Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-12-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στα αεροδρόμια
  • [02] Χριστούγεννα στη Μέση Ανατολή με τον φόβο των επιθέσεων

    [01] Παράνομη και καταχρηστική η απεργία των εργαζομένων στα αεροδρόμια

    Παρασκευη, 24 12 2010 19:52

    Εμμένουν στις κινητοποιήσεις τους οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας παρά το γεγονός ότι το δικαστήριο έκρινε τη 48ωρη απεργία τους για τις 29 και 30 Δεκεμβρίου παράνομη και καταχρηστική.

    Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε το απόγευμα της Παρασκευής η 48ωρη απεργία που είχαν εξαγγείλει για τις 29 και 30 Δεκεμβρίου οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας αντιδρώντας στις μετατάξεις πιλότων και μηχανικών, που προβλέπονται από τον νόμο για την ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής.

    Παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε άλλου είδους κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται τελικά το ενδεχόμενο να παρουσιαστούν κάποια προβλήματα στις πτήσεις.

    Αεροπορικές μεταφορές: Κοινοτική οδηγία για τα δικαιώματα των επιβατών

    Στα δικαιώματα των επιβατών, αλλά και στις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των αεροπορικών εταιριών, αναφέρεται ευκρινώς κοινοτική οδηγία, με αφορμή την αυξημένη κίνηση κατά την εορταστική περίοδο.

    Σε ότι αφορά τα δικαιώματα των επιβατών η οδηγία προβλέπει ότι:

    Σε περίπτωση άρνησης επιβίβασης, τα ποσά που προβλέπονται είναι β¬250 για πτήσεις μικρότερες των 1500 χλμ, β¬400 για πτήσεις από 1500 έως 3500 χλμ και β¬600 για πτήσεις άνω των 3500 χλμ.

    Όταν αφορά σε ακύρωση πτήσης προβλέπεται επιστροφή του αντίτιμου του εισιτηρίου, γεύμα, κατάλυμα, επικοινωνιακές διευκολύνσεις, αποζημίωση ή δυνατότητα μεταφοράς σε άλλη πτήση.

    Εάν σημειωθούν μεγάλες καθυστερήσεις, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα για κατάλυμα, γεύμα και αν η καθυστέρηση υπερβαίνει τις 5 ώρες, δυνατότητα επιστροφής του αντίτιμου του εισιτηρίου.

    Σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής αποσκευών, οι ταξιδιώτες έχουν δυνατότητα διεκδίκησης έως και 1000 DSR (1SDR=β¬1,18).

    Στην Κοινοτική οδηγία διευκρινίζεται επίσης ότι:

    Οι αερομεταφορείς θα πρέπει να αποζημιώνουν τους επιβάτες, εξαιρουμένων των έκτακτων περιστάσεων ματαίωσης που δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν ακόμη και αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα.

    Οι υποχρεώσεις των πραγματικών αερομεταφορέων θα πρέπει να περιορίζονται ή και να μην ισχύουν όταν ένα συμβάν έχει προκληθεί από έκτακτες περιστάσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν ακόμη και αν είχαν ληφθεί όλα τα εύλογα μέτρα. Τέτοιες περιστάσεις μπορούν ειδικότερα να προκύψουν σε περιπτώσεις πολιτικής αστάθειας, καιρικών συνθηκών που δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης πτήσης, κινδύνων για την ασφάλεια των επιβατών, απροσδόκητων ελλείψεων στην ασφάλεια της πτήσης και απεργιών που επηρεάζουν τη λειτουργία του αερομεταφορέα.

    Διευκρινίζεται επίσης ότι έκτακτες περιστάσεις θεωρείται ότι υπάρχουν εάν μια απόφαση διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας σε σχέση με συγκεκριμένο αεροσκάφος σε συγκεκριμένη ημέρα έχει ως αποτέλεσμα μακρά καθυστέρηση, ολονύκτια καθυστέρηση ή ματαίωση μιας ή περισσότερων πτήσεων του εν λόγω αεροσκάφους, ακόμη και αν ο συγκεκριμένος αερομεταφορέας είχε λάβει όλα τα εύλογα μέτρα για να αποφύγει τις καθυστερήσεις ή τις ματαιώσεις.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 53822

    [02] Χριστούγεννα στη Μέση Ανατολή με τον φόβο των επιθέσεων

    Παρασκευη, 24 12 2010 20:13

    Στους Άγιους Τόπους, στην κοιτίδα του χριστιανισμού τα φετινά Χριστούγεννα έχουν σημαδευτεί από τη σφαγή δεκάδων χριστιανών στο Ιράκ και από την μαζική εγκατάλειψη της χώρας από πολλούς άλλους, καθώς και από τη διένεξη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων, που για ακόμη μία χρονιά βρίσκεται σε αδιέξοδο. Το 2010 περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν τους Άγιους Τόπους, ένας αριθμός ρεκόρ σύμφωνα με παλαιστινιακά στατιστικά στοιχεία.

    Στην παλαιστινιακή πόλη της Βηθλεέμ επικρατεί εορταστικό κλίμα, καθώς είναι στολισμένη με γιρλάντες, παλαιστινιακές σημαίες και λάβαρα του Βατικανού.

    Ο λατίνος πατριάρχης των Ιεροσολύμων Φουάντ Τουάλ, ο ανώτατος κληρικός της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στους Άγιους Τόπους, αναμένεται να τελέσει από τις 21Η00 GMT την παραδοσιακή λειτουργία στην εκκλησία Αγία Αικατερίνη, παρουσία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και του πρωθυπουργού Σαλάμ Φαγιάντ.

    Οι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής. Κοινότητες όπου η ανησυχία αυξάνεται συνεχώς

    Οι χριστιανοί στη Μέση Ανατολή, που ετοιμάζονται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με το φόβο των επιθέσεων και των απειλών της Αλ Κάιντα, κυρίως στο Ιράκ, είναι χωρισμένοι σε πολλές κοινότητες, που συχνά μαστίζονται από ένα αυξανόμενο συναίσθημα ανασφάλειας και αποκλεισμού.

    Κοιτίδα του Χριστιανισμού, η περιοχή αριθμεί 20 εκατομμύρια Χριστιανούς, από τους οποίους τα 5 είναι καθολικοί, σε περίπου 356 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα στη διάρκεια μιας συνόδου για τη Μέση Ανατολή, τον Οκτώβριο στο Βατικανό.

    Συγκρούσεις, πολιτική αστάθεια, οικονομικές δυσκολίες, διακρίσεις, διωγμοί ή πρόοδος του ριζοσπαστικού Ισλάμ, σπρώχνει έναν αυξανόμενο αριθμό από αυτούς στην αναχώρηση από την περιοχή, ειδικά στο Ιράκ. Οι Κόπτες (οι χριστιανοί της Αιγύπτου), ως επί το πλείστον Ορθόδοξοι, είναι η μεγαλύτερη χριστιανική κοινότητα της Μέσης Ανατολής, και αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από 6% έως 10% των 80 εκατομμυρίων Αιγυπτίων.

    Παρά το γεγονός ότι η κοινότητά τους διακρίνεται από τους σύρους καθολικούς του Ιράκ, οι Κόπτες είναι, σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης των ισλαμιστικών ιστοσελίδων (SITE), αυτοί που έχουν μπει στο στόχαστρο του ιρακινού σκέλους της Αλ Κάιντα που έχει αναλάβεί την ευθύνη για τη σφαγή, στις 31 Οκτωβρίου, σε μια εκκλησία στη Βαγδάτη.

    Η περίπτωση δύο αιγύπτιων γυναικών, που παρουσιάστηκαν ως "φυλακισμένες σε μοναστήρια» επειδή εξέφρασαν τη βούληση να ασπαστούν το Ισλάμ, θα χρησιμοποιηθεί από το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI) για να δικαιολογήσει τις απειλές αυτές κατά των χριστιανών.

    Στο Ιράκ, η κατάσταση των Χριστιανών κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική

    Στις 17 Δεκεμβρίου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κατήγγειλε μια «έξοδο» χιλιάδων Χριστιανών από το Ιράκ από τις 31 Οκτωβρίου. Ο αριθμός των Χριστιανών στο Ιράκ υπολογίζεται μεταξύ 450.000 και 500.000, ανάμεσα τους περίπου 300.000 Καθολικοί (σε σχέση με τις 378.000 που ήταν το 1980).

    Το Ισραήλ φιλοξενεί μια κοινότητα 143.000 χριστιανών, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία της Ιερουσαλήμ. Αντιπροσώπευαν το 2,9% του πληθυσμού το 1948, το 2,3% το 1972, και το 2,1% το 2009. Είναι περίπου 57.000 στα παλαιστινιακά εδάφη. Οι χώρες του Κόλπου έχουν περίπου 3,5 εκατομμύρια Χριστιανούς διαφόρων εκκλησιών, κυρίως ασιάτες μετανάστες ή Διτικούς καθολικούς.

    Το δικαίωμα της λατρείας αναγνωρίζεται σε αυτές τις χώρες, με εξαίρεση τη Σαουδική Αραβία, που απαγορεύει όλες τις μορφές θρησκευτικής πρακτικής, εκτός από το Ισλάμ. Δώδεκα Φιλιππινέζοι και ένας ιερέας συνελήφθησαν για προσηλυτισμό στο βασίλειο στις αρχές Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας που γινόταν στα κρυφά.

    Στη Συρία, επειδή δεν υπάρχουν επίσημες στατιστικές, οι αναλυτές λένε ότι οι Χριστιανοί αντιπροσωπεύουν το 5 έως το 10% ενός πληθυσμού που είναι 20 εκατομμύρια άτομα. Επίσης, δεν υπάρχουν απειλές από ισλαμικές ομάδες εναντίον των χριστιανών στη χώρα αυτή.

    Στο Λίβανο, οι χριστιανοί--των οποίων σημαντική είναι η κοινότητα των Μαρωνιτών--αποτελούν περίπου το 34% του πληθυσμού, που υπολογίζεται σε 4 εκατομμύρια άτομα, το υψηλότερο ποσοστό για μια χώρα της Μέσης Ανατολής.

    Οι επιθέσεις από εξτρεμιστικές ομάδες σε αυτή τη χώρα εν γένει συνδέονται με πολιτικά ζητήματα, και όχι με θρησκευτικά. Τέλος στην Ιορδανία, η χριστιανική κοινότητα αριθμεί περίπου 200.000 άτομα.

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 53823


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 24 December 2010 - 21:59:09 UTC