Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-11-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπακωνσταντίνου: «Το μνημόνιο τελειώνει το 2013»
  • [02] Διεθνής ανησυχία για τη διαρροή εγγράφων από την WikiLeaks
  • [03] Νέα 48ωρη απεργία της ΠΝΟ
  • [04] Την Τρίτη η κηδεία του Γ. Φούντα
  • [05] Λ. Κατσέλη: « Ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας»
  • [06] ΕΣΕΕ: Ακόμη πιο δύσκολη χρονιά το 2011 για τον εμπορικό κόσμο
  • [07] Απεργία στα ΜΜΕ
  • [08] Βουλή: Προανακριτική για Τσιτουρίδη - Δούκα στο πόρισμα για τα ομόλογα
  • [09] Παραμένουν τα σκουπίδια στους δρόμους
  • [10] Έγκριση για συγχώνευση Βritish Αirways και Iberia
  • [11] 11η Απριλίου 1954, η πιο βαρετή μέρα της ιστορίας
  • [12] Νέα Υόρκη : Η «Οδύσσεια» σε όλες τις γλώσσες σε ολονύκτια εκδήλωση
  • [13] Σπάνιο αλλά όχι ακραίο το φαινόμενο υψηλής θερμοκρασίας στην Ελλάδα
  • [14] Ένα βήμα πιο κοντά στο ελιξίριο της νεότητας
  • [15] Άφησε το γάμο για να σώσει μια ζωή
  • [16] Microsoft Ελλάς - Προειδοποίηση ασφαλείας για παραπλανητικά ηλεκτρονικά μηνύματα
  • [17] Συνάντηση Α. Λοβέρδου με διατελέσαντες υπουργούς Υγείας - Εθνικός διάλογος
  • [18] Νεκροί στρατιώτες του ΝΑΤΟ από πυρά Αφγανού «αστυνομικού»
  • [19] Ο Δήμος Κερκυραίων αναζητά χρήματα για στερεωτικές εργασίες της Αγίας Αικατερίνης
  • [20] Κατάληξη στο 2ο ΕΠΑΛ
  • [21] Εθνική στρατηγική για τη φέτα
  • [22] Σημαντικές παρεμβάσεις στην υποδομή των σχολείων στο νομό Γρεβενών
  • [23] Αναμένεται αύξηση λαθρομεταναστών
  • [24] Απέχουν από το συσσίτιο κρατούμενοι στις φυλακές του Φελλίου Γρεβενών
  • [25] Βιβλιοπαρουσίαση της Εταιρίας Θασιακών Μελετών στην Καβάλα
  • [26] Μια εβδομάδα γεμάτη Γαλλία στην Καβάλα
  • [27] Εκδήλωση για ενδοσχολική βία στην Καβάλα
  • [28] Άνδρας ή γυναίκα; Εξαρτάται από την οπτική γωνία
  • [29] Το κοκκινόχωμα ήρθε από την Σαχάρα πριν από χιλιάδες χρόνια
  • [30] Συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την Παιδεία
  • [31] Ειδικά μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των κρατουμένων
  • [32] Ο Π. Καρύδης ανέλαβε την αναθεώρηση της μελέτης για την Αγ. Αικατερίνη
  • [33] Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο λόγω μεταφοράς χωρίς προσλήψεις
  • [34] Διαμαρτυρία Μικάλεφ για εξαίρεση της Κέρκυρας από τη χρηματοδότηση αρχαιολογικών χώρων
  • [35] Πάταξη του παραεμπορίου ζήτησε από την ΕΛΑΣ ο Εμπορικός Σύλλογος
  • [36] Καταστροφές από τις βροχές
  • [37] Ενεργειακή επιθεώρηση κτηρίων
  • [38] Μεγάλες ζημιές στα ορεινά των Τρικάλων λόγω κακοκαιρίας
  • [39] Στη φόρα τα «άπλυτα» των Αμερικανών από τη WikiLeaks

    [01] Γ. Παπακωνσταντίνου: «Το μνημόνιο τελειώνει το 2013»

    Δευτερα, 29 11 2010 14:33

    Στην αποσύνδεση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η Ελλάδα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης από την εφαρμογή του μνημονίου, προχώρησε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αλλάζουν σε καμία περίπτωση οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο πλαίσιό του. Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνάντηση με δημοσιογράφους, «το μνημόνιο τελειώνει το 2013», ενώ τα δάνεια που λαμβάνει η χώρα από τον χρηματοδοτικό μηχανισμό στήριξης θα μπορούν να αποπληρωθούν στα 11 χρόνια. Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιστρέψει το 2012, διατυπώνει η Κομισιόν στις φθινοπωρινές της προβλέψεις για την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών των 27 κρατών μελών της ΕΕ, την περίοδο 2010-2012.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Παράταση-ανάσα

    Η απόφαση που έλαβε την Κυριακή το Eurogroup -να «συνεκτιμηθούν η περίπτωση της Ελλάδας και της Ιρλανδίας», όπως είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- αποτελεί παράταση-ανάσα 11 χρόνων για την αποπληρωμή του δανείου των 110 δισ. ευρώ.

    "Η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει. Είστε ένας λαός έξυπνος που ξέρετε ότι μπορείτε, παρά τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζετε, να τα καταφέρετε. Χθες στο Eurogroup είχαμε μια δύσκολη συνεδρίαση και πήραμε αποφάσεις, γιατί δεν μπορούσαμε να περιμένουμε μέχρι το Δεκέμβριο. Έπρεπε να προχωρήσουμε" δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup σε Έλληνες δημοσιογράφους στη Λιβύη.

    Σε δηλώσεις του, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Όλι Ρεν σημείωσε ότι αίρονται πλέον οι όποιες αμφιβολίες είχαν διατυπωθεί για την ικανότητα της χώρας μας να εκπληρώσει τις δανειακές της υποχρεώσεις.

    Όπως δήλωσε ο Επίτροπος τη Δευτέρα από τις Βρυξέλλες, η Κομισιόν θα εξετάσει το ζήτημα της εξομοίωσης των όρων δανεισμού της Ελλάδας και της Ιρλανδίας.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο Φινλανδός Επίτροπος σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία που θα έχει για την Ελλάδα η επιμήκυνση του χρόνου απόσβεσης των δανείων.

    Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά στοιχεία για την Ελλάδα που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Επίτροπος ανέφερε ότι μετά από μια μακρά περίοδο ανισορροπιών, με τα μέτρα και τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε φάση εξυγίανσης.

    Καταλήγοντας, ο Επίτροπος εκτίμησε ότι η χώρα θα εισέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης από το 2012 και αποκλιμάκωσης του χρέους της από το 2014.

    Η εξέλιξη αυτή, όπως εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, έρχεται ως επιβράβευση των προσπαθειών για σταθεροποίηση της ελληνικής Οικονομίας.

    Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενέκριναν το βράδυ της Κυριακής την ένταξη της Ιρλανδίας στον τριμερή μηχανισμό στήριξης, με την χορήγηση δανείου, 85 δισ. ευρώ.

    "Στόχος η επιστροφή στις αγορές το 2011"

    Ως πολύ σημαντική προσθήκη, που "ανοίγει τον χρόνο για επιμήκυνση και για να ανοίξουν οι αγορές μια ώρα νωρίτερα", χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών την αναφορά στην απόφαση που έλαβε την Κυριακή το Eurogroup, ότι "θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας".

    Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός επισήμανε ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται το 2013, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου χρονικά πλέον τοποθετείται στα 11 χρόνια και πρόσθεσε ότι "ελπίζουμε πως (η επιμήκυνση) θα ισχύσει από την επόμενη δόση, τον Μάρτιο 2011, που είναι 15 δισ. ευρώ".

    Αποσαφήνισε, πάντως, ότι είναι προφανές ότι μετά τη λήξη του μνημονίου δεν αίρονται οι δεσμεύσεις μας και η χώρα θα βρίσκεται "μέσα στο νέο πιο αυστηρό πλαίσιο της ΕΕ, που θέτει, εκτός των πρωτογενών πλεονασμάτων και το κριτήριο του χρέους".

    Παράλληλα, δήλωσε ότι η σταθεροποίηση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ και η δημιουργία σε μόνιμη βάση ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων "θα επιτρέψει και τη διανομή κοινωνικού μερίσματος στις πιο ευάλ`ωτες ομάδες του πληθυσμού, που έχουν συμβάλλει περισσότερο στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής".

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η επιμήκυνση για την Ελλάδα αποτελεί ένα τεχνικό ζήτημα που θα επιλυθεί το α' δίμηνο του 2011. Για παράδειγμα, πρέπει να αποσαφηνισθεί εάν θα αφορά το σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ ή το τμήμα του δανείου εφεξής. Ορισμένες χώρες του Eurogroup (πχ. Γερμανία) θα εγκρίνουν την επιμήκυνση μέσω των Κοινοβουλίων τους.

    Το επιτόκιο σήμερα είναι κυμαινόμενο περίπου 4% (ισοδύναμο 5,5% σε σταθερό) και με την επιμήκυνση θα διαμορφωθεί στο 5,8%, με το οποίο δανείζεται η Ιρλανδία.

    Μετά το 2013 και τη λήξη του μνημονίου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, "θα βρισκόμαστε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ το ΔΝΤ θα εκδίδει περιοδικές εκθέσεις, ενώ η τρόικα δεν θα υπάρχει, όπως στη σημερινή βάση".

    Σύμφωνα, επίσης, με τον υπουργό, η Ελλάδα ποτέ δεν είχε θέσει πολιτικά το ζήτημα της επιμήκυνσης (θα μπορούσε να γίνει το καλοκαίρι του 2011), καθώς ήταν υπέρ αυτής το ΔΝΤ, η ΕΕ και η ΕΚΤ, αλλά δεν υπήρχε ομοφωνία στα κράτη μέλη του Eurogroup.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέστησε σαφές ότι το γεγονός πως οι εγκρίσεις από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα ληφθούν τον Ιανουάριο- Φεβρουάριο, θέτει "ακόμη πιο κεντρικά το θέμα της αδήριτης ανάγκης για απόλυτη συνέπεια με τους όρους του μνημονίου".

    Δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει ως στόχο την επάνοδο για δανεισμό στις αγορές το 2011, καθώς το άνοιγμα των αγορών για τη χώρα θα σημάνει και άνοιγμά τους για τις τράπεζες και κατ' επέκταση ρευστότητα που θα διοχετευθεί στην οικονομία.

    Αναφερόμενος στην απόφαση για τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης (που θα εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο), ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για έναν συμβιβασμό που οριοθετεί με πολύ συγκεκριμένο τρόπο την ενδεχόμενη εμπλοκή των ιδιωτών, κα κάνει μια πολύ σαφή διάκριση μεταξύ των χωρών με "προβλήματα ρευστότητας" και "προβλήματα επιβίωσης".

    Από τα 85 δισ. ευρώ της ενίσχυσης προς την Ιρλανδία, τα 67 δισ. ευρώ αποτελούν εξωτερική βοήθεια και το υπόλοιπο ποσό είναι από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας αυτής. Παράλληλα, τα 67 δισ. ευρώ κατανέμονται σε 45 δισ. ευρώ από την ΕΕ (τα 22 δισ. ευρώ από τον κοινοτικό προϋπολογισμό) και σε 22 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.

    Σχετικά με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αυτές είναι σχεδόν ταυτόσημες με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί και να μην δημιουργούν εντυπώσεις, βασιζόμενοι σε διάφορους κοινοτικούς αξιωματούχους.

    Την ίδια ώρα, στις 907 μονάδες βάσης συρρικνώθηκε το spread του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, μετά το "πράσινο φως" για διαπραγμάτευση της επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου της χώρας μας που έδωσε το Eurogroup.

    "Εξομαλύνεται η δύσκολη περίοδος"

    Η χθεσινή απόφαση του Eurogroup θα βοηθήσει να ανοίξουν οι διεθνείς αγορές για τη χώρα μας, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας το μεσημέρι της Δευτέρας στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

    "Χθες έγινε ένα σημαντικό βήμα. Η χώρα μας πέτυχε να εξετάσει το Eurogroup την εναρμόνιση του δανειακού προγράμματος της χώρας με αυτό της Ιρλανδίας, δηλαδή τη δυνατότητα επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. από την τρόικα. Η απόφαση αυτή επιβραβεύει την προσπάθεια, δίνει ανάσα στη χώρα μας και δίνει σήμα βιωσιμότητας στις διεθνείς αγορές" δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι στις συζητήσεις που γίνονταν όλο αυτό το διάστημα, οι παράγοντες των διεθνών αγορών τόνιζαν ότι η χώρα μας πρέπει να ελέγξει το χρέος, να θέσει σε κίνηση την αναπτυξιακή διαδικασία αλλά σε κάθε περίπτωση, στο τέλος θα είχε μια δύσκολη διετία, με υψηλές δανειακές ανάγκες. "Με το χθεσινό βήμα εξομαλύνεται η δύσκολη περίοδος", είπε ο υπουργός.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη είναι να υπάρχει χρηματοδότηση, δηλαδή να ανοίξουν οι διεθνείς αγορές για τη χώρα μας και για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να μειώσουμε το έλλειμμα και το χρέος.

    Η προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος και του χρέους είναι αναπτυξιακή προσπάθεια, είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι παρά τα βήματα που έχουν γίνει, έχουμε ακόμη να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα.

    Τα βήματα απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η προετοιμασία των αποκρατικοποιήσεων, η ολοκλήρωση των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις είναι ορισμένα από τα πράγματα που πρέπει να γίνουν ως το τέλος του χρόνου για να είναι θετική η αξιολόγηση του Φεβρουαρίου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε πάντως αισιόδοξος, "γιατί έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε και έχουμε το πολιτικό θάρρος να κάνουμε αλλαγές που χρόνιζαν επί δεκαετίες, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος, συγκρουόμενοι εκεί που πρέπει και χτίζοντας συναινέσεις αλλού".

    Οι πολίτες, κατέληξε, εξακολουθούν να στηρίζουν την προσπάθεια γιατί αντιλαμβάνονται ότι αυτό που επιχειρείται είναι μονόδρομος για την αξιοπιστία και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

    Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία θα είναι μία μακρά διαδικασία η οποία θα κρατήσει χρόνια, και σίγουρα μετά τη λήξη του μνημονίου το 2013, προέβλεψε ο Τομάζο Σκιόπα, σύμβουλος του Πρωθυπουργού και πρώην μέλος του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

    Ο ίδιος, μιλώντας στο Συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, εκτίμησε ότι για να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση της ελληνικής οικονομίας θα απαιτηθούν 10-15 χρόνια, όσο διάστημα δηλαδή χρειάστηκε να ανακάμψει και η γερμανική οικονομία.

    Μιλώντας για την κρίση γενικότερα, ανέφερε ότι δεν είναι αμιγώς ελληνική αλλά αποτελεί κρίση ολόκληρη της Ευρώπης.

    Κομισιόν: "Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιστρέψει το 2012"

    Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία των βασικών δημοσιονομικών μεγεθών των 27 κρατών μελών της ΕΕ, την περίοδο 2010-2012, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, εκτιμάται ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επιστρέψει το 2012.

    Ειδικότερα για την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το 2010, η ύφεση θα διαμορφωθεί στο -4,2% του ΑΕΠ (έναντι ανάπτυξης 1,7% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και 1,8% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27») και το 2011 η ύφεση θα μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ (έναντι ανάπτυξης 1,5% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και 1,7% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27»).

    Το 2012 η Επιτροπή εκτιμά ότι θα επανέλθει στην Ελλάδα η ανάπτυξη της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ (έναντι 1,8% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και 2% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27»).

    Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής θα διαμορφωθεί στο 9,6% του ΑΕΠ το 2010 (έναντι 6,3% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και 6,8% στην ΕΕ των «27») για να μειωθεί στο 7,4% του ΑΕΠ το 2011 (4,6% στην Ευρωζώνη και 5,1% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27») και θα σημειώσει περαιτέρω μείωση το 2012 στο 7,6% του ΑΕΠ (3,9% του ΑΕΠ τόσο στην Ευρωζώνη και 4,2% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27»).

    Εξάλλου, το ελληνικό δημόσιο χρέος από 140,2% του ΑΕΠ το 2010 (έναντι 84,1% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και 79,1% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27») θα αυξηθεί στο 150,2% του ΑΕΠ το 2011 (έναντι 86,5% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και 81,8% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27») και στο 156% του ΑΕΠ το 2012 (έναντι 87,8% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη και 83,3% του ΑΕΠ στην ΕΕ των «27»).

    Σε ό,τι αφορά την ανεργία στην Ελλάδα, η Επιτροπή προβλέπει ότι θα κλείσει στο 12,5% το 2010 (έναντι 10,1% στην Ευρωζώνη και 9,6% στην ΕΕ των «27»), θα αυξηθεί στο 15% το 2011 (έναντι 10% στην Ευρωζώνη και 9,5% στην ΕΕ των «27») και στο 15,2% το 2012 (έναντι 9,6% στην Ευρωζώνη και 9,1% στην ΕΕ των «27»).

    Τέλος, η Επιτροπή προβλέπει ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από 4,6% το 2010 (έναντι 1,5% στην Ευρωζώνη και 2% στην ΕΕ των «27») θα μειωθεί στο 2,2% το 2011 (έναντι 1,8% στην Ευρωζώνη και 2,1% στην ΕΕ των «27») για να σημειώσει περαιτέρω μείωση στο 0,5% το 2012 (έναντι 1,7% στην Ευρωζώνη και 1,8% στην ΕΕ των «27»).

    Σημειώνεται, ότι για το 2012 οι εκτιμήσεις της Επιτροπής βασίζονται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της οικονομικής πολιτικής.

    Αντιδράσεις

    "Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο και η κοινή δήλωση του Eurogroup ανάβει το 'πράσινο φως' για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων που λαμβάνει η χώρα μας", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές αποφάσεις των υπουργών της Ευρωζώνης.

    Ο Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε ότι μετά την απόφαση για την Ιρλανδία, ισχύει η "αρχή της ίσης μεταχείρισης χωρών" και πρόσθεσε ότι "η γενική αναφορά ότι θα παραμείνει ακόμα δέκα χρόνια η τρόικα στην Ελλάδα δεν μας αφορά", ενώ σημείωσε ότι "κατηγορηματικά (λέω ότι) δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, παρά μόνο η αποπληρωμή των δανείων".

    Διευκρίνησε δε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει σχετικό αίτημα, αλλά θα το πράξει "με προσεκτικό τρόπο στον κατάλληλο χρόνο και με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και τη διασφάλιση των ευνοϊκότερων συνθηκών για τον δανεισμό της χώρας, καθώς αυτά είναι σοβαρές αποφάσεις".

    Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος για ενδεχόμενη αύξηση του επιτοκίου με το οποίο έχει η Ελλάδα δανεισθεί από την τρόικα, είπε ότι "δεν θα υπάρχει αύξηση, αλλά οι σχετικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν εφ' όσον υπάρξει σχετικά απόφαση".

    Επανέλαβε δε ότι "δεν θα πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις και ο συναγερμός, όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, δεν έχει λήξει".

    Σχετικά με τις διαρθρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ και τις αντιρρήσεις των συνδικαλιστών, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι "οι αλλαγές είναι απαραίτητες όχι γιατί τις ζητάει η τρόικα, αλλά για να εξορθολογιστούν οι Υπηρεσίες, αφού είναι ακόμη εμφανής η, επί εξαετία, πολιτική της ΝΔ. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει τάξη", υπογράμμισε ο κ. Πεταλωτής.

    Όσον αφορά την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, ο Γιώργος Πεταλωτής επανέλαβε ότι "ο στόχος παραμένει σταθερά η επιστροφή να γίνει εντός του 2011, γιατί αυτό θα είναι καλό για τη πορεία της χώρας".

    Ο τομέας Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας τονίζει: «Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού χρέους , προκειμένου αυτός να ευθυγραμμιστεί με τον αντίστοιχο της Ιρλανδίας, θα ευνοήσει την αποπληρωμή του ,αρκεί να μη συνοδευτεί απο νέους ,δυσμενείς όρους και προϋποθέσεις».

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει: «Η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου της τρόικας σημαίνει επιμήκυνση του βασανισμού του λαού στο κρεβάτι του Προκρούστη, που τον έχουν αλυσοδέσει κυβέρνηση-τοκογλύφοι-πλουτοκρατία, τουλάχιστον έως το 2021».

    Δεν είναι επαρκής από μόνη της η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τη χώρα μας, είπε σε ραδιοφωνικό σταθμό ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε τη συλλογή των ελληνικών χρεών σε ένα νέο ομόλογο 25ετίας, ενώ εκτίμησε ότι η τρόικα συνειδητοποίησε ότι το μνημόνιο με τους όρους που μας επέβαλαν «δεν τραβάει».

    Ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «Καμιά επιμήκυνση της αποπληρωμής δεν βοηθά αν δεν συμπεριλαμβάνει το σύνολο του δημόσιου χρέους της χώρας κι όχι μόνο αυτό προς την τρόικα...».

    «Η επιμήκυνση της παραμονής της Τρόικας στη χώρα μας θα σημάνει την παράταση της αντικοινωνικής και ταξικής πολιτικής που ήδη εφαρμόζεται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ, Πάνος Σκουρλέτης, ενώ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, δήλωσε πως "η παράταση του χρόνου αποπληρωμής δανείων δεν συνιστά κάποιο 'δώρο' της τρόικα προς τη χώρα μας αλλά αποτελεί την -με τον πλέον επίσημο τρόπο- αναγνώριση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία κάτω από τα κατεδαφιστικά μνημονιακά προγράμματα".

    "Τώρα απαιτείται εγρήγορση και αποφασιστικότητα ώστε να διασφαλιστεί χαμηλό επιτόκιο, και προπάντων να αποτραπεί η υπογραφή ενός νέου Μνημονίου με ημερομηνία έναρξης τον Μάιο του 2013 μετά τη λήξη του υπάρχοντος" αναφέρει σε δήλωσή του ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δ. Χατζησωκράτης.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ανοίγει ο δρόμος για την επιμήκυνση αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, Ιρλανδία: Εγκρίθηκε το σχέδιο διάσωσης από Ε.Ε. και ΔΝΤ

    Είδηση: 49720

    [02] Διεθνής ανησυχία για τη διαρροή εγγράφων από την WikiLeaks

    Δευτερα, 29 11 2010 17:13

    Έντονη ανησυχία επικρατεί στις ΗΠΑ, μετά το σάλος που προκάλεσε η αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων τηλεγραφημάτων από την ιστοσελίδα WikiLeaks και την αναδημοσίευση τους από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου. Περίπου 250.000 έγγραφα δίνονται σταδιακά στη δημοσιότητα, στα οποία αναφέρονται διόλου κολακευτικοί χαρακτηρισμοί Αμερικανών διπλωματών για ξένους ηγέτες. Επίσης, αποκαλύπτονται σχέδια και στρατηγικές που ακολούθησαν παρασκηνιακά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Tην αναθεώρηση των κανόνων πρόσβασης σε απόρρητα έγγραφα των αμερικανικών υπηρεσιών διέταξε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα, μετά το σάλο που προκάλεσε η αποκάλυψη εκατοντάδων χιλιάδων τηλεγραφημάτων από την ιστοσελίδα Wikileaks και την αναδημοσίευση τους από τις μεγαλύτερες εφημερίδες του κόσμου.

    Συνεργασία Βρετανία-ΗΠΑ

    Η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες παρά τη διαρροή απόρρητων αμερικανικών διπλωματικών τηλεγραφημάτων τα οποία είναι κολακευτικά για τον πρωθυπουργό της χώρας, Ντέιβιντ Κάμερον και για τουλάχιστον ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας.

    Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο σε κάποια από τα εν λόγω τηλεγραφήματα ο Κάμερον χαρακτηρίζεται «ρηχός» ενώ ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας θεωρείται «κακομαθημένο». Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Daily Express, η οποία ωστόσο δεν έχει προνομιακή πρόσβαση στα απόρρητα έγγραφα του ιστοτόπου Wikileaks, αναφέρει ότι ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ, χαρακτήρισε «ρηχούς» τόσο τον Κάμερον όσο και τον υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν σε συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό πρεσβευτή στο Λονδίνο.

    Η εφημερίδα Guardian, που έχει πρόσβαση στα έγγραφα του Wikileaks, δεσμεύτηκε σήμερα να δημοσιεύσει προσεχώς τα απόρρητα τηλεγραφήματα που περιέχουν «ενοχλητικούς» χαρακτηρισμούς τόσο για τον Κάμερον όσο και για τον προκάτοχό του, τον πρωθυπουργό των Εργατικών Γκόρντον Μπράουν.

    Όσον αφορά το «κακομαθημένο» μέλος της βασιλικής οικογένειας, τόσο η Daily Express όσο και η εφημερίδα Sun είναι πεπεισμένες ότι πρόκειται για τον πρίγκιπα Άντριου, τον δευτερότοκο γιο της βασίλισσας Ελισάβετ.

    Οι εφημερίδες Daily Mirror και Daily Mail κάνουν επίσης αναφορά στην «ανάρμοστη συμπεριφορά» του πρίγκιπα ο οποίος ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό στο πλαίσιο των καθηκόντων του ως ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το διεθνές εμπόριο. Την ίδια ώρα, τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα.

    Γαλλία: «Σκόπιμη και ανεύθυνη η κοινοποίηση»

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι «δεν επιβεβαιώνει καμία από τις δηλώσεις που αποδίδονται στις γαλλικές αρχές και τους Γάλλους διπλωμάτες» στα έγγραφα που διέρρευσαν στον ιστότοπο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Μπερνάρ Βαλερό, εξέφρασε τη λύπη της γαλλικής κυβέρνησης για τη «σκόπιμη και ανεύθυνη κοινοποίηση της αμερικανικής διπλωματικής αλληλογραφίας» υποστηρίζοντας ότι η δημοσιοποίηση τέτοιων εγγράφων αποτελεί «πλήγμα για την κυριαρχία των κρατών και το απόρρητο της αλληλογραφίας τους».

    Από την πλευρά της, η γαλλική προεδρία έκανε γνωστό ότι δεν επιθυμεί να αντιδράσει αναφορικά με τη διαρροή των εγγράφων. Σε ορισμένα από τα τηλεγραφήματα που δημοσιεύτηκαν στο Wikileaks και σε πέντε μεγάλες εφημερίδες, μεταξύ των οποίων και η γαλλική Le Monde, η αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι φέρεται να χαρακτηρίζει τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί «εύθικτο και αυταρχικό».

    Επίσης, γίνεται αναφορά σε συνομιλία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του Σαρκοζί, Ζαν-Νταβίντ Λεβίτ, με υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο. Σε αυτήν ο Λεβίτ φέρεται να χαρακτήρισε «τρελό» τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ο οποίος ετοιμάζεται να μετατρέψει τη χώρα του σε «άλλη Ζιμπάμπουε», ενώ χαρακτηρίζει και «φασιστικό κράτος» το Ιράν.

    Τη δημοσιοποίηση των εγγράφων επέκρινε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλντ, λέγοντας ότι η διαρροή «καθιστά τον κόσμο λιγότερο ασφαλή» επειδή είναι «ανάγκη» να τηρείται το απόρρητο των επικοινωνιών. «Αυτό θα αποδυναμώσει τη διπλωματία σε όλο τον κόσμογενικά, αλλά κυρίως την αμερικανική διπλωματία. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιοριστούμε στη "διπλωματία του μεγαφώνου" η οποία, όπως γνωρίζω εκ πείρας, μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις και περισσότερα προβλήματα».

    «Αυτάρεσκος και ανάξιος» ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

    Ένα σημαντικό μέρος των αποκαλύψεων του αμερικανικού διαδικτυακού τόπου Wikileaks, αφορά τον ιταλό πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Με αναφορά και σε δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού τύπου, η εφημερίδα «Corriere della Sera», αναφέρει ότι στις εκθέσεις αμερικανών διπλωματών, που εστάλησαν από την ιταλική πρωτεύουσα, ο «Καβαλιέρε» κρίνεται «ένας αυτάρεσκος και ανάξιος ηγέτης».

    Σε ότι αφορά τις προσωπικές του δραστηριότητες, τονίζεται, δε, ότι «τα συχνά του ξενύχτια και η έφεσή του προς τα πάρτι, σημαίνουν ότι δεν αναπαύεται αρκετά. Είναι πολιτικά αλλά και σωματικά αδύναμος».

    Οι Αμερικανοί, κάνουν λόγο για «άγριες γιορτές του μίστερ τιβί», γράφει στις προδημοσιεύσεις της, και η ισπανική εφημερίδα El Pais.

    Σύμφωνα με την «Corriere», τα κείμενα που αναρτήθηκαν από το Wikileaks, αποδεικνύουν ότι η αμερικανίδα υπουργός εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, δεν βλέπει με καλό μάτι, τη στενή σχέση του ιταλού πρωθυπουργού με τον Βλαδίμιρ Πούτιν: στην αρχή του 2010, φέρεται να ζήτησε από τις αμερικανικές πρεσβείες στη Μόσχα και τη Ρώμη, να εξακριβώσουν αν υπάρχουν «προσωπικές επενδύσεις των Πούτιν και Μπερλουσκόνι που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την εξωτερική και οικονομική πολιτική των δυο χωρών».

    Σε ένα άλλο απόσπασμα απόρρητου αμερικανικού διπλωματικού τηλεγραφήματος, τονίζεται ότι «Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μοιάζει να είναι ο εκπρόσωπος τύπου του Βλαδίμιρ Πούτιν». Οι εκθέσεις που δημοσιεύονται από το Wikileaks, αφορούν, όμως, και τον ιταλό υπουργό εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι. Ο Φρατίνι- όπως αναφέρει η Corriere della Sera- «εξέφρασε βαθιά ενόχληση για την παράλληλη προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία να ενισχύσει τις σχέσεις της, τόσο με την Ευρώπη, όσο και με το Ιράν».

    Σε ότι αφορά την ένταση με την Τεχεράνη, ο Φρατίνι, φέρεται να θεωρεί αναγκαία την συμμετοχή της Κίνας στις συζητήσεις, όπως και μιας άλλης ομάδας χωρών, που να απαρτίζεται από Σαουδική Αραβία, Τουρκία, Βραζιλία, Βενεζουέλα και Αίγυπτο. Ο ιταλός υπουργός εξωτερικών, πριν την δημοσίευση των εμπιστευτικών αυτών κειμένων , είχε κάνει λόγο για μια πιθανή «ενδεκάτη Σεπτεμβρίου για ολόκληρο τον χώρο της διπλωματίας». Σήμερα, όμως, ο ιταλικός τύπος, αναφέρει ότι, ο «Καβαλιέρε» και οι συνεργάτες του, πρέπει να πήραν ανάσα ανακούφισης, διότι «οι πολυδιαφημισμένες αποκαλύψεις δεν ήταν, τελικά, και τόσο επικίνδυνες και ακραίες».

    Ιράν: «Άνευ αξίας» η διαρροή αμερικανικών εγγράφων

    Το Ιράν θεωρεί ότι τα χιλιάδες αμερικανικά έγγραφα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο Wikileaks είναι «άνευ αξίας» και δεν πρόκειται να έχουν επιπτώσεις στις σχέσεις της Τεχεράνης με τις αραβικές χώρες.

    «Οι χώρες της περιοχής έχουν όλες φιλικές σχέσεις μεταξύ τους. Αυτός ο θόρυβος δεν θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις των χωρών», υποστήριξε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Τεχεράνη ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ.

    Ακόμη, ο Ιρανός Πρόεδρο υποστήριξε ότι «δεν υπήρξε διαρροή εγγράφων γιατί κάποιο τμήμα της αμερικανικής κυβέρνησης τα κατασκεύασε. Αποτελούν τμήμα μιας εκστρατείας στον πόλεμο της πληροφόρησης (κατά του Ιράν), αλλά δεν θα έχουν το επιθυμητό πολιτικό αποτέλεσμα».

    Σύμφωνα με κάποια από τα έγγραφα που διέρρευσαν, η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν παρότρυναν τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμη και με στρατιωτική επίθεση.

    Πηγές: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Στη φόρα τα «άπλυτα» των Αμερικανών από τη WikiLeaks

    Είδηση: 49745

    [03] Νέα 48ωρη απεργία της ΠΝΟ

    Δευτερα, 29 11 2010 15:43

    Νέα 48ωρη απεργία από τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης 30/11 έως τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης 2/12 αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με ψήφους 11 υπέρ και 4 κατά. Aναμένεται η αντίδραση του Yπουργείου, η οποία κατά πάσα πιθανότητα προσανατολίζεται σε επιστράτευση των απεργών. Η απεργία περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά οχηματαγωγά, τα μεσογειακά φορτηγά και τα ακτοπλοϊκά φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

    Νωρίτερα, ναυτεργάτες και ακτοπλόοι συναντήθηκαν με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη.

    Αποφασισμένοι είναι οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αν δεν μεταφερθούν τα προϊόντα από το νησί στον Πειραιά, και στη συνέχεια στις αγορές του εξωτερικού, το αργότερο έως αύριο.

    Σχετική είδηση: Αποφασισμένοι οι ναυτικοί αν δεν πάρουν αυξήσεις

    Είδηση: 49732

    [04] Την Τρίτη η κηδεία του Γ. Φούντα

    Δευτερα, 29 11 2010 13:00

    Κηδεύεται στις 11 το πρωί της Τρίτης από το Α' Νεκροταφείο, ο ηθοποιός Γιώργος Φούντας, που «έφυγε» από τη ζωή την Κυριακή σε ηλικία 86 ετών, ενώ νοσηλευόταν σε Αθηναϊκό νοσοκομείο. Το «λαϊκό παλικάρι» του ελληνικού ποιοτικού σινεμά συνέδεσε το όνομά του, με ορισμένες από τις κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου: «Στέλλα», «Ποτέ την Κυριακή», τα «Κόκκινα Φανάρια», «Μαγική Πόλη», «Αμέρικα, Αμέρικα». Επίσης, συνεργάστηκε με μεγάλους σκηνοθέτες όπως ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Νίκος Κούνδουρος, ο Ζυλ Ντασέν, και ο Ηλίας Καζάν. Πρωταγωνίστησε σε ταινίες του Βασίλη Γεωργιάδη, του Πάνου Γλυκοφρύδη, και του Ντίνου Δημόπουλου. Η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού εκφράζει τη λύπη της για το θάνατο του Γιώργου Φούντα.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    «Ο βραβευμένος ηθοποιός με το προφίλ του οποίου ταυτίστηκαν οι λαϊκές γενιές του '50 και του '60, θα παραμείνει στην κινηματογραφική μνήμη, ως μια ιστορική φυσιογνωμία. Αγάπησε τη δουλειά του και υπηρέτησε την έβδομη τέχνη και το θέατρο, με επαγγελματισμό και σεμνότητα. Ο Γιώργος Φούντας, θα παραμείνει στη συλλογική μνήμη, ως ο κινηματογραφικός ήρωας - φορέας ενός πολιτισμού, μιας κουλτούρας και μιας κοινωνίας η οποία χαρακτηρίστηκε από αγώνα για την καθημερινότητα αλλά και από αξίες σπάνιες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής ιδιοσυγκρασίας».

    Σχετική είδηση: Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Γιώργος Φούντας

    Είδηση: 49712

    [05] Λ. Κατσέλη: « Ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας»

    Δευτερα, 29 11 2010 16:42

    "Ο ένας στους πέντε Έλληνες ζει κάτω από το όριο της φτώχειας". Αυτό δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Λούκα Κατσέλη ανοίγοντας το πρωί σήμερα τις εργασίες της ημερίδας "Μαζί ενάντια στη φτώχεια" που οργάνωσε στο αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, το υπουργείο Εργασίας και στα πλαίσια του "ευρωπαϊκού έτους για την καταπολέμηση της φτώχειας".

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Η κ. Κατσέλη ανέφερε επίσης ότι το όριο της φτώχειας υπολογίζεται στα 6.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα ανά άτομο και στα 13.608 ευρώ ετήσιο εισόδημα όταν πρόκειται για τετραμελή οικογένεια. Το 22% των πολιτών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ανήκουν στην τρίτη ηλικία, το 23% είναι κάτω από 17 ετών και το 42% είναι άνεργοι.

    Η υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε στους τρεις παράλληλους άξονες στους οποίους το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ασκεί την πολιτική του, την στήριξη της απασχόλησης, την ανάσχεση της ανεργίας και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

    "Για να πετύχουμε τους στόχους μας υλοποιούμε προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δις ευρώ που αφορούν 668.000 πολίτες" είπε η κ. Κατσέλη και εκτίμησε ότι με τις δράσεις αυτές θα μειωθούν οι φτωχοί στην Ελλάδα κατά 450.000 άτομα ως το 2020. "Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη σε μια χώρα που δεν έχει κοινωνική συνοχή ούτε να λειτουργήσει αποτελεσματικά η δημοκρατία και η οικονομία σε μια κοινωνία κομμένη στα δυο" τόνισε η κ. Λούκα Κατσέλη.

    Οι μειονότητες

    Κατά την έναρξη των εργασιών της ημερίδας που εξετάζει πολιτικές για την καταπολέμηση της φτώχιας και το ρόλο της κοινωνίας των πολιτών χαιρετισμό απηύθυνε και η υφυπουργός Εργασίας κ. Άννα Νταλάρα η οποία αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κοινωνικές ομάδες που αντιμετώπιζαν τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμού και πριν από την οικονομική ύφεση, όπως οι οροθετικοί οι τοξικομανείς οι άνεργοι και οι μετανάστες. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρομέτρου για τη φτώχια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, Σχεδόν 80 εκατομμύρια άτομα στην Ε.Ε ή το 16% του πληθυσμού ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας ενώ τα 19 εκατομμύρια είναι παιδιά. Το 73% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η φτώχια στη χώρα τους είναι εκτεταμένη.

    Στην Ευρώπη

    Συνήθη "κοινωνικά" αίτια της φτώχιας θεωρούνται τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και οι ανεπαρκείς αμοιβές ενώ συνήθη προσωπικά αίτια η έλλειψη εκπαίδευσης, κατάρτισης ή δεξιοτήτων, καθώς επίσης και η "κληρονομική φτώχια". Περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (56%), πιστεύουν ότι οι άνεργοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχια. Το 41% πιστεύει ότι οι ηλικιωμένοι είναι πιο ευάλωτοι και το 31% όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης. Οι Ευρωπαίοι θεωρούν επίσης ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άτομα με προσωρινά συμβόλαια εργασίας, άτομα με αναπηρίες και με μακροχρόνιες ασθένειες. Το 87% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η φτώχια αποτελεί εμπόδιο για αξιοπρεπή στέγαση, οκτώ στους δέκα ότι εμποδίζει την πρόσβαση στην ανώτερη εκπαίδευση και ένα 74% ότι μειώνει τις πιθανότητες εξεύρεσης εργασίας. Το 60% πιστεύει ότι επηρεάζεται η πρόσβαση στη βασική εκπαίδευση και το 54% ότι περιορίζεται η δυνατότητα απόκτησης δικτύου φίλων και γνωστών. Πολλοί πιστεύουν ότι η φτώχια αποτελεί εμπόδιο για την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες.

    ...και το παράδοξο

    Σύμφωνα με την ίδια έρευνα οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ενώ θεωρούν ότι η φτώχια είναι φαινόμενο ευρέως διαδεδομένο και αυξάνεται εκτιμούν ότι δεν κινδυνεύουν προσωπικά από τη φτώχια. Επίσης το 89% των Ευρωπαίων δηλώνουν ότι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να αναλάβουν δράση για καταπολέμηση της φτώχιας. Στο Ευρωπαϊκό έτος για την καταπολέμηση της φτώχιας, συμμετέχουν οι 27 χώρες της Ε.Ε μαζί με την Ισλανδία και τη Νορβηγία.

    AΠΕ

    Είδηση: 49739

    [06] ΕΣΕΕ: Ακόμη πιο δύσκολη χρονιά το 2011 για τον εμπορικό κόσμο

    Δευτερα, 29 11 2010 15:19

    Μία στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις το 2011, ενώ στις μικρομεσαίες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15%, αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου που παρουσίασε το πρωί της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης. Την ίδια ώρα, το ποσοστό των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να κάνουν προσλήψεις κυμαίνεται κοντά στο όριο του στατιστικού λάθους, καθώς διαμορφώνεται κοντά στο 3 %. Έξι στις δέκα επιχειρήσεις έχουν πτώση κερδών, ενώ 2 στις επιχειρήσεις αδυνατούν να καλύψουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες. Μια ανάσα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και πολλές μικρές επιχειρήσεις έχουν κηρύξει στάση πληρωμών προς τους προμηθευτές τους.

    Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των εμπόρων και για τις πωλήσεις, τα κέρδη αλλά και τις επενδύσεις.

    Η απασχόληση στο εμπόριο μειώνεται ήδη από την τρέχουσα χρονιά, καθώς το 2010 χάθηκαν 27.100 θέσεις εργασίας.

    Στο σύνολο της οικονομίας η απασχόληση μειώθηκε κατά 104.920 άτομα, που σημαίνει ότι μία στις τέσσερις θέσεις χάθηκαν από τον τομέα του εμπορίου.

    Οι απολύσεις έπληξαν περισσότερο γυναίκες και νέους, αλλά στην ανεργία πέρασαν και 45-50.000 αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ που επικαλέστηκε ο κ. Κορκίδης.

    Για το 2011, το 43,7 % των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ΟΕ, ΕΕ και ατομικών επιχειρήσεων είναι 15 %.

    Το 65 % των μεγάλων προβλέπει μείωση και των επενδύσεων (82 % οι ΜΜΕ) ενώ το 60 % μικρών και μεγάλων αναμένουν μείωση πωλήσεων και κερδών.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Κορκίδης:

    Το 2010 οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 44 %

    Οι ζημιογόνες επιχειρήσεις ξεπέρασαν το 55 % έναντι 45 % των κερδοφόρων

    Η πτώση τζίρου αγγίζει για πρώτη φορά και τα τρόφιμα και φτάνει στο10 %. Στα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη η μείωση είναι 15 %, στα φάρμακα-καλλυντικά 17 % και στην ένδυση-υπόδηση 40 %

    Η ζήτηση δανείων έχει μειωθεί κατά 30 - 40 % ενώ έχει αυξηθεί κατά 60 - 80 % το ποσοστό των απορρίψεων

    «Με αυτά τα δεδομένα, με μείωση των εισοδημάτων, ανεργία και υποκατανάλωση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της οικονομίας και έξοδο από την ύφεση. Η οικονομία θα σβήσει και δεν θα επανεκκινήσει», σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ.

    Ακόμη, ο κ. Κορκίδης επανέλαβε, το αίτημα για παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στην περαίωση ως το τέλος του χρόνου (λήγει σήμερα), ενώ τάχθηκε κατά της λειτουργίας των καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ζητώντας να ανακληθεί η σχετική απόφαση της νομαρχίας. Κ.Βουτσαδάκη.

    «Tονωτική ένεση» η χριστουγεννιάτικη περίοδος λένε οι καταστηματάρχες

    Τις γιορτινές ημέρες περιμένουν με αγωνία φέτος οι καταστηματάρχες για να δουν κίνηση στις επιχειρήσεις τους και άνοδο στον τζίρο.

    Μεγάλα εμπορικά κέντρα, αλλά και συνοικιακά καταστήματα, προχωρούν σε προσφορές τύπου «πληρώνεις ένα παίρνεις δύο», προσφορές ταξιδιών, αλλά και μειώσεις τιμών έως και 70%, προκειμένου να πείσουν τους καταναλωτές, οι οποίοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί να προβούν σε αγορές. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και η έκρηξη που σημειώνεται στον αριθμό των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, κάνει τους εμπόρους να εναποθέτουν τις ελπίδες τους για καλύτερες ημέρες στην εορταστική περίοδο.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49729

    [07] Απεργία στα ΜΜΕ

    Δευτερα, 29 11 2010 13:28

    Προειδοποιητική 24ωρη απεργία πραγματοποιούν από τις 6 πμ της Τρίτης 30 Νοεμβρίου έως τις 6 πμ της Τετάρτης 1 Δεκεμβρίου 2010, οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, καταγγέλλοντας λεηλασία των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, με κατάργηση Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και μαζικές απολύσεις. Με ανακοίνωσή του το διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί όλους τους δημοσιογράφους, που εργάζονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, τα κρατικά ΜΜΕ (ΕΡΤ ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΓΕ-ΓΓΕ), το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τους διαδικτυακούς τόπους, όπως και η EΡΤ online.

    Συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί έξω από την ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) συγκέντρωση όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ (δημοσιογράφων, διοικητικών υπαλλήλων και τεχνικών), που έχει συγκαλέσει η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στα ΜΜΕ και θα ακολουθήσει πορεία στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

    Είδηση: 49713

    [08] Βουλή: Προανακριτική για Τσιτουρίδη - Δούκα στο πόρισμα για τα ομόλογα

    Δευτερα, 29 11 2010 18:34

    Στην ανάγκη σύστασης Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τυχόν ποινικές ευθύνες των πρώην υπουργών της ΝΔ Σάββα Τσιτουρίδη και Πέτρου Δούκα, καταλήγει, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των κομμάτων που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερεύνησε την υπόθεση των ομολόγων.

    Στη σημερινή τελευταία συνεδρίασή της η Εξεταστική Επιτροπή οριστικοποίησε τις θέσεις των κομμάτων που θα αποτυπωθούν στο τελικό κείμενο του πορίσματος που θα παραδοθεί αύριο το απόγευμα στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο.

    Στην παραπομπή των κ.κ. Τσιτουρίδη και Δούκα φέρονται να έχουν καταλήξει,το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά, ενώ ο ΛΑΟΣ προτάσσει το ζήτημα της παραγραφής τυχόν ποινικών ευθυνών για όλα τα πολιτικά πρόσωπα, επιφυλάσσεται, ωστόσο, να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, σε ό,τι αφορά την παραπομπή ή μη του Πέτρου Δούκα.

    Από την πλευρά της ΝΔ, οι βουλευτές της οποίας είχαν αποχωρήσει από την Εξεταστική Επιτροπή, αμέσως μετά τις πληροφορίες για ενδεχόμενη παραπομπή των δύο πρώην υπουργών της, επανέλαβε τις καταγγελίες «περί προειλημμένης απόφασης για προφανείς πολιτικούς λόγους».

    Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ θα καταλογίζει ποινικές ευθύνες τόσο στον πρώην υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη όσο και στον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Πέτρο Δούκα, ενώ θα κάνει λόγο για βαρύτατες πολιτικές ευθύνες του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη.

    Το ΚΚΕ θα αναφέρεται σε βαρύτατες διαχρονικές ευθύνες τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, σε ό,τι αφορά το θεσμικό πλαίσιο για τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, θα καταλογίζει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες στη ΝΔ και θα ζητά την περαιτέρω διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών των πρώην υπουργών Σ. Τσιτουρίδη και Π. Δούκα.

    Σε ό,τι αφορά στη θέση του ΛΑΟΣ, το κόμμα θα εκτιμά ότι έχει επέλθει παραγραφή για όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς, αλλά θα διατηρεί ερωτήματα αναφορικά με τις ευθύνες του Π. Δούκα.

    Η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα καταλογίζει ποινικές ευθύνες στους δύο πρώην υπουργούς της ΝΔ Σάββα Τσιτουρίδη και Πέτρο Δούκα καθώς και πολιτικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς, Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη, Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα και Σωτήρη Χατζηγάκη.

    Για ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ή όχι τυχόν ποινικές ευθύνες των δύο πρώην υπουργών της ΝΔ Τσιτουρίδη και Δούκα, θα κάνει λόγο στο πόρισμα της και η Δημοκρατική Αριστερά.

    Έντονη ήταν η αντίδραση της ΝΔ αμέσως μετά τις πληροφορίες περί ενδεχόμενης παραπομπής δύο πρώην υπουργών της για την υπόθεση των ομολόγων.

    Αντίδραση από την Ν.Δ

    «Τριάμιση χρόνια έρευνας, τριών εφετών ανακριτών, οδήγησαν στην παραπομπή 40 περίπου ιδιωτιών σε δίκη. Τρεις μήνες ΠΑΣΟΚ οδηγούν δύο πρώην υπουργούς σε προκαταρκτική εξέταση. Όσα η ελληνική δικαιοσύνη δεν βρήκε, τα ανακάλυψαν οι «Κλουζό» του ΠΑΣΟΚ. Είναι ολοφάνερο ότι η απόφαση ήταν προειλημμένη για προφανείς πολιτικούς λόγους τους οποίους και καταγγείλαμε όταν αποχωρήσαμε, με στόχο την συκοφάντηση, την σπίλωση, την παραπληροφόρηση, όπως έγινε στη σκευωρία του Βατοπεδίου. Το πάθημα όμως δεν έγινε μάθημα.»

    Οι ίδιες πηγές συμπλήρωσαν: «Ο κ. Πρωτόπαπας και το ΠΑΣΟΚ, δίχως ούτε μία μαρτυρία, ούτε ένα στοιχείο, προτείνουν την παραπομπή δύο πρώην υπουργών. Για ποια αδικήματα; με ποια στοιχεία; Το ΠΑΣΟΚ, στη πράξη πλέον και συστηματικά, αμφισβητεί και υπονομεύει τη δικαιοσύνη. ή ακόμα χειρότερα, προσπαθεί να την υποκαταστήσει. Η πρακτική αυτή, όσον και αν αποδεικνύεται κωμική είναι πλέον επικίνδυνη. Όποια τύχη είχε το Βατοπέδι, αυτή θα έχουν και τα ομόλογα».

    Να σημειωθεί τέλος ότι το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής θα έρθει προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το προσεχές διάστημα, ενώ για να συζητηθεί η πρόταση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών θα πρέπει, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, να κατατεθεί σχετική πρόταση από τουλάχιστο 30 βουλευτές εντός 15 ημερών.

    Για να συσταθεί η Προανακριτική Επιτροπή θα πρέπει να έχει την συγκατάθεση της απόλυτης πλειοψηφίας της Ολομέλειας της Βουλής , δηλαδή να υπερψηφιστεί από τουλάχιστο 151 βουλευτές.

    AΠΕ

    Είδηση: 49749

    [09] Παραμένουν τα σκουπίδια στους δρόμους

    Δευτερα, 29 11 2010 16:29

    Όγκοι σκουπιδιών παραμένουν στους δρόμους της Αττικής, λόγω της υπολειτουργίας του ΧΥΤΑ στη Φυλή, της μείωσης του στόλου των απορριμματοφόρων από την έλλειψη προσωπικού, και την τελευταία απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Έντονο είναι το πρόβλημα με τα σκουπίδια στον Πειραιά, καθώς οι ρυθμοί απομάκρυνσης των σκουπιδιών είναι απελπιστικά αργοί, εξαιτίας του γεγονότος ότι, τα απορριματοφόρα, δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν γρήγορα από τον ΧΥΤΑ μετά και από την απομάκρυνση 100 συμβασιούχων. Την παραίτηση του υπέβαλε ο αντιδήμαρχος Πειραιά, Παναγιώτης Αβραμίδης, προς τον απερχόμενο δήμαρχο Π.Φασούλα, εξαιτίας του προβλήματος με τα σκουπίδια που έχει δημιουργηθεί στην πόλη, ενόψει και των εορτών. Στο μεταξύ η Νομαρχία Πειραιά, συνεχίζει στις πιο επιβαρυμένες περιοχές το πρόγραμμα απολύμανσης, απόσμωσης και απεντόμωσης στις ανθυγιεινές εστίες σκουπιδιών.

    «Θέλω να σας ευχαριστήσω για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε όλα αυτά τα χρόνια. Κατά την τετραετία, που σε λίγες εβδομάδες εκπνέει, προσπάθησα ακούραστα, σε βάρος των προσωπικών και οικογενειακών μου υποχρεώσεων, να ανταποκριθώ στη λαϊκή εντολή που πήραμε τον Οκτώβριο του 2006. Λόγοι, που άπτονται με το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων όχι μόνο στο Πειραιά αλλά σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, με αναγκάζουν να σας υποβάλλω την παραίτηση μου», τονίζει στην επιστολή του ο Π.Αβραμίδης.

    Σχετική είδηση: Αφόρητη η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Αττική

    Είδηση: 49737

    [10] Έγκριση για συγχώνευση Βritish Αirways και Iberia

    Δευτερα, 29 11 2010 18:59

    Οι μέτοχοι της British Airways (BA) ενέκριναν τη Δευτέρα στο Λονδίνο, με το 99% των ψήφων, τη συγχώνευση της βρετανικής εταιρείας με την ισπανική Iberia, δημιουργώντας μια από τις τρεις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στην Ευρώπη, δήλωσε η ΒΑ.

    Η γενική συνέλευση των μετόχων της Iberia αναμένεται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι στη Μαδρίτη για να δώσει το πράσινο φως από την ισπανική πλευρά.

    «Είμαστε ευτυχείς που οι μέτοχοι μας ενέκριναν τη συγχώνευση μας με την Iberia και αναμένουμε την έκβαση της συνεδρίασης της Iberia," έκανε γνωστό η ΒΑ με μια λιτή ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας, το 99% των μετόχων της ΒΑ ψήφισαν υπέρ της συγχώνευσης.

    Η συγχώνευση πρέπει να γίνει μέσω ανταλλαγής μετοχών και θα δώσει περίπου το 55% των μετοχών της νέας οντότητας στους μετόχους της ΒΑ έναντι 45% για εκείνους της Iberia, αντικατοπτρίζοντας τη χρηματιστηριακή κεφαλαιοποίηση των δύο πλευρών.

    Η νέα εταιρεία θα ονομαστεί «International Airlines Group (IAG), αλλά η BA και η Iberia θα συνεχίσουν να πετούν με το δικά τους χρώματα.

    Η IAG θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία τον Ιανουάριο, μετά τη δημοσίευση των απαραίτητων νομικών εγγράφων, και θα εδρεύει στο Λονδίνο.

    Θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη βάσει κύκλου εργασιών, μετά την Lufthansa και Air France-KLM, και η δεύτερη με βάση την κεφαλαιοποίηση, πίσω από τη Lufthansa.

    AΠΕ

    Είδηση: 49751

    [11] 11η Απριλίου 1954, η πιο βαρετή μέρα της ιστορίας

    Δευτερα, 29 11 2010 15:24

    Αν γεννηθήκατε την Κυριακή 11 Απριλίου 1954, έχετε ένα ξεχωριστό λόγο να ξεχωρίζετε από τους άλλους: η πρώτη μέρα της ζωής σας ήταν η πιο βαρετή από όλες τις μέρες στη Γη μετά το 1900, σύμφωνα με τους υπολογισμούς Βρετανού επιστήμονα, ο οποίος, όπως ισχυρίζεται, ανακάλυψε ότι τη συγκεκριμένη μέρα έγιναν τα λιγότερα αξιοσημείωτα γεγονότα από κάθε άλλη στην πιο πρόσφατη ιστορία.

    Ο προγραμματιστής υπολογιστών Ουίλιαμ Τάνστολ-Πέντοου του πανεπιστημίου Κέμπριτζ χρησιμοποίησε ένα ειδικό λογισμικό με την ονομασία "True Knowledge" (Αληθινή Γνώση), που χρησιμοποιεί πολύπλοκους μαθηματικούς αλγόριθμους, για να αξιολογήσει γύρω στα 300 εκατομμύρια γεγονότα σχετικά με ανθρώπους, τοποθεσίες, επιχειρήσεις κ.λπ., τα οποία κάποτε αποτέλεσαν είδηση για τον άλφα ή τον βήτα λόγο.

    Κάπως έτσι, το πρόγραμμα του Πέντοου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, αντικειμενικά, η πιο βαρετή και άνευ αξιοσημείωτων γεγονότων μέρα υπήρξε η 11η Απριλίου 1954, όταν σε παγκόσμιο επίπεδο συνέβησαν μόνο τρία άξια λόγου συμβάντα: έγιναν γενικές εκλογές στο Βέλγιο (μια μάλλον «βαρετή» χώρα), γεννήθηκε ένας Τούρκος επιστήμονας, ο καθηγητής, σήμερα, Αμπντουλάχ Αταλάρ του πανεπιστημίου Μπιλκέντ (ερευνητής στον τομέα των ατομικών μικροσκοπίων) και πέθανε ένας ποδοσφαιριστής.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 49730

    [12] Νέα Υόρκη : Η «Οδύσσεια» σε όλες τις γλώσσες σε ολονύκτια εκδήλωση

    Δευτερα, 29 11 2010 19:07

    Μια μοναδική ολονύκτια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στη Νέα Υόρκη, το περασμένο Σάββατο, από τους ''Αναγνώστες του Ομήρου".

    Εκατοντάδες άνθρωποι( Αναγνώστες του Ομήρου) από διαφορετικές γωνιές του κόσμου συναντήθηκαν για να διαβάσουν το έπος του Ομήρου "'Οδύσσεια'' στα Αγγλικά, τα Ελληνικά, τα Αρχαία, τα Λατινικά, τα Γαλλικά, τα Γερμανικά, τα Ιταλικά, τα Ισπανικά, τα Εβραϊκά και τα Ρώσικα, υπό τους ήχους μουσικού ιντερλούδιου στα τέλος κάθε ραψωδίας. Η μετάφραση του Στάνλευ Λομπάρντο στα Αγγλικά προβαλλόταν σε γιγαντοοθόνη.

    Στο ξεκίνημα της βραδιάς το συγκρότημα αρχαιοελληνικής μουσικής Λύρ-Αυλος υπό την διεύθυνση του Π. Στέφου εντυπωσίασε το αμερικανικό κοινό με μελωδίες ανακατασκευασμένων οργάνων από την εποχή του Οδυσσέα. Χαρακτηριστικές ήταν οι στιγμές που ερμηνεύτηκαν χορευτικά απο την ομάδα Σύγχρονου Χορού choreo Τheatro, υπο την διεύθυνση της Ειρήνας Πούλου με μουσική από τους Σλοβένους Silence.

    Η εκδήλωση έγινε στο πολιτιστικό κέντρο 92Y υπό την διεύθυνση του Έλληνα ηθοποιού-παραγωγού Γιάννη Σιμωνίδη και προβλήθηκε εκτενώς στις εφημερίδες New York Times Daily news και στα περιοδικά Νεw Yorker, Time out και New York Magazine.

    Η Οδύσσεια στο 92nd street ήταν υπο την αιγίδα και υποστηρίχθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, τη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, το Διεθνές Ελληνικό θέατρο, το ίδρυμα Αdres Mata και τα Πανεπιστήμια Bard και Fordham.

    Η οργάνωση ''Αναγνώστες του Ομήρου'' έχει σαν σκοπό την αναβίωση της δημόσιας ανάγνωσης, την αναγνώριση της αδιάλειπτης αμεσότητας του Ομήρου, την απότιση φόρου τιμής στους διεθνείς μεταφραστές του. Τα έσοδα από την εκδήλωση θα δωριθούν στα διεθνή προγράμματα των Αναγνωστών του Ομήρου.

    AΠΕ

    Είδηση: 49752

    [13] Σπάνιο αλλά όχι ακραίο το φαινόμενο υψηλής θερμοκρασίας στην Ελλάδα

    Δευτερα, 29 11 2010 18:50

    Μας λυπήθηκε ο Θεός ή μας τιμωρεί, που αν και αύριο τελειώνει το φθινόπωρο, μπαίνουμε στον χειμώνα με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 25 βαθμούς Κελσίου και το σκηνικό του καιρού θυμίζει περισσότερο άνοιξη προς καλοκαίρι, παρά χειμώνα;

    Αυτό βέβαια βοηθάει τα ελληνικά νοικοκυριά που προσπαθούν να κάνουν περικοπές, καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ακόμη δεν χρειάστηκε να ανοίξουν οι καυστήρες των καλοριφέρ.

    Πόσο σπάνιες είναι, όμως, οι θερμοκρασίες αυτές για τη χώρα μας και κατά πόσο οφείλονται στην κλιματική αλλαγή στον πλανήτη;

    Σύμφωνα με την προϊσταμένη πρόγνωσης της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) Αναστασία Παπακρίβου, ο φετινός Νοέμβριος ήταν όντως ένας θερμός σε σχέση με άλλες χρονιές, καθώς έχει καταρρίψει το ρεκόρ θερμοκρασίας των 24 βαθμών Κελσίου που σημειώθηκε στην Αττική στις 30 Νοεμβρίου του 1961, αφού σήμερα ο υδράργυρος στην Αθήνα δείχνει 25 βαθμούς.

    Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη η μεγαλύτερη θερμοκρασία σημειώθηκε στις 22 Νοεμβρίου του 1965, όταν ο υδράργυρος είχε σκαρφαλώσει στους 23,6 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο, είπε η κ. Παπακρίβου θα καταρριφθεί, αφού ήδη σήμερα πριν το μεσημέρι το θερμόμετρο έδειχνε στη Θεσσαλονίκη 23 βαθμούς Κελσίου.

    «Αναφερόμαστε στο τρίτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου», τόνισε η κ. Παπακρίβου, «γιατί τις προηγούμενες ημέρες οι θερμοκρασίες στη χώρα μας ήταν υψηλότερες από τις μέσες θερμοκρασίες που συνήθως επικρατούν το μήνα Νοέμβριο».

    Η αύξηση της θερμοκρασίας, τόνισε, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να συνδεθεί με το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, καθώς, όπως συμπλήρωσε, το ερώτημα αυτό θα απαντηθεί πολλά χρόνια αργότερα και αφού υπάρξουν τα στατιστικά στοιχεία και οι μελέτες που θα το αποδεικνύουν. «Σίγουρα, όμως είπε, παρατηρείται μία αύξηση της μέσης θερμοκρασίας».

    Προβλήματα λόγω νοτιάδων

    Η αυξημένη θερμοκρασία για την εποχή, σύμφωνα με την προϊσταμένη πρόγνωσης της ΕΜΥ, είναι ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ακραίο, γιατί δεν θέτει άμεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. «Βέβαια, οι γιατροί εφιστούν την προσοχή για έξαρση ιώσεων, που αυτές επιτείνονται και λόγω της αυξημένης υγρασίας και της κόκκινης σκόνης που έρχεται από την Αφρική με τους ενισχυμένους νοτιάδες που επικρατούν, αλλά αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρίσει το φαινόμενο ως ακραίο», διευκρίνισε.

    Όσον αφορά τη μεταφερόμενη από την Αφρική σκόνη είπε ότι είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο για τη χώρα μας που παρατηρείται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι αυτές τις μέρες είναι ιδιαίτερα αισθητό στη δυτική Ελλάδα, καθώς στους σταθμούς της Καλαμάτας και του Άραξου παρατηρείται μειωμένη ορατότητα.

    Αυξημένες θερμοκρασίες και τα Χριστούγεννα

    Αναφορικά με το τι καιρό θα έχουμε τον χειμώνα, αλλά και την ερχόμενη άνοιξη η κ. Παπακρίβου είπε ότι «η μακροπρόθεσμη πρόγνωση είναι σε πειραματικό στάδιο και δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι καιρός θα επικρατήσει στην Ελλάδα το χειμώνα ή την άνοιξη. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι μέχρι τα Χριστούγεννα οι έως τώρα προγνώσεις δείχνουν ότι θα επικρατήσουν θερμοκρασίες αυξημένες σε σχέση με τις κανονικές για την εποχή, καθώς και ένα έλλειμμα σε βροχοπτώσεις».

    Πάντως, στο τέλος αυτής της εβδομάδας, Σάββατο και Κυριακή, περιμένουμε πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα κινηθεί σε κανονικά επίπεδα για την εποχή. Η πτώση αυτή όμως δεν θα διατηρηθεί και από Δευτέρα αναμένουμε και πάλι άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι τις γιορτές.

    AΠΕ

    Είδηση: 49750

    [14] Ένα βήμα πιο κοντά στο ελιξίριο της νεότητας

    Δευτερα, 29 11 2010 17:00

    Υγεια

    Επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ κατάφεραν όχι απλώς να επιβραδύνουν τη γήρανση σε ποντίκια, αλλά να την αντιστρέψουν, ένα επίτευγμα που κατέστη εφικτό για πρώτη φορά και αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο δύσκολο δρόμο για την καταπολέμηση της φθοράς των κυττάρων με το πέρασμα του χρόνου. Στο τέρμα του ανηφορικού δρόμου βρίσκεται ο πολυπόθητος στόχος: περισσότερα χρόνια ζωής με υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα.

    Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του κορυφαίου στον κόσμο πανεπιστημίου, υπό τον γενετιστή Ρόναλντ ντε Πίνιο, που παρουσίασαν την εργασία τους στο περιοδικό "Nature", κατάφεραν να μετατρέψουν αδύναμα ζώα σε υγιή, αναγεννώντας τα όργανα του σώματός τους με μια πειραματική διαδικασία, η οποία μια μέρα μπορεί να εφαρμοστεί και στην αναζωογόνηση των ανθρωπίνων οργάνων, αντιστρέφοντας, ή έστω καθυστερώντας, τη διαδικασία γήρανσης.

    Τυχόν ανακάλυψη ενός «ελιξίριου» κατά της γήρανσης θα είχε καταλυτικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και στο κόστος της, καθώς θα βελτιωνόταν η ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων και θα μειώνονταν τα περιστατικά άνοιας, εγκεφαλικών, καρδιοπάθειας κ.α.

    «Αυτό που είδαμε σε αυτά τα ζώα δεν ήταν η επιβράδυνση, ή η σταθεροποίηση της διαδικασίας γήρανσης. Είδαμε μια δραματική αντιστροφή της και αυτό ήταν απρόσμενο», δήλωσε ο Ντε Πίνιο. «Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρατηγικές που θα βελτιώνουν τη δυνατότητα αναγέννησης των οργάνων, καθώς οι άνθρωποι γερνάνε, κι έτσι να αυξηθεί η ποιότητα της ζωής τους. Κατά πόσο θα μπορούσε να αυξηθεί και η διάρκεια ζωής, είναι ένα ερώτημα που ακόμα δεν είμαστε σε θέση να απαντήσουμε», πρόσθεσε.

    Η γήρανση είναι μια διαδικασία που προκαλείται από πολλούς παράγοντες και δεν έχει ακόμα γίνει πλήρως κατανοητή από τους επιστήμονες. Ανάμεσα στις αιτίες της είναι η δράση των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα, το κάπνισμα, η υπεριώδης ακτινοβολία, άλλοι περιβαλλοντικοί παράγοντες κ.α.

    Οι ερευνητές του Χάρβαρντ εστίασαν την προσοχή τους στη σμίκρυνση του μήκους των τελομερών. Τα περισσότερα κύτταρα του σώματος περιέχουν 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων, όπου υπάρχει το γενετικό υλικό (DNA). Στην άκρη κάθε χρωμοσώματος υπάρχει ένα τελομερές, που αποτελείται από επαναλαμβανόμενα τμήματα DNA. Συνιστά ένα είδος βιολογικού ρολογιού, που προστατεύει τα χρωμοσώματα και, παράλληλα, κονταίνει λίγο κάθε φορά που ένα κύτταρο διαιρείται, ώσπου τελικά το κύτταρο παύει να λειτουργεί, «γερνάει» και πεθαίνει.

    Οι επιστήμονες πειραματίστηκαν με γενετικά τροποποιημένα ποντίκια, από τα οποία είχε αφαιρεθεί η τελομεράση, ένα ένζυμο που ανακαλύφθηκε στη δεκαετία του '80 και εμποδίζει τα τελομερή να μικρύνουν ανεξέλεγκτα. Χωρίς το ένζυμο, τα ποντίκια γέρασαν πρόωρα και υπέφεραν από διάφορα προβλήματα (μείωση ικανότητας οσμής, μικρότερος εγκέφαλος, αδυναμία γονιμότητας, γαστρεντερικές βλάβες κ.α.).

    Όταν, όμως, οι ερευνητές ενεργοποίησαν ξανά το ένζυμο με τη βοήθεια της χημικής ουσίας 4-OHT, μετά από ένα μήνα περίπου, οι κατεστραμμένοι ιστοί όχι μόνο αποκατέστησαν την ομαλή λειτουργία τους, αλλά και αναζωογονήθηκαν αντιστρέφοντας την μέχρι τότε πορεία γήρανσης (μεταξύ άλλων, δημιούργησαν νέους νευρώνες στον εγκέφαλό τους και απέκτησαν ξανά γονιμότητα). Σύμφωνα με τον Ντε Πίνιο, «σε ανθρώπινους όρους, είναι σαν να έχεις ένα 40χρονο που δείχνει πια 80χρονος και καταφέρνεις να αντιστρέψεις τη διαδικασία, ώστε να γίνεται ξανά 50χρονος. Φαίνεται πως υπάρχει ένα σημείο επιστροφής για τα γηράσκοντα όργανα, το οποίο δεν είχαμε ως τώρα εκτιμήσει σωστά».

    Όμως, η επανάληψη ενός ανάλογου επιτεύγματος στους ανθρώπους θα είναι σαφώς πιο δύσκολη. Τα ποντίκια παράγουν τελομεράση σε όλη τη ζωή τους, ενώ στους ανθρώπους το ένζυμο σταματά να παράγεται στους ενηλίκους, κάτι που οι επιστήμονες θεωρούν εξελικτικό «συμβιβασμό», προκειμένου να περιορίζεται ο κίνδυνος καρκίνου από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων. Η τεχνητή αύξηση των επιπέδων της τελομεράσης στους ανθρώπους μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση, αλλά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

    Ο Ντε Πίνιο πιστεύει, όμως, ότι μια θεραπεία με εισαγωγή τελομεράσης μέσω χαπιού στον ανθρώπινο οργανισμό μπορεί να είναι ασφαλής, αν γίνεται περιοδικά και μόνο σε νέους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμα καρκινικά κύτταρα κρυμμένα κάπου μέσα στα σώμα τους. Όπως είπε, κανένα ποντίκι δεν ανέπτυξε καρκίνο μετά την θεραπεία. Οι ερευνητές ήδη μελετούν κατά πόσο η μέθοδός τους μπορεί να επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των πειραματόζωων, πέρα από το να επιτρέπει να ζήσουν υγιείς ζωές μέχρι τα βαθιά γεράματα.

    Ο δρ Στίβεν Αρτάντι, ειδικός στα τελομερή στο πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ, χαιρέτισε την ανακάλυψη, αλλά προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε αντι-γηραντικό φάρμακο για τους ανθρώπους απέχει τουλάχιστον μια δεκαετία. Άλλοι ερευνητές, όμως, εμφανίστηκαν ακόμα πιο επιφυλακτικοί, λόγω των κινδύνων εμφάνισης καρκίνου και του γεγονότος ότι στους ανθρώπους η σταδιακή σμίκρυνση των τελομερών δεν είναι η μοναδική, ούτε ίσως καν η κυριότερη, αιτία γήρανσης.

    Ο Ντε Πίνιο το παραδέχεται αυτό, αλλά επιμένει ότι αξίζει τον κόπο να δοκιμαστεί η αντι-γηραντική θεραπεία με τελομεράση, σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες που πιθανώς στο μέλλον θα έχουν ανακαλυφθεί και οι οποίες θα στοχεύουν σε άλλες βιοχημικές διαδικασίες της γήρανσης, πέρα από τα τελομερή.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 49744

    [15] Άφησε το γάμο για να σώσει μια ζωή

    Δευτερα, 29 11 2010 15:44

    Μια Αυστραλή, ενώ φορούσε ακόμα το νυφικό της, δεν δίστασε να πηδήξει στη θάλασσα για να σώσει μια άλλη γυναίκα που επέπλεε στην επιφάνεια με το πρόσωπο στο νερό, γράφει η εφημερίδα Adelaide's Advertiser. Το γαμήλιο πάρτι μόλις είχε ξεκινήσει και οι νεόνυμφοι φωτογραφίζονταν στην αποβάθρα στο ημίφως του σούρουπου, όταν κάποιος εντόπισε μια 55 χρονη γυναίκα να μισοβυθίζεται στη θάλασσα.

    Η νύφη, εκπαιδευμένη νοσοκόμα η ίδια, έσπευσε να βουτήξει στο νερό, αλλά και να επαναφέρει τις αισθήσεις του θύματος, πριν φθάσει το ασθενοφόρο.

    Η διασωθείσα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται με τραύματα στην σπονδυλική στήλη, τα οποία υπέστη πέφτοντας από την αποβάθρα.

    Ο Σέιν Ντάου, εκπρόσωπος της υπηρεσίας θαλασσίων διασώσεων της Νότιας Αυστραλίας, δήλωσε ότι οι καλεσμένοι στο γάμο ασχολήθηκαν τουλάχιστον για πέντε λεπτά για να επαναφέρουν τη γυναίκα και να ανακτήσει πλήρως τις αισθήσεις της. «Έκαναν θαυμάσια δουλειά», πρόσθεσε ο ίδιος.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 49731

    [16] Microsoft Ελλάς - Προειδοποίηση ασφαλείας για παραπλανητικά ηλεκτρονικά μηνύματα

    Δευτερα, 29 11 2010 18:23

    Η Microsoft Ελλάς, με ανακοίνωσή της, εφιστά την προσοχή των χρηστών της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας αναφορικά με την παραλαβή παραπλανητικών μηνυμάτων -spam e-mails-, τα οποία ζητούν από τους παραλήπτες τη συμπλήρωση των προσωπικών τους στοιχείων με πρόσχημα ότι έχουν "κερδίσει" κάποιο χρηματικό έπαθλο από τη Microsoft, ενώ ο πραγματικός στόχος των κακόβουλων αποστολέων είναι η συλλογή προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

    Ένα πρόσφατο παράδειγμα τέτοιου παραπλανητικού μηνύματος αφορά e-mail με θέμα "MICROSOFT XMAS WINNING CODE:MSC-files/97770E2G/MSC", το οποίο περιλαμβάνει επισυναπτόμενο αρχείο με τη μορφή επιστολής και υποτιθέμενο αποστολέα την Microsoft. Η επιστολή αυτή ενημερώνει τον παραλήπτη ότι έχει κερδίσει ένα χρηματικό ποσό και τον προτρέπει να απαντήσει στο μήνυμα αποστέλλοντας τα προσωπικά του στοιχεία. Η επιστολή φέρει λογότυπο της εταιρίας και υπογράφεται από υποτιθέμενο στέλεχός της.

    Η Microsoft Ελλάς διευκρινίζει ότι η εταιρία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά τα πλαστά μηνύματα και καλεί τους χρήστες που τυχόν τα παραλάβουν, να τα αγνοήσουν και να προβούν στην άμεση διαγραφή τους. Οι χρήστες, όπως αναφέρει η εταιρία, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη συμπλήρωση και αποστολή των προσωπικών τους δεδομένων, ενώ θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι δεν πρέπει να ανοίγουν επισυναπτόμενα αρχεία από άγνωστους παραλήπτες.

    AΠΕ

    Είδηση: 49748

    [17] Συνάντηση Α. Λοβέρδου με διατελέσαντες υπουργούς Υγείας - Εθνικός διάλογος

    Δευτερα, 29 11 2010 18:09

    Συνάντηση με τους διατελέσαντες υπουργούς Υγείας από την μεταπολίτευση και μετά, είχε σήμερα η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Η πρωτοβουλία της συνάντησης ήταν του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος μετά το τέλος της έκανε λόγο για εθνικό διάλογο για την Υγεία. «Μπορούμε να συζητάμε χωρίς κομματικές ταυτότητες και προϋποθέσεις», τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

    Στη συνάντηση προσήλθαν η Μαριέττα Γιαννάκου και οι Παρασκευάς Αυγερινός, Απόστολος Κακλαμάνης, Α. Πεπονής, Γιάννης Φλώρος, Γιώργος Σούρλας, Δημήτρης Σιούφας, Κώστας Γείτονας, Δημήτρης Κρεμαστινός, Νικήτας Κακλαμάνης, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Λόγω ασθενείας, δεν παραβρέθηκαν οι Αλέκος Παπαδόπουλος και Λάμπρος Παπαδήμας, ενώ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου απουσιάζει στο εξωτερικό. Επίσης, δεν παραβρέθηκε ο Κώστας Στεφανής. Οι Κωστής Στεφανόπουλος και Μιλτιάδης Έβερτ δεν προσκλήθηκαν, διότι διατέλεσαν αρχηγοί κομμάτων.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έγινε συζήτηση για τα καρτέλ, αλλά και για το φάρμακο και ειδικότερα για τα γενόσημα (αντίγραφα) φάρμακα για τα οποία, όπως τόνισε, πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος.

    Αναφερόμενος σε ορισμένες φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακαποθήκες, είπε ότι συμπεριφέρονται ήδη ως καρτέλ και ότι «περιμένουν το άνοιγμα τού επαγγέλματος του φαρμακοποιού για να αγοράσουν καμιά 500αριά φαρμακεία».

    Από την πλευρά της, η κ. Γιαννάκου δήλωσε ότι η υπόθεση της υγείας είναι δύσκολη σε όλο τον κόσμο, πόσο μάλλον στην Ελλάδα. Παραδέχθηκε ότι στο ΕΣΥ υπάρχουν σπατάλες και προβλήματα με το ανθρώπινο δυναμικό, τόνισε, πάντως, ότι το σύστημα στην Ελλάδα προσφέρει υπηρεσίες τις οποίες δεν παρέχουν συστήματα άλλων χωρών.

    Συζήτηση έγινε, επίσης, και για το ενδεχόμενο συγχωνεύσεων νοσοκομείων, όχι στα νησιά, αλλά στην ηπειρωτική Ελλάδα.

    AΠΕ

    Είδηση: 49747

    [18] Νεκροί στρατιώτες του ΝΑΤΟ από πυρά Αφγανού «αστυνομικού»

    Δευτερα, 29 11 2010 16:44

    Έξι στρατιώτες των διεθνών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα, όταν ένας άνδρας που φορούσε στολή της μεθοριακής αστυνομίας άνοιξε πυρ εναντίον τους, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης που πραγματοποιούσαν στο ανατολικό Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τη Διεθνή Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF), ο δράστης είναι επίσης νεκρός, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει διευκρινιστεί ούτε η εθνικότητα αυτών που σκοτώθηκαν, αλλά ούτε και η ακριβής τοποθεσία στην οποία εκτυλίχθηκε το περιστατικό. Με το θάνατο των στρατιωτών αυτών, ανέρχεται σε 668 ο συνολικός αριθμός των ξένων στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί εφέτος στο Αφγανιστάν.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: 'Afghan policeman' kills six Nato troops

    Είδηση: 49738

    [19] Ο Δήμος Κερκυραίων αναζητά χρήματα για στερεωτικές εργασίες της Αγίας Αικατερίνης

    Δευτερα, 29 11 2010 19:14

    Σε στερεωτικές εργασίες θα προχωρήσει ο Δήμος Κερκυραίων στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στο Καμπιέλο, αποφασίστηκε σήμερα στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρεία του Δημάρχου Σωτήρη Μικάλεφ και τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων με προσκεκλημένο τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Παναγιώτη Καρύδη.

    Οι εργασίες αποκατάστασης της στέγης και στερέωσης του κτιρίου θα κοστίσουν περί της 100.000 ευρώ, χρήματα τα οποία θα αναζητήσει ο Δήμος από το Υπουργείο Πολιτισμού. Παράλληλα ο κύριος Καρύδης θα εκπονήσει νέα στατική μελέτη, διότι στο διάστημα που μεσολάβησε από την παλιά, η οποία είχε εκπονηθεί από τη ΔΕΣΠΟΣ, επί Δημαρχίας Σαρλή, δεν καλύπτει τις επιπλέον φθορές που έχει υποστεί το κτίριο από το χρόνο. Θεωρείται ότι η παλιά αρχιτεκτονική μελέτη είναι δυνατόν να διατηρηθεί αλλά το τελικό έργο αποκατάστασης της Αγίας Αικατερίνης θα κοστίσει περί το 1 εκ ευρώ.

    Είδηση: 49753

    [20] Κατάληξη στο 2ο ΕΠΑΛ

    Δευτερα, 29 11 2010 18:09

    Δεν έχουν τέλος τα προβλήματα στο σχολικό συγκρότημα που στεγάζεται το 2ο ΕΠΑΛ καθώς εδώ και δύο μήνες δεν έχουν ολοκληρωθεί οι κατασκευαστικές εργασίες. Το σχολείο τελεί υπό κατάληψη από τους μαθητές καθώς τα επισκευαστικά συνεργεία διέκοψαν τις εργασίες λόγω μη υπογραφής σύμβασης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης με του εργολάβους. Εντονες είναι οι διαμαρτυρίες μαθητών, καθηγητών και γονέων, που έχουν στείλει επιστολές στην Δευτεροβάθμια, ενώ για αύριο προγραμματίζουν συγκέντρωση και πορεία στο Βόλο. Σημειώνεται ότι οι μαθητές εδώ και δύο μήνες (μετά την διακοπή μαθημάτων λόγω πτώσης σοβάδων) δεν έχουν κάνει μαθήματα με αποτέλεσμα να χαθούν ήδη εκατοντάδες διδακτικές ώρες.

    Είδηση: 49746

    [21] Εθνική στρατηγική για τη φέτα

    Δευτερα, 29 11 2010 17:21

    Στην ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τη φέτα και την Ελληνική αιγοπροβατοτροφία αναφέρθηκε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Κασαπίδης, στη διάρκεια συζήτησης στη Βουλή της επίκαιρης επερωτήσεως για τη φέτα.

    «Η προοπτική αυτή δίνει θετικότατες επιπτώσεις για την οικονομία και το περιβάλλον της χώρας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης ο οποίος τόνισε ότι «διαπιστώθηκε η αποδοχή της πρότασής από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ελπίζει να το αποδείξει έμπρακτα».

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 49743

    [22] Σημαντικές παρεμβάσεις στην υποδομή των σχολείων στο νομό Γρεβενών

    Δευτερα, 29 11 2010 17:19

    Ικανοποιημένος για την πορεία των εργασιών, σε σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης των Γρεβενών, δήλωσε ο νομάρχης Γρεβενών, Δημοσθένης Κουπτσίδης, μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010, το πρωί.

    «Οι παρεμβάσεις στο 1ο Γυμνάσιο έχουν ολοκληρωθεί, στο 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο ολοκληρώνονται στο τέλος του μήνα, ενώ το Κλειστό Γυμναστήριο του 1ου λυκείου, είναι σε εξέλιξη και θα παραδοθεί προς χρήση το καλοκαίρι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουπτσίδης. Σύμφωνα με το νομάρχη Γρεβενών μένουν κάποιες μικρές παρεμβάσεις σε σχολικά κτίρια της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι οποίες είναι σε εξέλιξη και η ολοκλήρωση των οποίων θα κλείσει, όπως είπε, «τον κύκλο των παρεμβάσεων σε όλα τα σχολικά κτίρια του νομού».

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 49742

    [23] Αναμένεται αύξηση λαθρομεταναστών

    Δευτερα, 29 11 2010 17:14

    Αύξηση του αριθμού των λαθρομεταναστών που θα επιλέξουν να εισέλθουν λαθραία στη χώρα μας, μέσω των ακτών της Μαγνησίας, πιθανολογείται ότι θα επέλθει το επόμενο διάστημα, λόγω της καλύτερης πλέον, φύλαξης των χερσαίων συνόρων μας με την Τουρκία από την ομάδα FRONTEX.

    Η πολύ πιθανή αυτή προοπτική συζητήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων της Μαγνησίας, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος. Παράλληλα, στην ίδια σύσκεψη τέθηκε το θέμα της ευθύνης φιλοξενίας λαθρομεταναστών από το νέο έτος, δεδομένου ότι δεν έχει ξεκαθαριστεί σε ποιον φορέα θα μεταβιβαστεί η αρμοδιότητα αυτή, μετά την κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Είδηση: 49741

    [24] Απέχουν από το συσσίτιο κρατούμενοι στις φυλακές του Φελλίου Γρεβενών

    Δευτερα, 29 11 2010 15:11

    Σε αποχή από το συσσίτιο προχώρησαν σήμερα το μεσημέρι περίπου 300 από τους 650 έγκλειστους στις φυλακές του Φελλίου Γρεβενών. Εν τω μεταξύ αντιπροσωπεία των φυλακισμένων επέδωσε στο διευθυντή των φυλακών δισέλιδο με τα αιτήματά τους, τα οποία έχουν σχέση τις συνθήκες διαβίωσης και το καθεστώς χορήγησης αδειών.

    Συγκεκριμένα επαναφέρουν τα αιτήματα που αφορούν: την αποσυμφόρηση των φυλακών, τις συνθήκες κράτησης, την περίθαλψη, το καθεστώς χορήγησης αδειών, τη μείωση των ποινών και τους εναλλακτικούς θεσμούς έκτισή τους. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης ανακοίνωσε σήμερα σειρά μέτρων για την βελτίωση της ζωής των κρατουμένων στις φυλακές. Συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι το υπουργείο προχώρησε στη σύναψη σειράς συνεργασιών με νοσοκομεία και αναγνωρισμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις για την παροχή ψυχιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών στις φυλακές της χώρας. Αναφέρόμενος στα σενάρια για κείμενα που διακινούνται στα σωφρονιστικά καταστήματα και καλούν σε κινητοποιήσεις, ο κ. Καστανίδης, επισήμανε ότι κάποιοι θέλουν η κατάσταση στη φυλακή να μείνει στάσιμη, γιατί έτσι θα μπορούν να ενεργοποιούν τους κρατούμενους όποτε θέλουν και ειδικά όταν βλέπουν πως μια ηγεσία τους προσπερνά με σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

    ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ: Σύνταξη Μάκης Νασιάδης

    Είδηση: 49726

    [25] Βιβλιοπαρουσίαση της Εταιρίας Θασιακών Μελετών στην Καβάλα

    Δευτερα, 29 11 2010 13:51

    «Το Ημερολόγιο της Μικρασιατικής Εκστρατείας» του Νίκου Βασιλικού παρουσιάζει την Τετάρτη (1 Δεκεμβρίου) στην Καβάλα, η Εταιρία Θασιακών Μελετών και η τοπική Δημοτική Βιβλιοθήκη. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί από τον ομότιμο καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Χρήστο Τσολάκη ενώ θα προλογίσει ο Πρύτανης του Αριστοτελείου και αντιπρόεδρος της Εταιρίας, Αναστάσιος Μάνθος. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 7 το απόγευμα και θα φιλοξενηθεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης. Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 49719

    [26] Μια εβδομάδα γεμάτη Γαλλία στην Καβάλα

    Δευτερα, 29 11 2010 13:49

    Σε μια εβδομάδα γεμάτη Γαλλία προσκαλεί τους κατοίκους της Καβάλας, ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας της περιοχής. Οι εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν χθες, συνεχίζονται με την προβολή ταινιών του γαλλικού κινηματογράφου, στην αίθουσα του Όσκαρ, από σήμερα (Δευτέρα) έως και την Παρασκευή (3 Δεκεμβρίου). Σήμερα, στις 7 το απόγευμα θα προβληθεί η ταινία «Μικροαπατεώνες στα δύσκολα» και αύριο, στις 8:30, ο «Προφήτης». Ακολουθούν οι «Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου», «Η γοητεία του σκαντζόχοιρου» και «Ο μικρός Νικόλας». Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 49718

    [27] Εκδήλωση για ενδοσχολική βία στην Καβάλα

    Δευτερα, 29 11 2010 13:48

    Ημερίδα για την «Ενδοσχολική βία και τη διαχείριση του θυμού των παιδιών», διοργανώνει σήμερα (Δευτέρα 29 Νοεμβρίου) στην Καβάλα, το Κέντρο Πρόληψης και Καταπολέμησης Ναρκωτικών του Νομού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 49717

    [28] Άνδρας ή γυναίκα; Εξαρτάται από την οπτική γωνία

    Δευτερα, 29 11 2010 16:41

    Νευροεπιστήμονες των πανεπιστημίων «Χάρβαρντ» και «ΜΙΤ» των ΗΠΑ έκαναν για πρώτη φορά μια αναπάντεχη ανακάλυψη: ο ανθρώπινος εγκέφαλος βλέπει μερικά πρόσωπα ως ανδρικά, όταν εμφανίζονται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του οπτικού πεδίου του, και ως γυναικεία, όταν εμφανίζονται σε μια διαφορετική περιοχή.

    Η μελέτη ανατρέπει ένα μακρόχρονο αξίωμα της νευροεπιστήμης, ότι το πώς ο εγκέφαλος βλέπει ένα αντικείμενο, δεν εξαρτάται από το σε ποιο ακριβώς σημείο του οπτικού πεδίου του παρατηρητή αυτό εμφανίζεται.

    Οι ερευνητές, υπό τον Αράς Αφράζ του Ινστιτούτου Ερευνών για τον Εγκέφαλο «ΜακΓκάβερν» του ΜΙΤ, που δημοσίευσαν τη σχετική έρευνα στο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», χαρακτήρισαν ως «απρόβλεπτο» το εύρημα τους, ότι δηλαδή είναι δυνατό ένας άνθρωπος να κοιτάζει ένα πρόσωπο και να τού φαίνεται διαφορετικού φύλου, ανάλογα με την οπτική γωνία από την οποία το παρατηρεί.

    Στην καθημερινή ζωή το φαινόμενο αυτό περνά απαρατήρητο, επειδή ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί και άλλα στοιχεία (μαλλιά, ρούχα κ.α.) για να συμπεράνει το φύλο του προσώπου απέναντί του. Όταν όμως, όπως έδειξαν τα πειράματα των επιστημόνων, δημιουργούνται πρόσωπα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τα οποία είναι σκοπίμως απαλλαγμένα από δευτερεύοντα χαρακτηριστικά ενδεικτικά του φύλου, τότε έρχεται στο προσκήνιο η εγγενής τάση του εγκεφάλου να κρίνει το φύλο ανάλογα με την τοποθεσία του προσώπου σε σχέση με την οπτική γωνία του παρατηρητή.

    Οι ερευνητές έδειξαν στην οθόνη σε εθελοντές μια μεγάλη γκάμα προσώπων, από πολύ αρρενωπών έως πολύ θηλυκών, και τούς ζήτησαν να τα ταξινομήσουν κατά φύλο. Όσο πιο «ενδιάμεσα» (πιο ανδρόγυνα) ήταν τα δημιουργημένα από τον υπολογιστή πρόσωπα, τόσο περισσότερο οι εθελοντές (που έπρεπε να κοιτάζουν στο κέντρο της οθόνης) τα έβλεπαν ως αρσενικά ή θηλυκά, ανάλογα με το πού ακριβώς αυτά εμφανίζονταν στο οπτικό πεδίο τους σε διάφορα σημεία της οθόνης.

    Δεν ακολουθούσαν, όμως, όλοι οι άνθρωποι τα ίδια πρότυπα, καθώς διαφορετικοί εθελοντές είχαν διαφορετικές τάσεις. Μερικοί έκριναν τα πιο ανδρόγυνα πρόσωπα ως γυναικεία κάθε φορά που εμφανίζονταν στην πάνω δεξιά γωνία της οθόνης, ενώ άλλοι έκριναν ως ανδρικά τα πρόσωπα που εμφανίζονταν στην ίδια ακριβώς γωνία. Όμως, οι άνθρωποι, ανάλογα με την διαφορετική ομάδα «προκατάληψης» που άνηκαν, έτειναν να κάνουν πάντα την ίδια αξιολόγηση του φύλου.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 49740

    [29] Το κοκκινόχωμα ήρθε από την Σαχάρα πριν από χιλιάδες χρόνια

    Δευτερα, 29 11 2010 15:03

    Η «ερυθρά γη» (terra rossa), κοινώς κοκκινόχωμα, που υπάρχει στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ισπανία και η Ιταλία, έφτασε στα μέρη μας διασχίζοντας την Μεσόγειο με την μορφή αφρικανικής σκόνης που μετέφεραν οι νότιοι άνεμοι και με προέλευση τις περιοχές της Σαχάρας και του Σαχέλ, σύμφωνα με μια νέα χημική και ορυκτολογική έρευνα ισπανών και αμερικανών ερευνητών.

    Οι αφρικανικές αυτές περιοχές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, «στέλνουν» στην ατμόσφαιρα περίπου 600 - 700 τόνους σκόνης κάθε χρόνο. Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται ότι πριν από 12.000 - 25.000 χρόνια, το κοκκινόχωμα, που αποτελείται από ερυθρά άργιλο, εμφανίστηκε στη Μαγιόρκα, τη Σαρδηνία και σε άλλα μεσογειακά νησιά και περιοχές της Ν. Ευρώπης, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα.

    Οι ερευνητές, υπό την Άννα Αβίλα του Κέντρου Οικολογικής Έρευνας του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, που δημοσίευσαν τη σχετική εργασία στο επιστημονικό περιοδικό «Quaternary Science Reviews», απέρριψαν τις εναλλακτικές θεωρίες ότι το κοκκινόχωμα μπορεί να έχει δημιουργηθεί στη Νότια Ευρώπη, είτε από διάβρωση ντόπιων πετρωμάτων είτε από συσσώρευση υδροξειδίων του σιδήρου και του αργιλίου, που προέρχονται από το βραχώδες υπόστρωμα κάτω από το χώμα. Η γεωχημική ανάλυση της σύνθεσης, τόσο του κοκκινοχώματος όσο και των υποκείμενων βράχων γενικά, οδηγεί σε απόρριψη των ανωτέρω εναλλακτικών εξηγήσεων. Σύμφωνα με τους ερευνητές, απομένει η ερμηνεία της αφρικανικής προέλευσης, αφού, άλλωστε, το κοκκινόχωμα έχει παρόμοια σύνθεση με την αφρικανική σκόνη, χωρίς πάντως σε μερικές περιπτώσεις να αποκλείεται και η συνεισφορά των υποκείμενων ντόπιων πετρωμάτων, ιδίως όσων έχουν χαλαζία, στη δημιουργία του.

    Η «ερυθρά γη» συναντάται στην Ιβηρική Χερσόνησο, στη νότια Γαλλία, στα νησιά της Μεσογείου, στην Ιταλία και στις ακτές της Αδριατικής Θάλασσας από τη Σλοβενία ως την Ελλάδα.

    Η αερομεταφερόμενη αφρικανική σκόνη, που μέχρι σήμερα κατά καιρούς κάνει την εμφάνισή της στους ουρανούς της Ελλάδας, απασχολεί τους επιστήμονες, επειδή, πέρα από τη δημιουργία του κοκκινοχώματος, έχει συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και μειωμένη ορατότητα. Επίσης, λόγω της αύξησης των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα που επιφέρει, εμπλέκεται στην κλιματική αλλαγή.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 49727

    [30] Συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την Παιδεία

    Δευτερα, 29 11 2010 16:14

    «Με τη σημερινή συνάντηση αποδεικνύεται ότι υπάρχει πεδίο για συναίνεση στην Παιδεία. Ο διάλογος θα συνεχιστεί. Η πόρτα του υπουργείου θα είναι ανοιχτή σε όλους μέχρι την τελευταία στιγμή» δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, μετά την πρώτη συνεδρίαση της επιτροπής για την Παιδεία. Η υπουργός τόνισε ότι «στα θέματα της Παιδείας χρειαζόμαστε εθνικές λύσεις που να αντέχουν στο χρόνο». Στη συνεδρίαση δεν προσήλθαν εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

    Οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

    Το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, υπό την υπουργό Παιδείας, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των αλλαγών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Από πλευράς υπουργείου, εκτός από την Άννα Διαμαντοπούλου συμμετέχει και ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, όπως και εκπρόσωποι κομμάτων, πλην ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.

    Στην πρώτη συνεδρίαση συζητήθηκαν τα διαδικαστικά για τον διάλογο, καθώς και η άποψη των κομμάτων για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Σημειώνεται ότι ακόμη και αυτοί που απορρίπτουν το συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, θεωρούν ότι επιβάλλεται η αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

    Εκ μέρους της ΝΔ, η Ελίζα Βόζεμπεργκ είπε ότι το κόμμα της λέει "ναι" στο διάλογο, στον οποίο θα συμμετάσχει με συγκεκριμένες προτάσεις. Δήλωσε πρόθυμη να συμφωνήσει με τις διατάξεις που είναι προς την ορθή κατεύθυνση, ενώ τόνισε ότι υπάρχουν γενικόλογες προτάσεις που περιμένουν την εξειδίκευσή τους από το υπουργείο. Τέλος, δήλωσε επιφυλακτική όσον αφορά στις προτάσεις για αυτοδιοίκηση και χρηματοδότηση των ιδρυμάτων.

    Ο Άδωνις Γεωργιάδης, εκ μέρους του ΛΑΟΣ, είπε ότι ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συζήτηση που έγινε και χαριτολογώντας τόνισε ότι αν γίνουν οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο δύο πράγματα θα συμβούν: "Ή η Α. Διαμαντοπούλου θα γίνει πρωθυπουργός ή δεν θα ξαναεκλεγεί ούτε βουλευτής".

    Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος είπε ότι οι Οικολόγοι θα συμμετάσχουν με συγκεκριμένες προτάσεις στο διάλογο, όπως και ο εκπρόσωπος του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς Ν. Αντωνίου που τόνισε ότι το κόμμα του προσέρχεται στο διάλογο με τις δικές του θέσεις και επιδιώκοντας τη συζήτηση των προτάσεων της κυβέρνησης, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των άλλων κομμάτων.

    Η πρόεδρος του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία, Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την έναρξη του διαλόγου για την Παιδεία δήλωσε: «Η Δημοκρατική Συμμαχία, θεωρεί ότι ο ρόλος της Παιδείας είναι καθοριστικός, στην προσπάθεια τις χώρας να βρει το δρόμο της, αντιμετωπίζοντας την οικονομική και αξιακή της κρίση. Η Ελλάδα χρειάζεται μια σύγχρονη και ανταγωνιστική Παιδεία γι΄ αυτό πιστεύουμε ότι χρειάζονται μεγάλες αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα (...)».

    ΣΥΝ: "Ακατάλληλο το κείμενο της διαβούλευσης"

    Εντελώς ακατάλληλο για να αποτελέσει βάση για διαβούλευση με την πανεπιστημιακή κοινότητα χαρακτηρίζει ο ΣΥΝ το κείμενο της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη Γ'βάθμια εκπαίδευση.

    "Η κυβέρνηση με πρόσχημα την αντιμετώπιση υπαρκτών προβλημάτων και αδυναμιών, τα οποία επισώρευσαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων των δύο κομμάτων εξουσίας, υιοθετεί πολιτικές που υπονομεύουν τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των πανεπιστημίων και αγνοεί τα ώριμα αιτήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας για μια προοδευτική και επιστημονικά αναγκαία ριζική αλλαγή του Νόμου-πλαίσιου και των ερευνητικών και μαθησιακών λειτουργιών που επιτελούν τα πανεπιστήμια" αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΣΥΝ.

    "Αγνοεί επίσης τις ομόφωνες αποφάσεις των συλλόγων ΔΕΠ, συλλόγων φοιτητών, συνελεύσεων τμημάτων και των συγκλήτων που καταδικάζουν την ουσία της αντισυνταγματικής - αντιμεταρρύθμισης που προωθείται και απαιτούν την απόσυρση των κυβερνητικών προτάσεων" σημειώνεται επίσης στην ανακοίνωση.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49733

    [31] Ειδικά μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των κρατουμένων

    Δευτερα, 29 11 2010 14:22

    Για σχέδιο κάποιων που επιχειρούν να δημιουργήσουν κρίση στις φυλακές με ενδεχόμενο στόχο τη μη προώθηση των νομοθετικών πρωτοβουλιών του υπουργείου για τον εξανθρωπισμό των σωφρονιστικών καταστημάτων, έκανε λόγο ο υπουργός Δικαιοσύνης. Αφορμή για τις δηλώσεις του Χάρη Καστανίδη, αποτελούν οι κινητοποιήσεις κρατουμένων σε 12 από τις 33 φυλακές της χώρας, που από σήμερα απέχουν του συσσιτίου. Σύμφωνα με τον υπουργό, ορισμένοι θέλουν τα πράγματα στις φυλακές να μείνουν στάσιμα, ώστε να μπορούν να κινητοποιούν τους κρατούμενους όποτε θέλουν και ειδικά όταν βλέπουν πως μια ηγεσία τους προσπερνά με σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης ανακοίνωσε τη σύναψη μιας σειράς συνεργασιών σε εθελοντική βάση, με πανεπιστημιακούς φορείς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, για την παροχή ψυχιατρικών και ιατρικών υπηρεσιών στα σωφρονιστικά καταστήματα.

    "Κάποιοι θέλουν στάσιμη την κατάσταση στις φυλακές"

    Υποκινούμενες είναι οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν σήμερα στις φυλακές της χώρας, ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης: "Ορισμένοι ενδιαφέρονται τα πράγματα στις φυλακές να μένουν στάσιμα, ακίνητα, γιατί αν παραμείνουν στάσιμα και ακίνητα θα έχουν συμμάχους που να μπορούν να τους κινητοποιούν. Αισθανόμενοι όμως ότι ιδεολογικά και πολιτικά υποχωρούν όταν βλέπουν μια ηγεσία η οποία προσπαθεί να προλάβει, μια ηγεσία που προσπαθεί να εξανθρωπίσει το σύστημα των φυλακών, να φιλελευθεροποιήσει το Σωφρονιστικό Κώδικα και όταν βλέπει μια ηγεσία να τους προσπερνά κάνοντας τη δουλειά τους, αισθάνονται ότι πρέπει να δημιουργήσουν συνθήκες κρίσης".

    Όπως σημείωσε ο κ. Καστανίδης, "τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν κείμενα που κυκλοφορούν στις φυλακές, κοινοποιούνται και σε μας, τα οποία καλούν σε κινητοποιήσεις, κείμενα που διακινούνται συστηματικά σε όλες τις φυλακές και υπάρχουν και κείμενα που διακινούνται και από επίσημες πρωτοβουλίες, που έχουν κάνει και σχετικές ανακοινώσεις".

    "Αλλά για φανταστείτε την ώρα που συγκαλείται στη Βουλή των Ελλήνων ο εκσυγχρονισμός και η φιλελευθεροποιήσεις του συστήματος των ποινών να έχουμε εξέγερση στις φυλακές και κάποιοι αυτό να το χρησιμοποιήσουν για να μην γίνει η μεταρρύθμιση" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

    Οι κρατούμενοι προβάλλουν 12 αιτήματα, εκ των οποίων ορισμένα θεωρούνται υπερβολικά, όπως είναι οι ισοβίτες να αποφυλακίζονται στα 12 χρόνια.

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49722

    [32] Ο Π. Καρύδης ανέλαβε την αναθεώρηση της μελέτης για την Αγ. Αικατερίνη

    Δευτερα, 29 11 2010 19:34

    Στον ομότιμο καθηγητή του ΕΜΠ, Παναγιώτη Καρύδη, ανατέθηκε η επικαιροποίηση της στατικής μελέτης του μνημείου της Αγίας Αικατερίνης από το δήμαρχο Κερκυραίων Σωτήρη Μικάλεφ.

    Ο κ. Μικάλεφ συνάντησε σήμερα στο Σαν Τζιάκομο τον κ. Καρύδη, με τον οποίο συζήτησε το θέμα παρουσία του αρμόδιου αντιδήμαρχου Γιάννη Μάμαλου και της διευθύντριας του Πολεοδομικού Γραφείου του Δήμου Κερκυραίων.

    Είδηση: 49755

    [33] Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο λόγω μεταφοράς χωρίς προσλήψεις

    Δευτερα, 29 11 2010 19:34

    Σειρά κινητοποιήσεων με τρίωρες στάσεις εργασίας αλλά και 24ωρη απεργία σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, αποφάσισε η έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων στο νοσοκομείο της Κέρκυρας οι οποίοι αντιδρούν στη μεταφορά του στο νέο κτίριο χωρίς πρώτα να διασφαλιστούν τα ελάχιστα της ασφαλούς λειτουργίας του. Το βασικό ζήτημα εξακολουθεί και είναι η υποστελέχωση του νοσηλευτικού καταστήματος, για το οποίο οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά της μεταφοράς αν πρώτα δεν προσληφθούν εργαζόμενοι ο αριθμός των οποίων να επαρκεί για την ασφαλή περίθαλψη των ασθενών και τη λειτουργία των τμημάτων του. Παράλληλα, θα αποσταλούν εξώδικα στο διοικητή του νοσοκομείου Κ, Γρηγορόπουλο αλλά και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να μεταβούν στην Αθήνα εργαζόμενοι στο ΕΣΥ Κέρκυρας προκειμένου να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Υγείας.

    Γιαννης Ανδριωτης

    Είδηση: 49758

    [34] Διαμαρτυρία Μικάλεφ για εξαίρεση της Κέρκυρας από τη χρηματοδότηση αρχαιολογικών χώρων

    Δευτερα, 29 11 2010 19:34

    Την ένταξη και της Κέρκυρας στο πρόγραμμα αναβάθμισης των υπηρεσιών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας, ζήτησε από το Υπουργείο Πολιτισμού ο δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ, ο οποίος εξέφρασε δημοσίως τη δυσαρέσκειά του από την εξαίρεση του ιστορικού κέντρου της Κέρκυρας, μνημείου ενταγμένου στην UNESCO, από το εν λόγω πρόγραμμα.

    Ο κ. Μικάλεφ εξέφρασε συγχαρητήρια στο ΥΠΠΟΤ για την απόφασή του να στηρίξει οικονομικά τους χώρους ευθύνης του και ιδιαίτερα τα μνημεία της UNESCO, ωστόσο, έκανε λόγο για πολλά ερωτηματικά που προκαλεί η επιλογή των χώρων αυτών και ιδιαίτερα ο αποκλεισμός της Κέρκυρας από την συγκεκριμένη χρηματοδότηση.

    Γιαννης Ανδριωτης

    Είδηση: 49757

    [35] Πάταξη του παραεμπορίου ζήτησε από την ΕΛΑΣ ο Εμπορικός Σύλλογος

    Δευτερα, 29 11 2010 19:34

    Ενίσχυση των περιπολιών τόσο με δύο επιπλέον περιπολικά όσο και με πεζούς αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, υποσχέθηκε στον Εμπορικό Σύλλογο Κέρκυρας ο αστυνομικός Διευθυντής Κέρκυρας Θεοχάρης Γιώτης.

    Ο κ. Γιώτης δέχθηκε σήμερα στο γραφείο του το Δ.Σ. του Συλλόγου, το οποίο του έθεσε τα προβλήματα του εμπορικού κόσμου τόσο με την έξαρση της μικροπαραβατικότητας (κλοπές μικροποσών και τορφίμων, διαρρήξεις σε καταστήματα κυρίως από μετανάστες) όσο και με την αύξηση του φαινομένου του παραεμπορίου που «ανθίζει» πριν από την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων. Ο κ. Γιώτης δεσμεύτηκε για ένταση των ελέγχων με στόχο, μεταξύ των άλλων, της ενδυνάμωσης του αισθήματος ασφάλειας τόσο του εμπορικού κόσμου όσο και των κατοίκων της πόλης της Κέρκυρας.

    Γιαννης ανδριωτησ

    Είδηση: 49756

    [36] Καταστροφές από τις βροχές

    Δευτερα, 29 11 2010 14:50

    Κατολισθήσεις, καθιζήσεις και πλημμύρες συνθέτουν το σκηνικό στο χωριό Μουζακαίοι Ιωαννίνων που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο. Σπίτια εκκενώθηκαν , καταστράφηκε το πνευματικό κέντρο, ενώ ένα μεγάλο κομμάτι γης στο χωριό υποχώρησε και προκάλεσε βαθιά ρήγματα. Αλλά και στο Νεραϊδοχώρι Τρικάλων προκλήθηκαν ζημιές σε δρόμους, καταστήματα και δίκτυα αποχέτευσης καθώς ξεχείλισαν χείμαρροι λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης της περασμένης Πέμπτης και Παρασκευής.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Μεγάλες ζημιές στα ορεινά των Τρικάλων λόγω κακοκαιρίας

    Είδηση: 49725

    [37] Ενεργειακή επιθεώρηση κτηρίων

    Δευτερα, 29 11 2010 14:29

    Καταλυτικό ρόλο στις εμπορικές αξίες των ακινήτων καθώς και στις τιμές των ενοικίων, αναμένεται να διαδραμματίσει ο υποχρεωτικός ενεργειακός έλεγχος όλων των κτηρίων που μεταβιβάζονται ή μισθώνονται μετά τις 9 Ιανουαρίου. Αύριο λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων από μηχανικούς που ενδιαφέρονται να γίνουν ενεργειακοί επιθεωρητές και σε περίπου 10 ημέρες θα υπάρχει στην ιστοσελίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος ο πρώτος κατάλογος με όσους εξασφαλίσουν τη σχετική άδεια.

    The video (Video ID: 131) is not available

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 49724

    [38] Μεγάλες ζημιές στα ορεινά των Τρικάλων λόγω κακοκαιρίας

    Δευτερα, 29 11 2010 11:59

    Τεράστιες ζημιές σε περιοχές του ορεινού όγκου του νομού Τρικάλων σημειώθηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, από τους ισχυρούς ανέμους και τις έντονες βροχοπτώσεις. Σπίτια, καταστήματα και δίκτυα αποχέτευσης αφέθηκαν στο έλεος των καιρικών φαινομένων, ενώ ξεχείλισαν δρόμοι και πλημμύρισαν σημαντικές οδικές αρτηρίες που συνδέουν οικισμούς και χωριά. Μηχανήματα των δήμων που επλήγησαν και της νομαρχίας Τρικάλων ξεκίνησαν την αποκατάσταση και καταγραφή των ζημιών.

    Στα δημοτικά διαμερίσματα των δήμων Πινδέων, Αιθήκων, Καστανιάς και στην κοινότητα Μυροφύλλου έχουν σημειωθεί σημαντικές καταστροφές στο οδικό δίκτυο, ενώ έχουν παρατηρηθεί κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων, διαβρώσεις στο έδαφος όπως και πτώσεις δένδρων.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49683

    [39] Στη φόρα τα «άπλυτα» των Αμερικανών από τη WikiLeaks

    Δευτερα, 29 11 2010 11:46

    Σοκ προκαλεί σε φίλους και συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών η διαρροή απόρρητων εγγράφων στην ιστοσελίδα WikiLeaks. Περίπου 250.000 έγγραφα δίνονται σταδιακά στη δημοσιότητα, τα οποία αναφέρουν, μεταξύ άλλων, τους καθόλου κολακευτικούς χαρακτηρισμούς Αμερικανών διπλωματών για ξένους ηγέτες. Επίσης, αποκαλύπτονται σχέδια και στρατηγικές που ακολούθησαν οι Ηνωμένες Πολιτείες παρασκηνιακά, και οι οποίες τουλάχιστον τις εκθέτουν σε φίλους και στη διεθνή κοινότητα.

    Αν ο Πούτιν είναι ο Μπάτμαν, ο Μεντβέντεφ είναι ο βοηθός του, ο Ρόμπιν, και ο Μπερλουσκόνι «ανίκανος και ανεπαρκής», το φερέφωνό του στην Ευρώπη ενώ ο Σαρκοζί είναι ο αυταρχικός της παρέας. Η Μέρκελ δεν διακινδυνεύει και είναι σπάνια δημιουργική, ενώ ο Μοαμάρ Καντάφι, πρέπει να 'χει σχέση με την Ουκρανή νοσοκόμα του που τον συνοδεύει παντού και εντυπωσιάζει με τις καμπύλες της.

    Αυτά λένε μεταξύ άλλων τα έγγραφα που διέρρευσαν και «καίνε» την Ουάσιγκτον-Διπλωματικοί κύκλοι μιλούν ήδη για την 11η Σεπτεμβρίου της διεθνούς διπλωματίας.

    «Αν το δούμε γενικά, δεν θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα, γιατί θα το ξεπεράσουμε. Τις επόμενες μέρες όμως, θα αντιμετωπίσουμε μερικά εμπόδια στο δρόμο. Κάποια κομμάτια σπασμένης πορσελάνης, είμαι βέβαιος», δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία

    Στην εποχή της πληροφορίας και της τεχνολογίας που την υποστηρίζει, κανένα μυστικό δεν μένει κρυφό, επιβεβαιώνεται σήμερα με τη σταδιακή αποκάλυψη 250.000 μυστικών εγγράφων από την ιστοσελίδα WikiLeaks, που καταδίκασε ήδη η αμερικανική Κυβέρνηση.

    "Πηγές των Μέσων Ενημέρωσης έχουν δεχτεί περισσότερες διώξεις κατά τη θητεία της κυβέρνησης Ομπάμα, σε σύγκριση με όλους μαζί τους προηγούμενους προέδρους"

    Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, η Τουρκία, που χαρακτηρίζεται αναξιόπιστη στα έγγραφα και με διχασμένη ηγεσία, φέρεται να βοήθησε την Αλ Κάιντα στο Ιράκ και η Ουάσιγκτον το PKK - πληροφορίες που και οι δύο πλευρές διαψεύδουν. Ο Τούρκος Pρωθυπουργός χαρακτηρίζεται αχαλίνωτα φιλόδοξος με αλαζονική και αυταρχική συμπεριφορά που περιβάλλεται από κόλακες συμβούλους.

    Στα έγγραφα, Αμερικανοί διπλωμάτες ενθαρρύνονται να κατασκοπεύσουν αξιωματούχους του ΟΗΕ και τον ίδιο τον γενικό γραμματέα, Μπαν Κι-μουν, ενώ ο Βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας ζητά από τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιτεθούν στο Ιράν για να καταστρέψουν το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται επίσης να ενεπλάκησαν σε περίεργα σχέδια ανταλλαγών, καθώς προτάθηκε σε Σλοβένους διπλωμάτες να πάρουν έναν κρατούμενο από το Γκουαντάναμο, για να διασφαλίσουν συνάντηση με τον Πρόεδρο Ομπάμα.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Αρνείται η Ουάσινγκτον κάθε διαπραγμάτευση με την Wikileaks

    Σχετική είδηση: Ευαίσθητα έγγραφα δημοσιοποιεί ξανά η Wikileaks

    Είδηση: 49678


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 29 November 2010 - 17:57:44 UTC