Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απαγόρευση εξόδου στον Τ. Μαντέλη
  • [02] Ασφυκτικές πιέσεις για το Ασφαλιστικό
  • [03] ΓΣΕΕ: Καμία συζήτηση με την κυβέρνηση
  • [04] Σκαμπανεβάσματα του ευρώ μετά από δημοσίευμα
  • [05] Ροκανίζει την αγορά η ακρίβεια
  • [06] Πλ. Βικτωρίας: Εξαρθρώθηκε τεράστια συμμορία πορτοφολάδων
  • [07] Νέο λογισμικό αντί-Ρhotoshop εντοπίζει τα ρετούς στις φωτογραφίες
  • [08] Παιδιά θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων από Ιησουΐτες ιερείς
  • [09] Χάπια αντί ενέσεων σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας
  • [10] Αντιδράσεις της Τουρκίας για τις επικρίσεις της συμφωνίας με το Ιράν
  • [11] Φωτιά στη Βούλα
  • [12] Ευρωβαρόμετρο:β¦και στο κάπνισμα πρώτη η Ελλάδα
  • [13] Η βίβλος του Γουτεμβέργιου μεταφέρεται στη Ν. Κορέα από την Γερμανία
  • [14] Υποθαλάσσιες γεωτρήσεις: Επικίνδυνο «παιχνίδι» στα όρια της γεωλογίας, γεωγραφίας και τεχνολογίας
  • [15] Παράταση του μορατόριουμ για άντλησης πετρελαίου από τον Ομπάμα
  • [16] Μειώνεται η διδακτέα ύλη από την Ε' δημοτικού
  • [17] Ανάκληση/απόσυρση προϊόντος
  • [18] Ε. ΑΡΓΥΡΗΣ « Ο κ. Μαντέλης είναι και ψεύτης και έχει παρανομήσει.»
  • [19] Α. ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ « Το σκάνδαλο Siemens είναι ένα διακομματικό σκάνδαλο που αφορά όλες τις κυβερνήσεις από το 1989 μέχρι σήμερα.»
  • [20] Καλλικράτης : Συζήτηση στη Βουλή, κινητοποιήσεις από φορείς
  • [21] Πιθανή έκρηξη του δεύτερου ηφαιστείου στην Ισλανδία
  • [22] 24ωρη απεργία της ΠΝΟ στις 31 Μαΐου
  • [23] Έρευνες της Νομαρχίας Πειραιά για την αισχροκέρδεια στην αγορά
  • [24] Πλύθηκε στο πρόγραμμα για τα μάλλινα και επέζησε
  • [25] Μητέρα στα εξήντα

    [01] Απαγόρευση εξόδου στον Τ. Μαντέλη

    Πεμπτη, 27 05 2010 16:11

    Διάταξη με την οποία απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα του Αναστάσιου Μαντέλη εξέδωσε ο προϊστάμενος Εισαγγελίας Εφετών μετά από παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε. Ο κ. Τέντες ζήτησε να εκδοθεί η διάταξη μετά τα όσα παραδέχτηκε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ο Τάσος Μαντέλης. Παράλληλα προσωποποιήθηκε σε βάρος του δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η οποία είχε ασκηθεί κατά παντός υπευθύνου μετά την έρευνα του εισαγγελέα για τη Siemens. Κύκλοι του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφερόμενοι στο θέμα, τόνισαν ότι οι εισαγγελικές αρχές έδρασαν μέσα σε 16 ώρες και μετά την αξιολόγηση των νομικών στοιχείων εκδόθηκε η διαταγή απαγόρευσης εξόδου. Για πρώτη φορά η Δικαιοσύνη ενεργεί με τέτοια ταχύτητα.

    Δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες

    Όπως ανακοινώθηκε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες, αφού έλαβε υπόψη του τις θέσεις που διατύπωσε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση Siemens, ο πρώην υπουργός Τάσος Μαντέλης, ζήτησε από τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ιωάννη Σακελλάκο να κινήσει την διαδικασία απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα του εν λόγω τέως υπουργού, που είναι κατηγορούμενος για τον έγκλημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

    Μετά από αυτό, σήμερα στις 2 μ.μ., εκδόθηκε από την Ιωάννη Σακελλάκο διάταξη με την οποία απαγορεύθηκε η έξοδος του Τάσου Μαντέλη από την χώρα. Η εν λόγω διάταξη κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της ελληνικής αστυνομίας.

    Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Ιωάννης Σακελάκος, απήγγειλε την κακουργηματική κατηγορία σε βάρος του πρώην υπουργού, με βάση τη χθεσινή κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Siemens, αλλά και στοιχεία από το άνοιγμα τραπεζικών του λογαριασμών στην Ελβετία, που κρίνονται ικανές ενδείξεις για τη διάπραξη του αδικήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

    Η κατηγορία είχε ασκηθεί in rem για την υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens από τον Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, που είχε διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση. Έτσι, σε όσες περιπτώσεις έχουν κριθεί από την ανάκριση έχουν απαγγελθεί σχετικές κατηγορίες.

    Νέα έρευνα στη SIEMENS

    Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης έρευνας, τρία στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥπΕΕ) επισκέφθηκαν τα γραφεία της SIEMENS στο Μαρούσι σήμερα, στις 11:30 π.μ., για την επαναξιολόγηση στοιχείων που σχετίζονται με την υπόθεση.

    Σε ανακοίνωσή της η SIEMENS, αναφέρει ότι πάγια πολιτική της εταιρείας είναι να παρέχει πρόθυμα κάθε βοήθεια και να υποστηρίζει το έργο των αρχών.

    "Όπως ακριβώς και στο παρελθόν, έτσι και τώρα συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλες τις ερευνητικές αρχές στην Ελλάδα και κάνουμε οτιδήποτε περνά από τη δική μας δικαιοδοσία, για να υποστηρίξουμε το σημαντικό έργο που εκτελούν", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Πεταλωτής για πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη

    Εν τω μεταξύ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής αναφερόμενος στην πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, δήλωσε: "Είναι θέμα της Εξεταστικής Επιτροπής να καλεί όσους πιστεύει ότι μπορούν να φέρουν φως σε κάποια υπόθεση. Από κει και πέρα το να συγκεκριμενοποιούμε και να στοχεύουμε σε πρόσωπα για λόγους εντυπωσιασμού πολλές φορές - δεν λέω ότι κάτι τέτοιο έκανε ο βουλευτής, το λέω γενικώς - μπορεί μερικές φορές να καλύπτει και τη διερεύνηση της αλήθειας".

    Ο Γιώργος Πεταλωτής δεν θέλησε να σχολιάσει σημερινή σχετική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, επεσήμανε ωστόσο ότι εάν ο Τάσος Μαντέλης είχε να υποδείξει άλλα πρόσωπα θα μπορούσε να το κάνει.

    Πρόσθεσε δε ότι εάν από την εξεταστική προκύψουν πολιτικές ευθύνες ή ενδείξεις ευθυνών για άλλα πρόσωπα, βούληση του ΠΑΣΟΚ είναι να διερευνηθεί οτιδήποτε.

    Έντονες επικρίσεις από τα κόμματα

    Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε σε όλα τα κόμματα, η χθεσινή ομολογία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη ότι πήρε "χορηγία" 200.000 μάρκα από τη Siemens για την κάλυψη των προεκλογικών του, όπως είπε, δαπανών.

    Με αφορμή την συζήτηση του ν/σ για τον "Καλλικράτη", τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ όσο και πολλοί βουλευτές από όλα τα κόμματα, καταδίκασαν την ενέργεια του Τ. Μαντέλη, χαρακτηρίζοντάς την "ντροπή" και "αίσχος" για το πολιτικό σύστημα, ζήτησαν την παραδειγματική τιμωρία του, ενώ τόνισαν την ανάγκη λήψης άμεσων, δραστικότερων, μέτρων για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων.

    Ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μίλησε για "ομολογία πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ που θα μείνει στην ιστορία ως το πλέον αρνητικό ορόσημο στις σχέσεις του πολιτικού κόσμου με τη διαφάνεια και την αξιοπρέπεια". Ακόμα έκανε λόγο για "εφιαλτικές διαστάσεις διαφθοράς που υπονομεύουν την κοινωνική συνοχή" και τόνισε την ανάγκη να ριχτεί παντού φως θωρακίζοντας με μετρά θεσμικά τη δημόσια ζωή, από τη δραστηριότητα επίορκων πολιτικών και κρατικών λειτουργών.

    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου των πολιτικών και των κομμάτων της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, υποστήριξε ότι μπορεί να τιμωρηθεί ο πρώην υπουργός, ενεργοποιώντας το νόμο που αφορά απόκρυψη φορολογικών στοιχείων στο "πόθεν έσχες".

    "Δεν είμαστε αλληλέγγυοι με κανένα κλέφτη", ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Πέτρου Ευθυμίου."Αν δεν είχε επιμείνει το ΠΑΣΟΚ να επανεξεταστεί η υπόθεση για να βρούμε τη ρίζα του κακού δεν θα φτάναμε στον κ. Μαντέλη. Εμείς λέμε ότι πρέπει όλοι όσοι είναι ένοχοι να τιμωρηθούν", τόνισε ο κ. Ευθυμίου.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης υποστήριξε την ανάγκη βαθύτερης εξέτασης του σκανδάλου Siemens και τόνισε "η χθεσινή κυνική ομολογία του κ. Μαντέλη και όσα αποκάλυψε για "μίζες", είναι μικρό δείγμα από τη δυσοσμία ενός καπιταλιστικού πολιτικού συστήματος που σαπίζει. Υπάρχουν "λερωμένα πρόσωπα" που έχουν ληστέψει το μόχθο του ελληνικού λαού και είμαστε κάθετοι ότι πρέπει να πάνε φυλακή και να πληρώσουν. Όμως είναι και η νόμιμη ληστεία των εργαζομένων με τα απίστευτα κέρδη που έχουν εισπράξει οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες. Εμείς λέμε, δεν υπάρχει τίμιο και καθαρό καπιταλιστικό σύστημα, γιατί υπάρχει ατιμία. Και ο λαός πρέπει να καταδικάσει όλους όσοι υπηρετούν αυτό το σύστημα".

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Aστέριος Ροντούλης μίλησε για συνολική ευθύνη όλων όσοι άσκησαν την εξουσία από το 1974 και μετά, αλλά και για ευθύνη σε πρόσωπα με συγκεκριμένα ονοματεπώνυμα. "Όλοι αντελήφθησαν τι έγινε με τον κ. Τσουκάτο και τι έγινε με τον κ. Μαντέλη, που αναγκαστικά ομολόγησε, αφού πρώτα τα είπε ο κουμπάρος του. Αυτοί οι δύο ήταν οι Ηρακλειδείς μιας συγκεκριμένης αυλής. Καλά για αυτούς τους. Θα μιλήσουμε. Αλλά για αυτούς που φορούσαν το στέμμα δεν θα μιλήσουμε;", ρώτησε.

    Έντονα επικριτικός ήταν κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά: "Η κυνική εμφάνιση και ομολογία του κ.Μαντέλη αναδεικνύει, πέρα από θράσος και ύβρη προς τον ελληνικό λαό, πως έχει σχέση με την άνεση που του παρέχεται ότι δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν θεσμοί ελέγχου και τιμωρίας αυτών που διασπάθησαν το δημόσιο χρήμα, διέφθειραν την πολιτική ζωή και κινήθηκαν στο σκοτάδι της αδιαφάνειας. Και είναι αποτέλεσμα ενός πολιτικού συστήματος που δομήθηκε με συγκεκριμένο τρόπο και δεν επέτρεψε τον κοινωνικό έλεγχο".

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Παρέμβαση Σημίτη μετά την κατάθεση Μαντέλη

    Είδηση: 37001

    [02] Ασφυκτικές πιέσεις για το Ασφαλιστικό

    Πεμπτη, 27 05 2010 11:55

    Εν αναμονή της αναλογιστικής μελέτης για το ασφαλιστικό που θα παραδοθεί αύριο, Παρασκευή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε προτάσεις και όχι νέα μέτρα τα όσα περιλαμβάνονται στην επιστολή της τρόικας προς την Αθήνα. "Άδικο και μη ολοκληρωμένο" χαρακτήρισε το ισχύον σύστημα κοινωνικής Προστασίας ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ιδιαίτερα τη διαφθορά και τη σπατάλη που διέπουν τη λειτουργία του. Την ερχόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει την εξίσωση ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο δημόσιο. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συνεδρίασαν σήμερα και αποφάσισαν νέες κινητοποιήσεις κατά των αλλαγών στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά.

    Συναντήσεις με τους επιτηρητές

    Με τον υπουργό εργασίας συναντώνται οι επιτηρητές των Βρυξελλών προκειμένου να συζητήσουν τους όρους που έθεσαν για την έγκριση του ασφαλιστικού.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος αναμένεται να καταθέσει στους επιθεωρητές της ευρωπαϊκής επιτροπής, τις αναλογιστικές μελέτες που εκπονούν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές οι μελέτες, θα επιβεβαιώνουν ότι τα εξαγγελθέντα μέτρα του υπουργείου για τις συντάξεις οδηγούν σε πλεονασματική λειτουργία το ΙΚΑ και τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών.

    Ο υπουργός πιστεύει ότι θα κάμψει τις αντιρρήσεις των γραφειοκρατών της Κομισιόν οι οποίοι επιδιώκουν την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου και να συνταξιοδοτούνται όλοι, είτε στο 65ο ή στο 60ο, αλλά με 40 έτη ασφάλισης.

    Από τις πρώτες επαφές πάντως, προκύπτει ότι με το μνημόνιο έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένες δεσμεύσεις και επ' αυτού η τρόικα δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί συμβιβασμούς ή εκπτώσεις.

    Ως προς την 40ετία για πλήρη σύνταξη, ναι μεν προβλέπεται και σε άλλες χώρες, αλλά σ' αυτό τον χρόνο προστίθεται και ο χρόνος των σπουδών.

    Έτσι το υπουργείο Εργασίας εξετάζει στην 40ετία να προστίθεται: ο στρατός, η ανεργία, η άδεια κύησης, οι σπουδές. Επίσης για τα 40 έτη να συνυπολογίζεται και η διαδοχική ασφάλιση.

    Τα υπόλοιπα θέματα όπως οι συντάξεις χηρείας, οι παροχές στις άγαμες θυγατέρες, είναι υπό διαπραγμάτευση.

    Μιλώντας την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο Ασφαλιστικό: «Είναι ένα σύστημα που έχει αδυναμίες και προβλήματα και ένα κοινωνικό κράτος με αδυναμίες και προβλήματα. Αλλά δεν είχαμε ένα υπερανεπτυγμένο σύστημα κοινωνικού κράτους. Το αντίθετο. Έχουμε ένα άδικο, μη ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής προστασίας, με μεγάλο ιδιωτικό κόστος για τις οικογένειες, για την ασφάλιση, για την παιδεία, για την υγεία, όπου βεβαίως υπάρχει επίσης μεγάλη διαφθορά και σπαταλώνται χρήματα»

    Για κυβερνητικές επικοινωνιακές μπλόφες, έκανε λόγο ο Αντώνης Σαμαράς.

    Η Αλέκα Παπαρήγα τόνισε πως η κυβέρνηση λέει τα ίδια που λέει και το μνημόνιο.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Σχετική είδηση: "Πυρετός" για το ασφαλιστικό

    Είδηση: 36983

    [03] ΓΣΕΕ: Καμία συζήτηση με την κυβέρνηση

    Πεμπτη, 27 05 2010 16:00

    Νέο γύρο κινητοποιήσεων ετοιμάζει η ΓΣΕΕ εν όψει της κατάθεσης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου αλλά και για την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων για τις οποίες έχει συγκαλέσει σύσκεψη ο Υπουργός Εργασίας την ερχόμενη Δευτέρα. Στη σύσκεψη δε θα προσέλθει η ΓΣΕΕ γιατί όπως τονίζουν οι συνδικαλιστές έχει κοπεί κάθε γέφυρα διαπραγμάτευσης. Πάντως, τόσο η ΓΣΕΕ, όσο και η ΑΔΕΔΥ έχουν ήδη προγραμματίσει πανεργατικό συλλαλητήριο για τις 5 Ιουνίου και το ΠΑΜΕ για την 1η του μήνα.

    Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ, καθορίστηκε το πλαίσιο απεργιακών αιτημάτων αλλά και δράσεων της Συνομοσπονδίας με βάση τα καίρια θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους όπως η ΕΓΣΣΕ, το Ασφαλιστικό, τα Εργασιακά και τα Οικονομικά.

    Ομόφωνα, σε άμεση προτεραιότητα τίθεται για τη ΓΣΕΕ η διεκδίκηση της υπογραφής ικανοποιητικής ΕΓΣΣΕ η οποία θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ χαρακτηρίζει απαράδεκτες και καταδικαστέες τις απαιτήσεις της Τρόικας τις οποίες υιοθετεί η Κυβέρνηση. Να σημειωθεί ότι απ-ό την αρχή του έτους μέχρι σήμερα, από την κυβέρνηση δεν έχει γίνει καμία κουβέντα για την έναρξη συνομιλιών για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας σε κανέναν κλάδο.

    Επίσης, η Συνομοσπονδία καταγγέλλει την κυβέρνηση για ωμή παρέμβαση στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις, για παραβίαση συνθηκών και νόμων και ετοιμάζεται να προσφύγει στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας αλλά και σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή Δικαστήρια.

    Οι συνδικαλιστές απέρριψαν το αίτημα του Υπουργού Εργασίας για την έναρξη διαλόγου για τα εργασιακά, τονίζοντας ότι τα προτεινόμενα προς συζήτηση μέτρα είναι ακραία και αντεργατικά ενώ επανέλαβε την πρόθεση της να μην προσέλθει σε καμιά διαπραγμάτευση για το Ασφαλιστικό, παρά μόνο στην αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή.

    Γιάννης Παναγόπουλος

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, στην τοποθέτησή του, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και των χειρισμών της στα εργασιακά θέματα.

    "Τελικά τι κάνουν, ποιους κοροϊδεύουν, ποιους επιχειρούν να τρομοκρατήσουν; Τρομοκρατούν τους ασφαλισμένους και πλέον αυτό γίνεται με απαράδεκτο και εγκληματικό τρόπο. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να αγωνιστούμε. Χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δίνονται. Χρειάζεται ετοιμότητα, δεν είναι όμως αγώνας δρόμου. Είναι μαραθώνιος". Γ. Παναγόπουλος

    Αναφερόμενος στην απόφαση των συνδικαλιστών να απέχουν από τις διαπραγματεύσεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε: "Ούτε για εργασιακά ούτε για ασφαλιστικό μπορούμε να κάνουμε διάλογο. Η εναπομένουσα θεσμική μας δυνατότητα είναι να καταθέσουμε στην επιτροπή ακροάσεων της Βουλής αναλυτικά και τεκμηριωμένα τις προτάσεις μας για όλα τα παραπάνω θέματα τα οποία δυστυχώς ο Υπουργός δεν τα απαοδέχθηκε. Όταν μας καλέσει το ελληνικό κοινοβούλιο, θα προσέλθουμε για να πούμε την άποψή μας και τις αντιρρήσεις μας αλλά και για να καταγγείλουμε. Δεν έχουμε περιθώρια παζαρέματος και διαπραγμάτευσης. Έχει κοπεί κάθε γέφυρα".

    Αναφερόμενος στη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβασης Εργασίας ο κ. Παπαγόπουλος τόνισε: "Είμαστε σε σημείο μηδέν. Έχουμε νέες συνθήκες που έχουν διαφοροποιήσει τη στάση του ΣΕΒ. Ο ΣΕΒ εμφανίστηκε κατά της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού, το συνδύασε όμως με τα γνωστά ανταλλάγματα. Τώρα λέει ότι δεν μπορεί να δώσει αυξήσεις. Έχουμε απέναντι μας έναν σκληρό αντίπαλο που έχει δέσει το γάιδαρό του. Παρεμβαίνουν όταν μιλούν για το τι θα γίνει με αποζημιώσεις, όριο απολύσεων, κ.λπ., γι' αυτό το λόγο το Νομικό μας τμήμα επεξεργάζεται την παρέμβασή μας στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας, αφού παραβιάζονται συνθήκες και νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσφύγουμε σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή δικαστήρια.

    ΠΗΓΗ: ΝΕΤ- ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37002

    [04] Σκαμπανεβάσματα του ευρώ μετά από δημοσίευμα

    Πεμπτη, 27 05 2010 13:21

    "Αβάσιμες" αποκάλεσε η κεντρική τράπεζα της Κίνας τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πρόκειται να αναθεωρήσει το ύψος της έκθεσής της σε ευρωπαϊκά ομόλογα. Στον απόηχο της διάψευσης, το ευρώ σημειώνει άνοδο κοντά στο 0,92%, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά περίπου τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου. "Η Κίνα θα εξακολουθήσει να ακολουθεί την αρχή της διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου και η Ευρώπη θα παραμείνει μία από τις βασικές επενδυτικές αγορές της", αναφέρει η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, απαντώντας σε δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου πως σχεδιάζει να μειώσει την έκθεση της σε ομόλογα αδύναμων κρατών της Ευρωζώνης.

    Κίνα: "Αβάσιμες" οι πληροφορίες

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η κινεζική κυβέρνηση εξέταζε το ενδεχόμενο μείωσης της συμμετοχής της σε ομόλογα της ευρωζώνης εξαιτίας των ανησυχιών για τα υπέρογκα δημοσιονομικά ελλείμματα ορισμένων κρατών - μελών. Μετά το δημοσίευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα υποχωρούσε έως 1,5%.

    Το ευρώ ισορρόπησε και πλέον κινείται ανοδικά με τη διαβεβαίωση της κινεζικής κεντρικής τράπεζας ότι η Ευρώπη παραμένει βασική επενδυτική αγορά και δε σχεδιάζει να επαναξιολογήσει τις επενδύσεις της στο χρέος της ευρωζώνης.

    Γύρω στη μία το μεσημέρι, στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 0,92% και διαμορφώνεται στα 1,2273 δολάρια.

    Πηγή: ΝΕΤ, AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36990

    [05] Ροκανίζει την αγορά η ακρίβεια

    Πεμπτη, 27 05 2010 16:49

    Δέσμη μέτρων άμεσης εφαρμογής, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ακρίβειας προωθεί το Υπουργείο Οικονομίας. Στο επίκεντρο των ελέγχων μπαίνουν οι συμφωνίες μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπόρων και οι πολυεθνικές εταιρείες που πωλούν τα ίδια προϊόντα στη χώρα μας έως και πέντε φορές ακριβότερα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Νευρικότητα επικρατεί στην αγορά για τις ανατιμήσεις που έρχονται από τον Ιούλιο, λόγω της αύξησης του ΦΠΑ με τον εμπορικό κόσμο να θεωρεί μονόδρομο τη μείωση των τιμών.

    Μείωση τιμών αντί προσφορών

    Φρένο στην τακτική των εταιρειών να κάνουν προσφορές όλο το χρόνο αντί να ρίχνουν τις τιμές έρχεται να βάλει αγορανομική διάταξη.

    Με στόχο τις καθαρές μειώσεις τιμών, μπαίνει περιορισμός στις προσφορές τύπου 2 συν 1 δώρο, που θα γίνονται πλέον μόνο τρεις φορές μέσα στο χρόνο με μέγιστη διάρκεια της προσφοράς ,τους 2 μήνες. Προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί, θα απαγορεύεται να διατεθούν με προσφορά για τουλάχιστον τρεις μήνες, ενώ υποχρεωτικά θα αναγράφεται η τιμή πριν και μετά την προσφορά για να ξέρει τι κερδίζει τελικά ο καταναλωτής.

    Η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα φέρει μειώσεις τιμών κατά μέσο όρο 1% με 2% στα ράφια.

    Τέλος στα παραπλανητικά δωράκια στα ράφια

    Περιορισμός σε προσφορές 2 συν 1 δωρο/3 συν 1 δωρο

    Έως 3 φορες το χρονο

    Απαγορεύεται προσφορά σε προϊόν που ανατιμήθηκε

    Στόχος μείωση τιμών : 1% με 2%

    Το υπουργείο Οικονομίας, στη μάχη ενάντια στα καρτέλ που λυμαίνονται την αγορά ρίχνει και τους ειδικούς ελέγχους στις πολυεθνικές εταιρείες. Έχει μάλιστα ήδη ζητήσει από 40 εταιρείες έως το τέλος του μήνα να τεκμηριώσουν τις αποκλίσεις στις τιμές των ίδιων προϊόντων που πωλούν στην χώρα μας σε σχέση με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, που φθάνουν ακόμη και το 200%. Σε περίπτωση υπερτιμολόγησης το πρόστιμο φθάνει έως και το 10% επί του τζίρου της επιχείρησης για το κάθε προϊόν.

    ''Ράμπο" εναντίον των καρτέλ

    Έλεγχος πολυεθνικών στις μεταξύ τους συναλλαγές

    Τεκμηρίωση των τιμών από 40 πολυεθνικές εταιρείες

    Πρόστιμα :10% επί του τζίρου για κάθε προϊόν

    Στα πρώτα μέτρα άμεσης εφαρμογής, είναι η σύσταση αντιμονοπωλειακής επιτροπής για τον έλεγχο των κλειστών αγορών, ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού. Πέραν των προστίμων, θα θεσμοθετηθεί και η αποζημίωση καταναλωτών, εμπόρων και παραγωγών, οι οποίοι αποδεδειγμένα θίγονται από τη μονοπωλιακή δράση κάποιου καρτέλ στην αγορά.

    Άλμα πληθωρισμού στο 4,8% τον Απρίλιο

    Οι υψηλότερες αυξήσεις

    Βενζίνη 50,8%

    Πετρέλαιο θέρμανσης 39,6%

    Εισιτήρια ΟΣΕ 36,6%

    Τέλη κυκλοφορίας - Διόδια 28,4%

    Κόμιστρα ταξί, 22,4%

    Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στην ακριβή βενζίνη: Τον Ιανουάριο 2010, στην 20η θέση της Ε.Ε, τον Μάιο στην 5η θέση Πρωτιά και στους υψηλούς φόρους έχει η Ελλάδα: Τον Ιανουάριο 2010 είχε την 22η θέση στην Ε.Ε, τον Μάρτιο 3η στην Ε.Ε.

    Την δραματική πτώση της κατανάλωσης που θα φέρει πληθώρα λουκέτων στην αγορά φοβούνται τώρα επιχειρηματίες και φορείς του εμπορίου, όταν από τον Ιούλιο θα πέσουν και οι νέες αυξήσεις του ΦΠΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Σχετικό άρθρο: Έρευνες της Νομαρχίας Πειραιά για την αισχροκέρδεια στην αγορά

    Είδηση: 37003

    [06] Πλ. Βικτωρίας: Εξαρθρώθηκε τεράστια συμμορία πορτοφολάδων

    Πεμπτη, 27 05 2010 17:54

    Στον εισαγγελέα οδηγήθηκε σήμερα η μεγαλύτερη συμμορία πορτοφολάδων, που έχει εξαρθρωθεί μέχρι τώρα από την αστυνομία.

    Όπως ανακοινώθηκε σήμερα στην Ασφάλεια, προχθές το μεσημέρι μετά από συντονισμένη επιχείρηση στην πλατεία Βικτωρίας από την Ασφάλεια Αθηνών, Αγίου Παντελεήμονα, Εξαρχείων και Κολωνού, καθώς και δυο Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, συνελήφθησαν 72 αλλοδαποί, ενώ λίγο αργότερα, συνελήφθη στην Καλλιθέα 26χρονος Έλληνας υπάλληλος εταιρίας Σεκιούριτι που εργαζόταν για τη φύλαξη του σταθμού ΗΣΑΠ, στην πλατεία Βικτωρίας.

    Από τους συλληφθέντες αλλοδαπούς 69 είναι Ρουμάνοι (56 άνδρες και 13 γυναίκες) και τρεις γυναίκες είναι από τη Βουλγαρία.

    Ο Έλληνας κατηγορείται ότι παρείχε τουλάχιστον κάλυψη και πληροφορίες για την παρουσία αστυνομικών στους σταθμούς του ΗΣΑΠ, λαμβάνοντας διάφορα χρηματικά ποσά από τους πορτοφολάδες οι οποίοι έκαναν ανενόχλητοι τη δουλειά τους.

    Ανακρινόμενος ομολόγησε και αναγνώρισε τους αλλοδαπούς ως μέλη του οργανωμένου κυκλώματος.

    Σύμφωνα με την αστυνομία, οι αλλοδαποί μετέβαιναν σε ομάδες των 8-10 ατόμων κάθε μέρα στους σταθμούς του ΗΣΑΠ και του Μετρό, όπου εντόπιζαν πολίτες, τους παρακολουθούσαν και μέσα στους συρμούς τους άρπαζαν τα πορτοφόλια. Στη συνέχεια, πάντοτε, επέστρεφαν στην πλατεία Βικτωρίας όπου πετούσαν σε κάδο απορριμμάτων τα κλεμμένα πορτοφόλια, αφού βέβαια είχαν πάρει το περιεχόμενό τους.

    Οι αστυνομικοί, με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα, ο οποίος έδωσε την άδεια επί είκοσι μέρες έπαιρναν φωτογραφίες και βιντεοσκοπούσαν τις κινήσεις των πορτοφολάδων τα πρόσωπα των οποίων προκύπτουν από το συγκεκριμένο οπτικό υλικό, καθώς και οι σχέσεις τους και κινήσεις τους στην πλατεία Βικτωρίας.

    Στον κάδο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 45 πορτοφόλια, ενώ στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ξυραφάκια, πτυσσόμενα στιλέτα, μαχαίρια και πολλά πορτοφόλια που ακόμα δεν έχει εξακριβωθεί από ποιούς τα άρπαξαν.

    Και οι 73 συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα και παραπέμφθηκαν να απολογηθούν στον ανακριτή.

    ΑΠΕ Είδηση: 37008

    [07] Νέο λογισμικό αντί-Ρhotoshop εντοπίζει τα ρετούς στις φωτογραφίες

    Πεμπτη, 27 05 2010 19:01

    Τον μεγαλύτερο αντίπαλό τους βρήκαν οι χειριστές του Photoshop που κάνουν τους διάσημους να φαίνονται στις φωτογραφίες χωρίς ρυτίδες και άλλες ατέλειες.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberation, ένας Γάλλος εφηύρε ένα λογισμικό το οποίο είναι ικανό να εντοπίζει τις ψηφιακές "αλλαγές" που έχουν γίνει σε μία φωτογραφία.

    Πρόκειται για το Tungstene, ένα είδος αντι- Photoshop που μπορεί να τονίσει το ρετούς και τον βαθμό που έχει αλλάξει μία φωτογραφία, όπως ανέφερε ο προγραμματιστής του λογισμικού Ροζέ Κοζιέν.

    Το νέο λογισμικό βρίσκεται ήδη στα χέρια των ειδικών του υπουργείου Άμυνας της Γαλλίας και άλλων καταναλωτών οι οποίοι το ελέγχουν.

    Οι υποθέσεις με τις "τέλειες" φωτογραφίες έχουν συγκλονίσει αρκετές φορές την Γαλλία. Μάλιστα, το περιοδικό Paris Match είχε παραδεχτεί ότι αφαίρεσε μέρος της κοιλιάς του Γάλλου προέδρου Σαρκοζί σε φωτογραφίες του από τις διακοπές.

    AΠΕ Είδηση: 37013

    [08] Παιδιά θύματα σεξουαλικών παρενοχλήσεων από Ιησουΐτες ιερείς

    Πεμπτη, 27 05 2010 18:30

    Ένα ακόμη σοκ στη ήδη ταραγμένη Γερμανική κοινή γνώμη, προκάλεσε η αποκάλυψη, ότι στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών, περισσότερα από 200 παιδιά έχουν πέσει θύματα ιερέων σε διάφορα ιδρύματα που καθοδηγούν Ιησουίτες.

    Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση, 46 Ιησουΐτες ιερείς, καθηγητές λαϊκοί και εκπαιδευτικοί είναι ύποπτοι για τις υποθέσεις σεξουαλικών και άλλων βιαιοτήτων με θύματα παιδιά.

    Στο πλαίσιο των ερευνών, δώδεκα ιερείς, και τέσσερις λαϊκοί καθηγητές υποδείχτηκαν από πολλά παιδιά που υπέστησαν παρενοχλήσεις αλλά και από μάρτυρες που κατέθεσαν ότι πολλές φορές τα παιδιά και παρενοχλούνταν σεξουαλικά και υφίσταντο και τιμωρίες βάρβαρες.

    Τριάντα δύο άλλοι "ύποπτοι" Ιησουΐτες ιερείς δεν κατηγορήθηκαν παρά μόνο από έναν μάρτυρα οπότε μπορεί και να μην διωχθούν.

    Έγινε γνωστό ότι οι υποθέσεις παρενόχλησης είναι τόσο παλιές που ενδέχεται να μην διωχθούν δικαστικά και εκτιμάται ότι μόνο εάν αποδειχτεί ότι η διάρκειά τους ήταν συνεχής, δέκα με είκοσι χρόνια και με δεδομένη την απεχθή πράξη, μπορεί να υπάρξει κάποια δίκη.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37012

    [09] Χάπια αντί ενέσεων σε ασθενείς με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας

    Πεμπτη, 27 05 2010 18:12

    Υγεια

    Σε μορφή χαπιών, αντί για ενέσεις που χρησιμοποιούνται εδώ και 20 χρόνια, θα μπορούν να παίρνουν από το 2011 τα φάρμακά τους οι πάσχοντες από Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ). Οι ασθενείς αυτοί θα παίρνουν 5 χάπια για μία εβδομάδα ανά εξάμηνο, πράγμα που θα τους προσφέρει μια αλλαγή στην ποιότητα ζωής.

    Ουσιαστικά τα χάπια θα επιτυγχάνουν το ίδιο αποτέλεσμα με τις ενέσεις, δηλαδή επιβράδυνση της αναπηρίας από ΣΚΠ σε ποσοστό περίπου 30%, ενώ οι ασθενείς δεν θα είναι αναγκασμένοι να υποστούν τις αρνητικές συνέπειες των ενέσεων, τις οποίες είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ακόμη και καθημερινά. Βραχυπρόθεσμα αναμένονται και άλλα σκευάσματα σε μορφή χαπιών, τα οποία θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επιβράδυνση της αναπηρίας της νόσου ΣΚΠ.

    Οι νέες από στόματος θεραπείες της ΣΚΠ παρουσιάστηκαν στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Σκλήρυνσης κατά Πλάκας που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου -καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ, Αναστάσιος Ωρολογάς, οι νέες θεραπείες θα είναι πιο εύληπτες από τις υπάρχουσες οκτώ ενέσιμες θεραπείες που χρησιμοποιούνται εδώ και 20 χρόνια για την αντιμετώπιση της νόσου. Ωστόσο εξέφρασε κάποιους προβληματισμούς σχετικά με την ασφάλεια των νέων θεραπειών, οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν τον Ιούνιο από τους Οργανισμούς Φαρμάκων στην Αμερική και την Ευρώπη.

    Προς το παρόν δεν προβλέπεται χειρουργική θεραπεία της νόσου αλλά οι επιστήμονες ευελπιστούν πως στα επόμενα δέκα χρόνια θα μπορεί να θεραπευτεί η νόσος με τη χρήση βλαστοκυττάρων.

    Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα πάσχουν από ΣΚΠ 10.000 ενήλικα άτομα ηλικίας 20-40 ετών και η νόσος είναι συνηθέστερη σε γυναίκες 30 ετών για ορμονικά αίτια. Τα συμπτώματα είναι άτυπα και πολλές φορές μπορεί να περάσουν μέχρι και τρία χρόνια για να γίνει οριστική διάγνωση. Όπως ανέφερε ο κ. Ωρολογάς ανάμεσα στα συμπτώματα της νόσου είναι μούδιασμα στα χέρια και τα πόδια που κρατάει πάνω από 24 ώρες αδυναμία στο χέρι ή το πόδι, διαταραχές της όρασης (διπλωπία ή θολή όραση), πρόβλημα συγκράτησης ούρων ή στυτική διαταραχή στους άνδρες.

    ΑΠΕ Είδηση: 37011

    [10] Αντιδράσεις της Τουρκίας για τις επικρίσεις της συμφωνίας με το Ιράν

    Πεμπτη, 27 05 2010 18:11

    Τις αμφιβολίες του για το κατά πόσο το Ιράν θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του για την υλοποίηση της συμφωνίας που υπέγραψε με την Τουρκία και τη Βραζιλία για εμπλουτισμό στο εξωτερικό του ιρανικού ουρανίου, εξέφρασε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    "Δεν υπάρχουν 100% εγγυήσεις. Τα πράγματα θα εξαρτηθούν κατά πολύ από τον τρόπο με τον οποίο η ιρανική πλευρά θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Αν τις τηρήσει αυστηρά, η Ρωσία θα υποστηρίξει ενεργά την υλοποίηση της συμφωνίας που πρότειναν η Τουρκία και η Βραζιλία".

    Σεργκέι Λαβρόφ

    Πάντως, τόνισε ότι είναι ικανοποιημένος για την συμφωνία μεταξύ των τριών χωρών λέγοντας: "Χαιρετίζουμε αυτήν την πρόοδο. Πράγματι, αν υλοποιηθεί, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μίας λύσης για ένα πραγματικό πρόβλημα: την παροχή καυσίμου για έναν αντιδραστήρα, μπορεί επίσης να βελτιώσει και την ατμόσφαιρα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων".

    Εμπόδιο στην υλοποίηση της συμφωνίας αποτελεί η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας η οποία χαρακτηρίζει την πρόταση να απορριφθεί η συμφωνία και να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν "παράλογη"

    "Είναι αλήθεια ότι το ποτήρι είναι μισοάδειο, όμως λέμε ότι χρειάζονται και άλλα βήματα για να γεμίσει", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Μπουράκ Οζουγκεργκίν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Ο Οζουγκεργκίν επέκρινε επίσης την Ουάσινγκτον επειδή υπέβαλλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο για την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ του Ιράν, της Τουρκίας και της Βραζιλίας.

    "Η υποβολή του σχεδίου επιβολής κυρώσεων την επομένη της συμφωνίας σημαίνει ότι προτιμάτε να κλείνετε τα μάτια μπροστά σε ορισμένες εξελίξεις", υπογράμμισε.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37010

    [11] Φωτιά στη Βούλα

    Πεμπτη, 27 05 2010 17:49

    Συναγερμός στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σήμανε η φωτιά ου εκδηλώθηκε λίγο πριν από τις πέντε και μισή το απόγευμα σε έκταση με χόρτα και χαμηλή βλάστηση στην περιοχή της Βούλας. Ευτυχώς, χάρη στην άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων, η πυρκαγιά δεν πήρε διαστάσεις.

    Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η φωτιά ξέσπασε στις 17:25 στην περιοχή Κόρμπι, χωρίς να απειλεί κατοικίες.

    Στο σημείο έσπευσαν 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα που ρίχτηκαν στο έργο της κατάσβεσης, ενώ από αέρος στο έκαναν ρήψεις νερού τρία αεροσκάφη.

    Η φωτιά, λίγο πριν από τις έξι το απόγευμα ήταν σε ύφεση, ενώ σύμφωνα με τους επικεφαλής αξιωματικούς ήταν θέμα χρόνου να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

    Από τις φλόγες δεν απειλήθηκαν κατοικημένες περιοχές.

    Το έργο της προανάκρισης για τα αίτια έχει αναλάβει το Ανακριτικό τμήμα της Π.Υ. Είδηση: 37009

    [12] Ευρωβαρόμετρο:β¦και στο κάπνισμα πρώτη η Ελλάδα

    Πεμπτη, 27 05 2010 17:42

    Υγεια

    Τη θλιβερή πρωτιά στην κατανάλωση προϊόντων καπνού διατηρούν οι Έλληνες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας κατά του καπνίσματος.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την περίοδο 3-19 Οκτωβρίου 2009 , το 42% των Ελλήνων (47% άνδρες και 38% γυναίκες) δηλώνουν ότι καπνίζουν όταν ο μέσος κοινοτικός όρος είναι 29% (35% άνδρες και 25% γυναίκες). Στην ΕΕ υψηλά ποσοστά θεριακλήδων παρατηρούνται ακόμη στη Βουλγαρία με 39% και στην Ουγγαρία με 38%, ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά στην ΕΕ σημειώνονται στη Σουηδία με 16% και τη Φινλανδία με 21%.

    Ποσοστά τρόμου

    Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, το 44% των Ελλήνων και το 49% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Όπως προκύπτει ακόμη από την κοινοτική δημοσκόπηση το 39% των πολιτών στην Ελλάδα ηλικίας 15-24 ετών δηλώνουν ότι καπνίζουν (35% στην ΕΕ), στους πολίτες 25-39 ετών οι καπνιστές φτάνουν το 54% (37% στην ΕΕ), στους πολίτες 40-54 ετών το 57% (35% στην ΕΕ) και στους άνω των 55 ετών το 23% (17% στην ΕΕ). Οι καπνιστές στην Ελλάδα δηλώνουν ότι καπνίζουν κατά μέσο όρο 21,4 τσιγάρα ημερησίως (14,4 στην ΕΕ) με τους άνδρες να καπνίζουν 23,8 τσιγάρα την ημέρα (15,7 στην ΕΕ) και τις γυναίκες 18,7 τσιγάρα (12,8 στην ΕΕ).

    Σύμφωνα με το ευρωβαρόμετρο, εκτεθειμένο στο παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας για πάνω από πέντε ώρες την ημέρα δηλώνει το 20% των Ελλήνων και το 5% των πολιτών στην ΕΕ, ενώ το 39% των συμπολιτών μας δηλώνει ότι δεν εκτίθενται ποτέ στο παθητικό κάπνισμα στο χώρο εργασίας (76% στην ΕΕ).

    Σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες να σταματήσουν το κάπνισμα, το 11% των Ελλήνων δηλώνει ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες επιχείρησε να το πράξει «μια φορά» (15% στην ΕΕ), «ανάμεσα σε δύο και πέντε φορές» το 5% των Ελλήνων (10% στην ΕΕ) και «πάνω από πέντε φορές» το 1% των Ελλήνων (3% στην ΕΕ).

    Τέλος, το 54% των Ελλήνων και το 51% των πολιτών στην ΕΕ δηλώνουν ότι την τελευταία φορά που επιχείρησαν να σταματήσουν το κάπνισμα η προσπάθειά τους διήρκεσε «λιγότερο από μια βδομάδα», για το 29% τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ η προσπάθεια κράτησε «μεταξύ μιας και οκτώ εβδομάδων» και για το 15% των Ελλήνων και το 19% στην ΕΕ «πάνω από δύο μήνες».

    AΠΕ Είδηση: 37007

    [13] Η βίβλος του Γουτεμβέργιου μεταφέρεται στη Ν. Κορέα από την Γερμανία

    Πεμπτη, 27 05 2010 17:29

    Κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας, θα μεταφερθεί αεροπορικώς το Σάββατο από το Βερολίνο για να εκτεθεί στη Σεούλ της Νότιας Κορέας, το πρώτο ευρωπαϊκό βιβλίο, η βίβλος την οποία είχε τυπώσει ο Γουτεμβέργιος ανάμεσα στο 1452 και στο 1454.

    Η βίβλος, θα συνοδεύεται από τη Γενική Διευθύντρια της Κρατικής Βιβλιοθήκης του Βερολίνου, Μπάρμπαρα Σνάϊτερ- Κεμφ και θα μεταφερθεί σε μία ειδική θήκη, που θα τοποθετηθεί σε κάθισμα και όχι στον χώρο των εμπορευμάτων.

    Το βιβλίο το οποίο έχει τυπωθεί σε μεμβράνη και εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, δεν έχει βγει ποτέ εκτός Γερμανίας και εκτέθηκε μόνο μία φορά στην Κρατική Βιβλιοθήκη, από τότε που επανασυστάθηκε μετά από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

    Η βίβλος του Γουτεμβέργιου θα αποτελέσει μέρος της έκθεσης θησαυρών της UNESCO, με την επωνυμία «100 επιλεγμένα αντικείμενα της μνήμης του κόσμου».

    Τόσο η Κορέα όσο και η Γερμανία διεκδικούν τον τίτλο του εφευρέτη της τυπογραφίας και το 2005, στην έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, η Κορέα παρουσίασε το Τζικτζί Σιμτσέ Γιοτζεόλ, το ιερό βιβλίο που είχαν τυπώσει βουδιστές μοναχοί το 1377, και το οποίο βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και θεωρείται ως το παλαιότερο τυπωμένο βιβλίο.

    Ο Γουτεμβέργιος, προφανώς δεν ήταν ενήμερος για αυτό, όταν, 75 χρόνια αργότερα, δημιούργησε τη δική του τεχνολογία, με την οποία τύπωσε 180 αντίτυπα της βίβλου.

    Χρειάστηκε τρία χρόνια για το καθένα με τα περισσότερα να τυπώνονται σε χαρτί εκτός από 30 για τα οποία, πλούσιοι πελάτες ζήτησαν η εκτύπωση να γίνει σε μεμβράνη.

    Από τις 180 βίβλους του Γουτεμβέργιου με τις συνολικά 1282 σελίδες, 49 εξακολουθούν να υπάρχουν.

    Τη συσκευασία της βίβλου που θα ταξιδεύσει έχει αναλάβει μία ειδική εταιρεία, η οποία θα τη μεταφέρει στο αεροδρόμιο σε ειδικό φορτηγό που απορροφά τους κραδασμούς.

    Το βιβλίο θα ασφαλιστεί για 25 εκ. ευρώ και θα φυλάσσεται καθ' όλη τη διάρκεια του ταξιδιού, από 'ειδικούς που μεταφέρουν εκατοντάδες πολύτιμα έργα τέχνης κάθε μέρα», όπως είπε ο Έεφ Ονεργκάουφ, επικεφαλής του τμήματος χειρογράφων της βιβλιοθήκης του Βερολίνου.

    Στη Σεούλ, δεν θα μπορεί να το αγγίζει κανείς. Η βίβλος θα είναι σε μία γυάλινη θήκη με τη θερμοκρασία, την υγρασία και το φωτισμό να έχουν οριστεί σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές συντήρησης.

    Η θερμοκρασία θα είναι μεταξύ 18 και 23 βαθμών κελσίου.

    «Το φως και ο αέρας καταστρέφουν τα παλαιά βιβλία και αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορούμε να εκθέτουμε αυτό το βιβλίο μονίμως στο Βερολίνο», είπε η Σνάϊντερ- Κεμφ.

    Στο Βερολίνο, οι ακαδημαϊκοί που θέλουν να το δουν, πρέπει να υποβάλλουν αίτηση και να επικαλούνται σοβαρό λόγο.

    AΠΕ Είδηση: 37006

    [14] Υποθαλάσσιες γεωτρήσεις: Επικίνδυνο «παιχνίδι» στα όρια της γεωλογίας, γεωγραφίας και τεχνολογίας

    Πεμπτη, 27 05 2010 17:22

    Η πηγή του πετρελαίου που βγαίνει ορμητικά και ρυπαίνει ασταμάτητα τον Κόλπο του Μεξικού, βρίσκεται 4,5 χιλιόμετρα κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Εως τη γεώτρηση της ΒΡ ήταν παγιδευμένο σε βραχώδη στρώματα που σχηματίσθηκαν κατά την τριτογενή περίοδο, δηλαδή πριν από εκατομμύρια χρόνια. Οι θερμοκρασίες σε εκείνο το υπόστρωμα της Γης φτάνουν τους χιλιάδες βαθμούς Κελσίου. Η εξόρυξη σε τέτοια βάθη είναι ένα ταξίδι στην κόλαση, όπως σημειώνει το περιοδικό "Der Spiegel". Αλλά πετρελαϊκές εταιρίες όπως η BP, η ExxonMobil, η Shell και η Chevron τολμούν να κάνουν όλο και πιο συχνά αυτό το ταξίδι τα τελευταία χρόνια.

    Η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι κάτω από τον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού υπάρχουν 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Αυτή η ποσότητα θα επαρκούσε για να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των ΗΠΑ για σχεδόν μια δεκαετία. Το ερώτημα που ανακύπτει, ωστόσο, είναι πόσο επικίνδυνες είναι οι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις. Μια απάντηση έχει δώσει ήδη ο διευθύνων σύμβουλος της BP Τόνι Χάιουαρντ: «Η βιομηχανία της ενέργειας δουλεύει σαφώς στα όρια της γεωλογίας, της γεωγραφίας και της τεχνολογίας». Ο ναύαρχος του αμερικανικού λιμενικού σώματος Θαντ Αλεν, στον οποίο έχει ανατεθεί από τον πρόεδρο Ομπάμα ο συντονισμός της επιχείρησης ελέγχου της πετρελαιοκηλίδας, διαμαρτυρήθηκε από την πλευρά του για την «τυραννία της απόστασης και την τυραννία του βάθους».

    Από αυτές τις απαντήσεις προκύπτει ένα δεύτερο ερώτημα: Μήπως πρέπει να σταματήσουν οι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις; «Αυτό που συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού είναι ακριβώς αυτό για το οποίο ανησυχούσαμε πάντα», επισημαίνει ο καθηγητής Γεωλογίας Κλάους Μπίτζερ, υπογραμμίζοντας ότι οι πετρελαϊκές εταιρίες «ανακατεύονται με πράγματα που θα ήταν καλύτερα να τα άφηναν στην ησυχία τους». Εάν οι εταιρίες εξακολουθήσουν να τρυπούν σε όλο και πιο βαθιά νερά - προσθέτει ο ίδιος - θα ζούμε πιο συχνά καταστροφές σαν αυτή που χτύπησε τις πολιτείες της Λουιζιάνα, της Αλαμπάμα, του Μισισιπή και της Φλόριντα.

    Κοιτάσματα πετρελαίου κάτω από τον πυθμένα των ωκεανών βρίσκονται διάσπαρτα σε όλο τον πλανήτη. Υπάρχουν στη Μαγαδασκάρη και στο Κέρας της Αφρικής, στη Γροιλανδία και την Αραβική Χερσόνησο, στον Ατλαντικό. Τα νερά σε αυτές τις περιοχές έγιναν κάτι σαν παιδική χαρά για τη βιομηχανία της ενέργειας. Όμως, αυτός ο ενθουσιασμός για «παιχνίδι» γεννήθηκε από ανάγκη. Για κάποιες πετρελαϊκές οι υποθαλάσσιες γεωτρήσεις είναι η μόνη επιλογή που έχουν.

    Οι εταιρίες που δεν έχουν πρόσβαση σε ηπειρωτικά κοιτάσματα στην Ασία και τη Λατινική Αμερική προέρχονται κυρίως από τη Δύση. Κι αυτό γιατί αυτά τα κοιτάσματα ελέγχονται πλέον από κρατικές εταιρίες πετρελαίου όπως η Saudi Aramco στη Σαουδική Αραβία, η Gazprom στη Ρωσία, η NIOC στο Ιράν και η PDVSA στη Βενεζουέλα. Αυτές οι εταιρίες είναι οι πραγματικοί κολοσσοί του τομέα, καθώς ελέγχουν τα τρία τέταρτα των παγκόσμιων αποθεμάτων.

    Αυτοί οι εθνικοί κολοσσοί κρατούν αποστάσεις από τους βαρόνους του πετρελαίου στο Χιούστον, το Λονδίνο και τη Χάγη, καθώς δεν έχουν ανάγκη πλέον από τα χρήματα και την τεχνογνωσία της Δύσης. Εάν χρειαστούν την τελευταία τεχνολογία στον τομέα των γεωτρήσεων απευθύνονται σε εξειδικευμένες εταιρίες, όπως είναι η Schlumberger, η Halliburton και η Transocean. Οι «Big Oil», όπως ονομάζονται ακόμη οι παλιές ιδιωτικές εταιρίες, ελέγχουν πια μόνο το 10% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η ΒΡ και παρόμοιες εταιρίες αρκούνται εκ των πραγμάτων στα πιο επικίνδυνα, ακριβά και δύσκολα σχέδια γεωτρήσεων.

    «Ο λόγος για τον οποίο η ΒΡ και άλλες εταιρίες φθάνουν στα όρια της εξερεύνησης και της εξόρυξης είναι ότι δεν έχουν άλλη επιλογή», επισημαίνει ο Κλάους Μπίτζερ. Αυτή η μοναδική επιλογή τις υποχρεώνει να επενδύουν δισεκατομμύρια για να ψάχνουν πετρέλαιο σε βάθη που στο παρελθόν δεν θα διανοούνταν καν.

    Η εξέδρα Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού κατασκευάστηκε το 2001. Κόστισε 400 εκατομμύρια ευρώ. Ηταν μια από τις πλέον σύγχρονες εξέδρες γεώτρησης στον κόσμο. Μπορούσε να αντέξει κύματα ύψους 12 μέτρων και πολύ δυνατούς ανέμους. Αυτές οι δυνατότητες, ωστόσο, δεν αποκλείουν σοβαρούς κινδύνους. Σε βάθος 1.500 μέτρων η θερμοκρασία είναι γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου. Όμως, το πετρέλαιο αναβλύζει σε θερμοκρασίες βρασμού. Ο συνδυασμός αυτός προκαλεί μεγάλη πίεση στα υλικά. Επιπλέον, όσο μεγαλύτερο είναι το βάθος τόσο αυξάνονται οι τεχνικές απαιτήσεις της γεώτρησης. Δυνατά υποθαλάσσια ρεύματα ασκούν τεράστια πίεση στον αγωγό, ενώ το πετρέλαιο πρέπει να διατηρηθεί όσο πιο ζεστό γίνεται. Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να παγώσει το φυσικό αέριο που περιέχει με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν τα λεγόμενα ένυδρα αέρια και να βουλώσουν οι αντλίες.

    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος, πάντως, προκαλείται από τα ίδια τα υποθαλάσσια κοιτάσματα. Οι εταιρίες πετρελαίου πραγματοποιούν γεωτρήσεις σε βραχώδη στρώματα όπου το κάθε τετραγωνικό εκατοστό δέχεται πίεση ίση με το βάρος ενός αυτοκινήτου μεσαίου μεγέθους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κίνδυνος να πεταχτεί το πετρέλαιο ανεξέλεγκτα είναι πάντα μεγάλος.

    Σήμερα, περίπου το 30% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου προέρχεται από υποθαλάσσιες γεωτρήσεις. Όμως, από βάθη που ξεπερνούν τα 1.500 μέτρα, προέρχεται μόλις το 1% της παγκόσμιας παραγωγής. Παραδόξως, οι «Big Oil» δεν σκέπτονται να εγκαταλείψουν το επικίνδυνο παιχνίδι τους ακόμη και αν αυτό γίνεται σε βάρος του περιβάλλοντος.

    ΑΠΕ Είδηση: 37005

    [15] Παράταση του μορατόριουμ για άντλησης πετρελαίου από τον Ομπάμα

    Πεμπτη, 27 05 2010 17:16

    Την παράταση του μορατόριουμ στην έκδοση αδειών για την άντληση πετρελαίου από νέα υποθαλάσσια κοιτάσματα, για έξι ακόμη μήνες, αναμένεται να ανακοινώσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς οι έρευνες της αρμόδιας επιτροπής για του τρόπους αποφυγής μίας νέας περιβαλλοντικής καταστροφής δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα "θα ανακοινώσει τις προδιαγραφές για να ενισχυθεί η επίβλεψη της βιομηχανίας και να ενισχυθεί η ασφάλεια, σε ένα πρώτο βήμα στη διαδικασία που θα συνεχίσει η ανεξάρτητη προεδρική επιτροπή.

    Ενώ η επιτροπή θα συνεχίζει το έργο της για να διευκρινίσει τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να προληφθεί η επανάληψη ενός τέτοιου πράγματος στο μέλλον, θα συνεχίζεται και το μορατόριουμ στις άδειες για την έναρξη άντλησης πετρελαίου από νέα υποθαλάσσια κοιτάσματα για περίοδο έξι μηνών".

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37004

    [16] Μειώνεται η διδακτέα ύλη από την Ε' δημοτικού

    Πεμπτη, 27 05 2010 15:05

    Με περικοπές στη διδακτέα ύλη των θετικών μαθημάτων θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα.Επίσης από τη νέα χρονιά θα διευρυνθεί πειραματικά και το ωράριο στα 800 ολοήμερα σχολεία, από 3 έως 10 ώρες ανά τάξη, προκειμένου να ενισχυθεί η διδασκαλία γλώσσας, πληροφορικής, φυσικής και αισθητικής αγωγής, τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου.

    Δημόσια διαβούλευση για πλαίσιο επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών

    Με περικοπή της ύλης στα θετικά μαθήματα κατά 21,5% κατά μέσον όρο θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ στα 800 ολοήμερα σχολεία θα διευρυνθεί πειραματικά το ωράριο από 3 έως 10 ώρες ανά τάξη, με στόχο την ενίσχυση της διδασκαλίας της γλώσσας, της πληροφορικής, της φυσικής και αισθητικής αγωγής.

    Αυτά ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το νέο πλαίσιο της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών που θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο.

    Τέλος η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι θα περιοριστούν κατά περίπου 70% οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών σε διάφορους οργανισμούς του Υπουργείου και κατά 35 με 40% στο ίδιο το Υπουργείο.

    Παπούλιας - Διαμαντοπούλου

    Για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Παιδείας στο χώρο της Πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κ. Άννα Διαμαντοπούλου.

    Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας απαντώντας σε παρατήρηση του Κάρολου Παπούλια, ότι σήμερα είναι μία σημαντική ημέρα για την παιδεία, είπε: «Πράγματι σημαντική. Πολύ δύσκολη μέρα, από πολλές πλευρές. Και η ηθική κατάπτωση, μας κάνει όλους να θέλουμε να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Και αυτό γίνεται κυρίως μέσα από την παιδεία».

    Η Υπουργός σημείωσε, επίσης, ότι «το καλύτερο όπλο τώρα είναι η παιδεία: Δάσκαλοι, καθηγητές, μαθητές, πρέπει να βγουν», ο δε Πρόεδρος «ανταπάντησε» λέγοντας «όλοι μας».

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8 Είδηση: 36998

    [17] Ανάκληση/απόσυρση προϊόντος

    Πεμπτη, 27 05 2010 14:55

    Στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί η Νομαρχία Ανατολικής Αττικής για τη προστασία των καταναλωτών, έγινε δειγματοληψία του προϊόντος "Πολυσυσκευασία ζυμαρικών MISCO με δώρο ταψί" BC 5201010011078 και ημ. λήξης 01/09/2012. Το δείγμα που εξετάστηκε (μόνο το ταψί που προσφέρεται σαν δώρο στη πολυσυσκευασία) από το Γενικό Χημείο του Κράτους, βρέθηκε ότι δεν έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τις ορθές πρακτικές κατασκευής και υπό κανονικές ή προβλεπόμενες συνθήκες χρησιμοποίησής του προσβάλλει το τρόφιμο και το τρόφιμο προσβάλλεται από αυτό, μεταφέρει δε στα τρόφιμα συστατικά τα οποία μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη υγεία, να επιφέρουν απαράδεκτη μεταβολή στη σύσταση των τροφίμων και αλλοίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών τους.

    Ζητήθηκε η άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου των συγκεκριμένων προϊόντων από την επιχείρηση. Επισημαίνεται ότι η εταιρία συμμορφώθηκε άμεσα και σύμφωνα με δήλωσή της προχώρησε στην άμεση δέσμευση των αποθηκευμένων ποσοτήτων και στην ανάκληση από όλα τα σημεία πώλησης όλων των πολυσυσκευασιών MISCO με δώρο ταψί. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι από τις υπηρεσίες της Νομαρχίας.

    Καλούνται οι καταναλωτές, που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν. Είδηση: 36994

    [18] Ε. ΑΡΓΥΡΗΣ « Ο κ. Μαντέλης είναι και ψεύτης και έχει παρανομήσει.»

    Πεμπτη, 27 05 2010 14:32

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ναι, πήρα λεφτά από την Siemens, λέει ο κ. Μαντέλης.»

    Ε. ΑΡΓΥΡΗΣ: « Μια μπόχα που αναδύεται από τα προβλήματα και τις παρενέργειες. Δεν παραγράφεται τίποτα. Όταν βγαίνει στο φως η αλήθεια είναι πολύ πιο δυνατότερη από την παρενέργεια ενός ανθρώπου που κυνικά χθες ομολόγησε ότι αυτός χρηματίστηκε από μια συγκεκριμένη εταιρία, αλλά προσπάθησε στο ανάθεμα του να ενοχοποιήσει, να τραβήξει δηλαδή μέσα στο βούρκο και το υπόλοιπο, ή όλους τους υπόλοιπους. Θα πρέπει να πω ότι ο κ. Μαντέλης είναι και ψεύτης και έχει παρανομήσει. Ο κ. Μαντέλης έχει παραβιάσει και το αληθές της δήλωσης του πόθεν έσχες που υποχρεούται να κάνει και μετά από αυτή την κυνική ομολογία ότι πήρε λεφτά, αυτά τα χρήματα δεν είναι πουθενά δηλωμένα. Άρα λοιπόν με βάση και τον καινούργιο νόμο ο κ. Μαντέλης έχει μια ποινική ευθύνη, την οποία φαντάζομαι ότι οι αρμόδιες δικαστικές αρχές θα ερευνήσουν. Όποιος δηλώνει πόθεν έσχες και είναι πολιτικός και είναι αναληθές και είναι ανακριβές έχει ποινή από 2 χρόνια μέχρι 10 χρόνια φυλάκισης. Ίσως και ο ίδιος ο κ. Μαντέλης με αυτή την θρασύτητα να ομολογεί και να θέλει να λέει και εγώ πήρα αλλά ξέρετε μπορεί να έχετε πάρει και εσείς, γιατί υπάρχουν και άλλα λεφτά, να καταλάβει λοιπόν ότι πρέπει να έχει τις αποδείξεις, γιατί μας είπε για τον εαυτό του αυτά, τα οποία είχαν ήδη αποκαλυφθεί, δεν μπορούσε να τα κρύψει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όσον αφορά το ασφαλιστικό, τρεις φορές ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας ο κ. Λοβέρδος αναγκάστηκε να αναιρέσει προηγούμενα σχέδια.»

    Ε. ΑΡΓΥΡΗΣ: « Είμαστε σε επιτήρηση. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες που βρισκόμαστε σε αυτήν την θέση. Δεν αποφασίζουμε μόνοι μας, έχουμε μια δέσμευση, γιατί έπρεπε να πάρουμε χρήματα που κάποιοι δεν μας έδιναν. Θεωρώ ότι είμαστε με την θηλιά στο λαιμό και μας αφήνουν απλά να ανασαίνουμε, να ζούμε για να μπορούμε να εξυπηρετούμε αυτές τις υποχρεώσεις. Το ασφαλιστικό έχει τεράστια προβλήματα. Δεν είχαμε το πολιτικό θάρρος. Είμαστε σε πολύ διαφορετική θέση και δεν αποφασίζουμε όπως θα θέλαμε και όπως θα έπρεπε να αποφασίζουμε για τον ελληνικό λαό. Στο σύνολο της η χώρα βρίσκεται στην γωνία στριμωγμένη και πρέπει από εκεί να ξεφύγουμε. Ο ελληνικός λαός θέλει να τον βγάλουμε από αυτή την γωνία που είναι στριμωγμένος για να ανασάνει και να μπορέσει να ζήσει καλύτερα.»

    Είδηση: 36992

    [19] Α. ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ « Το σκάνδαλο Siemens είναι ένα διακομματικό σκάνδαλο που αφορά όλες τις κυβερνήσεις από το 1989 μέχρι σήμερα.»

    Πεμπτη, 27 05 2010 13:48

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο κ. Μαντελής κυριολεκτικά με θράσος ομολόγησε ότι πήρε την βχορηγιούλα' του.»

    Α. ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: « Δεν ήταν από τις καλύτερες μέρες του ελληνικού κοινοβουλίου. Πλέον έρχεται να φανεί ένα μεγάλο πρόβλημα που έχει να κάνει γενικότερα με το πολιτικό σύστημα στη χώρα μας και όχι μόνο. Το σκάνδαλο Siemens είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα τουλάχιστον 20 χρόνων στη χώρα μας. Το σκάνδαλο Siemens είναι ένα διακομματικό σκάνδαλο που αφορά όλες τις κυβερνήσεις από το 1989 μέχρι σήμερα και επαναλαμβάνω όλες τις κυβερνήσεις και συγκυβέρνηση και οικουμενική και στις επόμενες κυβερνήσεις. Το πρόβλημα που έπεσε η κυβέρνηση του κ. Τζανετάκη ήταν το θέμα της Siemens. Μέσα από την εξεταστική επιτροπή φαίνεται ότι υπάρχουν τα περιθώρια το σύστημα να εξυγιανθεί.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο κ. Μαντέλης, οι πληροφορίες λένε, ότι πήρε ήδη το αεροπλάνο και έφυγε, διότι τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.»

    Α. ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: « Υπάρχει δικαιοσύνη στη χώρα μας; Λειτουργεί; Κατά την άποψη μου, πλημμελώς. Αυτό γιατί; Γιατί το θέμα όπως είπατε και εσείς της Siemens και τις ευθύνες του κ. Μαντέλη έχουν αποκαλυφθεί εδώ και 2 χρόνια. Δυο χρόνια τι έχει κάνει η δικαιοσύνη; Δυο χρόνια από την δικαιοσύνη την ελληνική δεν έχει κληθεί ο κ. Μαντέλης. Καταλάβατε τις ευθύνες της ελληνικής δικαιοσύνης; Σήμερα δεν είναι υπουργός, σήμερα δεν έχει την πολιτική ασυλία, σήμερα δεν έχει τα κολλήματα που μπορεί να πηγάζουν από τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Είναι ποινικές οι ευθύνες. Οι ποινικές ευθύνες ας αναζητηθούν από τη δικαιοσύνη. Έπρεπε από μόνη της η δικαιοσύνη, όπως έχει κάνει και για άλλες περιπτώσεις, αλλά κάνει μεροληπτικά, το ίδιο έκανε και στην περίπτωση του κ. Χριστοφοράκου και εκεί υπήρχαν σοβαρότατες ευθύνες και στον κ. Ζαγοριανό, αλλά και στον κ. Σανιδά. Δεν ήταν τυχαίο ότι έκλεισε η Βουλή των Ελλήνων με απόφαση της κυβέρνησης του κ. Καραμανλή 40 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές προκειμένου να παραγραφούν αδικήματα ποινικά και πολιτικά συγκεκριμένων υπουργών.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Οι λογαριασμοί του κ. Μαντέλη έχουν ανοίξει όλοι;»

    Α. ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: « Όχι βέβαια, γιατί οι λογαριασμοί του κ. Μαντέλη δεν είναι στο όνομα του. Ήδη αποφασίστηκε κλιμάκιο να επισκεφτεί και την Ελβετία και την Γερμανία. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν και είμαι αισιόδοξος ότι θα οδηγηθούμε, απ' ότι διαφαίνεται, σε κοινό πόρισμα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ο κ. μαντέλης έχει υπάρξει εκ των στενότατων συνεργατών του κ. Σημίτη. Κρίνετε πως ο κ. Σημίτης θα πρέπει να βγει να κάνει κάποια δήλωση;»

    Α. ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ: « Η πολιτική συμπεριφορά και στάση ενός εκ των στενών συνεργατών, όπως είναι ο κ. Μαντέλης αφήνει αιχμές, αφήνει σκιές. Κατά την γνώμη μου, αυτά πρέπει να διαλευκανθούν.»

    Είδηση: 36991

    [20] Καλλικράτης : Συζήτηση στη Βουλή, κινητοποιήσεις από φορείς

    Πεμπτη, 27 05 2010 12:30

    Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στην ολομέλεια της βουλής η συζήτηση για το σχέδιο "Καλλικράτης". Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας την, ότι το σχέδιο αποτελεί προϊόν κομματικής κοπτοραπτικής. Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στη τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής την Τετάρτη, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Φίλιππου Πετσάλνικου. Για προσχηματική διαφωνία της ΝΔ έκανε λόγο ο Υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, τονίζοντας ότι ο Καλλικράτης είναι ένα τεράστιο εγχείρημα που συνιστά ριζική ανατροπή του τρόπου άσκησης της εξουσίας. Απέρριψαν το σχέδιο για την διοικητική μεταρρύθμιση και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Η ομιλία Σαμαρά

    Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον "Καλλικράτη", λέγοντας ότι:

    "Οι συνενώσεις δεν γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια αλλά με σκοπιμότητες κομματικής κοπτοραπτικής. Η ΝΔ ως κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τα κραυγαλέα προβλήματα των συνενώσεων με μια νέα πρόταση συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης ακούγοντας τις τοπικές κοινωνίες και όχι αγνοώντας τες. Η σημερινή στρεβλή μεταρρύθμιση θα δημιουργήσει την ανάγκη για νέα μελλοντική μεταρρύθμιση".

    Επίσης ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο κριτήριο διατήρησης των ιστορικών Δήμων και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις του Μυστρά και της Βεργίνας.

    Η αντίδραση Ραγκούση

    Προσχηματική χαρακτήρισε τη διαφωνία της ΝΔ, ο υπουργός εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

    "Το νέο "όχι" ήταν αναμενόμενο και ακολουθεί την άρνηση στα νομοσχέδια για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ και τις προαγωγές των διευθυντών του δημοσίου. Το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπήρχε μόνο ένα κακό κυβερνητικό παρελθόν αλλά και ένα αρνητικό αντιπολιτευτικό παρόν για τη ΝΔ.

    Ο "Καλλικράτης" είναι ένα τεράστιο εγχείρημα που συνιστά ριζική ανατροπή του τρόπου άσκησης της εξουσίας".

    Δηλώσεις Κακλαμάνη

    Δηλώσεις για το θέμα του "Καλλικράτη", έκανε σήμερα και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, λέγοντας: "Ο Καλλικράτης πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ξέμεινε μόνος, τόσο η ΚΕΔΚΕ όσο και οι τοπικές κοινωνίες και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, λένε όχι στο συγκεκριμένο σχέδιο. Kαλώ τον κ. Ραγκούση να υιοθετήσει τις ομόφωνες προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και να βοηθήσει ώστε ο "Καλλικράτης" να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών και κυρίως να είναι βιώσιμος και αποτελεσματικός. Αν ο κ. Ραγκούσης επιμείνει στην πλήρη άρνησή του να διαλεχθεί και κυρίως να ακούσει , τότε για το τι πρόκειται να συμβεί στις 2/1/2011 την αποκλειστική ευθύνη θα την έχει ο ίδιος, αλλά και προσωπικά ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Γ. Παπανδρέου, την άμεση παρέμβαση του οποίου ζητώ".

    Νέες κινητοποιήσεις

    Κινητοποίηση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα Πέμπτη, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων από τους δήμους της Ανατολικής Αιγιαλείας, με αποκλεισμό τόσο της νέας όσο και της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών, στο ύψος της περιοχής Ζαχλωρίτικα.

    Το αίτημά τους είναι να δημιουργηθεί ενιαίος Δήμος στην Ανατολική Αιγιαλεία και να μην συνενωθούν οι τρεις υπάρχοντες Δήμοι Διακοπτού, Ακράτας και Αιγείρας, με το Δήμο Αιγίου.

    Το πρωί περίπου 30 άτομα έκλεισαν την είσοδο του λιμανιού της Κυλλήνης, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο "Καλλικράτης". Το λιμάνι άνοιξε τελικά νωρίς το μεσημέρι, καθώς οι διαδηλωτές αποχώρησαν.

    Υπέρ του σχεδίου "Καλλικράτης" τάχθηκε ο Νομάρχης Ρεθύμνου Γεώργιος Παπαδάκης, με δηλώσεις στην ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας "Νέος Κόσμος", με αφορμή την παρουσία του σε εορταστικές εκδηλώσεις για τη Μάχη της Κρήτης.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: "Εγώ ως πρόσωπο, αλλά και εκφράζοντας το θεσμό της Νομαρχίας Ρεθύμνου, έχουμε ομόφωνα ταχθεί στο 'ναι'. Αλλά και όλοι οι νομάρχες και οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της χώρας σε τρία αλλεπάλληλα συνέδρια, έχουμε τοποθετηθεί θετικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν υπάρχουν αρνητικά σημεία εκτός και αν δει κανείς το σχέδιο με τη στενή, τοπικιστική αντίληψη - που δεν θα πρέπει να υπάρχει στην εποχή μας - να πει δηλαδή ,ο δήμος μου, το χωριό μου, η επαρχία μου".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 36985

    [21] Πιθανή έκρηξη του δεύτερου ηφαιστείου στην Ισλανδία

    Πεμπτη, 27 05 2010 12:47

    Επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι πιθανόν να εκραγεί και δεύτερο ισλανδικό ηφαίστειο μετά το Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ, η έκρηξη του οποίου προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις αερομεταφορές για διάστημα ενός μηνός στην Ευρώπη, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Λονδίνο.

    "Μια έκρηξη βραχυπρόθεσμα" του ηφαιστείου Κάτλα, σημαντικότερου και ισχυρότερου από το Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ, "είναι πολύ πιθανή", εκτιμούν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Περιορισμού των Κινδύνων και του Αριθμού των Καταστροφών, που ανήκει στο University College London. "Είναι πολύ πιθανόν οι εκρήξεις στην Ισλανδία, λιγότερο ή περισσότερο ισχυρές, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες, να προκαλέσουν την επανάληψη των πρόσφατων προβλημάτων στις αερομεταφορές", θεωρούν οι ειδικοί.

    Σύμφωνα με δεύτερη μελέτη, οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα ηφαιστειακά νέφη που εντοπίσθηκαν κατά το τελευταίο διάστημα επάνω από τη Σκωτία παρήγαν ηλεκτρικό φορτίο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβες στα αεροπλάνα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 36987

    [22] 24ωρη απεργία της ΠΝΟ στις 31 Μαΐου

    Πεμπτη, 27 05 2010 15:33

    Σε 24ωρη απεργία προχωρά τη Δευτέρα 31 Μαΐου, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αλλά και στην άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Όπως επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ, Γιάννης Χαλάς, η Ομοσπονδία κρατά στάση αναμονής ύστερα από την προφορική πρόταση της υπουργού Οικονομίας και Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη για υποχρεωτική ναυτολόγηση Ελλήνων στα κρουαζιερόπλοια, με σημαία εκτός ΕΕ, τα οποία θα κάνουν κρουαζιέρες στο Αιγαίο. "Οι Έλληνες ναυτεργάτες θα αντισταθούν σε πολιτικές που ακολουθεί η κυβέρνηση και στρέφονται κατά των δικαιωμάτων τους, όπως και σε λογικές που θέλουν να φέρουν πλοία με ξένες σημαίες, στα οποία δεν θα υπάρχουν Έλληνες ναυτικοί", τόνισε ο κ. Χαλάς.

    Αντίθετη η ΠΝΟ με την ένταξη του ΝΑΤ στο Ταμείο Μισθωτών

    Στάση αναμονής προκειμένου να δουν αν η υποχρεωτική ναυτολόγηση Ελλήνων στα κρουαζιερόπλοια, με σημαία εκτός ΕΕ και τα οποία θα κάνουν κρουαζιέρες στο Αιγαίο, κρατά η ΠΝΟ ύστερα από την προφορική πρόταση της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, Λούκας Κατσέλη, να εργάζονται και Έλληνες στα πλοία της κρουαζιέρας.

    Ο κ. Χαλάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, είπε ότι "το κρουαζιερόπλοιο "Zenith" αποτελεί "Δούρειο Ίππο" συμφερόντων, προκειμένου να καθιερωθεί και στην Ελλάδα κρουαζιέρα από πλοία, στα οποία εργάζονται ναυτικοί, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, με πολύ χαμηλούς μισθούς και ανασφάλιστοι. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε πλοία, όπως το "Zenith", να συνεχίσουν να εκτελούν δρομολόγια στην Ελλάδα, αφού υπάρχει σοβαρό θέμα ασφάλειας, καθώς εργάζονται 613 άτομα από 27 χώρες και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα επικοινωνίας και συνεννόησης μεταξύ τους".

    Σε ότι αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να ενταχθεί το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ) στο Ταμείο Μισθωτών, η ΠΝΟ εξέφρασε την αντίθεσή της, καθώς "το ναυτικό επάγγελμα έχει πολλές ιδιαιτερότητες, που απαιτούν την αυτοτέλεια του ασφαλιστικού φορέα των ναυτικών".

    Ο γγ της ΠΝΟ είπε ότι η ομοσπονδία έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για τη Δευτέρα, 31 Μαΐου, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στην οποία αναμένεται να προστεθεί και το "Zenith".

    Σημειώνεται ότι η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΝΟ είχε την Τετάρτη, συνάντηση εργασίας με την υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, συνάντηση κατά την οποία συζητήθηκαν βασικά θέματα, όπως η άρση των προνομίων στην κρουαζιέρα και οι διαδικασίες διασφάλισης των θέσεων εργασίας στην επιβατηγό ναυτιλία.

    Στη συνάντηση, η υπουργός αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του υπουργείου της, για τη θεσμοθέτηση σταθερού θεσμικού πλαισίου με στόχο την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, με την παράλληλη προστασία των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ναυτικών. Υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δυο πλευρών και η ΠΝΟ προχωρεί στις προγραμματισμένες της κινητοποιήσεις.

    Εκδήλωση εμπόρων στο λιμάνι του Πειραιά

    Από την πλευρά τους οι εμπορικοί σύλλογοι Αθήνας κι Πειραιά, και ο Σύλλογος Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Πλάκας - Μοναστηρακίου, θέλοντας να καλωσορίσουν τους τουρίστες του κρουαζιερόπλοιου ΖΕΝΙΤΗ, αποφάσισαν να συγκεντρωθούν την ερχόμενη Δευτέρα στην αποβάθρα των κρουαζιερόπλοιων στον ΟΛΠ στην Ακτή Μιαούλη

    Σύμφωνα με τα όσα λένε, οι εξελίξεις που αφορούν στον κατάπλου κρουαζιερόπλοιων στη χώρα και ειδικότερα στο λιμάνι του Πειραιά συναποφάσισαν την ανάληψη κοινών δράσεων, αρχής γενομένης από τη συγκεκριμένη συγκέντρωση.

    "Στην σκληρή πραγματικότητα της οικονομικής κρίσης που όλοι βιώνουμε, το πλήγμα στον τουρισμό είναι ήδη μεγάλο. Η αγωνία των εργαζομένων για το αύριο και ο, κατά τα άλλα, δίκαιος διεκδικητικός τους αγώνας δεν μπορεί και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να οδηγήσει σε δυσφήμηση της χώρας μας και σπίλωση διεθνώς του βασικότερου πλούτου μας που λέγεται φιλοξενία και πολιτισμός. Ήρθε πλέον η στιγμή ν' αντιδράσουμε όλοι μας στην απαξίωση που οδηγούμαστε''.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37000

    [23] Έρευνες της Νομαρχίας Πειραιά για την αισχροκέρδεια στην αγορά

    Πεμπτη, 27 05 2010 12:38

    Μέτρα για την ανακούφιση των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων λαμβάνει η Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με τον εμπορικό σύλλογο της πόλης. Ο Νομάρχης Γιάννης Μιχας έδωσε στη δημοσιότητα πέντε έρευνες που έχει διενεργήσει η Νομαρχία από τις οποίες προκύπτει το όργιο αισχροκέρδειας που επικρατεί στην αγορά εις βάρος των καταναλωτών.

    "Ασύδοτη η κατάσταση"

    Πέντε έρευνες τις οποίες αποτυπώνονται οι στρεβλώσεις της αγοράς παρουσίασε η Νομαρχία Πειραιά. Σύμφωνα με το νομάρχη, Γιάννη Μίχα, πρέπει να σταματήσει η ασύδοτη κατάσταση που επικρατεί καθώς:

    Παρατηρήθηκαν το μήνα Μαΐο ανατιμήσεις σε 49 προϊόντα, οι οποίες έφτασαν ως και το 8%

    Υπήρξαν αυξήσεις πάνω από την αύξηση του ΦΠΑ σε ποσοστό έως και 29,9%

    Από το τελωνείο του Πειραιά ως το ράφι υπήρξαν αυξήσεις έως και 451%. Για τη συγκεκριμένη έρευνα ο κ. Μίχας ζήτησε την παρέμβαση του Εισαγγελέα.

    Οι προσφορές των σουπερ μάρκετ είναι τεχνάσματα εις βάρος των καταναλωτών.

    Σύμφωνα με άλλη έρευνα, ίδια προϊόντα της ίδιας εταιρίας πωλούνται στην Ελλάδα έως και 63,79% ακριβότερα απ' ότι στην Κύπρο.

    Ο Γιάννης Μίχας κατέθεσε σειρά προτάσεων για την εξομάλυνση της αγοράς ζητώντας:

    να μειωθούν 10% όλες οι τιμές των προϊόντων στη λιανική

    οι προσφορές να καταργηθούν με νομοθετική ρύθμιση και

    να προσφύγει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Πειραιά, Παύλος Πολιτάκης, ανέφερε ότι ο σύλλογος είναι έτοιμος να εκδώσει κάρτα προνομίων, η οποία διανέμει σε περίπου 17.500 πολίτες του Πειραιά και οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Μέσω της κάρτας θα μπορούν να ψωνίζουν φθηνότερα στα καταστήματα που είναι μέλη του συλλόγου.

    Σχολιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομίας, ο κ. Μίχας δήλωσε ότι θα περιμένει να δει στην πράξη την αποτελεσματικότητά τους.

    Πηγή: NET, NET 105.8

    Σχετική είδηση: Τέσσερις πυλώνες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

    Είδηση: 36986

    [24] Πλύθηκε στο πρόγραμμα για τα μάλλινα και επέζησε

    Πεμπτη, 27 05 2010 15:02

    Ένα περσικό γατάκι κατατρόμαξε τους ιδιοκτήτες του όταν εμφανίστηκε μέσα από το πλυντήριο ζαλισμένο και μουσκεμένο, αλλά ολοζώντανο. Ο Μπρέντον Ρότζερς από το Σίδνεϊ δήλωσε πως η μόλις τεσσάρων μηνών Κίμπα, ένα άσπρο φουντωτό γατάκι Περσίας πρέπει να μπήκε στο πλυντήριο και να κουλουριάστηκε πάνω στα βρώμικα ρούχα, χωρίς να την καταλάβει κανείς. Ο ίδιος και ο πατέρας του έμειναν έκπληκτοι όταν αδειάζοντας τα βρεγμένα ρούχα...άδειασαν και το γατάκι που όπως λένε "έμοιαζε με μισοπνιγμένο ποντίκι". Αμέσως το μετέφεραν σε κτηνιατρική κλινική όπου υποβάλλεται σε θεραπεία για υποθερμία. Ομως το σαβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι στα μάτια του εξαιτίας του απορρυπαντικού και του μαλακτικού.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ Είδηση: 36996

    [25] Μητέρα στα εξήντα

    Πεμπτη, 27 05 2010 14:58

    Εξηντάχρονη Κινέζα, που υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση, έφερε στον κόσμο δίδυμα κοριτσάκια. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα στην Κίνα που γίνεται μητέρα, γράφει η εφημερίδα China Daily. Η γυναίκα γέννησε πρόωρα με καισαρική στην πόλη Χεφέι, πρωτεύουσα της επαρχίας Ανχούι της ανατολικής Κϊνας.

    Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα, η γυναίκα αυτή όταν ήταν 28 ετών έχασε σε δυστύχημα την κόρη της. "Τα κοριτσάκια αυτά έδωσαν κουράγιο σε μένα και τον άντρα μου να συνεχίσουμε να ζούμε. Αν και είμαστε μεγάλοι σε ηλικία, είμαστε σίγουροι ότι θα καταφέρουμε να τις μεγαλώσουμε", δήλωσε στην εφημερίδα η γυναίκα. Τα δίδυμα τοποθετήθηκαν σε θερμοκοιτίδα και η κατάστασή τους είναι σταθερή. Δύο 70χρονες από την Ινδία είναι οι μεγαλύτερες σε ηλικία γυναίκες σε όλον τον κόσμο που γέννησαν αφού έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΡ,REUTERS Είδηση: 36995


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 27 May 2010 - 16:58:06 UTC