Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωπαϊκή οικονομία: Γερμανικές προτάσεις - ευρωπαϊκές ανησυχίες
  • [02] Αυξήσεις σε εισιτήρια - διόδια
  • [03] Ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα
  • [04] Ζημιές και επεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο

    [01] Ευρωπαϊκή οικονομία: Γερμανικές προτάσεις - ευρωπαϊκές ανησυχίες

    Τεταρτη, 17 11 2010 19:45

    Προβληματισμό έχει δημιουργήσει στους οικονομικούς ευρωπαϊκούς κύκλους η στάση της Γερμανίας στα μεγάλα οικονομικά ζητήματα που έχει ανοίξει η κρίση, με αποτέλεσμα χώρες που συγκαταλέγονται στις «παραδοσιακές» συμμάχους της, όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Αυστρία, να αμφισβητούν τις γερμανικές προτάσεις για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Η κατάσταση αυτή περιγράφεται από την εφημερίδα Financial Times: «Όταν ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, εξέφρασε την απογοήτευσή του που η Γερμανία ωθεί την ευρωζώνη στο χείλος μιας νέας κρίσης χρέους, είπε όσα ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες λένε κατ' ιδίαν εδώ και εβδομάδες».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι οι διαβεβαιώσεις της κ. Μέρκελ προς τη σχετική ανησυχία του Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ότι η ευρωζώνη δεν κινδυνεύει παρά την κρίση χρέους και η άποψή της για ύπαρξη μόνιμου μηχανισμού διάσωσης μετά το 2013, με τους ιδιώτες - επενδυτές να επωμίζονται μέρος του κόστους, έχει εκτοξεύσει εδώ και 15 μέρες το κόστος δανεισμού για τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

    Αποδεικτικά στοιχεία της κατάστασης αυτής είναι το γεγονός ότι το επιτόκιο των 10ετών ιρλανδικών ομολόγων άγγιξε στη διάρκεια της ημέρας το 8,31%, των πορτογαλικών το 6,81%, και των ισπανικών το 4,63%.

    Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του που θα δημοσιευθεί αύριο Πέμπτη στο γερμανικό περιοδικό Stern, προειδοποιεί, λέγοντας:

    «Η Γερμανία πάει μάλλον καλά αυτή τη στιγμή, όμως η γερμανική οικονομία εξαρτάται από την καταναλωτική δύναμη των ανθρώπων στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και όσο η οικονομική ανάκαμψή σε εκείνες είναι αργή, το γερμανικό οικονομικό θαύμα δεν θα διαρκέσει για πολύ καιρό. Ακόμα κι αν κάποιοι πολιτικοί θέλουν να δηλώνουν ότι η κρίση τελείωσε, η απάντησή μου είναι όχι, σίγουρα, όχι. Έχει σωστή βάση η επιθυμία των ΗΠΑ να δουν τα πλεονάσματα κάποιων χωρών να μειώνονται. Δεν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε ταυτόχρονα τα δικά μας πλεονάσματα και να καταδικάζουμε τα ελλείμματα των άλλων, τα πρώτα τροφοδοτούνται από τα δεύτερα».

    Αξιοσημείωτη είναι η σημερινή επίθεση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν, προς την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, για την οποία είπε ότι: «Δεν είναι πάντα εύκολο να βρίσκεις κάποιον υπεύθυνο σε μία τέτοια κρίση αλλά αυτό που είναι σαφές όπως το κρύσταλλο είναι ότι η Άγκελα Μέρκελ πρέπει να μάθει ότι οι πολιτικοί ηγέτες πρέπει μερικές φορές να κλείνουν το στόμα τους. Όταν κάποιος σε αυτήν τη θέση δηλώνει ότι οι αγορές πρέπει να πληρώσουν το μερίδιό τους αλλά αυτό δεν ακολουθείται από μία σαφή και συνεκτική πολιτική δράση, είναι μία συνταγή για την καταστροφή. Δεν μπορούμε να παίζουμε με ευαίσθητα ζητήματα για τις αγορές προκειμένου να έχουμε με μικρό κόστος πολιτικά κέρδη».

    Ιρλανδία και Πορτογαλία βρίσκονται στις άμεσες προτεραιότητες της τρόικας, με την Ιρλανδία να τονίζει ότι η μόνη βοήθεια που χρειάζεται είναι για τον προβληματικότατο τραπεζικό τομέα της χώρας, η διάσωση του οποίου εκτοξεύει το ιρλανδικό έλλειμμα στο 32%.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 47761

    [02] Αυξήσεις σε εισιτήρια - διόδια

    Τεταρτη, 17 11 2010 21:52

    Πιο «αλμυρή» θα είναι η τιμή των εισιτηρίων των δημοσίων συγκοινωνιών στην Αθήνα το 2011 και η εξέλιξη αυτή προκύπτει από το σχέδιο εξυγίανσης, που προβλέπει αναπροσαρμογές στις τιμές των εισιτηρίων. Οι εξελίξεις αυτές έχουν δημιουργήσει ανησυχία στους εργαζόμενους του χώρου, με τις συνδικαλιστικές τυς οργανώσεις, να εκφράζουν την αντίθεσή τους. Παράλληλα αυξάνεται το κόστος μετακίνησης και στο εθνικό οδικό δίκτυο, με αυξήσεις στα διόδια των Μαλγάρων, από δύο ευρώ σε δύο ευρώ και ογδόντα λεπτά, ενώ νέα διόδια δημιουργούνται στη διαδρομή προς την Καλαμάτα.

    Την Κυριακή στις 11πμ κινήσεις πολιτών με την επωνυμία «Ακρίβεια STOP», από τις περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας, που αντιδρούν στα διόδια, διοργανώνουν κινητοποίηση στα διόδια των Μαλγάρων, με συμβολική τους κατάληψη. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης θα ανοίξουν τις μπάρες με στόχο τα οχήματα να διέρχονται ελεύθερα, χωρίς οι οδηγοί να πληρώνουν αντίτιμο.

    Ο απερχόμενος νομάρχης Θεσσαλονίκης και νεοεκλεγείς περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, δήλωσε: «Όταν τις τελευταίες εβδομάδες αποκαλύψαμε ότι την επομένη των εκλογών έρχονται αυξήσεις στα διόδια, κάποιοι το διέψευσαν. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Η κυβέρνηση χωρίς έλεος και χωρίς καμία προαναγγελία έβαλε χαράτσι 40% στα διόδια των Μαλγάρων, επιβαρύνοντας όλους τους οδηγούς, αλλά κυρίως τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής και όσους εργάζονται εκεί. Είναι προφανές πως ορισμένοι -εξυπηρετώντας τα μεγάλα συμφέροντα- πιστεύουν ότι μπορούν να φτιάξουν οικονομία σταθεροποιημένη, με την κοινωνία αποσταθεροποιημένη. Είτε δεν πήραν το μήνυμα των εκλογών είτε δεν λογαριάζουν τους πολίτες. Και στις δύο περιπτώσεις, κάνουν τραγικό λάθος».

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Είδηση: 47764

    [03] Ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα

    Τεταρτη, 17 11 2010 20:24

    Nέα αιματηρά επεισόδια ήρθαν να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο των ταραγμένων σχέσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών. Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί και τρεις τραυματίες, ήταν ο απολογισμός της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής, εναντίον πολιτικού αυτοκινήτου στην πόλη της Γάζας.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η επιδρομή πραγματοποιήθηκε την ώρα της μουσουλμανικής γιορτής της Άντχα και στόχος του ισραηλινού στρατού ήταν ανώτατος αξιωματούχος της ριζοσπαστικής οργάνωσης Στρατός του Ισλάμ, ο οποίος σύμφωνα με το Ισραήλ, εμπλέκεται σε σχέδια απαγωγής Ισραηλινών στο Σινά.

    Στην ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι: «Κατά την διάρκεια κοινής επιχείρησης του ισραηλινού στρατού και της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ μία επίθεση πραγματοποιήθηκε εναντίον ενός ανώτατου αξιωματούχου του Στρατού του Ισλάμ κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ισλάμ Γιασίν σκοτώθηκε. Ο Ισλάμ Γιασίν εμπλεκόταν προσωπικά σε ένα σχέδιο επίθεσης με στόχο την απαγωγή Ισραηλινών στο αιγυπτιακό Σινά».

    Επιβεβαιώνοντας την είδηση ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας στην περιοχή, Αντχάμ Αμπού Σελμίγια, δήλωσε πως: «Οι δύο αδελφοί Μοχάμαντ και Ισλάμ Γιασίν σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή εναντίον ενός αυτοκινήτου σε μία πλατεία στο κέντρο της Γάζας».

    Ταυτόχρονα και το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας, επιβεβαίωσε το γεγονός.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Γερμανικό

    Είδηση: 47762

    [04] Ζημιές και επεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο

    Τεταρτη, 17 11 2010 22:28

    Πέντε κάμερες τραπεζών, ένας προβολέας φωτισμού, τέσσερα τζάμια τραπεζικού υποκαταστήματος επί της οδού Δημητριάδος, τρεις κάδοι απορριμμάτων είναι ο απολογισμός των ζημιών που σημειώθηκαν στο Βόλο από ομάδα 100 περίπου ατόμων με κουκούλες και κράνη και τα οποία συμμετείχαν στην πορεία για το Πολυτεχνείο.

    Τα επεισόδια έγιναν όταν η ομάδα αποκόπηκε από την πορεία και προχώρησε σε σπάσιμο καμερών και τζαμαρίες τραπεζών. Η αποτίμηση της ζημιάς γίνεται από την Αστυνομία, που για την αποτροπή περαιτέρω επεισοδίων έχανε χρήση χημικών.

    Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι εντολές προς την Αστυνομία είναι πλέον για «μηδενική ανοχή» σε περιπτώσεις επεισοδίων κατά την διάρκεια συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων. Η ομάδα των διαδηλωτών διαλύθηκε γύρω στις 9 το βράδυ ενώ δεν έγιναν συλλήψεις. Πάντως πολλοί πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για τη χρήση των χημικών από την αστυνομία καθώς κάποιοι χρειάστηκε ακόμη και να μεταβούν στο Νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

    Είδηση: 47765


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 17 November 2010 - 21:53:19 UTC