Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι εργασιακές σχέσεις
  • [02] Κρίσιμες αποφάσεις της ΕΚΤ για επιτόκια και ρευστότητα
  • [03] WikiLeaks: «Μαφιόζικο κράτος η Ρωσία»
  • [04] Επεισόδια στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαιαβ
  • [05] Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα σωματεμπόρων
  • [06] Φονικό ψύχος στην Ευρώπη
  • [07] Προϋπολογισμός: ενημέρωση και αγωνία
  • [08] Ασφαλισμένος περιέλουσε με βενζίνη υπάλληλο του Ο.Α.Ε.Ε
  • [09] Γεύμα ευρωπαίων διπλωματών σε Α. Σαμαρά για παρουσίαση θέσεων της Ν.Δ
  • [10] Πράσινο φως από το ΣΤΕ για το πρόβλημα των σκουπιδιών
  • [11] Ισραήλ: 40 νεκροί από μεγάλη πυρκαγιά σε δάσος κοντά στη Χάιφα
  • [12] Σοβαρά προβλήματα στην Ευρώπη από την κακοκαιρία
  • [13] ΣΔΟΕ: Πρόστιμα 4 δισ. ευρώ σε φοροφυγάδες
  • [14] Δώρος Δημοσθένους «Δέκα και μισή, στην Αθήνα βράδυ»
  • [15] Πέθανε ο εφευρέτης της βόμβας νετρονίων
  • [16] Νέα διαγνωστικά τεστ ανιχνεύουν έγκαιρα τη νόσο του Χάντινγκτον
  • [17] «Qantas» κατά Rolls Royce
  • [18] Έρευνα συνδέει τα παρασιτοκτόνα με άνοια και Αλτσχάιμερ
  • [19] Νανο-φωτονικό «τσιπ» υπόσχεται ταχύτερους υπολογιστές
  • [20] Στο σκοτάδι ξανά η Ρόδος
  • [21] Ασπίδα για τη νόσο Αλτσχαϊμερ η μεσογειακή διατροφή
  • [22] Σύσκεψη με την Υπουργό Εργασίας για τα εργασιακά της Μαγνησίας
  • [23] Εύκολη υπόθεση η ανάβαση στον... ΄Όλυμπο
  • [24] Ανάγκη ενιαίας δημοτικής συνείδησης μεταξύ της ομάδας πλειοψηφίας
  • [25] Βόλος:Οργάνωση υπηρεσιών καθαριότητας για τη νέα χρονιά
  • [26] Πάει για κλείσιμο η ΑΓΕΤ;
  • [27] Ο Μιχ. Τρεμόπουλος αύριο στο Βόλο
  • [28] Η ΑΜΘ στην αυριανή κινητοποίηση Αμεα στην Αθήνα
  • [29] Εκδήλωση για τη διατροφή στην Καβάλα
  • [30] Ο καρκίνος του πνεύμονα πλέον πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως
  • [31] H NASA ίσως αποκαλύψει την ύπαρξη «εξωγήινου» βακτήριου στη Γη
  • [32] Επίσκεψη Παπούλια στο Υπουργείο Εθνκής ¶μυνας
  • [33] Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Θεωρώ ότι και το εργασιακό και το ασφαλιστικό κομμάτι του μνημονίου, είναι η ουρά του μνημονίου και η ψήφος μου θα
  • [34] Εξεταστική Siemens: Απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων του Τ. Μαντέλη
  • [35] Ξανάρχονται τα συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ
  • [36] Έτοιμος ο σταθμός του Μετρό στην Αγία Παρασκευή
  • [37] Ευρωπαϊκή συμφωνία επί της αρχής για την εποπτεία των οίκων αξιολόγησης
  • [38] Αύξηση 5% στα έσοδα του 11μηνου

    [01] Στο επίκεντρο οι εργασιακές σχέσεις

    Πεμπτη, 02 12 2010 12:06

    Κρίσιμες θεωρούνται οι επόμενες ημέρες για τον καθορισμό των όρων και προϋποθέσεων εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων, όπως προβλέπεται στο μνημόνιο. Αν και η συνάντηση κοινωνικών εταίρων και υπουργείου Εργασίας που είχε προγραμματιστεί για την Τετάρτη ματαιώθηκε, οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν ανοικτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ τους και όπως φαίνεται υπάρχουν σημεία σύγκλισης για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στις επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στα σωματεία, για τη διάρκεια ισχύος των επιχειρησιακών συμβάσεων και για το ποσοστό μείωσης των μισθών. Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ ρίχνει και νέα βόμβα στο τραπέζι των συζητήσεων, όπως είναι η μείωση του κόστους των υπερωριών και η εργασία το Σάββατο που θα αμείβεται με ρεπό.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Σημεία σύγκλισης

    Σε επιχειρησιακές συμβάσεις με απόκλιση προς τα κάτω έως 12% από τις αμοιβές που προβλέπουν οι κλαδικές και διάρκειας δύο ετών κατά τα οποία θα απαγορεύονται οι απολύσεις, κατέληξαν, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της ΝΕΤ 105,8, οι κοινωνικοί εταίροι.

    Σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 20 εργαζόμενους, οι διαπραγματεύσεις θα γίνονται από τα αντίστοιχα κλαδικά σωματεία, ενώ θα διατηρηθεί το δικαίωμα υπαγωγής στις συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

    Πάντως, αποστάσεις από τη συμφωνία τηρεί η ΓΣΕΕ και διεκδικεί σαφή πρόβλεψη για τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες μια επιχειρησιακή σύμβαση θα είναι δυσμενέστερη της κλαδικής.

    Παράλληλα ζητάει να ισχύει σε κάθε περίπτωση η επέκταση των συμβάσεων στα μη μέλη, η δε επιχειρησιακή σύμβαση να υπογράφεται μόνο όπου υπάρχουν σύλλογοι εργαζομένων.

    Νέα βόμβα από τον ΣΕΒ

    Την ίδια ώρα, εργασία το Σάββατο και συμψηφισμός της υπερωριακής απασχόλησης με ρεπό, περιλαμβάνονται στις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΕΒ, για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα.

    Σε αντεπίθεση κατά της ΓΣΕΕ αλλά και όσων αντέδρασαν στις προτάσεις του ΣΕΒ για την άρση των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα, πέρασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δημήτρης Δασκαλόπουλος, από το βήμα Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων.

    Στην ομιλία του, δεν είπε ότι υπήρξε συμφωνία αλλά ότι οι κοινωνικοί εταίροι συζήτησαν με πρωτοβουλία του ΣΕΒ για μια συμφωνία που να κατοχυρώνει την ελευθερία και ισχύ των συλλογικών συμβάσεων.

    Ο κ. Δασκαλόπουλος υποβάθμισε τις προτάσεις που αφορούν την 6η ημέρα εργασίας για τις υπερωρίες, λέγοντας ότι από τα 250 εμπόδια στην επιχειρηματικότητα που κατέγραψε ο ΣΕΒ, "οι υπέρμαχοι της στασιμότητας ανέδειξαν μία-δύο επουσιώδεις τεχνοοικονομικές ρυθμίσεις, ως δήθεν κατάργηση του πενθημέρου και του 8ώρου, ενώ δεν θίγουν ούτε αμοιβές, ούτε δικαιώματα των εργαζομένων.

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε λόγο για δαιμονολογία, συκοφαντία, διαστρέβλωση και προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ενώ κατήγγειλε όσους πασχίζουν με ιδιοτέλεια να είναι ευχάριστοι στο λαϊκό θυμικό, ότι είναι επιζήμιοι για το πραγματικό λαϊκό συμφέρον.

    Ακόμη, ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε ότι οι αντιδράσεις απηχούν συμφέροντα και στερεότυπα που προτιμούν να εθελοτυφλούν απέναντι στην πραγματικότητα και καταδικάζουν το λαό στην ανέχεια, προκειμένου να διατηρήσουν τους προνομιακούς τους ρόλους.

    Οι θέσεις του ΣΕΒ είναι ακραίες και σε καμία περίπτωση το υπουργείο δεν υιοθετεί αυτές τις προτάσεις, δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΤ ο υφυπουργός Εργασίας Βασίλης Γκεγκέρογλου.

    "Κατασκευασμένη" χαρακτήρισε την είδηση περί συμφωνίας ΓΣΕΕ-εργοδοτών για υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων και μείωση των μισθών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα σε σημερινές δηλώσεις του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιώργος Παναγόπουλος.

    "Πρόκειται για μεθοδευμένη αθλιότητα που εξυπηρετεί συμφέροντα εργοδοτικών κύκλων. Η ΓΣΕΕ ούτε συμφώνησε ούτε πρόκειται να συμφωνήσει σε τέτοια κατεύθυνση", τόνισε.

    Ο κ. Παναγόπουλος επανέλαβε ότι η ΓΣΕΕ υπερασπίζεται τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την καθολική ισχύ και την επέκτασή τους και κάλεσε τους εργαζόμενους να μετέχουν μαζικά στην απεργία της 15ης Δεκεμβρίου.

    Οι λεγόμενοι όροι και προϋποθέσεις που υποτίθεται θα εμποδίσουν τη γενικευμένη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων χρησιμοποιούνται για να κρύψουν την κραυγαλέα βαθιά αντεργατική - αντιδραστική μεταρρύθμιση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Είναι εξωφρενικό, απαράδεκτο και πρωτοφανές με συμφωνία της ίδιας της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στην κυβέρνηση για την άμεση προώθηση του αντεργατικού νομοσχεδίου - «παραγγελίας» της τρόικα για να υπερισχύουν των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων οι επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις που θα προβλέπουν χαμηλότερους μισθούς (...)" δήλωσε ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καλώντας τους εργαζόμενους σε αποφασιστικούς και ενωτικούς αγώνες.

    "Οι προτάσεις του ΣΕΒ σε συνδυασμό με τις πιέσεις της τρόικα, οδηγούν σε διάλυση της κοινωνικής συνοχής, με σκληρή επίθεση στην αμοιβή εργασίας, αμφισβήτηση των συλλογικών συμβάσεων και περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων" αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Συμφωνία για επιχειρησιακές συμβάσεις με αμοιβές έως και 12% χαμηλότερες

    Είδηση: 50186

    [02] Κρίσιμες αποφάσεις της ΕΚΤ για επιτόκια και ρευστότητα

    Πεμπτη, 02 12 2010 14:37

    Με τη φράση "η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει την αγορά κρατικών ομολόγων", επικεφαλής της ΕΚΤ ο Ζαν Κλοντ Τρισέ προσπάθησε να καθησυχάσει την Πέμπτη τις αγορές, που αντιδρούν με δυσπιστία στις προσπάθειες της Ευρώπης να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υποσχέθηκε ότι η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες θα συνεχιστεί, απέφυγε όμως να δεσμευτεί για την επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικού χρέους, θέμα που προκάλεσε τριβές μεταξύ των μελών του διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας. Το επιτόκιο παραμένει σταθερό στο ιστορικό χαμηλό του 1%. Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αρνούνται ότι το ευρώ κινδυνεύει και διαψεύδουν ότι προγραμματίζεται έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το Σαββατοκύριακο.Την ίδια ώρα, κερδοσκοπικό ντόμινο απειλεί τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Το κόστος δανεισμού σημείωσε ιστορικά ρεκόρ στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, ενώ από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων δεν ξέφυγε ούτε η Γαλλία. Δεν θα χρειαστεί βοήθεια, διαβεβαιώνει η Ισπανία.

    Αμετάβλητα τα μέτρα της νομισματικής πολιτικής

    Δίχως μεταβολή θα συνεχιστεί η υφιστάμενη νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο διοικητής της Ζαν Κλοντ Τρισέ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Φρανκφούρτη, μετά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε υπό έντονες πιέσεις για νέα μέτρα.

    Όπως επεσήμανε ο Τρισέ, το τρέχον επιτόκιο της ΕΚΤ θα διατηρηθεί στο επίπεδο του 1%, δεδομένου ότι οι πιέσεις στο επίπεδο των τιμών παραμένουν ήπιες και πάντως εντός των καταστατικών ορίων της ΕΚΤ, ήτοι χαμηλότερα αλλά κοντά στο επίπεδο του 2%, αν και ο διοικητής της ΕΚΤ έκανε λόγο για "αβεβαιότητα" στην εξέλιξη του μεγέθους αυτού.

    Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που επικαλέστηκε ο Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,9% το Νοέμβριο, και άρα παρέμεινε εντός των παραπάνω ορίων.

    Ο διοικητής της ΕΚΤ ανακοίνωσε επίσης τη συνέχιση των δραστηριοτήτων αναχρηματοδότησης του τραπεζικού συστήματος με το παρόν επιτόκιο, "για όσο χρειαστεί" και πάντως έως τις 12 Απριλίου του 2011, όπως και των μηνιαίων και τριμηνιαίων δραστηριοτήτων αναχρηματοδότησης που λήγουν στις 26 Ιανουαρίου, στις 23 Φεβρουαρίου και στις 30 Μαρτίου. Επίσης ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολογών.

    Όπως τόνισε ο κ. Τρισέ, βάσει των παραπάνω διατηρείται σε ισχύ το σύνολο του πλέγματος μέτρων νομισματικής πολιτικής που ασκεί η ΕΚΤ.

    Επιπρόσθετα, ο διοικητής της ΕΚΤ παρότρυνε τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης να συμπεριλάβουν μακροπρόθεσμα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων, με στόχο την εξυγίανση των εθνικών οικονομιών τους, εφόσον αντιμετωπίζουν είτε δημοσιονομικά ελλείμματα, είτε μειωμένη ανταγωνιστικότητα, όπως αυτή εκφράζεται στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ή στο εμπορικό ισοζύγιο.

    Απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπων του Τύπου, ο κ. Τρισέ σημείωσε ότι η απόφαση για την παράταση της λειτουργίας των τρίμηνων προγραμμάτων αναχρηματοδότησης ελήφθη ομόφωνα κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, ενώ η απόφαση για το μηνιαίο πρόγραμμα βάσει "συντριπτικής πλειοψηφίας".

    "Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στις αγορές και προσαρμόζουμε με τη δέουσα προσοχή την πολιτική μας", σημείωσε ο κ.Τρισέ.

    Από τη θέσπιση του ευρώ έως σήμερα "παραδώσαμε ό,τι υποσχεθήκαμε βάσει των καταστατικών μας δεσμεύσεων και είμαστε αξιόπιστοι ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σταθερότητα τιμών στους κατοίκους της Ευρωζώνης", τόνισε.

    Για τριβές στο διοικητικό συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας κάνουν λόγο οι αναλυτές, με τον Γερμανό ¶λεξ Βέμπερ να δηλώνει ανοικτά αντίθετος με την πολιτική Τρισέ για αγορά κρατικών ομολόγων.

    "Οι συνεχείς ενέσεις ρευστότητας απειλούν με νέες φούσκες" τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ραίνερ Μπρούντερλε, χαρακτηρίζοντας παράλληλα ανυπόστατες τις φήμες περί εγκατάλειψης του ευρώ.

    Πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

    Η ΕΚΤ άρχισε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (Securities Market Programme ή SMP) το Μάιο και έως τώρα έχει δαπανήσει 67 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων στη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων μετά την έναρξη του προγράμματος.

    Δεν έχει ανακοινώσει στοιχεία σχετικά με το είδος ή την εκδότρια χώρα των ομολόγων που έχει αγοράσει, όπως δεν έχει κάνει γνωστό το συνολικό ποσό που προτίθεται να δαπανήσει για το σκοπό αυτό, μεταδίδει το Ρόιτερ.

    Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνοδεύτηκε από ενστάσεις εκ μέρους του διοικητού του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Γερμανίας ¶ξελ Βέμπερ, ο οποίος αφενός ήταν αντίθετος εξαρχής στην υιοθέτηση του και αφετέρου ζήτησε τον τερματισμό του τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι το πρόγραμμα δεν αποδίδει.

    Αντίθετη άποψη είχε έως τώρα η συντριπτική πλειονότητα των μελών του ΔΣ της ΕΚΤ, όπως έχει σημειώσει ο πρόεδρος του Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Απευθυνόμενος προς τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, αυτήν την εβδομάδα, ο κ.Τρισέ αναπτέρωσε τις προσδοκίες περί πιθανής επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων, επισημαίνοντας ότι η πορεία του θα αποτελέσει αντικείμενο της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ, σήμερα.

    Θαπατέρο: Δεν θα προσφύγουμε στο μηχανισμό στήριξης

    Η Ισπανία δεν θα χρειαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεζ Θαπατέρο, στη διάρκεια συνέντευξής του στο οικονομικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

    Ο κ. Θαπατέρο επεσήμανε επίσης την ανάγκη μιας "πολύ πιο ολοκληρωμένης δημοσιονομικής πολιτικής" για την Ευρωζώνη.

    Η πορεία ισχυροποίησης του ισπανικού τραπεζικού συστήματος δεν έχει ολοκληρωθεί, πρόσθεσε ο κ. Θαπατέρο και σημείωσε ότι το ύψος των κεφαλαίων που η Ισπανία χρειάστηκε να εισφέρει στο τραπεζικό της σύστημα ήταν το χαμηλότερο έναντι οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρωζώνη.

    "Ήταν μόνον 1% του ΑΕΠ ήτοι 11 δισ.ευρώ. Λιγότερα από ότι η Γερμανία, λιγότερα από ότι η Γαλλία και φυσικά λιγότερα από ότι η Βρετανία, ώστε τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα να έχουν το απαραίτητο επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας", είπε.

    Οι ισπανικές τράπεζες μειώνουν τη χρηματοδοτική τους εξάρτησή από την ΕΚΤ, είπε, καθώς αποκτούν εκ νέου πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50226

    [03] WikiLeaks: «Μαφιόζικο κράτος η Ρωσία»

    Πεμπτη, 02 12 2010 13:12

    Υπό το κράτος της μαφίας τελεί η Ρωσία, θεωρεί Ισπανός εισαγγελέας, σύμφωνα με τις τελευταίες αποκαλύψεις της ιστοσελίδας WikiLeaks, που δημοσιοποιεί διαβαθμισμένα αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, η μαφία "κυβερνά επίσης τη Λευκορωσία και την Τσετσενία και ασκεί 'εκτεταμένο έλεγχο' επί ζωτικών τομέων της διεθνούς οικονομίας, όπως είναι ο τομέας του αλουμινίου". Μάλιστα, σε ένα από τα έγγραφα, ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: ο βαθμός στον οποίο εμπλέκεται και ο Ρώσος πρωθυπουργός στις ενέργειες της μαφίας. Την ίδια ώρα, νέο ένταλμα σύλληψης κατά του ιδρυτή του WikiLeaks εξέδωσε η σουηδική Εισαγγελία, καθώς λάθη στη διατύπωση του υπάρχοντος εντάλματος φέρεται να εμποδίζουν τις βρετανικές Αρχές να συλλάβουν τον Τζούλιαν ¶σαντζ, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται στη ΝΑ Αγγλία. Εξάλλου, το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας αρνήθηκε να επιτρέψει στον Τζούλιαν Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του για "βιασμό και σεξουαλική επίθεση".

    "Χέρι-χέρι με το οργανωμένο έγκλημα"

    Η Ρωσία είναι "μαφιόζικο" κράτος, τα πολιτικά κόμματα της οποίας λειτουργούν "χέρι με χέρι" με το οργανωμένο έγκλημα, θεωρεί Ισπανός εισαγγελέας, οι εκτιμήσεις του οποίου περιλαμβάνονται στο αμερικανικό διπλωματικό έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks.

    Ο εισαγγελέας Χοσέ Γκονθάλεθ, ο οποίος ερευνά εδώ και μία δεκαετία το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα, "θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφοροποίηση ανάμεσα στις ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης και στις ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος", σύμφωνα με το τηλεγράφημα το οποίο εστάλη τον Φεβρουάριο 2010 από την αμερικανική πρεσβεία στη Μαδρίτη.

    Ο Ισπανός εισαγγελέας συμφωνεί με τη θέση του Ρώσου αντικαθεστωτικού Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, ο οποίος δολοφονήθηκε στο Λονδίνο τον Νοέμβριο 2006 και θεωρούσε ότι η δηλητηρίασή του με ραδιενεργό πλουτώνιο 210 ήταν έργο των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας του ρωσικού κράτους, οι οποίες "είναι τα αφεντικά του οργανωμένου εγκλήματος".

    "Ορισμένα πολιτικά κόμματα στη Ρωσία ενεργούν χέρι με χέρι με το οργανωμένο έγκλημα", θεωρεί ο εισαγγελέας, σύμφωνα με το τηλεγράφημα.

    "(Ο εισαγγελέας) εξηγεί ότι το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα, του Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι, δημιουργήθηκε από την KGB και τον διάδοχό της, τo SVR, που στεγάζει πολλούς σκληρούς εγκληματίες", αναφέρεται στο διπλωματικό έγγραφο.

    Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, υπάρχουν επίσης "αποδεδειγμένοι δεσμοί ανάμεσα σε ρωσικά πολιτικά κόμματα και το οργανωμένο έγκλημα και τη διακίνηση όπλων".

    Οι ρωσικές αρχές χρησιμοποιούν τη μαφία για επιχειρήσεις τις οποίες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν "αξιοπρεπώς ως κυβέρνηση", όπως είναι η αποστολή όπλων στους Κούρδους για την αποσταθεροποίηση της Τουρκίας.

    Ο Ισπανός εισαγγελέας είναι επίσης πεπεισμένος ότι οι αξιωματούχοι των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών βρίσκονται πίσω από την υπόθεση του Arctic Sea, για το οποίο υπήρχαν υποψίες ότι μετέφερε όπλα στο Ιράν το 2009, σύμφωνα με το διπλωματικό τηλεγράφημα.

    Σε άλλο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας, το οποίο εστάλη μετά τη δολοφονία του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φράιντ έθετε το ερώτημα "εάν υπηρεσίες ασφαλείας εκτός ελέγχου μπορούν να ενεργούν χωρίς να το γνωρίζει ο (Βλαντιμίρ) Πούτιν", γνωρίζοντας "την προσήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού στις λεπτομέρειες".

    Times: "Γνώριζε η βρετανική αστυνομία"

    "Για μας δεν υπάρχει πρόβλημα. Όμως θα ερευνήσουμε το θέμα", τόνισε ο εκπρόσωπος της σουηδικής αστυνομίας, αναφορικά με τη διατύπωση του κειμένου του εντάλματος για τη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, προσθέτοντας ότι "αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε επαφή με την Βρετανία για να μάθουμε αν υπάρχει πρόβλημα και αν ναι ποιο είναι αυτό".

    Η βρετανική εφημερίδα Times, που επικαλείται αστυνομική πηγή, αποκαλύπτει πως η αστυνομία της χώρας γνώριζε πως ο Ασάνζ κρυβόταν ίσως στη ΝΑ Βρετανία, αλλά δεν μπορούσε να επέμβει διότι το σουηδικό ένταλμα σύλληψης είχε λάθη.

    Η Interpol εξέδωσε την Τρίτη ένταλμα σύλληψης κατά του 39χρονου Ασάνζ, ο οποίος καταζητείται από τη Σουηδία ως ύποπτος για "βιασμό και σεξουαλική επίθεση"

    Υπενθυμίζεται ότι το WikiLeaks άρχισε από την Κυριακή την σταδιακή δημοσιοποίηση 251.000 αμερικανικών απόρρητων διπλωματικών εγγράφων.

    Σουηδία- WikiLeaks: Το Ανώτατο Δικαστήριο της Σουηδίας αρνήθηκε να επιτρέψει στον Τζούλιαν Ασάνζ να ασκήσει έφεση κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης.

    "Ισχύει το ένταλμα σύλληψης"

    Έφεση άσκησε ο δικηγόρος του Ασάνζ κατά του διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η Interpol, ενώ ο Ασάνζ αρνείται τις κατηγορίες.

    Η δικαστική απόφαση σημαίνει ότι τόσο το ένταλμα σύλληψης της σουηδικής αστυνομίας όσο και εκείνο της Interpol ισχύουν.

    "Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έδωσε άδεια για την άσκηση έφεσης κι έτσι εξακολουθεί να ισχύει η απόφαση του Εφετείου Svea", δήλωσε στο Reuters η αξιωματούχος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Κέρστιν Νόρμαν.

    Πάντως, όπως δήλωσε ο συνήγορος του δρυτή του WikiLeaks, ο Ασάνζ θα αντιταχθεί στην έκδοσή του προς τη Σουηδία αν συλληφθεί.

    Πηγές: ΝΕΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον ιδρυτή του WikiLeaks - Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις

    BBC: Wikileaks founder Julian Assange faces new warrant

    Είδηση: 50220

    [04] Επεισόδια στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαιαβ

    Πεμπτη, 02 12 2010 15:52

    Επεισόδια σημειώθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης μεταξύ φοιτητών και αστυνομικών δυνάμεων έξω από την Βουλή, στη διάρκεια εκπαιδευτικού συλλαλητηρίου. Τέσσερις διαδηλωτές τραυματίστηκαν ελαφρά, ενώ πέντε άτομα προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ. Φοιτητές με αίτημα να απελευθερωθούν οι προσαχθέντες ξεκίνησαν πορεία προς τη ΓΑΔΑ, μόλις πληροφορήθηκαν όμως ότι αφέθησαν ελεύθεροι κατευθύνθηκαν προς το Πολυτεχνείο για να συνεδριάσει το συντονιστικό τους όργανο. Αστυνομική βία καταγγέλλουν οι φοιτητές, που συμμετείχαν στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, με αφορμή τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία αλλά και την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Την ώρα που ο κύριος όγκος των διαδηλωτών ήταν μπροστά στη Βουλή, ορισμένοι από αυτούς επιχείρησαν να διασπάσουν τον φραγμό των ανδρών των ΜΑΤ για να περάσουν προς το κτίριο του κοινοβουλίου. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν, ενώ ορισμένοι ήρθαν σε σύγκρουση με άνδρες των ΜΑΤ, δέχτηκαν χτυπήματα με γκλομπ, ενώ έγινε και ρίψη χημικών.

    Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, ενώ τη Δευτέρα στις 6 Δεκεμβρίου, όπου συμπληρώνονται δύο χρόνια από τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, θα πραγματοποιηθεί πορεία μνήμης.

    Επτά από τα δέκα τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι κλειστά λόγω καταλήψεων όπως και τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης, του Δημοκριτείου Θράκης, καθώς και των πανεπιστημίων Κρήτης, Πάτρας και Ιωαννίνων.

    Οι καταλήψεις αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, όπου και θα γίνει νέος κύκλος γενικών συνελεύσεων.

    «Χαιρετίζουμε τη μαζικότατη σημερινή πανελλαδική φοιτητική πορεία που διεξήχθη στο κέντρο της Αθήνας, ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση που προωθεί η υπουργός Παιδείας. Μια πορεία της οποίας η μαζικότητα και η δυναμικότητα τρομοκράτησε τόσο πολύ την κυβέρνηση και τους υποστηρικτές της που τους ανάγκασαν να χρησιμοποιήσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, οι οποίοι με ωμή βία και χημικά προσπάθησαν να φιμώσουν τη φωνή των χιλιάδων φοιτητών που διαδήλωναν ειρηνικά. Οι δυνάμεις καταστολής, χωρίς κανένα πρόσχημα, έσπασαν μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, ξυλοκοπώντας και ποδοπατώντας αιμόφυρτους φοιτητές και προσέφυγαν σε συλλήψεις 5 διαδηλωτών, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται στο νοσοκομείο. Η σημερινή καταστολή είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη για το πώς αντιλαμβάνεται η υπουργός το διάλογο εντός της πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και το πώς αντιμετωπίζει τα κομμάτια αυτά της πανεπιστημιακής κοινότητας που διαφωνούν με τις πολιτικές της. Τέτοιες προκλητικές ενέργειες εκ μέρους της αστυνομίας σε φοιτητική πορεία είχαμε να δούμε από το Μάρτη του 2007, όπου το φοιτητικό κίνημα κατάφερε να ανατρέψει την τότε εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Καταδικάζουμε την ωμή αστυνομική βία και απαντάμε πως το φοιτητικό κίνημα, επειδή ακριβώς έχει συγκροτηθεί σε νικηφόρα βάση, δεν τρομοκρατείται από συλλήψεις και δακρυγόνα Συνεχίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο δρόμο που χάραξαν οι αγώνες ενάντια στην αναθεώρηση του 'ρθρου16 με μαζικές κινητοποιήσεις, όπως η σημερινή, για την ανατροπή του Μνημονίου της εκπαίδευσης, για την ανατροπή αυτής της πολιτικής», αναφέρει η ανακοίνωση της Νεολαίας του Συνασπισμού για τη πανελλαδική φοιτητική πορεία.

    Από το Γραφείο Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Μην αγανακτείτε με τα σημερινά μικρo-επεισόδια των παιδιών. Μια πρόβα τζενεράλε έκαναν και αυτά για τη Δευτέρα».

    Είδηση: 50240

    [05] Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα σωματεμπόρων

    Πεμπτη, 02 12 2010 16:02

    Διεθνές κύκλωμα που εκμεταλλευόταν αλλοδαπές γυναίκες εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής σε συνεργασία με τις ρωσικές αρχές, μετά από πολύμηνες έρευνες. Συνελήφθησαν 17 άτομα, ενώ άλλα 160 προσήχθησαν και εξετάζονται για συμμετοχή σε ένα από τα μεγαλύτερα κυκλώματα εμπορίας γυναικών, κυρίως από τη Ρωσία, τις οποίες οι δράστες προωθούσαν σε κέντρα διασκέδασης ή εξέδιδαν μέσω γραφείων

    "Εγκέφαλος" 40χρονος ιδιοκτήτης αλυσίδας αρτοποιείων

    Η γιγαντιαία επιχείρηση του τμήματος εμπορίας ανθρώπων της Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, τη Λαμία, το Βόλο, τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη, τη Φλώρινα και άλλα σημεία της χώρας, ενώ σε συνεργασία με τις ρωσικές αρχές γίνεται έρευνα και στη Ρωσία.

    Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, το κύκλωμα ήλεγχε περίπου το 80% των γυναικών από χώρες της ανατολικής Ευρώπης τις οποίες εκμεταλλεύονται οι σωματέμποροι στην Ελλάδα.

    Ως "εγκέφαλος" του κυκλώματος φέρεται 40χρονος ιδιοκτήτης αλυσίδας αρτοποιείων και άλλων επιχειρήσεων, κυρίως τη νύχτας, ο οποίος είχε συλληφθεί για παρόμοια μεγάλη υπόθεση το Νοέμβριο του 2008, αλλά πριν από ένα χρόνο περίπου αφέθηκε ελεύθερος γιατί έληξε ο χρόνος προφυλάκισής του.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50241

    [06] Φονικό ψύχος στην Ευρώπη

    Πεμπτη, 02 12 2010 16:14

    Σφοδρές χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες έχουν παραλύσει την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Είκοσι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία, την Τσεχία, τη Λιθουανία και τη Γερμανία από το κύμα ψύχους. Καθηλωμένα παραμένουν τα αεροσκάφη σε πολλά αεροδρόμια σε Βρετανία, Σκωτία και Γαλλία, ενώ χάος επικρατεί και στις μεταφορές. Η φονική κακοκαιρία προκάλεσε περισσότερα από 2.000 τροχαία ατυχήματα στη Γερμανία μέσα σε μία μέρα μόνο.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Οι θάνατοι από το κύμα ψύχους ανήλθαν σε 18 στην Πολωνία, σε 4 στην Τσεχία, σε 4 στη Λιθουανία και σε 3 στη Γερμανία, σύμφωνα με αξιωματούχους των χωρών αυτών.

    Τα περισσότερα θύματα στην Πολωνία ήταν άνθρωποι που δεν είχαν σταθερή κατοικία και βρίσκονταν υπό την επήρεια οινοπνευματωδών ποτών.

    Το αεροδρόμιο της Βαρσοβίας λειτουργούσε με διακοπές και πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν.

    Στην Τσέχικη Δημοκρατία ένας 47χρονος βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Τετάρτης, από το κρύο σε εργοστάσιο στα προάστια της Πράγας, σύμφωνα με την αστυνομία. Πρόκειται για το τέταρτο θύμα του κύματος ψύχους σε ένα 24ωρο.

    Το αεροδρόμιο της Πράγας έκλεισε για έξι ώρες στη διάρκεια της νύχτας προς σήμερα τα ξημερώματα και περίπου 40 πτήσεις ακυρώθηκαν.

    Στη Λιθουανία, το κύμα ψύχους προκάλεσε το θάνατο δύο ανδρών, όπως και ενός άνδρα και μίας γυναίκας που ήταν άστεγοι.

    Στη Γερμανία τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της νύχτας σε τροχαία που προκλήθηκαν από τις σφοδρές χιονοπτώσεις και τον πάγο, σύμφωνα με αξιωματούχους, ενώ η θερμοκρασία αναμένεται σήμερα να πέσει έως και στους -20 βαθμούς Κελσίου σε διάφορες περιοχές της χώρας.

    Πολλές πτήσεις ματαιώθηκαν και πολλές είχαν καθυστέρηση στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης, του Μονάχου και του Βερολίνου. Στο Βερολίνο υπήρξαν προβλήματα και στις οδικές και τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες.

    Στην Φρανκφούρτη εκατοντάδες επιβάτες τρένου αναγκάστηκαν να διανυκτέρευσαν στο σιδηροδρομικό σταθμό, καθώς το ταξίδι τους προς τα ανατολικά της χώρας ματαιώθηκε λόγω του χιονιού.

    Στην Ολλανδία υπήρξε κυκλοφορική συμφόρηση σε συνολικά 400 χιλιόμετρα οδικών αρτηριών και αυτοκινητοδρόμων λόγω της χιονόπτωσης.

    Στη Βρετανία το αεροδρόμιο του Γκάτγουϊκ, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο της χώρας, ανακοίνωσε σήμερα ότι θα παραμείνει κλειστό έως τουλάχιστον τις 06:00 ώρα Γκρίνουϊτς (08:00 ώρα Ελλάδος) της Παρασκευής. Το αεροδρόμιο του Εδιμβούργου αναμένεται να ξανανοίξει έως τις 16:00 ώρα Γκρίνουϊτς (18:00 ώρα Ελλάδος) σήμερα αφού είχε κλείσει χθες καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

    Η σιδηροδρομική υπηρεσία Eurostar, η οποία συνδέει τη Βρετανία με τη Γαλλία και το Βέλγιο, ανακοίνωσε ότι θα λειτουργεί με «σημαντικά μειωμένο χρονοδιάγραμμα». Θα υπάρχουν καθυστερήσεις έως και 90 λεπτών και μερικά δρομολόγια θα ματαιωθούν, σύμφωνα με εκπρόσωπό της.

    Στη Γαλλία η κρατική σιδηροδρομική εταιρεία SNCF ενημέρωσε τους επιβάτες ότι προβλέπονται καθυστερήσεις περίπου μιας ώρας σε πολλές υπηρεσίες της και η ματαίωση δύο δρομολογίων στα δέκα από το Παρίσι προς τη νοτιοανατολική Γαλλία.

    Στην Ελβετία, το αεροδρόμιο Κουαντρέν της Γενεύης ξανάνοιξε σήμερα μετά τις χειρότερες χιονοπτώσεις εδώ και δεκαετίες, οι οποίες είχαν επιβάλει το κλείσιμό του για σχεδόν 36 ώρες. Εκατοντάδες επιβάτες παρέμειναν για μια δεύτερη νύχτα χθες στο αεροδρόμιο ή σε καταλύματα της πολιτικής προστασίας.

    Πηγές: BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Cold weather grips Europe causing transport disruption

    Είδηση: 50244

    [07] Προϋπολογισμός: ενημέρωση και αγωνία

    Πεμπτη, 02 12 2010 15:22

    Οι διαθρωτικές αλλαγές και ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2011 ήταν τα κύρια θέματα που επικράτησαν στη συνεδρίαση του διευρευμένου κοινοβουλευτικού τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου και του Υφυπουργού, Φίλιππος Σαχινίδη. Την ίδια ώρα, οι βουλευτές εξέφρασαν την αγωνία τους για την επιτυχή εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, ώστε να επιτευχθεί ο διπλός στόχος του συμμαζέματος των δημοσιονομικών και της αναπτυξιακής προοπτικής της οικονομίας από το 2012. «Δεν τίθεται ζήτημα κλεισίματος της Αγροτικής Τράπεζας», δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μετά το τέλος της συνεδρίασης.

    «Πολλά σενάρια έχουν διατυπωθεί αλλά δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Η Αγροτική Τράπεζα, τόνισε, επειδή έχει πάρει χρήματα από το ελληνικό δημόσιο υποχρεούται να διατυπώσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης στην ευρωπαϊκή επιτροπή Ανταγωνισμού και γίνεται συζήτηση για το τί θα περιλαμβάνει αυτό το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης», τόνισε ο κ. Σαχινίδης.

    Ακόμη, ο Υφυπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι η διοίκηση της Τράπεζας χειρίζεται το θέμα και όπως έχει ανακοινωθεί στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που προγραμματίζεται το ελληνικό δημόσιο αναμένεται να συμμετάσχει ανάλογα με το ποσοστό του.

    Την Τετάρτη, μιλώντας σε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι διαρθρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι δεσμευτικές και θα πρέπει να γίνουν μέχρι το τέλος Μαρτίου.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Είδηση: 50235

    [08] Ασφαλισμένος περιέλουσε με βενζίνη υπάλληλο του Ο.Α.Ε.Ε

    Πεμπτη, 02 12 2010 14:47

    Αναστάτωση προκάλεσε το πρωί της Πέμπτης ασφαλισμένος του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, ο οποίος κρατούσε όμηρο, μέσα στα γραφεία του οργανισμού, γυναίκα υπάλληλο και απειλούσε να την κάψει. Ο δράστης μπήκε στα γραφεία, που βρίσκονται στη διασταύρωση Πατησίων και Τσίλερ στα Πατήσια, ανέβηκε στον 3ο όροφο όπου έδεσε με σύρμα τη συγκεκριμένη υπάλληλο, την περιέλουσε με βενζίνη και απειλούσε να της βάλει φωτιά.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ο λόγος στον οποίο προέβη στην πράξη του ο δράστης είναι ότι είχε υποβάλει τα χαρτιά του για σύνταξη και θεωρούσε ότι καθυστερούσαν τη διαδικασία.

    Ο δράστης συνελήφθη και κρατείται στο αστυνομικό τμήμα Πατησίων, όπου μετέβη και η υπάλληλος όταν συνήλθε από το σοκ για να του υποβάλλει μήνυση.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50230

    [09] Γεύμα ευρωπαίων διπλωματών σε Α. Σαμαρά για παρουσίαση θέσεων της Ν.Δ

    Πεμπτη, 02 12 2010 17:47

    Τις θέσεις του για όλα τα κρίσιμα ζητήματα και κυρίως για τα θέματα της οικονομίας, παρουσίασε ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια του γεύματος που του παρέθεσαν οι ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Αθήνα.

    Ο Α. Σαμαράς, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε την ευκαιρία να τους εξηγήσει τις θέσεις της ΝΔ για το Μνημόνιο, τους λόγους για τους οποίους το κόμμα του το καταψήφισε, αλλά και την εναλλακτική λύση που πρότεινε για αλλαγή μείγματος οικονομικής πολιτικής.

    Όσον δε αφορά στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αντώνης Σαμαράς κατέστησε σαφές ότι η ΝΔ έχει ψηφίσει στη Βουλή σειρά νόμων για διαρθρωτικές αλλαγές, όμως ανέλυσε τις σοβαρές και αντιαναπτυξιακές αδυναμίες του προγράμματος το οποίο εφαρμόζεται σήμερα.

    Ευθύνες του ΠΑΣΟΚ

    Ο Πρόεδρος της ΝΔ επικεντρώθηκε, κυρίως, στο γεγονός ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση προκαλεί μεγαλύτερη ύφεση μάλλον, παρά μειώνει το έλλειμμα, αφήνοντας ανεξέλεγκτη τη διόγκωση του χρέους, ενώ εξήγησε λεπτομερώς τις προτάσεις της ΝΔ για τη διόρθωση του μείγματος και την ανάπτυξη της Οικονομίας, τονίζοντας εκ νέου πως «διέξοδος από την κρίση μπορεί να υπάρξει μόνο με την ανάπτυξη». Εξ άλλου, σε ερώτηση ξένου διπλωμάτη για το Κυπριακό, ο Α. Σαμαράς επανέλαβε πως η ΝΔ είναι υπέρ μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, που εδράζεται στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, στο κοινοτικό κεκτημένο (acquis communautaire) και στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Ελληνοτουρκικά

    Όσον δε αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ανέφερε χαρακτηριστικά ότι επειδή ακούγονται πολλά για μυστική διπλωματία, η ΝΔ υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει σεβασμός στο νομικό καθεστώς του Αιγαίου, όπως αυτό θεμελιώνεται από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας.

    Τρομοκρατία

    Τέλος όσον αφορά στα θέματα της τρομοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς τα καταδίκασε απερίφραστα, επισημαίνοντας πως η χώρα μας έχει υποφέρει από το φαινόμενο αυτό.

    AΠΕ

    Είδηση: 50249

    [10] Πράσινο φως από το ΣΤΕ για το πρόβλημα των σκουπιδιών

    Πεμπτη, 02 12 2010 18:41

    Με διευρυμένο ωράριο λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Φυλής, ώστε να επιταχυνθεί η διαχείριση των σκουπιδιών, αν και υπολογίζεται πως περισσότεροι από 20.000 τόνοι απορριμμάτων έχουν συσσωρευτεί στο λεκανοπέδιο. Οι εργαζόμενοι στον ΧΥΤΑ υπολογίζουν ότι Αθήνα και Πειραιάς μέχρι το Σάββατο θα έχουν καθαρίσει πλήρως από τα σκουπίδια και αποφάσισαν με διπλοβάρδιες και υπερωρίες να επεκτείνουν τις ώρες λειτουργίας της. Ωστόσο η λύση είναι προσωρινή. Την Δευτέρα οι 100 συμβασιούχοι που απολύθηκαν θα προσφύγουν εκ νέου στο δικαστήριο.Το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσουν αμέσως όλες οι προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ, που απαγορεύονταν μέχρι την 1η Ιανουαρίου, οπότε θα αναλάβουν οι νέοι δήμαρχοι. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος, απέστειλε εγκύκλιο στους δήμους ότι μπορούν να προχωρήσουν τις προσλήψεις συμβασιούχων πάντα βεβαίως μέσω ΑΣΕΠ.

    Εκτός από το υπάρχον πρόβλημα έλλειψης προσωπικού στον ΧΥΤΑ της Φυλής, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Γιώργος Καμίνης έκρουσε την Τετάρτη το καμπανάκι του κινδύνου για τον ίδιο τον Δήμο, καθώς τον Γενάρη αναμένονται δικαστικές αποφάσεις για 700 συμβασιούχους που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 50256

    [11] Ισραήλ: 40 νεκροί από μεγάλη πυρκαγιά σε δάσος κοντά στη Χάιφα

    Πεμπτη, 02 12 2010 18:29

    Τουλάχιστον 40 άνθρωποι κάηκαν ζωντανοί σε τεράστιας έκτασης πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στο δάσος Καρμέλ κοντά στο λιμάνι της Χάιφας στο βόρειο τμήμα του Ισραήλ, ενώ δεκάδες είναι και οι σοβαρά τραυματίες, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες διάσωσης.

    Τα ισραηλινά μμε ανέφεραν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς βρίσκονταν μέσα σε λεωφορείο το οποίο προσπάθησε να μεταφέρει πολίτες από το φλεγόμενο δάσος και τελικώς τυλίχτηκε στις φλόγες. Μια άλλη πληροφορία αναφέρει ότι το λεωφορείο ήταν γεμάτο με κρατούμενους από γειτονική φυλακή όπου συνήθως κρατούνται Παλαιστίνιοι που εισήλθαν στη χώρα χωρίς τα απαιτούμενα έγγραφα ή για απλούς λόγους ασφαλείας. Μια τρίτη εκδοχή που θεωρείται και η πλέον έγκυρη αναφέρει ότι στο λεωφορείο επέβαιναν φρουροί της φυλακής ίσως και μέλη σωστικών συνεργείων που έσπευσαν προς βοήθεια των εγκλωβισμένων πολιτών στο δάσος Καρμέλ.

    Εκπρόσωπος της αστυνομίας τόνισε ότι "ένα λεωφορείο που βρέθηκε στο δάσος έπιασε φωτιά και εικάζεται ότι κάηκαν όλοι οι επιβαίνοντες, πιθανώς τη στιγμή που ο οδηγός προσπάθησε να γυρίσει πίσω και να βγει από την περιοχή της πυρκαγιάς. Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά που συνεχίζει να κατακαίει την περιοχή".

    Μέχρι στιγμής δεν έγινε γνωστός ο λόγος που προκάλεσε την πυρκαγιά που θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων στο Ισραήλ, όπου τώρα επικρατούν πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αφύσικες για την εποχή.

    AΠΕ

    Είδηση: 50254

    [12] Σοβαρά προβλήματα στην Ευρώπη από την κακοκαιρία

    Πεμπτη, 02 12 2010 13:17

    Σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες σε πολλές χώρες της Ευρώπης, προκαλούν οι σφοδρές χιονοπτώσεις και οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες. Στην Πολωνία, όπου ο υδράργυρος έδειξε του -26 βαθμούς Κελσίου, οκτώ άτομα έχασαν τη ζωή τους. Ακόμα πέντε έχασαν τη ζωή τους από το κρύο στην Κεντρική Ευρώπη και άλλοι δυο στη Βρετανία.

    Χάος στις συγκοινωνίες

    Κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο Γκάτγουϊκ του Λονδίνου ενώ πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν στη Γαλλία και τη Γερμανία.

    Την Τετάρτη, το 25% των πτήσεων ακυρώθηκαν από το αεροδρόμιο του Ρουασί και το 10% από το αεροδρόμιο του Ορλί.

    Την ίδια ώρα ακυρώθηκαν τα μισά δρομολόγια των τρένων Eurostar ενώ μετά την κεντρική Γαλλία τα χιόνια έπληξαν σήμερα και τις δυτικές περιοχές και το Παρίσι.

    Εκατοντάδες βαρέα οχήματα παρέμειναν αποκλεισμένα σε Βρετάνη και Νορμανδία ενώ λόγω του πάγου εκατοντάδες οδηγοί αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους.

    Κλειστό λόγω των χιονοπτώσεων, παρέμεινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και για έξι ώρες, το αεροδρόμιο Ρούζινιε της Πράγας.

    Πηγή: BBC - ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Le Monde: Les transports perturbΓ©s par la neige et le verglas

    Είδηση: 50225

    [13] ΣΔΟΕ: Πρόστιμα 4 δισ. ευρώ σε φοροφυγάδες

    Πεμπτη, 02 12 2010 18:05

    Ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής, μεγαλογιατροί με καταθέσεις εκατομμυρίων που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα, 1.500 επιχειρήσεις της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης αλλά και οίκοι μόδας έχουν ελεγχθεί το τελευταίο διάστημα από το ΣΔΟΕ οι ελεγκτές του οποίου έχουν βεβαιώσει πρόστιμα που υπερβαίνουν 4 δισ. ευρώ.

    Πρόκειται για ελέγχους που έχουν γίνει έως το τέλος Νοεμβρίου, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Γιάννη Καπελέρη ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι :

    1. Βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για 2.250 γιατρούς με εισοδήματα που δεν συνάδουν με το ύψος των τραπεζικών τους καταθέσεων. . Χαρακτηριστικά, γιατρός είχε είχε δηλώσει συνολικό εισόδημα 206.000 ευρώ αλλά σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό είχε καταθέσεις 6,3 εκατ. ευρώ . Σε πολλές περιπτώσεις έχουν γίνει κατασχέσεις των καταθέσεων αυτών.

    2. Τρεις οίκοι μόδας δήλωναν μεικτά ετήσια έσοδα κατά μέσο όρο 40.000 ευρώ ενώ αποκαλύφθηκε ύστερα από το άνοιγμα των λογαριασμών τους ότι είχαν αδήλωτες εισπράξεις που ξεπερνούσαν και στις τρεις περιπτώσεις το 1.200.000 ευρώ το χρόνο.

    3. 299 φορολογούμενοι δήλωνα το σκάφος τους ως επαγγελματικό προκειμένου να αποφύγουν τη φορολογία. Το ΣΔΟΕ έχει δεσμεύσει τα σκάφη αυτά και ελέγχει κατά πόσο είναι πραγματικά επαγγελματικά ή ιδιωτικά σκάφη αναψυχής Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση επώνυμου ιδιοκτήτη σκάφους που πλήρωσε τελικά 2,5 εκατ. ευρώ φόρο για να το μετατρέψει σε ιδιωτικό. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έχουν φέρει μόνο τον Οκτώβριο έσοδα 15 εκατ. ευρώ από αλλαγή χρήσης σκαφών από επαγγελματικά σε ιδιωτικά.

    4. Το ΣΔΟΕ ελέγχει και 1.500 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Περάματος. Εξαιτίας της προβλεπόμενης απαλλαγής από το ΦΠΑ, σε πολλές περιπτώσεις οι επισκευές των πλοίων γίνονται χωρίς κανένα απολύτως παραστατικό.

    AΠΕ

    Είδηση: 50252

    [14] Δώρος Δημοσθένους «Δέκα και μισή, στην Αθήνα βράδυ»

    Πεμπτη, 02 12 2010 12:21

    Ο Δώρος Δημοσθένους στον Πυρήνα, τα Σάββατα 13, 20, 27 Νοεμβρίου & 4, 11 & 18 Δεκεμβρίου παρουσιάζει για 2η χρονιά την παράσταση «Δέκα και μισή, στην Αθήνα βράδυ», με τραγούδια που ξεπήδησαν από μια εικόνα, κι έγιναν συναίσθημα και μνήμη... «Γιατί όλα τα τραγούδια είναι ταινίες για τ΄ αυτιά ψιθυρίζει» ο Tom Waits. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ Α.Ε.

    Ο Δώρος Δημοσθένους, ένας από τους καλύτερους νέους ερμηνευτές που έχουν εκτιμήσει οι σπουδαιότεροι σύγχρονοι συνθέτες, με ένα συνδυασμό χιούμορ, φρεσκάδας, μουσικού ενστίκτου και εκλεκτικού γούστου, στήνει μια παράσταση όπου το χτες γίνεται σήμερα.

    Τραγουδάει το «Puttin' on the Ritz» κι από τους αστραφτερούς διαδρόμους των μιούζικαλ μέχρι το «Siboney» και το «2046 του Wong Kar Wai», ή το «Beautiful that way» από την ταινία «La vita Γ¨ bella», η απόσταση είναι μηδαμινή... «Moon River» από το «Breakfast at Tiffany΄s», «Ausencia» βαθιά βγαλμένη από το «Underground», αλλά και Doors, Beatles και Marianne Faithfull...

    Παίζουν οι μουσικοί: Νεοκλής Νεοφυτίδης (Πιάνο), Αντωνία Τσολάκη (Μπάσο), Τάκης Βασιλείου (Τύμπανα-Κρουστά), Migen Selmani (Βιολί), Ηρακλής Βαβάτσικας (Ακορντεόν).

    Πύρηνας: Μιχαλακοπούλου & Διοχάρους 11

    Τηλέφωνο: 210 7237150

    Είδηση: 50185

    [15] Πέθανε ο εφευρέτης της βόμβας νετρονίων

    Πεμπτη, 02 12 2010 18:09

    Ο Σάμιουελ Κοέν, ο αμερικανός φυσικός ο οποίος εφηύρε τη βόμβα νετρονίων, πέθανε σε ηλικία 89 ετών, σύμφωνα με δημοσίευμα των Los Angeles Times, που επικαλείται τον γιό του. Ο Κοέν έπασχε από καρκίνο του στομάχου και πέθανε στο σπίτι του στην Καλιφόρνια την Κυριακή. Σε συνέντευξή του στους New York Times, τον Σεπτέμβριο, είχε περιγράψει την πυρηνική βόμβα που κατασκεύασε στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου, το 1958, ως «το πιο λογικό και ηθικό όπλο που έχει ποτέ κατασκευαστεί».

    «Είναι το μοναδικό πυρηνικό όπλο στην ιστορία, που έχει νόημα στη διεξαγωγή του πολέμου. Όταν τελειώνει ο πόλεμος, ο κόσμος παραμένει ανέπαφος», είχε πει.

    Τα όπλα νετρονίου, που απελευθερώνουν μια έκρηξη ακτινοβολίας νετρονίων αντί εκρηκτικής ενέργειας, έχουν τη δυνατότητα να εξοντώνουν ανθρώπους και άλλα έμβια όντα, ενώ παράλληλα προκαλούν περιορισμένες υλικές ζημιές.

    Πολλοί αμερικανοί πρόεδροι απέρριψαν αυτή την τεχνολογία και ο Τζίμι Κάρτερ αναγκάστηκε να αναβάλει τα σχέδιά του για ανάπτυξη τέτοιων κεφαλών το 1978, εν μέσω διαμαρτυριών. Το 1981, ο τότε πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν έδωσε άδεια για την παραγωγή 700 κεφαλών νετρονίου για την άμυνα απέναντι στα σοβιετικά τεθωρακισμένα στην ανατολική Ευρώπη. Τα όπλα στη συνέχεια παροπλίσθηκαν.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50253

    [16] Νέα διαγνωστικά τεστ ανιχνεύουν έγκαιρα τη νόσο του Χάντινγκτον

    Πεμπτη, 02 12 2010 18:37

    Υγεια

    Μια ομάδα συνεργαζόμενων επιστημόνων από πολλές χώρες (Βρετανία, Ολλανδία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς) κατάφεραν να αναπτύξουν νέα σειρά από τεστ, που επιτρέπουν την έγκαιρη διάγνωση της εξέλιξης της νόσου του Χάντινγκτον, αρκετό καιρό πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων γι' αυτή την ανίατη, μέχρι σήμερα, κληρονομική νευρολογική πάθηση, η οποία πλήττει περίπου ένα στα 10.000 άτομα διεθνώς.

    Οι ερευνητές, υπό τη Σάρα Ταμπρίζι του Ινστιτούτου Νευρολογίας του University College του Λονδίνου, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο ιατρικό περιοδικό "The Lancet", ανέφεραν ότι τα τεστ -που περιλαμβάνουν μια τεχνολογικά εξελιγμένη μέθοδο απεικόνισης του εγκεφάλου, καθώς επίσης νοητικά και κινητικά τεστ- είναι αρκετά ευαίσθητα, ώστε να φανερώνουν αλλαγές στην εγκεφαλική λειτουργία και να εντοπίζουν σημάδια της νόσου πολλά χρόνια πριν αυτή εκδηλωθεί.

    Η ομάδα της Ταμπρίζι ανέλυσε 366 ανθρώπους, από τους οποίους οι 120 έφεραν το μεταλλαγμένο γονίδιο που προκαλεί την πάθηση και επρόκειτο κάποια στιγμή να νοσήσουν, οι 123 βρίσκονταν στα πρώτα στάδια των συμπτωμάτων και οι υπόλοιποι 123 ήσαν υγιείς. Μετά από παρακολούθηση ενός έτους, οι ερευνητές κατάφεραν να βρουν μια σειρά από τεχνικές έγκαιρης πρόγνωσης για την εξέλιξη της νόσου.

    Η νόσος του Χάντινγκτον είναι μια νευροεκφυλιστική πάθηση, που εξελίσσεται αργά και προκαλεί στους ασθενείς ανεξέλεγκτες κινήσεις, συναισθηματικά προβλήματα και σταδιακή έκπτωση των νοητικών λειτουργιών. Δεν υπάρχει ακόμα κάποια θεραπεία και οι άνθρωποι που κληρονομούν τη γενετική μετάλλαξη, η οποία ευθύνεται για την πάθηση, είναι βέβαιο ότι θα εμφανίσουν τη νόσο. Οι ασθενείς συνήθως ζουν 10 έως 15 χρόνια μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

    Ένα φάρμακο (η Xenazine της δανικής φαρμακευτικής εταιρίας Lundbeck) βοηθά στην αντιμετώπιση μερικών συμπτωμάτων, αλλά δε μπορεί να σταματήσει την μοιραία νευροεκφυλιστική πορεία. Ήδη διάφορες φαρμακοβιομηχανίες, όπως οι Novartis, GlaxoSmithKline, Medivation και Neurosearch, διαθέτουν ερευνητικές ομάδες που αναζητούν νέα φάρμακα για την πάθηση.

    Ένα βασικό εμπόδιο μέχρι σήμερα στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων ήταν η έλλειψη ευαίσθητων και αξιόπιστων βιοδεικτών για την πρόοδο της νόσου. Χωρίς αυτές τις πολύτιμες ενδείξεις, οι ερευνητές θα πρέπει να διεξάγουν πολύχρονες και πανάκριβες κλινικές δοκιμές (διάρκειας πέντε έως δέκα ετών) για να μάθουν αν ένα νέο πειραματικό φάρμακο έχει κάποια επίδραση στους ασθενείς. Χάρη όμως στα νέα διαγνωστικά τεστ, που ανακάλυψαν οι βρετανοί επιστήμονες, θα γίνει τώρα δυνατός ο έλεγχος των νέων φαρμάκων με πολύ μικρότερο κόπο, χρόνο και κόστος.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Reuters

    Είδηση: 50257

    [17] «Qantas» κατά Rolls Royce

    Πεμπτη, 02 12 2010 17:59

    Δικαστικά εξετάζει να κινηθεί η αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας «Qantas», κατά της Rolls-Royce, μετά την διαπίστωση στο πόρισμα των ερευνητών, ότι η ελαττωματική κατασκευή του κινητήρα, ευθύνεται για τη σοβαρή βλάβη, που παρουσίασε αεροσκάφος της εν πτήση στις 4 Νοεμβρίου. Ο πιλότος πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στην Σιγκαπούρη και η «Qantas» αναγκάστηκε να ακινητοποιήσει το στόλο των Α380 που διαθέτει.

    Από το γραφείο Ασφάλειας των Μεταφορών της Αυστραλίας ζήτησε από τη Rolls-Royce, να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα ασφάλειας επειγόντως, ενώ η «Qantas» λέει, πως θα εξετάσει πάλι τους κινητήρες των αεροσκαφών της.

    Πηγή: BBC

    Σχετική είδηση: Qantas begins legal action against Rolls-Royce

    Είδηση: 50251

    [18] Έρευνα συνδέει τα παρασιτοκτόνα με άνοια και Αλτσχάιμερ

    Πεμπτη, 02 12 2010 17:52

    Υγεια

    Όσοι εκτίθενται επί μακρό χρονικό διάστημα στα παρασιτοκτόνα, όπως οι γεωργοί και γενικά οι εργαζόμενοι σε στενή επαφή με αυτές τις χημικές ουσίες, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών εγκεφαλικής άνοιας, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, που βασίστηκε στην μελέτη εργαζομένων στην οινοπαραγωγό περιοχή του Μπορντό, από όπου παράγονται τα φημισμένα γαλλικά κρασιά.

    Οι ερευνητές, υπό την Ιζαμπέλ Μπαλντί του Γαλλικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα επαγγελματικής και περιβαλλοντικής ιατρικής "Occupational and Environmental Medicine", διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι στα κτήματα του Μπορντό, οι οποίοι εκτίθεντο άμεσα στα παρασιτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, ήταν πέντε φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα σε μια σειρά από νευρολογικά διαγνωστικά τεστ (μνημονικά, λεκτικά, χρόνου αντίδρασης κ.α.), σε σχέση με όσους είχαν ελάχιστη ή καθόλου έκθεση σε αυτά τα χημικά.

    Μάλιστα, η πρώτη ομάδα (όσοι είχαν στενή επαφή με τις χημικές ουσίες), που αποτελούταν από άτομα στην ηλικία των 45 έως 60 ετών, είχε διπλάσια πιθανότητα για την εμφάνιση νευρολογικών προβλημάτων, ακόμα και τέσσερα χρόνια μετά την αρχική διάγνωση, όπως έδειξε νέο τεστ.

    Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο αριθμό ενδείξεων, που δείχνουν ότι η χρόνια χρήση παρασιτοκτόνων στη γεωργία αυξάνει τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών, ιδίως σε χώρες που γίνεται μεγάλη χρήση τέτοιων ουσιών από τους γεωργούς (η Γαλλία έχει την μεγαλύτερη χρήση στην Ευρώπη και την τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία). Σε δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι λόγω εργασίας εκτίθενται συχνά στα παρασιτοκτόνα.

    Οι γάλλοι επιστήμονες συνεχίζουν την μελέτη των εργαζομένων στις καλλιέργειες του Μπορντό και θα ανακοινώσουν νέα αποτελέσματα το 2012 ή 2013.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

    Είδηση: 50250

    [19] Νανο-φωτονικό «τσιπ» υπόσχεται ταχύτερους υπολογιστές

    Πεμπτη, 02 12 2010 17:04

    Η αμερικανική εταιρία πληροφορικής ΙΒΜ αποκάλυψε μια νέα τεχνολογία κατασκευής επεξεργαστών ηλεκτρονικών υπολογιστών, που επιτρέπει μέχρι και δεκαπλάσια βελτίωση στις δυνατότητες των τωρινών «τσιπ». Η καινοτομική νανο-φωτονική τεχνολογία CMOS Integrated Silicon Nanophotonics υπόσχεται μικρότερα, ταχύτερα και λιγότερο ενεργοβόρα τσιπ που θα αυξήσουν ανάλογα τις ικανότητες των μελλοντικών ηλεκτρονικών υπολογιστών, ιδίως στην κατηγορία «βαρέων βαρών» των υπερ-υπολογιστών.

    Η νέα τεχνολογία είναι συμβατή με τις υπάρχουσες, άρα δεν απαιτεί νέα εργαλεία και αναστατώσεις στις βιομηχανικές γραμμές παραγωγής, καθώς απαιτούνται απλώς μερικές προσθήκες. Ενοποιεί ηλεκτρονικά και οπτικά εξαρτήματα στην ίδια πλακέτα πυριτίου, επιτρέποντας στα τσιπ των μεγάλων υπολογιστών να επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας παλμούς φωτός αντί για ηλεκτρικά σήματα όπως τα συμβατικά τσιπ, πράγμα που επιτρέπει την περαιτέρω σμίκρυνση των επεξεργαστών. Αυτή η σμίκρυνση, με τη σειρά της, ισοδυναμεί με ενισχυμένη επεξεργαστική ισχύ.

    Τα νέα τσιπ, που ενσωματώνουν τις οπτικές επικοινωνίες στο πυρίτιο (τα τρανζίστορ μοιράζονται το ίδιο υπόστρωμα πυριτίου με τις νανοφωτονικές διατάξεις), αποτελούν προϊόν των εργαστηρίων της ΙΒΜ μετά από δεκαετή έρευνα. Έτσι, το ίδιο πυρίτιο που συνιστά τα ηλεκτρικά κυκλώματα και τρανζίστορ, μπορεί πια να χρησιμοποιηθεί επίσης για την μετάδοση και την μετατροπή φωτονίων μέσα στο τσιπ.

    Η νέα τεχνολογία, την οποία ήδη κατοχύρωσε εμπορικά η αμερικανική εταιρία, αναμένεται να βελτιώσει δραστικά τις δυνατότητες των μελλοντικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Σύμφωνα με την ΙΒΜ, ένα μόνο νανο-φωτονικό τσιπ μπορεί να μεταδώσει terabits δεδομένων ανά δευτερόλεπτο.

    Η ανακάλυψη, που παρουσιάστηκε στη συνδιάσκεψη SEMICON στο Τόκιο, έγινε στο πλαίσιο του φιλόδοξου προγράμματος Exascale της ΙΒΜ, που έχει ως στόχο την ανάπτυξη μέσα στην επόμενη πενταετία ενός υπερ-υπολογιστή, ο οποίος θα μπορεί να εκτελέσει ένα εκατομμύριο τρισεκατομμύρια υπολογισμούς (δηλαδή ένα Exaflop) ανά δευτερόλεπτο. Ένας τέτοιος υπολογιστής θα είναι περίπου χίλιες φορές ταχύτερος από το σημερινό ταχύτερο μηχάνημα και θα έχει, για πρώτη φορά, σχεδόν την ίδια επεξεργαστική δύναμη με το ανθρώπινο μυαλό.

    Όμως, εκτός από τους υπερ-υπολογιστές, τα νανο-φωτονικά τσιπ μπορούν να αξιοποιηθούν μελλοντικά, μεταξύ άλλων, σε ποιοτικές παιγνιδο-κονσόλες, για να αυξήσουν σημαντικά τη ροή των δεδομένων ανάμεσα στις κάρτες γραφικών και τους επεξεργαστές.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50247

    [20] Στο σκοτάδι ξανά η Ρόδος

    Πεμπτη, 02 12 2010 18:35

    Στο σκοτάδι βυθίστηκε η Ρόδος λίγο πριν τις 6 μ.μ από βλάβη στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Το νέο μπλακ άουτ μετά τη χθεσινή 7ωρη διακοπή ηλεκτροδότησης προκαλεί ερωτηματικά και μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους του νησιού. Επίσημη ανακοίνωση από την πλευρά της επιχείρησης μέχρι στιγμής δεν υπάρχει. Όμως πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό και η ώρα της βλάβης δυσκολεύει το έργο των τεχνικών για γρήγορη αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Σύμφωνα με παράγοντες της ΔΕΗ δεν αποκλείεται η Ρόδος να μείνει χωρίς ρεύμα όλη τη νύκτα.

    Είδηση: 50255

    [21] Ασπίδα για τη νόσο Αλτσχαϊμερ η μεσογειακή διατροφή

    Πεμπτη, 02 12 2010 17:03

    Σελίδα 1 από 2

    "Ασπίδα" για τη νόσο Αλτσχάιμερ αποτελεί η μεσογειακή διατροφή, σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις επιδημιολογικής μελέτης που υλοποιεί η Νευρολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γ. Χατζηγεωργίου, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με αφορμή την έναρξη του πρώτου Πανελλήνιου Συνεδρίου του Ινστιτούτου Πρόληψης, Εκπαίδευσης και Ερευνας Νευρολογικών Νοσημάτων που ανοίγει τις πύλες του αύριο στο ξενοδοχείο "Ιμπέριαλ" στη Λάρισα και ολοκληρώνει τις εργασίες τους στις 5 Δεκεμβρίου.

    Είδηση: 50248

    [22] Σύσκεψη με την Υπουργό Εργασίας για τα εργασιακά της Μαγνησίας

    Πεμπτη, 02 12 2010 16:54

    Στην επεξεργασία ενός Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος για την απασχόληση και την διατήρηση των θέσεων εργασίας στη Μαγνησία κατέληξε η σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας με την Υπουργό κ. Κατσέλη και εκπροσώπους φορέων του Νομού. Στο Πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνονται τρεις κατηγορίες δράσεων: α) μέτρα για τη στήριξη των Επιχειρήσεων, β)μέτρα για τη στήριξη των ανέργων και γ) μέτρα για την καταπολέμηση της φτώχειας και την κοινωνική ένταξη. Στην τρίτη δράση άλλωστε, συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση της ΝΑΜ για το Γραφείο Εύρεσης Εργασίας. Στη σημερινή σύσκεψη, ο Νομάρχης Μαγνησίας Απόστολος Παπατόλιας επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει συνάρθρωση των Αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με τις δράσεις για την τόνωση της Απασχόλησης. Μάλιστα η κ.Κατσέλη πρότεινε να κινηθούν χωρίς χρονοτριβή οι διαδικασίες για την προώθηση μιας Αναπτυξιακής Σύμπραξης, που θα λάβει τη μορφή Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας στην οποία θα συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι παραγωγικοί και συλλογικοί φορείς του Νομού και θα έχει ως σκοπό την εφαρμογή του Τοπικού Ολοκληρωμένου Προγράμματος. Σύμφωνα δε με το πλαίσιο του Υπουργείου Εργασίας, οι χρηματοδοτήσεις προς τον Φορέα αυτό θα εξαρτώνται από το κατά πόσο θα πετυχαίνει στην αποστολή του, εξασφαλίζοντας νέες θέσεις εργασίας. Με την ολοκλήρωση της σημερινής σύσκεψης τόσο ο Νομάρχης Μαγνησίας όσο και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, δεσμεύτηκαν από κοινού να αναλάβουν πρωτοβουλία κινητοποίησης των υπόλοιπων φορέων της τοπικής κοινωνίας, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, έτσι ώστε να δρομολογηθεί άμεσα η Αναπτυξιακή Σύμπραξη. Μάλιστα οι κ.κ. Παπατόλιας και Παπαδημόπουλος σημείωσαν πως την επόμενη εβδομάδα θα γίνει και η πρώτη προπαρασκευαστική συνάντηση για το σκοπό αυτό με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου (Επιμελητήριο, Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας) .

    Είδηση: 50246

    [23] Εύκολη υπόθεση η ανάβαση στον... ΄Όλυμπο

    Πεμπτη, 02 12 2010 16:53

    Σελίδα 1 από 2

    Μια μεγάλη προσπάθεια να προβάλει τον Όλυμπο στο νομό Λάρισας, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό υλοποιεί ήδη η Νομαρχία Λάρισας. Για το σκοπό αυτό εξέδωσε στα ελληνικά, αγγλικά ρώσικα και κινέζικα έναν πρακτικό ταξιδιωτικό οδηγό για τον Όλυμπο, με χάρτες των ορειβατικών του διαδρομών, προκειμένου να τονώσει το ενδιαφέρον του κοινού για περιπατητικό τουρισμό και ορειβασία.

    Είδηση: 50245

    [24] Ανάγκη ενιαίας δημοτικής συνείδησης μεταξύ της ομάδας πλειοψηφίας

    Πεμπτη, 02 12 2010 15:49

    Κλίμα συναίνεσης, αλληλεγγύης και όχι παραγκωνισμών, διαπιστώνει ο νέος δήμαρχος Βόλου μεταξύ της δημοτικής του ομάδας , η οποία συνεδρίασε χθες βράδυ και συζήτησε την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται, με τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους μέχρι στιγμής. Στόχος να τεθούν οι βάσεις για τη διοίκηση του νέου ενιαίου δήμου. Ο κ. Σκοτινιώτης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι ν' αποκτήσει η ομάδα πλειοψηφίας ενιαία δημοτική συνείδηση, κάτι που δεν είναι απλό καθώς ο καθένας έρχεται με διαφορετικά βιώματα, νοοτροπίες, χώρους κλπ.

    «Πριν ζητήσουμε από την κοινωνία να έχει ενιαία δημοτική συνείδηση θα πρέπει να ξεκινήσουμε από το δημοτικό συμβούλιο. Υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα στη δημοτική ομάδα, αισιοδοξίας κι ευθύνης γιατί μπαίνουμε σε μια περιπέτεια. Το κλίμα ήταν συναδερφικό κι αλληλεγγύης κι όχι διαγκωνισμών. Έχω εκπλαγεί διότι μέχρι σήμερα ούτε ένας εκλεγείς δημοτικός σύμβουλος με πλησίασε ευθέως ή με απεσταλμένο να διαπραγματευτεί προσωπικό ρόλο. Το είπα και χθες και το εξήρα» τόνισε ο κ. Σκοτινώτης. Σε ότι αφορά στις θέσεις ευθύνης ο νέος δήμαρχος ανέφερε ότι προέχει η καταγραφή όλων των αρμοδιοτήτων ανά υπηρεσία και ανά τομέα. Και μετά θ' αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί, καθώς πρόκειται για πρωτόγνωρες καταστάσεις. Εξέφρασε πάντως την ικανοποίησή του για την καλή δουλειά που έχει κάνει η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ότι αφορά την οργάνωση των νέων δήμων που εκτιμά ότι θα βοηθήσει ουσιαστικά τις νέες δημοτικές αρχές.

    Είδηση: 50238

    [25] Βόλος:Οργάνωση υπηρεσιών καθαριότητας για τη νέα χρονιά

    Πεμπτη, 02 12 2010 15:48

    Σχέδιο για την αντιμετώπιση των αναγκών καθαριότητας του ενιαίου Δήμου Βόλου για το πρώτο τρίμηνο του 2011 ανέλαβαν να εκπονήσουν οι προϊστάμενοι των διευθύνσεων Καθαριότητας των δήμων Βόλου και Ν. Ιωνίας σε συνεργασία με αυτούς των περιφερειακών δήμων που συνενώνονται ώστε να εξυπηρετηθούν οι πολίτες, δεδομένου ότι θα υπάρξουν ελλείψεις προσωπικού με τη λήξη πολλών συμβάσεων στο τέλος του 2010.

    Το θέμα συζητήθηκε σε σημερινή σύσκεψη που συγκάλεσε στο δημαρχείο του Βόλου ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Π. Σκοτινιώτης παρουσία στελεχών των υπηρεσιών καθαριότητας όλων των συνενούμενων δήμων. Μεταξύ άλλων έγινε γνωστό ότι 60 άτομα θα αποχωρήσουν από την υπηρεσία καθαριότητας του σημερινού δήμου Βόλου, 12 από τη Ν. Ιωνία και καμιά 10αριά από τους υπόλοιπους επτά ΟΤΑ. «Το βασικό είναι να λειτουργήσει αυτή η υπηρεσία το πρώτο τρίμηνο του 2011, και να μας δοθεί ο χρόνος και να προσλάβουμε συμβασιούχους αλλά και να προχωρήσουμε στη συνολική αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, αντιμετωπίζοντας άμεσα κάποιες ακραίες περιπτώσεις τρόπου εξυπηρέτησης των πολιτών, όπως γινόταν μέχρι σήμερα», τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης ενώ επισήμανε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όλοι οι εργαζόμενοι και να λειτουργήσουν χωρίς τριβές.

    Είδηση: 50237

    [26] Πάει για κλείσιμο η ΑΓΕΤ;

    Πεμπτη, 02 12 2010 15:43

    Τους κινδύνους διάλυσης της ΑΓΕΤ Ηρακλής επισημαίνουν οι εργαζόμενοι στον όμιλο σε όλη την Ελλάδα καθώς διαπιστώνουν ότι η εταιρεία στην ουσία έχει ξεκινήσει το ξεπούλημα της περιουσίας της στην Ελλάδα ενώ εκμεταλλευόμενη την κρίση προσπαθεί να επιβάλλει οργανωτικές αλλαγές με συνενώσεις και αναδιαρθρώσεις τμημάτων και θέσεων εργασίας επικαλούμενη την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού, ζητώντας τη συναίνεση των εργαζομένων.

    Σε κοινή τους ανακοίνωση οι εργαζόμενοι στον Όμιλο, μεταξύ των οποίων και το σωματειο εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Ηρακλής στην Αγριά, τονίζουν ότι η εταιρεία απαξιώνει με έντεχνο τρόπο θεσμούς και υποχρεώσεις που απορρέουν από Σ.Σ.Ε και δυστυχώς δε δείχνει να αντιλαμβάνεται το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργεί η εν λόγω στάση της. «Καμία σοβαρή πολιτική αντιμετώπισης των εισαγωγών τσιμέντου. Γιατί άραγε ; Ποιος είναι ο στόχος αυτής της αδράνειας και τι εξυπηρετεί ; Καμία ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης της κρίσης με αύξηση των εξαγωγών για την διασφάλιση της λειτουργίας των εργοστασίων , την βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων και την συνέχιση της παραγωγής και μετά το 2012 που θα σταματήσει η πριμοδότηση του διοξειδίου του άνθρακα και το ύψος της παραγωγής θα καθοριστεί από την ΕΕ με βάση την παραγωγή των προηγούμενων ετών».

    Αντίθετα τονίζουν προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην πώληση περιουσιακών της στοιχείων όπως σιλοφόρα, σιλό, ακίνητα κ.α. «Ακόμη και το κτήριο των Κεντρικών Γραφείων που είναι τμήμα της ιστορίας του Ηρακλή και πρέπει να αντιμετωπισθεί με ιδιαίτερο σεβασμό είναι προς πώληση. Φαίνεται ότι αγωνία της διοίκησης είναι να μη μείνει τίποτα που να θυμίζει τον «ΗΡΑΚΛΗ» Διαφορετικά θα έκανε το αυτονόητο που στην προκειμένη περίπτωση είναι συγκέντρωση όλων των θυγατρικών στα Κεντρικά Γραφεία και ΟΧΙ επιπλέον έξοδα για ενοίκια άλλου κτηρίου. Τέλος ζητούν από την εταιρεία να σκύψει πάνω από τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων και να δώσει λύσεις διαφορετικά, θ' αναλάβει τις ευθύνες της για την διάλυση του εργοστασίου.

    Είδηση: 50236

    [27] Ο Μιχ. Τρεμόπουλος αύριο στο Βόλο

    Πεμπτη, 02 12 2010 14:35

    Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων και αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης του ΕυρωπαΙκού Κοινοβουλίου, θα μετάσχει στο Φόρουμ Πολιτών, που διοργανώνει αύριο στις 18.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Βόλου το Γραφείο της αντιπροσωπείας του Ευρ.Κοινβουλίου, σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλου και το Ευρ. Ινστιτούτο για τη βιώσιμη ανάπτυξη ACERT. Ο ευρωβουλευτής θα αναπτύξει τις θέσεις των Οικολόγων-Πρασίνων για τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση. Το θέμα της εκδήλωσης είναι: "Περιφερειακή ανάπτυξη, Επιχειρηματικότητα και Οικονομικη κρίση".

    Είδηση: 50227

    [28] Η ΑΜΘ στην αυριανή κινητοποίηση Αμεα στην Αθήνα

    Πεμπτη, 02 12 2010 13:26

    "Η αξιοπρέπεια και τιμή θέλουν αγώνα και προσπάθεια" δήλωσε σήμερα στην ΕΡΑ Καβάλας ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Ιωάννης Βαρδακαστάνης με αφορμή την αυριανή ημέρα προώθησης των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία. Η 3η Δεκέμβρη αποτελεί και ημέρα άσκησης κοινωνικού ελέγχου και κοινωνικής διαμαρτυρίας και στο πλαίσιο αυτό έχει προγραμματιστεί πανελλαδική κινητοποίηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. "Η κρίση μας πλήττει σκληρά. Η αναπηρία δεν μπορεί να μπει στο σκοτάδι", συμπλήρωσε ο κ. Βαρδακαστάνης εκτιμώντας πως το αντάμωμα στην πλατεία Συντάγματος "θα είναι πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα". Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 50224

    [29] Εκδήλωση για τη διατροφή στην Καβάλα

    Πεμπτη, 02 12 2010 13:25

    Εκδήλωση με θέμα την Υγεία και τη Διατροφή έχει προγραμματίσει για την Κυριακή (5 Δεκεμβρίου) στην Καβάλα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας «Το Κάστρο». Κατά τη διάρκειά της, θα γίνει ομιλία για τις σωστές διατροφικές συνήθειες με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, και θα ακολουθήσει επίδειξη Thai Yoga Bodywork - Massage, μιας από τις πιο παλιές θεραπευτικές Τέχνες. Η εκδήλωση με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί, στο κτήριο της Παλιάς Μουσικής, στην Παναγία. Σύνταξη: Τασούλα Κρητικού

    Είδηση: 50223

    [30] Ο καρκίνος του πνεύμονα πλέον πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως

    Πεμπτη, 02 12 2010 15:51

    Υγεια

    Την πρώτη αιτία θανάτου παγκοσμίως αποτελεί πλέον ο καρκίνος του πνεύμονα, από τον οποίο εκτιμάται ότι χάθηκαν διεθνώς 1,5 εκατ. άνθρωποι το 2010. Οι εκτιμήσεις για το μέλλον είναι πιο απογοητευτικές, καθώς το 2020 ο αριθμός των νέων περιστατικών αναμένεται να ξεπεράσει τα 2,2 εκατ.

    Παρά την πρόοδο της επιστήμης η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου εξακολουθεί να καταγράφει χαμηλό δείκτη επιβίωσης, καθώς λιγότερο από 15 % των ασθενών ζουν πέραν της πενταετίας.

    Αιτία γι' αυτό, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, είναι ότι το 74-85% των ασθενών διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο, επισήμανε ο καθηγητής Ογκολογίας-Παθολογίας Κ. Συρίγος, σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του μήνα ενημέρωσης για τον καρκίνο του πνεύμονα, που είναι ο Δεκέμβριος.

    Οι επιστήμονες παρουσίασαν έναν νέο ιστότοπο, το www.ionkology.gr, στον οποίο μπορεί να ενημερώνεται το κοινό και οι ασθενείς με στόχο να έχουν ακριβείς πληροφορίες για τη νόσο και να υποστηρίζονται ψυχολογικά.

    Στη συνέντευξη Τύπου παρέστη ο Κ. Σουλιώτης, πρόεδρος του ΟΠΑΔ, ο οποίος παρουσίασε μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με την οποία ο καρκίνος του πνεύμονα εμφανίζεται συχνότερα στις πλουσιότερες χώρες. Ομως, οι εύποροι ασθενείς πεθαίνουν λιγότερο, κατά 7% με 8% σε σχέση με τους φτωχούς, καθώς η πρόσβαση στη θεραπεία δεν είναι ισότιμη. Επίσης, έκανε λόγο για ανισότητα στην έγκριση και χορήγηση των νέων φαρμάκων και τόνισε ότι η χώρα μας είναι υποεξοπλισμένη και υπάρχει ανισομερής γεωγραφική κατανομή των ασθενών, καθώς το 45% απ' αυτούς αντιμετωπίζονται στην Αθήνα.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50242

    [31] H NASA ίσως αποκαλύψει την ύπαρξη «εξωγήινου» βακτήριου στη Γη

    Πεμπτη, 02 12 2010 15:08

    Απόψε το βράδυ (ώρα Ελλάδας), η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία έχει προγραμματίσει μια συνέντευξη τύπου για να ανακοινώσει μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη στο πεδίο της αστροβιολογίας, γεγονός που οδήγησε σε κατακλυσμό φημών στο διαδίκτυο ότι ίσως ανακοινωθεί η ανακάλυψη κάποιας «εξωγήινης» μορφής ζωής, στον πλανήτη μας, ή και σε άλλο ουράνιο σώμα.

    Η NASA αναμένεται να αναφερθεί σε ένα βαρυσήμαντο άρθρο που πρόκειται να δημοσιευτεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Science». Tο πιθανότερο είναι ότι θα ανακοινωθεί η ανακάλυψη ενός μικροβίου πάνω στο δικό μας πλανήτη, το οποίο μπορεί να ζει σε ένα περιβάλλον άκρως εχθρικό για τη ζωή όπως την ξέρουμε. Αν όντως αυτό συμβαίνει, σημαίνει ότι μια «εξωγήινη» μορφή ζωής, που υπάρχει ακόμα και στη Γη, θα μπορούσε να υπάρχει και αλλού στο σύμπαν ή στο ηλιακό μας σύστημα.

    Τέτοια βακτήρια έχουν βρεθεί στο βυθό της λίμνης Μόνο, στο εθνικό πάρκο Yosemite της Καλιφόρνιας, η οποία είναι πλούσια σε αρσενικό, ένα δηλητήριο για τους συνήθεις ζωντανούς οργανισμούς. Με κάποιο, όμως, τρόπο, αυτός ο μικροοργανισμός χρησιμοποιεί το αρσενικό για να ζει.

    Η ανακάλυψη, αν επιβεβαιωθεί, δείχνει ότι υπάρχουν «σκιώδη» πλάσματα που ζουν παράλληλα με τους γνωστούς γήινους οργανισμούς, αλλά τα οποία έχουν ακολουθήσει διαφορετική εξελικτική πορεία. Κάτι ανάλογο θα μπορούσε να συμβαίνει κι έξω από τη Γη, ακόμα και σε πλανήτες που δεν έχουν φιλική για τη ζωή ατμόσφαιρα.

    Όπως δήλωσε ο δρ Λιούις Ντάρντνελ του Κέντρου Πλανητικών Επιστημών του Λονδίνου, «αν αυτοί οι οργανισμοί χρησιμοποιούν αρσενικό στον μεταβολισμό τους, αυτό δείχνει ότι υπάρχουν κι άλλες μορφές ζωής πέρα από αυτές που ξέρουμε. Είναι εξωγήινοι, αλλά εξωγήινοι που μοιράζονται το ίδιο σπίτι με μας».

    Μια τέτοια διαπίστωση έχει συνέπειες για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής αλλού στο σύμπαν, καθώς δείχνει ότι η ζωή μπορεί να βρίσκεται σε κάποια άλλη βιολογική μορφή, όχι εύκολα αναγνωρίσιμη με βάση τα γήινα πρότυπα. Σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, η ύπαρξη «εξωγήινων» μικροοργανισμών στη Γη σημαίνει ότι η ζωή -σε διάφορες μορφές- μπορεί να έχει εμφανιστεί κι εξαφανιστεί αρκετές φορές στην ιστορία της Γης και αυτά τα «εξωγήινα» βακτήρια να είναι απόγονοι προηγούμενων «κατοίκων» του πλανήτη μας.

    Πρωτοπόρος και κατ' εξοχήν υπέρμαχος αυτής της άποψης ότι υπάρχει «εξωγήινη» ζωή στη Γη είναι ο κοσμολόγος Πολ Ντέιβις (πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά), καθηγητής του πανεπιστημίου της Αριζόνας, ο οποίος, όχι μόνο, εδώ και χρόνια, επιμένει ότι άλλες «εξωτικές» μορφές ζωής, με «εξωγήινη» βιοχημεία, ζουν κάτω από την μύτη μας, αλλά μάλιστα έχει οριστεί υπεύθυνος μιας διεθνούς επιτροπής για την υποδοχή των (πραγματικών) εξωγήινων, αν ποτέ εμφανιστούν στη Γη.

    Πηγές: ΑΠΕ/ΜΠΕ, NASA

    Είδηση: 50233

    [32] Επίσκεψη Παπούλια στο Υπουργείο Εθνκής ¶μυνας

    Πεμπτη, 02 12 2010 15:10

    Φόρο τιμής στις Ένοπλες Δυνάμεις απέδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, σε δηλώσεις του, μετά την ενημέρωση που είχε στο Υπουργείο Εθνικής ¶μυνας, από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου για όλα τα θέματα που αφορούν την άμυνα της χώρας. «Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, εξαιτίας της ετοιμότητας και του υψηλού φρονήματός τους, αποτελούν εγγύηση και για την ασφάλεια της περιοχής και για την ασφάλεια του ελληνικού λαού, που έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στα ένστολα παιδιά του», δήλωσε μετά το τέλος της επίσκεψης ο κ. Παπούλιας.

    Παρακαλούμε ενεργοποιήστε την Java Script στο φυλλομετρητή σας ή χρησιμοποιείστε έναν άλλο φυλλομετρητή για να δείτε αυτό το βίντεο. Ίσως χρειάζεται επιπρόσθετα να αναβαθμίσετε τον flash player.

    Σημαντική χαρακτήρισε ο κ. Παπούλιας την ενημέρωση που είχε -διάρκειας μεγαλύτερης της μιάμισης ώρας.

    «Αποτίουμε τιμές στους αξιωματικούς και τους υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων για τη δουλειά που κάνουν, μία δουλειά, που χρειάζεται γερά νεύρα και ξεπερνά τις ψυχοσωματικές αντοχές ενός ατόμου. Τιμάμε αυτές τις Ενοπλες Δυνάμεις και είμαστε βέβαιοι ότι με τέτοιες Ενοπλες Δυνάμεις νομίζω ότι η Ελλάδα θα έχει τουλάχιστον την ηρεμία της για να ρίξει τις δυνάμεις της στη μεγάλη μάχη για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 50232

    [33] Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: «Θεωρώ ότι και το εργασιακό και το ασφαλιστικό κομμάτι του μνημονίου, είναι η ουρά του μνημονίου και η ψήφος μου θα έχει το ίδιο νόημα και την ίδια κατεύθυνση.»

    Τριτη, 22 06 2010 14:12

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:« Αποσύρεται το προεδρικό διάταγμα που αφορούσε στα εργασιακά. Ως νομοσχέδιο θα κατατεθεί το ασφαλιστικό και ξανακαλούνται όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ξαναδείτε τα πράγματα.»

    Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Έρχεται στη Βουλή το προεδρικό διάταγμα και αλλάζει η διαδικασία, όπως όφειλε. Η όλη υπόθεση του προεδρικού διατάγματος, είναι κατάρρευση των εργασιακών δικαιωμάτων στη χώρα. Οι κατακτήσεις του λαού και των εργαζομένων επί σειρά ετών, αυτή τη στιγμή κατεδαφίζονται. Φτιάχνεται ένα εργασιακό περιβάλλον, που ελάχιστη σχέση έχει με τη σωτηρία της οικονομίας, όμως έχει πολύ μεγάλη σχέση με την εργασιακή ευελιξία, την ελαστικοποίηση της εργασίας και τη δυνατότητα του εργοδότη να μπορεί ανεξέλεγκτα ή τέλος πάντων με μεγαλύτερη άνεση, να κάνει τις δουλειές του. Εγώ δεν λέω να μη στηρίξουμε την ανταγωνιστικότητα, αλλά να μην πληρώσει τη νύφη πάλι ο εργαζόμενος. Φοβάμαι ότι μ' αυτή τη δυνατότητα και το μεγαλύτερο ποσοστό απολύσεων και με τις μικρότερες αποζημιώσεις, θα αυξηθεί δραματικά η ανεργία. Αυτή είναι μία πραγματικότητα, την οποία εγώ δεν την καταλαβαίνω, δεν είναι μέσα στις ιδέες του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν μέσα στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:« Τι λέτε όταν συζητάτε; Τι λένε οι συνάδελφοί σας;»

    Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Ο καθένας πλέον θα μπει προ των ευθυνών του, εφόσον έχει τεθεί και το εργασιακό και το ασφαλιστικό κομμάτι του μνημονίου που έρχεται στη Βουλή. Τα λόγια και οι σκέψεις έχουν μια αξία, όταν είναι όμως για να πάρεις αποφάσεις για το κράτος, να ψηφίσεις νόμους, έχουν ελάχιστη έως καμία αξία. Αυτό που μετράει, είναι τι ψηφίζεις τελικά.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:« Διαβλέπετε μέσα από τις συνομιλίες με τους συναδέλφους σας, ότι ενδέχεται να υπάρξουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που να μην ψηφίσουν το ασφαλιστικό και το εργασιακό;»

    Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Δεν το γνωρίζω αυτό. Δεν μπορώ να σας το πω αυτό.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:« Από το Μαξίμου λένε πως αν δεν υπάρξει κομματική πειθαρχία, εάν δεν ψηφιστούν τα νομοσχέδια αυτά, ενδεχομένως να προσφύγουμε σε πρόωρες εκλογές. Αυτά, συζητιούνται στη Βουλή;»

    Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση, τι συζητάει. Συζητάει πρόωρες εκλογές; Συζητάει νέα πράγματα; Αυτό είναι ένα θέμα, που πρέπει να το ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση. Ξέρετε, πολιτική με διαρροές και με εκβιαστικά διλήμματα, εγώ δεν την καταλαβαίνω.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:« Να καταλάβουμε, ότι εσείς δεν πρόκειται να ψηφίσετε;»

    Β. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ:« Θεωρώ ότι και το εργασιακό και το ασφαλιστικό κομμάτι του μνημονίου, είναι η συνέχεια- η ουρά του μνημονίου και η ψήφος μου θα έχει το ίδιο νόημα και την ίδια κατεύθυνση.»

    Είδηση: 37898

    [34] Εξεταστική Siemens: Απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων του Τ. Μαντέλη

    Πεμπτη, 02 12 2010 18:59

    Απόκλιση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη έφερε στο φως η διασταύρωση των οικογενειακών του καταθέσεων με τις δηλώσεις πόθεν έσχες που κατέθεσε στη Βουλή. Η έρευνα των ορκωτών λογιστών στο διάστημα 1985 -2006 έδειξε ότι οι οικογενειακοί λογαριασμοί που αναγράφονται στο Πόθεν Έσχες με τις καταθέσεις που υπάρχουν στα βιβλιάρια έχουν διαφορά περίπου 17,7 εκ.. δραχ μέχρι το 2001 και 144.000 ευρώ το 2001-2006.

    Προβλήματα στη διασταύρωση περιουσιακών στοιχείων του Τάσου Μαντέλη, πρώην υπουργού Μεταφορών στην κυβέρνηση Σημίτη, διαπιστώνουν τόσο οι ορκωτοί ελεγκτές, όσο και η κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των Πολιτικών Κομμάτων, προς τους οποίους απευθύνθηκε η εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens.

    Από τη διενέργεια επανελέγχου που έκαναν οι Ορκωτοί Ελεγκτές Λογιστές στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης του πρώην υπουργού, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι έλαβε το ποσό των 200.000 μάρκων ως εκλογική χορηγία από τη γερμανική εταιρεία, προκύπτει αναντιστοιχία των δηλωθέντων στα "πόθεν έσχες" σε σχέση με τα ποσά που περιλαμβάνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ιδίου και της οικογένειάς του.

    Το συμπέρασμα της κοινοβουλευτικής επιτροπής είναι ότι δεν δικαιολογούνται οι καταθέσεις του πρώην υπουργού επί δύο χρονιές (1996, 1997) από τα έσοδα που έγραψε στη φορολογική του δήλωση και στο "πόθεν έσχες".

    Σημειωτέον ότι οι χρονιές αυτές είναι που ο Τ. Μαντέλης πήγε στο υπουργείο Μεταφορών και υπέγραψε τις προγραμματικές συμφωνίες ΟΤΕ-Siemens. Τις χρονιές εκείνες οι τραπεζικές του καταθέσεις διπλασιάστηκαν από 20 εκατ. δρχ το 1996 στα 46 εκατ. δρχ το 1997 και στα 48,7 εκατ. το 1998.

    Από τον έλεγχο για τις χρήσεις 1985-2006 οι ορκωτοί λογιστές διαπίστωσαν στο πόρισμά τους, διαφορές καταθέσεων - δηλωθέντων που κυμαίνονται από 2,5 - 8 εκατ. δρχ, ενώ από το 2001 από 15.000 - 38.000 ευρώ σε ετήσια βάση.

    Στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης δεν αναφέρονται επενδύσεις σε ρέπος, σουάπ και αμοιβαία κεφάλαια που κατείχε η σύζυγος του κ. Μαντέλη Ευθυμία, τα οποία ήταν από το 1997 ως το 2004 και κυμαίνονταν κατ' έτος από 46 - 54 εκατ. δρχ και από 91.000 - 147.000 ευρώ. Από τον επανέλεγχο της επιτροπής της Βουλής σχετικά με την αύξηση της περιουσίας του πρώην υπουργού, προέκυψαν περιπτώσεις, όπου η αύξηση αυτή δεν δικαιολογείται, από τα οικογενειακά εισοδήματα και συγκεκριμένα το 1997 για τη χρήση 1996 (κατά 4,7 εκατ. δρχ) και το 1998 για τη χρήση 1997 (κατά 49,9 εκατ. δρχ).

    Εξ άλλου, από την κίνηση του λογαριασμού του γιού του κ. Μαντέλη και της συζύγου του, κατεγράφησαν από το 2002 - 2006 καταθέσεις από την εταιρεία Ιnfo Quest συνολικού ύψους 285.768 ευρώ, χωρίς να γνωρίζουν, όπως αναφέρουν οι ελεγκτές, αν υπάρχει σχέση της εταιρείας με τους δικαιούχους που να δικαιολογεί τις καταθέσεις αυτές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αποκλίσεις ανάμεσα στα δηλωθέντα και στα ανακύψαντα από το άνοιγμα των λογαριασμών τους κατεγράφησαν και στους ελέγχους των κ. κ. Γ.Βουλγαράκη και Γ. Παπαντωνίου, χωρίς όμως να έρχονται, κατά την επιτροπή, σε απόκλιση από τα εισοδήματα τους, ενώ ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης αρνήθηκε να δώσει οποιοδήποτε στοιχείο και να ανοίξει τους λογαριασμούς του.

    Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε να συζητηθεί στην εξεταστική το σύνολο των πορισμάτων τη επιτροπής ελέγχου και σχολίασε: "Όπως και στην υπόθεση με τις μίζες υπάρχουν και άλλοι Μαντέληδες, έτσι και στην αταξία και τις αντιφάσεις των δηλώσεων πόθεν έσχες ο κ. Μαντέλης δεν είναι μόνος".

    Είδηση: 50258

    [35] Ξανάρχονται τα συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ

    Πεμπτη, 02 12 2010 19:03

    Επανέρχονται στο προσκήνιο μετά από σχεδόν δεκαπέντε χρόνια, τα συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ με στόχο την πώληση ελληνικών ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που παράγονται σε συνεταιριστική βάση και θα έχουν ανταγωνιστικές τιμές. Η προσπάθεια αυτή έχει πλέον την στήριξη της ΠΑΣΕΓΕΣ (η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση) και ευελπιστεί στην στήριξη της πολιτείας καθώς η οικονομική κρίση, οδηγεί πάλι, στις ρίζες. Ύστερα από μια περίοδο άνθησης την δεκαετία του '90, οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί που είχαν φτάσει να έχουν περισσότερα από 250 σούπερ μάρκετ, "βούλιαξαν" στον έντονο ανταγωνισμό των πολυεθνικών σούπερ μάρκετ και στις εγγενείς τους δυσκολίες (κακοδιαχείριση, έλλειψη στελεχών εσωτερικούς ανταγωνισμούς, κομματικοποίηση κλπ).

    Ξεκίνησαν ως καταναλωτικοί συνεταιρισμοί προχώρησαν στη φίρμα COOP επιδιώκοντας τεχνογνωσία από ευρωπαϊκούς καταναλωτικούς συνεταιρισμούς, και έφτασαν στην επωνυμία "Ελληνική Διατροφή". Οι περισσότεροι αυτοδιαλύθηκαν μέσα σε σκάνδαλα, ενώ χιλιάδες πολίτες έχασαν πολλά χρήματα, καθώς πολλοί από τους συνεταιρισμούς αυτούς έκαναν και πιστωτικές (τραπεζικές) εργασίες, για να έχουν ρευστότητα.

    Τώρα, επανέρχονται στον προσκήνιο.

    Πρόσφατα, συστάθηκε μία ανώνυμη εταιρία στην οποία μετέχουν η Ελληνική Διατροφή, και δεκατρείς Ενώσεις υπό την ΠΑΣΕΓΕΣ και ιδιώτες. Στο μετοχικό της κεφάλαιο που ανέρχεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, μετέχουν κατά 65% οι συνεταιρισμοί και κατά 35% οι ιδιώτες. Η εταιρία αυτή θα διατηρήσει τον τίτλο Ελληνική Διατροφή, άλλα τα σούπερ μάρκετ που θα ιδρύσει, θα φέρουν τον διακριτικό τίτλο "Επιλογή".

    Σ' αυτή τη φάση, στο σχήμα αυτό μετέχουν οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις ΣΚΟΣ, ΑΣΚΤΕ, Τυχερού Έβρου, η Τρίκκη, η ΕΒΟΛ, ο Α.Σ. Χαλάστρας και οι ΕΑΣ, Σητείας, Μεσσηνίας, Καβάλας, Λαμίας, Έβρου, Φλώρινας και Τιρνάβου. Όπως έχει ανακοινωθεί τα δύο πρώτα σούπερ μάρκετ με την επωνυμία "Επιλογή" θ' ανοίξουν στην Αττική (Νίκαια, Αργυρούπολη) και στη συνέχεια θ' ανοίγει ένα κάθε μήνα στην επαρχία, ώστε ως το τέλος του 2011 να λειτουργούν δεκαπέντε συνεταιριστικά σούπερ μάρκετ.

    Στα καταστήματα αυτά θα κυριαρχούν τα προϊόντα των συνεταιρισμών-μετόχων. Π.χ. εκλεκτό λάδι Σητείας, ρύζι Χαλάστρα, γάλα της ΕΒΟΛ κλπ.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50259

    [36] Έτοιμος ο σταθμός του Μετρό στην Αγία Παρασκευή

    Πεμπτη, 02 12 2010 14:46

    Έως τα τέλη του χρόνου θα έχει παραδοθεί στο επιβατικό κοινό, ο νέος σταθμός του Μετρό «Αγίας Παρασκευής», ο οποίος βρίσκεται στα σύνορα Αγίας Παρασκευής και Χαλανδρίου. Ο σταθμός αυτός θα εξυπηρετεί 20 χιλιάδες επιβάτες την ημέρα. Οι χρηματοδοτήσεις για τα έργα του Μετρό από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, διπλασιάστηκαν τον τελευταίο χρόνο και σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπροέδρου της Πλούταρχου Σακελλάρη, η υποστήριξη αυτή θα συνεχιστεί και στις προγραμματισμένες επεκτάσεις του δικτύου Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

    Το πρωί της Πέμπτης επισκέφθηκαν το εργοτάξιο ο πρόεδρος της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ Χρήστος Τσίτουρας μαζί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Πλούταρχο Σακελλάρη.

    Είδηση: 50229

    [37] Ευρωπαϊκή συμφωνία επί της αρχής για την εποπτεία των οίκων αξιολόγησης

    Πεμπτη, 02 12 2010 15:33

    Σε συμφωνία επί της αρχής εμφανίζονται να καταλήγουν οι Ευρωπαίοι ώστε να θέσουν τους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπό έλεγχο και εποπτεία, μέσω πανευρωπαϊκής Αρχής η οποία θα έχει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές και διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο. Η συμφωνία επιτεύχθηκε το βράδυ της προηγουμένης Δευτέρας στη διάρκεια τριμερούς συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαίωσε ο Γάλλος συντηρητικός εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου Ζαν-Πολ Γκοζέ.

    Πλέον θα πρέπει να επικυρωθεί από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου καθώς και από τη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

    Η όλη υπόθεση αφορά στην εποπτεία των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας από την Ευρωπαϊκή Αρχή Αξιών και Αγορών (European Securities and Markets Authority), μια εκ των πανευρωπαϊκών Αρχών που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις αρχές του 2011, στο πλαίσιο της νέας δομής εποπτείας του χρηματοοικονομικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Βάσει πρόσφατου νομοθετήματος, οι συγκεκριμένοι Οίκοι θα υποχρεούνται από την προσεχή εβδομάδα να εξασφαλίζουν ειδική άδεια άσκησης δραστηριοτήτων εντός της ΕΕ και να ανταποκρίνονται σε κώδικα "καλής λειτουργίας", που εκπονήθηκε για πρώτη φορά από την ΕΕ.

    Οι κυριότεροι Οίκοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό διεθνώς είναι οι Standard and Poor's, Moody's και Fitch.

    Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Κρίσιμες αποφάσεις της ΕΚΤ για επιτόκια και ρευστότητα

    Είδηση: 50234

    [38] Αύξηση 5% στα έσοδα του 11μηνου

    Πεμπτη, 02 12 2010 15:11

    Βελτίωση παρουσιάζουν τα δημόσια έσοδα στο 11μηνο του έτους, φτάνοντας τα 45,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 5%. Τα στοιχεία αυτά δημιουργούν αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο ότι θα επιτευχθεί ο στόχος, που είναι μέχρι το τέλος του έτους τα έσοδα να ξεπεράσουν τα 51 δισ. ευρώ. Την ερχόμενη εβδομάδα, στη χώρα μας θα βρίσκονται ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν και ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν. Εξάλλου, σήμερα αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Είδηση: 50231


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 2 December 2010 - 17:58:44 UTC