Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] G-20 Ζητούμενο η οικονομική ανάκαμψη
  • [02] Συνέδριο ΝΔ: Τοποθετήσεις στελεχών
  • [03] Ολοκληρώνεται το συνέδριο της ΝΔ
  • [04] Υπόθεση Siemens: Τις επόμενες ημέρες η απόφαση για Γ. Τσουγκράνη

    [01] G-20 Ζητούμενο η οικονομική ανάκαμψη

    Κυριακη, 27 06 2010 11:00

    Με στόχο μια συμφωνία που θα οδηγήσει στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και τη θωράκιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος συνεδριάζει στο Τορόντο η G-20. Σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, οι ηγέτες των 20 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων χωρών αναμένεται να καθορίσουν τους στόχους για τη μείωση των ελλειμμάτων, ενώ ο Καναδάς, που φιλοξενεί τη σύνοδο, εκτιμά ότι θα μπορούσαν να μειωθούν τα ελλείμματα στο μισό μέχρι το 2013. Αγκάθι της Συνόδου η επιβολή παγκόσμιου φόρου στις τράπεζες και τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, καθώς Καναδάς, Αυστραλία και Κίνα αντιστέκονται σθεναρά σε μια τέτοια προοπτική. Τη συμφωνία των ισχυρών του πλανήτη για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, με επιστολή που απέστειλε προς τα μέλη του G-20 με την ιδιότητα του πρόεδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Αναζητείται ο τρόπος

    Τους τρόπους που θα οδηγήσουν την παγκόσμια οικονομία σε ανάκαμψη εξετάζουν στο Τορόντο του Καναδά η ομάδα των 20 ανεπτυγμένων και αναδυόμενων χωρών (G20).

    Όλοι, συμφωνούν ότι πρέπει να διασφαλιστεί η οικονομική ανάκαμψη, και να θωρακιστεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, όμως, οι απόψεις τους για το πώς θα επιτευχθεί ο σκοπός, δεν συγκλίνουν. Η Ευρώπη προκρίνει την δημοσιονομική εξυγίανση, ενώ για την Ουάσιγκτον, προέχει η τόνωση της ανάπτυξης.

    Τη μέση λύση πρότεινε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Στίβεν Χάρπερ, ο οποίος έκανε λόγο για μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στο μισό μέχρι το 2013. Ο βασικός στόχος της είναι να συμβιβάσει την πρόθεση των Ευρωπαίων να ανακτήσουν το συντομότερο δυνατόν τον έλεγχο στα δημόσια οικονομικά και την επιθυμία των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας να αυξηθούν οι δαπάνες ώστε να υποστηριχθεί η οικονομική ανάκαμψη που παραμένει εύθραυστη.

    Θετικά είδαν την πρόταση Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

    "Το γεγονός ότι η ομάδα G20 είναι έτοιμη να αποδεχτεί στόχους είναι ενθαρρυντικό", υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. "Είναι μια απόδειξη της προθυμίας της για συντονισμό των πολιτικών της", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, διαβεβαίωσε, στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ότι "δεν υπάρχει καμία αντίφαση μεταξύ του ελέγχου των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της υποστήριξης της ανάπτυξης".

    Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Γκουίντο Μαντέγκα, που αντικαθιστά τον πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα που απουσιάζει από τη Σύνοδο, εξέφρασε την άποψη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που έχουν ξεκινήσει οι ευρωπαϊκές χώρες γίνεται σε βάρος των αναδυομένων

    "Οι προσαρμογές αυτές για να μειωθούν τα δημόσια ελλείμματα πρέπει να είναι ρεαλιστικές και να μην πνίγουν την ανάπτυξη", δήλωσε ο Μαντέγκα, εκτιμώντας ότι η εφαρμογή τέτοιων οικονομικών πολιτικών θα ήταν σε βάρος των αναδυόμενων αγορών και οικονομιών.

    Ο φόρος στις τράπεζες και η επιστολή Παπανδρέου

    Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της επιβολής ενός παγκόσμιου φόρου στις τράπεζες καθώς πολλές χώρες εγείρουν ισχυρές αντιρρήσεις σε μια τέτοια προοπτική.

    Και εδώ θα αναζητηθεί μια μέση λύση η οποία σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων θα επιτρέπει στις χώρες που θέλουν να επιβάλλουν ένα τέτοιο φόρο να το πράττουν χωρίς αυτή η πολιτική να είναι δεσμευτική και για τα υπόλοιπα κράτη της G-20.

    Με επιστολή του προς τη Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε τη συμφωνία των ισχυρών του πλανήτη για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

    "Η πρόταση αυτή εξασφαλίζει ότι, δεν θα χρειαστεί ποτέ πια να διασώσουν οι φορολογούμενοι τις τράπεζες. Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα συμβάλλει επίσης στον περιορισμό της φτώχιας στον κόσμο, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση έργων, την κατάρτιση και τις υποδομές, που θα μας οδηγήσουν στην πράσινη οικονομία, ενώ θα δημιουργήσουν νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς μας. Η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και η διασφάλιση ότι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι διαφανή και ρυθμίζονται σωστά, αποτελούν επίσης επιτακτικές προτεραιότητες", αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.

    Συνάντηση Ομπάμα- Χου Τζιντάο

    Στο περιθώριο της συνάντησης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον τον Πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο τον οποίο προσκάλεσε να επισκεφθεί επισήμως τις ΗΠΑ σε ημερομηνία που θα καθοριστεί αργότερα.

    Ο κ. Ομπάμα χαιρέτησε την κίνηση της Κίνας για μεγαλύτερη νομισματική ευελιξία και υπογράμμισε την ανάγκη για ισορροπημένη και βιώσιμη ανάπτυξη και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει στην επίτευξη της, η Κίνα.

    Ο Χου Τζιντάο δήλωσε ότι η χώρα του επιδιώκει μια στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ και πως οι δύο χώρες έχουν ήδη πλησιάσει η μία την άλλη.

    "Πρέπει να παραμείνουμε στην ίδια πορεία και να ενεργούμε μαζί", δήλωσε ο κινέζος πρόεδρος

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ψάχνουν τους κοινούς τόπους για συμφωνία

    Είδηση: 38007

    [02] Συνέδριο ΝΔ: Τοποθετήσεις στελεχών

    Σαββατο, 26 06 2010 20:34

    Με την έγκριση των αλλαγών στο καταστατικό -σημαντικότερη από τις οποίες είναι ο ορισμός δύο αντιπροέδρων από τον αρχηγό του κόμματος- συνεχίστηκαν, οι εργασίες του συνεδρίου της ΝΔ. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, με την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, που θα αριθμεί περί τα 450 άτομα, εκατό λιγότερα από την απερχόμενη. Επίθεση στην κυβέρνηση και την πολιτική που ακολουθεί εξαπέλυσαν τα στελέχη του κόμματος που μίλησαν στο συνέδριο,. Παράλληλα επισήμαναν την ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια και να γίνει μια νέα αρχή, ενώ δεν έλειψαν και οι αναφορές στα σκάνδαλα και τις πολιτικές εξελίξεις.

    Ομιλίες στελεχών

    Με τις τοποθετήσεις των συνέδρων συνεχίστηκε το 8ο τακτικό συνέδριο της ΝΔ, που θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής.

    Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μιλώντας για το συνέδριο δήλωσε περήφανος και πρόσθεσε ότι αποδείχτηκε πόσο δημοκρατικό είναι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Αυτή η ΝΔ προάγει ένα καλύτερο αύριο για την πατρίδα μας", τόνισε. Ταυτόχρονα κάλεσε την κυβέρνηση να αποσαφηνίσει αμέσως τι συμβαίνει σχετικά με το σκοπιανό και τόνισε την ανάγκη μιας εξωτερικής πολιτικής με αυστηρά εθνικά χαρακτηριστικά.

    Η Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλείται να αποδείξει ότι είναι ζωντανός οργανισμός που ανανεώνεται. "Κάναμε αυτοκριτική, παραδεχθήκαμε λάθη" είπε και συνέχισε σημειώνοντας πως τώρα «δρομολογούμε μια νέα αρχή».

    Για συνολική κρίση του πολιτικού συστήματος έκανε λόγο στην ομιλία του στο συνέδριο της ΝΔ ο βουλευτής Κυριάκος Μητσοτάκης.

    "Ουδέποτε μεγάλο κόμμα εξουσίας διεξήγαγε το συνέδριό του σε μια τόσο άχαρη και δύσκολη περίοδο. Εκτός από την οικονομική κρίση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και μια κρίση του πολιτικού συστήματος", ανέφερε ο τομεάρχης περιβάλλοντος του κόμματος ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως "η κρίση αυτή ακουμπά και αφορά και τη ΝΔ".

    Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αυτοκριτικός επισημαίνοντας πως η παράταξη πρέπει να "επουλώσει τραύματα από μια επώδυνη εκλογική ήττα", στην οποία, όπως είπε, το κόμμα οδηγήθηκε από συμπεριφορές και άστοχες πολιτικές, μια ήττα που πλήγωσε τους ψηφοφόρους

    "Έχει δίκιο ο Αντώνης Σαμαράς όταν λέει πως το κοντέρ μηδενίζεται", είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας πως η ΝΔ πρέπει να έρθει σε ρήξη με τη μετριότητα και να υπάρξει επανασύνδεση με τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας.

    Ο Άρης Σπηλιωτόπουλος εκτίμησε ότι σήμερα οι θεσμοί απαξιώνονται και κυριαρχεί η σκανδαλολογία και τόνισε ότι μπροστά στον άκρατο λαϊκισμό η Ν.Δ έχει ιστορική υποχρέωση να βρει άμεσα το βηματισμό της και να αποτελέσει ανάχωμα στην ισοπέδωση και την απαξίωση της πολικής και των πολιτικών.

    Σήμερα, συνέχισε, δεν υπάρχουν ψευτοδιλήμματα ανάμεσα σε δεξιά και αριστερά αλλά υπάρχουν μόνο αυτοί που βλέπουν μπροστά τη χώρα. "Να ορθώσουν το ανάστημα όσοι αντιλαμβάνονται ότι στο λαϊκισμό κερδοσκοπούν οι δυνάμεις που έχουν επενδύσει στην πολιτική χρεοκοπία της χώρας", ανέφερε προσθέτοντας πως οι ημέρες θυμίζουν '65. "Αυτοί που υπονόμευαν τη Δημοκρατία προσέφεραν συνειδητά δρόμο στους συνταγματάρχες", είπε επισημαίνοντας πως σήμερα η μόνη λύση είναι η ίδια η πολιτική.

    Την ανάγκη να κλείσει ο κύκλος της αυτοκριτικής στη ΝΔ επεσήμανε ο Κωστής Χατζηδάκης ο οποίος, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκαθάρισε πως μετά την απαραίτητη αυτοκριτική η παράταξη πρέπει να προχωρήσει μπροστά.

    Το συνέδριο σηματοδοτεί το τέλος της εσωστρέφειας και την αρχή ενός νέου δρόμου προς την επιτυχία και τη νίκη τόνισε ο γραμματέας συνδικαλιστικού Γιάννης Μανώλης.

    Ο κ. Μανώλης εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι με το μνημόνιο θα έχουμε μείωση των συντάξεων από 40% έως 60%.

    Την Κυριακή θα στηθούν 50 κάλπες για την εκλογή της νέας Κ.Ε. Η εκλογική διαδικασία θα διακοπεί το μεσημέρι για την ομιλία Σαμαρά και το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Α. Σαμαράς: "Η ΝΔ οδηγεί την χώρα στη νέα μεταπολίτευση"

    Είδηση: 38006

    [03] Ολοκληρώνεται το συνέδριο της ΝΔ

    Κυριακη, 27 06 2010 11:26

    Με την ανάδειξη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, που θα ονομάζεται στο εξής Πολιτική Επιτροπή και θα αριθμεί περί τα 450 άτομα, ολοκληρώνονται οι εργασίες του 8ου συνεδρίου της ΝΔ. Ήδη το Σάββατο εγκρίθηκαν οι αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος, ενώ το μεσημέρι αναμένεται με ενδιαφέρον η δευτερολογία του Αντώνη Σαμαρά. Την ίδρυση νέου κόμματος, με δομή που θα βασίζεται στη λογική των συγκλίσεων σε ευρύτερα πεδία, προαναγγέλλει η Ντόρα Μπακογιάννη μέσω της "Real News". Παράλληλα, ασκεί έντονη κριτική στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας ότι τον διακρίνει ο εθνολαϊκισμός και η απουσία πολιτικού στίγματος, που οδηγεί τη ΝΔ στη συρρίκνωση.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Συνέδριο ΝΔ: Τοποθετήσεις στελεχών

    Είδηση: 38008

    [04] Υπόθεση Siemens: Τις επόμενες ημέρες η απόφαση για Γ. Τσουγκράνη

    Παρασκευη, 25 06 2010 16:42

    Επικυρώθηκε με βούλευμα του συμβουλίου εφετών η εισαγγελική διάταξη που είχε εκδοθεί για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα του κουμπάρου του Τάσου Μαντέλη, Γιώργου Τσουγκράνη. Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε πως η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματίας είναι αυτοτελής πράξη και δεν έχει παραγραφεί. Την Παρασκευή, εμφανίστηκε στο Συμβούλιο που συνεδρίασε για το ζήτημα αυτό ο επιχειρηματίας, ο οποίος κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατηγορία που του απαγγέλθηκε μετά την ομολογία του στην Εξεταστική Επιτροπή, ότι άνοιξε, για να εξυπηρετήσει τον πρώην υπουργό, λογαριασμό σε τράπεζα της Ελβετίας όπου εμβάστηκαν συνολικά 250.000 μάρκα.

    Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών για την επικύρωση ή μη της απαγόρευσης εξόδου που έχει επιβληθεί στον επιχειρηματία, κουμπάρο του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, Γιώργο Τσουγκράνη.

    Ο κ. Τσουγκράνης ζήτησε από τους εφέτες, να μην επικυρώσουν τον περιοριστικό όρο που του επιβλήθηκε, επικαλούμενος τη μόνιμη διαμονή του στην Ελλάδα, το καθαρό ποινικό μητρώο του, προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, αλλά και το γεγονός ότι δεν έχει κανέναν δεσμό με το εξωτερικό. Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει επίσης ότι αν είχε υπόνοια πως τα χρήματα που μπήκαν στον επίμαχο λογαριασμό στην Ελβετία ήταν ύποπτα, δεν θα μετέφερε στην Ελλάδα και μάλιστα διατραπεζικά το 2007 το υπόλοιπο του λογαριασμού εκείνου.

    Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:

    " Και τίποτε να μην ήξερε κανείς για την ζημιά που έκαναν τα δυο παλιά κόμματα στην Ελληνική οικονομία, φτάνει να δει κανείς τι κατατέθηκε σήμερα στην Εξεταστική για την SIEMENS σχετικά με τον Ο.Σ.Ε, τον οποίο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ βύθισαν στα ελλείμματα, του στέρησαν Κοινοτικούς πόρους ( 80 εκατ. ευρώ από μία και μόνο σύμβαση!) και δεν του έδωσαν τη δυνατότητα να αποκτήσει -με τα χρήματα που πληρώσαμε- δεκάδες ηλεκτροκίνητες μηχανές..."

    Ολοκλήρωση της εξέτασης του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Κ. Γιαννακού

    Επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου απηύθυνε ο πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens, Σήφης Βαλυράκης, μεταφέροντας την διαμαρτυρία και ανησυχία του για την αδράνεια της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Μετά τη δημόσια διαπίστωση την Πέμπτη ότι υστερεί ο τομέας της διερεύνησης του μαύρου χρήματος στην υπόθεση Siemens, ο κ. Βαληράκης προτείνει στον υπουργό που εποπτεύει την επιτροπή να υπάρξει άμεση αλλαγή του νομικού πλαισίου και να ανασυγκροτηθεί εκ νέου ανεξάρτητη Αρχή με την κατάλληλη στελέχωση από εξειδικευμένο προσωπικό.

    Ο κ. Βαλυράκης απευθύνει επίσης επιστολή και προς τον πρόεδρο της Επιτροπής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Στυλιανό Γκρόζο, υπενθυμίζοντάς του ότι η επιτροπή δεν έχει καμία επεξεργασμένη απάντηση ή πορισματική έκθεση για κάποιο από τα έξι αιτήματα που του έχει απευθύνει από τις αρχές του περασμένου Μαρτίου η επιτροπή για άνοιγμα και περαιτέρω επεξεργασία τραπεζικών λογαριασμών.

    Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ Κωνσταντίνου Γιαννακού με την κατ' αντιπαράσταση εξέτασή του με τον αρχιμηχανικό του ΟΣΕ και συνδικαλιστή Μανώλη Παναγιώτου.

    Ο κ. Παναγιώτου που εξετάσθηκε για δεύτερη φορά από την επιτροπή, έχει καταγγείλει την "ασυνήθιστη συνέχεια" στη θητεία δύο υπουργών Μεταφορών, των κ.κ. Χ.Βερελή και Μ.Λιάπη "προκειμένου να πάρει η Siemens με κοινοπραξία συγκεκριμένα έργα με απευθείας ανάθεση". Καταγγέλλει επίσης τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κώστα Γιαννακό που υπηρέτησε στο πόστο αυτό και επί υπουργίας Βερελή και επί υπουργίας Λιάπη ότι συνέργησε σε μία παράνομη σύμβαση. Ταυτόχρονα με υπόμνημα που κατέθεσε στην επιτροπή ο κ. Παναγιώτου αποδίδει ευθύνες και στον διάδοχο του Μιχάλη Λιάπη στο υπουργείο, Κωστή Χατζηδάκη, γιατί "διετήρησε το μηχανισμό στήριξης, της παράνομης σύμβασης του προαστιακού, και ζημίωσε τον ΟΣΕ με τα αντισταθμιστικά ωφελήματα που παρεχώρησε στους Δήμους Αθηναίων και Αγίων Αναργύρων".

    Οι ευθύνες είναι διαχρονικές και ο καθένας πρέπει να αναλάβει αυτές που του αναλογούν, σχολίασε ο συντονιστής των βουλευτών της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας.

    Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βάσω Τσόνογλου σχολίασε:

    "Η επιτροπή συνεχίζει να διερευνά τις πτυχές του τομέα ΟΣΕ, με απαίτηση από τη Siemens να βοηθήσει ουσιαστικά με στοιχεία για τους αποδέκτες του μαύρου χρήματος. Το μέτρο της ευθύνης ενός εκάστου είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί".

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για "τεράστιες πολιτικές ευθύνες από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σε ό,τι αφορά την υλοποίηση των προγραμματικών συμβάσεων, οι οποίες συνδέονται με την γενικότερη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της ΕΕ να διαχωρίζει την υποδομή από την εκμετάλλευση".

    Εξετάζοντας τον μάρτυρα κ. Παναγιώτου, η κ. Τσόνογλου του επέστησε την προσοχή σε σχέση με όσα είχε αναφέρει στην πρώτη κατάθεσή του, όταν ενέπλεξε το όνομα του τότε γενικού γραμματέα Επικοινωνιών Ντίνου Ρόβλια με την υπόθεση του προαστιακού.

    Ο μάρτυρας είπε ότι υπάρχει σε εξέλιξη δικαστική διαμάχη τόσο με τον κ. Ρόβλια, όσο και τον κ. Γιαννακό, αλλά πάντως ο ίδιος στηρίχθηκε σε δημοσιεύματα για όσα ισχυρίστηκε.

    Κατά τον Κωνσταντίνο Τζαβάρα από την κατ' αντιπαράσταση εξέταση προκύπτει ότι "οι προγραμματικές συμβάσεις του ΟΣΕ εξελίχθηκαν με ανώμαλο τρόπο και κατέληξαν σε μεγάλες ζημιές του ελληνικού Δημοσίου, λόγω της μη καταβολής του συνόλου των ποινικών ρητρών πέραν του 7,5%, της μη είσπραξης τόκων υπερημερίας, όταν το επιτόκιο ήταν 25% και τη μη αποκατάσταση αποθετικής ζημίας που υπέστη ο ΟΣΕ και το Δημόσιο".

    Σε τρεις εξάλλου συμβάσεις, είπε, ενώ συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις κήρυξης εκπτώτων των αντίστοιχων κοινοπραξιών σε μία από τις οποίες συμμετείχε η Siemens δεν ασκήθηκε το δικαίωμα του Δημοσίου. Ζητεί, ακόμη να αποσταλούν στη Δικαιοσύνη τα πρακτικά των δύο κατ' αντιπαράσταση εξετάσεων του κ. Γιαννακού, για να ερευνηθεί, αν έχουν διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις και να ανασυρθεί η δικογραφία του προαστιακού για να κληθεί να καταθέσει στην προανάκριση ο κ. Γιαννακός.

    Ποινική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών για το πρόγραμμα "Ερμής" του Ελληνικού Στρατού

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για σκέλος της υπόθεσης της Siemens, άσκησε κατά παντός υπευθύνου ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Γιώργος Βούλγαρης. Η υπόθεση αφορά το πρόγραμμα "Ερμής" του Ελληνικού Στρατού και οι κατηγορίες που απήγγειλε ο εισαγγελέας, περιλαμβάνουν τα αδικήματα της απάτης από κοινού τετελεσμένης και σε απόπειρα και της υπεξαίρεσης από κοινού, αδικήματα που στρέφονται κατά του Δημοσίου.

    Η δικογραφία που έχει σχηματιστεί θα ανατεθεί σε ειδικό ανακριτή, ο οποίος και θα κρίνει εάν θα πρέπει η υπόθεση να αποσταλεί στο Εφετείο, προκειμένου να συσχετισθεί με την έρευνα που διενεργούν οι εφέτες-ανακριτές για το κύριο μέρος της υπόθεσης της Siemens.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπόθεσης, το 1999 ανατέθηκε στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), η φάση 2 του προγράμματος "Ερμής", κόστους πάνω από 300 εκατ. ευρώ με σχεδιαστή και υποκατασκευαστή τη Siemens. Το πρόγραμμα, σχετίζεται με τις τηλεπικοινωνίες του Στρατού.

    Επίσης, το Ελληνικό Δημόσιο έχει υποστεί ζημιά, καθώς το εν λόγω πρόγραμμα θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2006, κάτι που δεν έχει συμβεί.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37974


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 27 June 2010 - 8:54:04 UTC