Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-10-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: «Σωτηρία ή χρεοκοπία το δίλημμα των εκλογών»
  • [02] Περισσότεροι από 150.000 οι νεκροί στον πόλεμο στο Ιράκ
  • [03] Μέτρα για την τόνωση της αγοράς αυτοκινήτου
  • [04] Στη δημοσιότητα το κείμενο διαβούλευσης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
  • [05] «Έφυγε» η Καίτη Χωματά
  • [06] Επίσκεψη Αντ. Σαμαρά στη Μεσσηνία
  • [07] Ο υπουργός Υγείας στην Καλαμάτα
  • [08] Η ΜΕΘ λειτουργεί από αύριο
  • [09] Το Ψηφοδέλτιο της Αντικαπιταλιστικής Παρέμβασης
  • [10] Από αύριο η επιδότηση ελαιολάδου
  • [11] Η επέτειος της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών
  • [12] Έκθεση κειμηλίων του 1821
  • [13] Παραστάσεις του ΜΕΘ
  • [14] Έκθεση του Εικαστικού εργαστηρίου Κυπαρισσίας
  • [15] Ρεσιτάλ πιάνου Βασ. Τσαμπρόπουλου
  • [16] Παπανδρέου: «Ψήφος για το αύριο της χώρας»

    [01] Παπανδρέου: «Σωτηρία ή χρεοκοπία το δίλημμα των εκλογών»

    Σαββατο, 23 10 2010 20:54

    Μήνυμα στους πολίτες να δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα, έστειλε από την Αλεξανδρούπολη ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου σε ανοικτή συγκέντρωση. Ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε αυτούς που ζητούν μέσω των αυτοδιοικητικών εκλογών να αποδοκιμαστεί η κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας πως η πορεία προς τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας δεν ανακόπτεται. Απαντώντας, μάλιστα, σε σχετική δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, που τον παρομοίασε με τον τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «αποκρούσαμε πολλά πέναλτι για να σώσουμε την Ελλάδα».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν πρέπει «να αφήσουμε κανένα να θέτει ψεύτικα διλήμματα για προφανή μικροκαμματικά οφέλη ή για να συγκαλύψει ισχυρά συμφέροντα». «Κάποιοι καπηλεύονται τα προβλήματα του λαού, σημείωσε, και επιδιώκουν να τον εγκλωβίσουν, κατεβαίνοντας στις εκλογές με μοναδικό θέμα την ευκαιριακή ψηφοθηρία».

    «Η ΝΔ όχι μόνο λιποτάκτησε για να σκάσει η βόμβα στα χέρια άλλων», είπε ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι είναι οι εμπρηστές της οικονομίας που έχουν το θράσος να μας καταγγέλλουν για μέτρα που επέβαλλε η εγκληματική διαχείριση τους επί 6 χρόνια.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 43979

    [02] Περισσότεροι από 150.000 οι νεκροί στον πόλεμο στο Ιράκ

    Σαββατο, 23 10 2010 21:23

    Σε περισσότερους από 150.000, από τους οποίους το 80% ήταν άμαχοι, ανέρχεται πλέον ο απολογισμός των νεκρών από τον πόλεμο στο Ιράκ, ανακοίνωσε σήμερα η οργάνωση Iraq Body Count. "Τώρα μπορούμε να πούμε ότι περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί συνολικά", δήλωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης Τζον Σλόμποντα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Λονδίνο μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις της ιστοσελίδας WikiLeaks για τον πόλεμο στο Ιράκ. Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι επιπλέον 15.000 θάνατοι αμάχων που αποκάλυψε σήμερα η WikiLeaks οφείλονται σε "ασήμαντα περιστατικά", τα οποία σημειώνονται καθημερινά.

    Ο Σλόμποντα διευκρίνισε ότι μεταξύ αυτών των περιστατικών συγκαταλέγονται "εκτελέσεις ατόμων που αποτελούν στόχο", "φόνοι από πυροβολισμούς που προέρχονται από διερχόμενα αυτοκίνητα" και "φόνοι σε σημεία ελέγχου".

    Τα καθημερινά αυτά περιστατικά καταδεικνύουν "την αδυσώπητη τραγωδία του πολέμου", σημείωσε. ς απολογισμός της οργάνωσης έκανε λόγο για περίπου 107.000 θανάτους αμάχων, στους οποίους θα πρέπει τώρα να προστεθούν οι επιπλέον 15.000, σημείωσε.

    Μαζί με τους θανάτους στο πεδίο της μάχης, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται τώρα σε περισσότερους από 150.000, κατέληξε ο Σλόμποντα. Σύμφωνα με τη WikiLeaks, η οποία επικαλείται αμερικανικά απόρρητα έγγραφα, 109.032 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ. Από αυτούς ποσοστό άνω του 60% ήταν άμαχοι, δηλαδή 66.081.

    Από τον αριθμό αυτόν, 15.000 θάνατοι αμάχων δεν είχαν αποκαλυφθεί μέχρι σήμερα, υπογραμμίζει η WikiLeaks σε ανακοίνωσή της.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ιράκ: 109.000 νεκροί από το 2003, σύμφωνα με τη WikiLeaks

    Είδηση: 43980

    [03] Μέτρα για την τόνωση της αγοράς αυτοκινήτου

    Σαββατο, 23 10 2010 21:50

    Η μείωση της φορολογίας που μελετά η Κυβέρνηση, αφορά, μεταξύ άλλων, και την αγορά αυτοκινήτου, που περνά κρίση. Δύο είναι τα σενάρια για να τονωθεί ο κλάδος: Μείωση έως και 50% του τέλους ταξινόμησης και αλλαγή του φόρου πολυτελείας που θα επιβάλλεται πλέον σε ΙΧ εργοστασιακής αξίας άνω των 20.000 ευρώ. Κερδισμένα από τις ελαφρύνσεις θα είναι κυρίως τα αυτοκίνητα 1.600 έως και 2.000 κυβικών.

    Μείωση τέλους ταξινόμησης

    Κυβικά-Όφελος

    Από 901 έως 1.400 - 200 ευρώ

    Έως 1.600 - 400 ευρώ

    Έως 1.800 - 1.000 ευρώ

    Έως 2.000 - 2.000 ευρώ

    Αύξηση Εργοστασιακής Αξίας

    Κυβικά - Επιπλέον Όφελος - Συνολικό Όφελος

    Από 1.600 έως 1.800 κυβικά- Από 1.200-2.200 ευρώ

    Από 1800- 2.000 κυβικά - Από 1.800-3.800 ευρώ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 43981

    [04] Στη δημοσιότητα το κείμενο διαβούλευσης για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

    Σαββατο, 23 10 2010 22:38

    Πρόσκληση δημόσιας διαβούλευσης απηύθυνε από το Ρέθυμνο η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια της 65ης Συνόδου των Πρυτάνεων, στους οποίους έδωσε το κείμενο της διαβούλευσης με το οποίο αλλάζουν όλα στα πανεπιστήμια: ενισχύεται ο αυτοδιοικητικός χαρακτήρας και η αυτοτέλειά τους, ενώ με την επιχείρηση διεθνοποίησης "σπάει" η εσωστρέφεια που θεωρείται ένα από τα προβλήματα των ελληνικών πανεπιστημίων.

    Οι βασικοί άξονες των αλλαγών είναι:

    1. Νέα ταυτότητα με νέα ηγεσία και ενίσχυση της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ. Νέα σχέση εμπιστοσύνης με την πολιτεία και την κοινωνία, με λογοδοσία και ευθύνη.

    2. Πτυχία με αντίκρισμα: νέα οργάνωση της μάθησης και των προγραμμάτων σπουδών που διευκολύνουν την κινητικότητα και ενισχύουν τη διεπιστημονικότητα.

    3. Ενίσχυση του διεθνούς χαρακτήρα και της διεθνούς παρουσίας των Ιδρυμάτων, με άμεση σύνδεση με το νέο πρότυπο ανάπτυξης της χώρας: ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για τη διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης . Ιδιαίτερο βάρος δίδεται στη διοίκηση των ιδρυμάτων, με την καθιέρωση των συμβουλίων του Ιδρύματος που είναι η προϋπόθεση για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης.

    Όπως είπε η Υπουργός: "Η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν η λειτουργία και οι αποφάσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων λαμβάνονται μόνο εσωτερικά, τα αποτελέσματα δεν είναι πάντοτε υποδειγματικά, όπως απαιτείται. Επίσης, η εμπειρία από την εποπτεία των Ιδρυμάτων από το Υπουργείο Παιδείας έχει δείξει ότι το Υπουργείο Παιδείας ασκεί μόνο γραφειοκρατικό έλεγχο και δεν έχει την ευχέρεια -αλλά ούτε και πρέπει- να εμπλέκεται στα επιμέρους θέματα που αφορούν τα ίδια τα Ιδρύματα".

    Έτσι, καθιερώνονται δύο όργανα με διακριτή σύνθεση και αρμοδιότητες: Για τα Πανεπιστήμια τα όργανα αυτά είναι η Σύγκλητος και το Συμβούλιο. Για τα Τεχνολογικά Ιδρύματα τα ανάλογα όργανα είναι η Συνέλευση και το Συμβούλιο.

    Στα συγκεκριμένα όργανα μεταφέρονται καθοριστικές αρμοδιότητες για την ποιοτική, αποτελεσματική και δημοκρατική λειτουργία των Ιδρυμάτων.

    Όπως είπε η Υπουργός: "Για την επιτυχή αλλαγή της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο τρόπος συγκρότησης, η σύνθεση και οι αρμοδιότητες του Συμβουλίου σε κάθε Ίδρυμα είναι ιδιαίτερα υπεύθυνη απόφαση. Το Συμβούλιο κάθε Ιδρύματος είναι απαραίτητο να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη όλης της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος, της πολιτείας και της κοινωνίας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να απαρτίζεται τόσο από εσωτερικά μέλη του Ιδρύματος όσο και από μέλη που δεν ανήκουν σε αυτό".

    Σημαντικός είναι ο τομέας των αρμοδιοτήτων της Συγκλήτου για τα Πανεπιστήμια, της Συνέλευσης για τα ΤΕΙ και του Συμβουλίου.

    Έτσι, όλα τα ακαδημαϊκά ζητήματα του Ιδρύματος παραμένουν στην αρμοδιότητα της Συγκλήτου/Συνέλευσης του Ιδρύματος. Το Συμβούλιο προτείνεται να έχει την ευθύνη για:

    - τη στρατηγική ανάπτυξης του Ιδρύματος (συνεργασίες κ.α.)

    -την έγκριση του Προϋπολογισμού

    -την έγκριση του προγραμματισμού και της προγραμματικής συμφωνίας με την πολιτεία

    την έγκριση του απολογισμού λειτουργίας

    -την αξιοποίηση της περιουσίας του Ιδρύματος

    -τις διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και την τήρηση του Εσωτερικού Κανονισμού λειτουργίας

    -την έγκριση και αναθεώρηση του πλαισίου λειτουργίας του (Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας, οργανόγραμμα κ.α.)

    -την επιλογή του Πρύτανη/Προέδρου ΤΕΙ και την παύση των καθηκόντων του

    -την έγκριση της ευρωπαϊκής και διεθνούς στρατηγικής του Ιδρύματος.

    Το ζήτημα όμως που είχε απασχολήσει το προηγούμενο διάστημα την πανεπιστημιακή κοινότητα ήταν η σύνθεση του Συμβουλίου: δηλαδή ευθύνη ηγεσία, κοινωνική λογοδοσία και αλληλεπίδραση.

    Σύμφωνα με το κείμενο της διαβούλευσης: "Το Συμβούλιο αποτελείται από άμεσα εκλεγμένα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Ιδρύματος και από εξωτερικά μέλη. Τα εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου είναι σημαντικές προσωπικότητες που έχουν διακριθεί σε διάφορους τομείς της επιστήμης, των γραμμάτων, των τεχνών και της ευρύτερης κοινωνίας, τα οποία επιλέγονται ως άτομα και όχι ως ex officio εκπρόσωποι φορέων ή οργανισμών.

    Στο Συμβούλιο εκπροσωπούνται οι φοιτητές και το λοιπό μη ακαδημαϊκό προσωπικό του Ιδρύματος.

    Σημαντική είναι η αλλαγή στην επιλογή του πρύτανη, ο οποίος έχει την ευθύνη της ακαδημαϊκής διοίκησης του Ιδρύματος μαζί με τη Σύγκλητο: "Ο Πρύτανης θα πρέπει να έχει υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα. Ο Πρύτανης μπορεί να είναι καθηγητής Πανεπιστημίου της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Εφόσον Πρύτανης εκλεγεί καθηγητής άλλου Πανεπιστημίου, ταυτόχρονα του προσφέρεται θέση καθηγητή στο γνωστικό του αντικείμενο, στο Ίδρυμα στο οποίο εκλέγεται.

    Ο Πρύτανης επιλέγεται από το Συμβούλιο μετά από διεθνή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος και τη γνώμη του ακαδημαϊκού προσωπικού του Ιδρύματος (ο τρόπος έκφρασης της γνώμης αυτής αποτελεί θέμα της διαβούλευσης). Την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συντάσσει το Συμβούλιο του Ιδρύματος".

    Ανάλογες είναι οι προτάσεις και για τον Πρόεδρο του ΤΕΙ.

    Σημαντικές είναι οι αλλαγές στις βαθμίδες του διδακτικού προσωπικού, αφού καταργείται ουσιαστικά ο θεσμός του διδάσκοντα με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 407.

    Συγκεκριμένα:

    -Οι βαθμίδες του διδακτικού προσωπικού περιορίζονται σε τρεις (Καθηγητές, Αναπληρωτές Καθηγητές, Επίκουροι Καθηγητές).

    -Η εξέλιξη του διδακτικού προσωπικού κρίνεται με κλειστή διαδικασία.

    -Η μονιμότητα διασφαλίζεται στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή.

    -Καταργείται ο θεσμός του διδάσκοντα με βάση το ΠΔ 407 και αντικαθίσταται από το θεσμό του Λέκτορα με κυρίως διδακτικά καθήκοντα. Η θέση του λέκτορα δεν αποτελεί εξελίξιμη βαθμίδα.

    -Τα χαρακτηριστικά του λοιπού προσωπικού των Πανεπιστημίων (π.χ. ΕΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ, Διοικητικό κλπ.) εξειδικεύονται στον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος.

    Για το διδακτικό προσωπικό των ΤΕΙ προτείνονται τα εξής:

    -Οι βαθμίδες του διδακτικού προσωπικού παραμένουν τέσσερις (Καθηγητές, Αναπληρωτές Καθηγητές, Επίκουροι Καθηγητές, Καθηγητές Εφαρμογών).

    -Η εξέλιξη του διδακτικού προσωπικού κρίνεται με κλειστή διαδικασία.

    -Η μονιμότητα του διδακτικού προσωπικού διασφαλίζεται στη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή.

    Τα χαρακτηριστικά του λοιπού προσωπικού των ΤΕΙ (π.χ. ΕΡΔΙΠ, ΕΤΠ, Διοικητικό κλπ.) θα εξειδικεύονται στον Εσωτερικό Κανονισμό λειτουργίας του Ιδρύματος.

    Εξάλλου, προτείνεται η θεσμοθέτηση της δυνατότητας στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να εκλέγουν καθηγητές, οι οποίοι ήδη υπηρετούν σε αναγνωρισμένα Ιδρύματα του εξωτερικού, χωρίς οι τελευταίοι να υποχρεούνται να παραιτηθούν από τη θέση τους στο εξωτερικό. Ομως, τα μέλη του διδακτικού προσωπικού μπορούν, μετά από άδεια της Σχολής και την έγκριση του Συμβουλίου, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε φορείς εκτός του Ιδρύματος. Στην περίπτωση αυτή, τελούν σε αναστολή των καθηκόντων τους στο Ίδρυμα. Ο χρόνος αναστολής καθορίζεται από κάθε ΑΕΙ αλλά, προτείνεται, να μην υπερβαίνει τα πέντε έτη.

    Όσον αφορά τη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, η υπουργός επισήμανε ότι "για την ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των Ιδρυμάτων και τον περιορισμό γραφειοκρατικών και χρονοβόρων διαδικασιών, η πλήρης διαχείριση των οικονομικών των Ιδρυμάτων, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας, περιέρχεται στα ίδια τα Ιδρύματα".

    Έτσι, το ύψος των μισθών του προσωπικού των Ιδρυμάτων καθορίζεται από την πολιτεία, ιδιαίτερα ως προς τα ελάχιστα όρια. Η πολιτεία χρηματοδοτεί το προσωπικό των Ιδρυμάτων σύμφωνα με τις προγραμματικές συμφωνίες. Τα Ιδρύματα μπορούν να διαμορφώνουν τη δική τους συμπληρωματική πολιτική, ώστε να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ακαδημαϊκές και επιστημονικές τους ανάγκες, προκειμένου να προσελκύουν επιστήμονες υψηλού κύρους ή/και για την παροχή πρόσθετων κινήτρων στο προσωπικό τους.

    Για την ενθάρρυνση δωρεών προς τα Ιδρύματα προτείνεται η απαλλαγή από τη φορολόγησή τους.

    Βασικό στοιχείο των αλλαγών είναι ο τρόπος και τα κριτήρια χρηματοδότησης των ιδρυμάτων.

    Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, η διαφάνεια της λειτουργίας της πολιτείας και των Ιδρυμάτων, οι κανόνες χρηματοδότησης και ο έλεγχος επίτευξης των συμπεφωνημένων στόχων και αποτελεσμάτων καθίσταται καθοριστικό στοιχείο για την αποτελεσματική επίτευξη των στόχων της εθνικής στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση και Έρευνα, την ποιότητα και αριστεία των Ιδρυμάτων.

    Ένα μέρος της δημόσιας χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων από την πολιτεία κατανέμεται στα Ιδρύματα στη βάση δεικτών ποιότητας και των επιτευγμάτων τους. Οι δείκτες αυτοί μεταβάλλονται περιοδικά ώστε να επιτυγχάνονται οι μεταβαλλόμενοι στόχοι και οι προτεραιότητες της εθνικής στρατηγικής για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι διοικήσεις των Ιδρυμάτων αποκτούν συγκεκριμένα κίνητρα, προκειμένου να συμμετέχουν αποτελεσματικά στην υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής, την ανάπτυξη της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους, την επίτευξη των στόχων τους και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητάς τους. Τα Ιδρύματα επιβραβεύονται για τα επιτεύγματά τους με συγκεκριμένο τρόπο. Από τους δείκτες αυτούς, στη διαβούλευση, προτείνονται ενδεικτικά, οι εξής:

    -αριθμός αποφοίτων/εισερχόμενους φοιτητές

    -αριθμός των φοιτητών, ανάλογα με το είδος της ειδίκευσής τους (ιατρική, πολυτεχνείο, οικονομικά, κ.λπ.)

    -αριθμός αλλοδαπών φοιτητών

    -αριθμός φοιτητών που προσελκύονται στο Ίδρυμα μέσω των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Έρασμος κ.ά.)

    -αριθμός φοιτητών που αποστέλλονται στο εξωτερικό μέσω ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων (Έρασμος κ.ά.)"

    Όσον αφορά τον "Καλλικράτη" για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το υπουργείο Παιδείας προτείνει: "Όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες, ενθαρρύνουμε τις συνενώσεις Ιδρυμάτων με στόχο τη δημιουργία κρίσιμων μαζών που θα αποτελέσουν 'πυλώνες' αριστείας διεθνούς εμβέλειας.

    Οι συνενώσεις εκπαιδευτικών και ερευνητικών Ιδρυμάτων αποτελούν νέα δυνατότητα και ευκαιρία για τη διαμόρφωση της νέας ταυτότητας των Ιδρυμάτων που επιδιώκεται. Η νέα αυτή ταυτότητα θα επιτρέψει τη στενή και αποτελεσματική συνεργασία των Ιδρυμάτων στην παραγωγή νέας γνώσης και στη διάχυσή της μέσω της οργάνωσης και προσφοράς νέων καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών διεθνούς εμβέλειας".

    Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων που θα αλλάξει σε τρία χρόνια. Όπως σημειώνεται στις προτάσεις:

    -οι νέοι φοιτητές εισάγονται σε Σχολή ή στο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Πανεπιστήμιο ή Τεχνολογικό Ίδρυμα)

    -οι φοιτητές εντάσσονται στα επιμέρους προγράμματα σπουδών της Σχολής, μετά από το τέλος του πρώτου έτους, ανάλογα με τις επιδόσεις και τις προτιμήσεις τους.

    Επίσης, καθιερώνεται το σύστημα των πιστωτικών μονάδων, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα αποκτά η δυνατότητα διεθνοποίησης των ελληνικών ιδρυμάτων. Συγκεκριμένα, στις προτάσεις τονίζεται ιδιαίτερα ότι:

    "Τα ελληνικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν σημαντικές δυνατότητες, ώστε να συμβάλλουν στη μεταβολή της Ελλάδας από χώρα εξαγωγής σε χώρα εισαγωγής φοιτητών και υψηλής ποιότητας επιστημόνων από άλλες χώρες. Έχουν σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα - πολλά από τα οποία δεν αξιοποιούνται πλήρως - ώστε να μεταβληθούν σταδιακά σε διεθνή κέντρα εκπαίδευσης και πολιτισμού που θα προσελκύουν επιπρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό υψηλών ικανοτήτων από ολόκληρο τον πλανήτη.

    Τα εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά οφέλη από το άνοιγμα των ελληνικών ιδρυμάτων στον κόσμο είναι σημαντικά για τα Ιδρύματα, το επιστημονικό τους προσωπικό, τους φοιτητές και την ελληνική οικονομία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Το διεθνές κύρος και ο σεβασμός στο επιστημονικό προσωπικό της χώρας θα ενισχυθούν ακόμη περισσότερο. Οι δυνατότητές τους για διεθνή δικτύωση και ανάπτυξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών συνεργασιών θα διευρυνθούν. Οι φοιτητές θα ευνοηθούν από την ανάπτυξη σύγχρονων γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων στη διεθνώς ανταγωνιστική οικονομία και από τη φοίτησή τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα με διεθνή παρουσία, ορατότητα και ποιότητα διεθνούς εμβέλειας".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Ρέθυμνο: Στη Σύνοδο των Πρυτάνεων οι προτάσεις του Υπ.Παιδείας για τα ΑΕΙ

    Είδηση: 43982

    [05] «Έφυγε» η Καίτη Χωματά

    Κυριακη, 24 10 2010 11:06

    Στα 64 της χρόνια έφυγε από τη ζωή μία από τις πιο αγαπημένες τραγουδίστριες του Νέου Κύματος, η Καίτη Χωματά. Τα τελευταία χρόνια έπασχε από καρκίνο και πριν από λίγο καιρό είχε τραυματιστεί σε τροχαίο ατύχημα και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ. Τελευταία εμφάνισή της ήταν πέρυσι το χειμώνα σε Μουσική Σκηνή στο Γκάζι.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 43994

    [06] Επίσκεψη Αντ. Σαμαρά στη Μεσσηνία

    Κυριακη, 24 10 2010 02:05

    Διήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί από σήμερα στη Μεσσηνία ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, στο πλαίσιο των προεκλογικών του επισκέψεων στους Νομούς της χώρας. Την περιοδεία του ο κ. Σαμαράς θα την ξεκινήσει στη Μεσσηνία από την Κυπαρισσία, όπου αναμένεται να φτάσει στις 10:30 το πρωί.

    Μία ώρα αργότερα θα βρίσκεται στα Φιλιατρά, στις 12:15 στους Γαργαλιάνους, στη 01:00 το μεσημέρι στη Χώρα και στις 02:00 στην Πύλο, όπου θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα. Η περιοδεία του κ. Σαμαρά θα συνεχιστεί το απόγευμα στις 06:15 στη Μεθώνη, στις 07:15 στην Κορώνη, στις 08:15 στο Πεταλίδι και στις 09:00 θα καταλήξει στη Μεσσήνη. Αύριο το πρωί ο Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί στην Καλαμάτα τα εκλογικά κέντρα του υποψήφιου Περιφερειάρχη Δ. Δράκου στις 10:00 το πρωί και μια ώρα αργότερα του υποψηφίου Δημάρχου Π. Νίκα.

    Σύνταξη είδησης: Γ. Ξιάρχος

    Είδηση: 43993

    [07] Ο υπουργός Υγείας στην Καλαμάτα

    Κυριακη, 24 10 2010 01:58

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην Καλαμάτα πραγματοποίησε ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Λοβέρδος την Παρασκευή, και βρέθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας για να παραστεί στην ορκωμοσία των 27 νέων υπαλλήλων νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού που διορίστηκε με την προκήρυξη του ΑΣΕΠ. Η ορκωμοσία έγινε παρουσία του Διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας καθηγητή Παναγιώτη Γκούμα και των Υποδιοικητών κ. Ιωάννη Λαουδιά και Κωνσταντίνου Πατσιαλού. Παραβρέθηκαν επίσης ο βουλευτής Μεσσηνίας Οδυσσέας Βουδούρης, καθώς και οι Διοικητές των Νοσοκομείων Καλαμάτας ίώργος Μπέζος και Κυπαρισσίας Παναγιώτης Μπόζος.

    Κατά την εδώ παρουσία του ενημερώθηκε και για τον τρόπο λειτουργίας του Νοσοκομείου, δεδομένου πως είναι ένα από τα 30 νοσοκομεία της χώρας που έχουν επιλεγεί βάση μνημονίου συνεργασίας, για την καλύτερη διαχείριση των οικονομικών πόρων των Νοσοκομείων. Ο υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τον τρόπο λειτουργίας της νέας διοίκησης στα θέματα που αφορούν το Νοσοκομείο Καλαμάτας.

    Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας του κ. Υπουργού με το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, στην οποία συζητηθήκαν τα μεγάλα θέματα που πρόσφατα εξήγγειλε ο Υπουργός και αφορούν το διπλογραφικό σύστημα, τη μηχανογραφική υποστήριξη του συστήματος, την τήρηση λογιστικών αποθηκών κ.λ.π. Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι το Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας στους πολίτες και με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Διοίκηση το τελευταίο διάστημα θα δώσουν νέα δυναμική και ουσιαστική αναβάθμιση προς την κατεύθυνση αυτή.

    Σύνταξη είδησης: Γ. Ξιάρχος

    Είδηση: 43992

    [08] Η ΜΕΘ λειτουργεί από αύριο

    Κυριακη, 24 10 2010 01:57

    Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας ξεκινά τη λειτουργία της από τη Δευτέρα, με την ανάληψη των καθηκόντων από το διευθυντή της, εντατικολόγο Βασίλειο Καδά. Η μονάδα θα λειτουργήσει πλήρως σε σύντομο χρόνο, καθώς οι κλίνες που θα ενεργοποιούνται θα αυξάνονται σταδιακά. Στη μονάδα υπηρετούν δύο γιατροί, ενώ θα προκηρυχθεί μια ακόμη θέση επιμελητή Β' . Όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, μετά και τις πρόσφατες προσλήψεις νοσηλευτριών, η ΜΕΘ θα στελεχωθεί επαρκώς.

    Σύνταξη είδησης: Γ. Ξιάρχος

    Είδηση: 43991

    [09] Το Ψηφοδέλτιο της Αντικαπιταλιστικής Παρέμβασης

    Κυριακη, 24 10 2010 01:55

    Η επίσημη παρουσίαση του συνδυασμού της «Αριστερής Αντικαπιταλιστικής Παρέμβασης στο Μωριά» παρουσιάστηκε χθες στις 05:00 το απόγευμα στην αίθουσα του ΤΕΕ Καλαμάτας. Υποψήφιος περιφερειάρχης είναι ο Παν. Κάτσαρης και αντιπεριφεριάρχες: Αργολίδας ο Γεώργιος Δεληγιάννης, Αρκαδίας ο Κων/νος Πραγκάστης, Κορινθίας ο Χρήστος Αργύρης, Λακωνίας ο Νικόλαος Γαλάνης και Μεσσηνίας ο Παρασκευάς Διονυσόπουλος.

    Σύνταξη είδησης: Γ. Ξιάρχος

    Είδηση: 43990

    [10] Από αύριο η επιδότηση ελαιολάδου

    Κυριακη, 24 10 2010 01:54

    Το ποσό της πρώτης δόσης για την επιδότηση του ελαιολάδου πρόκειται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των παραγωγών το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας. Έτσι από αύριο οι ελαιοπαραγωγοί θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις του ποσού, το οποίο αντιστοιχεί στο 50% της πρώτης δόσης της επιδότησης που δικαιούνται. Το υπόλοιπό ποσό της επιδότησης, όπως έχουν κατ' επανάληψη αναφέρει κυβερνητικοί παράγοντες, θα καταβληθεί το Δεκέμβριο και πριν τις γιορτές.

    Σύνταξη είδησης: Γ. Ξιάρχος

    Είδηση: 43989

    [11] Η επέτειος της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών

    Κυριακη, 24 10 2010 01:52

    Η επέτειος της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών θα γιορταστεί σήμερα και στην Καλαμάτα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έπαρση των σημαιών της Ελλάδας και των Ηνωμένων Εθνών στις 10:30 το πρωί και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των Ηρώων της Πλατείας 23ης Μαρτίου από το Νομάρχη Δημ. Δράκο.

    Σύνταξη είδησης: Γ. Ξιάρχος

    Είδηση: 43988

    [12] Έκθεση κειμηλίων του 1821

    Κυριακη, 24 10 2010 01:51

    Ολοκληρώνεται σήμερα στο πνευματικό κέντρο της Πύλου, το αναπαλαιωμένο αρχοντικό του Ολυμπιονίκη μας Κωστή Τσικλητήρα, που βρίσκεται στο λιμάνι της πόλης, η έκθεση με τα κειμήλια από την ιδιωτική συλλογή του Χρ. Κατσαμπάνη, που αφορούν στην περίοδο της εθνεγερσίας.

    Σύνταξη είδησης: Γ. Ξιάρχος

    Είδηση: 43987

    [13] Παραστάσεις του ΜΕΘ

    Κυριακη, 24 10 2010 01:50

    Τις παραστάσεις του έργου ''Εχθρός του λαού'' του Χένρικ Ιψεν, επαναλαμβάνει το Μεσσηνιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο. Οι παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, θα δίνονται στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής Καλαμάτας σήμερα και αύριο, και θα αρχίζουν στις 9:30 το βράδυ.

    Σύνταξη είδησης: Γ. Ξιάρχος

    Είδηση: 43986

    [14] Έκθεση του Εικαστικού εργαστηρίου Κυπαρισσίας

    Κυριακη, 24 10 2010 01:48

    Την έκθεση του Εικαστικού εργαστηρίου του Δήμου Κυπαρισσίας που φιλοξενεί «ο Πολιτιστικός Αντίλογος» στο καφέ «β¦στο κύμα», στην παραλία της Καλαμάτας. Η έκθεση, που περιλαμβάνει χαρακτική, ζωγραφική, κεραμική ενηλίκων καθώς και ζωγραφική παιδιών και ψηφιδωτά, θα διαρκέσει έως και τις 31 Οκτωβρίου 2010, και θα λειτουργεί από τις 09:00 το πρωί έως τις 05:00 το απόγευμα

    Σύνταξη είδησης: Γ. Ξιάρχος

    Είδηση: 43985

    [15] Ρεσιτάλ πιάνου Βασ. Τσαμπρόπουλου

    Κυριακη, 24 10 2010 01:46

    Ρεσιτάλ πιάνου θα δώσει ο διεθνούς φήμης πιανίστας και συνθέτης Βασίλης Τσαμπρόπουλος αύριο, στις 9 το βράδυ, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, προσκεκλημένος του συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής".

    Σύνταξη είδησης: Γ. Ξιάρχος

    Είδηση: 43984

    [16] Παπανδρέου: «Ψήφος για το αύριο της χώρας»

    Κυριακη, 24 10 2010 11:20

    «Στις εκλογές του Νοεμβρίου, υπάρχει ένα ξεκάθαρο, αυτοδιοικητικό διακύβευμα, αλλά και ένα πολιτικό μήνυμα», ξεκαθαρίζει ο Πρωθυπουργός που υπογράφει το κύριο άρθρο, της εφημερίδας "Βήμα της Κυριακής». Ο Γιώργος Παπανδρέου, διαβεβαιώνει, ότι το 2011, θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης, χωρίς νέα μέτρα, και καλεί τους πολίτες να δώσουν στην κάλπη το στίγμα για την πορεία της χώρας.

    Ο Πρωθυπουργός στο άρθρο του αναλύει τη βαρύτητα της ψήφου στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνδυασμό με την πορεία της χώρας και της οικονομίας. Η βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου αποκτά πλέον και βαθύτερο πολιτικό περιεχόμενο: «οι πολίτες θα δώσουν ξεκάθαρο στίγμα για το πού θέλουν να πάει η χώρα. Μπορεί να έχουμε διανύσει ήδη μεγάλη απόσταση από το χείλος του γκρεμού στο οποίο είχαμε βρεθεί, αλλά η προσπάθεια δεν έχει τελειώσει. Ο συναγερμός δεν έχει λήξει», τονίζει.

    Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει πως βρισκόμαστε «στο κομβικό σημείο όπου αποφασίζουμε είτε ότι συνεχίζουμε μπροστά, όχι μόνο για τη σωτηρία αλλά και για την αναμόρφωση της χώρας μας, για να χτυπήσουμε δηλαδή τα αίτια της κρίσης, είτε ότι πάμε πάλι πίσω, στη χρεοκοπία».

    Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, «η ώρα των πολιτών δεν ανάγεται χρονικά μόνο στις επόμενες εθνικές εκλογές του 2013», ενώ υπογραμμίζει ότι στις εκλογές συγκρούονται τελείως διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις.

    Επικρίνοντας την αξιωματική αντιπολίτευση, ο πρωθυπουργός μιλά για «εκείνους που φυγομάχησαν με εμάς που δώσαμε τη μάχη και την κερδίζουμε», για «αυτούς που υπέταξαν το πατριωτικό καθήκον στις μικροκομματικές επιδιώξεις με εμάς που δεν φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος», για «αυτούς που ανακαλύπτουν μαγικές φόρμουλες εξαπάτησης των πολιτών, που ταυτίστηκαν με κατεστημένα συμφέροντα, τον παρασιτισμό και την πελατειακή λογική» και αυτούς «που θέλουν να μας γυρίσουν στο καταστροφικό παρελθόν, που παραλίγο να χρεοκοπήσουν την Ελλάδα, με εμάς που δεν θέλουμε να δούμε να πάνε οι θυσίες μας χαμένες».

    Οι πολίτες, τονίζει ο Πρωθυπουργός, «καλούνται να επιβεβαιώσουν την αποφασιστικότητά τους για αλλαγές. Τη βούλησή τους να στηρίξουν και να συμμετάσχουν σε αυτές. Μπορούμε να στείλουμε μαζί ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τα μέσα και προς τα έξω ότι συνεχίζουμε την πορεία μπροστά. Όλοι οι Έλληνες συναισθάνονται τη βαρύτητα της ψήφου στις 7 Νοεμβρίου. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην πορεία μας για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση, την παρακμή και την υπανάπτυξη. Και δεν θα επιτρέψουν σε κανέναν να την ανακόψει».

    Ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι χάρη στην αποφασιστικότητα των πολιτών έγιναν οι αλλαγές και τα επιτεύγματα στην οικονομία, «την ώρα που πολλοί είχαν βιαστεί αν μας ξεγράψουν» και προσθέτει:

    «Η χρονική στιγμή της διενέργειας των περιφερειακών εκλογών και η ευθεία αμφισβήτηση από την αξιωματική αντιπολίτευση της πορείας του Έθνους και του λαού για τη σωτηρία και την αναμόρφωση της χώρας προσδίδουν εκ των πραγμάτων στις επικείμενες εκλογές χαρακτήρα αναμέτρησης με πολύ μεγάλη σημασία».

    Τονίζει ότι το 2011 είναι το δεύτερο κρίσιμο ημίχρονο και η τελευταία χρονιά της ύφεσης , διαβεβαιώνει ότι το Μνημόνιο θα τηρηθεί, αλλά υπογραμμίζει ότι δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν των όσων προβλέπονται. Το 2012 σημειώνει ο κ. Παπανδρέου στόχος είναι να «αποκτήσουμε θετικούς ρυθμούς υγιούς ανάπτυξης» και το 2013 «θα είναι η τελευταία χρονιά εφαρμογής του Μνημονίου»

    Αναφερόμενος στα μέτρα στήριξης των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων που ανακοινώθηκαν, τονίζει: «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε για τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, αυτό που αντέχουμε οικονομικά, θα το κάνουμε. Και όσο η ελληνική οικονομία πατάει πιο γερά στα πόδια της τόσο το κοινωνικό μέρισμα θα διευρύνεται».

    Ο κ. Παπανδρέου λέει ότι η κατάσταση στην οποία παρέλαβε τη χώρα προκάλεσε σε όλους «σοκ και δέος», συμπληρώνοντας ότι το δυσθεώρητο ύψος του ελλείμματος και του χρέους ήταν τελικά το λιγότερο αφού «το χειρότερο ήταν η θανάσιμα υπονομευμένη αξιοπιστία της χώρας».

    Η τελευταία σταγόνα, πρόσθεσε, ήταν τα ψευδή στοιχεία που επισήμως έστειλε η προηγούμενη Κυβέρνηση για να συγκαλύψει το πραγματικό έλλειμμα.

    Ο πρωθυπουργός τονίζει πως καμία θυσία δεν θα πιάσει τόπο και κανένα θετικό αποτέλεσμα δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα χωρίς τολμηρές, διαρθρωτικές και θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους.

    «Κάναμε σε ένα χρόνο όσα έγιναν χρόνια ολόκληρα. Η επανάσταση του αυτονόητου έχει ήδη ξεκινήσει και έτσι θα συνεχίσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικό άρθρο: Παπανδρέου: «Σωτηρία ή χρεοκοπία το δίλημμα των εκλογών»

    Είδηση: 43995


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 24 October 2010 - 17:31:15 UTC