Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Παπούλια με το προεδρείο της ΓΣΕΕ
  • [02] Σήμα κινδύνου έδωσε η Πορτογαλία
  • [03] Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
  • [04] Πολικό ψύχος πλήττει την Ευρώπη
  • [05] Μετατάξεις-εξπρές από ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ
  • [06] Μ. Θεοδωράκης: Ίδρυση του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα»
  • [07] Ανθρωποκυνηγητό στην Κατερίνη για εντοπισμό των ληστών στην ΑΤΕ
  • [08] Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα
  • [09] Η ΕΕ ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Google
  • [10] Οι απότομες δίαιτες αποτυγχάνουν γιατί αυξάνουν το στρες
  • [11] Το μήκος των δαχτύλων συνδέεται με τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη
  • [12] Γ. Καμίνης: «Η Αθήνα θα κάνει Χριστούγεννα με 200.000 τόνους σκουπιδιών»
  • [13] Νέοι τρόποι για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας
  • [14] Ματαιώθηκε η συνάντηση Λ. Κατσέλη με τους κοινωνικούς εταίρους λόγω «ΠΑΜΕ»
  • [15] Yπουργείο, Σύγκλητος, Αρχιεπισκοπή και οικογενειοκρατία
  • [16] Συμφωνία για τα λατομεία στην Τρουμπέτα
  • [17] Εκδικάσθηκε η αίτηση ανάκλησης της απόφασης του ΣτΕ που διέταζε την προσωρινή διακοπή των εργασιών στον Αχελώο
  • [18] Αποκαταστάθηκε η βλάβη της ΔΕΗ στη Ρόδο
  • [19] Όξυνση προβλημάτων στα Κ.Υ. των νησιών
  • [20] Σκόνη από τη Σαχάρα ως την άλλη εβδομάδα
  • [21] Το 2011 θα είναι η δυσκολότερη χρονιά του κύκλου της βαθιάς ύφεσης
  • [22] Επεισόδιο σε βάρος Δημοτικών Αστυνομικών από 55χρονο
  • [23] Αναβλήθηκε για τον Ιούνιο η δίκη τεσσάρων Ρομπέν των φτωχών
  • [24] Αποσύρονται ακατάλληλα τρόφιμα από τη Διεύθυνση Εμπορίου της Ν.Α. Λάρισας
  • [25] Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης σε δρόμους που υπέστησαν φθορές λόγω του οδικού αποκλεισμού των Τεμπών
  • [26] Ανθρώπινο αλλά και οικονομικό το κόστος του χρόνιου πόνου
  • [27] «Παρείσακτοι» της Μαρίας Ευσταθιάδη
  • [28] Δολοφονία 43χρονου στο Π. Φάληρο
  • [29] Δωρεά κυττάρων η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για τη λευχαιμία
  • [30] Ουσιαστικό πλήγμα στην αμερικανική διπλωματία οι αποκαλύψεις του Wikileaks
  • [31] Μ. Αποστολάκη: Λουκέτο σε 9 σφαγεία της περιφέρειας για λόγους υγιεινής
  • [32] Παράνομες συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΟΓΑ
  • [33] Μειώθηκαν οι αρχικές ποινές των Μπουρμπούλια-Καλούση

    [01] Συνάντηση Παπούλια με το προεδρείο της ΓΣΕΕ

    Τεταρτη, 01 12 2010 13:00

    «Να πληρώσουν και οι έχοντες. Νομίζω ότι θα ήταν μια δίκαιη συμπεριφορά, από τους κρατούντες να πιέσουν και τους έχοντες να ανοίξουν το πορτοφόλι τους. Γιατί φοβάμαι ότι πολλοί από τους έχοντες έχουν 'καβούρια' μέσα στην τσέπη», ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, κατά την διάρκεια συνάντησης που είχε την Τρίτη, με τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλο και τα νέα μέλη του Προεδρείου της Συνομοσπονδίας. Από την πλευρά του, ο κ. Παναγόπουλος, δήλωσε ότι «ξέρουμε τη δύσκολη κατάσταση της χώρας. Αλλά θεωρούμε ότι ελήφθησαν και λαμβάνονται ακόμη μέτρα τα οποία είναι κοινωνικά άδικα και η κατανομή των βαρών γίνεται άνισα. Και οι έχοντες και κατέχοντες όχι μόνο δεν πληρώνουν, αλλά φτιάχνουν και θεωρίες για να αποφύγουν τις δικές τους ευθύνες και τη συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κρίσης».

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Ακόμη, ο κ. Παπούλιας έκανε λόγο για «πόνο μεγάλο και αβάσταχτο, για όσους πλήττει ιδιαίτερα η κρίση. Και βέβαια υπάρχει μια γραμμή, κάτω από την οποία δεν μπορεί να πιέσεις ακόμη περισσότερο τους εργαζόμενους και τους μισθωτούς».

    Ο κ. Παπούλιας, αναφερόμενος ειδικά στον ρόλο του συνδικαλιστικού κινήματος, τόνισε: «Εσείς δίνετε τη μάχη, όλοι μας δίνουμε τη μάχη, καταλαβαίνουμε όλοι ότι αυτή η δύσκολη περίοδος μόνο με αγώνες μπορεί να ξεπεραστεί, αγώνες μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας και της κοινωνικής συνοχής. Εύχομαι και ελπίζω οι αγώνες σας να έχουν θετικό αποτέλεσμα».

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49976

    [02] Σήμα κινδύνου έδωσε η Πορτογαλία

    Τεταρτη, 01 12 2010 16:28

    Αποφασισμένες να ρίξουν και το «κάστρο» των πορτογαλικών ομολόγων δηλώνουν οι αγορές που εξαπέλυσαν νέα κερδοσκοπική επίθεση ακόμη και στα Βελγικά ομόλογα μαζί με αυτά της Ισπανίας και της Ιταλίας. Διαψεύδει ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες το ενδεχόμενο προσφυγής της χώρας του στον μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης. Νέο πακέτο μέτρων με μείωση των επιδομάτων ανεργίας και παραχώρηση αεροδρομίων σε ιδιώτες, προαναγγέλλει ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Θαπατέρο. Τους φόβους εξάπλωσης της κρίσης χρέους από την ευρωζώνη μέχρι τις ΗΠΑ κομίζει ο απεσταλμένος της Ουάσιγκτον Λάελ Μπρέιναρντ που σπεύδει για διαβουλεύσεις σε Μαδρίτη, Βερολίνο και Παρίσι. Προς υπεράσπιση του κλυδωνιζόμενου ευρώ έσπευσε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, αφού οι αγορές αμφισβητούν την επίδειξη ενότητας από τους ισχυρούς της ευρωζώνης.

    Η Πορτογαλία επιχειρεί να πουλήσει ομόλογα 500 εκατομμυρίων ευρώ, ελάχιστες ώρες μετά την ανελέητη επίθεση των ευρωαγορών.

    Στόχος το Βέλγιο και η Ιταλία εκτός της πολύπαθης Ισπανίας που δανείζεται και πάλι με κόστος ανάλογο με αυτό που οδήγησε την Ελλάδα και την Ιρλανδία σε διάσωση.

    Για άκαιρες δηλώσεις την ώρα που οι κερδοσκόποι δοκιμάζουν την αποφασιστικότητα όσων δεσμεύτηκαν για διάσωση του ευρώ κατηγόρησε το Βερολίνο, η Ισπανίδα Υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο.

    Από την πλευρά της, η Γαλλίδα ομόλογος της Κριστίν Λαγκάρντ μεσολαβεί και πάλι διαβεβαιώνοντας ότι θα υπερισχύσει η αλληλεγγύη.

    «Η Ελλάδα και η Ιρλανδία είναι δύο χώρες που αντιμετώπισαν προβλήματα ρευστότητας, όχι όμως και φερεγγυότητας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ σε παρέμβασή του ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου υπογράμμισε τις προσπάθειες των δύο χωρών να αντιμετωπίσουν την κρίση.

    Τέλος, ικανοποιημένος δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ από την απόφαση για τη σύσταση ενός μόνιμου ευρωπαϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης των κρίσεων στην οποία κατέληξαν την Κυριακή οι Υπουργοί Οικονομίας της ζώνης του ευρώ. Ο μηχανισμός αυτός αναμένεται να ακολουθήσει τα πρότυπα του ΔΝΤ, βάσει των οποίων ο ιδιωτικός τομέας σε γενικές γραμμές εμπλέκεται στις επιχειρήσεις αναδιαρθρώσεων των χρεών κρατών που αντιμετωπίζουν μόνιμα προβλήματα φερεγγυότητας και όχι πρόσκαιρης ρευστότητας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50002

    [03] Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

    Τεταρτη, 01 12 2010 13:27

    Υγεια

    Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS η σημερινή και τα στοιχεία για την πορεία της νόσου συνεχίζουν να είναι ανησυχητικά. Σήμερα περισσότεροι από 33 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη έχουν προσβληθεί από τον ιό HIV, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ. Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, αύξηση των κρουσμάτων AIDS καταγράφεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

    Το 1/3 των ατόμων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV στην Ευρώπη έχουν άγνοια της κατάστασής τους, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έδωσε στη δημοσιότητα.

    Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή τονίζει πως η έγκαιρη ανίχνευση του ιού έχει ζωτική σημασία για την έγκαιρη θεραπευτική αγωγή και αυξάνει το προσδόκιμο επιβίωσης.

    Παρά τη συνολική μείωση του αριθμού των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV, ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό έχει φτάσει στα 33,4 εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο και εξακολουθεί να αυξάνεται, αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Η υποσαχάρια Αφρική παραμένει η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη και αριθμεί το 71% όλων των νέων μολύνσεων από τον HIV το 2008.

    Για το σκοπό καταπολέμησης του ΑΙDS σε παγκόσμια κλίμακα, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι η συμβολή της στο Διεθνές Ταμείο για την καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας θα φτάσει περίπου το 1,3 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2002-2013, σημειώνοντας ότι η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος δωρητής στο Διεθνές Ταμείο.

    Περίπου 6.800 άνθρωποι ανά τον κόσμο μολύνονται καθημερινά από τον ιό του HIV, εκ των οποίων περίπου το 45% είναι νέοι ηλικίας από 15 έως 24 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής.

    Ελλάδα

    Για το 2010, έχουν δηλωθεί 519 νέα κρούσματα, τα οποία ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των HIV οροθετικών ατόμων που έχουν δηλωθεί στη χώρα μας, σε 10452.

    Από τα περιστατικά αυτά, τα 8453 (80,9%) ήταν άνδρες, τα 1951 (18,7%) γυναίκες, ενώ για ένα μικρό ποσοστό το φύλο δεν δηλώθηκε.

    Ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων AIDS σε παιδιά, παραμένει χαμηλός στην Ελλάδα, σε σχέση με άλλες χώρες.

    Σε σύνολο 37 παιδιών με AIDS, το 64,9% έχουν μολυνθεί από τη μητέρα τους.

    Από τα 519 νέα περιστατικά που δηλώθηκαν οι 451 (86,9%) ήταν άνδρες και 68 (13,1%) γυναίκες. Το 36,4% των περιστατικών έχουν δηλωθεί ως 'ακαθόριστα' σε σχέση με τον τρόπο μετάδοσης, το 46,2% ήταν άνδρες που είχαν σεξουαλικές επαφές με άλλους άνδρες (ή 72,7%, εάν δεν συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις με 'ακαθόριστο' τρόπο μετάδοσης) και το 14,6% ήταν ετεροφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες (ή 23%, εάν δεν συμπεριληφθούν οι περιπτώσεις με 'ακαθόριστο' τρόπο μετάδοσης).

    Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά σε άτομα ηλικίας 25 - 44 ετών. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανδρών (22,4%) ήταν ηλικίας 30-34 ετών κατά τη δήλωση, ενώ των γυναικών (20,6%) ήταν ηλικίας 25-29 ετών κατά τη δήλωση.

    Ο κυριότερος τρόπος μετάδοσης του HIV, σε άτομα που έχουν εμφανίσει AIDS, παραμένει η σεξουαλική επαφή μεταξύ ανδρών (55,5%) και ακολουθεί η ετεροφυλοφιλική (για άνδρες και γυναίκες) σεξουαλική επαφή (24,6%). Οι περιπτώσεις, οι οποίες μολύνθηκαν ενδεχομένως μέσω άλλων τρόπων μετάδοσης, εμφανίζουν μικρά ποσοστά. Οι περιπτώσεις για τις οποίες δεν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί ο πιθανός τρόπος μόλυνσης ανέρχονται στο 9,2%.

    Σε σύνολο 2.325 ατόμων που έχουν μολυνθεί, μέσω της ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής, το 35,2% ήταν άτομα που έζησαν ή προέρχονται από χώρες στις οποίες η ετεροφυλοφιλική μετάδοση είναι συχνή, το 18,2% είχαν σεξουαλική επαφή με HIV οροθετικά άτομα, των οποίων η πηγή μόλυνσης είναι ακαθόριστη και το 32,4% ήταν περιστατικά για τα οποία υπήρχε ισχυρή ένδειξη ετεροφυλοφιλικής μετάδοσης, χωρίς, ωστόσο, να έχει προσδιοριστεί η υποκατηγορία της.

    Ο αριθμός των θανάτων σε ασθενείς με AIDS που δηλώθηκαν, μέχρι την 31η Οκτωβρίου, ανέρχεται σε 34 άτομα. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών με AIDS που απεβίωσαν ήταν άνδρες, γεγονός που αντανακλά τη μεγάλη αναλογία των ανδρών, επί του συνόλου των ατόμων με HIV/AIDS.

    Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της HIV επιδημίας στην Ελλάδα την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, είναι η σημαντική αύξηση που παρουσιάστηκε μετά το 2004. Αυξητική τάση παρατηρήθηκε και το 2008.

    Ειδικότερα, το 2008, ο αριθμός των περιστατικών που δηλώθηκαν ανήλθε σε 653, τιμή που αντιστοιχεί στην τρίτη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από την αρχή λειτουργίας του συστήματος επιτήρησης. Για το 2009, o αριθμός των δηλωθέντων περιστατικών ξεπέρασε για άλλη μία φορά το όριο των 600. Για το 2010, δεν έχει ολοκληρωθεί η συλλογή των δεδομένων. Λαμβάνοντας υπόψη τη μηνιαία κατανομή των δηλώσεων, εκτιμάται ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων που θα δηλωθούν τελικά το 2010, θα κυμανθεί σε υψηλά επίπεδα, μεγαλύτερα μάλλον σε σχέση με το 2009.

    «Ενημέρωση-Προφύλαξη-Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής»

    Δράσεις "Street work" από τις ΜΚΟ "PRAKSIS" και " ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ", στα πλαίσια της Καμπάνιας Ενημέρωσης - Πληροφόρησης - Εκπαίδευσης και Ευαισθητοποίησης, με τίτλο "Ενημέρωση-Προφύλαξη-Εξέταση: το δικό μας μότο ζωής" για τον HIV / AIDS. Η κινητή μονάδα της ΜΚΟ "PRAKSIS" θα διεξάγει δωρεάν και ανώνυμα το γρήγορο τεστ για τον HIV, έως και 22 Δεκεμβρίου.

    Ειδικότερα, "Ελεύθερες Αγκαλιές" τα καθιερωμένα πλέον "FreeHugs", διοργανώνουν το μεσημέρι στην πλατεία Κοραή, οι ΜΚΟ 'PRAKSIS" και "ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ" Οι ΜΚΟ καλούν επωνύμους και απλούς πολίτες να αγκαλιαστούν στέλνοντας το μήνυμα ότι ο "Hivδεν" δεν μεταδίδεται με την κοινωνική επαφή.

    Η καμπάνια ενημέρωσης των ΜΚΟ "PRAKSIS" και "ΚΕΝΤΡΟ ΖΩΗΣ" ξεκίνησε από τις 23 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 22 Δεκεμβρίου. Το ΚΕΕΛΠΝΟ και οι ΜΚΟ θα μοιράζουν προφυλακτικά και φυλλάδια, με στόχο την ενημέρωση του πληθυσμού για το AIDS. Επίσης η κινητή μονάδα της "PRAKSIS" θα βρίσκεται στο Γκάζι, και όποιος θέλει μπορεί κάνει το γρήγορο τεστ για τον HIV, δωρεάν και ανώνυμα (τεστ με το σάλιο) όπου το αποτέλεσμα βγαίνει σε 20 λεπτά.

    Από 2 έως 4 Δεκεμβρίου η κινητή μονάδα της PRAKSIS θα βρίσκεται και στην Θεσσαλονίκη (το απόγευμα της 2ης Δεκεμβρίου στην πλ. Αριστοτέλους και στη συνέχεια έξω από το bar Enola για τρία βράδια).

    Είδηση: 49984

    [04] Πολικό ψύχος πλήττει την Ευρώπη

    Τεταρτη, 01 12 2010 14:53

    Πολικές θερμοκρασίες και σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττουν Βρετανία, Γαλλία, βόρεια Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Σλοβενία, Πολωνία και Ελβετία. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στις αεροπορικές, οδικές και σιδηροδρομικές μετακινήσεις. Κλειστά είναι τα αεροδρόμια του Γκάτγουικ, του Εδιμβούργου, της Λυόν και της Γενεύης.

    Σλοβενία

    Στη Σλοβενία, καθυστερήσεις σημειώνονται στα δρομολόγια των τρένων και η κυκλοφορία των οχημάτων στους οδικούς άξονες της χώρας διεξάγεται με δυσκολίες, κυρίως από την επαρχία Γκορένισκο, στα βορειοδυτικά και τις περιοχές της επαρχίας Πρίμορσκα, στα νοτιοδυτικά, προς τη Λιουμπλιάνα.

    Τα συνεργεία καθαρισμού με τα εκχιονιστικά μηχανήματα προκαλούν επιπρόσθετη καθυστέρηση στην κίνηση των οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους και κυκλοφοριακό χάος έχει δημιουργηθεί στα σημεία εισόδου μεγάλων πόλεων της χώρας.

    Οι μετεωρόλογοι προβλέπουν συνέχιση των χιονοπτώσεων και βροχοπτώσεις που θα προκαλέσουν επικίνδυνες συνθήκες παγετού.

    Γαλλία

    Στη Γαλλία, σοβαρά προβλήματα από τις χιονοπτώσεις προκλήθηκαν σήμερα στα δρομολόγια του τρένου Eurostar ανάμεσα στο Λονδίνο, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες, με ακυρώσεις και καθυστερήσεις, ενώ το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ παραμένει κλειστό.

    Σε ανακοίνωσή της η Eurostar επισημαίνει πως οι άσχημες καιρικές συνθήκες ανάγκασαν τα τρένα της να μειώσουν τις ταχύτητές τους στη Βρετανία και στη βόρεια Γαλλία με αποτέλεσμα να σημειώνονται καθυστερήσεις περίπου 30 λεπτών.

    Ακυρώθηκαν έξι δρομολόγια ανάμεσα στο Λονδίνο και το Παρίσι και το Λονδίνο και τις Βρυξέλλες.

    Οι σφοδρές χιονοπτώσεις προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία σε περιοχές της κεντροανατολικής Γαλλίας, ειδικά στην κοιλάδα του Ροδανού όπου απαγορεύτηκε η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων.

    Η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων απαγορεύτηκε στις περιοχές Οβέρν και Ρον-Αλπ και διακόπηκαν τα δρομολόγια των σχολικών λεωφορείων, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

    Περισσότερα από 7.000 φορτηγά αυτού του τύπου οδηγήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε χώρους στάθμευσης στις συγκεκριμένες περιοχές.

    Κανένα λεωφορείο δεν κυκλοφορούσε στους δρόμους της Λυών που έχουν καλυφθεί από 20 εκατοστά χιονιού. Το αεροδρόμιο Σεντ-Εξυπερί που είχε κλείσει στη διάρκεια της νύχτας, λειτούργησε και πάλι το πρωί.

    Στην Οβέρν περίπου σαράντα άνθρωποι παγιδεύτηκαν για ώρες στα αυτοκίνητά τους και απεγκλωβίστηκαν από δυνάμεις της πυροσβεστικής.

    Νωρίς το απόγευμα χιονοπτώσεις αναμένονται στην δυτική Γαλλία.

    Βρετανία

    Πτήσεις ακυρώθηκαν και από το London City Airport. Το Γκάτγουικ έκλεισε χθες το βράδυ στις 22:30 GMT, όπως και το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου.

    Το κύμα κακοκαιρίας του σαββατοκύριακου προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις με τρένο, αλλά και αυτοκίνητο. Οι θερμοκρασίες και σήμερα παραμένουν κοντά στους 0 βαθμούς, αλλά στα Χάιλαντς της Σκωτίας θα φτάσουν τους -20 βαθμούς.

    Το χιόνι σε ορισμένες περιοχές της Βρετανίας έφτασε και τα 15 εκατοστά και σήμερα αναμένονται νέες χιονοπτώσεις. Πολλά σχολεία στην Σκωτία παραμένουν κλειστά για τρίτη ημέρα.

    Στη νότια Αγγλία, 400 φορτηγά έχουν αποκλειστεί σε αυτοκινητόδρομο εξαιτίας του πάγου ενώ εκατοντάδες σχολεία παρέμειναν κλειστά. Το σιδηροδρομικό δίκτυο αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα. Χιλιάδες άνθρωποι που μεταβαίνουν καθημερινά με τρένο στο Λονδίνο για να εργασθούν, δεν κατάφεραν σήμερα να μετακινηθούν.

    Ιταλία

    Τα χιόνια έπληξαν το Μιλάνο και τη Λομβαρδία, προκαλώντας καθυστερήσεις στην κίνηση των αυτοκινήτων στην πόλη, αλλά και στους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας.

    Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν και στο Πιεμόντε, αλλά και στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνια, και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει προειδοποίηση που ισχύει μέχρι σήμερα το βράδυ.

    Σύμφωνα με την Ένωση Ιταλικών Αυτοκινητόδρομων, οι χιονοπτώσεις δεν έχουν αποκλείσει προς το παρόν τους δρόμους: σε 1.500 οδικές αρτηρίες η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

    Στη Βενετία, το κέντρο της πόλης βρίσκεται κάτω από το νερό που έχει φτάσει τα 111 εκατοστά.

    Στη Ρώμη, η στάθμη των νερών του Τίβερη αυξήθηκε λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, αλλά μέχρι τώρα δεν υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών.

    Γενεύη

    Το διεθνές αεροδρόμιο της Γενεύης έκλεισε εξαιτίας του χιονιού που πέφτει αδιάκοπα από το απόγευμα της Τρίτης. Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου του Κουαντρέν αναφέρουν πως το αεροδρόμιο θα παραμείνει κλειστό τουλάχιστον ως τις 18.00 (τοπική ώρα). Οι πτήσεις έχουν διακοπεί από χθες το απόγευμα επειδή την περιοχή καλύπτει ομίχλη και ένα παχύ στρώμα χιονιού.

    Περίπου 100 επιβάτες έχουν βρει καταφύγιο στο ίδιο το αεροδρόμιο, ενώ 300 άλλοι πέρασαν τη νύκτα σε καταλύματα της πολιτικής προστασίας, καθώς δεν υπάρχουν ταξί, λεωφορεία και τρένα ούτε διαθέσιμα δωμάτια στα ξενοδοχεία.

    Η Γενεύη είχε χθες 20 εκατοστά χιόνι και σήμερα το ύψος του αναμενόταν ότι θα φτάσει τα 15.

    Πολωνία

    Οκτώ άνθρωποι έχουν πεθάνει από το ψύχος στην Πολωνία από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η αστυνομία στη Βαρσοβία. Τα θύματα ήταν άνδρες ηλικίας από 33 ως 72 ετών. Το Σαββατοκύριακο έπεσαν τα πρώτα χιόνια στην Πολωνία.

    Γερμανία

    Στη Γερμανία, έγινε εκχιονισμός στους διαδρόμους των περισσοτέρων αεροδρομίων της με αποτέλεσμα να μπορούν να λειτουργήσουν. Οι ισχυροί άνεμοι ανάγκασαν τους υπεύθυνους να κλείνουν κατά διαστήματα έναν από τους τρεις διαδρόμους του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης. Τουλάχιστον 22 αφίξεις και 17 αναχωρήσεις από το αεροδρόμιο ματαιώθηκαν εξαιτίας των αναστατώσεων που προκάλεσε η κακοκαιρία αλλού.

    Στο Βερολίνο, η θερμοκρασία στη διάρκεια της νύκτας έπεσε στους 10 βαθμούς υπό το μηδέν.

    Πηγές: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49989

    [05] Μετατάξεις-εξπρές από ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ

    Τεταρτη, 01 12 2010 12:52

    Με διαδικασίες εξπρές ξεκινούν οι μετατάξεις του πλεονάζοντος προσωπικού του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Με εγκύκλιο του υφυπουργού Εσωτερικών Γιώργου Ντόλιου, καλούνται οι υπηρεσίες του Δημοσίου να καταγράψουν και να αποστείλουν έως την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου τις κενές οργανικές θέσεις και τις ανάγκες τους σε προσωπικό, προκειμένου να μεταταγούν σε αυτές οι 1.800 εργαζόμενοι που πλεονάζουν στις τρεις εταιρείες του υπουργείου Μεταφορών.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 49952

    [06] Μ. Θεοδωράκης: Ίδρυση του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα»

    Τεταρτη, 01 12 2010 17:41

    Την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με την ονομασία "Σπίθα" ανακοίνωσε σήμερα ο μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης, στο κτίριο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Τα χαρακτηριστικά απελευθερωτικού αγώνα θα πρέπει να έχουν οι αντιδράσεις των Ελλήνων απέναντι στα μέτρα που προωθεί και εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις εντολές της Τρόικας, σύμφωνα με τον μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

    Όπως είπε ο κ. Θεοδωράκης, που σήμερα ανακοίνωσε την ίδρυση Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών με την ονομασία "Σπίθα"«βρισκόμαστε στην περίοδο που όλοι μαζί πρέπει να σκεφτούμε, να πληροφορηθούμε, να ψάξουμε και να δράσουμε».

    «Βάζω εγώ σήμερα μια "Σπίθα"», είπε, «και περιμένω να ακολουθήσουν κι άλλες. Μέχρι η σπίθα να φουντώσει και να γίνει η καθαρτήρια φωτιά που θα μας σώσει», ενώ κάλεσε τον ελληνικό λαό σε «ανυπακοή» στα όσα εφαρμόζει η κυβέρνηση, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν έχει την ηθική νομιμοποίηση να εφαρμόζει τέτοια σκληρά μέτρα.

    Παράλληλα υποστήριξε ότι με την υπογραφή του Μνημονίου, η κυβέρνηση έχει εκχωρήσει τα κυριαρχικά μας εθνικά δικαιώματα στους δανειστές μας, λέγοντας ότι λησμονήθηκαν οι αγώνες του ελληνικού λαού για ανεξαρτησία.

    Ο κ. Θεοδωράκης αναφερόμενος στο Κίνημα, είπε ότι δεν αποσκοπεί στο να δημιουργηθεί άλλο ένα πολιτικό κόμμα ή ένα κοινωνικό κίνημα, αλλά όπως τόνισε «θέλω να βοηθήσω να δημιουργηθεί ένα κίνημα ζύμωσης ιδεών με επίκεντρο τον ανεξάρτητο πολίτη που έχει ανάγκη να εκφράσει την αντίδρασή του στην κρίση που μας οδήγησε η παγκόσμια οικονομική κρίση».

    Ταυτόχρονα επέρριψε ευθύνες και στους Έλληνες πολιτικούς που συμμετέχοντας είτε ενεργητικά, είτε παθητικά, από το 1974 και μετά, οδήγησαν στον κατήφορο τη δημόσια ζωή και στην κατάρρευση της χώρας.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενώ ανέλαβε την εξουσία για να οδηγήσει τη χώρα στην ανάπτυξη, την οδήγησε στην κηδεμονία των ΗΠΑ και της ΕΕ. «Όχι μόνο δεν είχαν πρόγραμμα ανάπτυξης, αλλά δεν είχαν ούτε καν σχέδιο», τόνισε και επισήμανε ότι «οι υπουργοί είναι άπειροι, χωρίς κανέναν συντονισμό».

    Παράλληλα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο λέγοντας ότι «αντί η κυβέρνηση με το που ανέλαβε την εξουσία να δανειστεί για να καλύψει τις ανάγκες της χώρας, οι κύριοι Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλος δήλωναν παντού ότι είμαστε φτωχοί με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα spread. Πέρασαν μήνες χωρίς να κάνουν τίποτα, οδηγώντας μας στο δίλλημα πτώχευση ή ΔΝΤ», ενώ επισήμανε ότι «το δίλλημα το προκαλέσαμε εμείς οι ίδιοι και με αυτό το πρόσχημα η χώρα βρίσκεται κάτω από την αυστηρή επιτήρηση του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

    Είπε ακόμη ότι για τη σημερινή κυβέρνηση τα συμφέροντα των ΗΠΑ είναι πάνω από τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, ενώ κατηγόρησε τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου ότι αυτές οδήγησαν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση.

    Από τα πυρά του κ. Θεοδωράκη δεν γλύτωσε ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τον οποίο κατηγόρησε για «παθητική στάση», απέναντι στα όσα διαδραματίζονται στη χώρα.

    Είπε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι ο καλύτερος πελάτης των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας, καθώς από τις χώρες αυτές αγοράζει τα οπλικά συστήματα και κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να αγοράζει όπλα από αυτές και να στραφεί σε άλλες χώρες όπως τη Ρωσία και την Κίνα, όχι μόνο για την προμήθεια οπλικών συστημάτων αλλά και για τη σύναψη νέων δανείων με ευνοϊκότερους όρους, αλλά και αναπτυξιακών συνεργασιών.

    Ο κ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα, (σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, την Αλβανία, την πΓΔΜ, το Κυπριακό), λέγοντας ότι «μόνο ένας ανεξάρτητος και υπεύθυνος λαός μπορεί να αντιμετωπίσει τα εθνικά θέματα» και πρότεινε την εκπόνηση ενός νέου εθνικού αμυντικού δόγματος, εκτός του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.

    Πρότεινε επίσης τη σύσταση Εθνικής Αντιπροσωπείας, η οποία θα συζητήσει με τις κυβερνήσεις ξένων χωρών για την εξεύρεση λύσεων προς όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού.

    Κατά την ανακοίνωση της ίδρυσης του Κινήματος, παρέμβαση έκανε και ο καθηγητής Γεώργιος Κασιμάτης ο οποίος αναφερόμενος στο Μνημόνιο είπε ότι «πρόκειται για συμφωνίες ντροπής, που παραβιάζουν όλες τις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου και το ελληνικό Σύνταγμα». Υποστήριξε ακόμη ότι δίνουν το δικαίωμα στους δανειστές, εφόσον η Ελλάδα δεν τηρήσει τα όσα έχει συμφωνήσει να κατάσχουν ακόμη και την Ακρόπολη, ελληνικά νησιά, την πολεμικής αεροπορία και ότι αυτοί κρίνουν αναγκαίο. «Η Ελλάδα δεν είναι πια ανεξάρτητη», είπε και χαρακτήρισε «πραξικοπηματική» την παρουσία της Τρόικας στη χώρα μας, καθώς όπως είπε κανένας δεν έχει το δικαίωμα να εκχωρήσει τα εθνικά μας δικαιώματα.

    Όσον αφορά την οργάνωση του Κινήματος ο κ. Θεοδωράκης είπε ότι στο προσεχές διάστημα οι πολίτες θα πρέπει να οργανώσουν ανεξάρτητες επιτροπές πρωτοβουλίας με σκοπό την ενημέρωση και την ανάπτυξη δράσεων και σε ένα επόμενο βήμα οι επιτροπές αυτές θα έρθουν σε επαφή για την εφαρμογή συντονισμένων δράσεων.

    Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο κτίριο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη, παρουσία του κ. Κακογιάννη, επιχειρηματιών και πλήθος κόσμου.

    Οι θέσεις του Κινήματος και η ομιλία του κ. Θεοδωράκη, περιλαμβάνονται σε ένα βιβλίο με τον τίτλο "Σπίθα" και σε ένα dvd, τα οποία διατίθενται από τα βιβλιοπωλεία.

    AΠΕ

    Είδηση: 50012

    [07] Ανθρωποκυνηγητό στην Κατερίνη για εντοπισμό των ληστών στην ΑΤΕ

    Τεταρτη, 01 12 2010 18:06

    Ανθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές αρχές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των τεσσάρων ενόπλων που το πρωί λήστεψαν το υποκατάστημα της «Αγροτικής Τράπεζας» (ΑΤΕ), στο κέντρο του Αιγινίου Πιερίας, αρπάζοντας το ποσό των 390.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δράστες έφτασαν στο υποκατάστημα λίγο πριν τις 8 το πρωί και καθώς οι πόρτες, εκείνη την ώρα, δεν είχαν ανοίξει ακόμη για το κοινό, έσπασαν με βαριοπούλες τις τζαμαρίες και εισέβαλλαν στο εσωτερικό της τράπεζας.

    Με την απειλή όπλων, πιθανότατα τύπου καλάζνικοφ, οι κρανοφόροι ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους και κινήθηκαν προς το χρηματοκιβώτιο που μόλις είχε ανοίξει, αρπάζοντας το παραπάνω χρηματικό ποσό.

    Στη συνέχεια, οι δράστες επιβιβάστηκαν σε Ι.Χ. αυτοκίνητο και κινήθηκαν προς την εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, όπου εγκατέλειψαν το όχημα, το οποίο όπως αποδείχθηκε από την αστυνομική προανάκριση, είχαν κλέψει από περιοχή της Θεσσαλονίκης. Οι δράστες εκτιμάται ότι επιβιβάστηκαν σε άλλο όχημα, στο οποίο τους περίμενε συνεργός τους.

    Για δεύτερη φορά

    Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα 1,5 μήνα που το συγκεκριμένο υποκατάστημα γίνεται στόχος ληστών. Στις 12 Οκτωβρίου, τέσσερις δράστες, χωρισμένοι σε ζευγάρια, λήστεψαν ταυτόχρονα τα γειτονικά υποκαταστήματα της «ΑΤΕ» και της «Εθνικής Τράπεζας» (ΕΤΕ), στα οποία εισέβαλαν αφού έσπασαν τις τζαμαρίες με βαριοπούλες. Η «λεία» από το υποκατάστημα της «ΑΤΕ» ήταν 25.000 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη του υποκαταστήματος της «ΕΤΕ», όπου βρήκαν ανοιχτό το χρηματοκιβώτιο, ανέρχονταν σε 230.000 ευρώ.

    Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο οι πρωταγωνιστές της σημερινής ληστείας να είναι οι ίδιοι μ' αυτούς του περασμένου Οκτώβρη.

    AΠΕ

    Είδηση: 50017

    [08] Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

    Τεταρτη, 01 12 2010 17:23

    Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με αφορμή τη συμπλήρωση 2.500 χρόνων από τη μάχη του Μαραθώνα, διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα με τίτλο «Ελλήνων προμαχούντες Αθηναίοι Μαραθώνι...». Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Διεύθυνσης Μουσείων, εκθέσεων και Εκπαιδευτικών προγραμμάτων και τη Β΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και απευθύνεται σε μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Στόχος του προγράμματος είναι να προσεγγίσουν οι μαθητές την ιστορική μάχη και τη σημασία της για τον αρχαίο κόσμο μέσα από τις φιλολογικές και αρχαιολογικές πηγές.

    Επίσης, σχεδιάστηκε ομότιτλο εκπαιδευτικό έντυπο που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι προγραμματίζουν μία εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα .

    Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα υποστηριζόμενο από εποπτικό υλικό αλλά και από την εξιστόρηση των συμβάντων όπως παραδίδονται από τα αρχαία κείμενα, παρουσιάζει τα τεκμήρια από τις ανασκαφές της περιοχής του πεδίου της ιστορικής μάχης, όπου διαδραματίστηκε η πρώτη σύγκρουση των Ελλήνων με τη μεγαλύτερη δύναμη του καιρού τους. Η μάχη αυτή μπορεί να μην ήταν η πιο αποφασιστική στη διαμάχη Ανατολής Δύσης.

    Υπήρξε όμως η πρώτη φορά κατά την οποία ο ελληνικός κόσμος βρέθηκε αντιμέτωπος, στα δικά του εδάφη, με το μεγάλο κίνδυνο που απειλούσε τον τρόπο της ζωής του.

    Η νικηφόρος έκβασή της, όχι μόνον αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όλες τις κατοπινές συγκρούσεις Ελλήνων και Περσών αλλά προλόγισε αυτό που θα ακολουθούσε, το Χρυσό Αιώνα του ελληνικού πολιτισμού.

    Οι Αθηναίοι απέδωσαν όλη την επιτυχία τους - από την απώθηση των δύο περσικών εισβολών, έως τη δημιουργία και τη συντήρηση μιας αυτοκρατορίας στο Αιγαίο, αλλά και τα μεγάλα επιτεύγματα τους στην τέχνη- στην εύνοια των θεών.

    Όμως, στην πραγματικότητα η νίκη οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στο σθένος των Αθηναίων. Εκείνο το πρωί του Σεπτεμβρίου του 490 π.Χ. ο Μεγάλος Βασιλεύς έχασε 6400 υπηκόους, ενώ οι Αθηναίοι μόνο 192 πολίτες.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50006

    [09] Η ΕΕ ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Google

    Τεταρτη, 01 12 2010 17:47

    Οι αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια επίσημη έρευνα -και μάλιστα ως ζήτημα προτεραιότητας- για το κατά πόσο η μεγάλη αμερικανική εταιρία Google παραβιάζει τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού στο πεδίο των μηχανών αναζήτησης.

    Στο στόχαστρο βρίσκεται ένα φαινομενικά απλό -αλλά τεχνικά πολύπλοκο και επιχειρηματικά κρίσιμο- ερώτημα: Γιατί όταν ένας χρήστης κάνει μια αναζήτηση, εμφανίζονται πάνω-πάνω αυτές οι πληροφορίες και όχι κάποιες άλλες; Πρέπει κανείς να θεωρεί άμεμπτες και αντικειμενικές τις αναζητήσεις που προσφέρει η Google, ή μήπως αυτές αποτελούν αντικείμενο χειραγώγησης εκ μέρους της; Μήπως οι ανταγωνιστές της Google «θάβονται», ενώ όσοι βάζουν σε αυτήν διαφημίσεις, ανεβαίνουν κάποιες θέσεις κατά την ιεράρχηση των αποτελεσμάτων;

    Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θέτει πλέον στο μικροσκόπιο της την μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης του κόσμου, ήρθε εννέα μήνες μετά την υποβολή καταγγελιών από τη βρετανική Foundem (online υπηρεσία σύγκρισης τιμών) και τη γαλλική ejustice.fr (εξειδικευμένη νομική μηχανή αναζήτησης), που θεωρούν ότι o αλγόριθμός της Google, όταν παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας αναζήτησης, υποβαθμίζει τις διαδικτυακές σελίδες τους, επειδή είναι ανταγωνιστικές του αμερικανικού κολοσσού. Παράπονα στην Κομισιόν είχε υποβάλει και η μηχανή αναζήτησης Bing, που ανήκει στην Microsoft, τον μεγάλο ανταγωνιστή της Google.

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει κατά πόσο η Google (που ελέγχει πάνω από το 90% της ευρωπαϊκής αγοράς αναζητήσεων) έχει καταχραστεί την κυρίαρχη θέση της στην αγορά online αναζητήσεων, υποβαθμίζοντας σκοπίμως την ιεράρχηση των ανταγωνιστικών υπηρεσιών κατά την εμφάνιση των αποτελεσμάτων της αναζήτησης. Παράλληλα, θα ερευνηθεί αν η Google «ανεβάζει» προνομιακά τις δικές της υπηρεσίες (που περιλαμβάνουν τα βίντεο του YouTube), όταν η μηχανή αναζήτησης παρουσιάζει τα αποτελέσματα.

    Πάντως, ο αρμόδιος επίτροπος ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια διευκρίνισε ότι είναι πρόωρο να ειπωθεί κατά πόσο όντως υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις επιχειρηματικές πρακτικές της Google. «Θέλω να είμαι απολύτως σαφής πως αυτό (η έρευνα) δεν σημαίνει ότι υπάρχει οπωσδήποτε κάποιο πρόβλημα - είναι υπερβολικά νωρίς να πούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Από την πλευρά της, η αμερικανική εταιρία δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. «Υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτιώσεις, έτσι θα συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διευθετήσουμε τις όποιες ανησυχίες», ανέφερε εκπρόσωπος της Google, η οποία πάντως υπερασπίστηκε την μέθοδο ιεράρχησης των διαδικτυακών τόπων κατά την εμφάνιση των αποτελεσμάτων στις αναζητήσεις.

    Όπως είπε, η εταιρία σταμάτησε να υπογράφει αποκλειστικά συμβόλαια με εταιρίες-πελάτες εδώ και δύο χρόνια. «Δημιουργήσαμε τη Google για τους χρήστες και όχι για τα sites. Η φύση της ιεράρχησης (των αποτελεσμάτων) είναι τέτοια που μερικοί διαδικτυακοί τόποι δεν θα είναι ευχαριστημένοι με το πώς ταξινομούνται. Αυτά τα sites παραπονιούνται εδώ και χρόνια, μας έχουν ακόμα μηνύσει, όμως σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχαν συγκεκριμένοι λόγοι που οι διαδικτυακοί τόποι τους ιεραρχούνταν χαμηλά (στη σειρά των αποτελεσμάτων) από τους αλγόριθμούς μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης ότι θα διερευνήσει καταγγελίες πως η Google επιβάλλει υποχρεώσεις αποκλειστικότητας σε συνεταίρους της στο πεδίο της διαφήμισης, εμποδίζοντάς τους να βάζουν ορισμένες μορφές ανταγωνιστικών διαφημίσεων στους δικούς τους διαδικτυακούς τόπους. Θα εξετάσεις επίσης κατηγορίες ότι η αμερικανική εταιρία επιβάλλει περιορισμούς σε πωλητές λογισμικού και εξοπλισμού υπολογιστών, με στόχο να «θάψει» τον ανταγωνισμό από άλλα «εργαλεία» αναζήτησης.

    Τον Ιανουάριο του 2010, η Microsoft, μετά από δεκαετή νομική διαδικασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, συμφώνησε να επιτρέψει στους ευρωπαίους χρήστες των Windows να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία στην επιλογή ανταγωνιστικών προγραμμάτων πλοήγησης στο διαδίκτυο (πέρα από τον Internet Explorer), ενώ παράλληλα κλήθηκε να καταβάλει πρόστιμο 1,68 δισ. ευρώ για παραβίαση του ανταγωνισμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο σε μια εταιρία μέχρι το 10% του παγκόσμιου ετήσιου κύκλου εργασιών της.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

    Είδηση: 50018

    [10] Οι απότομες δίαιτες αποτυγχάνουν γιατί αυξάνουν το στρες

    Τεταρτη, 01 12 2010 18:27

    Υγεια

    Όσοι και όσες χάνουν απότομα βάρος με κάποια «φοβερή» δίαιτα κινδυνεύουν, τελικά, να ξαναπάρουν γρήγορα τα κιλά που έριξαν ή ακόμα και να αυξήσουν περισσότερο το βάρος τους σε σχέση με πριν. Αυτό συμβαίνει επειδή προκάλεσαν μεταβολές στον τρόπο που ο εγκέφαλός τους αντιδρά στις καταστάσεις του στρες, με συνέπεια να ωθούνται να φάνε μεγάλες ποσότητες φαγητού, όταν είναι αγχωμένοι, κι έτσι να πηγαίνει χαμένη η μέχρι τότε δίαιτά τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, υπό τον νευροεπιστήμονα Τρέισι Μπέιλ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Journal of Neuroscience», έκαναν πειράματα με ποντίκια, μελετώντας τις αλλαγές στη συμπεριφορά τους και τα επίπεδα των ορμονών τους σε σχέση με το είδος της δίαιτας στην οποία υποβάλλονταν. Διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που βρίσκονταν σε συνθήκες στρες και τα οποία προηγουμένως είχαν υποβληθεί σε απότομες δίαιτες, έτρωγαν στη συνέχεια περισσότερες λιπαρές τροφές σε σχέση με όσα πειραματόζωα δεν είχαν στο παρελθόν ιστορικό τέτοιας δίαιτας.

    Οι ερευνητές, εφαρμόζοντας μια δίαιτα γρήγορου περιορισμού των καθημερινών θερμίδων σε ποσοστό 25%, οδήγησαν τα ποντίκια μέσα σε τρεις εβδομάδες να χάσουν το 10-15% του αρχικού βάρους τους, δηλαδή περίπου όσο και οι άνθρωποι που κάνουν ανάλογες δίαιτες. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα είχαν αυξημένα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτικοστερόνης, εμφάνιζαν συμπτώματα καταθλιπτικής συμπεριφοράς και, επιπλέον, είχαν τροποποιηθεί αρκετά γονίδιά τους που παίζουν ρόλο-κλειδί στη ρύθμιση του στρες και της διατροφής. Το αποτέλεσμα ήταν ότι αργότερα, υπό συνθήκες στρες, αυτά τα ποντίκια έτρωγαν ακόμη περισσότερο από ό,τι πριν.

    Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι εμπειρίες της ζωής μπορούν να επιφέρουν αλλαγές στο γενετικό υλικό, μια διαδικασία που οι βιολόγοι αποκαλούν επιγενετική. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, ακόμα και αφού τα πειραματόζωα είχαν επιστρέψει στην κανονική διατροφή τους και στο προηγούμενο βάρος τους, οι επιγενετικές αλλαγές παρέμειναν στο DNA τους.

    Η έρευνα δείχνει γιατί μια πίτσα φαντάζει τόσο λαχταριστή μετά μια γεμάτη άγχος μέρα στη δουλειά και μπορεί να εξηγήσει γιατί τόσοι άνθρωποι, που θέλουν να χάσουν βάρος, παγιδεύονται σε ένα επαναλαμβανόμενο φαύλο κύκλο απώλειας και ξανά προσθήκης βάρους.

    «Τα πορίσματά μας δείχνουν ότι η δίαιτα όχι μόνο αυξάνει το στρες, κάνοντας την επιτυχή απώλεια βάρους πιο δύσκολη, αλλά, επίσης, μπορεί να επαναπρογραμματίσει τις αντιδράσεις του εγκεφάλου στα μελλοντικά άγχη και να αυξήσει έτσι τη συναισθηματική ανάγκη για φαγητό», δήλωσε ο Μπέιλ.

    Το στρες αναγκάζει το σώμα να απελευθερώσει ορμόνες όπως η κορτιζόλη, που τροφοδοτούν το αίμα με ενέργεια σε μορφή σακχάρου, ώστε ο οργανισμός να μπορεί να φύγει μακριά από ένα δυνητικό κίνδυνο, πραγματικό ή φανταστικό. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, αν το άγχος είναι χρόνιο, η κορτιζόλη αυξάνεται σε χρόνια υψηλά επίπεδα, που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της όρεξης και τελικά του βάρους. Μια απότομη δίαιτα κάνει τα ζώα και τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στο στρες της καθημερινής ζωής, καθώς πυροδοτεί στον εγκέφαλο την πιεστική ανάγκη για λήψη τροφής, γυρνώντας έτσι «μπούμερανγκ».

    Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Μπέιλ, «η δίαιτα είναι δύσκολη γιατί ο εγκέφαλός σου δουλεύει εναντίον σου». Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι, στο μέλλον, θα υπάρξουν νέα φάρμακα που θα στοχεύουν στις βιοχημικές οδούς του στρες και θα βοηθάνε όσους κάνουν δίαιτα να κρατάνε τα κιλά που έχασαν με τόσο κόπο.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Είδηση: 50020

    [11] Το μήκος των δαχτύλων συνδέεται με τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη

    Τεταρτη, 01 12 2010 17:32

    Υγεια

    Οι άνδρες με μακριούς δείκτες στα δάχτυλα των χεριών τους έχουν σημαντικά μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί μελλοντικά για να βοηθήσει τους γιατρούς να ξεχωρίζουν εκείνους τους άνδρες που χρειάζονται αμεσότερη και στενότερη επιτήρηση από εκείνους στους οποίους είναι καλύτερη μια τακτική αναμονής.

    Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Γουόργουικ και του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (ICR), που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο βρετανικό περιοδικό "British Journal of Cancer", διαπίστωσαν ότι οι άνδρες, των οποίων ο δείκτης είναι μακρύτερος από τον παράμεσο, έχουν ένα τρίτο (33%) λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν την ασθένεια σε σχέση με όσους έχουν μακρύτερο παράμεσο έναντι του δείκτη.

    Οι βρετανοί επιστήμονες συνέκριναν τα χέρια 1.500 ασθενών με προστάτη με τα χέρια 3.000 υγιών ανδρών. Διαπίστωσαν ότι σε περισσότερους από τους μισούς ασθενείς με καρκίνο, επικρατούσε το ίδιο πρότυπο: μικρότερος δείκτης σε σχέση με τον παράμεσο.

    «Το σχετικό μήκος των δαχτύλων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σαν ένα απλό τεστ για τον κίνδυνο από καρκίνο του προστάτη, ιδίως στους άνδρες κάτω των 60 ετών», σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους σχετίζεται με το επίπεδο της ανδρικής ορμόνης τεστοστερόνης. Το τεστ αυτό θα μπορούσε να συνυπολογιστεί με άλλους παράγοντες, όπως το οικογενειακό ιστορικό ή ο έλεγχος του γενετικού υλικού, για να εντοπιστούν εκείνοι οι άνδρες που κρίνεται ότι πρέπει να κάνουν περαιτέρω διαγνωστικούς ελέγχους και θεραπεία.

    Το κλασικό τεστ PSA δεν μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στους άνδρες με επιθετικό καρκίνο και όσους μπορεί μεν να έχουν καρκίνο του προστάτη, όμως ποτέ στη ζωή τους (ή πολύ αργά) δεν θα εμφανίσουν συμπτώματα και δεν θα χρειαστούν συνεπώς θεραπεία.

    Η αναλογία δείκτη-παράμεσου καθορίζεται ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης και εξαρτάται από το επίπεδο των ορμονών στις οποίες εκτίθεται το έμβρυο μέσα στην μήτρα. Η έκθεση σε λιγότερη τεστοστερόνη (που σημαίνει μεγάλο δείκτη σε σχέση με τον παράμεσο στα χέρια του ενήλικου) βοηθά στην προστασία από τον καρκίνο του προστάτη αργότερα στη ζωή. Το φαινόμενο πιστεύεται ότι συμβαίνει, επειδή συγκεκριμένα γονίδια, που επηρεάζονται από την τεστοστερόνη, όπως τα HOXA και HOXD, ελέγχουν το μήκος των δακτύλων και την ανάπτυξη των αναπαραγωγικών οργάνων.

    Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει το συγκριτικό μήκος των δαχτύλων (άρα το επίπεδο της τεστοστερόνης) με την επιθετικότητα, τη γονιμότητα, την ικανότητα στα σπορ, την ανάληψη κινδύνων, την αυτοπεποίθηση, το χρόνο αντίδρασης στα ερεθίσματα κ.α.

    Εξάλλου, μια νέα επιστημονική έρευνα από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής και του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο Dana-Farber του πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), συμπέρανε ότι οι ηλικιωμένοι με πρώιμο καρκίνο του προστάτη (στα πρώτα στάδια) είναι καλύτερα να ακολουθήσουν μια τακτική αναμονής, δηλαδή να κάνουν απλώς τα τακτικά τσεκ-απ τους και να αποφύγουν να προχωρήσουν σε εγχείρηση ή σε θεραπεία με ακτινοβολίες, ώστε να αποφύγουν τις πιθανές παρενέργειες που θα επιδεινώσουν στη συνέχεια την ποιότητα ζωής τους.

    Σύμφωνα με την μελέτη, πολλοί άνδρες με χαμηλού κινδύνου καρκίνο του προστάτη (στους οποίους τα καρκινικά κύτταρα βρίσκονται μόνο στον προστατικό αδένα) δε θα χρειαστεί να κάνουν καμία θεραπεία, αφού τελικά θα πεθάνουν από άλλη αιτία. Ο καρκίνος του προστάτη σκοτώνει περίπου 250.000 άνδρες παγκοσμίως κάθε χρόνο.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50009

    [12] Γ. Καμίνης: «Η Αθήνα θα κάνει Χριστούγεννα με 200.000 τόνους σκουπιδιών»

    Τεταρτη, 01 12 2010 17:12

    Τη διάθεσή του για συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, και τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, εκδήλωσε ο Γιώργος Καμίνης, προκειμένου να βρεθεί κάποια λύση στο σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με τα σκουπίδια στην πρωτεύουσα, μετά τη δικαστική απόφαση κατά των συμβασιούχων του ΧΥΤΑ Φυλής.

    Ο κ. Καμίνης, ο οποίος, ως γνωστόν, αναλαμβάνει τη δημαρχία της Αθήνας την 1η Ιανουαρίου 2011, δήλωσε ότι η Αθήνα θα κάνει Χριστούγεννα με 200.000 τόνους σκουπιδιών αν συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση και επισημαίνει ότι «το πρόβλημα ενδεχομένως θα επεκταθεί και στον τομέα της αποκομιδής στην Αθήνα μέσα στον Ιανουάριο, αφού εκείνο το διάστημα αναμένονται δικαστικές αποφάσεις για 700 συμβασιούχους εργαζόμενους στην καθαριότητα του Δήμου Αθηναίων».

    AΠΕ

    Είδηση: 50011

    [13] Νέοι τρόποι για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

    Τεταρτη, 01 12 2010 17:08

    Υγεια

    Ελπίδες για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών νόσων και καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών δίνουν οι νεότερες βιολογικές θεραπείες, η εφαρμογή των οποίων, την τελευταία δεκαετία, έχει βοηθήσει χιλιάδες ασθενείς. Η εικόνα με το αναπηρικό αμαξίδιο ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλων ρευματικών νοσημάτων έχει εκλείψει τα τελευταία χρόνια, χάρη στα εννέα διαφορετικά βιολογικά φάρμακα, τα οποία χρησιμοποιούνται σήμερα.

    Οι επιστήμονες αισιοδοξούν ότι, στο άμεσο μέλλον, θα έχουν στη φαρέτρα τους ακόμα πιο αποτελεσματικά φάρμακα και εφιστούν την προσοχή τους, ενόψει του 22ου Πανελλήνιου Ρευματολογικού Συνεδρίου που γίνεται από τις 1-4 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στην έγκαιρη διάγνωση των νοσημάτων αυτών και την άμεση αντιμετώπισή τους.

    Στο συνέδριο, θα παρουσιαστούν 70 ελληνικές ερευνητικές εργασίες που αφορούν σχεδον το σύνολο των ρευματικών παθήσεων που αγγίζουν τις 200. Εκτιμάται ότι στη χώρα μας ένας στους τέσσερις ενήλικες ταλαιπωρείται από κάποια ρευματική πάθηση, ενώ σύμφωνα με την ελληνική μελέτη στο Esordig, 200.000 πάσχουν από φλεγμονώδη ρευματικά νοσήματα, τα περισσότερα αυτοάνοσα, με συχνότερη τη ρευματοειδή αθρίτιδα από την οποία υποφέρουν πάνω από 70.000 Ελληνες.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50004

    [14] Ματαιώθηκε η συνάντηση Λ. Κατσέλη με τους κοινωνικούς εταίρους λόγω «ΠΑΜΕ»

    Τεταρτη, 01 12 2010 16:54

    Ματαιώθηκε τελικά η προγραμματισμένη για τις 4.30 το απόγευμα συνάντηση της υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκας Κατσέλη, με τους κοινωνικούς εταίρους μετά από τον αποκλεισμό της εισόδου του υπουργείου από 50 περίπου μέλη του ΠΑΜΕ.

    Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί στα πλαίσια της διαβούλευσης για το περιεχόμενο νομοθετικών πρωτοβουλιών που οδηγούν σε μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά της εργασίας.

    ΑΠΕ

    Είδηση: 50003

    [15] Yπουργείο, Σύγκλητος, Αρχιεπισκοπή και οικογενειοκρατία

    Τεταρτη, 01 12 2010 16:36

    Τον υφυπουργό Παιδείας Γ. Πανάρετο, στοχεύει με την ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, για το γνωστό θέμα της κατάργησης του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας που επιθυμεί ο υφυπουργός, λόγω των ακραίων φαινομένων οικογενειοκρατίας που παρατηρήθηκαν στο συγκεκριμένο τμήμα.

    Η Σύγκλητος στην ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων ότι, ο κ. Πανάρετος « επιχειρεί μια πρωτοφανή ωμή και βάναυση παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου και στην επιστημονική του αυτοτέλεια.

    Η Σύγκλητος δεν συμμερίζεται την τακτική της μετωπικής αντιπαράθεσης, που εγκαινιάζει ο Υφυπουργός με το ύφος και το πνεύμα της επιστολής του, και εκφράζει την ανησυχία της μήπως είναι αυτή δείγμα μιας ανάλογης αντίληψης για τα κρίσιμα θέματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης και του χαρακτήρα του Δημόσιου Πανεπιστημίου, τα οποία αυτόν τον καιρό το Υπουργείο έχει θέσει σε διαβούλευση.

    Η επιστολή του Υφυπουργού δεν στοχεύει μόνο στην αποτύπωση φαινομένων οικογενειοκρατίας, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας, τα οποία το ίδιο το Πανεπιστήμιο έχει καταδικάσει, αλλά και στη σπίλωση του συνόλου των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος. Οι εμπεριεχόμενες στην επιστολή προσωπικές διαπιστώσεις και οι ανεπίτρεπτες γενικεύσεις στοχεύουν εκτός των άλλων και στην επιρροή της κοινής γνώμης, ώστε να παγιωθεί η στρεβλή πεποίθηση ότι το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και ολόκληρο το οικοδόμημα του δημόσιου Πανεπιστημίου είναι σαθρό, αδιαφανές και κοινωνικά αδιάφορο.»

    Η Σύγκλητος αναφέρεται λεπτομερώς στους λόγους που , κατά τη γνώμη της, δεν πρέπει να καταργηθεί το τμήμα και καταλήγει τονίζοντας ότι αντιτίθεται πλήρως στην προτεινόμενη κατάργηση του τμήματος και προσθέτει : " Η Σύγκλητος θέλει να πιστεύει ότι η άστοχη σε πολλά σημεία επιστολή του Υφυπουργού δεν θα ενταχθεί στην επιχειρηματολογία όσων στρέφονται κατά του Δημόσιου Πανεπιστημίου και της επιζητούμενης αυτοδιοίκησής του. Η αυθαίρετη κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας από τον Υφυπουργό θα συσσωρεύσει νέα προβλήματα σε βάρος των χιλίων πεντακοσίων και πλέον φοιτητών του Τμήματος αλλά και των αποφοίτων, και θα πυροδοτήσει συνεχείς εντάσεις μεταξύ όλων των φοιτητών του Ιδρύματος. Αντίθετα, η απερίφραστη καταδίκη όσων συνέβησαν, η τιμωρία των υπευθύνων και η ενίσχυση της διαφάνειας και των κανόνων δεοντολογίας θα μας επιτρέψει να πορευτούμε στο μέλλον με γνώμονα τις ηθικές και πνευματικές μας αξίες και να οικοδομήσουμε ένα Δημόσιο Πανεπιστήμιο που διακρίνεται για την προσφορά του στην κοινωνία."

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος εναντίον της κατάργησης του τμηματος

    Εναντίον της κατάργησης του τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας, τάσσεται ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος με επιστολή του προς την υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου και τον υφυπουργό Γ. Πανάρετο.

    Ο αρχιεπίσκοπος τονίζει μεταξύ άλλων, ότι το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπισθεί "πατρικά" και να μη βλάψει , όπως λέει, καθ΄οιονδήποτε τρόπο τους προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς, διδακτορικούς φοιτητές του Τμήματος.

    "Φρονούμε " επισημαίνει " ότι ο σεβασμός των κόπων των οικογενειών τους, οι αγωνίες και ο μόχθος των ιδίων και η ευθύνη μας για το μέλλον τους δεσμεύει στην προσπάθεια ευρέσεως της καλύτερης δυνατής λύσεως με απόλυτο κριτήριο την επ΄ωφελεία και πάντως όχι προς ζημίαν τους διαχείριση του θέματος."

    Και ο αρχιεπίσκοπος καταλήγει : "Σήμερα, που το έλλειμμα ανθρωπιστικής παιδείας υποβαθμίζει την ποιότητα του κοινωνικού μας βίου η κατάργηση ενός Πανεπιστημιακού Τμήματος, όπως της Κοινωνικής Θεολογίας, προφανώς αποδυναμώνει ακόμη περαιτέρω το πολιτισμικό μας γίγνεσθαι.

    Με την βεβαιότητα ότι θα χειριστείτε το όλο ζήτημα με την δέουσα σύνεση και με την εγνωσμένη εμπειρία σας στα ακαδημαϊκά θέματα παρακαλούμε να μην επιμείνετε στην κατάργηση του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας αλλά να βοηθήσετε ώστε οι Θεολογικές σπουδές στον τόπο μας να βελτιωθούν και να αναβαθμισθούν".

    ΑΠΕ

    Είδηση: 50001

    [16] Συμφωνία για τα λατομεία στην Τρουμπέτα

    Τεταρτη, 01 12 2010 18:39

    Συμφωνία μεταξύ των ιδιοκτητών των τριών λατομείων της περιοχής Τρουμπέτα για την ανταλλαγή των ιδιοκτησιών τους ώστε να υπάρξει πλήρης χωροταξικός διαχωρισμός των ορίων των επιχειρήσεων τους επετεύχθη, καταρχήν, στη σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί ο Γ.Γ. της Περιφέρειας.

    Στις 13 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του σχετικού τοπογραφικού διαγράμματος για να υπάρξει τελική συμφωνία και υπογραφή συμβολαιογραφικής πράξης.

    Με τον τρόπο αυτό θα διαχωριστεί πλήρως η λειτουργία των επιχειρήσεων και η ευθύνη για την εφαρμογή της ισχύουσας περιβαλλοντικής μελέτης.

    Οι εκπρόσωποι των λατομείων υποσχέθηκαν την τήρηση της νομοθεσίας, υποστηρίζοντας ότι τα σημερινά περιβαλλοντικά προβλήματα οφείλονται στις συνθήκες που δημιουργούσαν το ιδιοκτησιακό καθεστώς και οι όροι εξόρυξης.

    Είδηση: 50019

    [17] Εκδικάσθηκε η αίτηση ανάκλησης της απόφασης του ΣτΕ που διέταζε την προσωρινή διακοπή των εργασιών στον Αχελώο

    Τεταρτη, 01 12 2010 17:59

    Διεξήχθη στο ΣτΕ η συζήτηση της αίτησης αναστολής της με αρ. 141/2009 απόφασης με την οποία διατάχτηκε η προσωρινή διακοπή των εργασιών στα έργα μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, η οποία υποβλήθηκε από τους φορείς της Θεσσαλίας και τα Υπουργεία Υποδομών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικώω. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕ και Νομάρχης Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, ο Υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Ντίνος Ρόβλιας, οι Βουλευτές Νίκος Σαλαγιάννης, Μαρία Θεοχάρη, Σπύρος Ταλιαδούρος, Έκτορας Νασιώκας και Αστέριος Ροντούλης και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Βασίλης Νίκου. Παραβρέθηκαν επίσης, από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας οι Βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης και Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας Θύμιος Σιώκος. Η συνεδρίαση ήταν ανοιχτή ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθησή της από τους ενδιαφερόμενους. Τόσο από την πλευρά των υπουργείων όσο και από την πλευρά των φορέων της Θεσσαλίας ζητήθηκε να ανακληθεί η απόφαση για το μέρος που αφορά τις εργασίες στη σήραγγα Συκιάς - Δρακότρυπας, για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι κατάρρευσής της και να αποκατασταθεί η λειτουργία του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα που έχει διαταραχθεί λόγω της έλλειψης επένδυσης της σήραγγας. Από την πλευρά των Αιτωλοακαρνάνων τέθηκε το ζήτημα του μη παραδεκτού της αίτησης διότι - κατά τη γνώμη τους - δεν έχουν διαφοροποιηθεί οι συνθήκες του έργου από την μέρα έκδοσης της προηγούμενης απόφασης και επίσης ισχυρίστηκαν ότι οι κίνδυνοι κατάρρευσης δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικοί. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές του νέου έτους. Μετά το πέρας της συζήτησης ο Νομάρχης και Πρόεδρος της ΠΑΣΕ κ Φώτης Αλεξάκος δήλωσε: «χωρίς να μπορούμε να προκαταλάβουμε την απόφαση του ΣτΕ, από την αξιολόγηση των επιχειρημάτων που αναπτύχθηκαν και από τις δυο πλευρές, εκφράζουμε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το Δικαστήριο θα ανακαλέσει κατά ένα μέρος την αρχική του απόφαση και θα επιτρέψει να εκτελεστούν εργασίες προστασίας της σήραγγας ώστε αυτή να μην κινδυνεύσει από κατάρρευση στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης».

    Είδηση: 50015

    [18] Αποκαταστάθηκε η βλάβη της ΔΕΗ στη Ρόδο

    Τεταρτη, 01 12 2010 17:53

    Αποκαταστάθηκε η βλάβη της ΔΕΗ στη Ρόδο κι αυτή τη στιγμή όλες οι περιοχές του νησιού έχουν ηλεκτροδοτηθεί. Η αποκατάσταση της βλάβης ξεκίνησε το απόγευμα από την πόλη της Ρόδου και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Το σημερινό πρωτοφανές σε διάρκεια και έκταση μπλακ-άουτ οδήγησε σε πρωτόγνωρες καταστάσεις ολόκληρο το νησί «παγώνοντας» την οικονομική και ζωή της Ρόδου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η βλάβη προέκυψε στο δίκτυο υψηλής τάσης στον ΑΗΣ Σορωνής και βγήκαν εκτός λειτουργίας όλες οι μηχανές του εργοστασίου.

    Είδηση: 50014

    [19] Όξυνση προβλημάτων στα Κ.Υ. των νησιών

    Τεταρτη, 01 12 2010 17:33

    Να οξυνθούν, αναμένεται, τα προβλήματα στα Κέντρα Υγείας των νησιών των Βορείων Σποράδων, λόγω των ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι οποίες προβλέπεται να αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

    Αυτό προέκυψε από την ενημέρωση που έκανε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, κ. Ζαχαρόπουλος στον αντινομάρχη Πρόνοιας, κ. Λεων. Αναστασίου.

    Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι θα δημιουργηθεί έντονο πρόβλημα με τη λήξη των συμβάσεων των αγροτικών γιατρών, καθώς η νέα νομοθεσία απαγορεύει την παράταση των συμβάσεων μέχρις ότου έρθουν οι αντικαταστάτες τους. Έτσι, εκφράζονται βάσιμοι φόβοι ότι θα υπάρξει ένα κενό τουλάχιστον τριών μηνών στις θέσεις τους, δεδομένου ότι οι νέοι αγροτικοί γιατροί που θα συνάψουν συμβάσεις πρέπει να εκπαιδευτούν για ένα τρίμηνο στο Νοσοκομείο του Βόλου προτού αναλάβουν καθήκοντα.

    Για το λόγο αυτό, ο κ. Ζαχαροπουλος έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υγείας, να υπάρξει ειδική πρόβλεψη για τους αγροτικούς γιατρούς, ώστε να είναι δυνατή η παράταση της σύμβασής τους μέχρι την έλευση του αντικαταστάτη τους.

    Εξάλλου, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ζητείται η πρόσληψη ειδικών επικουρικών γιατρών, καθώς και η στελέχωση των Κέντρων Υγείας με ειδικότητες αιχμής (οδηγοί ασθενοφόρων, τεχνολογοι εργαστηρίων, νοσηλευτές κ.λ.π.).

    Τέλος, ζητείται όπως τα Κέντρα Υγείας των νησιών, ενταχθούν στην 3η ζώνη των εφημεριών (αφορά ακριτικές περιοχές) για τις οποίες προβλέπονται δέκα παραπάνω εφημερίες.

    Είδηση: 50010

    [20] Σκόνη από τη Σαχάρα ως την άλλη εβδομάδα

    Τεταρτη, 01 12 2010 17:25

    Για μια εβδομάδα ακόμη - τουλάχιστον - θα βρίσκεται στην ατμόσφαιρα το νέφος σκόνης από τη Σαχάρα που μας επισκέφθηκε για πολλοστή φορά φέτος και έχει αυξήσει σημαντικά τις τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Όπως δήλωσε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΑ, ο μετεωρολόγος κ. Θεοφάνης Τακούδης, οι συχνές επαναλήψεις του φαινομένου οφείλονται σε μια γενικότερη ακαταστασία στα φαινόμενα, η οποία ακόμη δεν μπορεί να ερμηνευθεί γενικότερα.

    Όσον αφορά πάντως στις καιρικές συνθήκες, ο καιρός δεν φαίνεται να διαφοροποιείται σημαντικά μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου περίπου. Ως τότε η θερμοκρασία αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά, για την εποχή επίπεδα, της τάξης των 17 με 21 βαθμών η μέγιστη.

    Είδηση: 50005

    [21] Το 2011 θα είναι η δυσκολότερη χρονιά του κύκλου της βαθιάς ύφεσης

    Τεταρτη, 01 12 2010 16:38

    Το νέο χάρτη του εμπορίου στη Θεσσαλία με τα εμπορικά κέντρα να αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερα μερίδια αγοράς σε σχέση με τα εμπορικά καταστήματα επιβεβαιώνει η ετήσια έκθεση του Ελληνικού Εμπορίου για το 2010 που παρουσιάστηκε προχθές στην Αθήνα . Σύμφωνα με την έκθεση, η απασχόληση στον τομέα του εμπορίου στη Θεσσαλία μειώθηκε το 2010 σε σχέση με το 2009 (β' τρίμηνο) κατά 2.283 άτομα και υπήρξε ευρείας κλίμακας εσωτερική αναδιάρθρωση. Συγκεκριμένα,οι εργοδότες μειώθηκαν κατά 1.413,οι αυτοαπασχολούμενοι κατά 1.724 και οι βοηθοί κατά 485. Αντίθετα, αυξήθηκαν οι μισθωτοί (υπάλληλοι) κατά 1.339. Τη μεγαλύτερη μείωση σε απασχολούμενους γνώρισε ο τομέας του εμπορίου οχημάτων, στον οποίο χάθηκαν 2.550 θέσεις εργασίας. Μείωση σημειώθηκε και στον τομέα του χονδρικού εμπορίου κατά 502 θέσεις εργασίας,ενώ αντίθετα στο λιανικό εμπόριο οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 769. «Το 2011 θα είναι η δυσκολότερη χρονιά του κύκλου της βαθιάς ύφεσης», εκτίμησε παρουσιάζοντας την έκθεση ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ.Βασίλης Κορκίδης.

    Είδηση: 50000

    [22] Επεισόδιο σε βάρος Δημοτικών Αστυνομικών από 55χρονο

    Τεταρτη, 01 12 2010 16:31

    Επεισόδιο σε βάρος ανδρών της Δημοτικής Αστυνομίας δημιούργησε 55χρονος, κάτοικος Βόλου, αργά το πρωί της Τρίτης, με αποτέλεσμα να υποβληθεί μήνυση σε βάρος του, να συλληφθεί και να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου αύριο Παρασκευή. Σύμφωνα με τη μήνυση που υποβλήθηκε από τη Δημοτική Αστυνομία σε βάρος του δράστη, στις 11.30 το πρωί της Τρίτης, ο 55χρονος είχε σταθμεύσει προσωρινά επί της Δημητριάδος, στο ύψος της Τοπάλη, μπροστά από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας και απέναντι από τη στάση, σε ώρα κυκλοφοριακής αιχμής, με αποτέλεσμα να δημιουργεί πρόβλημα στην κυκλοφορία. Δημοτικός Αστυνομικός, τον πλησίασε, αλλά, παρά τις συστάσεις που του έκανε, ο δράστης, δεν απομάκρυνε το αυτοκίνητό του. Τελικά και αφού ο αστυνομικός άρχισε να του βεβαιώνει παράβαση, μπήκε στο αυτοκίνητο, βρίζοντας και απειλώντας τον Δημοτικό αστυνομικό και κινήθηκε εναντίον του! Στο μεταξύ, το επεισόδιο αντιλήφθηκαν άλλοι δύο Δημοτικοί αστυνομικοί που πήγαν επί τόπου, αλλά ο 55χρονος, δεν έλεγε να ηρεμήσει, ούτε να απομακρυνθεί από το σημείο που βρισκόταν και εξακολούθησε να απειλεί και να βρίζει. Τελικά, ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, που συνέλαβε τον δράστη, μετά από μήνυση σε βάρος του. Ο 55χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα, έλαβε προθεσμία και αναμένεται να δικαστεί αύριο Παρασκευή στο πλαίσιο του αυτόφωρου.

    Είδηση: 49999

    [23] Αναβλήθηκε για τον Ιούνιο η δίκη τεσσάρων Ρομπέν των φτωχών

    Τεταρτη, 01 12 2010 15:47

    Σελίδα 1 από 2

    Για την 1η Ιουνίου του ερχόμενου έτους ανέβαλε τελικά το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας την εκδίκαση της υπόθεσης 4 ατόμων, που εμπλέκονται σε υπόθεση κλοπής φαγώσιμων από σούπερ μάρκετ της Λάρισας, τα οποία στη συνέχεια τα διένειμαν σε απλούς πολίτες στη λαϊκή αγορά της πόλης.

    Είδηση: 49993

    [24] Αποσύρονται ακατάλληλα τρόφιμα από τη Διεύθυνση Εμπορίου της Ν.Α. Λάρισας

    Τεταρτη, 01 12 2010 15:42

    Σελίδα 1 από 2

    Ακατάλληλο τρόφιμο εντόπισε η Διεύθυνση Εμπορίου και Προστασίας του καταναλωτή της νομαρχίας Λάρισας σε ελέγχους που πραγματοποίησε σε κατάστημα βιολογικών τροφίμων. Πρόκειται για ζυμαρικό που περιείχε τεχνητές χρωστικές ουσίες και για το οποίο η Νομαρχία διέταξε την απόσυρσή του, προκειμένου να προστατευθεί η υγεία του καταναλωτικού κοινού.

    Είδηση: 49991

    [25] Ολοκληρώνονται οι εργασίες αποκατάστασης σε δρόμους που υπέστησαν φθορές λόγω του οδικού αποκλεισμού των Τεμπών

    Τεταρτη, 01 12 2010 15:36

    Σελίδα 1 από 2

    Την πορεία των εργασιών αποκατάστασης του οδοστρώματος που ξεκίνησαν πρόσφατα με χρηματοδότηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λάρισας στον δρόμο Ροδιάς -Συκαμινέας επιθεώρησε σήμερα ο νομάρχης Λάρισας κ. Λουκάς Κατσαρός συνοδευόμενος από κλιμάκιο της διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Ο δρόμος Ροδιάς - Συκαμινέας - Καρυάς έχει υποστεί, ως γνωστόν, εκτενείς ζημιές και μάλιστα σε ορισμένα σημεία έχει καταστραφεί ολοσχερώς από την μεγάλη κυκλοφορία βαρέων οχημάτων, αφού χρησιμοποιήθηκε σαν εναλλακτική διαδρομή κατά το χρονικό διάστημα που το οδικό δίκτυο των Τεμπών ήταν αποκλεισμένο.

    Είδηση: 49990

    [26] Ανθρώπινο αλλά και οικονομικό το κόστος του χρόνιου πόνου

    Τεταρτη, 01 12 2010 15:37

    Υγεια

    Απαλλαγή και ανακούφιση από τον καρκινικό και χρόνιο πόνο, που καταδυναστεύουν εκατομμύρια ασθενείς και κοστίζουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία, προσφέρουν πλέον μια σειρά αναλγητικών φαρμάκων και θεραπευτικών μεθόδων. Ταυτόχρονα η καταπράυνση του πόνου παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της καρκινικής νόσου, αφού έχει αποδειχθεί πειραματικά σε ζώα με καρκίνο ότι αναπτύσσουν πολύ γρηγορότερα μεταστάσεις όταν πονούν.

    «Πράγματι η ζωή δεκάδων εκατομμυρίων ασθενών ανά τον κόσμο και στη χώρα μας έχει βελτιωθεί ποιοτικά τα τελευταία χρόνια, χάρη στα νέα αναλγητικά φάρμακα, αλλά και σε μια σειρά θεραπευτικών μεθόδων» επεσήμανε η Ελένη Πλέσια, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αλγολογίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 2 με 5 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

    «Ο καρκινικός και ο χρόνιος πόνος», ανέφερε από την πλευρά του ο Μανώλης Αναστασίου, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, «είναι συνυφασμένος με την καθημερινότητα εκατομμυρίων πασχόντων. Στις περιπτώσεις της καρκινικής νόσου το 30 με 40% των ασθενών υποφέρουν στο αρχικό στάδιο, ενώ το 80 με 90% στο τελικό στάδιο της νόσου».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν «ο πόνος έχει σημαντική επίπτωση στην καθημερινότητα του πάσχοντα, επηρεάζοντας παράλληλα την ανεξαρτησία, τις διαπροσωπικές του σχέσεις και την οικογένεια του».

    Ειδικότερα ο καρκινικός πόνος είναι πολύ διαδεδομένο και σοβαρό πρόβλημα, αφού κάθε χρόνο, παγκοσμίως, πέντε εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν, ενώ διαγιγνώσκονται επτά εκατομμύρια νέα περιστατικά της νόσου. Ο αριθμός αυτός εκτιμάται ότι το 2015 θα φθάσει τα 15 εκατομμύρια.

    Στην Ελλάδα ο καρκίνος αποτελεί την 2η αιτία θανάτου(24,4%), μετά τα καρδιοαγγειακά νοσήματα(29,4%), ενώ αυξητική τάση παρουσιάζει τόσο η συνολική, όσο και η κατά αιτία θνητότητα από τον καρκίνο.

    Παράλληλα, εκτός από κατάθλιψη, το αίσθημα που προκαλεί ο πόνος στους πάσχοντες είναι:

    Στο 25% ότι δεν μπορούν να φροντίσουν τον εαυτό τους.

    Στο 27% ότι δεν είναι ικανοί να διατηρήσουν φιλικές η οικογενειακές σχέσεις.

    Στο 30% ότι έχουν μειωμένη ικανότητα διατήρησης ενός ανεξάρτητου τρόπου ζωής.

    Στο 19% ότι δεν είναι ικανοί να συνάψουν σεξουαλικές σχέσεις.

    Στο 50% της συνεχούς κόπωσης.

    Στο 43% ότι είναι αβοήθητοι.

    Στο 44% ότι τους εμποδίζει να έχουν καθαρή σκέψη και συγκέντρωση.

    Στο 16% όταν κάποιες ημέρες είναι τόσο έντονος πως θα ήθελαν να πεθάνουν!!!

    Μέχρι και σήμερα μερικοί άρρωστοι φοβούνται ότι ο πόνος τους δεν μπορεί να ανακουφιστεί -αλλά και αρκετοί λειτουργοί υγείας πιστεύουν ότι ο καρκινικός πόνος είναι αθεράπευτος.

    Ωστόσο, όμως, οι πάσχοντες μπορούν να ανακουφιστούν, καθώς οι αναφορές από διάφορα κέντρα δείχνουν ότι σε ποσοστό 80-90% μπορούν να απαλλαγούν εντελώς από τον καρκινικό και χρόνιο πόνο, ενώ και για το μεγαλύτερο ποσοστό των υπολοίπων είναι δυνατή, σε σημαντικό βαθμό, η ανακούφιση τους.

    Πόσο κοστίζει ο καρκινικός πόνος

    Το κόστος του πόνου (οξύ, καρκινικού και χρόνιου), γενικότερα, είναι πολύ μεγάλο και ανέρχεται, σύμφωνα με ειδικούς, σε δεκάδες δισ. δολάρια. Κι αυτό γιατί είναι η πιο συχνή αιτία που οδηγεί τους ανθρώπους στα επείγοντα των νοσοκομείων ή στους παθολόγους και οικογενειακούς γιατρούς. Ο οξύς πόνος συνοδεύει συχνά τους τραυματισμούς, τις εγχειρήσεις και τους τοκετούς.

    Στις ΗΠΑ πάνω από το 80% των 100 εκατομμυρίων ασθενών που χειρουργούνται ετησίως, εμφανίζουν μετεγχειρητικό πόνο, ενώ ο οξύς πονοκέφαλος προκαλεί 2,1 εκατομμύρια επισκέψεις σε γιατρούς. Στην Αγγλία το 87% των αρρώστων σε 36 νοσοκομεία βίωσαν σοβαρό ή μέτριο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ το 33% αυτών είχαν συνεχή πόνο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 25% του πληθυσμού έχει πόνο στους μυς, στις αρθρώσεις, στους συνδέσμους και στη μέση, που διαρκεί πάνω από τρεις μήνες και επηρεάζει την ικανότητά τους να εκτελέσουν καθημερινές δραστηριότητες, ενώ το 5% υποφέρει από σοβαρό πόνο.

    Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του κόστους, στις ΗΠΑ η χρόνια οσφυαλγία είναι υπεύθυνη για την απώλεια 20 εκατομμυρίων ημερών εργασίας, που αντιστοιχεί σε 6,5 δισ. δολάρια. Στη Βρετανία οι χαμένες ημέρες εργασίας ανέρχονται σε 33 εκατομμύρια και στη Γερμανία σε 16 εκατομμύρια. Σύμφωνα με μελέτες, έχει υπολογιστεί ότι, μόνο από τη χρόνια οσφυαλγία, το κόστος ενός βιομηχανικού προϊόντος, σε βιομηχανία που απασχολεί 5.000 εργαζόμενους, αυξάνει κατά 5%.

    Η ανακούφιση και η απαλλαγή από τον πόνο δεν έχει μόνο ανθρωπιστικό χαρακτήρα, με τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, αλλά και άμεση επίδραση στην παγκόσμια οικονομία, με μείωση:

    Tης διάρκειας νοσηλείας

    Tης φαρμακευτικής αγωγής

    Tων χαμένων εκατοντάδων εκατομμυρίων εργατοωρών

    Ιατρεία Πόνου

    Παρά την εξέλιξη της επιστήμης, στη χώρα μας η αντιμετώπιση του καρκινικού και χρόνιου πόνου, σήμερα, φαίνεται πως δεν είναι η καλύτερη δυνατή. Η έλλειψη υποδομών και στελεχωμένων ιατρικών μονάδων από ειδικούς επιτείνει το πρόβλημα.

    «Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν, με εθελοντική προσφορά των γιατρών, 52 ιατρεία πόνου, τα οποία όμως δεν επαρκούν. Κι αυτό γιατί το πρόβλημα στον πάσχοντα, πέρα από το νοσοκομείο, πρέπει να αντιμετωπιστεί και μετά την επιστροφή του στο σπίτι» τόνισε με έμφαση ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας, Μανώλης Αναστασίου. «Άμεσα, τα ιατρεία πόνου πρέπει να γίνουν 70 και ταυτόχρονα να στελεχωθούν από ειδικούς επιστήμονες -φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγους, νευρολόγους, κ.λπ.- προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των χιλιάδων πασχόντων».

    Αντίστοιχη πρόταση της Ελληνικής Εταιρείας Αλγολογίας βρίσκεται στο υπουργείου Υγείας και τους αρμόδιους φορείς. Όλα τα ιατρεία πόνου, στα οποία μπορούν να απευθυνθούν οι πάσχοντες, ή οι συγγενείς τους, βρίσκονται εντός των νοσοκομείων και λειτουργούν υπό την επίβλεψη των αναισθησιολόγων.

    Είδηση: 49995

    [27] «Παρείσακτοι» της Μαρίας Ευσταθιάδη

    Τεταρτη, 01 12 2010 13:59

    Το θεατρικό έργο της Μαρίας Ευσταθιάδη Παρείσακτοι, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δείγματα σύγχρονης νεοελληνικής θεατρικής γραφής. Έντεκα μονόλογοι, που σε πρώτη ανάγνωση φαντάζουν ασύνδετοι, ψελλίζονται από έξι χαρακτήρες-φαντάσματα, παγιδευμένα σε μια χρονική και χωρική στασιμότητα. Ο κοινός τους άξονας, η απώλεια της ζωής, της αγάπης, της γλώσσας και της μνήμης. Μέσα από τον αποσπασματικό τους λόγο, προσπαθούν να ανακαλέσουν αυτό που λείπει, για να ξεφύγουν από την αφάνεια που τα υποδουλώνει. Η συγκεκριμένη παράσταση συνδυάζει έντονες θεατρικές εικόνες και ένα σύνθετο ηχητικό σχεδιασμό που στόχο έχει να δημιουργήσει ένα "θεατρικό στοίχειωμα" για τους θεατές. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

    Παίζουν οι: Βασιλική Ανδρέου, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Μπάμπης Γαλιατσάτος, Νατάσα Γιανναράκη, Πάνος Ροκίδης, Γιώργος Σεραφειμίδης.

    Σκηνοθεσία / διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Θέμελης Γλυνάτσης

    Ηχητικό περιβάλλον / ηχητικός σχεδιασμός: Γιάννης Κοτσώνης

    Φωτισμοί: Ελένη Τριανταφυλλοπούλου

    Σχεδιασμός μάσκας: Λιλή Κεντάκα

    Κατασκευή μάσκας: VΓ©ronique GenΓͺt

    Video: Μάριος Γαμπιεράκης

    ΚΝΟΤ Gallery - Μιχαλακοπούλου 206 & Πύρρου (εισ. από Πύρρου), Αμπελόκηποι. Πλησιέστερος σταθμός μετρό: Αμπελόκηποι. Λεωφορεία: Α5, Β5 (στάση Ζαγορά). Διάρκεια: 70' (χωρίς διάλειμμα). Τιμή εισιτηρίου: β¬15. Παραστάσεις: 20 Νοεμβρίου μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2010 (κάθε Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα, Τρίτη). Ωρα έναρξης: 9μμ.

    Είδηση: 49985

    [28] Δολοφονία 43χρονου στο Π. Φάληρο

    Τεταρτη, 01 12 2010 16:26

    Στο χώρο της νύχτας στρέφονται οι έρευνες της Ασφάλειας Αττικής για τη δολοφονία 43χρονου που έγινε χθες Τρίτη το απόγευμα, στο Παλαιό Φάληρο. Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών και αναζητούν δύο άτομα που πραγματοποίησαν τη μαφιόζικη επίθεση.

    Οι δράστες σταμάτησαν με μία μοτοσικλέτα έξω από καφετέρια στην οδό Αχιλλέως 65 όπου καθόταν ο 43χρονος και ο συνεπιβάτης του μπήκε μέσα στο κατάστημα όπου τον πυροβόλησε πολλές φορές με πιστόλι. Ο παθών διακομίστηκε στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Οι δράστες εξαφανίστηκαν, αλλά λίγο αργότερα βρέθηκε στην οδό Ναϊάδων στο Παλαιό Φάληρο η μοτοσικλέτα, που όπως διαπιστώθηκε είχε κλαπεί στις 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα και σε απόσταση 10 μέτρων από αυτή ένα πιστόλι μέσα σε κάδο απορριμμάτων και ένα καλάσνικοφ κάτω από ΙΧ αυτοκίνητο. Τα όπλα μεταφέρθηκαν και εξετάζονται στην εγκληματολογική υπηρεσία, ενώ για την υπόθεση γίνεται έρευνα από το τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής.

    ...και άλλο κρούσμα

    Στο μεταξύ, χθες το βράδυ της Τρίτης, έγινε ένα ακόμα αιματηρό επεισόδιο μεταξύ αλλοδαπών μέσα σε καφετέρια στην Λεωφόρο Αγίου Ιερόθεου στο Περιστέρι. Κατά τη συμπλοκή ένας από τους εμπλεκόμενους πυροβόλησε με πιστόλι με αποτέλεσμα να τραυματίσει στο πόδι Αλβανό υπήκοο, ο οποίος διακομίστηκε και νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Οι δράστες αναζητούνται.

    ΑΠE

    Είδηση: 49998

    [29] Δωρεά κυττάρων η μόνη αποτελεσματική θεραπεία για τη λευχαιμία

    Τεταρτη, 01 12 2010 19:06

    Υγεια

    Η μόνη ενδεδειγμένη αποτελεσματική θεραπεία για την οξεία λευχαιμία είναι η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων που προέρχονται από συμβατό δότη και όχι από τον ίδιο τον ασθενή, επισημαίνει, βασιζόμενος σε διεθνή επιστημονικά δεδομένα, ο αιματολόγος-επιμελητής της αιματολογικής κλινικής του τμήματος μεταμόσχευσης μυελού των οστών του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Καλογιαννίδης. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η δωρεά ομφαλοπλακουντιακών κυττάρων στις δημόσιες τράπεζες βλαστοκυττάρων και η ενίσχυση των δικτύων δοτών μυελού των οστών.

    «Έχουν γραφτεί πολλά για τη χρησιμότητα των ομφαλοπλακουντιακών κυττάρων (βλαστοκυττάρων). Οι περισσότεροι άνθρωποι νομίζουν ότι, αν αποθηκευτούν τα ομφαλοπλακουντιακά κύτταρα, δηλαδή τα αρχέγονα κύτταρα, από τον ομφάλιο λώρο ενός νεογέννητου, θα μπορέσουν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της λευχαιμίας ή άλλων παθήσεων. Η αλήθεια, όμως, είναι κάπως διαφορετική. Στην περίπτωση της λευχαιμίας, τα αποτελέσματα της μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, που προέρχονται από τον ομφάλιο λώρο του ίδιου του ασθενούς είναι θετικά σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ενώ τις περισσότερες φορές είναι αμφίβολα. Η μόνη ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τα οποία προέρχονται είτε από ομφαλοπλακουντιακά κύτταρα είτε από τον μυελό των οστών ενός υγιούς δότη», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Καλογιαννίδης, με αφορμή ομιλία του σε ημερίδα, με θέμα «Η δωρεά βλαστοκυττάρων και μυελού των οστών είναι δωρεά ζωής» στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

    Όπως εξηγεί ο Καλογιαννίδης, πριν από τη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, ο ασθενής που πάσχει από λευχαιμία υποβάλλεται σε ισχυρή χημειοθεραπεία ώστε να καταστραφεί όλος ο μυελός και να δημιουργηθεί χώρος για το νέο μόσχευμα. Πολλές φορές, όμως, μπορεί τα κακοήθη κύτταρα να πάρουν άλλη μορφή και να «ξεφύγουν» από τη χημειοθεραπεία. Στην περίπτωση που σ' αυτόν τον ασθενή γίνει μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, που προέρχονται από το δικό του ομφάλιο λώρο, το μόσχευμα, επειδή προέρχεται από τον ίδιο, δεν θα αναγνωρίσει τα καρκινικά κύτταρα ως ξένα για να τα καταστρέψει. Αντιθέτως, στην περίπτωση που γίνει μεταμόσχευση από συμβατό δότη, το υγιές μόσχευμα διαθέτει τα κύτταρα «φρουρούς», τα οποία αναγνωρίζουν τα λευχαιμικά κύτταρα, στα οποία επιτίθενται και τα καταστρέφουν. Επομένως, η μόνη θεραπεία που ενδείκνυται για την οξεία λευχαιμία είναι η μεταμόσχευση από άλλο δότη.

    «Το πιο ισχυρό "φάρμακο" για τη θεραπεία της λευχαιμίας είναι η μεταμόσχευση από συμβατό δότη. Η θεραπεία λευχαιμίας με τις μεγαλύτερες πιθανότητες ίασης είναι το αλλογενές μόσχευμα. Αν, σήμερα, είχαμε αποθηκευμένα 10.000 ομφαλοπλακουντιακά μοσχεύματα, το 95% των Ελλήνων που πάσχουν από λευχαιμία δεν θα έψαχνε για μόσχευμα. Σήμερα, οι μισοί Έλληνες ασθενείς με λευχαιμία δεν βρίσκουν μόσχευμα. Επομένως, είναι αναγκαίο να ενισχυθεί όχι μόνο το δίκτυο δοτών μυελού, αλλά και η δωρεά ομφαλοπλακουντιακών κυττάρων στις δύο δημόσιες τράπεζες βλαστοκυττάρων που υπάρχουν στην Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Καλογιαννίδης.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50021

    [30] Ουσιαστικό πλήγμα στην αμερικανική διπλωματία οι αποκαλύψεις του Wikileaks

    Τεταρτη, 01 12 2010 19:30

    Οι αποκαλύψεις από τον ιστότοπο Wikileaks που δημοσιοποίησε πάνω από 250 χιλιάδες εμπιστευτικά έγγραφα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν ένα ουσιαστικό πλήγμα στις προσπάθειες της αμερικανικής διπλωματίας, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς.

    "Η πραγματικότητα είναι πως αυτή η αχαρακτήριστη απώλεια της εμπιστοσύνης που είδαμε μέσω των αποκαλύψεων του Wikileaks έχει προκαλέσει μια πολύ σοβαρή, ουσιαστική ζημιά στην ικανότητά μας να συνεχίσουμε και να προχωρήσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες", τόνισε ο κ. Μπερνς μιλώντας σε επιτροπή του Κογκρέσου.

    AΠΕ

    Είδηση: 50022

    [31] Μ. Αποστολάκη: Λουκέτο σε 9 σφαγεία της περιφέρειας για λόγους υγιεινής

    Τεταρτη, 01 12 2010 16:17

    Στο άμεσο κλείσιμο εννέα σφαγείων στην περιφέρεια, προχώρησε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιλένα Αποστολάκη, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και των καταναλωτών. Πρόκειται για τα σφαγεία Αμφιλοχίας, Θέρμου, Αγιάς Μετσόβου, Ερεσσού, Καλαμπάκας, Χανίων, Ληξουρίου και Χονδρογιάννη στην Κέρκυρα.

    Όπως αναφέρεται στις αποφάσεις αναστολής λειτουργίας των σφαγείων, οι μονάδες αυτές δεν τηρούσαν τους όρους υγιεινής, δεν είχαν εκσυγχρονιστεί και γενικά δεν τηρούσαν την κοινοτική και εθνική νομοθεσία λειτουργίας τους.

    "Πρόβλημα και στην ίδια τη χώρα"

    Η κ. Αποστολάκη επισήμανε ότι η λειτουργία των ακατάλληλων σφαγείων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας καθώς η ΕΕ έχει εξαντλήσει τα περιθώρια ανοχής σε απαράδεκτες συνθήκες λειτουργίας, μονάδων σφαγής ζώων που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές. Τα επαπειλούμενα υψηλά πρόστιμα, η επαπειλούμενη έκδοση ταξιδιωτικής οδηγίας προς τους Ευρωπαίους τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας καθώς και το ενδεχόμενο απαγόρευσης εξαγωγής ελληνικών κτηνοτροφικών προϊόντων, καθιστούν την άμεση αναστολή λειτουργίας των παραπάνω σφαγείων επιβεβλημένη.

    Κατέληξε δε, τονίζοντας ότι πρέπει να μπει ένα οριστικό τέλος στις τοπικιστικές σκοπιμότητες και την αδιαφορία πολλών ετών καθώς επίσης και δε μπορεί το κέρδος να μπαίνει πάνω από την υγεία των καταναλωτών και την ποιότητα διατροφής.

    Σημειώνεται ότι ξεκίνησε η επιθεώρηση της χώρας από κοινοτικούς επιθεωρητές στο πλαίσιο των ετήσιων ελέγχων, καθώς κάθε χρόνο το Γραφείο Τροφίμων και Κτηνιατρικών Θεμάτων της Επιτροπής ΕΕ (FVO) πραγματοποιεί ετήσιες επιθεωρήσεις στα κράτη-μέλη για την παρακολούθηση της πορείας της εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας.

    AΠΕ

    Είδηση: 49997

    [32] Παράνομες συνταγογραφήσεις σε βάρος του ΟΓΑ

    Τεταρτη, 01 12 2010 14:02

    Παράνομες συνταγογραφήσεις στις οποίες εμπλέκεται φαρμακείο της Αρκαδίας και ιατροί της περιοχής, ανέδειξε έρευνα που διεξήγαγε κλιμάκιο ελεγκτών του ΟΓΑ, αυτό δήλωσε ο διοικητής του Οργανισμού, Παναγιώτης Πέτρουλας. Ελεγκτές του ταμείου εντόπισαν κατά τη διάρκεια ελέγχου στα ράφια συγκεκριμένου φαρμακείου χιλιάδες κουτιά διαφόρων φαρμάκων, χωρίς την ταινία γνησιότητας, που σημαίνει όπως εξήγησε, ότι είχαν χρεωθεί σε ασφαλιστικά ταμεία και βέβαια βρίσκονταν στα ράφια για να πωληθούν σε ασθενείς. Επίσης βρήκαν στο φαρμακείο περί τα 77 βιβλιάρια υγείας και συνταγολόγια, τα περισσότερα ασφαλισμένων του ΟΓΑ, αλλά και άλλων ταμείων καθώς και συνταγές που είχαν χρεωθεί σε ασφαλισμένους εν αγνοία τους, αλλά και σε ανθρώπους που ζουν μόνιμα ακόμα και στην Αμερική.

    Από τον έλεγχο που ακολούθησε ο κ. Πέτρουλας τόνισε ότι μόνο για ένα εξάμηνο που έγινε ο έλεγχος, Ιούνιος 2009 ως Ιανουάριο 2010, μόνο ο ΟΓΑ ζημιώθηκε κοντά 117.000 ευρώ περίπου και μόνο από το συγκεκριμένο φαρμακείο.

    Από τους ελέγχους του ΟΓΑ προέκυψαν διαφόρων ειδών απάτες σε βάρος του ταμείου, όπως στην Ήπειρο όπου έπαιρναν τα φάρμακα από το φαρμακείο του νοσοκομείου τα χορηγούσαν στους ασθενείς και στη συνέχεια η υπάλληλος έπαιρνε τις συνταγές και τις εκτελούσε σε ιδιωτικό φαρμακείο χρεώνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ο διοικητής του ΟΓΑ συμπλήρωσε ότι το πόρισμα των ελεγκτών έχει σταλεί στο ΣΔΟΕ, στην Εισαγγελία καθώς και στον Φαρμακευτικό σύλλογο Αρκαδίας και τον Ιατρικό Σύλλογο Αρκαδίας. Διεμήνυσε ότι αυτές οι απάτες σε βάρος του ταμείου θα εξαλειφθούν με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που θα ξεκινήσει από 1η Μαρτίου στον ΟΓΑ και για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται θα υπάρξουν ανακοινώσεις τον προσεχή Ιανουάριο, από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που επεξεργάζεται το θέμα, αλλά και με την αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών σε όλους τους τομείς του οργανισμού.

    Ακόμη, ο κ. Πέτρουλας είπε για το θέμα των παράνομων συνταγογραφήσεων που έχει προκύψει, ότι υπάρχει ευθύνη και των ασφαλισμένων που θα εξεταστεί κατά περίπτωση κι άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καταλογιστούν ποσά σε βάρος τους για την ζημία που προέκυψε στο ταμείο ή ακόμα και να τους αφαιρέσουν την ασφάλιση για κάποιο χρονικό διάστημα.

    Η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αρκαδίας Βασιλική Φράγκου που κλήθηκε να πάρει θέση, επιβεβαίωσε τα όσα είπε ο διοικητής του ΟΓΑ ότι ανακάλυψαν οι ελεγκτές του οργανισμού. Ανέφερε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό κι εξήγησε ότι επειδή την προηγούμενη Κυριακή έγιναν εκλογές στο σύλλογο και δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα σε σώμα, αμέσως μετά την συγκρότησή του, θα συζητηθεί το πόρισμα που έχουν λάβει από τον ΟΓΑ και θα αποφασίσουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

    Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αρκαδίας Γιώργος Παπασταματάκης επισήμανε ότι έχει λάβει γνώση του πορίσματος του ΟΓΑ τις τελευταίες δέκα περίπου ημέρες και διεξήγαγε μια δική του έρευνα, όπως είπε, για τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συνταγογραφήσεις. Το θέμα σημείωσε είναι εξαιρετικά σοβαρό διότι αποδίδονται κατηγορίες σε γιατρούς για το αδίκημα της συνταγογραφίας κατά παραγγελία και πρόσθεσε πως την Δευτέρα προχθές ενημέρωσε το διοικητικό συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου κι έχει προγραμματιστεί συνεδρίαση του οργάνου την προσεχή Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου το βράδυ προκειμένου να λάβουν συγκεκριμένη απόφαση επί του θέματος.

    Ύστερα από χθεσινό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας για παρόμοιο θέμα που αναφέρεται σε ιατρό της Αργολίδας ο οποίος χρέωνε αδικαιολογήτως παιδικά εμβόλια σε ασφαλιστικό ταμείο, με δηλώσεις του σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αργολίδας Κώστας Πογιατζής είπε ότι στον ιατρικό σύλλογο δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγγελία, συμπληρώνοντας πως αν προκύψει θέμα θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.

    Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λακωνίας Νίκος Καλογεράκος με δηλώσεις του μας ανέφερε ότι υπάρχει μια παλιά περίπτωση με παράνομες συνταγογραφήσεις στον ΟΓΑ, προ επταετίας περίπου, όπου φέρεται να εμπλέκεται ένας γιατρός της περιοχής και μας ενημέρωσε ότι η υπόθεση βρίσκεται στην δικαιοσύνη και είναι σε εξέλιξη, ενώ τόνισε ότι καινούρια υπόθεση από οιοδήποτε ταμείο δεν υπάρχει σε γνώση του Ιατρικού Συλλόγου.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49986

    [33] Μειώθηκαν οι αρχικές ποινές των Μπουρμπούλια-Καλούση

    Τεταρτη, 01 12 2010 13:26

    Με τις καταδίκες των δύο πρώην δικαστών, της Κωνσταντίνας Μπουρμπούλια και του Ευάγγελου Καλούση, έκλεισε η δευτεροβάθμια δίκη σκέλους της μεγάλης υπόθεσης του λεγόμενου παραδικαστικού κυκλώματος που είχε ξεκινήσει ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον περασμένο Σεπτέμβριο. Με την απόφασή τους, οι δικαστές μείωσαν σημαντικά τις πρωτόδικες ποινές που είχαν επιβληθεί στους δύο πρώην πρωτοδίκες, επιβάλλοντας στον Ευάγγελο Καλούση κάθειρξη 12 χρόνια -από τα 20 έτη και 2 μήνες της πρωτόδικης απόφασης- και στην Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια 7ετή κάθειρξη -από την αρχική των 12 ετών. Και οι δύο πρώην ανακριτές οδηγήθηκαν στην φυλακή.

    Η υπόθεση αφορούσε πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατάχρησης εξουσίας κ.α., που σχετίζονται με χρηματισμό των δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να έχει ευνοϊκή κατάληξη σε ποινικές του υποθέσεις ο επιχειρηματίας Σωτήρης Κρητικός, ο οποίος την Τρίτη κρίθηκε αθώος από το δικαστήριο.

    Οι δύο κατηγορούμενοι δικαστικοί, σύμφωνα με την δικογραφία, έκαναν κρουαζιέρα με σκάφος που ανήκει στον επιχειρηματία, ενώ η Μπουρμπούλια, μέσω του Καλούση, φέρεται να πήρε το 2001 μεγάλο χρηματικό ποσό για να μην προφυλακίσει τον κ. Κρητικό σε υπόθεση θανατηφόρας έκρηξης σε βενζινάδικο που του ανήκε.

    Το επίμαχο ποσό φέρεται με την βοήθεια του πρώην συζύγου της να το διέθεσε για αγορά μετοχών.

    Με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, πλην του κ. Κρητικού, απαλλάχθηκαν ο δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, ο πρώην σύζυγος της Μπουρμπούλια Θ. Αμοργιανός και ο επιχειρηματίας Α. Γεωργίου. Σε πρώτο βαθμό οι ποινές φυλάκισης που τους είχαν επιβληθεί ήταν από 2 έως 6 ετών.

    Το δικαστήριο καταδίκασε τον επιχειρηματία Ευστρ. Βαλυράκη σε 18μηνη ποινή φυλάκισης για πλημμεληματικές πράξεις.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 49983


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 1 December 2010 - 17:58:57 UTC