Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-10-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη με επενδυτικό ενδιαφέρον

    [01] Επίσκεψη με επενδυτικό ενδιαφέρον

    Σαββατο, 02 10 2010 10:44

    Tweet

    Ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού στην Αθήνα. Αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες αναπτυξιακού, εμπορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος. Για ευρύ πεδίο συνεργασιών, μίλησε ο Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του, στο κινεζικό πρακτορείο. «Ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, χαρακτηρίζει την επίσκεψη, ο πρέσβης της Κίνας. Η χρονική στιγμή της επίσκεψης αυτής είναι σημαντική. Πρόκειται για μια σπουδαία διπλωματική προσπάθεια για την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, την Κίνα και την Ευρώπη. Ο Κινέζος Πρωθυπουργός μετά την Ελλάδα θα επισκεφτεί την Ιταλία, το Βέλγιο και την Τουρκία. Οι δύο Πρωθυπουργοί θα προβούν σε δηλώσεις το απόγευμα, και αμέσως μετά θα μεταβούν στις εγκαταστάσεις της κινεζικής ναυτιλιακής εταιρείας COSCO στον Πειραιά.

    Στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία και την εμβάθυνση των ελληνο-κινεζικών σχέσεων, κρίνεται η τριήμερη επίσκεψη που πραγματοποιεί από το μεσημέρι του Σαββάτου στην Αθήνα ο Κινέζος πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από κυβερνητικό και επιχειρηματικό κλιμάκιο. Κατά τη διάρκεια των επαφών του Ουέν Τζιμπάο, με τις συνομιλίες με τον Γιώργο Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου και την κοινή επίσκεψη στο λιμάνι του Πειραιά, αναμένεται να υπογραφούν διακρατικές και ιδιωτικές συμφωνίες στους τομείς της ναυτιλίας, του εμπορίου και του τουρισμού.

    Ο κ. Παπανδρέου υποδεχόμενος τον Κινέζο ομόλογο του εξέφρασε την επιθυμία της Ελλάδας για περαιτέρω ενδυνάμωση της πολύ καλής σχέσης που διατηρεί με την Κίνα. Από την πλευρά του ο κ. Ουέν Τζιαμπάο, τόνισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς και χέρι με χέρι να προχωρήσουν και να ξεπεράσουν τις παρούσες δυσκολίες.

    Ο διάλογος που διημείφθη είναι ο εξής:

    -Γ. Παπανδρέου: Κύριε Πρωθυπουργέ καλωσορίσατε. Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε τα καλύτερα στον κινεζικό λαό, επ' ευκαιρία της ημέρας ανεξαρτησίας σας. Εκ μέρους του ελληνικού λαού, σας καλωσορίζω θερμά.

    -Ουέν Τζιαμπάο: Η επίσκεψή μου στην Ελλάδα ήταν μια μακροχρόνια επιθυμία μου και σήμερα υλοποιήθηκε. Μόλις έφτασα στην Ελλάδα, αισθάνθηκα αμέσως τη ζεστή φιλοξενία τόσο της ελληνικής Κυβέρνησης, όσο και του ελληνικού λαού. Γι' αυτό σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Οι δυο χώρες μας, τόσο αρχαίες όσο και σύγχρονες, πρέπει να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους σε όλους τους τομείς. Χέρι με χέρι να προχωρήσουμε και να ξεπεράσουμε τις παρούσες δυσκολίες.

    -Γ. Παπανδρέου: Ευχαριστώ πάρα πολύ κ. Πρωθυπουργέ για τα καλά σας λόγια. Προσβλέπουμε ακριβώς στην περαιτέρω ενδυνάμωση μιας πάρα πολύ θετικής σχέσης. Και πάλι καλωσορίσατε.

    -Ουέν Τζιαμπάο: Είμαι πεπεισμένος ότι με την επίσκεψή μου στην Ελλάδα οι διμερείς μας σχέσεις και οι συνεργασίες σε όλους τους τομείς θα εμβαθυνθούν ακόμη περισσότερο.

    -Γ. Παπανδρέου: Ευχαριστώ πάρα πολύ.

    Η επίσκεψη του Κινέζου Πρωθυπουργού αποτελεί επιτομή του δυναμισμού και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σημειώνοντας την πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση που αναπτύσσεται προς αμοιβαίο όφελος. Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, χαρακτήρισε την επίσκεψη του Ουέν Τζιαμπάο, ο κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα Λούο Λιντσουάν, προσθέτοντας ότι η χώρα του προχωράει σε αποτελεσματικές ενέργειες για την στήριξη της Ελλάδας, του ευρώ και της ΕΕ, ώστε να ξεπεράσουν την κρίση και να πετύχουν σταθερή ανάκαμψη.

    Το βράδυ ο κ. Παπανδρέου θα παραθέσει δείπνο στον κ. Τζιμπάο στο μουσείο της Ακρόπολης, ενώ την Κυριακή ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Βουλής και θα μιλήσει στο κοινοβούλιο, θα παρακαθίσει σε γεύμα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ.

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο θα δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία και θα προχωρήσει σε αποτελεσματικές ενέργειες για να στηρίξει την ασταθή οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης, μετέδωσε το πρακτορείο Νέα Κίνα, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη, από σήμερα Σάββατο έως τη Δευτέρα, που θα πραγματοποιήσει ο Ουέν Τζιαμπάο στη χώρα μας, κατόπιν προσκλήσεως του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

    Ο Κινέζος πρεσβευτής στην Ελλάδα Λούο Λιντσουάν τόνισε στο πρακτορείο ότι η επίσκεψη του Ουέν "θα στείλει και πάλι ένα σαφές μήνυμα στον κόσμο ότι η Κίνα έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και προχωράει σε αποτελεσματικές ενέργειες για την στήριξη της Ελλάδας, του ευρώ και της ΕΕ, ώστε να ξεπεράσουν το συντομότερο δυνατόν την κρίση και να πετύχουν σταθερή ανάκαμψη».

    Ο Γ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Σινχούα, χαρακτήρισε την επίσκεψη «επιτομή του δυναμισμού και της φιλίας μεταξύ των δύο λαών». «Τον υποδεχόμαστε», προσθέτει, «με μεγάλη εγκαρδιότητα. Αυτή η επίσκεψη δείχνει την πολύ ισχυρή στρατηγική σχέση την οποία αναπτύσσουμε προς αμοιβαίο όφελος».

    Την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Νωρίτερα, στις 9:45 το πρωί, θα μεταβεί στη Βουλή, όπου θα τον υποδεχθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Φίλιππος Πετσάλνικος και στις 10:30 θα μιλήσει στην αίθουσα της Γερουσίας, με θέμα «Ανάγκη να πείσουμε, κοινές (ενωμένες) προσπάθειες για να υπερκεράσουμε τις δυσκολίες». Το απόγευμα ο Κινέζος πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

    ΚΚΕ : Οι επενδύσεις Κίνας, ΕΕ, ΗΠΑ και Ισραήλ "δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες".

    Οι επενδύσεις και τα δάνεια των επιχειρηματικών ομίλων της Κίνας, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ, δεν αφορούν τις λαϊκές ανάγκες σημειώνει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας στην Ελλάδα. «Στο βωμό της ανταγωνιστικότητας και της ανάδειξης της χώρας σε κέντρο διαμετακόμισης εμπορευμάτων, θα συνεχισθεί η θυσία των εργατικών δικαιωμάτων, των μισθών, της προστασίας του περιβάλλοντος, το ξεπούλημα της δημόσιας γης και περιουσίας» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.

    Ελληνικό «φλερτ» με ξένες επενδύσεις επισημαίνει η China Daily

    Η Ελλάδα θα ανακτήσει την οικονομική της ευρωστία προσφέροντας επενδυτικά σχέδια με «ανοικτή ατζέντα», περιλαμβάνοντας την πώληση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου, από αεροπορικές γραμμές έως ξενοδοχεία, τόσο στην Κίνα όσο και σε άλλες χώρες, αναφέρει η κινεζική εφημερίδα China Daily, επικαλούμενη αποκλειστικές συνεντεύξεις με τους Υπουργούς Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

    Οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν ότι σύντομα θα ανακοινωθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του πρωθυπουργού της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο στην Ελλάδα θα προσφέρει στους Κινέζους επενδυτές την ευκαιρία να συνάψουν νέες συμφωνίες στον τουρισμό, τη ναυτιλία, τη νέα ενέργεια και άλλους τομείς.

    Αν και ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν περιέγραψε με λεπτομέρειες τις συμφωνίες που θα υπογράψουν οι δύο κυβερνήσεις μελλοντικά, είπε ότι «η ατζέντα είναι μεγάλη» και θα περιλαμβάνει υποδομές, ενέργεια, τουρισμό και την ανάπτυξη των λιμένων. Η ατζέντα θα πρέπει να μείνει ανοιχτή, επεσήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, αφού υπάρχουν τόσο μεγάλες προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών.

    Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να δημιουργήσει ελκυστικό περιβάλλον για τις ξένες επενδύσεις προσφέροντας διευκολύνσεις στην έγκριση στρατηγικών επενδύσεων και φορολογικά κίνητρα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης χαρακτήρισε «μοναδική» και «ένα θαύμα» την εμπιστοσύνη της κινεζικής κυβέρνησης στην Ελλάδα, δεσμεύθηκε δε να συνεχίσει τη στήριξη και τη συνεργασία με την Κίνα. «Είναι ευκολότερη η επικοινωνία με την Κίνα», ανέφερε αποδίδοντας το γεγονός στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών, τις κοινές αξίες και την κομβική γεωγραφική θέση της Ελλάδας.

    Ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ανέφερε ότι Αθήνα και Πεκίνο βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κινεζική κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να ενισχύσει με μία απευθείας πτήση, ενώνοντας έτσι τις δύο πρωτεύουσες.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο ενός φιλόδοξου προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων. «Βρεθήκαμε πολύ κοντά στη χρεοκοπία. Κατορθώσαμε να σταματήσουμε τη χώρα από αυτή τη μοίρα και να τη σώσουμε», δήλωσε προσθέτοντας ότι είναι ενθαρρυντικά τα πρώτα σημάδια ανόδου των εξαγωγών και ανάκαμψης της εμπιστοσύνης καταναλωτών και επιχειρήσεων.

    Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι οι πολιτικές που ακολούθησε η κυβέρνηση φέτος ήταν πολύ δύσκολες για πολλούς ανθρώπους, αφού χρειάστηκε να περικοπούν οι μισθοί του δημοσίου τομέα κατά 15%, οι συντάξεις κατά 10% και να αυξηθεί ο ΦΠΑ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, η κοινωνία εμπιστεύεται την κυβέρνηση, για να οδηγήσει τη χώρα στην αλλαγή, γνωρίζοντας ότι ένα αντίθετο σενάριο θα οδηγήσει στη χρεοκοπία.

    Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι θα καταθέσει στο κοινοβούλιο νέο νόμο για την παροχή επενδυτικών κινήτρων, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα έχει στόχο την τόνωση της οικονομίας μέσω της ενθάρρυνσης εξαγωγών και επενδύσεων.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στην Αθήνα ο Κινέζος Πρωθυπουργός το Σάββατο

    Είδηση: 41515


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 October 2010 - 22:29:10 UTC