Browse through our Interesting Nodes of Military & Security in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ευρωσυναγερμός για τη διάσωση της Ιρλανδίας
  • [02] «Mορατόριουμ» για την επίτευξη των εθνικών στόχων
  • [03] Συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ
  • [04] Φ. Κουβέλης: «Η χώρα πρέπει να μπει σε νέα τροχιά»
  • [05] Κίνα: Κατάρρευση τμήματος γέφυρας με επτά νεκρούς
  • [06] ΠΝΟ: Νέα 48ωρη απεργία
  • [07] Τραυματισμός αστυνομικού από χειροβομβίδα κρότου λάμψης
  • [08] Επίθεση αυτοκτονίας με 12 νεκρούς στο Αφγανιστάν
  • [09] Σχέδιο του FBI η βομβιστική απόπειρα στο Πόρτλαντ
  • [10] Ιρλανδία: Διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της χώρας
  • [11] Αρχίζει ο διάλογος για την Παιδεία

    [01] Ευρωσυναγερμός για τη διάσωση της Ιρλανδίας

    Σαββατο, 27 11 2010 16:59

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της ΕΕ για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ιρλανδία και την αποτροπή της επέκτασής της. Η απόφαση για το σχέδιο βοήθειας προς τη Ιρλανδία, που προβλέπει δάνειο περίπου 85 δισ. ευρώ από ΕΕ και ΔΝΤ, αναμένεται, εκτός απροόπτου, να ανακοινωθεί αύριο Κυριακή. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου, για το ζήτημα της Ιρλανδίας, οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα συνεδριάσουν αύριο Κυριακή στις Βρυξέλλες, ύστερα από αίτημα της υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ. Σημειώνεται ότι αρχικά είχε ειπωθεί ότι θα γίνει μια απλή τηλεδιάσκεψη. Στο κέντρο του Δουβλίνου, χιλιάδες Ιρλανδοί κατέβηκαν στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά του προγράμματος λιτότητας της κυβέρνησης και του 4ετούς προγράμματος αυστηρής λιτότητας που ανακοινώθηκε. Σύμφωνα με την αστυνομία, 50.000 άτομα συμμετείχαν στην διαδήλωση, ενώ σύμφωνα με την ICTU, την πρώτη συνομοσπονδία Συνδικάτων στη χώρα, οι συμμετέχοντες έφτασαν τους 150.000.

    Καθησυχαστικός ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

    Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος του Eurogroup τονίζει σε συνέντευξή του πως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επιτρέπει την αντίδραση στις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν στην ευρωζώνη.

    Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανίζεται καθησυχαστικός όσον αφορά την Πορτογαλία και την Ισπανία μετά τα αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης που έλαβαν.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε, εκτιμά ότι μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία, καμία άλλη χώρα δε θα χρειαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, ενώ ο γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών Βέρνερ Χόιερ, τόνισε πως η Γερμανία και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δείξουν περισσότερο σεβασμό στο θάρρος και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Έτοιμος ο Θαπατέρο να επιταχύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις

    «Αν είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, στην χώρα θα το κάνουμε», δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, μετά από συνάντηση που είχε με 37 διευθύνοντες συμβούλους μεγάλων ισπανικών εταιρειών.

    Η οικονομική δράση της κυβέρνησης στηρίζεται σε τρεις άξονες: στην λιτότητα όσον αφορά στις δημόσιες δαπάνες, στην αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την αναδιοργάνωση των αποταμιεύσεων και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (συντάξεις, αγορά εργασίας και τομέας ενέργειας), σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

    Σχετικά με τον τρίτο άξονα, η ισπανική κυβέρνηση προτίθεται να συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να τις θέσει σε λειτουργία το συντομότερο δυνατό προκειμένου να είναι «πιο παραγωγική και πιο ανταγωνιστική», σημείωσε ο κ. Θαπατέρο

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Ιρλανδία: Διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της χώρας

    Είδηση: 49504

    [02] «Mορατόριουμ» για την επίτευξη των εθνικών στόχων

    Σαββατο, 27 11 2010 14:01

    Τη συγκρότηση τριμερούς επιτροπής από εκπροσώπους της κυβέρνησης, του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία θα προετοιμάζει τα νομοσχέδια, σε συνεργασία με την κυβέρνηση, αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε τροχιά ανάτασης και αξιόπιστης πορείας, υπογραμμίζοντας ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ακόμα πιο κρίσιμη και γι' αυτό απαιτείται η συνεργασία όλων ώστε να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι και να εφαρμοστούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

    Τη συγκρότηση Τριμερούς Επιτροπής από εκπροσώπους της κυβέρνησης, του κόμματος και της κοινοβουλευτικής Ομάδας, η οποία σε συνεργασία με τους υπουργούς θα προετοιμάζει τα νομοσχέδια, αποφάσισε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, που συνεδρίασε σήμερα υπό την προεδρία του Γιώργου Α. Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα είναι πολύ αυστηρός με τους υπουργούς, που δεν θα συνεργάζονται με την επιτροπή αυτή. Στη διάρκεια της συνεδρίασης μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ζήτησε να σταματήσει ο αποσυντονισμός της κυβέρνησης, λόγω των δηλώσεων υπουργών, ο δε πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει "μορατόριουμ" ενός έτους για να επιτευχθούν οι εθνικοί στόχοι και να πάει μπροστά η χώρα.

    Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε πολιτική διαδικασία, όπως Συνδιάσκεψη, προκειμένου να συζητηθεί το ιδεολογικό του στίγμα και η ιδεολογικοπολιτική στρατηγική του.

    Απάντηση πρωθυπουργού στη Βουλή

    Δεν τίθεται θέμα συνεκμετάλλευσης με την Τουρκία ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, επανέλαβε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., αν υπάρχουν επί του θέματος μυστικές συνομιλίες και συμφωνίες.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 49497

    [03] Συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ

    Σαββατο, 27 11 2010 13:31

    Πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση μιας αριστερής πλειοψηφίας κατά του μνημονίου, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ κατά την ομιλία του στην ΚΠΕ του κόμματος. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε αποσαφήνιση των σχέσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική και εκτίμησε ότι το πολιτικό σύστημα καταρρέει. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι αν η επιλογή είναι η ενότητα τότε ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να συνεχίσει παρά τις όποιες διαφωνίες. Ο δεύτερος δρόμος, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, είναι να παραδεχθούν όλοι την αδυναμία να προχωρήσουν πλέον μαζί και να αναζητήσουν νέα σχήματα και συνεργασίες.

    Υπέρ της διαμόρφωσης μιας αριστερής πλειοψηφίας κατά του Μνημονίου αναλαμβάνοντας και σχετική πρωτοβουλία και παράλληλα, υπέρ της αποσαφήνισης των σχέσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας ανοίγοντας σήμερα τις διήμερες εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

    Στην εισήγηση του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις και κυρίως στο Μνημόνιο για να υπογραμμίσει ότι υπάρχει ήδη παταγώδης αποτυχία και πρόσθεσε ότι τελικά στόχος του Μνημονίου δεν ήταν η σωτηρία της οικονομίας, αλλά των πιστωτών και του μεγάλου κεφαλαίου. Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι ή θα παρθούν μέτρα εκτός του νεοφιλελεύθερου πλαισίου ή το οικοδόμημα θα τελειώσει, ανήμπορο να υπερβεί τις δικές του αδυναμίας.

    Σε παλαιότερους καιρούς, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ , οποιαδήποτε από αυτά τα μέτρα θα είχε προκαλέσει σοβαρή κοινωνική έκρηξη, αλλά στην παρούσα κατάσταση η κοινωνία παρακολουθεί ανασφαλής και φοβισμένη, καθώς το κέλυφος της παραίτησης και της ανασφάλειας δεν έχει σπάσει. Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι «η ανθεκτικότητα της κυβέρνησης έχει εξαντληθεί» και αυτό δρομολογεί εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό.

    Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Τσίπρας είπε ότι η διαμόρφωση μιας αριστερής πλειοψηφίας κατά του Μνημονίου δεν είναι μια μεγαλόστομη εξαγγελία, αλλά είναι ένα απολύτως εφικτό και υλοποιήσιμο σχέδιο που μπορεί να συσπειρώσει ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων στα αριστερά της πολιτικής γεωγραφίας και πρόσθεσε ότι «το βάρος πέφτει σε εμάς και στις αντίστοιχες πρωτοβουλίες που θα πάρουμε». Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «οφείλουμε να αναλάβουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων σε πολιτικό, κοινωνικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Και στην κατεύθυνση αυτή, πρέπει να ανεβάσουμε τους τόνους προς κάθε κατεύθυνση».

    Σχετικά με τις αυτόδιοικητικές εκλογές, έντονη ήταν η κριτική του κ. Τσίπρα στην στάση του κ. Αλαβάνου, αλλά ταυτόχρονα έκανε και αυτοκριτική για την επίδοση της υποψηφιότητας Μητρόπουλου. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το αποτέλεσμα δεν ήταν το προσδοκώμενο. Και σε αυτό έπαιξαν το ρόλο τους, τόσο η διάσπαση, όσο και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.

    Σημείωσε ότι «δεν αρνούμαι την αναγκαιότητα να τεθεί σε σοβαρή συζήτηση κάθε αδυναμία του εγχειρήματος αυτού. Ειδικά στον βαθμό που έγινε βιαστικά, κάτω από πολλαπλές πιέσεις και μέσα σε δικές μας εσωτερικές αντιφάσεις», πρόσθεσε όμως ότι «σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί υποχώρηση ως προς τη γραμμή μας ή κεντροαριστερή παρέκκλιση». Αναφερόμενος στον κ. Κουβέλη και τον κ. Αλαβάνο είπε ότι δώσαμε την εκλογική μάχη, μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα από τις διασπαστικές επιλογές, τόσο των συντρόφων μας που αποχώρησαν από το κόμμα στο Συνέδριο(σ.σ. ο κ. Κουβέλης) για να δημιουργήσουν άλλο κόμμα, όσο και του Μετώπου που εξαρχής αποφάσισε τη στρατηγική της αυτόνομης καθόδου στην Αττική και επί τρίμηνο ταλαιπώρησε το ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας την εικόνα ενός χώρου κατακερματισμένου.

    Για τη Δημοκρατική Αριστερά είπε ο κ. Τσίπρας, η ζωή μας αποδεικνύει ότι δεν δημιουργήθηκε ευκαιριακά, δεν ήταν γέννημα επιλογών εν βρασμώ, αλλά ήταν συνειδητή επιλογή δουλεμένη από καιρό, τουλάχιστον για τον ηγετικό πυρήνα των πρώην συντρόφων μας. Επιλογή, συνέχισε, που αποσκοπεί σε ένα άλλο στρατηγικό σχέδιο από αυτό που σε διαδοχικά συνέδρια το κόμμα μας έχει συλλογικά αποφασίσει τη τελευταία δεκαετία και αφορά την αυτόνομη παρουσία του χώρου της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

    Τώρα, είπε ο κ. Τσίπρας, βλέπουμε με πιο γρήγορους ρυθμούς από ότι είχαμε υπολογίσει να ξετυλίγεται αυτό το σχέδιο. «Υπό το ιδεολόγημα της ευθύνης και με πρόσχημα ότι το μνημόνιο δεν ανατρέπεται, συγκροτείται μια αριστερά πρόθυμη να αναλάβει μέρος ευθυνών για ανυπολόγιστες καταστροφές στο κοινωνικό ιστό». «Είναι φανερό ότι δεν μπορούσαμε, ούτε μπορούμε να συνθέσουμε ή να συνυπάρξουμε με αυτές τις επιλογές», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα συνυπάρξουν και μια σειρά από σύντροφοι και συντρόφισσες που πριν λίγους μήνες αποχώρησαν από το κόμμα, είτε γιατί απογοητεύτηκαν από τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε για συναισθηματικούς λόγους. Τώρα, όμως, βλέπουν να εκτυλίσσονται μπροστά τους σενάρια που δεν τους αφορούν, συμπλήρωσε. Απευθυνόμενος στα στελέχη αυτά ο κ. Τσίπρας είπε ότι «δεν θα τους κλείσουμε τη πόρτα. Θα είμαστε εδώ».

    Για τον κ. Αλαβάνο είπε ότι η η ξεχωριστή κάθοδος του Μετώπου στην Αττική αποτελούσε στρατηγική επιλογή των δημιουργών του από την αρχή, στρατηγική επιλογή ανταγωνιστική όχι μόνο με το Συνασπισμό αλλά και με τον ίδιο το ΣΥΡΙΖΑ.

    Είδηση: 49496

    [04] Φ. Κουβέλης: «Η χώρα πρέπει να μπει σε νέα τροχιά»

    Σαββατο, 27 11 2010 14:23

    Την ανάγκη ανασυγκρότησης της χώρας υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς ανοίγοντας σήμερα τις εργασίες της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που συζητά τα αποτελέσματα των εκλογών και τις πολιτικές εξελίξεις. Ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε την κυβέρνηση για επικοινωνιακά τεχνάσματα και τη ΝΔ για πολιτική ατροφία και υποκρισία, ενώ πρότεινε τη δημιουργία ενός πολιτικού και κοινωνικού ευρωπαϊκού μετώπου. Ο κ. Κουβέλης, αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις είπε ότι η ανασύνθεση του πολιτικού συστήματος πρέπει να γίνει με όρους κοινωνίας, δηλαδή με τη συμμετοχή των πολιτών, με σταθερή αναφορά στην επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας και της χώρας.

    Εμείς, πρόσθεσε, με πλήρη αίσθηση των αδιεξόδων του σημερινού πολιτικού συστήματος, με την ίδρυσή μας, καταθέσαμε ως πρωταρχική μας επιλογή να ενισχύσουμε μεθόδους και πρακτικές που θα φέρνουν την «πολιτική στους πολίτες» και τους «πολίτες στην πολιτική».

    Ο κ. Κουβέλης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η αυτάρεσκη κυβερνητική ερμηνεία των εκλογικών αποτελεσμάτων είναι προσωρινής χρήσης». «Όσοι σχεδιάζουν την κυβερνητική πολιτική το ξέρουν» είπε και πρόσθεσε ότι «η ελληνική κοινωνία δεν συσπειρώνεται ούτε στη δικαίωση της κυβερνητικής πολιτικής και των απαιτήσεων των δανειστών της χώρας, ούτε στη δικαίωση των ενόχων της δημοσιονομικής κατάρρευσης. Η ανοχή της εξαντλείται».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς σημείωσε ότι δεκαπέντε περίπου ημέρες μετά τις εκλογές, είναι ανοικτά σοβαρά μέτωπα με ιδιαίτερο βάρος για την μελλοντική πορεία της χώρα, ενώ εκτίμησε ότι «η ανασφάλεια της κοινωνίας γιγαντώνεται». Οπως εξήγησε, «η χώρα μας αντιμετωπίζει έκρηξη ύφεσης, ανεργίας, πληθωρισμού, συρρίκνωσης και τεχνολογικής οπισθοδρόμησης της παραγωγικής βάσης. Έχει εμπλακεί με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε ένα φαύλο κύκλο αλληλοδιαδόχων μέτρων, αστοχίας, πρόσθετων μέτρων, χωρίς να διαφαίνεται ο δρόμος εξόδου από την κρίση».

    Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη , τo ξεπέρασμα της κρίσης κρίνεται σε τρία μέτωπα :

    Στην αποφυγή της χρεοκοπίας του δημοσίου και της κατάρρευσης της οικονομίας, που θα την πληρώσουν δραματικά όλοι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι.

    Στην ανατροπή της άδικης κατανομής των βαρών σε βάρος των αδύνατων στρωμάτων, με την αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας και όχι μέσα από νέους έμμεσους φόρους, καθώς και με την καταπολέμηση της ακρίβειας.

    Στην υλοποίηση μιας αναπτυξιακής πορείας έξω από το πελατειακό σύστημα, υπέρ των πολιτών, μιας ανάπτυξης οικολογικής για τη βελτίωση της ζωής τους, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, με ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος, στην Αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και στους θεσμούς, αλλά και στην οικονομία με στόχο την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων, με δυναμική συμμετοχή στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.

    Απάντηση στη κρίση, είπε ο κ. Κουβέλης, δεν μπορούν να δώσουν τα κυβερνητικά επικοινωνιακά τεχνάσματα, η πολιτική ατροφία και υποκρισία της ΝΔ, τα συνθήματα που δεν έχουν στοιχειώδη επαφή με την πραγματικότητα και τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη να μπει σε νέα πορεία.

    Η Δημοκρατική Αριστερά, είπε ο κ. Κουβέλης , προτείνει ριζική πολιτική στροφή σε όλους τους τομείς, για να εφαρμοστεί ένα δημοκρατικό σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας με βασικούς άξονες την αναδιοργάνωση της οικονομίας και του κράτους, τη συγκρότηση πραγματικού κοινωνικού κράτους, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη σύγχρονη οικολογική ανάπτυξη .

    Ο κ. Κουβέλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του κόμματος ενόψει του πρώτου του συνεδρίου λέγοντας ότι η Δημοκρατική Αριστερά , με ανοιχτές διαδικασίες μπροστά στην κοινωνία, πορεύεται προς το συνέδριο εκφράζοντας βεβαιότητα για την επιτυχία του.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ,ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 49498

    [05] Κίνα: Κατάρρευση τμήματος γέφυρας με επτά νεκρούς

    Σαββατο, 27 11 2010 14:37

    Επτά εργαζόμενοι βρήκαν το θάνατο και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από την κατάρρευση οδογέφυρας υπό κατασκευή στην επαρχία Νάνκιν, στο ανατολικό τμήμα της Κίνας, μετέδωσε σήμερα Σάββατο το ημιεπίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα της Κίνας.

    Τμήμα της ατσάλινης κατασκευής στο οποίο γίνονταν εργασίες ανατράπηκε, με αποτέλεσμα οι επτά εργαζόμενοι που βρίσκονταν πάνω στην οδογέφυρα να πέσουν από ύψος 10 μέτρων, σύμφωνα με το πρακτορείο. Άλλοι τρεις εργαζόμενοι τραυματίστηκαν αλλά οι ζωές τους δεν βρίσκονται σε κίνδυνο, κατά την ίδια πηγή.

    Άρχισε έρευνα για τις αιτίες του δράματος.

    Τα εργατικά δυστυχήματα είναι χιλιάδες στην Κίνα, όπου προτεραιότητα δίνεται στην όσο το δυνατόν ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη, εις βάρος των μέτρων εργασιακής ασφάλειας.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Είδηση: 49499

    [06] ΠΝΟ: Νέα 48ωρη απεργία

    Σαββατο, 27 11 2010 11:42

    Νέα 48 απεργία από τις 6 τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Νοεμβρίου έως στις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης 30 Νοεμβρίου, αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία. Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά Επιβατηγά - Οχηματαγωγά, τα Μεσογειακά Φορτηγά και τα Ακτοπλοϊκά Φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

    Από την απεργία έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στην Κρήτη καθώς πολλοί παραγωγοί καταβάλλουν ήδη ποινικές ρήτρες για τα συμβόλαια παράδοσης που έχουν κλείσει.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 49494

    [07] Τραυματισμός αστυνομικού από χειροβομβίδα κρότου λάμψης

    Σαββατο, 27 11 2010 16:38

    Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση του αστυνομικού που τραυματίστηκε στην κοιλιακή χώρα, τα ξημερώματα, όταν για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, εξερράγη στην ζώνη του, χειροβομβίδα κρότου λάμψης. Ο άτυχος αστυνομικός ήταν μέλος της διμοιρίας της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Τάξης που εκτελούσε υπηρεσία στην οδό Μπουμπουλίνας και Τοσίτσα. Το περιστατικό συνέβη στις 4 το πρωί και ο αστυνομικός μεταφέρθηκε αμέσως στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο, όπου χειρουργήθηκε.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49502

    [08] Επίθεση αυτοκτονίας με 12 νεκρούς στο Αφγανιστάν

    Σαββατο, 27 11 2010 16:46

    Δώδεκα αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους όταν δύο βομβιστές αυτοκτονίας εισέβαλαν στο αρχηγείο της αστυνομίας στην επαρχία Πάκτικα του ανατολικού Αφγανιστάν και πυροδότησαν τα εκρηκτικά τους, σύμφωνα με αξιωματούχους. «Δύο βομβιστές που φορούσαν στολές αστυνομικών επιτέθηκαν στο αρχηγείο της αστυνομίας», δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής Μουχεμπουλά Σαμίμ. Σύμφωνα με τον Αμπντουλά Σαχ, τον αναπληρωτή αρχηγό της αστυνομίας, οι βομβιστές ήταν τρεις, φορούσαν γιλέκα με εκρηκτικά και κρατούσαν αυτόματα όπλα.

    Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλά Μουτζαχίντ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, προσθέτοντας ότι 49 αστυνομικοί και έξι ξένοι εκπαιδευτές σκοτώθηκαν, ενώ άλλοι 57 τραυματίστηκαν.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49503

    [09] Σχέδιο του FBI η βομβιστική απόπειρα στο Πόρτλαντ

    Σαββατο, 27 11 2010 11:35

    Ψεύτικη ήταν η βόμβα που υποτίθεται υπήρχε στο φορτηγάκι, το οποίο ο σομαλικής καταγωγής 19χρονος Μοχάμεντ Οσμάν Μοχαμούντ ετοιμαζόταν να ανατινάξει στην τελετή φωταγώγησης του χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Ορεγκον, ανακοίνωσαν οι αμερικανικές αρχές. Την υποτιθέμενη βόμβα έδωσε στο νεαρό το FBI που τον παρακολουθούσε από καιρό για τις επαφές του με πρόσωπα εκτός ΗΠΑ τα οποία πιστεύεται ότι συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες.

    Τον Αύγουστο του 2009 ο Μοχαμούντ αντάλλασσε e-mail με σύνδεσμο στο εξωτερικό που πιστεύεται ότι είχε αναμιχθεί σε τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτός ο σύνδεσμος εντοπίστηκε σε επαρχία του βορειο-δυτικού Πακιστάν.

    Ο Μοχαμούντ σχεδίαζε τον Δεκέμβριο του 2009 να μεταβεί στο Πακιστάν για να ενταχθεί στη τζιχάντ και τους μήνες που ακολούθησαν, ο νεαρός έκανε πολλές άκαρπες προσπάθειες να έλθει σε επαφή με τον σύνδεσμο.

    Τον περασμένο Ιούνιο πράκτορες του FBI ήλθαν σε επαφή μαζί του μέσω e-mail εμφανιζόμενοι ως συνεργάτες του συνδέσμου στο Πακιστάν. Ο Μοχαμούντ και ένας πράκτορας του FBI συναντήθηκαν τον Ιούλιο στο Πόρτλαντ. Ο Μοχαμούντ είπε στη συνέχεια στους πράκτορες του FBI ότι από τα 15 του ονειρευόταν να ενταχθεί στον ιερό πόλεμο κατά των απίστων και μάλιστα υπέδειξε έναν πιθανό στόχο, το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Πόρτλαντ.

    "Ο εκρηκτικός μηχανισμός που ο Μοχαμούντ επρόκειτο να πυροδοτήσει ήταν στην πραγματικότητα ακίνδυνος, ωστόσο η απειλή ήταν απολύτως πραγματική.Η έρευνά μας έδειξε ότι ο Μοχαμούντ ήταν εντελώς αποφασισμένος να πραγματοποιήσει επίθεση ευρείας κλίμακας", δήλωσε ο Αρθουρ Μπάλιζαν, πράκτορας του FBI στο Ορεγκον.

    Ο Μοχαμούντ αναμένεται να προσαχθεί τη Δευτέρα ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Πόρτλαντ. Κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει όπλο μαζικής καταστροφής. Εάν καταδικαστεί για την κατηγορία αυτή η ανώτατη ποινή που αντιμετωπίζει είναι ισόβια κέθειρξη και πρόστιμο 250.000 δολαρίων.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ,ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ,REUTERS

    Είδηση: 49493

    [10] Ιρλανδία: Διαπραγματεύσεις για τη διάσωση της χώρας

    Σαββατο, 27 11 2010 12:02

    Μεγάλη κινητοποίηση κατά τής απόφασης τής κυβέρνησης να ζητήσει βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης από τα εργατικά συνδικάτα στην Ιρλανδία. Την ώρα που οι εργαζόμενοι βγαίνουν στους δρόμους, συνεχίζονται οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για το πακέτο διάσωσης της χώρας, που εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 85 και 90 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup θα συνεδριάσουν αύριο Κυριακή στις Βρυξέλλες προκειμένου να συζητήσουν για το σχέδιο βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ιρλανδία, ανέφερε σήμερα ανώνυμη πηγή στο Παρίσι. Επιτόκιο μεταξύ 6 και 7% είναι πιθανόν να έχει το δάνειο της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ιρλανδία, σύμφωνα με το δίκτυο RTE. Οποιοδήποτε επιτόκιο άνω του 6% δεν είναι αποδεκτό, σύμφωνα με το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης.

    Το επιτόκιο για την οικονομική βοήθεια που διαπραγματεύεται η Ιρλανδία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανόν να κυμαίνεται μεταξύ του 6 και του 7%, δηλαδή είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που αναμενόταν, μετέδωσε τηνΠαρασκευή το ιρλανδικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RTE.

    Οι λεπτομέρειες του σχεδίου διάσωσης, το οποίο αναμένεται να φτάνει συνολικά τα περίπου 85 δισεκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να ανακοινωθούν πριν ξανανοίξουν τα χρηματιστήρια τη Δευτέρα.

    "Το 6,7 δείχνει να είναι το μέσο επιτόκιο που ορίζουν. Είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που ανέμενε ο κόσμος", δήλωσε ανταποκριτής του RTE.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποιες πηγές είπαν ότι το επιτόκιο θα είναι 6,4%, αλλά ορισμένες άλλες είπαν ότι θα είναι 6,7%.

    Τα χρήματα αυτά θα εξοφληθούν σε εννέα χρόνια, προσέθεσε το RTE.

    Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης της Ιρλανδίας "Φάιν Γκέιλ" ανακοίνωσε ότι οποιοδήποτε επιτόκιο ξεπερνάει το 6% δεν είναι αποδεκτό.

    "Αν αυτό είναι το επιτόκιο, είναι πολύ υψηλό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του "Φάιν Γκέιλ" Λέο Βάραντκαρ στο RTE.

    "Είναι υψηλότερο από το επιτόκιο του ΔΝΤ, είναι υψηλότερο από αυτό που πληρώνουν οι Έλληνες", υπογράμμισε.

    Μέχρι στιγμής δεν έχουν σχολιάσει την είδηση αυτή αξιωματούχοι του ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών.

    Με στόχο να προλάβουν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα, εντείνονται οι διαπραγματεύσεις της ιρλανδικής κυβέρνησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τους όρους του πακέτου διάσωσης. Σε δύσκολη θέση ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν και οι συνεργάτες του, βλέπουν την κυβέρνηση να ακροβατεί με πλειοψηφία δύο εδρών πλέον στη Βουλή, αλλά και τον κόσμο να κατεβαίνει σήμερα στους δρόμους διαδηλώνοντας κατά των αποφάσεών τους και κατά του τετραετούς προγράμματος αυστηρής λιτότητας που ήδη ανακοινώθηκε.

    O Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρίντερλε σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται την Κυριακή στο φύλλο της γερμανικής εφημερίδας Bild am Sonntag, τονίζει ότι κανένας δεν πρέπει να πιέσει την Ιρλανδία να αυξήσει τους φόρους της με αντάλλαγμα τη βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, η οποία είναι τώρα υπό διαπραγμάτευση.

    "Η Ιρλανδία είναι μια κυρίαρχη χώρα και δε θα τής δώσω μαθήματα. Πρέπει να καθορίσουμε τους στόχους για τη δημοσιονομική εξυγίανση σε ορισμένες χώρες. Ομως, το πώς θα τους εκπληρώσουν παραμένει κυρίαρχη απόφασή τους", δήλωσε ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση για τον ιδιαίτερα χαμηλό φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων στην Ιρλανδία.

    Ο Γερμανός υπουργός εκτιμά ότι μετά την Ελλάδα και την Ιρλανδία "καμία άλλη χώρα δε θα χρειαστεί να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης".

    Διαδηλώσεις στην Ιρλανδία

    Αν και τα συνδικάτα διαβεβαιώνουν για ειρηνική πορεία σήμερα Σάββατο σε περιοχές- σύμβολα της ιρλανδικού αγώνα για ανεξαρτησία κατά των Βρετανών, η αστυνομία βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο επεισοδίων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αν υπάρξει τελικά συμφωνία μέχρι αύριο Κυριακή για τη διάσωση της Ιρλανδίας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι πιθανό να την επισφραγίσουν ακόμη και με τηλεδιάσκεψη. Τα δάνεια της Ιρλανδίας είναι πιθανό να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 85 δισεκατομμύρια ευρώ με επιτόκιο που ίσως φτάσει το 6,7%.

    Με τις αγορές να βλέπουν ήδη μακριά από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, Πορτογάλοι και Ισπανοί αξιωματούχοι απορρίπτουν τη φημολογία ότι θα είναι οι επόμενοι που θα ζητήσουν διάσωση.

    Δεν υπάρχει κανένας παραλληλισμός μεταξύ Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, αλλά και Ισπανίας διαβεβαιώνει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ωστόσο, στις διαβεβαιώσεις αυτές, οικονομολόγοι του ομίλου Citi απαντούν πως παρά τις διαψεύσεις, η Πορτογαλία πιθανότατα θα αναγκαστεί να στηριχτεί στο Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ/ΜΠΕ,REUTERS

    Σχετική είδηση: Σε κλοιό πιέσεων Πορτογαλία-Ισπανία

    Είδηση: 49495

    [11] Αρχίζει ο διάλογος για την Παιδεία

    Σαββατο, 27 11 2010 11:29

    Η πρώτη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την Παιδεία, υπό την υπουργό, Άννα Διαμαντοπούλου, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, στις 12:00, στο υπουργείο Παιδείας. Στην Διακομματική Επιτροπή θα συμμετάσχουν από το ΠΑΣΟΚ η Σοφία Γιαννακά, από τη ΝΔ η Ελίζα Βόζεμπεργκ, από το ΛΑΟΣ ο Άδωνις Γεωργιάδης, από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Νίκος Τσούκαλης, και από τους Οικολόγους Πράσινους ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.

    Στην Επιτροπή θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, Χρύσα Αράπογλου, ενώ δεν συμμετέχουν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 49492


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 November 2010 - 17:54:50 UTC