Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συντονισμός δράσεων για διαρθρωτικές αλλαγές
  • [02] Φορολόγηση των bonus τραπεζικών και υπαλλήλων ΔΕΚΟ από 50-90%
  • [03] Βαν Ρομπέι: «Επίτευγμα η μείωση του ελληνικού χρέους»
  • [04] Ιρλανδία: επιφυλακτικές οι αγορές παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας
  • [05] Στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ ο Αλέκος Παπαδόπουλος
  • [06] Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ
  • [07] «Σπάει» στα δύο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων
  • [08] Νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ
  • [09] Ελβετία: Εκδηλώσεις για τα 2.500 από τη μάχη του Μαραθώνα
  • [10] Υπέρ-φωτόνια σε διάταξη «Νέφος Μπόουζ-Αϊνστάιν» συμπεριφέρονται ως ένα
  • [11] Το «τζετ-λαγκ» φέρνει αφηρημάδα και μαθησιακές δυσκολίες
  • [12] Αφγανιστάν: Προεδρική προσπάθεια για ομαλότητα
  • [13] Ιράκ: Προστασία προσφύγων ζήτησε η Ε.Ε.
  • [14] «Η κυρία Κούλα» στο Θέατρο Τέχνης με την Λυδία Κονιόρδου
  • [15] ΕΡΤ: Μαγνητοσκοπημένη η «Νόρμα» του Μπελίνι στις 28/11/2010
  • [16] Η Συμφωνική της Βιέννης στο Μέγαρο Μουσικής
  • [17] Επιστολή για το Σκοπευτήριο Ριζομύλου
  • [18] Εισαγγελική έρευνα για τους κρατουμένους που έραψαν τα στόματά τους
  • [19] Κινδυνεύει με απένταξη η κατασκευή της ιχθυόσκαλας
  • [20] Το Περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας
  • [21] Ένταξη 22 επενδυτικών προτάσεων στον Αναπτυξιακό νόμο
  • [22] Οδηγό για τα κρασιά του ν. Λάρισας εξέδωσε η νομαρχία
  • [23] Εκλογές Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας
  • [24] Συνεχίζεται στη Δράμα η κατάθεση αιτήσεων για «Οδυσσέα»
  • [25] Ένταλμα σύλληψης και προσαγωγής Τσαγκαρόπουλου σην Ανακρίτρια
  • [26] Γ. Ντόλιος: «Πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι, ώστε την 1η Ιανουαρίου να είμαστε έτοιμοι⦻
  • [27] Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα στην ψυχική υγεία
  • [28] Δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες κατά της παχυσαρκίας
  • [29] «50 Χρόνια. Μαζί στην Τέχνη»
  • [30] Νέα παράταση ζητά η Εξεταστική για τη Siemens
  • [31] Διαδοχικές συναντήσεις Κ. Παπούλια
  • [32] Συνάντηση Πετσάλνικου με Μπακογιάννη
  • [33] Την ενημέρωση της Βουλής για το Μνημόνιο ζητά ο Α.Τσίπρας
  • [34] Επίκαιρη ερώτηση ΚΚΕ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [35] Ιράκ: Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης έλαβε ο Νούρι αλ Μάλικι
  • [36] Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής συντάξεων του ΟΓΑ

    [01] Συντονισμός δράσεων για διαρθρωτικές αλλαγές

    Πεμπτη, 25 11 2010 16:04

    Μεγάλες αλλαγές στο δημόσιο τομέα αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό, κατά την οποία τέθηκαν οι προτεραιότητες και οι πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση της ανάπτυξης. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε αναλυτικά το Υπουργικό για την πορεία της οικονομίας, ενώ έθεσε και τους προς επίτευξη στόχους του κάθε υπουργείου για το επόμενο τρίμηνο. Κατά τη συνεδρίαση, αποφασίστηκε να έχει ο Πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος το συντονισμό δράσεων για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τις πρωτοβουλίες κάθε υπουργείου με στόχο την ανάπτυξη, ενώ οι οικονομικοί διευθυντές κάθε υπουργείου θα επιτηρούν τις δαπάνες, ενημερώνοντας συνεχώς το υπουργείο Οικονομικών.

    Συγκρότηση Υπηρεσιακού Συμβουλίου

    Στη συνεδρίαση του Υπουργικού συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η διάλυση της αγροφυλακής και η μετάταξη των υπαλλήλων της σε δασικές υπηρεσίες, η συγκρότηση Υπηρεσιακού Συμβουλίου που θα εξετάσει πόσους υπαλλήλους έχει ανάγκη η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και η κάλυψη αναγκών άλλων υπουργείων από τους υπόλοιπους, καθώς και η μετάβαση των 5.416 εποχικών πυροσβεστών σε καθεστώς πενταετούς θητείας με την επωνυμία «Επικουρικοί Πυροσβέστες», αντί του ισχύοντος μέχρι τώρα καθεστώτος των 8μηνων συμβάσεων.

    Επιπλέον συζητήθηκε η μελέτη ομαδοποίησης των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, μετά την ολοκλήρωση της οποίας θα εξεταστεί η παραχώρηση χρήσης ορισμένων από αυτά σε ιδιώτες, καθώς επίσης και η άμεση αναδιάρθρωση του ΟΣΕ και των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την εισήγησή του στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Γιώργος Παπανδρέου συνέκρινε αρνητικά τον Κώστα Καραμανλή με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μπράιαν Κόουεν, ο οποίος πήρε μέτρα λιτότητας, αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος και δεν οδήγησε τη χώρα του σε πρόωρες εκλογές, όπως έκανε στην αντίστοιχη περίοδο για την Ελλάδα ο πρώην πρωθυπουργός.

    Αντιδράσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ

    Για έλλειψη αναπτυξιακής πολιτικής κατηγορεί την κυβέρνηση η ΝΔ. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι «12 μήνες που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ δεν έχει γίνει τίποτα για την ανάπτυξη στη χώρα. Ο κ. Παπανδρέου και οι υπουργοί του περιφέρουν, από σύσκεψη σε σύσκεψη, το σχέδιο του νέου αναπτυξιακού νόμου, χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, ενώ η αγορά έχει στεγνώσει, τα κατεβασμένα ρολά πολλαπλασιάζονται και η ανεργία εκτινάσσεται στα ύψη», πρόσθεσε.

    Παράλληλα η ΝΔ χαρακτηρίζει συνυπεύθυνο τον πρωθυπουργό για τα όσα είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος για τις Ένοπλες Δυνάμεις. «Στο προσωπικό και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων - και, βεβαίως, μεταξύ αυτών και στους πιλότους μας, που κάνουν τις αναχαιτίσεις στο Αιγαίο- οφείλουμε την ευγνωμοσύνη και το σεβασμό μας και όχι δηλώσεις προσβλητικές και υποτιμητικές, όπως αυτές που έκανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Παναγιωτόπουλος.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, σχολιάζοντας στο περιστύλιο της Βουλής τις ανακοινώσεις στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε τα εξής: «Η ύφεση, η ανεργία και η ακρίβεια καλπάζουν, το εισόδημα των ασθενέστερων λεηλατείται αλλά η κυβέρνηση νιώθει ευτυχία κα τρέχει να εφαρμόσει ένα φιλελεύθερο μνημόνιο που οδηγεί το πειραματόζωο Ελλάδα στην «ελεγχόμενη χρεοκοπία». Η χώρα χρειάζεται το ταχύτερο δυνατό αλλαγή πορείας και ένα εναλλακτικό και σοβαρό πρόγραμμα δεκαετίας για ανάπτυξη, απασχόληση και δίκαιη αναδιανομή. Χωρίς αυτό κάθε προσπάθεια για δημοσιονομικό νοικοκύρεμα θα είναι σισύφεια».

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στο επίκεντρο του Υπουργικού η οικονομική πολιτική

    Είδηση: 49195

    [02] Φορολόγηση των bonus τραπεζικών και υπαλλήλων ΔΕΚΟ από 50-90%

    Πεμπτη, 25 11 2010 11:41

    Φορολογία που φθάνει έως και το 90% θα επιβάλλεται στα bonus που λαμβάνουν τραπεζικοί υπάλληλοι, σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών. Με βάση τη φορολογική κλίμακα θα επιβαρυνθούν τα bonus και τα ποσά που χορηγούνται σε υπαλλήλους των ΔΕΚΟ και άλλων Υπηρεσιών του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Την ίδια ώρα σαρωτικούς ελέγχους με στόχο την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής ξεκινά με το νέο έτος το Υπουργείο Οικονομικών. Στο στόχαστρο του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος θα βρεθούν ένα εκατ. ελεύθεροι επαγγελματίες και επιτηδευματίες και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ θα συνεχιστεί το φορο-κυνηγητό για τις αποδείξεις και την απόδοση παρακρατούμενων φόρων, με στόχο την βεβαίωση προστίμων ύψους 8 δισ. ευρώ. Πάντως για το 10μηνο του έτους, για διάφορες φορολογικές παραβάσεις το ΣΔΟΕ επέβαλε πρόστιμα μαμούθ 3,5 δισ ευρώ.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Εύσημα στην Ελλάδα από την Άγκελα Μέρκελ

    Είδηση: 49127

    [03] Βαν Ρομπέι: «Επίτευγμα η μείωση του ελληνικού χρέους»

    Πεμπτη, 25 11 2010 17:43

    Εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος απέδωσε ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπέι, τονίζοντας ότι αποτελεί απίστευτο επίτευγμα. Παράλληλα, στα ύψη κινούνται τα spread της Ιρλανδίας, αλλά και της Ισπανίας και Πορτογαλίας, παρά τις διαβεβαιώσεις της Κομισιόν ότι δεν γίνεται καμία συζήτηση για τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και παρά το πρόγραμμα τετραετούς λιτότητας που ανακοίνωσε την Τετάρτη το Δουβλίνο. Εν τω μεταξύ, διογκώνεται το κύμα κριτικής σε βάρος της Άνγκελα Μέρκελ, σε ό,τι αφορά τη στάση της στην κρίση. Ήταν η σειρά του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να εκφράσει την ανησυχία του πως η Γερμανία χάνει την αντίληψή της για το κοινό ευρωπαϊκό καλό.

    Σκληρά μέτρα περικοπής ζητά η Μέρκελ

    Η Γερμανία θα πιέσει για ισχυρό ευρώ και για το λόγο αυτό χρειάζονται σκληρά μέτρα περικοπής των δαπανών, επανέλαβε η Γερμανίδα καγκελάριος, εκτιμώντας ότι καμία χώρα της ευρωζώνης δεν κινδυνεύει με χρεωκοπία.

    Ακόμη, επέμεινε για τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στον υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης από το 2013 και μετά.

    «Η οικονομική πολιτική που ακολουθείται από την Ρωσία δεν κινείται προς την κατεύθυνση μιας ζώνης ελεύθερων συναλλαγών «από την Λισαβόνα στο Βλαδιβοστόκ», την οποία επιθυμεί ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

    «Πρέπει να βάλω λίγο νερό στο κρασί του» δήλωσε η κ. Μέρκελ, σε ομιλία της στο Βερολίνο, αναφερόμενη σε μία πρόταση του κ. Πούτιν που δημοσιεύεται στον γερμανικό Τύπο και σύμφωνα με την οποία επιθυμεί «μία εναρμονισμένη κοινότητα οικονομιών από την Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ» και «γιατί όχι ζώνες ελεύθερων συναλλαγών».

    «Οι πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ρωσίας δεν πηγαίνουν προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε η Γερμανίδα καγκελάριος, σημειώνοντας τη δημιουργία μιας τελωνειακής ένωσης μεταξύ της Ρωσίας, του Καζακστάν και τη Λευκορωσίας, κάτι που το Βερολίνο βλέπει με κακό μάτι.

    Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ χαιρέτισε την προοπτική της ένταξης της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Ιρλανδία: επιφυλακτικές οι αγορές παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας, ο»ΏΕύσημα στην Ελλάδα από την Άγγελα Μέρκελ

    Είδηση: 49206

    [04] Ιρλανδία: επιφυλακτικές οι αγορές παρά τα σκληρά μέτρα λιτότητας

    Πεμπτη, 25 11 2010 13:09

    Τα μέτρα σκληρής λιτότητας, που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση Κόουεν στην Ιρλανδία, με στόχο την εξασφάλιση 15 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, δεν φαίνεται να πείθουν τους επενδυτές. Την ίδια ώρα, στη Βρετανία και στην Ιταλία χιλιάδες φοιτητές και μαθητές διαδήλωναν κατά της μείωσης των κονδυλίων για την Παιδεία, ενώ στην Πορτογαλία πραγματοποιήθηκε γενική απεργία κατά των περικοπών στους μισθούς που προωθεί η Κυβέρνηση για τη μείωση του ελλείμματος. Στο μεταξύ ο πρόεδρός του Ευρωπαϊκού Προσωρινού Ταμείου Διάσωσης Κλάους Ρέγκλινγκ εκτιμά ότι το Ταμείο «είναι αρκετά μεγάλο γι' όλο τον κόσμο», σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη στη γερμανική εφημερίδα Bild και ενώ υπάρχει ήδη έντονη φημολογία στις αγορές για το ποιά θα είναι η επόμενη χώρα που θα προσφύγει σ' αυτό μετά την Ιρλανδία.

    Ο Ρέγκλινγκ, πρόεδρος του Ταμείου που δημιουργήθηκε την άνοιξη, μετά την κρίση στην Ελλάδα, πρόσθεσε ότι, κατά την άποψή του, είναι «μηδενικός» ο κίνδυνος διάρρηξης της ζώνης του ευρώ. «Είναι αδιανόητο να αποτύχει το ευρώ», τόνισε. Ο Ρέγκλινγκ διαβεβαίωσε επίσης ότι θα είναι «λάθος» να δει κανείς τη Γερμανία, τη χώρα που θα συμβάλει περισσότερο στο ταμείο αυτό, ως «ταμία» όλης της ζώνης ευρώ.

    «Πρόκειται για εγγυήσεις και όχι στην πραγματικότητα για ρευστό. Κανείς δεν παίρνει τίποτα από το Γερμανό φορολογούμενο. Είναι αντίθετα πιθανό η Γερμανία να έχει κέρδη από τη συνεισφορά της στο ταμείο αυτό. Μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτά θα φθάσουν ως τα 600 εκατομμύρια ευρώ, γιατί οι Έλληνες θα πρέπει να πληρώσουν ένα είδος επιτοκίου επί της βοήθειας αυτής», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

    «Γεγονός είναι ότι μόνο η Ιρλανδία έχει ζητήσει βοήθεια. Όμως τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται και για άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Τα προβλήματα είναι διαφορετικά κάθε φορά: άλλες φορές έχουμε έναν πολύ ανεπτυγμένο τραπεζικό τομέα, άλλες μια πολύ ασθενή ανάπτυξη. Όμως το ταμείο διάσωσης είναι αρκετά μεγάλο για όλο τον κόσμο", τόνισε.

    Ο Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ωστόσο ότι "σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει ότι απειλούνται η Γαλλία και η Ιταλία". Ενώ η Ιρλανδία ζήτησε βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα, στις αγορές καλλιεργούνται ήδη φήμες για την τύχη της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, γεγονός που μεταφράζεται σε αύξηση των επιτοκίων δανεισμού για τις χώρες αυτές.

    Ο ιρλανδικός Τύπος για το πρόγραμμα λιτότητας

    Το πρόγραμμα δρακόντειας λιτότητας που ανακοινώθηκε χθες από την ιρλανδική κυβέρνηση είναι «άδικο αλλά αναπόφευκτο», σύμφωνα με τον σημερινό ιρλανδικό Τύπο, όπου διατυπώνονται επίσης φόβοι μήπως το εύρος των μέτρων θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. «Ο λογαριασμός στα 4.600 ευρώ», είναι ο τίτλος της Irish Independent, που συνοδεύεται από ένα σκίτσο που αναπαριστά τον πρωθυπουργό Μπράιαν Κόουεν και τον υπουργό Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν να λένε: «Είστε χαμένοι».

    «Τα μέτρα είναι επώδυνα, αλλά πρέπει να ληφθούν. Το σχέδιο είναι άδικο, αλλά μερικές φορές η αποτελεσματικότητα είναι σημαντικότερη από τη δικαιοσύνη. Δεν έχουμε επιλογή», γράφει η εφημερίδα.

    «Οι αγορές έχουν δίκιο να αναρωτιούνται εάν το πρόγραμμα θα λειτουργήσει... αναμφίβολα, οι προβλέψεις για οικονομική ανάκαμψη είναι αισιόδοξες», αναφέρει η εφημερίδα.

    «Οι απλοί άνδρες και οι γυναίκες θα υποφέρουν, ενώ εκείνοι που βρίσκονται στη ρίζα του προβλήματος, οι τραπεζίτες, οι μεσάζοντες και οι πολιτικοί, παραμένουν σχετικά προστατευμένοι», καταγγέλλει η Irish Daily Mail. «Αλλά τουλάχιστον έχουμε ένα σχέδιο. Ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, αλλά έχουμε τον χάρτη», σχολιάζει η εφημερίδα.

    «Όλοι θα πληγούν. Αλλά ο κ. Κόουεν θα συνεχίσει να παίρνει όσα και ο Μπαράκ Ομπάμα. Κόουεν και Σια θα κάνουν ευτυχισμένα Χριστούγεννα. Οι φτωχοί, όχι», γράφει η Irish Sun.

    «Πλήγματα για όλους εκτός από τους πολιτικούς», γράφει η Irish Examiner, σύμφωνα με την οποία «οι απλοί άνθρωποι θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος».

    Το σχέδιο είναι 'αυστηρό, αλλά αναπόφευκτο», σχολιάζει η Irish Times. Όμως οι αριθμοί που παρουσίασε η Κυβέρνηση αποτελούν «στοίχημα». "Είναι απολύτως αμφίβολο αν το σχέδιο θα φέρει την επιθυμούμενη ανάπτυξη...είναι βέβαιο ότι η αφαίμαξη τόσων χρημάτων θα οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία".

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: «Μαμούθ» πρόγραμμα λιτότητας στην Ιρλανδία

    Σχετική είδηση: Irish Times: DΓ‘il to debate β¬15 billion package of cuts and taxes

    Είδηση: 49182

    [05] Στο νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ ο Αλέκος Παπαδόπουλος

    Πεμπτη, 25 11 2010 13:31

    Ελεγχόμενη χαρακτηρίζουν την κατάσταση της υγείας του Αλέκου Παπαδόπουλου, οι θεράποντες ιατροί του και προχωρούν σε σειρά εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια που του προκάλεσαν το ήπιο ισχαιμικό επεισόδιο. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΝΙΜΙΤΣ, όπου, σύμφωνα με τους γιατρούς, θα παραμείνει για ένα τουλάχιστον 24ωρο και αύριο θα μεταφερθεί σε δωμάτειο νοσηλείας. Ο κ. Παπαδόπουλος επικοινωνεί με τους γιατρούς και το περιβάλλον του.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49188

    [06] Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ

    Πεμπτη, 25 11 2010 17:20

    Νέα 48ωρη απεργία την Παρασκευή 26/11, από τις 6 πμ έως την Κυριακή 28/11 στις 6 πμ αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε συνεδρίασή της. Από την απεργία των ναυτικών αναμένεται να δημιουργηθούν προβλήματα στα νησιά, καθώς ήδη υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από πολλούς παραγωγούς στην Κρήτη για τα προϊόντα τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49201

    [07] «Σπάει» στα δύο το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων

    Πεμπτη, 25 11 2010 18:09

    Σε ένα βήμα ως προς την αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με τον διαχωρισμό των υφιστάμενων δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΠΚΔ θα συνεχίσει να παρέχει τη δημόσια υπηρεσία της παρακαταθήκης, ενώ παράλληλα σχεδιάζεται η δημιουργία θυγατρικoύ πιστωτικού φορέα, στον οποίο θα ενσωματωθούν οι σημερινές δραστηριότητες που αφορούν σε τραπεζικές εργασίες. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών, για τον αποτελεσματικότερο σχεδιασμό της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών του ΤΠΚΔ θα πραγματοποιηθεί ειδική μελέτη, ενώ η νέα δομή αναμένεται να οδηγήσει σε αναβάθμιση και περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών του Οργανισμού. Το υπουργείο διαβεβαιώνει, παράλληλα, τους εργαζόμενους ότι με τις αλλαγές δεν δημιουργείται το οποιοδήποτε πρόβλημα ως προς το προσωπικό του Ταμείου και τους όρους εργασίας του.

    Η κίνηση με το ΤΠΚΔ, εντάσσεται στις 10 μεγάλες προκλήσεις για την ελληνική οικονομία, που ανακοίνωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και γίνεται, προκειμένου να μην υπάρχουν ζητήματα κρατικής ενίσχυσης ενός ιδιόμορφου μοντέλου, που δεν είναι ακριβώς ούτε τράπεζα, αλλά ούτε Ταμείο Παρακαταθηκών.

    Η επόμενη κίνηση, έως το τέλος του έτους, θα αφορά στην αναδιάρθρωση της ΑΤΕ, σε συμφωνία με την τρόικα, κυρίως όμως με την επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τη συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Αγροτικής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49213

    [08] Νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ

    Πεμπτη, 25 11 2010 18:43

    Προγράμματα ενίσχυσης των γυναικών ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ, με τετραετή διάρκεια και στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη 40.000 ανέργων. Από την ερχόμενη Δευτέρα υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης των σχετικών αιτήσεων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που απασχολούν έως ένα άτομο.

    Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας θέσης εργασίας με σκοπό την υποστήριξη της λειτουργίας της ατομικής τους επιχείρησης, για χρονικό διάστημα από έξι έως18, κατά το διάστημα απουσίας τους από την επιχείρηση λόγω κυοφορίας, λοχείας ή φροντίδας παιδιών. Ακολούθως δίνεται η δυνατότητα να συνεχιστεί η εργασία μέχρι την συμπλήρωση των 48 μηνών επιχορήγησης και της δέσμευσης των 12 μηνών χωρίς επιχορήγηση.

    Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε άτομα μέχρι 30 ετών, σε ανέργους κοντά στο όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, όπου υπολείπονται μέχρι 1.500 ημέρες ασφάλισης ή έως πέντε έτη για την συμπλήρωση του ορίου ηλικίας για τη θεμελίωση της κατώτατης σύνταξης γήρατος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

    Επίσης σε γυναίκες μακροχρόνια άνεργες, άνω των 45 ετών και άνεργες γυναίκες, άνω των 50 ετών, πολύτεκνοι/νες και τρίτεκνοι/νες και αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών.

    Οι επιχειρήσεις στις οποίες απευθύνεται το πρόγραμμα, είναι του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από την ιστοσελίδα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού www.oaed.gr

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 49214

    [09] Ελβετία: Εκδηλώσεις για τα 2.500 από τη μάχη του Μαραθώνα

    Πεμπτη, 25 11 2010 18:12

    Με σειρά ομιλιών και μία έκθεση αρχειακού υλικού γιορτάζεται σε διάφορες πόλεις της Ελβετίας, η επέτειος των 2500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.

    Σήμερα,Πέμπτη 25/11 η ελληνική πρεσβεία στη Βέρνη οργάνωσε ομιλία του αρχαιολόγου Δρ. Jacques Chamay για τη σημασία της ιστορικής μάχης, με την ευκαιρία της έκθεσης αρχειακού υλικού για τη Μάχη του Μαραθώνα από τη συλλογή του συγγραφέα και μελετητή Γιώργου Δολιανίτη, που θα παρουσιάζεται στο κτήριο της πρεσβείας έως την 3η Δεκεμβρίου.

    Στη Γενεύη, επίσης, ο ελληνοελβετικός σύλλογος Jean Gabriel Eynard οργανώνει γι απόψε,Πέμπτη, ομιλία του καθηγητή αρχαίας ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Γενεύης Pierre Sanchez με τίτλο «O Μαραθώνας μεταξύ ιστορίας, ιστοριογραφίας και προπαγάνδας», ενώ στη Λωζάννη ο ελληνοελβετικός σύλλογος Amitis Greco-Suisses έχει προσκαλέσει τον ομότιμο καθηγητή αρχαίας ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, Adalberto Giovannini, που θα μιλήσει με θέμα «Μαραθώνας: ο θρίαμβος της αθηναϊκής δημοκρατίας».

    Την επόμενη εβδομάδα (3.12), ο πολιτιστικός σύλλογος της Bέρνης Dia Logos οργανώνει ομιλία του καθηγητή αρχαίας ιστορίας στο πανεπιστήμιο της Βέρνης, Stefan Rebenich, με τίτλο «Η Μάχη του Μαραθώνα: καμπή της παγκόσμιας ιστορίας».

    Η έκθεση αρχειακού υλικού για τη Μάχη του Μαραθώνα από την ιδιωτική συλλογή του Γιώργου Δολιανίτη, θα παρουσιαστεί και στο κτήριο της Ελληνικής Κοινότητας της Γενεύης, με τη στήριξη του εκεί Γενικού Προξενείου της Ελλάδος.

    AΠΕ

    Είδηση: 49212

    [10] Υπέρ-φωτόνια σε διάταξη «Νέφος Μπόουζ-Αϊνστάιν» συμπεριφέρονται ως ένα

    Πεμπτη, 25 11 2010 16:26

    Γερμανοί κβαντικοί φυσικοί δημιούργησαν μια εντελώς νέα πηγή φωτός, που μπορεί μελλοντικά να έχει ποικίλες εφαρμογές, όπως νέου τύπου λέιζερ που θα λειτουργούν όπως οι ακτίνες-Χ, καλύτερα φωτοβολταϊκά συστήματα, πιο ισχυρούς επεξεργαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και μικρότερου μεγέθους ηλεκτρονικές συσκευές. Η νέα πηγή φωτός είναι ένα «νέφος Μπόουζ-Αϊνστάιν» από φωτόνια, κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούταν αδύνατο να υπάρξει.

    Για πρώτη φορά, το 1995, δημιουργήθηκε ένα τέτοιο νέφος από άτομα, αλλά όχι από φωτόνια, όταν κατέστη δυνατό άτομα ρουβιδίου να ψυχθούν κοντά στο απόλυτο μηδέν (-273 βαθμοί Κελσίου) και να συγκεντρωθούν (συμπυκνωθούν) σε ένα περιορισμένο χώρο, οπότε άρχισαν να συμπεριφέρονται σαν ένα μοναδικό πελώριο «σούπερ-σωματίδιο» ή «νέφος Μπόουζ-Αϊνστάιν». Πρόκειται για μια κβαντική συνθήκη, όπου τα σωματίδια βρίσκονται στην χαμηλότερη δυνατή ενεργειακή κατάστασή τους και συμπεριφέρονται σαν μια ενιαία οντότητα.

    Μέχρι τώρα ήταν αδύνατο να γίνει κάτι ανάλογο με τα σωματίδια του φωτός, τα φωτόνια, επειδή εξαφανίζονται όταν ψύχονται και αλληλεπιδρούν, καθώς απορροφώνται από τα άτομα των άλλων υλικών της πειραματικής συσκευής. Για πρώτη φορά, όμως, οι γερμανοί επιστήμονες πέτυχαν να ψύξουν (απλώς σε θερμοκρασία δωματίου) και ταυτόχρονα να συμπυκνώσουν τα φωτόνια, δημιουργώντας έτσι ένα σούπερ-φωτόνιο, ή ένα «νέφος Μπόουζ-Αϊνστάιν» από φως. Με άλλα λόγια, κατέστη δυνατό, για πρώτη φορά, μια «θάλασσα» φωτονίων να δράσει σαν ένα ενιαίο φωτόνιο, κάτι που θεωρητικά είχαν προτείνει από το 1925 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και ο ινδός φυσικός Σατιέντρα Ναθ Μπόουζ.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Βόννης, υπό τον καθηγητή Μάρτιν Βελτς, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό "Nature", ανέφεραν ότι το φωτονικό «νέφος Μπόουζ-Αϊνστάιν» είναι μια τελείως νέα πηγή φωτός που έχει χαρακτηριστικά παρόμοια με το λέιζερ, έχοντας όμως το πρόσθετο πλεονέκτημα ότι, αντίθετα με τα συμβατικά λέιζερ, μπορεί να παράγει φως σε πολύ βραχέα μήκη κύματος, στο πεδίο των ακτινών-Χ ή του υπεριώδους φωτός.

    Αυτή η δυνατότητα αποτελεί «ευλογία» για τους σχεδιαστές κυκλωμάτων υπολογιστών, επειδή χρησιμοποιούν φως λέιζερ για να χαράξουν τα κυκλώματα πάνω στα υλικά των ημιαγωγών. Όμως, η όλη διαδικασία συναντά περιορισμούς, μεταξύ άλλων, από το μήκος κύματος που λειτουργεί το λέιζερ. Η δημιουργία νέων λέιζερ ακτινών-Χ με παλμούς μικρότερου μήκους κύματος (χάρη στη νέα γερμανική ανακάλυψη) θα επιτρέψει την χάραξη πολύ πιο πολύπλοκων κυκλωμάτων πάνω στην ίδια επιφάνεια πυριτίου, πράγμα που θα οδηγούσε σε μια νέα γενιά επεξεργαστών πολύ υψηλότερων επιδόσεων και άρα πιο ισχυρών υπολογιστών.

    Η νέα ανακάλυψη θα μπορούσε, επίσης, να αξιοποιηθεί και σε άλλες εφαρμογές, όπως η φασματοσκόπηση και τα φωτοβολταϊκά συστήματα παραγωγής ενέργειας, μειώνοντας το μέγεθος των ηλιακών κυψελών, καθώς θα μπορούν να συλλέγουν και να εστιάζουν καλύτερα το ηλιακό φως, ακόμα και σε συννεφιασμένες μέρες.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 49199

    [11] Το «τζετ-λαγκ» φέρνει αφηρημάδα και μαθησιακές δυσκολίες

    Πεμπτη, 25 11 2010 17:02

    Υγεια

    Όσοι κάνουν συχνά υπερατλαντικά και διηπειρωτικά ταξίδια είναι πιθανό να νιώθουν όχι μόνο κόπωση, αλλά αφηρημάδα και μαθησιακές δυσκολίες μέχρι κι ένα μήνα μετά την επιστροφή τους στο κανονικό πρόγραμμά τους, επειδή το «τζετ-λαγκ» προκαλεί μακρόχρονες μεταβολές στον εγκέφαλό τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές, υπό τον καθηγητή ψυχολογίας και νευροβιολογίας Λανς Κρίγκσφελντ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Μπέρκλεϊ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, ανέφεραν ότι παρόμοιες εγκεφαλικές διαταραχές μπορούν να παρατηρηθούν σε οποιονδήποτε άνθρωπο εργάζεται νυχτερινές βάρδιες ή ασυνήθιστα ωράρια το βράδυ.

    Η έρευνα, η οποία είναι η πρώτη διεθνώς που εστίασε στις αλλαγές στην ανατομία του εγκεφάλου, εξαιτίας τέτοιων μεταβολών στον τρόπο ζωής, συμπέρανε ότι οι εργαζόμενοι, όπως οι αεροσυνοδοί, οι νυχτερινοί γιατροί στα νοσοκομεία ή οι βραδινοί βιομηχανικοί εργάτες, διαταράσσουν κατ' επανάληψη τους βιολογικούς κιρκαδιανούς εγκεφαλικούς ρυθμούς τους, πράγμα που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες στις νοητικές λειτουργίες τους.

    Οι ερευνητές έκαναν πειράματα με ποντίκια, τα οποία, επί δύο φορές την εβδομάδα για ένα μήνα, τα υπέβαλαν σε εξάωρες αλλαγές στο πρόγραμμά τους, ανάλογης διάρκειας με μια πτήση Νέα Υόρκη-Παρίσι. Τα πειραματόζωα, μετά από αυτό το τεχνητό «τζετ-λαγκ», είχαν πρόβλημα να μάθουν ακόμα και απλά καθήκοντα, τα οποία κατάφερναν εύκολα άλλα ποντίκια που δεν είχαν υποβληθεί στην ίδια ταλαιπωρία.

    Μάλιστα, τα προβλήματα αυτά διατηρήθηκαν ακόμα κι ένα μήνα μετά την επαναφορά των πειραματόζωων στον κανονικό ρυθμό της καθημερινότητάς τους. Οι επιστήμονες μπόρεσαν να εντοπίσουν αλλαγές στους νευρώνες των ποντικιών, ιδίως μια μείωση μέχρι και 50% στον αριθμό των νέων νευρώνων στην περιοχή του ιππόκαμπου, που εμπλέκεται στην μνήμη.

    Το τζετ-λαγκ προκαλείται όταν ένας ταξιδιώτης διασχίζει πολλές χρονικές ζώνες σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι χειρότερες επιπτώσεις συμβαίνουν σε όσους ταξιδεύουν προς τα ανατολικά. Κάθε άνθρωπος έχει ένα εσωτερικό 24ωρο ρολόι που ελέγχει τους λεγόμενους κιρκαδιανούς βιολογικούς ρυθμούς. Όταν κάποιος μπαίνει σε μια χρονική ζώνη που δεν συγχρονίζεται με το βιολογικό ρολόι του, προκαλείται τζετ-λαγκ, μέχρι ο οργανισμός του να βρει ένα νέο συγχρονισμό. Για τους σποραδικούς μακρινούς ταξιδιώτες, το πρόβλημα αποκαθίσταται σε λίγες μέρες, όμως για όσους ταξιδεύουν συχνά, οι συνέπειες είναι πιο σοβαρές.

    Προηγούμενες έρευνες είχαν υποθέσει ότι το τζετ-λαγκ, εκτός από γαστρεντερικές διαταραχές και κούραση, προκαλεί απώλεια μνήμης και μαθησιακά προβλήματα, καθώς επίσης εγκεφαλική ατροφία, αλλά η νέα έρευνα είναι η πρώτη που άμεσα επιβεβαιώνει τις παραπάνω συνέπειες και αποδεικνύει ότι μειώνεται η νευρογένεση στον ιππόκαμπο.

    Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι κάνουν συχνά μακρινά ταξίδια, ή δουλεύουν τη νύχτα, υποφέρουν από μειωμένο χρόνο αντίδρασης στα εξωτερικά ερεθίσματα, συχνότερη εμφάνιση διαβήτη, καρδιοπάθειας, υπέρτασης, καρκίνου και μειωμένης γονιμότητας.

    Για να αντισταθμιστούν οι ανωτέρω παρενέργειες στους ταξιδιώτες, ο Κρίγκσφελντ συστήνει μια ώρα ξεκούρασης για κάθε μετακίνηση ωριαίας χρονικής ζώνης, ενώ οι βραδινοί εργαζόμενοι θα πρέπει να κοιμούνται το πρωί σε ένα σκοτεινό και ήσυχο δωμάτιο για να αναπροσαρμόσουν τον οργανισμό τους στην αλλαγή των κιρκαδιανών βιορυθμών.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Είδηση: 49200

    [12] Αφγανιστάν: Προεδρική προσπάθεια για ομαλότητα

    Πεμπτη, 25 11 2010 19:25

    Στην κατεύθυνση της ομαλοποίησης του πολιτικού βίου στο Αφγανιστάν, κινείται ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι, καλώντας τους ηττημένους των βουλευτικών εκλογών της 18ης Σεπτεμβρίου, που αμφισβητούν τη γνησιότητα του αποτελέσματος, να υποβάλλουν καταγγελία και να κινηθούν θεσμικά, αποφεύγοντας τη βία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του Αφγανού προέδρου: «Ο κ. Καρζάι καλεί τους υποψήφιους που δεν είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και τους υποστηρικτές τους να αποφύγουν τις βιαιότητες και τις παρατυπίες και να υποβάλλουν καταγγελία στις δικαστικές αρχές προκειμένου οι αιτήσεις τους να εξεταστούν από τα δικαστήρια».

    Ήδη η αφγανική δικαιοσύνη έχει κλητεύσει κτέσσερις αξιωματούχους των εκλογικών επιτροπών με την κατηγορία της εμπλοκής τους σε απάτες κατά την διάρκεια των βουλευτικών εκλογών. Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας Ραχματουλάχ Ναζάρι: «Προχωρήσαμε στην κλήτευση τεσσάρων ατόμων. Κατηγορούνται ότι παραβίασαν το σύνταγμα και καταχράστηκαν την εξουσία».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 49216

    [13] Ιράκ: Προστασία προσφύγων ζήτησε η Ε.Ε.

    Πεμπτη, 25 11 2010 18:55

    Την αύξηση των μέτρων ασφαλείας στο στρατόπεδο Ασράφ στο Ιράκ, ζήτησε σήμερα το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με επιστολή που εστάλη στην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, με την οποία της ζητείται να πραγματοποιήσει σχετική παρέμβαση στον ΟΗΕ.

    Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο διαβιούν περίπου 3.500 οπαδοί των Μουτζαχεντίν του Λαού, που είναι αντιπολιτευόμενη ιρανική οργάνωση. Η απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ και του ΟΗΕ από την περιοχή, έχει οδηγήσει στην αύξηση των επιθέσεων εναντίον του στρατοπέδου, που βρίσκεται 80 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης και χτίστηκε το 1980.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό

    Είδηση: 49215

    [14] «Η κυρία Κούλα» στο Θέατρο Τέχνης με την Λυδία Κονιόρδου

    Πεμπτη, 25 11 2010 18:14

    Τη γνωστή νουβέλα του Μένη Κουμανταρέα «Η κυρία Κούλα», ανεβάζει το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη. Tη θεατρική μεταγραφή έχει κάνει ο Άκης Δήμου και το δραματικό ρόλο της ώριμης γυναίκας, που βιώνει έναν αναπάντεχο έρωτα με έναν νεαρό άνδρα, ερμηνεύει η Λυδία Κονιόρδου.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πηγές: ΝΕΤ

    Είδηση: 49211

    [15] ΕΡΤ: Μαγνητοσκοπημένη η «Νόρμα» του Μπελίνι στις 28/11/2010

    Πεμπτη, 25 11 2010 18:00

    Για πρώτη φορά στην ιστορία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής αλλά και της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης, θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένη η περίφημη όπερα του Βιντσέντσο Μπελλίνι "Νόρμα'' που ανέβηκε το περασμένο καλοκαίρι στο κατάμεστο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

    Το περίφημο αυτό έργο παρουσιάστηκε με ένα θαυμάσιο καστ καλλιτεχνών και συντελεστών σε σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου και μουσική διεύθυνση Λουκά Καρυτινού.

    Η όπερα αυτή, από τις σημαντικότερες του μεγάλου συνθέτη Βιντσέντο Μπελλίνι, πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου το 1831. Η ''Νόρμα'' του Μπελλίνι είναι πρωθιέρεια και μητέρα, εγκαταλειμμένη ερωμένη και εκδικητική αντίπαλος.

    Το τέλος της φαντάζει αναπόφευκτο, καρπός ενδόμυχων συναισθηματικών συγκρούσεων, που οφείλονται στο ασυμβίβαστο των όρκων, του καθήκοντος και του απελπισμένου έρωτά της. Ο θάνατός της συνιστά λιγότερο αυτοτιμωρία και περισσότερο καθαρτήρια λύση συγκρούσεων, που, διαφορετικά, θα έμεναν άλυτες. Το φινάλε αποτελεί μία από τις συγκλονιστικότερες οπερατικές σκηνές, δομημένη γύρω από έξοχη μελωδία.

    Η "Νόρμα" παρουσιάστηκε στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου από την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον Αύγουστο του 1960, με πρωταγωνίστρια τη Μαρία Κάλλας.

    Η Ελληνίδα ντίβα ανέδειξε τον ρόλο σε μέτρο καταξίωσης για δραματικές υψιφώνους, ενώ η ίδια κέρδισε επάξια τη φήμη της αδιαφιλονίκητης Νόρμας του 20ου αιώνα, με τη μοναδική ερμηνεία της στην άρια «Κάστα Ντίβα», να παραμένει κορυφαία μεταξύ όλων των επομένων.

    Τα σκηνικά και τα κοστούμια ανέλαβε ο Γιώργος Πάτσας, τους φωτισμούς ο Λευτέρης Παυλόπουλος και τη διεύθυνση χορωδίας ο Νίκος Βασιλείου. Τους ρόλους ερμηνεύουν o Βαγγέλης Χατζησίμος, o Δημήτρης Καβράκος, η Τσέλια Κοστέα, ο Νίκος Στεφάνου και η Βικτώρια Ντίνα -Μαϊφάτοβα. Τη Νόρμα υποδύεται η Δήμητρα Θεοδοσίου.

    Η μαγνητοσκοπημένη παράσταση της όπερας θα προβληθεί από την ΕΤ 1 στην εκπομπή Μικρή Οθόνη - Μεγάλες Παραστάσεις, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010, στις 23.00.

    AΠΕ

    Είδηση: 49210

    [16] Η Συμφωνική της Βιέννης στο Μέγαρο Μουσικής

    Πεμπτη, 25 11 2010 17:12

    Μια σπουδαία ορχήστρα, η συμφωνική ορχήστρα της Βιέννης, ένας διαπρεπής μαέστρος, ο Ζόρζ Πρέτρ και το διάσημο πιανιστικό δίδυμο οι αδελφές Κάτια και Μαριέλ Λαμπέκ, εμφανίστηκαν την Τετάρτη και θα εμφανιστούν και σήμερα Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην πρώτη από τις δύο συναυλίες τους με έργα Πουλενκ και Μπράμς. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου Μεγάλες Ορχήστρες- Μεγάλοι Μαέστροι. Στους χορηγούς επικοινωνίας είναι και η ΕΡΤ.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 49203

    [17] Επιστολή για το Σκοπευτήριο Ριζομύλου

    Πεμπτη, 25 11 2010 18:08

    Με αντικείμενο την «Ολοκλήρωση του Σκοπευτηρίου μακρών αποστάσεων Ριζομύλου της Μαγνησίας», ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας απέστειλε σήμερα επιστολή στο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Παναγιώτη Μπιτσαξή.

    Μεταξύ άλλων στην επιστολή τονίζεται η ανάγκη να συμπληρωθεί σε νέα βάση η Α' φάση του σκοπευτηρίου μακρών αποστάσεων, ώστε να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις ολυμπιακών προδιαγραφών για την εξυπηρέτηση των Μεσογειακών Αγώνων. Ζητείται η χορήγηση 40.000 ευρώ στη ΝΑΜ για να καλύψει το σύνολο των δαπανών της ωρίμανσης του.

    Είδηση: 49209

    [18] Εισαγγελική έρευνα για τους κρατουμένους που έραψαν τα στόματά τους

    Πεμπτη, 25 11 2010 18:06

    Τα στόματά τους έραψαν προχθές επτά Παλαιστίνιοι κι Αλγερινοί κρατούμενοι στην Κασσαβέτεια για να μην απελαθούν. Αρνούνται να λάβουν τροφή, αλλά και να νοσηλευτούν στο Νοσοκομείο Βόλου για να μην απελαθούν, και δέχονται τις φροντίδες του γιατρού της φυλακής. Τα μέλη της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων ζητούν την αποφυλάκιση των κρατουμένων, ενώ ήδη έχει επιληφθεί η αρμόδια επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου, και θα ενημερώσει και την εισαγγελία.

    Από την πλευρά της η διευθύντρια της Κασσαβέτειας κα Ζαφειράκη ανέφερε, ότι και η ίδια ενημέρωσε την εισαγγελία, όπως και τη Διεύθυνση Αλλοδαπών, προκειμένου να επιτευχθεί η αποφυλάκισή των επτά ατόμων. Στο μεταξύ η Εισαγγελία Βόλου βρίσκεται στην διαδικασία διερεύνησης των νομικών ζητημάτων για κάθε περίπτωση αλλοδαπού κρατουμένου ξεχωριστά. Όπως έγινε γνωστό πάντως οι ενστάσεις που έχουν κατατεθεί για αποφυλάκιση είναι απορριπτικές καθώς δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου. Παράλληλα η Εισαγγελία θα καταθέσει ερώτημα στο Υπουργείο Δικαιοσύνης γιατί παρατηρείται αθρόα μεταφορά κρατουμένων αλλοδαπών από τις δικαστικές φυλακές του Κορυδαλλού στις φυλακές Κασσαβετείας δεδομένου ότι και σε αυτές υπάρχει πρόβλημα χωρητικότητας. Η εντολή ωστόσο που έχει δοθεί στην διεύθυνση της φυλακής είναι να παρακολουθείται η κατάσταση της υγείας τους στενά και σε περίπτωση ανάγκης να γίνει άμεση μεταφορά στο Νοσοκομείο.

    Είδηση: 49208

    [19] Κινδυνεύει με απένταξη η κατασκευή της ιχθυόσκαλας

    Πεμπτη, 25 11 2010 18:02

    Επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έστειλε η ΕΔΕΛ ζητώντας εξηγήσεις γιατί το έργο της ιχθυόσκαλας και απειλώντας για την απένταξη αφού μέχρι σήμερα έχει μηδενική απορροφητικότητα. Η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου (Ε.Δ.ΕΛ.) είναι η ανεξάρτητη Αρχή Ελέγχου, υπεύθυνη για τον έλεγχο της ουσιαστικής λειτουργίας του συστήματος διαχείρισης και ελέγχου και είναι κοινή για όλα τα Επιχειρησιακά Προγράμματα της περιόδου 2007-2013 (ΕΣΠΑ).

    Ο ανάδοχος που όπως είναι γνωστό εγκαταστάθηκε πριν από λίγους μήνες αρνήθηκε να ξεκινήσει την κατασκευή του έργου επικαλούμενους ότι εμποδιζόταν από τους αλιείς και τους ιχθυεμπόρους που ήταν εγκατεστημένοι σε τμήμα του χώρου όπου πρόκειται να κατασκευαστεί η ιχθυόσκαλα. Ο Αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς επισκέφθηκε σήμερα το χώρο συνοδευόμενος από τον Δ/ντα σύμβουλο του ΟΛΒ ΑΕ κ. Δημήτρη Θεοδώρου και ενημέρωσε την υπηρεσία του Υπουργείου ότι δεν υπάρχει πλέον το παραμικρό κώλυμα κι ότι οι εργασίες κατασκευής του έργου μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν. Έστειλε δε και φωτογραφίες του χώρου. Παράλληλα ο Νομάρχης Απόστολος Παπατόλιας με επιστολή του προς το ειδικό γραμματέα του Υπουργείου ζητάει την άμεση έναρξη των εργασιών. «Περιμένουμε, τόνισε ο Αντινομάρχης Ηλίας Ξηρακιάς, άμεσες ενέργειες από την υπηρεσία Επίβλεψης - Διοίκησης του έργου, που δυστυχώς είναι στην Αθήνα, ώστε ο Ανάδοχος να αναπτύξει άμεσα όλα τα μέτωπα κατασκευής του έργου, τόσο από τη θάλασσας όπου επεκτείνεται το κρηπίδωμα κατά 50 μέτρα περίπου όσο και από την ξηρά με την κατασκευή του κτιρίου της ιχθυόσκαλας. Οποιαδήποτε καθυστέρηση πλέον υπονομεύει την κατασκευή του έργου που κινδυνεύει με απένταξη και οριστική ματαίωση. Όλοι πρέπει να πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να μη χαθεί μια επένδυση 4 εκ ευρώ από την περιοχή μας κι ένα έργο πολύ σημαντικό για τους αλιείες, τους ιχθυεμπόρους και τους καταναλωτές».

    Είδηση: 49207

    [20] Το Περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

    Πεμπτη, 25 11 2010 17:23

    Το Περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας

    Η σύνθεση του πρώτου άμεσα εκλεγμένου Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας ολοκληρώθηκε με την δημόσια ανακοίνωση ενώπιον του ακροατηρίου από τον Πρόεδρο του Πρωτοδικείου Κοζάνης των μελών του, καθώς και των μελών όλων των Δημοτικών και Τοπικών συμβουλίων στους τέσσερις Δήμους του Νομού Κοζάνης.

    Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δυτικής Μακεδονίας είναι 51 στους οποίους περιλαμβάνονται και οι επικεφαλής ή οι αντιπεριφερειάρχες, αν βγάζει έδρα ο συνδυασμός, των επιλαχόντων συνδυασμών. Δεν είναι μέλη του Περιφερειακού συμβουλίου ο Περιφερειάρχης και οι Αντιπεριφερειάρχες του νικητή συνδυασμού.

    Πιο συγκεκριμένα:

    Από τον συνδυασμό «Συμμαχία των πολιτών για την Δυτική Μακεδονία» που κέρδσε τις εκλογές με επικεφαλής τον Γιώργο Δακή, νέο Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας από την 1η Ιανουαρίου, εκλέγονται:

    Από την Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης οι:

    Παναγιώτης Πλακεντάς, Αντώνης Νίκου, Γιώργος Σβώλης, Γιώργος Μαργαρίτης, Γιώργος Τσανακτσίδης, Ιωάννης Στεφανίδης, Κική Αποστολίδου, Λάζαρος Γκερεκτές, Αθανάσιος Κοσματόπουλος, Παύλος Τσότσος, Στέφανος Τοπαλίδης, Βασίλης Πάτρας, Κυριάκος Μιχαηλίδης, Κωνσταντίνα Μητροπούλου και Γιώργος Παπαδόπουλος.

    Από την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών

    Ιωάννης Γιάτσιος, Ματθαίος Αδάμος, Μαρία Τσακνάκη και Ιωάννης Χάτσιος

    Από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

    Φιλαρέτη Οικονομίδου, Πασχάλης Χαρούμενος, Απόστολος Τζιώτζης, Αλέξανδρος Χατζηζήσης, Κωνσταντίνος Αποστολίδης, Φιλώτας Ταλίδης και Δημήτριος Εμμανουλίδης

    Από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας

    Ιωάννης Αντωνιάδης, Βασίλειος Γιαννάκης, Χρήστος Ευαγγέλου, Ιωάννης Κιοσσές και Νικόλαος Γιώσκος

    Από τον συνδυασμό «Αρχή ζούμε μαζί» στην Περιφερειακή ενότητα Κοζάνης εκλέγονται οκτώ περιφερειακοί σύμβουλοι:

    Ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης ως επικεφαλής του συνδυασμού, η υποψήφια Αντιπεριφερειάρχης Βέτα Σπόντη, και οι Ελένη Μεντεσίδου - Πινίδου, Βασίλης Κούτσιανος, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, Γιώργος Αδαμίδης, Νίκος Κατσαούνης και Βαγγέλης Σημανδράκος.

    Από την Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών εκλέγονται οι:

    Ψευτογκάς Δημήτριος, Ιωάννης Παπαδόπουλος και Σωκράτης Κουρέλλας

    Από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς εκλέγονται οι:

    Απόστολος Κιοσσές και Αγλαΐα Δούφλια

    Από την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας εκλέγονται οι:

    Χρήστος Ναούμ, Νίκος Σαμαράς και Κωνσταντίνος Γεωργακόπουλος

    Από τον συνδυασμό «Λαϊκή συσπείρωση για την Δυτική Μακεδονία» με επικεφαλής τον κ. Αντώνη Τσάκωνα εκλέγεται ο ίδιος στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης και ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης στο νομό Φλώρινας Μανόλης Βογιατζής.

    Από τον συνδυασμό «Εναλλακτική δράση για την Δυτική Μακεδονία» εκλέγεται ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αντώνης Κύρινας και από τον Συνδυασμό του Παύλου Αλτίνη εκλέγεται ο ίδιος, αμφότεροι στην περιφερειακή ενότητα Κοζάνης.

    Είδηση: 49202

    [21] Ένταξη 22 επενδυτικών προτάσεων στον Αναπτυξιακό νόμο

    Πεμπτη, 25 11 2010 16:52

    Σελίδα 1 από 2

    Περισσότερα από 20 εκ. ευρώ θα επενδυθούν στη Θεσσαλία με την έγκριση 22 επενδυτικών προτάσεων από την αρμόδια γνωμοδοτική επιτροπή της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην τελευταία συνεδρίασή της.

    Είδηση: 49198

    [22] Οδηγό για τα κρασιά του ν. Λάρισας εξέδωσε η νομαρχία

    Πεμπτη, 25 11 2010 16:48

    Σελίδα 1 από 2

    Eναν ακόμη Οδηγό Επιχειρήσεων για τα κρασιά και τα Οινοποιεία του Νομού ξέδωσε η νομαρχία Λάρισας, συνεχίζοντας την προσπάθεια της για προβολή των δυναμικών επιχειρήσεων και κλάδων του νομού. Το έντυπο, που εκδόθηκε στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, φέρει τον τίτλο "Οίνων γεύσεις...", και αποτελεί έναν οδηγό των οινοποιείων του Ν. Λάρισας, ενώ θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ. στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

    Είδηση: 49197

    [23] Εκλογές Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας

    Πεμπτη, 25 11 2010 13:37

    Εκλογές για την ανάδειξη των νέων μελών του Διοικητικού και Πειθαρχικού του Συμβουλίου, προκήρυξε για την Κυριακή (28 Νοεμβρίου), ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Καβάλας. Η έναρξη της Συνέλευσης, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναδειχθούν και οι αντιπρόσωποι του Πανελλήνιου Συλλόγου, έχει προγραμματιστεί στις 10 το πρωί. Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 49187

    [24] Συνεχίζεται στη Δράμα η κατάθεση αιτήσεων για «Οδυσσέα»

    Πεμπτη, 25 11 2010 13:32

    Αυξημένο είναι στη Δράμα το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Εκπαίδευση των μεταναστών στην ελληνική γλώσσα, την ελληνική ιστορία και τον ελληνικό πολιτισμό», του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων. O «Οδυσσέας» απευθύνεται σε πολίτες της Ε.Ε. και σε υπηκόους τρίτων χωρών ανεξαρτήτως καταγωγής, ηλικίας άνω των 16 ετών, χωρίς καμία διάκριση, που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας. Η ολοκλήρωση του προβλεπόμενου κύκλου σπουδών, δίνει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις εξετάσεις Πιστοποίησης Ελληνομάθειας (Επιπέδου Α2) και σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στα Κέντρα Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 49186

    [25] Ένταλμα σύλληψης και προσαγωγής Τσαγκαρόπουλου σην Ανακρίτρια

    Πεμπτη, 25 11 2010 13:31

    Βάσει δημοσιογραφικών πληροφοριών, σε έκδοση νέου εντάλματος σύλληψης και προσαγωγής, του πρώην δημάρχου Ζακυνθίων, Άκη Τσαγκαρόπουλου, προέβη η Ανακρίτρια Ζακύνθου εχθές το μεσημέρι, προκειμένου να προσαχθεί ενώπιον της ο κ. Τσαγκαρόπουλος και να απολογηθεί για τις πλαστογραφημένες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου το 2007, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την παράνομη δανειοδότηση του δήμου από την τράπεζα Πειραιώς. Επισημαίνεται ότι ο κ. Τσαγκαρόπουλος έχει κληθεί τέσσερες φορές από την Ανακρίτρια και δεν έχει εμφανισθεί.

    Μιμίκα Παρθύμου

    Είδηση: 49185

    [26] Γ. Ντόλιος: «Πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι, ώστε την 1η Ιανουαρίου να είμαστε έτοιμοι⦻

    Πεμπτη, 25 11 2010 13:12

    «Πρέπει να ανασκουμπωθούμε όλοι, ώστε την 1η Ιανουαρίου να είμαστε έτοιμοι. Οι υπάλληλοι να είναι στη θέση τους, οι αρμοδιότητες να έχουν αναληφθεί, το σύστημα να λειτουργεί», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Γιώργος Ντόλιος, σε δηλώσεις του στην Ε. ΡΑ Νέας Ορεστιάδας για την πορεία εφαρμογής του "Καλλικράτη", εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επιτυχία του μεγάλου εγχειρήματος. Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη της καλύτερης δυνατής συνεργασίας του υπουργείου με τους δημάρχους και περιφερειάρχες.

    «Αν το καταφέρουμε αυτό, θα έχουμε κερδίσει το στοίχημα και πρώτα απ' όλους η ίδια η αυτοδιοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντόλιος, τονίζοντας πως «ο φόβος των πολιτών μπροστά στην αλλαγή που έρχεται, πρέπει να μετατραπεί σε μία ευχάριστη έκπληξη». Αναφορικά με τις μετατάξεις, επεσήμανε ότι δε θα διαταραχτεί η "οικογενειακή γαλήνη" των υπαλλήλων και πως αυτές θα γίνουν εντός των πόλεων όπου εργάζονται, διευκρινίζοντας πως θα μεταταγούν υποχρεωτικά οι υπάλληλοι υπηρεσιών των οποίων οι αρμοδιότητες μεταφέρονται. Όσο αφορά τους εργαζομένους σε φορείς που καταργούνται ή συγχωνεύονται, ξεκαθάρισε ότι θα μεταταγούν στο φορέα που δημιουργείται και μόνο εφόσον ο συνολικός αριθμός τους είναι μεγάλος θα μετατάσσονται σε συναφείς θέσεις.

    Είδηση: 49181

    [27] Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα στην ψυχική υγεία

    Πεμπτη, 25 11 2010 16:33

    Υγεια

    Προτεραιότητα στο θέμα της ψυχικής υγείας, δίνει το Υπουργείο Υγείας και για τα επόμενα δύο έτη, προβλέπεται να υλοποιηθούν προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Λοβέρδος, που παρέστη το πρωί της Πέμπτης, την ορκωμοσία νέων νοσηλευτών, προανήγγειλε τη δημιουργία νέας ψυχιατρικής πτέρυγας στο νοσοκομείο «Γιώργος Γεννηματάς», το οποίο είναι ένα από αυτά που έχουν εκσυγχρονιστεί πλήρως.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Σε 45 ημέρες θα υποχρεούται ο Οργανισμός Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου να καταβάλει τα χρήματα στους φαρμακοποιούς, σύμφωνα με υπουργική απόφαση που κατέθεσε σήμερα στη βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 49196

    [28] Δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες κατά της παχυσαρκίας

    Πεμπτη, 25 11 2010 15:32

    Υγεια

    Η διατροφή που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και παράλληλα φτωχή σε κατεργασμένους υδρογονάνθρακες και άμυλο, όπως λευκό ψωμί και άσπρο ρύζι, είναι ιδανική για την απώλεια βάρους, χωρίς ακρότητες και βάσανα, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη διατροφική έρευνα ευρωπαίων επιστημόνων. Οι ερευνητές θεωρούν, με βάση τα ευρήματά τους, ότι οι υπάρχουσες διατροφικές συστάσεις στην Ευρώπη «δεν είναι επαρκείς για να καταπολεμήσουν την παχυσαρκία».

    Οι ερευνητές, υπό τον δρα Τόμας Μάινερτ Λάρσεν του Τμήματος Επιστημών της Ζωής του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", ονόμασαν την έρευνά τους -που χρηματοδοτήθηκε με 14,5 εκατ. ευρώ από την ΕΕ- με το ελληνικό όνομα «Διογένης». Στην μελέτη συμμετείχε και η ελληνίδα διατροφολόγος Αγγελική Παπαδάκη της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Κρήτης.

    «Αν θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει να ακολουθήσετε μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες, με πιο πολύ άπαχο κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα με λίγα λιπαρά και όσπρια, και παράλληλα με λιγότερες θερμίδες από επεξεργασμένους υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ρύζι και ψωμί. Με αυτή τη δίαιτα, μπορείτε να τρώτε μέχρι να χορτάσετε, χωρίς να χρειάζεται να μετράτε τις θερμίδες και χωρίς να παχαίνετε», σύμφωνα με τους επιστήμονες.

    Στην έρευνα συμμετείχαν 772 οικογένειες από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες, αποτελούμενες από 938 ενηλίκους ηλικίας 18 - 65 ετών και 827 παιδιά ηλικίας πέντε έως 17 ετών. Οι υπέρβαροι ενήλικες ακολούθησαν αυτή τη δίαιτα επί οκτώ εβδομάδες και έχασαν κατά μέσο όρο 11 κιλά ο καθένας.

    Σημαντικός εμφανίζεται στη νέα δίαιτα ο ρόλος του λεγόμενου «γλυκαιμικού δείκτη», που δείχνει πόσο γρήγορα αυξάνεται η γλυκόζη στο αίμα μετά την κατανάλωση διαφόρων τροφών. Η νέα δίαιτα δείχνει ότι, εκτός από την αύξηση στην λήψη πρωτεϊνών, οι άνθρωποι, για να χάσουν βάρος, πρέπει να τρώνε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως ψωμί ολικής αλέσεως. Μια δίαιτα με χαμηλές πρωτεΐνες, αλλά με τροφές που αυξάνουν το γλυκαιμικό δείκτη, τελικά προσθέτουν κιλά. Δυστυχώς, οι περισσότερες ετικέτες τροφίμων δεν αναφέρουν το γλυκαιμικό δείκτη τους.

    Για τα παιδιά, ειδικότερα (το 45% των οποίων ήταν υπέρβαρα), υπήρξε μια ξεχωριστή μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό παιδιατρικής "Pediatrics". Αφού τα παιδιά ακολούθησαν τη δίαιτα των γονιών τους, η παχυσαρκία τους μειώθηκε κατά 15%.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

    Είδηση: 49192

    [29] «50 Χρόνια. Μαζί στην Τέχνη»

    Πεμπτη, 25 11 2010 13:17

    Την Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου, στις 8 μ.μ., στο κτήριο της οδού Πειραιώς εγκαινιάζεται η έκθεση ζωγραφικής και εφαρμοσμένων τεχνών της Πέπης Σβορώνου και του Δημοσθένη Κοκκινίδη με τίτλο «50 Χρόνια. Μαζί στην Τέχνη», η οποία θα διαρκέσει έως τις 6 Φεβρουαρίου 2011. Το διπλό εκθεσιακό αφιέρωμα του Μουσείου Μπενάκη στα 50 χρόνια των δύο δημιουργών είναι μια μικρή αναδρομή συμπεριλαμβάνοντας κάποια αντιπροσωπευτικά δείγματα από το ευρύ σύνολο της δουλειάς τους. Η κοινή αυτή παρουσίαση αναδεικνύει την συνύπαρξη, τη συμβίωση, και την συμπόρευση στη ζωή και την καλλιτεχνική παραγωγή. Είναι ένας ανάπλους στη ρότα που ένωσε δύο ανθρώπους.

    Η έκθεση χωρίζεται σε τρεις ξεχωριστές ενότητες και περιλαμβάνει 120 περίπου ζωγραφικά έργα και των δυο εικαστικών από το 1958 έως σήμερα. Πέραν του ότι είναι η πρώτη φορά που εκτίθενται από κοινού τα έργα τους, το εικαστικό αφιέρωμα στο Μουσείο Μπενάκη φέρνει στο φως άλλη μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα δραστηριότητά τους. Πρόκειται για τα ζωγραφιστά φορέματα που δημιούργησαν μαζί την περίοδο 1959 - 1979.

    Σε αυτά τα 20 χρόνια κατάφεραν να γίνουν παγκοσμίως γνωστοί χάρις σε μία δική τους καινοτομία. Δημιούργησαν πάνω από 3, 000 ζωγραφιστά φορέματα με βιομηχανικά χρώματα, όπου το καθένα από αυτά είναι μοναδικό και υπογεγραμμένο.

    Στην έκθεση παρουσιάζονται περίπου 25 φορέματα από εκείνη την εποχή τα οποία έτυχε να παραμείνουν στην κατοχή του ζευγαριού. Η τεράστια εμπορική επιτυχία που γνώρισαν αποτυπώνεται σε εξώφυλλα περιοδικών και δημοσιεύματα του ελληνικού και διεθνούς τύπου τα οποία συμπληρώνουν την έκθεση.

    Ζευγάρι στη ζωή αλλά και στην τέχνη, αγωνιστές και οι δύο της δεκαετίας του '60, με εντελώς διαφορετική εικαστική γραφή και ως προς τα υλικά που χρησιμοποιούσαν, αλλά και ως προς το μέσο έκφρασης, συναντώνται ως ιδρυτικά μέλη το 1959 στον Οργανισμό Ελληνικής Χειροτεχνίας.

    Όπως σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Ελένη Αθανασίου «(...) τα ζωγραφιστά φορέματα έχουν τέτοια καλλιτεχνική αξία επειδή δείχνουν στο θεατή πως σμίγει η δωρικότητα και ο ορθολογισμός του Κοκκινίδη με τον εξπρεσιονισμό και την ποίηση του χρωστήρα της Σβορώνου. Φιλοσοφία και λυρισμός. Διττότητα κεφαλαιώδους σημασίας. Ηρωική και συνάμα ταπεινή, πανανθρώπινη και προσωπική, αφαιρετική και συνθετική. Ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό είδος γεννιέται γεμάτο γραμμές θαρραλέες, αλλά και χρώματα και ύλες και αισθήσεις και διαρκεί έως το 1979. Στο έργο τους αντικατοπτρίζεται η βαθιά τους πίστη στις αρχές και τις ιδέες που υπηρέτησαν και διατήρησαν με ιερή ευλάβεια καθ' όλη την διάρκεια της πορείας τους. (...)»

    Την έκθεση συνοδεύει έκδοση με τίτλο 50 Χρόνια. Μαζί στην Τέχνη. Πέπη Σβορώνου - Δημοσθένης Κοκκινίδης. 170 σελίδων με 150 περίπου φωτογραφίες.

    Είδηση: 49183

    [30] Νέα παράταση ζητά η Εξεταστική για τη Siemens

    Πεμπτη, 25 11 2010 15:33

    Παράταση μιας εβδομάδας ως τις 5 Δεκεμβρίου, θα ζητήσει η Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens προκειμένου να καταθέσει το πόρισμά της. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Σήφης Βαλυράκης η Επιτροπή κωδικοποίησε τα πραγματικά περιστατικά που προέκυψαν από την έρευνα και τα έδωσε στους βουλευτές προκειμένου επ' αυτών των περιστατικών να καταθέσουν τις προτάσεις τους για το πόρισμα. Νέα συνεδρίαση της Επιτροπής θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

    Η διαδικασία αυτή, πάντως, υποκρύπτει σύμφωνα με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλη, μεθόδευση συγκάλυψης εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ενώ αιχμές για συγκάλυψη άφησε και ο βουλευτής της ΝΔ Παναγιώτης Καμμένος.

    Το ΚΚΕ, πάντως, όπως ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης έχει έτοιμο ήδη το δικό του πόρισμα με συγκεκριμένα συμπεράσματα και το τί έχει συμβεί και σημείωσε ότι το ζήτημα τώρα είναι πολιτικό μεταξύ της κυβέρνησης με τη Γερμανία.

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης αναφερόμενος στο πόρισμα για τη SIEMENS δήλωσε: «Αν μετά από 10 μήνες συνεδριάσεων ανακοινώσουμε ως Εξεταστική Επιτροπή ότι οι μόνοι που φαίνεται να πήραν χρήματα από τη SIEMENS (για τους λόγους που οι ίδιοι εξέθεσαν) είναι ο κ. Τσουκάτος και ο κ. Μαντέλης τότε θα φάμε ξύλο από τον κόσμο».

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 49194

    [31] Διαδοχικές συναντήσεις Κ. Παπούλια

    Πεμπτη, 25 11 2010 14:30

    «Το κλειδί για την επίλυση του Κυπριακού το κρατάει η Άγκυρα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον Δήμαρχο Λευκονίκου Κύπρου, Μιχαήλ Πηλίκο. Νωρίτερα ο Κάρολος Παπούλιας, είχε δεχθεί τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής εκκλησίας, αρχιεπίσκοπο του Καντέρμπουρι, Ντόκτορ Ρόουαν Ουίλιαμς. Την πεποίθηση ότι τα όποια θέματα με την Εκκλησία της Ελλάδος θα επιλυθούν, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι παρακολουθεί το έργο της Αγγλικανικής Εκκλησίας, σε μια περίοδο, όπως είπε, με πολλά κοινωνικά προβλήματα, ανθρώπους που υποφέρουν - ειδικά ανθρώπους που αναζητούν μοίρα στον ήλιο.

    «Χαίρομαι που οι σχέσεις με την Εκκλησία της Ελλάδος είναι πολύ καλές. Έχουμε μερικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν και οι εκπρόσωποί μας είμαι βέβαιος ότι θα τα επιλύσουν», δήλωσε ο Πρόεδρος και εξέφρασε τον θαυμασμό του για την ακαδημαϊκή εργασία του δρα Γουίλιαμς στο έργο του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, ενός συγγραφέα που, όπως είπε ο κ. Παπούλιας, αγαπά ιδιαίτερα.

    Από την πλευρά του, ο Προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας, τόνισε ότι ο χρόνος που πραγματοποιείται η πρώτη επίσκεψή του στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες και επισήμανε ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή με νέους τρόπους την φτώχεια και τα άλλα κοινωνικά προβλήματα και θα θέλαμε να συνεργαστούμε και να ανταλλάξουμε σημειώσεις».

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Είδηση: 49191

    [32] Συνάντηση Πετσάλνικου με Μπακογιάννη

    Πεμπτη, 25 11 2010 14:08

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο είχε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη, για να τον ενημερώσει για την ίδρυση του κόμματός της «Δημοκρατική Συμμαχία». Μετά τη συνάντηση η κ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι -όπως τόνισε και στον κ. Πετσάλνικο- στόχος του νέου κόμματος είναι να καταστεί καταλύτης στο πολιτικό σύστημα, ώστε να «πιεστούμε όλοι για αλλαγές και ρήξεις, που θα δώσουν ελπίδα στην Ελλάδα να βγει από τη δυσμενή θέση στην οποία βρίσκεται». Στόχος μας, συνέχισε η κ. Μπακογιάννη, είναι η εθνική συναίνεση, όχι στη λογική των συμμαχικών κυβερνήσεων, αλλά στην εξεύρεση -από τις πολιτικές δυνάμεις- κοινού τόπου, κρατώντας ο καθένας τις διαφορές του. Σε ερώτηση πώς σχολιάζει τη θέση της ΝΔ περί «νέας αποστασίας» η κ. Μπακογιάννη είπε: «η ορολογία του χθες δεν με αφορά. Εγώ επενδύω στο αύριο και εκεί θα δώσω τη μάχη». Τέλος, για τις ανεξαρτοποιήσεις βουλευτών η κ. Μπακογιάννη είπε ότι «οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου δεν είναι πιόνια και δεν λογοδοτούν, παρά μόνον σε αυτούς που τους έφεραν στη Βουλή. Άρα είναι υπόλογοι στον κόσμο που τους ψήφισε».

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 49190

    [33] Την ενημέρωση της Βουλής για το Μνημόνιο ζητά ο Α.Τσίπρας

    Πεμπτη, 25 11 2010 12:55

    Ενημέρωση της Βουλής και συζήτηση του νέου Μνημονίου που συμφώνησε η Κυβέρνηση με την Τρόικα, ζητά ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Φίλιππο Πετσάλνικο. Ο κ. Τσίπρας αναφέρει, στην επιστολή του, ότι μετά τις δηλώσεις των εκπροσώπων της Τρόικας και του Υπουργού Οικονομικών, είναι πλέον φανερό πως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο Μνημόνιο, που είτε χαρακτηριστεί επικαιροποιημένο είτε αναθεωρημένο, φέρνει νέα αντικοινωνικά μέτρα που υπερβαίνουν όχι μόνο το Μνημόνιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, αλλά και το σχέδιο του Προϋπολογισμού, που κατατέθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει, ότι επειδή η σπουδαιότητα του θέματος υπερβαίνει μια απλή διαδικασία ερώτησης και απάντησης του Πρωθυπουργού, στην τακτική διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με την παρούσα «σας καλούμε να αναλάβετε πρωτοβουλία ώστε η Βουλή των Ελλήνων, αν όχι να κυρώσει, όπως θα ήταν το συνταγματικά ορθό, τουλάχιστον άμεσα να ενημερωθεί και να συζητήσει το νέο Μνημόνιο».

    Ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζει ότι σύμφωνα με το νόμο 3845/2010, αλλά και βάσει του Συντάγματος, υπήρχε υποχρέωση κύρωσης του Μνημονίου από τη Βουλή, ωστόσο προσθέτει, με διαδικασίες που εντόνως αμφισβητήσαμε, στις 6 Μαΐου πέρασε ο νόμος 3847/2010, που υποχρεώνει τον Υπουργό Οικονομικών να φέρνει τα Μνημόνια στη Βουλή για συζήτηση και ενημέρωση και καλεί τον κ. Πετσάλνικο να ενεργήσει άμεσα για τη διεξαγωγή σχετικής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49166

    [34] Επίκαιρη ερώτηση ΚΚΕ για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Πεμπτη, 25 11 2010 12:47

    Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για τη θέση της Κυβέρνησης, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαπραγματεύσεις για τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα, τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και την αποστρατικοποίηση των νησιών, καθώς και τη συμμετοχή στο πυρηνικό πρόγραμμα του ΝΑΤΟ, κατέθεσε η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Η κα Παπαρήγα αναφέρεται στα αποτελέσματα και στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Λισαβόνας, υπογραμμίζοντας ότι με το νέο στρατηγικό δόγμα δυναμώνει η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και ενισχύεται ο προσανατολισμός των «προληπτικών πολέμων».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49165

    [35] Ιράκ: Εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης έλαβε ο Νούρι αλ Μάλικι

    Πεμπτη, 25 11 2010 13:07

    Εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης έλαβε επισήμως σήμερα ο απερχόμενος Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι από τον πρόεδρο της χώρας Τζαλάλ Ταλαμπανί, ύστερα από ένα πολιτικό αδιέξοδο οχτώ μηνών και πλέον, μετέδωσε το ιρακινό τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Ιρακίγια. Ο αλ-Μάλικι έχει στη διάθεσή του 30 ημέρες για να σχηματίσει την κυβέρνησή του, μια αποστολή περίπλοκη αλλά σημαντική, που θα επιτρέψει στο Ιράκ την έξοδο από μια πολιτική κρίση οχτώ μηνών, η οποία παρέλυσε τη λειτουργία των θεσμών. Οι Ιρακινοί περιμένουν τη νέα κυβέρνησή τους μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.

    Συμφωνία κομμάτων για καταμερισμό εξουσίας

    Ύστερα από άκαρπες διαβουλεύσεις μηνών, τα μεγαλύτερα κόμματα, κανένα από τα οποία δε διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο ώστε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, κατέληξαν στις 10 Νοεμβρίου σε συμφωνία για τον καταμερισμό της εξουσίας.

    Βάσει της συμφωνίας αυτής, η προεδρία της χώρας παραμένει στον Κούρδο Τζαλάλ Ταλαμπανί, την ηγεσία της κυβέρνησης αναλαμβάνει σιίτης ενώ, την προεδρία του Κοινοβουλίου αναλαμβάνει εκπρόσωπος της σουνιτικής μειοψηφίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49184

    [36] Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής συντάξεων του ΟΓΑ

    Πεμπτη, 25 11 2010 15:47

    Αλλάζει ο τρόπος πληρωμής των συντάξεων του ΟΓΑ από το 2011. Οι 800.000 συνταξιούχοι του οργανισμού έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την πληρωμή των συντάξεων και των επιδομάτων των πολυτέκνων και μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να δηλώσουν μέσω του απογραφικού δελτίου που τους αποστέλλεται εάν επιθυμούν την πληρωμή μέσω ΕΛΤΑ ή τραπεζών.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 49193


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 November 2010 - 17:59:50 UTC