Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη Σύνοδος για την οικονομία της ευρωζώνης
  • [02] Χωρίς Μετρό και αύριο Πέμπτη η Αθήνα
  • [03] Καμίνι η Ελλάδα
  • [04] Άκαρπη η συνάντηση των καθηγητών με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών
  • [05] Γαλλία: Πρωτοφανείς καταστροφές με νεκρούς από πλημμύρες
  • [06] O Α. Σαμαράς στη Σύνοδο του ΕΛΚ
  • [07] Πυκνώνουν οι παράνομοι μηχανισμοί στις αντλίες καυσίμων των πρατηρίων
  • [08] Ιταλοί επιστήμονες βρήκαν τα λείψανα του Καραβάτζιο
  • [09] Κώδωνας κινδύνου για τα υπερχρεωμένα μέλη
  • [10] Πρώτο βήμα για λήξη του εμπάργκο
  • [11] Υπουργείο Περιβάλλοντος: Διευκρινιστική εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους
  • [12] Διαψεύδει η Μαδρίτη τη φημολογία
  • [13] Στην Ιερά Σύνοδο η υπόθεση υπεξαίρεσης στη Μονή Πετράκη
  • [14] Άδεια να ανοίξουν οι λογαριασμοί
  • [15] Συνέχεια στην αποξήλωση διαφημιστικών πινακίδωνβ
  • [16] Ομπάμα: Στην ΒΡ το κόστος
  • [17] Στις Βρυξέλλες Γ. Παπανδρέου - Αντώνης Σαμαράς
  • [18] Απαγόρευση εξόδου και για τον κουμπάρο του Τ. Μαντέλη
  • [19] Αναστάτωση προκαλεί σχεδιαζόμενη συναυλία Νεοναζιστών στην Αυστρία
  • [20] Σε επιφυλακή η Κούβα
  • [21] Δυο νεκροί από τον χορό Ρίχτερ στην Παπούα της Ινδονησίας
  • [22] Ανησυχία της Ε.Ε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία
  • [23] Θετικός ο Βελγικός τύπος για την ελληνοκινεζική συνεργασία
  • [24] Αυστηρές ποινές για φορολογικές παραβάσεις
  • [25] Τελευταίες συναντήσεις για το Ασφαλιστικό
  • [26] Το απόγευμα το Π.Δ για αποζημιώσεις απολύσεων

    [01] Κρίσιμη Σύνοδος για την οικονομία της ευρωζώνης

    Τεταρτη, 16 06 2010 14:51

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη συνεδρίαση των ηγετών των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αναμένεται να εξεταστούν οι τελευταίες οικονομικές εξελίξεις καθώς και θέματα συντονισμού της οικονομικής πολιτικής και ενίσχυσης της οικονομικής διακυβέρνησης. Οι Eυρωπαίοι ηγέτες θα εξετάσουν επίσης πρόταση για την επιβολή ενός νέου φόρου στις Τράπεζες, ο οποίος θα μεταφέρει στα πιστωτικά ιδρύματα την ευθύνη και το κόστος για τη διάσωσή τους, σε περίπτωση που βρεθούν σε έκτακτη ανάγκη στο μέλλον. Στις Βρυξέλλες μετέβη και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Οικονομική διακυβέρνηση και αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας

    Στο ρυθμό της μονοήμερης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιείται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες εισέρχεται σταδιακά από η βελγική πρωτεύουσα, με τη διεξαγωγή, απόψε το βράδυ, των Συνόδων Κορυφής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Στη Σύνοδο του ΕΣΚ που αρχίζει στις 20.00 (ώρα Ελλάδας) συμμετέχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στη δε Σύνοδο του ΕΛΚ η οποία πραγματοποιείται την ίδια ώρα λαμβάνει μέρος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

    Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου θα βρεθούν η πρόοδος των συζητήσεων που διεξάγονται στο πλαίσιο της ομάδας δράσης υπό τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ με θέμα την οικονομική διακυβέρνηση και την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, αλλά και η κοινή θέση της ΕΕ ενόψει τη Συνόδου Κορυφής του G- 20 στο Τορόντο, με θέμα τη μεγαλύτερη ρύθμιση και εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας των ηγετών που είναι προγραμματισμένο για τις 14.30 (ώρα Ελλάδας) θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για την προώθηση της οικονομικής διακυβέρνησης και για την ανάγκη ενίσχυσης του Συμφώνου Σταθερότητας, θέμα στο οποίο διαπιστώνεται πλέον ευρύτερη συναίνεση, επί της αρχής, για τη θέσπιση πιο αυστηρών κανόνων.

    Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν τρόποι αντιμετώπισης των διαφορών που υπάρχουν στην ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών αλλά και η ανάγκη για μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών πολιτικών.

    Για την αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας εξετάζονται συγκεκριμένες προτάσεις, όπως η εκ των προτέρων -κάθε άνοιξη, αρχής γενομένης από το 2011- αξιολόγηση σε κοινοτικό επίπεδο των σχεδίων προϋπολογισμών των κρατών - μελών πριν κατατεθούν και εγκριθούν από τα εθνικά κοινοβούλια.

    Ακόμη συζητείται το θέμα της επιβολής κυρώσεων για τις χώρες που παραβιάζουν συστηματικά το Σύμφωνο Σταθερότητας με ενδεχόμενη αναστολή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, στέρηση του δικαιώματος ψήφου των κρατών - ελών στα Συμβούλια υπουργών, αλλά και δημιουργία κινήτρων για τους "καλούς μαθητές", όπως για παράδειγμα με την επίσπευση των διαδικασιών σε ό,τι αφορά τις διευκολύνσεις για προκαταβολές από τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Συνοχής.

    Επίσης στο πλαίσιο της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος συζητείται η ανάγκη να δίνεται πλέον έμφαση , εκτός από το δημοσιονομικό έλλειμμα και στο θέμα του δημοσίου χρέους, το οποίο ναι μεν προβλέπεται ήδη από τη Συνθήκη αλλά στην ουσία είχε παραμεληθεί κατά το παρελθόν .

    Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα επικεντρωθούν και στο θέμα της νέας ευρωπαϊκής στρατηγικής "Ευρώπη 2020" για την απασχόληση και την ανάπτυξη, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους στόχους που θα πρέπει να τεθούν για τη βελτίωση των επιπέδων εκπαίδευσης και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης, κυρίως με τη μείωση της φτώχειας.

    Οι "27" θα αξιολογήσουν επίσης την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε εθνικό επίπεδο σχετικά με την ανάγκη να καθορίσουν τα κράτη - μέλη εθνικούς στόχους σε αυτά τα θέματα, λαμβάνοντας υπόψη τη σχετική θέση εκκίνησης και τις περιστάσεις που ισχύουν σε εθνικό επίπεδο.

    Ε.Ε. Στο 1,6% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο

    Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat ο πληθωρισμός αυξήθηκε στη ζώνη του ευρώ, στο 1,6% για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο 2008.

    Ωστόσο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο από τον στόχο που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τοποτηρητή της σταθερότητας των τιμών, μεσοπρόθεσμα κάτω του 2%.

    Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη είχαν αρχίσει να αυξάνονται τον Νοέμβριο 2009, έπειτα από υποχώρηση πέντε μηνών, ως ένδειξη οικονομικής ανάκαμψης, αλλά και ακολουθώντας την εξέλιξη της τιμής του πετρελαίου.

    Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πληθωρισμός παρέμεινε σταθερός κατά το Μάιο, στο 2%.Οι υψηλότερες τιμές του πληθωρισμού παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα, 5,3%, στην Ουγγαρία (4,9) και στη Ρουμανία (4,4%).

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσες: Στις Βρυξέλλες Γ. Παπανδρέου - Αντώνης Σαμαράς

    Είδηση: 37716

    [02] Χωρίς Μετρό και αύριο Πέμπτη η Αθήνα

    Τεταρτη, 16 06 2010 12:26

    Χωρίς Μετρό σήμερα η Αθήνα, λόγω της 24ωρης απεργίας που πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στην Αττικό Μετρό, οι οποίοι θα πραγματοποιήσουν και νέα 24ωρη απεργία αύριο Πέμπτη, αντιδρώντας στη μη ανανέωση των συμβάσεων συναδέλφων τους. Παράλληλα, πεντάωρη στάση εργασίας, 11:00 - 16:00, πραγματοποιούν την Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις περικοπές στους μισθούς, τις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και με θεσμικά αιτήματα. Συλλαλητήριο κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου έχουν προγραμματίσει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, στις 19:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Διαδοχικές στάσεις εργασίας στο Μετρό

    Σε νέες κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Μετρό, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους περίπου 285 συναδέλφους τους συμβασιούχους, προς τους οποίους η διοίκηση της εταιρίας ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, καθώς κρίθηκαν παράνομες από τον Ελεγκτή Δημόσιας Διοίκησης.

    Έτσι, σήμερα, τα σωματεία των εργαζομένων στο Μετρό αποφάσισαν διαδοχικές στάσεις εργασίας, το καθένα ξεχωριστά και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι αύριο το μετρό δεν θα κυκλοφορήσει.

    Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε ότι από αύριο, Πέμπτη και μέχρι την Τρίτη (όχι όμως το Σαββατοκύριακο) θα γίνονται οι εξής στάσεις εργασίας: 5:30 - 11:00 Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, 11:00 - 16:00 Σωματείο Οδηγών, 16:00 - 00:30 Σωματείο Εργαζομένων Κέντρου Ελέγχου Λειτουργίας.

    Οι συμβασιούχοι προχώρησαν το πρωί της Τετάρτης στην κατάληψη των γραφείων της ΑΜΕΛ (Εταιρίας Λειτουργίας του Μετρό) στην Κηφισού, στο ύψος των Σεπολίων και είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν εκεί μέχρι αργά το απόγευμα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Χωρίς μετρό Τετάρτη και Πέμπτη η Αθήνα

    Είδηση: 37711

    [03] Καμίνι η Ελλάδα

    Τεταρτη, 16 06 2010 18:03

    Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία και αύριο Πέμπτη με μικρή πτώση στα ηπειρωτικά, ενώ προβλέπεται μικρή ενίσχυση των βορείων ανέμων στα πελάγη. Η θερμοκρασία στην Αττική θα κυμανθεί από 25 έως 39 βαθμούς και στη Θεσσαλονίκη από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου. Λόγω εμφάνισης υψηλών θερμοκρασιών, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης συνιστά:

    αποφυγή των περιττών μετακινήσεων εφόσον δεν συντρέχει επείγουσα ανάγκη

    επιλογή άνετων και ανοιχτόχρωμων ρούχων

    χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου

    να επιλέγονται σκιερά μέρη και να αποφεύγονται οι εξωτερικές εργασίες

    πόση αρκετής ποσότητας νερού, αποφυγή αλκοόλ, ελαφρά γεύματα

    ιδιαίτερη φροντίδα στις ευπαθείς ομάδες (Βρέφη - Ηλικιωμένοι - Ασθενείς)

    Σε περίπτωση έντονης αδιαθεσίας επικοινωνία με Ιατρό, τα κατά τόπους Κέντρα Υγείας ή επίσκεψη στο πλησιέστερο Νοσοκομείο.

    Πατήστε εδώ για την πρόγνωση του καιρού της Πέμπτης.

    Πατήστε εδώ για την πρόγνωση από την Παρασκευή έως τη Δευτέρα.

    Είδηση: 37735

    [04] Άκαρπη η συνάντηση των καθηγητών με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών

    Τεταρτη, 16 06 2010 17:33

    Χωρίς αποτέλεσμα έληξε η συνάντηση των εκπροσώπων των καθηγητών με τον γ.γ. δημοσιονομικής πολιτικής του υπ. Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη. Οι καθηγητές θα συνεχίσουν την αποχή από τη διόρθωση των γραπτών μέχρι και την Παρασκευή δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεππές και πρόσθεσε ότι δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί για την ταλαιπωρία των μαθητών, αλλά η κυβέρνηση. Έκτακτη συνέντευξη Τύπου παραχώρησε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου για το θέμα, απευθύνοντας έκκληση στους καθηγητές για "σεβασμό των μαθητών και των οικογενειών τους". Το πρωί, η ΟΛΜΕ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, αντιδρώντας στις μειώσεις των αμοιβών όλων των εκπαιδευτικών που εμπλέκονται με οποιοδήποτε τρόπο στις πανελλαδικές εξετάσεις.

    Έκκληση Διαμαντοπούλου για "σεβασμό στους μαθητές"

    Εκκληση απηύθυνε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου προς τον συνδικαλιστικό φορέα των καθηγητών "να κατανοήσουν και να σεβαστούν ότι δεν μπορούν να είναι σε ομηρία 90.000 παιδιά και οι οικογένειές τους".

    Η υπουργός τόνισε ότι στην Περιφέρεια, σχεδόν το σύνολο των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων έχει διορθωθεί και καταχωρηθεί και στο λεκανοπέδιο Αττικής απομένει το 25%.

    Χαρακτήρισε το θέμα της αποχής των βαθμολογητών σημαντικό και ευαίσθητο και γι΄αυτό το λόγο, όπως είπε, ενημέρωσε σήμερα τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων για να έχουν πλήρη εικόνα. Για όλους, τόνισε, έρχεται η στιγμή που βάζουν πάνω από όλα την ευθύνη.

    Η κ. Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε λεπτομερώς στη διαπραγμάτευση που έγινε με το υπουργείο Οικονομικών και την ικανοποίηση του ενός από τα δύο αιτήματα των βαθμολογητών, το οποίο ήταν να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα.

    Επισήμανε ότι είναι "εξτρά" αμοιβές και προανήγγειλε την αλλαγή του συστήματος βαθμολόγησης-καταχώρησης των βαθμών από του χρόνου, έτσι ώστε, όπως είπε, να μην υπάρχουν τόσο πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

    Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι μέχρι τις 25 Ιουνίου θα εχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και όλα θα είναι έτοιμα για να ανακοινωθούν οι βαθμοί.

    "Αύριο είναι μια άλλη μέρα" είπε πάντως ερωτηθείσα για την πιθανότητα να προχωρήσει η ΟΛΜΕ σε αποχή διαρκείας.

    Σχόλιο Καρατζαφέρη

    «Η ρήση του Σωκράτη "δάσκαλε που δίδασκες και Νόμους δεν εκράτεις" είναι πολύ επίκαιρη με τους καθηγητές. Οι καθηγητές σήμερα εκβιάζουν τους μαθητές τους, εκβιάζουν για να πάρουν περισσότερα χρήματα. Είναι μεγάλο λάθος. Η Ελλάδα και ιδιαίτερα η κοινωνία δεν πρέπει να εκβιάζεται από κανέναν» δήλωσε ο Γ. Καρατζαφέρης.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: ΟΛΜΕ: Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπ. Οικονομικών

    Είδηση: 37730

    [05] Γαλλία: Πρωτοφανείς καταστροφές με νεκρούς από πλημμύρες

    Τεταρτη, 16 06 2010 16:11

    Δείτε το video

    Δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 12 αγνοούνται από τις καταρρακτώδεις βροχές και τις πλημμύρες που ακολούθησαν κοντά στις γαλλικές ακτές της Μεσογείου, ανέφεραν σήμερα τοπικοί αξιωματούχοι.

    Περισσότερα από 350 χιλιοστά βροχής έπεσαν στην περιοχή Βαρ της νότιας Γαλλίας μέσα σε λίγες ώρες χθες Τρίτη. Περισσότερο επλήγη η πόλη Ντραγκινιάν, όπου εκατοντάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά και αρκετές συνοικίες πλημμύρισαν, ανέφερε ο νομάρχης της περιοχής Ιγκ Παράν προς τον ραδιοσταθμό France Bleu Provence, ενώ προειδοποίησε ότι ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.

    Πάνω από χίλια άτομα κατέφυγαν σε σχολεία και άλλα κτήρια όταν πλημμύρισαν τα σπίτια τους, ενώ ελικόπτερα πραγματοποίησαν περίπου 450 αποστολές διάσωσης. Χωρίς ηλεκτρικό παραμένουν περί τα εκατό χιλιάδες νοικοκυριά.

    Η τηλεόραση μετέδωσε στιγμιότυπα με δεκάδες άτομα ανεβασμένα στη στέγη κτιρίου ενός κάμπινγκ και την γύρω περιοχή να έχει καλυφθεί από τα νερά. Κάτοικοι της περιοχής αιφνιδιάστηκαν από την ταχύτητα με την οποία ανέβηκε η στάθμη των υδάτων με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ορμητικούς χειμάρους και να παρασύρουν τα αυτοκίνητα.

    Δραματικές καταστάσεις

    "Η κατάσταση είναι δραματική", δήλωσε ο δήμαρχος της Ντραγκινιάν, που έχει πληθυσμό περίπου 40.000 κατοίκους, προσθέτοντας πως βράχοι, πέτρες, λάσπη και αυτοκίνητα έχουν αποκλείσει τους δρόμους. Το αεροδρόμιο της Τουλόν έκλεισε αργά χθες επειδή οι πίστες του πλημμύρισαν και επαναλειτούργησε σήμερα το πρωί. Η κίνηση των σιδηροδρόμων κατά μήκος των ακτών αναμένεται να εξομαλυνθεί αύριο, ανέφεραν αξιωματούχοι της υπηρεσίας σιδηροδρόμων.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι πρόκειται για "εξαιρετικό" φαινόμενο, που δεν έχει παρατηρηθεί από το 1827,ενώ ο δήμαρχος της Αρκς, μίας από τις πόλεις που επλήγησαν ιδιαίτερα, ο Αλέν Παρλαντί, δήλωσε ότι "από τους παλιούς κατοίκους κανένας δεν θυμάται μία κατάσταση όπως αυτή".

    Στις 23 Φεβρουαρίου, από την κακοκαιρία που είχε πλήξει την νοτιοδυτική Γαλλία είχαν χάσει την ζωή τους 53 άνθρωποι, ενώ προκλήθηκαν ζημιές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

    AΠΕ Είδηση: 37721

    [06] O Α. Σαμαράς στη Σύνοδο του ΕΛΚ

    Τεταρτη, 16 06 2010 17:44

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται και ο Πρόεδρος τής Νέας Δημοκρατίας για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο Αντώνης Σαμαράς τάχθηκε υπέρ τής αποτελεσματικής θωράκισης της Ευρώπης έναντι των κερδοσκόπων, επισημαίνοντας την ανάγκη να συσταθεί ένας Ευρωπαϊκός Οίκος Αξιολόγησης. Επισήμανε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αξιολογώντας τις οικονομικές προσπάθειες κάθε χώρας, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητές της, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας που δαπανά τεράστια ποσά για την άμυνα και τη φύλαξη των συνόρων.

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΚ κ. Βίλφρεντ Μαρτένς. Η Σύνοδος του ΕΛΚ ξεκινά με δείπνο εργασίας στο οποίο συμμετέχουν αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί και αρχηγοί κομμάτων μελών του ΕΛΚ από τις χώρες μέλη της Ε.Ε.

    Από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Αντικείμενο των σημερινών μου συναντήσεων είναι η ανάγκη καλύτερου οικονομικού συντονισμού στη διακυβέρνηση της ΕΕ.

    Υποστηρίζω:

    Την ενίσχυση μηχανισμών άμυνας απέναντι στους κερδοσκόπους.

    Την ανάγκη σύστασης ενός Ευρωπαϊκού Οίκου Αξιολόγησης υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Το διαφορετικό ρόλο που θα πρέπει να παίζει ο Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός και οι χώρες μέλη, ανάλογα με το αν βρισκόμαστε σε περίοδο ύφεσης ή ανάπτυξης.

    Τέλος, υποστηρίζω ότι στην αξιολόγηση των δαπανών κάθε χώρας, θα πρέπει η Ευρώπη να συνυπολογίζει το ότι ορισμένες χώρες, όπως κατεξοχήν η Ελλάδα, ξοδεύουν τεράστια ποσά, τόσο για την άμυνά τους, όσο και για τη φύλαξη των συνόρων τους, που είναι, ταυτόχρονα, και σύνορα της ίδιας της Ευρώπης".

    Πηγή: NET, ΝΕΤ 105.8, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στις Βρυξέλλες Γ. Παπανδρέου - Αντώνης Σαμαράς

    Είδηση: 37731

    [07] Πυκνώνουν οι παράνομοι μηχανισμοί στις αντλίες καυσίμων των πρατηρίων

    Τεταρτη, 16 06 2010 18:50

    Πυκνώνουν οι περιπτώσεις λειτουργίας παράνομων μηχανισμών αλλοίωσης των ενδείξεων αντλιών υγρών καυσίμων για την εξαπάτηση καταναλωτών καθώς οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας εντόπισαν, ακόμη ένα πρατήριο με τέτοιο μηχανισμό και επέβαλαν υψηλά πρόστιμα. Ταυτόχρονα το υπουργείο μελετά, με την βοήθεια του Πολυτεχνείου Πάτρας, τον τρόπο λειτουργίας τέτοιων μηχανισμών για τον ευκολότερο εντοπισμό τους.

    Ειδικότερα, από ελεγκτικό συνεργείο στη διάρκεια ελέγχου πρατηρίου υγρών καυσίμων εντοπίστηκε σύνθετος ηλεκτρονικός μηχανισμός παρεμβολής στις ενδείξεις οκτώ αντλιών καυσίμων στο πρατήριο επί της οδού Πέτρου Ράλλη 105, στον Ρέντη, το οποίο έφερε σήματα της εταιρείας AVIN.Κατόπιν του ελέγχου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, σφραγίσθηκαν και οι οκτώ αντλίες του πρατηρίου και θα επαναλειτουργήσουν μόνο μετά την αφαίρεση των παράνομων μηχανισμών, ενώ επιβλήθηκαν πρόστιμα 2.000 ευρώ για καθεμιά από τις οκτώ αντλίες.

    Επιπλέον, ο φάκελος διαβιβάσθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να επιβάλλουν πρόσθετα πρόστιμα, τα οποία μπορεί να ανέλθουν μέχρι και σε ποσοστό 2% του ετήσιου τζίρου του πρατηρίου για κάθε αντλία με εγκατεστημένο σύστημα αλλοίωσης ενδείξεων - συνολικό ποσοστό προστίμου έως 16% του ετήσιου τζίρου στην προκειμένη περίπτωση.

    Από το υπουργείο σημειώνεται ότι για την ανεύρεση των παράνομων μηχανισμών απαιτήθηκε πολύωρος, εξονυχιστικός έλεγχος, από τον οποίο διαπιστώθηκε η εγκατάσταση παράνομων μηχανισμών στις οκτώ από τις δέκα αντλίες του πρατηρίου.

    ''Οι τέσσερις μηχανισμοί βρέθηκαν τοποθετημένοι σε εξωτερικό φρεάτιο του περιβάλλοντος χώρου του πρατηρίου, συνδεόμενοι με υπόγειες καλωδιώσεις με τις αντίστοιχες αντλίες. Οι υπόλοιποι τέσσερις βρέθηκαν στον εσωτερικό χώρο των γραφείων του πρατηρίου, συνδεόμενοι με τις αντίστοιχες αντλίες μέσω καλωδιώσεων, που όδευαν έντεχνα καλυμμένες από γυψοσανίδες κατά μήκος κολωνών και ψευδοροφών του πρατηρίου, απαιτώντας πολύωρη και σοβαρή προσπάθεια για την ανακάλυψή τους. Οι μηχανισμοί αυτοί παρείχαν τη δυνατότητα αλλοίωσης των ενδείξεων των πωλούμενων ποσοτήτων στους καταναλωτές'' αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

    AΠΕ Είδηση: 37737

    [08] Ιταλοί επιστήμονες βρήκαν τα λείψανα του Καραβάτζιο

    Τεταρτη, 16 06 2010 18:57

    Τα λείψανα του Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο (1571-1610) βρέθηκαν και προσδιορίστηκαν με αναλύσεις με άνθρακα-14 και ανάλυση του DNA, δήλωσε σήμερα η επιτροπή Καραβάτζιο, που αποτελείται από επιστήμονες και πανεπιστημιακούς στην Ιταλία.Μετά από ένα χρόνο ερευνών για τα οστά που βρέθηκαν στο οστεοφυλάκιο μιας εκκλησίας στο Πόρτο Ερκολε στην Τοσκάνη (κέντρο), "η επιστημονική ομάδα μπορεί να δηλώσει ότι τα λείψανα που βρέθηκαν στο Πόρτο Ερκολε ανήκουν στον Μικελάντζελο Μερίζι (το πραγματικό όνομα του ζωγράφου), με πιθανότητα 85%", αναφέρει η επιτροπή σε ανακοίνωση της.

    Ο Καραβάτζιο πέθανε προφανώς από ελονοσία στην περιοχή της Μαρέμα στη νότια Τοσκάνη, που την εποχή εκείνη ήταν ελώδης περιοχή, και θάφτηκε στο μικρό νεκροταφείο του Πόρτο Ερκολε, απ' όπου έγινε εκταφή των λειψάνων το 1956 για να ταφούν στη συνέχεια φύρδην μίγδην στην κρύπτη της εκκλησίας.

    Για να διαλευκανθεί το μυστήριο του θανάτου του καλλιτέχνη, πριν από 400 χρόνια, τέσσερα ιταλικά πανεπιστήμια έχουν συνεργαστεί στο έργο που ανατέθηκε σε εμπειρογνώμονες στη μικροβιολογία, σε ιστορικούς τέχνης και ανθρωπολόγους, για να γίνει μια "κανονική κηδεία" του Μικελάντζελο Μερίζι, του οποίου η διάνοια και ο ρεαλισμός προκάλεσαν επανάσταση στην ιστορία της τέχνης.

    Η έρευνα συντονίστηκε από τον Καθηγητή Ανθρωπολογίας Οστών Τζόρτζιο Γκρουπόνι του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, που εργάστηκε κυρίως στην ανασύσταση του προσώπου του συγγραφέα Δάντη Αλιγκέρι.Τον Δεκέμβριο, οι επιστήμονες άνοιξαν το οστεοφυλάκιο και πήραν μεγάλες ποσότητες οστών τις οποίες μετέφεραν στη Ραβέννα, όπου στεγάζεται το τμήμα ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια (κέντρο).

    Οι ερευνητές εξέτασαν τα λείψανα 200 περίπου ατόμων, και τελικά ήταν τα σκελετικά υπολείμματα που είχαν καταγραφεί με τον αριθμό 5, που αποδόθηκαν στο ζωγράφο, λόγω του ότι ανήκουν σε έναν άνθρωπο περίπου 38-40 ετών (ο Καραβάτζιο πέθανε 39 ετών) που πέθανε σε μια χρονική περίοδο που περιλαμβάνει το έτος του θανάτου του (1610).

    Επιπλέον, άλλο σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο, καθώς ο Καραβάτζιο έπασχε από μολυβδίαση, είναι ότι τα οστά αυτά παρουσίαζαν μια ασυνήθιστα υψηλή περιεκτικότητα σε μόλυβδο.

    Ο Καραβάτζιο, διάσημος για την τεχνική του κιαροσκούρο των δραματικών φωτοσκιάσεων και του τενεμπρισμού, σε πίνακες όπως ο "Βάκχος", "Το Δείπνο στους Εμμαούς" και "Η Θυσία του Ισαάκ", περιγράφεται στο θέατρο, τον κινηματογράφο και τη λογοτεχνία ως ένας από τους πιο βασανισμένους ζωγράφους στην ιστορία.

    Φέτος έγινε μεγάλη αναδρομική έκθεση στη Ρώμη αφιερωμένη στον μεγάλο ζωγράφο, η οποία ολοκληρώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, αφού προσέλκυσε αριθμό ρεκόρ 580.000 επισκεπτών.

    AΠΕ Είδηση: 37738

    [09] Κώδωνας κινδύνου για τα υπερχρεωμένα μέλη

    Τεταρτη, 16 06 2010 19:10

    Τον κώδωνα του κινδύνου για τα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της ΕΕ κρούει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεσή της για την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών στην ΕΕ το 2010, που δόθηκε στη δημοσιότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημοσιονομικής προσαρμογής και ενισχυμένης εποπτείας των οικονομικών πολιτικών που ακολουθούν τα κράτη μέλη. Συγκεκριμένα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών και κυρίως την ανοδική τάση των κρατικών χρεών των χωρών της ΕΕ, λόγω των μέτρων στήριξης που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τις οικονομίες τους, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Έκθεση για την Ελλάδα: Δεν έχει περάσει ο κίνδυνος εκτίναξης του χρέους

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας προβλέπεται να ξεπεράσει το 130% του ΑΕΠ το 2011. Την ίδια χρονιά, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα πλησιάσει το 120% του ΑΕΠ, του Βελγίου θα αγγίξει το 100%, της Πορτογαλίας θα ξεπεράσει το 90% και της Γαλλίας θα αγγίξει το 90%.

    Συνεχίζοντας, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι η «βίαιη» δημοσιονομική προσαρμογή, αποτελεί τη «μοναδική βιώσιμη λύση» για ορισμένα υπερχρεωμένα κράτη μέλη της ΕΕ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει «μία συνταγή» και πως η δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας παίζει σημαντικό ρόλο στο σχεδιασμό της σωστής στρατηγικής. Ακόμη, επισημαίνεται ότι είναι προτιμότερη μία σταδιακή προσαρμογή που βασίζεται σε περικοπές δαπανών από μία «βίαιη» προσαρμογή που βασίζεται στην αύξηση των εσόδων.

    Ωστόσο, η έκθεση σημειώνει ότι για τις χώρες με χαμηλό επίπεδο εσόδων, η προσαρμογή που βασίζεται στην αύξηση των κρατικών εσόδων, κυρίως μέσω αύξησης του ΦΠΑ και του φόρου ιδιοκτησίας, θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική.

    Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η έκθεση της Επιτροπής αναφέρει ότι, βάσει του προγράμματος σταθερότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το δημόσιο έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί το 2010 στο 9,3% του ΑΕΠ, ενώ αν δεν υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής, το έλλειμμα θα ξανανέβει στο 9,9% του ΑΕΠ το 2011.

    Με άλλα λόγια, η Επιτροπή αναφέρει ότι στην υποθετική περίπτωση που ο προϋπολογισμός του 2011 είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τον προϋπολογισμό του 2010, το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας θα εμφάνιζε αύξηση κατά 0,6%. Στην πράξη, ως γνωστόν, αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί.

    Όσον αφορά στο 2010, η έκθεση επισημαίνει ότι στην Ελλάδα εφαρμόζονται μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία βασίζονται περισσότερο στην αύξηση των κρατικών εσόδων και λιγότερο στη μείωση των δαπανών.

    Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Όσον αφορά στα επόμενα χρόνια, η έκθεση τονίζει ότι τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων και τις περικοπές των δαπανών θα είναι περισσότερο ισορροπημένα.

    Ωστόσο, για το 2011, το 2012 και το 2013 η Επιτροπή σημειώνει ότι τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής δεν είναι αρκετά λεπτομερή και επισημαίνει τον κίνδυνο από ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην αυστηρή εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

    Επιπλέον, η Επιτροπή επισημαίνει τον κίνδυνο που ενέχει η προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2010, δεδομένου ότι αυτή, σε μεγάλο βαθμό, βασίζεται στη βελτίωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών και κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

    Ως εκ τούτου, η έκθεση τονίζει ότι δεν αρκεί μόνο η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που προβλέπει το πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά και η ετοιμότητα της χώρας να λάβει πρόσθετα μέτρα αν κριθεί απαραίτητο.

    Καταλήγοντας, η έκθεση της Επιτροπής σημειώνει ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, το οποίο παραμένει μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ, και το οποίο συνοδεύεται από την αύξηση των δαπανών για συντάξεις, επηρεάζει αρνητικά την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών.

    Τέλος, η έκθεση τονίζει ότι οι χώρες που είδαν τα δημόσια οικονομικά τους να επιδεινώνονται σημαντικά, την περίοδο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ήταν αυτές οι οποίες έπασχαν από χαμηλή ανταγωνιστικότητα, υψηλά εμπορικά ελλείμματα και υψηλές πιστώσεις.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37739

    [10] Πρώτο βήμα για λήξη του εμπάργκο

    Τεταρτη, 16 06 2010 18:10

    Την απόφαση να λήξει το εμπάργκο ιατρικών υλικών προς τα νοσοκομεία πήραν τα μέλη του ΔΣ του συνδέσμου επιστημών, προμηθευτών και υγείας, οι οποίοι εκτιμούν ότι έως το τέλος του μήνα θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση στις προμήθειες των νοσοκομείων. Για την Πέμπτη έχει συγκληθεί η γενική συνέλευση του πανελληνίου συλλόγου, προμηθευτών, ορθοπεδικού υλικού και σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα ακολουθήσουν την ίδια στάση. Οι εκπρόσωποι των προμηθευτών, αποδέχτηκαν τη πρόταση των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Υγείας για το διακανονισμό που αφορά στην αποπληρωμή του χρέους της περιόδου 2007-2009, συνολικού ύψους 5,2 δισ. ευρώ.

    Πρώτο ναι και έπεται συνέχεια

    Το πρώτο ναι στην πρόταση των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας, για το διακανονισμό των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές ήρθε από το Σύλλογο επιστημών, προμηθευτών και υγείας.

    Την ίδια στάση αναμένεται να ακολουθούσουν και άλλοι σύλλογοι των προμηθευτών που σε γενικές συνελεύσεις αναμένεται να λάβουν το πράσινο φως από τα μέλη τους για τον επανεφοδιασμό των νοσοκομείων με υλικά. Στην πλειονότητα τους οι σύλλογοι εμφανίζονται ικανοποιημένοι από τη νέα, βελτιωμένη πρόταση.

    Αδιευκρίνιστη ωστόσο παραμένει η στάση που θα τηρήσουν οι τροφοδότες των νοσοκομείων με αναλώσιμα υλικά όπως είναι οι σύριγγες, οι γάζες και τα ράμματα, οι οποίοι μέχρι στιγμής δηλώνουν αρνητικοί.

    H κυβέρνηση δεν θα άφηνε όμηρο των χρεών που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση, το εθνικό σύστημα υγείας, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης, απευθύνοντας παράλληλα αυστηρή προειδοποίηση προς τους προμηθευτές.

    Την ίδια στιγμή στα συρτάρια της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας παραμένουν δεκάδες αιτήματα για προμήθεια αναλώσιμων και χειρουργικών υλικών απ' όλα τα νοσοκομεία της χώρας, που, λόγω των ελλείψεων σε είδη πρώτης γραμμής όπως είναι το ακτινολογικό φιλμ, τα ορθοπεδικά και καρδιοχειρουργικά υλικά, βρίσκονται πλέον στην κόψη του ξυραφιού.

    Το βέβαιο είναι ότι θα χρειαστεί περίπου μια βδομάδα για να εξομαλυνθεί πλήρως η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι διοικήσεις των νοσοκομείων τονίζουν ότι τα επείγοντα περιστατικά εξυπηρετούνται.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Νοσοκομεία: Φως στο τούνελ

    Είδηση: 37736

    [11] Υπουργείο Περιβάλλοντος: Διευκρινιστική εγκύκλιος για τους ημιυπαίθριους

    Τεταρτη, 16 06 2010 18:03

    Σε διαδικαστικά θέματα των αιτήσεων, διευκρινήσεις σχετικά με τους χώρους της οικίας και πώς υπολογίζονται και για τα χρονικά περιθώρια για την υποβολή των δικαιολογητικών αναφέρεται, μεταξύ άλλων, η διευκρινιστική εγκύκλιος που αφορά στο Κεφάλαιο Β' «Υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, ειδικό πρόστιμο διατήρησης, περιβαλλοντικό ισοζύγιο». Την εγκύκλιο απέστειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, απαντώντας σε ερωτήματα πολεοδομικών υπηρεσιών και πολιτών σχετικά με την εφαρμογή του νόμου 3843/10 «Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 62 Α').

    Διευκρινίσεις

    Αναφορικά με τη διαδικασία πληρωμής παράβολων και προστίμων από τους πολίτες που θέλουν να ενταχθούν στη ρύθμιση, στην εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

    - Τα παράβολα καταβάλλονται στις ΔΟΥ όλης της χώρας, στον κωδικό 3741.

    - Η πληρωμή των αμοιβών των μηχανικών του ΤΕΕ γίνεται στην Εθνική Τράπεζα.

    - Η καταβολή των προστίμων γίνεται σε όλες τις τράπεζες που έχουν αποδεχθεί την πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ και συμμετέχουν στη διαδικασία είσπραξης «Ειδικού Προστίμου Διατήρησης Ρυθμιζόμενων Χώρων».

    Ειδικά για τις τράπεζες, σημειώνεται ότι θα ενεργοποιήσουν τη συμμετοχή τους στη διαδικασία είσπραξης του προστίμου και θα δέχονται πολίτες για τις σχετικές συναλλαγές από τις 12 Ιουλίου 2010 και μετά. «Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει τους ενδιαφερόμενους πολίτες να αρχίσουν από τώρα τις διαδικασίες ένταξης στη ρύθμιση και την προεργασία για όλα τα προηγούμενα βήματα μέχρι να φτάσουν στην πληρωμή του προστίμου στις τράπεζες», όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.

    AΠΕ Είδηση: 37734

    [12] Διαψεύδει η Μαδρίτη τη φημολογία

    Τεταρτη, 16 06 2010 17:23

    Παρά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις τής Μαδρίτης για επικείμενη στήριξη τής ισπανικής οικονομίας αλά ελληνικά, επιμένουν τα δημοσιεύματα ότι έχει δρομολογηθεί πακέτο διάσωσης ύψους 250 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η μετάβαση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, στο τέλος της εβδομάδας στη Μαδρίτη ενίσχυσε τα σενάρια ότι η κυβέρνηση Θαπατέρο θα προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης, καθώς το τραπεζικό της σύστημα αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα. Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για τη Σοσιαλιστική Κυβέρνηση τής Ισπανίας είναι η μείωση της ανεργίας, που υπερβαίνει το 20 τοις εκατό. Tην Πέμπτη εγκρίθηκε ρύθμιση για τις εργασιακές σχέσεις, που αποτελεί ομως κόκκινο πανί για τα συνδικάτα τα οποία μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια εξήγγειλαν γενική απεργία.

    Η Ισπανία στο επίκεντρο φημολογίας για προσφυγή στο μηχανισμό

    Η άφιξη του γενικού διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν στην Ισπανία την Τετάρτη ενίσχυσε την φημολογία των τελευταίων ημερών που θέλει την Μαδρίτη να προσφεύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αντιμετωπίζει το τραπεζικό της σύστημα.

    Συγκεκριμένα με νέες δηλώσεις του ο Ισπανός πρωθυπουργός επέμεινε σήμερα Τετάρτη ότι η οικονομία της χώρας του είναι "ισχυρή", ενώ η υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο διέψευσε δημοσιεύματα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει πακέτο οικονομικής διάσωσης για την ισπανική οικονομία.

    Όμως η ισπανική εφημερίδα El Economista επικαλείται αποκλειστικές πηγές και μιλά για πακέτο διάσωσης ύψους 250 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    "Τεχνοκράτες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Αμερικανικού Υπουργείου Οικονομικών θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο χορήγησης ρευστότητας προς την Ισπανία, με μία πιο ήπια φόρμουλα από αυτή που χρησιμοποιήθηκε για την Ελλάδα", γράφει χαρακτηριστικά.

    Ο Ντομινίκ Στρος-Καν θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο άνδρες θα συζητήσουν τα μέτρα λιτότητας που ανακοινώθηκαν από την ισπανική κυβέρνηση.

    Ο κ. Στρος-Καν πάντως χαρακτήρισε την επίσκεψή του στη Μαδρίτη ως "επίσκεψη εργασίας".

    "Πηγαίνω σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Βρίσκομαι στη Γαλλία, υπάρχουν φήμες για τη Γαλλία; Θα πάω αύριο στην Ιταλία. Υπάρχουν φήμες για την Ιταλία; Πριν από μία εβδομάδα ήμουν στις Βρυξέλλες. Υπάρχουν φήμες για το Βέλγιο;" τόνισε.

    Αν και οι εμπλεκόμενοι διαψεύδουν κατηγορηματικά ως ανυπόστατες τις φήμες, τα ισπανικά spreads εκτινάχθηκαν στις 223 μονάδες βάσης. Ανοικτό παραμένει και το μέτωπο με τα συνδικάτα, μετά την απόφαση του ισπανικού Υπουργικού Συμβουλίου να εγκρίνει το διάταγμα που οδηγεί σε ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας. Η εθνική απεργία που κηρύχθηκε για τις 29 Σεπτεμβρίου, είναι η πρώτη μετά από έξι χρόνια.

    Όλι Ρεν: Ανησυχία για τις αναταραχές στις αγορές κρατικών ομολόγων

    Την ανησυχία του ότι οι αναταραχές στις αγορές κρατικών ομολόγων ενδεχομένως να εκτροχιάσουν την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη, εξέφρασε ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν.

    "Οι αναταραχές στις αγορές κρατικού χρέους έχουν ρίξει σκιά πάνω στην χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να εκτροχιάσει την ήδη εύθραυστη ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας", τόνισε ο Ρεν, ενώ σημείωσε την ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι παγκόσμιες ανισορροπίες - κυρίως μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

    Δεν ανησυχεί το Παρίσι

    Η Γαλλία δεν ανησυχεί για την οικονομική κατάσταση της Ισπανίας παρά τις επίμονες φήμες σχετικά με την προετοιμασία ενός σχεδίου βοηθείας σε αυτήν την χώρα ανακοίνωσε το γαλλικό προεδρικό μέγαρο.

    "Δεν βλέπω κανένα ιδιαίτερο λόγο να ανησυχούμε σήμερα για την Ισπανία", ανέφερε σε δημοσιογράφους πηγή της γαλλικής προεδρίας.

    "Προφανώς η κατάσταση στις αγορές δεν είναι εύκολη, η κατάσταση της αναχρηματοδότησης των τραπεζών σε γενικές γραμμές δεν είναι εύκολη, υπάρχουν εντάσεις στις αγορές εδώ και αρκετές εβδομάδες. Αλλά για ακόμη μία φορά δεν υπάρχει κρίση, δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα", πρόσθεσε η ίδια πηγή και συμπλήρωσε:

    "Η Ισπανία αύξησε τα κεφάλαια στις αγορές με πολύ καλές συνθήκες την προηγούμενη εβδομάδα, πήρε πολύ σοβαρά μέτρα προσαρμογής, αναδιάρθρωσε τον τραπεζικό της τομές, έτσι δεν υπάρχει ισπανικό θέμα".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37729

    [13] Στην Ιερά Σύνοδο η υπόθεση υπεξαίρεσης στη Μονή Πετράκη

    Τεταρτη, 16 06 2010 17:15

    Περισσότερα απ' όσα υπολογιζόταν αρχικά, είναι τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν από την Ιερά Σύνοδο, στη Μονή Πετράκη, από υπάλληλο της Συνόδου, ο οποίος πλαστογραφούσε τις υπογραφές του αρχιεπισκόπου και του αρχιγραμματέα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό ανέρχεται στα 45.000 ευρώ, ενώ αρχικά είχε υπολογιστεί στα 25.000 ευρώ. Στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, ο αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε διεξοδικά τους αρχιερείς για την υπόθεση υπεξαγωγής εγγράφων στην υπηρεσία, της πλαστογραφίας με χρήση υπογραφής του αρχιεπισκόπου και του τότε αρχιγραμματέα της Συνόδου και της απάτης με ιδιαίτερη μεγάλη ζημία.

    Ποινική προκαταρκτική εξέταση

    Επιπλέον, ενημέρωσε τους μητροπολίτες ότι υποβλήθηκε άμεσα έγγραφη μηνυτήρια αναφορά από τον αρχιγραμματεύοντα, στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών, κατά παντός υπαιτίου, από την οποία διενεργείται ήδη ποινική προκαταρκτική εξέταση με εισαγγελική παραγγελία, για τις προαναφερόμενες αξιόποινες πράξεις, καθώς επίσης και ότι δόθηκε εντολή από τον αρχιγραμματεύοντα, για διεξαγωγή πειθαρχικών ανακρίσεων.

    Και οι δύο διαδικασίες ολοκληρώνονται σύντομα και αναμένονται τα αποτελέσματά τους.

    Τέλος, ο αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε την τοποθέτηση του αρχιμανδρίτη Μάρκου Βασιλάκη στη θέση του αρχιγραμματεύοντος της Ιεράς Συνόδου και την τοποθέτηση του αρχιμανδρίτη Κλ. Κοτσομύτη ως α' γραμματέως-πρακτικογράφου και του αρχιμανδρίτη Ιερώνυμου Νικολόπουλου ως β' γραμματέως. Είδηση: 37732

    [14] Άδεια να ανοίξουν οι λογαριασμοί

    Τεταρτη, 16 06 2010 17:05

    Τη δυσφορία τους εξέφρασαν τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο Siemens για τους φακέλους που απέστειλε η εταιρεία με τα τιμολόγια για ανθοδέσμες, ποτά και δώρα στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων. Η Εξεταστική αποφάσισε να ζητήσει από όλους τους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, από το 1997 και εντεύθεν, να δώσουν την άδεια για άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ιδίων και των συγγενών τους. Στη συνέχεια των καταθέσεων ενώπιον της Επιτροπής προσήλθε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Γιαννακός. Στο δικαστικό σκέλος, μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να αποσταλεί η κλήση από τους εφέτες ανακριτές στον Τάσο Μαντέλη, ενώ αναμένεται να ζητήσουν και τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για να διαπιστώσουν τη ζημία που υπέστη ο Οργανισμός από την επίμαχη σύμβαση του '98.

    Επιστολή της επιτροπής

    Επιστολή προς όλους τους υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς γραμματείς, οι οποίοι από το 1997 και μετά άσκησαν καθήκοντα σχετιζόμενα με την υπογραφή και υλοποίηση προγραμματικών συμφωνιών με τη Siemens, αποστέλλει η εξεταστική επιτροπή της Βουλής, προκειμένου να δώσουν την άδειά τους για το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους και των συγγενών τους.

    Η σχετική πρόταση έγινε από τον συντονιστή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα και έγινε αποδεκτή από το σύνολο της επιτροπής.

    Για όσους δεν συνδράμουν η επιτροπή μπορεί να προχωρήσει στο άνοιγμα των λογαριασμών τους μέσω της κατεστημένης διαδικασίας.

    Σημειώνεται ότι στην δικογραφία υπάρχουν εμπιστευτικά σημειώματα της μητρικής Siemens από το 1997, βάσει των οποίων δίνεται εντολή να κατατεθούν σε διάφορους λογαριασμούς, ποσά συνολικού ύψους 78 εκ. ευρώ.

    Γ. Καρατζαφέρης: "Αξιώσεις αστικών αποζημιώσεων"

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Γ. Kαρατζαφέρης αναφερόμενος στις εξελίξεις της υπόθεσης Siemens, δήλωσε:

    «Μέχρι τώρα στην Εξεταστική επιτροπή για την Siemens είχαμε διαφορετική προσέγγιση από τα υπόλοιπα κόμματα. Τώρα έχουμε και διαφορετικές προσεγγίσεις μέσα στα ίδια τα κόμματα. Δεν νομίζω ότι είναι ο σωστός δρόμος για να βγει στο φως όλη η αλήθεια. Ο ΛΑ.Ο.Σ. προτείνει στην κυβέρνηση να εγείρει αξιώσεις αστικών αποζημιώσεων για όλα αυτά τα μεγάλα καπέλα που μπήκαν στις συμβάσεις. Και καλούς νομικούς έχουμε και το δίκαιο είναι με το μέρος του Ελληνικού Δημοσίου».

    Αναμένεται κλήση στον Μαντέλη από τους ανακριτές

    Μέχρι το τέλος Ιουνίου αναμένεται να αποσταλεί η κλήση από τους εφέτες ανακριτές στον Τασο Μαντέλη, ενώ θα ζητήσουν να διενεργηθεί πραγματογνωμοσύνη για να διαπιστωθεί η ζημία που υπέστη ο Οργανισμός από την επίμαχη σύμβαση του '98.

    Με διάταξη του προϊσταμένου της Εισαγγελείας Εφετών απαγορεύθηκε η έξοδος από τη χώρα και για τον κουμπάρο του πρώην υπουργού, επιχειρηματία Γιώργο Τσουγκράνη.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Απαγόρευση εξόδου και για τον κουμπάρο του Τ. Μαντέλη

    Είδηση: 37727

    [15] Συνέχεια στην αποξήλωση διαφημιστικών πινακίδωνβ

    Τεταρτη, 16 06 2010 15:59

    Περίπου 90 παράνομες διαφημιστικές πινακίδες θα απομακρυνθούν από τη Λεωφόρο Μεσογείων από τους Αμπελοκήπους ως το Σταυρό Αγ. Παρασκευής. Η αρχή έγινε το πρωί της Τετάρτης, με παράνομη διαφημιστική πινακίδα που αποξηλώθηκε απέναντι από το Πεντάγωνο, δυσχεραίνοντας τη διέλευση των πεζών και είναι η πρώτη που απομακρύνεται από τη Λεωφόρο Μεσογείων. Συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών συνοδευόμενα από εισαγγελέα και άνδρες της Τροχαίας ξεκίνησαν σήμερα την απομάκρυνση των διαφημιστικών πινακίδων, που βρίσκονται κατά μήκος της Μεσογείων από τους Αμπελοκήπους ως το Σταυρό. Από τις 26 Απριλίου που ξεκίνησε η αποξήλωση των διαφημιστικών πινακίδων έχουν απομακρυνθεί 210 παράνομες πινακίδες από τις Λεωφόρους Κηφισίας και Συγγρού. Τις προηγουμενες μέρες απομακρύνθηκαν παράνομες πινακίδες από την Κηφισίας και Συγγρού και όπως δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Σηφουνάκης "η διαδικασία δεν θα σταματήσει ώσπου να εξαληφθεί αυτό το αίσχος".

    Στο site http://www.illegalsigns.gov.gr/, όπου οι πολίτες εντοπίζουν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες μπορούν να το καταγγέλλουν, έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 500 καταγγελίες.

    Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η έρευνα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης για 8 δήμους του Λεκανοπεδίου, προκειμένου να διαπιστωθεί ενδεχόμενη συμμετοχή τους και συνεργία στην τοποθέτηση παράνομων πινακίδων.

    Από τη Μεσογείων θα ξεκινήσει η απομάκρυνση πινακίδων και από τις ταράτσες των κτηρίων, ενώ θα αρχίσει να εφαρμόζεται η διαδικασία του αυτοφώρου για ιδιοκτήτες ακινήτων και για διευθύνοντες διαφημιζόμενων και διαφημιστριών εταιρειών.

    Τα πρόστιμα για τους παρανομούντες κυμαίνονται από 10.000 ως 30.000 ευρώ ανά 15 ημέρες που παραμένει αναρτημένη η παράνομη διαφημιστική πινακίδα.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 37719

    [16] Ομπάμα: Στην ΒΡ το κόστος

    Τεταρτη, 16 06 2010 19:20

    Σε επιφυλακή έχει τεθεί και η Κούβα για να προστατεύσει τις ακτές της, αν φθάσει μέχρι εκεί η πετρελαιοκηλίδα από το κοίτασμα τής ΒP, που συνεχίζει να εξαπλώνεται στον Κόλπο τού Μεξικού. Ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός σταμάτησε προσωρινά την επιχείρηση για τη συγκέντρωση του πετρελαίου που επί 58 ημέρες διαρρέει στη θάλασσα, προκαλώντας τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι θα κάνει ο,τι απαιτείται για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και να πληρώσει όλη τη ζημιά η BP η οποία υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Η διεύθυνση της εταιρείας ΒΡ έγινε δεκτή στο Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Ομπάμα.

    Με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο συναντήθηκε ο πρόεδρος της ΒΡ Καρλ Χένρικ Σβάνμπεργκ και ο γενικός διευθυντής Τόνι Χέιγουορντ. Οι δύο αξιωματούχοι δεν έκαναν καμία δήλωση όσον αφορά τα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν για την αποζημίωση των θυμάτων από την πετρελαιοκηλίδα, ενώ από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε με έντονο τρόπο τη σύσταση ενός ταμείου αποζημίωσης των θυμάτων ενώ επισήμανε ότι ο αγώνας για τον καθαρισμό από τη μόλυνση ενδέχεται "να διαρκέσει μήνες ακόμα και χρόνια" καταγγέλλοντας ταυτόχρονα την "ασυνειδησία" της ΒΡ.

    Εγγυήσεις για την οικονομική της βιωσιμότητα ζητά η ΒΡ

    H βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι με το σύστημα άντλησης που έχει εφαρμόσει άντλησε αυτή τη μέρα 10.440 βαρέλια αργού πετρελαίου, χαμηλότερη ποσότητα από τη συνήθη λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Τρίτη σε ένα από τα πλοία όπου συγκεντρώνεται το πετρέλαιο.

    Μέχρι τις 8 Ιουνίου το σύστημα αντλούσε ημερησίως τουλάχιστον 15 χιλιάδες βαρέλια αλλά από χθες Τρίτη που ξέσπασε η πυρκαγιά σταμάτησε προσωρινά η λειτουργία του. Μέχρι στιγμής έχουν αντληθεί 160.400 βαρέλια αργού πετρελαίου αφότου εγκαταστάθηκε το νέο σύστημα στις 3 Ιουνίου.

    Η ΒΡ έχει ανάγκη από εγγυήσεις όσον αφορά τους επιχειρηματικούς της κινδύνους που σχετίζονται με τη ζημιά που υπέστη ένας πετρελαιαγωγός της στη θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού.

    Ντέιβιντ Κάμερον

    "Παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικό που η εταιρεία αποδέχτηκε να πληρώσει όλες τις ζημιές που προκλήθηκαν στον Κόλπου του Μεξικού, έχει ανάγκη από εγγυήσεις κάποιου ύψους", ανέφερε ο κ. Κάμερον. Συγκεκριμένα η ΒΡ χρειάζεται εγγυήσεις ότι δεν θα κατατεθούν εναντίον της αγωγές για τη μόλυνση που προκάλεσε.

    Ο κ. Κάμερον επισήμανε ότι η ΒΡ δεν θα αποφύγει τις ευθύνες της και είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την οικολογική καταστροφή αλλά επιθυμεί να υπάρξουν εγγυήσεις όσον αφορά το ποιες ακριβώς είναι οι ευθύνες της. "Το σημαντικό είναι ότι αυτό δεν θα πρέπει να εξελιχθεί σε πρόβλημα μεταξύ των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν θέλει κάτι τέτοιο το ίδιο και εγώ", τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός. "Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν εγγυήσεις ότι η ΒΡ θα παραμείνει μια σημαντική εταιρεία ενώ η οικονομική της σταθερότητα αφορά τόσο τα δικά μας συμφέροντα όσο και τα συμφέροντα της Αμερικής, και αυτό είναι κάτι που θα το λέω πάντα, σαφώς", κατέληξε ο κ. Κάμερον.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 37740

    [17] Στις Βρυξέλλες Γ. Παπανδρέου - Αντώνης Σαμαράς

    Τεταρτη, 16 06 2010 13:07

    Στις Βρυξέλλες φθάνει νωρίς το απόγευμα ο Πρωθυπουργός προκειμένου να συμμετάσχει την Πέμπτη, στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. Το απόγευμα, θα μετάσχει στις εργασίες των Ευρωπαίων σοσιαλιστών και στη συνέχεια θα παρακαθίσει στο δείπνο εργασίας. Στη σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν οι πρόσφατες οικονομικές εξελίξεις σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες, όπως ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου, επιβάλλεται μια νέα λιτότητα.

    Ο Πρωθυπουργός, υπογράμμισε, ότι το θέμα της υπερχρέωσης και του δανεισμού των χωρών της Ένωσης δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί με λιτότητα αλλά με την προσέλκυση επενδύσεων ή επενδύσεων που θα στηρίζονται και στην αύξηση των ιδίων πόρων.

    Το θέμα των ιδίων πόρων αναμένεται να αποτελέσει το βασικό ζήτημα της συζήτησης.

    Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η λύση δεν είναι η φθηνή εργασία και η υποβάθμιση ή και εξαφάνιση των κοινωνικών κεκτημένων.

    Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει και ο Πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σήμερα θα μετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 37715

    [18] Απαγόρευση εξόδου και για τον κουμπάρο του Τ. Μαντέλη

    Τεταρτη, 16 06 2010 12:47

    Διάταξη για την επιβολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα στον επιχειρηματία Γιώργο Τσουγκράνη, σε λογαριασμό του οποίου κατατέθηκαν 450.000 μάρκα που προορίζονταν για τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, εξέδωσε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών κ. Ι. Σακελάκος.

    Ο επιχειρηματίας, που αντιμετωπίζει κατηγορία για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, έχει παραδεχθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens ότι το 1998 άνοιξε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα στο όνομα "Α. ROCOS", προκειμένου η Siemens να καταθέσει εκεί χρήματα για τον κουμπάρο του, Τ. Μαντέλη.

    Στον επίμαχο λογαριασμό κατατέθηκαν το 1998 200.000 μάρκα και το 2000 άλλα 250.000 μάρκα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Απαγόρευση εξόδου του Τ. Μαντέλη από τη χώρα

    Είδηση: 37713

    [19] Αναστάτωση προκαλεί σχεδιαζόμενη συναυλία Νεοναζιστών στην Αυστρία

    Τεταρτη, 16 06 2010 17:04

    Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η προγραμματιζόμενη για τις 26 Ιουνίου, συναυλία του αμφιλεγόμενου γερμανικού μουσικού συγκροτήματος "Κατεγκορί Τσε", η οποία, έπειτα από μαζικές διαμαρτυρίες στο αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ, όπου αρχικά επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, μεταφέρεται τώρα στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας.

    Το συγκρότημα τοποθετείται σαφώς στον νεοναζιστικό χώρο, δήλωσε σήμερα η βουλευτής των Αυστριακών Πρασίνων, Μαρία Μπούχμαγιερ, τονίζοντας κατηγορηματικά πως δεν πρέπει με κανένα τρόπο να δοθεί η δυνατότητα εμφάνισής του "σε έδαφος της Ανω Αυστρίας" και καλώντας συγχρόνως σε κινητοποίηση διαφόρων φορέων.

    Αρχικά, και πριν υπάρξουν οι αντιδράσεις, η συναυλία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στο Χένερσντορφ της περιοχής Φλαχάου στο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ, και όπως έχει ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του το ίδιο το γερμανικό συγκρότημα, η πραγματοποίηση της συναυλίας έχει μεταφερθεί σε τόπο στην Ανω Αυστρία, ο οποίος όμως δεν κατονομάζεται, όπως δεν κατονομάζονται στην ιστοσελίδα και οι λόγοι.

    Ετοιμάζονται αντιδράσεις

    Σύμφωνα με τη βουλευτή των Πρασίνων, στην Άνω Αυστρία ετοιμάζονται ήδη ανάλογες διαμαρτυρίες και άλλες κινητοποιήσεις, καθώς, όπως τονίζει η ίδια, ανεξάρτητα από το εάν το νεοναζιστικό συγκρότημα έχει "επισημανθεί" από την αυστριακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, ή όχι, θα πρέπει οπωσδήποτε να εμποδιστεί η εμφάνισή του.

    Συγχρόνως, η ίδια απευθύνει έκκληση προς την Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος να ενημερώνει ανάλογα δήμους και κοινότητες, αλλά και εταιρείες διοργάνωσης εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα, ευαισθητοποιώντας τους πάνω σε τέτοια φαινόμενα, διότι, όπως τονίζει, μόνον με τον τρόπο αυτό θα μπορούν εκ των προτέρων να αποτρέπονται παρόμοιες ακροδεξιές συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις.

    AΠΕ Είδηση: 37726

    [20] Σε επιφυλακή η Κούβα

    Τεταρτη, 16 06 2010 16:59

    Σε επιφυλακή έχει τεθεί και η Κούβα για να προστατεύσει τις ακτές της, αν φθάσει μέχρι εκεί η πετρελαιοκηλίδα από το κοίτασμα τής ΒP, που συνεχίζει να εξαπλώνεται στον Κόλπο τού Μεξικού. Aκόμη, ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός σταμάτησε προσωρινά την επιχείρηση για τη συγκέντρωση του πετρελαίου που επί 58 ημέρες διαρρέει στη θάλασσα, προκαλώντας τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ. Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβεβαιώνει ότι θα κάνει ο,τι απαιτείται για να αντιμετωπιστεί η ρύπανση και να πληρώσει όλη τη ζημιά η BP η οποία υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής σε 20 δισεκατομμύρια δολάρια.

    Πηγή: ΝΕΤ Είδηση: 37728

    [21] Δυο νεκροί από τον χορό Ρίχτερ στην Παπούα της Ινδονησίας

    Τεταρτη, 16 06 2010 12:05

    Δυο ισχυρότατοι σεισμοί έπληξαν νωρίς το πρωί της Τετάρτης την επαρχία Παπούα της Ινδονησίας. Οι σεισμοί μεγέθους 6,2 και 7,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκαν με χρονική απόσταση λίγων λεπτών και λόγω του μεγέθους τους εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι. Σύμφωνα με την αστυνομία, υπάρχουν ήδη δυο νεκροί στο νησί Ιαπέν και αρκετές υλικές ζημιές.

    Με διάρκεια 40 δευτερολέπτων

    Από τον ισχυρό σεισμό επλήγη περισσότερο το νησί Ιαπέν, όπου εκτυλίχθηκαν σκηνές πανικού μεταξύ των κατοίκων.

    Ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή, μετέδωσε ότι οι κάτοικοι έντρομοι πετάχτηκαν έντρομοι από τα σπίτια τους και ότι η διάρκεια του σεισμού ήταν σαράντα δευτερόλεπτα.

    Στο νησί αυτό, 150 κατοικίες υπέστησαν ζημιές και μία εκκλησία κατέρρευσε.

    Στο Μπιάκ, σε ένα άλλο νησί, όπου έγινε ιδιαίτερα αισθητός ο σεισμός, οι κάτοικοι κατέφυγαν σε περιοχές μακριά από τις παραλίες, φοβούμενοι πιθανό τσουνάμι.

    Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ Είδηση: 37710

    [22] Ανησυχία της Ε.Ε για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

    Πεμπτη, 01 10 2009 14:21

    Την έντονη ανησυχία της για τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτικών πληθυσμών στην Τουρκία, μετά τις καταγγελίες για την εφαρμογή νέων περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση σε διάφορους τομείς όπως η εκπαίδευση, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε σχετική της έκθεση. Επίσης, καλεί τα κράτη της Ευρώπης να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια στην Τουρκία.

    Στην έκθεση του ο επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τα δικαιώματα εθνοτικών μειονοτήτων όπως οι Κούρδοι, ενώ δηλώνει επίσης ότι τον "ανησυχούν πολύ" μερικοί πρόσφατοι περιορισμοί.

    Αν και η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης δεν έχει νομική ισχύ, συνιστά ένα μέσο άσκησης πολιτικής πίεσης στην Άγκυρα για να επιλύσει ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των μειονοτήτων και των προσώπων που ζητούν άσυλο.

    Ο Τόμας Χάμαρμπεργκ, ο κορυφαίος αξιωματούχος του Συμβουλιου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αναφέρει στην έκθεση ότι "ανησυχεί πολύ για έναν αριθμό επίμονων περιορισμών που επιβάλλονται στην εκπαίδευση των μελών μειονοτήτων, περιλαμβανομένης της διδασκαλίας και της εκμάθησης των μητρικών γλωσσών τους".

    "Τουλάχιστον ως τις αρχές του 2009, ήταν αδύνατο να διδαχθεί κανείς σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο τη γλώσσα ενός αριθμού μειονοτικών ομάδων", αναφέρεται στην έκθεση.

    Οι ανησυχίες του επιτρόπου επεκτείνονται επίσης στο ζήτημα της ελευθερίας του λόγου, ιδιαίτερα στη συνεχιζόμενη χρήση του τουρκικού ποινικού κώδικα, το οποίο προβλέπει ποινή φυλάκισης ως δύο ετών για εξύβριση "του τουρκικού έθνους, του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας, της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, της κυβέρνησης της Τουρκικής Δημοκρατίας ή των δικαστικών οργάνων του κράτους".

    Ωστόσο ο Χάμαρμπεργκ επαινεί επίσης τη σημερινή κυβέρνηση για την προθυμία που δείχνει να προσπαθήσει να βελτιώσει τις επιδόσεις της σε σημαντικούς τομείς.

    Ο επίτροπος "εκτιμά τα θετικά σημάδια καλής θέλησης που δείχνουν οι τουρκικές αρχές για την επίλυση ενός αριθμού ζητημάτων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα μειονοτικών ομάδων", αναφέρεται στην έκθεση.Επίσης "επαινεί την προθυμία για διάλογο με μειονοτικές θρησκευτικές κοινότητες που επέδειξαν οι αρχές".

    Σε μια χωριστή έκθεση, ο Χάμαρμπεργκ καλεί επίσης τα ευρωπαϊκά και τα άλλα κράτη να προσφέρουν περισσότερη βοήθεια στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει το αυξανόμενο κύμα μεταναστών και προσώπων που ζητούν άσυλο.

    Ο Χάμαρμπεργκ "εκτιμά την προθυμία των αρχών να αντιμετωπίσουν αυτές τις προκλήσεις εισάγοντας νέα νομοθεσία για το άσυλο. Καλεί την ευρωπαϊκή και τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσουν την Τουρκία σ' αυτό", αναφέρεται στην έκθεση.

    Όμως ζητεί επίσης από την Τουρκία να εκσυγχρονίσει τον τρόπο που ορίζει ποιός είναι πρόσφυγας, καθώς βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα κριτήρια του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες εφαρμόζονται μόνο σε "πρόσωπα που έχουν γίνει πρόσφυγες ως αποτέλεσμα γεγονότων που συμβαίνουν στην Ευρώπη". ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 27348

    [23] Θετικός ο Βελγικός τύπος για την ελληνοκινεζική συνεργασία

    Τεταρτη, 16 06 2010 16:47

    Υπό τον τίτλο «Η Κίνα χρησιμοποιεί τα μεγάλα μέσα στην Ελλάδα» και με υπότιτλο «Κινεζικές επιχειρήσεις έχουν κλείσει 14 μεγάλα συμβόλαια ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», η βελγική οικονομική εφημερίδα « L' Echo" αναφέρεται εκτενώς στις οικονομικές σχέσεις της Κίνας με την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι το Πεκίνο σκέπτεται σοβαρά να επενδύσει «δισ. ευρώ» σε διάφορους τομείς, όπως είναι τα αεροδρόμια, οι κατασκευές στα λιμάνια, η λογιστική κ.α.

    «Ήδη αρχίζουν οι υπογραφές των συμβολαίων», αναφέρει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας ότι ο Αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης βρισκόταν στην Ελλάδα για την επικύρωση της συμφωνίας 14 μεγάλων συμβολαίων, τα οποία αντιπροσωπεύουν «αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ».

    Με αυτή την ευκαιρία ο Κινέζος αντιπρόεδρος υπογράμμισε ιδιαίτερα ότι η κυβέρνησή του «πρόκειται να ενθαρρύνει τους Κινέζους επιχειρηματίες να έρθουν στην Ελλάδα για εταιρικές συμπράξεις και επενδύσεις», τονίζει η εφημερίδα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Έλληνα ομόλογό του Θ. Πάγκαλο ανακοίνωσε «την κοινή θέληση των δύο χωρών να ενισχύσουν τις σχέσεις τους και να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κρίσης».

    Η Κίνα πρόκειται να αποκτήσει σταθερές βάσεις στην Ελλάδα, σχολιάζει το δημοσίευμα.

    COSCO

    Στη συνέχεια η εφημερίδα τονίζει ότι η κινεζική εταιρεία Cosco έχει υπογράψει 7 συμβόλαια με Έλληνες εφοπλιστές για παραγγελία πλοίων τύπου cargo, ενώ υπάρχει περίπτωση και για 8 ακόμα, για τη ναύλωση 6 επιπλέον πλοίων και τη δημιουργία μιας κοινοπραξίας.

    Η Cosco ελέγχει ήδη έναν τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Πειραιά και το συμβόλαιο παραχώρησης έχει αξία 3,4 δισ. ευρώ, σημειώνει η βελγική εφημερίδα, υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι Financial Times εκτιμούν ότι αργότερα μέσα στη χρονιά η Cosco πρόκειται να προχωρήσει σε συμφωνία με τον ελληνικό οργανισμό διαχείρισης λιμένων, ώστε να δημιουργηθεί «ένας λογιστικός κόμβος αξίας 150 -200 εκατομμυρίων ευρώ».

    Ο κόμβος αυτός μπορεί να έχει ρόλο καταλύτη για τις ανταλλαγές ανάμεσα στην Κίνα και τα Βαλκάνια, επισημαίνει η εφημερίδα.

    Παράλληλα αναφέρει ότι και μία άλλη συμφωνία υπογράφηκε ανάμεσα στον κινεζικό όμιλο BCEGI και την ελληνική εταιρεία Helios Plaza, σύμφωνα με την οποία οι δύο εταίροι θα προχωρήσουν στην κατασκευή ενός τεράστιου ξενοδοχειακού κέντρου στο λιμάνι του Πειραιά.

    Επιπλέον ο ελληνικός ΟΤΕ υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την εταιρεία Huawei Technologies ενώ τέσσερις κινεζικοί όμιλοι τροφίμων θα κάνουν εισαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου.Το δημοσίευμα παραθέτει στη συνέχεια την εκτίμηση του Φρανσουά Λεμουαν, ειδικού στην κινεζική οικονομία στο γαλλικό Κέντρο Μελετών Cepii.

    «Η Κίνα έχει περισσότερους πόρους από ό,τι της χρειάζονται, αλλά βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με έναν τοίχο δισταγμών από τις κυβερνήσεις. Η ελληνική κρίση αποτελεί μία ανέλπιστη ευκαιρία για τους Κινέζους», αναφέρει, ενώ στην ερώτηση εάν οι κινήσεις της κινεζικής κυβέρνησης μπορούν να θεωρηθούν ως πρόθεση κυριαρχίας ή ως ένδειξη ενσωμάτωσης της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία, ο κ. Λεμουάν απαντά ότι «πρόκειται απλώς για την οικονομική στρατηγική ενός κράτους, που είναι όλο και πιο ισχυρό σε όλους τους τομείς. Ας αποφύγουμε να το δούμε ως σημάδι χειραγώγησης. Θεωρώ ότι είναι κατά βάση υγιές».

    Απομένει να δούμε, καταλήγει το δημοσίευμα, πώς θα χρησιμοποιήσουν οι Κινέζοι αυτές τις στρατηγικές συνεργασίες, αφού η Κίνα είναι σχετικά αρχάρια σε αυτού του είδους τη στρατηγική.

    ΑΠΕ Είδηση: 37723

    [24] Αυστηρές ποινές για φορολογικές παραβάσεις

    Τεταρτη, 16 06 2010 16:21

    Το κλείσιμο των καταστημάτων και επιχειρήσεων για ένα μήνα σε περίπτωση που διαπιστωθεί φορολογική παράβαση δύο φορές μέσα στην ίδια χρονιά ή σε δύο συνεχόμενες κρίσεις ή τρεις παραβάσεις κατά τον ίδιο έλεγχο προβλέπει εγκύκλιος που απέστειλε το Υπουργείο Οικονομικών προς τις ΔΟΥ στο πλαίσιο της εφαρμογής του τελευταίου φορολογικού νομοσχεδίου. Αν εντός τριετίας η επιχείρηση υποπέσει και πάλι σε φορολογική παράβαση τότε η αναστολή λειτουργίας της μπορεί να φτάσει σε έξι μήνες.

    Ποινικό αδίκημα η φοροδιαφυγή

    Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ακόμα ότι στο εξής η φοροδιαφυγή θεωρείται ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 2 μηνών.

    Παράλληλα, εάν ένας ελεύθερος επαγγελματίας υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις, όπως μη έκδοση απόδειξης, ή διακίνηση πλαστών και εικονικών τιμολογίων, τότε θα χάνει το αφορολόγητο που σημαίνει ότι θα φορολογείται με 10% από το 1 ευρώ.

    Διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις αυτές δε χάνεται το αφορολόγητο που αφορά στα παιδιά του φορολογούμενου.

    Τέλος αναπροσαρμόζονται στα 400 έως 1200 ευρώ ανάλογα με την κατηγορία των βιβλίων τα πρόστιμα ανά φορολογική παράβαση.

    Ο φορολογούμενος έχει το δικαίωμα διοικητικού συμβιβασμού, ώστε να μειωθεί το πρόστιμο στο μισό, αρκεί να καταβάλει εφάπαξ το 30% του μισού προστίμου.

    Η ισχύς των διατάξεων ξεκινά από 1η Ιουνίου 2010.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37722

    [25] Τελευταίες συναντήσεις για το Ασφαλιστικό

    Τεταρτη, 16 06 2010 15:27

    Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών για το Ασφαλιστικό. Σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο βρέθηκε η εξίσωση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών στο δημόσιο και στα σώματα ασφαλείας. Την Πέμπτη ο Υπουργός Εργασίας θα έχει συνάντηση με την τρόικα των επιτηρητών για τις τελικές ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, καθώς στόχος του υπουργείου είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουνίου. Στις 7 το απόγευμα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο κατά του Aσφαλιστικού νομοσχεδίου, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Συνάντηση με την τρόικα

    Με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κομισιόν θα συναντηθεί την Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

    Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι οι προωθούμενες αλλαγές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά, αλλά και η πορεία των οικονομικών των ασφαλιστικών ταμείων. Οι επικεφαλής της "τρόικας" θα εξετάσουν το εάν και κατά πόσο οι αλλαγές που προωθούνται είναι σύμφωνες με το περιεχόμενο του μνημονίου, ενώ θα εκτιμήσουν και τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών.

    Στόχος του υπουργείου είναι το Ασφαλιστικό νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος Ιουνίου.

    Συνεχίζονται οι επαφές

    Στο μεταξύ, συνεχίστηκαν και σήμερα οι συναντήσεις υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εργασίας με στελέχη της "τρόικας" για τη διευθέτηση κυρίως τεχνικών ζητημάτων.

    Το πρωί της Τετάρτης είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο του ΣΟΕ, Γ. Δανιά, που είναι κι ο συντονιστής της ελληνικής κυβέρνησης με αντικείμενο τον απολογισμό όσων "είδαν" οι ξένοι τις πρώτες δύο μέρες ελέγχου των υπηρεσιών του ελληνικού δημοσίου και έχει προγραμματιστεί συνάντηση με στελέχη της Εθνικής τράπεζας της Eurobank και του ΙΟΒΕ.

    Αύριο θα γίνει ο τελικός απολογισμός με τον υπουργό Οικονομικών, ενώ προγραμματίστηκε να συναντηθούν ξανά με την υπουργό Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου

    Το πρωί ο υπουργός Οικονομικών είχε σύσκεψη με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργο Προβόπουλο για θέματα σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37717

    [26] Το απόγευμα το Π.Δ για αποζημιώσεις απολύσεων

    Τεταρτη, 16 06 2010 15:00

    Στη δημοσιότητα αναμένεται να δώσει το απόγευμα ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, το Προεδρικό διάταγμα για τις αποζημιώσεις απολύσεων, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στενοί συνεργάτες του υπουργού μετά την συνάντηση του κ. Λοβέρδου με τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Β. Κροκίδης σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου για την έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης, δήλωσε ότι η ΕΣΕΕ υποστηρίζει την διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37718


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 June 2010 - 16:58:46 UTC