Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου στην Εαρινή συνάντηση: «Μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 %.-Δεν θα κάνουμε πίσω»
  • [02] Αδιέξοδο στο λιμάνι-Παρέμβαση εισαγγελέα
  • [03] Ψήφος εμπιστοσύνης από Ευρωπαίους οικονομικούς παράγοντες

    [01] Γ. Παπανδρέου στην Εαρινή συνάντηση: «Μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 %.-Δεν θα κάνουμε πίσω»

    Παρασκευη, 11 06 2010 22:59

    Συντονισμένες ενέργειες και κοινές πρωτοβουλίες για τη ρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και την αναπτυξιακή πορεία της Ευρώπης θα αναλάβουν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο καγκελάριος της Αυστρίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Βέρνερ Φάιμαν, στη Βιέννη. Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε τον κ. Φάιμαν για τα βήματα που κάνει η Ελλάδα και τόνισε, ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην ανασυγκρότηση της οικονομίας της χώρας. Πρόσθεσε, ότι και ο ίδιος ο Αυστριακός πρόεδρος διαπίστωσε όπως είπε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε πορεία ανάκαμψης. Αισιόδοξοι για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίζονται οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία έχουν βελτιωθεί και πως τα μέτρα της κυβέρνησης βρίσκονται προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Ο κ. Παπανδρέου το βράδυ της Παρασκευής μίλησε στο δείπνο που διοργανώνει το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών, του διεθνούς δηλαδή Συνδέσμου Τραπεζών, στα πλαίσια της εαρινής συνάντησης των μελών του. Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως:

    Ομιλία Γ. Παπανδρέου στην Εαρινή Συνάντηση του Institute of International Finance

    «Ποιος ξέρει, ίσως η Ελλάδα να ηγηθεί μιας ευρύτερης ευρωπαϊκής ατζέντας μεταρρυθμίσεων, ούσα η πρώτη (που μπήκε σε αυτές λόγω της κρίσης) και ούσα η πρώτη που θα εξέλθει (από την κρίση)» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α. Παπανδρέου μιλώντας απόψε στην Βιέννη, ως κεντρικός εισηγητής στο δείπνο της Εαρινής Συνάντησης του Institute of International Finance. Τον πρωθυπουργό προλόγισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και πρόεδρος της Deutsche Bank, Ζόζεφ Άκερμαν. Το Ινστιτούτο έχει ως μέλη του πάνω από 400 οικονομικά Ινστιτούτα διεθνώς, ενώ στις συναντήσεις του συμμετέχουν ανώτατοι εκπρόσωποι Οικονομικών Οίκων, τραπεζών και οικονομικών επιτελείων διαφόρων κυβερνήσεων.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα επιχειρεί την ανάταξη της οικονομίας της και υπογράμμισε ότι «ζητάμε τον αναγκαίο σεβασμό και ηρεμία ώστε να κάνουμε την δουλειά μας κάτω από τις καλύτερες συνθήκες, ώστε οι πολίτες μας να μην τρομοκρατούνται κάθε μέρα με φήμες για απώλεια των χρημάτων τους, για επιστροφή στην δραχμή και για έξοδο από την ευρωζώνη».

    «Αυτά είναι ανοησίες, και ταυτόχρονα είναι επικίνδυνες (πρακτικές) καθώς υπονομεύουν τις προσπάθειες μας να προχωρήσουμε τις αλλαγές στην χώρα μας» επισήμανε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση πήρε τα μέτρα, προχωρά σε αλλαγές και με το πακέτο του μηχανισμού στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ, ασκεί μια πολιτική ώστε «να αποφύγουμε την πτώχευση και να αποκλείσουμε την έξοδο από την Ευρωζώνη».

    «Θεωρίες για πτώχευση, «κουρέματα» και έξοδο από την ευρωζώνη δείχνουν σημαντική έλλειψη ιστορικής προοπτικής και κατανόησης των βασικών κανόνων της ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας» υπογράμμισε ο Γ. Παπανδρέου.

    «Η πρόκληση είναι κοινή για όλους, οι θεσμοί μας είναι ακόμα αδύναμοι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητές μας για να αντιμετωπίσουμε τις γρήγορες παγκόσμιες αλλαγές, αλλά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι πολίτες ζητούν από εμάς να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στις ζωές τους, ένα αίσθημα ασφαλείας, πραγματικής διαφάνειας με ένα ξεκάθαρο κοινό σχέδιο και μια ανάγκη συμμετοχής στον χειρισμό των πολύπλοκών διεθνών καταστάσεων» είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι «αυτό θα είναι μια πρόκληση διακυβέρνησης εθνική, περιφερειακή και παγκόσμια για όλους μας».

    Κληρονομήσαμε μιά τραγική κατάσταση

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην «τραγική κατάσταση που κληρονομήσαμε», επισημαίνοντας ότι η ελληνική οικονομία δεν είναι φτωχή αλλά υπήρξε κακοδιαχείριση με ένα πελατειακό πολιτικό σύστημα, αιχμάλωτο συμφερόντων και προνομίων και με ένα αναποτελεσματικό, τεράστιο, διεφθαρμένο και γραφειοκρατικό κράτος.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνηση έλαβε εντολή πριν 8 μήνες για μεγάλες αλλαγές, τόνισε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει προχωρήσει σε αυτόν τον δρόμο, προσθέτοντας ότι το «πρώτο που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και το κάναμε με σκληρά μέτρα με επείγοντα χαρακτήρα, ενώ από την άλλη εργασθήκαμε μαζί με τους εταίρους μας για την δημιουργία του πακέτου στήριξης».

    «Τα χρήματα αυτά είναι δάνεια που πρέπει να επιστραφούν, είναι ένα πακέτο στήριξης της Ελλάδας και όχι επιστροφής σε αρνητικές πρακτικές, όσο κι αν η κρίση είναι επώδυνη, εγώ βλέπω μια ευκαιρία να εξέλθουμε ισχυρότεροι με μια κοινωνία και οικονομία βιώσιμη» τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αισθάνεται υπερήφανος για όσα επέτυχε η κυβέρνηση αυτήν την περίοδο και πρόσθεσε ότι βλέπει το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι είναι ορατά τα πρώτα σημάδια στροφής και επανέλαβε τους στόχους της κυβέρνησης για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2014, για μείωση του χρέους από το 2013, ενώ πρόσθεσε ότι το έλλειμμα το 2010 θα μειωθεί κατά 5,5 μονάδες από το 13,6% στο 8,1% του ΑΕΠ.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση σε ότι αφορά την Στατιστική Υπηρεσία, το φορολογικό σύστημα -«όπου χρησιμοποιούμε την τεχνογνωσία του ΔΝΤ για την καλύτερη συλλογή των φόρων»- τις αλλαγές στην δημόσια διοίκηση με την ανάρτηση των αποφάσεων στο Διαδίκτυο, καθώς και τις Εξεταστικές Επιτροπές, με σκοπό την διαφάνεια στον δημόσιο βίο, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτικών, «καθώς πολυεθνικές, όπως η Siemens, και δημόσιοι λειτουργοί έκαναν συμφωνίες κάτω από το τραπέζι εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος».

    Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον «Καλλικράτη», καθώς και στην απλοποίηση της διαδικασίας ίδρυσης επιχειρήσεων, και το νέο ασφαλιστικό.

    «Σκοπός μου είναι ο πλήρης αναπροσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Με βάση τα στοιχεία που προανέφερε ο πρωθυπουργός, τόνισε στη συνέχεια ότι η Ελλάδα είναι μέσα στους στόχους του προγράμματος που έθεσε και σκοπεύει να παραμείνει σε αυτούς.

    Θέτοντας το ρητορικό ερώτημα για «κοινωνική αναταραχή» ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο ελληνικός λαός είναι περήφανος λαός και θέλει αλλαγές και πρόσθεσε ότι «οι δημοσκοπήσεις «σήμερα» δείχνουν πως αν είχαμε εκλογές θα κερδίζαμε με 45%, δηλαδή καλύτερα από τις προηγούμενες, το 55% των Ελλήνων στηρίζει το πρόγραμμα».

    Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν τον ενδιαφέρει αν αυτή θα είναι η μοναδική του πρωθυπουργική θητεία, «έκανα ότι πίστευα πως ήταν αναγκαίο για να σώσω την Ελλάδα από την καταστροφή και θα κάνω ότι χρειαστεί για πάει η χώρα μου μπροστά και να βγει από την κρίση».

    Αναφερόμενος στις ελληνικές τράπεζες ο κ. Παπανδρέου είπε ότι είναι ισχυρές και παίζουν ισχυρό ρόλο στις γειτονικές μας οικονομίες καθώς και στην Μαύρη Θάλασσα, προσθέτοντας ότι το πρόβλημά τους είναι το εσωτερικό χρέος μας.

    «Γι' αυτό το πακέτο ΕΕ-ΔΝΤ προβλέπει ένα πακέτο στήριξης 10 δισ., ένα δίχτυ ασφαλείας γι' αυτές αν χρειαστεί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

    Ο πρωθυπουργός πέραν των δημοσιονομικών και άλλων μέτρων, αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό σκέλος του προγράμματος, λέγοντας πως η Ελλάδα έχει δεχθεί το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον ενεργειακό τομέα και έφερε ως παράδειγμα χώρες όπως το Κατάρ, το Αμπού Ντάμπι, την Λιβύη, την Τουρκία, το Αζερμπαϊτζάν, την Ρωσία και την Ιταλία που έχουν δείξει ενδιαφέρον, αλλά και έχουν υπογράψει στρατηγικής σημασίας αποφάσεις στην ενέργεια.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε σε αυτό το σημείο ότι η Ελλάδα έχει γίνει αντικείμενο ανάλυσης από διαφόρους που δεν έχουν γνώση της χώρας, από δημοσιογράφους που ενδιαφέρονται για μια «ιστορία», από ακαδημαϊκούς που ενδιαφέρονται για επιβεβαίωση των θεωριών τους, από πολιτικούς που για μικροκομματικούς λόγους ενδιαφέρονται να επικρατήσουν των τοπικών αντιπάλων τους και από λαϊκιστές που δημιουργούν στερεότυπα για να αποφύγουν την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν οι κοινωνίες τους.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλα αυτά «υπονομεύουν τις καλύτερες προσπάθειές μας και δυναμιτίζουν τις θυσίες του ελληνικού λαού και αυτό είναι ξεκάθαρα άδικο».

    «Οι τελευταίοι οκτώ μήνες ήταν μια δοκιμασία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «σίγουρα μπορούσαμε να αντιδράσουμε γρηγορότερα, όμως αν τέσσερεις μήνες πριν έλεγες ότι η Ευρώπη θα δημιουργούσε μηχανισμό στήριξης και η Ελλάδα θα έμπαινε στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, θα σε πίστευαν λίγοι».

    «Το σημαντικό είναι πως η Ευρώπη έχει αντιδράσει, τώρα πρέπει να εργασθούμε για ένα μόνιμο ταμείο στήριξης, για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο που θα χρηματοδοτείται αναλογικά από τα μέλη της ευρωζώνης» είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να ενισχυθεί και η ανάπτυξη μέσα από ίδιους ευρωπαϊκούς πόρους, όπως τα «πράσινα» ομόλογα, «φόροι άνθρακα» κλπ.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι απαιτείται και ένα πιο διαφανές και αποτελεσματικό οικονομικό ευρωπαϊκό πλαίσιο, καθώς και η επανεξέταση μιας σειράς μέχρι τώρα οικονομικών εργαλείων και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει μαζί με την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο Σαρκοζύ και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Γιούνγκερ.

    Τέλος, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μετά και από συζητήσεις που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμπα, η ρύθμιση των διεθνών αγορών πρέπει να είναι στην ατζέντα του επόμενου G-20.

    Ζ. Κ. Τρισέ: Η Ελλάδα παρά την επώδυνη ύφεση, έχει δρομολογηθεί σωστά

    Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ. Ο κ. Παπανδρέου στην επίσκεψη εργασίας στη Βιέννη συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, τον υπουργό επικρατείας Χάρη Παμπούκη και τον υπουργό οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο ίδιο συνέδριο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ τόνισε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα τους πρώτους πέντε μήνες του 2010, παρά την επώδυνη ύφεση, έχει δρομολογηθεί σωστά.

    Το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών, με περισσότερα από 400 Ινστιτούτα - μέλη είναι η κορυφαία παγκόσμια οργάνωση οικονομικών οίκων. Την εαρινή συνάντησή του θα παρακολουθούν ανώτατα στελέχη των οικονομικών αυτών οίκων, πρόεδροι κεντρικών τραπεζών και ανώτατοι οικονομικοί αξιωματούχοι κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο.

    Τέλος, ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και πρόεδρος της Deutsche Bank Ζόζεφ Άκερμαν κλείνοντας τις εργασίες της εαρινής συνάντησης του Ινστιτούτου εξήρε την ομιλία του κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του πως η Ελλάδα θα τα καταφέρει γιατί έχει αποφασισμένο πρωθυπουργό.

    NET-AΠΕ Είδηση: 37572

    [02] Αδιέξοδο στο λιμάνι-Παρέμβαση εισαγγελέα

    Παρασκευη, 11 06 2010 20:55

    Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η ενέργεια των συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας να μην αφήσουν να αποπλεύσουν ούτε την Παρασκευή τα δύο οχηματαγωγά που βρίσκονται στο λιμάνι της Κορίνθου. Παρά τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα ναυτιλιακής πολιτικής Γιώργου Βλάχου για συμβιβασμό, δεν κατέστη δυνατή η λύση του προβλήματος μετά την άρνηση της πλοιοκτήτριας εταιρείας να προσέλθει το βράδυ της Παρασκευής στο τραπέζι του διαλόγου. Η κυβέρνηση έχει καλέσει τους συνδικαλιστές να αναλάβουν τις ευθύνες τους -και μάλιστα σε μια κρίσιμη περίοδο για την ελληνική οικονομία. Κριτική στη ναυτιλιακή πολιτική της κυβέρνησης άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσκεψή του στην έκθεση "Ποσειδώνια 2010".

    Για τέταρτη ημέρα παραμένουν αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Κορίνθου τα οχηματαγωγά ROPAX I και ROPAX II της Adriatic Lines, καθώς οι συνδικαλιστές της ΠΝΟ και του ΠΑΜΕ εμποδίζουν τον απόπλου τους.

    Η ΠΝΟ ζητά από την εταιρεία να τηρήσει τη συμφωνία που είχε γίνει προ μηνών για την απασχόληση Ελλήνων ναυτικών στα δύο πλοία τα οποία, που ναι μεν φέρουν βρετανική σημαία, αλλά σε αυτά συμμετέχουν και ελληνικά εφοπλιστικά συμφέροντα.

    Την παρέμβαση της εισαγγελίας της Κορίνθου προκειμένου να λυθεί το θέμα, διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μετά από προσφυγή της πλοιοκτήτριας εταιρείας.

    Την ίδια στιγμή, τα μέλη της ΠΝΟ ετοιμάζονται για νέα διαμαρτυρία κατά την άφιξη του κρουαζιερόπλοιου Zenith, την ερχόμενη Δευτέρα στο λιμάνι του Πειραιά.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Σύσκεψη για τα πλοία στην Κόρινθο

    Είδηση: 37571

    [03] Ψήφος εμπιστοσύνης από Ευρωπαίους οικονομικούς παράγοντες

    Παρασκευη, 11 06 2010 20:18

    Αισιόδοξοι για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίζονται κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες της Ευρώπης και κατακεραυνώνουν όσους προβλέπουν ντόμινο κατάρρευσης στην Eυρωζώνη λόγω της κρίσης του χρέους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ υπάρχουν ενδείξεις ότι -παρά την επώδυνη ύφεση- τα μέτρα αποδίδουν. Η Ελλάδα και η Ισπανία κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση με τα δημοσιονομικά τους προγράμματα και η ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη αναμένεται να παραμείνει στο σωστό δρόμο αν αντιμετωπιστούν τέτοια θέματα δημοσιονομικής σταθερότητας, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι οι πιέσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών στο ευρώ δεν έχουν στόχο το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα στο σύνολό του, αλλά το δημόσιο χρέος ορισμένων εκ των χωρών μελών του.

    Σωστά δρομολογημένη η εκτέλεση του προϋπολογισμού

    Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την Πέμπτη στο συνέδριο του Institute Of International Finance στη Βιέννη, όπου ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα τους πρώτους πέντε μήνες του 2010, παρά την επώδυνη ύφεση, έχει δρομολογηθεί σωστά.

    Ο Ζαν Κλοντ Τρισέ ανέφερε ακόμα ότι οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει πλήρως το πακέτο βοηθείας της ΕΕ για τη στήριξη του ευρώ και πρόσθεσε ότι η διαδικασία λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη αν και είναι περίπλοκη δεν είναι αναποτελεσματική, φέροντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι κανένα πρόγραμμα διάσωσης δεν απερρίφθη από κάποιο Κοινοβούλιο.

    "Έχουμε μια οικονομική ανάκαμψη σε εξέλιξη, αν και είναι ακόμη μικρή και σταδιακή. Το θετικό είναι η ισχυρότερη του αναμενόμενου ανάκαμψη του παγκόσμιου εμπορίου. Από την άλλη πλευρά, έχουμε αβεβαιότητες αναφορικά με την χρηματοοικονομική σταθερότητα" είπε ο Όλι Ρεν την Παρασκευή από το Ελσίνκι.

    "Με τον όρο ότι θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τα προβλήματα που σχετίζονται με την χρηματοοικονομική σταθερότητα, μπορούμε να αποφύγουμε τον εκτροχιασμό της οικονομικής ανάκαμψης" συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Παράλληλα, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε σε συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με το πώς θα προχωρήσει στο θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης: "Η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε μαζί μας για το πώς να προχωρήσουμε αναφορικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας. Θα το κάνουν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου και του Ιουλίου".

    "Παρακολουθήσαμε για πρώτη φορά, όχι μια επίθεση στο ευρώ, αλλά μια επίθεση στο δημόσιο χρέος ορισμένων κρατών της Ευρωζώνης" σημείωσε από την πλευρά του ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη διάρκεια διάσκεψης που διοργανώθηκε με αφορμή την 25η επέτειο από την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας στην τότε ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ.

    "Αυτό είναι εντελώς καινούργιο, καθώς για πρώτη φορά, οι αγορές άρχισαν να ξεχωρίζουν τις διαφορετικές καταστάσεις των κρατών-μελών αυτής της νομισματικής ένωσης. Γι' αυτό το πρόβλημα είναι σοβαρό και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τεράστια αποφασιστικότητα" πρόσθεσε.

    "Παραδόξως, οι αγορές μας στέλνουν το πιο ενδιαφέρον μήνυμα: Θα πρέπει να οργανωθούμε καλύτερα" σημείωσε.

    Ο Μπαρόζο υπογράμμισε εξάλλου ότι η τρέχουσα κατάσταση αποτελεί "κατ' αρχήν ένα τεστ για την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη" και ότι η κρίση χρέους απαιτεί από τους ευρωπαίους ηγέτες "μια πιο σημαντική προσπάθεια, καθώς οι αποφάσεις είναι δύσκολες και δεν είναι προφανείς".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37570


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 June 2010 - 20:55:02 UTC