήνας, ενώ προκλήθηκαν ζημιές σε ακτίνα 150 μέτρων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 36533

    [05] Αρχίζουν την Παρασκευή οι Πανελλαδικές - Απεργία της ΟΛΜΕ στις 20 Μαΐου

    Πεμπτη, 13 05 2010 13:47

    Με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας (Γενικής Παιδείας) αρχίζουν την Παρασκευή, οι Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 31 Μαΐου με το μάθημα "Αρχές οικονομικής θεωρίας". Για πρώτη φορά ύστερα από τέσσερα χρόνια δεν θα ισχύσει η βάση του δέκα για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τα θέματα και οι απαντήσεις τους, θα μεταδοθούν σε ειδικό ένθετο του δελτίου ειδήσεων των 14.00 της ΕΤ1 για τις Πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και από τον δικτυακό τόπο της ΕΡΤonline για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

    Σε απεργία καλεί τους εκπαιδευτικούς η ΟΛΜΕ

    Η ΟΛΜΕ κάλεσε το απόγευμα της Πέμπτης όλους τους εκπαιδευτικούς να συμμετάσχουν στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ στις 20 Μαΐου και να απέχουν από κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων και των εξετάσεων των εσπερινών λυκείων που είναι προγραμματισμένες για εκείνη τη μέρα. Ζητεί μάλιστα από το Υπουργείο Παιδείας να αλλάξει την ημερομηνία της εξέτασης.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 36509


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 May 2010 - 20:53:54 UTC