Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βουλή -Γ. Προβόπουλος: Συζήτηση επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης του 2010
  • [02] Εντολές Κουσελά στους επικεφαλής των εφοριών για εντατικοποίηση ελέγχων
  • [03] Βουλή: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ για τον Διαμεσολαβητή
  • [04] ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο περιορισμός του εφάπαξ στους εργαζομένους της ΕΡΤ
  • [05] Ιταλία: Μελέτη «ελπίδα» μιας μεθόδου για διάγνωση μεσογειακής αναιμίας στα έμβρυα
  • [06] Ενταση και επεισόδια στην πορεία στο Βόλο

    [01] Βουλή -Γ. Προβόπουλος: Συζήτηση επί της Ενδιάμεσης Έκθεσης του 2010

    Δευτερα, 06 12 2010 21:46

    Την ανάγκη για πιστή εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενημερώνοντας τη Βουλή για την ενδιάμεση έκθεση του 2010. «Ο δρόμος», τόνισε ο κ. Προβόπουλος, «είναι επίπονος και μακρύς, αν τηρηθεί όμως το πρόγραμμα με συνέπεια, η Ελλάδα θα παραμείνει ενεργό και όχι περιθωριοποιημένο μέλος του ευρώ». Κατά τον κ. Προβόπουλο, δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για αύξηση των φόρων και η δημοσιονομική προσαρμογή πρέπει να στηριχθεί τώρα στη μείωση των δαπανών. Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών είπε ότι το ποσό των καταθέσεων που έχουν αναληφθεί από τις τράπεζες μέχρι το τέλος Νοεμβρίου είναι 27,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 11-12% των καταθέσεων. Κριτική στους χειρισμούς της Τράπεζας της Ελλάδος έκανε η πρόεδρος της επιτροπής Βάσω Παπανδρέου επισημαίνοντας ότι την ώρα που η τράπεζα ζητά να μειωθούν οι δαπάνες για τα ΚΑΠΗ, συνεχίζονται τα μπόνους των τραπεζικών στελεχών, ενώ ο Ανδρέας Μακρυπίδης διερωτήθηκε πώς γίνεται και στις προτάσεις της τράπεζας δεν περιλαμβάνεται ούτε μία αναφορά για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων.

    Βουλή - Επιτροπή Οικονομικών: Γ. Προβόπουλος

    «Τέτοια ποσοστά χρέους μόνον σε πολεμικές περιόδους συναντώνται. Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε πως είμαστε σε κατάσταση πολέμου. Και χρειάζεται μάχη - δύσκολη μάχη, επίπονη, διαρκείας», ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, στο πλαίσιο συζήτησης επί της ενδιάμεσης έκθεσης της Τράπεζας της Ελλάδος για την νομισματική πολιτική του 2010.

    «Μπορούμε να βγούμε νικητές» στην μάχη για την ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας και για την έξοδο στις αγορές μετά το τέλος του 2011, «με στοχαστική τήρηση του προγράμματος προσαρμογής, το οποίο πρέπει ει δυνατόν να υπερακοντίζουμε, δίνοντας το σαφές μήνυμα πως βασίζουμε με ταχείς ρυθμούς, είπε ο κ. Προβόπουλος.

    "Χρειάζεται να υλοποιήσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο δράσης για την ανάπτυξη, που θα καταδεικνύει ότι η οικονομία μπορεί να ανακάμψει γρήγορα με ταχείς ρυθμούς: Μπορεί να μην έχουμε κρατικά διευθυνόμενη οικονομία, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι μικρές. Δεν έχει γίνει π.χ. η συζήτηση για το ποιοι είναι οι αναπτυξιακοί κλάδοι στους οποίους πρέπει να κινηθούμε: Μιλάμε για τον τουρισμό, αλλά έχουμε ένα σχέδιο για το τι τουρίστες θέλουμε, για την προστασία περιβάλλοντος κλπ; Το ίδιο ισχύει και για άλλους κλάδους π.χ. για την ναυτιλία, ή την ενέργεια. Έχω την αίσθηση πως στο χώρο της ενέργειας, δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για το τι θα γίνει τα επόμενα τρία χρόνια, να την ξέρουν οι ξένοι επενδυτές, ώστε να γνωρίζουν πού θα κινηθούν".

    «Η αγορά κανονίζει, αλλά και η αγορά θέλει κατεύθυνση. Και ο επενδυτικός νόμος αυτό τον χαρακτήρα πρέπει να έχει: Να κατευθύνουμε δημόσιους πόρους εκεί που θέλουμε να σπρώξουμε και τους ιδιωτικούς» τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ.

    Δεχόμενος αρκετές ερωτήσεις εκ μέρους των βουλευτών, αλλά και της προέδρου της Επιτροπής Οικονομικών, Β. Παπανδρέου, σχετικά με τις ενισχύσεις που έχουν λάβει οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να διακινήσουν ρευστό στην πραγματική οικονομία, χωρίς όμως αυτό να παρατηρείται, ο κος Προβόπουλος υπερασπίστηκε τα τραπεζικά ιδρύματα, σημειώνοντας πως οι τράπεζες βρέθηκαν σε δεινή θέση, λόγω της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης που οδήγησε και σε υποβάθμιση των ιδίων, αλλά και λόγω της απόσυρσης και «κατανάλωσης καταθέσεων» εκ μέρους των καταθετών, που ξεπέρασε τα 27,5 δισ. ευρώ - ένα ποσοστό που φθάνει το 11% των συνολικών καταθέσεων.

    «Η τάση απόσυρσης των καταθέσεων, μοιάζει με το καρδιογράφημα της ελληνικής οικονομίας: Όταν υπάρχουν αρνητικές εκτιμήσεις και αυτό αναπαράγεται απ' τον ελληνικό τύπο, το φαινόμενο φουντώνει» σημείωσε ο κος Προβόπουλος.

    Από κει και πέρα, «οι Τράπεζες δεν δίνουν δάνεια σ' αυτούς που βρίσκονται στην κόκκινη γραμμή. Δάνεια που έχουν δοθεί με τον τρόπο αυτό έχουν ήδη σκάσει - και αυτά είναι σε βάρος του φορολογούμενου. Δική μου έγνοια είναι τα χρήματα να πάνε στις εταιρείες που είναι βιώσιμες και έχουν πρόβλημα ρευστότητας. Αντιθέτως, διαβάζω στον Τύπο, αιτήματα να δοθούν λεφτά σε επιχειρήσεις π.χ. στην Βόρειο Ελλάδα που είναι «σκοτωμένες» - και τα χρήματα δεν πρόκειται ποτέ να τα πάρεις πίσω».

    Σε ερώτηση εάν με τους υφιστάμενους φορολογικούς συντελεστές, είναι δυνατόν να επιτευχθεί ανάπτυξη, ο κος Προβόπουλος απάντησε πως οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, είναι μεν ένας ανασταλτικός παράγων για τις επενδύσεις, όχι όμως κατ' ανάγκην ο κυριότερος: Για πολλούς, «το υψηλό δημόσιο χρέος είναι πολύ χειρότερο εμπόδιο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν πως το κράτος θα τους ζητήσει κάποια στιγμή, τα όσα κατάφεραν να κερδίσουν με τις επενδύσεις τους...» ανέφερε ο κος Προβόπουλος.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8,ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Συνάντηση Παπούλια-Προβόπουλου, ενόψει της ενδιάμεσης έκθεσης

    Είδηση: 50828

    [02] Εντολές Κουσελά στους επικεφαλής των εφοριών για εντατικοποίηση ελέγχων

    Δευτερα, 06 12 2010 22:51

    Εντολές στους επικεφαλής των εφοριών να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους για την είσπραξη του ΦΠΑ, για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη συλλογή των εσόδων από την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, έδωσε τη Δευτέρα ο υφυπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Κουσελάς. Ο υφυπουργός συναντήθηκε με τους επικεφαλής των 27 μεγαλύτερων εφοριών της Αττικής διαμηνύοντάς τους ότι θα κρίνονται σε μηνιαία βάση για την αποτελεσματικότητά τους σε ότι αφορά την είσπραξη των δημοσίων εσόδων.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Κουσελάς στους προϊσταμένους των εφοριών, ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η είσπραξη εσόδων 5,9 δις ευρώ το Δεκέμβριο προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του κρατικού προϋπολογισμού.

    Αυτά κατά το μεγαλύτερό τους ποσοστό θα προέλθουν από:

    Την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων από την οποία έως τώρα οι εισπράξεις έχουν ξεπεράσει τα 700 εκατ. ευρώ , ενώ υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομιών έχει δώσει παράταση έως τις 28 Δεκεμβρίου.

    Τους ελέγχους για το ΦΠΑ και ειδικότερα στις επιχειρήσεις που υπό το βάρος της μείωσης των εσόδων τους λόγω της κρίσης δεν υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ.

    Την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο λαμβάνοντας όλα τα μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία (ακόμα και κατασχέσεις ακινήτων) ενάντια στους οφειλέτες που δεν εξοφλούν τα χρέη τους.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50832

    [03] Βουλή: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση και ψήφιση του ν/σ για τον Διαμεσολαβητή

    Δευτερα, 06 12 2010 22:22

    Ολοκληρώθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης που προβλέπει το θεσμό του Διαμεσολαβητή σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων κατά πλειοψηφία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης μετά και από σχετικές προτάσεις βουλευτών, προχώρησε σε αλλαγή της σύνθεσης της Επιτροπής πιστοποίησης του Διαμεσολαβητή. Έτσι, αντί να είναι εξ ολοκλήρου από διαπιστευμένους διαμεσολαβητές προβλέπεται ότι θα είναι τρεις οι εκπρόσωποι τους ενώ οι άλλοι δύο θα ορίζονται από την Ολομέλεια του Δικηγορικού Συλλόγου της χώρας.

    «Ο θεσμός του Διαμεσολαβητή θα πετύχει αν τον αγκαλιάσει ο δικηγορικός κόσμος της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Καστανίδης.

    ΝΔ και ΛΑΟΣ συμφώνησαν με την άποψη της κυβερνητικής πλειοψηφίας ότι ο θεσμός του Διαμεσολαβητή είναι ένα σύγχρονο και ευέλικτο εργαλείο για την επίλυση αστικών και εμπορικών υποθέσεων που θα βοηθήσει μεταξύ άλλων και στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από μεγάλο φόρτο εργασίας.

    Το ΚΚΕ τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρών και επιφυλάχθηκε για την Ολομέλεια.

    ΠΗΓΕΣ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 50829

    [04] ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο περιορισμός του εφάπαξ στους εργαζομένους της ΕΡΤ

    Δευτερα, 06 12 2010 21:07

    Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθμ. 3923/2010 απόφασή της αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών η οποία έκρινε συνταγματικό και νόμιμο τον περιορισμό του εφάπαξ που χορηγείται στους εργαζομένους της ΕΡΤ και δικαίωσε 20 εργαζομένους.

    Να σημειωθεί ότι οι εργαζόμενοι ήταν ασφαλισμένοι στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Προσωπικού Ελληνικής Ραδιοφωνίας - Τηλεόρασης και Τουρισμού (ΤΕΑΠΠΕΡΤΤ) το οποίο στη συνέχεια μετονομάσθηκε σε Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ).

    Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 του Συντάγματος (ισότητα) και την συνταγματική υποχρέωση του κράτους να μεριμνά για την ασφάλιση των εργαζομένων (άρθρο 22) είναι επιτρεπτή η εισαγωγή με νόμο ανωτάτου ορίου στο εφάπαξ, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό δεν έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα.

    Ανταποδοτικό χαρακτήρα δεν έχει το εφάπαξ βοήθημα το οποίο καταβάλλεται από ασφαλιστικό κεφάλαιο στο σχηματισμό του οποίου συμβάλλουν ουσιωδώς κοινωνικοί πόροι ή επιβαρύνσεις τρίτων. Αναφέρεται ακόμη στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ότι περιορισμοί ως προς το ανώτατο ύψος του εφάπαξ βοηθήματος δεν μπορεί να θεωρηθούν ότι συνεπάγονται συνταγματικώς ανεπίτρεπτη παρέκκλιση από το θεσπιζόμενο από την διάταξη του άρθρου 4 παρ. 1 του Συντάγματος κανόνα ότι το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος υπολογιζόμενο με βάση το χρόνο υπηρεσίας και τις αποδοχές του ασφαλισμένου είναι ανάλογο προς τις εισφορές που ο ίδιος έχει καταβάλει.

    Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι για τον τρόπο σχηματισμού του ασφαλιστικού κεφαλαίου δεν λαμβάνεται υπόψη μόνο το χρονικό διάστημα προ της συνταξιοδοτήσεως, αλλά όλο το χρονικό διάστημα ασφάλισης και το ύψος του εφάπαξ υπολογίζεται με βάση τον συνολικό χρόνο ασφάλισης.

    Έτσι, η Ολομέλεια αναίρεσε απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που είχε αποφανθεί ότι νόμιμα περιορίσθηκε το ύψος του εφάπαξ, κρίνοντας ότι εσφαλμένα ερμήνευσε και εφάρμοσε τα άρθρα 4 και 2 του Συντάγματος και το άρθρο 11 του Π.Δ 768/1979. Να επισημανθεί ότι το Διοικητικό Πρωτοδικείο και το Εφετείο έκριναν ότι το επίμαχο εφάπαξ είναι συνταγματικά ανεκτό, καθώς δεν έχει αμιγώς ανταποδοτικό χαρακτήρα και κατέληξαν στην κρίση αυτή λαμβάνοντας υπόψη "τα οικονομικά δεδομένα των διαχειριστικών περιόδων των προηγούμενων των ετών εξόδου των εργαζομένων από την υπηρεσία και όχι τα οικονομικά δεδομένα του συνολικού χρόνου ασφάλισης των εργαζομένων".

    AΠΕ

    Είδηση: 50826

    [05] Ιταλία: Μελέτη «ελπίδα» μιας μεθόδου για διάγνωση μεσογειακής αναιμίας στα έμβρυα

    Δευτερα, 06 12 2010 20:02

    Υγεια

    Σε συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε στην ιταλική πρωτεύουσα, παρουσιάσθηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα μιας νέας μεθόδου για την διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας στο έμβρυο, σε πολύ πρώιμο στάδιο της κύησης. Πρόκειται για την παρακέντηση εξωεμβρυϊκής κοιλότητας, που στην Ιταλία, ονομάσθηκε "celocentesi".

    Οι μελέτες, οφείλονται στην συνεργασία του δημόσιου νοσοκομείου V. Cervello του Παλέρμο Σικελίας, με τον αναπληρωτή καθηγητή μαιευτικής -γυναικολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργο Μακρυδήμα.

    Πιο συγκεκριμένα, απορροφάται μικρή ποσότητα υγρού, από την εξωεμβρυϊκή κοιλότητα, στο διάστημα από την έκτη μέχρι την ένατη εβδομάδα της κύησης, δηλαδή πέντε εβδομάδες νωρίτερα, από τις άλλες διαγνωστικές μεθόδους προγεννητικού ελέγχου", όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας γυναικολόγος Γιώργος Μακρυδήμας.

    Η μέθοδος άρχισε να εφαρμόζεται στην Μεγάλη Βρετανία το 1993, αλλά, μόνον το 1997, με μελέτη που έγινε στα Γιάννενα, διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αποδειχθεί καθοριστικής σημασίας, για την διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας στο έμβρυο. Στην συνέχεια, μια σειρά από άλλες μελέτες, στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, απέδειξαν την βραχυπρόθεσμη ασφάλεια της μεθόδου για την ολοκλήρωση της κύησης και για το έμβρυο, με ποσοστό αποβολών εξαιρετικά μικρό, χαμηλότερο του 2%.

    Από το 2004, ο Σικελός καθηγητής Αουρέλιο Μάτζιο, υπεύθυνος γνωστού κέντρου για την πρόληψη της μεσογειακής αναιμίας, πρωτοπόρο στην ενδομήτρια θεραπεία, ζήτησε από τον Έλληνα καθηγητή να συνεργασθούν, για την εφαρμογή της μεθόδου.

    Όπως υπογραμμίσθηκε, στην συνέντευξη τύπου που οργανώθηκε στην Ρώμη, οι περαιτέρω μελέτες πραγματοποιήθηκαν από κοινού με τον Κύπριο καθηγητή Κύπρο Νικολαΐδη, ιδιαίτερα πεπειραμένο στον προγεννητικό έλεγχο και την εμβρυϊκή ιατρική.

    "Τα αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τη διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας, διαμέσου της μεθόδου αυτής, είναι πολύ σημαντικά και θα δημοσιευθούν σύντομα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Journal of Haematology", τόνισε ο καθηγητής Γιώργος Μακρυδήμας. Παράλληλα, συνεχίζονται και οι έρευνες για την ασφάλεια της μεθόδου, που σύμφωνα με τον Έλληνα και τους ιταλούς επιστήμονες, κρίνεται απόλυτα ικανοποιητική.

    Ο επόμενος στόχος, της ελληνοϊταλικής αυτής συνεργασίας, είναι η ενδομήτρια θεραπεία, με τη δυνατότητα μεταμόσχευσης μυελού των οστών στο έμβρυο, αλλά και η προσπάθεια για εμβρυϊκή διάγνωση του συνδρόμου "down". Για να μπορέσει όμως να πραγματοποιηθεί το τελευταίο αυτό βήμα, θα πρέπει πρώτα να εντοπίζονται, τα άτομα που ανήκουν σε κατηγορία "αυξημένου κινδύνου", για να μπορούν, στην συνέχεια, να επωφελούνται της συγκεκριμένης διαγνωστικής μεθόδου για το σύνδρομο "down".

    AΠΕ

    Είδηση: 50825

    [06] Ενταση και επεισόδια στην πορεία στο Βόλο

    Δευτερα, 06 12 2010 21:51

    Ένταση και επεισόδια επικράτησαν στην πορεία των φοιτητών και των φορέων στο Βόλο. Άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο προκάλεσαν φθορές σε Τράπεζες, ενώ η Αστυνομία προχώρησε σε ρίψη δακρυγόνων αλλά και σε προσαγωγές δεκατριών ατόμων -δύο είναι ανήλικοι- οι οποίοι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι. Δύο τουλάχιστον άτομα μετέβηκαν στο Νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα λόγω των δακρυγόνων. Δέκα και πλέον κάδοι κάηκαν, ενώ ζημιές προκλήθηκαν και σε καταστήματα. Γύρω στις 9 το βράδυ τα επεισόδια έληξαν. Η πορεία των φοιτητών, των τοπικών φορέων αλλά και των αντιεξουσιαστών με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του 15χρπνου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου ξεκίνησε γύρω στις 6 το απόγευμα. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν μεγάλη, με τους φοιτητές να φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομικής καταστολής.

    Είδηση: 50827


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 December 2010 - 21:54:27 UTC