Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 11-01-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον εισαγγελέα έκθεση για τον Ε.Ο.Τ
  • [02] Σε νέα φάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [03] Βρέθηκε πτώμα λαθρομετανάστη στον Έβρο
  • [04] Κοινές διοικήσεις σε νοσοκομεία προαναγγέλλει ο Αν. Λοβέρδος
  • [05] Α. Αργυρόπουλος, πρόεδρος ΕΒΕΡ: «Οι επισκέπτες της Θράκης χρειάζονται επιδότηση για τη διανυκτέρευση και όχι διόδια»
  • [06] Εβδομάδα νέων κινητοποιήσεων στα ΜΜΜ
  • [07] Σε φόντο διχασμού και μισαλλοδοξίας το μακελειό στην Αριζόνα
  • [08] Frontex: Εκρηκτικό το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα
  • [09] Ταραχές και νεκροί σε Αλγερία και Τυνησία
  • [10] Νίγηρας: Εκτελέστηκαν δύο Γάλλοι όμηροι λέει το Παρίσι
  • [11] Στην τελική φάση υπογραφής της υπουργικής απόφασης έγκρισης βρίσκεται το θέμα του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής
  • [12] Σε ιστορική καμπή το Σουδάν

    [01] Στον εισαγγελέα έκθεση για τον Ε.Ο.Τ

    Κυριακη, 09 01 2011 18:22

    Σωρεία παραβάσεων της ελληνικής νομοθεσίας και περιπτώσεων κακοδιαχείρισης των κονδυλίων για την προβολή του ελληνικού τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό, διαπίστωσαν τα μέλη του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, σε έλεγχο, που διενήργησαν με εντολή του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλου Γερουλάνου, στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ). Η έκθεση του Σώματος με θέμα «εξέταση της νομιμότητας των διαδικασιών ανάθεσης έργων και προμηθειών κατά τα έτη 2008-2009, που αφορούν στην προβολή του Ελληνικού Τουρισμού στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω της Δ/νσης Υπηρεσιών Εξωτερικού του Οργανισμού», παραδόθηκε στον Yπουργό και διαβιβάσθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών, στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τις δικές τους ενέργειες και στον πρόεδρο του ΕΟΤ για την άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά 14 στελεχών και υπαλλήλων του Οργανισμού.

    Τι διαπιστώθηκε από τον έλεγχο

    Κατά τα έτη 2008-2009, οι εγκεκριμένες πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΟΤ για δημόσιες σχέσεις, αυξήθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη διετία κατά 32%. Ειδικότερα, κατά το έτος 2008 οι εγκριθείσες πιστώσεις ανήλθαν στο ύψος των 8,6 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 48% έναντι του προηγουμένου έτους, ενώ το έτος 2009, μειώθηκαν κατά 27% σε σχέση με το 2008. Παρά την παραπάνω συνολική αύξηση των πιστώσεων, οι αναληφθείσες από τον ΕΟΤ υποχρεώσεις για δημόσιες σχέσεις, υπερέβησαν σημαντικά τις εγκεκριμένες για το σκοπό αυτό πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού του Οργανισμού. Αποτέλεσμα ήταν η συσσώρευση οφειλών, που μεταφέρθηκαν στο τρέχον οικονομικό έτος. Το ύψος των υποχρεώσεων αυτών, με βάση τα διαθέσιμα μέχρι την ολοκλήρωση του επιτόπιου ελέγχου του Σ.Ε.Ε.Δ.Δ. στοιχεία, υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 7 εκ. ευρώ. Ήδη, τμήμα των δαπανών αυτών, που προωθήθηκαν για πληρωμή, έχουν κριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ως μη νόμιμες, για λόγους που ισχύουν και σε άλλες περιπτώσεις ανάλογων δαπανών.

    Κατά την ελεγχόμενη διετία, ο Οργανισμός προέβη σε ενέργειες δημοσίων σχέσεων και ανέλαβε υποχρεώσεις, χωρίς προηγουμένως να έχει καταρτισθεί ένα ενιαίο και αναλυτικό πρόγραμμα για το εσωτερικό και το εξωτερικό, με το οποίο να προσδιορίζονται συγκεκριμένοι στόχοι και τα πρόσφορα μέσα επίτευξής τους. Αντίθετα, οι ενέργειές του στον τομέα αυτό υπήρξαν αποσπασματικές, τόσο ως προς το σχεδιασμό όσο και ως προς την υλοποίησή τους, οι δε σχετικές αποφάσεις, στην πλειοψηφία τους δεν εμπεριέχουν ειδική, σαφή και πλήρη αιτιολογία από την οποία να προκύπτει ότι η αναλαμβανόμενη κάθε φορά υποχρέωση ήταν αναγκαία για την εξυπηρέτηση των λειτουργικών σκοπών του Οργανισμού. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης κατά το έτος 2008 ο Οργανισμός ανέπτυξε μια πολιτική δημοσίων σχέσεων, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις ξεπέρασε το επιβαλλόμενο εκ του δημοσίου χαρακτήρα του μέτρο. Η συμβολή της πολιτικής αυτής στην επίτευξη των καταστατικών στόχων του Οργανισμού δεν αξιολογήθηκε ούτε κατά το σχεδιασμό της ούτε εκ των υστέρων.

    Πέραν όμως του βαθμού αποτελεσματικότητας των ενεργειών του Οργανισμού στον τομέα των δημοσίων σχέσεων κατά το έτος αυτό, η υλοποίηση της εν λόγω πολιτικής υπήρξε προβληματική αφού, όπως προέκυψε κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο, ο Οργανισμός προέβη, μεταξύ άλλων, σε:

    - Απευθείας αναθέσεις προμηθειών αγαθών και υπηρεσιών, χωρίς να συντρέχουν λόγοι που να δικαιολογούν την κατ' εξαίρεση προσφυγή στη διαδικασία αυτή και ενώ λόγω του ύψους της προκαλούμενης δαπάνης θα έπρεπε να έχει διενεργηθεί πρόχειρος ή ανοικτός διαγωνισμός.

    - Απευθείας αναθέσεις και διενέργεια πρόχειρων διαγωνισμών, με κατάτμηση τής προς προμήθεια ποσότητας και αξίας των αυτών ή ομοειδών υλικών, αντί διενέργειας ανοικτών διαγωνισμών. Συγκεκριμένα, προμήθειες του αυτού ή ομοειδούς υλικού ανατέθηκαν, εντός του ίδιου οικονομικού έτους, τμηματικά είτε με απευθείας αναθέσεις είτε με πρόχειρους διαγωνισμούς, μερικοί από τους οποίους μάλιστα διενεργήθηκαν την ίδια ημερομηνία, μεταξύ των ιδίων συμμετεχόντων και κατακυρώθηκαν στον ίδιο ανάδοχο.

    - Παράκαμψη του ΔΣ του ΕΟΤ, αφού με την πρακτική της κατάτμησης των προμηθειών, οι σχετικές αναθέσεις πραγματοποιούνταν μόνο με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ, ενώ σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις του Οργανισμού, αρμόδιο για τη λήψη απόφασης για δαπάνες ύψους άνω των 50.000, είναι το ΔΣ.

    - Παρά τις μεγάλες ποσότητες διαφημιστικού υλικού, που κρίθηκε απαραίτητο να προμηθευθεί ο Οργανισμός για την κάλυψη των αναγκών του, οι οποίες αθροιστικά υπερέβαιναν σε δαπάνη το όριο, που προβλέπεται για τη διενέργεια ανοικτού διαγωνισμού, για κανένα είδος δεν διενεργήθηκε ανοικτός διαγωνισμός.

    - Με τις κατατμήσεις προμηθειών, την παράκαμψη ανοικτών διαδικασιών και τη συνεργασία με έναν περιορισμένο σχετικά κύκλο προμηθευτών, ο Οργανισμός επιβαρύνθηκε με επιπλέον κόστος, το οποίο θα έπρεπε και μπορούσε να έχει αποφευχθεί με την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας.

    - Διενέργεια των πρόχειρων διαγωνισμών χωρίς να προηγείται σχετική έγγραφη απόφαση του αρμοδίου οργάνου, με την οποία να καθορίζεται το προς προμήθεια είδος, το ύψος της προϋπολογιζόμενης δαπάνης και η ημερομηνία του διαγωνισμού, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει με ποιο τρόπο προσδιορίζονταν το αντικείμενο της προμήθειας και οι απαιτούμενες προδιαγραφές και διενεργούντο οι διαγωνισμοί από τις εκάστοτε Επιτροπές.

    - Στις περισσότερες αποφάσεις ανάθεσης, που εκδόθηκαν με εισήγηση της Δ/νσης Υπηρεσιών Εξωτερικού μετά τις 25-6-2008, υπάρχει συνημμένο σχετικό σημείωμα προέγκρισης του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα ΕΟΤ, στο οποίο αναφέρεται το προς προμήθεια είδος χωρίς όμως αναφορά στις απαιτούμενες προδιαγραφές και το ύψος της προϋπολογιζόμενης δαπάνης. Δεδομένου ότι σε κάποιες περιπτώσεις το σημείωμα του Γραφείου του Γενικού Γραμματέα όπως και η σχετική εγκριτική απόφαση, έπονται χρονολογικά των δελτίων αποστολής των προμηθευομένων υλικών, συνάγεται ότι στις περιπτώσεις αυτές, πρώτα διενεργήθηκε η προμήθεια και μετά ακολούθησαν οι διοικητικές πράξεις που απαιτούνται για την πληρωμή της δαπάνης (σύνταξη πρακτικού διενέργειας του διαγωνισμού και έκδοση εγκριτικής απόφασης), κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

    Πηγή: ΝΕΤ

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 55837

    [02] Σε νέα φάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Κυριακη, 09 01 2011 17:55

    «Σε νέα φάση που βασίζεται στην ειλικρίνεια έχουν περάσει οι ελληνοτουρκικές σχέσεις», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, σημειώνοντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να αποκαταστήσει τις αδικίες του παρελθόντος. Ακόμη, ο Δημήτρης Δρούτσας στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των Ιμβρίων απάντησε και στην κριτική της αντιπολίτευσης τονίζοντας ότι γνώμονας της εξωτερικής πολιτικής είναι τα συμφέροντα της χώρας. Η Αθήνα αποτιμά ως θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Ερζερουμ και μελετά τις προοπτικές στα ελληνοτουρκικά εν όψει και της επίσκεψης του Αχμετ Νταβουτογλου στην Αθήνα τον Μάρτιο. «Το καθεστώς στο Αιγαίο δεν αλλάζει» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών στο Έθνος, στέλνοντας νέο σαφές μήνυμα στην Άγκυρα λίγο μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ερζερούμ, όπου διατύπωσε με αιχμηρό τρόπο τις ελληνικές θέσεις. Ακόμη, ο κ. Δρούτσας καταλογίζει υποκρισία στη ΝΔ και στον Πρόεδρο της για τις αιτιάσεις περί μυστικής διπλωματίας και τονίζει ότι η παραφιλολογία για ενδοτισμό είναι λαϊκισμός που έχει περιβληθεί το μανδύα του πατριωτισμού.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Μηνύματα φιλίας και επισημάνσεις για θέματα - αγκάθια

    Νεότερες ειδήσεις: Είδηση: 55836

    [03] Βρέθηκε πτώμα λαθρομετανάστη στον Έβρο

    Κυριακη, 09 01 2011 15:51

    Το πτώμα ενός νεαρού άνδρα, μεταξύ 20 και 25 χρόνων, αγνώστων στοιχείων, εντοπίστηκε χθες το απόγευμα μέσα σε χωράφι, τέσσερα χιλιόμετρα νοτιανανατολικά του Φυλακίου του Πετάλου, στο Πέπλο Έβρου. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, πρόκειται για Αφρικανό λαθρομετανάστη, ο οποίος προερχόμενος από την Τουρκία εισήλθε παράνομα στην Ελλάδα και απεβίωσε προφανώς από υποθερμία, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθώς δεν υπήρχαν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας.

    Συνελήφθησαν τέσσερις λαθρομετανάστες και ένας εκ των διακινητών τους

    Στο μεταξύ, στις 12 χθες το μεσημέρι στο ύψος της Γεμιστής Έβρου συνελήφθησαν τέσσερις λαθρομετανάστες και ο αλλοδαπός διακινητής τους, από συνοριοφύλακες των Φερών, σε συνεργασία με στελέχη της Frontex.

    Οι συνοριοφύλακες εντόπισαν τους λαθρομετανάστες, μόλις είχαν περάσει το ποτάμι με βάρκα μέσα στην οποία επέβαινε κι άλλος διακινητής, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55833

    [04] Κοινές διοικήσεις σε νοσοκομεία προαναγγέλλει ο Αν. Λοβέρδος

    Κυριακη, 09 01 2011 14:51

    Κοινό διοικητή σε περισσότερα του ενός νοσοκομεία προαναγγέλλει ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ανδρέας Λοβέρδος σε συνέντευξή του στη Realnews. Ο κ. Λοβέρδος τονίζει ακόμα ότι στο πλαίσιο του εξορθολογισμού στον τομέα της υγείας θα υπάρξουν κοινές διοικήσεις σε νοσοκομεία καθώς και ανταλλαγές ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού σε κοντινά νοσηλευτικά ιδρύματα. Η εφαρμογή του μέτρου θα αρχίσει μετά τον Ιούνιο, οπότε θα λήξει ο κοινωνικός διάλογος.

    «Το Μάρτιο του 2011θα παρουσιάσω στην Επιτροπή Κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σύστημα παρακολούθησης όλων των νοσοκομείων της χώρας από το Υπουργείο. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρω, εάν όχι ισχύει η δήλωση μου ότι θα παραιτηθώ» επισημαίνει.

    «Εάν δεν αποδειχθούμε αποτελεσματικοί και επιδέξιοι στην εξοικονόμηση πόρων, δίχως την περικοπή υπηρεσιών προς τον πολίτη, τότε θα απαιτηθούν πιο επιθετικές και άδικες πολιτικές. Παλεύουμε για το αντίθετο. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της πολιτικής κρίσης. Γι αυτό πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως κάθε μέρα, που περνάει, είναι καθοριστική», προσθέτει ο Υπουργός Υγείας.

    Ταυτόχρονα, αντιδρά στα σενάρια πρόωρων εκλογών, τονίζοντας πως «η φιλολογία αυτή μόνο κακό κάνει» και εκτιμώντας πως «όσοι διακινούν εκδοχές πρόωρων εκλογών προβοκάρουν και μάλιστα συνειδητά».

    Επιμένει ότι οι βουλευτές, που διαγράφηκαν, θα πρέπει να επιστρέψουν στην ΚΟ του Κινήματος, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν είναι αρμόδιος να αποφασίσει, αλλά έχει κάνει ήδη πρόταση για αξιοποίηση στο υπουργείο Υγείας, «στελέχους του ΠΑΣΟΚ, όχι βουλευτή, που δεν ήταν μαζί μας στις πρόσφατες εκλογές».

    Αναφερόμενος στο φαινόμενο της ατιμωρισίας, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι σε ατιμωρισία οδηγούν «οι συνταγματικοί θεσμοί, με τον τρόπο εφαρμογής τους και την κακή μας νοοτροπία», αλλά και ότι «η αλλαγή τους σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση θα οδηγήσει σε χάος».

    «Η διαφάνεια είναι μία απαραίτητη πολιτική κατάσταση, που κατακτάται μέσα από δύσκολες και σύνθετες επιλογές. Οι ψευδοροβεσπιέροι είναι επικίνδυνοι όσο και οι φαύλοι», επισημαίνει.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55831

    [05] Α. Αργυρόπουλος, πρόεδρος ΕΒΕΡ: «Οι επισκέπτες της Θράκης χρειάζονται επιδότηση για τη διανυκτέρευση και όχι διόδια»

    Κυριακη, 09 01 2011 12:05

    «Οι επισκέπτες της Θράκης χρειάζονται επιδότηση για τη διανυκτέρευση και όχι διόδια», αυτό τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην κοπή της πίτας του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ο πρόεδρος Αργύρης Αργυρόπουλος.

    Επι πλέον ο κ. Αργυρόπουλος άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση καλώντας την να δρομολογήσει ενέργειες για την ανάπτυξη και την ρευστότητα στην αγορά. Κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να πατάξει το παρεμπόριο που φτάνει στα 35 εκ ευρώ και να βάλλει φραγμό στην ανεργία.

    Ωστόσο στάθηκε ιδιαίτερα στο 2ο Ελληνοτουρκικό φόρουμ που θα διεξαχθεί την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο στην Κομοτηνή, χαρακτηρίζοντάς το ως το οικονομικό γεγονός της χρονιάς, όχι μόνο για την περιοχή μας, αλλά και για τη χώρα μας.

    Συντάκτρια: Βασιλική Μαχαίρα.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55826

    [06] Εβδομάδα νέων κινητοποιήσεων στα ΜΜΜ

    Κυριακη, 09 01 2011 17:42

    Στις αστικές συγκοινωνίες τής Αθήνας αρχίζει από αύριο Δευτέρα εβδομάδα νέων κινητοποιήσεων των εργαζομένων, ενώ παράλληλα με τις αυξήσεις των εισιτηρίων από το Φεβρουάριο, θα ενταθούν και οι έλεγχοι για όσους δεν έχουν εισιτήριο. Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα έχουν εξαγγείλει οι εργαζόμενοι στο Μετρό και στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, ενώ οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.

    Oι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, τη στιγμή κατά την οποία το περίφημο νομοσχέδιο για το νέο οργανωτικό και εργασιακό καθεστώς στις Αστικές Συγκοινωνίες, δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, αν και πληροφορίες για το περιεχόμενό του βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

    Για τη Δευτέρα το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί γενικές συνελεύσεις των Σωματείων των Εργαζομένων, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που δημιουργείται και να πάρουν αποφάσεις για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν η πρόταση που θα τεθεί στις συνελεύσεις είναι για νέες στάσεις εργασίας την Τρίτη και την Τετάρτη και 24ωρη απεργία την Πέμπτη. Όλα αυτά βέβαια τελούν υπό την αίρεση των αποφάσεων των δικαστηρίων, στα οποία αναμένεται να προσφύγουν οι διοικήσεις των Οργανισμών.

    Την ίδια ώρα αντιδράσεις έχει προκαλέσει η αύξηση της τιμής των εισιτηρίων έως και 40%, την οποία επιβεβαίωσε επίσημα η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, διά στόματος του αρμόδιου Υφυπουργού Σπύρου Βούγια.

    Συγκεκριμένα, στη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ο κ. Βούγιας προανήγγειλε ότι από την 1-η Φεβρουαρίου θα ισχύσουν για την Αττική δύο τύποι εισιτηρίων. Ένα το οποίο θα κοστίζει 1,20 ευρώ και θα είναι για μια απλή διαδρομή και ένα που θα στοιχίζει 1,40 για τις συνδυαστικές, με διάρκεια ισχύος τα 90 λεπτά. Κατά 10 ευρώ, δηλαδή από 35 σε 45 αυξάνονται και οι μηνιαίες κάρτες απεριορίστων διαδρομών. Ανάλογη τύχη αναμένεται να έχουν και τα εισιτήρια στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

    Με αφορμή τις εξαγγελίες αυτές, μέλη της κίνησης πολιτών "Ακρίβεια Στoπ" και "Επιβάτες της Θεσσαλονίκης", πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, προέβησαν σε συμβολική κατάληψη λεωφορείων και προέτρεπαν στο επιβατικό κοινό να μην ακυρώνει τα εισιτήρια.

    Την έντονη αντίθεση τους στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις εξέφρασαν το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σχετική είδηση: Ακριβαίνει το εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 55835

    [07] Σε φόντο διχασμού και μισαλλοδοξίας το μακελειό στην Αριζόνα

    Κυριακη, 09 01 2011 12:24

    Μουδιασμένη παρακολουθεί η αμερικανική κοινή γνώμη το αιματηρό έγκλημα που σημειώθηκε χθες κατά τη διάρκεια ανοιχτής πολιτικής συζήτησης έξω από σουπερμάρκετ στην Τουσόν της Αριζόνα. Δράστης ένας 22χρονος ο οποίος πυροβόλησε στο κεφάλι τη βουλευτή των Δημοκρατικών, Γκαμπριέλ Γκίφορντς, τραυματίζοντας την σοβαρά, προτού στρέψει το όπλο του εναντίον του πλήθους. Από τα πυρά του έπεσαν νεκροί έξι άνθρωποι, ανάμεσά τους ένας ομοσπονδιακός δικαστής, ένα 9χρονο κορίτσι και ένας βοηθός της βουλευτού. Άλλοι 13 τραυματίστηκαν, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η Γκίφορντς δίνει μάχη για τη ζωή της, νοσηλευόμενη σε καταστολή έπειτα από τη νευροχειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη, και οι γιατροί εκφράζουν αισιοδοξία για την αποκατάσταση της υγείας της. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε το αιματηρό περιστατικό «τραγωδία για τις ΗΠΑ». Την ίδια ώρα, αναλυτές ανησυχούν για περαιτέρω όξυνση της ήδη τεταμένης πολιτικής ατμόσφαιρας που επικρατεί από το περασμένο καλοκαίρι σε αυτήν την αμερικανική πολιτεία.

    Στη δίνη πολιτικής θύελλας

    Τα κίνητρα του νεαρού δράστη, ο οποίος κρατείται από τις αρχές, παραμένουν προς το παρόν αδιευκρίνιστα, ωστόσο το θέμα αναπόφευκτα θα πάρει πολιτικές διαστάσεις.

    Οι πολίτες της Αριζόνα, που επλήγησαν σημαντικά από την οικονομική κρίση και αρκετοί εξ αυτών δεν βλέπουν με καλό μάτι τις μεταρρυθμίσεις στην υγεία, ετοιμάζονταν για μια χρονιά με έντονες πολιτικές αναμετρήσεις.

    Σημείο διαμάχης το σκληρό νομοθέτημα για την πάταξη της μετανάστευσης, γνωστό ως SB 1070, που κατέθεσαν το καλοκαίρι του 2010 συντηρητικοί βουλευτές στην πολιτειακή βουλή, προκαλώντας κύμα αντιπαραθέσεων στην πολιτική ζωή της χώρας και το οποίο κύρωσε η Ρεπουμπλικάνα κυβερνήτης Τζαν Μπρούερ.

    Η πλειοψηφία στην Αριζόνα τάχθηκε υπέρ του νόμου αλλά οι πολέμιοί του τον χαρακτήρισαν αντισυνταγματικό και ρατσιστικό. Όταν ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή ο Πολ Γκριχάλβα, Δημοκρατικός πολιτικός, μέλος του Κογκρέσου και πολέμιος του SB 1070, έκλεισε το περιφερειακό του γραφείο στη Γιούμα καθώς οι υπάλληλοί του σε αυτό βρήκαν ένα τζάμι σπασμένο και μια σφαίρα στο εσωτερικό του.

    Η Γκίφορντς, που εξελέγη με μικρή διαφορά το Νοέμβριο έναντι υποψηφίου που υποστήριζε το συντηρητικό κόμμα του Τσαγιού (Tea Party), ήταν υπέρ μιας μετριοπαθέστερης πολιτικής στο μεταναστευτικό κι αναμενόταν να προωθήσει μέτρα με στόχο τη συνεκτική μεταρρύθμισή του στο Κογκρέσο από αυτή την εβδομάδα. Επίσης είχε πάρει θέση υπέρ της έρευνας με βλαστοκύτταρα, των εναλλακτικών πηγών ενέργειας και της αύξησης του κατώτατου μισθού. Υποστήριξε ενεργά το νόμο για τη μεταρρύθμιση στην υγεία, γεγονός που εξόργισε παράγοντες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και του Tea Party, μεταξύ των οποίων ήταν και η πρώην κυβερνήτης της Αλάσκας, Σάρα Πέιλιν.

    «Δεν υπήρχε ποτέ τόση οργή, δεν υπήρχε ποτέ τόσος διχασμός», σχολίασε ο Αλφρέδο Γκουτιέρες, πρώην πολιτειακός βουλευτής.

    Ένα άλλο αγκάθι είναι η και η αφθονία των όπλων που απαντά στην εν λόγω πολιτεία, γνωστή για τη χαλαρή νομοθεσία της σε αυτόν τον τομέα. «Ο αριθμός των όπλων και των έξαλλων ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σ' αυτά είναι απίστευτος», λέει ο Γκουτιέρες. «Ο συνδυασμός αυτός... περίπου προσκαλεί το ξέσπασμα βίας», είπε.

    Ο ίδιος ο σερίφης Κλάρενς Ντάπνικ της κομητείας Πίμα, όπου σημειώθηκε το αιματηρό επεισόδιο, μιλώντας στους δημοσιογράφους εξέφρασε την πεποίθηση ότι σίγουρα έπαιξε ρόλο το κλίμα μίσους που καλλιεργείται από μερίδα πολιτικών.

    «Φαίνεται στον τρόπο που αντιδρούν οι διαταραγμένοι άνθρωποι απέναντι στο δηλητήριο που χύνουν εναντίον της κυβέρνησης ορισμένα στόματα», είπε. «Ο θυμός, το μίσος, η μισαλλοδοξία που υπάρχουν στη χώρα είναι εξοργιστικά και η Αριζόνα δυστυχώς έχει γίνει η πρωτεύουσα τους. Έχουμε γίνει η Μέκκα της προκατάληψης και της μισαλλοδοξίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Συνελήφθη ο δράστης

    Οι αρχές συνέλαβαν τον οπλισμένο 22χρονο σχεδόν αμέσως μετά το λουτρό αίματος που προκάλεσε με το ημιαυτόματο όπλο του. Πρόκειται για τον Τζάρεντ Λι Λόουνερ, κάτοικο της Τουσόν, ο οποίος είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αρχές όταν είχε προβεί σε απειλές δολοφονίας, αν και δεν ήταν κατά της Γκίφορντς.

    Ο σερίφης Κλάρενς Ντάπνικ εκτιμά ότι πρόκειται για ψυχολογικά διαταραγμένο άτομο, ο οποίος πιθανόν δεν έδρασε μόνος, καθώς αναζητείται ο οδηγός του αυτοκινήτου που τον έφερε στη μοιραία εκδήλωση.

    Παράλληλα, το FBI ερευνά το κατά πόσον πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που έχει αναρτήσει σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ένα παραληρηματικό «μανιφέστο» περί ελέγχου του νου από την κυβέρνηση και περί της ανάγκης να υπάρξει νέο νόμισμα. Σε αυτό ο Λόουνερ αναφέρεται στον «έλεγχο της σκέψης» από την κυβέρνηση, τους «προδοτικούς» νόμους, τους αγράμματους ονειροπόλους, το νόμισμα των ΗΠΑ, και άλλα θέματα.

    Τα βίντεο δεν παραπέμπουν σε κάποια συνεκτική πολιτική ιδεολογία, σύμφωνα με τον Μαρκ Πότοκ, ερευνητή μιας οργάνωσης η οποία παρακολουθεί βίαιους εξτρεμιστές. Στο κανάλι του στο YouTube, ο Λόουνερ αναφέρει ότι τα αγαπημένα του βιβλία είναι, μεταξύ άλλων, η Φάρμα των Ζώων του Όργουελ, η Οδύσσεια του Ομήρου, το Κεφάλαιο του Μαρξ, Ο Αγών Μου του Χίτλερ, το Σιντάρτα του Χέσσε, Η φωλιά του Κούκου του Κέσεϊ, κ.λπ.

    Και οι συμμαθητές του τον περιγράφουν ως εμφανώς προβληματική προσωπικότητα.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Reuters, AFP

    Σχετική είδηση: Βαριά τραυματισμένη η Αμερικανίδα βουλευτής

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55828

    [08] Frontex: Εκρηκτικό το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στην Ελλάδα

    Κυριακη, 09 01 2011 14:08

    Πολυσύνθετο και άνευ προηγουμένου χαρακτηρίζει το πρόβλημα της εισόδου λαθρομεταναστών από τον Έβρο στην Ελλάδα, η έκθεση της Frontex (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας Συνόρων) στοιχεία της οποίας δημοσιεύει η «Καθημερινή της Κυριακής». Στο κείμενο τονίζεται επίσης ότι οι 31.000 λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν στον Έβρο το πρώτο εννιάμηνο του 2010, αποτελεί αριθμό-ρεκόρ των τελευταίων χρόνων σ' όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επισημαίνονται οι ευθύνες της Τουρκίας ως χώρας τράνζιτ. Την ίδια ώρα, υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, επαναλαμβάνει τη θέση του ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι «να παραμείνουν στην Ελλάδα μόνο οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα διεθνούς προστασίας ή ασύλου και κανείς άλλος», τονίζοντας παράλληλα ότι «η ελληνική κοινωνία έφτασε στα όριά της».

    «Στην Ελλάδα θα παραμείνουν μόνον οι νόμιμοι μετανάστες και κανείς άλλος» και «οι υπόλοιποι θα φύγουν από τη χώρα μας, είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό, είτε με υποχρεωτική απέλαση» σημείωσε ο κ. Παπουτσής, προσθέτοντας ότι τα πρώτα θύματα από την ανεξέλεγκτη είσοδο λαθρομεταναστών είναι οι νόμιμοι μετανάστες που περιμένουν να πάρουν άσυλο.

    Ο Υπουργός χαρακτήρισε αποτρεπτικό μέτρο τον σχεδιαζόμενο φράχτη στον Έβρο, ο οποίος θα ενισχυθεί εκτός από την Ελληνική Αστυνομία και τη Frontex, από θερμικές κάμερες, οχήματα αλλά και ειδικές συσκευές ανίχνευσης, μέσα, «που θα μας επιτρέψουν να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση, προκειμένου να εργαστούμε, σε συνεργασία πάντα άλλες χώρες της ΕΕ, για την οικοδόμηση μακροπρόθεσμων λύσεων».

    Αναφερόμενος σε αντιδράσεις Ευρωπαίων, ο κ. Παπουτσής έκανε λόγο για υποκρισία. «Είναι υποκρισία όταν κάποιοι μέχρι σήμερα καταγγέλλουν την Ελλάδα ότι αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της σύμφωνα με τη συνθήκη του Σένγκεν, να εμφανίζονται τώρα ως επικριτές της, επειδή θέλει το αυτονόητο: να ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων της».

    Συνολικά, μόνο από την Τουρκία τους πρώτους 11 μήνες του 2010 πέρασαν στην Ελλάδα περίπου 50.000 παράνομοι μετανάστες, από αυτούς οι 43500 μπήκαν από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο -και αυτό ως αποτέλεσμα της καλύτερης φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων.

    Το «τείχος» στον Έβρο είναι αναγκαίο μέτρο, που θα αποδειχθεί αποτελεσματικό, όπως και στην Ισπανία, δήλωσε στη ΝΕΤ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πανος Μπεγλίτης.

    Το συρματόπλεγμα στον Έβρο είναι μια συμβολική κίνηση και δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα με τους λαθρομετανάστες, δήλωσε στη ΝΕΤ ο βουλευτής της ΝΔ Μανόλης Κεφαλογιάννης.

    Την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης Αρχής ταχείας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου και μίας αυτοτελούς υπηρεσίας για τη λειτουργία κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55830

    [09] Ταραχές και νεκροί σε Αλγερία και Τυνησία

    Κυριακη, 09 01 2011 16:56

    Αιματηρές διαδηλώσεις με 21 νεκρούς σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες σε Αλγερία και Τυνησία, εξαιτίας της ανόδου της τιμής βασικών καταναλωτικών αγαθών και της ανεργίας. Ένας νεαρός άνδρας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε το Σάββατο το βράδυ στην περιοχή του Τιαρέτ, 340 χλμ δυτικά του Αλγερίου, όταν αυτός προσπάθησε με τον πατέρα του να προστατεύσει το μπαρ τους από τους ταραχοποιούς. Οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου δεν κατέστησαν σαφείς, αλλά η σφαίρα που τον σκότωσε προερχόταν από το πιστόλι του πατέρα του, σύμφωνα με μάρτυρες και έναν γερουσιαστή ο οποίος ζήτησε να παραμείνει ανώνυμος. Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο από την έναρξη των ταραχών κατά του υψηλού κόστους της ζωής, στις 5 Ιανουαρίου,γεγονός που οδήγησε σε αρκετά περιστατικά καταστροφών, από ομάδες νέων, καταστημάτων και δημόσιων κτιρίων σε ολόκληρη τη χώρα. Περίπου 800 άτομα έχουν τραυματιστεί, κυρίως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Χίλιοι διαδηλωτές συνελήφθησαν και θα παραπεμφθούν σε δίκη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

    Τυνησία

    Ηγετικό στέλεχος της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες στο Θάλα και το Κασερίν, στην κεντρο- δυτική Τυνησία, και κάλεσε τον πρόεδρο Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλι να επιβάλει "κατάπαυση του πυρός".

    "Οι πληροφορίες που μας έρχονται από το Κασερίν και το Θάλα αναφέρουν τουλάχιστον είκοσι νεκρούς από σφαίρες το Σάββατο στις συγκρούσεις που συνεχίζονται. Πυροβόλησαν ακόμη και πομπές κηδειών", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αχμεντ Νετζίμπ Σέμπι, ιστορικός ηγέτης του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος (DPP, νόμιμη αντιπολίτευση).

    Δηλώνοντας ότι θέλει να προσελκύσει την προσοχή του αρχηγού του κράτους σχετικά με την "σοβαρότητα της κατάστασης" ο κ. Σέμπι του ζήτησε να επιβάλει "κατάπαυση του πυρός αμέσως".

    "Έχω κάνει μια επείγουσα έκκληση προς τον πρόεδρο ζητώντας του να επιβάλει "κατάπαυση του πυρός αμέσως" για να σώσει τις ζωές αθώων πολιτών και να σεβαστεί το δικαίωμα τους να διαδηλώνουν", σημείωσε.

    Σύμφωνα με αξιόπιστες μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή και αρκετοί τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς στο Κασερίν, 290 χλμ νότια της Τύνιδας. Οι πηγές αυτές πρόσθεσαν ότι ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, λόγω του "μεγάλου αριθμού των σοβαρά τραυματισμένων".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Αιματηρές ταραχές σε Αλγερία και Τυνησία

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 55834

    [10] Νίγηρας: Εκτελέστηκαν δύο Γάλλοι όμηροι λέει το Παρίσι

    Κυριακη, 09 01 2011 15:26

    Νεκροί υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες εντοπίστηκαν οι δύο Γάλλοι πολίτες που απήχθησαν χθες από ενόπλους, την ώρα που δειπνούσαν σε εστιατόριο στη Νιαμέι, την πρωτεύουσα του Νίγηρα. Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Αλέν Ζιπέ επιβεβαίωσε το γεγονός. Σύμφωνα με τις γαλλικές αρχές δύο άνδρες βρέθηκαν νεκροί, έπειτα από σύγκρουση των γαλλικών ειδικών δυνάμεων με τους απαγωγείς, τους οποίους κατεδίωξαν μέχρι σύνορα με το Μαλί. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος των Γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκτελέστηκαν από τους απαγωγείς τους, οι οποίοι εικάζεται ότι ήταν μέλη της πτέρυγας της Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ, με έδρα τη Σαχάρα, AQIM. Επρόκειτο για δύο άνδρες 25 ετών. Ο ένας μόλις είχε φτάσει στο Νίγηρα για να παραβρεθεί στο γάμο του άλλου.

    Η Γαλλία κάλεσε του υπηκόους της να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. "Απέναντι στην τρομοκρατική απειλή, καμία περιοχή δεν μπορεί να θεωρείται πλέον ασφαλής", τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

    Το υπουργείο ζήτησε από τους Γάλλους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στην περιοχή και να ενημερώνονται για τις ταξιδιωτικές οδηγίες από τις ιστοσελίδες των πρεσβειών της Γαλλίας.

    Παρόμοιες επιθέσεις έχουν συμβεί βορειότερα, όπου η επιρροή της κυβέρνησης του Νίγηρα είναι πιο αδύναμη και ένα μίγμα ανταρτών και ντόπιων ληστών επιχειρούν εδώ και καιρό.

    Οι περισσότεροι όμηροι απελευθερώθηκαν έπειτα από την υποβολή απαιτήσεων και, σύμφωνα με αναλυτές, εκατομμύρια δολάρια καταβάλλονται σε λύτρα, αν και οι αξιωματούχοι ποτέ δεν επιβεβαιώνουν πως τα χρήματα αλλάζουν χέρια.

    Το Γαλλικό ΥΠΕΞ ήδη προσπαθεί να επιτύχει την απελευθέρωση πέντε Γάλλων ομήρων, εργαζομένων της εταιρίας πυρηνικής ενέργειας Areva, οι οποίοι είχαν απαχθεί στο Νίγηρα το Σεπτέμβριο μαζί με έναν υπήκοο Τόγκο και ένα υπήκοο Μαδαγασκάρης.

    Τους ομήρους πιστεύεται ότι κρατούν άνδρες της λεγόμενης αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ στο γειτονικό Μάλι. Την 1η Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε από το Παρίσι ότι οι όμηροι εξακολουθούν να είναι ζωντανοί επικαλούμενη πληροφορίες που τέθηκαν στην διάθεση της κυβέρνησης.

    Το Νοέμβριο η Aλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μαγκρέμπ σε μήνυμά της ανέφερε πως το Παρίσι θα πρέπει να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων με τον Οσάμα μπιν Λάντεν και να αποσύρει τα στρατεύματα της Γαλλίας από το Αφγανιστάν. Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί απάντησε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει «σε κανέναν να της υπαγορεύσει την πολιτική» που ακολουθεί.

    Η AQIM είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο την εκτέλεση ενός Γάλλου ομήρου, του ανθρωπιστή Μισέλ Ζερμανό, η σορός του οποίου όμως δεν βρέθηκε ποτέ.

    Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55832

    [11] Στην τελική φάση υπογραφής της υπουργικής απόφασης έγκρισης βρίσκεται το θέμα του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής

    Κυριακη, 09 01 2011 12:08

    Στην τελική φάση υπογραφής της υπουργικής απόφασης έγκρισης βρίσκεται το θέμα του νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής, από το υπουργείο Υγείας στη ΔΕΠΑΝΟΜ, προκειμένου η τελευταία να ολοκληρώσει τη μελέτη κατασκευής.

    Αυτό προέκυψε μετά την γεωτεχνική μελέτη από τον αρμόδιο εργολάβο για τη μελέτη του εδάφους, της οποίας τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά.

    Αυτό δήλωσε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κομοτηνής Ηρακλής Χατζηνέστωρος, μετά τη συνάντηση εργασίας που είχε με τον Υφυπουργό Εσωτερικών-Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ροδόπης, Γιώργο Πεταλωτή και τον αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης Παύλο Δαμιανίδη.

    ΕΠι πλέον ο κ. Χατζηνέστωρος τόνισε ότι πρόσφατα επισκέφθηκε το νέο νοσοκομείο Κατερίνης, του οποίου η μελέτη κατασκευής θα υιοθετηθεί για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου Κομοτηνής. «Πρόκειται για ένα νοσοκομείο συμμαζεμένος μικρό και λειτουργικό», υποστήριξε ο κ. Χατζηνέστωρος.

    Αναφερόμενος δε στα 5 ευρώ που θα καλείται να πληρώνει ο ασθενής στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, ξεκαθάρισε ότι αυτό θα ισχύει και για αυτούς που δεν εισάγονται στο νοσοκομείο.

    Πρόσθεσε δε ότι τα 5 ευρώ θα τα πληρώνουν και οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, επισημαίνοντας ότι θα είναι ένα τεράστιο έσοδο για το νοσοκομείο, το οποίο μετράει εξοικονόμηση πόρων 2 εκ ευρώ.

    Συντάκτρια: Βασιλική Μαχαίρα.

    Σχετικές ειδήσεις: Είδηση: 55827

    [12] Σε ιστορική καμπή το Σουδάν

    Κυριακη, 09 01 2011 13:29

    Ιστορικό δημοψήφισμα διενεργείται σήμερα στο Σουδάν, που θα κρίνει εάν θα ανεξαρτητοποιηθεί ή όχι ο Νότος. Εκατομμύρια πολίτες θα συμμετάσχουν και αναμένεται να προκρίνουν τη διχοτόμηση της μεγαλύτερης σε έκταση χώρας στην Αφρική, που αιματοκυλίστηκε από τον πολυετή εμφύλιο. Για να κριθεί έγκυρο το αποτέλεσμα θα πρέπει να ψηφίσει το 60% των 4 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Ικανοποιημένοι από τη, μέχρι στιγμής, διαδικασία δηλώνουν οι παρατηρητές της Ε.Ε.

    Χιλιάδες άνθρωποι σχημάτιζαν ουρές έξω τα εκλογικά κέντρα για να ψηφίσουν, πολύ πριν ανοίξουν.

    "Η μέρα που περιμέναμε εδώ και πολύ καιρό ήρθε", δήλωσε ένας πολίτης του Νότιου Σουδάν μπροστά στο μαυσωλείο του Τζον Γκαράνγκ, του ηγέτη του αγώνα της ανεξαρτησίας, ο οποίος σκοτώθηκε το 2005 κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου που τον μετέφερε, μετά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας με το Χαρτούμ, η οποία προέβλεπε τη διεξαγωγή του σημερινού δημοψηφίσματος.

    Ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιίρ ρίχνοντας και αυτός την ψήφο του μίλησε για ιστορική στιγμή.

    Ο Αμερικανός απεσταλμένος Σκοτ Γκρέισιον, ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Κέρι αλλά και ο Αμερικανός ηθοποιός Τορτζ Κλούνεϊ ήταν παρόντες στη διαδικασία. "Είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του Σουδάν", δήλωσε ο Τζον Κέρι.

    Αν και αρκετοί αναλυτές και πολιτικοί παρατηρητές σημείωναν πως το γεγονός ότι ήρθε η ημέρα του δημοψηφίσματος χωρίς να ξεσπάσει εκ νέου πόλεμος είναι επίτευγμα από μόνο του, εντούτοις υπάρχουν φλέγοντα ζητήματα που απομένουν να διευθετηθούν, όπως πού θα βρίσκονται τα νέα σύνορα, πώς θα μοιραστούν τα έσοδα από τον πετρελαϊκό πλούτο της χώρας, κ.ά.

    Δημοψήφισμα διεξάγεται και στην περιοχή Αμπγέι, οι κάτοικοι της οποίας καλούνται να αποφασίσουν εάν θέλουν να ενταχθούν στο νότο ή στο βορρά.

    Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε, σε κείμενό του που δημοσίευσε στη θέση του κυρίου άρθρου της η εφημερίδα The New York Times, ότι η ειρηνική και εύτακτη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση ομαλών σχέσεων της χώρας του με το Σουδάν -προειδοποιώντας ότι μια "χαοτική" ψηφοφορία θα σημάνει περισσότερη "απομόνωση" για το Χαρτούμ

    Πηγές: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

    Παλαιότερες ειδήσεις: Είδηση: 55829


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 January 2011 - 18:39:16 UTC