Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-05-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίθεση Ισραηλινών κατά του στόλου της ελευθερίας
  • [02] Ομιλία Γκρουέφσκι για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ
  • [03] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
  • [04] 7χρονος έπεσε από τον 7ο όροφο
  • [05] Εντός της εβδομάδος η έγκριση για αποκρατικοποιήσεις
  • [06] Αυλαία για τις Πανελλαδικές
  • [07] Κολομβία: Νίκη του Σάντος στον πρώτο γύρο των εκλογών
  • [08] 63 οι νεκροί από τον τυφώνα Αγκάθα στη Γουατεμάλα
  • [09] Η G20 τον πρώτο ρόλο στη παγκόσμια οικονομική μεταρρύθμιση

    [01] Επίθεση Ισραηλινών κατά του στόλου της ελευθερίας

    Δευτερα, 31 05 2010 08:43

    Επίθεση κατά του διεθνούς "Στόλου της Ελευθερίας" που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα πραγματοποίησε το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό. Επίσημη ανακοίνωση του Ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών κάνει λόγο για 10 νεκρούς και 60 τραυματίες. Ωστόσο, σε 16 ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων, ισραηλινός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός ενώ άλλα μέσα κάνουν λόγο για δεκαεννέα νεκρούς. Μεταξύ των τραυματιών είναι και ένας Έλληνας. Υπό κατάληψη βρίσκεται και το πλοίο "Ελεύθερη Μεσόγειος", με 34 Έλληνες. Μονάδα χειρισμού κρίσεων, ενεργοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών και έδωσε στη δημοσιότητα τη τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 210- 3681730 για τους συγγενείς όσων συμμετέχουν στην αποστολή.

    Διαφορετικές εκδοχές για τα γεγονότα

    Το Ισραήλ έχει επιβάλει απαγορεύσεις σε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί, ενώ ο υπουργός Εμπορίου της χώρας είπε πως οι εικόνες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες και το μόνο που μπορεί, είναι να εκφράσει τη λύπη του για τις απώλειες.

    Η επέμβαση των ισραηλινών δυνάμεων έγινε σχεδόν ταυτόχρονα και στα έξι πλοία που επιχειρούσαν να προσεγγίσουν τη Λωρίδα της Γάζας.

    Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, οι ισραηλινοί έβαλαν εναντίον του πλοίου και στη συνέχεια έκαναν την επέμβαση, αφού τραυμάτισαν τον καπετάνιο. Για χρήση πυρών από τους Ισραηλινούς κάνουν λόγο και τα τουρκικά δίκτυα.

    Από την ισραηλινή πλευρά ωστόσο, αναφέρεται ότι οι ακτιβιστές επιτέθηκαν στους Ισραηλινούς με μαχαίρια.

    "Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ" σημειώνεται στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

    Μεταξύ των τραυματιών, είναι και τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες.

    Η ισραηλινή πλευρά επισημαίνει ότι προειδοποίησαν τους ακτιβιστές να εγκαταλείψουν την περιοχή ή να κατευθυνθούν στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ, για να ξεφορτώσουν τη βοήθεια...και να τη μεταφέρουν στη συνέχεια οι Ισραηλινοί στη Γάζα.

    Μονάδα διαχείρισης κρίσεων

    Στην Αθήνα ενεργοποιήθηκε αμέσως η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του ΥΠΕΞ.

    Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη για εξηγήσεις και του εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης.

    Το μεσημέρι, ο Ισραηλινός πρέσβης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο.

    Λόγω των γεγονότων στη Γάζα η Αθήνα διακόπτει την Ελληνοισραηλινή άσκηση "Μίνωας 2010", που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 26 Μαΐου και επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου.

    Νωρίτερα, δόθηκαν οδηγίες στην ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβιβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές ενώ ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, επικοινώνησε με τον πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του ζήτησε άμεση ενημέρωση σχετικά με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που επέβαιναν στα σκάφη.

    Αντιδράσεις/ Οργή στην Τουρκία

    Τη διεξαγωγή πλήρους έρευνας για τους θανάτους στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα ζήτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Για σφαγή έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς και κήρυξε τριήμερο πένθος στα παλαιστινιακά εδάφη. Προανήγγειλε επίσης σκληρές αποφάσεις στη συνεδρίαση το απόγευμα της παλαιστινιακής διοίκησης.

    Την αναγκαιότητα να καταστεί σαφές τι ακριβώς συνέβη το συντομότερο δυνατό, υπογράμμισε ο Σουηδός υπ. Εξωτερικών.

    Ο Καρλ Μπιλντ πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί που ακριβώς διαδραματίστηκαν τα γεγονότα, σε διεθνή ύδατα ή στα χωρικά ύδατα του Ισραήλ.

    Την ίδια ώρα, αναβρασμός επικρατεί στην Τουρκία, όπου συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για το θέμα συγκαλείται στην Τουρκία.

    "Το Ισραήλ θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες της συμπεριφοράς του", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Παράλληλα, ο Ισραηλινός Πρέσβης, κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την απαράδεκτη επίθεση.

    Στην Κωνσταντινούπολη, έξω από το ισραηλινό προξενείο, συγκεντρώθηκαν δεκάδες Τούρκοι διαδηλωτές επιχειρώντας να εισβάλουν στο κτήριο.

    Οι διαδηλωτές, που πετούσαν πέτρες στο προξενείο, συγκρούστηκαν με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

    Με ανακοίνωσή του, το υπ. Εξωτερικών του Ισραήλ καλεί τους Ισραηλινούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Σχετικές ειδήσεις: Deaths as Israeli forces storm Gaza aid ship Israel attacks Gaza aid fleet 19 Killed As Israel Storms Aid Convoy

    Είδηση: 37091

    [02] Ομιλία Γκρουέφσκι για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ

    Δευτερα, 31 05 2010 10:50

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας χθες σε συνδιάσκεψη της νεολαίας του κόμματος του, VMRO-DPMNE, που πραγματοποιήθηκε στα Σκόπια ανέφερε ότι "Δεν υπάρχει απειλή, η οποία μπορεί να μας αναγκάσει να βλάψουμε τα κρατικά και εθνικά μας συμφέροντα αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας και της ταυτότητας".

    Ο κ. Γκρούεφσκι είπε ότι το VMRO-DPMNE και η κυβέρνησή του εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και πρόσθεσε ότι "το μπλοκάρισμα από τη μεριά της Ελλάδας για την ένταξη της Μακεδονίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιστορικές αδικίες που συνέβησαν στην ευρωπαϊκή ήπειρο".

    Ανέφερε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα είναι πιο ανοιχτή για συναντήσεις από την προηγούμενη, όμως η ουσία παραμένει η ίδια.

    "Έως ότου η διεθνής κοινότητα βρει το θάρρος να υποδείξει στην Ελλάδα ότι ακολουθεί παράλογη πολιτική, οι ελπίδες μας για την επίλυση του προβλήματος της ονομασίας δεν μπορούν να είναι μεγάλες", είπε ο κ. Γκρούεφσκι και κατέληξε ότι "δεν πρέπει να διακόψουμε τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Πρέπει να καταβάλουμε τις μέγιστες δυνατές προσπάθειες για να βρούμε μία συμβιβαστική λύση, η οποία δεν θα βλάψει τα εθνικά μας συμφέροντα και να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ".

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 - ΑΠΕ Είδηση: 37100

    [03] Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

    Δευτερα, 31 05 2010 09:28

    Μεταξύ εκπροσώπων των εμπορικών συλλόγων Αθήνας και Πειραιά που τους υποδέχτηκαν με λουλούδια και οργανωμένων ναυτεργατών που αποδοκίμαζαν, βρέθηκαν κατά την αποβίβασή τους στο λιμάνι οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων που έδεσαν στον Πειραιά, όπου από το πρωί επικρατεί ηρεμία.

    Συγκεκριμένα, εκατό περίπου άτομα, εκπρόσωποι των εμπορικών συλλόγων Αθήνας, Πειραιά και καταστηματαρχών της περιοχής, υποδέχτηκαν με προσφέροντας λουλούδια στους τουρίστες που αποβιβάστηκαν από τα κρουαζιερόπλοια.

    Ναυτεργάτες μέλη του ΠΑΜΕ εξακολουθούν να κρατούν αποκλεισμένη την Ακτή Ξαβερίου.

    Τα κρουαζιερόπλοια Ετζίαν Πέρλ με 765 επιβάτες το Άκουα Μαρίν με 992 επιβάτες και το Τζέμινι με 800 επιβάτες έδεσαν στην ακτή Ξαβερίου μέχρι τις 5.20 ενώ άλλα τρία κρουαζιερόπλοια, μεταξύ αυτών και το Ζενίθ, που έφυγε για Μάλτα, δεν κατέπλευσαν όπως είχαν προγραμματίσει στο λιμάνι του Πειραιά.

    Την ίδια ώρα, δεμένα στα λιμάνια παραμένουν από τις 6 το πρωί τα πλοία, λόγω της 24ωρης απεργίας της ΠΝΟ για ασφαλιστικό και άρση του καμποτάζ. Πάντως, οι ναυτεργάτες δεν εμπόδισαν τον κατάπλου των κρουαζιερόπλοιων. Είδηση: 37096

    [04] 7χρονος έπεσε από τον 7ο όροφο

    Δευτερα, 31 05 2010 09:11

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένα 7χρονο παιδί στο κέντρο της Αθήνας, όταν υπό άγνωστες, μέχρι στιγμής συνθήκες, έπεσε από το μπαλκόνι του 7ου ορόφου όπου είχε βγει.

    Το περιστατικό σημειώθηκε στην οδό Στρατηγού Δαγκλή 65 στα Πατήσια στις 8:18 το πρωί, όταν το 7χρονο αγόρι, ενώ ετοιμαζόταν για το σχολείο, ξέφυγε από την προσοχή των γονέων του και βρέθηκε στο κενό από ύψος επτά ορόφων με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα.

    Η μητέρα του παιδιού, σοκαρισμένη από την τραγωδία, είπε στους αστυνομικούς που πήγαν στο σημείο ότι δεν αντελήφθη το παιδί.

    Το έργο της προανάκρισης έχει αναλάβει το αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Είδηση: 37095

    [05] Εντός της εβδομάδος η έγκριση για αποκρατικοποιήσεις

    Δευτερα, 31 05 2010 10:59

    Κρίσιμη εβδομάδα για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων θεωρείται η τρέχουσα, δεδομένου ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο της είσοδοι ιδιωτών, σε στρατηγικής σημασίας δημόσιες επιχειρήσεις, με στόχο την είσπραξη ενός δισ. ευρώ το χρόνο για μία 3ετία.

    Συγκεκριμένα, μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει και να προχωρήσει το θέμα της εισόδου ιδιωτών σε δημόσιες επιχειρήσεις, σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και να μπουν στα ταμεία του κράτους χρήματα που υπολογίζονται στο ένα δισ ευρώ το έτος, για τρία χρόνια.

    Στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων βρίσκονται μεταξύ άλλων, ο ΟΣΕ, τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, η ΔΕΠΑ, οι επιχειρήσεις ύδρευσης Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες, αλλά και η αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου. Είδηση: 37101

    [06] Αυλαία για τις Πανελλαδικές

    Δευτερα, 31 05 2010 10:00

    Στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, μάθημα επιλογής όλων των κατευθύνσεων εξετάζονται σήμερα οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Τα θέματα και οι απαντήσεις τους, μεταδίδονται σε ειδικό ένθετο του δελτίου ειδήσεων των 14.00 της ΕΤ1 αλλά και από τον δικτυακό τόπο της ΕΡΤonline για τις Πανελλαδικές εξετάσεις.

    Είδηση: 37098

    [07] Κολομβία: Νίκη του Σάντος στον πρώτο γύρο των εκλογών

    Δευτερα, 31 05 2010 09:37

    Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος κέρδισε στον χθεσινό γύρο των προεδρικών εκλογών και θα αναμετρηθεί στον δεύτερο γύρο με τον πρώην δήμαρχο της Μπογκοτά, Αντάνας Μόκους. Σύμφωνα με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, ό κ. Σάντος προηγείται του αντιπάλου του κατά 25 ποσοστιαίες μονάδες.

    Ωστόσο οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις έδειξαν ότι κανείς από τους δύο υποψηφίους δεν πρόκειται να συγκεντρώσει το αναγκαίο 50% για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο και έτσι θα ακολουθήσει ο δεύτερος που θα διεξαχθεί στις 20 Ιουνίου ενώ και οι δύο έχουν κατ επανάληψη δηλώσει στις προεκλογικές τους ομιλίες ότι θα ακολουθήσουν την επιτυχημένη πολιτική του προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε, ο οποίος αποχωρεί από την προεδρία έχοντας ήδη κάνει δύο θητείες.

    Ο Χουάν-Μανουέλ Σάντος πρότεινε χθες τη δημιουργία μίας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, σε περίπτωση που κερδίσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

    «Η κυβέρνησή μου θα είναι μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Απευθύνω έκκληση για εθνική ενότητα χωρίς διακρίσεις μεταξύ των κομμάτων», τόνισε ο Σάντος στους υποστηρικτές του, που τον επευφημούσαν έξω από κεντρικό ξενοδοχείο της Μπογοτά.

    Ο πρώην υπουργός Αμύνης, που χαρακτηρίζεται από τη Βενεζουέλα ως «απειλή» για την ειρήνη στην ήπειρο, απηύθυνε επίσης έκκληση στο Καράκας και στον σύμμαχο του πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα για ειρήνευση, υπογραμμίζοντας πως δεν έχει κανέναν εχθρό «σε καμμία ξένη χώρα».

    Από την πλευρά του, o πρώην δήμαρχος της Μπογοτά Αντάνας Μόκους κάλεσε χθες βράδυ τους οπαδούς του να «ανανεωθούν» για να κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές στον δεύτερο γύρο.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ Είδηση: 37097

    [08] 63 οι νεκροί από τον τυφώνα Αγκάθα στη Γουατεμάλα

    Δευτερα, 31 05 2010 08:55

    Σε 63 ανέρχονται, μέχρι στιγμής τα θύματα του φονικού τυφώνα "Αγκάθα" που σάρωσε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τη Γουατεμάλα, ενώ σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκεται και η Ονδούρα, που ήδη πλήττεται από έντονες βροχές.

    Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι Αρχές της χώρας, 63 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην Γουατεμάλα μετά από το πέρασμα του φονικού τυφώνα Αγκάθα.

    Ο κυβερνήτης της περιοχής Χιμαλτενάνγκο, που επλήγη περισσότερο από τον τυφώνα, ανέφερε ότι οι νεκροί στην δική του περιφέρεια έφτασαν τους 50, ενώ επισήμως από τις αρχές ανακοινώνεται ότι οι νεκροί συνολικά είναι 24.

    Στο μεταξύ οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι και η γειτονική Ονδούρα βρίσκεται σε κατάσταση ετοιμότητας αφού ο τυφώνας Αγκάθα αναμένεται να πλήξει τη χώρα στο άμεσο μέλλον. Ήδη οι πολύ δυνατές βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

    ΠΗΓΗ:ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37094

    [09] Η G20 τον πρώτο ρόλο στη παγκόσμια οικονομική μεταρρύθμιση

    Δευτερα, 31 05 2010 08:30

    Στην ομάδα των 20 ισχυρότερων, οικονομικά κρατών του πλανήτη εναποθέτει τις ελπίδες του για την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων στον χρηματοοικονομικό τομέα παγκοσμίως ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, ο οποίος υποστηρίζει την ανάγκη συντονισμένων προσπαθειών.

    Συγκεκριμένα, ο Μπεν Μπερνάνκι τόνισε χθες σε ομιλία του στη Σεούλ, πως η Ομάδα G20 έχει να διαδραματίσει έναν «βασικό» ρόλο για να εξασφαλισθεί η επιτυχία στις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να αποτολμηθούν για την ρύθμιση του χρηματοοικονομικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

    «Σε παγκόσμιο επίπεδο, η διευθυντική ικανότητα της Ομάδος των Είκοσι θα είναι βασική για να εξασφαλισθεί ότι οι μεταρρυθμίσεις όχι απλώς θα είναι ισχυρές και αποτελεσματικές, αλλά επίσης θα είναι συντονισμένες και συνεκτικές μεταξύ των χωρών». Μ. Μπερνάνκι

    «Θα χρειασθεί μία βαθιά διεθνής συνεργασία για να ενισχύσουμε το παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα και να διασφαλίσουμε πως οι οικονομικοί θεσμοί θα έχουν ρυθμισθεί φροντισμένα, με καλή κεφαλαιοποίηση, με διαφάνεια και πως οι ισολογισμοί τους θα εξασφαλίσουν σε ικανοποιητικό βαθμό τη ρευστότητα», προσθέτει ο ίδιος.

    Να σημειωθεί ότι η G20, φόρουμ των αναπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών του πλανήτη, έχει δεσμευθεί να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα προκειμένου αυτό να διέπεται από κατάλληλες ρυθμίσεις που θα προλαμβάνουν την επανάληψη γεγονότων που παρατηρήθηκαν κατά την τρέχουσα οικονομική κρίση.

    ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37092


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 May 2010 - 8:55:07 UTC