Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολωνία: Τους 15 έφθασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες.
  • [02] Επίσπευση των αλλαγών ζητά η Τρόικα
  • [03] Νέα έγγραφα- φωτιά για το Βατοπέδι
  • [04] Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Β. και Ν. Κορέας
  • [05] Αυστραλία: Απέλαση Ισραηλινού διπλωμάτη
  • [06] Διάκονος της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου πουλούσε οστά Αγίων σε Ελβετό.
  • [07] Νέα Υόρκη: Διμήνι εκστρατεία της Greek News με σύνθημα: Φέτος πάμε Ελλάδα .
  • [08] Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:«Ο κος Κοντός μου είπε ότι θέλει να διαψεύσει το περιεχόμενο της συνέντευξης της κας Μαντέλη και έστειλε μια επιστολή.»
  • [09] « Μου ακούγεται εξαιρετικά ιδιόρρυθμο ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος για 3 κακουργήματα να θεωρείται η πηγή για να κρίνει
  • [10] Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ « Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο να απολυθεί μόνιμος υπάλληλος στις νομαρχίες, στους δήμους της σημερινής κρατικής
  • [11] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ « Οι εξεταστικές επιτροπές θα πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς καθόλου εμπάθεια, χωρίς καμιά σκοπιμότητα.»
  • [12] Ηλικιωμένος έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

    [01] Πολωνία: Τους 15 έφθασαν οι νεκροί από τις πλημμύρες.

    Δευτερα, 24 05 2010 18:37

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Στους 15 αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Πολωνία, οι οποίες προκλήθηκαν από την υπερχείλιση των ποταμών Βιστούλα και Όντερ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δόθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο από τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής Πάβελ Φράτσακ.

    "Ο απολογισμός έφθασε τους 15 θανάτους", δήλωσε ο Φράτσακ. Εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια πλημμύρισαν από την υπερχείλιση των ποταμών," ενός εύρους που δεν είχαμε ξαναδεί στον Βιστούλα και τον Όντερ από το 1884", είπε.

    Ο υπουργός Εσωτερικών Γέρζι Μίλερ παραδέχθηκε σήμερα πως η κατάσταση στον Βιστούλα, το μεγαλύτερο ποταμό της Πολωνίας, είναι "πιο σοβαρή από το αναμενόμενο", εξαιτίας κυρίως του μήκους του μεγάλου κύματος που σχηματίστηκε έπειτα από τις πρόσφατες καταρρακτώδεις βροχές στα νότια της χώρας.

    "Το πέρασμα της πλημμύρας στον Βιστούλα κρατάει περίπου έξι ημέρες", στην πόλη αυτή την οποία διασχίζει, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο να καταρρεύσουν τα φράγματα που έχουν εμποτισθεί με νερό, υπογράμμισε ο Μίλερ ενώπιον του τύπου.

    Τα φράγματα έσπασαν ήδη κυρίως κοντά στο Σαντομίερτζ (νοτιοανατολικά) και το Πλοσκ (κέντρο), προκαλώντας πλημμύρες σε πολλές πόλεις και χωριά.

    Στη Βαρσοβία, μία σημαντική λεωφόρος που εκτείνεται κατά μήκος του Βιστούλα έκλεισε σήμερα στην κυκλοφορία, καθώς παρατηρήθηκαν κατολισθήσεις.

    Περίπου 200 σχολικά συγκροτήματα παρέμειναν σήμερα κλειστά στις παραποτάμιες συνοικίες της πρωτεύουσας.

    Σε ολόκληρη τη χώρα, "χιλιάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους". Ομάδες διάσωσης έστειλαν κυρίως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ουκρανία, η Λιθουανία, η Λετονία, η Εσθονία και η Δημοκρατία της Τσεχίας, είπε ο Φράτσακ.

    Με την προώθηση των πλημμυρών προς τα βόρεια της χώρας όπου οι δύο ποταμοί χύνονται στη Βαλτική θάλασσα, η κατάσταση αρχίζει να σταθεροποιείται στο νότο επιτρέποντας να ξεκινήσουν, σήμερα, τα έργα αποστράγγισης και η αποτίμηση των ζημιών.

    Την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ είχε κάνει λόγο για προβλεπόμενες ζημιές της τάξεως των 10 εκατομμυρίων ζλότι (2,43 εκατομμύρια ευρώ). Είδηση: 36861

    [02] Επίσπευση των αλλαγών ζητά η Τρόικα

    Δευτερα, 24 05 2010 15:44

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Ασφυκτικές πιέσεις ασκούν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην ελληνική κυβέρνηση για δυσμενέστερες αλλαγές στο ασφαλιστικό, ενόψει της αξιολόγησης το Σεπτέμβριο για τη δεύτερη δόση του δανείου. Η Τρόικα ζητά επίσπευση της εφαρμογής του νέου ασφαλιστικού συστήματος από το 2015 αντί του 2018, πλήρη σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας και περικοπή των συντάξεων χηρείας στις γυναίκες κάτω των 50 ετών. Την ίδια ώρα, από κοινού με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις του ιδιωτικού τομέα επιχειρεί ο υπουργός Εργασίας να συνδιαμορφώσει το νέο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, όπως προσδιορίζεται στο μνημόνιο που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα.

    Αξιολόγηση της προόδου των μεταρρυθμίσεων

    Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας τη Δευτέρα, μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, από την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού τα ταμεία μειώνονται σε τρία.

    Παράλληλα, η Τρόικα ζητά να δίνεται πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας, και να επιβάλλεται ποινή 6% για κάθε έτος, σε όποιον εργαζόμενο επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί νωρίτερα.

    Ζητείται επίσης από την ελληνική κυβέρνηση να μειώσει τις συντάξεις σε διαζευγμένες και άγαμες κόρες δημοσίων υπαλλήλων, ενώ "ψαλίδι" μπαίνει και στις συντάξεις χηρείας οι οποίες δεν θα πρέπει να δίνονται κάτω από τα 50 έτη και με εισοδηματικά κριτήρια κάτω από τα 65.

    Ο κ. Λοβέρδος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι μπορεί για να μην περάσουν οι αλλαγές αυτές, ιδίως σε ό,τι αφόρα το "ψαλίδισμα" των συντάξεων.

    Σε ό,τι αφορά την εισφοροδιαφυγή, τόνισε πως αγγίζει τα 8 δισ. ευρώ, ενώ δήλωσε πως -αν του ζητηθεί στη Βουλή- τότε θα δημοσιοποιήσει τα ονόματα όσων χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Επίσης, προανήγγειλε ειδική ρύθμιση για όσες επιχειρήσεις έχουν πρόβλημα στην καταβολή των εισφορών στα ταμεία.

    Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Εργασίας, η Τρόικα, μετά την αποδέσμευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, πρόκειται να αξιολογήσει τη χώρα, ώστε να λάβει και τη δεύτερη δόση, με βάση τις προόδους στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.

    Τέλος να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εργασίας καλεί σε διαβούλευση τους κοινωνικούς φορείς στις 31 Μαΐου, για το νέο πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι συζητήσεις για το Ασφαλιστικό, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση το α' δεκαήμερο του Ιουνίου.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 36858

    [03] Νέα έγγραφα- φωτιά για το Βατοπέδι

    Δευτερα, 24 05 2010 13:50

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Σημαντικές εξελίξεις στην υπόθεση του Βατοπεδίου αναμένονται στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής την Τρίτη, μετά τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η απολογία στην ανακρίτρια της πρώην διευθύντριας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματίνας Μαντέλη. Η πρώην διευθύντρια κατέθεσε απολογούμενη συγκεκριμένα έγγραφα με τα οποία δείχνει την εμπλοκή -όπως ισχυρίζεται- πρώην υπουργών των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας στην υπόθεση των ανταλλαγών περιουσίας του Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης προανακριτικής επιτροπής, μετά την εμπλοκή των ονομάτων των Γιάννη Αγγέλου, Θεόδωρου Ρουσόπουλου, Ευάγγελου Μπασιάκου και Αλέξανδρου Κοντού από την κα Μαντέλη. Οι υπουργοί που κατονομάζονται διαψεύδουν οποιαδήποτε ανάμειξή τους και αμφισβητούν την αξιοπιστία της.

    Άρση τηλεφωνικού απορρήτου ζητά η Στ. Μαντέλη

    Ιδιόχειρο σημείωμα παρουσίασε η ΝΕΤ, το οποίο η κα Μαντέλη κατεθεσε στην ανακρίτρια, ισχυριζόμενη οτι υποχρεώθηκε απο τον τότε υπουργο κ. Κοντό να το αντιγράψει ως δικό της.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, ο πρόεδρος της προηγούμενης εξεταστικής επιτροπής Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφέρθηκε στην κα Μαντέλη, λέγοντας πως όταν ο μάρτυρας δεν λέει κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρον δεν μπορείς να τον θυμάσαι. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι θυμάται πως μετά την κατάθεση η κα Μαντέλη είχε δώσει μια συνέντευξη σε εφημερίδα και ο κ. Κοντός του είχε πει τηλεφωνικά ότι ήθελε να διαψεύσει το περιεχόμενο της συνέντευξης, ενώ είχε στείλει μία δήλωση στην εξεταστική επιτροπή η οποία ανεγνώσθη.

    Μόνο αν λειτουργούμε ως δικαστές και όχι με βάση το συμφέρον του κόμματος μας στις εξεταστικές, αυτές θα πάνε καλά, πρόσθεσε ο κ. Μαρκογιαννάκης και σημείωσε ότι ο ένοχος θα πρέπει να τιμωρηθεί.

    Την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του ηγούμενου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου ζήτησε η πρώην διευθυντήρια Πολιτικής Γης Σταματίνα Μαντέλη, προκειμένου να επιβεβαιώσει του ισχυρισμούς της ότι είχαν τηλεφωνικές επικοινωνίες με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Καραμανλή για το θέμα της μονής Βατοπεδίου.

    Η κα Μαντέλη, απολογούμενη στην εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, ζήτησε την άρση του απορρήτου των δύο μοναχών τόσο για τα σταθερά όσο και για τα κινητά τους τηλέφωνα τη περίοδο των ανταλλαγών.

    Συνεδριάζει η Εξεταστική

    Οι σφοδρές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που πυροδότησε με την απολογία της στην ανακρίτρια η πρώην δ/ντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να μεταφερθούν αύριο στη Βουλή, στη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

    Η εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων, πρώην υπουργών της ΝΔ, που κατονόμασε η Σταματίνα Μαντέλη αμφισβητούν την αξιοπιστία των καταγγελιών της.

    Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός Αλέξανδρος Κοντός εκτίμησε ότι το παλιό και γκρίζο ΠΑΣΟΚ πίεσε την κα Μαντέλη να πει όσα κατέθεσε στην Εξεταστική.

    Από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρινίζεται πως οι διατάξεις του νόμου για ευνοϊκή μεταχείριση όσων αποκαλύπτουν πράξεις διαφθοράς στο δημόσιο, ισχύουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και σε καμία περίπτωση δεν απαλλάσσουν έναν κατηγορούμενο, απλά προβλέπουν τιμωρία με μικρότερη ποινή.

    Το ζήτημα είναι να επιστραφεί η κλεμμένη δημόσια περιουσία και, εφόσον προκύψουν ευθύνες πολιτικών, να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη, τόνισε στη ΝΕΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Κατά της κλήτευσης στην επιτροπή του Κώστα Καραμανλή, που έχει ζητήσει ο ΛΑΟΣ, τάσσονται Αντώνης Σαμαράς και Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ομόφωνα αποφάσισαν να διερευνηθούν όλες οι τελευταίες υποθέσεις, άρα οι εξεταστικές που συστήθηκαν θα πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς εμπάθεια και σκοπιμότητες. Θα ήταν ευχής έργο να υπάρξει κοινό πόρισμα, πρόσθεσε ο κ. Πετσάλνικος.

    Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, οι βουλευτές που συμμετέχουν στην Εξεταστική αφήνουν πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε κοινά συμπεράσματα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σχετική είδηση: Βατοπέδι: Εξεταστική επιτροπή την Τρίτη

    Είδηση: 36854

    [04] Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις Β. και Ν. Κορέας

    Δευτερα, 24 05 2010 12:40

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Η Βόρειος Κορέα θα πληρώσει το τίμημα για τη βύθιση του νοτιοκορεατικού πολεμικού σκάφους δηλώνει ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιούνγκ, τονίζοντας πως η Σεούλ πρόκειται να προτάξει το δικαίωμά της για αυτοάμυνα σε περίπτωση που η Πιονγιάνγκ αποτολμήσει άλλη επιθετική πράξη. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπεται πλέον στα βορειοκορεατικά εμπορικά πλοία να πλέουν στα χωρικά ύδατα της Ν. Κορέας και πως "παγώνουν" όλες οι εμπορικές και άλλες συναλλαγές με τον βορρά. Από την πλευρά της, η Β. Κορέα απείλησε να ανοίξει πυρ εναντίον του νοτιοκορεατικού τεχνικού εξοπλισμού κοντά στα κοινά τους σύνορά, και διαβεβαίωσε ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα εάν η Σεούλ κλιμακώσει την ένταση. Υπέρ της Νότιας Κορέας τάσσονται τα τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Γαλλία και η Βρετανία- ενώ αντίθετη είναι η Κίνα, την οποία προσπαθεί να μεταπείσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.

    Στο ΣΑ η βύθιση του πλοίου

    Η Σεούλ διαμήνυσε πως θα διαβιβάσει την υπόθεση της βύθισης του σκάφους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    "Ο απώτερος σκοπός μας δεν είναι η στρατιωτική αντιπαράθεση" τόνισε ο Λι σε τηλεοπτικό του μήνυμα από το Μνημείο Πολέμου της χώρας.

    Πυρ εναντίον του νοτιοκορεατικού τεχνικού εξοπλισμού, σε περίπτωση που αυτός στηθεί στα σύνορα με τη Ν. Κορέα για τη μετάδοση μηνυμάτων κατά της Πιονγιάνγκ, απειλεί ότι θα ανοίξει η Β. Κορέα και διαβεβαίωσε ότι θα λάβει αυστηρά μέτρα εάν η Σεούλ κλιμακώσει την ένταση.

    Η προειδοποίηση αυτή εμπεριέχεται σε ανακοίνωση στρατιωτικού διοικητή, η οποία μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA της χώρας.

    Η Ν. Κορέα ανακοίνωσε ότι θα επαναλάβει, ύστερα από διακοπη έξι ετών, τη μετάδοση μηνυμάτων κατά της Β.Κορέας στην περιοχή των συνόρων στο πλαίσιο της τιμωρίας της για τη βύθιση του πλοίου.

    Σε άλλη ανακοίνωση της Πιονγιάνγκ, αναφέρεται ότι διατηρεί το δικαίωμα να επεκτείνει την αποτρεπτική πυρηνική της δύναμη και πως έχει αναπτύξει ατομικά όπλα με διαφανή τρόπο.

    Πλήρης στήριξη της Σεούλ από Ουάσινγκτον

    Εντολή στον αμερικανικό στρατό έδωσε ο Μπαράκ Ομπάμα να συνεργαστεί με το στρατό της Ν. Κορέας ώστε "να εξασφαλισθεί η ετοιμότητα" και να αποτραπεί τυχόν μελλοντική επίθεση από τη Βόρεια Κορέα.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Γκιμπς, ο Ομπάμα εκτιμά ότι οι κυρώσεις που επέβαλε η Ν. Κορέα μετά την επίθεση στη νοτιοκορεατική κορβέτα ήταν "απαραίτητες και απολύτως ενδεδειγμένες".

    Ο Γκιμπς πρόσθεσε ότι ο Ομπάμα κάλεσε την κυβέρνησή του να επανεξετάσει την αμερικανική πολιτική απέναντι στη Β. Κορέα, μετά το επεισόδιο με το νοτιοκορεατικό πολεμικό πλοίο.

    Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη Βόρεια Κορέα να ζητήσει συγνώμη και να αλλάξει συμπεριφορά.

    Ο Γκιμπς δήλωσε επίσης ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τα σχέδια του Νοτιοκορεάτη προέδρου να φέρει το θέμα στο ΣΑ του ΟΗΕ.

    Σε δηλώσεις της από το Πεκίνο, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται σκληρά για να αποτρέψουν κλιμάκωση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.

    "Οι Βορειοκορεάτες έχουν δημιουργήσει μια ιδιαίτερα αβέβαιη κατάσταση, μια κατάσταση η οποία, όπως αντιλαμβάνεται κάθε χώρα γειτονική στη Βόρεια Κορέα, πρέπει να περιοριστεί" τόνισε η Κλίντον.

    Η Αμερικανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται "σε πλήρεις διαβουλεύσεις" με την Κίνα, μια από τις ελάχιστες συμμάχους της Β. Κορέας, η οποία δεν έχει ενώσει τη φωνή της με τις διεθνείς φωνές διαμαρτυρίας κατά της Πιονγιάνγκ.

    Με βάση το πόρισμα διεθνούς έρευνας, η Β. Κορέα βύθισε νοτιοκορεατική κορβέτα στα τέλη Μαρτίου, παρασύροντας στο θάνατο 46 ναύτες.

    "Η Κίνα αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κατάστασης και κατανοεί την αντίδραση της Νότιας Κορέας" πρόσθεσε η Κλίντον.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Βόρεια Κορέα: Επιμένει στην αποστολή επιθεωρητών, BBC: S Korea freezes trade with North over warship sinking

    Είδηση: 36850

    [05] Αυστραλία: Απέλαση Ισραηλινού διπλωμάτη

    Δευτερα, 24 05 2010 13:20

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Την απέλαση ενός Ισραηλινού διπλωμάτη διέταξε η κυβέρνηση της Αυστραλίας, στα πλαίσια της υπόθεσης που αφορά τη χρήση πλαστών διαβατηρίων για τη δολοφονία ανωτέρου στελέχους της Χαμάς στο Ντουμπάι τον Ιανουάριο. Ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών Στέφεν Σμιθ δήλωσε πως οι έρευνες απέδειξαν πέραν κάθε αμφισβήτησης πως οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες βρίσκονται πίσω από την παραποίηση αυστραλιανών διαβατηρίων, που χρησιμοποίησαν οι ύποπτοι για τη δολοφονία του Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ σε δωμάτιο ξενοδοχείου στο Ντουμπάι.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Australia expels Israeli diplomat over Dubai killing

    Είδηση: 36853

    [06] Διάκονος της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου πουλούσε οστά Αγίων σε Ελβετό.

    Δευτερα, 24 05 2010 17:26

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας "κρύβει" η σύλληψη του 24χρονου διακόνου της μητρόπολης Σιδηροκάστρου και του 43χρονου Ελβετού. Όπως προέκυψε από τις έρευνες της αστυνομίας, στις αποσκευές του δεύτερου βρέθηκαν περίπου 200 οστά και μια ασημένια λειψανοθήκη. Ακολούθησε εξέταση των κατασχεμένων οστών, από την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι καλά συντηρημένα, αρωματισμένα με μύρο και στο καθένα αναγράφεται όνομα Αγίου ή Οσίου.

    Τα οστά και τη λειψανοθήκη παρέλαβε ο 43χρονος από τον νεαρό διάκονο, αφού μετέβη στο Σιδηρόκαστρο, για να τα μεταφέρει και να τα παραδώσει σε υψηλόβαθμο ιερέα (Αρχιμανδρίτη) Εκκλησίας στη Γερμανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην αστυνομία.

    Μετά από έρευνες τις οποίες διεξήγαγε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στο σπίτι του διακόνου σήμερα βρέθηκαν 10 ναρκωτικά χάπια, 505 οστά και 15 κρανία στα οποία αναγράφονταν ονόματα Αγίων ή Οσίων, όπως και μια βυζαντινή εικόνα του 19ου αιώνα, ένας βυζαντινός σταυρός του 19ου αιώνα, δύο βυζαντινά δαχτυλίδια, πέντε αρχαία και βυζαντινά νομίσματα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση αρμόδιας Αρχαιολόγου, εμπίπτουν στις Προστατευτικές Διατάξεις του Ν. περί Αρχαιοτήτων.

    Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για παράβαση Νόμου "περί Αρχαιοτήτων", "Περιύβριση Νεκρών", "Διακεκριμένη Περίπτωση Κλοπής" "Αποδοχή και Διάθεση Προϊόντων Εγκλήματος" και παράβαση "Ν. περί Ναρκωτικών".

    Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η δράση των εμπλεκομένων ατόμων και η προέλευση των παραπάνω οστών. Τα τελευταία θα εξεταστούν από αρμόδιο Ανθρωπολόγο- Οστεολόγο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

    Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, με την οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης. Είδηση: 36860

    [07] Νέα Υόρκη: Διμήνι εκστρατεία της Greek News με σύνθημα: Φέτος πάμε Ελλάδα .

    Δευτερα, 24 05 2010 18:51

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Διμήνι εκστρατεία, με το σύνθημα "Φέτος το καλοκαίρι πάμε Ελλάδα", ξεκινά από σήμερα η δίγλωσση εβδομαδιαία ελληνοαμερικανική εφημερίδα "Greek News", απευθυνόμενη σε κάθε ομογενή και κάθε φιλέλληνα. Η εκστρατεία καλύπτει πέραν της έντυπης έκδοσης και την ηλεκτρονική της, η οποία είναι μία από τις τρεις μεγαλύτερες της Ομογένειας, με επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκδότης-διευθυντής της εφημερίδας, Αποστόλης Ζουπανιώτης, από τη Νέα Υόρκη.

    Στο κύριο άρθρο του στη σημερινή έκδοση της "Greek News", ο κ. Ζουπανιώτης παρουσιάζει το τρίπτυχο της εκστρατείας: "Αγαπούμε την Ελλάδα, Βοηθούμε την Ελλάδα στις δύσκολες αυτές οικονομικές συγκυρίες. Αν δεν το κάνουμε εμείς οι Ελληνοαμερικανοί, ποιοι θα το κάνουν;".

    "Στις δύσκολες αυτές ώρες, δεν χωρούν μεμψιμοιρίες. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τι θα κάνει η κυβέρνηση για την Ελλάδα μας, αλλά τι θα κάνουμε εμείς για τον τόπο των προγόνων μας. Πολλοί από μας, ίσως, έχουν πικρές εμπειρίες και παράπονα. Τώρα, όμως, είναι η ώρα της ευθύνης και του χρέους. Πρέπει κι εμείς, τα 7 εκατομμύρια των Ελλήνων της Διασποράς, να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να βοηθήσουμε όλοι για να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα", τονίζει-μεταξύ άλλων- ο κ.Ζουπανιώτης. Και συνεχίζει: "Αυτό που μπορούμε να κάνουμε στο αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να έχουμε γρήγορα αποτελέσματα, είναι να επισκεφθούμε αυτό το καλοκαίρι την Ελλάδα, που φέτος μας χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε".

    Στο άρθρο του, ο κ. Ζουπανιώτης αναφέρεται στις πρόσφατες 27.000 ακυρώσεις τουριστών, μετά τα τραγικά αποτελέσματα της επίθεσης των κουκουλοφόρων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ υπενθυμίζει αντίστοιχη εκστρατεία την Ομογένειας της Αμερικής το 1985-86, όταν η κυβέρνηση Ρίγκαν εξέδωσε την άδικη ταξιδιωτική οδηγία σε βάρος της Ελλάδας. Παράλληλα, θέτει μία σειρά διλημμάτων στους Ελληνοαμερικανούς.

    "Αν κάποιος ξένος επιδρομέας επιτίθετο στην Ελλάδα, πόσοι από εμάς, που θα μπορούσαν, δεν θα έσπευδαν να βοηθήσουν; Το ίδιο συμβαίνει και τώρα, μόνο που οι επιδρομείς έρχονται με "όπλα" την οικονομική κερδοσκοπία", τονίζει ο εκδότης της "Greek News". Και συνεχίζει: "Σκεφθείτε τι θα έκανε η Εβραϊκή Διασπορά σε παρόμοια περίπτωση. Θα πήγαινε στο Ισραήλ αψηφώντας κάθε κίνδυνο. Εμείς το μόνο που θα κάνουμε είναι να πάμε στην πατρίδα των προγόνων μας, όπου βασιλεύουν η ομορφιά, η γαλήνη, ο ήλιος κι η θάλασσα. Για να ζήσουμε λίγες εβδομάδες κοντά στις ρίζες μας, κοντά στον πλουσιότερο πολιτισμό, κουλτούρα και ιστορία της ανθρωπότητας".

    Το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας περιλαμβάνει μηνύματα του Πρέσβη της Ελλάδας στις ΗΠΑ, Βασίλειου Κασκαρέλη, του Προέδρου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανου Ταμβάκη και του Συντονιστή της Περιφέρειας ΣΑΕ, ΗΠΑ, Θεόδωρου Σπυρόπουλου.

    "Οι Έλληνες της Διασποράς αποτελούσαν πάντα πηγή έμπνευσης για την Ελλάδα και στάθηκαν στο πλευρό του ελληνικού λαού, σ' όλους τους αιώνες της πολυτάραχης ιστορίας του. Έτσι κι αυτή τη φορά, καθώς ο ελληνικός λαός διεξάγει τη δική του αναζήτηση ψυχής και αναλαμβάνει τις δικές του ευθύνες, ελπίζουμε ότι η ελληνική Διασπορά θα συνεχίσει να κρατά την Ελλάδα κοντά στην καρδιά του και θα ενθαρρύνει τα μέλη του να επισκεφθούν την πατρίδα των προγόνων του", τονίζει-μεταξύ άλλων-στο μήνυμά του ο Πρέσβης Β. Κασκαρέλης, συγχαίροντας την "Greek News" για την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει.

    "Μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία, εάν συνεργαστούμε όλοι μαζί. Ο απανταχού ελληνισμός, ο οποίος στάθηκε πάντοτε στο πλευρό της Ελλάδας, είναι και τώρα έτοιμος να δημιουργήσει γραμμή βοήθειας προς την πατρίδα, που έχει άμεση ανάγκη στήριξης όλων μας", σημειώνει ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης, αναφέροντας ότι η οργάνωση προωθεί τη συμμετοχή της Ομογένειας σε μια εκστρατεία αύξησης του αριθμού επισκεπτών στην Ελλάδα, υπό το μότο: "Φέτος το Καλοκαίρι Εμείς και οι Φίλοι μας κάνουμε Διακοπές στην Ελλάδα".

    "Το Τρίπτυχο Ενημέρωση- Τουρισμός-Πολιτισμός είναι τα κύρια εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο ομογενής για να στηρίξει την Ελλάδα στην παρούσα οικονομική συγκυρία", τονίζει από την πλευρά του ο Συντονιστής της Περιφέρειας ΣΑΕ, ΗΠΑ, Θεόδωρος Σπυρόπουλος. "Οφείλουμε να δώσουμε το παράδειγμα οι ίδιοι οι ομογενείς, επιλέγοντας εφέτος ως τόπο για τις θερινές μας διακοπές την Ελλάδα, συμπαρασύροντας Αμερικανούς, συγγενείς και φίλους".

    AΠΕ Είδηση: 36862

    [08] Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ:«Ο κος Κοντός μου είπε ότι θέλει να διαψεύσει το περιεχόμενο της συνέντευξης της κας Μαντέλη και έστειλε μια επιστολή.»

    Δευτερα, 24 05 2010 14:54

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να υπενθυμίσω ότι ήσαστε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής που διερευνούσε την υπόθεση της μονής Βατοπεδίου στην προηγούμενη βουλή και δεύτερον εμπλέκεται το όνομά σας από αυτή την κατάθεση της κας Μαντέλη που είδε το φως της δημοσιότητας χθες ότι, σε εσάς τηλεφώνησε ο κος Κοντός, ο πρώην υπουργός, όντας εσείς τότε πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για να μην καταθέσει εκ νέου στην εξεταστική επιτροπή η κα Μαντέλη μετά από μια συνέντευξη που είχε δώσει τότε και τα στοιχεία που έδινε στην τότε συνέντευξή της. Ισχύουν όλα αυτά;»

    Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Καταρχάς να επιβεβαιώσω ότι ήμουν πρόεδρος στην εξεταστική επιτροπή η οποία λειτούργησε για ένα δίμηνο τότε και έβγαλε ένα πόρισμα είχε εξετάσει 122 μάρτυρες από ό,τι θυμάμαι, ό,τι είχε ζητήσει η αντιπολίτευση το είχε κάνει δεκτό και δεν την ενδιέφερε αν τώρα λεγόταν Μαντέλη, ή οποιοδήποτε άλλο επίθετο να είχε. Είχε εξετάσει από ό, τι φαίνεται και την κα Μαντέλη.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εσείς δεν την θυμάστε την κα Μαντέλη;»

    Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Όταν ο μάρτυρας δεν πει κάτι το εξεζητημένο, κάτι το εξαιρετικά ενδιαφέρον, κάτι που δημιουργεί πρόβλημα, περνάνε τόσοι μάρτυρες που δεν μπορείς να τους θυμάσαι. Ήρθε μια διευθύντρια ενός υπουργείου, έδωσε μια κατάθεση, είπε ότι εγώ έκανα τη δουλειά μου κανείς δεν με επηρέασε, προφανώς αυτό ελέχθη, από αυτά που ακούω αυτές τις μέρες από τα ραδιόφωνα και τις τηλεοράσεις. Δεν είχα την ευκαιρία να διαβάσω τα πρακτικά, να δω αν ζήτησε κάποιος κάτι, αν είπε κάτι το εξαιρετικό, φαίνεται τότε όταν είχε έρθει στην επιτροπή δεν είπε τίποτα το σπουδαίο. Μετά θυμάμαι που είχε δώσει μια συνέντευξη σε μια εφημερίδα νομίζω και με είχε πάρει ο κος Κοντός και μου είχε πει από ό,τι διακρίβωσα -αλλά ούτε και αυτό το καλοθυμόμουνα- αλλά μίλησα και θυμήθηκα τον διάλογο που είχαμε κάνει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι σας είπε ο κος Κοντός;»

    Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Μου είπε ότι ξέρεις, θέλει να διαψεύσει το περιεχόμενο της συνέντευξης. Και έστειλε μια επιστολή, μια δήλωση, κάτι έστειλε στην επιτροπή και ανεγνώσθη. Δεν ξέρω και δεν θυμάμαι ειλικρινά, αν κάποιος συνάδελφος μετά από αυτή την εξέλιξη ήθελε να την καλέσουμε ξανά να καταθέσει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εσείς αυτό που λέτε είναι ότι θυμόσαστε ότι σας πήρε ο κος Κοντός τηλέφωνο και⦻

    Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Και μου είπε ότι θέλει να διαψεύσει αυτό που φέρεται ότι είπε στην εφημερίδα, κάτι είχε πει το οποίο ήθελε να το διαψεύσει. Δεν θυμάμαι τι ήταν αυτό το οποίο είχε πει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το δημοσίευμα το χθεσινό στην εφημερίδα «Πρώτο θέμα» το διαβάσατε; Η κα Μαντέλη όπως προκύπτει από το δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι ο κος Κοντός έστειλε τον διευθυντή του γραφείου του, τον κο Ιατρίδη, ο οποίος της μετέφερε την επιτακτική επιθυμία του υπουργού να διαψεύσει το δημοσίευμα.»

    Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Αυτό το ξέρω.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και ότι της υπαγόρεψε ήδη εκ των προτέρων έτοιμη δήλωση διάψευσης που έγραψε με το χέρι της η κα Μαντέλη και την έδωσε στον κο Ιατρίδη για να την παραδώσει στον κο Κοντό.»

    Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Αυτά όλα, τι δουλειά έχω εγώ; Εγώ από όλα αυτά που μου λέτε ούτε ήμουν στο υπουργείο Γεωργίας, ούτε μπροστά ήμουν όταν πήγε ο κος Ιατρίδης στην κα Μαντέλη, ούτε τι είπε η Μαντέλη με τον Ιατρίδη γνωρίζω, ούτε μου μετεφέρθη ο διάλογος αυτός. Ως εκ τούτου εγώ δεν μπορώ να απαντήσω σε όλα αυτά που μου είπατε, στο μόνο που απαντώ και το θυμήθηκα μετά που πήρα τον Κοντό και του λέω για θύμισέ μου τι ακριβώς είχε γίνει και μετά θυμήθηκα ότι είχε γίνει αυτή η ιστορία και μου είπε θα σου στείλω την διάψευση της Μαντέλη. Το θυμάμαι αυτό ότι μου το είπε, δεν μου το είπε η Μαντέλη να στείλει την διάψευση, μου το είπε ο υπουργός της να μου στείλει την διάψευση. Αν ήταν επιτακτική, ή μη επιτακτική, ή αν υπαγόρεψε, ή δεν υπαγόρεψε, αυτά δεν τα γνωρίζω, δεν μπορώ να πω τίποτα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Η δικιά σας εμπειρία, τι λέει;»

    Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Πρώτον, ο πολιτικός πρέπει να παίρνει αποφάσεις. Ο πολιτικός ο οποίος τα σχεδιάζει στο γραφείο του και πάνε μέχρι το ταβάνι δεν είναι πολιτικός. Δεύτερον, όταν παίρνεις αποφάσεις, είναι λογικό κάποια στιγμή να κάνεις και το λάθος. Τρίτον, εκείνος ο οποίος πρέπει να τιμωρείται και να πηγαίνει σε εξεταστικές να πηγαίνει στα δικαστήρια και να μπαίνει και φυλακή είναι όποιος λειτουργεί με ιδιοτέλεια, με την έννοια ότι λειτουργεί με το δικό του συμφέρον, ή συμφέρον δικών του ανθρώπων είτε οικονομικό, είτε άλλο. Τώρα αυτό το πράγμα το οποίο βλέπουμε, όλοι δικαστήρια, εξεταστικές, προανακριτικές, προκαταρκτικές και κάναμε τη ζωή του τόπου μια κόλαση, αυτό δεν με βρίσκει σύμφωνο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Δεν θα πρέπει κάποιες πολύ μεγάλες υποθέσεις οι οποίες είναι ή παρουσιάστηκαν ότι είναι ως πάρα πολύ μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων κάποια στιγμή να ξεκαθαρίσει τι ακριβώς είναι η καθεμιά από αυτές;»

    Χ.ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: « Με ελαφρά τη καρδία να πετάμε λάσπη μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουμε το πλήθος, μόνο και μόνο να πούμε ότι εμείς φέρνουμε την κάθαρση, μόνο και μόνο να αποπροσανατολίσουμε ενδεχομένως την κοινή γνώμη; Και στη συνέχεια ρίχνουμε στη βορά το κάθε όνομα που δεν αποκαθίσταται πλέον η αξιοπρέπεια του ανθρώπου;»

    Είδηση: 36856

    [09] « Μου ακούγεται εξαιρετικά ιδιόρρυθμο ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος για 3 κακουργήματα να θεωρείται η πηγή για να κρίνει κανείς έναν πρώην πρωθυπουργό.»

    Δευτερα, 24 05 2010 13:14

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Πηνελόπη Γαβρά.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Το ερώτημα μετά την απολογία της κ. Μαντέλη είναι αν πρέπει τελικά να κληθεί στην επιτροπή και ο πρώην πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής.»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: « Μου ακούγεται εξαιρετικά ιδιόρρυθμο ο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος για 3 κακουργήματα να θεωρείται η πηγή βάση της οποίας πρέπει να κρίνει κανείς έναν πρώην πρωθυπουργό. Στο ελληνικό μας δικαιϊκό σύστημα, ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα και να ψεύδεται. Το ΠΑΣΟΚ εδώ δημιούργησε και φρόντισε από την πλειοψηφία του να ψηφιστεί ένας ειδικός νόμος, ο οποίος κατ' ουσίαν απαλλάσσει τον κατηγορούμενο που ενοχοποιεί υπουργό. Η κ. Μαντέλη για να ενταχθεί στο συγκεκριμένο πλαίσιο αυτό ζήτησε αναβολή της απολογίας της 2 φορές και στο τέλος απολογήθηκε με έναν τρόπο ευθέως αντίθετο με 2 προηγούμενες καταθέσεις της.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Από' κει και πέρα όμως κατέθεσε συγκεκριμένα στοιχεία, υπάρχουν έγγραφα, ιδιόχειρα σημειώματα.»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: « Δεν αρνείται κανείς ότι οι ανταλλαγές στην υπόθεση Βατοπεδίου ήταν κυβερνητική πολιτική. Οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Δρυς και ο κ. Φωτιάδης παρέδωσαν με δικές τις αποφάσεις την λίμνη Βιστωνίδα και 25.000 στρέμματα, παραλίμνιες εκτάσεις στη μονή Βατοπεδίου. Από' κει και πέρα, η κυβέρνηση της ΝΔ έπρεπε να χειριστεί ένα πρόβλημα. Ποιο ήταν το πρόβλημα; Πως θα επιστρέψει αυτές τις γαίες, τα 25.000 στρέμματα και την λίμνη στους καλλιεργητές τους και επειδή δεν υπήρχαν χρήματα για να απαλλοτριώσει αυτές τις εκτάσεις για να τις αγοράζει επέλεξε να τις ανταλλάξει. Που είναι το πιθανό αξιόποινο που διερευνάται; Αυτό είναι κάτι, το οποίο η ποινική δικαιοσύνη διερευνά και αν η ποινική δικαιοσύνη καταλήξει ότι έγινε κάτι τέτοιο βεβαίως και πρέπει βαρύτατα να τιμωρηθούν όσοι το έπραξαν. Γιατί εμφανιζόμαστε να ανακαλύπτουμε την Αμερική όταν λέμε ότι η κυβέρνηση ήθελε να γίνουν ανταλλαγές και οι υπουργοί ασχολούνταν με το να γίνουν οι ανταλλαγές αφού αυτή ήταν η κυβερνητική βούληση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Και το ΠΑΣΟΚ λέει να διερευνηθούν και οι δικές μας ευθύνες των πρώην υπουργών του κ. Φωτιάδη και του κ. Δρυ.»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: « Ξεχνάει το ΠΑΣΟΚ ότι έχουν παραγραφεί, το ΠΑΣΟΚ έχει υπογράψει ένα πόρισμα εδώ και 2 χρόνια, ελπίζω να μην το έχει ξεχάσει, στο οποίο λέει ότι δεν πρέπει να διερευνηθεί τίποτα για τους πρώην υπουργούς του. Δεν αρνείται κανείς στη ΝΔ ότι η βούληση της κυβέρνησης ήταν οι ανταλλαγές. Κανείς. Η κεντρική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης ήταν οι ανταλλαγές. Το αξιόποινο αν υπάρχει είναι στο αν αυτά που ανταλλάχτηκαν ήταν ίσης αξίας, ή όχι. Αυτό όμως που χειρίστηκαν οι υπουργοί της ΝΔ ήταν η προσπάθεια να πάρουν πίσω αυτό που οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έδωσαν ως μη όφειλαν και να σώσουν τους ακτήμονες - καλλιεργητές και αυτό έπραξαν.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αίσθηση προκάλεσε η πρόθεση να προτείνετε σε παραπομπή τον νυν υπουργό τον κ Παπακωνσταντίνου.»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: « Στη πραγματικότητα η επιτροπή αυτή έχει να διερευνήσει δυο θέματα κυρίως. Το ένα είναι η πορεία του χρήματος και γι' αυτό το θέμα δεν βρέθηκε κανένα καινούργιο στοιχείο, διότι η Τράπεζα της Ελλάδος δεν μας έφερε κανένα καινούργιο στοιχείο και το δεύτερο ήταν η διαδικασία επιστροφής των ακινήτων στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό είναι το θέμα, το οποίο χειρίζεται ο κ. υπουργός Οικονομικών τους τελευταίους 8 μήνες. Η εντύπωση που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι δεν το χειρίστηκε με ιδιαίτερη επιμέλεια και επιτυχία.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Απ' ότι καταλαβαίνουμε δεν πρόκειται να υπάρξει ένα κοινό πόρισμα σε αυτήν την επιτροπή.»

    Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: « Αυτό δεν είναι τραγωδία. Οι εξεταστικές επιτροπές δεν είναι ιδιαίτερα σοβαρός θεσμός. Καθένας υπόκειται στην πολιτική λογική και αναλόγως ενεργεί.»

    Είδηση: 36852

    [10] Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ « Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο να απολυθεί μόνιμος υπάλληλος στις νομαρχίες, στους δήμους της σημερινής κρατικής περιφέρειας.»

    Δευτερα, 24 05 2010 12:26

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Τάκη Σαράντη και τον Παναγιώτη Τσούτσια.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να ξεκινήσουμε από το σχέδιο βΚαλλικράτης'. Περιμένουμε και άλλες αλλαγές;»

    Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Θα ήταν λάθος να πούμε ότι δεν θα κάνουμε καμία αλλαγή όταν πάμε στην ολομέλεια για συζήτηση. Αν από την συζήτηση προκύψει η ανάγκη να γίνει κάποια αλλαγή θα γίνει. Έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά. Έχουμε ακούσει όλες τις πλευρές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο κ. Σαμαράς σε μια συνέντευξη του λέει ότι δεν έχει προηγηθεί διάλογος για την νέα χωροταξική οργάνωση των δήμων και των περιφερειών.»

    Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Ο διάλογος για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης στη χώρα διεξάγεται εδώ και μια δεκαετία. Έχει διεξαχθεί συζήτηση μέσα στην ΚΕΔΚΕ. Έχει διεξαχθεί συζήτηση στις τοπικές ενώσεις δήμων και κοινοτήτων. Εμείς εδώ και καιρό δεχόμαστε δεκάδες προτάσεις από δημάρχους, από δημοτικά συμβούλια. Όλα αυτά συνεκτιμώνται για να φτάσουμε σε ένα χάρτη που κατά την γνώμη μας είναι σε πολύ υψηλό ποσοστό αποδεκτός. Αυτό είναι αποτέλεσμα του διαλόγου που έχει γίνει. Κάναμε την καλύτερη δυνατή χωροταξία, αρχιτεκτονική. Το τμήμα εκείνο της ελληνικής κοινωνίας που αντιδράει στην πρόταση μας είναι πολύ μικρό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Παρά ταύτα αυτό, για το οποίο κατηγορείστε από την αντιπολίτευση είναι για κομματική υστεροβουλία.»

    Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Αυτό είναι χυδαιότητα. Δεν μπορεί να σταθεί στην λογική, είναι παράλογο. Η ΝΔ εκτοξεύει κατηγορίες, χωρίς να τις σκέφτεται. Μόλις το προηγούμενο νομοσχέδιο που ψηφίσαμε στη Βουλή απεμπολήσαμε το δικαίωμα της κυβέρνησης και των υπουργών να επιλέγουν διευθυντές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα χάσει κόσμος την δουλειά του μέσα από τον βΚαλλικράτη'; Ας πούμε οι εργαζόμενοι στις νομαρχίες;»

    Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Όχι, βέβαια. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο να απολυθεί, να χάσει την δουλειά του μόνιμος υπάλληλος στις νομαρχίες, στους δήμους της σημερινής κρατικής περιφέρειας. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο να χάσει τη δουλειά του κανείς υπάλληλος με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που δουλεύει σε αυτούς τους φορείς ακόμα και στις επιχειρήσεις τους.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι 6.000 δημοτικές επιχειρήσεις θα γίνουν 2.000.»

    Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Έτσι ακριβώς είναι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Αυτοί οι εργαζόμενοι που είναι στις 4.000 επιχειρήσεις;»

    Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Θα συνεχίσουν να κάνουν την δουλειά τους στη νέα μεγάλη ομοειδή επιχείρηση, η οποία θα δημιουργηθεί. Θα υπάρχουν πολύ λιγότερα διοικητικά συμβούλια.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Με τους πόρους τι θα γίνει;»

    Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Σε αυτή την περίοδο της δημοσιονομικής κρίσης υπάρχει περιορισμός παντού και θα υπάρξει και περιορισμός και στην τοπική αυτοδιοίκηση είτε γίνει ο βΚαλλικράτης', είτε δεν γίνει ο βΚαλλικράτης'. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον βΚαλλικράτη'. Υπάρχει μια κατηγορία πόρων, η οποία αφορά την μεταβατική περίοδο. Καταρχήν, είναι το ΕΣΠΑ, το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει. Από πού αλλού θα σχηματίζεται το Πρόγραμμα Ελλάδα; Θα σχηματίζεται από δημόσιες επενδύσεις. Από πού αλλού θα σχηματίζεται το Πρόγραμμα Ελλάδα; Θα σχηματίζεται και από πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπάρχει το άλλο μεγάλο θέμα, το τι θα γίνει με τις αρμοδιότητες που μεταφέρονται στην τοπική αυτοδιοίκηση και αν θα συνοδευτούν από τους απαραίτητους πόρους. Αυτό είναι συνταγματική υποχρέωση και προβλέπουμε τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, μέσω των οποίων εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση των μεταφερόμενων στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση αρμοδιοτήτων.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχει προκύψει ένα θέμα από το Σάββατο με την συνάδελφο σας στο υπουργείο Εσωτερικών την κ. Τζάκρη.»

    Γ. ΝΤΟΛΙΟΣ: « Δεν δίστασε να απαντήσει για το ζήτημα, το οποίο προέκυψε με πολύ καθαρό και θαραλλέο τρόπο. Η κυβέρνηση διέταξε μια ένορκη διοικητική εξέταση. Η εκτίμηση μου, ελπίδα μου, η βεβαιότητα μου είναι ότι δεν θα προκύψει τίποτα. Εάν υπάρχει θέμα τότε το τι κάνει ο κ. Παπανδρέου σε αυτές τις περιπτώσεις είναι γνωστό.»

    Είδηση: 36849

    [11] Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ « Οι εξεταστικές επιτροπές θα πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς καθόλου εμπάθεια, χωρίς καμιά σκοπιμότητα.»

    Δευτερα, 24 05 2010 12:24

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με τον Θάνο Σιαφάκα.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα ήθελα να ξεκινήσω με το θέμα της κάθαρσης. Με την εμπειρία που έχετε χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό, κατά την κρίση σας ανοίγει ο δρόμος για προανακριτικές και για ειδικά δικαστήρια;»

    Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: « Αυτό θα το ξέρουμε όταν υποβάλλουν οι εξεταστικές επιτροπές τα πορίσματα τους, αυτά τα πορίσματα συζητηθούν και αποφασίσει η ολομέλεια της Βουλής.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Για το ζήτημα της παραγραφής. Υπάρχει, ή δεν υπάρχει παραγραφή;»

    Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: « Παραγραφή δεν υπάρχει για πράξεις που έχουν τελεστεί και στην περίοδο πριν από το 2007.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπάρχει μια αντιπαράθεση σε επίπεδο κυρίως στελεχών, μια αντίκρουση ότι εν πάση περιπτώσει στη διαδικασία αυτή της κάθαρσης μπαίνει και ελαφρώς εώς βαρέως και η πολιτική σκοπιμότητα. Πώς θα πείσετε τους πολίτες ότι είναι μια διαδικασία κάθαρσης που πράγματι πρέπει να την φτάσετε μέχρι το τέλος και ότι δεν είναι μια ιστορία απλής αντεκδίκησης, ένας να βγάλει το μάτι του άλλου;»

    Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: « Εκείνο που κρατώ ως πολιτικός είναι ότι μετά τις εκλογές του 2009 όλα τα κόμματα, όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων ομοφώνως αποφάσισαν ότι θα πρέπει να γίνει διερεύνηση των υποθέσεων που είχαν συγκλονίσει τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινή γνώμη. Άρα οι εξεταστικές επιτροπές που συστήθηκαν μετά από αυτήν την θέση όλων των κομμάτων θα πρέπει να λειτουργήσουν χωρίς καθόλου εμπάθεια, χωρίς καμιά άλλη σκοπιμότητα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εάν δεν προκύψει όμως ένα ενιαίο πόρισμα, πώς θα υλοποιηθεί αυτό που λέτε;»

    Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: « Θα ήταν ευχής έργων να υπάρχει ενιαίο πόρισμα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Σε σχέση με τους υπαλλήλους στη Βουλή, εκεί υπάρχει κριτική από ΜΜΕ και όχι μόνο.»

    Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: « Λέω έλεος σε ό,τι αφορά την κριτική, όπως λέτε από κάποια ΜΜΕ. Έχουν στοχοποιήσει τους υπαλλήλους της Βουλής. Οι περικοπές στα επιδόματα των υπαλλήλων της Βουλής..»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Από 39% - 50 %, αυτό δεν είναι;»

    Φ. ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ: « Τα επιδόματα από 38, κάτι για τους χαμηλότερης κλίμακας και 50 % για τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια. Το πολιτικό σύστημα είναι στοχοποιημένο από διάφορους. Όταν υπάρχουν συμπεριφορές και από την δική μας πλευρά που αποκλίνουν τότε να προσδιορίζονται οι ευθύνες και να επιβάλλονται ποινές. Έξω και πέρα από το πολιτικό σύστημα γίνεται μια προσπάθεια στην κατεύθυνση της συνολικής και πλήρους απαξίωσης του πολιτικού συστήματος. Αν θέλει κάποιος να κάνει κόμμα, να κάνει κόμμα και να κατεβεί να εκτεθεί φανερά ενώπιον του ελληνικού λαού. Εγώ παρατηρώ κάτι που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο στην Ελλάδα, δηλαδή η συγκέντρωση οικονομικής δύναμης και η σύμπτωση της οικονομικής δύναμης με τον τομέα των ΜΜΕ.»

    Είδηση: 36848

    [12] Ηλικιωμένος έπεσε στις γραμμές του ΗΣΑΠ

    Δευτερα, 24 05 2010 12:18

    Διαμοιράστε Mister Wong Digg Del.icio.us Slashdot Furl Yahoo Technorati Newsvine Googlize this Blinklist Facebook Wikio

    Σοβαρά τραυματισμένο έβγαλαν ηλικιωμένο από τις γραμμές του σταθμού "Αγ. Ελευθέριος" του ΗΣΑΠ άνδρες της Πυροσβεστικής, το μεσημέρι της Δευτέρας. Ο άνδρας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, ενώ εξετάζονται οι συνθήκες της πτώσης του στις γραμμές.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 36847


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 24 May 2010 - 16:56:03 UTC