Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Nέες πιέσεις στο ευρώ
  • [02] Πρόταση Παπανδρέου για ευρωμεσογειακή συνεργασία
  • [03] Κινεζικό ενδιαφέρον για Θριάσιο-Καστέλι-ΟΣΕ
  • [04] Επίσκεψη -αστραπή Μουμπάρακ στην Αθήνα
  • [05] Προαστιακός και ΟΣΕ στην Εξεταστική για τη Siemens
  • [06] Ταμειακές σε περίπτερα, καντίνες, λαϊκές αγορές
  • [07] Κινηματογραφική κλοπή στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι
  • [08] Εντοπίστηκε νέο είδος έκρηξης άστρου
  • [09] Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία
  • [10] Βουλή: Αντιπαράθεση για τις Εξεταστικές

    [01] Nέες πιέσεις στο ευρώ

    Πεμπτη, 20 05 2010 17:26

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Συνεχίζονται οι αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές και οι πιέσεις στο ευρώ μετά την απόφαση της 'Αγκελα Μέρκελ να απαγορεύσει τις ακάλυπτες πωλήσεις ευρωπαϊκών ομολόγων και CDS από γερμανικά ιδρύματα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και το ελληνικό σημείωσαν σημαντικές απώλειες, ενώ πτωτικά κινήθηκε εκ νέου και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου. Ο πρωθυπουργός σχολίασε θετικά την απαγόρευση που επέβαλε το Βερολίνο τονίζοντας ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους κερδοσκόπους να υπονομεύσουν τις αποταμιεύσεις των χωρών. Η οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωζώνη και ο έλεγχος των κερδοσκοπικών κεφαλαίων θα συζητηθούν την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, στα άτυπα Συμβούλια Ecofin και Eurogroup που θα εξετάσουν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Πτώση για ευρώ και χρηματιστήρια

    Νέες απώλειες κατέγραψαν την Πέμπτη οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων αλλά το ευρώ, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των συζητήσεων για αναθεώρηση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην ευρωζώνη.

    Το ευρώ σημείωσε νέα πτώση έναντι του δολαρίου σε ποσοστό 0,84 % και διαμορφώνεται στα 1,2319 δολάρια.

    Σαφή υποχώρηση τιμών εμφάνισαν και οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, ενώ σην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης τιμών έκλεισε με σημαντικές απώλειες -3,32%.

    "Έκπληξη" Γιούνκερ

    Η αναστάτωση που προκάλεσε η απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει τις ανοικτές πωλήσεις μετοχών και ομολόγων, (naked short selling) για να συγκρατήσει την πτώση των χρηματιστηρίων συνεχίζεται, την ώρα που οι Υπουργοί Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Παρασκευή αποφασίζουν για τον τρόπο αντιμετώπισης των κερδοσκοπικών παιχνιδιών σε βάρος του ευρώ σε έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin.

    Την ανησυχία του για τη γρήγορη αποδυνάμωση του ευρώ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ εκτιμώντας ωστόσο ότι δεν είναι απαραίτητη προς το παρόν μια παρέμβαση στις αγορές.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ότι "εξεπλάγη" από τη μονομερή απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει ορισμένες "ανοικτές" πωλήσεις κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων χωρίς προηγουμένως να συνεννοηθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

    "Η γερμανική απόφαση με εξέπληξε επειδή δεν συζητήθηκε προηγουμένως με τα άλλα μέλη του Eurogroup", δήλωσε ο Γιούνκερ στο περιθώριο διάσκεψης στο Τόκιο.

    "Επιμένω να πιστεύω ότι ένας καλός συντονισμός των οικονομικών πολιτικών θα απαιτούσε να συζητήσουμε πριν από τη λήψη απόφασης. Και συνεπώς στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται αναμφίβολα στην ημερήσια διάταξη" της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, πρόσθεσε.

    Κ. Λαγκάρντ: Το ευρώ δε βρίσκεται σε κίνδυνο

    Την βεβαιότητα ότι το ευρώ δεν βρίσκεται σε κίνδυνο εξέφρασε η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ.

    "Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ευρώ είναι ένα νόμισμα σταθερό, αξιόπιστο, που διασφάλισε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ επί δέκα χρόνια", δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

    Η Κριστίν Λαγκάρντ ταυτόχρονα αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι έχει δημιουργηθεί "απόσταση" ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις μετοχών και ομολόγων, τονίζοντας ωστόσο ότι η απόφαση αυτή είναι συζητήσιμη ως προς τη διαδικασία, διότι δεν υπήρξαν προηγούμενες συνομιλίες" με τους ευρωπαίους εταίρους.

    Πλήρης κάλυψη από την ΕΚΤ

    Πλήρη κάλυψη στους χειρισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος στο θέμα που έχει προκύψει με τον διακανονισμό των ομολόγων παρέχει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

    Σε επιστολή του μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ αναφέρει:

    - Πρώτον η απόφαση της ΤτΕ να υιοθετήσει τη διαδικασία του recyckling (για την οποία εγκαλείται από δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ) στο διακανονισμό των ομολόγων, ήταν δικαιολογημένη ενόψει της ανάγκης να προετοιμαστεί για το Τ2S, δηλαδή τον μελλοντικό διακανονισμό της Ευρώπης.

    - Δεύτερον, η ΕΚΤ υποστηρίζει ότι μέχρι τώρα δεν έχει θεμελιωθεί οποιαδήποτε λογική σύνδεση μεταξύ των ανοιχτών πωλήσεων (short selling) και της διαδικασίας διακανονισμού (recycling). Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το short selling αποτελεί μία επιθετική στρατηγική διαπραγμάτευσης που κατά κανόνα δεν επηρεάζεται από τις διαδικασίες διακανονισμού. Επομένως καταλήγει η ΕΚΤ, είναι απίθανο ένα μέτρο που εισήχθη για να διευκολύνει τον διακανονισμό, να είχε οποιαδήποτε επίπτωση στις πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά ομολόγων. Αλλωστε οι πρόσφατες πρωτοβουλίες που πήραν ορισμένες χώρες για να περιορίσουν το sort selling δεν προέβλεπαν οποιαδήποτε αλλαγή της χρονικής περιόδου του recyckling και εστιάζονται μόνο στις απαιτήσεις διαφάνειας και υποβολής στοιχείων όσον αφορά το διακανονισμό των συναλλαγών επί τίτλων.

    Παπανδρέου: "Αποφασισμένη η ΕΕ να αμυνθεί"

    Ο Πρωθυπουργός από το Λίβανο ερωτώμενος για την απόφαση της Γερμανίας, τόνισε ότι δείχνει την αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αμυνθεί και υπογράμμισε την ανάγκη οι αγορές να γίνουν χρήσιμες για την οικονομική ανάπτυξη και να λειτουργούν με κανόνες.

    Στάθηκε επίσης και στη δράση των κερδοσκόπων τονίζοντας ότι η απόφαση της Γερμανίας είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα το παράδειγμα του Βερολίνου να ακολουθήσει και η άλλη πλευρά του Ατλαντικού και οι G - 20.

    "Δε χρειάζεται περικοπή μισθών στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα", δήλωσε η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Καρολάιν Ατκινσον.

    Κάλεσμα Μέρκελ για συντονισμένη δράση

    Κάλεσμα στις χώρες της Ομάδας των 20 για μια από κοινού συντονισμένη δράση για να προωθηθεί η χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση, έκανε η Γερμανίδα καγκελάριος.

    "Η έκκλησή μου προς την G20, ακόμη κι αν οι χώρες σας δεν έχουν επηρεαστεί από συγκεκριμένες τάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι να προωθήσουμε τη διαδικασία ως ένα σύνολο", δήλωσε η Μέρκελ μιλώντας κατά την έναρξη διάσκεψης για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που διεξάγεται στο Βερολίνο.

    Με τα σχόλιά της αναφερόταν τόσο στον Καναδά όσο και σε μερικές αναδυόμενες οικονομίες εντός της G20, οι οποίες δεν θέλουν να εισαγάγουν τόσο αυστηρές χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις όσο αυτές που υποστηρίζει το Βερολίνο.

    Ο Καναδάς έχει προς το παρόν απορρίψει εκκλήσεις για την υιοθέτηση του αποκαλούμενου Φόρου στις Χρηματοπιστωτικές Συναλλαγές, τον οποίο υποστηρίζουν η Γερμανία και η Γαλλία.

    "Αυτό ήταν μάλλον απογοητευτικό. Πρέπει να στέλνουμε κοινά σήματα σε στιγμές κρίσης", δήλωσε η Μέρκελ.

    Στην εκτίμηση ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών προέβη ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

    "Η ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει ένα κοινό νόμισμα και όλοι να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν είναι λανθασμένη", τόνισε ο Στρος-Καν, σημειώνοντας πως χρειάζεται ένα εργαλείο που θα ευθυγραμμίζει τις πολιτικές.

    Εurogroup Ecofin την Παρασκευή

    Η Γερμανία την Παρασκευή, στα άτυπα συμβούλια των υπουργών οικονομίας της ευρωζώνηξς και των 27, θα επιμείνει στη θέσης για αυστηρή δημοσιονομική εποπτεία των χωρών της ευρωζώνης προτείνοντας μεταξύ άλλων, τη δέσμευση των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων προς τις χώρες με υπερβάλλοντα ελλείμματα, αλλά και τη στέρηση επί τουλάχιστον ένα έτος του δικαιώματος ψήφου στη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που θα έθετε τους "τιμωρημένους" στο περιθώριο της Ενωσης.

    Το Βερολίνο προτείνει επίσης στους ευρωπαίους εταίρους να ακολουθήσουν το γερμανικό παράδειγμα ορίζοντας πλαφόν για τα ελλείμματα στους εθνικούς τους θεσμούς και δημιουργώντας μία διαδικασία πτώχευσης των υπερχρεωμένων χωρών, τα οποία στη συνέχεια δεν θα έχουν άλλη επιλογή από την έξοδο από την ευρωζώνη.

    Το πρόβλημα είναι ότι πολλές χώρες καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι πολύ επιφυλακτικές απέναντι σε αυτές τις λύσεις, καθώς θα απαιτούσε αλλαγή της συνθήκης της Λισαβόνας.

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε πάντως σήμερα την πρόθεσή του για την τροποποίηση του συντάγματος, ώστε να υποχρεώνει τις εκάστοτε κυβερνήσεις να ορίζουν χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη "ισορροπίας της δημοσιονομικής κατάστασης".

    "Η ανάταξη των δημοσίων οικονομικών δεν πρέπει να αποτελεί δέσμευση μιας κυβέρνησης, αλλά του Έθνους. Πρέπει να εγγράφεται σε διάρκεια και για τον λόγο αυτόν η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών πρέπει να τροποποιηθεί. Για τον λόγο αυτόν επιθυμώ την πραγματοποίηση συνταγματικής μεταρρύθμισης", δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο προεδρικό μέγαρο με θέμα τα ελλείμματα.

    Στενή παρακολούθηση των κρατών-μελών ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

    Την " στενή παρακολούθηση " των δημόσιων χρεών των κρατών - μελών ζητά το ΕΚ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την σημερινή έγκριση σχετικής έκθεσης της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.

    H έκθεση, την οποία εισηγήθηκε ο Γάλλος σοσιαλιστής Λιμ Χοάνγκ Νγκοκενεκρίθη με 302 ψήφους υπέρ, 275 κατά και 34 αποχές.

    Με την έκθεση, ο έλεγχος του χρέους χαρακτηρίζεται ως προτεραιότητα.

    Ζητείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αξιολόγηση της " ποιότητας " του χρέους κάθε κράτους - μέλους.

    Επίσης, ζητείται να δοθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η αρμοδιότητα ελέγχου των στοιχείων που κοινοποιούν τα κράτη - μέλη, ενώ παράλληλα υπογραμμίζεται ο ρόλος που διαδραμάτησε η κακή ποιότητα των στατιστικών στοιχείων, στην απώλεια εμπιστοσύνης των αγορών.

    Το ΕΚ ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στη μελέτη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του χρέους των κρατών - μελών με στόχο τη βελτίωση της διαφάνειας και την αξιολόγηση της βιωσιμότητάς του.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Η απαγόρευση έφερε πτώση

    Είδηση: 36756

    [02] Πρόταση Παπανδρέου για ευρωμεσογειακή συνεργασία

    Πεμπτη, 20 05 2010 12:52

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων της Ελλάδας και του αραβικού κόσμου ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε οικονομικό φόρουμ του Αραβικού Συνδέσμου στον Λίβανο. Ο Πρωθυπουργός κατέθεσε πρόταση για δημιουργία φόρουμ ευρωμεσογειακής συνεργασίας, η οποία όπως είπε, μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και πέραν της Μεσογείου. Ο Γιώργος Παπανδρέου ετάχθη υπέρ της ειρηνικής επίλυσης του Παλαιστινιακού, ενώ συναντήθηκε και με τον Λιβανέζο ομόλογό του. Ο κ. Παπανδρέου πραγματοποίησε είχε επαφές με επιχειρηματίες για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη πέραν της Μεσογείου

    Τη δημιουργία ενός φόρουμ ευρωμεσογειακής συνεργασίας πρότεινε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα στη Βηρυτό, στη διάρκεια του Αραβικού Οικονομικού Φόρουμ, τονίζοντας ότι αυτή μπορεί να οδηγήσει σε οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, η οποία θα εκτείνεται και πέραν της Μεσογείου.

    "Μπορεί να δημιουργηθεί μια ζώνη ειρήνης σταθερότητας και ασφάλειας για την περιοχή όπου η Μέση Ανατολή, η Β Αφρική και οι χώρες της Ευρώπης να μπορούν να δουλέψουν σε πολύ σημαντικά θέματα για την οικονομία, τον πολιτισμό και τα κοινωνικά ζητήματα" ανέφερε σημειώνοντας ότι η συνεργασία της Ευρώπης και των χωρών της Μεσογείων με στόχο την οικονομική ανάπτυξη ήταν από τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας.

    Αν και όπως υπογράμμισε πρόκειται για μία φιλόδοξη ιδέα, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι αυτή η συνεργασία θα μπορούσε να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

    "Η σταθερότητα στην περιοχή δεν είναι απλό θέμα και δεν αφορά κάθε χώρα χωριστά", επισήμανε κι έφερε ως παράδειγμα την κλιματική αλλαγή, η οποία όπως υπογράμμισε, μπορεί να επιδεινώσει υπάρχοντα προβλήματα που αφορούν στο νερό και την τροφή και να δημιουργήσει νέες απειλές για την ανθρώπινη υγεία και το οικοσύστημα αλλά και τις οικονομίες των κρατών.

    Ο κ. Παπανδρέου έφερε ως παράδειγμα συνεργασίας την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, τονίζοντας ότι αυτού του είδους οι συνεργασίες μπορούν να δημιουργήσουν σταθερότητα στην περιοχή και ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

    Ο Πρωθυπουργός μίλησε και για τις στενές σχέσεις φιλίας του ελληνικού και αραβικού έθνους, καθώς και τις σχέσεις οικονομικής συνεργασίας λέγοντας ότι σε όλες τις δύσκολες στιγμές η Ελλάδα επιδείκνυε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή της στον αραβικό κόσμο.

    "Σήμερα είμαι εδώ ως πρωθυπουργός της Ελλάδας για να συνεχίσω να βαδίζω αυτόν τον δρόμο και να τον διευρύνω για συνεργασία στον πολιτικό, τον πολιτιστικό, τον εμπορικό και τον επιχειρηματικό τομέα", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι αλλάζει ραγδαία.

    "Ότι έπρεπε να είχαμε κάνει πριν από δεκαετίες τώρα συμβαίνει μέσα σε λίγους μόνο μήνες" ανέφερε σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι απόλυτα δεσμευμένη σε αυτόν το στόχο.

    "Δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι μέχρι το νέο μοντέλο οικονομίας αρχίσει να παράγει απτά αποτελέσματα για την χώρα" είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στον πρόσφατο δανεισμό της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, τονίζοντας ότι η προσφυγή στο Μηχανισμό Στήριξης μεταφράστηκε σε εγγυήσεις για την Ελλάδα και της έδωσε αρκετό χρόνο για να προωθήσει τις μεγάλες αλλαγές, όπως αυτές στον οικονομικό και επιχειρηματικό τομέα.

    Τέλος όσον αφορά το μεσανατολικό πρόβλημα τόνισε πως όλοι μας, όπως και το Ισραήλ, πρέπει να σεβόμαστε τις διαδικασίες του Συμβουλίου του ΟΗΕ, και στόχος μας πρέπει να είναι η δημιουργία ενός κλίματος ειρήνης και καλής γειτονίας στην περιοχή.

    Οι επενδύσεις στο επίκεντρο

    Ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βηρυτό είχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον ομόλογό του Σάαντ Χαρίρι.

    Οι συζητήσεις αφορούσαν κυρίως στη συνεργασία των δύο χωρών σε τομείς της οικονομίας, όπου υπήρξαν σημαντικές συμφωνίες και ο Γιώργος Παπανδρέου - σε δήλωσή του - ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα.

    Ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου ανέφερε ότι συζητήθηκαν τρόποι επέκτασης της οικονομικής συνεργασίας, ενώ συμφώνησε και με την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για την ευρωμεσογειακή συνεργασία.

    Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίρι, οι συζητήσεις αφορούσαν στον τουρισμό, το εμπόριο, την ενέργεια και τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι ο Λίβανος χρειάζεται την τεχνογνωσία της Ελλάδας, η οποία έχει την εμπειρία των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρίρι στα θέματα τουρισμού, όπου, όπως τόνισε, ο κόσμος σήμερα θέλει να κινηθεί τουριστικά στην ευρύτερη περιοχή, όπως είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, η Συρία, ο Λίβανος και άλλες χώρες.

    Ο Πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις απεργίες στην Ελλάδα και απάντησε ότι το μήνυμά του είναι πως ο ίδιος κατανοεί τις αντιδράσεις, αλλά πρέπει να προχωρήσουμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την κρίση.

    Στην οικονομική πολιτική της Ελλάδας αναφέρθηκε και ο κ. Χαρίρι, λέγοντας ότι η Ελλάδα ακολουθεί μια πολιτική για την έξοδο από την κρίση, κάνοντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.Ο κ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βηρυτόείχε εποικοδομητικές συνομιλίες με τον ομόλογό του Σάαντ Χαρίρι.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ Σχετικές ειδήσεις: Επίσκεψη Παπανδρέου στο Λίβανο Είδηση: 36751

    [03] Κινεζικό ενδιαφέρον για Θριάσιο-Καστέλι-ΟΣΕ

    Πεμπτη, 20 05 2010 15:25

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Το ενδιαφέρον της Cosco να συμμετάσχει στον επικείμενο διαγωνισμό που αφορά την κατασκευή του νέου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της, Γουέι Τζιαφού κατά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Πέμπτης με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Η Κινεζική κρατική εταιρεία εξέφρασε και το ενδιαφέρον της για τα έργα κατασκευής αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης αλλά και τον ΟΣΕ. Τόσο ο Κινέζος αξιωματούχος, όσο και ο Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισαν την συνάντηση εξαιρετικά επιτυχημένη κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν οι βάσεις για καλή συνεννόηση και περαιτέρω συνεργασία.

    Ενδιαφέρον Cosco για επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα

    Ενδιαφέρον για επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, εξεδήλωσε ο πρόεδρος της ναυτιλιακής εταιρίας Cosco, Γουέι Τζιαφού, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Ρέππα η κινεζική εταιρεία εξέφρασε ενδιαφέρον για τη δημοπράτηση κατασκευής, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του μεγάλου εμπορευματικού κέντρου στο Θριάσιο, καθώς τις επόμενες ημέρες θα γίνει η σχετική δημοπράτηση.

    Η διαδικασία είναι ανοιχτή, διαγωνιστική και προβλέπει σύμβαση παραχώρησης του εμπορευματικού κέντρου για περίοδο 40 ετών στον ιδιώτη επενδυτή που θα αναλάβει την κατασκευή του.

    Παράλληλα ο πρόεδρος της Cosco δεσμεύτηκε να μεταφέρει σε σχετικούς με το αντικείμενο οργανισμούς της χώρας του τα στοιχεία που του παρουσίασε ο Υπουργός υποδομών για τον ΟΣΕ, με στόχο την ενεργοποιησή στις ελληνικές μεταφορές.

    "Ασφαλώς, στο σχέδιο εξυγίανσης του ΟΣΕ, το οποίο προωθούμε, μεταξύ των άλλων, προβλέπουμε τη δυνατότητα σε ιδιώτη επενδυτή να συνεργαστεί με τον ΟΣΕ, να επενδύσει στον ΟΣΕ, ιδίως στην Τραινόσε, στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές", επεσήμανε ο Υπουργός και τόνισε ότι ένα τμήμα λειτουργίας του σιδηροδρόμου μπορεί να ενδιαφέρει και τη Cosco ή κάποια εταιρία, η οποία ασχολείται με το σιδηρόδρομο ή τις εμπορευματικές σιδηροδρομικές μεταφορές και συνεργάζεται με τη Cosco.

    Ο κ. Τζιαφού εξέφρασε το ενδιαφέρον του και για την κατασκευή του νέου μεγάλου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι του Ηρακλείου της Κρήτης. Και αυτό το πρόγραμμα θα προχωρήσει πάλι, μέσω σύμβασης παραχώρησης, και θα κατασκευαστεί σε 5 χρόνια, από τη στιγμή που επιλεγεί ο ανάδοχος.

    "Η συζήτηση που είχαμε με τους επικεφαλείς της Cosco ήταν ιδιαιτέρως επιτυχής. Είχαμε τη δυνατότητα να τους ενημερώσουμε για τα προγράμματα, που ξεκινήσαμε στο πλαίσιο αυτού του υπουργείου. Τονίσαμε, ιδιαιτέρως, τη ξεχωριστή σημασία που έχει η Ελλάδα, για ένα διπλό λόγο, όσον αφορά τις διεθνείς συνεργασίες. Η κινεζική αντιπροσωπεία εξεδήλωσε ενδιαφέρον για όλα αυτά τα θέματα. Την εφοδιάσαμε με τα απαραίτητα στοιχεία, με τεύχη στα οποία έχουμε περιλάβει οτιδήποτε αφορά τη λειτουργία του σιδηροδρόμου και τα εν εξελίξει προγράμματα στο Θριάσιο και στο Καστέλι της Κρήτης. Θα τα αξιολογήσουν, θα τα μελετήσουν, όπως μας είπαν, και σε κάθε περίπτωση δήλωσαν διαθέσιμοι, έτοιμοι να αναλάβουν επενδυτικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα, την οποία θεωρούν πραγματικά ως μια χώρα επιλογής για κάποιον που θέλει να επενδύσει αυτή την περίοδο", τόνισε ο κ. Ρέππας μετά τη συνάντηση.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Υποδομών η συνάντηση θέτει τις βάσεις για μια καλή συνεννόηση και περαιτέρω συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ όσον αφορά το "αγκάθι" της φορολογίας ο κ. Ρέππας ξεκαθάρισε ότι για τη διαδικασία για το Καστέλι ή για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο, οι όροι είναι ίδιοι για κάθε ενδιαφερόμενο.

    "Αν στη διαδικασία αυτή και συγκεκριμένα στα κριτήρια, συμπεριλάβουμε και φορολογικά κίνητρα, τα κίνητρα αυτά θα πρέπει να είναι γνωστά από την αρχή, για κάθε ενδιαφερόμενο επενδυτή. Εμείς σας έχουμε κάνει σχετικές ανακοινώσεις. Δεν προβλέπεται στη δική μας πρόταση μια τέτοια πτυχή φορολογικών κινήτρων. Αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να το συζητήσει, όπως κάνουμε κι εμείς, με το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αυτή την ώρα δεν υπάρχει κάτι άλλο. Ισχύει ότι ισχύει και για όλους τους επενδυτές", διευκρίνισε ο Υπουργός.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ενδιαφέρον Cosco για νέες επενδύσεις

    Είδηση: 36754

    [04] Επίσκεψη -αστραπή Μουμπάρακ στην Αθήνα

    Πεμπτη, 20 05 2010 17:57

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Κατά την επιστροφή του από τη Βηρυττό, ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη-αστραπή στην Αθήνα. Ο Aιγύπτιος ηγέτης έγινε δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Κάρολο Παπούλια, ο οποίος υπογράμμισε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων τονίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω διεύρυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη του Χόσνι Μουμπάρακ, εντάσσεται στο διαμεσολαβητικό ρόλο που έχει αναλάβει η Αιγυπτος για την επανάληψη της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μεση Ανατολή.

    Συνάντηση Μουμπάρακ - Κ. Παπούλια

    Ο Πρόεδρος Παπούλιας, παλαιός γνώριμος με τον Πρόεδρο Μουμπάρακ από τη 10ετία του '80 όταν ήταν Υπουργός των Εξωτερικών, υποδέχθηκε με θερμότητα τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, τονίζοντας πως "επιβεβαιώνετε, με την παρουσία σας, ακόμη μια φορά τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών μας".

    Ο Κάρολος Παπούλιας, που συζήτησε με το Χ. Μουμπάρακ και το Μεσανατολικό πρόβλημα, εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι "υπάρχουν ακόμη περιθώρια να διευρύνουμε τις επαφές μας στον οικονομικό, στον εμπορικό τομέα".

    "Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί Έλληνες επιχειρηματίες επενδύουν στην Αίγυπτο", είπε ο Πρόεδρος και σημείωσε πως οι ελληνικές επενδύσεις είναι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

    Από πλευράς του ο Πρόεδρος Μουμπάρακ επεσήμανε πως οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι πολύ παλαιές.

    "Υπάρχει μια συνεχής και πολύ παλαιά συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας", είπε και σημείωσε ότι η Αλεξάνδρεια είναι ο μεγαλύτερος μάρτυρας γι'αυτό το γεγονός.

    "Η Αλεξάνδρεια είχε πάρα πολλούς Έλληνες και συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα, και πολλοί από αυτούς πήραν την αιγυπτιακή υπηκοότητα", πρόσθεσε.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36758

    [05] Προαστιακός και ΟΣΕ στην Εξεταστική για τη Siemens

    Πεμπτη, 20 05 2010 17:41

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Με το έργο κατασκευής του τρίτου τμήματος του προαστιακού σιδηροδρόμου αλλά και με τις συμβάσεις προμηθειών του ΟΣΕ ασχολήθηκε η Εξεταστική Επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων της Siemens. Καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή ο διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού του ΟΣΕ, Στάθης Τσέγκος, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της επιτροπής στον διαγωνισμό για το τρίτο τμήμα του προαστιακού σιδηροδρόμου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο έργο που είχε ενταχθεί στον φάκελο υποψηφιότητας της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς του 2004 ξεκίνησε τρία χρόνια μετά την Ολυμπιάδα, το 2007 και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί. Ερωτηθείς ο κ. Τσέγκος ανέφερε ότι το έργο που έχει αναλάβει η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΟΡ -Siemens θα κοστίσει 160 εκατομμύρια ευρώ.

    Καταθέσεις Τσέγκου και Κουμάντου

    Η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens ασχολήθηκε σήμερα με το έργο κατασκευής του πραστιακού σιδηροδρόμου και με τις συμβάσεις προμηθειών του ΟΣΕ. Στην κατάθεσή του ο Στάθης Τσέγκος, διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού του ΟΣΕ, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της επιτροπής στο διαγωνισμό για το τρίτο τμήμα του προαστιακού, τόνισε ότι το έργο αν και είχε ενταχθεί στο φάκελο υποψηφιότητας της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς του 2004 ξεκίνησε το 2007 και ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Όπως είπε επίσης, ενώ το έργο αρχικά ήταν ενταγμένο σε αυτά που θα χρηματοδοτούνταν από κοινοτικούς πόρους, τελικά απεντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους λόγω της πίεσης χρόνου ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Ο κ. Τσέγκος ανέφερε ότι το έργο που έχει αναλάβει η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΟΡ-Siemens θα κοστίσει 160 εκατομμύρια ευρώ.

    Η κατακύρωση του έργου στην κοινοπραξία έγινε επί των ημερών του Χρήστου Βερελή στο Υπουργείο Μεταφορών, ενώ η σύνδεση ανάθεσης υπογράφηκε το 2007 επί υπουργίας του Μιχάλη Λιάπη.

    Η Siemens έχει συμμετοχή στο έργο 25% και έχει αναλάβει τη σηματοδότηση και την τηλεδιοίκηση.

    Στην εξεταστική κατέθεσε επίσης, ο γενικός διευθυντής διοίκησης του ΟΣΕ την περίοδο 2002-06 Παναγιώτης Κουμάντος ενημερώνοντας για τις προγραμματικές συμφωνίες προμήθειας, κυρίως τροχαίου υλικού που υπεγράφησαν το 1997 ανάμεσα στον ΟΣΕ και σε κοινοπραξίες στις οποίες συμμετείχε η Siemens.

    Η ΝΔ ζήτησε να διακοπεί η συνεδρίαση και να προσέλθει εκ νέου ο μάρτυρας, προκειμένου να προσκομίσει έγγραφα και στοιχεία που αφορούν τις προγραμματικές συμφωνίες, καθώς με επικαιροποιημένες μελέτες οι προγραμματικές αυτές συμβάσεις έχουν κοστίσει περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36757

    [06] Ταμειακές σε περίπτερα, καντίνες, λαϊκές αγορές

    Πεμπτη, 20 05 2010 14:33

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Από την 1η Οκτωβρίου 2010 υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων λιανικών πωλήσεων οι πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, ενώ θα υποχρεούνται και στην τήρηση βιβλίων εσόδων- εξόδων. Στη ίδια απόφαση ορίζεται ότι οι υπόχρεοι θα πρέπει να έχουν παραγγείλει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010 τις ταμειακές μηχανές και μέχρι τις 31 Αυγούστου 2010 να έχουν υποβάλλει τα στοιχεία των ταμειακών μηχανών. Με άλλες αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών, ορίζεται ότι από την 1η Ιουλίου 2010 υποχρεούνται στην έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης με χρήση ταμειακών μηχανών και τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων οι περιπτεριούχοι, όσοι διαθέτουν λιανικώς στο κοινό εφημερίδες, περιοδικά, κάρτες σταθερής τηλεφωνίας και κάρτες ανανέωσης χρόνου κινητής τηλεφωνίας, καθώς και όσοι εκμεταλλεύονται κινητές καντίνες.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 36752

    [07] Κινηματογραφική κλοπή στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι

    Πεμπτη, 20 05 2010 18:54

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Κινηματογραφική κλοπή πέντε αριστουργημάτων ζωγραφικής από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι. Ένας μασκοφόρος -όπως κατέγραψε το κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης- αφαίρεσε έργα των Πικάσο, Ματίς, Μπρακ, Λεζέ και Μοντιλιάνι, αξίας μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Ο "φιλότεχνος" δράστης εισέβαλε στο Μουσείο σπάζοντας ένα παράθυρο αλλά παραμένει το ερώτημα πώς εξουδετέρωσε τα συστήματα ασφαλείας χωρίς να γίνει αντιληπτός. Οι γαλλικές αρχές μιλούν για έγκλημα κατά της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τον δράστη που, προφανώς, είχε συνεργούς.

    "Πέντε έργα μεγάλων σύγχρονων ζωγράφων συμπεριλαμβανομένου ενός έργου του Πάμπλο Πικάσο, εκλάπησαν από το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη γαλλική πρωτεύουσα", δήλωσε ο δήμαρχος του Παρισιού, Μπερτράν Ντελανοέ.

    Σύμφωνα με τις κάμερες παρακολούθησης, η ληστεία έγινε από ένα άτομο, που προφανώς μπήκε στο μουσείο από ένα παράθυρο. Οι υπεύθυνοι του μουσείου διαπίστωσαν ότι ένας υαλοπίνακας του μουσείου ήταν σπασμένος και μια αλυσίδα κομμένη.

    Το έργο του Πικάσο που εκλάπη τιτλοφορείται "Το περιστέρι με τα μπιζέλια" δήλωσε ένας εκπρόσωπος του μουσείου.Τα άλλα κλεμμένα έργα είναι "Το βουκολικό" του Ανρί Ματίς,"Η ελιά κοντά στην Εστάκ" του Ζόρζ Μπράκ, "Η γυναίκα με την Βεντάλια" του Αμαντέο Μοντιλιάνι, και η "Νεκρή φύση με πολυελαίους" του Φερνάν Λεζέ.

    Η ταξιαρχία αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος (BRB) ανέλαβε την έρευνα για την ληστεία αυτή.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36759

    [08] Εντοπίστηκε νέο είδος έκρηξης άστρου

    Πεμπτη, 20 05 2010 11:14

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Για πρώτη φορά ένα νέο είδος έκρηξης άστρου (supernovae) εντόπισε σε γειτονικό γαλαξία μια διεθνής ομάδα αστρονόμων, που προκαλεί την εκπομπή τεραστίων ποσοτήτων ασβεστίου. Το γεγονός αυτό μπορεί να ερμηνεύει γιατί υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ασβεστίου σε γαλαξίες όπως ο δικός μας και, ακόμα, μπορεί να εξηγεί από πού προέρχεται το ασβέστιο που καταλήγει στα κόκαλα μας, αφού έχει προηγουμένως διανύσει τεράστιες αποστάσεις στο διάστημα. Η συγκεκριμένη supernovae από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στο διάστημα- ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 2005 στον κοντινό σπειροειδή γαλαξία NGC1032, σε απόσταση περίπου 100 εκατ. ετών φωτός από τη Γη. Σύμφωνα με νεότερες μελέτες του φαινομένου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η έκρηξη αυτού του άστρου (με την ονομασία "supernovae SN 2005E) είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη supernovae έχει ποτέ εντοπισθεί.

    Δύο τύποι supernovae

    Η ανακάλυψη, υπό τον Χαγκάι Πέρετς του ισραηλινού Ινστιτούτου Weizmann, στο κέντρο Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν, παρουσιάστηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC, το Γαλλικό Πρακτορείο και το "Science".

    Μέχρι σήμερα οι αστρονόμοι γνωρίζουν δύο τύπους supernovae: Οι εκρήξεις αυτές προέρχονται είτε από την κατάρρευση ενός πολύ μεγάλου καυτού νεαρού άστρου που εξαντλεί τα πυρηνικά καύσιμα του και καταρρέι υπό το βάρος του μετατρεπόμενο τελικά σε μαύρη τρύπα ή σε άστρο νετρονίων (τύπος ΙΙ), είτε από τις θερμοπυρηνικές εκρήξεις γηραιών "λευκών νάνων" άστρων, που αποτελούνται κυρίως από άνθρακα και οξυγόνο (τύπος Ια).

    Ωστόσο, η συγκεκριμένη supernovae δεν φαίνεται να έχει καθόλου άνθρακα ή οξυγόνο, αντίθετα είναι πλούσια σε ήλιο, τιτάνιο και ασβέστιο. Περίπου η μισή μάζα που διασκορπίστηκε στο διάστημα από αυτή την έκρηξη, αποτελείται από ασβέστιο, πράγμα που σημαίνει ότι λίγες τέτοιες εκρήξεις supernovae κάθε αιώνα, αν γίνονται, είναι αρκετές για να ερμηνεύσουν τις μεγάλες ποσότητες ασβεστίου που παρατηρούνται στους γαλαξίες, αλλά και στο σώμα μας.

    Στο ίδιο τεύχος του "Nature", μια άλλη ομάδα αστρονόμων, υπό τον καθηγητή Κότζι Καβαμπάτα του πανεπιστημίου της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, δηλώνει ότι δεν έχει πειστεί με την παραπάνω άποψη ότι πρόκειται για ένα νέο είδος supernovae και παρουσιάζει μια εναλλακτική πιο συμβατική ερμηνεία, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται τελικά για την κατάρρευση ενός γιγαντιαίου άστρου.

    Πηγές: Nature, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36749

    [09] Μεγάλη η συμμετοχή στην απεργία

    Πεμπτη, 20 05 2010 15:00

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Με συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια σε ολόκληρη τη χώρα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στα οικονομικά μέτρα και το ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια, με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία. Ακινητοποιημένα τα μέσα μεταφοράς. Ακυρώσεις αεροπορικών δρομολογίων σε μικρά νησιά. Εν τω μεταξύ, νέο συλλαλητήριο για τις 29 Μαΐου προγραμματίζουν τα συνδικάτα εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για τη μαζική συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική κινητοποίηση την Πέμπτη. Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έκαναν κοινή συγκέντρωση και πορεία προς τη Βουλή όπου επιδόθηκε το απεργιακό ψήφισμα. Οι διαδηλωτές τήρησαν ενός λεπτού σιγή έξω από το υποκατάστημα της Marfin, στην οδό Σταδίου. Ξεχωριστή συγκέντρωση και πορεία έκανε το ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, μέλη του οποίου απέκλεισαν συμβολικά το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Πειραιώς. Χαρακτηριστικό της κινητοποίησης είναι ότι δεν υπήρξαν επεισόδια παρά μόνο μικροένταση στην περιοχή των Εξαρχείων, μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών. Από το πρωί έγιναν 98 προσαγωγές σε διάφορα σημεία του κέντρου της Αθήνας.

    Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε πορεία των δύο συνδικαλιστικών οργανώσεων από το Πεδίον του Άρεως στη Βουλή, όπου και επιδόθηκε ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης. Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας, ενώ προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του υπουργείου. Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στη μνήμη των θυμάτων στην τράπεζα ΜΑΡΦΙΝ στις 5 Μαΐου. Κλειστά είναι σήμερα τα καταστήματα κατά μήκος της Σταδίου και της Πανεπιστημίου, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε προληπτικούς ελέγχους και προσαγωγές στα Εξάρχεια. Συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και πορεία προς τον ΟΛΠ, πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ και στον Πειραιά. Δύο συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της πόλης, πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στα Χανιά. Ακινητοποιημένα τα μέσα μεταφοράς με εξαίρεση τον ηλεκτρικό και το τραμ που λειτούργησαν μέχρι τις 4 το απόγευμα.

    "Όχι" στο ασφαλιστικό από ΑΔΕΔΥ-ΓΣΕΕ και ΠΑΜΕ

    Με την πορεία στο κέντρο της Αθήνας κορυφώθηκε η 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, για το ασφαλιστικό. Η πορεία, σε μία σιωπηλή εκδήλωση μνήμης, σταμάτησε μπροστά στο κτήριο της ΜΑΡΦΙΝ της οδού Σταδίου όπου δολοφονήθηκαν οι τρεις εργαζόμενοι στις 5 Μαΐου. Στο Θησείο κατέληξε η πορεία του ΠΑΜΕ που πραγματοποίησε και συμβολική κατάληψη στο υπουργείο Εργασίας.

    Κλειστά είναι σήμερα τα καταστήματα κατά μήκος της Σταδίου και της Πανεπιστημίου, ενώ ανοιχτοί είναι όλοι οι χώροι εργασίας και καταστήματα στην περιοχή της Ομόνοιας προς το Μοναστηράκι (οδός Αθηνάς, κλπ) καθώς και στη Βουκουρεστίου προς το Κολωνάκι.

    Η αστυνομία προχώρησε σε προληπτικούς ελέγχους και 98 προσαγωγές στα Εξάρχεια. Από τους αστυνομικούς προσάγονταν κυρίως άτομα που μετέφεραν σακίδια, ή κρίνονταν ύποπτα για πρόκληση επεισοδίων. Όλοι οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια, απ΄ όπου αφήνονται ελεύθεροι μετά την εξακρίβωση στοιχείων.

    Κλειστές παρέμειναν οι Δημόσιες Υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, Δήμοι, Νομαρχίες εξαιτίας της 24ωρης απεργίας. Παράλληλα στην απεργία συμμετείχαν τελωνειακοί, δάσκαλοι και καθηγητές.

    Με προσωπικό ασφαλείας η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων.

    Μετ' εμποδίων λόγω της απεργίας διεξήχθησαν οι μετακινήσεις των πολιτών καθώς μόνο ο ΗΣΑΠ και το τραμ λειτούργησαν από τις 10 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

    Ακινητοποιημένα για 24 ώρες μετρό, ΟΣΕ, Προαστιακός, τρόλεϊ, λεωφορεία και πλοία.

    Μάλιστα, τρία κρουαζιερόπλοια δεν κατέπλευσαν στο λιμάνι του Πειραιά λόγω της απεργίας. Πρόκειται για το κρουαζιερόπλοιο "MUSICA" με 2.600 επιβάτες, το οποίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Ναυπλίου, το "ARMONIA" με 1.600 επιβάτες που κατέπλευσε στο λιμάνι της Μυκόνου και το "RUBY PRINCESS" με 3.080 επιβάτες, το οποίο συνέχισε το ταξίδι του για την Τουρκία.

    Κανονικά πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις των αεροσκαφών, καθώς οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας αποφάσισαν να μη συμμετέχουν στην απεργία με μοναδική εξαίρεση τις πτήσεις της Olympic Air προς τις άγονες γραμμές της νησιωτικής Ελλάδας.

    Οι πτήσεις που ακυρώθηκαν είναι προς τα αεροδρόμια: Πάρου, Νάξου, Αστυπάλαιας, Καλύμνου, Σύρου, Μήλου, Καρπάθου, Ρόδου, Λέρου, Κάσου, Σητείας.

    Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αποφάσισε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, ενώ η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει προγραμματίσει νέα απεργία για τις 30 Μαΐου και η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ προχωρά σε 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από αύριο.

    Δηλώσεις συνδικαλιστών και κομμάτων

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, μιλώντας από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης, υπογράμμισε ότι διαψεύστηκε σήμερα η εκτίμηση ότι η βία θα οδηγούσε στην απομαζικοποίηση των αγώνων. Ο κ. Παπασπύρος έκανε λόγο για άμεσο, δυνατό και πολιτικό μήνυμα των απεργών, ζητώντας άμεση έξοδο από το μηχανισμό επιτήρησης της τρόικας και να φύγει από τη χώρα το ΔΝΤ.Στο στόχαστρο, είπε, αυτής της πολιτικής βρίσκεται το 90% της κοινωνίας και εκτίμησε ότι οι αγώνες των εργαζομένων θα αποκτήσουν σημαντική πολιτική διάσταση και οι εργαζόμενοι θα νικήσουν, δίνοντας επόμενο ραντεβού στο συλλαλητήριο που εξήγγειλαν σήμερα τα συνδικάτα για τις 29 Μαΐου.

    Ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Γιώργος Τσαλικάκης (εκπρόσωπος της ΔΑΚΕ) κάλεσε τους εργαζόμενους σε αντίσταση στην καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, υπογράμμισε ότι δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι για την καταλήστευση των ταμείων και χαρακτήρισε το πρόσφατο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό ως το πιο άδικο, ανάλγητο και αντικοινωνικό νομοσχέδιο των τελευταίων ετών. Τέλος, έκανε λόγο για εξαπάτηση των συνδικάτων από το υπουργείο Εργασίας και δήλωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν θα μπουν στο δίλημμα "χρεοκοπία ή θυσίες".

    Ο Στάθης Ανέστης (στέλεχος της ΠΑΣΚΕ) έκανε λόγο για "μήνυμα προς την κυβέρνηση, το διευθυντήριο των Βρυξελλών και το ΔΝΤ" και υπογράμμισε ότι οι εργαζόμενοι σήμερα βροντοφώναξαν "κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση". Ο κ. Ανέστης σημείωσε ότι οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ο 13ος και 14ος μισθός είναι αδιαπραγμάτευτες κατακτήσεις και ότι τα συνδικάτα δεν θα επιτρέψουν την εξαθλίωση των εργαζομένων.

    Ο Θάνος Βασιλόπουλος (στέλεχος της Αυτόνομης Παρέμβασης) έκανε λόγο για βάρβαρη επίθεση της κυβέρνησης και του ΔΝΤ, ενώ προέβλεψε ότι τα μέτρα αυτά θα μείνουν στα χαρτιά και οι εργαζόμενοι θα νικήσουν.

    Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχε και η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία σε δηλώσεις της είπε: "Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Σημασία έχει να μετατραπεί σε έναν ορμητικό χείμαρρο, σ' έναν αληθινό καταρράκτη. Να βγάλουμε από τη μέση όλα τα φράγματα, όλα τα αναχώματα που δυσκολεύουν να περάσει ο λαός απ' αυτό που πρέπει να είναι ζητούμενο, το δρόμο της κοινωνικής λαϊκής ευημερίας".

    Στο συλλαλητήριο παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα και τον Μανόλη Γλέζο.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ., Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε ότι "οι απεργίες και οι αποκλεισμοί κρουαζιερόπλοιων και ξενοδοχείων εάν -τουλάχιστον- δεν συνοδεύονται από συγκεκριμένες προτάσεις απόδρασης από την κρίση δεν προσφέρουν αλλά, αντίθετα, επιβαρύνουν την κατάσταση. Για άλλη μια φορά επιμένουμε στην ανάγκη οικουμενικής κυβέρνησης, την οποία δυστυχώς φοβάται περισσότερο ο κ. Σαμαράς απ' τον κ. Παπανδρέου".

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: 24ωρη πανελλαδική απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Είδηση: 36753

    [10] Βουλή: Αντιπαράθεση για τις Εξεταστικές

    Πεμπτη, 20 05 2010 19:22

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ προκάλεσαν στη Βουλή, οι πληροφορίες για τα πορίσματα των εξεταστικών επιτροπών .Ο υπουργός Εργασίας με αφορμή την πληροφορία ότι θα υπάρξουν πέντε πορίσματα για την υπόθεση Βατοπεδίου εξέφρασε τη διαφωνία του. "Δεν είναι δυνατόν", είπε, "να υπάρχουν πέντε πορίσματα - μη βγάζουμε τα μάτια μας με τα χέρια μας, ο κόσμος θέλει δικαιοσύνη κι όχι κομματοκρατία». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι ποινικοποιείται η πολιτική ζωή του τόπου για να ακυρωθεί η φωνή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αφορμή στάθηκε η συζήτηση του ν/σ σχετικά με την κωδικοποίηση νόμων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, που υπερψηφίστηκε στην ολομέλεια με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ.

    Κόντρα για τα πέντε πορίσματα

    Ο υπουργός Εργασίας, άνοιξε πρώτος το θέμα δηλώνοντας αγανακτισμένος από το γεγονός ότι οι Εξεταστικές Επιτροπές φαίνεται να οδηγούνται στην έκδοση πέντε διαφορετικών πορισμάτων.

    «Πώς θα έρθει ένα από αυτά τα πορίσματα στην Εθνική Αντιπροσωπεία, για να προτείνει να συγκροτήσουμε τη λεγόμενη Προανακριτική Επιτροπή; Για να δουλέψει και αυτή έτσι; Με πέντε χωριστές γνώμες; Υπονομεύουμε τους Συνταγματικούς θεσμούς», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «και η Προανακριτική Επιτροπή, αν συσταθεί, θα κάνει αρμοδιότητες ποινικού περιεχομένου με πέντε διαφορετικές προσεγγίσεις; Βγάζουμε τα μάτια μας. Ο κόσμος θέλει δικαιοσύνη, δεν θέλει κομματικοκρατία. Και εν πάση περιπτώσει, αν αυτά γίνονται από τα κόμματα, ας γίνονται στα γραφεία των κομμάτων, όχι στη Εθνική Αντιπροσωπεία».

    Και ο κ. Λοβέρδος κατέληξε: «πρέπει να συνέλθουμε το συντομότερο δυνατό, διότι έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, δεν ξέρω τι μέλλον έχει το πολιτικό σύστημα -και το πιο σοβαρό απ' αυτό- τι μέλλον έχουν οι πολίτες αυτής της χώρας και η πατρίδα μας».

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, μίλησε εκ νέου για «παπαγαλάκια που διαρρέουν ανυπόστατες φήμες» και επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για προσπάθεια «ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου για να ακυρωθείη η αντιπολιτευτική φωνή της ΝΔ».

    «Τα κόμματα βλέπουν την αλήθεια με άλλο χρωματισμό. Γιατί τα περισσότερα, που διαδραματίζονται σε αυτή την αίθουσα και αφορούν Εξεταστικές Επιτροπές, είναι ομιχλώδεις κινήσεις, που δεν οδηγούν πουθενά. Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι δεν μπορούμε εμείς να κρίνουμε τους εαυτούς μας», σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος και ταυτόχρονα κάλεσε τη κυβέρνηση να κάνει τη δική της αυτοκριτική, κατηγορώντας την ότι «διαρρέει χαρτιά και στοιχεία ανυπόστατα, μέτρια, αμφισβητούμενα αντί να πει ονόματα, πράγματα, καταστάσεις».

    «Την ίδια στιγμή στήνονται πέντε διαφορετικές Εξεταστικές Επιτροπές για να δημιουργήσουν εκρηκτική κατάσταση σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης.

    Ο Πέτρος Ευθυμίου από την πλευρά του τόνισε πως «είναι βαριά η ευθύνη όσων δεν κατανοούν ότι σε αυτά τα θέματα τα πορίσματα θα έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν κοινά. Διότι όταν τα γεγονότα βοούν και οι άνθρωποι σιωπούν, κερδίζουν τα γεγονότα και όχι οι άνθρωποι»

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, μίλησε για «λεηλασία και πλιάτσικο της περιουσίας του ελληνικού λαού, που έγιναν όλα τα χρόνια διακυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων».

    «Τώρα αρχίζουν οι κινδυνολογίες ότι κινδυνεύει το πολιτικό σύστημα. Μα αν δεν το θέλει ο ελληνικός λαός, φυσικά και θα το αλλάξει», ανέφερε.

    Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, τόνισε ότι «με τα πολλαπλά πορίσματα των Εξεταστικών το πολιτικό σύστημα μπαίνει σε έναν φαύλο κύκλο με υπαιτιότητα των δύο μεγάλων κομμάτων, που τρώνε μεταξύ τους τις σάρκες τους, ενώ το μάρμαρο θα πληρώσει ο ελληνικός λαός».

    «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η αριστερά δεν θα γίνει συνυπεύθυνη. Δεν θα μοιραστούμε την ευθύνη σας. Τα σκάνδαλα έγιναν γιατί φτιάξατε σύνταγμα και νομοθεσία που επιτρέπει να γίνουν. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δημιουργούν το πλαίσιο για μη ευθύνη υπουργών», υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Πέντε πορίσματα για το Βατοπέδι

    Είδηση: 36760


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 May 2010 - 16:55:25 UTC