Read our Collection of articles on International Policy Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οικονομία: Διεθνής στήριξη στους ελληνικούς στόχους
  • [02] Σαγκάη: Στη Παγκόσμια έκθεση EXPO 2010 η Λ. Κατσέλη
  • [03] Κίνα: Αναβαθμίζει το γιουάν
  • [04] Συνομιλίες Αιγύπτου - ΗΠΑ για το παλαιστινιακό
  • [05] Ληστεία στο διαμέρισμα του προέδρου της ΕΠΟ
  • [06] Κιργιστάν: Μέτρα για τους πρόσφυγες
  • [07] Παρουσίαση νέας έκδοσης
  • [08] Επίθεση ενόπλων στις μυστικές υπηρεσίες της Υεμένης
  • [09] Σε πεδίο μάχης το κέντρο της Θεσσαλονίκης
  • [10] Το σκοπιανό στην Ώρα του Πρωθυπουργού

    [01] Οικονομία: Διεθνής στήριξη στους ελληνικούς στόχους

    Σαββατο, 19 06 2010 19:21

    Επιταχύνονται οι ρυθμοί υλοποίησης των στόχων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ώστε να προχωρήσουν οι στόχοι που προβλέπονται στο μνημόνιο, ενώ θετικά σχόλια έχουν υπάρξει από Τρόικα, που αποκλείει κάθε ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρει πως:

    "Η εικόνα είναι ότι η οικονομία, παρά τη μεγάλη δυσκολία που περνάει, παρά την ύφεση, παρά τα προβλήματα στις επιχειρήσεις, παρά τα προβλήματα που έχουν οι Έλληνες πολίτες να τα βγάλουν πέρα, δείχνει να έχει αντοχές και ίσως τα πράγματα να εξελιχθούν καλύτερα απ' ό,τι περιμένουμε".

    Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι: "Όσο εφαρμόζεται με συνέπεια το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, η δυνατότητα αναχρηματοδότησης του χρέους μας θα αυξάνεται".

    Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε: "Η ελληνική κυβέρνηση έχει αρχίσει να μεταρρυθμίζει και να αλλάζει σε βάθος την ελληνική οικονομία. Το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν εξαρτάται από κανενός είδους αναδιάρθωση του χρέους της".

    "Δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο. Δεν δημιουργήσαμε τη Συνθήκη του Μάαστριχ προκειμένου να επαναχωρήσουμε", δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, με συνέντευξη σε γερμανική εφημερίδα, αναφερόμενος στο αν τίθεται θέμα μη αποπληρωμής του χρέους χωρών όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία.

    Η ΕΚΤ με συνεχείς παρεμβάσεις της στην αγορά ομολόγων έχει συγκεντρώσει ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ.

    Στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του ετήσιου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κουντρίν, δήλωσε:

    "Θα επέτρεπα την ανάταξη του ελληνικού χρέους, που δεν θα ήταν ευχάριστη. Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως μίνι-χρεοκοπία αλλά δεν θα έλεγα ότι πρόκειται για χρεοκοπία με όλη τη σημασία της λέξεως. Θα είναι κάτι πιο πολύπλοκο. Δεν θα είναι βαθιά αναδιάρθρωση, θα είναι αποδεκτή από τις αγορές".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Είδηση: 37839

    [02] Σαγκάη: Στη Παγκόσμια έκθεση EXPO 2010 η Λ. Κατσέλη

    Σαββατο, 19 06 2010 14:42

    Τη Σαγκάη επισκέπτεται η υπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Ελλάδας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Έκθεσης EXPO 2010 όπου είχε σειρά επαφών με αξιωματούχους και επιχειρηματικούς φορείς για την βελτίωση της συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον τομέα του τουρισμού, την προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα αλλά και από την Ελλάδα στην Κίνα καθώς και την επέκταση συνεργασίας στη ναυτιλία.

    Το Σάββατο σε συνέντευξη τύπου, η κα. Λ. Κατσέλη απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις σκέψεις της Ελληνική κυβέρνησης για την ανάπτυξη των λιμανιών και ανέφερε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί μια νέα εταιρική μορφή για τα δύο μεγάλα λιμάνια της χώρας του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης με τα οποία θα διασυνδεθούν τα υπόλοιπα ώστε να αντλήσουν οφέλη και πόρους. Επίσης, παρουσίασε την πρωτοβουλία του Invest in Greece, το ''e-book'', το οποίο αποτελεί το εργαλείο ενημέρωσης όλων των ενδιαφερόμενων επενδυτών προκειμένου να έχουν μια αναλυτική και εμπεριστατωμένη άποψη για όσα προγράμματα μετοχοποιήσεων προωθεί η κυβέρνηση.

    Στην ομιλία της σε εκδήλωση της ελληνικής πρεσβείας η υπουργός είπε ότι ''Προωθούμε τη συνεργασία με την Κίνα με την ενδυνάμωση των σχέσεων σε τέσσερις τομείς που είναι οι αγορές, προϊόντα και υπηρεσίες τα οποία μπορούμε να προωθήσουμε στην κινεζική αγορά, να προσελκύσουμε επενδύσεις από την Κίνα, ο τουρισμός και η ναυτιλία και ο χώρος των πολιτιστικών ανταλλαγών πρέπει να αξιοποιηθεί στο έπακρο'' σημειώνοντας επίσης ότι ''τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα θα τα ξεπεράσει με το δίχτυ ασφάλειας που υπάρχει'' ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν ανησυχεί για την πορεία του πληθωρισμού ανέφερε ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση και ανάπτυξη μέσα στο 2011.

    Λίγο νωρίτερα, σε εκδήλωση στο Ελληνικό περίπτερο στην Διεθνή Έκθεση EXPO 2010, o πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της COSCO Κάπτεν Γουέι σε ομιλία του σημείωσε με έμφαση ότι η Κίνα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να εξέλθει από την κρίση ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει, ήδη, ενδιαφέρον και από άλλες κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στην Ελλάδα ενώ ανέφερε ότι τον Απρίλιο αυξηθήκαν οι αφίξεις εμπορευματοκιβωτίων -κοντέινερ- στο λιμάνι του Πειραιά πάνω από τις προσδοκίες που υπήρχαν.

    Μετά τη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών της Κίνας, Γουένγκ Μενγκιόνγκ, η υπουργός σημείωσε ότι μπορεί να υπάρξει επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε χαριτολογώντας ότι η θερμοκρασία στη Σαγκάη ανεβαίνει τις τελευταίες ημέρες όπως ανεβαίνει και η ''επιχειρηματική θερμοκρασία'' των συναλλαγών με την Ελλάδα.

    Η κα. Κατσέλη τη Δευτέρα θα επισκεφθεί το Χρηματιστήριο της Σαγκάης στο πλαίσιο των επαφών της για την υποστήριξη και ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας ενώ ο εορτασμός της Ημέρας της Ελλάδας κορυφώνεται απόψε το βράδυ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37832

    [03] Κίνα: Αναβαθμίζει το γιουάν

    Σαββατο, 19 06 2010 18:04

    Κινήσεις που αποσκοπούν στο να γίνει το νόμισμα της Κίνας, το γιουάν πιο ευέλικτο, με στόχο τη βελτίωση του καθεστώτος της ισοτιμίας της, ανακοίνωσε το Πεκίνο. Η είδηση μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, που επικαλέστηκε σαν πηγή τη Λαϊκή Τράπεζα Κίνας.

    Ικανοποίηση δημιούργησε στις ΗΠΑ η ενέργεια αυτή, με τον υπουργό Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ να δηλώνει ότι: "Χαιρετίζουμε την απόφαση της Κίνας να αυξήσει της ευελιξία της ισοτιμίας του νομίσματός της. Η δυναμική εφαρμογή θα συνεισφέρει θετικά στην ισχυρή και ισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξη. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Κίνα στην G20 και με διμερή τρόπο να ενδυναμώσουμε την ανάκαμψη".

    Η αύξηση της αξίας του γιουάν θα συμβάλλει στη μείωση των παγκόσμιων οικονομικών ανισορροπιών, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ με την Κίνα.

    Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, δήλωσε ότι η ανακοίνωση της Κίνας για αύξηση της ευελιξίας του γιουάν είναι "μία καλοδεχούμενη εξέλιξη".

    Θετική και η Ιαπωνία

    "Αναμένουμε αυτή η κίνηση να βοηθήσει στην προώθηση μίας σταθερής και ισορροπημένης ανάπτυξης στην Κίνα, στις ασιατικές οικονομίες, καθώς και στην παγκόσμια οικονομία", αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών της Ιαπωνίας σε ανακοίνωσή του.

    Οι αλλαγές στο γιουάν, ενδέχεται να πλήξουν μεσοπρόθεσμα τις τιμές του χαλκού, προϊόν που εξάγει μαζικά η Κίνα, δήλωσε ο υπουργός Μεταλλευμάτων της Χιλής, Λόρενς Γκόλμπορν.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ

    Είδηση: 37836

    [04] Συνομιλίες Αιγύπτου - ΗΠΑ για το παλαιστινιακό

    Σαββατο, 19 06 2010 16:24

    Oι εξελίξεις στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ ισραηλινών-παλαιστινίων που διεξάγονται με αμερικανική διαμεσολάβηση, ήταν το θέμα συζήτησης μεταξύ του Αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, Τζορτζ Μίτσελ.

    Ιδιαίτερο βάρος, μετά και τα πρόσφατα γεγονότα, είχε το θέμα των απαιτούμενων ενεργειών για την άρση του ισραηλινού αποκλεισμού που έχει επιβληθεί στη Γάζα από τον Ιούνιο του 2007 όταν ανέλαβε την εξουσία η Χαμάς.

    Ήδη το Ισραήλ έχει χαλαρώσει τον αποκλεισμό, όμως η παλαιστινιακή πλευρά δεν έχει θεωρήσει ικανοποιητική την εξέλιξη αυτή. Η Αίγυπτος παίζει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ των αντιμαχόμενων παλαιστινιακών οργανώσεων της Φατάχ και της Χαμάς, ενώ ταυτόχρονα σε διπλωματικό επίπεδο συνομιλεί με ΗΠΑ, Ευρώπη.

    Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Αχμέντ Αμπούλ-Γέιτ, κάλεσε τη Χαμάς να αποδεχτεί το ειρηνευτικό σχέδιο της Αιγύπτου, που προβλέπει συμφιλίωση με τη Φατάχ.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Γερμανικό Είδηση: 37833

    [05] Ληστεία στο διαμέρισμα του προέδρου της ΕΠΟ

    Σαββατο, 19 06 2010 13:43

    Θύμα διαρρηκτών έπεσε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος. Άγνωστοι εισέβαλαν στο διαμέρισμά του στον τρίτο όροφο στην οδό Σολωμού 29 στο Ψυχικό και άρπαξαν κοσμήματα και άλλα αντικείμενα άγνωστης μέχρι στιγμής αξίας.

    Ο πρόεδρος της ΕΠΟ απουσιάζει στη Νότιο Αφρική όπου έχει μεταβεί για το Μουντιάλ και την κλοπή κατήγγειλε η σύζυγός του. Όπως είπε στην Αστυνομία, έφυγε από το σπίτι της το μεσημέρι και γύρισε το απόγευμα όπου βρήκε παραβιασμένη την είσοδο του διαμερίσματος.

    Έρευνα για την υπόθεση διενεργείται από την Ασφάλεια.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37830

    [06] Κιργιστάν: Μέτρα για τους πρόσφυγες

    Σαββατο, 19 06 2010 16:47

    Στη δημιουργία ασφαλών συνθηκών, ώστε να γίνει εφικτή η επιστροφή των εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που εγκατέλειψαν τη χώρα μετά τις εθνοτικές ταραχές της περασμένης εβδομάδας, κάλεσε την κυβέρνηση του Κιργιστάν, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για την Κεντρική και Νότια Ασία, Ρόμπερτ Μπλέικ.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

    "Είναι σημαντικό για την προσωρινή κυβέρνηση να δημιουργήσει την ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης και ασφάλειας ώστε οι πρόσφυγες στο Ουζμπεκιστάν και οι εκτοπισμένοι στο Κιργιστάν να αισθανθούν πεπεισμένοι ότι μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να ζήσουν με ασφάλεια και αρμονία με τους Κιργίζιους γείτονές τους".

    Των δηλώσεων προηγήθηκε συνάντηση με την επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης του Κιργιστάν, Ρόζα Ουτουνμπάγεβα. Από την πλευρά της η κ. Ουτουνμάγεβα δήλωσε πως: "Πρέπει να αποτρέψουμε οποιοδήποτε νέο ξέσπασμα βίας. Ας ελπίσουμε ότι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την ηρεμία και να αποφύγουμε άλλες βίαιες συγκρούσεις".

    Οι πρόσφυγες εκτιμάται ότι είναι περίπου 400.000 άνθρωποι, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη Έθνη έκαναν έκκληση για βοήθεια 71 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Υπολογίζεται ότι οι νεκροί από τις τελευταίες ταραχές θα ξεπεράσουν τους 2.000, αφού ο ακριβής αριθμός δεν έχει υπολογιστεί ακόμα, με την προσωρινή πρόεδρο να αναφέρει ότι υπάρχουν πολλά πτώματα που θάφτηκαν σύμφωνα με την παράδοση των μουσουλμάνων - πριν νυχτώσει - και δεν έχουν καταμετρηθεί.

    Πάντως οι ΗΠΑ καταλογίζουν ευθύνες για τις συγκρούσεις στο νότιο τμήμα της χώρας ανάμεσα σε Κιργίζιους και Ουζμπέκους μειονοτικούς, στον ανατραπέντα πρόεδρο του Κιργισταν Μπακίγιεφ.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρόιτερ Είδηση: 37835

    [07] Παρουσίαση νέας έκδοσης

    Σαββατο, 19 06 2010 18:30

    Το Φεστιβάλ Ικαρίας συνεχίζοντας την πολιτιστική του δραστηριότητα, παρουσιάζει τη νέα του έκδοση "Η αρχαιολογική σκαπάνη στην Ικαρία - Εβδομήντα χρόνια ανασκαφικής έρευνας και μελλοντικές προοπτικές", την Τετάρτη 23/06/2010 και ώρα 19:30 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, (Ακαδημίας 50) Αμφιθέατρο "Αντώνης Τρίτσης".

    Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Ομότιμος Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρίστος Ντούμας. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Είδηση: 37837

    [08] Επίθεση ενόπλων στις μυστικές υπηρεσίες της Υεμένης

    Σαββατο, 19 06 2010 13:30

    Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν, έξι ήταν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της Υεμένης σε επίθεση πέντε ενόπλων εναντίον του κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες Πληροφοριών της χώρας.

    Οι πέντε άνδρες ήταν οπλισμένοι με αντιαρματικές ρουκέτες, πολυβόλα και χειροβομβίδες και κατά τη διάρκεια της επιχείρησης απελευθέρωσαν αδιευκρίνιστο αριθμό κρατουμένων, ύποπτοι για τη συμμετοχή τους στην Αλ Κάιντα.

    Μεταξύ των νεκρών συμπεριλαμβάνεται και μια γυναίκα, η οποία εργαζόταν στην υπηρεσία καθαριότητας του κτιρίου, όπου στεγάζονται οι μυστικές υπηρεσίες της Υεμένης, στη συνοικία Αλ -Ταουάχι, στο λιμάνι του Αντεν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37829

    [09] Σε πεδίο μάχης το κέντρο της Θεσσαλονίκης

    Σαββατο, 19 06 2010 12:34

    Σε πεδίο μάχης μετατράπηκε τα ξημερώματα ο χώρος γύρω από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο στη Θεσσαλονίκη όταν επεισόδια ξέσπασαν μεταξύ ομάδας νεαρών και αστυνομικών των ΜΑΤ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα ομάδα νεαρών βγήκε από τους χώρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και κινούμενη προς την οδό Εθνικής Αμύνης, έβαλε φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, στήνοντας πρόχειρα οδοφράγματα, ενώ άρχισε να εκσφενδονίζει βόμβες μολότοφ, πέτρες, ξύλα, πυρσούς και κομμάτια μαρμάρων προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που είχαν σπεύσει στο σημείο.

    Οι δυνάμεις των ΜΑΤ απάντησαν με χρήση δακρυγόνων. Οι νεαροί βρήκαν καταφύγιο στους χώρους του Πανεπιστημίου, όπου καταδιώχθηκαν από τους αστυνομικούς.

    Η κατάσταση εκτονώθηκε γύρω στη 01.40 τα ξημερώματα, χωρίς να γίνουν προσαγωγές υπόπτων ή συλλήψεις.

    Από την Αστυνομία ανακοινώθηκε ότι σημειώθηκαν μικρές υλικές ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα στο κέντρο της πόλης.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37828

    [10] Το σκοπιανό στην Ώρα του Πρωθυπουργού

    Παρασκευη, 18 06 2010 12:32

    Σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, απάντησε πριν από λίγο στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας. Όπως είπε, η συζήτηση για τα ονόματα δεν ωφελεί αυτή τη στιγμή, και κάλεσε το Σκοπιανό πρωθυπουργό, Νίκολα Γκρούεφσκι, να δείξει την ίδια σοβαρότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης κατηγόρησε την Κυβέρνηση, ότι διοχέτευσε συγκεκριμένο όνομα στον Τύπο για βολιδοσκόπηση.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Συνάντηση Παπανδρέου- Γκρούεφσκι

    Είδηση: 37798


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 June 2010 - 16:55:50 UTC