Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-07-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ημέρα μνήμης για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

    [01] Ημέρα μνήμης για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα

    Κυριακη, 11 07 2010 18:10

    Δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνοι της Βοσνίας συγκεντρώθηκαν σήμερα Κυριακή στη Σρεμπρένιτσα για να ενταφιάσουν τα λείψανα ακόμα 755 νεκρών, που εντοπίστηκαν πρόσφατα σε μαζικούς τάφους και τα στοιχεία των οποίων ταυτοποιήθηκαν και είχαν πέσει θύματα των Σέρβων της Βοσνίας στη διάρκεια του εμφυλίου της Γιουγκοσλαβίας πριν από 15 χρόνια, σαν σήμερα. Μονάδες του στρατού υπό την ηγεσία του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, Σέρβου της Βοσνίας, πολιόρκησαν τη Σρεμπρένιτσα στις 11 Ιουλίου του 1995 και επιδόθηκαν σε μια ανελέητη εξόντωση του πληθυσμού καθώς οι μονάδες των Ηνωμένων Εθνών που προστάτευαν την πόλη είχαν αποσυρθεί. Περίπου 8.000 μουσουλμάνοι σκοτώθηκαν σε μια τις απεχθέστερες βιαιότητες στην Ευρώπη, μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

    Σήμερα, άνδρες πέρασαν από χέρι σε χέρι τα τυλιγμένα με πράσινες σημαίες φέρετρα για να τοποθετήσουν μέσα στους φρεσκοσκαμμένους τάφους. Γυναίκες που έκλαιγαν ψιθύριζαν προσευχές γονατισμένες ανάμεσα σε εκατοντάδες σειρές από λευκές ταφόπετρες.

    "Δεν έχω τίποτα άλλο να χάσω", δήλωσε η Χατιτζά Μεχμέτοβιτς, 58 χρόνων, ανάμεσα στους λυγμούς της. Βρισκόταν στο χώρο για να θάψει τον άνδρα της και τους δύο γιούς της, που όταν σκοτώθηκαν ήταν 18 και 21 χρόνων.

    Στην τελετή μνήμης, στην οποία παρέστη και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ο οποίος κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ελληνικής Κυβέρνησης, ήταν παρόντες μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Μπερνάρ Κουσνέρ, οι οποίοι ήταν και οι κύριοι ομιλητές, καθώς επίσης και η πολιτική ηγεσίας της Βοσνίας.

    Στο τέλος της εκδήλωσης ο κ. Δρούτσας δήλωσε ότι είμαστε εδώ για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, αυτό που συνέβη δεν πρέπει να γίνει ποτέ ξανά και τόνισε ότι «η Ελλάδα στηρίζει την εμπέδωση της δημοκρατίας και την εθνοτική συμφιλίωση και ειρήνη στη Βοσνία Ερζεγοβίνη. Οι πολίτες της χώρας αυτής έχουν κάθε δικαίωμα να αισιοδοξούν και να προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Ένα μέλλον το οποίο δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκό και η Ελλάδα σ' αυτή την πορεία, σ' αυτή την προσπάθεια θα είναι δίπλα τους».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 38357


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 July 2010 - 21:20:13 UTC