Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Ηράκλειο Κρήτης ο πρωθυπουργός
  • [02] Νέα επίθεση Σαμαρά από την Μεσσηνία
  • [03] Οικονομικές συμφωνίες και μήνυμα κατά της τρομοκρατίας
  • [04] Στον Πειραιά η Αλέκα Παπαρήγα
  • [05] Γ. Καρατζαφέρης: «Το έλλειμμα σοβαρότητας και λογικής ίσως να έχει κόστος»
  • [06] Τελευταία περιοδεία για Τσίπρα - Κουβέλη
  • [07] Το «ραδιενεργό τρένο» έφερε οργή
  • [08] Επίσκεψη Ομπάμα στην Ινδία
  • [09] «Έφυγε» η ηθοποιός Τζιλ Κλέιμπουργκ
  • [10] Α. Σαμαράς: «Υπάρχει άλλος δρόμος»
  • [11] Ετοιμάζονταν να ρίξουν στην αγορά 10.000 δόσεις ηρωίνης

    [01] Στο Ηράκλειο Κρήτης ο πρωθυπουργός

    Σαββατο, 06 11 2010 14:39

    Στο Ηράκλειο της Κρήτης βρίσκεται ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος είχε συναντήσεις στα εκλογικά κέντρα τους με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον υποψήφιο Δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη, που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την αντιπολίτευση για δημαγωγία και λαϊκισμό και τόνισε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες».Ο Πρωθυπουργός θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, στις 11:30 π.μ. στο Γυμνάσιο Νέας Ερυθραίας.

    Επίθεση στην αντιπολίτευση

    Νέα επίθεση στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε με συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα, ο Πρωθυπουργός λίγες μόνο ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές. Ο Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την αντιπολίτευση για δημαγωγία και λαϊκισμό και τόνισε ότι το διακύβευμα των εκλογών είναι «σταθερότητα ή περιπέτειες».

    «Χωρίς ίχνος ενδοιασμού θεώρησαν ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν μία καλή ευκαιρία να λαβώσουν την εθνική προσπάθεια να υπερθεματίσουν σε λαϊκισμό, να διαγκωνιστούν σε δημαγωγία, με αποκλειστικό στόχο να «ζεματίσουν» την κυβέρνηση» τονίζει σχετικά ο Γιώργος Παπανδρέου ενώ αναφέρει ότι «το μόνο που τους νοιάζει είναι το κομματικό ταμείο το βράδυ των εκλογών».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν μπλοφάρει όταν λέει ότι θα πάει σε εθνικές εκλογές χωρίς όπως ώστοσο τονίζει αυτή είναι η πρώτη του επιλογή και καλεί τους πολίτες να δώσουν ξεκάθαρη απάντηση αν θέλουν η χώρα να παέι μπροστά με σταθερότητα και αυτονόητες αλλαγές ή πίσω με περιπέτειες.

    Επίσης απατώντας στις κατηγορίες ότι μέσω των εκλογών προσπαθεί να δραπετεύσει από τα προβλήματα τονίζει: «Το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορικά αποδείξει ότι δεν είναι ΝΔ. Ανέλαβα ιστορικές ευθύνες για να γλιτώσω τη χώρα από την καταστροφή. Αν σκεφτόμουν όπως αυτοί, θα μου ήταν εύκολο να σταυρώσω τα χέρια και να αφήσω τη χώρα να χρεοκοπήσει, φορτώνοντας όλο το ανάθεμα στη ΝΔ. Δεν δραπετεύω από τα προβλήματα, δεν φυγομαχώ. Ας κοιταχτούν στον καθρέφτη».

    Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογραμμίζει ότι μοναδικό κριτήριο για τις αποφάσεις του, θα είναι το εάν κινδυνεύει η πορεία σταθερότητας της χώρας και θεωρεί καθοριστικής σημασίας το μήνυμα της κάλπης, ιδιαίτερα αυτό της πρώτης Κυριακής για τις περιφέρειες.

    Επίσκεψη στα εκλογικά κέντρα των Στ. Αρναουτάκη και Γ. Κουράκη

    Ο κύριος Παπανδρέου έφτασε στο Ηράκλειο, όπου και του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή. Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τα εκλογικά κέντρα, συνοδευόμενος από τους υποψηφίους που υποστηρίζει το κόμμα τους.

    Ο κ. Παπανδρέου έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στην πλατεία Ελευθερίας και δεν έλειψαν και οι μαντινάδες:

    «Χειμώνας είναι κι όταν 'ρθεις όλη η Κρήτη αλλάζει και βγαίνει ο ήλιος του ΠΑΣΟΚ, ζεστά και μ'αγκαλιάζει». «Με την ελπίδα πώς μπορείς το αύριο να αλλάξεις θα σε στηρίξει ο λαός να βάλεις λίγη τάξη».

    Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδευόταν από το γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη, καθώς και τον Νίκο Αθανασάκη, συνομίλησε με τους υποψηφίους, στους οποίους ευχήθηκε "καλή επιτυχία" και ήπιε μαζί τους τσικουδιά.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Συνέντευξη Παπανδρέου στα «Νέα»

    Είδηση: 46060

    [02] Νέα επίθεση Σαμαρά από την Μεσσηνία

    Σαββατο, 06 11 2010 16:39

    Νέα επίθεση στην κυβέρνηση και στον Πρωθυπουργό εξαπέλυσε από τη Μεσσηνία όπου βρίσκεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Αντώνης Σαμαράς, κάλεσε τους πολίτες να στείλουν μέσω της κάλπης μήνυμα στην κυβέρνηση πως δεν αντέχουν νέα μέτρα και τόνισε ότι την Κυριακή η Ελλάδα θα δώσει ψήφο ελπίδας. Ο πρόεδρος της ΝΔ θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, αύριο, στις 9 π.μ., στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Πύλου Μεσσηνίας.

    Στο κόκκινο η αντιπαράθεση

    Έντονη κριτική στον Πρωθυπουργό άσκησε από την Μεσσηνία το Σάββατο ο πρόεδρος της ΝΔ.

    Από την ιδιαίτερη πατρίδα του την Πύλο, όπου βρίσκεται για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου, ότι αφού με τις δηλώσεις του διέσυρε τη χώρα, την οδήγησε στο μνημόνιο, τώρα ονομάζει αντιπατριώτες όσους δεν συμφωνούν με την οικονομική πολιτική που ασκεί.

    «Ο πρωθυπουργός του Μνημονίου -που με μεγάλη άνεση- είχε διασύρει διεθνώς την Ελλάδα ως χώρα διεφθαρμένη, ονόμασε χθες «αντιπατριώτες» όσους διαφωνούμε με την πολιτική του. E, τότε το Μνημόνιο και η υπαγωγή της χώρας σε ξένη επιτήρηση θα πρέπει, για τον κ. Παπανδρέου, να ταυτίζεται με την φιλοπατρία.».

    Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε εκ νέου τους πολίτες στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση και να αποθαρρύνει την όποια προσπάθεια για την επιβολή πρόσθετων σκληρών μέτρων.

    «Αύριο ψηφίζουμε Ελπίδα. Όμως, πηγαίνοντας στην κάλπη, ο λαός μας πρέπει να γνωρίζει πως, αν δεν στείλει μήνυμα προς την Κυβέρνηση, τότε θα ενθαρρύνει και νέα μέτρα, που θα φέρουν περισσότερη ύφεση, ανεργία και λουκέτα», δήλωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε τον Πρωθυπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη του το μήνυμα της κάλπης και να αλλάξει πορεία και όχι να «εκβιάζει και να μπλοφάρει», θέτοντας ζήτημα πρόωρων εθνικών εκλογών.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ο αναπληρωτής υπεύθυνος οικονομίας της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, με δήλωσή του, κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι συνεχίζοντας την προσφιλή τακτική της, με τις τοποθετήσεις των τελευταίων ημερών, «θυσιάζει τις επώδυνες προσπάθειες της ελληνικής κοινωνίας για έξοδο από την κρίση, στην κομματική σκοπιμότητα».

    «Ο κ. Παπανδρέου, θέτοντας -ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών- εντός και εκτός της χώρας, θολά και εκβιαστικά διλήμματα, και στη συνέχεια ο κ. Πάγκαλος, δηλώνοντας ως πιθανή την οικειοθελή αναδιάρθρωση του χρέους, έστειλαν αρνητικά μηνύματα στις αγορές, ενίσχυσαν τον κίνδυνο χώρας και εκτόξευσαν το κόστος δανεισμού. Έτσι, τα spreads υπερέβησαν τις 900 μονάδες βάσης, από τις 650 που είχαν πριν από τις σχετικές τοποθετήσεις», ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε:

    «Για άλλη μία φορά, αποδεικνύεται ότι το «να γεμίζεις πιστόλια» με άσφαιρα πυρά δεν είναι αποτελεσματική πολιτική. Αυτοί οι πολιτικοί χειρισμοί, πέραν της έλλειψης πολιτικής αυτοπεποίθησης και του φόβου που περικλείουν για το εκλογικό αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αποδεικνύονται και αποσταθεροποιητικοί για την οικονομία και την κοινωνία».

    Οι πολίτες δεν εκφοβίζονται και δεν εκβιάζονται και στις εκλογές θα στείλουν ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα, μήνυμα αλλαγής του μείγματος της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής, κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 46062

    [03] Οικονομικές συμφωνίες και μήνυμα κατά της τρομοκρατίας

    Σαββατο, 06 11 2010 18:29

    Με μήνυμα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, από τη Βομβάη, που έγινε στόχος πολύνεκρων επιθέσεων το 2008, ξεκίνησε την ασιατική περιοδεία του ο Μπαράκ Ομπάμα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπέγραψε σημαντικές οικονομικές συμφωνίες με την κυβέρνηση της Ινδίας, οι οποίες αναμένεται να στηρίξουν πάνω από 50.000 θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος μετά την Ινδία θα επισκεφθεί την Ινδονησία, τη Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία, επιδιώκοντας να ενδυναμώσει την οικονομική συνεργασία.

    Ζωτική πηγή ανάπτυξης για την αμερικανική οικονομία χαρακτήρισε ο Μπαράκ Ομπάμα την Ινδία, την οποία επισκέπτεται με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την επισφράγιση επιχειρηματικών συμφωνιών, ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτιμά ότι οι συμφωνίες αυτές θα δημιουργήσουν 54.000 νέες θέσεις εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Μεταξύ αυτών και η συμφωνία της Boeing με την Ινδική Πολεμική Αεροπορία για την αγορά στρατιωτικών μεταγωγικών αεροσκαφών, αυτής με τον επιβατικό αερομεταφορέα Spicejet για 33 αεροσκάφη Boeing 737, αλλά και συμφωνία της General Electric με την ινδική εταιρία Reliance Power Limited για προμήθεια και συντήρηση εξοπλισμού, αλλά και για την αγορά

    «Συχνά όταν μιλάμε για εμπόριο και διμερείς σχέσεις, το ζήτημα είναι ποιος κερδίζει και ποιος χάνει... Αυτή είναι μια κλασσική κατάσταση από την οποία μπορούμε όλοι να κερδίσουμε.», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, την ίδια ώρα που ο

    Λευκός Οίκος ανακοίνωνε χαλάρωση των ελέγχων στις εξαγωγές, προκειμένου να δοθεί νέα ώθηση στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών.

    Το προεδρικό ζεύγος ξεκίνησε την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Ινδίας αποτείνοντας φόρο τιμής στα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων του 2008 στη Βομβάη.

    «Βρισκόμαστε εδώ για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι στην αποφασιστικότητά μας να δώσουμε στους λαούς μας ένα μέλλον ασφάλειας και ευημερίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία είναι ενωμένες», τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Από τις 26 ως τις 29 Νοεμβρίου του 2008 ομάδα δέκα ισλαμιστών έσπειρε το θάνατο στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ, σε τουριστικό εστιατόριο, στον κεντρικό σταθμό και σε εβραϊκό κέντρο της Μουμπάι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 166 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 300.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων του ξενοδοχείου και μαζί με την σύζυγό του Μισέλ τήρησαν ενός λεπτού σιγή μπροστά στο μνημείο με τα ονόματα των θυμάτων.

    Επισκεπτόμενος το μουσείο του Γκάντι, ο Μπαράκ Ομπάμα τον χαρακτήρισε ήρωα και έμπνευση όχι μόνο για την Ινδία, αλλά και για όλον τον κόσμο.

    Δεν έλειψαν ωστόσο και οι διαδηλώσεις κατά της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στη χώρα... Οι επιζώντες της τραγωδίας του Μποπάλ, όπου το 1984 τοξική διαρροή από ένα αμερικανικό εργοστάσιο χημικών στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους, ζητούν αποζημιώσεις και καθαρισμό της περιοχής.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Επίσκεψη Ομπάμα στην Ινδία

    Είδηση: 46064

    [04] Στον Πειραιά η Αλέκα Παπαρήγα

    Σαββατο, 06 11 2010 16:26

    Το περίπτερο της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή, όπου βρίσκεται το εκλογικό κέντρο της υποψήφιας δημάρχου Ελπίδας Παντελάκη, επισκέφθηκε το Σάββατο η γγ του ΚΚΕ. Η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας με τον κόσμο, εξέφρασε την αντίθεσή της «στο εκβιαστικό δίλημμα της κυβέρνησης για τις εκλογές", τονίζοντας ότι "υπάρχει και άλλος δρόμος». Στην ίδια πλατεία βρίσκονται τα εκλογικά κέντρα και των υπόλοιπων υποψηφίων δημάρχων του κ. Μιχαλολιάκου, του κ. Μαντούβαλου και του κ. Μίχα. Μάλιστα ο κ. Μαντούβαλος και ο κ. Μίχας βρέθηκαν στην πλατεία την ίδια ώρα, κάθισαν σε χωριστά καφέ, ωστόσο κάποια στιγμή συναντήθηκαν, αστειεύτηκαν και αντάλλαξαν ευχές. Η κ. Παπαρήγα, θα ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα στο 41ο - 42ο Δημοτικό Σχολείο στου Γκύζη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 46061

    [05] Γ. Καρατζαφέρης: «Το έλλειμμα σοβαρότητας και λογικής ίσως να έχει κόστος»

    Σαββατο, 06 11 2010 14:26

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης εξέφρασε το Σάββατο την πεποίθηση ότι από τη Δευτέρα μετά τις εκλογές, θα υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση συνεννόησης. Σε δήλωσή του σε γεύμα που παρέθεσε στους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε, ότι διεξήγαγε έναν αγώνα με ευπρέπεια και ήθος, μακριά από εκβιαστικά διλήμματα. Το έλλειμμα σοβαρότητας και λογικής ίσως να έχει κόστος, ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης και τόνισε ότι αν οι εκλογές γίνουν τώρα με λίστα, οι υποψήφιοι αντιπεριφερειάρχες και οι σύμβουλοι που θα συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά, θα έχουν προτεραιότητα.

    "Θέλω να πιστεύω ότι ο κ. Παπανδρέου δεν θα μπει στον πειρασμό για μια πολιτική εκτροπή. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν στον τόπο και άλλες δυνάμεις ισχυρότερες και υψηλότερες που έχουν ενδοιασμούς για αυτές τις μεθοδεύσεις που επιχειρήθηκαν να διατυπωθούν και να περάσουν ως διαρροές".

    Ο κ. Καρατζαφέρης διευκρίνισε, στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ότι εννοούσε τα σενάρια διπλών εκλογών, αυτοδιοικητικών και εθνικών. Είπε ακόμη, ότι ύστερα από το γεύμα που παραθέτει το κόμμα του, θα διαθέσει 3.000 ευρώ για να παραθέσει γεύμα σε αστέγους που πολλαπλασιάζονται από την αμετροέπεια και την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου, όπως υποστήριξε.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καρατζαφέρης συνομίλησε με τους δημοσιογράφους, και υποστήριξε ότι ο κ. Παπανδρέου προβάλλει το δίλημμα των εκλογών, γιατί φοβήθηκε τους βουλευτές του. Υποστήριξε ότι, οι υπερατλαντικοί σύμμαχοι της χώρας θέλουν εκλογές με λίστα, προκειμένου να ισχυροποιηθεί ο κ. Παπανδρέου, δημιουργώντας μια συμπαγή Κοινοβουλευτική Ομάδα, για να προχωρήσει όπως είπε, σε πράγματα με τα οποία εμείς διαφωνούμε.

    Εκτίμησε επίσης, ότι ουδείς θέλει και ουδείς βλέπει εκλογές, και επανέλαβε την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση. Είπε ότι ο ίδιος δεν θα στηρίξει μια διευρυμένη κυβέρνηση Παπανδρέου, αλλά θα συμμετέχει σε μια κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει και η ΝΔ με τον κ. Σαμαρά.

    Τέλος, υποστήριξε ότι ο κ. Παπανδρέου δεν εξουσιάζει το κόμμα του και είπε, ότι αν το εξουσίαζε, θα μπορούσε να επιβάλει ως υποψηφίους περιφερειάρχες, αυτούς που είχε κατά νου από την αρχή.

    Τέλος, ανέφερε ότι οι εκλογές με λίστα, θα δημιουργήσουν δυσκολίες σε ενδεχομένο συνεργασιών και κατέληξε λέγοντας, ότι ο κ. Σαμαράς σεβάστηκε τους ψηφοφόρους του ΛΑΟΣ, τις τελευταίες δεκαπέντε μέρες και δεν ξαναμίλησε για "εξαπτέρυγα του ΠΑΣΟΚ".

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 46059

    [06] Τελευταία περιοδεία για Τσίπρα - Κουβέλη

    Σαββατο, 06 11 2010 17:12

    Τελευταία ημέρα προεκλογικής δραστηριότητας και για τους αρχηγούς των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Στο Θησείο και το Μοναστηράκι περιόδευσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μαζί με τον υποψήφιο που υποστηρίζει το κόμμα του στην περιφέρεια Αττικής Αλέξη Μητρόπουλο. Ο κ. Τσίπρας, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στο 27ο & 30ο δημοτικό σχολείο Κυψέλης. Στην ίδια περιοχή βρέθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος στη συνέχεια γευμάτισε στην πλατεία Ψυρρή με περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού του. Ο κ. Κουβέλης, θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα στις 11 το πρωί στο 41ο και 42ο δημοτικό σχολείο Αθήνας στου Γκύζη.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 46063

    [07] Το «ραδιενεργό τρένο» έφερε οργή

    Σαββατο, 06 11 2010 19:05

    Διαδηλώσεις οικολόγων συνοδεύουν τρένο με πυρηνικά απόβλητα, που ξεκίνησε από τη βορειοδυτική Γαλλία, με προορισμό τη βόρεια Γερμανία. Σύμφωνα με τους ακτιβιστές, το τρένο μεταφέρει υλικά με διπλάσια ραδιενέργεια κι από εκείνη του Τσερνομπίλ. Αντίθετα, ο αποστολέας, ένας γαλλικός πυρηνικός όμιλος υποστηρίζει ότι το φορτίο δεν είναι επικίνδυνο.

    Το «πιο ραδιενεργό τρένο της ιστορίας» σύμφωνα με τη Greenpeace πέρασε τα σύνορα Γαλλίας - Γερμανίας λίγο μετά τις δύο το μεσημέρι.

    Στη διαδρομή του, η οποία έχει αλλάξει αρκετές φορές, βρήκε σθεναρή αντίσταση από Γάλλους και Γερμανούς ακτιβιστές. Κάποιοι δέθηκαν στις ράγες προκειμένου να μην περάσει και απομακρύνθηκαν από την αστυνομία.

    Τα απόβλητα επιστρέφουν στη Γερμανία, όπου χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια στάλθηκαν στη Γαλλία για επεξεργασία.

    Ο αποστολέας του κονβόι, ο γαλλικός πυρηνικός όμιλος Areva, ο οποίος επανεπεξεργάστηκε τα απόβλητα στο εργοστάσιό του στη Λα Αγκ (Μάγχη, βορειοδυτική Γαλλία) δηλώνει από την πλευρά του ότι το φορτίο αυτό είναι "λιγότερο ραδιενεργό" από το τελευταίο που αναχώρησε για τη Γερμανία.

    Σύμφωνα με τον Areva, το κονβόι μεταφέρει 123 τόνους αποβλήτων σε 308 κοντέινερ. Τα απόβλητα αυτά αντιστοιχούν, σύμφωνα με τον όμιλο, στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας 24 εκατομμυρίων Γερμανών για ένα έτος.

    Τελικός προορισμός είναι η πόλη του Ντάνενμπεργκ στην επαρχία Γκορλέμπεν της Κάτω Σαξονίας, όπου ήδη πραγματοποιείται μία τεράστια διαδήλωση με δεκάδες χιλιάδες κόσμο που λέει όχι στην πυρηνική ενέργεια...και χαρακτηρίζει το τρένο κινητό Τσέρνομπιλ.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που διοργανώνονται διαδηλώσεις για τα πυρηνικά. Η απόφαση όμως της Καγκελαρίου Μέρκελ να παρατείνει κατά 12 χρόνια τη λειτουργία των 17 γερμανικών πυρηνικών εργοστασίων, τα οποία επρόκειτο να κλείσουν το 2021, έχει προκαλέσει πιο μαζικές αντιδράσεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ - ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 46065

    [08] Επίσκεψη Ομπάμα στην Ινδία

    Σαββατο, 06 11 2010 12:40

    Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφτασε σήμερα Σάββατο στην Μουμπάι, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στην Ασία. Σκοπός της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην Ινδία είναι η ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών και η επισφράγιση σημαντικών επιχειρηματικών συμφωνιών, κυρίως στον τομέα των εξαγωγών.

    Η Ινδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενωμένες κατά της τρομοκρατίας, τόνισε σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε ομιλία του μπροστά στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ της πόλης Μουμπάι, το οποίο ήταν ένας από τους στόχους των πολύνεκρων επιθέσεων ισλαμιστών τον Νοέμβριο του 2008. Ο αμερικανός πρόεδρος επισήμανε πως η απόφασή του να αρχίσει την επίσκεψή του στην Ινδία από έναν από τους στόχους των αιματηρών επιθέσεων δείχνει ότι "είμαστε αποφασισμένοι να χαρίσουμε στους λαούς μας ένα μέλλον ευημερίας και ασφάλειας".

    Από τις 26 ως τις 29 Νοεμβρίου του 2008 ομάδα δέκα ισλαμιστών έσπειρε το θάνατο στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ, σε τουριστικό εστιατόριο, στον κεντρικό σταθμό και σε εβραϊκό κέντρο της Μουμπάι, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 166 άνθρωποι και να τραυματιστούν περισσότεροι από 300.

    Ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων του ξενοδοχείου και μαζί με την σύζυγό του Μισέλ τήρησαν ενός λεπτού σιγή μπροστά στο μνημείο με τα ονόματα των θυμάτων.

    Η απόφαση του ζεύγους Ομπάμα να επιλέξει το πολυτελές αυτό ξενοδοχείο για τη διήμερη διαμονή του στην οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας ήταν καθαρά συμβολική.

    "Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις φρικτές σκηνές της 26 Νοεμβρίου, τις φλόγες που φώτιζαν τον ουρανό τη νύχτα . Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το πως ο κόσμος και ο αμερικανικός λαός έκλαιγε μαζί με την Ινδία", είπε χαρακτηριστικά ο Ομπάμα.

    Όμως "η καρτερικότητα του λαού της Ινδίας ήταν μια εικόνα έντονης αντίθεσης με την αγριότητα των τρομοκρατών", πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον αμερικανό πρόεδρο, η Ινδία και οι ΗΠΑ μπορούν να ατενίζουν εμπιστοσύνη το μέλλον αφού "η ιστορία είναι με το μέρος μας, επειδή αυτοί που στοχεύουν τους αθώους δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να σπέρνουν τον θάνατο και την καταστροφή".

    "Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να δεχτούμε όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως καταγωγής και πεποίθησης και να προσφέρουμε στους πολίτες μας ένα μέλλον αξιοπρέπειας και ευκαιριών", υπογράμμισε.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα πρόσθεσε πως οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά για την εξάλειψη του εξτρεμισμού και για να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι, καταλήγοντας ότι επιθυμεί την ενίσχυση των διμερών σχέσεων στον τομέα της αντιτρομοκρατίας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 46057

    [09] «Έφυγε» η ηθοποιός Τζιλ Κλέιμπουργκ

    Σαββατο, 06 11 2010 12:26

    Πέθανε την Παρασκευή σε ηλικία 66 χρόνων η αμερικανίδα ηθοποιός Τζιλ Κλέιμπουργκ, γνωστή για τους ρόλους της ανεξάρτητης γυναίκας που ενσάρκωνε, γράφουν οι New York Times. Η Κλέιμπουργκ που έπασχε από λευχαιμία πέθανε στο σπίτι της στο Κονέκτικατ, όπου έμενε εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες με τον σύζυγό της θεατρικό συγγραφέα Ντέιβιντ Ρέιμπ.

    Είχε προταθεί για Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία "Μια Ελεύθερη Γυναίκα" του Πολ Μαζούρσκι το 1978 και για την κωμωδία "Ανάμεσα σε Δυο Γυναίκες" με συμπρωταγωνιστή τον Μπαρτ Ρέινολντς.

    Για την πρώτη ταινία τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ερμηνείας στο Φεστιβάλ των Καννών.

    Η ηθοποιός εμφανιζόταν συχνά στο Μπροντγουέι και στην τηλεόραση. Ήταν υποψήφια για το βραβείο Emmy και το 1975 για τον ρόλο της πόρνης στην τηλεταινία "Hustling" και το 2005 για την συμμετοχή της στην επιτυχημένη σειρά "Nip/Tuck."

    Η τελευταία της ταινία "Bridesmaids" δεν έχει προβληθεί ακόμα.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ,REUTERS

    Είδηση: 46054

    [10] Α. Σαμαράς: «Υπάρχει άλλος δρόμος»

    Σαββατο, 06 11 2010 12:01

    "Οι πολίτες, την Κυριακή, θα στείλουν στην κυβέρνηση ένα ηχηρό μήνυμα: ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Δρόμος ανάπτυξης και ελπίδας", τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος περιόδευσε στη Β΄Πειραιά, συνοδευόμενος από τον υποψήφιο δήμαρχο Β. Μιχαλολιάκο. Ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς θα επισκεφθεί σήμερα την Καλαμάτα.

    Ο κ. Σαμαράς επισήμανε το μεγάλο πρόβλημα με τη ραγδαία αύξηση της ανεργίας, όπως είπε χαρακτηριστικά, αλλά και τα εκατοντάδες "λουκέτα" στα μαγαζιά και το μόνιμο "στέγνωμα" της αγοράς.

    Αισιόδοξος ότι τελικά η χώρα θα ξεπεράσει τα προβλήματα, εμφανίστηκε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση στην αποπληρωμή του χρέους, κάτι που, όπως φέρεται να είπε, δεν σημαίνει χρεοκοπία.

    Στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους των εμπόρων, ο Κ. Καραμανλής, αναφέρθηκε στις δικές του ευθύνες και στις ευθύνες της κυβέρνησής του όσον αφορά τουλάχιστον στις καθυστερήσεις προώθησης διαρθρωτικών αλλαγών ''αλλά βέβαια και στις όποιες ευθύνες και του επιχειρηματικού κόσμου", όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Π. Καρέλας, στο ραδιοφωνικό σταθμό ''Βήμα".

    Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης διέψευσε δημοσιεύματα, που εμφανίζουν τον κ. Καραμανλή να χαρακτηρίζει το Μνημόνιο "αναγκαίο κακό".

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Αλλαγή πολιτικής ζήτησε ο Α. Σαμαράς από την κυβέρνηση

    Είδηση: 46051

    [11] Ετοιμάζονταν να ρίξουν στην αγορά 10.000 δόσεις ηρωίνης

    Σαββατο, 06 11 2010 13:17

    Μεγαλέμπορο διακίνησης ναρκωτικών, γνωστό με το όνομα "Μάρκος" συνέλαβαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα άνδρες του τμήματος δίωξης ναρκωτικών, μετά από δίμηνη παρακολούθηση. Επίσης συνελήφθησαν και άλλα τρία άτομα, όλοι τους αλβανοί, ενώ ετοιμάζονταν να ρίξουν στην αγορά της Θεσσαλίας περίπου 0 γραμμάρια ηρωίνης, που αντιστοιχούν σε 10.000 δόσεις και χρηματικό ποσό 200.000 ευρώ περίπου.

    Αποτελεί ασφαλώς μια σημαντική επιτυχία των διωκτικών αρχών, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για εντοπισμό και σύλληψη και άλλων μελών του μεγάλου κυκλώματος.

    Είδηση: 46058


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 6 November 2010 - 17:56:23 UTC