Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-10-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προσκλητήριο ευθύνης
  • [02] Κατ' αντιπαράσταση για τα ομόλογα
  • [03] Κλιμάκιο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens στο Μόναχο
  • [04] Συμπληρωματικές απολογίες στην υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα»
  • [05] Η ΕΕ ενέκρινε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν
  • [06] Τελευταία πτήση του Ντισκάβερι στο διάστημα
  • [07] Νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών
  • [08] Κ. Σκανδαλίδης: Αρχίζει η πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους αγρότες
  • [09] Νεκρός ηλικιωμένος από πρόσκρουση σε δένδρο
  • [10] ΟΤΕ alert και για ηλικιωμένους στο Βόλο
  • [11] Αποκλείουν αύριο την Β' ΒΙΠΕ οι της ΚΟΝΤΙ
  • [12] Χωρίς καύσιμα τα απορριμματοφόρα
  • [13] Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού

    [01] Προσκλητήριο ευθύνης

    Δευτερα, 25 10 2010 23:11

    Προσκλητήριο ευθύνης για να προχωρήσουν οι αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, ώστε να βγει από την κρίση και να προχωρήσει σε μια αναπτυξιακή πορεία απεύθυνε ο Πρωθυπουργός κατά τη διακαναλική συνέντευξη που έδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα που θα πλήξουν τους μισθωτούς και τους χαμηλοσυνταξιούχους, ενώ τόνισε ότι το μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι να μην σταματήσει η πορεία της χώρας προς τη σωτηρία, καλώντας του πολίτες να δώσουν ψήφο ελπίδας και αλλαγής. Ο κ. Παπανδρέου πάντως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εθνικών εκλογών αν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών δείξει ότι η κυβέρνηση τελεί υπό πίεση και δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί με τους ευρωπαίους εταίρους.

    «Δεν έχω πρόθεση να πάω σε πρόωρες εκλογές»

    Προσκλητήριο στους έλληνες πολίτες για ψήφο ευθύνης απέναντι στην ψήφο διαμαρτυρίας για να μην ανακοπεί η προσπάθεια εξόδου της χώρας από την κρίση, απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

    «Δεν έχω πρόθεση να πάω σε πρόωρες εκλογές», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ωστόσο ότι εάν το αποτέλεσμα στις εκλογές για τους ΟΤΑ συναθροιστεί με κάποιες άλλες παραμέτρους και η συνάθροιση οδηγήσει σε αδιέξοδο, τότε - και καθώς στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα - θα πρέπει να μιλήσει ο κυρίαρχος λαός.

    «Αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ελληνικού λαού», είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας στις ερωτήσεις επτά δημοσιογράφων που εκπροσωπούν τα τηλεοπτικά δίκτυα πανελλαδικής εμβέλειας ,κατά την διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης στο Μέγαρο Μαξίμου.

    «Δεν θα ληφθούν νέα μέτρα»

    Ο Πρωθυπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο λήψης νέων οικονομικών μέτρων, που θα πλήττουν μισθούς και συντάξεις, τόνισε ότι τα όποια νέα μέτρα θα αφορούν στην περιστολή της σπατάλης, στην πάταξη της φοροδιαφυγής και στην φορολόγηση του πλούτου.

    Υπάρχουν και «κόκκινες γραμμές», τόνισε και ζήτησε θετική ψήφο για τους συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, ώστε να έχει μία καθαρή νίκη.

    Ο Πρωθυπουργός άφησε επίσης ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση της φορολογίας αν πληρώσουν όλοι κανονικά ότι τους αναλογεί, υπογραμμίζοντας ότι η ανάπτυξη είναι ταυτισμένη με την ευνομία.

    Παράλληλα κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση, ότι προτείνει μαγικές συνταγές, ενώ έχει την κύρια ευθύνη για την κατάσταση της χώρας και κάλεσε τη ΝΔ να πει καθαρά ποιος είναι ο διαφορετικός δρόμος και να μη κρύβεται πίσω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

    Επανέλαβε πάντως ότι πρόκειται για αυτοδιοικητικές και όχι εθνικές εκλογές, αλλά και ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα αξιολογηθεί από όλους, όπως και από τις αγορές και πρόσθεσε ότι είναι πολλοί εκείνοι που ποντάρουν και έχουν κίνητρο να ηττηθεί η Ελλάδα.

    Ερωτηθείς γιατί ως πρωθυπουργός έλεγε στις 5 Νοεμβρίου του 2009 οτι το ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι "λεφτά υπάρχουν, αλλά σπαταλήθηκαν και σπαταλούνται ακόμα" και επισήμανε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα είχε τύχει της έγκρισης της ΕΕ.

    «Δεν μπορέσαμε να διαβλέψουμε το φόβο των αγορών από τη κρίση και το άγριο μένος τους που ξέσπασε στην Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου και υπογράμμισε ότι το πρόβλημα ήταν ότι η χώρα είχε χάσει την αξιοπιστία της και η κυβέρνηση πήρε δύσκολες αποφάσεις για την επανάκτησή της χωρίς να δειλιάσει και χωρίς να λάβει λάβει υπόψη το πολιτικό κόστος.

    «Σταματήσαμε τον κατήφορο», συνέχισε και επεσήμανε πως οι ξένοι επενδυτές ζητούν σταθερότητα, να μην υπάρχει εμπλοκή με γραφειοκρατία και να μην υπάρχει εμπλοκή με διαφθορά. Υπογράμμισε δε ότι για πρώτη φορά έρχονται επενδύσεις στη χώρα μας και πως είναι σημαντικό για την κυβέρνηση να υπάρχει σταθερό περιβάλλον για τους ξένους επενδυτές.

    Ο πρωθυπουργός δήλωσε βέβαιος ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα αναγνωρίσουν ελαφρυντικά στην κυβέρνηση, σε περίπτωση που το έλλειμμα θα ανέβει πάνω από τις προβλέψεις, καθώς όπως τόνισε, γνωρίζουν ότι αυτό δεν είναι ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, η οποία έκανε και κάνει αυτό που έπρεπε.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στη δήλωση του προέδρου του ΔΝΤ για το ενδεχόμενο επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου, χωρίς, όμως, να δηλώσει ότι την υιοθετεί και απλά το ανέφερε ως μια δυνατότητα επανδιαπραγμάτευσης, κάτι, το οποίο απέδωσε στην ανεκτημένη αξιοπιστία της χώρας.

    Ο Πρωθυπουργός επίσης επισήμανε ότι αν η χώρα στο πρόγραμμα που έχει αναλάβει για τη μείωση του ελλείμματος το μνημόνιο θα σταματήσει το 2013, και δήλωσε έτοιμος να συγκρουστεί για την μείωση της κρατικής σπατάλης ώστε ο ελληνικός λαός να μην πληρώνει τις σπατάλες και ελλείμματα των ΔΕΚΟ.

    Ερωτηθείς για το πως συμβιβάζεται το κυνήγι της φοροδιαφυγής και την περαίωση, ο πρωθυπουργός είπε ότι η περαίωση αφορά κατ' αρχήν το κλείσιμο ενός παρελθόντος με 2.500.000 ανέλεκτες υποθέσεις και 30 δισεκατομμύρια ευρώ ανείσπρακτα και ξεκαθάρισε οτι δεν θα υπάρξει πλέον άλλα τέτοια μέτρα και όποιος από εδώ και πέρα δεν συμμορφώνεται θα έχει επιπτώσεις.

    Ερωτηθείς αν η εξαγγελία για τους συνταξιούχους είναι προεκλογική παροχή, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αυτό το είχε εξαγγείλει από την ΔΕΘ, τονίζοντας πως αυτό είναι απλώς ένα βοήθημα ποθ σαφώς δεν λύνει το πρόβλημα.

    Σε ο,τι αφορά την ερώτηση αν τα φάγαμε όλοι μαζί, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ευθύνες έχει η εκάστοτε πολιτική ηγεσία και επισήμανε ότι το πελατειακό σύστημα εμπεδώθηκε, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος και ως πρωτοεκλεγείς βουλευτής ακόμα, είχε επισημάνει πως το πελατειακό σύστημα έπρεπε να χτυπηθεί.

    Επιπλέον, αναφερόμενος στην ανεργία ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτή θα μειωθεί κατ' αρχήν με την αξιοποίηση των υπαρχόντων προγραμμάτων και στη συνέχεια όταν η χώρα εισέλθει σε ένα νέο κύκλο ανάπτυξης.

    Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο μετατάξεων στο δημόσιο που το ενώ σημείωσε ότι «από τις διαπραγματεύσεις που έκανε η κυβέρνηση έσωσε τις θέσεις πολλών που θα μπορούσαν να απολυθούν».

    «Δεν πήγαμε στην λογική των απολύσεων», συνέχισε και σημείωσε ότι από εδώ και πέρα, θα γίνει πιο ορθολογική η λειτουργία του κράτους και αυτό θα δώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική.

    Αντιδράσεις

    «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και υποστήριξε ότι η εμφάνιση του πρωθυπουργού έβλαψε τους υποψηφίους που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Καρατζαφερης χαρακτήρισε φοβισμένο τον κ. Παπανδρέου και είπε ότι ουδείς έγινε πιο σοφός και πιο αισιόδοξος από την συνέντευξη.

    «Η ανακίνηση από τον πρωθυπουργό θέματος πρόωρων εκλογών θα οδηγήσει σε μια παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας, την ώρα που η κοινωνία ζητά δίκαιη κατανομή των βαρών, διέξοδο από την κρίση και εναλλακτικές πολιτικές πέρα από το Μνημόνιο», αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού

    Είδηση: 44246

    [02] Κατ' αντιπαράσταση για τα ομόλογα

    Δευτερα, 25 10 2010 19:34

    Κατ' αντιπαράσταση εξετάστηκαν από την Εξεταστική που διερευνά την υπόθεση των ομολόγων, οι πρώην συνέταιροι της χρηματιστηριακής «Ακρόπολις», Σοφοκλής Πρινιωτάκης και Γιώργος Αποστολίδης, μετά τις αλληλοκατηγορίες που αντάλλαξαν κατά τη διάρκεια των χωριστών καταθέσεών τους. Την Τρίτη έχουν κληθεί να καταθέσουν στην Εξεταστική ο πρώην υπουργός Απασχόλησης της ΝΔ Βασίλης Μαγγίνας, καθώς και μετά από δικό του αίτημα, ο νυν υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

    Μιάμιση ώρα διήρκησε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση των Ομολόγων η κατά αντιπαράσταση εξέταση του Σοφοκλή Πρινιωτάκη και του Γιώργου Αποστολίδη, με τους δύο να επιμένουν στα όσα αρχικά είχαν υποστηρίξει και να αλληλοκατηγορούνται για το ποιος διακίνησε «μίζες» έως 6 εκ. ευρώ, ώστε να προωθηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία το επίμαχο ομόλογο των 280 εκ ευρώ.

    Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι οι εκ δια μέτρου αντίθετοι ισχυρισμοί των δύο πρώην συνεταίρων της χρηματιστηριακής εταιρίας Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι και προφυλακισμένοι, έχει στόχο, είτε να αποπροσανατολίσουν την έρευνα της Επιτροπής, είτε για να ευνοηθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου για όσους συμβάλουν στην αποκάλυψη σκανδάλων.

    Ο κ. Πρινιωτάκης, που ζήτησε ο ίδιος να έρθει εκ νέου σήμερα και να καταθέσει συμπληρωματικά στην Εξεταστική πριν την προγραμματισμένη κατάθεση του κ. Αποστολίδη, ισχυρίστηκε ότι πριν λίγες ημέρες, όταν τον επισκέφθηκε στο κελί του ο πρώην συνέταιρος του, του ανέφερε ότι οι πραγματικές «μαύρες πληρωμές», έγιναν μέσω του τότε προέδρου του ΤΕΑΥΦΕ (ταμείο φαρμακοποιών) προς το υπουργείο Απασχόλησης για να διασφαλιστεί η προθυμία των Ταμείων, και προς το υπουργείο Οικονομικών για να διευκολυνθεί η έκδοση του δομημένου ομολόγου που συναντούσε προσχώματα.

    Στην κατάθεσή του στην Εξεταστική, ο κ. Πρινιωτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μου είπε (ο κ. Αποστολίδης): «Πώς νομίζεις ότι γίνονται οι δουλειές; Με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος; Για να πάμε στα 280 εκ. ευρώ μας βοήθησε ο Παναγιώτης Δεμέστιχας (πρόεδρος του ΤΕΑΥΦΕ)».

    Από την πλευρά του, ο Αποστολίδης διέψευσε τους ισχυρισμούς του κ. Πρινιωτάκη και υποστήριξε ότι το ποσό των 6 εκ ευρώ, (από τα οποία 4.200.000 είναι μέρος της προμήθειας της Ακρόπολις) από την συμμετοχή της στην διοχέτευση του δομημένου ομολόγου στα ασφαλιστικά ταμεία τοποθετήθηκε στο χρηματοκιβώτιο του κ. Πρινιωτάκη και από εκεί διακινήθηκε από τον πρώην συνέταιρο του σε διάφορους παραλήπτες και συγκεκριμένα στους 4 διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΥΦΕ ΤΕΑΠΟΚΑ και ΤΣΕΥΠ.

    Σύμφωνα με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, «ο κ. Αποστολίδης, παραδέχθηκε ότι σήκωσε 2.400.000 μετρητά σε δύο βαλίτσες» ενώ όταν του επιδείχθηκαν «4 υπεύθυνες δηλώσεις που ο ίδιος είχε υπογράψει ότι έλαβε συνολικά 6 εκ. ευρώ από λογαριασμούς της εταιρίας, απάντησε ότι οι υπογραφές του τέθηκαν κατόπιν εκβιασμού από τον Σ. Πρινιωτάκη υπό την απειλή ότι διαφορετικά δεν θα πληρωνόταν η εγγύηση που του είχε επιβάλει η Εισαγγελία».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Νέα τροπή στην Εξεταστική για τα ομόλογα

    Είδηση: 44237

    [03] Κλιμάκιο της Εξεταστικής Επιτροπής για τη Siemens στο Μόναχο

    Δευτερα, 25 10 2010 22:28

    Στο Μόναχο, μετέβη κλιμάκιο της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens. Στο διήμερο 26 - 27 Οκτωβρίου 2010 τα μέλη της Επιτροπής θα εξετάσουν βασικούς πρωταγωνιστές του σκανδάλου Siemens, όπως τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens στην Ελλάδα, Μιχάλη Χριστοφοράκο, καθώς και τον Ράινχαρτ Σίκατσεκ, βασικό διαχειριστή των «μαύρων» ταμείων της Siemens μέσω των οποίων διακινούνταν οι μίζες στην Ελλάδα. Θα είναι η πρώτη φορά που ο Μιχ. Χριστοφοράκος θα κληθεί να καταθέσει σε ελληνικές αρχές για το σκάνδαλο της Siemens.

    Εκ μέρους της μητρικής εταιρίας της Siemens θα εμφανιστούν ενώπιον του εξεταστικής επιτροπής ο Πέτερ Σόλμσεν νομικός σύμβουλος και μέλος του 8-μελούς κεντρικού διοικητικού συμβουλίου της Siemens, καθώς και ο επικεφαλής του τμήματος διαφάνειας της εταιρίας, Τέο Βάιγκελ, πρώην υπ. Οικονομικών της Γερμανίας στις κυβερνήσεις Κολ.

    Στο κλιμάκιο της Εξεταστικής Επιτροπής συμμετέχουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βάσω Τσόνογλου, Λεωνίδας Γρηγοράκος, Δημήτρης Παπουτσής, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Κων. Τζαβάρας, Μαρία Κόλια Τσαρούχα και Γρηγόρης Αποστολάκος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αθ. Παφίλης και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κων. Αϊβαλιώτης.

    Η εξέταση των μαρτύρων στη βάση ερωτήσεων που έχουν ήδη υποβληθεί γραπτώς στους μάρτυρες θα γίνει στους χώρους της εισαγγελίας του Μονάχου η οποία «παρέχει διευκολύνσεις» στο πλαίσιο σχετικού αιτήματος χορήγησης δικαστικής συνδρομής.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 44245

    [04] Συμπληρωματικές απολογίες στην υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα»

    Δευτερα, 25 10 2010 19:22

    Τέσσερα ακόμα άτομα που φέρονται να συνδέονται με τις ενέργειες του επαναστατικού αγώνα αντιμετωπίζουν κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος και καλούνται σε απολογία από τους εφέτες ανακριτές. Το πρωί της Δευτέρας απολογήθηκαν συμπληρωματικά οι Ευάγγελος Σταθόπουλος και Σαράντος Νικητόπουλος μετά τις νέες διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος τους και σχετίζονται με τα όπλα που εντοπίστηκαν από την αστυνομία σε χώρους που φέρεται να χρησιμοποιούσε ο Επαναστατικός Αγώνας.

    Γραπτή δήλωση Σ. Νικητόπουλου

    Για «πολιτική-φρονηματική» δίωξη σε βάρος του κάνει λόγο σε γραπτή του δήλωση ο κατηγορούμενος στην υπόθεση του «Επαναστατικού Αγώνα» Σαράντος Νικητόπουλος, που κλήθηκε τη Δευτέρα από τους εφέτες ανακριτές της υπόθεσης σε συμπληρωματική απολογία. Όπως αναφέρει στην δήλωση του ο Νικητόπουλος: «Βρίσκομαι προφυλακισμένος σε ένα υπόγειο με βάση τις εντελώς αυθαίρετες και αστήρικτες κρίσεις και ερμηνείες του μοναδικού μάρτυρα κατηγορίας αστυνομικού Παπαθανασάκη. Από την πρώτη στιγμή αρνούμαι τις κατηγορίες στο σύνολο τους. Σχεδόν 7 μήνες μετά και ενώ δεν υπάρχουν και δεν έχουν προκύψει (και πώς να γίνει αυτό άλλωστε αφού δεν έχω καμία σχέση με όσα μου αποδίδονται;) στοιχεία -μα ούτε καν ενδείξεις ενοχής- εναντίον μου, με καλείτε για να μου απαγγείλετε συμπληρωματικές κατηγορίες».

    Ο κατηγορούμενος τονίζει ότι έχει πλέον πειστεί πως «στην περίπτωση μου υπάρχει βιασμός του όποιου «νομικού πολιτισμού», του όποιου «τεκμηρίου αθωότητας», καθώς είμαι εξαρχής στο μυαλό σας «ένοχος μέχρι αποδείξεως του εναντίου».

    Ας είναι: Η δίωξη μου είναι βαθύτατα πολιτική - φρονηματική και έχει σα στόχο τον ευρύτερο αναρχικό -αντιεξουσιαστικό χώρο, στον οποίο ανήκω, καθώς και όσα κοινωνικά κομμάτια αντιστέκονται. Η δίωξη μου βασίζεται ακριβώς στην ένταξη μου σ' αυτόν τον πολιτικό χώρο, στη φιλία μου με το Λάμπρο Φούντα, στην άρνηση μου να δώσω δείγμα DNA, στην άρνηση μου να καταδικάσω εγχειρήματα και μορφές πάλης συνδεδεμένες ιστορικά με τους κοινωνικούς ταξικούς αγώνες».

    Η δήλωση του Νικητόπουλου καταλήγει: «Το ποιος τρομοκρατεί μαζικά τμήματα του πληθυσμού της χώρας με τα εξοντωτικά οικονομικά μέτρα που λαμβάνει και τη συνεπακόλουθη καταστολή που εξαπολύει κατά πάντων, το γνωρίζει πλέον καλά η κοινωνία... Το μόνο σίγουρο είναι ότι δε λέγεται Σαράντος Νικητόπουλος».

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 44235

    [05] Η ΕΕ ενέκρινε τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν

    Δευτερα, 25 10 2010 19:08

    Ενέκριναν οριστικώς τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης τις κυρώσεις εναντίον του Ιράν, που είχαν επί της αρχής αποφασιστεί τον Ιούλιο και αφορούν στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των τραπεζικών συναλλαγών. Τα μέτρα αυτά έχουν στόχο να ενταθούν οι πιέσεις στο ιρανικό καθεστώς για να ανταποκριθεί στο αίτημα της Δύσης για διαφάνεια ως προς το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Στο κείμενο που ενέκριναν σήμερα στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ περιγράφονται με λεπτομέρεια μεταξύ άλλων οι τεχνολογίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από την ιρανική βιομηχανία στους τομείς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και για τις οποίες απαγορεύονται ξένες επενδύσεις στο Ιράν.

    Οι Ευρωπαίοι απαγορεύουν επιπλέον τη φόρτωση και εκφόρτωση φορτίων σε πλοία που ναυλώνονται από την ιρανική εταιρία θαλάσσιων μεταφορών IRISL και τις θυγατρικές της. Το σημείο αυτό προκάλεσε συζητήσεις κυρίως με τις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου, όπως η Κύπρος, η Μάλτα και η Ελλάδα, που έχουν έντονη δραστηριότητα στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 44230

    [06] Τελευταία πτήση του Ντισκάβερι στο διάστημα

    Δευτερα, 25 10 2010 23:10

    Το αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο Ντισκάβερι, με πλήρωμα έξι αστροναύτες, θα εκτοξευθεί για τελευταία φορά την 1η Νοεμβρίου για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα οι υπεύθυνοι της αποστολής. Η απόφαση ελήφθη έπειτα από τη σύσκεψη που είχαν οι υπεύθυνοι του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι για να καθορίσουν εάν το λεωφορείο και οι επιβάτες τους είναι έτοιμοι για την εκτόξευση, που έχει προγραμματισθεί για τις 16.40 (23.40, ώρα Ελλάδος) από τη Φλόριδα, τονίζεται στο ανακοινωθέν που αναρτάται στην ιστοσελίδα της Nasa. Θα είναι η τέταρτη και τελευταία για φέτος αποστολή διαστημικού λεωφορείου και η στερνή για το Ντισκάβερι.

    Η επόμενη εκτόξευση διαστημικού λεωφορείου για τον Διεθνή Σταθμό έχει προγραμματισθεί για τα τέλη Φεβρουαρίου και έως σήμερα παραμένει επισήμως και η τελευταία προτού και τα τρία λεωφορεία πάρουν την άγουσα για το μουσείο.

    Μολαταύτα, ο προϋπολογισμός της Nasa για το 2011, που πρόσφατα εγκρίθηκε από το Κογκρέσο και υπεγράφη από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αφήνει περιθώριο και για μία ακόμη αποστολή διαστημικού λεωφορείου, η οποία πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο.

    Το θέμα της χρηματοδότησης της αποστολής αυτής θα ρυθμισθεί από τη νέα σύνθεση του Κογκρέσου, όπως αυτή θα προκύψει από τις ενδιάμεσες εκλογές της 2ας Νοεμβρίου.

    Το πλήρωμα του λεωφορείου, μεταξύ τους και μία γυναίκα, θα μεταφέρει στον Σταθμό την πολυλειτουργική κάψουλα Λεονάρντο, η οποία έχει σχεδιασθεί για να αγκυρωθεί μόνιμα στον Σταθμό, ώστε να του προσφέρει μεγαλύτερη δυνατότητα αποθήκευσης και θα χρησιμοποιηθεί για πειράματα στη φυσική των υγρών, την επιστήμη των υλικών, τη βιολογία και τη βιοτεχνολογία.

    Επίσης θα μεταφέρει το Robonaut 2, το πρώτο ανθρωποειδές ρομπότ που θα ταξιδεύσει στο διάστημα, και στο εφεξής θα αποτελεί μόνιμο κάτοικο του σταθμού.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 44247

    [07] Νομοσχέδιο για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών

    Δευτερα, 25 10 2010 21:23

    Κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο για την «εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας και απασχόλησης». Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ενσωματώνεται μεταξύ άλλων στην εθνική μας νομοθεσία, η σχετική οδηγία 2006/54/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με το νομοσχέδιο διευρύνεται το δικαίωμα για καταβολής ίσης αμοιβής σε άνδρες και γυναίκες το οποίο παρέχεται εφεξής και για τη διεκπεραίωση όμοιας εργασίας-σήμερα περιορίζεται στην παροχή εργασίας ίσης αξίας.

    Προβλέπεται ακόμη ότι συνιστά διάκριση λόγω φύλου και απαγορεύεται η λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση προσώπου που βασίζεται στην ανοχή ή την απόρριψη παρενόχλησης ή σεξουαλικής παρενόχλησης. Όμοια διάκριση συνιστά επίσης και οποιαδήποτε λιγότερο ευνοϊκή μεταχείριση προσώπου που συνδέεται με αλλαγή φύλου, ο δε παραβάτης τιμωρείται με πρόστιμο 500- 50.000 ευρώ.

    Ορίζεται εξάλλου ως δικαιούχος του επιδόματος γάμου κάθε εργαζόμενος σύζυγος, χήρος ή διαζευγμένος καθώς και ο άγαμος γονέας, ανεξαρτήτως φύλου, ενώ του επιδόματος παιδιού κάθε εργαζόμενος γονέας, φυσικός ή θετός, ή εκείνος στον οποίο έχει ανατεθεί η επιμέλεια του παιδιού με δικαστική απόφαση. Ρυθμίζονται επίσης με το ίδιο νομοσχέδιο θέματα ουσιαστικής ισότητας των φύλων.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 44243

    [08] Κ. Σκανδαλίδης: Αρχίζει η πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους αγρότες

    Δευτερα, 25 10 2010 20:08

    Αρχίζει από την Τρίτη 26//10 η πληρωμή των κοινοτικών επιδοτήσεων στους αγρότες. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου το χρονοδιάγραμμα για τις πληρωμές των αγροτών μέχρι τον Ιούλιο του 2011. Από 26/10 και μέχρι τέλους Οκτωβρίου θα δοθεί η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ σε 720.000 δικαιούχους αγρότες. Η εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης (δεύτερη δόση) θα καταβληθεί το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.

    Μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα εξοφληθούν οι ενισχύσεις για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα του 2009 (εξισωτική αποζημίωση, βιολογική γεωργία - κτηνοτροφία, μείωση νιτρορύπανσης) συνολικού ύψους 150 εκατομ. ευρώ οι εκκρεμότητες των ετών 2006-09 ύψους 15 εκατ. ευρώ και οι ενισχύσεις στους νέους αγρότες συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ.

    Η συνδεδεμένη επιδότηση βάμβακος και βιομηχανικής ντομάτας θα καταβληθεί μέχρι τέλους Φεβρουαρίου του 2011.

    Η πληρωμή της επιστροφής ΦΠΑ (είναι 11% από 7% πέρσι) και του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου συνολικού ποσού 490 εκατ. ευρώ, θα γίνει την άνοιξη του 2011. Οι πληρωμές αυτές θα γίνουν 3-4 μήνες νωρίτερα από πέρσι.

    Στο διάστημα Μάιος - Ιούλιος 2011 θα γίνουν οι παρακάτω πληρωμές:

    Αγροπεριβαλλοντικά μέτρα 2010 συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ

    Στήριξη φυτικής -ζωικής παραγωγής ποσό 77 εκατ. ευρώ

    Εξισωτική αποζημίωση 2020 ποσού 160 εκατ. ευρώ

    Μέτρα αγροτικής ανάπτυξης ποσού 70 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Σκανδαλίδης ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε ήδη ένα πρόγραμμα ύψους 12 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ψηφιακού συστήματος ενημέρωσης του αγρότη, μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος θα διαθέτει και την κάρτα αγρότη και θα έχει κάθε πληροφορία στη διάθεσή του μέσω του διαδικτύου. Με τις υπηρεσίες αυτές, ο αγρότης δεν θα χρειάζεται να συγκεντρώνει δικαιολογητικά, ενώ θα έχει κάθε απάντηση στα ερωτήματα και τις απορίες του.

    Είδηση: 44242

    [09] Νεκρός ηλικιωμένος από πρόσκρουση σε δένδρο

    Δευτερα, 25 10 2010 20:00

    Τραγικό θάνατο βρήκε ένας ηλικιωμένος σήμερα το πρωί σε τροχαίο ατύχημα που στην ουσία προκάλεσε ο ίδιος. Νεκρός είναι ο 78χρονος Φώτης Χασιώτης, κάτοικος εν ζωή Πτελεού, ο οποίος την ώρα που προσπάθησε να δέσει τη ζώνη ασφαλείας, βγήκε από το δρόμο κι έπεσε πάνω σε δένδρο. Το δυστύχημα συνέβη σήμερα το πρωί, στις εννιά παρά είκοσι, στο 77ο χλμ. της παλιάς εθνικής οδού Λαμίας-Βόλου κι ενώ ο οδηγός κατευθυνόταν με συνοδηγό τη σύζυγο τους προς Σούρπη.Ο ηλικιωμένος, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του, προσπάθησε να φορέσει ζώνη ασφαλείας, αλλά έχασε τον έλεγχο, με αποτέλεσμα να βγει από το δρόμο και να «καρφωθεί» σε δένδρο με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Η σύζυγός του τραυματίστηκε ελαφρά. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αλμυρού.

    Είδηση: 44241

    [10] ΟΤΕ alert και για ηλικιωμένους στο Βόλο

    Δευτερα, 25 10 2010 19:51

    Στην υπηρεσία των ηλικιωμένων και μοναχικών ατόμων τίθεται η τεχνολογία καθώς το σύστημα τηλεβοήθειας ΟΤΕ alert, στο οποίο συμμετέχει πιλοτικά και ο Δήμος Βόλου θα εφαρμοστεί από αύριο και σε δέκα περιπτώσεις στο Βόλο. Την ηλεκτρονική συσκευή παρέχει δωρεάν ο ΟΤΕ σε ισάριθμους ηλικιωμένους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» του ΔΟΥΚ, ενώ σε συνέντευξη που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι κτίριο Μπρισίμη (λόγω κατάληψης του Δημαρχείου Βόλου από απλήρωτους εργαζόμενους του Καλλιτεχνικού Οργανισμού), συμμετείχαν ο δήμαρχος Βόλου Αλ. Βούλγαρης, ο αντιδήμαρχος προγραμματισμού Δημ. Δερβένης, η πρόεδρος του ΔΟΥΚ Ντίνα Παπαστεφάνου και στελέχη του προγράμματος που εφαρμόζεται με επιτυχία στα Τρίκαλα.

    Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρία Cities Net Ψηφιακές Πόλεις Κεντρικής Ελλάδας Α.Ε., όπου συμμετέχει και ο Βόλος, ενώ υπάρχει πρόταση να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ.«Μετά την ένταξη του προγράμματος στο ΕΣΠΑ, θα επεκταθεί και με το σύστημα της τηλεπαρακολούθησης θα παρακολουθούμε βασικά στοιχεία της υγείας αυτών των ανθρώπων», επισήμανε ο δήμαρχος Αλέκος Βούλγαρης. Από την πλευρά του ο Οδυς. Ράπτης, μέλος του Δ.Σ. της Cities Net, τόνισε ότι η τεχνολογία είναι αρωγός στον τομέα της πρόνοιας που εκφράζει ο κάθε Δήμος, η τεχνολογία είναι αρωγός.Με τη συσκευή που παραδόθηκε σήμερα θα μπορούν οι ασθενείς, οι μοναχικά διαβιούντες άνθρωποι να πατούν ένα κουμπί μιας συσκευής που θα έχουν πάνω τους, από οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού τους και να μιλούν με το κέντρο βοήθειας 24 ώρες το 24ωρο και επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να συνδέονται με ανθρώπους προτεραιότητας που έχουν δηλώσει (συγγενείς ή και τον γιατρό τους). Μέσω της Cities Net έχει κατατεθεί τεχνικό δελτίο που συμπεριλαμβάνεται ο διευρυμένος Δήμος Βόλου για την υλοποίηση ενός πρόσθετου προγράμματος όπου οι ασθενείς θα μπορούν να κάνουν καρδιογράφημα, σπιρομέτρηση των πνευμόνων, αρτηριακή πίεση και διαβήτη, με τους γιατρούς να κάνουν διάγνωση απευθείας on line, χωρίς να χρειάζεται ο ασθενείς να μετακινείται. Το σύστημα ήδη εφαρμόζεται στα Τρίκαλα.

    Είδηση: 44240

    [11] Αποκλείουν αύριο την Β' ΒΙΠΕ οι της ΚΟΝΤΙ

    Δευτερα, 25 10 2010 19:49

    Ανένδοτη η διοίκηση της ΚΟΝΤΙ να προχωρήσει στις60 απολύσεις εργαζομένων από τους 130 που απασχολεί και που είναι σε διαθεσιμότητα εδώ και δύο μήνες ενώ οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται πλέον και σε δυναμικότερες κινητοποιήσεις. Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση που είχαν σήμερα η διοίκηση του σωματείου, εκπρόσωποι του ΕΚΒ με την διοίκηση της εταιρείας, την τρίτη στη σειρά, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση. Πάντως οι εργαζόμενοι αύριο μαζί με συναδέλφους τους από τη ΒΜΤΕ θα αποκλείσουν την είσοδο στη Β' ΒΙΠΕ σε μια προσπάθεια να πιέσουν την εταιρεία να πάρει πίσω την απόφασή της, που φαίνεται ότι είναι προειλημμένη. Μάλιστα, μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΑ Βόλου, ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων, εξέφρασε φόβους ότι η γαλλική πολυεθνική στην οποία ανήκει η ΚΟΝΤΙ σκέφτεται να κλείσει παντελώς το εργοστάσιο του Βόλου

    Είδηση: 44239

    [12] Χωρίς καύσιμα τα απορριμματοφόρα

    Δευτερα, 25 10 2010 19:48

    Τα μισά απορριμματοφόρα του δήμου προχώρησαν σήμερα σε αποκομιδή των απορριμμάτων καθώς ο δήμος δεν είχε εξοφλήσει τον ένα και μοναδικό προμηθευτή που συνεργάζεται. Ερωτηθείς σχετικά ο δήμαρχος Βόλου ανέφερε ότι έδωσε εντολή να πληρωθεί ένα ποσό έναντι για να γεμίσουν τα απορριμματοφόρα με καύσιμα και να κάνουν την αποκομιδή. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος καθαριότητας Γ. Κουρτίνας ανέφερε πάντως ότι τα καύσιμα δεν φθάνουν παρά για δύο μέρες και διεμήνυσε σε όλους ότι από τα ανταποδοτικά τέλη που εισπράττει ο δήμος πρώτος πρέπει να πληρώνεται ο πρατηριούχος υγρών καυσίμων και ύστερα όλοι οι άλλοι. «Δεν είναι δυνατόν οι πολίτες να πληρώνουν τέλη καθαριότητας και καθαριότητα να μην υπάρχει. Θα παραιτηθώ αν διαπιστώσω ότι κάποιος ή κάποιοι πληρώνονται τις αντιμισθίες τους και δεν πληρώνουμε τους προμηθευτές της υπηρεσίας» επισήμανε.

    Είδηση: 44238

    [13] Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού

    Δευτερα, 25 10 2010 16:12

    Διακαναλική συνέντευξη εφ' όλης της ύλης δίνει ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου εν όψει των Αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου. Τη συνέντευξη μπορείτε να παρακολουθήσετε παρακάτω από την ΕΡΤ online σε απευθείας μετάδοση από το Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέντευξη θέτουν ερωτήσεις επτά δημοσιογράφοι-παρουσιαστές και συντονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

    Οι ερωτήσεις γίνονται κατά σειρά από τους δημοσιογράφους:

    Όλγα Τρέμη (Mega), Μαρία Χούκλη (ANT1), Αιμίλιος Λιάτσος (STAR), Αντρέας Κωνσταντάτος (Alter), Αντώνης Σρόιτερ (Alpha), Σία Κοσιώνη (ΣΚΑΙ), Προκόπης Δούκας (ΕΡΤ).

    Θα υπάρξουν δύο κύκλοι ερωτήσεων και κάθε δημοσιογράφος έχει δικαίωμα να θέσει μία ερώτηση συν μία διευκρινιστική ερώτηση σε κάθε κύκλο. Δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός κατά τη διατύπωση των ερωτήσεων, ή κατά τις απαντήσεις του πρωθυπουργού.

    Την αποφασιστικότητα του να προχωρήσει στις αλλαγές που χρειάζονται χωρίς να σκέφτεται το πολιτικό κόστος, τόνισε στην εισαγωγή του στη διακαναλική συνέντευξη ο Πρωθυπουργός.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι στις αυτοδοικητικές εκλογές το μήνυμα που πρέπει να στείλει η χώρα είναι ότι πρέπει να αλλάξουν τα κακώς κείμενα και ζήτησε αντί για ψήφο διαμαρτυρίας, ψήφο ελπίδας και αλλαγής.

    Ο κ Παπανδρέου είπε ότι ανεξαιρέτως του αποτελέσματος στόχος του δεν είναι να πάει σε εθνικές εκλογές, αλλά όπως επισήμανε αν το αποτέλεσμα αποτελέσει ψήφο διαμαρτυρίας για την πολιτική που ακολουθείται και οδηγήσει σε αδιέξοδο τότε όλα θα συναθροιστούν και θα αξιολογηθούν.

    Το μήνυμα των εκλογών δεν είναι αμιγώς πολιτικό αλλά αυτοδιοικητικό, τόνισε και ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρξουν νέα μέτρα για τους μισθωτούς και συνταξιούχους συμπληρώνοντας ότι όποτε μπορεί το κράτος θα συμβάλλει στην ανακούφιση των αδυνάτων.

    Στόχος είναι η καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς τόνισε και όχι η λήψη νέων μέτρων. Θα πάρουμε μέτρα αλλά θα αφορούν τον πλούτο τόνισε με βάση δίκαια μέτρα.

    Για εμάς συμπλήρωσε επίσης ανεξαρτήτως τι είπε ο επίτροπος Όλι Ρεν είναι κόκκινη γραμμή να μην επιβαρυνθούν και άλλο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

    Το διακύβευμα των εκλογών είναι να μην ανακοπεί το κύμα των αλλαγών, υπογράμμισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση της ΝΕΤ για τη λαθρομετανάστευση και την γκετοποίηση του κέντρου, άσκησε έντονη κριτική στις τωρινές δημοτικές αρχές ότι δεν έκαναν επί χρόνια αυτά που πρέπει και υποστήριξε την υποψηφιότητα Καμίνη, ως μιας λύσης για να προχωρήσουν αλλαγές στο χώρο του κέντρου καθώς έχει πολύ καλή γνώση αυτών των θεμάτων.

    «Δικαίωμα έχουμε όλοι να αισθανόμαστε ασφαλείς, έχουμε κάνει πρόοδο στην αστυνόμευση με την ομάδα "Δίας" και να αποδώσουμε δημόσιο χώρο στους πολίτες», συμπλήρωσε.

    Στον δεύτερο κύκλο και σε ερώτηση για το μνημόνιο, τόνισε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτά τα μέτρα που έπρεπε για να αποκτήσει η χώρα την αξιοπιστία της και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άφησε ένα μεγάλο έλλειμμα στη χώρα.

    Κάναμε αυτό που πρέπει είπε και όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, λόγω της επικείμενης αναθεώρησης του ελλείμματος για το 2009 είπε ότι η Ελλάδα είναι συνεπής στο πρόγραμμα που έχει αναλάβει για δημοσιονομική προσαρμογή και άφησε ανοιχτό των ενδεχόμενο λύσεων όπως η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους.

    Είδηση: 44204


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 25 October 2010 - 20:54:21 UTC