Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ιστορική επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
  • [02] Μάχη κατά της φοροδιαφυγής
  • [03] Τρομοκρατικό χτύπημα με συμβολισμό
  • [04] Έκρηξη βόμβας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης
  • [05] Υποχωρεί το ευρώ, πιέζονται τα χρηματιστήρια, ανεβαίνει το spread
  • [06] Ταμείο-Ασπίδα για τις τράπεζες-Ρύθμιση για τα δάνεια δημ. υπαλλήλων
  • [07] Στη Βουλή ο Καλλικράτης
  • [08] Α. Παπαρήγα: Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της
  • [09] Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:«Δεν είναι συνήθης η πρακτική πρώτα να συζητάμε την μείωση των εξοπλισμών και μετά να επιλύουμε τα προβλήματα.»
  • [10] Να επιστραφούν τα μνημεία
  • [11] Εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης στην Καισαριανή
  • [12] Διαμαρτυρία για ασφαλείς πτήσεις
  • [13] Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκύριακο
  • [14] Προστατεύοντας το θαλάσσιο περιβάλλον
  • [15] Α. Τσίπρας: Δώσαμε το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη
  • [16] Πεντάχρονος πνίγηκε σε πισίνα στην Πάτρα
  • [17] Ο Σαρκοζί απείλησε με αποχώρηση της Γαλλίας από τη ζώνη του Ευρώ για να πιέσει τη Γερμανία
  • [18] Ταϊλάνδη: Τραυματισμός Γάλλου δημοσιογράφου στις συγκρούσεις στρατού-διαδηλωτών

    [01] Ιστορική επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

    Παρασκευη, 14 05 2010 14:20

    Ευρετήριο Άρθρου

    Ιστορική επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα

    Συναντήσεις με Πρωθυπουργό και Πρόεδρο Βουλής

    Συνάντηση με Αντώνη Σαμαρά

    Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας και Επιχειρηματικό Φόρουμ

    Υπογραφή συμφωνιών

    Ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ

    Το πρόγραμμα της συζύγου Ερντογάν

    Όλες οι Σελίδες

    Σελίδα 1 από 7

    Ιστορικής σημασίας χαρακτηρίζεται από ελληνικής και τουρκικής πλευράς η επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας, με ελπίδες για βελτίωση και ενίσχυση των διμερών σχέσεων. Ο Τούρκος πρωθυπουργός είχε διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας. Στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, Παπανδρέου και Ερντογάν με τη συμμετοχή 17 υπουργών Ελλάδας - Τουρκίας, υπέγραψαν 21 συμφωνίες που αφορούν στους τομείς οικονομίας, περιβάλλοντος και τουρισμού.

    Συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια

    Η επίσκεψη Ερντογάν στη χώρα μας έχει ιδιαίτερο πολιτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον καθώς ήδη έχουν επεξεργαστεί και επικυρώθηκαν 21 συμφωνίες.

    Ο κ. Ερντογάν μόλις έφτασε- με καθυστέρηση- στην Αθήνα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα η επίσκεψή του να αποτελέσει την αφετηρία για την αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

    "Είμαστε γείτονες και θα παραμείνουμε γείτονες και πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες", τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας καλωσορίζοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό και ευχήθηκε η επίσκεψη του κ. Ερντογάν να έχει καλά αποτελέσματα και να ενισχύσει τη συνεργασία και τη φιλία των δύο χωρών.

    Ο κ. Ερντογάν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η επίσκεψή του θα αποδειχθεί εξαιρετικά εποικοδομητική και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην πολυμελή συνοδεία του - 320 άτομα, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.

    "Ήρθα συνοδευόμενος από 10 υπουργούς. Συνολικά ήρθαμε εδώ 320 άτομα. Οι επιχειρηματίες μας θα πραγματοποιήσουν ένα ευρύ Συμβούλιο επιχειρηματιών και βιομηχάνων. Γι' αυτό και πιστεύουμε ότι αυτή η επίσκεψη είναι άκρως σημαντική", σημείωσε ο κ. Ερντογάν, κάνοντας λόγο για "ιστορική" επίσκεψη.

    Είδηση: 36544

    [02] Μάχη κατά της φοροδιαφυγής

    Παρασκευη, 14 05 2010 17:06

    Μια ημέρα μετά τη δημοσιοποίηση των ονομάτων γιατρών που αποδεδειγμένα - όπως επισήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών - είχαν κάνει φορολογικές παραβάσεις ή απέκρυψαν εισοδήματα ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν και 150 χιλιάδες περιπτώσεις μισθωτών που δήλωναν αποδοχές χαμηλότερες από τις πραγματικές. Σύμφωνα μάλιστα με τις αρμόδιες αρχές, άλλες 28 χιλιάδες μισθωτοί δεν υπέβαλαν καν φορολογική δήλωση . Το υπουργείο διαμηνύει ότι οι διασταυρώσεις στοιχείων και οι έλεγχοι θα συνεχιστούν προς κάθε κατεύθυνση ώστε να καταστεί σαφές ότι όλοι θα συμμετάσχουν ανάλογα με τις δυνάμεις τους στην αντιμετώπιση της κρίσης.

    Οι διασταυρώσεις φέρνουν αποτέλεσμα

    Μάχη κατά της φοροδιαφυγής έχει κηρύξει το Υπουργείο Οικονομικών με τις ελεγκτικές υπηρεσίες να ανακαλύπτουν κάθε μέρα και νέες υποθέσεις.

    "Λαβράκι" έβγαλαν οι διασταυρώσεις του υπουργείου Οικονομικών, στις δηλώσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Τα στοιχεία της ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων έδειξαν ότι σε περίπου 150.000 περιπτώσεις φορολογουμένων διαπιστώθηκε ότι δηλώθηκαν εισοδήματα, χαμηλότερα από αυτά που προκύπτουν από τις δηλώσεις των εργοδοτών τους. Το συνολικό ύψος των μη δηλωθέντων αποδοχών υπερβαίνει τα 205 εκατ. ευρώ.

    Επίσης σε περίπου 28.000 περιπτώσεις φορολογουμένων προέκυψε ότι ενώ δηλώθηκαν από εργοδότες ως αποδέκτες αμοιβών για μισθωτές υπηρεσίας άνω των 10.000 ευρώ, δεν υπέβαλαν δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2008 και δήλωσαν το 2009. Το συνολικό ποσό εισοδήματος που δεν δηλώθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις αγγίζει τα 507 εκατ. ευρώ.

    Τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων στάλθηκαν ήδη στις εφορίες για τα περαιτέρω.

    Την ίδια ώρα υψηλά πρόστιμα, δεσμεύσεις καταθέσεων, κλείσιμο ιατρειών και ποινικές διώξεις είναι τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων σε γιατρούς στην Αθήνα.

    Πενήντα εφτά γιατροί και κλινικές στην Αττική εντοπίστηκαν να μην κόβουν αποδείξεις και να μην υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις, ενώ δεν καταχωρούσαν τους ασθενείς στα βιβλία επισκέψεων.

    Για 36 από τους γιατρούς αυτούς προέκυψαν επιπλέον στοιχεία και ζητήθηκε άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών και έρευνα για εντολές εμβασμάτων στο εξωτερικό.

    Αίσθηση έχουν προκαλέσει και τα δηλωθέντα κέρδη από τους γιατρούς του Κολωνακιού που ελέγχθηκαν.

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους 151 γιατρούς 2 δήλωσαν κέρδη έως 1.000 ευρώ, ενώ 33 δήλωναν κέρδη λιγότερα από 10.000 ευρώ.

    Οι διασταυρώσεις στοιχείων θα συνεχιστούν, με τις λίστες να περιλαμβάνουν δικηγόρους, συμβολαιογράφους, υδραυλικούς, καλλιτέχνες, αθλητές, καθώς και την ολοκλήρωση των ελέγχων για τις αδήλωτες πισίνες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Στη δημοσιότητα ονόματα φοροφυγάδων

    Είδηση: 36552

    [03] Τρομοκρατικό χτύπημα με συμβολισμό

    Παρασκευη, 14 05 2010 11:19

    Η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία ανέλαβε τις έρευνες για την έκρηξη ισχυρότατου μηχανισμού έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού την Πέμπτη το βράδυ. Μια γυναίκα και ένας άντρας τραυματίστηκαν ελαφρά ενώ εκτεταμένες ζημιές προκλήθηκαν από τη σφοδρή έκρηξη σε καταστήματα και σπίτια. Το χτύπημα έχει κοινά στοιχείαΕπαναστατικού Αγώνα με αυτό έξω από τη Βουλή και με την πρώτη τρομοκρατική ενέργεια του "" έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων.

    Τις έρευνες ανέλαβε η Αντιτρομοκρατική

    Ένα χτύπημα με ιδιαίτερο συμβολισμό , έξω από τις φυλακές Κορυδαλλού όπου κρατούνται εννέα μέλη της 17 Νοέμβρη αλλά και ο Μαζιώτης Νικητόπουλος , σκόρπισε τον τρόμο στους κατοίκους της περιοχής.

    Δε θεωρείται τυχαίο από τις αρχές ότι πρόσφατα σε επιστολή του μέσα από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Νίκος Μαζιώτης στην εφημερίδα "Ποντίκι" αναφέρει ότι παρόλο που βρίσκεται στις φυλακές , δε θα σταματήσει ο ένοπλος αγώνας.

    Στις 21.49 το βράδυ της Πέμπτης, ένας άγνωστος τηλεφώνησε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΤΕΡ και ειδοποίησε ότι σε 27 λεπτά θα εκραγεί βόμβα στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 199, στον εξωτερικό περίβολο των φυλακών.

    Ένα λεπτό αργότερα, ανάλογη προειδοποίηση έγινε και τηλεφώνημα αγνώστου προς την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία".

    Οι δράστες επέλεξαν να τοποθετήσουν τον ωρολογιακό μηχανισμό μαζί με πολλά κιλά εκρηκτικής ύλης κάτω από μία σκοπιά που δεν φυλάσσεται εδώ και χρόνια μέσα σε σακίδιο πλάτης .

    Από την έκρηξη, τραυματίστηκαν ελαφρά μία γυναίκα και ένας άνδρας οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Τζάνειο νοσοκομείο.

    Αν και καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για το χτύπημα έξω από τη γυναικεία πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού, οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που ερευνούν την υπόθεση, με βάση συγκεκριμένες ενδείξεις θεωρούν πιθανό πίσω από την έκρηξη να βρίσκεται η οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», χωρίς ταυτόχρονα να αποκλείουν οποιαδήποτε άλλη εκδοχή.

    Και αυτό γιατί, το ίδιο είχε γίνει στην έκρηξη, που σημειώθηκε πριν από λίγο καιρό στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στην οδό Σωκράτους, καθώς και έξω από το κτήριο της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής στην οδό Πέτρου Ράλλη, την ευθύνη των οποίων είχε αναλάβει η συγκεκριμένη οργάνωση.

    Ζημιές σε 40 καταστήματα

    Από τις πρώτες καταγραφές της αστυνομίας γίνεται λόγος για ζημιές σε τουλάχιστον σαράντα καταστήματα στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη και τους γύρω δρόμους.

    Στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με ανώτατους αξιωματικούς συντονίζοντας τις έρευνες που ξεκίνησαν αμέσως.

    Από την έκρηξη, κατά την οποία τραυματίσθηκε ελαφρά 22χρονη από θραύσματα τζαμιών σε παρακείμενη πολυκατοικία, προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το σημείο, όπου εξεράγη ο μηχανισμός.

    Η βόμβα ήταν μεγάλης ισχύος και υπολογίζεται από τους πυροτεχνουργούς ότι αποτελείτο από περίπου δέκα κιλά εκρηκτικής ύλης. Ο εκκωφαντικός, δε, θόρυβος από την έκρηξη έφτασε ως τα Λιόσια και τα βόρεια προάστια. Το είδος της εκρηκτικής ύλης θα προσδιοριστεί από την έρευνα που γίνεται στα εργαστήρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών.

    Δήλωση Νίκου Δένδια

    Σε δήλωσή του ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ, υπογράμμισε ότι η νέα βομβιστική επίθεση αποδεικνύει ότι η εξάρθρωση της τρομοκρατίας, ούτε εύκολη υπόθεση είναι, ούτε αρκούν μερικές σημαντικές, αλλά μεμονωμένες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας για να επιτευχθεί.

    Το φαινόμενο, πρόσθεσε, είναι σύνθετο, τροφοδοτούμενο πλέον και από το κοινό έγκλημα, αποτελώντας πρόκληση για την κοινωνία των πολιτών και το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Έκρηξη βόμβας στον Κορυδαλλό

    Είδηση: 36539

    [04] Έκρηξη βόμβας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης

    Παρασκευη, 14 05 2010 13:34

    Θύματα ήθελαν, σύμφωνα με τον τρόπο που έδρασαν, οι άγνωστοι, μέχρι στιγμής, τρομοκράτες οι οποίοι τοποθέτησαν στο υπόγειο του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης αυτοσχέδια βόμβα, από την έκρηξη της οποίας ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, ενώ προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές.

    «Ο υπάλληλος ήταν μέσα σε κουρνιαχτό σκόνης. Ήταν σοκαρισμένος και το πόδι του αιμορραγούσε. Τον μετέφερα στα γραφεία του ΙΚΑ. Η έκρηξη ήταν τρομακτική. Συνταράχτηκε όλο το κτήριο. Ο κόσμος φώναζε πανικόβλητος. Την ώρα της έκρηξης δεν είχε εκκενωθεί πλήρως το μέγαρο». Χαράλαμπος Αποστολίδης δικηγόρος

    Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, 26 λεπτά μετά τη μία το μεσημέρι, έκρηξη σημειώθηκε στο υπόγειο του δικαστικού μεγάρου της Θεσσαλονίκης. Από την έκρηξη της αυτοσχέδιας βόμβας που ήταν μέσης ισχύος, προκλήθηκαν υλικές ζημιές, ενώ ένα άτομο, πιθανότατα πρόκειται για δικαστικό επιμελητή, μεταφέρθηκε τραυματισμένο από δικηγόρο στα ιατρεία του ΙΚΑ που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση.

    Ο άτυχος δικαστικός επιμελητής, που μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών μεταφέρθηκε για περισσότερες εξετάσεις και νοσηλεία στο νοσοκομείο Αγ. Δημήτριος, φέρει τραύματα στα πόδια, τα οποία σύμφωνα με τους γιατρούς δεν εμπνέουν ανησυχία.

    Λίγο μετά τις δύο και αφού πέρασε ο απαιτούμενος χρόνος, άνδρες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, πυροτεχνουργοί και πυροσβέστες μπήκαν στο κτίριο, προκειμένου να κάνουν έλεγχο για την συλλογή των υπολειμμάτων της αυτοσχέδιας βόμβας και τον εντοπισμό ιχνών που θα κατευθύνουν τις περεταίρω έρευνες.

    Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, που άνοιξε τρύπα στο πάτωμα του υπογείου και προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές στις τουαλέτες, ενώ σύμφωνα με τους πυροτεχνουργούς που έκαναν έρευνα στο χώρο, αν το ωστικό κύμα δεν εκτονωνόταν από τον φωταγωγό, ίσως και να κατέρρεε τμήμα του δικαστικού μεγάρου.

    Να σημειωθεί ότι στη μία το μεσημέρι, άγνωστος με τηλεφώνημά του στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", είχε προειδοποιήσει για το χτύπημα.

    Αμέσως αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την ευρύτερη περιοχή και άρχισαν την εκκένωση του κτιρίου, εντός του οποίου υπήρχαν εκατοντάδες άτομα.

    Όμως ο χρόνος που μεσολάβησε δεν ήταν αρκετός ώστε να φύγουν όλοι, με αποτέλεσμα την στιγμή της έκρηξης, μέσα στο κτίριο των δικαστηρίων να υπάρχουν ακόμη άτομα που δεν είχαν προλάβει να απομακρυνθούν.

    Αυτό το γεγονός οδηγεί τους αξιωματικούς της αστυνομίας στην εκτίμηση ότι οι δράστες ήθελαν θύματα, καθώς και ότι το χτύπημα συνδέεται με αυτό με μεγάλης ισχύος βόμβα στις φυλακές Κορυδαλλού, πίσω από την οποία υπάρχει η υποψία ότι κρύβονται τα μέλη της οργάνωσης των "Πυρήνων της Φωτιάς", αν και ακόμη δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Είδηση: 36545

    [05] Υποχωρεί το ευρώ, πιέζονται τα χρηματιστήρια, ανεβαίνει το spread

    Παρασκευη, 14 05 2010 15:55

    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 μηνών διαμορφώνεται σήμερα η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, λόγω της αβεβαιότητας για τους ρυθμούς ανάπτυξης που ενδέχεται να επιφέρει η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική στην Ευρώπη. Το κλίμα αυτό είχε αντίκτυπο και στους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που από την έναρξη των συνεδριάσεων υφίστανται πιέσεις και σημειώνουν πτώση.

    Κατρακυλάει το ευρώ

    Με συνολικές απώλειες 1,7% έκλεισε για το ευρώ η εβδομάδα, με τους επενδυτές να αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους προς αυτό, παρά την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού μηχανισμού για την προσφορά στήριξης ύψους περίπου 750 δισ. ευρώ.

    Αποτέλεσμα των εξελίξεων είναι το ευρώ να διαπραγματεύεται από το πρωί στο 1,2545 δολάρια, παρουσιάζοντας ωστόσο οριακή ανάκαμψη σε σχέση με την Πέμπτη όπου έφτασε στα 1,2516 δολάρια, τιμή που ήταν η χαμηλότερη από τις 5 Μαρτίου του 2009.

    Ως μοναδική αχτίδα αισιοδοξίας μπορεί να θεωρηθεί η μείωση των αποδόσεων στα ομόλογα περιφερειακών οικονομιών της Ευρωζώνης, που σύμφωνα με τους αναλυτές έχουν περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών, οι οποίοι ίσως στραφούν και πάλι στην αγορά του ευρώ.

    Ισοτιμίες Ερώ:

    Δολάριο ΗΠΑ 1.2481 1.2575 1.2433 Γεν Ιαπωνίας 115.52 117 114.78 Λίρα Αγγλίας 0.8564 0.8619 0.8559 Φράγκο Ελβετίας 1.4008 1.4029 1.4003

    Καλπάζει η τιμή του χρυσού

    Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο καταρρίπτει η τιμή του χρυσού που μέσα στην διεθνή οικονομική συγκυρία και τον πανικό από τα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης, φαντάζει ως μία από τις ασφαλέστερες επενδύσεις.

    Συγκεκριμένα, σήμερα η τιμή του πολύτιμου μετάλλου διαμορφώθηκε στο Χρηματιστήριο Χρυσού του Λονδίνου στα 1.249,40 δολάρια η ουγκιά.

    Άνοδος για τα spread

    Ανοδικά, μετά από μία μικρή περίοδο σημαντικών πτωτικών τάσεων, κινήθηκε σήμερα και το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων, που εν μέσω πιέσεων έφτασαν στις 517 μονάδες βάσης, σε σχέση με τις 478 στις οποίες έκλεισαν την Πέμπτη.

    Πτώση στα χρηματιστήρια της Ευρώπης

    Ισχυρές πιέσεις δέχονται από την έναρξη των συνεδριάσεών τους τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

    Στο Λονδίνο, ο δείκτης Footsie-100 διαμορφώνεται στις 5.292,98 μονάδες, μειωμένος κατά 2,59%.

    Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax υποχωρεί κατά 2,01% στις 6.126,28 μονάδες.

    Με απώλειες της τάξης του 3,57% και το Χρηματιστήριο του Παρισιού, όπου ο δείκτης CAC 40 βρίσκεται στις 3.598,50 μονάδες.

    Σημαντικές απώλειες και για το χρηματιστήριο της Αθήνας, ο γενικός δείκτης του οποίου, έκλεισε στις 1.658,29 μονάδες, μειωμένος σε ποσοστό 3,41%.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36551

    [06] Ταμείο-Ασπίδα για τις τράπεζες-Ρύθμιση για τα δάνεια δημ. υπαλλήλων

    Παρασκευη, 14 05 2010 17:44

    Τη σύσταση ταμείου - ασπίδα για το εγχώριο πιστωτικό σύστημα, ανακοίνωσαν ο Υπουργός Οικονομικών και διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Θα διατεθούν 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τα 110 του μηχανισμού στήριξης , όπως προβλέπει η συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Την ίδια ώρα το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για την αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων του Ταμείου παρακαταθηκών και δανείων, η οποία θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή. Την επανεξέταση της περικοπής των συντάξεων σε περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι του υπουργείου εργασίας, δήλωσε ότι θα εξετάσει ο Ανδρέας Λοβέρδος.

    Ασπίδα προστασίας για τις τράπεζες

    Ασπίδα προστασίας ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα αποτελέσει η δημιουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως προβλέπει η συμφωνία για την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας.

    Σε συνάντηση τους Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Γιώργος Προβόπουλος συζήτησαν τη δημιουργία του Ταμείου το οποίο θα αποσκοπεί στη θωράκιση του τραπεζικού συστήματος αλλά και την προετοιμασία του για το νέο περιβάλλον που δημιουργεί η οικονομική κρίση.

    Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα τα 14,5 δις ευρώ της πρώτης δόσης του δανείου από την Ευρωπϊκή Ένωση, μετά τα 5,5δις ευρώ που ήδη έχει εκταμιεύσει το ΔΝΤ.

    Η χρηματοδότηση των τραπεζών με 10 επιπλέον δις. ευρώ αποτελούν τρανταχτή απόδειξη ότι η κυβέρνηση λαμβάνει βάρβαρα μέτρα κατά του λαού και υπέρ των τραπεζιτών, αναφέρουν σε ανακοινώσεις τους Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος και ΣΥΡΙΖΑ.

    Ρύθμιση για την αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων

    Την ιδία ώρα το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοθετική ρύθμιση για την αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων του Ταμείου παρακαταθηκών και δανείων, η οποία θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή.

    Όπως ανάφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλλιπος Σαχινίδης, οι ελληνικές τράπεζες, συνυπολογίζοντας τις μηνιαίες εισοδηματικές απώλειες των πελατών τους, λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν εφαρμοστεί, θα επιμηκύνουν τις δόσεις των δανείων έτσι ώστε, για ένα χρονικό διάστημα, να πληρώνουν μόνο τους τόκους.

    Όπως είπε, η ρύθμιση αυτή δεν θα είναι ομοιόμορφη, αλλά η κάθε τράπεζα θα εφαρμόσει τη δική της πολιτική ως προς το χρόνο επιμήκυνσης. Ακόμα, ο κ Σαχινίδης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, θα αναλάβει σειρά και άλλων νομοθετικών πρωτοβουλιών ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές που πήραν δάνεια είτε στεγαστικά είτε καταναλωτικά και με τα νέα μέτρα έχει συρρικνωθεί ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός.

    Μείωση των δαπανών για επανεξέταση περικοπών

    Την επανεξέταση της περικοπής των συντάξεων σε περίπτωση που επιτευχθούν οι στόχοι του Υπουργείου Εργασίας, δήλωσε ότι θα εξετάσει ο Ανδρέας Λοβέρδος που μιλώντας στη Βουλή τόνισε ότι για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια τον μήνα Απρίλιο υπήρξε μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης σε απόλυτους αριθμούς από το ΙΚΑ κατά 1,41%.

    Ακόμη, προανήγγειλε πως αν υπάρξουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα εντός του έτους, από την εφαρμογή της πολιτικής μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, (για τη λίστα και πριν από αυτό για την υποκοστολόγηση των φαρμάκων) "μπορούμε να σκεφτούμε, να μειωθεί κατά πολύ ή και να καταργηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 36555

    [07] Στη Βουλή ο Καλλικράτης

    Παρασκευη, 14 05 2010 16:56

    Στη Βουλή κατατέθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, το νομοσχέδιο για τον "Καλλικράτη" και αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι το τέλος Μαΐου.

    Οι αλλαγές

    Ο συνολικός αριθμός των Δήμων που προκύπτουν, είναι 325 από 1034 που ήταν, με προβλεπόμενη ετήσια εξοικονόμηση πόρων περίπου 1,2 δις ευρώ.

    Με τον "Καλλικράτη" καταργούνται οι Νομαρχίες και αντικαθίστανται από 13 αιρετές Περιφέρειες.

    Παράλληλα οι επόμενες Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου και οι επαναληπτικές, όπου χρειαστεί, στις 14 Νοεμβρίου.

    Τα έσοδα των νέων ΟΤΑ θα καθορίζονται:

    Α) για τους δήμους: από το 20% του Φόρου Φυσικών και Νομικών προσώπων, από το 12% του ΦΠΑ από το 50% του φόρου Ακίνητης Περιουσίας.

    Β) Για τις Περιφέρειες: από το 2,40% του Φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων και το 4% του ΦΠΑ.

    Οι δαπάνες των δήμων και των περιφερειών θα υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Η θητεία των αιρετών α' και β' βαθμού θα είναι πενταετής, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη νέων δημάρχων και περιφερειαρχών θα γίνεται ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές.

    Αντιδράσεις

    Θετικές ως προς τη φιλοσοφία του "Καλλικράτη", επιφυλακτικές όμως σε κρίσιμα σημεία για τη λειτουργία του νέου εγχειρήματος, ειδικά στο θέμα των οικονομικών μεγεθών και πόρων, είναι ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ.

    Η ΚΕΔΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι "θα μελετήσει το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, θα εκτιμήσει τις όποιες τροποποιήσεις του, σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια υλοποιώντας τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του τελευταίου έκτακτου Συνεδρίου της, αφού ενημερωθούν τα μέλη της, με μυστική ψηφοφορία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις".

    Ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ και Νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος, με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τον "Καλλικράτη", έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι ο Υπουργός Εσωτερικών προχώρησε σήμερα αιφνιδιαστικά στην κατάθεση του σχεδίου νόμου για τον "Καλλικράτη", παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα για την έναρξη της διαβούλευσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας! Καλέσαμε τον κ. Υπουργό στο έκτακτο συνέδριό μας για τον "Καλλικράτη" για να ακούσει τις θέσεις μας, αλλά δεν μας έκανε την τιμή να μας στείλει ούτε εκπρόσωπο. Στείλαμε στον κ. Υπουργό τις αποφάσεις και τις θέσεις του συνεδρίου μας, ζητώντας συνεργασία για την ενσωμάτωσή τους στο νομοσχέδιο, αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση. Αποστείλαμε νέα επιστολή στον κ. Υπουργό για τα οικονομικά ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο της διοικητική μεταρρύθμιση και άλλες σοβαρές ελλείψεις του νομοσχεδίου, ζητώντας συνάντησή μαζί του και έναρξη της διαβούλευσης, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Φαίνεται πώς έτσι αντιλαμβάνεται, δυστυχώς, ο Υπουργός Εσωτερικών την έννοια της "συνδιαμόρφωσης", για την οποία δεσμεύθηκαν ο ίδιος και η Κυβέρνηση απέναντί μας. Η εξέλιξη αυτή συνιστά περιφρόνηση προς την ΕΝΑΕ και τις θέσεις - αποφάσεις των οργάνων και των συνεδρίων της για τη μετεξέλιξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Κατόπιν τούτου ασφαλώς και δικαιούμαστε να πούμε ότι σε αυτή τη "μεταρρύθμιση" Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει"!

    Aπό την πλευρά της ΝΔ ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Ζώης, δήλωσε: "Η Κυβέρνηση αδυνατεί να αξιοποιήσει τη συναίνεση που της προσφέρεται. Αυτό το απέδειξε και σήμερα, επιλέγοντας να αγνοήσει και να περιφρονήσει την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, οι οποίες ανέμεναν τη συνέχιση της διαβούλευσης με τον υπουργό Εσωτερικών για το σχέδιο "Καλλικράτης". Ακόμη δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα πώς προκύπτει εξοικονόμηση δαπάνης 1,8 δισ. Ευρώ.

    Προχωρεί σε επικίνδυνους μεταρρυθμιστικούς πειραματισμούς, χωρίς προηγούμενη κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων των δήμων και των περιφερειών, χωρίς επαρκείς πόρους και χωρίς συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Στήριξης. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να αποδεχθεί τίποτα λιγότερο από μια μεταρρύθμιση που να έχει τουλάχιστον τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να είναι βιώσιμη και λειτουργική για τον πολίτη, όχι απλώς μια μεταρρύθμιση με τη σφραγίδα του Δ.Ν.Τ.

    Γι αυτό και απορρίπτει αυτόν τον Καλλικράτη, δεσμευόμενη ότι θα επιμείνει προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού και της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης, ριζικής και καλά προετοιμασμένης διοικητικής μεταρρύθμισης, που να ανταποκρίνεται στο όραμα του πολίτη και να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες των κυβερνώντων".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 36550

    [08] Α. Παπαρήγα: Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της

    Παρασκευη, 14 05 2010 18:45

    Πολιτική ομιλία στη Φιλοσοφική Σχολή στην Πανεπιστημιούπολη, μπροστά σε φοιτητικό κοινό, πραγματοποίησε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Πολιτική υποκρισία

    Όπως τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Παπαρήγα: "η κυβέρνηση, και μαζί της η ΝΔ και το ΛΑΟΣ - που είναι σύμμαχός της και χορηγός της προβοκάτσιας - πρέπει να πάρουν Νόμπελ επεξεργασμένης υποκρισίας, αντιπερισπασμού και ιδεολογικής τρομοκρατίας, μαζί και με τον ΣΕΒ και όλους τους υπόλοιπους. Επιχειρούν να περάσουν προς το λαό ότι η βασική αιτία της κρίσης είναι η κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος. Αυτομαστιγώνονται, μπορεί να φάνε και κάποιους υπουργούς και στελέχη τους μόνο και μόνο για να σωθεί το καπιταλιστικό σύστημα".

    Συνεχίζοντας η γενική γραμματέας του ΚΚΕ ανέφερε ότι: "Η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, χωρίς επιτηρήσεις, χωρίς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει ανθρώπινο δυναμικό, μορφωμένο και έμπειρο, μπορεί να λύσει το πρόβλημα της διατροφής χωρίς προσφυγή στα μονοπώλια και διαθέτει σύγχρονες επιχειρήσεις. Αυτό που χρειάζεται είναι ο πανεθνικός σχεδιασμός και ο εργατικός έλεγχος κατά μονάδα και κλάδο".

    Για το Σύνταγμα

    Τέλος σχολιάζοντας τις επιθέσεις σε βάρος του ΚΚΕ, δήλωσε: "Το Σύνταγμα για το κόμμα μας είναι αποτέλεσμα του συσχετισμού δύναμης. Το Σύνταγμα του ΄74 σαφώς ήταν καλύτερο από το προηγούμενο Σύνταγμα. Δεν είναι όμως ένα άμεσα λαϊκό Σύνταγμα. Αυτό που επιδιώκουν να επιβάλλουν στο κόμμα μας είναι να παραιτηθεί από το πρόγραμμά του για αλλαγή του πολιτικού συστήματος. Επιχειρούν την ιδεολογική τρομοκρατία του λαού, με την ποινικοποίηση της σκέψης, της ιδεολογίας και της επιθυμίας. Δεν θα το επιτρέψουμε, δεν εξαρτούμε τη στρατηγική και τη δράση μας με βάση το αν αρέσουν στον κ. Σαμαρά, τον κ. Μάνο, τον κ. Παπανδρέου, τον κ. Καρατζαφέρη ή τον κ. Τσίπρα".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 36559

    [09] Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ:«Δεν είναι συνήθης η πρακτική πρώτα να συζητάμε την μείωση των εξοπλισμών και μετά να επιλύουμε τα προβλήματα.»

    Παρασκευη, 14 05 2010 14:40

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Γιώργο Καπόπουλο.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχουν ωριμάσει οι προϋποθέσεις για να κινηθούμε προς μια συνολική εκκαθάριση των διμερών εκκρεμοτήτων;»

    Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: « Η Τουρκία είναι μια χώρα που χρειάζεται πάντα την στενή παρακολούθηση, είναι μια χώρα πολύπλοκη, σύνθετη, πρέπει να τη δούμε ως ένα γεωστρατηγικό μέγεθος με τους δικούς της αυτόνομους σχεδιασμούς, άρα απαιτεί από την πλευρά μας μεγάλη σοβαρότητα, μεγάλη ψυχραιμία, χωρίς καμία αίσθηση αυταπάτης σε σχέση με την γρήγορη επίλυση προβλημάτων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Γιατί αυτή τη στιγμή που η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολή θέση να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση;»

    Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: « Η Ελλάδα παραμένει μια χώρα ισχυρή, μια χώρα στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, μια χώρα με μεγάλες δυνατότητες, είναι μια ισχυρή χώρα και στο εσωτερικό με κατακτημένους δημοκρατικούς θεσμούς, είναι μια χώρα με ισχυρή εθνική άμυνα, με ισχυρή εξωτερική παρουσία. Θα ήταν ένα λανθασμένο μήνυμα προς τον έξω κόσμο, βεβαίως και προς την Τουρκία, αν εμείς στο όνομα αυτής της κρίσης ακυρώναμε το ταξίδι του κου Ερντογάν. Θα τον υποδεχθούμε, καλώς να έρθει, πιστεύουμε, ελπίζουμε ότι θα υπάρξει ένα πολύ καλό επίπεδο συζητήσεων, από εκεί και πέρα όμως η Ελλάδα προσέρχεται με τις θέσεις της, με την αυτοπεποίθησή της, με την στρατηγική της ψυχραιμία, γιατί έχουμε ισχυρές θέσεις, ισχυρά επιχειρήματα σε πολλά από τα ζητήματα που τίθενται στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μήπως μπορούσαμε στο πλαίσιο μιας βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία, να μειώσουμε το τεράστιο βάρος που συνιστά το πρωτοφανές ποσοστό που δαπανά η Ελλάδα στην εθνική άμυνα;»

    Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: « Δεν βοηθά, δεν συμβάλλει στην κατανόηση και στην επίλυση προβλημάτων η εύκολη ρητορική επικοινωνιακού χαρακτήρα περί μείωσης των εξοπλισμών, ως προϋπόθεση για την βελτίωση των σχέσεων. Πιστεύω βεβαίως ως θέμα αρχής στη μείωση των εξοπλισμών. Βεβαίως τα προβλήματα υπάρχουν με την Τουρκία, δεν πρέπει να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί, να προχωρήσουμε σε μια συζήτηση για την μείωση των εξοπλισμών υπό μια βασική πολιτική προϋπόθεση, ότι η Τουρκία πέρα από την ρητορική πρέπει να προχωρήσει σε συγκεκριμένες πράξεις που συνδέονται με το σεβασμό του διεθνούς δικαίου για τα θέματα του Αιγαίου και την ανατολικής Μεσογείου. Δεν είναι συνήθης η πρακτική πρώτα να συζητάμε την μείωση των εξοπλισμών και μετά να επιλύουμε τα προβλήματα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Συνδέουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την διμερή εξομάλυνση των εκκρεμοτήτων και με την επίλυση του κυπριακού. Πόσο ρεαλιστική είναι σήμερα η προοπτική ένταξης της Τουρκίας;»

    Π.ΜΠΕΓΛΙΤΗΣ: « Η εθνική στρατηγική στα τέλη της δεκαετίας του 90 είχε δύο σκέλη, το κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε σύνδεση αυτά τα δύο με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και βεβαίως με την ένταξη της κυπριακής δημοκρατίας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το ένα σκέλος της εθνικής στρατηγικής πέτυχε απολύτως. Ήταν ένα αποτέλεσμα πολύ σημαντικό, θα έλεγα το πιο σημαντικό στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας την μεταπολεμική περίοδο. Το δεύτερο σκέλος, ενώ ξεκίνησε καλά, γιατί τότε οι συνθήκες στην ΕΕ ήταν θετικές, ουσιαστικά στην πορεία έχουν υπάρξει αλλοιώσεις και αλλοιώσεις των συνθηκών συνδέονται με την αλλαγή στρατηγικής πολλών από τις χώρες της ΕΕ με την ίδια την στρατηγική κρίση της ΕΕ. Όταν σήμερα μερικές από τις βασικές, μεγάλες χώρες της ΕΕ έχουν επανασχεδιάσει, αναθεωρήσει την στρατηγική τους έναντι της Τουρκίας, γίνεται αντιληπτό ότι αυτό δυσκολεύει την εθνική στρατηγική. Για αυτό επιβάλλεται μια ρεαλιστική νέα προσέγγιση που χρειάζεται να την μελετήσουμε, την μελετούμε. Εμείς παραμένουμε σταθεροί, ειλικρινείς στη σχέση με την Τουρκία και στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, χωρίς όμως να έχουμε αυταπάτες. Οι ίδιες οι δομικές αδυναμίες της ΕΕ επιβάλλουν να ξανακοιτάξουμε πλευρές της εθνικής στρατηγικής.»

    Είδηση: 36546

    [10] Να επιστραφούν τα μνημεία

    Παρασκευη, 14 05 2010 18:25

    Το Μουσείο της Ακρόπολης, επισκέφθηκε το πρωί ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, συνοδευόμενος από τον Έλληνα ομόλογό του Παύλο Γερουλάνο. "Οι δύο χώρες, Ελλάδα και Τουρκία, πρέπει να αποτελούν κοινό τουριστικό προορισμό", είπαν οι δύο άνδρες, και προς αυτή την κατεύθυνση, θα είναι και τα μνημόνια συνεργασίας, που θα υπογραφούν. Την ευχή, να επιστρέψουν τα γλυπτά του Παρθενώνα πίσω στην Αθήνα, εξέφρασε ο τούρκος αξιωματούχος.

    "Να επιστραφούν τα μνημεία"

    Τα μνημεία που έχουν κλαπεί από την Ελλάδα και την Τουρκία πρέπει να επιστραφούν, τόνισε ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο κ. Γκιουνάι δήλωσε χαρακτηριστικά:

    "Τα μνημεία δεν έχουν απλώς μεταφερθεί, έχουν κλαπεί.Τα μνημεία πρέπει να επιστραφούν στις θέσεις τους που είναι έτοιμες και τα περιμένουν. Είμαι μαζί σας σε αυτή την προσπάθεια".

    Ελλάδα και Τουρκία, πρέπει να αποτελούν κοινό τουριστικό προορισμό, συμφώνησαν ο Παύλος Γερουλάνος και ο Ερτουγρούλ Γκουνάι, μια κατεύθυνση που αποτυπώθηκε και στο μνημόνιο που υπέγραψαν.

    Ο Ελληνας Υπουργός Πολιτισμού τόνισε οτι "οι συμφωνίες βάζουν τις βάσεις για μία πολύ στενή συνεργασία και στην ανταλλαγή του νεώτερου πολιτισμού, αλλά και στην προσπάθεια της αρχαίας κληρονομιάς και βάζουν τις βάσεις για συνεργασία σε ότι αφορά τα θέματα τουρισμού. Είναι ενιαίος προορισμός σε κάποιο που θέλει να επισκεφθεί τις δύο χώρες"

    Μεταξύ άλλων, στην κοινή διακήρυξη για τον πολιτισμό και τον τουρισμό προβλέπεται:

    -Η προώθηση ελληνοτουρκικών ταξιδιωτικών πακέτων προς τρίτες χώρες -Η συνεργασία στον πολιτιστικό τουρισμό -Η συνεργασία στον τομέα των ανασκαφών

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 36558

    [11] Εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης στην Καισαριανή

    Παρασκευη, 14 05 2010 18:21

    Με κεντρικό σύνθημα "Θυμόμαστε το παρελθόν για να χτίσουμε το μέλλον - 66 χρόνια μνήμης", ο Δήμος Kαισαριανής και οι πανελλήνιες οργανώσεις αγωνιστών Eθνικής Aντίστασης και Θυμάτων Kατοχής, διοργανώνουν εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που ξεκίνησαν στις 13 και ολοκληρώνονται στις 17 Μαΐου, προς τιμήν των 200 εκτελεσμένων αγωνιστών, την Πρωτομαγιά του 1944, καθώς και όλων των πατριωτών που εκτελέστηκαν από τα στρατεύματα Kατοχής στο Σκοπευτήριο της Kαισαριανής.

    Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση:

    "H Kαισαριανή με τη μαζική της συμμετοχή στην Eθνική Aντίσταση και τους αγώνες για τη λευτεριά και την ανεξαρτησία της πατρίδας μας, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση του λαού ως πόλη ηρωική και δημοκρατική. H παρουσία στην καρδιά της Kαισαριανής, του Θυσιαστηρίου της Λευτεριάς, τιμής και θυσίας, της προσδίδει ξεχωριστή σημασία και ακτινοβολία, που ξεπερνάει τα όρια της Eλλάδας και την έχει κάνει γνωστή ως ένα από τα παγκόσμια σύμβολα του αγώνα για την ελευθερία, την ειρήνη και την κοινωνική πρόοδο".

    Mε ανακοίνωσή της η επιτροπή για την μνήμη των Ιταλών, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς ναζιστές, αναφέρει ότι: "Για όσους δεν το ξέρουν στο σκοπευτήριο Καισαριανής , δίπλα στους Έλληνες πατριώτες, έχουν εκτελεστεί από τους Γερμανούς ναζιστές την περίοδο από 29/11/1943 έως 8/9/1944 και 21 Ιταλοί αντιφασίστες εκ των οποίων τα ονόματα μόλις πρόσφατα ύστερα από τόσα χρόνια έγιναν γνωστά. Η επιτροπή των Ιταλών που αγωνίστηκε για να γνωστοποιηθούν τα ονόματα των εκτελεσμένων Ιταλών αντιφασιστών, τιμώντας την μνήμη τους για πρώτη φορά, έστω και μετά 66 χρόνια καταθέτει λίγα λουλούδια σαν ένα μικρό φόρο τιμής και σεβασμού".

    Είδηση: 36557

    [12] Διαμαρτυρία για ασφαλείς πτήσεις

    Παρασκευη, 14 05 2010 17:31

    Ανοιχτή επιστολή σε κρατικούς φορείς και ΜΜΕ έστειλαν δεκάδες κάτοικοι και επισκέπτες της Ικαρίας, καθώς και τοπικοί φορείς, θίγοντας το πρόβλημα της ασφάλειας στις αεροπορικές πτήσεις που συνδέουν το νησί με την Αθήνα. Όπως καταγγέλλουν, συχνά είναι τα προβλήματα με καθυστερήσεις, ακυρώσεις πτήσεων, προσγειώσεις πτήσεων σε άλλα νησιά, λόγω τεχνικών προβλημάτων, όπως συνέβη στις 21/2 στη Σκιάθο, αλλά και επιστροφές στο "Ελ. Βενιζέλος", όπως συνέβη στις 7 Μαΐου.

    Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, είναι να έχουν δημιουργηθεί τραυματικές εμπειρίες και φοβίες σε επιβάτες, που διστάζουν πια να μπουν σε αεροπλάνα.

    Καταγγέλλουν ότι χρησιμοποιούνται παλαιά και με κακή συντήρηση βουλγάρικα αεροπλάνα, που δεν προβλέπονται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει η εταιρεία, γεγονός που επιβεβαίωσε με έγγραφό του το υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, αναφέροντας τους όρους της σύμβασης.

    Σχετική ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή και ο βουλευτής του νομού Σάμου του ΠΑΣΟΚ Πυθαγόρας Βαρδίκος, αναφέροντας ότι η εταιρεία από 28 δρομολόγια, μόνο στα έξι χρησιμοποίησε αεροσκάφη που προβλέπονται από τη σύμβαση, ενώ τα υπόλοιπα ήταν ενοικιαζόμενα.

    Επίσης οι κάτοικοι αναφέρουν ότι και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, βρέθηκε αντιμέτωπος με το πρόβλημα, ταξιδεύοντας και επιστρέφοντας από το νησί με διαφορετικού τύπου αεροπλάνα.

    Οι κάτοικοι και οι φορείς τους, επισημαίνουν ότι λόγω της κατάστασης αυτής η κίνηση στην αεροπορική γραμμή έχει πέσει στο 70% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

    Όπως έγινε γνωστό, ήδη έχει δρομολογηθεί ο έλεγχος των καταγγελιών και η επιβολή προστίμων στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν οι παραβάσεις των όρων της σύμβασης. Είδηση: 36554

    [13] Αλλάζει ο καιρός το Σαββατοκύριακο

    Παρασκευη, 14 05 2010 17:25

    Βροχές, ισχυροί άνεμοι στα πελάγη και πτώση της θερμοκρασίας θα είναι, σύμφωνα με την ΕΜΥ τα χαρακτηριστικά του καιρού σε όλη τη χώρα το Σαββατοκύριακο.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή μεταβολή από σήμερα το βράδυ οπότε και αναμένονται αραιές νεφώσεις, ενώ στα δυτικά θα σημειωθούν βροχές και τοπικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, ενώ στα δυτικά θα ενταθούν.

    Το Σάββατο, στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά αναμένονται βροχές και καταιγίδες, ενώ στη Δυτική Στερεά, την Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη Βόρεια Θεσσαλία και τη Μακεδονία τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από τις απογευματινές ώρες.

    Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα παρουσιάσουν ενίσχυση και θα πνέουν σχεδόν θυελλώδεις και στο Ανατολικό Αιγαίο θυελλώδεις, ενώ στο Ιόνιο οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς μέτριους και αργότερα σε ισχυρούς.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση στα ηπειρωτικά και δεν θα ξεπεράσει τους 22 βαθμούς στα βόρεια, 26-28 βαθμούς στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα όπου θα φτάσει τους 31-33 βαθμούς Κελσίου.

    Ανάλογες θα είναι οι καιρικές συνθήκες και την Κυριακή, με εξαίρεση την Ήπειρο και τη Δυτική Στερεά όπου θα εκδηλώνονται βροχές και τοπικές καταιγίδες.

    Οι άνεμοι στα πελάγη θα πνέουν από δυτικές-νοτιοδυτικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και δεν θα ξεπεράσει τους 25-26 βαθμούς Κελσίου. Είδηση: 36553

    [14] Προστατεύοντας το θαλάσσιο περιβάλλον

    Παρασκευη, 14 05 2010 16:26

    Δόθηκε στη δημοσιότητα η έκθεση με τα αποτελέσματα του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών για το 2009, με τίτλο ''Τα απορρίμματα ταξιδεύουν: Από τα χέρια μας στη θάλασσα, σε όλο τον πλανήτη, και μέσα στο χρόνο''. Η έκθεση που έγινε από από το Ocean Conservancy στις ΗΠΑ, παρουσιάζει κωδικοποιημένα τα αποτελέσματα της εκστρατείας καθαρισμού της προηγούμενης χρονιάς και στην Ελλάδα, τα στοιχεία αυτά τα παρουσιάζει η HELMEPA (ελληνική ένωση προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος).

    Τα στοιχεία

    Συνολικά 500.000 εθελοντές σε 108 χώρες σε όλο τον κόσμο μάζεψαν 3,4 εκατομμύρια κιλά σκουπιδιών από 23.861 χιλιόμετρα παραλιών αλλά και ακτών σε λίμνες και ποτάμια. Αξίζει να σημειωθεί πως:

    60% των απορριμμάτων που βρέθηκαν στους εθελοντικούς καθαρισμούς ήταν μίας χρήσης, όπως πλαστικά μπουκάλια και ποτήρια.

    336 θαλάσσια ζώα, μεταξύ αυτών 138 πουλιά, βρέθηκαν παγιδευμένα σε θαλάσσια απορρίμματα, κυρίως πετονιές και δίχτυα. 120 από αυτά ήταν ακόμη ζωντανά και απελευθερώθηκαν από τους εθελοντές.

    Μισό εκατομμύριο πιάτα, πηρούνια, μαχαίρια και κουτάλια - αρκετά για να παρέχουν πλήρες σερβίτσιο σε πάνω από 100.000 ανθρώπους, ήταν πεταμένα στις ακτές.

    Οι εθελοντές βρήκαν 58.881 συσκευασίες από λάδια/λιπαντικά αυτοκινήτου - που αντιστοιχούν σε αλλαγή λαδιού σε περίπου 12.000 μεσαίου μεγέθους αυτοκίνητα.

    Οι ωκεανοί παίζουν σημαντικό ρόλο για την υγεία ολόκληρου του πλανήτη - μαζί και της δικής μας. Ανεξάρτητα πόσο κοντά στην ακτή ζούμε, όλοι συνδεόμαστε με τους ωκεανούς και όλα όσα χρειαζόμαστε συνδέονται με αυτούς - από τον αέρα που αναπνέουμε έως τις τροφές που καταναλώνουμε.

    Τα απορρίμματα στη θάλασσα είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα προβλήματα ρύπανσης, με τα πλαστικά να αποτελούν τα τρία τέταρτα όλων των απορριμμάτων που επιπλέουν στους ωκεανούς, ταξιδεύοντας πολλά χρόνια και σε μεγάλες αποστάσεις. Ακόμα κι όταν διαλύονται σε μικρότερα κομμάτια, τα πλαστικά στη θάλασσα έχουν επιπτώσεις σε οικοσυστήματα, την άγρια φύση και παράκτιες οικονομίες.

    Ανησυχητική είναι η τάση αύξησης των απορριμμάτων στους ωκεανούς που παρατηρείται παγκόσμια: οι παραλίες κατακλύζονται από αποτσίγαρα, οι θαλάσσιες χελώνες μπερδεύουν τις σακούλες για τροφή ενώ ψάρια και άλλα θαλάσσια είδη μπλέκονται και πεθαίνουν στα πεταμένα στο νερό αλιευτικά εξαρτήματα.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΗΕLMEPA:

    "Είναι καιρός να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τις θάλασσες σαν χωματερές, να αλλάξουμε νοοτροπία και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη θάλασσα και ολόκληρο τον πλανήτη. Ας αρχίσουμε να επαναχρησιμοποιούμε και να ανακυκλώνουμε συστηματικά και να πετάμε τα σκουπίδια μόνο στους κάδους απορριμμάτων.

    ''Μπορούμε να γίνουμε μέρος της λύσης αυτού του προβλήματος συμμετέχοντας σε εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών, ενημερώνοντας τους γύρω μας και αφυπνίζοντας την τοπική κοινωνία όπου ανήκουμε".

    Φέτος,το 2010, η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών είναι το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου και η HELMEPA σε συνεργασία με το Ocean Conservancy θα συντονίσει για άλλη μια χρονιά την πρωτοβουλία αυτή στην Ελλάδα, ενεργοποιώντας εθελοντές, μικρούς και μεγάλους σε όλη τη χώρα. Ας μην περιμένουμε όμως το Σεπτέμβριο για να δείξουμε την ευαισθησία μας. Ας αρχίσουμε από τώρα με το σύνθημα: "όχι πλαστικά, όχι σκουπίδια σε θάλασσες και ακτές!" Είδηση: 36549

    [15] Α. Τσίπρας: Δώσαμε το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη

    Παρασκευη, 14 05 2010 19:26

    Πολιτική ομιλία στην πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας, στα πλαίσια συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Χαιρετισμούς έκαναν η Μαρίζα Ματίας, ευρωβουλευτής του πορτογαλικού "Μπλόκου της αριστεράς" και ο Ζαν Πιέρ Μπράρ, βουλευτής του Κ.Κ. Γαλλίας

    "Φυλάμε Θερμοπύλες"

    Όπως τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ:

    ...Έδωσε όμως και το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Στους εργαζόμενους της Ευρώπης, στους λαούς της Ευρώπης, στην αριστερά της Ευρώπης που σήμερα δίνει το παρόν και χαιρετίζει τη σημερινή μας συγκέντρωση. Έδωσε το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός θα υπερασπισθεί τις Θερμοπύλες. Γιατί Θερμοπύλες φυλάμε. Αν το πείραμά τους με την Ελλάδα πετύχει, θα το εφαρμόσουν και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης δίχως δισταγμό...

    "Όσοι ποντάρουν στην ηττοπάθεια και στο φόβο των εργαζομένων για να προωθήσουν την κατεδάφιση της κοινωνίας, είναι γελασμένοι. Θα ηττηθούν από ένα γιγάντιο μαζικό κίνημα που θα πλημμυρίσει τους δρόμους, τους τόπους δουλειάς, τις γειτονιές. Όπως πλημμύρισε και τη προηγούμενη Τετάρτη όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας και εδώ στην Αθήνα είχαμε τη μεγαλύτερη διαδήλωση από τη μεταπολίτευση και μετά. Και είχαμε μία συγκέντρωση κι ας λένε κάποιοι ότι ήταν δύο οι συγκεντρώσεις. Ο ίδιος ο λαός ασυγκράτητος επιβάλλει την ενότητα του κινήματος. Τη προηγούμενη Τετάρτη στην Αθήνα είχαμε μια λαοθάλασσα που όταν η αρχή της έφτανε στο Ζάππειο, το τέλος της ήταν στο Πεδίον του Άρεως. Το μέτωπο αντίστασης πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στο οποίο καλούσαμε εδώ και μήνες είναι ήδη εδώ.

    Έδωσε το παρόν και έδωσε το μήνυμα στο γερασμένο σύστημα εξουσίας και σε όσους είναι γαντζωμένοι στις καρέκλες τους εδώ και δεκαετίες. Έδωσε όμως και το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη. Στους εργαζόμενους της Ευρώπης, στους λαούς της Ευρώπης, στην αριστερά της Ευρώπης που σήμερα δίνει το παρόν και χαιρετίζει τη σημερινή μας συγκέντρωση. Έδωσε το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός θα υπερασπισθεί τις Θερμοπύλες. Γιατί Θερμοπύλες φυλάμε. Αν το πείραμά τους με την Ελλάδα πετύχει, θα το εφαρμόσουν και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης δίχως δισταγμό. Με πρώτες τις χώρες του Νότου αλλά και τις υπόλοιπες χώρες. Κι αυτό το γνωρίζουν καλά οι σύντροφοί μας που διαδηλώνουν στις χώρες τους, φωνάζοντας είμαστε όλοι Έλληνες".

    Προσχεδιασμένες επιλογές

    Αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι: "Η κυβέρνηση, που ανέλαβε τα καθήκοντά της μόλις πριν από μερικούς μήνες, υποσχόμενη στήριξη της κοινωνίας και των αδυνάτων προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν έχει καμία ευθύνη για τη πολιτική διάλυσης της κοινωνίας που ακολουθεί. Λες και δεν κυβερνά ο κος Παπανδρέου τη χώρα αλλά η κα Μέρκελ, λες και δε ψηφίζουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τα νομοσχέδια που κατακρεουργούν τη κοινωνική συνοχή, λες και δεν έχουν καμία ευθύνη οι υπουργοί, ο κος Παπακωνσταντίνου, ο κος Λοβέρδος, είναι όλοι τους αμέτοχοι και για όλα φταίει η περίφημη τρόικα και η κακή μας η μοίρα.

    Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι. Και την αλήθεια δεν μπορείς εύκολα να τη κρύψεις με επικοινωνιακά τερτίπια. Η κυβέρνηση αυτή δεν είναι καθόλου άμοιρη ευθυνών. Ήξερε τα πάντα ο πρωθυπουργός όταν για να κερδίσει τη ψήφο του λαού μίλαγε για αυξήσεις πάνω από το πληθωρισμό. Ήξερε τα πάντα για τη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αυτός και ο κος Καραμανλής, και αδιάψευστος μάρτυρας για αυτό είναι ο ίδιος ο διοικητής της τράπεζας της Ελλάδας που δήλωσε ότι τους είχε ενημερώσει στα μέσα του Σεπτέμβρη. Ήξερε τα πάντα και τι έκανε; Συνέχιζε να λέει ψέματα προεκλογικά για να κερδίσει την εξουσία. Και όταν τελικά κέρδισε την εξουσία τι έκανε; Συνέχισε πάλι τα ψέματα, για να προετοιμάσει τη κοινή γνώμη να δεχτεί τη καταστροφή, ενώ είχε ήδη λάβει την απόφαση για το δρόμο της καταστροφής, από την επόμενη κιόλας των εκλογών. Οι μάσκες όμως έχουν πια πέσει. Και οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, ιδιαίτερα οι πιο λαλίστατοι, βγάζουν ειδήσεις στις τηλεοπτικές τους συνεντεύξεις. Ο κ. Λοβέρδος αποκάλυψε ότι το ΔΝΤ υπαγορεύει ήδη νομοσχέδια στην ελληνική κυβέρνηση από τον Δεκέμβριο. Τον Δεκέμβριο, όταν ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός των οικονομικών έλεγαν, αν θυμάστε, δε χρειαζόμαστε βοήθεια, μπορούμε και μόνοι μας. Και προχθές ο υφυπουργός Οικονομικών, ο κ. Σαχινίδης είπε ανοιχτά σε συνέντευξή του, ότι η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν η μοναδική επιλογή για τη κυβέρνηση από την επόμενη της εκλογής της. Είχε δηλαδή αποφασιστεί από τον Οκτώβριο. Λίγες μέρες μόνο, μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ και έξι μήνες τώρα μας δουλεύανε ψιλό γαζί".

    Προτάσεις διεξόδου

    Τέλος ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για διέξοδο από την κρίση, τονίζοντας ότι ο εναλλακτικός δρόμος ανοίγεται με την απεμπλοκή από τον καταστροφικό μηχανισμό της υποτιθέμενης στήριξης από το ΔΝΤ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

    "Με επαναδιαπραγμάτευση και διεκδίκηση για απ ευθείας δανεισμό από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Με αναδιάρθρωση των όρων, του χρόνου αποπληρωμής, των επιτοκίων και ενδεχομένως και με διαγραφή μέρους του χρέους, στα πλαίσια μιας συνολικής ρύθμισης σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ο εναλλακτικός δρόμος, όμως, ανοίγεται κυρίως μέσα από μια αντίστροφη αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και εις βάρος των δυνάμεων του κεφαλαίου. Γιατί το δημοσιονομικό πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου και όχι κόβοντας από τους μισθούς φτώχειας και από τις συντάξεις της ανέχειας . Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο. Να αρθούν οι αδικίες του φορολογικού συστήματος. Να καταργηθούν οι δεκάδες απαλλαγές από ΦΠΑ. Να φορολογηθεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο που έχει 58 διαφορετικά είδη φοροαπαλλαγών. Να φορολογηθεί επιτέλους και η εκκλησιαστική περιουσία. Να μειωθούν δραστικά οι στρατιωτικές δαπάνες. Ας γίνει η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπούργου ευκαιρία για να σταματήσει αυτή η αιμορραγία. Αλήθεια πόσα σχολεία, πόσα νοσοκομεία θα μπορούσαμε να έχουμε αν δεν ξοδεύαμε κάθε χρόνο γύρω στο 4 με 5% του ΑΕΠ για όπλα .

    Να ποιος γέννησε το χρέος. Οι εξοπλισμοί, οι φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο και το καθεστώς ασυλίας στην αισχροκέρδεια των τραπεζών. Να τελειώνουμε λοιπόν με την ασυλία των τραπεζών. Ζητάμε να επιβληθεί άμεσα κοινωνικός έλεγχος στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Και να συγκροτηθεί δημόσιος τραπεζικός πόλος, που θα σπάσει το τραπεζικό καρτέλ, το πιο σκληρό καρτέλ της ελληνικής οικονομίας. Να καταβάλουν οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο εταιρίες το 10% των κερδών τους με μορφή μετοχών στα ασφαλιστικά ταμεία. Να φορολογήσουμε τον αφορολόγητο πλούτο για να στήσουμε ασπίδα κοινωνικής προστασίας. Δημόσιες επενδύσεις. Εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης. Έμφαση στην αγροτική οικονομία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ήπιο τουρισμό και τις νέες τεχνολογίες. Παραγωγική ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα".

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 36560

    [16] Πεντάχρονος πνίγηκε σε πισίνα στην Πάτρα

    Παρασκευη, 14 05 2010 14:44

    Τραγικό δυστύχημα με θύμα ένα αγοράκι πέντε ετών που πνίγηκε σε πισίνα σπιτιού, έχει συγκλονίσει την κοινωνία της Πάτρας.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ένα πεντάχρονο αγόρι έχασε την ζωή του, όταν, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, έπεσε σε πισίνα σπιτιού, που ήταν γεμάτη με νερό.

    Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης σε χωριό της Αχαΐας, όταν ο πεντάχρονος διέφυγε της προσοχής των μεγαλυτέρων και έπεσε στην πισίνα, όπου βρέθηκε νεκρό λίγη ώρα αργότερα από τους γονείς του οι οποίοι το αναζήτησαν.

    Το έργο της προανάκρισης και των ερευνών για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος έχει αναλάβει η αστυνομία. Είδηση: 36548

    [17] Ο Σαρκοζί απείλησε με αποχώρηση της Γαλλίας από τη ζώνη του Ευρώ για να πιέσει τη Γερμανία

    Παρασκευη, 14 05 2010 13:20

    Με αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωζώνη, απείλησε ο Νικολά Σαρκοζί, προκειμένου να πιέσει τη Γερμανία να δεχθεί το σχέδιο σωτηρίας της Ελλάδας. Αυτό αποκάλυψε, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας El Pais, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, μιλώντας στα στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος της Ισπανίας, την Τετάρτη.

    Αποκαλύψεις από τον Θαπατέρο

    Μιλώντας στα στελέχη του σοσιαλιστικού κόμματος, ο Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, τους ανέφερε ότι η απόφαση για τη διάσωση της Ελλάδας, δεν ελήφθη εύκολα, εξαιτίας της αρνητικής στάσης της Γερμανίας.

    Άλλο στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος είπε μάλιστα ότι " Ο Σαρκοζί χτύπησε τη γροθιά του στο τραπέζι και απείλησε να φύγει από το ευρώ, γεγονός που άσκησε πίεση στην Αγγελα Μέρκελ" .

    Από άλλον παρευρισκόμενο στη συνάντηση, ειπώθηκε ακόμα ότι " Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία, συγκρότησαν κοινό μέτωπο απέναντι στη Γερμανία και ο Σαρκοζί έφθασε μέχρι να απειλήσει τη Μέρκελ για διάσπαση του παραδοσιακού γαλλο-γερμανικού άξονα".

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 36542

    [18] Ταϊλάνδη: Τραυματισμός Γάλλου δημοσιογράφου στις συγκρούσεις στρατού-διαδηλωτών

    Παρασκευη, 14 05 2010 11:44

    Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 46 τραυματίσθηκαν στη διάρκεια νέων βίαιων συγκρούσεων που σημειώθηκαν σήμερα Παρασκευή ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο κέντρο της Μπανγκόκ. Μεταξύ των τραυματιών είναι και δύο δημοσιογράφοι, εκ των οποίων ο ένας είναι Καναδός ρεπόρτερ του γαλλικού ειδησεογραφικού σταθμού France 24. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, ο Καναδός δημοσιογράφος Νέλσον Ραντ τραυματίστηκε από σφαίρα στο πόδι και εισήχθη στο νοσοκομείο Τσουλαλονγκόρν όπου υποβάλλεται σε χειρουργική επέμβαση αλλά η ζωή του δεν απειλείται. Παράλληλα, η εφημερίδα Matichon της Ταϊλάνδης ανακοίνωσε ότι τραυματίστηκε από σφαίρα ένας από τους φωτορεπόρτερ της, επίσης στο πόδι.

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Άμυνας της χώρας τόνισε πως η σημερινή στρατιωτική επιχείρηση στο κέντρο της πρωτεύουσας έχει στόχο να ασκήσει πίεση στους ηγέτες των "κόκκινων πουκαμίσων" να διαπραγματευτούν με την Κυβέρνηση. "Θα συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση, αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε το νόμο", τόνισε ο Πραουίτ Βονγκσουβόν ενώ η αστυνομία υποστηρίζει ότι ρίχνει πυρά μόνο στον αέρα, για να τρομάξει τους διαδηλωτές με τα «κόκκινα πουκάμισα».

    Όμως οι νεκροί και οι τραυματίες τη διαψεύδουν. Οι πυροβολισμοί και οι εκρήξεις που ακούγονται σε όλη την πόλη είναι συνεχείς. Τα δακρυγόνα και οι σφαίρες των αστυνομικών, πυροδοτούν νέο κύμα θυμού στους διαδηλωτές, που υπόσχονται να πολεμήσουν μέχρι θανάτου.

    "Αν ο Αμπχιζιτ αποφασίσει πολιτικά, θα ηρεμήσει την κατάσταση. Το να χρησιμοποιεί βία είναι άσκοπο, για να δώσουμε πίσω την περιοχή. Θα υπάρξουν περισσότεροι νεκροί και τραυματίες. Γιατί την θέλετε πίσω;", δήλωσε ο αρχηγός των διαδηλωτών Ναταγούτ Σαϊκεάου.

    Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές απέρριψαν την περασμένη εβδομάδα σχέδιο συμφιλίωσης, που πρότεινε ο πρωθυπουργός Αμπχιζιτ Βετζατζίβα. Εκείνος αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τον στρατό για να ανακτήσει την έκτασης τριών τετραγωνικών χιλιομέτρων κατειλημμένη περιοχή.

    "Τουλάχιστον να μειώσουμε τον αριθμό των ανθρώπων στην περιοχή και κάποιοι να συνειδητοποιήσουν ότι είναι παράνομο και δύσκολο να μπουν στην περιοχή", δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Σάνσερν Καεουκαμνέρντ.

    Δέκα χιλιάδες "κόκκινα πουκάμισα" συγκεντρώθηκαν έξω από την αγορά Σουάν Λουμ, για να τους εμποδίσουν. "Η Κυβέρνηση μας αποκαλεί τρομοκράτες! Αν ήμασταν τρομοκράτες, δεν θα μαζεύαμε εδώ τόσο κόσμο", δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

    Στο μεταξύ, ο στρατός της Ταϊλάνδης αρνήθηκε ότι ευθύνεται για το σοβαρό τραυματισμό του στρατηγού Κατίγια Σαβασντιπόλ, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των αντικυβερνητικών διαδηλωτών. "Αυτό που του συνέβη ήταν αναπάντεχο", δήλωσε ο συνταγματάρχης Ντιταπόρν Σασασμίτ, εκπρόσωπος της διοίκησης των επιχειρήσεων ασφαλείας. Ο ίδιος επισήμανε πως ο στρατός διέταξε να μην κάνουν χρήση βίας τα στρατεύματα εναντίον αόπλων.

    Ο στρατηγός Κατίγια Σαβασντιπόλ τραυματίστηκε από σφαίρα στο κρόταφο ενώ μιλούσε σε δημοσιογράφους. Οι διαδηλωτές άρχισαν τότε να εκτοξεύουν ρουκέτες κατά των αρχών, παρότι εκείνες αρνούνται την ευθύνη για τον πυροβολισμό. Η αστυνομία απάντησε με σφαίρες και δακρυγόνα με αποτέλεσμα οι μάχες στους δρόμους της Μπανγκόκ να συνεχιστούν όλη τη νύχτα.

    Σύμφωνα με νοσοκομειακές πηγές ο στρατηγός Κατίγια Σαβασντιπόλ έχει ελάχιστες πιθανότητες να ζήσει. "Οι πιθανότητες να επιζήσει είναι λίγες", τόνισε ο διευθυντής του νοσοκομείου Βαχίρα της Μπανγκόκ.

    Ο 58χρονος στρατηγός παύθηκε από τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Ποτέ δεν έκρυψε την στενή του σχέση με τον πρώην πρωθυπουργό Τακσίν Σιναουάτρα και τις τελευταίες ημέρες επέκρινε έντονα το σχέδιο της Κυβέρνησης για επίλυση της κρίσης.

    Περισσότεροι από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 1.400 έχουν τραυματιστεί από τον Απρίλιο, που ξεκίνησε η πολιτική κρίση, η οποία πυροδότησε τα πλέον αιματηρά επεισόδια των τελευταίων 18 ετών, παραλύοντας ολόκληρες περιοχές της Μπανγκόκ και καταφέρνοντας βαρύ πλήγμα στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της νοτιανατολικής Ασίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ταϊλάνδη: Χρήση δακρυγόνων εναντίον των "κόκκινων πουκαμίσων"

    Είδηση: 36541


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 May 2010 - 16:55:20 UTC